Editie 41 februari 2014

32
De Groene Wijk Februari 2014 editie 41 Wijkkrant uitgegeven door Stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld

description

 

Transcript of Editie 41 februari 2014

Page 1: Editie 41 februari 2014

De Groene WijkFebruari 2014 editie 41

Wijkkrant uitgegeven door StichtingWijkraad Douve Weien / Caumerveld

Page 2: Editie 41 februari 2014

IndexPag. 2 De vorige editie te laat!Pag.3 Het nieuwe jaarPag. 4/7 Het College van B & W op bezoekPag. 8/9 SleutelverhaalPag. 10/12 De VliegeniersbuurtPag. 13/14 Kerstviering 2013 - de ZonnebloemPag. 15/17 Uit vervlogen tijdenPag.18 Sinterklaas in de wijkPag.19 2e BewonersbijeenkomstPag.20 ThuisafgehaaldPag. 20 Nieuwe speeltoestellenPag. 21 BridgemededelingenPag. 21 Agenda activiteiten werkgroep senioren

De Groene Wijk Editie 41 januari 2014

Pag. 22 Jay’s Dance VisionPag. 23 Muziek luisterenPag. 23 PolitiespreekuurPag. 24 Pilot ZonnepanelenPag. 25 Attentie!Pag. 26/27 GedichtPag. 28 FotorubriekPag. 28 Uitreiking beweegdiplomaPag. 29 Kerstin De Groene WijkPag.30/31 Scouting Bekkerveld bestaat 70 jaar

Editie 40 en 41 te laat.

De vorige editie die in november 2013 is verspreid was te laat.Hiervoor waren diverse redenen, zoals de overgang naar een andere drukker, ziekte binnen de redactieraad, het wachten op kopij die voor deze editie nodig was etc.Een negatief gevolg van de late verschijning was dat sommige aankondigingen van geplande activiteiten te laat bij de lezers kwamen. Zo ook zal deze editie later dan gepland worden verspreid. Niet goed dus.Dit zal in de toekomst mogelijk nogmaals voorkomen, echter tijdgebonden berichten zullen ook in de website worden opgenomen.

De leden van de redactieraad vinden dat dit eigenlijk niet zou mogen, doch tegen overmacht konden zij in dit geval niet opboksen. Te bedenken moet men ook, dat het maken van deze wijkkrant het werk is van vrijwilligers die met plezier hun schouders onder deze taak zetten. Het kan eens misgaan.dus

Excuses zijn op zijn plaats.

De redactieraad.

2

Editie 40 en 41 te laat.

De vorige editie die in november 2013 is verspreid was te laat.Hiervoor waren diverse redenen, zoals de overgang naar een andere drukker, ziekte binnen de redactieraad, het wachten op kopij die voor deze editie nodig was etc.Een negatief gevolg van de late verschijning was dat sommige aankondigingen van geplande activiteiten te laat bij de lezers kwamen. Zo ook zal deze editie later dan gepland worden verspreid. Niet goed dus.Dit zal in de toekomst mogelijk nogmaals voorkomen, echter tijdgebonden berichten zullen ook in de website worden opgenomen.

De leden van de redactieraad vinden dat dit eigenlijk niet zou mogen, doch tegen overmacht konden zij in dit geval niet opboksen. Te bedenken moet men ook, dat het maken van deze wijkkrant het werk is van vrijwilligers die met plezier hun schouders onder deze taak zetten. Het kan eens misgaan.

Excuses zijn op zijn plaats.

De redactieraad.

Page 3: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

3

of te weinig aanwezig kan zijn, door de grote bezuinigingen die reeds hebben plaatsgevonden of nog zullen komen.

Bestuursleden van de wijkraad hebben ook deze signalen ontvangen en reali-seren zich dat ook zij een taak op zich dienen te nemen om, waar nodig en mogelijk, in te springen. De eerste stap-pen zijn in deze al gezet.

Ondanks deze donker gekleurde situa-tie, zeggen wij dat het ergste wat nu kan gebeuren is de hoop op verbetering te laten varen. De mensheid heeft getoond zeer flexibel te zijn en zich snel aan gewijzigde omstandigheden te kunnen aanpassen.

In dit licht bezien wensen wij alle wijk-bewoners en hun dierbaren een positief en gelukkig 2014 toe.

Het bestuur van de wijkraad

Het nieuwe jaar 2014.

Nieuwjaarsdag ligt inmiddels al weer een tijdje achter ons. De winter zoekt zijn eigen weg, lange tijd te warm, maar dan slaat hij plotseling toe. Wanneer, dat zegt hij vooraf.De loop van het weer en de natuur laten zich niet zo gemakkelijk door de mensheid vangen, alhoewel de natuur last heeft van het minder goede gedrag van ons mensen.

Hoe zal dat in het nieuwe jaar worden? Wie weet dat.Gaat de crisis zijn kavelend werk voortzetten of zijn de zeer lichte aan-wijzingen op een herstel zo sterk dat de crisis op zijn einde loopt. Zelfs de beste economen hebben geen glazen bol om hierover een harde uitspraak te doen.

Deze crisis heeft veel mensen in grote problemen gebracht. Zij die toch al op het randje van een menswaardig be-staan leefden, zitten thans dik in de puree. Ook zijn er duidelijke signalen dat steeds meer mensen lijden onder eenzaamheid, of met een aantal nood-zakelijke handelingen niet meer goed uit de weg kunnen. Steeds meer worden deze mensen afhankelijk van de zorg door vrijwilligers omdat de beroepszorg hiervoor niet

Editie 41 januari 2014

Page 4: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Burgemeester en Wethouders op bezoek in onze wijk.

Dinsdag 26 november 2013, het College van Burgemeester en Wet-houders en mevrouw Bruls, Gemeen-tesecretaris, bezoeken onze wijk en zijn door het bestuur in de gemeen-schap/ontmoetingsruimte van de aanleunwoningen de “Hagedoorn” welkom geheten. Peter Kastrop, voorzitter van de wijk-raad, gaat in zijn welkomstwoord in op de positieve ontwikkelingen in onze wijk. Buiten de groenste ook de veilig-ste wijk van de stad? Ja, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen criminaliteit is. Gelukkig is de politie en in het bijzonder onze wijkagent met zijn collega's zeer actief en boeken regelmatig succes bij het boevenvangen.

Peter Kastrop gaat diep in op de zorgen van het wijkbestuur! Twee facetten spannen de kroon n.l. de ontwikkeling van het winkelcentrum aan de Van Weerden Poelmanstraat en de toekomst van de flats gelegen aan de zijstraten van de Burgemeester Waszinkstraat. Al ruim 10 jaar wordt er gehamerd op de sluipende neergang van het winkel-centrum, waarbij vooral de ontwikke-ling van de Plusmarkt centraal staat. De tweede zorg betreft de eerder geduide flatwoningen. De eigenaar – woningcorporatie Wonen-Zuid - heeft veel gedaan om deze appartementen aan te passen aan de eisen van deze tijd, echter het ontbreken van liften speelt een grote rol bij de bewoning van de flats, ook al vanwege de voortgaande vergrijzing.

4

Editie 41 januari 2014

Page 5: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Wethouder Peter van Zutphen – het aanspreekpunt voor onze wijkraad benadrukt dat dit deel van onze stad hem weinig zorgen baart. Een rustige redelijk veilige wijk zonder veel knel-punten. Trots is hij op de bouw van het multifunctioneel gebouw ( het MAB ) nabij de voetbalvelden van Bekkerveld.

Het gezelschap splitst zich vervolgens in 6 groepen, die gescheiden bezoeken aan wijkbewoners brengen.

Burgemeester Paul Depla bezoekt een groep bewoners van de Plesmanstraat. Onderwerpen die aan bod komen: · - Hoe ervaart men het wonen in deze wijk?- Wat zijn de acute zorgpunten?- Hoe vindt men het wonen in de stad Heerlen?- Wat verwacht men van de gemeente?

Deze bewoners waarderen deze wijk zeer positief. Rustig, geen grote crimi-naiteit, goed gelegen, vlak bij het cen-trum enz. Alleen het winkelcentrum en de toekomst van de flats in de vliege-niersbuurt worden als zorgenkindjes beschouwd.

Wethouder Riet de Wit gaat in gesprek met de verzamelde winkeliers van het winkelcentrum. Een levendige confron-tatie met de eigenlijk overheersende boodschap dat de Plus Vastgoed, onder-deel van de Sperwergroep, plannen heeft ingediend bij de gemeente om tot upgrading van de supermarkt te komen, dit tot groot genoegen van de uitbaters, de heer en mevrouw Winnubst. Eindelijk een mogelijke positieve ont-wikkeling.

Wethouder Nico Aarts bezoekt eerst de basisschool Windekind en vervolgens de openbare school de Tovercirkel.

5

Editie 41 januari 2014

Page 6: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Goede gesprekken met enthousiaste directieleden, die trots zijn op hun school, zowel op het gebied van onder-wijs, het bevinden van de schooljeugd, maar ook op de schoolgebouwen waaraan onlangs stevig is gewerkt.

Wethouder Fred Gillissen gaat in ge-sprek met de heer Frans Bertram van Wonen Limburg en een aantal bewo-ners van de flat “'t Heeserhofke”. Ook hier komt het tot een goed gesprek, positieve plannen met het betrekken van de schitterende tuin bij dit flatge-bouw, voor het plaatsen van bewe-gingstoestellen en het optimaal benutten van de al aangelegde Jeu de Boules baan. Men zoekt o.m. financiële steun om dit te kunnen realiseren.Ook is men aldaar doende om ini-tiatieven te ontwikkelen ter onder-steuning van bewoners die kampen met eenzaamheid of andere klachten. Dit zou kunnen worden onderge-bracht in de werkgroep Senioren.

Wethouder Peter van Zutphen brengt in de Tichel een bezoek aan de heer Andy Hamstra, voorzitter van de Ver-eniging van Eigenaren , en een aantal medebewoners. Hoofdthema is de criminaliteit waar dit deel van de wijk het meest onder heeft te lijden,

alhoewel de laatste jaren het aantal criminele activiteiten sterk is afge-nomen. Een tweede punt betreft de geluidsoverlast van de nabij gelegen ringweg N281, waar een maximale snelheid van 100 kilometers per uur geldt. Reeds enige tijd wordt gepoogd de maximum snelheid te verlagen tot 80, doch de gemeente kan dit niet be-slissen. De N281 is een weg van de provincie. Toegezegd wordt dat wet-houder Aarts zich nogmaals over deze kwestie zal buigen.

6

Editie 41 januari 2014

Page 7: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Mevrouw Carolien Bruls, Gemeente- secretaris, neemt de taak over van wet-houder Barry Braeken en bezoekt in het Caumerveld de heer Funs Pluijmen. Pluijmen heeft aangekaart dat er in de Aletta Jacobsstraat niet alleen te snel wordt gereden, maar dat die straat ook wordt gebruikt als sluipweg en bepleit het treffen van de nodige maatregelen ter voorkoming van deze klachten, desnoods door afsluiting van deze straat. De politie heeft diverse onderzoeken gedaan naar de klachten en is tot de conclusie gekomen dat de meeste snelrijders eigen bewoners zijn en die vervolgens geattendeerd op hun eigen verantwoordelijkheid en rijgedrag door middel van een huis-aan-brief.

Daarnaast zijn aan de rand van het speelveld zwerfkeien gelegd om te voorkomen dat automobilisten over het veld rijden.

Na deze sessies komt het gezelschap voor een evaluatiegesprek weer bijeen en worden de ervaringen uitgewisseld, onder het genot van een hapje en een drankje.

Samenvattend een zeer geslaagde ontmoeting die de wijkraad moed geeft om op de ingeslagen weg door te gaan.

De redactieraad

7

Editie 41 januari 2014

Page 8: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

't Verhaal van de SLEUTEL(s) ofwel mannen kunnen niet zoeken.

Sinds wij hier in Heerlen wonen - nu bijna 6 jaar – gaan wij iedere woensdag-

middag bridgen in de Caumerbron bij Bridge Club Coriovallum. Zo ook die

bewuste middag. Het was zoals gewoonlijk weer heel gezellig en ook wel

spannend geweest, maar hoe onze score was zijn wij inmiddels vergeten,

maar niet wat er daarna gebeurde.

Zoals altijd Martin op de fiets en Henny met de auto.

Martin op de fiets dus, die natuurlijk afgesloten wordt als je hem een hele

middag onbeheerd achterlaat. Daar wordt, zoals iedereen weet meestal een

sleutel voor gebruikt die je dan heel zorgvuldig in je tas of waar dan ook

opbergt. En omdat Martin altijd alles hetzelfde doet zou er dus niets mis

kunnen gaan. ZOU.

Hij deed het vakje van z'n tas open waar ALTIJD de fietssleutel in zit, maar het

ding was niet te vinden. Andere vakken NIET. Jaszak NIET. Broekzak NIET.

PANIEK.

Hij had geluk, Henny was nog niet met de auto weg en thuis hadden we toch

een reservesleutel. Samen in de auto naar huis. Sleutel was snel gevonden en

maar weer terug naar De Caumerbron.

He, jammer nou, die sleutel paste niet. Het bleek een oud sleuteltje te zijn dat

allang in de container gegooid had moeten zijn. Een andere hadden we niet,

dus was het plan om de volgende dag de fiets in de auto te laden en ermee

naar de fietsenmaker te gaan om het slot te laten openbreken en een nieuw

slot te kopen.

Toen we weer thuis waren vroeg ik voorzichtig aan Martin of ik even in zijn tas

mocht kijken. Met enige tegenzin stemde hij toe , zeker wetende dat ik het

sleuteltje daar niet in zou vinden. Na een paar seconden zei ik “Zullen we dit

sleuteltje dan maar nemen Martin ?”

Conclusie was: mannen kunnen niet zoeken.

Natuurlijk werd dit verhaal door Martin bij de Zuid Limburgse Stoomtrein

Maatschappij aan de collega-vrijwilligers verteld. Vooral zijn collega-vriend

Arno vond dit wel zo'n stomme stunt. Dat zou hem niet kunnen gebeuren.

Daar kwam hij een week later achter.

8

Editie 41 januari 2014

Page 9: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Toen hun dienst als conducteur na een lange leuke werkdag erop zat, pakte

Martin zoals gewoonlijk zijn fietssleutel (uit het goede vakje) en Arno zoals

gewoonlijk zijn autosleutel (uit zijn jaszak.) Maar, wat een pech, geen auto-

sleutel. Goed voelen natuurlijk en oh wat een schrik, er zat een gaatje in de zak.

Natuurlijk was die sleutel daar doorheen gevallen.

Geluk bij een ongeluk was dat alle rijtuigen nog bij het perron stonden en ook

alle collega’s nog aanwezig waren. Samen werd alles doorzocht: het perron, de

rijtuigen en het restaurant. Geen sleutel.

Toen werd Elly – de vrouw van Arno – opgebeld. Of ze maar even de reser-

vesleutel kon komen brengen. Een buurman werd lief aangekeken en zo kwam

de reservesleutel in Simpelveld en Arno weer thuis.

De volgende dag was Danielle – zijn dochter – zo lief om met haar vader

nogmaals te zoeken op perron Simpelveld en daarna op de perrons van Eys,

Wylre en Valkenburg. Geen autosleutel. Toen werd besloten om dan maar naar

de politie te gaan en de sleutel als vermist op te geven.

Enkele uren later thuisgekomen vroeg Danielle of ze in zijn conducteurstas

mocht kijken. Arno nijdig tegen Danielle “Ik ben toch niet gek” Even daarna

dacht z'n dochter dat zij gek werd. Natuurlijk zat die sleutel in de tas die door

haar vader zo nauwkeurig nagekeken was.

Zou het dan toch waar zijn dat mannen niet kunnen zoeken?

Henny en Martin Brand

9

Editie 41 januari 2014

Page 10: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

DeVliegeniersbuurt(3)Eenserievandrieartikelen

Schiphol

Op deze plek in de Haarlemmermeer

zouden vroeger veel boten gezonken zijn

en kreeg daarom de naam Schip Holl of:

Scheepshol. “Hol” betekent dan “graf”.

Het zou een locatie geweest kunnen zijn

waar schepen in het meer waren ge-

zonken. Maar scheepswrakken werden

er echter nooit gevonden.

Een andere verklaring zegt dat het

woord afkomstig is van “Scheep Haal.”

Dat was een sloot waar schepen

versleept werden.

En een derde uitleg zegt dat de naam

komt van “Scip Hol” Een hol is een laag-

gelegen stuk land. Hol, van Holland. Daar

werd het hout vandaan gehaald voor

het bouwen van schepen.

Ypenburg

Is een wijk in Den Haag waar vroeger een

vliegveld was. Op 20 september 1992

werd het vliegveld gesloten en ontstond

een woonwijk voor ca. 30.000 bewoners

10

De oude verkeerstoren van vliegveld Ypenburg

Editie 41 januari 2014

Page 11: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Waalhaven

In 1919 werd een vliegveld aangelegd

ten zuiden van de Waalhaven en dat is

één van de havens van Rotterdam op de

linker Maas oever.

Melsbroek

De Duitse bezetter bouwde in 1940 een

militaire luchthaven op het grondge-

bied van Melsbroek. Dat is een plaatsje

vlak bij Brussel en het hoort bij de

Gemeente Steenokkerzeel.

Vliegveld Melsbroek

Gerrit J Geysendorffer

1892 – 1947: Bekend als piloot en

luchtvaartpionier in de begindagen

van de KLM. In 1927 maakte hij als

eerste een retourvlucht naar Neder-

lands-Indie. Je kunt zeggen dat hij e

eigenlijk de 1 intercontinentale char-

tervlucht maakte. Er waren onderweg

veel problemen door motorstoringen

en omdat ze dwars door de moesson

moesten vliegen.

Maar Geysendorffer wist alle pro-

blemen op te lossen.

11

Vliegveld Waalhaven 1929

Gerrit Geysendorffer

Editie 41 januari 2014

Page 12: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Louis Blériot

1 juli 1872 – 2 augustus 1936: vloog als

eerste met een vliegtuig over Het Kanaal.

(25 juli 1909) Hij vloog van Calais naar

Dover. Afstand 45 kilometer en de vlucht

duurde maar 37 minuten. De Daily Mail

had 1000 Pond uitgeloofd en hierdoor

aangemoedigd ontwierp hij zijn

ééndekkertoestel, de Blériot XI. Die

leverde met een driecilindermotor (de

Anzanzi W3) 25 PK. De Fransen waren

enthousiast, maar de Britten beseften

dat ze hun splendid isolation kwijt

waren. Ze zouden nu kwetsbaar kunnen

zijn voor luchtaanvallen. Blériot bleef

zich toeleggen op aeronautische

techniek. Tijdens WO I werden meer dan

5600 vliegtuigen geproduceerd voor

Frankrijk en Groot Brittannië en ook

andere landen. En hij maakte ook nog

motorfietsen.

Henri van Wijnmalen

3 september 1889 – 1964: Nam

vlieglessen bij Blériot. Hij beheerde de

vliegschool en de vliegshows in

Soesterberg. Later verhuisden zijn

vrouw Leontine en hij naar Engeland

waar hij zich bezig hield met renpaarden

en paarden fokken.

Louis Blériot

Soesterberg

Militair vliegveld nabij Soesterberg

tussen Utrecht en Amersfoort. Het

vliegveld was de bakermat van militaire

luchtvaart in Nederland. De autohan-

delaren Verwey en Lugard uit Den Haag

richtten in 1910 een heideveld in als

vliegveld. Maar dit werd door de Staat

der Nederlanden aangekocht om als

bas is te gaan d ienen voor de

Luchtvaartaf-deeling (LVA) voorloper

v a n d e h u i d i g e K o n i n k l i j k e

Luchtvaartmaatschappij. De LVA van het

leger maakte hier in 1913 de eerste

vluchten. Wegens bezuinigingen op

defensie is de basis in 2008 gesloten en

opgeheven.

12

Editie 41 januari 2014

Page 13: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Kerstviering 2013 Zonnebloem afd. Bekkerveld e.o.Op donderdag 12 december 2013 heeft de Zonnebloem afdeling Bekkerveld e.o. voor haar gasten de jaarlijkse kerst-viering gehouden.Zoals altijd konden wij daarvoor terecht bij Verzorgingshuis Tobias. De middag begon om 14.00 uur in de kapel van Tobias met een sfeervolle H. Mis die door onze nieuwe kapelaan Zuidinga werd opgedragen.

De aanwezige organist begeleidde de eredienst bij het zingen van diverse kerstliederen. Ca. 50 gasten en vrijwilligers waren bij de H. Mis aanwezig.

Na de H. Mis werd de kerstviering voortgezet in de grote zaal van Huize Tobias. Daar genoten ruim 65 aanwezige gasten van een kop koffie of thee met een heerlijk kerstgebakje van bakker Logister. Aansluitend verzorgde de bekende Heerlense Singer Songwriter Paul van Loo een aantal bij Kerst passende lie-deren, zowel uit zijn Limburgs als Engelstalig repertoire, onder bege-leiding van bijpassende achtergrond- muziek.

13

Editie 41 januari 2014

Page 14: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

In de pauze werden de aanwezige gasten nog getrakteerd op een glaasje advocaat met slagroom of een glas wijn. Na de pauze vervolgde Paul van Loo zijn optreden met nog enkele liedjes. De aanwezige gasten hebben zichtbaar genoten van zijn optreden, want het was muisstil tijdens zijn zangvoor-dracht.Op bijgaande foto's een impressie van de viering in de zaal.

Rond 16.30 uur werd de bijeenkomst beëindigd en hebben wij Paul bedankt voor zijn medewerking aan deze sfeer-volle kerstviering. Nadien heeft het bestuur van de Zon-nebloem afd. Bekkerveld nog veel posi-tieve reacties ontvangen over deze goed verzorgde middag.Wij hopen veel van onze gasten in 2014 terug te zien bij andere activiteiten van onze afdeling, waarover wij u geregeld zullen informeren.De eerstvolgende activiteit is een kienmiddag op 10 februari a.s. bij Tobias.

Gaarne maak ik van deze gelegenheid gebruik om u, mede namens onze vrijwilligers, een gezond en voor-spoedig 2014 te wensen.Ook wil ik u informeren over het onlangs geopende nieuwe bankreke-ningnummer van onze Zonnebloem afdeling bij de RABO bank te Heerlen.

Mocht u onze activiteiten met een vrijwillige bijdrage willen ondersteu-nen dan kunt u dat doen op deze nieuwe rekening: NL79 RABO 0136 6276 92 Ten name van JGM VAN LOO NAT.VER.DE ZONNEBLOEM HEERLEN.

Met vriendelijke groet,

Jo van Loo,Waarn. Voorzitter / penningmeesterZonnebloem afd. Bekkerveld e.o.

14

Editie 41 januari 2014

Page 15: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Uit vervlogen tijdenDe bijtjes

In een eerder verhaaltje zijn de on-deugden van de bijen aan de orde ge-weest. U weet nog wel, de was vol-poepen en mensen steken.

Let wel: bijen zijn onontbeerlijk voor de

bevruchting van ondermeer de fruit-

bomen. Thans is er sprake van massale

sterfte onder de bijenvolken. De angst

stijgt daarom bij de fruittelers dat dit

negatieve gevolgen zal hebben voor de

oogst. Niet ten onrechte. Ik weet niet

waar die sterfte door wordt veroor-

zaakt. Een aantal mogelijke redenen is

daarvoor wel aangewezen, doch de

echte waarheid is nog niet gevonden.

Wellicht zijn er meerdere oorzaken.

Een bekende boosdoener is de Farao-mijt. Een grote vijand van de bijestand. Dat beestje maakte in de vijftiger jaren van de vorige eeuw al veel slachtoffers. Ik zie het nog gebeuren bij onze bijen. De mijt had toegeslagen. En dan gebeurde het onontkoombare: de bijenconsulent kwam om alle bijen van onze imkerij de dood in te helpen. Je kunt je voorstellen. Alles waar je jaren met plezier aan hebt gewerkt wordt in een ogenblik ver-nietigd. Er zijn toen heel wat traantjes gevloeid en er is hard gevloekt in imkersland.

Een andere grote kwaal voor de bijtjes waren en zijn de bestrijdingsmiddelen die boeren op hun landerijen spuiten. Vaak dezelfde boeren die kwamen vra-gen om onze kasten in hun boomgaar-den te plaatsen. In de loop der jaren is dit euvel wel verminderd.

15

Editie 41 januari 2014

Page 16: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Er wordt gelukkig minder en natuur-vriendelijker gespoten.Niettemin: De bijensterfte voltrekt zich wereldwijd, waarom is – ook voor de deskundigen – nog niet duidelijk.

Overigens, weet u als u last van reuma hebt, dan is bijengift een zeer goed me-dicament. Een verre nicht van mijn moe-der, die reuma had, heeft eens enkele dagen voor onze bijenstal gezeten om zich te laten steken. Echter, als je rustig zit dan doen die beestjes niets. Zij be-klaagde zich daarover. Onze actie was resoluut. Een korf werd omgekeerd met de open kant naar haar toe en er werd een forse klap op de korf gegeven. Het heeft geholpen, althans zij is veelvuldig gestoken. Teveel echter, want ze rende als een haas weg.

In het voorjaar gingen veel imkers in de naoorlogse jaren met hun kasten en korven “op de koolzaad” .(Zie de foto op pag. 15). Die werd toen veel verbouwd hetgeen het Limburgse landschap een prachtige schakering van kleuren be-zorgde.Na de koolzaad komen de fruitbomen in de bloei en togen de imkers naar de hoogstamboomgaarden die er toen nog veelvuldig waren.In het najaar bloeide de hei en dan ging men naar grote natuurgebieden met heide zoals bij Maasmechelen in België.

16

Editie 41 januari 2014

Page 17: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Het transport van de bijenvolken was een avontuur. In alle vroegte opstaan, de kasten stevig dichtbinden en voor-zichtig op de vrachtauto van papier-handelaar Peters uit Kunrade zetten.De avond voor de reis waren de vlieg-gaten van de kasten reeds dichtge-maakt.

De jonge gasten – helpers bij dit avon-

tuur waaronder ikzelf – zaten achter op

de laadbak tussen de kasten. Nu hadden

de meeste imkers hun zaakjes prima in

orde. Helaas, en dat was altijd dezelfde

imker, waarvan de appartementen van

de dieren eigenlijk onbewoonbaar dien-

den te worden verklaard.

Als de auto rijdt valt het nogal mee

omdat de losgekomen bijen door de

wind snel worden meegenomen.

Echterop de plaats van bestemming

aangekomen, brak soms de hel los. Dan

ziet men wegrennende personen breed

met de armen zwaaiend en hard vloe-

kend het hazenpad kiezen. De

omstanders staan dan op afstand te

lachen. Toch, al met al een heerlijke en avon-tuurlijke hobby!?

Maar de honing is en blijft een heerlijkheid!!

17

Editie 41 januari 2014

Page 18: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Sinterklaas in onze wijk.Ook dit jaar was hij weer present in onze wijk, de Goede Sint en zijn Pieten. Lekker zwart zoals dat moet. In zijn Klaasmobiel ankerde hij eerst aan op het plein bij het winkelcentrum om groot en klein te begroeten en vervolgens in stoet naar Gasterie de Fabel aan de Benzenraderweg te gaan. Een feest voor de kinderen en voor alle kleintjes, een lief woord en een zak lekkers.Dank u wel Sinterklaas en alle Zwarte Pieten.

18

Sint in de Klaasmobiel

Sint op het winkelplein

Sint verwent de kinderen

Editie 41 januari 2014

Page 19: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

2e Bewonersbijeenkomst Dillegaard, de Tichel, Drieoortsput

Op dinsdag 19 november j.l. heeft de 2e bewonersavond voor de bewoners van De Tichel,Drieoortsput, Dillegaard e.o., plaats gevonden in de openbare basisschool De Tovercircel. De presentatie vond plaats door wijkagent Fred Janssen. De avond werd bezocht door een kleine 30 personen. De inbreng was prima en alles verliep naar wens. Er is o.a. gesproken over de verlichting ach-terzijde bebouwing Dillegaard nabij de garages, beperking van de toegankelijkheid van het park achter de Tichel, de snelheidsbeperking op de N281 stadsautoweg en acties richting Tom Tom, teneinde de vrachtautostroom vanuit Duitsland te beperken. Tevens werden de criminaliteitscijfers van het desbetreffende gebied onder de loep genomen en kwam de meldingsbereidheid van de bewoners en Burgernet uitgebreid aan de orde. Burgernet had diverse hebbedingetjes en aanmeldingsformulieren ter beschikking gesteld die aan de deelnemers van de avond werden uitgedeeld.Door het basisteam van de politie Heerlen was koffie, thee en cake ter beschikking gesteld. Gelet op de huidige stand van zaken is besloten om voorlopig geen bewonersavond te organiseren. De wijkagent kan met ingang van 2014 rechtstreeks communiceren met Burgernetleden. Mocht er in de toekomst aanleiding zijn om als buurt met de gemeente in gesprek te gaan, zal een afvaardiging daarvan aansluiten bij het buurtteam van Douve Weien/Caumerveld.Kortom een nuttige en geslaagde avond.Dank aan de welwillende medewerking van de directie en het bestuur van de Openbare basisschool De Tovercircel,

Met vriendelijke groet, Fred Janssen, - wijkagent

19

Editie 41 januari 2014

Page 20: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Thuisafgehaald.nl

„thuisafgehaald.nl“ is een site waarop mensen die graag koken een extra portie

eten aanbieden voor buurtbewoners die geen zin of tijd hebben om te koken.

Tegen een hele schappelijke prijs kunnen buurtbewoners een maaltijd bestellen

bij een thuiskok en het dan op een afgesproken tijd ophalen.

In deze buurt hebben zich tot nu toe drie koks aangemeld, “Gusto” ( Dillegaard),

“Eugenie1” (Bekkerveld) en “AbuSassie” (Douve Weien). Bij die laatste kunt u

naast drie keer in de week een (echt Turkse) maaltijd afhalen voor € 5.00 ook

regelmatig thuis aanschuiven voor een proeverij van echt Turkse gerechten.

Dus heeft u eens geen zin of tijd om te koken maar wilt u wel een lekkere mak-

kelijke gezonde snelle en ook nog betaalbare maaltijd op tafel zetten??? Kijk dan

eens op thuisafgehaald.nl en laat u verrassen door de kookkunsten van uw

buurtbewoners!!

Saskia Prins

20

Nieuwe speeltoestellenaan de A. Fokkerstraat

Editie 41 januari 2014

Page 21: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Bridge mededeling!

Na een succesvolle herstart in oktober jl. gaan we weer bridgen op vrijdag 21 februari 2014 in “De Admiraal” Heerlerbaan 107, parkeren kunt u op de parkeerplaats aan de overzijde.Het is de bedoeling om eenmaal per kwartaal een bridgemiddag te organiseren.Aanmelden kunt u bij Marijke Gerards, telefoon 045 -5413982 of per e-mail: [email protected]. Het is toegestaan om een bridgepartner van buiten de wijk mee te brengen; wij hopen op een groot aantal deelnemers, inschrijven kunt u vanaf 13.30 uur.

21

Agenda activiteiten Werkgroep Senioren

Vrijdag 21 feb. 2014 14.00 uur bridge in De Admiraal

Donderdag 3 april 2014 14.30 uur muziek beluisteren in de

Soos van De Chaletflate eIn de 3 of 4 week van april 2014 bloesemwandeling

Locatie muziek beluisteren: De Soos in de Chaletflat, Oude

Molenweg, Heerlen.

Els van Hooren is de contactpersoon voor het wandelen. Nieuwe

leden kunnen voor het precieze tijdstip telefonisch contact

opnemen: GSMnr. of via e-mail0638329217

[email protected].

Editie 41 januari 2014

Page 22: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Jay's Dance Vision in de finale van het WK Hiphop! De Heerlense hiphop school Jay's Dance Vision stond vorige week met de groep Scrumptiouz in de finale van het WK Hiphop in Belgrado. De meiden reisden een week eerder naar Belgrado om zich goed voor te kunnen bereiden op het wereldkampioenschap Hiphop. Op zaterdag 19 oktober imponeerden zij de jury en wisten zij zich te plaatsen voor de finale. Hierbij lieten zij meerdere ervaren groepen achter zich. Zij dansten diezelfde zaterdagavond de finale. Scrumptiouz heeft in deze finale zeer goed gedanst, ofwel 'geknald' om in de termen van de hiphoppers te blijven, en wisten de negende plaats te behalen. Voor een groep die twee basisdansers binnen twee weken heeft moeten vervangen door twee nieuwe dansers is dit een prima prestatie! De dansers hebben keihard getraind om de dans zo synchroon mogelijk te maken. Naar eigenzeggen hebben zij hun succes te danken aan hun plezier op het podium en achter de schermen. Helaas geen podiumplek, maar dit wisten de meiden heel sportief op te pakken: op dit moment trainen zij alweer voor de plaatsing van het WK 2014 in Glasgow en is over 2 weken alweer de eerste plaatsingswedstrijd.

Nicky van Elteren

22

Editie 41 januari 2014

Page 23: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Muziek luisteren donderdag 5 december 2013

Toevallig was het 5 december, dat onze 2 maandelijkse muziekmiddag plaatsvond. De wind waaide verwoed door de bomen, wat bij deze tijd hoort.Het was als vanouds gezellig en Els , lid van de werkgroep senioren van de Groene Wijk, trakteerde de luisteraars op een heerlijke speculaasvlaai en versnaperingen. De muziek begon met het beluisteren van de glasheldere sopraan Susan Boyle. Zij zong o.a.

1. Wild horses2. I dream a dream3. Cry me a River4. You 'll see

Cecilia Bartoli vertolkte operaliederen van Mozart uit “la Nozze de Figaro” en “Cosi fan Tutte “ met Daniël Bärenbaum en het Berliner Philharmoniker. Vervolgens het pianoconcert no. 23 van Wolfgang Amadeus Mozart met Daniel Gerard als pianist en het Wiener Mozart Ensemble.Montserrat Caballė zong het bekende lied “Barcelona” met Freddy Mercury.

Els maakte bekend, dat de heer Frans van der Maesen, ivm zijn hoge leeftijd opgehouden is met ons tekst en uitleg te geven over de muziekstukken . Wij gaan proberen, ieder die een muziekstukje meebrengt , waar hij of zij goede herinneringen aan heeft , dit zelf aan te prijzen of er iets over te vertellen. Samen komen we er wel uit denk ik.Verder wens ik jullie fijne feestdagen en een goed 2014.Tot begin februari in de Soos van de Chaletflat.

Margot Huyser

23

Politiespreekuur

Lokatie : Ovidiusstraat 115 bij de ApotheekJanuari: 9 ja. en 23 jan.februari: 6 febr. en 20 febr.maart: 20 maart. 6 maart vervaltapril: 3 april en 17 april.

Fred Janssen - wijkagent

Editie 41 januari 2014

Page 24: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Pilot zonnepanelen Douve Weien

Wij willen u graag op de hoogte houden van de stand van zaken in de pilot. Op 28 november hebben wij een informatie-avond gehouden en drie installateurs van zonnepanelen zijn voorgesteld. Deze installateurs zijn geselecteerd door de werkgroep de Groene Wijk Duurzaam op basis van prijs en kwaliteit.

Inmiddels is de inschrijftermijn voorbij en zien we dat 13 installaties zijn geplaatst en dat er nog 27 offertes open staan. De initiatiefnemers van de pilot, de stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld en de gemeente Heerlen zijn erg tevreden over de belangstelling uit de wijk en danken de mensen die interesse hebben getoond en een installatie hebben aangeschaft. Verder hopen zij dat nog meer mensen over-gaan tot aanschaf van een zonne-installatie.

De werkgroep de Groene Wijk Duur-zaam heeft gezien de belangstelling besloten een vervolg te geven aan de pilot. De werkgroep neemt deel aan een aantal projecten zoals de Internationale Bau Ausstellung Parkstad. Deze projecten en hun deelnemers kunt u vinden op http://www.iba-

parkstad.nl.

Verder zal oriënterend worden ge-sproken met partijen in de markt zoals onder andere warmteonderzoek aan woningen, energieteams in de wijk en het Mijnwaterproject.De werkgroep heeft een rapport opgesteld waarin staat wat de missie en doelstelling is van de Groene Wijk Duurzaam. Dit rapport zal in het voorjaar worden gepresenteerd. Duidelijk is dat er hard gewerkt is in de afgelopen periode en dat het komende jaar nog meer projecten in de wijk zullen ontstaan op het gebied van duur-zaamheid.

De communicatie van de Groene Wijk Duurzaam zal verlopen via diverse ka-nalen waaronder de Facebook-pagina op internet (te vinden via zoekterm Groene Wijk Duurzaam). Indien u be-langstelling heeft, vragen heeft, of u wil deelnemen aan dit initiatief kunt u zich altijd melden via het email adres van de Groene Wijk Duurzaam: [email protected]. Zo blijft u altijd op de hoogte van de voort-gang en deelname aan nieuwe projec-ten!

De gemeente Heerlen heeft nog aan-gegeven dat ze erg tevreden zijn over de samenwerking in de

werkgroep en de goede organisatie van de Wijkraad en is blij met de kans die hierdoor is geboden.

Dagmar Stassen - Gemeente Heerlen

24

Editie 41 januari 2014

Page 25: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

ATTENTIE ---- ATTENTIE ---- ATTENTIEDe wijkraad heeft nog steeds behoefte aan vrijwillige medewer-kers. Uw hulp kunnen wij goed gebruiken bij al onze activiteiten zoals in de werkgroepen Senioren en Wijkontwikkeling, maar ook in onze redactieraad. Kom en help, schrijf een stukje, doe mee met de fotowedstrijd. Elke hulp is welkom.

Bel daarvoor naar Theo Scheepers nummer 045- 5416931 ofmail naar: [email protected]

25

Editie 41 januari 2014

Page 26: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

GEDICHTENRUBRIEK

WAT IK WENS

WAT IK WENS IS GELUKEN GEZONDHEID VOOR IEDEREEN

MAAR DAT NIET ALLEEN: DAT DE MITRAILLEURS ZULLEN ZWIJGEN

DAT ARME MENSEN MEER WELVAART KRIJGENDAT DE WAPENHANDEL ZAL STAKEN

DAT ZE EINDELIJK OPHOUDEN MET RUZIE MAKENWEG MET DICTATORS EN WEG MET DIE HAAT,WEG MET HET BLOED EN MESSEN OP STRAAT

WEG MET EENZAAMHEID ANGST EN VERDRIETWEG MET ALLE PIJN EN ELLENDE DIE JE ZIET.

WAT WIJ VERLANGEN IS GELUK EN GEZONDHEID VOOR ALLEMAAL - DAT IS TOCH KLARE TAAL…..

WAT IK WIL IS VREDE EN VOORSPOED,MEER RUST EN STILTE DAT IS ZEKER GOED.

26

Editie 41 januari 2014

Page 27: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

27

Editie 41 januari 2014

MIJN WENS VOOR AL WAT LEEFT OP AARDE:LAAT EENIEDER IN ZIJN EIGEN WAARDE

LAAT DIEREN EN KINDEREN NIET ALLEENOOK NIET OUDE MENSEN, WANT DAT IS GEMEENLAAT DE HEBZUCHT EN HET GRAAIEN VERDWIJNEN

EN NOG EENS EEN ECHTE ENGEL VERSCHIJNENLAAT HEM HET GOEDE NIEUWS BRENGEN: VREDE KAN ECHT !!! GEWELD IS SLECHT!

WAT IK TOCH ALLEMAAL VERLANG VOOR IEDEREEN…..MAAR STA IK MET AL DEZE GEDACHTEN ALLEEN?ZAL VAN DIT ALLES OOIT IETS TERECHT KOMEN

OF BLIJVEN HET MAAR KINDERLIJKE DROMEN?

P A U L A V A N R O O N

Page 28: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Fotowedstrijd.

Door een ernstige ziekte van een van de leden van onze redactieraad, de persoon die de fotowedstrijd organiseerde en ook het meeste benul van fotografie heeft, lukt het helaas deze keer niet om de wedstrijd te laten plaatsvinden. De ontvangen foto’s zullen meedoen aan de wedstrijd die in de volgende wijkkrant wordt gehou-den.

28

Editie 41 januari 2014

Uitreiking Beweegdiploma GV Corivallum

Zaterdag 18 januari was het dan zo ver; Wethouder Gillissen had de eer om de eerste 23 beweegdiploma's van Lim-burg uit te reiken bij Gymnastiek- en Dansverenging Coriovallum in Heerlen.

Onder toeziend oog van een groot publiek lieten de kinderen zien welke vaardigheden ze hadden geleerd. Dit varieerde van koprollen en balk lopen tot huppelen en hinkelen.

Bewegen tussen 2 en 6 jaar is voor kinderen heel belangrijk, want in die leeftijdsfase vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. Een goed motorisch fundament heeft sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid en daarom is het belangrijk om hierop in te spelen. Daar-om introduceert de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) het landelijk 'beweegdiploma' voor kinde-ren van 2 tot en met 6 jaar. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan de basisbeginselen van bewegen om zo de motorische en sociale ontwikkelingen te prikkelen.

Heb je nog vragen en/of wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op onze website: www.gvcoriovallum.nlof stuur een email naar [email protected].

Gymnastiek en Dansvereniging G.V. Coriovallum

Page 29: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

Geslaagde avond Kerstin, de Groene Wijk.

Op 11 december 2013 heeft de senioren groep van onze wijkraad een Kerstin gehouden in de Admiraal op de Heerler-baan.De deelnemers worden door Peter Kastrop - voorzitter van de wijkraad - verwelkomt.Daarna was een driegangen menu geor-ganiseerd met aansluitend een verras-sende verloting.

De hoofdprijs - een mand gevuld met levensmiddelen werd gewonnen door mevrouw Thomas ,bewoonster van de Oudemolenweg.Onze dank gaat uit naar allen die ons hebben gesteund n.l. De wijkraad, Woningcoöperatie Wonen Zuid, en de volgende winkeliers op ons winkelplein:ETOS, Bloemenzaak Het Boeketje, Broodje Mik, Bakkerij Ger Logister

en de Plusmarkt.Wij zien terug op een geslaagde avond en hopen in dit jaar op nog meer deelne-mers.Wij zullen u tijdig op de hoogte te stel-len.

Maria Duijsings , Werkgroep Senioren

Editie 41 januari 2014

29

Page 30: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk Editie 41 januari 2014

30

Scouting Bekkerveld bestaat 70 jaar.

In 1944 begon de Verkennersgroep in het Bekkerveld. In 2014 wordt het jubi-leum groots gevierd. Scouting Bekker-veld maakt er een feestjaar van met veel groepsactiviteiten. Zaterdag 22 februari is het Jeugd-Carnaval een feestmiddag voor de hele wijk. Voor NL-Doet op 22 maart worden mensen uitgenodigd om in en rondom het Scou-tinggebouw te komen klussen. Zie hier-voor: Scouting Bekker-www.nldoet.tk. veld organiseert een feestelijke open dag op zaterdag 5 april.

Op zaterdagavond 21 juni wordt een grootse reünie gehouden voor alle oud-leden van 1944 tot nu. Komende zomer gaan alle speltakken op groepskamp naar Opglabbeek in België. Dit jubi-leumjaar zullen ook nog een groepsuit-stapje, een gezamenlijke kookwedstrijd en de Roefeldag georganiseerd worden. Het wordt een druk jaar voor Scouting Bekkerveld en dit alles onder het motto “70 jaar actief!” Bij Scouting Bekkerveld spelen elke zaterdag 85 jeugdleden in 7 speltakken. Er zijn aparte groepen voor meisjes en jongens: Kabouters vs. Welpen en Gidsen vs. Verkenners. Daardoor sluiten de programma’s optimaal aan bij de

Page 31: Editie 41 februari 2014

Editie 41 januari 2014De Groene Wijk

31

belangstelling van de jeugd. Elke zaterdag worden er afwisselende programma’s gedaan zoals: een bosspel of speurtocht, een sportdag, zelf eten klaarmaken of ‘n jungle-hut bouwen. Scouting is samen spelen, leerzaam en plezier maken. Kinderen die eens willen komen kijken zijn welkom. Zaterdag om 11 uur voor 5 tot 10 jaar, om 14 uur voor 10 tot 14 jaar of om 19:30 uur voor jeugd 14 tot 22 jaar.

Scouting Bekkerveld ligt aan de Benzenraderweg 190, tussen brandweer en ziekenhuis.Zie voor meer informatie over het Scoutingspel en alle Scoutinggroepen in de regio: www.laatjeuitdagen.nl of bel met Jan Willem: 06-49409922.

Jan Willem Gooyen

Page 32: Editie 41 februari 2014

De Groene Wijk

BESTUUR:Stichting Wijkraad Douve Weien/Caumerveld

Peter Kastrop voorzitterJeu Triebels vice-voorzitterTheo Scheepers secretarisAnjo Pelzer penningmeesterTes Gybels werkgr.Wijkontwikkeling

Secretariaatsadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 5416931

Politie/brandweer/ambulance 112

Politie (geen spoed) 0900 88 44Centr. huisartsenpost NightCare 577 88 44Dierenambulance 570 80 00Gemeente Heerlen 14 045Drugs- en tippeloverlast 14 045Klachtenlijn Openbare werken 14 045Acute zorg aan huis (24 uur) 561 61 62Atrium MC Heerlen 576 66 66S.O.S. telefoon 571 99 99Klantenservice Meandergroep 0900 699 06 99

Belangrijke telefoonnummers:Alarmnummer

Editie 41 januari 2014

COLOFON:

Redactieraad:

Theo Scheepers vormgeverMartin FrankortJohn BleizeHenny BrandMartin BrandThérèse Ricker

Redactieadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 [email protected]

Het blad verschijnt 4x per jaar.Einddatum inlevering kopij 2014:15 maart, 15 juni, 15 september, 15 decemberKopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 DPI.

De redactie neemt zich het rechtvoor kopij niet te plaatsen of in te korten.

Bezorging van de wijkkrant:Heeft u de wijkkrant niet ontvangen,neem dan contact op met

Theo Scheepers -

045 5416931