Eindwerk Apache vs IIS

download Eindwerk Apache vs IIS

of 47

 • date post

  06-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  2.477
 • download

  2

Embed Size (px)

description

eindwerk het opzetten van een webserverApache vs. IIS

Transcript of Eindwerk Apache vs IIS

HET OPZETTEN VAN EEN WEBSERVERAPACHE VS. IIS

Grafische en Digitale Media Academiejaar 2007 - 2008 Artevelde hogeschool Industrieweg 232 9030 Mariakerke - Gent Interne promotor: Willy Van Gestel Externe promotor: Openminds webhosting Eindwerk voorgedragen door Dobbelaere Steven tot het behalen van het diploma Bachelor in de Grafische en Digitale Media, afstudeerrichting Multimediaproductie.

INHOUDSOpgaveHOOFDSTUK 1: ALGEMEEN1.1 Woord vooraf 1.2 Inleiding

2

1.3 Webservers algemeen 1.3.1 Wat hebben we nodig om een webserver op te zetten 1.3.2 Protocollen

HOOFDSTUK 2: Internet Information Services

2.1 Inleiding 2.2 Installatie 2.2.1 Installatie op Windows Vista 2.2.2 Installatie op Windows Server 2008 2.3 Beheer met command line 2.4 Beheer IIS configuratie 2.5 IIS interface 2.6 Beheren van websites en virtual directories 2.6.1 Toevoegen en instellen van een nieuwe website 2.6.2 Fysical en virtual directories 2.7 Logging 2.8 Monitoring 2.9 Optimaliseren van webserver 2.10 Backup 2.11 Installatie PHP 2.12 Installatie FTP 3.1 Inleiding 3.2 Installatie op Linux 3.3 Configuratie van Apache 3.3.1 Algemeen 3.3.1.1 Manueel 3.3.1.2 HTTP server 3.3.1.3 Webmin 3.3.2 Configuratie van Main server 3.3.3 Toevoegen en instellen van nieuwe websites en virtual directories 3.4 Monitoring Apache 3.5 Installatie PHP 3.6 Installatie FTP server

Het opzetten van een webserver - Apache vs. IIS 7.0

HOOFDSTUK 3: Apache

HOOFDSTUK 4: Apache vs IIS4.1 Algemeen besluit 4.2 Enqute 4.3 Alternatieven

Lijst van illustraties Literatuurlijst BijlagenBijlage 1: HTTP-status codes Bijlage 2: RAID

Logboek

HOOfDStUk 1: algemeeN 1.1 Woord voorafHet was een enorme verrijking om dit eindwerk te schrijven. Onmiddellijk na de keuze van het onderwerp heb ik mij boeken aangekocht en aangeschaft uit de bibliotheek. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het beheer van webserver zowat al hetgeen omvat die mij interesseert omtrent informatica en multimedia en omdat ik vond dat het nauw aansloot bij onze richting. In het middelbaar heb ik informatica gestudeerd, wat mij een goede basiskennis gaf. Informatica is mij altijd blijven interesseren. Het beheer van webservers bevat zoveel vakgebieden en leek mij daarom het perfecte onderwerp voor dit eindwerk. Ik heb mij op allerlei vlakken moeten bijschaven. Het onderwerk is zeker niet te onderschatten. Het vereist dan ook jaren ervaring om webhosting volledig machtig te zijn. Enkele vaardigheden die vereist zijn om aan webhosting te doen, zijn kennis hebben van hardware, beveiliging, backup Linux, programmeren, ASP.Net, PHP (en andere scripting talen) en natuurlijk ook kennis s, van webserversoftware. Ik ben beginnen met lezen over netwerken in het algemeen om de werking van de protocollen zo beter te verstaan. Vervolgens heb ik me verdiept in de onderwerpen firewalls en beveiliging. Het werken met Linux was voor mij ook zo goed als nieuw en heeft dan ook wat aanpassing en veel geduld gevraagd. Het heeft me veel moeite en tijd gekost om Apache werkende te krijgen op Linux. Ik heb ook verschillende Linux distributies getest en daaruit de beste gekozen. Aangezien het onderwerp zodanig uitgebreid is, heb ik me bij het opstellen van dit eindwerk beperkt tot het uitwerken van de belangrijkste aspecten omtrent het opzetten van een webserver. Graag zou ik ook de mensen Openminds webhosting uit Gent willen bedanken voor de hulp met het opzetten van de webservers en bij het schrijven van dit eindwerk. Verder wil ik ook mijn interne promoter de heer Willy Vangestel en de personen die mijn eindwerk gecontroleerd hebben op taalfouten bedanken voor hun hulp.

3

Het opzetten van een webserver - Apache vs. IIS 7.0

1.2 InleidingApache is al jaren leider in de markt van webservers, maar door de nieuwe IIS 7 zal deze waarschijnlijk snel terrein verliezen. De strijd tussen Apache en IIS woedt reeds lange tijd. Als sinds de introductie van IIS loopt IIS in de schaduw van Apache. In dit eindwerk zal ik proberen te aan te tonen hoe dit komt en hoe dit in de toekomst zal evolueren. Het aandeel van Apache is momenteel nog steeds hoger dan die van IIS, maar is wel ondertussen geslonken tot een magere 10%. Ik zal uitleggen hoe je een webserver opzet dmv zowel Apache als IIS. Ik heb dit eindwerk dan ook opgedeeld in 3 onderdelen. Eerst en vooral zal ik het opzetten van een webserver uitleggen aan de hand van IIS. Vervolgens aan de hand van Apache en als slot zal ik de verschillen tussen beide uitleggen en ook de alternatieven bespreken. Niettegenstaande het jaren ervaring vereist om een objectieve vergelijking te kunnen maken tussen beide, tracht ik toch een duidelijk beeld weer te geven betreffende dit onderwerp. Voor het praktisch gedeelte van mijn eindwerk heb ik een enquete opgesteld voor webhosting bedrijven en ook verschillende webservers opgezet (nl. Apache, IIS, Nginx, Lighttpd, XSP) op zowel Linux Ubuntu, Linux SUSE, Windows XP en Windows Server 2008 die ik zal voorstellen op de verdediging van het eindwerk.

4

Het opzetten van een webserver - Apache vs. IIS 7.0

1.3 Webservers algemeen 1.3.1 Wat heb je nodig om een webserver op te zetten? HardwareVooraleer je een webserver kan opzetten, heb je natuurlijk een server nodig met de nodige hardware. Voor druk bezochte websites gebruik je het best een dedicated server of meerdere servers in een serverfarm. Er zijn 3 belangrijke hardware onderdelen in een webserver nl. geheugen, CPU en harde schijven. Geheugen: Het aantal geheugen die vereist is hangt af van veel zaken zoals, de hoeveelheid processes die op de server zullen draaien, het aantal veel opgeroepen bestanden. 1Gb zou normaal moeten volstaan voor een gewone webserver, maar hoge performantie webservers gebruiken meestal van 4Gb to 16Gb aan RAM. Hoe meer RAM de webserver heeft, hoe meer files gecachet kunnen worden en hoe minder de harde schijf dus aangesproken moet worden en de bestanden sneller kan aan de client aanleveren. CPU Voor statische websites is dit minder belangrijk omdat het verwerken van de pagina client-side ges beuren, maar bij scripting talen zoals php of ASP.Net gebeurt dit op de server. Men kan nu nog kiezen tussen de 32-bit versie van windows server (of x86), maar volgende versies zullen alleen nog 64-bit ondersteuenen (of x64). Harde Schijf De grootte van de harde schijf hangt af van de grootte van de bestanden die erop staan en het paging file. De grootte is minder belangrijk omdat de harde schijven tegenwoordig een overdaad aan gigabytes leveren voor een lage prijs. De voornaamste interface types zijn SCSI (skoezie uitgesproken), Ultra SCSI, ATA, SATA. Serial ATA is beduidend sneller dan de oudere versie, ATA. SCSI interfaces zijn leveren hoger overdrachtsnelheden, maar zijn een duurdere oplossing dan SATA interfaces.SCSI kan overdrachtsnelheden tot 320MB/s leveren, waar SATA maar 300MB/s levert. Zoals ik al zei is de grootte van de harde schijf minder belangrijk. Belangrijker zijn de read access time en de rotatiesnelheidvan de harde schijf. Dit beschrijft hoe snel de hd een bestand kan vinden en lezen en de snelheid waarmee de platters ronddraaien. Bij gewone consument harde schijven bedraagt de rotatiesnelheid normaal 7200rpm, waar je bij een harde schijf voor een server toch best kiest voor een model met 15000rpm. De seektime voor consument modellen bedraagt tussen de 4 en 9 ms, maar voor een server kiest u best voor een model met een seek time die onder de 4 seconden ligt. Meestal bedraagt die rond de 3.3ms voor een server. RAID mogelijkheden zijn ook dikwijls een belangrijk punt bij de keuze van harde schijf. RAID werkt op software niveau, dus sowieso heeft uw harde schijf de mogelijkheid om een RAID implementatie te doen. Voor RAID toe te passen heeft u wel meerdere harde schijven nodig en dit kan een zware investering worden. RAID kan gegevens sneller toegangkelijk maken of uw gegevens veilig stellen. Er bestaan 5 verschillende implementaties van RAID. De meest gebruikte zijn RAID 0,1 en 5. Verdere uitleg is te vinden in bijlage 3.

5

Het opzetten van een webserver - Apache vs. IIS 7.0

Internetprovider

Een tweede vereiste is dat je een vast IP hebt zodat je websites steeds op de zelfde locatie te bereiken zijn. Een registrar kan dit IP dan koppelen aan een domain name die gemakkelijker te onthouden is voor de bezoeker dan bv. 203.243.34.3. Een fixed IP kost iets meer dan een account met een dynamic IP. Bij telenet krijg je voor 80 euro per maand al een fixed IP, maar voor een drukke webserver zul je toch een formule met een hogere bandbreedte moeten kiezen. Vooral de uploadsnelheid telt bij een webserver. Ook kan je kiezen voor een gegarandeerde up en downstream snelheid zodat je zeker bent dat de server geen tragere connectie krijg op piekuren. Vaak staat er ook een limiet op de totale up en downloadhoeveelheid wat verzonden kan worden per maand. Tegenwoordig bestaan er ook programma om het probleem van s een dynamic IP te omzeilen en dus kan je zo wat geld uitsparen, maar de vraag blijft of dit geen problemen zal opleveren en om de 36 uur wordt de connectie met ISP normaal onderbroken, waarbij de client dus ook een nieuw IP krijgt en zo willen verhinderen ze dat end users server functies zouden uitvoeren.

Operating SystemHier zijn er twee voorname spelers, nl. Windows en Linux. Linux leent zich perfect als netwerkbesturingssysteem. Bovendien is Linux open-source wat goed is voor de verdere ontwikkeling van het OS. Ook hoef je voor een Linux distributie geen duizenden euro neer te tellen zoals voor een windows server OS. Voor s Windows Server 2008 Standard betaal je tegenwoordig 1000 euro. Een Enterprise Edition kost dan direct 4000 euro. Dit is toch wel een grote kost als je weet dat veel Linux distributies zijn gratis of slechts een fractie van het bedrag van een Windows server kosten. Linux vereist wel meer kennis dan windows