Editie 38 april 2013

28
De Groene Wijk April 2013 editie 38 Wijkkrant uitgegeven door stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld

description

 

Transcript of Editie 38 april 2013

De Groene WijkApril 2013 editie 38

Wijkkrant uitgegeven door stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld

De Groene Wijk Editie april 2013

2

Pag.12/13 FotorubriekPag.14 De Zonnebloem zoekt gastePag.15/16 Zonnepanelen in onze wijkPag.16/19 Vraaggesprek over zonnepanelenPag.20/21 Uit vervlogen tijdenPag.21 Spreekuur WijkagentPag.22/23 Kinderen maken muziekPag.24 Heerlen en digitale dienstverleningPag.25 De Zonnebloem zoekt vrijwilligersPag.26 Kerstfeest in de HagedoornPag.27 Gedichtenrubriek

IndexPag. 2 De lente in aantocht?Pag.3 De nieuwe redactieraadPag.4 Van boven de rivierenPag.5/6 Beleidsplan Wijkraad 2013Pag.7 Michelles kinderopvangPag.8 Muziekmiddag van 4 februariPag.8 Agenda activiteiten seniorenPag.9 De bloesemwandeling.Pag.10/12 Historie van de wijkraad (5)

Iedereen dacht dat de lente kwam.........maar de winter bleef!

De Groene Wijk Editie april 2013

3

De nieuwe redactieraad

Martin Frankort

John Bleize

Thérèse Ricker

Henny Brand

Theo Scheepers

Martin Brand

De Groene Wijk Editie april 2013

Van boven de rivieren naar LimburgHoewel wij met heel veel plezier in het westen van het land hebben gewoond, is het wonen in Zuid Limburg een verademing. En waarom dan wel ?

Zo maar wat verschillen:

- Op de zee na is het landschap meer dan prachtig en dus heerlijk om

te fietsen

- De Zuid Limburgse Stoomtrein Mij in Simpelveld

- Altijd ruimte om je auto te parkeren

- Veel en veel minder verkeer op de weg

- De beleefdheid van de jeugd is opvallend

- Het Bourgondische uitgaansleven, waar ook het cafébezoek toe

behoort

- Een veel minder gejaagd leven

- Goedkoper in veel opzichten

- Duitsland en België wel heel erg dichtbij

- Carnaval en de daarbij horende familie/vriendenkring

- De gemeente Heerlen en dan denk ik aan de pilot voor

zonnepanelen

- En dan nog alles wat wij inmiddels al als heel gewoon zijn gaan

beschouwen

Of er geen minpunten zijn ?

Jawel, natuurlijk, maar het zijn er maar heel erg weinig, gelukkig maar.

U begrijpt, terug naar het noorden is geen optie meer.

Henny en Martin Brand

4

De Groene Wijk Editie april 2013

Beleidsplan Wijkraad 2013

Het beleid voor het jaar 2013 is door het bestuur van de stichting deels hetzelfde als in voorgaande jaren. Een belangrijk aspect van wijziging betreft echter de organisatie en structuur van de wijkraad. Doel van het bestuur is een verhoging van effectiviteit maar vooral ook de efficiëntie, alsmede het verkleinen van het bestuur. Dit kan worden verkregen door een meer directe aansturing van-uit het bestuur.

De navolgende acties zullen worden gerealiseerd:

De werkgroepen Wijkontwik-keling en Veiligheid zullen worden samengevoegd. Dit ondermeer om de overlapping die thans regelmatig plaats-vindt, te voorkomen.

De werkgroep Jeugd en Sport zal worden opgeheven. Deze werkgroep is in feite overbodig, omdat een groot aantal evene-menten voor de jeugd zoals S i n t e r k l a a s , H a l l o w e e n , sportactiviteiten, culturele uitstapjes etc. thans buiten de werkgroep om worden georga-niseerd door ondermeer sport-verenigingen, scholen, scouting Bekkerveld en met de

wijkorganisatie Aarveld/Bekker-veld samen met enkele perso-nen van onze wijk. Wel zullen enkele acties vanuit het be-stuur worden gevolgd en aan-gestuurd.

De werkgroep Senioren zal een andere werkwijze krijgen. De mensen uit die werkgroep die iets organiseren zullen hierover direct met het bestuur overleg kunnen plegen. Een centrale aansturing blijkt niet effectief.

D e R e d a c t i e r a a d , verantwoordelijk voor het wijkblad en de website, zal direct door de secretaris van het bestuur worden aangestuurd.

Door hiervoor genoemde wijzi-gingen, zal het bestuur, thans nog bestaande uit 8 personen worden teruggebracht tot 5 personen. Hierdoor wordt de gewenste meer directe aan-sturing door het bestuur verkregen en zijn vergaderin-gen van plenaire aard niet meer nodig.

5

De Groene Wijk Editie april 2013

Concrete naar buiten gerichte activitei-ten zijn de navolgende:

Wijkontwikkeling en Veiligheid: - De contacten met de gemeen-

telijke diensten, met politie en Bureau Handhaving blijven bestaan. In alle gevallen van tekortkomingen in de infra-structuur en het onderhoud daarvan – bv. slechte trottoirs, frequent verstopte rioleringen -, maar ook in gevallen van cri-minaliteit, overlast, vandalisme etc. zal de nieuwe werkgroep – er komt nog een nieuwe naam – in actie komen. Wel zullen al onze wijkbewoners herhaalde malen en met nadruk erop worden gewezen dat ook zij in actie kunnen komen, door di-rect de desbetreffende perso-nen en diensten te benaderen. In steeds betere mate blijken gemeentelijke diensten, politie en Bureau Handhaving hierop in te spelen.

- De activiteiten voor de jeugd worden – soms mede op initia-tief en/of door inspraak van het Bestuur – door personen bui-ten de wijkraadorganisatie georganiseerd.

- Door een recente uitbreiding van het aantal personen dat

- evenementen voor onze senio-ren organiseert, kunnen er meer evenementen voor meer wijk-bewoners worden gehouden.

- De redactieraad zal zorg dragen voor het doen verschijnen van het wijkblad “De Groene Wijk” en het bijhouden van de website. Voor een goede com-municatie naar wijkbewoners en derden zijn dit onontbeerlijke instrumenten.

- Het bestuur zal de communi-catie met alle relaties onder-houden en waar nodig de rela-tiekring uitbreiden.

- Het bestuur zal ook openstaan voor andere ontwikkelingen die positief voor onze wijk zijn.

- In financieel opzicht zal het Bestuur de in het verleden ge-volgde richtlijnen continueren. Dat houdt in, dat daar waar het nodig is, de geldelijke onder-steuning van de gemeente zal worden aangesproken. Het bestuur is zich ervan bewust dat het gaat om gemeenschaps-gelden, waar zorgvuldig mee dient te worden omgegaan.

Het Bestuur van de Wijkraad

6

De Groene Wijk Editie april 2013

Van Michelles Buitenschoolse Opvang naar Michelles Kinderopvang

In juni 2011 opende Michelles Bui-tenschoolse kinderopvang haar deuren. Inmiddels is de buitenschoolse opvang bekend in de regio en maken veel kin-deren en ouders hier met plezier ge-bruik van.

In januari besloten we onze diensten uit te breiden voor de jongere kinderen (0 tot 4 jaar) en binnen korte tijd wisten ouders ons kinderdagverblijf te vinden.

Ik kan wel zeggen dat ik er trots op ben dat we dit samen met onze medewer-kers, in zo'n korte tijd hebben weten te realiseren.

Onze visie op kinderopvang is helder:

kinderen krijgen bij ons altijd een warm welkom en voelen zich thuis,

de groepen zijn en blijven klein

we zijn flexibel in openings-tijden en dagen en laten ons leiden door de behoefte van de ouders,

we bieden extra diensten aan zoals vervoer in eigen beheer, waardoor er meer rust ontstaat voor de ouders,

we bieden de kinderen een actief en afwisselend program-ma waardoor er altijd iets leuks te doen is.

we laten zien dat onze kinder-opvang niet zomaar een plek is maar een plek die ondersteu-nend is voor ouders en kinde-ren door met hen mee te den-ken en onze dienstverlening op de wensen aan te passen.

Er is veel rumoer binnen de kinderop-vang: hot item is de kosten van de op-vang en het zoeken naar alternatieven om deze kosten te drukken. Uiteraard begrijp ik dit als eigenaar van een ver-gunninghoudende kinderopvangorga-nisatie zeer goed en mijn antwoord hierop is dan ook eenvoudig: bied de kwaliteit die ouders en kinderen ver-wachten en verras ze met meer!N i e u w s g i e r i g g e w o r d e n ? O p www.michelleskinderopvang.nl vindt u veel meer informatie. Uiteraard is iedereen van harte welkom eens een kijkje te komen nemen en te ontdekken wat een kleinschalige en huiselijke kinderopvang (volgens ons) nu echt in houdt. Ik zie uit naar onze ontmoeting!Michelle Hurkens

7

De Groene Wijk Editie april 2013

Muziekmiddag van 4 februari

De weergoden waren ons deze donder-dag niet goed gezind. De voorspellingen waren negatief en deze keer had de ge-meente gelukkig bijtijds zout gestrooid.De tafel was omsingeld door gemoti-veerde mensen en de koffie stond op ons te wachten.Het repertoire van vanmiddag werd ingeluid met de “Siciliaanse Vespers” van Verdi, gezongen door de vrouw met het brede register, Maria Callas. Erg mooi. Johan Strauss kwam om de hoek kijken en vergaste ons op zijn beroemde Radetski mars.Zijn zoon Joseph met zijn compositie Feuerfest. Via Strauss belandden we bij Mozart en beluisterden zijn concert voor harp en fluit. Zeer verfijnde muziek.

Toen volgde Carl Maria von Weber en zijn klarinetconcert. Rondo allegretto. Beethoven was deze middag het sluit-stuk van het klassieke repertoire. Wij luisterden naar zijn Pastorale oftewel de

e6 Symphonie, gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest.Langzaam maar zeker gingen wij over op de lichtere toer , filmmuziek met liedjes uit de jaren 60 zoals “ La vie en Rose” en “Love letters in the sand” vervolgens “Singing in the rain” en tenslotte “Blue Moon”.Het was een brokje nostalgie dat vooral onze generatie erg aansprak. Zo heeft deze middag ons weer de nodige kunst-vitaminen opgeleverd.

Mw M. Huyser

Agenda activiteiten Werkgroep Senioren

Donderdag 4 april 2013 14.30 uur Muziek beluisteren in de Soos van de Chaletflat Oude Molenweg 5

Dinsdag 23 april 2013 Bloesemwandeling: voor inlichtingen bel045-5426194

Donderdag 6 juni 2013 14.30 uur Muziek beluisteren in de Soos van de Chaletflat Oude Molenweg 5.

8

De Groene Wijk Editie april 2013

Beste wandelaars van de Groene Wijk,

Door het mooie weer is de lente al in volle gang!!

Ook dit voorjaar organiseert onze wijk-vereniging weer een bloesemwan-deling en wel op dinsdag 23 april 2013. We vertrekken om 13.00 uur bij de o-ranje brievenbus op het plein aan de

van Weerden Poelmanstraat t.o. de Plus, om van daaruit te carpoolen naar Slenaken, waar de wandeling start.Het is een wandeling van 8 km door de “ Parel van het Heuvelland “U kunt zich vooraf aanmelden en daar-bij aangeven of U met de auto komt en/of U eventueel 1 of 2 personen kunt meenemen. telefoonnummer 045-5426194 ofemail : [email protected] verband met het versturen van toekomstige berichten willen we graag gebruik maken van email. Vandaar onze vraag uw emailadres door te geven.Met hartelijke groeten en graag tot dan !Marie-José van der Meer en Els van Hooren ;Werkgroep Activiteiten Senioren, wandelingen

Wij gaan kienen!! Wij gaan Kienen!! ! Wij gaan kienen!!!!

De werkgroep Senioren is onlangs met twee vrijwilligers uitgebreid.Mevrouw Maria Duijsing en de heer Nic Vandeberg willen zich inzetten om onze wijksenioren in de gelegenheid te stellen te kunnen kienen.

Een prima uitbreiding van de activiteiten die door de werkgroep Senioren wordt aangeboden. Dus naast wandelen, muziek beluisteren, uitstapjes maken etc. nu ook

Kienen

9

De Groene Wijk Editie april 2013

Historie van onze wijkraad.(Een serie van 5 artikelen)

Wat is er nog te doen in onze wijk? (5)

Allereerst een korte aanvulling op het-geen in het vorige artikel is gesteld over de financiën en dat mogelijk aanleiding tot misverstanden zou kunnen geven. Het ging over de zuinigheid van onze wijkraad en het dienen af te zien van een gemeentetoelage in 2012. Ja, de wijkraad is zuinig geweest en is ook van zins dat te blijven doen. Een ding dient echter duidelijk gesteld te worden: uit zuinigheid is nimmer iets achterwege gelaten dat nodig was. Dat zou verkeerde zuinigheid zijn. Maar ook wij zoeken niet bewust naar geldver-slindende zaken om maar van het geld af te komen.Een jaar zonder toelage? Dat was niet onze keuze, de gemeente heeft dat zo verordonneerd.

De wijkraad bestaat thans 10 jaar. Een reden om een feestje te geven? Ja en nee! Ja. Er is – en dat is in eerdere arti-kelen reeds gesteld, toch het een en ander gerealiseerd.

Nee. Niet alles is naar wens gelukt en er

blijft nog veel te doen. Een wijk leeft en

verandert.

Dat vergt eigenlijk een constant oog houden op nieuwe ontwikkelingen. Bewoners gaan en komen. Ook nieuwe wijkbewoners moeten het gevoel krij-gen dat zij in een goede wijk wonen. Dat er een gevoel van veiligheid heerst en dat er een, weliswaar, beperkte mate van saamhorigheid bestaat. Daarom: geen feestje maar doorgaan met veel elan, met het idee, dat het helpt.De vrijwilligers die dit werk doen moeten gewaardeerd worden. De bereidheid om actief deel te nemen neemt af, de kritiek neemt echter toe.Waarom is dit niet……… waarom dat ………., hoe is het mogelijk dat jullie……..!Deze kreten komen er, doch gelukkig niet al te veel.

Wat staat ons nog te doen, wat is er nog niet gerealiseerd!

_ Een adequate renovatie van het winkelcentrum laat al te lang op zich wachten. De wijkraad heeft alle zeilen bijgezet om spoed achter deze zaak te zetten, doch het heeft lang geduurd alvorens de desbetreffende partijen tot een overeenkomst zijn gekomen. Het is nu wachten op concrete plannen tot renovatie. En dan moet het nog daadwerkelijk uitgevoerd worden.

10

De Groene Wijk Editie april 2013

- De concrete bouw van het Mul-tifunctioneel centrum (MAB). Hier zijn alle plannen concreet, de vergunningen zijn afgegeven. Bij het maken van deze tekst was het wachten op de eerste spade. Feit is echter dat het MAB er komt. Een gewin voor niet alleen onze wijk maar voor geheel Heerlen-Zuid. Overigens bij dit project blijft de wijkraad betrokken door zitting te nemen in een raad die moet zorgen voor een goed functione-ren van het gebouw.

_ De veiligheid van de wijk vanuit de entiteit “Criminaliteit en vandalis-me” is en blijft een voortdurende zorg. Samen met de Politie en Bureau Hand-having hopen wij deze bedreigende za-ken nog verder terug te dringen. Overigens leven wij thans in een geze-gende wijk – de veiligste van Heerlen – maar het kan nog altijd beter.Bij dit item is de hulp van alle wijkbe-woners van groot belang. Kijk om je heen en signaleer ter bestemde plaatse._ De veiligheid als het gaat om verkeersveiligheid, de toestand van stoepen en bestrating, etc.Ook dit is een aspect dat voortdurend aandacht verdient. Overigens kunnen bewoners hun klachten in eerste in-stantie kwijt bij gemeente en politie.

_ De saamhorigheid. Dit is een moeilijke factor vooral omdat onze wijk een erg gemengde samenstelling kent. Op zich genomen is dit een positieve zaak, doch bevordert de saamhorigheid niet.Om dit te bevorderen worden regel-matig een aantal evenementen geor-ganiseerd.

Evenementen voor onze senio-ren zoals wandelingen, uitstap-jes, muziek beluisteren etc.

Jeugdevenementen zoa l s Sinterklaas, Halloween, speel-dagen etc.

Indien mogelijk een wijkfeest voor alle wijkbewoners.

Voordrachten, lezingen, e.d. over diverse onderwerpen ( re-cent het pilot-project zonnepa-nelen.)

11

-

De Groene Wijk Editie april 2013

_ Het warm houden van onze

relaties. Voortdurend contact blijven

zoeken met alle instanties die voor onze

wijk van nut zijn

_ Het kwalitatief en kwantitatief

op niveau houden van bestuur en

werkgroepen. Zonder enthousiaste

vrijwilligers is dat niet mogelijk.

Met deze ontboezeming sluit ik deze 5-delige serie over het wel en wee van onze wijkraad in 10 jaar af.

Dit is van nut voor onszelf. Een goede spiegel naar het verleden om de toe-komst beter te maken.Dit is van nut voor derden zoals wijk-bewoners, gemeente, allen die iets met Douve Weien/Caumerveld te maken hebben of hebben gehad.

EEN VERANTWOORDING.

Theo Scheepers

FOTORUBRIEKIn volgende edities van dit wijkblad krijgt u de gelegenheid om foto’s te plaatsen. Het onderwerp doet niet ter zake, denk aan vakantie, hobby, tuin, wijk, evenement etc. Uiteraard hebben wij niet de ruimte om tientallen foto’s te plaatsen. De redactieraad maakt de keuze!

12

De Groene Wijk Editie april 2013

13

Drie eenzame boompjes

Deze makkers hebben het graag koud!

Onze stoomtrein.

Het veld is klaar voor het poten van aardappelen

De Groene Wijk Editie april 2013

afdeling Bekkerveld e.o.

Aan de bewoners van de wijken Bekkerveld/Aarveld en Douve Weien/Caumerveld

Wilt u ook gast bij ons worden?

Al meer dan 40 jaar is de Zonnebloem afd. Bekkerveld e.o. Heerlen actief in de wijken Bekkerveld/Aarveld en Douve Weien/Caumerveld. Naast het bezoe-ken van zieken en/of eenzame ouderen verzorgen wij onder meer kienmidda-gen, een lentemiddag, ziekendagacti-viteiten, een jaarlijks uitstapje voor de gasten en een kerstviering. Voor een bescheiden bijdrage kunnen onze gasten daaraan deelnemen. Daarnaast hebben wij een actieve Welfaregroep in onze afdeling die, veelal iedere maandagmiddag, onder leiding van enkele vri jwi l l igers diverse handwerkactiviteiten verricht. Deze vinden plaats in Ouderencentrum “de Haagdoorn” aan de Ypenburgstraat 160. Ook de Zonnebloem regio Heerlen, waaronder wij ressorteren, organiseert jaarlijks diverse activiteiten waaraan onze gasten eveneens, tegen een bescheiden bijdrage, deel kunnen nemen.

Jaarlijks wordt door het regiobestuur de zogenaamde Zonnewijzer uitgebracht waarin de regioactiviteiten staan vermeld. De gasten ontvangen deze via de afdelingen.

Om gast van een Zonnebloemafdeling te zijn, hoeft u niet perse betalend lid van de Nationale Zonnebloem in Breda te worden.Hebt u als gast interesse in deelname aan onze Zonnebloem- en/of Welfare-activiteiten dan kunt u zich aanmelden bij een van de hierna genoemde be-stuursleden.

Bestuursleden:Penningmeester en waarnemend voor-zitter: Jo van Loo, Caumerbeeklaan 5, 6417 BE Heerlen. Tel. 045-571.74.16Bestuurslid Bezoekwerk: Lucie Hinz, Annalaan 16, 6417 CR Heerlen. Tel. 045-571.48.12Voor deelname aan de Welfare middagen kunt u contact opnemen met:Welfare leidster: Tiny van Loo, Caumerbeeklaan 5,6417 BE Heerlen. Tel. 045-571.74.16

Met vriendelijke groet,Jo van Loo,

14

De Groene Wijk Editie april 2013

Zonnepanelen in onze wijk.

Op 31 januari jl. hebben wij als wijkraad van De Groene Wijk samen met de ge-meente Heerlen een bewonersbijeenkomst georganiseerd over zonnepanelen in de wijk. Deze bijeenkomst was aangekondigd in het wijkblad van december 2012.

Tot onze vreugde was de opkomst en het enthousiasme bij de bewoners groot. In totaal hebben 41 mensen de avond bijgewoond. Na de opening door Peter Kastrop, voorzitter van de wijkraad, is er een presentatie gegeven door mevrouw de Boeye van de gemeente Heerlen én door de heer Peree welke zelf zonnepanelen heeft geplaatst. Uit de presentaties kwam naar voren dat plaatsing van zonnepanelen een goede investering is waarbij u ook nog eens meer geld kan verdienen dan op een spaar-rekening. Afhankelijk van het gekozen systeem kunt u 3 tot 7% verdienen op uw geïnvesteerde geld. Zonnestroom is op dit moment goedkoper dan gewone stroom.

Ontwikkeling stroomprijs 2000-2013

15

De Groene Wijk Editie april 2013

Ook is het een goed idee om samen te werken en bij voldoende interesse een lokale energiecoöperatie of een samenwerkingsverband op te richten. De gemeente Heerlen gaf aan dit proces te willen begeleiden en deel te nemen in een werkgroep. De werkgroep gaat bij voldoende interesse onderzoeken wat de beste mogelijkheden zijn om de pilot uit te breiden. Elf geïnteresseerden hebben zich bij ons gemeld met belangstelling voor zonne-panelen of de werkgroep. Dit aantal is echter nog te weinig om door te gaan met de pilot. In deze nieuwsbrief willen we daarom iedereen met interesse voor zon-nepanelen of deelname aan de werkgroep oproepen om zich alsnog bij ons te melden. Daarmee zit u dus nog niet vast aan de aanschaf van zonnepanelen!

Als de pilot bij voldoende belangstelling doorgaat, krijgen de belangstellenden op termijn een aanbod. U kunt dan op een later moment beslissen of u kiest voor aanschaf van zonnepanelen. U kunt zich nog aanmelden tot 1 april bij de heer Dagmar Stassen van de gemeente Heerlen, e-mail tel. 045-5604198 of de heer Peter Kastrop van de [email protected]

wijkraad, e-mail of tel. [email protected]

Bestuur Wijkraad en gemeente Heerlen

Vraaggesprek van Theo Scheepers met Dagmar Stassen van de gemeente Heerlen.Onderwerp: Zonnepanelen in onze wijk.

Wat moet het hoofdmotief zijn om zonnepanelen (ZP) aan te schaffen

Onafhankelijkheid, economische motieven en beperking uitstoot CO2. Voor mij zelf telt onafhankelijkheid het zwaarste.

In hoeverre kan "onafhankelijkheid" van een stroomleverancier een rol spelen?

Dat gaat een steeds grotere rol spelen. Mensen willen niet meer afhankelijk zijn van de grotere instituten. Het energiestuk is een van de grotere stukken die

16

De Groene Wijk Editie april 2013

In hoeverre is stroomopwekking via ZP wel"groen"en/of"duurzaam"?

Zonnepanelen zijn in alle gevallen duurzamer dan fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Afhankelijk van de productiemethode, type panelen, de locatie van plaatsing en de winning van onder andere silicium. Voor Nederland geldt ongeveer dat zonnepanelen in het slechtste geval 5 keer milieuvriendelijker zijn dan elektriciteit opgewekt door fossiele brandstoffen. De productie van zonnepanelen kost ook energie. Een zonnepaneel bespaart in 1-2 jaar net zoveel CO2 als zijn productie heeft veroorzaakt. Bij sommige panelen is dat slechts 3 maanden! Deze 'energetische terugverdientijd' is afhankelijk van het type zonnecel. Zonnepanelen produceren tijdens hun leven veel meer energie, dan er nodig is om de PV-installatie te maken. Dat betekent dat een zonnepaneleninstallatie netto veel meer CO2 bespaart, dan er vrijkomt bij de productie van een zonnepaneel.

Geef een winstmarge voor aanschaf en plaatsing van ZP

.Moeilijk te zeggen, afhankelijk van de gekozen configuratie. Ongeveer 3-7% winstmarge over de levensduur.

Wat zijn nadelige omgevingsaspecten op de effectiviteit van ZP?

Schaduw van bomen en objecten op de panelen. Zeer hoge temperaturen zijn ook nadelig. Beter zon en wat wind! Foutieve hellingshoek en oriëntatie tellen ook mee.

Een plat dak of schuin aflopend dak. Welke heeft de voorkeur?

Schuin aflopend is iets goedkoper. Maar verder geen voorkeur. Let bij een plat dak wel of de constructie geschikt is, zeker als men ballast gaat werken.

In hoeveel tijd kan men ZP afschrijven?

25-30 jaar.

Wat zijn de regelmatige onderhoudswerkzaamheden en kosten?

Om de 10 à 15 jaar de omvormer. Een omvormer kost afhankelijk van het merk en de omvang van de installatie tussen de circa 250 en 1750 euro. Ikzelf zou jaarlijks 1% van het geïnvesteerde bedrag reserveren.

17

De Groene Wijk Editie april 2013

Kan een goede klusser zelf ZP plaatsen?Ja, bereid je echter goed voor. Je werkt met een elektrische installatie en op het dak. Ikzelf zou het op een schuin dak niet doen vanwege veiligheid. Ook dient de aansluiting in de meterkast conform de NEN 1010 norm te worden aangelegd. Een erkend installatiebedrijf is op de hoogte van deze eisen en houdt daar rekening mee. Deze eisen kunt u terugvinden op de website van uw netwerkbeheerder, bijvoorbeeld www.enexis.nl, of www.zelfenergieproduceren.nl.

ZP uit Europa of uit China? Welke heeft de voorkeur?

Geen voorkeur. Er zijn heel veel verschillende zonnepanelen in omloop met verschillende prijzen en kwaliteit. Een goede afweging is van belang.

Valt ZP binnen de opstalverzekering? Moet men de maatschappij in kennis stellen?

Ja, echter ik zou de polisvoorwaarden goed bekijken (bijvoorbeeld staat er een boom in de buurt die installatie zou kunnen beschadigen) en ook de maatschappij in kennis stellen cq. het verzekerde bedrag verhogen.

Wanneer gaat men iets verdienen en waar praten dan van?

In principe direct! Echter het kost natuurlijk een aantal jaren om de investeringskosten terug te verdienen. Afhankelijk van de gekozen installatie tussen de 7 a 15 jaar.

Zijn er mogelijkheden om ZP te huren?

Sommige energieleveranciers hebben een leaseconstructie. Ook zijn er bedrijven die verhuren. Kijk echter goed naar de prijs en voorwaarden. Het is niet de bedoeling dat u uw dak beschikbaar stelt voor anderen en er zelf niet op beter wordt.

Zijn er vergunningen nodig om ZP te plaatsen.Een bouwvergunning is bijna nooit nodig. Afhankelijk van een aantal voorwaarden is een omgevingsvergunning nodig. Meer informatie: http://www.rijksoverheid.nl/documenten -en-publicaties/brochures/2010/07/20/zonnecollectoren-en-zonnepanelen.html

18

De Groene Wijk Editie april 2013

Kunnen buren bezwaren aantekenen tegen het plaatsen van ZP?

Ja, indien er een omgevingsvergunning nodig kunnen ze bezwaar maken.

Van welke overheden zijn er subsidies te verwachten?

Provincie Limburg (op dit moment niet, wellicht komt er een aanvulling) en de Rijksoverheid.

Mag men op een huurhuis ook ZP plaatsen.

Bij een huurhuis moet je wel toestemming vragen aan de woningcorporatie of verhuurder.

Heeft een verhuurder/eigenaar het recht om ZP te plaatsen?

Ja, echter u dient toestemming te vragen aan de woningcorporatie of verhuurder. Wellicht willen zij onderhoudswerkzaamheden uitvoeren of de constructie controleren. Verder kunnen ze eisen stellen aan de installatie m.b.t. veiligheid en bijvoorbeeld bevestiging van de installatie. Doe dit in goed overleg.

Welke zijn de mogelijkheden en beperkingen van ZP in de tuin?

Indien u voldoende ruimte heeft kan dit, echter meestal zijn bomen en huizen in de omgeving een beperkende factor in Nederland vanwege de schaduwwerking, aangezien de meeste tuinen te klein zijn en grenzen aan andere tuinen. Het best kunt u voor plaatsing overleggen met de afdeling bouw- en woningtoezicht van uw gemeente. Ook overleg met uw buren wordt aangeraden. Ook indien u op het dak plaatst.

UITNODIGING!!Kom ook bij onze redactieraad! Schrijf eens een leuk of leerzaam

stukje. Maak je graag foto’s.... werk dan met ons mee en leef je uit.

Meld je aan bij Theo Scheepers - tel. 045 5416931 of e.mail naar [email protected]

19

De Groene Wijk Editie april 2013Editie april 2013

Uit vervlogen tijden De Imkerij in de naoorlogse jaren.

De maandagochtend werd door de huisvrouwen gebruikt om de was te doen. Zondagavond ging de was in een grote teil die dan in het stalletje of de keuken op een potkacheltje of het fornuis werd gezet, zodat de was de gehele nacht in het zachtkokende water kon pruttelen. Het waspoeder was uiteraard toegevoegd. In de vroege maandagochtend werd de was uit de teil gehaald met een grote houten schep. Dan werd het wasgoed stuk voor stuk door de waspers gedraaid, de mand in en afhankelijk van het weer naar buiten of op de zolder. Aan de waslijn. Naar ik meen werd de witte was als de zon scheen op het gras gelegd, eerst nog gebleekt met blauwsel.

Nu eerst begint mijn verhaal over de bijtjes. Vooral als het zonnetje lekker scheen, en de bomen en de veldvruch-ten in de bloei kwamen, was het hoog-tij voor de bijen. Er diende voedsel te worden gehaald om het volk te voeden en te laten aansterken. Het opsnuiven van de nectar uit de bloesem speelt een grote rol in de bevruchting voor het fruit en veldgewas.De beestjes vlogen vrolijk heen en weer en lieten – al vliegende – af en toe hun uitwerpselen vallen.

De kleine bijenkeutels vielen dan soms op het wasgoed. Twee kleine duidelijke vlekjes zijn niet erg, maar er waren – zeker in onze buurt – veel bijen, dus ook veel bijenscheetjes.Dit leidde bijwijlen tot heftige discussies tussen huisvrouw en imker.De wasvrouw: “Jij met je rotbijen, nu moet ik verdorie opnieuw de was doen!”De imker: “Ja, ik kan het niet helpen. De natuur moet zijn gang gaan. Ik kan ook moeilijk alle bijen een luier omdoen. Bovendien, hoe weet je dat die scheten van mijn bijen kwamen?”

Gezegd moet worden dat vooral de witte was indertijd ook wel eens zwart gestippeld werd door de uitstoot van het mijnbedrijf, althans als de wind verkeerd stond.

20

De Groene Wijk Editie april 2013

In ons buurtje woonden twee imkers. Imkers vormen een heel rustig volkje die niet veel spreken en stil en rustig dagenlang bij hun bijenvolken kunnen doorbrengen. Als de imker echter iets te onrustig in een volk werkte en bijvoorbeeld iets liet vallen, dan was de bok vet. Een horde bijen viel over de imker heen en had die geen kap op – zoals sommige imkers vaak deden – dan was er maar een mogelijkheid: “Rennen”. Een prachtig en vermakelijk gezicht als je dat tenminste op enige afstand ziet.Een rennende persoon, met de armen

breed zwaaiend die bescherming zocht. Je kon de bijen niet zien en dat was het lachwekkende aan die film. Ik heb wel eens een imker gezien die naar een koeput holde en zijn hoofd onder water stopte. Nu kunnen ervaren imkers wel tegen een aantal prikjes, maar als je door zo'n 50 bijen wordt gestoken dan word je zo suf als een konijn. Toch nog:een mooie hobby?In een van mijn volgende verhaaltjes zal ik nog eens terugkomen op het wel en wee van de imkerij en de bijtjes.

Theo Scheepers

Spreekuur wijkagentHet politiespreekuur vindt op onderstaande data (op even weken, op donderdag) plaats in het Meander/wijkgebouwtje op de hoek van de Ovidiusstraat en de Vergiliusstraat (nabij Mediq apotheek Aarveld), telkens van 17.00 tot 18.00 uur.Bent u niet in de gelegenheid het spreekuur te bezoeken, dan kunt u de wijkagent (Fred Janssen) ook bereiken via het landelijk nummer 0900-8844 of per e-mail: [email protected]

21 maart 13 juni 5 september4 april 11 juli 17 oktober18 april 25 juli 31 oktober2 mei 8 augustus 14november16 mei 22 augustus 28 november 30 mei 12 december

Fred Janssen, wijkagent voor Aarveld, Bekkerveld, Caumerveld, Douve Weien, de Erk

21

De Groene Wijk Editie april 2013

22

Fondsen zoeken muziekinitiatieven voor nieuwe ronde Kinderen Maken Muziek Oranje Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie verheugd over ver-lenging Op haar veertigste verjaardag lanceerde Prinses Máxima het programma Kinderen Maken Muziek. Tijdens het grote eindconcert op 6 juni 2012 kon-digde zij ook de verlenging van het programma aan. Kinderen Maken Muziek start dan ook in schooljaar 2013/2014 met een nieuwe tweejarige editie. Organisatoren Oranje Fonds en Fonds voor Cultuur-participatie zijn vanaf nu op zoek naar 30 nieuwe initiatieven die kin-deren gezamenlijk leren musice-ren. Het doel van Kinderen Maken Muziek is om met behulp van vrijwilligers veel kinderen in groepsverband een instrument te leren spelen en om hen nieuwe sociale vaardigheden mee te geven. Het programma stelt aan 30 nieuwe ini-tiatieven een financiële bijdrage van maximaal 40.000 euro voor het eerste schooljaar en 20.000 euro voor het tweede school-jaar ter beschikking. Daar-naast krijgen zij inhoudelijke ondersteuning en biedt het programma veel netwerkmogelijkheden. Aanvragen indienen kan tot 28 maart 2013 via www.kinderenmakenmuziek.nlKinderen Maken Muziek creëert allerlei kansen. “Het brengt kinderen in con-tact met muziek maken. Juist diegenen voor wie dat niet zo vanzelf-sprekend is. Het is goed voor hun ontwikkeling en creativiteit”, aldus Jan Jaap Knol, directeur F.onds voor Cultuurparticipatie. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, voegt daar aan toe: “Daarnaast zorgt het samen musiceren en de betrokkenheid van vrijwilligers voor ontmoeting en een versterkt gevoel van saamhorigheid. Wij zijn daarom ook verheugd dat wij een nieuwe editie van Kinderen Maken Muziek kunnen starten”. Kinderen Maken Muziek is een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor CultuurparticipatieCultuurparticipatie ondersteunt vernieuwende initiatieven die actieve deelname aan cultuur teweegbrengen en richt zich daarbij op alle inwoners van Nederland. Het Fonds wil een brug vormen

tussen cultuur en de samenleving.

De Groene Wijk Editie april 2013

Kinderen maken muziek!!

De Koninklijke Harmonie Heerlen en de Muziekvereniging TOG uit Welten hebben het initiatief genomen om in Heerlen Zuid deel te nemen aan het landelijke programma “Kinderen Maken Muziek”.Het is de bedoeling om in de schooljaren 2013/2014 en 2014/2015 op 7 basisscholen in Heerlen Zuid en het Grotiuscollege een project op te zetten waarbij de kinderen 2 jaar in de groepen 7 t/m 8 en de brugklas, wekelijks 1 uur muziekles te geven. De lessen worden gegeven door docenten van de muziekschool. In totaal zullen circa 800 kinderen hieraan kunnen deelnemen. De instrumenten worden door de muziekverenigingen gratis beschikbaar gesteld. Jaarlijks wordt het project afgesloten met optredens in de wijken van de diverse “schoolorkesten”. Zij worden dan ondersteund door de jeugdleden van de twee muziekverenigingen. De finale kan indien mogelijk plaatsvinden bij de officiële opening van het multifunctionele Gebouw (MAB) in het voorjaar van 2015.

De Heerlense initiatiefnemers hebben ondermeer de wijkraden van Heerlen Zuid benaderd om ondersteuning in de vorm van financiën en assistentie. Het bestuur va n onze wijkraad staat positief ten opzichte van dit plan en zal onderzoeken i n hoeverre zij kunnen participeren. De stichting Jeugdfonds voor Kinderen in Heerlen heeft al toegezegd medefinancier te zijn.

Wij zullen u verder op de hoogte houden over deze initiatieven die wij voorzover mogelijk willen steunen.Het bestuur van de Wijkraad

23

Editie april 2013De Groene Wijk

Heerlen breidt digitale dienstverlening uit.

Meer gemak voor de burger.Het is nu mogelijk om 24 uur per dag producten online aan te vragen. Het digitaal loket is te vinden op de web www.heerlen.nl/productenendiensten. Vanaf 1 januari zijn de gemeen-telijke bekendmakingen online in te zien. Het voordeel is: snel en gemak-kelijk. Online aanvragen.

Binnen ons digitaal loket zijn ook an-dere zaken te regelen zoals het aan-vragen van een uittreksel GBA, af-schrift Burgerlijke Stand, Bewijs van Nederlanderschap, parkeervergun-ning. Ook kan bv. online een verhui-zing of verandering naamgebruik doorgegeven worden. Verder is het mogelijk om online klachten en ge-heimhouding persoonsgegevens in te dienen via het digitaal loket www.heerlen.nl/productenendiensten. Sommige producten (bijvoorbeeld het uittreksel GBA of de omgevings-vergunning onderdeel kappen van bomen) zijn goedkoper als deze online worden aangevraagd. Via www.heerlen.nl/mijnheerlen kunnen klanten na aanmelden met DigiD de eigen persoonsgegevens inzien.

24

Afspraak maken.

Verder is het mogelijk om digitaal een afspraak te maken via

www.heerlen.nl/onlineafspraak. Bij verhindering is het ook mogelijk om de afspraak online te wijzigen of af te zeggen. Telefonisch een afspraak maken via 14 045 of 045-560 5040 is natuurlijk ook nog steeds mogelijk.

Melding openbare ruimte via digitaal loket.

Vanaf 1 januari 2013 kan via de website een melding openbare ruimte gedaan worden. Ook is het mogelijk om foto's toe te voegen om een melding te ver-duidelijken. Voor het doen van een melding of voor meer informatie, kijk op

www.heerlen.nl/meldingopenbare-ruimte.Bekendmakingen. Wekelijks maakt de gemeente Heerlen besluiten bekend en doet zij mededelingen. Op www.heerlen.nl/bekendmakingen zijn de bekendmakingen te raadplegen en gemakkelijk doorzoekbaar. Een abonnement via mail is mogelijk via www.overheid.nl. Niet alleen voor de bekendmakingen van de gemeente Heerlen, maar ook voor de bekend-makingen van andere overheden, zoals de provincie en het waterschap.

De Groene Wijk Editie april 2013

afdeling Bekkerveld e.o.

Wilt u ook vrijwilliger bij ons worden?

Al meer dan 40 jaar is de Zonnebloem afd. Bekkerveld e.o. Heerlen actief in de wijken Bekkerveld/Aarveld en Douve Weien/Caumerveld. Naast het be-zoeken van zieken en/of eenzame ou-deren verzorgen wij onder meer kien-middagen, een lentemiddag, zieken-dagactiviteiten, een jaarlijks uitstapje voor de gasten en een kerstviering.

De Zonnebloem afdeling Bekkerveld heeft momenteel een gastenbestand van 75 personen, 11 vrijwilligers en 3 vrijwilligers/bestuursleden.Om het bestuur van onze afdeling te versterken zoeken wij nog een secre-taris, daar de huidige secretaris om haar moverende redenen onlangs afscheid heeft genomen. Tijdelijk secretaris en beoogd toekomstig voorzitter is Hero Smallegange,Drieoortsput 123, 6417 PR Heerlen. Tel. 045-542.75.70

Na een korte inwerkperiode kan de potentiele secretaris vrijwel direct aan de slag. Goed kunnen werken met de pc en contactuele vaardigheden zijn gewenst.

Bij activiteiten en uitstapjes is het vaak noodzakelijk dat iedere gast een bege-leider heeft. Daarvoor zoeken wij ook nog enkele vrijwilligers. Als u hierin bent geïnteresseerd kunt u voor nadere informatie over of voor aanmelding als vrijwilliger contact opne-men met een van de hierna genoemde bestuursleden.

Bestuursleden:Penningmeester en waarnemend voorzitter: Jo van Loo, Caumerbeeklaan 5, 6417 BE Heerlen. Tel. 045-571.74.16Bestuurslid Bezoekwerk: Lucie Hinz, Annalaan 16, 6417 CR Heerlen. Tel. 045-571.48.12

Wij zien uw aanmelding voor de functie van secretaris, dan wel als vrijwilliger bij onze Zonnebloemafdeling met belang-stelling tegemoet.

Jo van Loo waarnemend- voorzitter

25

De Groene Wijk Editie april 2013

Pasen is juist voorbij. Toch willen wij nog even terugkomen op Kerstmis 2012.

Bewoners van de Hagedoornstraat hebben toen gezamenlijk gewerkt aan een prachtige Kerststal. Geweldig!!

26

De Groene Wijk Editie april 2013

27

GEDICHTENRUBRIEK

Pelgrims naar Pasende pelgrims

wij zijn de opvolgersvan lichte voeten

die ons roepen, daar,kijk maar in de verte

zijn ze zichtbaar,vroom op oprechte pad.

fari

*zij

die allichter voeten

kregen in het zicht krijgen, daar staan wij voor,

zou het erop lijken niet te gaan, zwaar als wij nu eenmaal hier blijken te zijn, moeizaam waar te maken, wie

weet wel wanneer wij onze vadersgedenken en dan ons trachten

vandaar naar onze machten tot aan die ene vader

des vaders verderte schenken.

gedicht van Hans Winter

COLOFON:COLOFON:

Redactieraad: Redactieraad:

Theo Scheepers vormgeverTheo Scheepers vormgeverMartin FrankortMartin FrankortJohn BleizeJohn BleizeHenny BrandHenny BrandMartin BrandMartin BrandThérèse RickerThérèse Ricker

Redactieadres:Redactieadres:

Van Weerden Poelmanstraat 217Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen6417 EM Heerlen045 5416931045 5416931www.degroenewijk.nlwww.degroenewijk.nlredactie@[email protected]

Het blad verschijnt 4x per jaar.Het blad verschijnt 4x per jaar.Einddatum inlevering kopij 2013:Einddatum inlevering kopij 2013:1 maart, 1 juni, 1 september, 1 december1 maart, 1 juni, 1 september, 1 decemberKopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal Kopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 DPI.250 DPI.

De redactie neemt zich het recht voor kopij De redactie neemt zich het recht voor kopij niet te plaatsen of in te korten.niet te plaatsen of in te korten.

Drukwerk: Kopieke KerkradeDrukwerk: Kopieke Kerkrade045-5708715045-5708715

COLOFON:COLOFON:

Redactieraad: Redactieraad:

Theo Scheepers vormgeverTheo Scheepers vormgeverMartin FrankortMartin FrankortJohn BleizeJohn BleizeHenny BrandHenny BrandMartin BrandMartin BrandThérèse RickerThérèse Ricker

Redactieadres:Redactieadres:

Van Weerden Poelmanstraat 217Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen6417 EM Heerlen045 5416931045 5416931www.degroenewijk.nlwww.degroenewijk.nlredactie@[email protected]

Het blad verschijnt 4x per jaar.Het blad verschijnt 4x per jaar.Einddatum inlevering kopij 2013:Einddatum inlevering kopij 2013:1 maart, 1 juni, 1 september, 1 december1 maart, 1 juni, 1 september, 1 decemberKopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 Kopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 DPI.DPI.

De redactie neemt zich het recht voor kopij niet De redactie neemt zich het recht voor kopij niet te plaatsen of in te korten.te plaatsen of in te korten.

Drukwerk: Kopieke KerkradeDrukwerk: Kopieke Kerkrade045-5708715045-5708715

De Groene Wijk Editie april 2013

COLOFON:

Redactieraad:

Theo Scheepers vormgeverMartin FrankortJohn BleizeHenny BrandMartin BrandThérèse Ricker

Redactieadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 [email protected]

Het blad verschijnt 4x per jaar.Einddatum inlevering kopij 2013:1 maart, 1 juni, 1 september, 1 decemberKopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 DPI.

De redactie neemt zich het recht voor kopij niet te plaatsen of in te korten.

Drukwerk: Kopieke Kerkrade045-5708715

Bezorging van de wijkkrant:Heeft u de wijkkrant niet ontvangen,neem dan contact op met

Theo Scheepers -045 5416931

BESTUUR:Stichting Wijkraad Douve Weien/Caumerveld

Peter Kastrop voorzitterJeu Triebels vice-voorzitterTheo Scheepers secretarisAnjo Pelzer penningmeesterTes Gybels wijkontwikkeling

Secretariaatsadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 5416931e.mail: [email protected]

Belangrijke telefoonnummers:AlarmnummerPolitie/brandweer/ambulance 112

Politie (geen spoed) 0900 88 44Centr. huisartsenpost NightCare 577 88 44Dierenambulance 570 80 00Gemeente Heerlen 14 045Drugs- en tippeloverlast 14 045Klachtenlijn Openbare werken 14 045Acute zorg aan huis (24 uur) 561 61 62Atrium MC Heerlen 576 66 66S.O.S. telefoon 571 99 99Klantenservice Meandergroep 0900 699 06 99