Educatieve brochure 16/17

download Educatieve brochure 16/17

of 24

 • date post

  29-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Ontdek het educatieve aanbod van deFilharmonie

Transcript of Educatieve brochure 16/17

 • educatief aanbodSeizoen 2016/2017

 • WegwijzerKleuteronderwijs (KO) Kleuterinitiatie (p.4)

  Lager Onderwijs (LO) OORcolleges (p.6)

  Assepoester (p.8)

  Frankenstein (p.10) Don Quichot (p.12) De Grote Ontmoeting (p.14) Muzikant in de klas (p.18)

  Secundair Onderwijs (SO) Ivan de verschrikkelijke (p.16) Muzikant in de klas (p.18) Kom met je klas naar deFilharmonie (p.19) Re-Mix Orchestra (p.20)

  Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) Muzikant in de klas (p.18) Kom met je klas naar deFilharmonie (p.19) Re-Mix Orchestra (p.20)

  Buitengewoon Onderwijs (BO) Projecten op maat (p.22)

  2

 • 3Horen, zien en spelen! Dat is het educatieve aanbod van deFilharmonie in een notendop. Met al hun zintuigen kunnen kinderen en jongeren van vijf tot achttien jaar het symfonieorkest verkennen. Via gesprekken met muzikanten, live voorstellingen en workshops waarbij ze zelf musiceren, kruipen ze helemaal in de huid van orkestmusici en krijgt muziek een uitzonderlijk tastbare betekenis. Kom gerust eens een bezoekje brengen aan het Filharmonisch Huis, geniet van de bijzondere sfeer op een van onze concertlocaties of blijf gezellig in de klas: overal hangt er muziek in de lucht!

  In deze folder en op www.defilharmonie.be/jongeren-en-scholenverneem je meer over onze educatieve werking in het seizoen 2016/2017. Reserveer snel, want de plaatsen zijn beperkt!

  www.defilharmonie.be

  deFilharmon

  ie

 • LOCaTIeFilharmonisch Huis Brazilistraat 152000 Antwerpen

  Vanaf 2017 gaat de kleuterinitiatie door in de Koningin Elisabethzaal.

  DaTUMContacteer ons om een datum vast te leggen.

  aanVanG9:00

  DUUR70 minuten

  PRIjS1 per kleuterBegeleiders gratis

  InFO en ReSeRVaTIeoorcollege@defilharmonie.be03 213 54 08

  4

  In

  ne Helsen

 • 5KleuterinitiatieTen huize van deFilharmonie maken kleuters op een ongedwongen manier kennis met de orkestwereld. Een korte intro door een educatieve medewerker van deFilharmonie gidst hen doorheen alle instrumenten van het orkest. Daarna bezoeken de kinderen gedurende een kwartiertje de repetitie, waarbij ze erg dicht bij de muzikanten zitten. Overrompelend luid of muisstil: de dirigent krijgt het met zijn vederlichte stokje allemaal voor elkaar! Tot slot mogen de muzikale pioniers zelf bewijzen dat muziek hen in de genen zit: in de slagwerkstudio vormen ze met hun klasgenootjes een orkest en musiceren ze er lustig op los.

  Bij een kleuterinitiatie is jouw klas de enige bezoeker. Dat maakt de beleving uniek en persoonlijk, maar daardoor zijn de plaatsen ook beperkt. Wees er dus snel bij om te reserveren!

  KO

 • 6Tip! Op aanvraag bij reservatie komt een ervaren muziekanimator van Jeugd & Muziek naar je school om het verhaal en de muziek van het OORcollege in te leiden. Zo weten de leerlingen meteen waarop er te letten valt! (Let op: enkel voor Assepoester en Frankenstein en alleen in Antwerpen)

  DUUR WORKSHOP90 minuten

  PRIjS WORKSHOP3 per leerling

  In

  ne Helsen

 • OORcollegeIn de OORcolleges verbindt deFilharmonie aantrekkelijke muziekwerken uit het klassieke concertrepertoire met een aanstekelijk verhaal. Een uniek, uitgekiend concept voor elke leeftijdsgroep ligt aan de basis van elke voorstelling.

  In de OORcolleges voor het lager onderwijs zien leerlingen het symfonisch orkest aan het werk op het podium van een grote concertzaal, terwijl topacteurs de muziek omkaderen met een heerlijk meeslepende vertelling.

  7LO

 • VOORSTeLLInGenvr 10 maart 2017 11:00 & 13:30 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

  ma 13 maart 201711:00 & 14:00 Muziekcentrum De Bijloke, Gent

  DUUR60 minuten

  PRIjS7 per leerling (inclusief digitale lesmap)Per 10 leerlingen 1 begeleider gratis

  InFO en ReSeRVaTIeantwerpenoorcollege@defilharmonie.be03 213 54 08

  Genteducatie@debijloke.be09 269 92 92(inschrijvingen Gent starten pas op maandag 13 juni 2016)

  8

 • LO9

  OORcollege

  Door deFilharmonie met Kristine Van pellicom (spel), Ivan Pecnik (spel), Bart Van Nuffelen (tekst & regie) en dirigent Steven Verhaert op muziek van Massenet

  Nooit was er een sympathieker poetsmeisje dan Assepoester. Kristine Van pellicom en Ivan Pecnik halen de bezem door Massenets wervelende operapartituur en vertellen het klassieke verhaal over onverwoestbare dromen, pompoenen met vierwielaandrijving, prinsen met gepoetste tanden en extreem breekbare muiltjes. Dresscode voor dit feerieke KIDconcert: gestrikte balschoentjes voor de meisjes, voetbalschoenen voor de jongens.

  Op de website van deFilharmonie vinden leerkrachten een lesmap met educatief materiaal waarmee ze de klas kunnen inleiden op het OORcollege.

  1e tot 4e leerjaar

  Tip! Combineer het OORcollege met een voorbereidende workshop! (zie p.6)

 • VOORSTeLLInGendo 12 januari 2017 11:00 & 13:30 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

  vr 13 januari 201711:00 & 14:00 Muziekcentrum De Bijloke, Gent

  DUUR60 minuten

  PRIjS7 per leerling (inclusief digitale lesmap)Per 10 leerlingen 1 begeleider gratis

  InFO en ReSeRVaTIeantwerpenoorcollege@defilharmonie.be03 213 54 08

  Genteducatie@debijloke.be09 269 92 92(inschrijvingen Gent starten pas op maandag 13 juni 2016)

  10

 • LO11

  OORcollege

  Door deFilharmonie met Wim Danckaert (spel), Filip Jordens (spel) en Margot De Ley (tekst & regie) en dirigent Michiel Delanghe op muziek van Schnittke

  Wat of wie bepaalt of iemand een monster is? Met haar horrorverhaal over de verknipte wetenschapper Victor Frankenstein die onder bliksem en donder een levend wezen schept, houdt Mary Shelley ons een confronterende spiegel voor. Haar huiverklassieker wordt versneden tot een bangelijke vertelling op monsterlijk leuke muziek van Alfred Schnittke. Voor jongens en meisjes die niet bang zijn van een potje griezelen.

  Op de website van deFilharmonie vinden leerkrachten een lesmap met educatief materiaal waarmee ze de klas kunnen inleiden op het OORcollege.

  3e tot 6e leerjaar

  Tip! Combineer het OORcollege met een voorbereidende workshop! (zie p.6)

 • SPeeLPeRIODe8-12 mei 2017

  PRaKTISCHMinimum 25 en maximum 100 leerlingen (afhankelijk van de ruimte)

  DUUR50 minuten

  PRIjS 250 voor 1 voorstelling op 1 dag

  400 voor 2 voorstellingen op 1 dag

  600 voor 3 voorstellingen op 1 dag (enkel mogelijk op dinsdag)

  InFO en ReSeRVaTIeoorcollege@defilharmonie.be03 213 54 08

  12

  deFilharmon

  ie

 • Don Quichot op schoolInteractieve voorstelling door Jaume-Blai Santonja Espinos, Manuel Martinez Navarro, Pieterjan Vranckx (slagwerk) en Kaat Haest (tekst & verteller)

  deFilharmonie komt naar je school! Drie zelfverklaarde Ridders mt ritme springen op hun paard en houden halt in jouw klas. Met in hun kielzog een denkbeeldige Prinses, die praat en praat en praat maar misschien niet eens bestaat. Don Quichot, Sancho en Panda doen er alles aan om haar hart te veroveren Maar de misverstanden en mislukte pogingen stapelen zich op. Pas als de muziek het woord krijgt, staan hun neuzen in dezelfde richting. Aangevoerd door klappende, knippende en knikkende kinderen slaan ze hun slag. Voorwaarts, mars!

  2e tot 4e leerjaar + buitengewoon

  LO13

 • DaTUMworkshopdag op schooltussen 28 november en 7 december 2016vast te leggen bij reservatie

  bezoek generale repetitiedo 8 december 2016 11:30-14:30Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

  DUURworkshop: 1 volledige dagrepetitie: halve dag

  PRIjS10 per leerling

  InFO en ReSeRVaTIeoorcollege@defilharmonie.be03 213 54 08

  14

  deFilharmon

  ie

 • LO15

  De Grote OntmoetingWorkshop muziek en beweging en repetitiebezoek coproductie met De Veerman

  Voor dit tweedaagse project slaan deFilharmonie en de docenten van de kunsteducatieve organisatie De Veerman de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier met de muziek van een bekende componist te laten kennismaken. Tijdens een workshop op school treden ze in diens voetspoor en toveren ze al musicerend en bewegend een van zijn composities om tot hun eigen meesterwerk.

  Het eigenlijke werk horen ze tijdens een generale repetitie van deFilharmonie. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afl oop hebben leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van het concert-gebouw een speeddate met een paar orkestleden. Er wordt spelenderwijs afgesloten met een refl ectiemoment over hun muzikale indrukken.

  Bekijk een korte reportage van De Grote Ontmoeting op www.defilharmonie.be/de-grote-ontmoeting

  5e tot 6e leerjaar

  Ontmoet BrahmsJohannes Brahms is niet weg te denken van het concert-podium. en dat al meer dan 100 jaar lang. zijn gave om uit minuscule motiefjes een overvloed aan melodische, ritmische en harmonische vondsten te puren, leverde heerlijke muziek op. Philippe Herreweghe, hoofddirigent van defilharmonie, is verslingerd aan de muziek van Brahms en laat horen hoe deze componist met minimale middelen een maximaal effect kan bereiken.

 • VOORSTeLLInGdo 2 februari 2017 11:00 Koningin Elisabethzaal,Antwerpen

  DUUR60 minuten

  PRIjS7 per leerling (inclusief digitale lesmap)Per 10 leerlingen 1 begeleider gratis

  InFO en ReSeRVaTIeoorcollege@defilharmonie.be03 213 54 08

  16

  Kaat Py

  pe

 • SO17

  Ivan de verschrikkelijke Door deFilharmonie met Jan Decleir (acteur), Stefaan Degand (acteur), Christianne Stotijn (mezzosopraan), Octopus Symfonisch Koor, Choeur de Chambre de Namur en dirigent Martyn Brabbins op muziek van Prokofjev in samenwerking met Het Banket

  Waarom Eisenstein en Prokof