Eikenblad februari 2012

32
het eiken blad gratis informatiemagazine voor eeklo • februari 2012 nr. 2 februari 2012 veldrit © Marc Van Hecke

description

Het gratis stadsmagazine van de stad Eeklo.

Transcript of Eikenblad februari 2012

Page 1: Eikenblad februari 2012

het eikenbladg r a t i s i n f o r m a t i e m a g a z i n e v o o r e e k l o • f e b r u a r i 2 0 1 2 • n r . 2

feb

rua

ri 20

12

veld

rit

© M

arc

Van

Hec

ke

Page 2: Eikenblad februari 2012

2

Beste stadsgenoten,Op cultureel vlak werd de maand janu-ari in onze stad gekenmerkt door twee bijzondere gebeurtenissen: de prijs voor Cultuurverdienste en een nieuw initiatief: Bezette Stad (gedichtendag).

De prijs voor Cultuurverdienste wordt jaar-lijks tijdens de nieuwjaarsreceptie van de

cultuurraad uitgereikt aan een Eeklonaar die zich in het culturele veld en het verenigingsleven zeer verdienstelijk heeft gemaakt. De laureaat wordt verkozen door de leden van de algemene vergadering van de cultuurraad. Er waren zes genomineerden en als laureaat kwam Jozef Arens uit de bus: een culturele duizendpoot die zijn vele talenten voor Eeklo, het verenigingsleven en de cultuur ten volle heeft aangewend en getoond.

Op donderdag (marktdag) 26 januari werd voor het eerst de gedichten-dag op grootse wijze georganiseerd: het idee werd uitgewerkt door het Davidsfonds en de directie van onze Kunstacademie afdeling Woord.Alle scholen en meer dan duizend leerlingen namen eraan deel: de eerste prijs, het Ledeganckjuweel van Peter De Maere, werd gewon-nen door de leerlingen van het P.T.I. ’s Avonds werd de gedichtendag besloten met de vertoning van de po-etische kortfilm ‘de veer van César’ gevolgd door een voorleessessie van gedichten, geselecteerd door bekende Eeklonaren.Cultureel Eeklo heeft de start van 2012 niet gemist.

Erik Matthijs

Schepen van cultuur

v.u. College van burgemeester

en schepenen, Industrielaan 2, Eeklo

hoofd- en eindredactie Katty Van de Voorde,

communicatie- en informatiecoördinator

[email protected]

Vormgeving en Lay-out one [email protected]

Druk: Drukkerij Perka

Colofon

Page 3: Eikenblad februari 2012

3

Inhoud

5

6

20

32

Balgerhoeke in beeld

Jeugdig

Facebook Eeklo

2

eeklojeugd

kindergemeenteraad opnieuw van startOp woensdag 18 januari 2012 startte een kersverse kinder-gemeenteraad. Een 30 tal kinderen uit het 5de en 6de leerjaar van alle Eeklose scholen vlogen er opnieuw dolenthousiast in.De komende maanden worden de kinderen opgesplitst in werkgroepen. Deze verschillende werkgroepen zullen brain-stormen rond goede ideeën en hun gekozen ideeën verder uitwerken zodat er opnieuw een aantal fantastische projecten verwezenlijkt kan worden. De vorige jaren werden bijvoorbeeld al potloodborden aan de scholen geplaatst om meer veilig-heid voor schoolgaande kinderen te garanderen. Er kwamen hondentoiletten om hondenpoep van straat te houden. De leden schreven een kinderkrant. Ze organiseerden een rom-melmarkt waarvan de opbrengst naar de opfleuring van het Canadapleintje ging. Niet alleen worden mooie projecten uitgewerkt, de kinderge-meenteraad is vooral een inspraakorgaan. De verschillende werkgroepen worden tijdens elke bijeenkomst geprikkeld om hun mening te uiten over allerlei zaken. Je mag er alvast op re-kenen nog veel te horen van onze kindergemeenteraadsleden.

We hadden het al eerder gemeld: 2012 wordt hét jaar van het nieuwe jeugdcentrum. Op 1 april zal de stedelijke jeugddienst het J.F. Willemsplein verlaten en aan een nieuw hoofdstuk be-ginnen in Kerkstraat 121.

Hoog tijd om na te denken over de naam van het jeugdcen-trum. Tijdens eerdere inspraakmomenten (pret in het park, infomoment jeugdcentrum,...) werden al een aantal mogelijke namen in onze urne gedeponeerd. Nu willen we de wedstrijd grootschalig lanceren en elke Eeklose jongere aanspreken om creatief te zijn en mee te zoeken naar dé naam. Want er hangt ook een prijs aan vast! De bedenker of bedenkers (je kan ook met je vriendenkliek of jeugdvereniging mee zoeken) van de naam wint onze hoofdprijs: een gratis verhuur en ge-bruik van de polyvalente zaal voor jouw vereniging, je klas, je vrienden,... Daarnaast zal de winnaar van dé naam op een cre-atieve manier vereeuwigd worden in het gebouw.

Dus: begin maar alvast te brainstormen en dien je voorstel(len) in door te mailen naar [email protected] (met vermel-ding van je gegevens). Meer info over deze wedstrijd en over

Wedstrijd: bedenk dé naam en win een activiteit in het jeugdcentrum!

het jeugdcentrum vind je op www.eeklo.be/jeugdcentrum. Je hebt tijd tot 30 maart om je voorstel in te sturen. De 5 beste namen worden gepubliceerd op de site, waarna iedereen kan stemmen en kan mee beslissen over de naam van hét jeugd-centrum van Eeklo.

Boelare in foto’s

STADSKANTOORIndustrielaan 2 tel. 09 I 218 28 00 [email protected] (09 I 218 28 20, [email protected]) stedenbouw (09 I 218 28 40, [email protected])huisvesting, uitvoeringsdiensten (09 I 218 28 10, [email protected]) secretariaat (09 I 218 28 50, [email protected])financiële dienst (09 I 218 28 60, [email protected])personeelsdienst (09 I 218 28 70, [email protected])communicatie (09 I 218 28 96, [email protected])lokale economie, toerisme en evenementen (09 I 218 28 59, [email protected])stadsarchief ([email protected])

STADHUIS (dienst burgerzaken)e-loket via www.eeklo.be/bestuur_diensten/stadsdiensten/e_loketMarkt 34tel. 09 I 218 29 00 [email protected]

STEDELIJKE SPORTHALBurg. Lionel Pussemierstraat 157tel. 09 I 377 61 27 [email protected]/sport

SPORT- EN SPELCENTRUMOostveldstraat 160-162(stedelijk zwembad, sporthome, openlucht sport- en spelcentrum)tel. 09 I 377 36 00 [email protected]/sport

KUNSTACADEMIE BEELD MUZIEK WOORDPastoor De Nevestraat 26tel. 09 I 218 27 50 [email protected]

BIBLIOTHEEKMolenstraat 36tel. 09 I 218 27 00 [email protected]/bibliotheek

CULTUURCENTRUM DE HERBAKKERPastoor De Nevestraat 10tel. 09 I 218 27 27 [email protected] www.ccdeherbakker.be

JEUGDDIENSTJ.F.Willemsplein 13tel. 09 I 377 77 07 [email protected]/jeugd

LOKAAL DIENSTENCENTRUM ZONNEHEEMSchietspoelstraat 9tel. 09 I 377 02 46 [email protected]

SOCIAAL HUISKaaistraat 34tel. 09 I 218 17 01 [email protected]

RECYCLAGEPARKRinglaan 56tel. 09 I 378 36 62www.eeklo.be/wonen_leven/containerpark

BRANDWEER EN DIENST 100Gentsesteenweg 2tel. 09 I 376 75 82 [email protected]/brandweer

POLITIETieltsesteenweg 18tel. 09 I 376 46 46 [email protected]

OCMWVisstraat 16tel. 09 I 377 25 32 [email protected]

Page 4: Eikenblad februari 2012

4

eeklonieuws

De Lijn stimuleert busrijden in en naar Eeklo Jongeren tussen 12 en 18 jaar krijgen vanuit de stad voor het

vierde jaar 25% korting op hun Buzzy Pazz, het jongeren-abonnement van De Lijn. Omdat er te weinig jongeren gebruik van maakten, werd een gerichte infocampagne gevoerd.

De afgelopen drie jaar betaalde de stad Eeklo € 11.600 mee in de abonnementen van jongeren tussen 12 en 18 jaar. Sedert 1 januari 2009 bestaat er in Eeklo namelijk een derdebetalersysteem waarbij de stad een kwart van het jongerenabonnement op busvervoer be-taalt (= voor jongeren tussen 12 en 18 jaar). Na evaluatie blijkt dat van het totaal aantal verkochte abonnementen, er maar 25% gebruik maakt van de korting. De Lijn en de stad voerden een gezamenlijke campagne waarbij abonnees geïnformeerd werden die tot op de dag van vandaag geen gebruik maken van de korting. Anderzijds wer-den niet-abonnees op de hoogte gebracht van de bestaande korting. Beide doelgroepen ontvingen een brief op maat.

Meer info over de korting op de Buzzy Pazz: neem een kijkje in de digitale balie van www.eeklo.be.

Shoppen in EekloBovendien stimuleerde De Lijn inwoners van Maldegem en Sleidinge om in de soldenmaand januari te shoppen in Eeklo. Inwoners van deze randgemeenten van Eeklo kregen eind 2011 huis aan huis een folder in de bus met een probeerpasje. Met deze pas konden ze gra-tis heen en weer met de bus naar Eeklo. Het pasje gaf bovendien recht op een voordeel van € 7 als er een centrumpas ter waarde van € 16 wordt aangeschaft. Met deze actie willen De Lijn én de stad meer gebruikers naar de bus en Belbus krijgen.

Ring mag er komen van Raad van State Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) dat een zuide-

lijke omleidingweg R43 rond Eeklo mogelijk maakt, werd beves-tigd door de Raad van State. De schorsing van de uitvoering van het PRUP werd gevorderd door Natuurpunt en Partners Meetjesland en door enkele omwonenden en landbouwers, maar die vordering werd door de Raad van State verworpen. Het arrest is zeer goed gemotiveerd. Door de Raad van State werden de verschillende be-roepsgrieven (middelen) één voor één onderzocht en als niet ernstig verworpen.

Het stadsbestuur is verheugd dat er kan gestart worden met de tech-nische studie en de realisatie van de ring rond Eeklo. De Adminis-tratie Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest kan nu effectief werk maken van het nodige technische ontwerp, het onteigeningsplan, de aanvraag tot het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning en de technische bestekken.

Het stadsbestuur is zich bewust van het feit dat de zuidelijke omlei-dingweg gesitueerd is in het overgangsgebied tussen Het Leen en de stad. Van bij de start van het project werd dan ook altijd de no-dige aandacht geschonken aan o.m. de landschappelijke integratie van de weg in het landschap, het beperken van de geluidshinder ten opzichte van Het Leen en het woongebied en het feit dat de grond-watertafel niet mag worden aangetast. Deze aandachtspunten zullen tijdens de verdere uitwerking van het dossier zeker blijvend worden meegenomen.

Ring en stadspromenadeDoor de aanleg van die zuidelijke ring zal minstens 30% van het doorgaand verkeer uit het stadscentrum geweerd worden. Het zal bo-vendien zorgen voor ontsluiting van het industrieterrein, het nieuwe streekziekenhuis AZ Alma, de scholencampus van het College O.-L.-V.-ten Doorn en de nieuw aan te leggen woonwijken aan Dullaert en Gulden Sporenstraat.

Het aanleggen van de ringweg en de herinrichting van het centrum tot een stadspromenade hangen echter onlosmakelijk samen. De doelstelling is door de aanleg van de zuidelijke omleidingweg en door de herinrichting van de doortocht het huidige autoverkeer in het cen-trum te halveren. In het stadscentrum zullen dan de woon-, winkel- en leefkwaliteit primeren.

Het stadsbestuur legde in de gemeenteraad van 19 december 2011 een dossier voor rond het aanstellen van een ontwerper voor de her-inrichting van de doortocht. De doortocht zal tot het verleden behoren en vervangen worden door een stadspromenade.

De geplande doortocht krijgt in het stadscentrum een rol voor het bestemmingsverkeer voor het kernwinkelgebied, de scholencampus, het administratieve en culturele aanbod, het woonweefsel, ... Het versmallen van het wegprofiel zal ruimte bieden voor een groter ver-blijfsgebied. Er wordt resoluut gekozen voor de heraanleg als stads-promenade. Deze promenade wordt dan ook ontworpen vanuit de gedachtegang van voetgangers, fietsers, gebruikers openbaar ver-voer, bezoekers op terrassen, … Het doorknippen van de doortocht voor autoverkeer ter hoogte van de Markt behoort tot de mogelijkhe-den. Aan het creëren van een toekomstgerichte groenstructuur en een sfeervolle verlichting zonder lichtvervuiling wordt veel aandacht geschonken.

De versmalde rijweg kan asymmetrisch worden ingepast. Zo ontstaat aan de noordzijde een brede ruimte dat drager wordt van een beeld-bepalende groenstructuur. Dit structurerend element biedt eveneens ruimte voor het subtiel inpassen van (haaks) parkeren. Deze ruimte zal voldoende groot zijn om een breed multifunctioneel gebruik toe te laten (markten, feesten, …). Aan de zuidzijde wordt een brede fiets- en wandelruimte voorzien. Op deze wijze is de verblijfskwali-teit evenwichtig verdeeld. Voor het openbaar vervoer moet een vlotte doorstroming gerealiseerd worden.

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Page 5: Eikenblad februari 2012

5

Infoborden en folder voor Balgerhoeke

De renovatie van het plein van Balgerhoeke is achter de

rug. Om dit deel van de stad in de kijker te zetten, werd een aparte folder gemaakt. Bovendien zijn aan het perron van de stoomtrein drie infopanelen geplaatst.

De panelen op het perron van de stoomtrein in Balgerhoeke geven info over: Balgerhoeke zelf: geschiedenis, kelder onder het plein, nieuwe

inrichting van het plein,…; Balgerhoeke als toeristisch uitvalspunt voor de (ruime) regio:

Huysmanhoeve, Canadamuseum, het Stoomcentrum, het kreken-gebied. In Balgerhoeke bevindt zich ook één van de fietsknoop-punten waarop kan aangesloten worden voor een fietstocht door de streek;

duurzaamheid: met aandacht voor de windmolens op een paar honderd meter afstand, de zonnepanelen op het perron, de laad-palen voor de elektrische (brom)fietsen en de ondergrondse glas-bollen.

Op de borden staat een QR-code. Deze code kan bekeken worden met een smartphone. Dit is handig als je als bezoeker aan de infobor-den passeert en nog wat meer informatie wil. Deze code is een link naar een website met meer info. In het geval van Balgerhoeke is dit www.eeklo.be/balgerhoeke.

FolderIn de toeristische folder voor Balger-hoeke is er aandacht voor de geschiede-nis van Balgerhoeke (met accenten op het oorlogsverleden), de herinrichting van het plein, de toeristische aandachtspunten en duurzaamheid. In de algemene toe-ristische folder van Eeklo staan een aantal zaken over Balgerhoeke, maar het is de bedoeling om in een nieuwe uitgave van de Eeklose folder, de folder van Balgerhoeke te integreren. Hij is alvast opgemaakt in eenzelfde formaat en in dezelfde stijl.

De folder ligt ter beschikking in alle handelszaken in Balgerhoeke en werd ook in de Balgerhoekse straten huis aan huis bedeeld.

De borden en de folder zijn het resultaat van een samenwerking tussen Toerisme Meetjesland, VVV, de Huysmanhoeve / Plattelandscentrum, het Stoomcentrum, het Canadamuseum en de stedelijke diensten toerisme, stedenbouw en com-municatie.

Fietsen langs de spoorwegbeddingOp maandag 16 januari startten de voorbereidende werken voor

de aanleg van het fietspad op de oude spoorwegbedding. Het gaat enerzijds om een strook tussen de Oude Gentweg en de Spoor-wegstraat en anderzijds de zone tussen Klinkaartstraat en Oostveld-

straat, in totaal ongeveer 1,7 kilometer. De provincie Oost-Vlaande-ren draagt de kosten voor de aanleg van dit fietspad. Het fietspad zou moeten afgewerkt zijn tegen de zomervakantie.

Neuzen en chocoladeConfiserie Geldhof stelde zijn boek ‘Cuberdon, een neus voor

gastronomie’ voor, waarin naast de geschiedenis van het bedrijf, meer dan 30 recepten met cuberdons zijn opgenomen.

Het bedrijf, opgestart door Antoine Geldhof en ondertussen geleid door zoon Tony, zag de jongste jaren de cuberdon uitgroeien tot een streekproduct en een ware hype. Sedert begin dit jaar prijkt ook de letter G (van Geldhof) op hun cuberdons. De nevenmarkten zijn een enorm potentieel naar de toekomst toe.

Er is uiteraard het ijs, maar er is in de fast-foodketens ook softijs vermengd met crunch en de cub-o-creme, een dessertsauce (cu-berdon in een vloei-bare versie). Begin februari was er ook de

lancering van het cuberdon koekje; later volgt de cub-o-spread (een zachte smeerpasta met de geur en smaak van cuberdons). In het najaar wordt de cub-o-jam verwacht, een confituur op basis van framboos en cuberdon. Er zijn ook al akkoorden rond repen chocola-de met cuberdon crunch, paaseitjes met cuberdonsmaak en pralines.➜ Het boek is te koop via www.conf-geldhof.be aan € 29 (+ € 8 verzendkosten) en in de boekhandel.

Cavalier gebruikt SteviaChocoladefabrikant Cavalier uit de Burg. Lionel Pussemierstraat is de eerste in Europa die volledig overschakelde van maltitol als zoet-middel naar het Stevia-extract. Het bedrijf maakt al vijftien jaar cho-coladeproducten zonder suiker, maar met het zoetmiddel maltitol. Dit heeft een laxerende bijwerking, dus het bedrijf wist al langer van het extract van de Steviaplant (een plantje dat al lang in Zuid-Amerika en Azië als zoetmiddel wordt gebruikt), maar dit was tot voor kort in Europa verboden. Met dit innovatieve product viel het bedrijf begin februari al in de prijzen op de Duitse vakbeurs ISM.

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Antoine Geldhof, Daniël Bernon, Tony en Jo Geldhof

Foto

: ©M

iche

l Moe

ns

Page 6: Eikenblad februari 2012

Met de neus op de werken… Er zijn weinig mensen die de werken in Boelare-Blommekens van

zo dicht volgen als Albert Everaert (64). Met zijn fototoestel in aanslag gaat hij bijna elke dag langs in de straat om de evolutie van de werken te volgen en op de gevoelige plaat vast te leggen.

‘Ze kennen me al goed. De mannen van Aswebo vragen me af en toe naar foto’s’, vertelt Albert, die ons ook geregeld foto’s levert voor het Eikenblad of de website. ‘Ik vind het boeiend om te zien hoe die werken vorderen. Dingen die veranderen, dat fotografeer ik graag.’ Evenementen of activiteiten fotograferen ligt hem minder, maar je ziet hem wel verschijnen in de stad als er iets te beleven valt. Albert – die zichzelf als fotograaf ook wel Awbeir noemt – volgt zowat alles wat in Eeklo gebeurt. Van alle wegenwerken is hij op de hoogte en hij volgt ze op de voet. ‘Elke namiddag ga ik anderhalf uur met de fiets op pad en neem hier en daar foto’s. Enkel als het heel slecht weer is, zie je me niet.’ Met de auto pakt hij niet uit. Als je wegenwer-ken wil fotograferen heb je vaak problemen met parkeren, dus met de fiets gaat het nog zo snel.

Albert neemt ook geen risico’s om spectaculaire foto’s te maken. ‘Als er in de Boelare een grote vrachtwagen of kraan komt aangereden wacht ik eerst vooraleer een foto te maken.’ Zijn leven riskeert hij er dus niet voor, maar als je sommige foto’s ziet heb je toch het gevoel dat hij redelijk diep de put ingaat om mooie beelden te schieten.

ArchiefHet fotograferen zat Albert al van kindsbeen af in het bloed. Hij kende nog de tijd van de oude fototoestellen maar evolueerde ge-leidelijk aan mee. In 2005 stapte hij over naar het digitale toestel, wat uiteraard massa’s voordelen heeft. ‘Ik maak heel veel foto’s, en degene die niet goed zijn, gooi ik weg. Eigenlijk wil ik al die zaken bewaren voor het nageslacht. Ik houd er van om foto’s van vroeger en van nu met elkaar te vergelijken.’ Vandaar dat Albert ook heel wat tijd spendeert in het stadsarchief, waar hij beelden van vroeger opsnort. ‘Als er nu huizen te koop staan, fotografeer ik die. Want je weet dat er binnen de kortste keren iets nieuws verrijst. En dan is het vaak te laat om een beeld van vroeger te pakken te krijgen.’

Vijf jaar geleden begon hij met zijn blog, via Seniorennet. ‘Ik zette er wat foto’s op van mezelf, maar daar was ik vlug mee rond. Ik weet nog goed de eerste keer dat ik rondfietste om beelden te schieten van zaken die in Eeklo gaande waren: het was de dag dat ze gestart zijn met het aanleggen van de brug over de expresweg aan de Pe-perstraat. Het plaatsen van de brugelementen is nog altijd één van de indrukwekkendste dingen die ik zag en op foto vastlegde. Zo’n precisiewerk !’ Nu volgt hij alle mogelijke kleine en grote werken:

de ovonde was zijn tweede thuis, maar ook het jeugdcentrum in opbouw geniet zijn aandacht. Boelare-Blommekens is weer andere koek uiteraard, want het is een werk van lange adem met grote ge-volgen. Het heeft voor hem ook een zekere nostalgische bijklank: ‘Ik ben afkomstig uit de Boelare. Mijn ouders hadden een garage waar nu het Handelshof is.’ Albert zelf sleutelde ook zijn hele beroepsle-ven aan auto’s; een link met fotografie was er niet.

Nu hij veel vrije tijd heeft stort hij zich op zijn drie grote hobby’s: fietsen, foto’s nemen en met de computer werken. Hij kan het elke dag doen, met als resultaat veel fraaie beelden van het leven van elke dag in de stad. Hij beseft de impact van foto’s. ‘In deze tijd van beeld is een foto vaak veel belangrijker dan een tekst.’ Hij is meestal wel tevreden over zijn foto’s, maar het is niet dat de opbraakwerken in Blommekens in de living hangen. Zijn ultieme foto? ‘Mooie foto’s van de kleinkinderen’. Daar kunnen de werken in Boelare-Blomme-kens duidelijk niet tegenop…

➜ Meer foto’s van Albert vind je op: http://www.blog.seniorennet.be/awbeir

Albert werd door jong CD&V verkozen tot Eeklonaar van het Jaar. Op 9 februari ontving hij hiervoor zijn trofee.

Prijswinnaars De winkelactie Shopping Boelare & Blommekens in Beweging le-

verde in december 622 volle spaarkaarten op. Daaruit werden in Calmani 15 winnaars getrokken. Ze krijgen elk twee VIP-filmtickets voor een voorstelling in de Herbakker in de zomer:

W. De Backer – Fleur De Clerck – Myriam Stevens – Kurt Van De Gejuchte – Freddy Bouchier – Germana Van De Bruaene – Marleen De Jaeger – Anja Staelens – L. Van Waes – Monique Van De Casteele – Eddy Lampaert – Ingrid Coppens – Jozef De Brandt – M. Van Hootegem – Ketty Van Kerckvoorde.De ballonvlucht werd gewonnen door Christ Wille uit Lovendegem.

Voor januari waren er 457 volle kaarten. De winnaars zijn:Caroline Cretel – fam. Van De Genachte – Gustaaf Dauwe – E. De Bruyckere – L. Goethals – J. Van Petegem – Gerarda Roegiers – Sonja Spittael – Jeannine Van Hijfte – Agnes De Keyser – Xander Jacques – Davinia De Clerck – Fam. De Geeter – Hilde Van Acker – Cynthia De BaetsDe ballonvlucht werd gewonnen door Kris Bontinck uit Oostakker.

eeklointerview

6

Page 7: Eikenblad februari 2012

7

Boelare-Blommekens: stand van zaken De werken in Boelare-Blommekens lagen in februari even stil

omdat een bemalingspomp werd gesaboteerd en omdat de vrieskou te streng was. Van zodra het mogelijk is, wordt opnieuw verder gewerkt aan de zone tussen de rotonde en de August Van Ackerstraat.

Het kruispunt Boelare-Teirlinckstraat gaat voor een week dicht voor de aanleg van riolering. Daarna wordt minder hinder steenslag aan-gelegd. In diezelfde week start Aswebo met het aanleggen van de onderfundering voor de goot langs de pare zijde van aan de rotonde tot aan de August Van Ackerstraat. De onderfundering voor het fiets-pad en de parkeerstrook volgt in diezelfde periode.

Als het weer het toelaat wordt over de totale lengte een geleidings-draad aangebracht om zo de goot te kunnen aanleggen. Deze draad moet absoluut in-tact blijven ! In deze periode wordt achtereenvolgens de fun-dering van de goot, de schrik-strook in betonstraatstenen, het fietspad en de goot aangelegd in ter plaatse gestort beton.

In de loop van maart wordt de onderfundering over de volledige rijweg (pare en onpare kant) op het juiste niveau gebracht, waarna er een onder- en bovenlaag in cementgebonden steenslag wordt aangelegd. Aansluitend zal de weg van aan de rotonde tot aan de August Van Ackerstraat geasfalteerd worden. Daarna worden nog de betonstraat-stenen van trottoir en parkeerstroken geplaatst.

In totaal nemen al deze werken zeven à acht weken in beslag, uiter-aard afhankelijk van de weersomstandigheden.

In deze periode is het verboden te parkeren over de volledige lengte van de werfzone rotonde – August Van Ackerstraat. Het is anders niet mogelijk om de noodzakelijke werken uit te voeren en om de toegan-kelijkheid voor veiligheidsdiensten te garanderen. Plaatselijk verkeer naar de garages is mogelijk.

Stand van zaken zone August Van Ackerstraat-N9De nutsmaatschappijen hebben nog werk in de trottoirs en parkeer-stroken tussen de August Van Ackerstraat en het kruispunt met de N9. Eens alle overkoppelingen gedaan zijn en het verwijderen van de oude leidingen achter de rug is, begint Aswebo in dat deel aan de uitbraak-, riolerings- en heraanlegwerken.

eeklowerkt

Page 8: Eikenblad februari 2012

8

eeklomilieu

Gezocht: enthousiaste energiemeesters Voor de campagne Ecobouwers Basis zoekt Bond Beter Leefmi-

lieu enthousiaste energiemeesters. Ben je sociaal en enthousi-asmerend, ben je geïnteresseerd in energiebesparing en wil je daar iets mee doen? Dan ben jij de geknipte persoon om energiemeester te worden.

Wat verwachten we van jou? je bent – samen met vele andere energiemeesters – lokaal contactpersoon voor de openstellers uit je stad (praktisch en

inhoudelijk bijstaan van openstellers, persoonlijk contacteren lokale openstellers, …) ;

in overleg met de stad help je mee communicatiemateriaal naar lokale openstellers verspreiden, begeleid je mee een lokale huizentour ;

je maakt in je buurt reclame voor de openhuizendagen (flyeren in de buurt, mond aan mond reclame, standaardmail versturen naar vrienden en kennissen, oproep via facebook verspreiden) ;

bij voorkeur stel je in oktober één of meerdere malen je eigen huis open.

Wat mag je van BBL verwachten? je krijgt een kwalitatief hoogstaande opleiding over dakisolatie,

superisolerende beglazing en hoogrendementsketels gegeven door de experts van Dialoog vzw ;

je hebt contact met heel wat mensen uit de buurt ; je krijgt regelmatig de nieuwste informatie en updates over het

thema ; je wordt uitgenodigd voor een receptie samen met andere ener-

giemeesters ; je komt terecht in een netwerk van collega-energiemeesters ; je kan steeds de Helpdesk contacteren ; en je krijgt een mooi cadeau.

Interesse? Schrijf je dan vóór 15 mei in op www.ecobouwers.be/basis.

➜Meer informatie: Johan Niemegeers, projectmedewerker Bond Beter Leefmilieu, tel. 02 | 282 17 47, e-mail: [email protected] www.ecobouwers.be/basis

Open huis: Ecobouwers Basis Doe mee met Ecobouwers Basis en stel jouw huis open in ok-tober 2012. Is jouw dak geïsoleerd? Zit er superisolerend glas in je ramen? Heb je een hoogrendementsketel? Denk je bij minstens één van deze vra-gen hardop: uiteraard! Dan ben jij de geknipte persoon om in oktober 2012 jouw ervaringen door te geven aan mensen uit de buurt die nog steeds geld door hun raam gooien.

Wat houdt het in?Tijdens een of meerdere weekenddagen in oktober 2012 ontvang je bij jou thuis mensen uit de buurt voor een gezellige babbel. Je geeft de bezoekers praktische informatie over de ingrepen – dakisolatie, super- isolerend glas of condensatieketel – die er in jouw huis gedaan zijn:

welke aannemer heeft de werken uitgevoerd? hoe ben je eraan begonnen? is je energiefactuur gedaald? is je comfort verbeterd? hoeveel heeft het gekost? welke premies heb je gekregen?

De momenten waarop je jouw huis openstelt kies je zelf. Tip: ben je tevreden over je aannemer, vraag hem dan gerust om op één of meerdere van jouw openstelmomenten aanwezig te zijn.

Wat mag je als opensteller van Bond Beter Leefmilieu verwachten?Je vindt in BBL een helpende hand om de opendeurdag(en) zonder zorgen te organiseren. Zo krijg je: een praktische leidraad; een raamaffiche; flyers om zelf buurtbewoners, vrienden en kennissen uit te nodigen; een helpdesk waar je met al jouw vragen terecht kan.

Schrijf je nú in!Surf naar www.ecobouwers.be/basis, vul de korte woningfiche in en vink aan op welke momenten je jouw woning wil openstellen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om mensen te ontvangen op zaterdag 13 okto-ber in de voormiddag en op zondag 28 oktober in de namiddag. Doe zeker mee want als je deelneemt krijg je gratis en voor niks een krat Primus én 2 bierglazen cadeau (zolang de voorraad strekt).

➜Meer informatie: Johan Niemegeers, projectmedewerker Bond Beter Leefmilieu, tel. 02 | 282 17 47, e-mail: [email protected] www.ecobouwers.be/basis

Een campagne van Bond Beter Leefmilieu

Page 9: Eikenblad februari 2012

9

wonenen

leven

Gratis infoavond ‘engerlingen’ en ‘kringlooptuinieren’

Engerlingen zijn larven van kevers en kunnen het gazon flink toe- takelen. De larven voeden zich met de wortels van het gras,

waardoor de zoden los komen te liggen en het gazon dode, gele plekken kan vertonen. Toch bestaan er middelen om deze beestjes te verdringen, zelfs zonder insecticiden te gebruiken. Verneem meer hierover van Rudy Van Hove, milieuambtenaar van de gemeente Lo-vendegem. Hij vertelt hoe de gemeente Lovendegem met succes en op milieuvriendelijke wijze de engerlingen heeft bestreden.

Gedurende deze informatie-avond wordt ook stilgestaan bij de mogelijkheden van het kringlooptuinieren. Kring-looptuinieren is tuinieren op een manier die minder tuin-afval veroorzaakt. Het hoeft niet arbeidsintensief te zijn, is goed voor de natuur én voor de portemonnee want er is minder tuinafval te ver-werken. Een kringlooptuin is … genieten! Verneem meer over het kringlooptuinieren van ervaren lesgevers van de Vlaamse compostor-ganisatie.

De toegang tot deze informatieavond is gratis. De I.V.M. organiseert de informatieavond twee maal: op dinsdag 6 maart om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis aan de Markt 21 in Deinze of op donderdag 15 maart om 19.30 uur in de Bijenkorf, Sportstraat 4, Assenede.

Graag op voorhand inschrijven:e-mail: [email protected] of [email protected] via www.ivmmilieubeheer.be

Stad Eeklo behoudt Fair traide engagement Stad Eeklo voldoet aan alle

criteria om opnieuw het label ‘FAIRTRADE’ te beha-len. Naast de aandacht die gevraagd wordt voor werkom-standigheden en de prijs die de producenten in de landen van het Zuiden krijgen voor hun product, is er ook aandacht voor duur-zaamheid. Duurzaam voedsel betekent niet alleen eerlijke handel, maar ook korte ketenverkoop, seizoensgebonden eten, al dan niet bio. De Eeklose trekkersgroep vindt het belangrijk de link te leggen met producten uit het Zuiden en duurzame voeding van hier. Hoeve- en bioproducten passen zeker ook in dit plaatje want via korte keten-verkoop worden de voedselkilometers beperkt. En fair trade is ook gewoon best lekker!

Wat zijn de zes criteria? het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt

en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen en op kantoor. Verder promoot de stad op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners;

Winkels & horeca: minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. De winkels

en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtrade-producten verkopen of serveren;

Scholen, bedrijven & organisaties: een aantal scholen, bedrij-ven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten;

Media: de campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk me-

dia-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor wordt een groot deel van de bevolking bereikt. Zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun en-gagement;

Trekkersgroep: er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de stad nog steeds een FairTradeGemeente is;

Lokale duurzame voeding: om FairTradeGemeente te worden,

wordt in de stad een nieuw initiatief gelanceerd dat lokale con-sumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoe-digt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd;

www.fairtradegemeenten.be

Page 10: Eikenblad februari 2012

10

eeklogezond & veiligOmdat elke stap telt

10.000 stappen elke dag houden ons fit en gezond. Je hoeft geen sporter te zijn om voldoende te bewegen maar het vergt wel voor de meesten onder ons een extra inspanning. De gemiddelde Vlaming haalt de kaap van 6.000 stappen per dag niet. Pol Goossen, Frank uit de tv-serie Thuis, geeft alvast het goede voorbeeld, want ook daar wordt aandacht gegeven aan het project van 10.000 stappen. Via het project ’10.000 stappen Vlaanderen’ willen de Logo’s en UGent met steun van de Vlaamse overheid alle Vlamingen stimuleren om elke dag voldoende te bewegen!

In Eeklo werden wegwijzers geplaatst op verschillende parkings. Daar kan je zien hoeveel minuten het duurt en hoeveel stappen je moet zet-ten om op je bestemming te geraken. Bij diverse diensten (bib, stad-huis, stadskantoor, wijkcentrum De Kring, sporthal) kan je een stap-penteller ontlenen (borg: € 5 / € 1 met KomUitPas) om na te gaan of je voldoende stappen zet.

➜ Meer info: www.10000stappen.be

De Vlaamse Diabetes Vereniging is er ook voor jou!De Vlaamse Diabetes Vereniging telt op vandaag meer dan 23.000

leden, een aantal dat nog kan groeien. Het ledenaantal zorgt er-voor dat de Vlaamse Diabetes Vereniging de goede diabeteszorg kan bewaken.

Afdeling Meetjesland telt 400 leden en biedt: informatie over diabetes een tweemaandelijks tijdschrift Diabetes Info + ledenboekje ‘t Suikerklontje Meetjesland aankoop van materiaal aan ledenprijzen mogelijkheid om samen met andere mensen met diabetes op vakantie te gaan lotgenotencontact, voordrachten, workshops, kookdemo’s, uitstap-

pen, kerstfeest, wandelingen, kortom activiteiten voor elk wat wils.

➜ Meer info: Tel. 0800 | 96 333 (gratis Diabetes Infolijn) www.diabetes-vdv.be/afdelingMeetjesland

Word lid voor € 25 per jaar via de website of via: voorzitster Mariette Van Bastelaere Pastoor De Swaeflaan 43, 9990 Maldegem tel. 050 | 71 84 03, e-mail: [email protected]

hoofdverdeelpunt Maldegem: Vivianne Van de Velde Marnix d’Haveloozelaan 1, 9990 Maldegem tel. 0485 | 28 93 13, e-mail: [email protected]

Overschrijving van € 25 op VDV-Meetjesland BE86 7373 0426 0650 met vermelding van naam, adres en geboortedatum.

Agenda:Donderdag 23 maart: voordracht voetverzorging:‘t Zilleken, Lembeke – 19.30 uur - gratis

Zondag 15 april: paasontbijt voor leden en symphatisanten:‘t Zilleken, Lembeke – 8.30 tot 11.30 uur (€ 5) - inschrijven op voorhand

Infopunt dementieBinnen het project KOPPIG – dementievriendelijk Eeklo start de stad,

in samenwerking met diverse partners, een INFOPUNT DEMENTIE.

Je vindt er een luisterend oor, informatie over dementie en aanverwan-te geheugenproblematieken, artikels, brochures, … De kans is groot

dat je er ook lotgenoten ontmoet die met dementie te maken hebben.Iedereen kan binnenlopen bij het Infopunt Dementie, elke vierde vrij-dagnamiddag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur, in het Sociaal Huis aan de Kaaistraat 34. Je kan ook via e-mail je vragen kwijt: [email protected]

10.000 StaPPEN

elkestapteltFo

to: ©

Mic

hel M

oens

Page 11: Eikenblad februari 2012

11

eeklogezin wonenen

leven

40 nieuwe kinderen brengen graag hun vakantie bij u doorZoals elk jaar komen er door de zorgen van Euro-Children kinderen

uit probleemgebieden in Europa op vakantie in Vlaamse gastge-zinnen. Ze verwelkomen dit jaar ongeveer 120 kinderen, waarvan 40 die voor de eerste maal komen. Van deze laatste zijn er 20 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en 20 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina.

Alhoewel de nucleaire ramp in Tsjernobyl al dateert van 26 april 1986, zijn de gevolgen nog steeds actueel. Van de miljoenen mensen die destijds werden blootgesteld aan een te hoge stralingsdosis, zijn er in-middels duizenden overleden. De opgelopen radioactiviteit heeft voor velen pas jaren later geleid tot kanker. Ook de kinderen van deze ge-neratie blijven niet gespaard. Het is een vaststaand feit dat het aantal kankergevallen bij de kinderen zeer hoog ligt, vooral in de vorm van schildklierkanker en leukemie.

Niet alleen de radioactieve besmetting vormt een gezondheidspro-

bleem. Ook de eenzijdige, nutriëntenarme voeding en de permanent vervuilde omgeving zijn de oorzaak van een algemene zwakke ge-zondheid. Vooral bij kinderen wordt heel wat bloedarmoede vastge-steld. Een vakantie in ons land, zelfs al is het maar voor enkele weken, betekent een enorme boost voor hun gezondheid.

De meeste kinderen komen elk jaar terug naar hetzelfde gastgezin, maar er zijn ook telkens nieuwe kandidaten. Dit jaar verwacht Euro-Children 40 jongens en meisjes tussen 9 en 12 jaar, die voor de eerste maal naar Vlaanderen komen. Voor hen zoekt Euro-Children nieuwe gastgezinnen die op hun beurt vriendschapsbanden willen onderhou-den met deze kinderen en hun ouders.

Kandidaat gastgezinnen kunnen contact opnemen:tel. 03 | 247 88 50e-mail: [email protected]

Retrobeurs met KringwinkelOp 10 maart vindt in Flanders Expo Gent de Retrobeurs plaats.

Kringwinkel Meetjesland staat er met een stand. Tussen 10 en 17 uur kan u er terecht voor 5000m² nostalgische meubels, funky outfits,

cool stuff uit de 60’s, 70’s en 80’s. VVK: € 2, kaarten verkrijgbaar in De Kringwinkel, Slachthuisstraat 2b, 9900 Eeklo

Vergeet uw KIDS-ID niet… WAAROM EEN KIDS-ID? De Kids-ID is het elektronische identiteitsdocument en het beveiligde reisdocument dat ouders voor hun kind kunnen aanvragen. Een kind jonger dan 12 jaar moet in het bezit zijn van een geldig Kids-ID, die het paspoort vervangt voor reizen binnen Europa.Het bevat eveneens een telefooncascadesysteem ‘hallo-ouders’ waardoor een verloren kind snel weer in contact kan worden gebracht met zijn familie.

HOE AANVRAGEN?Aanvragen bij de dienst Burgerzaken in het stadhuis door één van de ouders of de persoon met het ouderlijk gezag (in bijzijn van het kind + pasfoto)

WANNEER AANVRAGEN ?minstens 2 weken voor het vertrek naar het buitenland.

Geldigheidsduur: 3 jaar

Aanvraagproducure Leveringstermijn Prijs Stad Eeklonormale producure 2 weken (gemiddeld) € 4,50spoedprocedure 3 dagen € 107,50extreme spoedprocedure 2 dagen € 171,50

IN UITZONDERLIJKE GEVALLEN…… kan je een voorlopig identiteitsbewijs voor kinderen aanvragen dat dezelfde dag nog kan worden afgehaald in Gent bij de Regio-nale delegatie van het Rijksregister (St. Lievenslaan 31). Dit docu-ment is slechts 2 maanden geldig en slechts te gebruiken in een aantal landen.

Als uitzonderlijke situatie wordt beschouwd:• uitzonderlijke omstandigheden waardoor u duidelijk niet op voor-

hand kon weten dat u dringend met uw kind(eren) naar het buiten-land moet reizen. Bijvoorbeeld een overlijden, een spoedoperatie, of een ander geval van overmacht dat van jou een dringende en onvoorziene verplaatsing vergt naar het buitenland;

• wanneer minstens 15 dagen voordien een Kids-ID werd aange-vraagd, maar de stad de kaart niet tijdig heeft ontvangen;

• als uw kind al een Kids-ID heeft maar dit document in de vijftien dagen voor uw vertrek naar het buitenland gestolen werd, verloren ging of onherroepelijk werd beschadigd.

➜ Voor meer vragen: consulteer de website www.ibz.rrn.fgov.be ➜ Info: dienst Burgerzaken, stadhuis, Markt 34, tel. 09 I 218 29 00

Page 12: Eikenblad februari 2012

12

eekloseniorenHet geheugenkoor‘Muziek vormt vaak min of meer de soundtrack van iemands leven…’

Heel veel mensen linken een bepaalde herinne-

ring, zoals hun trouwdag, een overlijden, de geboorte van een kind, … aan een gevoel, maar dikwijls ook aan een lied. Emoties en herinneringen blijven in het geheugen slui-meren zoals liedjes uit ‘de tijd van toen’. De combinatie van emoties, gevoelens en oude vertrouwde liedjes of muziekstukken brengen deze sluimerende herinneringen terug.Personen met geheugenproblemen en/of dementie leven heel zintuig-lijk gericht. Bij personen met dementie blijft het lange-termijngeheugen het langst intact. Emotioneel geladen gebeurtenissen versterken dit geheugen en worden op die manier beter herinnerd en herkend.

Samen zingenMuziek, en meer bepaald samen zingen, raakt de mensen en bevor-dert de samenhorigheid. Het bouwt een brug tussen de leefwereld van de persoon met dementie en zijn familie. Dikwijls is muziek de laatst overgebleven manier om met elkaar contact te maken. Tegelijk is het ook heel mooi en ontroerend om samen liedjes te zingen.Muziek is een alternatieve manier om te communiceren. De muzikale interactie biedt ruimte om emoties te uiten, op te vangen en te beïn-vloeden. Het zingen in groep brengt een ontspannen en positief gevoel naar boven.

Meer dan muziekHet geheugenkoor is meer dan alleen muziek. Het is het samen zijn, samen zingen en samen een goed en ontspannen gevoel creëren door middel van muziek.

Interesse? Kom op woensdag 14 maart een kijkje nemen in het lokaal diensten-centrum Zonneheem. We zingen van 14.30 tot 16.30 uur. Want…Muziek is tijdloos.Muziek spreekt een universele taal.Muziek raakt!

Op volgende data in 2012 komt het geheugenkoor samen:woensdagen 14 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni, 1 augustus, 5 september, 10 oktober, 28 november.

Sport voor seniorenZWEMMENElke woensdagnamiddag, tussen 13 en 14 uur, wordt het stedelijk zwembad exclusief een uurtje voorbehouden voor seniorenzwemmen.

Een toegangsticket kost € 2 per persoon. Een abonnement voor 10 zwembeurten kost € 18 / € 15 / € 13.

TURNEN voor SENIORENWekelijks op vrijdag om 9.30 uur een uurtje bewegingsoefeningen om de conditie op peil te houden ! Tienbeurtenkaart: € 22 / € 20 / € 18

Niet overtuigd? Kom het eens – zonder verplichtingen – een uurtje uitproberen!

KOPPIG EEKLO EN HEt PRaatCaFé DEMENtIE StELLEN VOOR:

➜ INFO: LDC ZONNEHEEM, SCHIETSPOELSTRAAT 9, TEL. 09 | 377 02 46, E-MAIL: [email protected]

Page 13: Eikenblad februari 2012

wonenen

leveneeklosport

13

Zwemmen is een sport die je levenslang kan beoefenen. Het is dan ook nooit te laat om te leren zwemmen of om je zwemstijl te verbete-ren. Na het succes van de eerste zwemcursus wordt er een 2de en een 3de lessenreeks georganiseerd. Er is een cursus ‘leren zwemmen’ voor mensen die niet kunnen zwemmen en een cursus ‘zwemvervolmaking’ waar de nadruk gelegd wordt op het verbeteren van schoolslag en aan-leren van crawl en rugcrawl. En dat het over meer dan (beter) zwem-men gaat blijkt uit de getuigenissen van enkele deelnemers:

‘Ik kom naar de zwemlessen omdat ik vroeger nooit de kans kreeg om te le-ren zwemmen. Ik hoop zonder schrik enkele baantjes te kunnen zwemmen.’

‘Ik wil mijn zwemstijl verbeteren en zonder schrik in het diepe deel kunnen zwemmen. De lessen zijn zeer leuk, ontspannend en plezierig. Ik ben blij dat ik dit eindelijk kan doen, hier wachtte ik al jaren op!’

‘Ik kom naar de zwemlessen voor mijn gezondheid en voor het sociaal con-tact. Ik had schrik om te starten maar iedereen is geduldig en vriendelijk.’

LEREN ZWEMMEN: voor volwassenen die nog niet kunnen zwemmen.ZWEMVERVOLMAKING: voor volwassenen die kunnen zwemmen maar hun zwemstijl willen verbeteren of een nieuwe zwemstijl willen aanleren.

Zwemcursus van 10 lessen, elke dinsdag van 15.30 tot 16.30 uur

1ste lessenreeks: loopt nog tot dinsdag 27 maart 2de lessenreeks: dinsdag 17 april t.e.m. 26 juni (geen les op 1 mei). Er is geen les in de vakantieperiodes

Elke donderdag is het zwembad van 15.45 tot 16.45 uur voorbehouden voor volwassenen die rustig baantjes willen zwemmen!

Op zwemmen staat geen leeftijd

Praktische info:

Baantjeszwemmen voor volwassenen

Prijs voor de volledige cursus? € 30 / € 5 KomUitPas

INfO EN INscHRIjVINGEN: stEdELIjKE spORtdIENst, BuRG. LIONEL pussEMIERstRAAt 157 I tEL. 09 | 377 61 27

www.eeklo.be/sport

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Op 29 januari vond het tweede kampioenschap karate voor jongeren on-der de twaalf jaar plaats in Heule. Bij de pupillen traden twee dames van Goshinkai aan. Louka

Delmotte haalde een tweede plaats kumite (vechten). Jelena Dekeyser won enkele wedstrijden maar jammer genoeg niet voldoende om door te stoten naar de volgende ronde. In de namiddag mochten de miniemen aan de slag met Elien Woestenborghs, Wouter Van Bastelaere en Tibo Boelens. Bij kata (stijloefening) haalden Elien en Wouter een plaats in de halve finale. Bij kumite (vechten) haalde Elien een 3de plaats.

Yeti Eeklo Snelschaatsclub organiseert opnieuw het Belgisch Kampioen-schap Shorttrack op 3 maart in de Yeti ijspiste aan de Leopoldlaan. Er zijn selectiewedstrijden van 8 tot 14 uur. De finalewedstrijden, gevolgd door de officiële huldiging, worden gereden van 17 tot 20 uur.Het kampioenschap telt deelnemers van clubs uit Gent, Brugge, Has-selt, Wilrijk, Leuven, Turnhout en Eeklo in drie categorieën: beloften (-14 jaar), junioren (15-19 jaar) en senioren (+19 jaar), zowel bij de heren als bij de dames. Bij de beloften heren heeft de Eeklose club een titelkandi-daat in huis met Jens Almey.

De nieuwe abonnementen voor het gebruik van de krachttrainingszaal kunnen aangekocht worden! Een jaarabonnement kost € 150. Je kan ook € 20 per maand betalen (speciale tarieven voor KomUitPas). Er kan vanaf dit jaar niet meer per beurt betaald worden! De krachtzaal is iedere werkdag open van 8 tot 21.30 uur (donderdag tot 20.30 uur). Op zaterdag en zondag zijn de openingsuren afhankelijk van de acti-viteiten in de zaal.

Goshinkai op podium!

BK Shorttrack

Louka Delmotte in actie (kumite)

Tarieven krachttraining

TOEGANG GRATIS !

Page 14: Eikenblad februari 2012

14

eekloinformatie eekloinfo

Voordelen bij energiebesparing De Vlaamse en federale overheid geeft ondersteuning aan gezin-

nen die hun woning energiezuiniger maken. De voordelen zijn grondig hervormd: we geven u hieronder een overzicht voor 2012.

dak- of zoldervloerisolatie: € 6 per m² bij R-waarde ≥ 3,5 m2 K/W (max. € 720) € 7 per m² bij R-waarde ≥ 4 m2 K/W (max. € 840) € 8 per m² bij R-waarde ≥ 4,5 m2 K/W (max. € 960) doe-het-zelvers ontvangen per m² de helft van deze premie ; belastingvermindering voor dakisolatie in bestaande woningen:

30% van het factuurbedrag als de werken uitgevoerd zijn door een aannemer en bij R-waarde ≥ 2,5 m2 K/W (max. € 2.930).

buitenmuurisolatie (uitgevoerd door aannemer): € 6 per m² voor spouwmuurisolatie met een lambdawaarde ≤ 0,065 (max. € 800) ; € 15 per m² voor isolatie aan de buitenzijde bij R-waarde ≥ 2 m² K/W (max. € 2.000).

vloer- of kelderisolatie (uitgevoerd door aannemer): € 6 per m² bij R-waarde ≥ 1,2 m² K/W (max. € 800).

hoogrendementsbeglazing (uitgevoerd door aannemer): € 12 per m² bij vervanging van enkel glas door glas met U-waarde

≤ 1,1 W/m²K (max. € 300) ; € 15 per m² bij vervanging van enkel/dubbel glas door glas met

U-waarde ≤ 0,8 W/m²K (max. € 375).

warmtepomp (uitgevoerd door aannemer): maximum € 1.700, afhankelijk van het vermogen van de pomp. De

premie wordt verdubbeld bij vervanging van een elektrische weer-standsverwarming die enkel werkt op nachttarief (max. € 3.400).

zonneboiler (uitgevoerd door een aannemer): € 200 per m² zonnecollector (max. € 1.500).

Voor woningen met een E-peil van max. 50:Een premie voor nieuwbouwwoningen of verbouwingen (met bouw-aanvraag vanaf 2012) waarvoor een E-peil berekend moet worden. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie. Deze premie is niet cu-muleerbaar met de andere premies per bouwonderdeel. De premie bedraagt minimum € 1.400.

Beschermde afnemers krijgen een premie die 20% hoger is. Voor beschermde afnemers is er ook een premie van € 800 voor de instal-latie van een condensatieketel op gas of stookolie.

Dient u voor uw nieuwbouwwoning in 2012 een EPB-aangifte in met een E-peil van 60 of lager, dan krijgt u 10 jaar een korting van 20 % op de jaarlijkse onroerende voorheffing. Behaalt uw woning het E-peil 40 of lager, dan loopt de korting op tot 40 %.

Premies voor renovatie- en aanpassingswerken van de Vlaamse overheid blijven in 2012 voortbestaan, net zoals de premies van de stad Eeklo (gemeentelijke verbetering- en aanpassingspremie, groen-dak, dak- en muurisolatie, zonneboiler, hoogrendementsglas, hemel-waterput). Tevens kunnen inwoners van Eeklo goedkoop lenen voor energiebesparende investeringen via de FRGE-leningen, waarvoor de stad met VENECO² een overeenkomst afsloot.

Volgende werken in de eigen woning uitgevoerd door een geregis-treerd aannemer vallen hieronder: o.a. isolatiewerken, vervangen van stookolieketels en het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Bent u eigenaar, verhuurder of huurder dan kunt u een FRGE-lening aangaan die minimaal € 1.250 en maximaal € 10.000 bedraagt. Deze moet op een termijn van maximum 5 jaar worden afbetaald. De intrest bedraagt 2%. Voor diegenen die het financieel moeilijk hebben, is er extra on-dersteuning waarbij offertes worden opgevraagd en de werken nauw-keurig worden opgevolgd.Meer info: Veneco2; Port Arthurlaan 11, 9000 Gent, tel. 09 | 218 99 12, e-mail: [email protected], contactpersoon: Valerie Blomme

➜ Meer info:Stad Eeklo is aangesloten bij Woonwijzer Meetjesland en betaalt hiervoor een bijdrage. Hierdoor kunt u gratis terecht bij Woonwijzer voor advies over premies, aan-

vraagformulieren en hulp bij het in orde brengen van de premiedossiers.

Zitmomenten:Sociaal Huis (Kaaistraat 34): De Meerling (Moeie 16A):maa 15.30 tot 17.30 uur don 9 tot 12 uurdin 15 tot 18 uur don 13.30 tot 17 uur

Moeie 16A, 9900 Eeklotel. 09 | 378 61 70, e-mail: [email protected]

Surf naar www.energiesparen.be/subsidies voor een volledig overzicht en alle voorwaarden van de premies voor energiebesparing.

Page 15: Eikenblad februari 2012

15

Eva De Roovere‘mijn huis’

zat 25 februari20.30 uur

Agenda > 16-17Cultuurcentrum De Herbakker > 18

Cultuur > 19

Foto

: ©Di

ego

Fran

ssen

s

Page 16: Eikenblad februari 2012

16

eekloagendaT.E.M. 11 MAART TENTOONSTELLING: Luc Verstraete, Chris Ferket en Patrick YsebaertMAP, Molenstraat 7 (pagina 31)

WOE 22 FEBRUARI – 14 UUR FILM: De SmurfenCC De Herbakker i.s.m. de jeugddienst – € 3

WOE 22 FEBRUARI – 20 UURFILM: AbductionCC De Herbakker i.s.m. de jeugddienst – € 3

VRIJ 24 FEBRUARI – 20 UURAfrikaanse avond (pagina 29) Rode Kruis opvangcentrum – € 2,50

VRIJ 24 FEBRUARI – 20.30 UURHUMOR: Okidok – Slips InsideCC De Herbakker – € 12 / € 10 / € 9 / € 8

ZAT 25 FEBRUARI – 20.30 UURMUZIEK: Eva De Roovere – Mijn HuisCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

ZAT 25 FEBRUARI – 21 UURMUZIEK: Jungle by nightN9 – € 9

MAA 27 FEBRUARI – 19.30 UURGemeenteraad – raadzaal stadhuis

DIN 28 FEBRUARI – 14 UURCAUSERIE: Humor als levenskunstLDC Zonneheem – € 6 / € 4 / € 2 (inschrijven!)

WOE 29 FEBRUARI – 19 UURBreicaféBibliotheek – gratis

WOE 29 FEBRUARI – 20.30 UURHUMOR: Comedy café met Geert De Wael/ Erhan DemirciCC De Herbakker – gratis

DON 1 MAART – 10 TOT 12 EN 19 TOT 20.30 UURFOTOTENTOONSTELLING ‘Sterke armen in beweging’gratis – polyvalente zaal van CC De Herbakker.Verenigingen en organisaties die in de namiddag op afspraak willen komen kunnen dit ook.De tentoonstelling is het resultaat van 2 jaar werken rond fotografie, de eigen leefwereld en de sociale grondrechten, door 3 verschillende groepen van mensen in armoede (waaronder één van Wijkcentrum De Kring).

DON 1 MAART – 14 UURWORKSHOP: tuindecoratie: ‘roestbal’LDC Zonneheem – € 45 / € 42 / € 40

DON 1 MAART – 14 TOT 16 UURDe senioren kunnen genieten van een kopje koffie. Als ze boeken uitlenen, krijgen ze een langere uitleenperiode DON 1 MAART – 19.30 UURINFOAVOND: welke veranderingen voor werklozen?Wijkcentrum De Kring (pagina 22)

DON 1 MAART E.V. DONDERDAGEN – 20 TOT 22 UURCURSUS: Bandwerk - Een muzikaal avontuur o.l.v. Wouter Vandenabeele (5 sessies)N9 Villa – € 50/reeks (€ 10 met KomUitPas)

VRIJ 2 MAART – 21 UURMUZIEK: Dranouterrally 2012 – Oost-Vlaamse halve finaleN9 Villa – gratis

ZAT 3 MAART – 9 TOT 12 UURInzameling klein gevaarlijk afvalRecyclagepark (Ringlaan)

ZAT 3 MAART – 8 TOT 14 EN 17 TOT 20 UURSPORT: BK ShorttrackYeti – gratis

ZAT 3 MAART – 9.30 TOT 11.30 UUR WORKSHOP: Breien voor kinderenBibliotheek – € 5 voor de volledige workshop (ook nog op 17 maart)

ZAT 3 MAART – 21 UURMUZIEK: XarnègeN9 Villa – € 8

ZON 4 MAART – 19 UURMUZIEK: Johannes Passion van J.S.Bach (pagina 25)Sint-Vincentiuskerk – € 15 / € 10 / € 3 DIN 6 MAART – 14 UURREISREPORTAGE: de reis van Marco Polo: van Venetië naar het verre OostenLDC Zonneheem – € 6 / € 4 / € 2

DIN 6 MAART – 19.30 UURLEZING: Europa, veraf of dichtbij? door prof. Vos (pagina 24) College O.-L.-V.-ten Doorn – € 2

WOE 7 MAART E.V. WOENSDAGEN – 19.30 TOT 22 UURCURSUS: PA- en geluidstechniek o.l.v. Patrick Bastien (6 lessen)N9 Villa – € 100/reeks incl. syllabus (€ 20 met KomUitPas)

DON 8 MAART – 20.30 UURTHEATER: Het Geit – PutCC De Herbakker – € 12 / € 10 / € 9 / € 8

VRIJ 9 MAART – 21 UURMUZIEK: Ansatz der MaschineN9 Villa – € 8

ZAT 10 T.E.M. ZAT 25 MAARTJeugdboekenweek

ZAT 10 MAART – 9 TOT 12 UURBibliotheek

ZAT 10 MAARTOpendeur in Atheneum, Leefschool De Tandem en basischool De TandemEikelstraat

ZAT 10 MAART – 13 TOT 17 UURTweedehandsbeurs – KAV OostveldPC Beukenhof, Stationsstraat 8(wie wil verkopen: inschrijven op 29 febr. van 15 tot 17 uur in de Leke, Lekestraat 33 - € 3 / € 6)

ZAT 10 MAART – 20 UURHUMOR: Cultcorner: Peter VermerschKoperen Leeuw – gratis

ZAT 10 MAART – 20 UURMUZIEK: Concert 'Mikis Theodorakis''verzet-strijd-liefde' door het THEODORAKIS- ENSEMBLE o.l.v. Xavier RoelsCC De Herbakker – € 16 / € 18tel. 09 I 228 28 80 DIN 13 MAARTInzameling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten)

DIN 13 MAART – 14 UURVOORDRACHT: Joden, Arabieren en Palestijnen: 15000 jaar broederstrijdLDC Zonneheem – € 6 / € 4 / € 2

Page 17: Eikenblad februari 2012

WOE 14 MAARTPeuterspeeldag De Tandem (Eikelstraat)

WOE 14 MAART – 15 TOT 17 UURInzameling klein gevaarlijk afvalSporthal DON 15 MAART – 14 UURFILM: The King’s SpeechCC De Herbakker – € 3 / € 6 (met koffie en gebak, reserv. tot 13 maart)

DON 15 MAART – 20 UURFILM: The King’s SpeechCC De Herbakker – € 3

DON 15 MAART – 20 UURFILM: Cinecittà: The New WorldKoperen Leeuw – € 2

VRIJ 16 MAART – 20.30 UURMUZIEK: Rony Verbiest Trio – Time of The DovesCultuurcafé Bakkerei – gratis

VRIJ 16 MAART – 21 UURMUZIEK: LocoslindosN9 Villa – € 7

ZAT 17 MAART – 9.30 TOT 11.30 UUR WORKSHOP: Breien voor kinderenBibliotheek – € 5 voor de volledige workshop (ook op 3 maart)

DIN 20 MAART – 20 UURNacht van de geschiedenis: De Eeklose brouwerij Krüger (pagina 19)Organisatie: DavidsfondsCC De Herbakker – € 5 / € 7

WOE 21 MAARTPeuterspeeldag in kleuterschool ’t Schaperke DON 22 MAARTInzameling takken en struiken

DON 22 MAART – 20.30 UURTHEATER: De Spelerij – OthelloCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

ZAT 24 MAART – 20 UURTHEATER: Gien pieste mier veur MiesteKoperen Leeuw – € 10

ZAT 24 MAART – 21 UURMUZIEK: Nathan & The Zydeco Cha-ChasN9 Villa – € 12 ZAT 24 MAART OP ZON 25 MAARTZomeruur (2 uur wordt 3 uur)

MAA 26 MAART – 19.30 UURGemeenteraad – raadzaal stadhuis

DIN 27 MAARTOphaling textiel aan huis

DIN 27 MAARTInzameling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten)

DIN 27 MAART – 11 TOT 13.30 UURVORMING voor werkgevers door VDAB i.s.m. PartenaZeven op tien ondernemingen krijgen te maken met sociale controle / Tips en tricks voor het invullen van uw vacatureStadskantoor, Industrielaan 2

DIN 27 MAART – 14 UURCAUSERIE: in het spoor van de trappistenLDC Zonneheem – € 6 / € 4 / € 2

WOE 28 MAART Buitenspeeldag (pagina 21)Sporthal

WOE 28 MAART – 19 UURBreicaféBibliotheek – gratis WOE 28 MAART – 20.30 UURHUMOR: Comedy café met Steven GabriëlsCC De Herbakker – gratis

DON 29 MAART – 20.30 UURTHEATER: ’t Arsenaal – BiechtenCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

VRIJ 30 MAART – 20.30 UURMUZIEK: Olla Vogala – Terra IncognitaCC De Herbakker – € 14 / € 12 / € 11 / € 10

ZAT 31 MAART – 20.30 UURMUZIEK: Hubert Damen en strijkkwarter TY – Zeven Laatste WoordenCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

ZAT 31 MAART – 21 UURMUZIEK: Jo’ Buddy & Gene Taylor TrioN9 Villa – € 9

ZAT 31 MAART– 20.30 TOT 21.30 UUREarth Hour

ZON 1 T.E.M. ZON 15 APRIL TIJDENS DE OPENINGSUREN TENTOONSTELLING: VogelverschikkersHuysmanhoeve

DON 5 APRIL – 14 TOT 16 UURDe senioren kunnen genieten van een kopje koffie. Als ze boeken uitlenen, krijgen ze een langere uitleenperiode

DON 5 APRIL – 20 UURFILM: Cinecittà: Barney’s versionKoperen Leeuw – € 2

ZAT 7 APRIL – 9 TOT 12 UURInzameling klein gevaarlijk afvalRecyclagepark (Ringlaan)

ZAT 7 APRILPaasactie Unizo ZAT 7 APRIL – 20 UURMUZIEK: Cultcorner: Broken bottleKoperen Leeuw – gratis

MAA 9 APRILEekloRun (pagina 13)Sporthal

DIN 10 APRILInzameling groen- en tuinafval (in speciale zakken verkrijgbaar bij de stadsdiensten)

DIN 10 APRIL T.E.M. ZAT 5 MEITENTOONSTELLING: Ooze wieze watteKinderliedjes herontdekt – Bibliotheek (pagina 19)

agendagendagenda

17

Kunstacademie Beeld Muziek Woord: P. De Nevestraat 26 I tel. 09 218 27 50 I [email protected] I www.kunstacademie-eeklo.beBibliotheek: Molenstraat 36 I tel. 09 218 27 00 I [email protected] I www.eeklo.be/bibliotheekCC de Herbakker: P. De Nevestraat 10 I tel. 09 218 27 27 I [email protected] I www.ccdeherbakker.beDe Koperen Leeuw: Tieltsesteenweg 30/1 I tel. 09 377 16 55 I [email protected] I www.koperenleeuw.be LDC Zonneheem: Schietspoelstraat 9 I tel. 09 377 02 46 I [email protected] I www.zonneheem.be N9 Fabriek: Molenstraat 31 I tel. 09 377 93 94 I [email protected] I www.n9.beN9 Villa: Molenstraat 165 I tel. 09 377 93 94 I [email protected] I www.n9.be Sportdienst: B.L.Pussemierstraat 157 I tel. 09 377 61 27 I [email protected] I www.eeklo.be/sportProvinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve i.s.m. Plattelandscentrum Meetjesland: Bus 1, 9900 Eeklo, tel. 09 | 327 04 47, e-mail: [email protected], www.huysmanhoeve.be of via www.plattelandscentrum.be

UW EIGEN ACTIVITEIT IN DEZE AGENDA? Dit kan via de UITagenda op www.eeklo.be of via [email protected]

Meer? UItinvlaanderen.be

in Eeklo

Page 18: Eikenblad februari 2012

eekloherbakkerka

= k

Lein

abo

nnem

ent

/ ga

= gr

oo

t ab

onn

emen

t / h

h =

hete

ho

ofD

en a

bonn

emen

t

www.ccdeherbakker.be

CINE LOCaL

woe 22 februari - 14 uur – De SmurfenTerwijl de Smurfen druk bezig zijn met zingen, dansen en smurfbessen pluk-ken, stormt de boze tovenaar Gargamel hun eens zo vredige dorpje binnen. Tijdens de vlucht stuurt Klungelsmurf per ongeluk Grote Smurf, Smurfin en een aantal anderen de verkeerde kant op, met als gevolg dat het groepje in de wereldstad New York belandt! € 3

woe 22 februari - 20 uur – abDuctionWat zou jij doen als je op een website met vermiste personen je eigen foto terugvindt? Wanneer de jonge Nathan Harper in deze situatie belandt, blijft hij niet bij de pakken neerzitten. Hij gaat op zoek naar zijn echte identiteit en ontdekt dat zijn ouders niet zijn wie ze beweren te zijn. € 3

Don 15 maart - 14 en 20 uur – the King’S SpeechThe King’s Speech is een Brits historisch drama over de onzekere prins George die, nadat zijn broer aftreedt, de nieuwe koning van Engeland wordt. Pro-bleem is echter dat de nieuwe koning een spraakprobleem heeft. Met o.m. Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Guy Pearce

14 uur: € 3 / € 6 (met koffie en gebak, mits reserv. vóór 14 maart)20 uur: € 3

Don 8 maart - het geit – putEen verhaal over een vader en een moeder. En hun zonen. Veel zonen, zeven zonen. Twee van de vader, twee van de moeder, één geadopteerde en twee van hen samen. Een nieuw samengesteld gezin zoals dat dan heet. Begonnen aan het leven vol goede bedoelingen staat een groot gezin midden in de realiteit, worstelend met de liefde en het opgroeien. € 12 / € 10 (ka) / € 9 (ga) / € 8 (hh)

Don 22 maart - De Spelerij – othelloHij is verliefd op haar, zij op hem. Ze trouwen, tegen de wil van haar vader. Zijn vriend helpt en steunt hem. Denkt hij. Al snel blijkt de vriend, gedreven door afgunst, er alles aan te doen om wantrouwen te zaaien. En dat lukt. Hij speelt het verderfelijke spel der manipulatie, met fatale gevolgen. Othello, een van de grote tragedies van Shakespeare, gaat over gevoelens, jaloezie, trouw, onschuld, verraad. Hoe ver drijft jaloezie de mens? € 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

don 29 maart - ’t arsenaal – BiechtenJe zal maar de zus zijn van een pedofiele geestelijke. Je zal maar de mis-bruikte neef zijn van die pedofiele geestelijke. Je zal maar de vrouw zijn van die neef, en hem op een dag op zolder aantreffen, hangend bij de nek aan een balk. Je zal maar de dochter zijn van die ongelukkige en wachten op de jury die je scriptie over kindermisbruik in de kerk beoordeelt. Je zal maar de vrijer zijn van die nicht, en heel fijne herinneringen hebben aan de pedofiele relaties die je als knaap met een volwassen man hebt gehad. € 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

don 1 maart - Paljas Produkties / din 6 maart - michiel hendryckx en the dark rumours / vrij 9 maart - henk rijckaert / zat 24 maart - Guido Belcanto / zon 1 aPril - Kommil foo

vrij 24 feBruari - okidok – sliPs insidePierrot en Marcel hebben lichamen om van te dromen, lichamen van de echte ‘stars’. Gespierd, elegant, knap en vaardig, grappig en heel bewust van hun ongebreidelde kwaliteiten, willen ze overtuigen met een grote demonstratie van hun kunnen. € 12 / € 10 (ka) / € 9 (ga) / € 8 (hh)

woe 29 feBruari - comedycafé – Geert de wael / erhan DemirciIedere maand trakteert CC De Herbakker op gratis comedy. MC van dienst is nog steeds Koen Dewulf, die u door de avond leidt met zijn avonturen.Geert De Wael is opgegroeid als kind. Dat was niet altijd simpel om te aan-vaarden. Nu is hij (mits chantage) volwassen geworden, ook dat is niet altijd simpel te aanvaarden. Bovendien heeft hij ook vrienden, ouders, werk en een triatlonstuur, ook dat is niet altijd simpel om te aanvaarden. Erhan Demirci is een grote Vlaamse comedybelofte (finale Culture Comedy Award 2009, juryprijs 123 Comedy Award 2010). gratiS

woe 28 maart - comedycafé – steven GaBriels‘Vijf keer - Zo vaak had ik ‘m moeten winnen, Parijs-Roubaix’: De Vlaeminck, Merckx, Museeuw, Boonen, Gabriels : de Galerij der Groten, de Dynastie der Kasseikoningen. Zo had het moeten zijn. Maar zo is het niet gegaan: lekke band, de verkeerde benen, te weinig getraind, verloren gereden, ook in de liefde, te veel Jan Ullrich, te weinig Lance Armstrong. Maar stel nu dat er voor elk van ons ergens in Roubaix een kassei ligt met onze naam erop en dat die daar blijft liggen tot we ‘m ophalen... gratiS

tHEatER

UItVERKOCHt

HUMOR

zat 25 feBruari - eva de roovere – mijn huisEen nieuwe cd, een nieuw geluid, ... een nieuwe Eva. Eerlijk en recht voor de raap. Zonder pretentie. Een beetje stoer, maar toch sexy. Muziek zoals ze wordt gemaakt in de repetitieruimte of thuis alleen aan de piano. In Mijn Huis hoor je vooral héél veel Eva, maar ook arrangementen van Spinvis en teksten van onder andere Piet Goddaer. € 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

vrij 16 maart - rony verBiest trio – time of the dovesAl op zesjarige leeftijd stond Rony Verbiest op de planken van het bekende café ’De Accordeonist’ dat gerund werd door zijn vader: het begin van een creatieve muzikale carrière waarin accordeons, drums en saxofoons centraal stonden. Hij verleende zijn medewerking aan optredens van Johan Vermin-nen en is vaste begeleider van Jo Lemaire. Hij mengt in zijn muziek de tradi-tionele musette met invloeden uit de moderne jazz, klassieke muziek, volks-muziek en de verleidelijke Argentijnse tango. Gratis in cultuurcafé Bakkerei

vrij 30 maart - olla voGala – terra incoGnitaNa een pauze van een klein jaar neemt het ensemble Olla Vogala de draad terug op, een witte raaf die fladdert tussen wereldmuziek, jazz, folk, klassiek en chanson. Het nieuwe repertoire is geïnspireerd op thuishaven Gent, de smeltkroes van nieuw en oud, allochtoon en autochtoon, volks en werelds... € 14 / € 12 (ka) / € 11 (ga) / € 10 (hh)

zat 31 maart - huBert damen en strijkkwartet ty – zeven laatste woordenVrijwel iedereen heeft ze wel eens gehoord: de laatste woorden die Jezus Christus aan het kruis sprak... Een flink aantal componisten heeft zich laten inspireren door de woorden. De belangrijkste onder hen is zonder twijfel Joseph Haydn, die een pracht van een werk schreef. Het strijkkwartet TY vertolkten deze mooie bladzijden en Hubert Damen brengt zijn interpreta-tie van de woorden ... € 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

MUZIEK 20.30 UUR

20.30 UUR

20.30 UUR

openingSuren ticKetShop: • maa: 13.30 uur tot 18 uur• din – vrij: 10 uur tot 12 uur / 13.30 uur tot 16.30 uur

Page 19: Eikenblad februari 2012

eekloleefteeklocultuur

De Eeklose brouwerij Krüger Ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis 2012 over

het thema ‘Drank’ organiseert Davidsfonds Eeklo op dinsdag 20 maart een uiteenzetting over de vroegere brouwerij ‘Krüger’. Chris-tine Van Rie, die jaren geleden al instond voor een publicatie over het bedrijf, presenteert de werking, de geschiedenis, de verschillende diensten en het brouwproces o.m. via een gemoedelijk ‘cafégesprek’

met authentieke ‘Krügermannen’, werklieden met uiteenlopende ta-ken, die de Krüger groot maakten en uitbouwden tot de trots van Eeklo.Deze ‘Nacht’ wordt een gezellige en ongedwongen kennismaking en ontmoeting met een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van onze stad dat ongetwijfeld veel herinneringen oproept. Prijs: € 7 / € 5

Prijs voor Cultuurverdienste Jozef Arens, jaren actief in de Gezinsbond, kreeg van de Cultuurraad

de Prijs voor Cultuurverdienste. Jozef gaf ook de naam aan het Cul-tuurcentrum De Herbakker. Hij ontving een beeld van Antoine Boute. Andere kandidaten waren Frida Bastien-Vanhauwenhuyse, Denise Blanckaert, Ann-Sophie Deweer, Aureel Heirman en wijlen Patrick Ysebaert.

Junior Journalist 2012 Reeds vele jaren organiseert het Davidsfonds de Junior Journalist-

wedstrijd. Ook de afdeling Eeklo doet mee aan de preselecties. Dit jaar ging de Junior Journalist-wedstrijd virtueel. Elk fantasierijk verhaal over de nieuwe media, computers, facebook of internet komt in aanmerking voor de wedstrijd. Veel kinderen uit Eeklo en omgeving namen deel aan deze creatieve schrijfwedstrijd.Het winnend verhaal is er één vol computergeheimen. Het is van de hand van Shanlay Foré (links) uit Zomergem (De Meidoorn). Ze ont-vangt een boekenpakket en doet mee aan de nationale ronde van de Junior Journalist-wedstrijd. Tevens is ze welkom op een spetterend

eindfeest op 29 april in de Panne voor het festival ‘Dranouter aan zee’.Uit de ingezonden werkjes koos de jury nog een tweede prijswinnaar (een boeken-pakket van het Davidsfonds Eeklo): Hilke Nuyt (rechts) uit de Meidoorn voor haar virtueel verhaal ‘Terra Bella’, dat een leuke toekomstvisie brengt op de 22ste eeuw.

19

20.30 UUR 20.30 UUR

BIBLIOTHEEK ORGANISEERT - Molenstraat 36 - Tel. 09 I 218 27 00 - [email protected]

DE GEZINSBOND VAN EEKLO EN HET BREICAFé VAN DE

BIBLIOTHEEK ORGANISEREN

BREIEN VOOR KINDEREN3 EN 17 MAART

OOZE WIEZE WATTEWORKSHOP

DONDERDAG 12 APRIL

OOZE WIEZE WATTEBEKENDE KINDERLIEDJES

HERONTDEKTInteractieve tentoonstelling

voor groot en klein

Breien is weer hip. Wil je leren breien, kom dan naar de workshop breien

voor kinderen. Wij zorgen voor wol en naalden om te starten.

Leeftijd: 8 tot 12 jaarplaats: veranda van de bibliotheek

datum: zaterdagen 3/3 - 17/3 van 9.30 tot 11.30 uur

prijs: € 5, € 2,50 met KomUitPas.

Inschrijven in de bibliotheek09 I 218 27 00, [email protected]

of bij de Gezinsbond via Georgette De Vos: 09 I 377 66 38,

[email protected]

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Van 14 tot 16 uur. Deelname: € 2,50,

€ 1,50 met KomUitPas.

Vooraf inschrijven in de bibliotheek, via 09 I 218 27 00 of via [email protected]

Bij de meeste oude kin-derliedjes staat er wat er staat. De drie kleine kleutertjes zitten op het hek. De eendjes zwem-men in het water. Maar

andere kinderversjes betekenen iets anders dan op het eerste gehoor lijkt. Er schuilen echte gebeurtenissen, volksverhalen of personen achter. Al-leen kennen wij deze achtergrond niet meer. En dat is wat deze tentoonstel-ling onthult: de dubbele bodem van oude kinderliedjes.

Gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

VAN 10 APRIL T.E.M. 5 MEI

HEt DaVIDSFONDS PRESENtEERt:

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Page 20: Eikenblad februari 2012

20

2

eeklojeugd

kindergemeenteraad opnieuw van startOp woensdag 18 januari 2012 startte een kersverse kinder-gemeenteraad. Een 30 tal kinderen uit het 5de en 6de leerjaar van alle Eeklose scholen vlogen er opnieuw dolenthousiast in.De komende maanden worden de kinderen opgesplitst in werkgroepen. Deze verschillende werkgroepen zullen brain-stormen rond goede ideeën en hun gekozen ideeën verder uitwerken zodat er opnieuw een aantal fantastische projecten verwezenlijkt kan worden. De vorige jaren werden bijvoorbeeld al potloodborden aan de scholen geplaatst om meer veilig-heid voor schoolgaande kinderen te garanderen. Er kwamen hondentoiletten om hondenpoep van straat te houden. De leden schreven een kinderkrant. Ze organiseerden een rom-melmarkt waarvan de opbrengst naar de opfleuring van het Canadapleintje ging. Niet alleen worden mooie projecten uitgewerkt, de kinderge-meenteraad is vooral een inspraakorgaan. De verschillende werkgroepen worden tijdens elke bijeenkomst geprikkeld om hun mening te uiten over allerlei zaken. Je mag er alvast op re-kenen nog veel te horen van onze kindergemeenteraadsleden.

We hadden het al eerder gemeld: 2012 wordt hét jaar van het nieuwe jeugdcentrum. Op 1 april zal de stedelijke jeugddienst het J.F. Willemsplein verlaten en aan een nieuw hoofdstuk be-ginnen in Kerkstraat 121.

Hoog tijd om na te denken over de naam van het jeugdcen-trum. Tijdens eerdere inspraakmomenten (pret in het park, infomoment jeugdcentrum,...) werden al een aantal mogelijke namen in onze urne gedeponeerd. Nu willen we de wedstrijd grootschalig lanceren en elke Eeklose jongere aanspreken om creatief te zijn en mee te zoeken naar dé naam. Want er hangt ook een prijs aan vast! De bedenker of bedenkers (je kan ook met je vriendenkliek of jeugdvereniging mee zoeken) van de naam wint onze hoofdprijs: een gratis verhuur en ge-bruik van de polyvalente zaal voor jouw vereniging, je klas, je vrienden,... Daarnaast zal de winnaar van dé naam op een cre-atieve manier vereeuwigd worden in het gebouw.

Dus: begin maar alvast te brainstormen en dien je voorstel(len) in door te mailen naar [email protected] (met vermel-ding van je gegevens). Meer info over deze wedstrijd en over

Wedstrijd: bedenk dé naam en win een activiteit in het jeugdcentrum!

het jeugdcentrum vind je op www.eeklo.be/jeugdcentrum. Je hebt tijd tot 30 maart om je voorstel in te sturen. De 5 beste namen worden gepubliceerd op de site, waarna iedereen kan stemmen en kan mee beslissen over de naam van hét jeugd-centrum van Eeklo.

3

wonenen

leven

info? Stedelijke JeugddienstJ.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 [email protected] - www.eeklo.be/jeugdma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

buitenspeeldag: 28 maartJeugd- en sportdienst slaan weer de handen in elkaar en doen mee met de buitenspeeldag. Op 28 maart kan je aan de sport-hal van 13 tot 17 uur sporten en spelen naar hartelust.Dit staat er alvast op het programma: steps, streetbasket, dans, handbal, skeeleren, bmx, octobus, volksspelen, go-carts, springkastelen,...Vooraf inschrijven is niet nodig. Kom gewoon naar de info-stand aan de sporthal en haal je activiteitenkaart. Zorg dat je erbij bent!

WWW.WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN.

BE

HOMEMADE

27.4 T/M 6.52012

vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uk V

ersc

huer

en

Foru

m v

oor A

mat

eurk

unst

en v

zw, A

brah

amst

raat

13, 9

000

Gen

t

graf

isch

ont

wer

p: w

ww

.jane

nran

doal

d.be

VRIJ PODIUMmaandag 30 april

vanaf 19u30

schrijf je in voor 10 [email protected] [email protected]

week van de amateurkunsten in

Za 25 feb Game Night (start 20u)Wo 29 feb Wiinsday (start 16u)Vr 2 maart Roadshow CC start in jeugdhuis De Lochtink

Ma 30 april Vrij podium WAK. Schrijf je nu in!

Het JIP informeert

Begin maart krijgen alle Meetjeslandse leerlingen van het eerste middelbaar van de Meetjesman en van het JIP (jongereninfor-matiepunt) een broodzak vol informatie. Het is de bedoeling om jongeren te laten kennismaken met het JIP. De broodzak met de slogan ‘bak er wat van met Meetjesman’ bevat folders over relaties, vrienden, ouders, studeren,... Meer info: Jongereninformatiepunt - [email protected] - 09/3777707

bak er wat van

met

eeklojeugd

Hoog tijd om na te denken over de naam van het jeugdcentrum. Tijdens eerdere inspraakmomenten (pret in het park, infomo-ment jeugdcentrum,...) werden al verschillende namen in onze urne gedeponeerd. Nu willen we de wedstrijd grootschalig lan-ceren en elke Eeklose jongere aanspreken om creatief te zijn en mee te zoeken naar dé naam. Want er hangt ook een prijs aan vast! De bedenker of bedenkers (je kan ook met je vriendenkliek of jeugdvereniging mee zoeken) van de naam wint onze hoofd-prijs: een gratis verhuur en gebruik van de polyvalente zaal voor jouw vereniging, je klas, je vrienden,... Daarnaast zal de win-naar van dé naam op een creatieve manier vereeuwigd worden in het gebouw.

Op woensdag 18 januari 2012 startte een kersverse kinderge-meenteraad. Een 30 tal kinderen uit het 5de en 6de leerjaar van alle Eeklose scholen vloog er opnieuw dolenthousiast in.De komende maanden worden de kinderen opgesplitst in werk-groepen. Deze verschillende werkgroepen zullen brainstormen rond goede ideeën en hun gekozen ideeën verder uitwerken zodat er opnieuw een aantal fantastische projecten verwezen-lijkt kan worden. De vorige jaren werden bijvoorbeeld al pot-loodborden aan de scholen geplaatst om meer veiligheid voor schoolgaande kinderen te garanderen. Er kwamen hondentoi-letten om hondenpoep van straat te houden. De leden schreven een kinderkrant. Ze organiseerden een rommelmarkt waarvan de opbrengst naar de opfleuring van het Canadapleintje ging.Niet alleen worden mooie projecten uitgewerkt, de kinderge-meenteraad is vooral een inspraakorgaan. De verschillende werkgroepen worden tijdens elke bijeenkomst geprikkeld om hun mening te uiten over allerlei zaken. Je mag er alvast op re-kenen nog veel te horen van onze kindergemeenteraadsleden.

Page 21: Eikenblad februari 2012

21

wonenen

leven

3

wonenen

leven

info? Stedelijke JeugddienstJ.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 [email protected] - www.eeklo.be/jeugdma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

buitenspeeldag: 28 maartJeugd- en sportdienst slaan weer de handen in elkaar en doen mee met de buitenspeeldag. Op 28 maart kan je aan de sport-hal van 13 tot 17 uur sporten en spelen naar hartelust.Dit staat er alvast op het programma: steps, streetbasket, dans, handbal, skeeleren, bmx, octobus, volksspelen, go-carts, springkastelen,...Vooraf inschrijven is niet nodig. Kom gewoon naar de info-stand aan de sporthal en haal je activiteitenkaart. Zorg dat je erbij bent!

WWW.WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN.

BE

HOMEMADE

27.4 T/M 6.52012

vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uk V

ersc

huer

en

Foru

m v

oor A

mat

eurk

unst

en v

zw, A

brah

amst

raat

13, 9

000

Gen

t

graf

isch

ont

wer

p: w

ww

.jane

nran

doal

d.be

VRIJ PODIUMmaandag 30 april

vanaf 19u30

schrijf je in voor 10 [email protected] [email protected]

week van de amateurkunsten in

Za 25 feb Game Night (start 20u)Wo 29 feb Wiinsday (start 16u)Vr 2 maart Roadshow CC start in jeugdhuis De Lochtink

Ma 30 april Vrij podium WAK. Schrijf je nu in!

Het JIP informeert

Begin maart krijgen alle Meetjeslandse leerlingen van het eerste middelbaar van de Meetjesman en van het JIP (jongereninfor-matiepunt) een broodzak vol informatie. Het is de bedoeling om jongeren te laten kennismaken met het JIP. De broodzak met de slogan ‘bak er wat van met Meetjesman’ bevat folders over relaties, vrienden, ouders, studeren,... Meer info: Jongereninformatiepunt - [email protected] - 09/3777707

bak er wat van

met

www.eeklo.be/jeugdinfo? Stedelijke jeugddienStJ.F. Willemsplein 13 - 9900 Eeklo - 09/377 77 [email protected] - www.eeklo.be/jeugdma - vrij: 8u30 - 12u en 13u30 - 17u30

Page 22: Eikenblad februari 2012

22

Op het terrein moet 50 meter achteruit gereden worden in één vlotte beweging!

eekloonderneemt

22

Rijbewijs G voor land- en tuinbouwvoertuigenWie de laatste weken in Eeklo rond liep, kon er niet naast kijken:

regelmatig dwarst een opleidingscombinatie van trekker en aan-hangwagen voor de opleiding van het G-rijbewijs het centrum van de stad. Toen 5 jaar geleden het G-rijbewijs werd ingevoerd, was College O.-L.-V.-ten Doorn de eerste school in Vlaanderen die met Groene Kring in zee ging om de jongeren uit de land- en tuinbouwsector veilig op weg te helpen. Sindsdien kregen meer dan 200 jongeren via deze weg in het Meetjesland hun rijbewijs G in handen.

Drie leerkrachten van de BSO-TSO-school zijn door Groene Kring en N.C.B.L. (beroepsopleiding in de landbouwsector) erkend als instruc-teur voor het G-rijbewijs. Met een combinatie John Deere-trekker en tandem-kipper krijgt elke kandidaat een minimum opleiding van 8 uren, bestaande uit het aanleren van het gebruik van de machines op het ter-rein en een rijproef op de openbare weg.

De opleidingen vinden plaats op de schoolhoeve in de Tieltsesteenweg, voor het afleggen van het examen kunnen de jongeren terecht op het examencentrum van SBAT aan de Industrielaan in Eeklo.

➜ Meer info: coördinator Lieven Cauwels: [email protected] www.groenekring.be

Earth Hour 2012Op zaterdag 31 maart organiseert WWF voor de vierde maal in Bel-

gië ‘Earth Hour’. Van 20.30 tot 21.30 uur zullen opnieuw meer dan één miljard mensen wereldwijd symbolisch de lichten doven.

Ook stad Eeklo doet zijn duit in het zakje door op sommige stadsdien-sten de lichten te doven. Alle inwoners van Eeklo worden vriendelijk verzocht op zaterdag 31 maart de verlichting tussen 20.30 en 21.30 uur te doven. Speciaal aan de middenstanders wordt gevraagd hun steen-tje bij te dragen door etalage- en reclameverlichting te doven.

Ook horecazaken die besluiten die avond een uurtje bij kaarslicht een drankje of eten aan te bieden krijgen speciale aandacht ! Milieuvriendelijke KMO’s die een foto van hun gedoofde etalage- en/of reclameverlich-ting nemen of een horecazaak die maaltijden of een

drankje aanbiedt bij kaarslicht en een foto neemt en doorstuurt naar [email protected] worden vermeld op de website van stad Eeklo en in het eerstvolgend Eikenblad! Neem deel en zet gratis je onderneming in de kijker !

Welke veranderingen voor werklozen? Op 1 maart zijn Eeklose werklozen, jonge werkzoekenden en men-

sen met loopbaanvragen uitgenodigd voor een infoavond in Wijk-centrum De Kring.

2012 wordt een jaar van besparingen. In dat kader veranderen er heel wat regels, maar ook uitkeringsbedragen. De werkloosheidsuitkering verandert ingrijpend. Naargelang het aantal jaren dat je gewerkt hebt, zal je uitkering sneller of trager beginnen dalen. Na enige tijd val je dan terug op een minimumbedrag dat lager is dan vroeger.

Ook voor werkzoekende jongeren verandert van alles. Vanaf nu zal je om te beginnen drie maanden langer op je (wacht)uitkering moe-ten wachten: twaalf maanden in plaats van negen. Tegelijkertijd zal de VDAB meer controleren. Meisjes en jongens die niet snel aan de slag geraken, zullen minder keuzevrijheid krijgen.Ook tijdskrediet nemen en met vervroegd pensioen gaan, wordt weer

moeilijker. Eenmaal met pensioen dreigt de regelmatige welvaartaan-passing een stukje minder te zullen worden.

Misschien word jij ook getroffen door de veranderingen? Kom met je vragen naar de infoavond. Specialisten van de Werkwijzer, ABVV Oost-Vlaanderen en ACV Gent-Eeklo geven na de infoavond meer uitleg bij jouw specifieke situatie.

Waar? Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136/8 (ingang via parking Beukenhof op nr. 138)Wanneer? Donderdag 1 maart om 19.30 uur

➜ Meer info:Werkwijzer, Zuidmoerstraat 136/7, 9900 Eeklo voormiddag van 9 tot 12 uur (zonder afspraak) – namiddag op afspraaktel. 09 | 218 17 40, e-mail: [email protected]

OOK StaD EEKLO DOEt MEE ! ZEt JE ONDERNEMING IN DE KIJKER !

WERKWIJZER, aBVV EN aCV INFORMEREN

Page 23: Eikenblad februari 2012

U LIGT GOED IN DE MARKT!Hierbij vindt u onze marktbezoekers van JANUARI, met draagtas. U wordt enkel gefotografeerd met de herbruikbare boodschap-pentas van de stad Eeklo in de hand. DAN MAAKT U KANS OM EEN WAARDEBON TE WINNEN VAN € 10.

Deze bon dient persoonlijk afgehaald te worden op de benedenverdieping van het stadhuis, bij de marktleider. U heeft hiervoor de tijd tot en met 6 april 2012.

MARKTDAG

Heel vroeg in de ochtendHoor ik gebabbel op straat.

Ik zal het je niet vragen,Ik weet waar het om gaat.

Het is die ene dag,Die ene dag vandaag

... Marktdag...Denk ik vaag.

Als ik nu naar school vertrek,Hoor ik: appels, meloenen, peren,

Nu voor de laagste prijs,Dames en heren!

Maar is de school ‘s avonds gedaan,Zal er geen enkel kraam meer staan.

Hanne Van Rentergem Klas 2ICollege O.-L.-V.-ten-Doorn

lerenen

werken

23

Bloemenmarkt op zondag 22 aprilOp zondag 22 april is er tussen 9 en 13 uur opnieuw bloemenmarkt

op de Markt. Wenst u als organisatie deel te nemen, dan dient u een inschrijvingsformulier in te vullen dat te vinden is op de websitepagina

www.eeklo.be/Eeklo_leeft/evenementen/bloemenmarkt.

➜ Info: Marktleider Anja Matthys, tel. 0498 | 91 38 88

Gezocht: tHEO-kandidaten voor renovatie, horeca en ondernemerOp zaterdag 2 juni 2012 vindt de vijfde editie van de THEO’s plaats,

opnieuw een organisatie van stad Eeklo i.s.m. Unizo, LVZ, OKEE, de Economische Raad en de dekenijen.De werkwijze is dezelfde als de afgelopen jaren. Externe jury’s beoor-delen de kandidaten in diverse categorieën. Dat zijn voor deze editie: Etalage: etalage die het best scoort voor o.m. originaliteit, prijsaan-

duiding, netheid, moeilijkheidsgraag, uitstraling, harmonie, verlich-ting,… Voor deze categorie is al een eerste rondgang geweest, tus-sen Kerstmis en Nieuwjaar. In maart volgt een tweede rondgang;

Renovatie: hiermee wordt de hernieuwing/opfrissing van de buiten-kant van de zaak of de herinrichting binnenin verstaan. Het kan ook gaan om een meerwaarde die het pand aan de buurt geeft. De reno-vatie moet dateren van 2010 en/of 2011;

Ondernemer van het jaar: dit is een ondernemer die Eeklo op de kaart heeft gezet. Elementen die mee de jurering bepalen zijn o.m. ondernemerschap, mate van tewerkstelling, lokaal sociaal engage-ment, mate van risico’s durven nemen, uitstraling persoon,...;

Horeca: een HoReCazaak die scoort op vlak van klantgerichtheid. Elementen die belangrijk zijn: klantvriendelijkheid, toegankelijkheid, netheid, aandacht voor presentatie, uitstraling, …

U kan nog nomineren tot eind februari voor de categorieën RENOVA-TIE, ONDERNEMER en HORECA via [email protected] of via telefoon-nummer 09 | 218 28 59.

Page 24: Eikenblad februari 2012

24

lerenen

werkeneekloonderwijsKunst in De tandemOp 3 februari gaf basisschool De Tandem het startschot van een

prestigieus kunstproject rond het thema ‘diversiteit’. Twee jaar lang gaat de basisschool de uitdaging aan om alle kinderen zo veel mogelijk te laten experimenteren en proeven van kunst. Gezien diver-siteit centraal staat zal er binnen de klassen gewerkt worden rond mon-diale vorming, omgaan met verschillen en armoede. Dit wordt in een project gegoten waar via kunst de visie op diversiteit wordt gedeeld met alle leerlingen, ouders, participanten en ook met de stad Eeklo. Want kunst kent geen taal en iedereen spreekt de taal van kunst!

In het eerste schooljaar wordt gewerkt aan kunst rond diversiteit in de school, door de overdekte speelplaats, gangen en toiletten door kunstenaars en leerlingen onder handen te laten nemen. Het tweede schooljaar wordt kunst rond diversiteit gebracht in en rond de school, met een fietstocht doorheen Eeklo met onderweg allerlei kunstobjecten van onze kinderen.

Het ‘kunstproject rond diversiteit’ wordt voorgesteld op de open-deurdag op zaterdag 10 maart.

Europa, veraf of dichtbij?Sinds de eurocrisis houdt Europa ons in de ban: welke invloed

heeft Europa concreet op ons leven en is dit nog democratisch ? Hoe zit dat met de Frans-Duitse as Merkel/Sarkozy (Merkozy) ? Moet Griekenland uit de Europese Unie ? Blijft de euro bestaan? Op deze en vele andere actuele vragen probeert prof. Hendrik Vos een antwoord te formuleren. Hij is Belgisch politicoloog met als speci-

alisaties: 'Europese Politiek', 'Besluitvorming in de Europese Unie' en 'Actuele vraagstukken van de Europese politiek'. Hij is dikwijls te gast bij VRT-programma’s zoals De Zevende dag, Terzake en De ochtend.

Dinsdag 6 maart om 19.30 uur in de polyvalente zaal van College O.-L.-V.-ten-Doorn. Prijs : € 2 – inschr. via tel. 09 | 341 82 25

Slammen met YounessOp donderdag 26 januari (gedichtendag) kregen Atheneum en

leefschool De Tandem Europees slamkampioen Youness op bezoek. Slam is overgewaaid uit Amerika en is eigenlijk rappen zon-der muziek. De Franstalige Brusselaar reist door zijn slamtalent de wereld rond. Je kunt hem aan het werk zien op Youtube indien je ‘Lé-zarts Urbains/Youness’ intikt. Hij gaf naast een voorstelling ook uitleg over het genre. Daarna werd een kleine ‘slam contest’ georganiseerd.

Waterinfodag voor COLtDDe schoolhoeve langs de Tieltsesteenweg was een 10-tal jaren

geleden pionier in de zuivering van het afvalwater van de melk-machine. Toen werd een waterzuivering met lavafilter en rietveld aan-gelegd, met steun van de provincie. Bij de bouw van de nieuwe rund-veestal in 2004 werd de opslag van regenwater onder de voedergang van de veestal gerealiseerd.

Het Kenniscentrum Water toonde leerlingen onlangs praktijkvoor-beelden van verschillende types Individuele Behandelingsinstallaties van Afvalwater (IBA) waarbij grotere waterverbruikers als land- en tuinbouwbedrijven toch mogelijkheden vinden om duurzaam met wa-

ter om te springen. Met ge-paste werkkledij werd de in-fovoormiddag gevolgd door een doe-activiteit: het bui-zencircuit op de lavafilter en het bezinkingsbed van de waterzuivering op de schoolhoeve werden ver-nieuwd met buizen van een grotere diameter. Ook de zandfilter werd herbeplant.

School voor de toekomst !Begin november 2011 lanceerden het departement Onderwijs en

Vorming en AGIOn een oproep voor scholen die als pilootpro-ject willen deelnemen aan ‘Een school voor de toekomst’. Uit de 35 kandidaten werden één CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs), één secundaire en één basisschool gekozen. Basisschool St-Jozef & St-Janneke uit Eeklo is de winnaar bij de basisscholen. Ze krijgen een multimediaal kastensysteem om in te zetten op onderwijs dat de vaardigheden van de leerlingen helpt ontwikkelen.De drie geselecteerde scholen werken samen met een kenniscen-

trum aan de invulling en uitwerking van hun gedetailleerd dossier. De evolutie van het project kan u volgen op www.sintjozefeeklo.be.

Interesse om mee te werken of mee te denken? Neem contact met directeur Leen Smets via [email protected]

Basisschool St-Jozef & St-Janneke is ook te volgen via Facebook en Twitter. Via deze sociale media blijft u op de hoogte van het allerlaat-ste nieuws van de school.

LEZING DOOR PROF. HENDRIK VOS

Page 25: Eikenblad februari 2012

25

Johannes Passion van J.S. Bach met Paul DombrechtOp 4 maart nodigt Classic@eeklo iedereen uit om te genieten van

de Johannes Passion van J.S. Bach in de Sint-Vincentiuskerk in Eeklo. Het geheel staat onder leiding van de gerenommeerde hoboïst en dirigent Paul Dombrecht. Classic@eeklo koos er opnieuw voor om internationaal actieve professionelen te laten samenwerken met enthousiaste amateurs. Classic@eeklo wil kwalitatief hoogstaande klassieke muziek in de brede zin van het woord zo toegankelijk mo-gelijk maken voor een breed publiek en jongeren kennis laten maken met klassieke muziek. Zo waren er al het Mozartweekend (2006), Zot van Schubert (2007) en Beethoven Oorverdovend (2009).

De Johannes Passion verhaalt het lijden en sterven van Jezus vol-gens het evangelie volgens Johannes. Bach vulde de bijbelse teksten aan met eigen koorfragmenten, aria’s voor solisten en koralen. De belangrijkste solisten in het werk zijn de evangelist/verteller en het personage van Jezus. Drie andere solisten vertolken aria’s waarin Bach op een poëtische manier de gevoelens van bv. Petrus en Pi-latus weergeeft. Het koor geeft commentaar, in de rol van ‘het volk’, maar ook als een groep soldaten. Voor de uitvoering staat het school-koor van het College O.-L.-V.-ten-Doorn paraat, aangevuld met leden van het Gemengd Koor Oakland en De Kompanen. De overige koor-fragmenten worden vertolkt door het Brussels Chamber Choir, dat al eerder met Paul Dombrecht samenwerkte.

Hoboïst en dirigent Paul Dombrecht is een autoriteit op het gebied van oude muziek. Hij is een veel gevraagd solist op alle Europese

podia en speelt regelmatig met prominente musici en barok-orkesten. Hij is docent aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. De solisten in deze Jo-hannes Passion staan op alle grote en kleine podia in België, Europa en daarbuiten. Ze zijn ook actief bij Collegium Vocale Gent. Eén van de solisten is de Eeklose zangeres Sylvie De Pauw, die druk aan haar inter-nationale carrière timmert. Ze stond het schoolkoor van het College O.-L.-V.-ten-Doorn bij tijdens enkele repetities, wat door de koorleden erg geappre-cieerd werd.

Zondag 4 maart om 19 uur in de Sint-Vincentiuskerk.Prijs: € 15 / € 10 (kinderen t.e.m. 12 jaar) / € 3 KomUitPas

Kaarten:- Tache de Beauté, Stationsstraat 14, Eeklo- tel. 0472 | 66 48 42- www.classicateeklo.com

Vogelverschrikkers HuysmanhoeveVoor de seizoensopening van de Huys-

manhoeve op 31 maart wordt de hoeve omgetoverd tot een echte ‘openlucht vogel-verschrikkerstentoonstelling’. Met deze ten-toonstelling willen het Plattelandscentrum en de Huysmanhoeve op een ludieke en geanimeerde manier een overzicht geven van het Meetjesland als ondernemende, boeiende en bruisende regio. Deelnemers worden beschouwd als ambassadeurs en re-levante spelers in het Meetjesland.

Je kan als individu, als groep of als organisatie deelnemen. Het in-schrijvingsformulier (www.plattelandscentrum.be) moet vóór 11 maart

bezorgd worden aan de organisatoren. Je bouwt een vogelverschrik-ker volgens de vooropgestelde regels en komt hem op de Huysman-hoeve plaatsen. De tentoonstelling wordt geopend op 31 maart en zal daarna twee weken op de Huysmanhoeve te zien zijn. Daarna kan je je vogelverschrikker terug meenemen. Alle praktische informatie vind je in het inschrijvingsformulier en reglement. Een jury zal de vo-gelverschrikkers op diverse criteria beoordelen. De winnaar ontvangt een dagarrangement voor 20 personen ter waarde van € 1.000 (een dag ‘streekontdekking’ met bezoek aan de mooiste plaatsen, proeven van hoeve- en streekproducten en als dagafsluiter een barbecue in de Huysmanhoeve).

➜ Meer info: tel. 09 | 327 04 47 e-mail: [email protected]

Parkeerverbod: waar en hoe duur?Voor de noodzakelijke plaatsing van verkeerssignalisatie bij

evenementen op of grenzend aan de openbare weg, wordt in opdracht van de veiligheidsdiensten, door de stedelijke technische dienst de nodige signalisatie kosteloos geplaatst. Deze opdracht zal blijken uit een politiereglement.

Ontleent u bij de stedelijke technische dienst een set (2) parkeerver-bodsborden type E1 op statief voor een inname openbare weg (vb. con-tainer, stelling, verhuis,…), dan wordt de volgende regeling toegepast:

€ 75 te betalen als waarborg ; € 10 onmiddellijk te betalen als huur- en dossierkost.

Het ontlenen van deze parkeerverbodsborden kan voor maximaal 14 aaneensluitende kalenderdagen. Uiterlijk 5 werkdagen na het verstrij-ken van de termijn van het parkeerverbod, dienen de borden terugbe-zorgd te worden. Als dit niet tijdig gebeurt, vervalt de waarborg.

➜ Meer info: technische dienst, tel. 09 I 218 28 10

eekloextra

Page 26: Eikenblad februari 2012

26

eeklobestuur&dienstenNieuwe directeur Ka MuziekAureel Heriman, 25 jaar leerkracht bij de Kunstacademie, is de

nieuwe directeur Kunstacademie Muziek. Hij vervangt Vanessa De fauw (in functie sedert 1 januari 2011) die ontslag nam.

Aureel (° 27 mei 1964) is geboren en getogen Eeklonaar. Na zijn humaniora volgde hij les aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. Hij is al jaren vergroeid met de (toen nog) Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Eeklo. Eerst als leerling, later als leer-kracht van o.m. vakken als algemene muzikale vorming, samenzang, algemene muziekcultuur, algemene muziektheorie, koor/vocaal en-semble en pedagogische coördinatie.

De nieuwe directeur diri-geert ook het Sint-Lauren-tiuskoor, Jubilate, Oak-land en E.K.K. Tweede Couplet. Hij vormt in de Kunstacademie een direc-tieteam met algemeen di-recteur / directeur afdeling Beeld Joke De Keyser en directeur afdeling Woord Patrick Mahieu.

Eeklo: Bezette stadOp 26 januari - Gedichten-

dag - organiseerden de Stad Eeklo, het Davidsfonds, de Kunstacademie, de Cul-tuurraad en de bibliotheek een groot(s) poëzieproject in het centrum van de stad, en dit in samenwerking met enkele scholen. Ze trakteerden het publiek op voordracht, per-formances, liederen, graffiti-kunst en nog zoveel meer aan het stadhuis, op de markt zelf, in de bib en op de scholen. De jury (Silvia Verstraete,

Koen Loete, Peter Theunynck, Peter De Maere) beoordeelde alle bij-dragen en vond dat de leerlingen van het PTI het beste presteerden volgens criteria zoals enthousiasme, originaliteit en creativiteit. De 54 leerlingen van 3de, 4de en 5de TSO van het PTI ontwierpen en maakten volksspelen. Ze zetten voorbijgangers op de donderdagmarkt er toe aan om hun kans te wagen. Wie bv. de naam van een bepaalde dichter kon vinden of een gedicht aan kon vullen, kreeg een bon waarmee aan een ander kraam van de school soep afgehaald kon worden. Ook de leerlingen van College O.-L.-V.-ten-Doorn, De Meidoorn, Sint-Antoni-us Balgerhoeke en andere klassen van het PM-PTI zetten hun beste beentje voor op Gedichtendag. Ze bezetten echt wel de stad, met hun optocht naar de markt van honderden leerlingen.

Op basisschool De Meidoorn vierden de 50 zesdeklassers hun 10de editie van gedichten-dag. Elk jaar gaan leerlingen en leerkrachten op zoek naar de betere jeugd- en kinderpoë-zie en proberen ze creatief met de gedichten te werken. Dit jaar brachten ze de gedichten niet alleen voor hun jaarge-noten maar zochten ze in het ‘oude’ Meidoornschoolgebouw

een plekje op zodat ook ouders, grootouders en sympathisanten ze – via een parcours door het gebouw – aan het werk konden zien. Ook de kleuters van de 3de kleuterklas nodigden familie uit op hun gedichtendag-middag.

Tijdens de slotavond in Salons Mimosa werd het Ledeganck-juweel, geschonken door Ju-welier De Maere, uitgereikt aan de winnaars. Diverse (oud-) Eeklonaren kwamen

bovendien hun favoriete gedicht voordragen. Zo waren Roos Van Acker, Désiré Naessens, dichter Peter Theunynck, speculoosmaker Marc Willems, burgemeester Koen Loete, Lut De Jaeger, Wouter Maréchal en Lucie De Zutter van de partij.

Nieuwbouw aZ alma gestart De eerste twee loten van het bouwdossier van het nieuwe AZ Al-

ma-ziekenhuis − dat komt aan de Ringlaan 15 − zijn toegewezen. Er werd een Europese aanbesteding uitgeschreven en daarvoor was heel wat belangstelling. Het rooien van bomen en plaatsen van de omheining zal gebeuren door De Jonghe bvba uit Eeklo (met maat-

schappelijke zetel in Assenede). De Jonghe klaart dit werk voor een bedrag van bijna € 50.000 (incl. BTW). Deze werken zijn begonnen in februari en nemen 30 dagen in beslag. Het gaat al meteen om het plaatsen van de definitieve omheining rond het ziekenhuisdomein.

Voor de gesloten ruwbouw en de omgevingswerken staat aanne-mingsmaatschappij CFE nv uit Brussel in. Dit deel van de nieuw-bouw zal bijna € 53.500.000 (incl. BTW) kosten. Dit werk start in maart en moet af zijn binnen de 970 kalenderdagen (= 2 jaar en 8 maanden). Het gaat om de ruwbouw van het ziekenhuis en de aanleg van wegenis op het domein.Met het bouwen van het nieuwe AZ Alma – dat in totaal vijf jaar zal duren – is een totale investering van ruim 220 miljoen euro gemoeid. Eén kwart daarvan wordt door AZ Alma zelf opgehoest. Het gebouw telt een kelderverdieping, het gelijkvloers en vijf verdiepingen en komt op een terrein van tien hectare groot. In het nieuwe ziekenhuis zal plaats zijn voor 513 patiënten, meer dan 110 artsen, 1.200 mede-werkers en 125 vrijwilligers. Zowel campus eeklo als campus sijsele komen naar de Ringlaan in Eeklo.

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Foto

’s: ©

Albe

rt Ev

erae

rtFo

to’s:

©Al

bert

Ever

aert

Foto

’s: ©

Albe

rt Ev

erae

rt

Page 27: Eikenblad februari 2012

27

bestuuren

diensten

ARCHIEFHOEKJE

STEREOSCOPISCHE FOTO’S Sedert de verhuizing naar de Industrielaan eind 2006 besteedt het Stadsarchief extra aandacht aan fotoma-teriaal. Flink geholpen door de overbrenging van de

VVV-collecties, kon het archiefteam op korte tijd zowat twin-tigduizend stuks bij elkaar brengen, waarvan het grootste deel is gedigitaliseerd op 250 cd’s. Desondanks stuit de lief-hebber van het oude Eeklo onvermijdelijk op de historische grenzen van de fotografie. Werden de eerste opnames in België gemaakt omstreeks 1850, de grote bloei kwam er in Eeklo pas in het eerste decennium van de 20ste eeuw. Foto’s van vóór 1900 bestaan, maar zijn behoorlijk zeldzaam.

Een uitzondering vormen de zogenaamde stereoscopische foto’s. Zij bestaan uit kartonnetjes van ongeveer 18 bij 10 cm, waarop naast elkaar twee opnames van ca. 8 x 8 cm zijn gekleefd. Die tonen hetzelfde beeld, maar gefotografeerd vanuit een lichtjes verschillende hoek. Het is de bedoeling dat ze worden bekeken door een speciaal brilletje met een groen en een rood gekleurd glas (in die tijd mica), waardoor de illusie van een driedimensionaal beeld ontstaat.

De kwaliteit van dit soort opnamen is voor die periode merk-waardig goed. Zij droegen dan ook de voorkeur weg van de eerste Eeklose beroepsfotograaf, Henri Smitz, die de techniek zelfs bleef gebruiken tot na de Eerste Wereldoor-

log. Dat er stadsbeelden van omstreeks 1875 bewaard zijn gebleven, mag zeker als zijn verdienste worden beschouwd.

Met de medewerking van de familie Smitz slaagde het Stadsarchief erin zo’n tachtig stereoscopische kaarten te digitaliseren. Die bevatten ronduit schitterende beelden van de Markt, Boelare, Stationsstraat en Molenstraat. Merk-waardig is het grote aantal opnamen van in het begin van de Kerkstraat. Niet toevallig woonde daar Polydoor Lippens, die een grote belangstelling had voor alle nieuwe technische snufjes. Hijzelf staat ook op een dergelijke foto, en een hele reeks beelden is gemaakt in zijn tuin en in de pastorie aan de overzijde van de straat. We mogen dus aannemen dat hij zelf geregeld door de zoeker keek.

In het Stadsarchief zijn de opnamen verzameld op drie cd’s, met telkens het origineel en twee of meer via Photoshop ver-beterde versies. Enkele daarvan zijn zo goed, dat ze gerust kunnen doorgaan voor foto’s uit de jaren zestig. Het genoe-gen is jammer genoeg niet altijd onverdeeld. Een tiental van de tachtig kaarten werd door barbaren in tweeën geknipt, misschien om de fotootjes apart te kunnen verkopen. Als één van de twee ontbrak, moest een digitale reconstructie redding brengen, maar het driedimensionale effect kan dan niet meer bereikt worden …

Kort uit de gemeenteraad‘MAkE-OvER’ LEOPOLdLAAn En GEnTSESTEEnwEG Er komt niet alleen een ring rond Eeklo en een nieuw uitzicht voor

de doortocht in het centrum. Ook de N9 net buiten het centrum on-dergaat een metamorfose. De Leopoldlaan en de Gentsesteenweg worden lokale wegen, met brede en veilige fietspaden en met aan-dacht voor wonen en groen.

Het gaat om de stroken N9 tus-

sen de Oude Gentweg en het station (Gentsesteenweg = on-geveer 635 meter) en tussen de ovonde aan de Heilig Graf-straat en het kruispunt N9/R43 (Leopoldlaan = ongeveer 1.600 meter). Deze beide zones wor-den op kwalitatieve wijze her-ingericht, vooraleer de Ring er

komt. Na het aanleggen van de Ring wordt dan de doortocht in het stadscentrum (station tot ovonde) aangepakt.

Voor de herwaardering van de N9 buiten het stadscentrum liggen volgende krijtlijnen vast:

• de weg wordt omgevormd van een doorgaande naar een lokale weg; • versmallen van het wegprofiel naar twee maal één rijstrook; • de rijvakken worden ontworpen voor een snelheid van 50 km/u; • brede en veilige fietspaden; • herstel van het laankarakter van de Leopoldlaan; • herstel van het woonklimaat langs de Gentsesteenweg; • aangepaste openbare verlichting. Er komt ook aandacht voor de afslagmogelijkheden van het ver-

keer. De werken zullen gefaseerd in de tijd uitgevoerd worden, vol-gens de beschikbaarheid van de financiële middelen, maar met de zorg dat het centrum altijd zo goed mogelijk bereikbaar blijft. De gemeenteraad stelde een ontwerper aan voor de herinrichting van dit deel van de doortocht. De werken worden geraamd op ongeveer € 2.500.000, waarvoor heel wat subsidies te verkrijgen zijn. De ont-werpkosten zijn geraamd op bijna € 183.000.

OVERDRACHT KA-AFDELING AALTER Vanaf 1 september 2012 wordt het filiaal van de Kunstacademie van

Eeklo te Aalter-Bellem naar de Kunstacademie van Maldegem over-gedragen. De personen die in het filiaal zijn tewerkgesteld worden mee overgedragen.

PRUP Bedrijventerrein Balgerhoeke Bekendmaking beslissing plan-MER-plicht. Het provincie- en stadsbestuur hebben – na de vernietiging door de Raad van State van het PRUP Bedrijventerrein Balgerhoeke – de intentie om dit dossier her op te starten. De screeningsnota en de beslissing kunnen geraadpleegd worden : op de website van de dienst MER: www.mervlaanderen.be – ‘dossierdatabank’ – dossiernr. OHPL939 in het stadskantoor – dienst stedenbouw – Industrielaan 2 – 9900 EekloEr is een openbare hoorzitting gepland op woensdag 14 maart om 19 uur in zaal 0.1 van het stadskantoor aan de Industrielaan 2.

HERStaRt

Page 28: Eikenblad februari 2012

28

eeklosociaal

PWa verbroedert met opvangcentrum De nieuwjaarsreceptie van het PWA en PWA/DCO (= het dien-

stenchequebedrijf van het PWA) werd gevierd in het Rode Kruis Opvangcentrum. Op die manier konden de PWA-medewerkers kennis maken met de bewoners van het centrum en omgekeerd. De bewo-ners zorgden voor de catering: drank en multiculturele hapjes.Er werd afscheid genomen van 4 PWA-medewerkers en 1 DCO-poets-hulp. Voorzitter Christiaan De Wulf kon er niet bij zijn.

Samen Inburgeren: iets voor jou? Sinds enkele jaren hebben steeds meer mensen die niet in Vlaan-

deren geboren zijn, zich gevestigd in Eeklo. Ze bouwen hier hun ‘nieuwe thuis’. Wijkcentrum De Kring zet zich samen met Stad Eeklo in om deze ‘nieuwe’ inwoners te verwelkomen en te ondersteunen.

Samen Inburgeren is een initiatief waarbij vrijwilligers zich gedurende 6 tot 12 maanden engageren om tweewekelijks een inburgeraar te ontmoeten. Ze leren elkaars leefwereld kennen en zoeken samen ant-woorden op vragen over het leven in Eeklo. Hoe werkt de post? Waar kan je oude meubels kwijt? Hoe werkt een oudercontact op school? Welke organisaties zijn actief in de stad? Welke feesten vieren Vlamin-gen en hoe? Vinden inburgeraars de ingrediënten voor hun favoriete maaltijd uit hun land van herkomst?

De duo’s kiezen zelf wat ze doen, ze praten in het Nederlands over wat hen interesseert en bouwen zo een vriendschappelijke informele

relatie op. De vrijwilligers nemen de rol op van inburgeringscoach, ze ondersteunen de inburgeraar bij zijn inburgeringsproces door te praten over allerlei zaken zoals gewoonten of diensten en door hem een kans te bieden om Nederlands te oefenen. De inburgeringscoach is geen professionele hulpverlener. Vrijwilligers worden gewaardeerd omwille van hun sociaal engagement, het is niet de bedoeling dat zij proble-men van anderen gaan oplossen.

Om duo’s te kunnen vormen wordt gezocht naar vrijwilligers die de rol van inburgeringscoach willen opnemen. Denk jij dat dit iets voor jou is?

➜ Meer info: Wijkcentrum De Kring – Lien De Bruycker tel. 09 | 378 61 69 e-mail: [email protected] www.sameninburgeren.be.

Gedichten met een hart Op 26 januari toonden de leerlingen van klas 5 Gezondheids- en

Welzijnswetenschappen van College O.-L.-V.-ten Doorn duidelijk dat ze in de juiste richting zitten. In het kader van de ‘gedichtendag-markt’ kregen ze de opdracht om een locatie dicht bij het ziekenhuis aan te kleden. Spontaan groeide bij hen het idee om meer te doen: ze bakten geheel vrijwillig gedichtencakejes en verkochten die in hun stand. Op die manier zamelden ze € 300 in. Dat bedrag overhandigen ze eind februari aan de kinderafdeling van AZ Alma in Eeklo.

OCMW-flats te huur Het OCMW lanceert nogmaals een oproep naar mogelijke kandi-

daat-huurders voor de appartementen in de Collegestraat 31 te Eeklo. De wooneenheden op het gelijkvloers zijn nog niet verhuurd en zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De voorkeur van het be-stuur gaat dan ook uit naar huurders die met deze mobiele beperking op de huurmarkt vaak hinder ondervinden.

De appartementen zijn toegankelijk voor alleenstaanden en koppels. Daar er slechts één slaapkamer is, is deze woning dus niet geschikt voor gezinnen met kinderen. De panden worden verhuurd in het kader van een sociaal huurstelsel. De huurprijs zal berekend worden aan de hand van het inkomen. Elke woning heeft een vaste huurpijs, vol-gens het inkomen wordt een huurtoelage toegekend, die in mindering wordt gebracht van de basishuurprijs.

Huren in Eeklo op de private huurmarkt is vaak geen evidentie, en zeker niet voor mensen met een beperkt inkomen. Als het OCMW een steentje kan bijdragen bij het vinden van een betaalbare woning, dan laat ze deze kans zeker niet liggen.

Kandidaten kunnen zich aanmelden elke voormiddag vrijblijvend en in de namiddag op afspraak, behalve op woensdag.

➜ Meer info: Elke Fordyn tel. 09 | 376 71 67 e-mail: [email protected]

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Page 29: Eikenblad februari 2012

bestuuren

diensten

Klein afrika in Eeklo Op vrijdag 24 februari organiseren de bewoners van het Rode

Kruisopvangcentrum een gezellige Afrikaanse avond. Niet te missen voor wie zijn hart al heeft verloren aan dit prachtige continent, maar ook een aanrader voor iedereen die eens kennis wil maken met de Afrikaanse cultuur. Hapjes uit Somalië, muziek uit Congo, mode uit Kameroen, Nigeriaans drama en nog veel meer vanaf 19.30 uur in het opvangcentrum aan de Pokmoere 1a in Eeklo. Speciale gast Kalifa

Diaby start om 20 uur met een zeer interessante voordracht en vertelt je alles over het leven en de politieke situatie in Senegal.

Prijs: € 2,5. De hapjes zijn inclusief!

Graag vooraf aanmelden bij Joris Kuijsten op tel. 09 | 376 78 60 of e-mail: [email protected]

Daguitstap naar Winter Plopsaland Het OCMW ging op gezinsuitstap naar Winter Plopsaland in De

Panne. Daar werden de deelnemers verwelkomd door de kerst-man en zijn talrijke kerstvrouwen. De deelnemers konden volop genie-ten van het gloednieuwe Mayaland, de ijspiste en de talloze attracties die het park te bieden heeft. In de namiddag was er bovendien Ketnet Freezzz, de leuke Ketnet Kerstshow met o.a. Kaatje & Viktor en de Ketnetwrappers. Daarna volgde er nog een leuke verrassing voor alle deelnemers: een heerlijk dessertenbuffet waar iedereen naar harten-lust mocht aanschuiven. Tevreden en voldaan keerde de bus terug richting Eeklo.

29

Kerstmarktgeld PM-PtI verdeeldDe opbrengst van de kerstmarkt van het PM-PTI werd verdeeld

onder vijf projecten: een technische school in Roemenië (Lycee Brancusi Iasi) krijgt een machine ter waarde van € 3.000 vzw Hachiko die hulphonden voor motorisch gehandicapten opleidt, ontving € 1.500 het project Makkers en Maatjes in balans van AZ Alma kon reke-

nen op een cheque van € 750 Transplantoux, een vereniging dat mensen na een orgaantrans-

plantatie aanzet tot sporten, krijgt € 750 Zon Senegal, een project voor leerlingen van de school, ontving € 500.

De rest van de opbrengst gaat naar de personeelsvereniging van het PM-PTI.

Verjaardag ChirobrandHet is ondertussen al 20 jaar geleden dat de gebouwen van de

Chiro in de Raamstraat in brand stonden. Een absolute mijlpaal in de geschiedenis van de Chiro en dat wilden ze niet ongemerkt laten voorbijgaan. Op vrijdagavond 20 januari werd een fakkeltocht georganiseerd ter herdenking van deze tragische gebeurtenis.

De tocht vertrok aan de parking in de Raamstraat (waar ooit het Chi-rolokaal stond), dan ging het richting het Chiroheem in de Sportlaan, waar herinneringen werden opgehaald.

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Page 30: Eikenblad februari 2012

30

eeklodagperdag

Donderdag 12 januariDe Meetjeslanders van het jaar worden voorgesteld: The Sloofs met hun lied en videoclip ‘Ode aan ‘t Meetjesland’; Vuile Mong voor zijn hele carrière als circusartiest, stand-upanarchist en optimist; Brouwe-rij Van Steenberge die een deal sloot met SABMiller en zo de Augustijn de strijd laat aangaan met Hoegaarden en Leffe. Bovendien promoten ze de Augustijn als ‘Meetjeslandbier’ door het logo op hun bierflesje te plaatsen. Tot slot is er AZ Alma, het streekziekenhuis dat na zeven jaar intensief planningswerk de principiële goedkeuring van de minis-ter kreeg voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. AZ Alma is ook de grootste werkgever uit de regio. (Michel Moens)

Zaterdag 11 februari Het Heemkundig Genootschap van het Meetjesland stelt de 62ste editie van Appeltjes van het Meetjesland voor. Bij die gelegenheid wordt be-stuurslid Paul Van de Woestijne gehuldigd voor zijn 65ste verjaardag. Paul is jarenlang actief in de cultuurraad, toneelvereniging Excelsior, Amicitia, De Koperen Leeuw, en zo veel meer. Hij gaf en geeft impul-sen aan het Eeklose culturele leven. Hij ontving eerder al de medaille voor stadsverdienste en de prijs voor Cultuurverdienste en hij werd rid-der in de Orde van den Eeklooschen Herbakker. (Joost D’huyvetters)

Zondag 29 januariHet startschot wordt gegeven voor ‘de Bende’, het gloednieuwe the-aterproject voor jongeren van 10 tot 16 jaar van CC De Herbakker. 5 jongens en 16 meisjes werken aan een ‘eigen’ voorstelling, die in november op de planken van De Herbakker zal gebracht worden. In de eerste bijeenkomst maken ze kennis met elkaar, met het cultureel centrum én met de bende. Naast Veerle De Bock en Joke Willems van CC De Herbakker, leidt Geert Faes alles in goed banen. (Geert Faes)

Vrijdag 3 februariAntoinette Vanden Bossche legt de eed af voor een nieuw mandaat van vijf jaar als korpschef van politiezone Meetjesland centrum. Daar-mee begint ze aan haar derde mandaat in de zone die stad Eeklo en de gemeenten Kaprijke en Sint-Laureins omvat. Ze staat al sedert 2001 aan het hoofd van de politiezone. (Michel Moens)

Zondag 12 februariDe grote prijs Stad Eeklo, georganiseerd door vzw de Sportvrienden, heeft met Sven Nys een mooie winnaar. De veldrit kan rekenen op een heel mooi deelnemersveld, met naast Nys ook wereldkampioen Niels Albert, Tom Meeusen, Rob Peeters, Sven en Dieter Vanthourenhout, Klaas Vantornout, Radomir Simunek, Wietse Bosmans en vele andere publiekstrekkers. Ondanks het koude, natte weer kwamen duizenden wielerliefhebbers genieten van de 250ste overwinning van de Belgisch kampioen. (Michel Moens)

Vrijdag 13 - Zondag 15 januariTestenhoek (Balgerhoeke) en de wijk Meibloem vieren Nieuwjaar in hun wijk. In Testenhoek is dat nieuwjaarsfeest een jaarlijks terugke-rend samenzijn voor de buurt. In de wijk Meibloem was er voor het eerst feest, door een samenwerking tussen het wijkcomité Sint-Jozef, de stedelijke jeugddienst en Chiro Sint-Jozef. Het was de bedoeling om jong en oud samen te brengen, door middel van een receptie en kinderanimatie. (Michel Moens)

Page 31: Eikenblad februari 2012

31

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

27 aPriL tot en met 6 mei WAKwww.wak.be

GEZOCHT: KUNSTENAARS EN MUZIKANTENIn 2012 vindt de Week van de Amateurkunsten plaats van 27 april

tot en met 6 mei, het thema is ‘home made’. Handgemaakt, doe-het-zelf, homemade, DIY (do it yourself), zelf dingen maken, ... Of het nu om kledij, juwelen, voedsel of kunst gaat, het is ‘in’. In tijden van hyperingenieuze, innovatieve, snelle en vaak dure producten grijpen we graag terug naar eenvoud, authenticiteit en originaliteit. Ook het te-rugkeren naar ‘thuis’, naar roots en het verleden, passen bij dit thema. Volksdansen, foto’s uit de oude doos, liedjes uit lang vervlogen tijden.

De cultuur- en jeugddienst zullen ook dit jaar heel wat activiteiten or-ganiseren, waaraan amateurkunstenaars en creatievelingen kunnen meewerken. Het volledige programma zal in de volgende editie van het Eikenblad worden gepubliceerd. We willen echter al een oproep lanceren om mee te werken aan de volgende activiteiten:

VRIJ PODIUM VOOR EEKLOOS TALENTDe stad Eeklo wil podiumkansen bieden aan enthousiaste muzikan-ten en kunstenaars. Daarom wordt van het Vrij Podium een jaarlijk-se traditie gemaakt. We hopen dat jonge, enthousiaste artiesten op die manier de weg vinden naar het grote publiek. Dit jaar zal dit eve-nement plaatsvinden op maandag 30 april vanaf 19 uur in jeugdhuis De Lochtink. Elke groep, persoon, vereniging die deelneemt aan het Vrij Podium krijgt max. 30 minuten de tijd om zijn/haar artistieke talen-ten te tonen. De deelnemers worden ook beoordeeld door een jury en maken bovendien kans om een mooie prijs te winnen (bv. optre-dens, waardebonnen,…). Geïnteresseerd? Schrijf je vóór 1 april in bij [email protected] of [email protected].

GROEPSTENTOONSTELLING: WAKKERE KUNST IN EEKLODit evenement zal dit jaar plaatsvinden in het fonkelnieuw jeugdcen-trum van zaterdag 28 april tot zondag 6 mei, telkens van 14 tot 18 uur. Wij zijn op zoek naar keramisten, schilders, beeldhouwers, fotografen, striptekenaars en alle andere kunstenaars om tijdens de WAK onze speciaal voor jullie geselecteerde tentoonstellingsruimtes te vullen! Elke kunstenaar mag twee werken tentoonstellen.Dit jaar wordt er ook een wedstrijd gekoppeld aan de tentoonstelling. De kunstenaars die het best in de smaak vallen bij het publiek, zullen in de prijzen vallen. Geïnteresseerd? Schrijf je vóór 1 april in bij de cultuurdienst (via [email protected]).

Meedoen aan één van de bovenstaande evenementen, heeft ver-schillende voordelen:• je krijgt een gratis podium en/of een gratis tentoonstellingsruimte aangeboden met technische ondersteuning ; • je bereikt een ruim publiek; • het evenement wordt globaal bekendgemaakt via affiches, flyers en

pers, … en je ontvangt ook zelf promotiemateriaal om te verspreiden naar je publiek;

• je hebt zelf geen of weinig onkosten; • je leert andere artiesten uit Eeklo kennen.

➜Info: Cultuurdienst Pastoor De Nevestraat 10, tel. 09 | 218 27 28, e-mail: [email protected]

MaP toont kunstIn de Molenstraat opende begin februari het MAP dat staat voor

Media, Art, Public Service. Het wordt geleid door een vzw, maar ontsproot uit het brein van AVS-grondlegger Bertram De Coninck. Het volledig gerenoveerde gebouw moet plaats bieden aan plaatselijke kunstenaars, een locatie ter beschikking stellen voor tentoonstellin-gen, maar wil ook een ruimte zijn waar de pers kan bijeenkomen. Het deel Public Services moet nog verder vorm krijgen.

De eerste tentoonstelling is een eerbetoon aan drie kun-stenaars die nog niet zo lang overleden zijn: Eeklonaar Luc Verstraete (overleden in 2008), Chris Ferket (2009) en Eeklo-naar Patrick Ysebaert (2010), wiens werken onlangs nog te zien waren op de Biënnale in Venetië. Per verdieping is er één kunstenaar die volledige aandacht krijgt. De expo loopt nog tot en met 11 maart en is gratis te bezoeken op donderdag en zaterdag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur en op zondag van 14 tot 17 uur.

Bier- & muziek-festivalVrijdag 27 april:vanaf 17 uur: bierbeursAfterwork party: 80’s & 90’s Music met DJ Kaisar & Mister Piedie

Zaterdag 28 april:13 tot 19 uur: bierbeurs20 uur: coverband ‘The Nightboat’Tom Dice live in concertBand of Brothers

Zondag 29 april:11 tot 15 uur: bierbeurs16 uur: Club FM ON TOUR met optredens live in Vlaanderen19 uur: Schlagerfestival met Family Radio

100 JaaR FLaNDRIa DRINKS / VaN BRaNtEGHEM PRESENtS:

DIt FEStIVaL VINDt PLaatS IN DE SPORtHaL VaN EEKLO

Foto

’s: ©

Mic

hel M

oens

Page 32: Eikenblad februari 2012

energiek, eigenzinnig, echt.

facebook & twitterDe stad Eeklo doet haar best om zoveel mogelijk met de Eeklonaars te communiceren: via het Eikenblad, bewonersbrieven, de media, de website www.eeklo.be, maar ook via de nieuwe sociale media: facebook en twitter. Kijk je mee?

Vind ik leukWanneer je ‘Vind ik leuk’ aanklikt zullen alle nieuwe berichten op je nieuwsoverzicht verschijnen en ben je weer volledig mee.

NieuwsberichtenOp regelmatige basis verschijnen interessante nieuwtjes over Eeklo.

Schrijf iets...Fans mogen altijd een berichtje nalaten op de Eeklo-pagina, we reageren zo snel mogelijk.

AanbevelenJe kan de Facebook-pagina via deze link aan-bevelen bij jouw vrienden.

Nieuwsberichten delenBerichten kan je delen met je vrienden. Door ‘Vind ik leuk’ te kiezen toon je dit aan al jouw vrienden. Via ‘Delen’ kan je dit bericht met specifi eke vrienden delen. Je kan ook een reactie plaatsen via ‘Reageren’

+1.000 fansOndertussen heeft de facebook-pagina meer dan 1.000 volgers. Word jij de volgende?

Meer EekloAndere interessante Eeklose Facebook-pagina’s van diverse organisaties.

MEER EEKLO OP FACEBOOKEr zijn ook Facebook-pagina’s van de bibliotheek, lokaal dienstencentrum Zonneheem, jeugddienst, sportdienst, kunstacademie en het cultuurcentrum.

Eeklo in beeldWe plaatsen regelmatig nieuwe foto’s van onze stad. Je kan ook jouw foto’s aan alle volgers van Eeklo tonen door de locatie van jouw foto’s te linken met ‘Eeklo’.

Gebruik @stadEeklo om je tweets rechtstreeks tot ons te richten. Jouw tweet verschijnt dan ook op de startpagina van www.eeklo.be. Voor een melding van volle vuilbakjes, sluikstorten en andere zaken die onze stad minder proper maken, kan u de hashtag #eeklonet gebruiken. Er bestaan ook twitter-accounts van de jeugddienst, het cultuurcentrum, lokaal dienstencentrum Zonneheem, de politiezone Meetjesland centrum,...

eeklogetwitter