EK Volleybal 2015

13
SOCIAL MEDIA ALLES OVER HET EK PAGINA 6-8 PAGINA 4-5 2015 CEV Volleyball European Championship - Women | www.eurovolley2015.eu | #CEVwomensEC KLEUR DE TRIBUNES ORANJE! Wie speelt wanneer in 2015? En vooral waar? Ontdek de EK-speelsteden Rotter- dam, Apeldoorn, Eindhoven en Antwerpen, de stadions plus nog veel meer dat je over het EK wilt weten. Daar waar het Nederlands hockey 3200 volgers op Facebook heeft, zit het Nederlands damesvolleybalteam er ruim boven. Waarom trekt het team zo veel mensen? PAGINA 4-5

description

In deze krant kun je alles lezen over het EK Volleybal en hoe wij naar dit toernooi toe werken #voorelkaar

Transcript of EK Volleybal 2015

Page 1: EK Volleybal 2015

SOCIAL MEDIAALLES OVER HET EK

PAGINA 6-8PAGINA 4-5

2015 CEV Volleyball European Championship - Women | www.eurovolley2015.eu | #CEVwomensEC

KLEUR DE TRIBUNES ORANJE!

Wie speelt wanneer in 2015? En vooral waar? Ontdek de EK-speelsteden Rotter-dam, Apeldoorn, Eindhoven en Antwerpen, de stadions plus nog veel meer dat je over het EK wilt weten.

Daar waar het Nederlands hockey 3200 volgers op Facebook heeft, zit het Nederlands damesvolleybalteam er ruim boven. Waarom trekt het team zo veel mensen?

PAGINA 4-5

Page 2: EK Volleybal 2015
Page 3: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu 3VOORWOORD

COLOFON

‘DIT EK BIEDT VOLLEYBAL HET PODIUM DAT HET VERDIENT’Hi volleybalfan!

Welkom in deze unieke keer-om-, draai-om-krant. Uniek, niet alleen in zijn vorm, maar vooral, omdat je in één krantenmagazine over de twee grootste volleybalfeesten van 2015: het WK Beach en het EK Volleybal – Dames, beiden in Nederland, kunt lezen. Aan mij de eer om het EK-voorwoord te schrijven.

Hoewel het voor mij al weer even gele-den is, weet ik nog precies hoe het voelt om een groot toernooi te spelen. De adrenaline stroomt door je lijf. In de verte gaat het fluitsignaal. Matchpoint. In slow motion zie je je teamgenoten hun positie innemen. Focus.

Iedereen volgt de bal… Een actie. Met een klap belandt de bal op de achterlijn van de tegen-stander. Een heerlijk gevoel.

Als toernooidirecteur kijk ik zeer uit naar het aankomend EK. Niet alleen om alle interna-tionale toppers te verwelkomen op het speel-veld in Nederland en België. Maar ook omdat dit toernooi de sport volleybal het internati-onale podium biedt dat het nodig heeft. Als international presteren op het hoogste niveau is een ervaring die je nooit meer vergeet… En dat ook nog eens in een voor-Olympisch jaar.

Er zal hoe dan ook geschiedenis worden geschreven. En ik ben zeer trots dat ik dit als toernooidirecteur - samen met mijn Belgische

collega Virginie De Carne - mag hosten. Ik ga er alles aan doen om er een groot volley-balfeest van te maken! En, geloof me…, die adrenaline van toen ga ik zeker weer voelen!

Veel volleybalgroeten,

Peter Blangé Toernooidirecteur 2015 CEV Volleyball European Championship – Women Nederland & België

P.S. Zie ik jou van 26 september tot en met 4 oktober 2015? Kaarten bestel je via www.eurovolley2015.eu.

Ter promotie van de twee topevents die in Nederland worden georganiseerd, is de Nevobo namelijk de campagne Join

Vo lleybal begonnen. Bekende volleybalnamen gaan hiervoor in 2015 het land in om clinics, presentaties en workshops

te geven. Wat kan Nederland precies ver-wachten? Alle Oranje-internationals keren een ochtend terug naar hun oude basisschool om over hun sport en het leven als topsporter te praten en de Oranje-selecties gaan langs bij clubs voor het geven van clinics.

ClubsVeel clubs in Nederland zijn door Join Volleybal ook al aan de slag gegaan om eigen volleyba-lactiviteiten te organiseren ter promotie van de club, om leden te werven of een gezellig

toernooi te organiseren. De Nevobo helpt hier bij. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van waanzinnig leuke extra’s, zoals de Join Volleybal-Tourbus die bestaat uit een opblaasbaar volleybalattractiepark. Ook is er een online tool ontwikkeld, waarmee posters, flyers en banners gemaakt kunnen worden.

Kortom, met zijn allen doen we er alles aan om van 2015 een groot oranje volleybalfeest te maken!

Join Volleybal!

Wil je meer weten over wat er in 2015 staat te gebeuren? Of zoek je concrete informatie voor je eigen club? Kijk op www.volleybal.nl/join.

KLEUR DE TRIBUNES ORANJEDe Nevobo wil in het volleybaljaar 2015 zo veel mogelijk mensen laten meegenieten van het oranje feest dat het WK beachvolleybal en het EK Volleybal Damesvolleybal zal zijn. Je bent natuurlijk al in je mooiste oranje-outfi t bij de toernooien aanwezig, maar er gebeurt meer.

Teams van wereldformaatpagina 10-11

De social media-kaart van Robin de Kruijf

pagina 6-7

Wat? Volleybal Originals, oftewel unieke items die het Nederlands damesvolleybalteam heeft ver-zameld tijdens al hun toernooien. Je moet denken aan accreditaties van de meiden zelf, landenvaantjes, speelshirts, ballen en meer. Allemaal gesigneerd.

Hoe maak je kans? Tag op Instagram het team via @volleybaldames in een

bericht. Het meest originele bericht krijgt een mooi pakket thuisgestuurd.

WIN GESIGNEERDE VOLLEYBALL ORIGINALS

Deze speciale krant over het WK Beachvolleybal 2015 en het EK indoor dames 2015 is een eenmalige uitgave van de Nevobo, Shivers/Add Excitement en TIG Sports. Redactie: Edwin Alblas, Anouk van der Meer, Paul Steens. Vormgeving: Amanda Mulder, Ronald Hingst. Fotografi e: o.a. Ronald Hoogendoorn. Met dank aan partners: FIVB, Bas van de Goor Foundation, Gemeente Den Haag, Gemeente Apeldoorn, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Provincie Gelderland, Ministerie Volksgezondheid, Welzijn, Sport.

Page 4: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu4 EK-INFORMATIE

WIE, WAT, WAAR BIJ HET EK Wie speelt wanneer tijdens het 2015 CEV Volleyball European Championship - Women? En vooral waar? Ontdek de EK-speelsteden Rotterdam, Apeldoorn, Eindhoven en Antwerpen, de stadions en meer.

WIE... doen er mee?In totaal doen er zestien landen mee aan het EK. Momenteel zijn er dertien landen bekend, namelijk:

- Nederland- België - Bulgarije- Duitsland- Hongarije- Italië - Kroatië

- Polen- Roemenië- Rusland - Servië - Tsjechië - Turkije

In mei 2015 strijden zes landen om de laatste drie plekken. Dit zal gaan tussen Frankrijk en Slovenië, Azerbeidzjan en Slowakije, Oekraïne en Belarus.

WAT... voor toernooi?Het 2015 CEV Volleyball European Champi-onship – Women wordt voor de 29ste keer gehouden en staat beter bekend als het EK voor dames. Dit werd voor de eerste keer gehouden in 1949. Het is de derde keer dat Nederland gastland is. Voorgaan-de edities waren in 1985 en in 1995. Voor gastland België wordt het ook de derde keer. In 1987 en 2007 waren onze zuider-buren de organisatoren. Nog nooit eerder organiseerden Nederland en België samen dit toernooi.

HOE... koop je kaarten?Kun je nu al niet wachten om Myrthe, Judith, Laura en de rest van het Nederlands damesvolleybalteam aan te moedigen? Verzeker jezelf van kaarten! Deze bestel je via www.eurovolley2015.eu.

Aan de deur van elk stadion worden ook dagkaarten verkocht. Houd er wel rekening mee dat aan de deur dagkaarten duurder zijn en op = op.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN KAARTEN UITGELICHT - Een dagkaart is geldig voor twee wedstrijden op een dag, op één locatie.- Een passe partout preliminaries is een combinatie van drie dagkaarten voor de voorrondes, op één locatie.- Eenpassepartoutvoorhetfinaleweekendiseencombinatievaneendagkaart voordehalvefinales+eendagkaartvoordefinale.- Een familieticket bestaat uit vier dagkaarten, waarvan er minimaal één kaart gebruikt dient te worden door een persoon jonger dan achttien jaar.

GOED OM TE WETEN: - In Apeldoorn en Ahoy Rotterdam kies je voor een bepaalde sectie waar je kunt zitten. Hier geldt vrije stoelkeuze. - Dagkaarten voor de wedstrijden in Apeldoorn op 28 september zijn tot en met eind april exclusief gereserveerd voor Nevobo-leden. Kaarten voor deze speciale volleybaldag zijn als Nevobo-lid te bestellen via je oranje-ambassadeur. - Passe partouts voor deze dag blijven wel voor iedereen beschikbaar.

Page 5: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu 5EK-INFORMATIE

WAAR... is het EK?Het EK gaat zich afspelen in vier speelsteden, in vijf stadions:

Op www.eurovolley2015.eu vind je onder het kopje Speelsteden alle informatie per stad; informatie over de wedstrijdlocaties, maar ook welke bezienswaardigheden en hotels er in elke stad zijn.

EN WANNEER...?Van 26 september tot en met 4 oktober 2015 . Benieuwd welk land tegen wie speelt op welke datum? Check hieronder het speelschema.

NED – NederlandITA – ItaliëPOL - PolenFRA – Frankrijk SLO - SloveniëHUN - HongarijeBEL - België

TUR - TurkijeAZE - AzerbeidzjanSVK - SlovakijeBUL - BulgarijeRUS - RuslandCRO - KroatiëUKR - Oekraïne

BLR – BelarusCZE – TsjechiëROU - RoemeniëSRB - ServiëGER – Duitsland

Landencodes uitgelicht

In het speelschema worden de deelnemende landen met een landencode genoemd. Hieronder vind je wie wie is.

ROTTERDAM

Rotterdam Ahoy Capaciteit: 15.000 zitplaatsenWedstrijden: Play-offs, Kwartfinales, Halve finales, Finale

Rotterdam TopsportcentrumCapaciteit: 2400Wedstrijden: Poule C

APELDOORN

OmnisportCapaciteit: 5000 zitplaatsenWedstrijden: Poule A

EINDHOVEN

Indoor-Sportcentrum EindhovenCapaciteit: 4000 zitplaatsenWedstrijden: Poule D

ANTWERPEN

Lotto ArenaCapaciteit: 5000 zitplaatsenWedstrijden: Poule B, Play-offs, Kwartfinales

Page 6: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu6 NEDERLANDS DAMESTEAM

‘WE HEBBEN NU AL RUIM 21.000 VOLGERS’

Daar waar het Nederlands hockey ongeveer 3200 volgers op Facebook heeft, heeft het Nederlands dames volleybalteam er bijna zeven keer zo veel. De meiden uit het team zijn zeer actief op de sociale kanalen en hebben er erg veel lol in. Waarom trekken zij zo veel

mensen? En waarom vallen zij zo op? ‘Ik zie het als een soort dagboek’, zegt Robin de Kruijf.

Wie naar de atletenpagina van de aanvoerder van het Nederlands da-mesvolleybalteam Robin de Kruijf

gaat, belandt op haar Facebookpagina met meer dan 6000 volgers. De Kruijf is populair op social media! In binnen- en buitenland. Ook haar teamgenoten hebben individueel een grote groep volgers. En dan hebben we het nog niet eens over de gezamenlijke teampa-gina: www.facebook.com/nederlandsda-mesvolleybalteam met ruim 21.000 volgers. Een jaar geleden was dat nog heel anders.

GEVERIFIEERDDe Kruijf: ‘Ons team bestaat uit jonge meiden. Ergens is het dus logisch dat we allemaal op Facebook en Twitter zitten. Het enige verschil met veel andere nationale sportteams is dat er bij ons ook echt over is nagedacht. Een jaar geleden hebben we hier hulp bij gekregen van een bekend sportmanagementbureau in Nederland. Het idee hierachter was om ons als individuele atleten binnen een team iets bekender te maken’.

‘In eerste instantie vond ik het, heel eerlijk, niet echt wat, want ik vind dat social media niet geregisseerd moet worden door een externe partij. Alleen al snel bleek dit hele-

maal niet het geval. Als team kregen we een tablet en werden er officiële atletenpagina’s aangemaakt, geverifieerd door Facebook. Dit houdt in dat iedere pagina een officieel vinkje heeft, zodat volgers kunnen zien dat dit onze officiële pagina’s zijn. Hiermee hoeven wij niet langer op onze privé-pagina’s fans te accep-teren. Zij vinden genoeg leuke dingen over ons, die we overigens zelf posten, op onze atletenpagina’s.’

GOED VOOR HET VOLLEYBAL ‘Voor de rest hebben we een aantal tips ge-

kregen waar we op moeten letten, maar het sportbureau heeft ons verder de vrije hand gegeven. Helemaal top! Ik vind het leuk om via Facebook mijn vrienden, familie en fans overal ter wereld op de hoogte te houden van mijn avonturen. Zeker nu ik in Turkije speel, is het super om soms iets live het world wide web op te gooien. Dingen die ik leuk vind. Leuk voor de fans, maar bijvoorbeeld ook voor mijn ouders die precies kunnen zien wat ik aan het doen ben. Zo zijn we altijd dicht bij elkaar.’

‘De leukste berichten, die wij los van elkaar plaatsen, worden doorgeplaatst. En hebben we gezamenlijk een fotoshoot dan kunnen wij als eerste behind-the-scenes-filmpjes tonen. Met resultaat. In drie maanden tijd hebben we er zo’n 20.000 volgers bijgekregen! Goed voor ons, maar vooral ook voor onze sport volleybal! Hierdoor wordt de sport alleen maar bekender en krijgt het letterlijk een gezicht.’

CREATIEF‘We zetten social media op verschillende manieren in. Als team zijn we nogal creatief. We zijn vaak lang van huis. Door zoveel in hotels te verblijven en steeds weer dezelfde gezichten te zien, worden we wel eens melig en dan worden de gekste uitspraken, wedden-

schappen en dansjes gedaan. Meestal op video. Zo plaatste Anne Buijs afgelopen zomer tijdens de lunch een video waarin je ziet hoe ze aan de rest van het team laat zien hoe ze een ei wegtovert. Het slaat nergens op, maar grappig is het wel. Social media brengt dus afleiding en lol, maar het bevordert vooral ook het groeps-gevoel. Tijdens de World Grand Prix in Puerto Rico vorig jaar verzonnen we een wedstrijd. Welke hotelkamer (waar altijd twee teamleden slapen) scoort het snelst de meeste likes op Facebook? We probeerden van alles #obama, #vaderabraham. Onze volgers snapten er niet zo veel van, maar hadden wel door dat wij lol hadden en dus werd het spontaan geliked.’

#VOORELKAAR‘Al onze berichten sluiten we standaard met #voorelkaar af. Dat is uit ons eigen team

‘#voorelkaar is vanuit het team gekomen’

‘Op onze teampagina worden de leukste berichten doorgeplaatst’

Page 7: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu 7NEDERLANDS DAMESTEAM

gekomen. Hier kwam Maret Grothues een keer bij een teamoverleg mee. Haar man Marcel Balkestein is tophockeyer. Het Nederlands hockey had afgelopen jaar een vaste hashtag en dus wilden wij dat ook. #voorelkaar, naar aanleiding van de vaste ondertitel van onze hoofdsponsor Dela. De grap is dat nu duizen-den mensen op social media - als ze over ons schrijven - standaard afsluiten met #voorel-kaar. Zelfs als ze geen Nederlands spreken!’

THOMAS ACDA‘En het gaat verder, want we worden opgepikt. Ook bekende mensen weten ons te vinden. Zoals Thomas Acda. Hij blijkt al jaren een grote volleybalfan. Van de zomer tweette hij dat hij soms de functie van de libero niet helemaal snapt. Ook vroeg hij zich af waarom een libero een ander kleur shirt draagt dan de rest van het team. Celeste heeft enorm droge humor en plaatste dus direct een foto van een aantal jaar geleden. Op de foto zie je Acda tijdens een potje zitvolleybal bij een event van de Johan Cruijff Foundation naast Celeste zitten, in een ander kleur shirt. Gevolg: een leuke conversa-tie. Dat zijn toch mooie dingen?’

‘Dat we dus bekender zijn geworden in Nederland is een feit. Afgelopen zomer tijdens

het WK in Italië nam de aandacht echt een vlucht. Ook dienen onze pagina’s als onaf-hankelijke nieuwsbronnen. Nationale media benaderden ons massaal, van grote landelijke dagbladen tot de redactie van een bekend avondprogramma. Ze wilden allemaal weten waarom we ineens zo actief waren. Als we straks het EK in eigen land spelen, zullen we nog actiever zijn; ik ben dus heel benieuwd hoe het dan zal gaan.’

ROBIN DE KRUIJF:

‘In Puerto Rico deden we een spel: welke hotelkamer scoort de meeste likes?’

VOLG DE DAMES!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de gekke, grappige en

serieuze posts van de meiden?

Like de teampagina op Facebook: www.facebook.com/Ned-

erlandsdamesvolley-balteam. Op Twitter

en Instagram zijn ze te vinden onder @volleybaldames.

Ook het EK kun je volgen! Via www.

facebook.com/CEV-womensEC en op

Twitter en Instragram via @CEVwomensEC.

Twitter en Instragram Twitter en Instragram

serieuze posts van de serieuze posts van de

erlandsdamesvolley-erlandsdamesvolley-

www.facebook.com/pages/Robin-de-Kruijf/422906024412408

Page 8: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu8

Stay updated & tuned! Waarom? Simpel, anders mis je al dit leuks. Volleybal zoals je het nog nooit zag, via de social media-kanalen van de dames zelf!

SOCIAL MEDIA

Volg Celeste Plak

Aantal Facebook-volgers: 3751

Waarom volgen? Omdat ze erg veel humor heeft en altijd zeer verrassend uit de hoek komt met haar berichten.

Wat voor berichten vind je er? Heel divers. Van dubsmash-fi lmpjes tot aan haar auto die gepimpt is met het logo van het Nederlands team.

Instagram en Twitter: @celesteplak

Volg Myrthe Schoot

Aantal Facebook-volgers: 1448

Waarom volgen? Myrthe is altijd enorm enthousiast en dat enthousiasme zie je terug in de berichten die ze plaatst.

Wat voor berichten vind je er? Samen met Laura Dijkema bij hun club in Dresden tot aan rare hoofden-foto’s onderweg met Judith Pietersen.

Instagram en Twitter: @myrtheschoot

Volg Kirsten Knip

Aantal Facebook-volgers: 3076

Waarom volgen? Kirsten laat veel leuke dingen uit haar privéleven zien: met haar vriend, vrien-dinnen en ouders.

Wat voor berichten vind je er? Van privé-kiekjes tot aan lol voor, tijdens en na de training.

Twitter: @kirstenknip

Volg Laura Dijkema

Aantal Facebook-volgers: 6593

Waarom volgen? Laura is heel consequent in het plaat-sen van berichten. Ze plaatst er elke week ongeveer even veel en allemaal zijn ze even leuk. Ook neemt zij graag het initiatief voor gezamenlijke berich-ten met andere atleten uit het team.

Wat voor berichten vind je er? Veel wedstrijdbeelden, maar ook hier en daar wat privé-berichtjes.

Instagram en Twitter:@lauradijkema

Wie kun je nog meer volgen?

Maret Grothues Manon FlierLonneke SloetjesYvon BelienFemke StoltenbergQuinta Steenbergen Anne BuisInge MolendijkFlore GravesteijnEsther van BerkelQuirine Oosterveld Karine MuilwijkCarlijn Ghijssen-Jans

Page 9: EK Volleybal 2015

SPIEREN VOOR SPIERENSPIEREN VOOR SPIEREN

Page 10: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu10

In Apeldoorn

MIS ZE NIET

De topper der toppers is Italië, dat met Nederland in poule A zit. Van alle zestien landen die meedoen, staat Italië het hoogst op de wereldranglijst. De afgelopen tien jaar heb-ben de Italiaansen goed gepresteerd. In 2004 en 2005 wonnen ze zilver tijdens de World Grand Prix, om de jaren daarna (2006, 2007, 2008 en 2010) steeds met brons thuis te komen. In totaal wonnen ze zes keer een EK-medaille. De laatste keer dat ze goud won-nen, was in 2009. Een absolute kanshebber en dus een fantastisch team om te volgen!

TEAMS VAN WERELDFORMAAT

OP HET EKDe vier poules in de eerste ronde van het EK

spelen zich elk in een andere speelstad af. Nederland speelt haar poulewedstrijden in

Apeldoorn, net als Italië. Voor wie reis jij straks naar Eindhoven, Rotterdam en Antwerpen?

Nr. 5 van de wereld:

ITALIË

FIVB WORLD RANKING

De internationale volleybalfede- ratie de FIVB houdt ieder jaar, aan de hand van de prestaties tijdens verschillende toernooien, bij welk land hoeveel punten waar haalt en

daarmee op welke plek staat. De wereldranglijst. Nederland staat,

samen met Kroatië, momenteel op de zeventiende plek.

Meer weten? www.fivb.org/en/volleyball/VB_Rank-

ing_W_2014-10.

ORANJE-AMBASSADEUR“Als de Nederlandse spelers er net zoveel zin in hebben als ik als ambassadeur dan wordt 2015 wel een erg mooi volleybaljaar.”

Ook 0ranje-ambassadeur worden? Meld je aan op www.volleybal.nl

Michel Lenderink, Labyellov, Zevenaar

TEAMS

Page 11: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu 11TEAMS

In Antwerpen

In Rotterdam

In Eindhoven

In Eindhoven

Turkije is een mooie laatste in dit rijtje. De afgelopen jaren zijn ze opvallend succes-vol. Het beste EK-resultaat behaalden zij op het EK van 2011, toen ze het brons pakten. Een jaar later maakte ze zelfs hun debuut op de Olympische Spelen van Londen. In datzelfde jaar hadden ze al brons gepakt tijdens het World Grand Prix waar de Verenigde Staten goud en Brazilië zilver won (op de wereldranglijst de nr.1 en nr. 2). Ook Turkije is dus zeker de moeite waard om te volgen!

Rusland bezet de zevende plek op de we-reldranglijst. In de historie van het EK is Rusland het meest succesvolle land. Maar liefst achttien keer wonnen zij goud. De laatste keer was in 2013. Daarnaast won-nen ze vier keer zilver en drie keer brons. Wordt deze EK-editie de negentiende keer goud?

Op 26 september om 18.00 uur speelt Duitsland tijdens het EK 2015 tegen niemand minder dan Servië. Als dat geen mooie wedstrijd wordt! Zeker ook als je weet dat tijdens het EK van 2011 Servië goud pakte en Duitsland zilver. In 2013 werd Duitsland weer tweede. Servië ein-digde als vierde. Geduchte tegenstanders. In deze wedstrijd, maar ook voor de rest van het EK!

Servië heeft haar reputatie de afgelopen jaren aanzienlijk versterkt en is dus een mooie derde. In 2007 pakten de speelsters zilver op het EK. Tijdens het EK in 2011 wonnen ze goud. In datzelfde jaar wonnen ze brons op de World Grand Prix. Ook in 2013 behaalde het team de bronzen plak. Servië is een land om in de gaten te houden.

Nr. 7 van de wereld:

RUSLAND

Nr. 8 van de wereld:

SERVIË

Nr. 9 van de wereld:

DUITSLAND

Nr. 11 van de wereld:

TURKIJE

ORANJE-AMBASSADEUR“In 1995 stond ik op de tribune in Arnhem toen de Nederlandse dames verrassend het EK wonnen. Precies tien jaar later ontdekte ik ook het beachvolleybal. Hopelijk sluiten we weer tien jaar later beide toptoernooien af met Nederlandse kampioenen!”

Ook 0ranje-ambassadeur worden? Meld je aan op www.volleybal.nl

Monique van der Cruijsen, Sportivo Overloon

Page 12: EK Volleybal 2015

www.wkbeachvolleybal2015.nl12 INTERVIEW

Voor het tot stand brengen van een dubbelinterview met Reinder en Manon is enig improvisatievermogen gevraagd.

Hoewel getrouwd, liggen de levens van het echtpaar soms ver uit elkaar.

Manon staat onder contract bij de volleybal-club Zhengrong Fujian in het Chinese Fuzhou en Reinder bereidt zich in Nederland voor op het nieuwe beachvolleybalseizoen. Het tweetal wordt gescheiden door ruim 9000 kilometer en zeven uur tijdsverschil.

Maar met moderne communicatiemiddelen als Facetime en Skype is daar wel een mouw aan te passen. Dus maakt Reinder in het bijzijn van de verslaggever in het indoor beachcen-trum Lindobeach met zijn iPhone verbinding met zijn wederhelft.

Maar Manon zit in de stad met ruim 7 miljoen inwoners nog in de taxi. Het plan dat zo makkelijk uitvoerbaar leek, valt daardoor toch nog enigszins in het water. Het interview wordt in twee delen afgenomen.

AZERBEIDZJANReinder ziet zijn vrouw nu dus regelmatig op een beeldscherm. Dat was ook voor hun huwe-

EEN MOOIE ‘SET’

‘Het mooie van het WK is dat er niet alleen kenners op de tribune zitten’

lijk al het geval. Maar wanneer het ook maar kan, reist de een naar de ander. Of andersom. Toen Manon nog in Azerbeidzjan speelde, ver-bleef Reinder, die afscheid had genomen van zijn partner Richard Schuil (gestopt) en een pauze had ingelast, vaak in Baku. ‘Daar was ik vaak te vinden. Alle wedstrijden in de compe-titie werden in Baku gespeeld, dus dat was wel lekker makkelijk. We woonden daar eigenlijk een paar maanden samen en ik trainde er veel voor mezelf.’

De eerste keer dat hij haar in een echte wedstrijd zag spelen? Reiner pijnigt even zijn hersenen. ‘In 2001 trainden we na elkaar in Sporthallen Zuid. Dat jaar was er ook een kwalificatietoernooi in Den Bosch, waar zowel de heren als de dames van Oranje speelden. De eerste keer zal daar geweest zijn.’

Vier jaar later aanschouwde Manon haar toekomstige echtgenoot bij een potje eredivi-sie beachvolleybal. Het was de zomer waarin Reinder en Richard ieder het indoor volleybal een beetje zat waren en voor de lol op het strand balden. ‘Daarna speelden ze beiden nog een seizoen in Italië, waarna ze echt serieus gingen beachen’, herinnert Manon zich nog

goed. Die keuze leek nog heel even te worden

uitgesteld door een prachtig aanbod dat Reinder uit Rusland kreeg. ‘Ik kon er veel geld verdienen, maar ik was net samen met Manon. Ik zag het niet zitten om alleen op een flatje in Moskou te gaan zitten. Bovendien was Italië nog altijd de beste competitie. Daar kon ik niet bij een absolute topclub terecht en voor mijn gevoel was de rek er bij mij wel een beetje uit. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.’

ONTDEKKINGDat Richard en Reinder ‘gevoel’ hadden voor volleybal in het zand, was een jaar eerder al duidelijk geworden bij nationale toernooien. Internationaal volgden al snel zeges in Valen-cia en Bahrein. Van beide successen was Manon getuige.

MAN EN VROUW NUMMERDOR & FLIER VERHEUGEN ZICH OP WK EN EK

Ook Elke, de vrouw van Richard, was er bij. Wij kwamen toen tot de ontdekking dat het wel een mooi leven was. Wij waren een strak geregeld leven bij het nationale team gewend, met regeltjes. Deze jongens bikkelden op het strand maar als ze daarmee klaar waren, gin-gen ze super relaxt in de stad een hapje eten. En bij een toernooi boekten we gewoon een kamer extra.’

De twee hebben elkaar dus behoorlijk vaak zien spelen. De een is daar wat relaxter onder dan de ander. ‘Ik zit vaak wel met zweet in mijn handen naar Manon te kijken’, zegt Rein-der. ‘Dat heb ik trouwens ook een half uurtje voor mijn eigen wedstrijd. Dan visualiseer ik de partij even voor mezelf. Dat zweten neemt dan wel in de aanloop af en in het veld heb ik er geen last van. Zo werkt de voorbereiding het beste voor mij.’

IN HET VOLLEYBAL...Met een beetje fantasie kun je

stellen dat het beste van beach-volleybal en indoor volleybal

bij elkaar komt in het huwelijk van Manon Flier en Reinder

Nummerdor. Pardon, Manon Nummerdor-Flier dus…

Was 2014 het jaar van hun jawoord, vóór 2015 doet het echtpaar elkaar een andere

belofte: we gaan bij het WK én EK voor goud!

Page 13: EK Volleybal 2015

www.eurovolley2015.eu 13INTERVIEW

FANATIEKReinder is geen supporter die zich onbetuigd laat. ‘Ik leef als toeschouwer best fanatiek mee. Zeker als de scheidsrechter ook nog eens domme beslissingen neemt. Dat gebeurde in Baku nog wel eens.’

‘Haha, en dan stond hij op van zijn stoel en maakte zijn ongenoegen luid kenbaar’, weet Manon nog. ‘Dat viel wel op, want meestal was de hal behoorlijk leeg op een paar toe-schouwers met bontmutsen na.’

Behoorlijk anders is doorgaans de setting bij het beachvolleybal. Weinig bontmutsen daar…

Manon: ‘Hoe ik naar hem kijk als hij speelt? Hangt een beetje af van het gezelschap om me heen, of er veel vrienden bij zijn en er een biertje wordt gedronken.’

Als de twee elkaar na een wedstrijd treffen, komen de verschillen in karakters duidelijk naar boven. Manon kan het veld afstappen en de wedstrijd ‘vergeten’; Reinder slaat direct aan het analyseren. ‘Als ik na mijn wedstrijd Reinder zie, dan begint hij vaak over bepaalde situaties in de wedstrijd die ik me niet eens kan herinneren. Ik laat hem altijd maar even zijn gang gaan, haha.’

‘We zijn wat dat betreft wel tegenpolen, ja’, beaamt Reinder. ‘Als ik zelf klaar ben, wil ik eigenlijk ook direct de wedstrijd nabespreken. Manon moet daar niets van hebben. Zij wil het liefst over iets anders praten. Ze kan ook niet naar andere sporten kijken. Bij het WK Voetbal is ze het na een half uurtje al zat. Het boeit haar niet. Ze zal dan ook denk ik niet zo snel

coach worden na haar carrière. Dat ligt eerder op mijn pad.’ Thuis gaat het dan ook zeker niet altijd over volleybal. ‘Ook dat denken natuur-lijk veel mensen, maar dat is zeker niet het geval.’

VOLDOENINGNatuurlijk heeft het vaak door het hoofd van

Manon gespookt: of het leven als beachvol-leybalster ook niet wat voor haar zou zijn. ‘Ei-genlijk borrelde die gedachte elk jaar wel op’, zegt met ze een glimlach. ‘Die vraag is me ook al zo vaak gesteld. Maar eigenlijk vind ik het spelletje in de zaal nog heel leuk. Bovendien weet ik niet eens of ik wel zo goed zou kunnen beachvolleyballen. En ik denk dat ik er alleen voldoening zou uithalen als ik ook in beachvol-leybal in de top zou kunnen meedoen.’

Dat de sportieve wegen van beiden ge-scheiden blijven, ligt meer voor de hand. Zo vaak als het maar kan, vliegen ze naar elkaar toe. Reinder bracht de Kerst door in China en Manons toekomst ligt na de winter, als het avontuur in China er in principe op zit, nog open. Misschien dat ze in het nieuwe seizoen weer vaak Reinder op de World Tour vergezelt. En natuurlijk bij het WK in eigen land. ‘Aan dat WK denk ik wel eens ja’, biecht Reinder op. ‘Je ziet de kalender van 2015 wel eens voorbijkomen, of die prachtige foto’s van hoe de stadions eruit komen te zien. Het wordt het hoogtepunt van het jaar. We zijn nu al met de planning bezig om dan fysiek top te zijn.’

WAARDERENNummerdor speelde al een EK indoor en beach in eigen land. Won ook toen de Europese titel. Hij en Richard pakten ook al eens voor eigen publiek de titel bij een World Tour evenement. ‘Winnen in eigen land is prachtig. Het mooie van het WK is dat er niet alleen kenners op de tribune zullen zitten, maar ook veel mensen die voor het eerst in aanraking komen met onze sport op hoog niveau. We zullen er voor zorgen dat ook die mensen onze sport gaan waarderen.’

Het EK is voor Manon nog een stukje verder weg. ‘Ik heb inmiddels zes EK’s gespeeld, maar om dat een keer in eigen land mee te maken is erg gaaf. We hebben vorig jaar het WK gehad.

‘Ik heb inmiddels zes EK’s gespeeld, maar een EK in eigen land meemaken is erg gaaf’

Ons team heeft een zoektocht achter de rug, maar wel duidelijk is dat dit een goede mix van jong en oud is. Veel speelsters spelen nu weer in sterke competities en komen straks weer met meer ervaring terug bij Oranje. Er schuilt veel kracht in dit team. Met de steun van het thuispubliek kan het straks bij het EK tot iets heel moois uitgroeien.’

AMBASSADEURS SPIEREN

VOOR SPIEREN

Voor de Stichting Spieren voor Spieren is de medewerking van topsporters belangrijk. Daarom

heeft de Stichting als sportiefste goede doel van Nederland ambas-

sadeurs, beschermheren en een aantal (ex-)topsporters aan zich verbonden, waaronder Reinder

Nummerdor en Manon Flier. Net als de andere sporters zetten zij zich, tijdens acties in het land en

evenementen die de Stichting zelf organiseert, belangeloos in.

Wil je ook graag helpen? Ga naar www.spierenvoorspieren.nl en

kom er achter wat jij kunt doen.

PASPOORT

REINDER NUMMERDOR38 jaar

Geboren in IJsselmuiden

Hoogtepunten als volleyballer: Europees kampioen 1997 (indoor),

1998-2006 Italiaanse competitie (indoor), 5e Olympische Spelen Sydney 2000 (indoor), Europees kampioen beachvolleybal 2008,

2009, 2010; 4e Olympische Spelen Londen 2012 (beach), 11 titels op

de FIVB World Tour. Speelde zeven seizoenen lang met Richard Schuil

en sinds 2014 met Christiaan Varenhorst.

MANON FLIER30 jaar

Geboren in Nieuwleusen

Hoogtepunten als volleybalster:Kampioen van Nederland met Pol-lux (2002) en Martinus (2006, 2007,

2008). Goud World Grand Prix 2007. Speelde vanaf 2008 achtereenvol-gens in de competitie van Italië,

Japan, Azerbeidzjan en China.

Individuele prijzen: Most Valuable Player FIVB World

Grand Prix 2007 en EK 2009