Eikenblad januari 2012

40
het eiken blad gratis informatiemagazine voor eeklo januari 2012 nr. 1 wenst u een gezond, gelukkig en creatief nieuw jaar

description

Het gratis infomagazine van de Stad Eeklo

Transcript of Eikenblad januari 2012

Page 1: Eikenblad januari 2012

het eikenbladeikeneikeneikeneikeng r a t i s i n f o r m a t i e m a g a z i n e v o o r e e k l o • j a n u a r i 2 0 1 2 • n r . 1

wenst u een gezond, gelukkig en creatief nieuw jaar

wenst u wenst u wenst u wenst u wenst u

Page 2: Eikenblad januari 2012

2

Beste Eeklonaren,

v.u. College van burgemeester

en schepenen, Industrielaan 2, Eeklo

hoofd- en eindredactie Katty Van de Voorde,

communicatie- en informatiecoördinator

[email protected]

Vormgeving en Lay-out one advertising

[email protected]

Druk: Drukkerij Perka

Foto: ©Michel Moens

Colofon

We wensen ieder van u voor 2012 een jaar vol blijdschap en vreugdevolle momenten, vrijheid en vertrouwen, warme nabijheid en ook een goe-de gezondheid, een grote schat waar we vaak pas bij stilstaan wanneer ze bedreigd wordt.

Het stadsbestuur heeft aandacht voor onze gezondheid. Vooreerst streven we met de zorg voor ons milieu naar een gezonde leefom-geving: met het aanplanten én verzorgen van het openbaar groen willen we niet alleen de straten verfraaien maar ook een deel van het veelbesproken fijn stof uit de lucht halen. Met het kiezen voor milieu-vriendelijke stadsvoertuigen bij vervangingsaankopen en het gebruik van de stadsfietsen door onze medewerkers willen we een voorbeeld stellen om de CO2-uitstoot te beperken. De netheid in onze stad en het opvolgen van de adviezen voor een degelijk afvalbeleid blijft onze dagdagelijkse zorg. Zodra we beschikken over de nodige attesten kunnen we starten met de herinrichting van een nieuw recyclagepark waar ons huishoudelijk afval per grondstofsoort beter kan worden ingezameld en nadien verwerkt.

OVAM vraagt aan alle gemeenten aangesloten bij de IVM intercom-munale te streven naar gelijke tarieven op hun containerparken. Om hiertoe te komen is waarschijnlijk nog een lange weg te gaan maar wij menen dat dit een goed voorstel is om afvaltoerisme tussen de gemeenten onderling te voorkomen. Voor 2011 kunnen we al vast-stellen dat er door het betalend maken van het aanbrengen van af-val op het recyclagepark - en daardoor minder aanvoer uit andere gemeenten - er een forse daling van het aantal kilogram afval per inwoner zal zijn, waardoor we voor OVAM hopelijk iets minder streng zullen beoordeeld worden.

Naast aandacht voor het milieu worden nieuwe projecten verder uit-gebouwd. Hierover volgt de komende weken meer uitgebreide in-formatie. Zo komen er aan openbare gebouwen 6 AED-toestellen bij die levensreddend kunnen zijn voor personen die getroffen wor-den door een hartstilstand. Eeklo wordt verder uitgebouwd tot een dementievriendelijke stad. Voor mensen met beginnende of met gevorderde dementie en hun naasten staan in 2012 en de komende

jaren meerdere projecten in de planning. Het project 10.000 stappen met wegwijzers op diverse plaatsen in het stadscentrum nodigt u uit tot méér stappen en méér bewegen. We blijven ook het gratis borst-kankeronderzoek verder aanbevelen.

In samenwerking met de bestaande diensten voor geestelijke ge-zondheidszorg willen we waar mogelijk mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving ondersteuning bieden en de weg wijzen naar de hulpverleners. Daar er is aangetoond dat er vaak problemen ontstaan door vereenzaming, werkloosheid en sociaal isolement is het voor het stadsbestuur een taak om te zorgen voor werkgelegen-heid en buurtwerking.

Tot slot willen we de bestuursleden en directie van AZ ALMA een succesvolle bouw van het nieuwe streekziekenhuis toewensen.

Rita De ConinckSchepen van Gezondheidsbeleid

Page 3: Eikenblad januari 2012

3

Inhoud

6-7

40

in hetmidden

Wat brengt 2012?

Dichten en bezetten

36

Sociaal wonen

Stilte en licht

STADSKANTOORIndustrielaan 2 tel. 09 I 218 28 00 [email protected] (09 I 218 28 20, [email protected]) stedenbouw (09 I 218 28 40, [email protected])huisvesting, uitvoeringsdiensten (09 I 218 28 10, [email protected]) secretariaat (09 I 218 28 50, [email protected])financiële dienst (09 I 218 28 60, [email protected])personeelsdienst (09 I 218 28 70, [email protected])communicatie (09 I 218 28 96, [email protected])lokale economie, toerisme en evenementen (09 I 218 28 59, [email protected])stadsarchief ([email protected])

STADHUIS (dienst burgerzaken)e-loket via www.eeklo.be/bestuur_diensten/stadsdiensten/e_loketMarkt 34tel. 09 I 218 29 00 [email protected]

STEDELIJKE SPORTHALBurg. Lionel Pussemierstraat 157tel. 09 I 377 61 27 [email protected]/sport

SPORT- EN SPELCENTRUMOostveldstraat 160-162(stedelijk zwembad, sporthome, openlucht sport- en spelcentrum)tel. 09 I 377 36 00 [email protected]/sport

KUNSTACADEMIE BEELD - MUZIEK - WOORDPastoor De Nevestraat 26tel. 09 I 218 27 50 [email protected]

BIBLIOTHEEKMolenstraat 36tel. 09 I 218 27 00 [email protected]/bibliotheek

CULTUURCENTRUM DE HERBAKKERPastoor De Nevestraat 10tel. 09 I 218 27 27 [email protected] www.ccdeherbakker.be

JEUGDDIENSTJ.F.Willemsplein 13tel. 09 I 377 77 07 [email protected]/jeugd

LOKAAL DIENSTENCENTRUM ZONNEHEEMSchietspoelstraat 9tel. 09 I 377 02 46 [email protected]

SOCIAAL HUISKaaistraat 34tel. 09 I 218 17 01 [email protected]

RECYCLAGEPARKRinglaan 56tel. 09 I 378 36 62www.eeklo.be/wonen_leven/containerpark

BRANDWEER EN DIENST 100Gentsesteenweg 2tel. 09 I 376 75 82 [email protected]/brandweer

POLITIETieltsesteenweg 18tel. 09 I 376 46 46 [email protected]

OCMWVisstraat 16tel. 09 I 377 25 32 [email protected]

Page 4: Eikenblad januari 2012

4

eeklonieuwsPolitiegebouw wordt gerenoveerdEr werd een ontwerper aangesteld voor een duurzame verbou-

wing van het huidige politiegebouw aan de Tieltsesteenweg. Het gebouw voldoet niet meer aan de noodwendigheden van een goed uitgebouwd politiekorps. Een eerdere optie voor een nieuw-bouw aan het station bleek te duur. Nu wordt een budget van € 6.000.000 voorzien voor de verbouwing. Dit komt ten laste van de stad Eeklo. Het gebouw wordt verhuurd aan de politiezone Meetjes-land centrum.

Vanuit de politiezone werd het huidig gebouw gescreend. Zo is het onthaal veel te klein en te weinig toegankelijk; er is geen crisis-ruimte; sommige diensten zitten veel te klein behuisd. Zo zijn er bijvoorbeeld geen aangepaste verhoorlokalen voor kinderen en dient telkens naar Gent uitgeweken te worden. Aan het arrestan-tencomplex is heel veel werk inzake afmetingen, verluchting en ver-warming. Tijdens de werken moet de dienstverlening ten allen tijde mogelijk blijven.

Ballonvaren…Rudi De Latter (Waarschoot), fotoredacteur bij Het Nieuwsblad,

bracht in eigen beheer het boek ‘BALLONVAREN’ uit. Het is geen historisch verhaal, wel de ballonvaart vanuit fotografisch oog-punt bekeken. Dit eerste Vlaamse boek over ballonvaren bundelt foto’s van 26 (inter)nationale ballonmeetings over de hele wereld en zet ook Eeklo als ballonstad in de kijker. Rudi’s eerste vlucht

dateert van op de tiende Meetjeslandse Balloonmeeting. Geleidelijk aan beet de microbe steeds harder, en nu gaat hij geregeld de grote meetings in de wereld bezoeken om foto’s te nemen van bezoekers, ballonvaarders en de gebeurtenissen op het opstijgveld.

Het boek is thematisch opgebouwd: de voorbereiding van een ballonvlucht, de vaart zelf, de landing en de productie van een luchtballon. Het omvat vooral veel foto’s maar ook enkele korte verhalen. Het is 156 pagina’s dik en kost € 45, te bestellen via www.rudidelatter.be

27STE MEETJESLANDSE BALLOONMEETINGOndertussen wordt al gewerkt aan de Meetjeslandse Balloonmeeting editie 2012 (28 en 29 juli). De organiserende vzw ging op prospectie naar de meeting van Warstein in Duitsland, de tweede grootste van Europa. Daar stijgen gedu-rende 10 dagen zo’n 150 ballons per dag op. De Eeklose organisatoren zijn van plan om enkele special shapes uit War-stein naar Eeklo te halen.

De Bende zoekt jou !CC De Herbakker

werkt samen met leerkrachten-duizendpo-ten Geert Faes en Johan Van Kerrebroeck een nieuw jongerentheater-project uit. Bedoeling is om tijdens NeuzeNeuze 2012 (eind oktober) een voorstelling te brengen met jongeren tussen 10 en 16 jaar.

Omdat een grote leegte werd vastgesteld op vlak van amateurthe-ater bij jongeren, start ‘de Bende’ op. Kinde-ren en jongeren van

het vijfde leerjaar tot en met het vierde middelbaar kunnen zich tussen 9 en 20 januari aanmelden als kandidaat-creatie-veling. Of het nu gaat om zingen, dansen, musiceren, decor-ontwerp,… je kan je kandidatuur stellen: stuur een brief (CC De Herbakker, P. De Nevestraat 10, 9900 Eeklo) of een e-mail ([email protected]), maak een video of een mp3, een fotoshoot of een kunstwerk waarmee je de organisatoren overtuigt van je enthousi-asme en creativiteit.

Dertig jongeren worden geselecteerd voor de ontmoetingsdag op 29 januari 2012. De gelukkigen krijgen op 3, 4 en 5 februari workshops; daarna staat elke woensdagnamiddag werk op de agenda. De groep begint met een blanco blad en creëert een voorstelling die tijdens NeuzeNeuze wordt gespeeld voor het groot publiek.

➜ Info: tel. 09 | 218 27 27 e-mail: [email protected] www.facebook.com/dbeeklo

Foto

: ©M

iche

l Moe

nsFo

to: ©

Mic

hel M

oens

Page 5: Eikenblad januari 2012

5

Wegen en werkenDe gemeenteraad stelde een ontwerper aan om de doortocht

van de stad te hertekenen. De N9 in het centrum moet een stadspromenade worden, waar het gezellig wonen, winkelen en vertoeven is. Dit betekent dat het doorgaand verkeer zoveel moge-lijk moet geweerd worden. De herinrichting van de doortocht tot stadspromenade met een hoge verblijfs- en belevingskwaliteit is een voorwaarde voor de aanleg van de zuidelijke ring. De promena-de wordt ontworpen vanuit het standpunt van voetgangers, fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer en bezoekers van de terrasjes. Een versmald wegprofiel moet ruimte bieden aan een groter ver-blijfsgebied.

De kosten voor het ontwerp worden geschat op € 863.113. De vol-ledige herinrichting van de doortocht tot stadspromenade – tussen de Oude Gentweg en het kruispunt van de N9 met de Ringlaan – zal € 13.000.000 kosten. Voor zaken als wegverlichting en fietspaden is subsidie voorzien. Omwille van de hoge kostprijs en de grote im-pact van de heraanleg op wonen, werken en leven, zal de herin-richting gefaseerd gebeuren, volgens de beschikbare middelen en mogelijkheden.

De ovonde aan het kruispunt Leopoldlaan-Brugsesteen-weg-Heilig Grafstraat kreeg enkele kleine aanpassingen. Op het midden werden en-kele bomen geplant, aan de beide uiteinden van de ovon-de werden aardebermen aangebracht, die remmend werken voor het aankomend verkeer.

In december werd een hel-lend vlak aan de linker-ingang van de Sint-Vin-centiuskerk aangelegd. Het hellend vlak, dat de toegan-kelijkheid van de kerk sterk bevordert, werd opgetrok-ken in blauwe hardsteen. De kostprijs bedraagt ongeveer € 30.000

De verlichting aan het podium op het vernieuwde plein van Balgerhoeke werd op 16 de-cember voor het eerst aangesto-ken. Normaal gezien zou op dat ogenblik de feestelijke opening van het plein aan de gang zijn, maar omwille van de slechte

weersvoorspellingen werd dit feest afgelast (en uitgesteld naar een latere datum in de lente). Bovenop het podium werd de ondergrondse schuilkelder gevisualiseerd. Deze kelder werd in 1942-1943 gebouwd door de Duitsers maar nooit door hen gebruikt. Na de bevrijding werd hij door de Canadezen gebruikt voor verzorging van gewonde solda-ten. De kelder was vroeger toegankelijk via een trap maar de toegang bovenaan werd dichtgemaakt. De betonnen muren, betegeling en zol-dering zijn nog in goede staat, de elektriciteitsleidingen hangen nog op hun plaats, maar er staat geregeld water in de kelder.

In december werd de eerste fase afgewerkt van de heraan-leg van het Van Hoorebeke-plein. De trottoirtegels op de zone voor het Jeneverhuis en langsheen de seniorie (Herbak-kersplein) werden verwijderd en er werd een nieuwe fundering aangelegd. Op beide plaatsen werden de hoogteverschillen en de verzakkingen weggewerkt.In een tweede fase – vermoe-delijk in februari – wordt de fontein die vroeger op de Markt stond (foto hiernaast) op het Van Hoorebekeplein geplaatst. De huidige fontein die kapot is, wordt verwijderd. Op het Van Hoore-bekeplein worden de acht ver-lichtingspalen weggenomen en vervangen door spots op de gevel van het Jeneverhuis. Het plein zal ten allen tijde verlicht

blijven, dus de nu bestaande palen worden pas uit dienst genomen als de nieuwe verlichting is aangebracht.

Bouwproject site jeugdpaviljoenDe stad Eeklo biedt het jeugdpaviljoen op het Jan Frans Wil-

lemsplein te koop aan voor het realiseren van een duurzaam woonproject. Op de plaats van het huidige gebouw kan een beeld-bepalend bouwproject worden gerealiseerd van maximaal 6 bouw-lagen en 24 woongelegenheden.

Binnenkort verhuist de jeugddienst, die nu in het jeugdpaviljoen is ondergebracht, naar het nieuwe jeugdcentrum in de Kerkstraat. Eens het gebouw aan het Jan Frans Willemsplein leeg staat, wil de stad er een nieuwe bestemming voor vinden. Er wordt gedacht aan ruime woongelegenheden met terrassen voor verschillende doel-groepen. Een dienstenfunctie (vrij beroep, kantoor, diensten in func-tie van de bewoners van het gebouw) op het gelijkvloers is mogelijk.

Het achterliggende parkje blijft (semi-)publiek en biedt samen met de aanpalende tuinen woonkwaliteit in het stedelijk centrum. De ty-pologie van deze ruimte moet behouden en versterkt worden. Het parkje moet aan zijn wanden groen worden ingekleed zodat een suggestie ontstaat van een grote ruimtelijke continuïteit. Onder het gebouw kan ruimte zijn voor parkings, fietsstelplaatsen en bergin-gen. Deze ruimte mag groter zijn dan de footprint van het gebouw en is bereikbaar via een zijingang waar eventueel ook enkele bo-vengrondse parkeerplaatsen voor fietsers en/of auto’s kunnen wor-den aangelegd.

➜ Meer info: www.eeklo.be/tekoop

Foto

: ©A

lber

t E

vera

ert

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Foto

: ©A

lber

t E

vera

ert

Foto

: ©A

lber

t E

vera

ert

Foto

: ©S

tad

sarc

hief

GEZOCHT

Page 6: Eikenblad januari 2012

6

eeklointerview‘Ik leg de lat bij elk werk een beetje hoger’In 2012 viert Eeklonaar Willy Verhasselt 50 jaar beeldend kunste-naarschap. De stad Eeklo en de Provincie Oost-Vlaanderen huldi-gen hem met een overzichtstentoonstelling van 15 jaar stillevens (olieverf op paneel) en een monografie ‘Na de omzwerving – De Stilte en het Licht’.

Projectcoördinator Koen Van Bockstal typeert Verhasselt als volgt: ‘Een puntgaaf stilist en een schoolvoorbeeld van de combinatie van ambach-telijkheid en vernieuwing. In de ambachtelijkheid is zijn techniek schat-plichtig aan de Vlaamse Primitieven en grote Hollandse meesters als Vermeer en Saenredam. De vernieuwing kenmerkt zich door een ge-heel eigen benadering van het onderwerp ‘stilleven’. Waar het bij velen een slaafs kopiëren betreft van traditie, benadert Willy Verhasselt het genre op een verrassend toegankelijke en eigentijdse wijze.’

We gingen even langs bij de rasechte Eeklonaar in de Oostveldstraat. Willy Verhasselt (77) doorliep alle vormen van teken- en schilderkunst. Als jongeling van 12-13 jaar ging hij al naar de Eeklose academie. Ook in zijn studies was er de creatieve inslag: hij studeerde voor tekenaar-ontwerper voor weefsels in het textielinstituut. Maar pas vanaf 1960 – toen net getrouwd – beet de kunstmicrobe echt. ‘Ik volgde dagelijks cursussen in de academie, soms ook nog in het weekend’, vertelt hij. Ondertussen was hij overdag aan het werk in het textielbedrijf Van Damme, weliswaar niet als ontwerper. In 1966 behaalde hij de gou-den regeringsmedaille voor de schilderkunst en meteen had hij als het ware zijn doel bereikt. De schilderkriebel was weg en de passie voor het schilderen verdween.

Toen hij enige tijd later via wijlen Luc Verstraete de vraag kreeg om het medische boek van dokter Deleu te illustreren, zag hij dat wel zitten: ‘Een boek met 400 tekeningen, allemaal anatomisch. Een hele nieuwe uitdaging’, herinnert Willy zich nog. Het bracht hem de interesse voor het pentekenen bij. ‘Later begon ik met potlood te werken, wat vele wegen opende. Nog later volgde het kleurpotlood. Via dit tekenen en met de schilderervaring van vroeger probeerde ik begin jaren negentig met olieverf te werken. Dat lukte en in 1994 vond ik uiteindelijk de lief-de voor het schilderen terug. Vandaar de titel van de tentoonstelling: DE OMZWERVING. Mensen denken misschien dat ik een wereldreis heb gemaakt. Niets is minder waar. De cirkel van schilderen en teke-nen is gewoon rond.’

LABORATORIUMWilly bouwde in zijn tuin een prachtig atelier, waar hij uren kan schilde-ren: ‘Het is voor mij een andere wereld; als het ware een laboratorium. Ik kan er genieten van de stilte en van klassieke muziek.’ De kunste-naar bouwt er zelf zijn stillevens. Een bezoekje aan dat atelier bewijst het: het is er heerlijk rustig, maar er staat ook een hometrainer ! ‘Om tussen het schilderen door in beweging te blijven, dan kan ik van op de fiets alles in het atelier nog eens overschouwen of mijn tafereeltjes vanuit een andere hoek bekijken.’ Het staat er vol met kannen, krui-ken, voorwerpen,… om de tafereeltjes te creëren. Sommige staan te wachten op de juiste lichtinval, bij nog andere wordt er af en toe een voorwerp verplaatst vooraleer de eerste penseelstreek volgt. Stilte en licht – niet voor niets de titel van de tentoonstelling en de monografie – maken de werken tot wat ze zijn.

Willy Verhasselt

Foto: ©Joost d'Huyvetters

Page 7: Eikenblad januari 2012

7

wonenen

leven

Hij is met drie à vier werken tegelijk bezig en werkt er een tiental af per jaar. In de afgelopen 17 jaar dat hij stillevens schildert, kwamen er zo’n 130 werken uit zijn atelier. Veel tentoonstellen doet hij niet. ‘Het is altijd leuk als een toeschouwer een werk aankoopt. Mijn werken zijn aanzienlijk verspreid en ook het Vlaams Gewest heeft al werken aan-gekocht’, weet hij. Mensen zijn er op zijn werken niet meer te vinden: ‘In mijn pen- en potloodtekeningen was de mens permanent aanwezig, maar naarmate mijn werk evolueerde is hij volledig verdwenen. Maar ook achter elk voorwerp zit de mens.’ Ook het gebruik van de voorwer-pen die hij schildert boeit hem ten zeerste.

‘Uiteraard zijn mijn stillevens niet te vergelijken met die uit de 16de en 17de eeuw. Het zijn ook heel andere voorwerpen. Zo vind ik bijvoor-beeld ook een interieur van een gebouw een stilleven.’ Vroeger had-den stillevens ook een belerende functie. Dat is er nu niet meer bij: ‘ik heb er geen bedoeling mee. Het is de totaalcompositie die telt, maar ik vind het boeiend om van de onderlinge delen het detail te schilderen. Dat geeft me zelfs een fysiek genoegen.’

PASSIEWilly houdt ook van andere vormen van kunst: ‘Als het maar aan-spreekt. Ook moderne kunst kan ik best appreciëren.’ Hij legt bij elk werk de lat een beetje hoger voor zichzelf: ‘Ik werk nog altijd drie tot vier dagen per week in mijn atelier. Dat is ook nodig om te bereiken wat ik nu doe. Gelukkig staat mijn vrouw achter deze passie, want veel vrije tijd heb ik niet.’ Hij mag er alvast niet aan denken dat hij niet meer zou kunnen schilderen. ‘Mijn ogen en mijn handen zijn levensbelang-rijk’. Willy Verhasselt is alvast bijzonder tevreden met de monografie en kijkt uit naar de tentoonstelling. Een bekroning van jarenlang pas-sioneel schilderen.

'Na de omzwerving - De Stilte en het Licht'Een tentoonstelling met schilderijen van Willy Verhasselt in de hal en de in Vitro van de Kunstacademie.

14 januari tot en met 4 februari: elke weekdag van 16 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 16 uur zondag van 14 tot 17 uur.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt in boekvorm een overzicht van de stillevens van de laatste 15 jaar. De monografie kreeg dezelfde titel mee als de tentoonstelling. Het bevat naast een inleiding door de kunstenaar zelf ook twee interessante bijdragen over zijn werk en stillevens in het algemeen door Frans Boenders (dichter, filosoof en kunstcriticus) en Koen Van Bockstal (licentiaat geschiede-nis en directeur van het Fonds der Letteren). Het grootste deel van de 96 pagina’s wordt echter in beslag genomen door afbeeldingen in kleur van een 80-tal schilderijen. De monografie is te koop tijdens de tentoonstelling of in de Standaard Boekhandel (vanaf 17 januari) aan € 25.

Page 8: Eikenblad januari 2012

8

eeklomilieuDikketruiendag Verstandig omspringen met energie is een grote stap in de strijd

tegen het verhoogde broeikaseffect en de daaraan gekoppelde verandering van het klimaat.

Doe mee aan Dikketruiendag 2012 en geef je actie door aan de ste-

delijke milieudienst op [email protected]. Misschien win je wel een leuke prijs !Ook de stadsdiensten doen mee en houden een ‘mooiste-dikke-trui-wedstrijd’! Doe je mee met je school, schrijf je dan zeker ook in op www.ine.be/campagnes: dikke-truiendag

Trage wegen doen bewegen Trage wegen zijn wegen voor wandelaars,

fietsers, ruiters, … kortom wegjes en pa-den voor niet-gemotoriseerd verkeer. Ze wor-den ook wel veldwegen, buurtwegen of voet- en kerkwegels genoemd.

Deze trage wegen zijn vaak vergeten wegen. Nochtans zijn trage wegen zeer nuttig. Ze zijn rustig en mooi om langs te wandelen en te fietsen. Ze bieden bovendien een veilig alternatief aan zwakke weg-gebruikers, bijvoorbeeld voor de schoolgaande jeugd of voor korte verplaatsingen naar de bakker of naar het werk.

Overtuigd van de meerwaarde van deze wegen werkt het stadsbe-stuur van Eeklo samen met vzw Regionaal Landschap Meetjesland en de Provincie Oost-Vlaanderen, om met de lokale gebruikers en de betrokkenen een lokaal herstel- en ontwikkelingsplan trage wegen op te maken. We willen samen met u bekijken hoe we het netwerk aan trage wegen in de toekomst aantrekkelijker en veiliger kunnen maken.

Daarom wordt op woensdag 18 januari om 19.30 uur in het Stads-kantoor, Industrielaan 2 te Eeklo een eerste infoavond georgani-seerd waarop vertegenwoordigers van alle lokale verenigingen zul-

len worden uitgenodigd. Uiteraard is iedereen die geïnteresseerd is in trage wegen ook welkom. U zal een toelichting krijgen over het herstelproject en na afloop krijgt u de kans om u als vrijwilliger op te geven om in de werkgroep te zetelen en de trage wegen in Eeklo te inventariseren.

Achteraf worden de inventarisaties gebundeld in een evaluatiekaart, die we op een tweede overlegavond zullen voorleggen en bespreken en waar achteraf uw mening over gevraagd wordt. Het eindresultaat wordt voorgesteld aan het stadsbestuur dat er op zijn beurt concreet mee aan de slag kan voor een opknapbeurt van de trage wegen in Eeklo. Geef gerust ook een seintje als je je die avond niet kan vrijma-ken, maar toch meer informatie wil of geïnteresseerd bent om mee te werken aan dit trage-wegenproject.

➜ Meer info: vzw Regionaal Landschap Meetjesland – Viola Van Rossum tel. 050 | 70 00 42 e-mail: [email protected] mobiliteitsambtenaar stad Eeklo – Nicole Verbruggen tel. 09 | 218 28 16 e-mail: [email protected].

Tweede voedselteam opgestart In een Voedselteam kopen gezin-nen gezamenlijk vers voedsel aan bij producenten in de streek, maar ook Wereldwinkelproducten. Weke-

lijks kan je producten naar keuze bestellen in de webwinkel en die ophalen in het depot in de buurt. Betaling gebeurt via een maande-lijkse overschrijving. Iedereen kan voor slechts € 10 en een kleine groepsbijdrage lid worden van het Voedselteam. Een Voedselteam wordt beheerd door een kern van enkele vrijwillige leden.

Lokaal kiezenDe leden van een Voedselteam kiezen zelf welke producten worden aangeboden. Daarbij staat gezondheid voorop: er wordt zoveel mo-gelijk gekozen voor biologische en onbehandelde producten van het seizoen. Bovendien komt het vers voedsel van lokale producenten: boeren uit het Meetjesland en de aangrenzende provincies. Daarmee wordt dus ook de lokale landbouw ondersteund.

Tijd voor uitbreidingVoedselteam 'De Schapraai' heeft een afhaaldepot in de Vrombaut-straat en bestaat intussen al meer dan zes jaar. Zo'n veertig gezinnen zijn aangesloten bij het team. Dankzij het succes van dit Voedsel-team is Eeklo nu met een nieuw team gestart in Leefschool Het Droomschip. Het Droomschip steunt trouwens al langer de duur-zame landbouw: de kinderen krijgen op school biologisch fruitsap van een producent uit het Meetjesland en drank van de Wereldwinkel aangeboden.

Interesse?Wil je graag meer weten over de werking van een Voedselteam, welke producten kunnen aangekocht worden, op welk tijdstip deze kunnen opgehaald worden?

Neem dan contact op met Ilse Vromman, gsm 0488 | 99 46 10, e-mail: [email protected], www.voedselteams.be.

DOnDErDaG 16 fEBruarI

InfOVErGaDErInG TraGE WEGEn WOEnSDaG 18 januarI

EEklOnaarS kOPEn GraaG BIj lOkalE BOErEn

Page 9: Eikenblad januari 2012

9

wonenen

leven

kapdag Een gedeelte van het Galgenbos dient periodiek te worden onder-

houden door bomen te kappen. Ook in 2012 is dit het geval. De bomen zullen gekapt worden door professionele vaklui om ongeval-len te vermijden. Daarna moet het gekapte hout verwijderd worden uit het bos. Iedereen die wil, kan op zaterdag 18 februari een halve of hele dag meehelpen. Er wordt warme soep en koffie voorzien. Achteraf wordt het gekapte hout eerlijk verdeeld onder de vrijwilligers.

Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan in bij de milieudiensttel. 09 | 218 28 39 of 09 | 218 28 38e-mail: [email protected]

fSC-hout Hout is een vaak gebruikte grondstof. Het is een natuurproduct dat

hernieuwbaar, milieuvriendelijk en duurzaam is. Voorwaarde is wel dat het hout afkomstig is uit bossen die goed beheerd zijn.

Wat betekent FSC?Om duidelijk te maken dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen wordt er een label aan toegekend. FSC is een voorbeeld van zo’n label en staat voor ‘Forest Stewardship Council’ of ‘Raad voor duurzaam bosbeheer’.

Wat is duurzaam bosbeheer?Duurzaam bosbeheer houdt rekening met het milieu, respecteert so-ciale aspecten (zoals leef- en arbeidsomstandigheden van de lokale gemeenschappen en bosarbeiders) en is economisch haalbaar. Dus niet alleen het milieu maar ook de mensen varen er wel bij!

Hoe herken ik FSC-gelabeld hout en waar kan ik het kopen?Vaak is het FSC-logo op het product terug te vinden, indien dit niet zo is moet in ieder geval op de factuur staan dat het om FSC-gelabeld hout gaat. Bij steeds meer houthandelaars en doe-het-zelf-zaken is FSC-gela-beld hout te koop. U kan tuinmeubelen vinden, hout voor terrassen, plankenvloer, ramen, daktimmerwerk, gevelbekledingen, plaatmate-

riaal, … Spreek er uw houthandelaar of doe-het-zelf-zaak over aan als u in de winkel geen FSC-gelabeld hout terugvindt. Naast FSC-gelabeld hout bestaan er ook FSC-gelabelde papierpro-ducten. Via de website www.ikzoekfsc.be kan je op zoek gaan naar FSC-gelabelde producten en houtsoorten op de Belgische markt.

Ook stad EEKLO kiest bewust voor FSC-hout en -papier!

Uw redenen om voor FSC te kiezen door het gebruik van FSC-gelabeld hout bewijst u daadwerkelijk

iets te willen doen aan de bescherming van de bossen overal ter wereld ;

door uw bossen te laten certificeren verwerft u een geloofwaar-dige internationale erkenning voor de ecologische en sociale kwa-liteit van uw bosbeheer ;

FSC herkent het recht van inheemse volkeren om over hun land en natuurlijke rijkdommen te beschikken. Zo worden bijvoorbeeld plaatsen van cultureel of religieus belang gerespecteerd ;

minder bekende gevallen van onverantwoord bosbeheer worden onrechtstreeks aangepakt ;

alle bosarbeiders worden speciaal opgeleid ; aan de hand van computerprogramma’s kunnen voor kapping de

meest geschikte bomen gekozen worden, aan de hand van een groot aantal wetenschappelijk vastgestelde criteria ;

transportwegen worden smal gehouden en passend in het land-schap opgenomen ;

er wordt bij kappingen ook rekening gehouden met de erosiege-voeligheid van bodems ;

de valrichting wordt nauwkeurig bepaald, zodat andere bomen zo min mogelijk hinder ondervinden ;

stammen worden door middel van staalkabels naar een pad ge-sleept voor transport ;

geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ; er wordt in principe niet bijgeplant, het beheer is gericht op natuur-

lijke regeneratie.

➜ Meer info: Duurzaamheidsambtenaren Drieke Beuselinck en Griet Schelstraete tel. 09 | 218 28 39 [email protected] of [email protected]

ZaTErDaG 18 fEBruarI

Page 10: Eikenblad januari 2012

10

eekloinformatieruimtelijke uitvoeringsplannen Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) geeft uitvoering aan het ge-

meentelijk ruimtelijk structuurplan. Het legt voor de in het plan opgenomen percelen onder meer vast: welke activiteiten er mogen plaatsvinden;waar al dan niet mag worden gebouwd;aan welke stedenbouwkundige voorschriften huizen en constructies in een bepaalde zone moet voldoen;hoe een bepaald gebied ingericht en beheerd moet worden. Deze plannen worden gebruikt als afwegingskader bij het behande-len van stedenbouwkundige vergunningen. Het stadsbestuur werkte de jongste jaren aan diverse RUP’s en geeft hiermee vorm aan het ruimtelijk beleid. Een overzicht...

RUP De Waai (goedgekeurd op 2 december 2010)= regularisatie van het Jongerenobservatiecentrum De Waai en van de goed vergunde zonevreemde woningen en landbouwzetels in de Waaistraat.

RUP Heldenpark (op 28 oktober 2011 voor goedkeu-ring aan de deputatie overgemaakt)= oplossing voor de zonevreemd-heid van het wonen in o.a. de Sportlaan, de jeugdbewegingsite de Blokhutten, de site van de café- schutterstoren en de herbestem-ming van de zwembadsite.

RUP Broeken (openbaar onderzoek loopt tot 12 januari 2012)= verduurzamen van het bestaand bedrijventerrein Nieuwendorpe ten noorden van de Industrielaan. Hiermee wordt het optimaliseren van het ruimtegebruik voor bedrijven, het behoud en ontwikkelen van de groenstructuur en het verhogen van de bereikbaarheid van het industrieterrein voor fietsers bedoeld;= het uitbouwen van een duurzaam lokaal bedrijventerrein ten noorden van het regionaal bedrijventerrein Nieuwendorpe. Het doel is het ontwikkelen van een gemengd lokaal bedrijventerrein waarbij aandacht is voor landbouwgerelateerde verkoopsactiviteit, planter-verkoop, dierenzaken en sportactiviteiten die onderworpen zijn aan een milieuvergunningsplicht,…;= zoeken naar ontsluiting richting R43;= het ontwikkelen van een groenas/waterbergingsgebied langs de waterloop 0439. Deze groenas vormt een buffer met het noordelijk gelegen woon- / woonuitbreidingsgebied.

RUP Lange Moeie (openbaar onderzoek t.e.m. 16 februari 2012)= het creëren van een overgangszone waarbij aan de zonevreemd-heid van een aantal functies (jeudbeweging, zorginstelling, …) een oplossing wordt geboden met aandacht voor landschap en natuur (zie pagina 11).

RUP Stedelijke Inbreidingsgebieden (openbaar onderzoek t.e.m. 16 februari 2012)= kleine ambachtelijke zones (Sogeta en Lilan) en/of recreatiege-bied (Broeders van Liefde) in de stedelijke woonkern waarvan de bestemming niet meer kan gerealiseerd worden. Bovendien wer-den bestaande woningen op het gewestplan mee in de opgesomde bestemmingen ingekleurd. Op deze manier werden deze woningen onbedoeld zonevreemd. De stad wenst kwalitatief duurzaam wo-nen in de stedelijke woonkern te ontwikkelen in samenhang met be-staande woongelegenheden of nog te realiseren aanpalende duur-zame woonprojecten. Daartoe werden 3 gebieden geselecteerd, met een gelijkaardige stedenbouwkundige problematiek, om stedelijke wooninbreidingsprojecten te realiseren: deelRUP 1: Sogeta; deel-RUP 2: Lilan en deelRUP 3: Broeders Van Liefde (zie pagina 11).

RUP Van Damme-Politiesite (aanstellen ontwerper door gemeenteraad op 21 november 2011)= het huidig politiekantoor en achterliggende gronden hebben vol-gens het gewestplan de bestemming ambachtelijke zone. Om een aantal ontwikkelingen mogelijk te maken moet het gebied via een RUP worden herbestemd. het huidige politiekantoor wordt gerenoveerd en/of kent een

nieuwbouw. Een ontsluiting naar de Raverschootstraat is essentieel; het voormalig klooster De Arme Klaren, waardevol erfgoed, kent een herbestemming naar wonen, cultuur en tuin-/parkzone; langs de Tieltsesteenweg zijn een aantal kleine bedrijven en een klein cultureel centrum (De Koperen Leeuw) gesitueerd. Deze

moeten zich kunnen blijven ontwikkelen; een aantal zonevreemde woningen en tuinen moeten zone-eigen

worden gemaakt; tussen de Tieltsesteenweg en de IJzerstraat moet een groen-,

water- en fietsas worden gecreëerd. Aansluitend op deze as wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld.

kent u DOCSTOP ? Docstop is een gratis telefonische dienst voor het blokkeren van

een gestolen of verloren identiteitskaart, die dag en nacht be-reikbaar is op het nummer 00800 2123 2123.➜ Tip: programmeer dit nummer in je gsm!

DOCSTOP24/24

Page 11: Eikenblad januari 2012

11

wonenen

leven

Extra glasbol aan Brugsesteenweg De eindejaars- en nieuw-

jaarsperiode is een tijd van samenzijn en klinken op elkaars gezondheid en het nieuwe jaar. Tijdens deze periode worden meer lege flessen naar de glas-

container gebracht waardoor de kans dat u een volle glascontainer aantreft, groter is dan gedurende andere perioden tijdens het jaar. De ophaalfirma heeft de handen vol met het opvolgen van het nor-male ‘ledigingsschema’ en een tussentijdse lediging inplannen is niet zo evident.

Extra glascontainersIn de drukke feestperiode worden via I.V.M. naast de bestaande glascontainers extra containers geplaatst. In Eeklo staat tot eind februari een extra glascontainer aan de Brugsesteenweg (te-genover Delhaize). Dankzij deze maatregel hopen we dat u op een gemakkelijke manier het glasafval kan aanbieden en hopen we overlast, veroorzaakt door overvolle glascontainers, te beperken.

Wat als de glascontainer toch vol is?Als een glascontainer vol is, mag het glasafval niet naast de contai-ner geplaatst worden, maar moet dit naar een andere – niet volle – glascontainer in de stad of naar het recyclagepark worden gebracht. Merkt u dat een glascontainer vol is? Bel dan 0800 13 580 en meld de exacte locatie van de glasbol. De I.V.M. verwittigt dan de ophaal-firma, die de glascontainer komt ledigen.

Een glascontainer is geen sluikstortIn de glascontainer hoort enkel verpakkingsglas: lege transparante glazen flessen, bokalen en flacons. U moet het kleurgescheiden aan-bieden (wit glas gescheiden van gekleurd glas). Andere afvalstoffen horen niet in de glasbol thuis. Dus geen hittebestendig glas (bv. oven-schotels en kookplaten), porselein en aardewerk, vlak glas (zoals rui-ten en spiegels), lampen en tl-lampen, stenen flessen en kruiken.Laat a.u.b. geen afvalstoffen achter op de glasbolsite. Wie dat toch doet overtreedt de wet en kan als sluikstorter worden beboet.

➜ Info: milieudienst, tel. 09 | 218 28 20

nieuw tarief drinkwater (excl. heffingen en BTW) Jaarlijkse vaste vergoeding per wooneenheid: € 46,7915 m³ per gedomicilieerd persoon op het leveringsadres: gratisBasisverbruik: € 2,02 / m³(toelating F.O.D. Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Regulering en Organisatie van de Markt, Prijzendienst ref. E3.P02/2011D08116VJ)

ruP lange Moeie Het college van burgemeester en schepenen van de stad Eeklo

brengt ter algemene kennis van het publiek dat een openbaar onderzoek wordt ingesteld betreffende het ontwerp van gemeente-lijk ruimtelijk uitvoeringsplan (R.U.P.) Overgangszone Stad-Land-schap Lange Moeie zoals voorlopig vastgesteld door de gemeen-teraad in zitting van 21 november 2011.

Het ontwerp van R.U.P. met bijhorende stukken ligt nog tot en met

16 februari 2012 ter inzage op de dienst stedenbouw, Industrielaan 2 te Eeklo en dit iedere werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur (behalve op vrijdag).

Opmerkingen en bezwaren kunnen uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek worden toegezonden aan de GECORO van de stad Eeklo, Industrielaan 2, 9900 Eeklo, per aangetekend schrij-ven of afgegeven worden tegen ontvangstbewijs.

ruP Stedelijke inbreidings-gebieden Het college van Burgemeester en Schepenen van de stad Eeklo

brengt ter algemene kennis van het publiek dat een openbaar onderzoek wordt ingesteld betreffende het ontwerp van gemeen-telijk ruimtelijk uitvoeringsplan (R.U.P.) Stedelijke Inbreidingsge-bieden (Sogeta, Lilan en Broeders Van Liefde) zoals voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 21 november 2011.

Het ontwerp van R.U.P. met bijhorende stukken ligt nog tot en met

16 februari 2012 ter inzage op de dienst stedenbouw, Industrielaan 2 te Eeklo en dit iedere werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur (behalve op vrijdag).

Opmerkingen en bezwaren kunnen uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek worden toegezonden aan de GECORO van de stad Eeklo, Industrielaan 2, 9900 Eeklo, per aangetekend schrij-ven of afgegeven worden tegen ontvangstbewijs.

BEkEnDMakInG Van OPEnBaar OnDErZOEk OnTWErP GEMEEnTElIjk ruIMTElIjk uITVOErInGSPlan

Vanaf1

januarI

Page 12: Eikenblad januari 2012

eeklokoppig

12

Hieronder vindt u het verhaal van Bert, echtgenoot van Roos, bij wie op jonge leeftijd dementie werd vastgesteld. Een aangrijpend relaas van vallen en opstaan, een tsunami van emoties maar vooral een getuigenis van elkaar echt ‘gaarne zien’. Uit respect voor de privacy werden

de namen veranderd. Het interview werd opgetekend door Joris Rombaut, directeur WZC Sint-Elisabeth Eeklo.

’Mijn echtgenoot werkte als kaderlid in de privésector. Als talenknobbel was Bert een begenadigd spreker en een kei in zijn vak. Ordelijkheid en stiptheid sierden hem. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, structuur en duidelijkheid droeg hij hoog in het vaandel. De spreuk : ‘Mens sana in corpore sano ‘ (een gezonde geest in een gezond lichaam) praktiseerde Bert dagelijks. In zijn schaarse vrije tijd deden we fietstochten waarbij we al trappend vertaalspelletjes speelden om zijn (en mijn) kennis op peil te houden. Ik hoef u niet te vertellen hoe verwonderd ik was als Bert plots ‘dt-fouten’ weglachte. Kleine dingen die voor hem vroeger onver-geeflijk waren leken nu onbelangrijk geworden. Af en toe vergat hij klei-ne dingen, iets wat ik aanvankelijk toeschreef aan stress of onachtzaam-heid. Tot zijn directeur, waarmee we een jarenlange vriendschapsband hadden opgebouwd, hem aanraadde om even op adem te komen. Als echtgenote had ik ook al kleine gedragsveranderingen opgemerkt, maar ik ontkende dat er echt iets fout liep. Als ik Bert wees op dit veranderend gedrag, dan had hij daar steevast een plausibele uitleg voor. Nu weet ik dat een dergelijk patroon ‘façadegedrag’ wordt genoemd. Een bezoek bij de huisarts drong zich op. De uitslag was ontnuchte-rend: Alzheimer! Het verdict was gevallen. De mentale problemen van Bert kregen plots een naam: ‘Mijnheer Alzheimer’. Ontredderd en ang-stig zag ik de toekomst tegemoet. De man die jarenlang professioneel en privé de leiding nam, moest noodgedwongen zaken afgeven. Ik kon niet langer ontkennen dat ‘wij’ een probleem hadden. Ik wou weten wat me te wachten stond en ging op zoek naar informatie over jongdemen-tie: via boeken, internet en het bijwonen van vergaderingen. Ik merkte gaandeweg dat dagdagelijkse dingen zoals autorijden en boodschappen doen, voor Bert problematisch werden. Zo was hij meermaals de weg kwijt, besefte de waarde van het geld niet, herkende de eigen kleinkinde-ren niet meer… Meer en meer taken kwamen op mijn schouders terecht. Dit aftakelingsproces is intriest. Wat restte er nog van die actieve en gerespecteerde man, fiere vader en grootvader, liefhebbende echtgenoot? Fysiek bleef Bert er goed uit zien, hetgeen maakte dat er weinig begrip was uit de directe omgeving. Meermaals voelde ik me hulpeloos: ‘Wie kon me helpen?’. Ik was opstandig en kwaad dat net ‘ons’ dit moest

overkomen. Hij die steeds gezond leefde en voor iedereen paraat stond. Hij, die als echtgenoot en vader altijd het beste van zichzelf gaf. Waarom hadden we dit ‘onrecht’ verdiend? Vaak deed het pijn en was ik jaloers op andere koppels die konden genieten van hun zorgeloze bestaan. Ik merkte dat vrienden en familie achterwege bleven. Ze wisten niet hoe met Bert om te gaan, of vermeden ze liever de confrontatie? Eenzaam-heid kwam om de hoek kijken...Ik voelde me alleen. Een tripje doen met Bert werd moeilijker. Eten met mes en vork lukte niet meer, toiletbezoek enkel met hulp. De moed zakte me meermaals in de schoenen. Bert liep ondertussen verloren in zijn eigen huis waar hij al 37 jaar woonde. Ik zag mijn echtgenoot graag en deed er alles aan om zijn eigenwaarde op peil te houden; maar ondertussen was alles op mijn schouders terecht gekomen. Na overleg met de kinderen werd beslist om professionele hulp in te schakelen: dagopvang, één dag per week! Ik voelde me schuldig en machteloos om de zorg voor mijn eigen man ‘aan vreemden’ te moe-ten overlaten. Het zien van lotgenoten in het dagverzorgingscentrum was extreem confronterend. Bert was toch te flink om hier te zijn?! Ik twijfelde en onzekerheid maakte zich van mij meester. Vrij snel moest ik (uit zelfbehoud) toegeven dat er meerdere dagen een beroep diende gedaan te worden op het dagcentrum. Als compensatie probeerde ik in het weekend ‘quality-time’ te geven, maar hij was rap vermoeid en sliep nagenoeg een ganse dag. Het onrustig gedrag tijdens de nachten en het noodgedwongen opstaan voor toiletbezoeken, zorgden ervoor dat ook ik geen oog dicht kon doen. Ik werd mentaal en fysiek gesloopt, en moest met spijt toegeven niet meer op deze manier verder te kunnen. Een defi-nitieve opname in een woonzorgcentrum leek onafwendbaar. Mijn kin-deren zagen dat het systematisch aftakelen van hun papa voor mij niet meer te dragen was. Zij overtuigden me ervan dat we papa het beste toevertrouwden aan derden. Het schuldgevoel dook nog maar eens op, …weeral ‘uit handen geven’. Ik besefte dat dit de laatste stap was. Het was een hartverscheurende doch noodzakelijke ‘keuze’, alhoewel dit woord hier niet van toepassing was…

Nu, maanden later, kan ik eindelijk wat op adem komen. De teloorge-gane relaties met vrienden neem ik stilaan terug op. Toch voel ik dage-lijks die drang om bij mijn lieve echtgenoot langs te gaan, alhoewel ik vermoed dat hij zover ‘weg’ is dat hij ook mij niet meer kent… Met de verpleging bespreken we wat voor Bert het beste is; want hoe lang is de tijd die ons nog samen rest? Afscheid nemen is zwaar en doet immens veel pijn. Niemand kan het je leren. Ik hoop dat we Bert, samen met de kinderen en kleinkinderen, ook in deze nieuwe ‘thuis’ warm mogen om-ringen. ‘Mijnheer Alzheimer’ is een kennis geworden. Ik kan niet anders dan dit te aanvaarden…’

Page 13: Eikenblad januari 2012

13

wonenen leven

www.eeklo.be/sport

eeklosportACTIVITEITEN SPORTDIENST : VOORJAAR 2012

SPORTkAmPEN IN DE kROkuSVAkANTIE: mAANDAg 20 T.E.m. VRIJDAg 24 fEbRuARI

HET gONST wEER VAN DE ACTIVITEIT IN DE SPORTHAl EN HET zwEmbAD. NAAST DE DAgElIJkSE SCHOOlSPORTACTIVITEITEN ORgANISEERT DE EEklOSE SPORTDIENST NASCHOOlSE SPORT OP wOENSDAgNAmIDDAg (SPORTACADEmIE) EN SPORTkAmPEN IN DE VAkANTIEPERIODES. HET SPORTAANbOD VOOR VOlwASSENEN wERD uITgEbREID mET ENkElE NIEuwE ACTIVITEITEN.

Atletiek & OmnispOrtkAmp (ACme i.s.m. spOrtdienst eeklO) Na de succesvolle atletiekkampen van vorig jaar, organiseren Atletiekclub Meetjesland en de Eeklose sportdienst opnieuw een atletiekkamp voor 6- tot 13-jarigen. Alle disciplines worden aangeleerd en/of vervolmaakt! Begeleiding van gediplomeerde

trainers van ACME. Als afwisseling komen ook andere sporten aan bod zo-als survival, skaten, balspelen,…

prijs: € 75 (middagopvang inbegrepen)info: [email protected] – 0474 | 705 712

kriebelkrOnkelkAmp (spOrtdienst eeklO) Een superleuk sportkamp voor kindjes van 3 tot 6 jaar. De lesgevers zorgen voor een afwisselende mix van spelletjes, sport op kleuterniveau, klim-men en klauteren, … De kleutertjes worden verrast met springkastelen, een schminkstand, leuke fietsjes, go-carts, …

prijs: € 6 per halve dag, € 8 per halve dag bij inschrijving na vrijdag 17 februari 12 uurinfo: stedelijke sporthal (09 | 377 61 27)

spOrtACAdemie Op wOensdAgnAmiddAg: stArt 2de trimester Op woensdag organiseren we van 13.30 tot 15.30 uur sport en spel voor kleutertjes en kids. Voor de kleuters is er een gevarieerde mix van balspelen, spring-kastelen, klimmen en klauteren, fietsjes en nog zoveel meer. De kinderen van de lagere en middelbare scholen maken vanaf 2012 elke maand kennis met een andere sporttak. De lessen worden steeds gegeven door een specialist in die bepaalde sport, waardoor je de ‘kneepjes van het vak’ zal leren: voetbal, handbal, atletiek, skating, survival,… komen aan bod, gecombineerd met supertoffe en uitdagende spelletjes!

prijs: € 40 / trimester – 1ste les op woensdag 11 januari Wie: 3 t.e.m. 16 jaarWaar: in en rond de stedelijke sporthal

JEugD

VOlwASSENENIn januari starten nieuwe lessen zweminitiatie, zwemvervolmaking, omni-sport en een bewegingsuurtje voor volwassenen! I.s.m. Inlineskatingclub Eeklo wordt er ook een cursus inlineskating voor volwassenen georganiseerd!

Zwemlessen vOOr vOlwAssenen Wilde je al lang leren zwemmen maar durfde je nooit de stap te zetten? Of kan je wel zwemmen maar wil je je zwemstijl verbeteren? Tijdens de les-sen ‘zweminitiatie’ wordt in een kleine groep watervrees overwonnen en leer je de eerste zwemslagen. Wie beter wil leren zwemmen of een nieuwe zwemstijl wil aanleren kan terecht in de ‘zwemvervolmaking’. Beide cur-sussen starten op dinsdag 17 januari (t.e.m. 27 maart) van 15.30 tot 16.30 uur in het stedelijk zwembad te Eeklo. Voor 10 lessen betaal je € 30 (€ 5 met KomUitPas). Er wordt gewerkt in kleine groepen onder leiding van er-varen lesgevers.

ZwemfitnessprOgrAmmA> masterswimming (baantjeszwemmen op eigen tempo) op maandag van

20.45 tot 21.45 uur> dauwzwemmen elke werkdag van 6.30 tot 8 uur> seniorenzwemmen elke donderdag van 15.45 tot 16.45 uur> sfeerzwemmen elke donderdag van 19.45 tot 21.45 uur.

OmnispOrt en bewegingsuurtje vOOr vOlwAssenenSportieve volwassenen die houden van een gezond én afwisselend uurtje sporten kunnen elke maandagavond van 18 tot 19 uur terecht in de stede-

lijke sporthal van Eeklo (behalve in de vakantieperiodes). Tijdens dit recre-atief uurtje omnisport komen er heel wat activiteiten aan bod: badminton, conditiegym, balsporten, nordic walking, … Plezier maken in groep en eens goed zweten is de boodschap! Een 5-beurtenkaart voor deze lessen kost € 10 (€ 2,50 met KomUitPas).Voor volwassenen die al lang geen sport meer hebben gedaan maar toch terug aan de slag willen organiseren we het 'bewegingsuurtje'. Tijdens deze lessen worden er op een zeer rustig tempo spierversterkende oefe-ningen uitgevoerd. Het bewegingsuurtje vindt plaats op maandag van 15.30 tot 16.30 uur (niet in de vakantie) en ook hier kost een 5-beurtenkaart € 10.Inschrijven in de stedelijke sportdienst, Burg. Lionel Pussemierstraat 157 te Eeklo (09 | 377 61 27).

inline skAten vOOr vOlwAssenenOmdat skaten niet alleen leuk is voor kinderen organiseert de Eeklose sportdienst i.s.m. ISCE een cursus voor beginnende volwassenen. Draaien, stoppen, ontwijken, slalommen, leren vallen, overstappen, spelletjes, … kortom, de basispassen van het inlineskaten komen aan bod. Lesgevers Frank Fiers en Sven Mallezie leren je alles op een rustig tempo aan zodat je na de cursus, in de lente, op een veilige manier relaxed een tochtje kan skaten langs het kanaal, aan de kust, enz… De lessen vinden plaats op donderdag van 20.45 tot 22.15 uur, 10 we-ken na elkaar, in de polyvalente zaal van de sporthal. De eerste les is op donderdag 9 februari. De prijs voor de volledige lessenreeks is € 55, verzekering en gebruik van materiaal (skates/bescherming) inbegrepen. Let op: Er kunnen slechts 20 personen deelnemen. Info en inschrijven: [email protected]

Van 9.30 tot 12.15 uur en van 13.30 tot 16 uur, Stedelijke Sporthal Eeklo - Burg. Lionel Pussemierstraat 157Opvang: 8 tot 9.30 uur – 12.15 tot 13.30 uur – 16 tot 17.30 uur. Inschrijven: in de sporthal vóór 17 februari om 12 uur

Page 14: Eikenblad januari 2012

14

eeklogezin wonenen

leven

fOS Open Scouting feest twee keer FOS De Leeuwerik uit de Tieltsesteenweg vangt twee vliegen in

één klap: een feest voor grote en kleine mensen. Op zaterdag 21 januari organiseren de jongens en meisjes van de Eeklose FOS

Open Scoutingafdeling hun jaar-lijkse scoutsfuif, Total FOS. In de namiddag wordt ook aan de klein-sten gedacht met Kidsfostival, een indoorspeelstad. Er is een professionele clown, volksspelen, springkastelen en verschillende andere attracties. Ook is er een schminkstand waar elk snoetje omgetoverd wordt in een prinses, piet piraat of vlinder. Om wat sfeer

te brengen is er ook voor een DJ ge-zorgd, die aangepaste plaatjes zal draaien.

Prijs: € 1. Ouders die hun kleine spruit vergezellen hoeven geen toe-gang te betalen.

Tijdens de FOS-fuif ’s avonds wordt er plaats gemaakt voor Tête à Tête, DJ Launnoise en DJ Jedilectro. Tic-kets bij Patjelli en leden van FOS Open Scouting Eeklo kosten € 3. Aan de kassa betaal je € 5.

25% korting op de Buzzy Pazz Onbeperkt met de bus en tram reizen in heel Vlaanderen, dat

biedt niks dan voordelen. Je reist vlot naar de les, je sportclub, je lief, de film, … Je ouders hoeven bovendien niet steeds de wagen te nemen én je helpt zo de CO2-uitstoot te verlagen. Nog een reden om een Buzzy Pazz te nemen als 12- tot en met 18-jarige Eeklonaar: de stad doet je 25% korting cadeau! Niet aarzelen, dus.

1. VERZAMEL DE JUISTE DOCUMENTEN• download het aanvraagformulier voor je Buzzy Pazz op www.delijn.be.• download het attest voor stadskorting op www.eeklo.be (je vindt

dit attest door ‘Buzzy De Lijn’ in het zoekvenster te tikken).• maak een kopie van je identiteitskaart. Je hebt een elektroni-

sche identiteitskaart? Bezorg ons dan ook zeker een uittreksel van je adresgegevens.

2. VRAAG JE ABONNEMENT AAN• ga naar een Lijnwinkel (adressen op www.delijn.be) met je attest

voor stadskorting en je identiteitskaart op zak. • of stuur het aanvraagformulier, het uittreksel van je adresgege-

vens, het attest voor stadskorting en de kopie van je identiteitskaart per post naar De Lijn Oost-Vlaanderen, Brusselsesteenweg 361, 9050 Gentbrugge.

Telt je gezin 2 of meer jongeren tussen 12 en 18 jaar? Dan maak je aanspraak op de gezinskorting van De Lijn. Kort uitgelegd: een tweede Buzzy Pazz binnen eenzelfde gezin kost 20% minder. En de derde, vierde, … is zelfs helemaal gratis*! Deze korting is boven-dien cumuleerbaar met de korting door de stad gegeven. Een onge-looflijk voordeel, dus.

Let wel: om van de gezinskorting te genieten, moet je een attest van gezinssamenstelling voorleggen (te verkrijgen bij de dienst Burger-zaken van de stad).

Normale tarieven Buzzy Pazz Met stadkorting van 25%1 maand: € 21,50 € 16,133 maanden: € 61 € 45,751 jaar: € 168 € 126

*Op voorwaarde dat alle Buzzy Pazz-abonnementen dezelfde aan-vangsdatum en geldigheidsduur hebben. Alleen voor 12- tot en met 18-jarige inwoners van Eeklo.

Informatie over reiswegen, dienstregelingen, tarieven, voorverkoop-punten,... www.delijn.be – 070 I 220 200 (€ 0,30/min)

Eeklo? Met de bus! In Eeklo kan je je verplaatsen met:

STREEKLIJNEN• 58 Gent - Eeklo - Brugge • 58s Eeklo - Brugge (sneldienst) • 62 Eeklo - Sint-Laureins - Sint-Margriete • 63 Eeklo - Watervliet - Sint-Jan-in-Eremo • 64 Eeklo - Aalter • 66 Eeklo - Zomergem • 67 Eeklo - Waarschoot - Zomergem - Gent Handelsmarkt • 69 Waarschoot - Gent • 96 Eeklo - Assenede - Zelzate • 97 Eeklo - Ertvelde - Zelzate • 98 Eeklo - Oosteeklo - Assenede

BELBUSHoe werkt de belbus?Gebruik, waar mogelijk, altijd de vaste bus lijnen. Is er geen vaste ver-binding? Reserveer dan de belbus. Om een rit met de belbus te ma-ken, volstaat het om te bellen naar de belbuscentrale op 09 211 91 91 In Eeklo kan je een beroep doen op: • Belbus Zomergem - Lovendegem - Waarschoot • Belbus Meetjesland

Wanneer belt u?Op weekdagen van 6 tot 20 uur en op zaterdagen van 7 tot 21 uur.Op zon- en feestdagen van 7 tot 13.30 uur. U kunt de belbus reser-veren tot 2 uur vóór het vertrek, maar bel liefst 1 dag op voorhand. Reserveren kan tot maximum 14 dagen vóór uw vertrek.

TuSSEn 12 En 18 jaar?

Page 15: Eikenblad januari 2012

De Eeklose cultuurpartners van de ABC-site: Kunstacademie, bibliotheek en CC De Herbakker, slaan de handen in mekaar voor hun tweejaarlijkse gezamenlijke activiteit. Van 6 t.e.m. 11 februari is er een grote kunsthappening aan de ABC-site, met een finale op zaterdag 11 februari, de dag van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO). Het thema dit jaar is KLEUR BEKENNEN. Meer info op www.eeklo.be/eeklobekentkleur.

Page 16: Eikenblad januari 2012

16

eekloagendaWOE 11 JANUARI – 13.30 TOT 15.30 UURSPORT: start tweede trimester sportacademie voor 3- tot 16-jarigen (pagina 13)Sporthal – € 40

WOE 11 JANUARI – 17 UUR (EXTRA VOORSTELLING !)KINDERTHEATER: Theater Lejo – Achter u !CC De Herbakker – € 9 / 5 (4 tot 10 jaar)

DON 12 JANUARI – 20.30 UURTHEATER: Ensemble Leporello – Minnevozen CC De Herbakker – € 12 / 10 / 9 / 8

ZAT 14 JANAURI T.E.M. ZAT 4 FEBRUARI TENTOONSTELLING: ‘Na de omzwerving – De Stilte en het Licht’ door Willy Verhasselt Kunstacademie (pagina 7)

ZAT 14 JANUARI – 20.30 UURMUZIEK: Thé Lau – Water en Vuur (première)CC De Herbakker – € 14 / 12 / 11 / 10

ZON 15 JANUARI – 14 UURFILM: Ciné Local – Des hommes et des dieux CC De Herbakker – € 3 / 6 (met koffie en gebak)

ZON 15 JANUARI – 20 UURFILM: Ciné Local – Des hommes et des dieux CC De Herbakker – € 3

MAA 16 JANUARI – 19 / 20 / 21 UURVORMING MUZIEK: Afrikaanse percussie – 10 lessen (pagina 21)N9 Villa – € 65 (KomUitPas: € 13)

DIN 17 JANUARISPORT: start zwemlessen volwassenen (pagina 13)

WOE 18 JANUARI E.V. WOENSDAGEN – 14 UURVORMING MUZIEK: Gitaar voor kinderen (beginners) – 5 lessen (pagina 22)N9 Villa – € 35 (KomUitPas: € 7) WOE 18 JANUARI – 15 TOT 17 UURInzameling Klein Gevaarlijk Afval aan de parking aan de sporthal

WOE 18 JANUARI E.V. – 19 / 20 / 21 UURVORMING DANS: Cubaanse Salsa – 10 lessen (pagina 22)N9 Fabriek – € 65 (KomUitPas: € 13)

WOE 18 JANUARI – 19.30 UURINFOAVOND: Trage wegen (pagina 8)Stadskantoor, Industrielaan 2

WOE 18 JANUARI E.V. – 19.30 UURVORMING MUZIEK: Mondharmonica (3 lessen) N9 Villa – € 30 (KomUitPas € 6) (pagina 21)

DON 19 JANUARI E.V. – 19 / 20 / 21 UURVORMING DANS: Oriëntaalse dans – 10 lessen (pagina 22)N9 Fabriek – € 65 (KomUitPas: € 13)

DON 19 JANUARI E.V. – 19.30 UURVORMING MUZIEK: Dundunset – 4 lessen (pagina 21)N9 Villa – € 45 (KomUitPas: € 9)

DON 19 JANUARI – 20 UURFILM - Cinecittà: Gattaca De Koperen Leeuw – € 2

VRIJ 20 JANUARI – 20.30 UURMUZIEK: Stijn Meuris, Gregory Frateur, Tom Pintens, David Poltrock en Marc Bonne – Zware MetalenCC De Herbakker – € 18 / 16 / 15 / 14

VRIJ 20 JANUARI – 21 UURMUZIEK: Melanie di Baisio trioN9 – € 9

ZAT 21 JANUARI – 14 TOT 17 UURKIDSFOSTIVAL door FOS De LeeuwerikSporthal – € 1 / leden gratis

ZAT 21 JANUARI – 20 UURNicky's Birthday-PartyFeestzaal Sparrenhof – € 8

ZAT 21 JANUARI – 20.30 UURMUZIEK: AardvarkDe Koperen Leeuw – gratis

ZAT 21 JANUARI – 21 UURTotal FOS-fuif door FOS De LeeuwerikSporthal – € 5 / € 3

MAA 23 JANUARI – 19.30 UURGemeenteraad – raadzaal stadhuis

DIN 24 JANUARI – 14 UURVOORDRACHT: I-media (pagina 21)LDC Zonneheem – € 6 / 4 / 2

DIN 24 JANUARI – 14.30 UURVOORDRACHT: Zorgzaam omgaan met het levenseinde – OKRA Academie De Leke – € 5

DIN 24 JANUARI E.V. – 19 UURVORMING MUZIEK: Gitaar voor halfgevorderden – 5 lessen (pagina 22)N9 Villa – € 55

DIN 24 JANUARI – 20.30 UURTHEATER: ’t klein podium – De Martha’s – Vesche vis en nieuwe liefdeDe Bakkerei – gratis WOE 25 JANUARI – 19 UURBreicaféBibliotheek – gratis

WOE 25 JANUARI – 20.30 UURComedycafé – Veerle MalschaertCC De Herbakker – gratis

DON 26 JANUARIBEZETTE STAD (pagina 40)

VRIJ 27 JANUARI – 20.30 UURHUMOR: Gino Sancti - 13 jaar – Best OfCC De Herbakker – € 12 / 10 / 9 / 8

VRIJ 27 JANUARI – 21 UURMUZIEK: Merdan TaplakN9 – € 7

ZAT 28 JANUARI – 21 UURMUZIEK: Bjorn BergeN9 – € 9

ZON 29 JANUARI - 10 TOT 18 UURModelbouwtentoonstellingFeestzaal Sparrenhof – Gratis

Page 17: Eikenblad januari 2012

‘t RedacteurkeJANUARI 2012

BIJLAGEEXTRA

De Redakse is een groep mensen die wekelijks samenkomt op donderdagvoormiddag om een krantje te maken, te

praten over gebeurtenissen en om gezellig samen te zijn.

We maken een krantje met als naam ’t Redacteurke. Dat krantje zit enkele keren per jaar als bijlage bij Het Eikenblad maar we doen nog veel meer: we oefenen op de computer, we overleggen, we maken uitstappen, we nemen contact op met de burgemeester, enz.

We schrijven over veel verschillende thema’s zoals armoede, Halloween, moederdag, de bibliotheek, de sociale kruidenier en de werking van de Kring in het algemeen.

In de Redakse is iedereen gelijk voor de wet. We luisteren naar elkaar. Het is belangrijk dat we overleggen met elkaar en dat we samenwerken.

We vinden het ook nog belangrijk om te vermelden dat ieder-een elkaar respecteert.

ANITA DECOORNEAnita is geboren in Eeklo. Ze woont al twintig jaar in Adegem en zij woont daar graag. Ze is 74 jaar en momenteel weduwe. Haar man, Marcel Vanbaele, is 7 jaar geleden overleden. Zij heeft 5 kinderen, 9 kleinkinderen en ook 2 achterkleinkinderen. Anita knutselt graag. Ze doet dit twee keer per week in de Kring. Ze heeft nooit gerookt en zij rijdt met de auto. Zij ging vroeger graag op reis. Anita is gelovig en gaat naar de diensten van de Evangelische kerk. Vroeger heeft ze in de fabriek gewerkt en ook zelfstandig in een bloemenzaak. Zij heeft de Redakse 5 jaar geleden leren kennen door haar schoon-dochter. Anita komt naar de Redakse om bij te leren en om mensen te zien. Zij komt twee keer per week naar de Kring.

DIRK MEIRESONNEDirk Meiresonne is 48 jaar en woont in Waarschoot. Daar is hij ook geboren. Hij woont nog bij zijn ouders thuis. Hij heeft geen broers of zussen maar wel een zwarte kat. Op het gebied van eten is hij gemak-kelijk: hij eet bijna alles en let natuurlijk niet op zijn lijn. Zelf koken kan hij niet. Zijn hobby’s zijn lopen in clubverband en fietsen. Dat kan overal als het weer het toelaat. Hij komt al drie jaar naar de Redakse. Daar is hij mee begonnen om bij de mensen te zijn en om iets bij te leren. Hij spreekt alleen Nederlands en is katholiek.

Enkele keren per jaar zit er een ‘Redacteurke’ in het midden van het Eikenblad. Dit is het krantje gemaakt door bezoekers van Wijkcentrum De Kring. Zij schrijven de teksten zelf, zorgen voor de foto’s en de samenstelling van hun krant. Ze worden begeleid door iemand van de Kring en iemand van Leerpunt.

GEScHREVEN DOOR DE REDAKSE VAN WIJKcENTRUM DE KRING

Portret De reDakse

twee meDewerkers van De reDakse

InLeIDInG

17

Page 18: Eikenblad januari 2012

18

‘t redacteurke

Wijkcentrum De Kring is verhuisd

Werking van het Wijksken en ’t Kotje in het Wijkcentrum De Kring

We zaten voorlopig in de turnzaal van de oude school omdat de andere gebouwen afgebroken waren. Daar was een

tweedehandswinkel met een cafetaria aan. Er was ook een zaal-tje waar er allerlei activiteiten waren.

Er was geen plaats meer voor de tweedehandswinkel in de vroe-gere turnzaal, ook niet in de nieuwbouw.

In september 2011 was het zo ver: De Kring verhuist naar de nieuwbouw. Boven zijn er enkele bureaus en een klein zaaltje. Beneden is er een grote cafetaria, een zaal voor activiteiten, een computerruimte, het onthaal en ‘t wijksken.

Het gebouw is zeer modern en open geworden.

Als je wil zien hoe mooi het geworden is, breng ons een be-zoekje, je bent hartelijk welkom!

In de vergadering van de Redakse van 10 november is Jan, de verantwoordelijke van wijkcentrum De Kring, langs gekomen.

Hij kwam uitleg geven over de werking van de Kring:

we maakten kennis met…

‘t Wijksken’t Wijksken is een sociale kruidenier waar je goedkoop kan win-kelen. Mensen met een laag inkomen kunnen daar terecht. Ze moeten wel doorgestuurd worden van het OcMW of cAW. Dit gebeurt op basis van inkomsten. In het totaal kunnen 130 gezin-nen daar terecht.Mensen uit Eeklo, Waarschoot, Kaprijke en Sint- Laureins vin-den er hun weg.

‘t KotjeEr is hier ook een Kotje voor mensen die gratis producten kunnen krijgen. Dat zijn de EU-producten (producten van de Europese Unie). Mensen moeten wel ingeschreven zijn bij het Wijksken. Deze producten zijn alleen voor mensen die er recht op hebben. Het gaat om producten zoals rijst, pasta, chocomelk enz.

De krInG

wIJksken en 't kotJe

Page 19: Eikenblad januari 2012

KOMUITPASBij sommige activiteiten uit deze leerkrant herken je het logo van de KomUitPas

Wat is het ?Met de KomUitPas wil Eeklo de inwoners met een klein of bescheiden inkomen aanmoedi-gen om meer deel te nemen aan vrijetijdsac-tiviteiten in Eeklo.De KomUitPas zelf is gratis! Om deel te nemen aan een activiteit van je keuze, betaal je wel een kleine bijdrage (20 of 25 % van de nor-male kostprijs).

Wie kan ervan genieten?Elke inwoner van Eeklo met een klein of be-scheiden inkomen kan een KomUitPas aan-vragen. Je moet wel voldoen aan één van de volgende voorwaarden:• je hebt recht op een verhoogde verzeke-

ringstegemoetkoming van ziekte- en inva-liditeitsverzekering of het OMNIO-statuut bij je mutualiteit

• je bent in budgetbegeleiding of budgetbe-heer bij het OCMW of CAW van Eeklo

• je hebt een collectieve schuldenregeling bij een bemiddelaar

• je bent bewoner van een asielcentrum, ge-vestigd in Eeklo

• geen van bovenstaande zaken, maar je wenst dat de aanvraag voor een KomUit- Pas bekeken wordt door een medewerker van het Sociaal Huis Eeklo.

De KomUitPas wordt aan elke gerechtigde toegekend met inbegrip van de inwonende gezinsleden die volledig ten laste zijn van de gerechtigde.

Waar kan ik die pas aanvragen?Je vult het aanvraagformulier in en brengt een klevertje, attest, vonnis van schuldenregeling of andere documenten in verband met je in-komen en uitgaven mee. Met je aanvraagfor-mulier en de nodige papieren ga je naar het Sociaal Huis, Welzijnscampus De Zuidkaai, Kaaistraat 34 in Eeklo.

Wanneer ?Je kan je KomUitPas op elk moment aanvra-gen. De pas vervalt elk jaar op 31 augustus. Vanuit het Sociaal Huis wordt recht op een verlenging jaarlijks bekeken. De nieuwe pas kan afgehaald worden vanaf de laatste week van augustus.

Meer informatie?Sociaal Huis Eeklo - Welzijnscampus De ZuidkaaiContactpersoon: Maaike Simoens (bij afwezigheid Christine Trenson)Kaaistraat 34, 9900 Eeklo tel. 09 | 218 17 00 - 09 I 218 17 01fax 09 | 218 17 09Elke werkdag van 9 tot 12 uur en elke tweede en vierde dinsdag van 17 tot 19 uur.e-mail: [email protected]

Het is belangrijk om je leven lang te blijven leren. Op die manier kan je competenties verwerven om zelfstandig en kritisch te kunnen omgaan met een snel veranderende sa-menleving. Het leren versterkt ook de identiteit en de verantwoordelijkheidszin. Daarom wil de stad Eeklo iedereen stimuleren om zichzelf constant bij te scholen.Deze leerkrant bundelt de cursussen, workshops, opleidingen, voordrachten, bewegings-activiteiten, … van vijf Eeklose organisaties. Het is dus niet meer nodig om verschillende brochures door te nemen en te vergelijken.Bied je zelf vormingen, cursussen of opleidingen aan in Eeklo? Wens je je aanbod ook op te nemen in de komende publicaties van de leerkrant? Aarzel niet en contacteer de cultuurdienst voor meer informatie via [email protected].

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

de leer-krant

WIJKCENTRUM DE KRING

Zuidmoerstraat 136/8, 9900 Eeklotel. 09 / 378 61 [email protected] inschrijvingsgeld voor al deze activiteiten is afhankelijk van het inkomen.

SPORTACTIVITEITENDe activiteiten vinden plaats in de sporthal van Eeklo, Burg. Lionel Pussemierstraat 157.Er is mogelijkheid om te douchen.

OMNISPORTIn groep verkennen we verschillende

sporten. Elke week komt er een andere sport aan bod (conditiecircuit, BBB, nordic walking, badminton, fietstocht, …).→ elke maandag van 18 tot 19 uur→ 5-beurtenkaart: € 10, KomUitPas: € 2,50→ inschrijven bij de sportdienst

BEWEGINGSUURTJEIn groep een uurtje bewegingsoefe-

ningen/fitgym doen. Dit is voornamelijk voor mensen die willen starten met wat beweging, maar het kan ook een extra bewegingsmo-ment zijn voor mensen die vaker bewegen of gewoon zijn om te sporten.→ elke maandag van 15.30 tot 16.30 uur→ 5-beurtenkaart: € 10, KomUitPas: € 2,50→ inschrijven bij de sportdienst

(LEREN) ZWEMMEN VOOR VOLWASSENEN Op dinsdagnamiddag gaan we in groep

een uurtje zwemmen op verschillende ni-veaus. Wie niet kan zwemmen, maar het wel wil leren, kan onder begeleiding van een les-gever leren zwemmen. Wie wel kan zwem-men maar nog wat onzeker is of de zwemstijl wil verbeteren, kan zwemvervolmaking vol-gen. Wie wel goed kan zwemmen, kan samen met anderen baantjes zwemmen.→ elke dinsdag van 15.30 tot 16.30 uur, afspraak aan het zwembad om 15.15 uur→ reeks van 10 lessen: € 30; KomUitPas: € 5→ inschrijven bij de sportdienst

LEREN FIETSEN VOOR VOLWASSENENHeb je interesse om te leren fietsen? Wil je graag als vrijwilliger aan de slag om andere volwassenen te leren fietsen? Geef dan zeker je naam op in Wijkcentrum De Kring, Zuid-moerstraat 136/8, 9900 Eeklo.

FIETSGROEP→ na de paasvakantie op dinsdag van 19 tot 20.15 uur. Afspraak aan Wijkcentrum De Kring om 18.45 uur → gratisWe fietsen ± een uur in groep, in de buurt van Eeklo langs rustige wegen.

19

Page 20: Eikenblad januari 2012

COMPUTERLESVoor iedere persoon wordt een computer voorzien. Betalen bij inschrijving.

BEGINNERS→ groep 1: 10, 17, 24, 31 januari, 7, 14, 28 februari en 6 maart→ groep 2: 9, 16, 23, 30 maart, 20, 27 april, 4 en 11 mei→ telkens van 9 tot 11.30 uur→ tussen € 10 en € 30; KomUitPas: € 6

INTERNET EN E-MAIL→ groep 1: 13, 20, 27 januari, 3 en 10 februari→ groep 2: 17, 24 april, 8, 15 en 22 mei→ tussen € 6,25 en € 18,75; KomUitPas: € 3,75

WORD VOOR GEVORDERDEN→ 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni → tussen € 6,25 en € 18,75; KomUitPas: € 3,75

WORKSHOPBOETSEREN

Leef je uit met klei, uit je gevoelens, maak mooie dingen, verwonder en bewonder jezelf.→ elke dinsdag van 9 tot 12 uur en elke woensdag van 13.30 tot 16.30 uur→ gratis / kostprijs klei: € 7,50; KomUitPas € 1,50

STOF=TOF Samen breien, haken of naaien. Samen een tas koffie drinken en gezellig babbelen.→ elke vrijdag van 13.30 tot 16 uur→ gratis deelname

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

CC DE HERBAKKER

Pastoor De Nevestraat 12, 9900 Eeklotel. 09 I 218 27 27, [email protected]

IMPROVISERENI.S.M. OPENDOEK→ woe 11, 18, 25 januari, 1 en 15 februari van 19 tot 22 uur

Leer zonder vaste teksten met eigen dialogen, rollen, samenspel en verhaallijn boeiend theater op te bou-wen. Eenmaal de regels van de dramatische structuur onder de knie, tovert iedere cursist uit het niets inte-ressant theater op de planken.

→ € 30 (leden OPENDOEK) / € 15 (leden Opendoek -26) / € 60 (niet-leden)→ inschrijven enkel via www.theatercursussen.be met vermelding CU/V/2012/1/O→ locatie: Jeneverhuis Van Hoorebeke, Van Hoorebekeplein 2, Eeklo→ docent: Inge Stock

BEWUST OMGAAN MET KLEUR IN JE INTERIEUR I.S.M. VORMINGPLUS GENT-EEKLO EN CUPCAKES VZW→ don 2, 9, 16 februari en 1 maart van 19.30 tot 22 uur

Dankzij een doordachte toepassing van kleur laat je een interieur hoger, breder, luchtiger lijken. Ook kun je bepaalde elementen accentueren of net camoufleren. Door de energie van een ruimte positief te beïnvloe-den, vergroot je het welzijn en het functioneren van de gebruikers. Vier weken lang bestuderen we de psy-chologische en ruimtelijke werking van de voornaam-ste kleuren en kleurencombinaties en de sfeer die je ermee oproept. We raken kort oosterse ontwerpfilo-sofieën aan als Feng Shui en Vastu. We gebruiken de opgedane kennis om een kleurenplan op te stellen voor een zelfgekozen ruimte.

→ € 40→ inschrijven enkel via Vormingplus Gent-Eeklo, op tel. 09 | 224 22 65 of via www.vormingplusgent-eeklo.be Gelieve de code ‘12005’ te vermelden→ locatie: Jeneverhuis Van Hoorebeke, Van Hoorebekeplein 2, Eeklo→ docent: Olu Vandenbussche

HUMOR EEN TALENT, COMEDy KAN JE LEREN! I.S.M. N9→ woe 7, 14, 21 maart, 4 en 18 april van 19 tot 22 uur

Ik kan dat ook! Echt waar, ik kan dat ook... Hoe moei-lijk kan het zijn?Komaan zeg: gewoon tien minuten staan lullen en de mensen een beetje doen lachen …

Als je denkt dat dit op jou slaat, geef je naam dan als de bliksem op als voorprogramma in een van de comedycafés! Ben je iets bescheidener, maar koester je desalniettemin dezelfde ambitie? Wil je vooraf even van gedachten wisselen met een paar comedians die al heel wat kilometers op de planken hebben afge-legd? Schrijf je dan zo vlug mogelijk in voor de tweede editie van de Herbakkerscomedyworkshop.

Joost Van Hyfte en Koen Dewulf zijn jullie regisse-rende, interpreterende, reclamerende, redigerende grapjurken van dienst! Op dit moment ben je nog een grappend stukje deeg, zij kneden je tot een krokant gebakken comedy-broodje! De kunsten van ‘de gas-ten van de workshop’ worden vertoond op een speci-aal comedycafé, op woensdag 25 april!

→ € 100→ vooraf inschrijven verplicht via [email protected] of 09 | 218 27 27→ locatie: Jeneverhuis Van Hoorebeke, Van Hoorebekeplein 2, Eeklo→ docenten: Joost Van Hyfte, Koen Dewulf

STILTE VERBEELDEN. FILMEN AAN DE KREKEN I.S.M. VORMINGPLUS GENT-EEKLO EN VIDEOKONTAKT VZW→ zat 21, 28 april, 5, 12 mei, 2 en 9 juni van 9.15 tot 12.30 uur (op 9 juni: van 9.15 tot 16.30 uur)

We bespreken het thema en ontwerpen een scenario voor een film. In een technisch begeleide fase ontdek je de camcorder. Tijdens een buurtwandeling starten we enkele opnames die we bespreken. Daarna vormen we deelgroepen en ontwikkelen een gemeenschappelijk scenario. We starten de video-opname op verplaatsing en pogen stilte in bewegende beelden weer te geven. Je leert monteren en we werken de video af met de toe-voeging van muziek en de generiek. Deze cursus geeft wat huiswerk en we verplaatsen ons met carpooling.

→ € 85→ inschrijven enkel via Vormingplus Gent-Eeklo, op tel. 09 | 224 22 65 of www.vormingplusgent- eeklo.be. Gelieve ‘proj. 716’ te vermelden→ locatie: Jeneverhuis Van Hoorebeke, Van Hoorebekeplein 2, Eeklo→ docent: Gustaaf De Meersman

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

KUNSTACADEMIEBEELD MUZIEK WOORD

Pastoor De Nevestraat 26, 9900 Eeklotel. 09 / 218 27 [email protected] www.kunstacademie-eeklo.be

Je hebt ontzettend veel zin om muziek te spelen, je loopt de hele dag door te zingen, je voelt immense kriebels om op een podium te staan, om de wereld toe te spreken, je hebt grote goesting om te schilderen, te tekenen, je handen vuil te maken aan klei en inkt …

Kom dan les volgen aan de Kunstacademie beeld mu-ziek woord ! Je vindt er vast de opleiding die je zoekt om je artistieke ei te leggen. Op www.kunstacademie-eeklo.be vind je alle informatie over de verschillende opleidingen en uurroosters. Of kom gewoon eens een kijkje nemen tijdens de lesuren.

DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS (DKO) voor kinderen vanaf 6 jaar, jongeren en volwassenen.→ Eeklo en Waarschoot (beeld muziek woord)→ Balgerhoeke en Aalter-Bellem (beeld kinderen)→ Zomergem (muziek woord).

20

Page 21: Eikenblad januari 2012

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

LDC ZONNEHEEM

Schietspoelstraat 9, 9900 Eeklotel. 09 / 377 02 [email protected]

VOORDRACHTENI-MEDIA

Een medewerker van Cittel-Coppens geeft een heldere kijk op de nieuwste communicatietechnolo-gieën. Een aanrader voor (groot)ouders die mee willen zijn met de leefwereld van hun (klein)kinderen!→ din 24 januari - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 17 januari

KOPEN EN VERKOPEN VAN EEN HUISBij de verkoop van een woning komt zoveel kij-

ken, dat u het overzicht wel eens zou kunnen verlie-zen. Zich voorafgaand goed informeren is dus geen overbodige luxe. Een notaris geeft u enkele bruikbare adviezen mee.→ din 7 februari - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 31 januari

HUMOR ALS LEVENSKUNSTIs humorloosheid een risico of kan het gezien

worden als een beschavingsziekte? Zijn ouderen er meer vatbaar voor of juist minder? Bestaat er een the-rapie voor? Tijdens deze voordracht zal dokter Hugo Stuer dit onderwerp in alle ernst, maar op een licht verteerbare wijze aankaarten.→ din 28 februari - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 17 februari

REISREPORTAGE 'DE REIS VAN MARCO POLO'Marco Polo, de man die onder andere Columbus

heeft geïnspireerd, heeft zo'n 24 jaar van zijn leven reizend door Azië doorgebracht. Paul Coessens recon-strueert een deel van zijn reis.→ din 6 maart - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr.vóór 28 februari

JODEN, ARABIEREN EN PALESTIJNEN- 15.000 JAAR BROEDERSTRIJD OM WATER, BESTAANSRECHT EN PETROLEUM

Reeds eeuwen woedt er in het Midden-Oosten een strijd om water, eigenwaarde en petroleum. Een strijd ook tussen joden, christenen en moslims. Histo-ricus Herman Van Bostraeten licht de achtergronden van die voortdurende brandhaard toe.→ din 13 maart - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 5 maart

ACRESS OF HOPEIn februari 2006 werd vzw Acress of Hope Belgium opgericht door Wim & Kris Lambert. Na de adoptie van hun dochter uit Liberia zagen ze de enorme noden en tekorten waar de bevolking onder leed. Ze besloten om iets te ondernemen voor de kinderen die achter bleven. Kris Lambert legt uit hoe deze humanitaire or-ganisatie te werk gaat. Een infomoment die niemand

onberoerd laat.→ don 15 maart - 14 uur→ gratis toegang / inschr. vóór 8 maart

IN HET SPOOR VAN DE TRAPPISTENTijdens deze voordracht van John Verbraeken

wordt niet alleen het verhaal van de bieren gebracht, maar ook de geschiedenis van hun brouwers en tal van anekdotes. Tussendoor kan u proeven van alle trappisten van Achel Blond tot Westmalle Tripel en van 2 trappistenkazen.→ din 27 maart - 14 uur→ € 15 - € 13 (55+) - € 11 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 16 maart

HARTRITMESTOORNISSEN, WAT ALS HET HART OP HOL SLAAT…

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartstoornis en wordt frequenter met ouder worden. Vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit deze hart-aandoening te krijgen. Dr. Provenier, cardioloog in AZ Maria Middelares vertelt hoe voorkamerfibrillatie op-gespoord kan worden en wat de behandelingen zijn.→ woe 11 april - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 5 april

100 JAAR TITANICOp 14 / 15 april 2012 herdenkt de wereld dat

het 100 jaar geleden is dat de Titanic zonk. Auteur en journalist Dirk Musschoot kruipt in de huid van de Vlaamse landgenoten en vertelt hun boeiende verhaal.→ don 19 april - 14 uur→ € 6 - € 4 (55+) - € 2 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 10 april

WORKSHOPSZILVERKLEI JUWELEN

Er wordt een eenvoudig werkstuk gemaakt. Dit kunnen bv. een hangertje of oorbellen zijn. Het resul-taat is een prachtig ontworpen en zelfgemaakt sie-raad dat u zo mee naar huis neemt!→ vrij 10 februari - 14 uur→ € 85 - € 75 (55+) - € 65 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 3 februari

TUINDECORATIE 'ROEST'BALPowertex is een milieuvriendelijke verharder op

waterbasis. U kan er kunstige decoraties mee maken door verschillende technieken en hulpmiddeltjes toe te passen. Tijdens de workshop maakt u onder bege-leiding een 'roest'bal, die uw huis of tuin zal opfleuren.→ don 1 maart - 14 uur→ € 45 - € 42 (55+) - € 40 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 17 februari

BLOEMSCHIKKEN - THEMA PASENEen bloemstuk brengt als geen ander sfeer in

een woning. Elsy De Keyser legt u stap voor stap uit hoe u eigenhandig een paasstuk maakt.→ don 5 april - 14 uur→ € 22 - € 20 (55+) - € 18 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 30 maart

CURSUSSENGSM-GEBRUIK (2-DELIGE REEKS)→ vrij 10 & 17 februari - 10 uur→ € 18 - € 16 (55+) - € 14 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 3 februari

DIGITALE FOTOGRAFIE (4-DELIGE REEKS)→ vanaf vrij 9 maart - 10 uur→ € 35 - € 32 (55+) - € 29 (Infoblad en KomUitPas) / inschr. vóór 2 maart

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

N9/VZW DRIEWERF HOERA

N9 Villa – Molenstraat 165N9 Fabriek – Molenstraat 31tel. 09 / 377 93 [email protected] - www.n9.be vooraf inschrijven is nodig

De houders van een KomUitPas kunnen aan de acti-viteiten van N9/VZW Driewerf Hoera deelnemen aan 1/5 van de prijs.

CURSUS MUZIEK (N9 Villa – Geen KomUitPas voor gitaarlessen)

AFRIKAANSE PERCUSSIE - NIVEAU 1, 2 & 3 O.L.V. TRUI VANHAUWAERT (BASBOOT)

Om de ritmiek goed te leren begrijpen, worden de lessen begeleid door dunduns (bastrommels). Deelnemers kunnen gratis een djembé gebruiken. → 10 lessen op maandag - start 16 januari (niveau 1 = beginners: 19 uur - niveau 2 = 20 lessen ervaring: 20 uur - niveau 3 = 2 jaar ervaring: 21 uur)→ € 65/reeks

AFRIKAANSE PERCUSSIE - NIVEAU 1, 2 & 3 O.L.V. TRUI VANHAUWAERT (BASBOOT) – VERVOLGREEKS

In deze zeven lessen wordt de deelname voor-bereid aan het jaarlijkse feest van Basboot, dat plaats-vindt op zaterdag 2 juni in Vooruit/Gent en waaraan ook de cursisten van N9 meedoen.Voor deze vervolgreeks kunnen geen absolute begin-ners inschrijven.→ 7 lessen op maandag - start 16 april (niveau 1: 19 uur - niveau 2: 20 uur - niveau 3: 21 uur)→ € 45,50/reeks

MONDHARMONICA - NIVEAU 1 O.L.V. STEVEN TROCH

Steven Troch van Fried Bourbon legt in drie les-sen de basis van het mondharmonica spelen uit. Ie-dereen krijgt partituren, tablatuur en een bijhorende cd om thuis verder te oefenen.Een eigen mondharmonica is een must.→ 2 reeksen van 3 lessen op woensdag van 19.30 tot 21.30 uur - start reeks 1: 18 januari, start reeks 2: 8 februari→ € 30

MONDHARMONICA - NIVEAU 2 O.L.V. STEVEN TROCH→ 3 lessen op woensdag van 19.30 tot 21.30 uur - start 2 mei→ € 30

DUNDUNSET (BASTROMMELS) O.L.V. TRUI VANHAUWAERT (BASBOOT)→ 4 lessen op donderdag van 19.30 tot 21.30 uur - start 19 januari→ € 45/reeksDundunsets zijn gratis ter beschikking.

21

Page 22: Eikenblad januari 2012

BANDWERK - EEN MUZIKAAL AVONTUUR O.L.V. WOUTER VANDENABEELE

Op vier repetitieavonden werken semiprofessi-onele muzikanten samen met coach Wouter Vanden-abeele (Olla Vogala, Ambrozijn) het programma voor een miniconcert in N9 Villa uit.Miniconcert op donderdag 29 maart. Alle instrumen-ten zijn welkom.→ 5 sessies op donderdag van 20 tot 22 uur - start 1 maart→ € 50/reeks

PA- EN GELUIDSTECHNIEK O.L.V. PATRICK BASTIENNa vier lesssen theorie volgen twee lessen prak-

tijk, waarbij je leert hoe het er bij een concert aan toegaat, van de podium setup tot het mixen zelf.→ 6 lessen op woensdag van 19.30 tot 22 uur - start 7 maart→ € 100/reeks (incl. syllabus)

UKELELE O.L.V. FREDERIK GOOSSENSIn vier lessen leert Frederik Goossens van

Winin' Boys de basis van het instrument aan. De aan-schaf van een eigen instrument is een must.→ 4 lessen op donderdag van 20 tot 21.30 uur - start 19 april→ € 45/reeks

GITAAR VOOR HALFGEVORDERDEN O.L.V. PATRICK BASTIENZeer praktisch gerichte lessen. Deelnemers kunnen gratis een gitaar gebruiken.→ 3 reeksen van 5 lessen op dinsdag van 19 tot 20.30 uur - start reeks 1: 24 januari, reeks 2: 6 maart, reeks 3: 24 april→ € 55/reeks van 5 lessen

INFORMATIEF MUZIEK (N9 Villa)

DE WONDERE WERELD VAN DE RESONATOR GITAAR O.L.V. PAT CATTOIR, WOUTER MARéCHAL EN LUK COENE

Het verschil tussen een steel gitaar, een Nati-onal Steel gitaar en een Dobro? Pat Cattoir, Wouter Maréchal en Luk Coene, aka Those Metal Boys with their Metal Toys, beloven het ons voor eens en voor altijd duidelijk te maken.→ don 16 februari van 19.30 tot 22 uur→ € 6

CURSUS DANS (N9 Fabriek)

CUBAANSE SALSA - NIVEAU 1, 2 & 3 O.L.V. GEOVANyS MAURA PEREZ (CUBA)

Geovanys Maura Perez is afkomstig uit Cuba en geeft dus de echte Cubaanse salsa. In zijn lessen ligt de nadruk op het goed leren beheersen van de basisstap-pen.→ 10 lessen op woensdag - start 18 januari (niveau 1 = basis: 19 uur - niveau 2: 20 uur - niveau 3: 21 uur)→ € 65/reeks

CUBAANSE SALSA - NIVEAU 1, 2 & 3 O.L.V. GEOVANyS MAURA PEREZ – VERVOLGREEKS→ 7 lessen op woensdag - start 18 april (niveau 1: 19 uur - niveau 2: 20 uur - niveau 3: 21 uur)

→ € 45,50/reeksVoor deze vervolgreeks kunnen geen nieuwe

beginners inschrijven.

ORIëNTAALSE DANS - NIVEAU 1, 2 & 3 O.L.V. SOFIE BAECKELAND

Er wordt gewerkt met choreografieën waarin alle aspecten van de dansstijl verweven zitten. Be-halve heel mooi om te zien is het ook een uitstekende lichaamsoefening.→ 10 lessen op donderdag - start 19 januari (niveau 1 = geen ervaring: 19 uur - niveau 2 = 20 lessen ervaring: 20 uur - niveau 3 = enkele jaren ervaring: 21 uur)→ € 65/reeks

ORIëNTAALSE DANS - NIVEAU 1, 2 & 3 O.L.V. SOFIE BAECKELAND – VERVOLGREEKS→ 6 lessen donderdag - start 19 april (niveau 1: 19 uur - niveau 2: 20 uur - niveau 3: 21 uur)→ € 39/reeks

Voor de vervolgreeks Oriëntaalse dans kunnen geen nieuwe beginners inschrijven.

CURSUS MUZIEK KINDEREN 10 TOT 12 JAAR (N9 Villa)

GITAAR VOOR KINDEREN NIVEAU 1 O.L.V. PATRICK BASTIEN

Een nieuwe lessenreeks gitaar voor kinderen. In vijf lessen worden de basisakkoorden aangeleerd: de ideale voorbereiding op een toekomstige rockcarrière. Deelnemers kunnen gratis een gitaar gebruiken. Voor-kennis is niet vereist.→ 5 lessen op woensdag van 14 tot 15.30 uur – start 18 januari → € 35/reeks

GITAAR VOOR KINDEREN NIVEAU 2 O.L.V. PATRICK BASTIEN→ 5 lessen op woensdag van 14 tot 15.30 uur - start 2 mei→ € 35/reeks

De cursus is enkel open voor kinderen die ni-veau 1 volledig doorliepen.

INFORMATIEFFILOSOFIECAFé: CULTUUR - GESPREKSLEIDER: BART CARON (GROEN!)

Het opzet is om een aantal geïnteresseerden samen te brengen en een gesprek rond een bepaald onderwerp op gang te brengen. Voor de vierde editie werd gekozen voor het thema 'Cultuur'.Organisatie: N9, Bibliotheek en Huis van de Mens. Bart Caron is sinds 2004 lid van het Vlaams parle-ment. Daarvoor was hij kabinetschef Cultuur en Jeugd bij ministers Paul Van Grembergen en Bert Anciaux.dinsdag 8 mei van 19.30 tot 21.30 uur - Bibliotheek Eeklo→ € 5 (KomUitPas: € 1)

DERDEN (N9 Fabriek - Geen KomUitPas)

ABADá CAPOEIRA O.L.V. INSTRUTOR FEIJãO (RIO DE JANEIRO, BRAZILIë) DOOR ASSOCIAçãO BELGA DA ABADá CAPOEIRA VZWCapoeira verenigt dans en gevecht met ritme en cultuur en zorgt zo voor een unieke combinatie van krachttraining en lenigheid, ritmegevoel en een ver-breding van de culturele grenzen.→ vrijdag van 18 tot 18.45 uur voor kinderen (vanaf 3 jaar), van 19 tot 20.30 uur voor volwassenen - start 20 januari→ 5-beurtenkaart kinderen € 25 5-beurtenkaart volwassenen € 35 instappen mogelijk gedurende het ganse jaar→ info en inschrijvingen: 0496 | 24 03 97 e-mail: [email protected]

ZWANGERSCHAPSyOGA O.L.V. CHANTAL PyFFEROEN DOOR CM MIDDEN-VLAANDEREN2 reeksen van 10 lessen op dinsdag van 18.30 tot 19.45 uur - start reeks 1: 7 januari, reeks 2: 17 april → info en inschrijvingen: www.cm.be/agenda (Midden-Vlaanderen)/ [email protected] of 09 | 267 57 35

RUSTGEVENDE yOGAOEFENINGEN O.L.V. CHANTAL PyFFEROEN DOOR CM MIDDEN-VLAANDEREN2 reeksen van 10 lessen op dinsdag van 20 tot 21 uur - start reeks 1: 17 januari, reeks 2: 17 april→ info en inschrijvingen: www.cm.be/agenda (Midden-Vlaanderen)/ [email protected] of 09 | 267 57 36

RELAXATIETECHNIEKEN VOLGENS KLASSIEKE TRAININGSTECHNIEKEN O.L.V. TRUI VERHASSELT DOOR CM MIDDEN-VLAANDEREN8 lessen op maandag van 19.30 tot 21 uur - start 6 februari→ info en inschrijvingen: www.cm.be/agenda (Midden-Vlaanderen)/ [email protected] of 09 | 267 57 38

NAAICLUB DE COUSETTJESNaaien op je eigen tempo, zonder lesgever, maar in het gezelschap van creatieve vrouwen.→ maandagen 30 januari, 27 februari, 26 maart, 30 april, 21 mei, 25 juni van 19.30 tot 22 uur→ € 5/keer→ info: [email protected] of 0497 | 53 62 99 - www.decousettjes.be

22

Page 23: Eikenblad januari 2012

23

Leren fietsen voor volwassenen

Armoede

Borsten tonen heeft een doel

Heb je interesse om te leren fietsen ? Een eigen fiets heb-ben is niet noodzakelijk!

Wil je graag als vrijwilliger aan de slag om andere volwasse-nen te leren fietsen? We voorzien een speciale opleiding!

Geef dan zeker je naam op in Wijkcentrum De Kring:> Zuidmoerstraat 136/8> tel. 09 I 378 61 69 of > [email protected]

Arme mensen zouden genoeg geld en materiële dingen moeten hebben om bij de samenleving te horen. Basis-

kosten zijn huur, verwarming, elektriciteit en water. Als je ziek wordt heb je een dokter nodig. Ook aangepaste kleding is be-langrijk: frisse kleding in de zomer, warme kleding in de win-ter. Bij het leven hoort ook ontspanning zoals bijvoorbeeld een sportclub.

Je kan in armoede terechtkomen zodat er opeens een deur-waarder voor de deur staat.

De Belg Ludo Horemans is Voorzitter van het Europees Net-werk tegen armoede. Hij zegt dat de politiek van de Europese Unie ook een grote rol speelt. De minimumlonen en het leef-loon zouden omhoog moeten.

Tot slot nog een citaat: in het boek ‘Volk’ van Tom Naegels en Marjorie Blomme staat te lezen: ‘De hooggeleerde man neemt bij een krap arbeidsaanbod een lagere betrekking aan en snoept zo het openstaande werk af van de lager geschoolden.’

Oktober was de maand van tijdig naar je borsten laten kij-ken. Wanneer u thuis een oproepingsbrief toegestuurd

krijgt om deel te nemen aan een mammografie, gooi die brief dan alstublieft niet zomaar weg maar lees hem aandachtig.

Neem het roer in handen en laat je screenen, elke vrouw heeft daar alleen maar baat bij. Als je tijdig op controle gaat, kan je vlugger ingrijpen.

Het is belangrijk dat vrouwen hun borsten laten nakijken, zo ben je er vlugger bij wanneer er toch iets zou mislopen. Vrou-wen van 50 tot 69 kunnen om de 2 jaar de borstscreening gra-tis laten uitvoeren.

Dit wil niet zeggen dat je daarna niet meer naar de mammo-grafie moet gaan maar vanaf de leeftijd van 70 wordt een op-leg aangerekend; maar dit kleine bedrag kan je niet vergelijken met wanneer je geconfronteerd wordt met kanker.

Het streefdoel is 75 % van de vrouwen bereiken waar het nu nog maar 54% is. Teveel vrouwen sterven nog aan borstkanker.

wIJkcentrum De krInG start nIeuw InItIatIef

In De kIJker

BorstscreenInG

‘t redacteurke

Page 24: Eikenblad januari 2012

BeLBus

InfoHoekJe

Hoe werkt het?

Wijkcentrum De Kring staat open voor ie-dereen, ongeacht leeftijd, van waar je

komt, stand,…. Het wijkcentrum heeft bijzon-dere aandacht voor mensen die het moeilijk hebben.

Wijkcentrum De Kring is elke dag open van 9 tot 16 uur. Bekijk onze website, bel of spring binnen voor meer info over de verschillende activiteiten! Meewerken aan ’t Redacteurke kan ook! Neem zeker contact op: > Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136/8, 9900 Eeklo

> tel. 09 I 378 61 69> www.wijkcentrumdekring.be

> Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland - centrum voor basiseducatie vzw, Blakstraat 27, 9900 Eeklo> tel. 09 I 378 31 83 (vragen naar Kim)> www.cbe11.be

’t Redacteurke wordt gemaakt met de steun van OcMW en Stad Eeklo, Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, Provincie Oost-Vlaanderen, Leerpunt Meetjes-land - centrum voor basiseducatie, Welzijnszorg en de Natio-nale Loterij.

De Redakse = Anita Dc, Anita G, claudine, Diana, Dirk DW, Dirk M, Guido, Johan, Kathleen, Miriam, Mireille, Prince, Roger, Victoria, William, Kim, Melisa Verantwoordelijke uitgever: Jan Matthys

Gebruik, waar mogelijk, altijd de vaste buslijnen. Is er geen vaste verbinding? Reserveer dan de belbus. Om een rit

met de belbus te maken, moet je alleen maar bellen naar de belbuscentrale op 09 I 211 91 91

In Eeklo rijden er twee Belbussen: • Belbus Zomergem - Lovendegem - Waarschoot • Belbus Meetjesland

Wanneer kan je bellen?Op weekdagen van 6 tot 20 uur.Op zaterdagen van 7 tot 21 uur.Op zon- en feestdagen van 7 tot 13.30 uur.

Je moet de belbus zeker twee uur op voorhand reserve-ren. Het is nog beter als je 1 dag op voorhand verwittigt. Re-serveren kan tot maximum 14 dagen vóór je vertrek.

‘t redacteurke

24

Page 25: Eikenblad januari 2012

25

DIN 31 JANUARI - 20.30 UURLUISTERAVOND: Chris Dusauchoit - Wild van Afrika!CC De Herbakker – € 7

DON 2 FEBRUARI – 14 TOT 16 UURSenioren in de bibElke 1ste donderdag van de maand kunnen de senio-ren genieten van een kopje koffie. Als ze dan boeken uitlenen, krijgen ze een langere uitleenperiode.

DON 2, 9, 16 FEBRUARI & 1 MAART – 19.30 UURVORMING: Bewust omgaan met kleur in je interieur (i.s.m. Vorming+ Gent-Eeklo en Cupcakes vzw)Jeneverhuis Van Hoorebeke, Van Hoorebekeplein – € 40 (pagina 20)

VRIJ 3 FEBRUARI – 19.30 UURTHEATER: Theater FroeFroe – ZMRMN (8+)CC De Herbakker – € 9 / 5 (tot 18 jaar)

VRIJ 3 FEBRUARI – 21 UURMUZIEK: pjds Aka Beuzak / Anton WalgraveN9 – € 8

ZAT 4 EN ZON 5 FEBRUARI Vogels loeren en beloeren (www.natuurpunt.be/tuinvogels)

ZAT 4 FEBRUARI – 9 TOT 12 UURInzameling Klein Gevaarlijk Afval aan het containerpark

ZON 5 FEBRUARI – 20.30 UURMUZIEK: Paul Michiels, Jeroen D’hoe en Philip Catherine – It’s a Gas IICC De Herbakker – € 24 / 22 / 21 / 20

MAA 6 T.E.M. ZAT 11 FEBRUARIKLEUR BEKENNENABC-site i.s.m. De Bakkerei (pagina 15)

DIN 7 FEBRUARI – 14 UURVOORDRACHT: Kopen en verkopen van een huis (pagina 21)LDC Zonneheem – € 6 / 4 / 2

WOE 8 FEBRUARI E.V. – 19.30 UURVORMING MUZIEK: Mondharmonica (3 lessen) N9 Villa – € 30 (KomUitPas: € 6) (pagina 21)

DON 9 FEBRUARI E.V. – 20.45 TOT 22.15 UURSPORT: initiatie inline skaten voor volwassenen 10 lessen – sporthal (pagina 13)

VRIJ 10 EN 17 FEBRUARI – 10 UURVORMING: GSM-gebruik (pagina 21)LDC Zonneheem – € 18 / 16 / 14

VRIJ 10 FEBRUARI – 14 UURWORKSHOP: zilverklei-juwelen (pagina 21)LDC Zonneheem – € 85 / 75 / 65

ZAT 11 FEBRUARI – 10 TOT 17 UURDKO – Dag van het deeltijds kunstonderwijs – slot Kleur BekennenABC-site

ZAT 11 FEBRUARI – 20.30 UURTHEATER: Ten vrede + met Etienne Notteboom en Norbert De CosterDe Koperen Leeuw – € 10

ZON 12 FEBRUARI SPORT: veldrit Grote Prijs Stad Eeklo Industrieterrein Nieuwendorpe

DIN 14 FEBRUARI – 20.30 UUR’t klein podium – It’s Magic CyclopsDe Bakkerei – gratis

WOE 15 FEBRUARI – 14 UURFILM: Ciné Local – RundskopCC De Herbakker – € 3 / 6 (met koffie en gebak)

WOE 15 FEBRUARI – 20 UUR

FILM: Ciné Local – Rundskop

CC De Herbakker – € 3

DON 16 FEBRUARI

Dikketruiendag

DON 16 FEBRUARI – 19.30 UUR

MUZIEK INFORMATIEF: De wondere wereld van

de resonator gitaar o.l.v. Pat Cattoir, Wouter Maréchal

en Luk Coene

N9 Villa – € 6 (KomUitPas: € 1,20)

DON 16 FEBRUARI – 20 UUR

FILM - Cinecittà: Beginners

De Koperen Leeuw – € 2

DON 16 FEBRUARI – 20.30 UUR

THEATER: Circuit X - Koen De Preter en Maria Ibarretxe –

While things can change

CC De Herbakker – € 12 / 10 / 9 / 8

VRIJ 17 FEBRUARI

JEUGD: viering 100-dagen (pagina 29)

VRIJ 17 FEBRUARI – 21 UUR

MUZIEK: Ura Vida Ft. Congo Ashanti Roy

N9 – € 12

ZAT 18 FEBRUARI

Kapdag in Galgenbos (pagina 9)

MAA 20 T.E.M. VRIJ 24 FEBRUARI

SPORT: sportkampen (pagina 13)

DIN 21 FEBRUARI – 14 UUR

WORKSHOP voor kinderen van 6 tot 12 jaar:

De boot van Boah (pagina 27)

Bibliotheek – € 2,50 / € 1,50

ZAT 25 FEBRUARI – 21 UUR

MUZIEK: Jungle by night

N9 – € 9

MAA 27 FEBRUARI – 19.30 UUR

Gemeenteraad – raadzaal stadhuis

agendagendagenda

Kunstacademie Beeld Muziek Woord: P. De Nevestraat 26 I tel. 09 218 27 50 I www.kunstacademie-eeklo.be

Bibliotheek: Molenstraat 36 I tel. 09 218 27 00 I [email protected] I www.eeklo.be/bibliotheek

CC de Herbakker: P. De Nevestraat 10 I tel. 09 218 27 27 I [email protected] I www.ccdeherbakker.be

De Koperen Leeuw: Tieltsesteenweg 30/1 I tel. 09 377 16 55 I [email protected] I www.koperenleeuw.be

LDC Zonneheem: Schietspoelstraat 9 I tel. 09 377 02 46 I [email protected] I www.zonneheem.be

N9 Fabriek: Molenstraat 31 I tel. 09 377 93 94 I [email protected] I www.n9.be

N9 Villa: Molenstraat 165 I tel. 09 377 93 94 I [email protected] I www.n9.be

Sportdienst: B.L.Pussemierstraat 157 I tel. 09 377 61 27 I [email protected] I www.eeklo.be/sport

UW EIGEN ACTIVITEIT IN DEZE AGENDA?

Dit kan via de UITagenda op

www.eeklo.be of via [email protected]

Page 26: Eikenblad januari 2012

182626

eekloherbakkerk

A =

kLE

IN A

bo

NN

Em

EN

T / G

A =

Gr

oo

T A

bo

NN

Em

EN

T / h

h =

hE

TE h

oo

fDE

N A

bo

NN

Em

EN

T

www.ccdeherbakker.be

faMIlIE

CInE lOCal

woe 11 januari - 17 uur - TheaTer Lejo – achTer u!Ken je Lejo? Dat is dat vingerpoppetje met die oogjes. Hij is bijna wereld-beroemd geworden door zijn voorstellingen en natuurlijk door zijn filmpjes op televisie. Achter U! is een vrolijke familievoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar. € 9 / € 5 (tot 10 jaar) vrij 3 februari - 19.30 uur - TheaTer froefroe – ZMrMN (8+)ZMRMN is een fascinerende reis doorheen het onderwaterland van de kleine zeemeermin. Zoals elke tiener wordt ook zij verliefd. Het is echter de foute kerel. Een man met benen, hij hapt lucht en zingt als een mossel. On-danks de goede raad van ieder die haar lief is, volgt Zeemeermin haar hart en wil zij haar vinnen ruilen voor een paar benen. € 9 / € 5 (tot 18 jaar)

ZoN 15 jaNuari – Des hoMMes eT Des DieuxEen klooster, ergens hoog in de Maghrebijnse bergen tijdens de jaren '90. Acht Franse monniken leven er in harmonie met hun islamitische dorpsge-noten. Terreur en geweld nemen echter langzaam maar zeker de bovenhand in de regio. Ondanks het toenemende gevaar dat hen omringt, groeit de vast-beradenheid onder de monniken om te blijven. Wanneer ze besluiten om enkele gewonde terroristen te behandelen, reageren de autoriteiten furieus en zetten hen onder druk om terug te keren naar Frankrijk. 14 uur: € 3 / € 6 (film + koffie en gebak,

mits reservatie vóór vrijdag 13 januari)20 uur: € 3

woe 15 februari – ruNDskopDe jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vlees-boer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte con-frontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden gooien roet in het eten...Met o.a. Matthias Schoenaerts, Barbara Sarafian 14 uur: € 3 / € 6 (film + koffie en gebak, mits reservatie vóór dinsdag 14 februari) 20 uur: € 3

DoN 12 jaNuari - eNseMble leporello – MiNNevoZeN Minnevozen is een briljant en hilarisch blijspel voor vier acteurs, twee opera-zangers en een barokensemble. Het is een bewerking van Marivauxs eerste toneeltekst Arlequin poli par l’amour en wordt afgewisseld en begeleid door aria’s en duo’s van Pergolesi, Rameau, Martini... € 12 / € 10 (ka) / € 9 (ga) / € 8 (hh)

DiN 24 jaNuari - ’T kleiN poDiuM – De MarTha’s – vesche vis eN Nieuwe liefDeIn opdracht van de provincie West-Vlaanderen interviewde actrice Frieda Vanslembrouck 25 vissersvrouwen langs onze kust. Uit die levendige verha-len en uit het boek ‘Vissersvrouwen’ van Katrien Vervaele puren De Martha’s (Frieda Vanslembrouck en Lise Bouttery) een theatervoorstelling. GraTis iN culTuurcafé bakkerei

DoN 16 februari - circuiT x - koeN De preTer eN Maria ibarreTxe – while ThiNGs caN chaNGe Dansers-choreografen Koen De Preter en Maria Ibarretxe zijn gefascineerd door musicals en dansfilms en de sfeer en emoties die ze oproepen. In deze voorstelling geven ze een heel eigen draai aan het concept musical. Samen met vier plaatselijke figuranten gaan ze op zoek naar hun moment van glorie. € 12 / € 10 (ka) / € 9 (ga) / € 8 (hh)

woe 25 jaNuari - coMeDycafé – veerle MalschaerTIedere maand trakteert CC De Herbakker op gratis comedy. Twee mindere goden krijgen de kans om podiumervaring op te doen en hun materiaal te testen. Een gevestigde waarde sluit de avond af met grappen en andere ab-surditeit. MC van dienst is nog steeds Koen Dewulf. Veerle Malschaert staat op het podium. Ze wordt voorafgegaan door het dartele duo Peter en Dewulf (Peter Vermersch en Koen Dewulf). GraTis

vrij 27 jaNuari - GiNo saNcTi - 13 jaar – besT ofDertien jaar: hoog tijd voor het meest bipolaire cabaretduo ter wereld Han Coucke en Frank Van Erum om enkele poepjes uit de oude doos te laten rui-ken. Hits maar ook missers … € 12 / € 10 (ka) / € 9 (ga) / € 8 (hh)

DiN 31 jaNuari - chris DusauchoiT – wilD vaN afrika!Chris Dusauchoit leerde het leven in de Zuid-Afrikaanse parken kennen dankzij de vele opnames voor Dieren in Nesten. Hij vertelt aan de hand van zelfgemaakte foto’s waarvan hij zelf achterover viel en valt. € 7

woe 11 jaNuari: TheaTer lejo / woe 18 jaNuari: De fri-vole fraMboos / DoN 19 jaNuari: ’T arseNaal / ZoN 22 jaNuari: De MaaN / ZaT 28 jaNuari: laDy liNN & her MaG-nificenT 7 / woe 1 februari eN DoN 2 februari philippe Geubels / ZoN 19 februari: 4hooG

DiN 10 jaNuari - ’T kleiN poDiuM – The julesDe Gentse rockgroep 'The Jules' ontstaat letterlijk in de garage van de Ma-riakerkse drummer Karim Noyen die samen met de Sleidingse zanger Bart Van Damme en bassist Piet Martens uit Gentbrugge het idee heeft opgevat om de dagelijkse beslommeringen weg te rocken met geluiden uit een recent verleden. GraTis iN culTuurcafé bakkerei

ZaT 14 jaNuari - Thé lau – waTer eN vuur (preMière)Ongedwongen spelen. Dat is precies wat Thé Lau voor de komende tour voor ogen heeft. Samen met Alan McLachlan ter plekke besluiten welk lied ze zul-len doen, misschien zelfs een grap hier en daar, wie weet. Hoe meer interactie met het publiek, des te beter. € 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

vrij 20 jaNuari - sTijN Meuris, GreGory fraTeur, ToM piNTeNs, DaviD polTrock eN Marc boNNe – Zware MeTaLenZonder hulp van Hell’s Angels, maar wie weet wel gehuld in spandex broe-ken, gaan vijf topmuzikanten met een loep doorheen het aanbod van veertig jaar hard rock, heavy metal en aanverwante metaalsoorten. € 18 / € 16 (ka) / € 15 (ga) / € 14 (hh)

ZoN 5 februari - paul Michiels, jeroeN D’hoe eN philip caTheriNe – iT’s a Gas iiDe beste Belgische popzanger, een straffe/klassiek geschoolde pianist en een jazzkanjer serveren samen een repertoire met eigen songs en standards uit songbooks van legendarische componisten. € 24 / € 22 (ka) / € 21 (ga) / € 20 (hh)

DiN 14 februari - ’T kleiN poDiuM – iT’s MaGic cyclopsIt’s Magic Cyclops is een tweekoppige band, met Thomas uit Deinze en Roos uit Lembeke. Ze brengen minimalistisch gitaarspel en maken graag gebruik van dromerige zanglijnen. Ze zijn altijd op zoek naar de gevoelige snaar… GraTis iN culTuurcafé bakkerei

THEaTEr

HuMOr

luISTEraVOnD

uITVErkOCHT

MuZIEk 20.30 uur

20.30 uur

20.30 uur

20.30 uur

opeNiNGsureN TickeTshop: • maa: 13.30 uur tot 18 uur• din – vrij: 10 uur tot 12 uur / 13.30 uur tot 16.30 uur

Page 27: Eikenblad januari 2012

eekloleeft

eeklocultuur

27

Project joost MaréchalJoost Maréchal (1911-1971) beheerste meesterlijk de techniek van

keramiek en glasramen. Deze Eeklose kunstenaar zou vorig jaar 100 jaar geworden zijn, het moment bij uitstek om het werk van deze eminente kunstenaar te bundelen in een overzichtstentoonstelling in de voormalige kapel van de Arme Klaren. 900 bezoekers konden er

in oktober en n o v e m b e r een uitgele-zen selectie g l a s r a m e n en keramiek bewonderen. Naar aanlei-ding van deze h e r d e n k i n g v e r s c h e e n ook het boek ‘Joost

Maréchal, keramist en glazenier’. De monografie bevat een honderdtal illustraties waaronder nooit eerder gepubliceerde creaties.Dit boek van 128 pagina's kost € 26 en wordt verkocht in de cultuur-dienst (Pastoor De Nevestraat 10 te Eeklo) en in de Kunstacademie (Pastoor De Nevestraat 26 te Eeklo). U kan het boek reserveren door dit bedrag te storten (BE39 8901 7426 9019 - Joost Maréchalcomité (Tieltsesteenweg12, 9900 Eeklo) met vermelding ‘Boek Maréchal’ en uw adres). Indien u het boek met de post wil ontvangen, betaalt u € 30 incl. verzendingskosten.

Daarnaast tracht het Joost Maréchalcomité nog steeds zoveel mogelijk werk van de kunstenaar op te sporen om de inventaris te vervolledi-gen. Heeft u een kunstwerk, een herdenkingsbord of een andere cre-atie van Joost Maréchal met zijn handtekening of zijn stempel? Laat het alstublieft zo spoedig mogelijk weten. Stuur ons een foto en – als het kan – het verhaal dat aan dit werk verbonden is.

➜ Info: cultuurdienst, tel. 09 | 218 27 28, e-mail: [email protected]

Prijs voor CultuurverdiensteZondag 15 januari om 11 uur wordt de jaarlijkse Prijs voor cultuur-

verdienste uitgereikt door de stedelijke cultuurraad. Deze wordt gevolgd door een nieuwjaarsdrink en opgeluisterd door het Koninklijk Mannenkoor De Welgezinden.

De genomineerden voor de prijs zijn in alfabetische volgorde:Jozef Arens: jaren actief in de Gezinsbond, lid van de Herbakkersfanfare,…;

Frida Bastien-Vanhauwenhuyse: actief bij de VVKA, al jaren secretaris bij de stedelijke cultuurraad en duivel-doet-al bij heel wat organisaties;

Denise Blanckaert, bekend als pianiste en begeleidster van onder meer het Lijsternestje, Oxalis (de Zingende Moeders) en Allegria;

Ann-Sophie Deweer, lerares klassiek ballet met een eigen balletschool die in 2011 dertig jaar bestond;

Aureel Heirman is dirigent van onder meer Het Tweede couplet en Gemengd Koor Oakland (Eeklo) en het Sint-Laurentiuskoor (Sint-Laureins). Hij is boven-dien lesgever aan de Kunstacademie afdeling Muziek;

Patrick Ysebaert (schilder, kunstenaar, toneelschrijver): Patrick had een jarenlange carrière in de kunst en over-leed in oktober 2010. Hij is nu postuum kandidaat voor de Prijs voor Cultuurverdienste. Vorig jaar waren zijn werken nog te zien op de Biënnale in Venetië.

De Prijs voor Cultuurverdienste ging vorig jaar naar Amede Vertenten. In 2010 werd de prijs toegekend aan Rosita Meiresonne.

Niet alle dieren haalden op tijd de ark van Noah. Gelukkig was er nog zijn broer Boah met zijn excentrieke ‘glazen’ duikboot. Zo kon hij al deze dieren redden. Nu komt hij weer boven water met zijn duikboot zodat iedereen deze nooit geziene beesten voor het eerst kan bewonderen. Met bokaal, ijzerdraad, glasverf, pluimen en plush plooien we Boah’s dieren EN duikboot in elkaar.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Van 14 tot 16 uur.Deelname: € 2,50, € 1,50 met KomUitPas.

Vooraf inschrijven in de bibliotheek, via 09 I 218 27 00 of via [email protected]

WORKSHOP VOOR KINDERENDE BOOT VAN BOAH: EEN GLAZEN DUIKBOOT MET NOOIT GEZIENE DIEREN

Bibliotheek Eeklo I Molenstraat 36 I 09 218 27 00 I [email protected]

21/22012

Foto

: ©M

iche

l Moe

nsFo

to: ©

Mic

hel M

oens

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Page 28: Eikenblad januari 2012

2

eeklojeugdJe hebt het misschien wel al meegemaakt:

een vriend(in), een klasgenoot, een kennis, iemand uit je omgeving die je plots toevertrouwt dat hij of zij in de nesten zit...

Een vriend wordt gedumpt door de liefde van zijn leven.

Je vriendin denkt dat ze zwanger is.

Een klasgenoot ziet het niet meer zitten op school.

���������������������������������������������������

vriendenhelpenvrienden

word jeugdadviseur

Als vriend(in) wil je hem of haar natuurlijk helpen maar... da’s niet altijd zo eenvoudig.

Wat zou je nu best zeggen om hem of haar te steunen? Hoe kan je helpen? Waar kan iemand voor hulp naartoe?

Op die vragen trachten we samen met een groep jongeren een ant-woord te vinden in de opleiding JEUGDADVISEUR.

Wil je een steun zijn voor andere jongeren?

Ben je tussen 15 en 19 jaar?

Schrijf je dan in voor de opleiding

JEUGDADVISEUR.

De opleiding

bestaat uit 2 bijeenkomsten en een weekend.Door spelen, actieve en praktische oefeningen, informatieve mo-menten en eigen inbreng leer je heel wat over communiceren, door-verwijzen, info geven,...Na de basiscursus komen we geregeld samen. Dan hebben we het over onderwerpen die jullie zelf interessant vinden.

Kostprijs

De opleiding kost 20 euro (weekend met overnachtingen en maaltij-den inbegrepen).

Data bijeenkomsten

woensdagen: 25 januari en 8 februari van 18u45 tot 21u (afspraak om 18u30 aan de jeugddienst/ het JIP)

weekend: van vrijdagavond 17 februari (19u) t.e.m. maandag 20 februari (15u)

Info? Stedelijke Jeugddienst - JIP Eeklo - 09/377 77 07 - [email protected]

Start nieuwe opleiding jeugdadviseurs op woensdag 25 januari

3

wonenen

leveninfo? Stedelijke JeugddienstJ.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 [email protected] - www.eeklo.be/jeugdma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

17 februari: 100 dagen!Op vrijdag 17 februari vieren de laatstejaars van de verschillen-de secundaire scholen hun “100 dagen”. De 100 dagen is een stukje folklore, waarbij de leerlingen van het laatste jaar in de middelbare scholen vieren dat er in het beste geval maar 100 dagen meer te gaan zijn tot ze het secundair onderwijs eind juni vaarwel mogen zeggen. De hele dag staat dit jaar in het teken van superhelden en moet een feest worden voor iedereen!

Het feest start om acht uur met een heus ontbijt in de evene-mentenhal. Tijdens dit ontbijt zorgt ‘2 many boulez’ voor muziek en ambiance. Na dit eetfestijn start de grote optocht met muziek doorheen de Eeklose binnenstad. De stoet vertrekt om 9 uur aan de sporthal en gaat van de Pussemierstraat door het PM PTI langs de Vrombautstraat, de Zandvleuge en de Opeisingstraat naar het Koninklijk Atheneum. De stoet gaat verder via de Mo-lenstraat richting Markt en slaat af in het Patersstraatje om zo via de Kloosterdreef door College O.L.V.-Ten Doorn richting Dul-laert te trekken. Daarna trekt de stoet via de Zuidmoerstraat en Gentse Steenweg naar de Oostveldstraat en komen we terug aan de sporthal. De organisatie van de stoet is in han-den van het stadsbestuur, de jeugddienst en in nauwe samen-werking met de politie, die een politiereglement voorzag om de stoet in goede banen te leiden. Na de optocht gaan leerlingen en leerkrachten terug naar de scholen.

’s Avonds is het dan fuiven geblazen. De jongeren verzamelen in de Evenementenhal aan de sporthal voor een heuse 100-da-genfuif. Van 21 uur tot 23 uur draait de winnaar van de dj con-test van vrijdag 3 februari. Daarna volgen om 23 uur Expensive KVR en om 1.00 uur DJ Nijs. De organisatie van de fuif wordt volledig gedragen door de jeugdraad in samenwerking met de jeugdverenigingen.

Volg de bouwwerken van het jeugdcentrum

Haal nu je nieuwe grabbelpasWil je mee carnaval vieren? Knutsel je liever bonte vogels? Maak je eigen dromenvanger of ga aan de slag met potten en pannen. Tijdens de krokusvakantie organiseert de jeugddienst weer Grabbelpasactiviteiten.

Grabbelpas is een activiteitenaanbod voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Om deel te nemen heb je een grabbelpasje van 2012 nodig. Dit pasje koop je in de jeugddienst en is een heel jaar geldig. Het kost 5 euro. Uit het aanbod kies je aan welke activiteiten (kookactiviteiten, knutselen, sport en spel, uitstap-pen, fi lm, dans,...) je wil deelnemen. Er wordt telkens een kleine bijdrage gevraagd, afhankelijk van de activiteit. Mensen met een KomUitPas aan ¼ van de normale prijs.

Eén activiteit willen we bijzonder in de kijker zetten: Op dinsdag 21 februari orginiseert Deborah (onze blinde stagiaire sociaal cultureel werk) een inleefactiviteit voor de kinderen van tot 12 jaar. Stel je je vragen zoals: Wat gebeurt er als je niets meer kan zien? Hoor, voel of ruik je dan beter? Kan je dan nog spel-letjes spelen? Aan de hand van allerlei inleefspelletjes, kan De-borah hierop een antwoord bieden! Kom dit ook ervaren!

Het volledige aanbod vind je in de Kidsgids, verspreid op alle lagere scholen in Eeklo. Hij is ook verkrijgbaar op de jeugd-dienst en je kan hem downloaden op www.eeklo.be/jeugd.Inschrijven kan vanaf dinsdag 7 februari in de jeugddienst.

winnaar DJ contest

JH De Lochtink

Expensive KVRDJ Nijs

Evenementenhal EEKLO 21u

VVK : € 3 ADK : € 5

eeklojeugd

28

Page 29: Eikenblad januari 2012

wonenen

leven

3

wonenen

leveninfo? Stedelijke JeugddienstJ.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 [email protected] - www.eeklo.be/jeugdma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

17 februari: 100 dagen!Op vrijdag 17 februari vieren de laatstejaars van de verschillen-de secundaire scholen hun “100 dagen”. De 100 dagen is een stukje folklore, waarbij de leerlingen van het laatste jaar in de middelbare scholen vieren dat er in het beste geval maar 100 dagen meer te gaan zijn tot ze het secundair onderwijs eind juni vaarwel mogen zeggen. De hele dag staat dit jaar in het teken van superhelden en moet een feest worden voor iedereen!

Het feest start om acht uur met een heus ontbijt in de evene-mentenhal. Tijdens dit ontbijt zorgt ‘2 many boulez’ voor muziek en ambiance. Na dit eetfestijn start de grote optocht met muziek doorheen de Eeklose binnenstad. De stoet vertrekt om 9 uur aan de sporthal en gaat van de Pussemierstraat door het PM PTI langs de Vrombautstraat, de Zandvleuge en de Opeisingstraat naar het Koninklijk Atheneum. De stoet gaat verder via de Mo-lenstraat richting Markt en slaat af in het Patersstraatje om zo via de Kloosterdreef door College O.L.V.-Ten Doorn richting Dul-laert te trekken. Daarna trekt de stoet via de Zuidmoerstraat en Gentse Steenweg naar de Oostveldstraat en komen we terug aan de sporthal. De organisatie van de stoet is in han-den van het stadsbestuur, de jeugddienst en in nauwe samen-werking met de politie, die een politiereglement voorzag om de stoet in goede banen te leiden. Na de optocht gaan leerlingen en leerkrachten terug naar de scholen.

’s Avonds is het dan fuiven geblazen. De jongeren verzamelen in de Evenementenhal aan de sporthal voor een heuse 100-da-genfuif. Van 21 uur tot 23 uur draait de winnaar van de dj con-test van vrijdag 3 februari. Daarna volgen om 23 uur Expensive KVR en om 1.00 uur DJ Nijs. De organisatie van de fuif wordt volledig gedragen door de jeugdraad in samenwerking met de jeugdverenigingen.

Volg de bouwwerken van het jeugdcentrum

Haal nu je nieuwe grabbelpasWil je mee carnaval vieren? Knutsel je liever bonte vogels? Maak je eigen dromenvanger of ga aan de slag met potten en pannen. Tijdens de krokusvakantie organiseert de jeugddienst weer Grabbelpasactiviteiten.

Grabbelpas is een activiteitenaanbod voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Om deel te nemen heb je een grabbelpasje van 2012 nodig. Dit pasje koop je in de jeugddienst en is een heel jaar geldig. Het kost 5 euro. Uit het aanbod kies je aan welke activiteiten (kookactiviteiten, knutselen, sport en spel, uitstap-pen, fi lm, dans,...) je wil deelnemen. Er wordt telkens een kleine bijdrage gevraagd, afhankelijk van de activiteit. Mensen met een KomUitPas aan ¼ van de normale prijs.

Eén activiteit willen we bijzonder in de kijker zetten: Op dinsdag 21 februari orginiseert Deborah (onze blinde stagiaire sociaal cultureel werk) een inleefactiviteit voor de kinderen van tot 12 jaar. Stel je je vragen zoals: Wat gebeurt er als je niets meer kan zien? Hoor, voel of ruik je dan beter? Kan je dan nog spel-letjes spelen? Aan de hand van allerlei inleefspelletjes, kan De-borah hierop een antwoord bieden! Kom dit ook ervaren!

Het volledige aanbod vind je in de Kidsgids, verspreid op alle lagere scholen in Eeklo. Hij is ook verkrijgbaar op de jeugd-dienst en je kan hem downloaden op www.eeklo.be/jeugd.Inschrijven kan vanaf dinsdag 7 februari in de jeugddienst.

winnaar DJ contest

JH De Lochtink

Expensive KVRDJ Nijs

Evenementenhal EEKLO 21u

VVK : € 3 ADK : € 5

www.eeklo.be/jeugdinfo? Stedelijke jeugddienStJ.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 [email protected] - www.eeklo.be/jeugdma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

29

Wil je mee carnaval vieren? Knutsel je liever bonte vogels? Maak je eigen dromenvanger of ga aan de slag met potten en pan-nen. Tijdens de krokusvakantie organiseert de jeugddienst weer Grabbelpasactiviteiten.

Grabbelpas is een activiteitenaanbod voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Om deel te nemen heb je een grabbelpasje van 2012 nodig. Dit pasje koop je in de jeugddienst en is een heel jaar geldig. Het kost 5 euro. Uit het aanbod kies je aan welke activiteiten (kookactiviteiten, knutselen, sport en spel, uitstappen, film, dans,...) je wil deelnemen. Er wordt telkens een kleine bijdrage gevraagd, afhankelijk van de activiteit.Mensen met een KomUitPas aan ¼ van de normale prijs.

Eén activiteit willen we bijzonder in de kijker zetten: Op dinsdag21 februari organiseert Deborah (onze blinde stagiaire sociaal cul-tureel werk) een inleefactiviteit voor kinderen tot 12 jaar. Stel je je vragen zoals: Wat gebeurt er als je niets meer kan zien? Hoor, voel of ruik je dan beter? Kan je dan nog spelletjes spelen? Aan de hand van allerlei inleefspelletjes, kan Deborah hierop een antwoord bie-den! Kom dit ook ervaren!

Het volledige aanbod vind je in de Kidsgids, verspreid op alle lagere scholen in Eeklo. Hij is ook verkrijgbaar op de jeugddienst en je kan hem downloaden op www.eeklo.be/jeugd.Inschrijven kan vanaf dinsdag 7 februari in de jeugddienst.

Page 30: Eikenblad januari 2012

eekloonderneemt

Strategisch actieplan Werkgelegenheid Eeklo (SAPWE) Ondanks de daling van het aantal werkzoekenden en de positieve

evolutie in vergelijking met het Vlaams niveau van werkloos-heid, kampt Eeklo nog steeds met een hoog aantal mensen zonder werk. Uit de cijfers blijkt ook dat Eeklo veel werkzoekenden met een arbeidshandicap telt. Daarom werkt Werkwijzer vzw aan een Strate-gisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo (SAPWE).‘We voeren een onderzoek naar het arbeidspotentieel dat onze stad heeft en de mogelijkheden om meer lokale tewerkstelling te creëren’, zegt coördinator Philippe Desmet. Werkwijzer vzw had al diverse pro-jecten om pijnpunten in de Eeklose werkgelegenheid weg te werken. Zo nam het Genderproject de hoge werkloosheidsgraad onder vrou-wen onder de loep. Door te luisteren naar de problemen die deze vrouwen hadden met het vinden van een job, konden ze gericht op-lossingen bieden, zoals zorgen voor extra kinderopvang. Door reke-ning te houden met de randproblemen, werd het werkloosheidscijfer onder vrouwen teruggedrongen tot onder het Vlaamse gemiddelde.

Nu wil de Werkwijzer nog een stap verder gaan en een actieplan maken op maat van kleinere steden met beperkte middelen. ‘De werkgelegenheidsplannen worden steeds geschreven voor steden als Antwerpen en Gent, die meer geld en meer mogelijkheden heb-ben, maar ook een stuk groter zijn. Kleinere steden als Eeklo hebben andere noden. Wij kijken naar de situatie in het Meetjesland, die ui-teraard verschilt van bijvoorbeeld Gent.’

Samen met lokale actoren als de VDAB, GTB (Gespecialiseerde Tra-

jectbepaling en -begeleiding), het OcMW, cAW, het stadsbestuur, vakbonden, derden ... wordt er gekeken naar mogelijkheden om meer mensen aan duurzaam werk te helpen. Het hoge aantal personen met een arbeidshandicap vraagt om een specifieke aanpak. Mensen moeten kunnen werken op basis van hun aanwezige mogelijkheden. De Werkwijzer wil deze mensen leren kennen, weten wat hun situatie is, zodat ze kunnen werken aan aangepaste arbeidsplaatsen en een betere afstemming met de bestaande Eeklose vacatures realiseren.

Het SAPWE wil een bruikbaar actieplan zijn. Het plan mag geen boek worden, maar moet een overzichtelijk middel zijn om gericht actie te kunnen ondernemen om mensen duurzaam aan het werk te helpen. De Werkwijzer wil experimenteren met verschillende formules en kij-ken of die in de praktijk werken. Zo is samenwerking met het Eeklose onderwijs nodig om mensen zo vlug mogelijk na het afstuderen aan een job te helpen. In september 2012 moet het SAPWE klaar zijn en zal het voorgesteld worden.

➜ Voor vragen over het SAPWE, of vragen over werk, sollicitatiebegeleiding, ... kan u terecht bij:WerkwijzerZuidmoerstraat 136/7, 9900 Eeklo voormiddag van 9 tot 12 uur (zonder afspraak) – namiddag op afspraaktel. 09 | 218 17 40e-mail: [email protected]

Werken Boelare-Blommekens Tijdens de kerstvakantie lagen de werken in Boelare- Blommekens

stil omwille van het bouwverlof.De klinkers van het nieuwe trottoir aan de kant van de even huisnum-mers zijn zo ver mogelijk aangelegd. De riolering werd geplaatst tot vlak vóór bakkerij De Pau. De volledige zone van aan de rotonde tot aan De Pau werd met steenslag verhard.

Er werd nog niet geasfalteerd, omwille van de temperatuur. Er zijn ook geen straatgoten aangelegd aan de zijde van de even huisnum-mers in Blommekens. Als dat wel zou geplaatst worden, dan bestaat het risico dat – tussen de twee straatgoten aan beide kanten van de weg – een ‘bassin’ ontstaat waar water blijft instaan. Dat kan tijdens de winter bevriezen en gevaarlijke situaties creëren.

Nu wordt de weg verder uitgebroken richting N9, in eerste instantie tot net vóór het Handelshof. Zo zal per korte zone telkens de riolering worden aangelegd en de huisaansluitingen gemaakt. Als dan plots het weer omslaat, kan op een paar dagen tijd alles worden dichtge-daan en overrijdbaar gemaakt.

Vooraan in de Boelare werken de nutsmaatschappijen ondertussen verder. Eind december waren alle hoofdleidingen aangelegd; tegen eind februari worden de overkoppelingen gemaakt. Daarna hebben ze nog een maand nodig om de oude leidingen uit te breken. We schrijven dan eind maart 2012. Pas op dat ogenblik kan ten vroegste gestart worden door Aswebo aan het eerste deel van de Boelare.

WErkEn aan MEEr WErkGElEGEnHEID

Foto

: ©A

lber

t E

vera

ert

30

Page 31: Eikenblad januari 2012

lerenen

werken

U LIGT GOED IN DE MARKT!Hierbij vindt u onze marktbezoekers van DECEMBER, met draagtas. U wordt enkel gefotografeerd met de herbruikbare bood-schappentas van de stad Eeklo in de hand. Dan maakt u kans om een waardebon te winnen van € 10.

Deze bon dient persoonlijk afgehaald te worden op de benedenverdieping van het stadhuis, bij de marktleider. U heeft hiervoor de tijd tot en met 9 februari 2012.

31

Winkelactie Shopping Boelare & Blommekens in Beweging De winkelactie Shopping Boelare & Blommekens in Beweging le-

verde in november 702 volle spaarkaarten op. Daaruit werden in Koeketiene 15 winnaars getrokken. Ze krijgen elk twee VIP-filmtickets voor een voorstelling in de Herbakker in de zomer van volgend jaar:

Eric De Baets – Alex Cryspin – Carina De Ruwe – Cecile Van Oost – Simona Verweire – A. Jacobs – Betty Vercauteren – Sylvia Vlaminck – Ivan Schoonbaert – René Houben – Michaël Matthijs – Sonja Spittael – Anita De Cloedt – Bart Coene – Vanessa De Clercq.De ballonvlucht werd gewonnen door Danny Van Hecke uit Eeklo.

THEO: editie 5 Op zaterdag 2 juni 2012 vindt de vijfde editie van de THEO’s

plaats, opnieuw een organisatie van stad Eeklo i.s.m. Unizo, LVZ, OKEE, de Economische Raad en de dekenijen.

De werkwijze is dezelfde als de afgelopen jaren. Externe jury’s be-oordelen de kandidaten in diverse categorieën. Dat zijn voor deze editie: Etalage Renovatie Ondernemer/Persoonlijkheid.

Als vierde categorie wordt gedacht aan een THEO rond horeca. De juiste invulling is nog niet gemaakt. De jurering van de etalage is gestart tussen Kerst en Nieuwjaar.

U kan alvast nog nomineren voor de categorieën RENOVATIE en ONDERNEMER/PERSOONLIJKHEID via [email protected] of via tel. 09 | 218 28 59.

Daarnaast zijn er de vaste categorieën Lifetime-achievement en de Persprijs. ➜ Meer info: Tijs Blomme, tel. 09 218 28 59, [email protected]

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Page 32: Eikenblad januari 2012

lerenen

werken

eekloonderwijsCampus De Tandem pakt uit met nieuwe logo’s De scholen van De Tandem hebben een volledige reeks nieuwe

logo’s. Zowel de minicrèche, de basisscholen, het Atheneum en leefschool De Tandem steken allemaal in een nieuw jasje! De ontwerpen stralen in hun eenvoud uit waar de campus voor staat:

speels maar toch modern en vooruitstrevend! Een ontwerp die trou-wens van eigen bodem komt want de ontwerpster, Kimberley De Schepper, is regentes plastische opvoeding aan Atheneum en leef-school De Tandem.

rotary beloont scholenRotary Eeklo zorgde voor fluorugzakhoezen in de basisscholen

van politiezone Meetjesland centrum (Eeklo-Kaprijke-Sint-Lau-reins). Lala De Koala bracht ze alvast naar het eerste leerjaar van basisschool De Meidoorn.

De Rotary was ook present in PSBLO Meetjesland, waar ze een che-que van € 250 afgaven om het Sinterklaasfeest op te fleuren.

Soep met lettertjesVoor het project SOEP op SCHOOL ‘Soep met lettertjes’ van Eeklo

Smaakt! haalde het eerste en tweede leerjaar van juffrouw Phoebe van ’t Schaperke aan de Schaperijstraat de eerste prijs. Ze maakten een heerlijke tomatensoep met ‘spinnetjes’. Ze kregen een nieuwe pol-lepel en een boek. In het voorjaar mogen ze nog een leuke klasse-uitstap maken. Het eerste leerjaar van De Meidoorn deed ook mee aan de wedstrijd. Zij haalden de tweede plaats en verdienden een boek en een ijsje voor de hele groep.

32

les in De Sleutel

De twaalf jongeren van het Residentieel kortdurend jongerenpro-gramma De Sleutel in de Zuidmoerstraat krijgen sinds dit school-

jaar opnieuw les. Het gaat om jongeren tussen 12 en 18 jaar die na drugsproblemen een behandeling volgen in Eeklo.

Tot 2010 gaf de Groep Intro les in De Sleutel, maar de toelage werd geschrapt, zodat de jongeren het zonder onderwijs moesten stellen.Maar onderwijs is net zeer belangrijk voor deze jongeren die het al moeilijk hebben als ze na de afwerking van het programma opnieuw in de maatschappij moeten meedraaien. De ziekenhuisschool van de stad Gent bood een oplossing en startte in De Sleutel een afdeling van hun Gentse ziekenhuisschool op. Sedert het begin van dit schooljaar wordt op dinsdag- en woensdagvoormiddag taal, wiskunde en sport onderwezen aan de jongeren van De Sleutel.

De twaalf jongeren krijgen les in twee nieuw ingerichte klaslokalen in het hoofdgebouw. Vanaf volgend schooljaar vinden ze hun stek in de nieuwbouw die in de steigers staat.

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Page 33: Eikenblad januari 2012

33

Het containerpark/recyclagepark wordt betalend met een beurtensysteem. In de loop van het voorjaar werd nog gesleuteld aan de regels De nieuwe website van de stad wordt op 11/02/2011 gelanceerd

Eeklo koopt de eerste wagen op CNG-aardgas. Later in het jaar kwamen er nog verschillende CNG-wagens bij

Eduard De Geest, directeur Academie voor Muziek en Woord, neemt afscheid

Eeklo wordt de ‘All Day Long stad 2011’ voor het project rond het eten van groenten en fruit. Kim Gevaert komt de trofee overhandigen. Kok Christer Elfving kookt voor het personeel

AZ Alma krijgt de toezegging en financiële steun om de nieuwbouw te beginnen

Lokaal Dienstencentrum Zonneheem viert zijn 25-jarig bestaan

De Paterskerk is het decor voor opnames van ‘Code 37 – de Film’. Het logo van Eeklo prijkt later op het jaar in de aftiteling van de film met o.m. Veerle Baetens

Het kruispunt Heilig Grafstraat-Brugsesteenweg-N9 is omgevormd tot een ovonde Nieuwe regels voor het parkeren vanaf mei 2011: het gratis kwartiertje blijft enkel bestaan als je heel kort parkeert. Het zijn geen extra 15 minuten meer bovenop je parkeertijd. De blauwe zone wordt uitgebreid

De ambassadeur van Amerika in België, Howard Gutman, was in mei te gast in Eeklo. Hij liet er zich, samen met defensieminister Pieter De Crem, herbakken. Hij kreeg heel wat vragen op College O.-L.-V.-ten-Doorn en tafelde met de Meetjeslandse burgemeesters

De werken in Boelare-Blommekens gaan van start in juni 2011. De wekelijkse markt krijgt een tijdelijke nieuwe stek in de Koning Albertstraat

Het parkje aan de Kunstacademie werd volledig heringericht. Het kreeg de naam ‘Remy Van Brabandtpark’, naar een oud-schepen van de stad

Er is feest voor 150 jaar spoorweg Gent-Eeklo

De grote verbroederingsfeesten met Bagnols-sur-Cèze, Braunfels, Newbury en Fel-tre vinden in augustus 2011 plaats in Eeklo

Eind september staat Eeklo in het teken van skeeleren. Op Eeklo Leeft! worden vele jeugd-, sport- en cultuurclubs voorgesteld, als voorproefje op een internationale skeelerwedstrijd die het afscheid was van Frank Fiers

Werken van Patrick Ysebaert zijn te zien op de Biënnale in Venetië

Biscuiterie Willems bestaat 60 jaar

Er zijn in oktober 2011 tentoonstellingen rond Lieven Nollet sr. (portretfotograaf) en Joost Maréchal (glaskunstenaar)

Het Sociaal Huis en Wijkcentrum De Kring krijgen een nieuwe locatie in oktober 2011

Ere-directeur van de academie, Joris Lippens, overlijdt op 86-jarige leeftijd

In de stad zijn de 10.000 stappenwegwijzers te zien. De stad promoot het stappen i.p.v. korte autoritjes

Confiserie Geldhof gaat werken met een G-logo op de neusjes

De vernieuwing van het plein in Balgerhoeke is achter de rug. Het plein onderging een volledige metamorfose

Het Van Hoorebekeplein wordt aangepakt

De Sint-Vincentiuskerk krijgt een hellend vlak

Het jeugdpaviljoen wordt te koop gesteld. Het is de bedoeling dat er een woonproject komt

Het jeugdcentrum in de Kerkstraat krijgt stilaan vorm

Eeklo wordt tot 2015 ‘Koppig Eeklo – dementievriendelijk Eeklo’

Verschillende ruimtelijke uitvoeringsplannen worden voorbereid: De Waai, Broeken, Heldenpark, Sogeta, Lilan, …

DIt was2011

1

1

2

3

4

2

4

3

Foto's: ©Michel Moens, Albert Everaert en Marc Van Hecke/sportfoto.be

Page 34: Eikenblad januari 2012

34

eeklobestuur&diensten

Stad werkt aan besparingsplan Het budget 2012 van de stad vertoont een tekort van ongeveer 3

miljoen euro. Dit betekent dat in het voorjaar 2012 een bespa-ringsplan wordt uitgewerkt om dit geplande tekort terug te dringen. Eeklo is één van de pilootprojecten in de nieuwe beleids- en be-heerscyclus, een nieuw systeem van budgetteren en meerjarenplan-ning dat tegen 2014 in alle gemeenten wordt ingevoerd. Eeklo deed deze nieuwe oefening en merkt dat de kosten inzake werking, perso-neel en leninglast te groot worden en dat er keuzes moeten gemaakt worden op vlak van investeringen.

Binnen de nieuwe beleids- en beheerscyclus (BBc) wordt gewerkt met beleidsdoelstellingen. Eeklo heeft er zeven: de stad Eeklo wenst een klantgerichte dienstverlening door

realisatie van een geïntegreerd aanbod, in samenspraak met de stakeholders (burgers, adviesraden, …) en met aandacht

voor de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen de stad Eeklo wenst een dynamisch stadsvernieuwingsbeleid

te voeren door de realisatie van een kwaliteitsvolle woon-, winkel-, werkomgeving in het centrumwinkelgebied, op basis van het motto: 'Eeklo, mobiel zonder auto-mobiel'

de stad Eeklo wenst een dynamisch stadsvernieuwingsbeleid te voeren, mede door een verhoging van de woonkwaliteit te realiseren met aandacht voor de hedendaagse en histori-sche architectuur, diversiteit in de woonprojecten, een integraal water- en afvalbeleid, een (ecologische) leefomgeving en dit in wisselwerking met verschillende partners

de stad Eeklo wenst de trekkersfunctie in het Meetjesland mee te realiseren door de verdere optimalisatie van de (samen-)

werking van de veiligheidsdiensten (politie en brandweer) de stad Eeklo wenst de welvaart en het welzijn in de diverse

economische sectoren (agrarische, industriële, diensten- en niet-commerciële) op lokaal en regionaal niveau verder te stimuleren waardoor werkgelegenheidskansen blijvend worden aangeboden de stad Eeklo wenst een sociaal beleid te realiseren met

accenten op wonen, werken, gezondheid, sociale rechten, levenslang leren en kinderopvang in samenwerking met diverse partners (OcMW, onderwijsinstellingen, lokale derden) en in dialoog met de burger met het oog op afstemming van het be-staande aanbod van voorzieningen

de stad Eeklo wenst een inclusief, gedifferentieerd aanbod van dienstverlening vanuit de vrijetijdsdiensten met aan-dacht voor elkaars doelgroepenwerking, mede in dialoog met de stakeholders (burgers, adviesraden, buurten). De stad Eeklo wenst de centrumfunctie in het Meetjesland te accentueren door de (mede-)organisatie van evenementen met een bovenlokale uitstraling.

Deze zeven beleidsdoelstellingen zijn goed voor 40 actieplannen en meer dan 100 acties.

In de BBc worden gemeenten verondersteld dat ze jaarlijks een po-sitief financieel resultaat voorleggen, maar dat er op het einde van elke planningsperiode (nu 2012-2014) genoeg overschot is om alle leningen te betalen. Dat is niet het geval voor Eeklo. Besparingen dringen zich op, een kerntakendebat is noodzakelijk, samen met het werken aan kostenefficiëntie.

Grootste investeringen voor 2012 installeren van een toegangscontrolesysteem in de stadsgebouwen (€ 100.000)vernieuwen van het tapijt, de zetels en de podiumvloer in het

cultuurcentrum (€ 145.000)investeringen in de informatica (€ 300.000) aankoop van voertuigen voor de technische dienst: vrachtwa-

gen, bestelwagen, containervrachtwagen, ... (€ 266.000)

aankoop van een (gras)kooimaaier (€ 155.000)overkapping van de binnenkoer van het vredegerecht (€ 165.000)aankoop van het terrein van de oude rijkswachtkazerne in de Kaaistraat om er parkeerplaatsen en groen te creëren (en op termijn woningbouw) (€ 350.000)heraanleg en herstellen van wegen en trottoirs (€ 250.000)schlammage- en asfalteringswerken (€ 175.000) eerste fase van de herinrichting van het recyclagepark (€ 300.000)aanstellen van een ontwerper voor de herinrichting van de

stadspromenade (€ 100.000)aanstellen van een ontwerper voor de herinrichting/nieuwbouw

van een politiecommissariaat (€ 100.000)binneninrichting van het nieuwe jeugdcentrum in de Kerkstraat

(€ 125.000) (foto)fase 2012 van de veiligheidsingrepen in de sporthal (€ 125.000)erelonen voor het dossier heraanleg Roze (€ 132.500)aankoop van de Vrombautsput (€ 252.000)openbare verlichting in Boelare-Blommekens, Van Hoorebeke-

plein,... (€ 390.000)Het totaal aan investeringen in het budget bedraagt bijna 7,5 mil-joen euro.

Verhoging van belastingen komt er niet. De aanvullende belasting op de personenbelasting blijft op 7,7%, de opcentiemen op de onroe-rende voorheffing blijven op 1150.Fo

to: ©

Alb

ert

Eve

raer

t

Page 35: Eikenblad januari 2012

35

bestuuren

diensten

ARCHIEFHOEKJE

BURGERLIJKE STAND Het is een bekend gegeven dat 80 à 90 procent van alle ar-chiefbezoekers over de drempel komt om zijn stamboom aan te vullen. Doelwit zijn dan de registers waarin eeuwen lang de geboorten (aanvankelijk dopen), huwelijken en overlijdens wer-den genoteerd.

In het Eeklose stadsarchief zitten deze gegevens voor de peri-ode 1609-1910, verspreid over zo'n 380 banden van verschil-lende formaten en omvang. Pas vanaf 1796 vervaardigde de stedelijke administratie klappers, maar zelfs met tienjaarlijkse syntheses blijft het een pak zoekwerk.

In de jaren negentig van de vorige eeuw pakte hulparchivaris John Meirezonne de gigantische taak aan de vele duizenden bladzijden te digitaliseren. Hij maakte daarbij gebruik van hét nieuwtje in die tijd, het Excelprogramma: dat creëerde kolom-men in een oogwenk, en het aantal was praktisch onbeperkt. Kort na de eeuwwisseling, na bijna tien jaar werk, beschikte Eeklo over een bijna volledig digitaal BS-overzicht, een unicum in het Meetjesland …

Na enkele jaren intensief gebruik bleek de Excel-luxe echter niet zo'n luxe als gehoopt. In de euforie van de kolommenweelde waren de gegevens zoveel mogelijk opgesplitst: de datum in drie kolommen (dag-maand-jaar), en in sommige gevallen ook voor- en familienaam apart. Sommige klappers telden liefst achttien (!) kolommen, zodat ze alleen op A3-formaat te raadplegen waren. En dat terwijl de zoekfunctie slechts op één kolom werkt.

Veel tijdverlies was het gevolg. Zocht je iemand in zo'n lijst, dan zat er niets anders op dan alle personen met zijn/haar familie-

naam op te roepen, tot degene met de juiste voornaam op het scherm verscheen. De ideale uitweg was de kolommen zoveel mogelijk samen te voegen, maar Excel is daar eigenlijk niet op berekend. En die Eeklose tabellen zijn meestal ontmoedigend lang, tussen 5.000 en 35.000 regels …

Het duurde tot augustus 2011 eer een computerspecialist de gouden tip bezorgde: een hanteerbare, relatief snelle methode om alles om te zetten naar eenvoudige Word-tabellen, die prak-tisch alle mogelijkheden bieden die een genealoog op het oog heeft. Het hele project vorderde buiten alle verwachtingen: in minder dan twee maanden was de hele negentiende eeuw in een nieuw kleedje gestoken (13 banden), en de acht banden van de 17de en 18de eeuw waren half december al klaar.

Ter wille van de argwanende oudere genealoog worden ook pa-pierversies klaargestoomd, die er werkelijk gestroomlijnd uitzien. Zo werden de 27 bandjes 19de-eeuwse geboorten nu overzichte-lijk gebundeld in vijf delen van elk zo'n 180 bladzijden, keurig al-fabetisch gerangschikt. Met enkele aanslagen zijn de computer-versies snel om te bouwen naar alle denkbare rangschikkingen. Als straks de recent vrijgegeven jaren 1900-1910 afgewerkt zijn, beschikt het Eeklose stadsarchief over een ultrasnel en flexibel opsporingsapparaat. De genealogen kunnen als het ware op een snelweg het verleden in …

Stadspersoneel met pensioen Op 9 december werd officieel afscheid genomen van het stads-

personeel dat in de loop van 2011 met pensioen ging.

Het gaat om: Yolande De Decker, poetsvrouw in de Kunstacademie sedert 1982 (rechts op de foto) Daniël De Vent, arbeider technische dienst sedert 1982 (verontschuldigd) Patrick Lambert, administratief medewerker op de personeelsdienst sedert 1976 (midden) Dany Vande Mergel, stadsontvanger sedert 1993 (links) Fo

to: ©

Joos

t D

'huy

vett

ers

Page 36: Eikenblad januari 2012

3636

eeklosociaalDe verwarmingstoelage het hele jaar door!De winter komt dichterbij, wat voor sommigen het signaal is om

huisbrandolie te bestellen. Een levering van huisbrandolie kan een aanzienlijke hap uit het budget betekenen. Reden genoeg dus om na te gaan of u recht hebt op de verwarmingstoelage!

VOORWAARDEN: 1. U maakt gebruik van één van de volgende brandstoffen om uw woning te verwarmen:• huisbrandolie• verwarmingspetroleum (type c)• bulkpropaangasDus niet voor aardgas via aansluiting op het stadsdistributienet of pro-paangas en butaangas in gasflessen !

2. U behoort tot één van de volgende categorieën: Categorie 1: de gerechtigden op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering (code ..1/..1 op het klever-tje van uw ziekenfonds) en het inkomen van uw huishouden is lager of gelijk aan de voor de categorie 2 vastgestelde grenzen.Categorie 2: de gezinnen met een laag inkomenHet jaarlijks bruto belastbaar inkomen van uw huishouden is lager of gelijk aan € 15.782,42, vermeerderd met € 2.921,74 per persoon ten laste (persoon ten laste = netto inkomen < € 2.830, gezinsbijslag en onderhoudsgeld voor kinderen niet meegerekend). Categorie 3: de personen met een schuldenoverlastU geniet een collectieve schuldenregeling of een schuldbemiddeling en bovendien heeft het OcMW vastgesteld dat u uw verwarmingsfac-tuur niet kan betalen.→ Indien u aan de voorwaarden onder 1) en 2) voldoet, heeft u recht op de verwarmingstoelage!

Het bedrag van de toelage hangt af van de brandstofsoort, de prijs per liter en de categorie waartoe u behoort. U moet uw verwarmings-toelage aanvragen binnen de 60 dagen na levering van de brandstof en de levering dient gebeurd te zijn tussen 1 januari en 31 decem-ber 2011. Per verwarmingsperiode (kalenderjaar) en per huishouden wordt er een verwarmingstoelage gegeven voor maximum 1.500 liter brandstof. Voor in kleine hoeveelheden aan de pomp aangekochte huisbrandolie of verwarmingspetroleum (type c) is er een forfaitaire verwarmingstoelage van € 210.

WAAR EN WANNEER KUNT U EEN VERWARMINGSTOELAGE AANVRAGEN?

Sociaal huis Eeklo Kaaistraat 34, 9900 Eeklotel. 09 | 218 17 00 – fax 09 | 218 17 09e-mail: [email protected] werkdag van 9 tot 12 uur en elke tweede en vierde dinsdagavond van de maand van 17 tot 19 uur.

WAT MOET U MEEBRENGEN?• identiteitskaart• klevertje van de mutualiteit• factuur van de levering• indien u in een appartementsgebouw woont : een attest van de eigenaar of beheerder met de vermelding van het aantal appartementen waarop de leveringsfactuur of -bon betrekking heeft• personen met een schuldenoverlast: een attest van de schuldbemiddelaar

nieuwe sociale woningen aan Visstraat-ZuidmoerstraatOp de hoek van de Visstraat en de Zuidmoerstraat is het bouw-

project van 11 nieuwe woongelegenheden van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij afgewerkt. Begin de jaren ‘80 werden de toen 9 woningen op de hoek ‘Visstraat-Zuidmoerstraat’ aangekocht door de Meetjeslandse Bouwmaatschappij, waarna deze werden verhuurd. Het ging om de woningen Visstraat 39 t.e.m. 45 en de Zuidmoerstraat 50 t.e.m. 58. Omdat na 20 jaar het uitvoeren van een zware renovatie geen optie was, werd in 2004 besloten om een vervangingsbouwpro-ject op te starten: het gebouw zou volledig worden gesloopt; in de plaats zou een nieuw wooncomplex komen.

Een eerste schetsontwerp werd bij de Vlaamse Maatschappij voor So-ciaal Wonen ingediend op 19 november 2004. De aanbesteding vond plaats op 13 maart 2009. Bouwonderneming Damman nv uit Deerlijk stond in voor de bouwwerken en startte in november 2009, vijf jaar na het eerste ontwerp.

Het nieuwe wooncomplex bestaat uit twee bouwblokken die verbon-den zijn door een binnenpleintje dat bereikbaar is vanuit de Visstraat. De appartementen zijn toegankelijk vanaf dit binnenpleintje, al dan niet via een buitentrap, behalve de woningen Visstraat 39 en 41 die elk een individuele toegang hebben vanaf de Visstraat. Het bouwblok dat aangebouwd is aan de woning Zuidmoerstraat 48, heeft een halfon-dergrondse kelderverdieping met o.a. 9 garages.

In totaal zijn er 11 wooneenheden: 2 met 1 slaapkamer, 6 met 2 slaap-kamers en 3 met 3 slaapkamers. De appartementen zijn volledig afge-werkt met keuken (behalve de keukentoestellen), badkamer, individu-ele verwarming met gaswandketels en ventilatievoorzieningen.

De appartementen worden verhuurd als sociale woning. De realisatie kostte ongeveer € 1.575.000.

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Page 37: Eikenblad januari 2012

3737

bestuuren

diensten

Music for life mobiliseert EekloIn Eeklo waren er allerlei activiteiten ten voordele van Music for Life.

Een greep uit de acties…

De Middenschool van het College O.-L.-V.- ten-Doorn had van 1 tot 6 december een eigen 'glazen huis’ op de school, waar tijdens de mid-dagpauzes liedjes tegen betaling van een kleine som konden aange-vraagd worden. Daarnaast werd cake verkocht en konden leerlingen een weddenschap afsluiten met de leerkrachten om een opdracht uit te voeren. Op 20 december trok een delegatie van de leerlingenraad richting Gent om er de totale opbrengst van maar liefst € 1.250 te overhandigen aan het ‘echte’ Glazen Huis (foto 1).

In AZ Alma werden tientallen acties georganiseerd onder de naam ‘Alma for Life’. Het bedrag werd bekend gemaakt tijdens een slotshow, waar elke afdeling of dienst zijn actie toelichtte en de opbrengst over-handigde. Zeven moedige artsen en medewerkers brachten een che-que van € 7.757 met een kinderbedje te voet van AZ Alma campus eeklo naar het Glazen Huis in Gent (foto 2).

Atheneum en leefschool De Tandem organiseerden een sponsor-loop op 21 december, waarbij iedere leerling of personeelslid 50 eu-rocent kreeg per afgelegde ronde van 400 meter op de eigen loop-piste. Ook de leerlingen van de basisschool kwamen meelopen. In de namiddag bracht een delegatie van de school een cheque van € 2.610 naar het Glazen Huis in Gent. Enkele creatieve leraren had-den hiervoor ook nog een speciaal Tandemliedje geschreven.

De actie Eeklo for Life die liep van 15 tot en met 18 december, bracht € 166,40 op. Vier dagen lang was er muziek: drie avonden in de Pingouin (Summerbummerdownerfolk op donderdag, Café Londres op zaterdag en Isbells op zondag) en op vrijdag op de Markt, maar dat regende volledig uit.

103 jarige overledenZuster Henriette Vanderstock (geboren op 4 mei 1908), met haar

103 jaar de oudste inwoonster van Eeklo, overleed op zaterdag 24 december.

Ze werd geboren in Gent, en ver-toefde enkele jaren op internaat in Eeklo (in de jaren 20). Ze was één van de pioniers van Sint-Bavo in Gent. Daarna was ze verantwoor-delijke/overste van verschillende tehuizen in Kwatrecht, Bouge, Ver-viers… Ze verbleef in Maria ten Doorn aan de Kloosterdreef 1 in Eeklo sedert juli 2000. Als kloos-terlinge was ze gekend onder de naam zuster Thérèse du Sacre Coeur.

De oudste inwoner van de stad is nu Gerard De Rouck, Moeie 37 (ge-boren op 22 december 1909), op de voet gevolgd door de 101-jarige Eduard Mellaerts uit de Euerardstraat (geboren op 7 juli 1910).

1

2

3

Kan jij je inleven in moeilijkheden die anderen doormaken? Sta jij open voor andere opvattingen en levenswijzen?

Wil je je minimum 4 uur per week vrijmaken? 3 maal JA? Start dan met de vooropleiding van Tele-Onthaal!

De hulpdienst Tele-Onthaal stelt haar chat en telefoonlijn (106) open voor wie in anonimiteit wil praten.

Belangstelling? BEL 09 | 220 82 92 of

MAIL naar [email protected]

We hebben u nodig! Meer info op www.tele-onthaal.be

Je bent ook van harte welkom op de infoavond van Tele-Onthaal op dinsdag 17 januari om 20 uur in Brasserie ‘t Vosken,

Sint-Baafsplein 19, 9000 Gent

GEZOCHT

WWW.TElE-OnTHaal.BE

Foto

: ©M

iche

l Moe

nsFo

to: ©

Mic

hel M

oens

Page 38: Eikenblad januari 2012

eeklodagperdag

38

Maandag 28 novemberBij het Rode Kruis Eeklo haalden 21 personen hun eerstehulpbrevet, 12 ervan slaagden na de vervolgcursus ook in het examen helper. Het eerstehulpbrevet wordt uitgereikt aan Sandra Barrat, Michèle Bona-mie, Michael De craene-Hoornaert, Elisa De Loof, Fauve De Loof, Freddy De Loof, chris Faelens, Barthel Miclotte en Bram Werbrouck. Het brevet voor eerstehulp en helper is voor Wesley De Pannemaeker, Sofie De Reu, Vicky De Wilde, Vicky De Windt, Jeroen Depauw, Ste-ven Dessein, Stefan Detaeye, Sima Fazeli, Mireille Hubrecht, Sisi Ng, Bram Vande Walle en Mariëlle Van Reybroeck. (Michel Moens)

Zaterdag 3 decemberJozef Hermie wordt 100 jaar. Hij is geboren in Eeklo als vierde kind uit een gezin van zeven. Hij was nooit getrouwd. Samen met zijn broer Noël zette hij de boerderij van de ouders verder. Toen zijn broer over-leed in 1996, verhuisde Jozef naar de Zandvleuge 42, waar hij nu nog altijd woont. (Michel Moens)

Zaterdag 3 decemberHet brandweerkorps viert zijn jaarlijks Barbarafeest. De stagiairs-brandweermannen Cedric Vandepitte, Bert De Kezel en Thomas Vanlandschoot slaagden met succes in de cursus brandweerman en werden afgelopen jaar effectief benoemd. Momenteel zijn er vijf ambulanciers-vrijwilligers actief. Het gaat om drie nieuwe waarvan Ewout van de Genachte en Stijn Dobbelaere ondertussen hun brevet

Zaterdag 10 december130 vrijwilligers gaan in op de uitnodiging van de stad om zich eens te laten verwennen. Ze krijgen koffie en gebak, ze ontvangen een sleu-telhanger van de stad en kunnen een ongedwongen babbeltje slaan met collega’s-vrijwilligers. (Michel Moens)

Vrijdag 2 decemberVoorzitter Luc Soens van Kiwanis Eeklo Meetjesland overhandigt een cheque van € 1.500 aan gouverneur Joseph Ruwet van Kiwanis België-Luxemburg als steun aan het internationale Eliminate-project. Met deze fondsenwervingscampagne wil Kiwanis samen met Unicef de sterfte door tetanus aanpakken bij pasgeborenen en hun moeders. Vaccinaties kunnen de ziekte voorkomen. Kiwanis Eeklo Meetjesland schenkt een deel van zijn opbrengst van de Halloweenparty aan het project en kan hiermee 750 levens redden. (Kiwanis)

behaalden. Steven D’haenens is nog volop met de cursus bezig. Twee collega’s-brandweermannen, Patrick Van Kerrebroeck en Peter Del-laert kozen ervoor om ook in dit statuut te stappen en dienden hun ontslag in als brandweerman. Dit jaar behaalden ook Kris Vermeire en Bart Roesbeke het brevet van ambulancier. Brandweermannen Joël Dobbelaar, Nicolas Pontieu en Peter Ver-meire werden bevorderd tot korporaal. Korporaal Tom Roesbeke werd bevorderd tot sergeant; sergeant Johan Van Landschoot werd bevor-derd tot Eerste Sergeant; Eerste Sergeant Johan Van Damme werd bevorderd tot Sergeant Majoor en Sergeant Majoor Patrick carton werd bevorderd tot Adjudant. Sergeant Eddy Van De Velde ontving het Burgerlijk Kruis 2de klasse.

Drie leden van het korps kregen in 2011 eervol ontslag omdat ze 30 of meer jaren dienst hebben. Het gaat om brandweerman Eddy Heye (na 30 jaar effectieve dienst), korporaal Hendrik Steenbeke (36 jaren dienst waarvan 6 jaar als korporaal en 30 jaar als ambulancier) en adjudant Dirk Vanderschaeghe (30 jaar dienst, waarvan 20 jaar als onderofficier). (Michel Wijne)

Page 39: Eikenblad januari 2012

39

Tijdens de Jeugdboekenweek 2012 zetten we een stap vooruit en een stap omhoog en een stap opzij: recht de wereld en de verhalen van de dieren in. We gooien ons mensenpak af, trekken voor één keer een bontjas aan, gaan op vier poten zitten en worden dier met de dieren. We kijken diep in de ogen van onze kat. We voeren gesprekken met de hond. We duiken de struiken in en zoeken de beestjes op. We leren dieren kennen in boeken.

Bibliotheek Eeklo I Molenstraat 36 I 09 218 27 [email protected]

Feestelijke opening jeugdboekenweeken afsluiten KJV-leesjaar

Alle kinderen en hun ouders zijn welkom op zaterdag 10 maart van 9 tot 12 uur.

Om de jeugdboekenweek knallend in te zettenen om de KJV-lezers te danken voor hun inzet

hebben wij 2 jeugdauteurs uitgenodigd.

Iedereen is welkom voor:De workshop van

Bert Dombrechtom 10 uur in de veranda

(doelgroep: kinderen van de lagere school)

De lezing van

Piet De Loofom 10 uur in het auditorium

(doelgroep: leerlingen van het middelbaar)gratis, wel vooraf inschrijven.

WWW.COMEET.BE/JEUGDBOEKENWEEK2012Ga naar de website van de jeugdboekenweek

Page 40: Eikenblad januari 2012

Op donderdag 26 januari 2012, Gedichtendag, organiseren de Stad Eeklo, het Davids-fonds, de Kunstacademie, de cultuurraad en de bibliotheek een groot(s) poëzieproject in het centrum van de stad, en dit in samenwerking met enkele scholen. De leerlingen werken aan uiteenlopende bijdragen waarmee ze die dag zoveel mogelijk mensen (marktbezoekers!) met poëzie in contact willen brengen. Van 8.30 tot 12 uur bezetten ze de markt, de bibliotheek (waar er ook een lunch met poëzie is) en nog andere loca-ties. Daar trakteren ze het publiek op voordracht, performances, liederen, graffitikunst en nog zoveel meer.

Een jury zal die voormiddag ook de optredens evalueren. De winnende school wordt beloond met het Ledeganckjuweel, gemaakt en geschonken door juwelier Peter De Maere, Stationsstraat 64-66, Eeklo.

's Avonds wordt om 19 uur in Salons Mimosa de poëtische kortfilm ‘De veer van césar’ geprojecteerd. Daarop volgt een feeërieke maaltijd, gecombineerd met korte uiteen-zettingen over poëzie, en tot slot een boeiende voorleessessie waarin enkele speci-ale gasten hun favoriete gedicht voordragen en toelichten. Tussendoor reikt Peter De Maere zijn Ledeganckjuweel uit aan de winnende school. Ieder lid van het winnende team krijgt van hem bovendien een sieraad in de vorm van een pin.

Dit aantrekkelijk avondprogramma wordt u aangeboden voor maar € 30 per persoon. U kunt zich tot en met zondag 22 januari inschrijven door dit bedrag over te schrijven op de rekening BE 11 8901 7417 4948 van Davidsfonds Eeklo (vermelding: Bezette Stad 26/1).

Meer nieuws op www.eeklo.be/bezettestad

HET LEDEGANCKJUWEEL WORDT GESCHONKEN DOOR JUWELIER PETER DE MAERE, STATIONSSTRAAT 64-66 EEKLO.

Bibliotheek EekloMolenstraat 3609 I 218 27 00

[email protected]

in de veranda van de bibliotheek

donderdag 26 januari 2012 om 12 uur in de bibliotheek

Toegang: € 2,50, KomUitPas: € 1,50Vooraf inschrijven:

09 I 218 27 00 [email protected]

Gedichtendag-lunch

met poezie van Dirk

Nachtergaele

Ged

ichten

dag

Ged

ichten

dag

Ged

ichten

dag

Ged

ichten

dag

Ged

ichten

dag

Ged

ichten

dag