Editie 37 december 2012

24
Wijkkrant uitgegeven door stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld De Groene Wijk December 2012 editie 37

description

 

Transcript of Editie 37 december 2012

Page 1: Editie 37 december 2012

Wijkkrant uitgegeven door stichting Wijkraad Douve Weien / Caumerveld

De Groene WijkDecember 2012 editie 37

Page 2: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

2

INDEXPag. 2 ComputercursussenPag. 3 In memoriam Ton BokPag. 4 VuurwerkPag. 5 Prettige feestdagenPag. 6-7 Historie van de wijkraad (4)Pag. 8-9 Werken in de wijkPag. 9 Activiteiten 2013 seniorenPag. 10 Stichting Boekensteun HeerlenPag. 11 Heksen op HalloweenPag. 11/12 Meedoen of aan de kant staanPag. 13 Uit vervlogen tijdenPag. 14 Sinterklaas was in ons midden

Onderstaande cursussen kunnen voor u van belang zijn, als u problemen hebt met computer, internet etc. De prijzen voor de 10 lessen zijn minimaal. (red. De Groene Wijk)

COMPUTERCURSUSSEN De Stichting M.S.P. en Parkstad Computer Cursussen bieden de volgende compu-tercursussen aan: Cursus basis computervaardigheden Leer op een makkelijke manier omgaan met de computer. In 10 lessen leer je o.a. omgaan met de muis, brieven schrijven, tabellen maken, bestanden opslaan en kopiëren en e-mailen. Deze cursus is geschikt voor iedereen die met een computer wil leren omgaan.Cursus Internet en E-mailDit is het vervolg op de basis computercursus en hier leer je hoe je veilig kunt internetten, e-mailen en het gratis bellen via internet met Skype. De cursus bestaat uit 10 lessen.Cursus DownloadenOok dit is een vervolg op de basiscursus. In deze cursus van 5 lessen leer je hoe je op een veilige en legale manier foto's, muziek en video's kunt downloaden.

De cursussen worden gegeven in het wijkgebouw M.S.P. aan de Eindhovenstraat 51 (Schaesbergerveld) te Heerlen.Voor verdere informatie kunt u bellen naar: 06-20612824 of 06-30429008. Stichting MSP.

Pag. 15 Op zoek naar nieuwe ledenPag. 16 Bericht van BSO TarcisiusPag.16/17 Herfstwandeling 25 oktoberPag. 18 Muzikaal luisteren 4 oktoberPag. 18 Zonnepanelen in Douve WeienPag. 19 BSO WindekindPag. 20 De TovercirkelPag. 21 Windekind verbouwingPag. 22/23 Werkgroep Wijkontwikkeling

Page 3: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

3

Ton Bok is niet meer onder ons. Hij stierf op woensdag 7 november 2012. Zijn gezondheid liep de laatste tijd zo sterk terug dat zelfs hij het gevecht niet meer aankon.

Ton was een bijzonder mens. Iemand die als hij ergens achter stond het allerbeste naar boven bracht, niet alleen uit zichzelf maar ook uit de personen rondom hem. Ton inspireerde en liet het nooit afwe-ten.

Wij kennen hem als een mens die ons

wijkblad “De Groene Wijk” op een hoog

niveau wist te brengen. Hij was degene

die onze website www.degroenewijk.nl

gestalte gaf.

Ook was Ton degene die een aantal jaren

het jaarlijkse wijkfeest organiseerde en

met zijn team tot een succes bracht.Voor onze wijkraad is hij een onvervang-bare collega en het zal moeilijk zijn om de juiste vervanging voor hem te rege-len.

Niet alleen wij missen hem, maar ook zijn vrouw Minie en zijn dochter Diana en haar familie.

Wij wensen hen veel sterkte toe om deze moeilijke tijd door te komen.

Ton, je was een kei van een vent. Dank je voor alles wat je voor onze wijk Douve Weien/Caumerveld hebt gedaan.

Bestuur en werkgroepleden vanStichting Wijkraad Douve Weien/Caumerveld

In Memoriam Ton Bok

Page 4: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

4

Vuurwerk is prima, maar dan wel veilig!

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een traditie. Leuk, mooi, spannend en spec-taculair al dat sier- en knalmateriaal. Maar het brengt ook de nodige risico's met zich mee. Risico's voor uzelf, uw familie én uw huisdieren. Let daarom goed op bij de aankoop én het afsteken van vuurwerk.

Meld illegale handel en overlastBij veel ongevallen met vuurwerk is er sprake van verboden consumenten-vuurwerk. Dit vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toe-gestaan en ook ontbreekt vaak de ge-bruiksaanwijzing. Opslag van dit verbo-den vuurwerk levert enorme veilig-heidsrisico's op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale op-slag van verboden vuurwerk hard aan-gepakt door politie en justitie. Daarbij kunnen we altijd uw hulp gebruiken. Als u weet waar illegaal vuurwerk is opge-slagen of wordt doorverkocht, kunt u dit doorgeven via de anonieme tiplijn 0800-7000. Hebt u overlast van vuurwerk, bel dan met de lokale politie via nummer 0900-8844.

Rechter legt straf opIemand die wordt gepakt tijdens het vervoeren, verkopen of voor het opslaan van illegaal vuurwerk krijgt een proces-verbaal van de politie. Daarna is het aan de rechter hoe hoog de straf zal zijn.

de rechter hoe hoog de straf zal zijn. Bij illegale vuurwerkhandel komt het vaak zelfs tot gevangenisstraffen. Jongeren die zorgen voor vuurwerk-overlast of daarmee schade veroorzaken komen doorgaans bij bureau Halt terecht. Om verdere straf te voorkomen moeten zij afgesproken werkzaamheden doen en de eventuele schade herstellen of vergoeden. Zie voor meer informatie op www.haltlimburgzuid.nl.

Veilig vuurwerkLegaal vuurwerk mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht bij de erkende vuur-werkhandelaren. Goedgekeurd vuur-werk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift 'geschikt voor particulier gebruik'. Afsteken mag alleen op 31 december 2012 vanaf 10.00 tot 1 januari 2013 02.00 uur. Als u dit vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft u weinig kans op ongelukken. Uit oogpunt van veiligheid vraag ik u en uw kind(eren) na de jaarwisseling zorg te dragen voor het opruimen van de vuurwerkresten. Dit om te voorkomen dat er in het nieuwe jaar nog ongelukken gebeuren door het spelen met vuur-werkresten. Bij deze wens ik u alvast een goede en veilige jaarwisseling toe en een gezond en gelukkig 2013.

Uw wijkagent, Fred Janssen

Page 5: Editie 37 december 2012

De Groene WijkDe Groene Wijk Editie december 2012

Prettige Feestdagen.

Kerstmis, oudejaarsavond en het nieuwe jaar staan weer voor de deur. December, met ook nog de Sin-terklaasviering is – en dat is een open deur intrappen – een gezellige maand waarin toch het intieme familie-gebeuren een hoofdrol speelt. Dat laatste is voor een aantal onder ons echter niet meer weggelegd. Zij staan eenzaam en alleen in de wereld of hebben met een of andere kwaal te lijden. Ook zijn er veel mensen, zeker in deze crisistijd, die de touwtjes niet meer voldoende aan elkaar kunnen knopen. Het bestuur van de wijkraad en alle werkgroepleden zijn zich er-van bewust dat het helaas niet overal feest is.

Ook in dit jaar hebben wij geprobeerd om vervelende knelpunten in onze wijk aan te kaarten bij de daartoe aangewezen instanties en zo mogelijk ook mee op te los-sen. Helaas kunnen wij niet aan alle negatieve zaken een einde maken.

In het komende jaar zetten wij onze schouders er weer onder. Wij zullen de leef-baarheid proberen te vergroten, maar zijn daarvoor ook afhankelijk van de mede-werking van u allen. Wij zullen hierop dan ook zichtbaar terugkomen.

Het bestuur en alle medewerkers van de werkgroepenwensen alle wijkgenoten toe:

Een zalig Kerstfeest, een gezellige Oudejaarsavond en een gelukkig en gezond Nieuwjaar.

Attentie Onze website „www.degroenewijk.nl“ kan helaas een tijd niet worden bijgewerkt.Wij hopen op korte termijn dit euvel te kunnen oplossen.

5

Page 6: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Historie van onze wijkraad.(Een serie van 5 artikelen)

Financiën en behaalde resultaten (4)

FinanciënToen de vier initiatiefnemers startten met het op poten zetten van een wijk-raad, was er nog geen cent in kas. Zij wilden toch beginnen en wel met het houden van een enquête om te polsen of er voldoende steun kwam vanuit de wijk, maar vooral ook om medestandersen medewerkers te werven.De eerste kosten werden door de vier initiatiefnemers gedragen. Toen de rondvraag uitwees dat zij konden steu-nen op een groot aantal wijkgenoten die de oprichting van een wijkraad positief vonden en dat er ook verrassend veel personen daadwerkelijk een steentje wilden bijdragen, was dat het sein om door te gaan.

Er werden een paar ondernemers in de wijk gevonden, die bereid waren een financiële bijdrage te leveren. Helaas zijn er in onze wijk weinig bedrijven gevestigd. Vervolgens werden aan de mensen die het initiatief positief steun-den, een kleine bijdrage op vrijwillige basis gevraagd. Hierdoor werd ook een – weliswaar wankele - financiële basis voor de wijkraad gelegd.

Het innen van de bijdrage van de bewoners bleek een tijdrovende bezig-heid te zijn. Ook de sponsorbijdragen konden de kosten die minimaal werden gehouden, niet dekken.De gemeente kwam echter met een starttoelage over de brug. Men was op het gemeentehuis erg verheugd dat ook in onze wijk, als een van de laatste wijken in Heerlen, een vertegenwoor-digende raad werd opgericht. Toen konden wij uitgebreider en diepgaander te werk gaan. Na de notariële oprichting werd onze wijkraad op gelijke wijze financieel ondersteund als de andere wijken. Jaarlijks een bepaald bedrag.Ons devies was echter dat wij die toelage niet klakkeloos wilden uitge-ven en wij zijn vanaf de start tot heden zuinig en zorgvuldig met de gemeen-schaps-gelden omgegaan. Beter nog, als enige wijkraad lieten wij onze financiële administratie control-eren door een registeraccountant, die tot heden steeds een positieve verklaring heeft afgegeven.

Opmerkingen van de zijde van de accountant zijn altijd opgevolgd.Door ons zuinig beleid kreeg de wijk-raad allengs een stevige reserve op de balans. Aangezien wij geen spaarclub zijn hebben wij, in samenspraak met de gemeente, in het jaar 2012 afgezien van de jaarlijkse bijdrage.

6

Page 7: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

7

Behaalde resultaten.1. De aanvankelijke overlast in de

vorm van inbraak, drugsdealing, brand-stichting, baldadigheid etc. kon sterk worden teruggebracht.

2. De zogenaamde ”rotte kiezen” in onze wijk zijn deels gewijzigd in mooie woningen, appartementen en patio's.

3. Ons streven om samen met enkele andere partijen een multifunc-tioneel centrum (MAB) in Heerlen-Zuid te krijgen lijkt geslaagd. Het project is inmiddels door de gemeenteraad gefiatteerd en naar het zich laat aanzien zal begin 2013 de eerste spade in de grond gaan.

4. Op een aantal plaatsen zijn werk-zaamheden verricht om de ver-keersveiligheid te verhogen.

5. Er werd door het bestuur een groot en onontbeerlijk relatiepatroon opgebouwd. Hierdoor konden veel actuele zaken worden geregeld. De wijkraad steunt in feite sterk op externe communicatie.

6. Om de communicatie binnen de wijk te vergroten werd het wijk-blad “De Groene Wijk” opgericht. Ook een eigen website is voor iedereen toegankelijk.

7.

8. Een ander middel om de cohesie in onze wijk te vergroten is het jaarlijks organiseren van een wijkfeest. Dat is vele jaren geslaagd, maar in 2012 lukte dat niet meer vanwege het wegvallen van een organisatieteam.

9. Voor de ouderen in onze wijk zijn er jaarlijks diverse activiteiten geor-ganiseerd.

10. Dat geldt ook voor de jeugd. Samen met onze buren, de Wijkraad Aarveld/Bekkerveld en de hulp van de scouts in onze wijk, zijn en worden er jeugdgebeurtenissen zoals Halloween, Sinterklaas etc. gehouden.

11. Samen met de wijkagent en Bureau Handhaving is een goed begin gemaakt met de signalering van zaken die de veiligheid en leef-baarheid van de wijk niet bevor-deren.

Het zal duidelijk zijn, dat veel van de genoemde zaken niet volledig zijn afgedaan en wellicht ook nooit tot een einde zullen worden gebracht. Een wijkraad blijft noodzakelijk om de vinger aan de pols te houden. Hierover zal in het laatste artikel in deze reeks uitgebreid worden ingegaan.

Wilt u alsnog kennis nemen van de vorige artikelen in deze reeks, dan verwijs ik u naar onze website: www.degroenewijk.nl.

Theo Scheepers

Veel kleinere doch noodzakelijke voorzieningen en verbeteringen konden samen met de gemeente en ook andere instanties worden gerealiseerd.

Page 8: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Werk in de wijkHet zal niemand ontgaan zijn, er wordt hard gewerkt in de wijk. Ten eerste is in oktober de flat naast de Plus gesloopt. Wat daar verder gaat gebeuren is bij de redactie helaas (nog) niet bekend.

Ten tweede wordt er aan de weg gewerkt, en wel aan de Benzenrader-weg. De afgelopen maanden is het gedeelte tussen de Welterlaan tot aan de kruising met de Waszinkstraat aan-gepakt. Op het moment dat we dit schrijven is het stuk tussen de kruising en de basisschool De Tovercirkel aan de beurt

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal aan de Benzenraderweg?Op de eerste plaats wordt het riolen-stelsel vernieuwd, deels vanwege veroudering, deels omdat op de hoek van de Burgemeester Waszinkstraat en

veroudering, deels omdat op de hoek van de Burgemeester Waszinkstraat en de Benzenraderweg het MAB wordt gebouwd, het Multifunctioneel Cen-trum Aarveld Bekkerveld. Hierdoor is vernieuwing en uitbreiding van het rio-enstelsel noodzakelijk.

Daarnaast zou door de verwachte

bezoekersstromen het kruispunt Was-

zinkstraat – Benzenraderweg niet meer

kunnen voldoen.

Dit punt is inmiddels omgebouwd tot

een rotonde om het verkeer vlotter te

kunnen afhandelen. Menig wijkbe-

woner zal daar inmiddels al zijn rondjes

gedraaid hebben.

Een hele verbetering, ook voor de

veiligheid van met name de fietsers.

8

Page 9: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Al deze werkzaamheden worden aange-grepen om de Benzenraderweg zelf te verbeteren. Zo worden er o.a. fiets-stroken aangelegd, het wegdek ver-nieuwd en waar nodig bomen verplaatst en vervangen. Alle betrokken bewoners hebben hierover in juli een brief ontvangen van de gemeente Heerlen waarin gedetailleerd wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren en wanneer.Het hele project Benzenraderweg /Vrusschemigerweg tot aan de Pesch-straat zal volgens planning in april 2013 afgerond zijn. Uiteraard zijn weersomstandigheden en onverwachte dingen van invloed op de planning.

De redactie

Agenda 2013 Activiteiten Senioren WerkgroepDonderdag 7 febr. 2012 - 14.30 uur Muziek beluisteren in de soos van de chaletflatDinsdag 23 april 2012 Bloesemwandeling

Nieuwe liefhebbers voor het wandelen kunnen zich opgeven bij Els, tel.nr. 045-5426194 of [email protected]

Voor informatie over alle activiteiten kunt u contact opnemen met Bertien van Glabbeeck tel.nr. 045-5428397 [email protected]

9

Page 10: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

10

Een boek voor u , steun voor een ander In het winkelcentrum aan de Van Weer-

den Poelmanstraat vindt u de tweede-

hands-boekenwinkel van de Stichting

Boekensteun Heerlen. De winkel is bij-

zonder, omdat de inkomsten geheel

worden geschonken aan goede doelen.

Eén van de goede doelen is “Het Toon

Hermanshuis” in Heerlen. Maar ook het

“Kankeronderzoekfonds” in Maastricht,

het “Ronald McDonaldhuis” in Valken-

burg en de landelijke actie “KIKA”

worden gesponsord.

Mensen doneren hun boeken aan de

winkel, waarna vrijwilligers deze

verkopen.

Omdat de winkel de boeken gratis krijgt

kunnen de verkoopprijzen laag worden

gehouden. U kunt zelfs al boeken kopen

vanaf € 0,25.

Het assortiment is heel uitgebreid:

romans, kunstboeken, kinderboeken,

hobbyboeken enz. Tevens zijn er boeken

in diverse vreemde talen verkrijgbaar.

Zeker de moeite waard om eens te

komen kijken en boeken te kopen en/of

te brengen.

Naast boeken kunt u er ook terecht voor

DVD's, CD's en LP's.

Voor meer informatie kunt u kijken op

onze website:

www.stichtingboekensteunheerlen.nl

Adres winkel: Van Weerden

Poelmanstraat 1

Openingstijden:

woensdag : 15.00 – 18.00 uur ,

Donderdag t/m Zaterdag:

13.00 uur – 16.00 uur.

We zien u graag in onze winkel !

De Boekensteun

Page 11: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Heksen bij Halloween

De heksentocht op vrijdag 2 november was een groot succes. Het begon alle-maal bij de scouting. In het begin kreeg iedereen een glas drinken (heksen-limonade). Het was in het begin al een groot feest bij de scouting. Er waren allemaal griezels, zoals heksen, vampiers, duivels enzovoort. In het begin werd iedereen in groepjes opgedeeld. Toen werden de nummers van de groepjes omgeroepen. En je kreeg een soort verhaal te horen. Toen ging je de deur uit. Je moest een liedje bedenken en onze groep maakte: hop hop hop hop hoppa heksjes style. Je moest allemaal spellen doen zoals een geheugenspel.

11

MEEDOEN OF AAN DE KANT STAAN? Kent u een situatie waarin een enkel kind niet bij de voetbalclub kan terwijl leeftijd-

genootjes dat wel kunnen? Of misschien dat een kind niet mee kan op schoolreis

omdat de bijdrage niet is betaald? Of misschien dat een kind toevallig net op zijn/-

haar verjaardag ziek is omdat de traktatie voor de klasgenootjes te duur is? Vast en

zeker beseft u hoe pijnlijk zoiets is voor die kinderen en welke sporen het kan

achterlaten, zeker als zich dit regelmatig afspeelt.

Gelukkig kunnen de meeste kinderen (in onze wijk) wel meedoen aan activiteiten als

sport, muziekles, scouting, schoolkamp, ballet, paardrijden, zwemles en nog veel

meer schoolse en vrijetijdsactiviteiten. Helaas geldt dat niet voor alle kinderen, ook

niet in onze wijk, en soms lukt meedoen slechts met de grootst mogelijke moeite.

En deze laatste categorieën worden helaas steeds groter.

En je mocht ook trick or treat doen waarmee je op sommige adressen snoep kreeg. Op het einde was er nog een kampvuur. En toen hop hop hop naar bed!

Lena Gybels (9 jaar)

Page 12: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Leergeld Parkstad probeert ervoor te zorgen dat kinderen van 4 tot en met 18 jaar kunnen

meedoen op school en in hun vrije tijd. Daarnaast kunnen Arcus-studenten bij Leergeld

Parkstad terecht voor hulp bij hun studie, ook als ze al ouder zijn dan 18 jaar.

Ouders die het tijdelijk of langdurig financieel moeilijk hebben kunnen bij Leergeld een

aanvraag indienen voor hulp zodat hun kind niet aan de kant hoeft te blijven staan. Meedoen

helpt kinderen bij hun sociale ontwikkeling en verhoogt hun zelfvertrouwen. Door mee te

doen voelen kinderen zich beter opgenomen in de samenleving. Door kinderen aan de kant te

laten staan betaalt onze samenleving leergeld, nu of op termijn!

Ouders kunnen in aanmerking komen voor hulp als hun gezinsinkomen per maand niet hoger

is dan Bijstand + 20%. Via telefoon of email kunnen ze in dat geval contact opnemen met

Leergeld Parkstad en een aanvraag indienen.

Via www.leergeld.nl komt u meer te weten over Leergeld (Parkstad). Aanvragen worden strikt

vertrouwelijk behandeld.

Leergeld Parkstad werkt uitsluitend met vrijwilligers vanuit haar kantoor in de Luciushof te

Heerlen. Ze is een van de plm. 70 landelijke Leergeldstichtingen met het hoofdkantoor in

Tilburg. Leergeld Parkstad zorgt dat jaarlijks 600 á 800 kinderen kunnen meedoen in de

samenleving en dat plm. 45 studenten op het Arcus-college kunnen studeren.

Het geld dat daarvoor nodig is, is afkomstig van de Provincie Limburg, diverse gemeenten

waaronder Heerlen, het Arcuscollege, het Jeugdsportfonds Limburg, schenkingen, donaties,

e.d.

Leergeld betaalt haar vergoedingen nooit uit aan ouders, maar altijd rechtstreeks aan scholen,

verenigingen, winkels en instellingen. De toegekende vergoedingen zijn gebonden aan een

maximum aantal activiteiten en aan maximumbedragen per schooljaar of seizoen.

Heeft u overigens interesse om als vrijwilliger bij Leergeld Parkstad aan de slag te gaan?

Bel of mail ons dan want wij zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers voor huisbezoek of werk

op ons kantoor.

Momenteel werken bij Leergeld Parkstad ruim 30 personen, waarvan 6 uit onze wijk. Bijna

allemaal werken ze wekelijks 2 of 3 dagen van 6 uur. Hun werk doet ertoe!

Wie het werk van Leergeld Parkstad een warm hart toedraagt kan ons financieel steunen via

een donatie op rekeningnummer 16.99.03.192 van de Rabobank.

Ton Verjans, voorzitter Leergeld Parkstad

12

Page 13: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Column

Uit vervlogen tijdenBakker Buntinx.

Op de velden aan de overzijde van het ouderhuis aan de Benzenraderweg werd elk jaar iets anders door boer Gielkens van Hoeve de Aar verbouwd. Het ene jaar graan, het volgende jaar aardappels en dan suikerbieten. Suikerbieten ge-bruikten wij om lantaarns van te maken voor de avondstoet bij het St. Maar-tensfeest. De aanplant op het veld liet iedere drie jaar weer hetzelfde patroon zien; een cirkelgang dus. Het waren de veertiger jaren.Na het oogsten van het graan gingen mijn broers en ik “zeumeren”. Uit de ver-gaarde aren werden de graankorrels geslagen en die gingen naar de Wel-termolen om ze tot meel te laten malen.

In de oorlog- en naoorlogse tijd was het geen vetpot. Alles was op de bon. Niet dat wij het slecht hadden, maar met het gratis gewonnen meel konden er in het weekend, met pruimen of appels uit de tuin, weer enkele vla's worden gemaakt. Moeder – de Mam – maakte de vla's klaar en op een lange plank werden die naar bakker Buntinx gebracht om ze te laten bakken. De bakkerij was in het pand waar nu de friture bij de voetbalvelden van Bekker-veld is.

Soms maakte de Mam kruimelvla. Een kersen- of zwarte pruimenvulling met daarop kruimels van boter, meel en suiker. Als de vla's bij de bakker klaar waren werden zij door mij en een van mijn broers gehaald. Op de lange plank. Er was dan niets lekkerder dan aan de kruimels te plukken. Het was echter oppassen geblazen dat er geen kale plekken op de vla's kwamen. Dat viel de Mam direct op en haar com-mentaar laat zich raden.

Een iets oudere dame in ons buurtje, die het wel eens vaker met de talrijke jeugd aan de stok had, zag het “ge-grabbel” op de vla en haastte zich naar onze moeder. “Mevrouw, jouw jongens zijn de kruimels van de vla's aan het plukken”. Dat ging de Mam te ver en zij som-meerde de vrouw om wat meer naar zich zelf en haar kroost te kijken.“Bovendien”, zei ze: “Wat ze nu eten, kunnen ze straks niet meer krijgen”.

Daarmee was voor haar dit zaakje slechts deels afgedaan. Ons wachtte een flinke schrobbering. Zo ziet men. Boontje komt toch om zijn loontje.

Theo Scheepers

13

Page 14: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Sinterklaas was in ons midden!

De Goedheiligman is weer in ons midden geweest. Een grote eer voor de wijken Douve Weien, Aarveld, Caumerveld en Bekkerveld om de kindervriend welkom te mogen heten. In een open auto en onder muzikale begeleiding is Sint, in optocht samen met een schare Pieten naar de uitspanning “De Fabel” getogen, waar Noëlle en Gène voor hem klaar stonden. De locatie was buiten en binnen volledig in Sinterklaassferen versierd, uiterst gezellig.Over belangstelling had de Sint niet te klagen.

Het lokaal was boordevol. Heel veel kinderen en ook veel ouders. Er werd gezongen dat het een lust was en Sint bleek, ondanks zijn leeftijd ook nog een goede stem te hebben. De kinderen die een prijs hadden gewonnen voor de kleurwedstrijd werden één voor één bij de Sint geroepen om een cadeau te krijgen. De muziekkapel speelde ook nog om het feest compleet te maken.

Het bleek, en dat is heel goed nieuws, dat alle kinderen braaf zijn geweest. Helaas, de Sint heeft het heel druk deze dagen en moest eigenlijk te vroeg afscheid nemen. Sinterklaas heeft ons gevraagd om de organisatoren van zijn verblijf in onze wijk van harte te dan-ken. Het was een zeer geslaagde ont-moeting.

14

De redactie

Page 15: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Op zoek naar nieuwe leden voor onze redactieraad!!

Met het overlijden van Ton Bok zijn we in de redactieraad een heel belangrijke medewerker kwijtgeraakt. Ton verzorgde de opmaak van het wijkblad “De Groene Wijk” en beheerde onze website www.degroenewijk.nl.

Willen wij dit blad aantrekkelijk en levendig houden, dan is er grote behoefte aan mensen die enkele keren in het jaar één of meerdere stukjes willen schrijven, al dan niet met foto's.

Het wijkblad is één van de belangrijkste middelen om de cohesie in onze wijk te vergroten, om te vermelden wat er in de wijk is gebeurd, maar ook om te laten weten wat er zoal staat te gebeuren. Dat laatste is weer belangrijk om u in de gelegenheid te stellen om ergens aan mee te doen. Verder is het voor ons bestuur belangrijk om zich te verantwoorden en dat kan in het wijkblad.Een stukje schrijven is gemakkelijker dan u denkt. Voor taalfouten, als die al in de kopij aanwezig mochten zijn, hoeft u niet bang te zijn. In de redactieraad zit een redacteur die alle kopij daarop nakijkt. U kunt ook voor het wijkblad een mooie fotoreportage maken. Of een stukje voor de kinderen. U kunt uw fantasie de vrije loop laten.

U kunt over alles schrijven wat u op het hart ligt, zoals uw vakantie, hobby's, maar ook zaken die u in de wijk opvallen, zowel in positieve als negatieve zin. Wel zullen beledigende artikelen niet worden geplaatst, net zoals artikelen met een politieke inslag.

Als u interesse hebt, of meer informatie wilt hebben, bel dan Theo Scheepers, 045 5416931 of e-mail naar [email protected].

Wilt u iets voor uw eigen wijk betekenen, meldt u dan aan. Nu!!!

De redactieraad

15

Page 16: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Bericht van BSO TarcisiusWie zijn wij…Hallo allemaal! Wij van Buitenschoolse

opvang (BSO) Tarcisius in Heerlen plaat-

sen graag een stukje plaatsen in dit

krantje. BSO Tarcisius is gevestigd in de

dependance van de Tarcisiusschool in

het Aarveld. Het gebouw staat aan de

Celsusstraat.

We zijn maandag t/m vrijdag geopend

van 14.00 tot 18:30 en in de vakantie van

7.30 tot 18.30. In de vakantie hebben we

ook een leuk thema en maken we

verschillende uitstapjes. Als je eens wilt

komen kijken, kom gerust eens bin-

nenlopen.

Open dag bij BSO TarcisiusVrijdag 7 september was er een Afri-kaanse open dag bij BSO Tarcisius.

Er waren verschillende workshops die je

kon doen. Zo was er een Djembe Works-

hop. Je kon meedoen met Afrikaanse

dans. En je kon in je haren een touwtje

laten vlechten.

Er was gekozen voor het thema Afrika,

omdat we al een aantal weken bezig

waren met het thema “Wereld” en Afrika

leek ons leuk om als afsluiting te doen en

erbij een open dag te houden.Tijdens de open dag kon je ook lekker fruit eten zoals: mango, meloen, drui-ven, kiwi's, ananas en banaan.

Hierbij nog enkele leuke foto's om nog

een beetje in de sfeer te komen.

16

BSO Tarcisius

Page 17: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Herfstwandeling 25 oktober 2012

Na een aantal prachtige zonnige herfstdagen, valt het weer vandaag een beetje tegen. Een sombere dag met mist en af en toe wat regen. Er hebben zich een 10-tal mensen aangemeld voor de wandeling en als we elkaar om half 2 bij de oranje brievenbus op het plein aan de van Weerden Poelmanstraat treffen, heeft iedereen er toch zin in.We gaan naar Valkenburg om daar te wandelen in de omgeving van Kasteel Oost en het Geulpark.Vooraf aan de wandeling gaan we naar ” Marx & Marx “ een kleine , maar mooie galerie met Limburgse figuratieve kunst. We worden door de moeder van de galeriehouders ontvangen en kunnen een aantal prachtige schilderijen en beelden bewonderen van o.a. Henri Jonas, Charles Eyck, Gene Eggen, Lei Molin en Con Tonnaer. Onder het genot van een glaasje en wat lekkers hebben we genoten van al die mooie kunst.

Na dit bezoek hebben we onze auto's bij het “Koetshoes” geparkeerd en een mooie wandeling gemaakt langs de Geul en door het Geulpark langs de grote vijver . De grote oude bomen laten hun blad vallen en zo loop je over een kleurig tapijt te genieten van dit mooie seizoen. Velen kennen wel de andere kant van het bos maar dit gebiedje was nieuw voor ze.

maar dit gebiedje was nieuw voor ze. We zijn ook nog even bij de “Drie beeldjes “ gaan kijken. Na afloop van de wandeling zijn we bij het “Koetshoes “, waar we gelukkig een tafel gere-serveerd hadden , wat gaan drinken.

Frans van der Maesen vertelde dat hij het organiseren van de wandelingen graag wilde overdragen aan iemand anders vanwege zijn leeftijd. Gelukkig heeft Marie-José van der Meer zich meteen met enthousiasme aange-boden als opvolgster, zodat Els en Marie-José de volgende wandeling in het voorjaar zullen organiseren.Frans, hartelijk bedankt voor het organiseren van alle mooie wande-lingen die je met ons hebt gemaakt en we hopen natuurlijk dat je gewoon blijft meewandelen.Ondanks het niet zo fraaie weer was het weer een bijzonder leuke wandel-middag!

17

Werkgroep Senioren

Page 18: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Muziek luisteren 4 oktober

Deze donderdag was een extra aanmoe-diging om naar de muzikale middag te gaan want het was wat je noemt 'n drui-lerige herfstdag. Extra gezellig dus om muziek te beluisteren. De opkomst was vrij groot en de tafel rondom gewoon bezet.Er was een gevarieerd aanbod van ver-schillende genres muziek, zodat ieder-een aan zijn trekken kwam. Terwijl we genoten van de heerlijke koffie, werd ons oor gestreeld.Het begon met panfluitmuziek gespeeld door Nicolae Pirvu, fijne folkloremuziek uit Zuid-Amerika. Daarna, volgens velen de beste tenor van zijn generatie, Luciano Pavarotti, die uit de Tosca van Puccini zong. Johan Sebastiaan Bach: Air uit de Ouverture no 3 in D gr, Adagio uit het dubbelconcert voor viool, hobo en strij-kers. Daarna het bekende “Für Elise” van Beethoven. Ook nog een adagio* van een Italiaanse componist .Later luisterden we nog naar muziek uit de 60-er jaren “By the light of the silvery moon”Last, but not least hoorden we nog ” Lieder ohne Wörter “ van Mendels-sohn. Anne-Sophie Mutter, violiste, speelde in “ In Tempus Praesens”* van Bach. Al met al was het 'n middag waar iedereen met plezier aan terugdenkt.

18

Op donderdag 31 januari 2013 houden wij van 19.00 tot 21.00 uur in de kan-tine van voetbalclub Bekkerveld een informatiebijeenkomst over het onder-werp zonnepanelen in de wijk. De wijk-raad wil de interesse peilen van de buurtbewoners om gezamenlijk zon-nepanelen in te kopen, waarbij een financieel voordeel kan worden be-haald bij de aankoop.

Het project wordt door de gemeente Heerlen met kennis gefaciliteerd. De gemeente is bij de bijeenkomst ook aanwezig en kan u alles over zonne-panelen en subsidies vertellen.Ook is er een spreker die zelf zonne-panelen heeft geplaatst.

Met zonnepanelen produceert u uw eigen energie en daarbij verdient u ook nog eens aan uw eigen productie. Bij de huidige subsidies en lage prijzen van zonnepanelen is een terug-verdientijd van 5 tot 8 jaar al mogelijk.

Kom, en laat u informeren op deze avond!

De Wijkraad.

Mevr. Huyser

Pilot Zonnepanelen in Douve Weien/Caumerveld

Page 19: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012Editie december 2012

Donderdag 27 september was het dan eindelijk zo ver; 'de muzikale vriendjes en vriendinnetjes dag' van Buiten-schoolse Opvang BSO Windekind. Als eerste hebben we de kinderen van de BSO met hun vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom geheten. Wij zijn gestart met een lekker hapje en drankje, dit was een gezellige boel en een leuk tafereel om te zien! Daarna zijn we begonnen aan ons programma. De kinderen konden kiezen uit drie workshops:

- Bewegen op muziek- Zelf muziek maken- Sambaballen knutselen,

We hebben veel plezier gemaakt, gelachen, maar ook serieus meegedaan. De tweede helft hebben we allemaal een muziek-instrument mogen spelen, we hebben samen verschillende ritmes nagespeeld. Toen de workshop ten einde was hebben we af-scheid genomen van de muzieklerares door middel van een warm applaus en een klein presentje. Na de workshop konden de kinderen hun eigen gang gaan. Een aantal kinderen hebben samen met hun vriendje of vriendinnetje sambaballen geknutseld en de andere kinderen hebben verder ge-speeld in de gymzaal of buiten. De middag vloog om en tijdens het ophaalmoment kreeg ieder kind nog een kleine traktatie. Door alle enthousiaste reacties en blije gezichten kunnen we zeggen dat het een hele gezellige en geslaagde 'muzikale vriendjes en vriendinnetjes dag' was.

Bedankt voor de leuke, geslaagde middag!

BSO Windekind Van Weerden Poelmanstraat 1926417 ES Heerlen

. Deze workshops werden gegeven door een hele aardige, enthousiaste medewerkster van de muziekschool uit Heerlen. Zij heeft ons een uur lang vermaakt en iedereen deed enthousiast mee. De eerste helft hebben we ons bezig gehouden met het bewegen op muziek en hebben we een leuke dans geleerd op een Frans liedje.

19

Vriendenmiddag op BSO Windekind

Page 20: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

20

Bericht van openbare basisschool De Tovercirkel

Dag van respectOp 8 november was de Dag van Respect. De overblijfouders hadden een mooie lunch geregeld. Samen met de kinderen en leerkrachten is een grote “bloem van respect” gemaakt, die in de hal hangt.

Hoog bezoekWoensdag 5 december was voor velen het hoogtepunt van het jaar. Sinterklaas kwam met zijn Pieten op bezoek. Een paar weken geleden hadden we een brief gekregen waarin stond dat de griep heerste en heel veel Pieten daar last van hadden. Ze lagen in bed en al het werk bleef liggen. Of de kinderen een handje konden helpen met pepernoten bakken en gedichten maken? Ze maakten ook zelf een drankje met drop en honing en heel veel beterschapstekeningen.Een Piet kwam ze vorige week hoogst persoonlijk ophalen. Het heeft geholpen want ze waren er weer bij. Bij binnenkomst zongen we het lied dat onze eigen “songwriter” Frans had geschreven. Het staat ook op You Tube http://bit.ly/U7HIKREen aantal kinderen uit groep 8 had nog een dansje ingestudeerd: Zwarte Pieten stijl. Daarna ging Sinterklaas op bezoek in de groepen 1 t/m 4 en hadden de kinderen vanaf groepen 5 t/m 8 surprise.

Iedereen had weer heel erg zijn best gedaan.

EngelseEen groepje van 3 jaars VWO-leerlingen

van het Sintermeerten-college was bij ons op bezoek om Engels les te geven vanaf groep 5. Zij waren van te voren met hun leerkracht komen kijken om zich voor te bereiden op het niveau van de kinderen en de methode die we nu gebruiken. De kinderen vonden het erg leuk. Al was het voor de oudere jeugd wel even wennen om voor de klas te staan.

Het PeuteruurtjeOp de eerste vrijdag van de maand is er telkens weer het peuteruurtje (dus vrijdag 1 februari, 1 maart en 5 april 2013). Het is van 13.15 uur tot 14.45 uur en alle kinderen vanaf 3 jaar zijn van harte welkom!

OBS De Tovercirkel

Page 21: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

21

De gemeente Heerlen heeft in overleg met de schoolbesturen een Integraal Huisvestingplan primair onderwijs 2010-2020 opgesteld. Dit is najaar 2011 vas-tgesteld. In de bijbehorende uitvoeringsagenda is dit dynamisch koersdocument verder uit-gewerkt.

Wat Windekind betreft is voorzien dat de voorlopige voorziening bestaande uit twee lokalen wordt vervangen door uitbreiding van het bestaande gebouw.We zijn hier erg blij mee en wat ons nog veel blijer stemt: de uitvoering gaat op korte termijn plaatsvinden!Deze ingreep zal niet alleen leiden tot meer ruimte in school; het geeft ons ook een unieke gelegenheid het hele gebouw nog eens tegen het “onderwijs-licht” anno 2012 te houden. Met veel enthousiasme heeft het team tijdens een brainstorm vlak voor de herfstvakantie bouwstenen aange-dragen voor een eerste schets.

Met dit plan van eisen is de architect aan

de slag gegaan en dit heeft geleid tot een

eerste schets die voor de kerstvakantie

zijn definitieve vorm zal krijgen.

Het bouwteam bestaande uit ir. Mark

Feron: ), http://www.architectenzaak.eu/

Herman Noppers (bouwkundige

INNOVO), Chislaine Goemans (namens

onderbouw), Gertie Ruwette (namens

bovenbouw) en Jean van den Booren, is

voortvarend te werk gegaan. Wekelijks

voeren ze overleg en wordt het plan op

steeds fijner detailniveau bijgesteld na

ruggespraak met het team. .

Na de kerstvakantie zal het plan aan een

breder publiek worden gepresenteerd.

Jean van den Booren

Directeur basisschool Windekind

Page 22: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Van de Werkgroep Wijkontwikkeling

Deze keer weinig woorden maar vooral foto's van zaken die mede dankzij de werkgroep in de afgelopen tijd gerea-liseerd zijn. Uiteraard zou dit niet moge-lijk zijn geweest zonder de inzet van onze stadsdeelcoördinator Jessica Topélen en andere gemeentelijke medewerkers, die voortvarend met onze voorstellen aan de slag zijn gegaan.Bloembakken aan de Douve WeienstraatBedoeld om hardrijders af te remmen en het groene karakter van de wijk te onderstrepen, gingen de bloembakken aan de Douve Weienstraat in de loop der tijd er steeds treuriger uitzien: regel-matige reparatie maakte het er niet mooi-er op.

Bestaande bloembakVandaar dat er gekozen is voor een an-

dere aanpak: een beplantingsbak met

een laag randje.

Nieuwe beplantingsbakBegonnen is met het vervangen van drie

bloembakken: de andere bakken zullen

over ongeveer een jaar aangepakt

worden. Daarbij kan dan meteen

rekening worden gehouden met de

ervaringen die in de tussentijd met deze

nieuwe aanpak zijn opgedaan.

Wel bleek het nodig om er

reflectoren op te

zetten om te

voorkomen dat er

– in het donker –

overheen

gereden of

gestruikeld zou

worden.

Afsluiting tunneltje aan de Cörversweg

Door het plaatsen van paaltjes kunnen

er nu geen auto's meer in- of doorheen

rijden!

22

Page 23: Editie 37 december 2012

De Groene Wijk Editie december 2012

Fietsoversteekplaats op de

Kennedylaan

Door in het gras een breed stuk te

bestraten hoeven fietsers nu vanaf (en

naar) De Euren niet meer door het gras

te rijden of te lopen!

Voetgangersoversteekplaats op de

Kennedylaan

Wie van de bushalte op de Kennedy-

laan naar de overkant, naar de

Peschstraat wilde lopen, moest altijd

door een stukje gras. Ook daar is iets

aan gedaan, zodat voetgangers maar

ook mensen met een kinderwagen of

rolstoel daar gemakke-lijker kunnen

oversteken.

Suggesties? Geef ze door aan de

wijkraad!

Bij bovenstaande voorbeelden waren

het meestal buurtbewoners die ons

geattendeerd hebben op mogelijke

verbeteringen. Dus zijn er zaken in

uw omgeving waar u van vindt dat er

iets aan gedaan kan worden? Laat het

ons weten! Wie weet kunnen we ook

met uw ergernis of idee aan de slag!

23

Werkgroep Wijkontwikkeling

Page 24: Editie 37 december 2012

Editie december 2012De Groene Wijk

COLOFON:

Redactieraad:

Theo Scheepers vormgeverMartin FrankortJohn BleizeKarin GybelsCeline Hollands - logistiek

Redactieadres:

Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 [email protected]

Het blad verschijnt 4x per jaar.Einddatum inlevering kopij 2013:1 februari, 1 mei, 1 augustus. 1 november.Kopij alleen in Word, foto’s in jpeg minimaal 250 DPI.

De redactie neemt zich het recht voor kopij niet te plaatsen of in te korten.

Drukwerk: Kopieke Kerkrade045-5708715

Bezorging van de wijkkrant:Heeft u de wijkkrant niet ontvangen,neem dan contact op met

Theo Scheepers -

045 5416931

BESTUUR:Stichting Wijkraad Douve Weien/Caumerveld

Peter Kastrop voorzitterJeu Triebels vice-voorzitterTheo Scheepers secretarisAnjo Pelzer penningmeesterBertien v.Glabbeeck werkg.SeniorenWim Heins werkgr.VeiligheidJohn Niemarkt werkgr. Jeugd en sportTes Gybels werkgr.Wijkontwilleling

Secretariaatsadres:Van Weerden Poelmanstraat 2176417 EM Heerlen045 5416931

Politie/brandweer/ambulance 112

Politie (geen spoed) 0900 88 44Centr. huisartsenpost NightCare 577 88 44Dierenambulance 570 80 00Gemeente Heerlen 14 045Drugs- en tippeloverlast 14 045Klachtenlijn Openbare werken 14 045Acute zorg aan huis (24 uur) 561 61 62Atrium MC Heerlen 576 66 66S.O.S. telefoon 571 99 99Klantenservice Meandergroep 0900 699 06 99

Belangrijke telefoonnummers:Alarmnummer