Editie 2, 2016

31
Het gevoel van Sasburg Techniek www.westfriesezaken.nl 8 e jaargang mei 2016 editie 02 Zakenmagazine voor ondernemers, bestuurders en managers in West-Friesland e.o. Thema: Her- bestemmen

Transcript of Editie 2, 2016

Page 1: Editie 2, 2016

Het gevoel van Sasburg Techniek

www.westfriesezaken.nl

8e jaargang mei 2016

editie

02

Zakenmagazine voor ondernemers,bestuurders en managers in West-Friesland e.o.

Thema:

Her-

bestemmen

Page 2: Editie 2, 2016

Veemarkt 32 | 1621 JC Hoorn | tel: 0229 - 244234

www.boekweitolie.nl

Het totaal aanbod voor Noord-HollandDe G7 BedrijfsMakelaarsGroep bestaat uit acht vooraanstaande bedrijfsmakelaars-

kantoren. Allen zijn lid van de NVM en de NVM Vakgroep Bedrijfsonroerendgoed.

Zij vonden elkaar in hoge vakkennis, degelijkheid en service. En werken samen.

Voor U. Want acht bedrijfsmakelaars weten meer dan één. Met in totaal zestien

filialen bestrijken zij heel Noord-Holland. Zeker weten dat u met de G7 de meest

ideale huisvesting vindt voor uw bedrijf of kantoor. Maar ook bij verkoop of verhuur

ligt samenwerken met een G7-bedrijfsmakelaar voor de hand. Uw pand wordt in

heel Noord-Holland onder de aandacht gebracht. In zestien filialen, via het fraaie

G7 Magazine en op de G7 internetsite. G7 BedrijfsMakelaarsGroep, een goede en

brede keuze!

Als ondernemer spreekt u met een ondernemer & spreekt dezelfde taal.

ASSENDELFT

HOORN/ZWAAG - De Compagnie 52 A

Op een prachtige locatie komt deze multifunctionele bedrijfs-, showroom-/kantoorruimte beschikbaar. De unit bestaat uit 50 m2 op de begane grond en circa 50 m2 op de eerste verdieping en wordt turn-key opgeleverd. De tussenverdieping is uitgevoerd in beton en de overhead-deur meer 2.5 m x 3 m. De ruimte maakt deel uit van een kleinschalig bedrijvenverzamelcomplex en heeft twee eigen parkeerplaatsen.

Huurprijs € 750,-- per maand (excl. BTW)

HOORN - Kruisstraat 14

In sfeervol charmant winkelstraatje direct bij het Hoornse winkelrondje gesitueerde winkelruimte ter grootte van circa 74 m2 verdeeld over de begane grond circa 57 m2 winkel-ruimte met circa 3.90 meter hoog balkenplafond en circa 17 m2 winkelruimte op de entresol. De frontbreedte is circa 6 meter. Verder beschikt de winkel over c.v., een toilet en is er veel daglichttoetreding door het royale glasoppervlak. De buurpanden zijn in gebruik bij kleinschalige winkelformules die kleur geven aan de stad.

Huurprijs € 795,-- per maand (excl. BTW)

HOORN - Achterom 100 C

ANDIJK - Gedeputeerde Laanweg 55 A

Aan de rand van Andijk gesitueerde bouwkavel met bedrijvenbestemming. Perceelsoppervlak circa 2.295 m2. Uitstekende aansluiting nabij uitvalswegen en provinciale weg Hoorn Enkhuizen.

Vraagprijs € 129.000,-- k.k. (excl. BTW)

In het hart van de binnenstad zijn in 2010 in een pand met monumentale uitstraling prachtige nieuwe kantoorunits gerealiseerd. Er is thans wegens succes van de huidige huurder één unit voor de verhuur beschikbaar, gelegen op de derde verdieping. De oppervlakte is circa 62 m2. De ruimte is voorzien van authentieke spantconstructie in het zicht, één toilet, een pantry met close-in boiler, koelkast en vaatwas-ser, verlichtingsarmaturen, radiatoren, airco en een mooie vloerafwerking.

Huurprijs € 650,-- per maand (excl. BTW)

Op goed bereikbare locatie op bedrijventerrein Hoorn 80 gesitueerde hoekbedrijfsruimte ter grootte van circa 100 m2 verdeeld over de begane grond circa 50 m2 bedrijfs-/opslagruimte en circa 50 m2 magazijnruimte op de eerste verdieping. Door de hoekligging en de ramen in zowel de voor- als zijgevel is er een eenvou-dige mogelijkheid tot realisatie van kantoorruimte. Het geheel wordt casco opgeleverd, voorzien van afgedopte afvoer, overheaddeur en basis elektrische installatie.

Huurprijs € 495,-- per maand (excl. BTW)

HOORN - Electronweg 9 M

HOORN/ZWAAG - De Factorij 16 C

Kleinschalige kantoorunit ter grootte van circa 80 m2 gesitueerd op de eerste verdieping van een bedrijfs-verzamelgebouw. Parkeergelegenheid op eigen ter-rein. Ligging nabij uitvalswegen. De ruimte is voorzien van een systeemplafond met inbouwverlichting, vloerbedekking, spuitwerk wanden, één enkele toilet-groep en een pantry met warm watervoorziening. Het geheel wordt turn-key opgeleverd.

Huurprijs € 395,-- per maand (excl. BTW)

Op zichtlocatie aan de provinciale weg Hoorn-Enkhuizen gesitueerd bedrijfsobject van circa 360 m2 verdeeld over begane grond circa 74 m2 kantoor, circa 96 m2 bedrijfshal en circa 60 m2 showroom, eerste verdieping circa 112 m2 kantoor en circa 18 m2 magazijn. Het object is uitgevoerd met betonvloeren, systeemplafond, heater en c.v., overheaddeur en pantry met close-in boiler. Prima ontsluiting richting Rijksweg A-7 Zaandam-Groningen.

Huurprijs € 1.950,-- per maand (excl. BTW)

HOORN/ZWAAG - De Factorij 35 D + E

HOORN - Grote Noord 48

Op goede winkelstand gesitueerd winkelpand ter grootte van circa 160 m2 op de begane grond en een magazijn van circa 30 m2 op de eerste verdieping. De frontbreedte bedraagt circa 6 meter. In de directe omgeving zijn landelijke retailers gesitueerd zoals C&A, KPN en Apple store. De ruimte wordt casco opgeleverd en is voorzien van gladde wanden en plafonds. De prachtige pui met golvende kozijnen in combinatie met de leilindes voor de deur zorgen voor een chique uitstraling!

Huurprijs € 2.995,-- per maand (excl. BTW)

Keurige kantoorunit ter grootte van circa 315 m2 gesitu-eerd in markant kantoorgebouw direct bij uitvalswegen, groot openbaar parkeerterrein en NS station. Uw buren zijn o.a. Albert Heijn, Penta, Sanquin, Otho Center, Notariskantoor Art Senta en het Westfries Gasthuis. De kantoorruimte is nagenoeg kolomvrij en daardoor flexibel indeelbaar. Opleveringsniveau voorzien van systeem-plafond met verlichting, kabelgoten, dubbele toiletgroep, topkoeling, draai-/kiepramen, zonwering en nieuwe vloerbedekking.

Huurprijs € 95,-- per m2 per jaar (excl. BTW))

HOORN - Maelsonstraat 28 BG

Uiterst verzorgde kantoorruimte te huur van circa 204 m2 BVO op de begane grond in een kantoorvilla met bovengelegen woonruimte. De verzorgde tuin en 9 eigen parkeerplaatsen maken het geheel af. Het kantoor wordt turn-key opgeleverd en is voor-zien van verwarming, koeling, systeemplafond met verlichting, vloerbedekking, pantry en 3 toiletten. Zeer centraal gelegen (bij het gemeentehuis) en direct bij uitvalswegen.

Huurprijs € 1.950,-- per maand (excl. BTW)

HOORN - Nieuwe Steen 34 HOORN/ZWAAG - De Oude Veiling 1 A

Zeer fraai vormgegeven showroom/bedrijfsruimte uitge-voerd in duurzame materialen gesitueerd op zichtlocatie aan de rand van het bedrijventerrein. Oppervlakte circa 280 m2 op de begane grond. De ruimte wordt opgeleverd voorzien van overheaddeur, een toilet en een gladde beton-vloer. Vloerbelasting 2.500 kg/m2. Parkeergelegenheid voor de deur op eigen terrein.

Huurprijs € 1.650,-- per maand (excl. BTW)

HOORN - De Huesmolen 75

In één van de meest complete, onlangs gerenoveerde wijkwinkelcentra van Hoorn “De Huesmolen” gesitueerde winkelruimte, ter grootte van circa 192 m2 BVO, met een frontbreedte van circa 12 meter. In het winkelcentrum zijn diverse speciaalzaken en landelijk opererende winkelketens gehuisvest, als Etos, Bart Smit, Blokker, Lidl, Deen. Gratis parkeren rondom het winkelcentrum. Uitstekende bevoor-radingsmogelijkheden. De winkel wordt casco verhuurd maar is voorzien van een toilet, pantry met close-in boiler, verlichting en een heteluchtgordijn.

Huurprijs € 100,-- per m2 per jaar (excl. BTW)

Page 3: Editie 2, 2016

4

ColofonWestfriese Zaken

Het zakenmagazine voor ondernemers, bestuurders en managers in

West-Friesland. Een uitgave van Indrukmakers BV i.s.m. de Hoornse

Ondernemers Compagnie, de Westfriese Bedrijvengroep, de Hoornse

Ondernemersfederatie en Ondernemers Club Westfriesland.

www.westfriesezaken.nl

Redactie, vormgeving & realisatie

Indrukmakers BV

Geldelozeweg 33

1625 NW Hoorn

Tel: 0229 - 20 64 66

[email protected]

www.indrukmakers.nl

Fotografie

Bas Zwerver | Hélène de Bruijn | Richard de Beer

Pieter Hulleman | Benno Ellerbroek

Redactie

Astrid Kruijer | Iris Vinkenborg | Cor Dol

Sandra Dijk | Mieke de Beer | Louise Snel

Druk

Habo DaCosta | Vianen

Sales

Tel: 06 - 216 483 52

[email protected]

Westfriese Zaken niet ontvangen?

Westfriese Zaken wordt door middel van controlled circulation in een oplage van

11.000 exemplaren verspreid naar beslissers en bestuurders in West-Friesland.

Wilt u het magazine ook ontvangen, meld u dan gemakkelijk en gratis aan via:

aanmelden.westfriesezaken.nl

Copyrights

Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de

uitgever voorbehouden. Bedrijfspro fielen vallen buiten de verantwoordelijkheid

van de redactiecommissie.

Bladmanagement

Tel: 0229 - 20 64 66

[email protected]

Lippenstick

Volg

ons

:

Deze maandagochtend was het in huize Van Soelen even rep en roer. Nu is de ochtend in de aanloop naar weer een schooldag bij ons altijd al

een dingetje. Mijn jongste dochter is niet zo van het opstaan en mijn oudste dochter was wat nerveus voor haar proefwerk Engels.

Deze specifieke maandagochtend was de stress nog even heftiger. De schoolfotograaf zou vandaag zijn ding komen doen.

Toen ik een schoolgaand jochie was, waren dit eigenlijk onbekende taferelen. Mijn jongere broer en ik waren niet zo bezig met huiswerk

en op tijd komen. Laat staan met een schoolfotograaf. Misschien heeft dat ook wel te maken met het verschil tussen meisjes en jongetjes.

Met verbazing volgen mijn vader (opa) en ik regelmatig de discussies van mijn twee dochters. Als kleine diva’s ontfermen zij zich over hun

kledingkast en zoeken zij zorgvuldig de beste combinaties.

Als vader is het zaak om hier tactisch mee om te gaan. Een verkeerde grap over de kleur van een bloesje kan al de hele ochtend in de war

schoppen. Nee, niets serieuzer dan de kleding van jonge meiden.

Terug naar deze maandagochtend. De schoolfotograaf dus. Mijn jongste dochter was langer dan normaal boven in de weer. Even voor achten

kwam zij naar beneden. Over een kwartier zouden zij naar school vetrekken. Als door een ringetje te halen, zo fraai zag zij er uit. Maar ze zag er

net even iets anders uit dan op een normale doordeweekse dag. Wat was nu het verschil, vroeg ik me af. Na een minuut of twee viel het kwartje.

Zij had haar ogen gedaan. Wat precies weet ik niet, maar haar wimpers leken wel tweemaal zo

groot. En ze had haar lippen gestift. ‘Want’, fluisterde zij in mijn oor ‘deze rode lippenstick staat

mij gewoon heel goed’.

Met verbijstering volgde ik mijn achtjarige. Zonder ook maar het gevoel iets vreemds gezegd te

hebben, stortte zij zich vol overgave op het kammen van haar blonde haren. Hun moeder bracht

hun naar school. En naar de schoolfotograaf. Beiden meiden klaar voor de lens. Ik keek ze nog

even na. Grote glimlachen op hun gezicht. Als vader snap ik niet zoveel van make-up,

lakschoenen en kanten bloesjes. Maar ook ik word er heel blij van.

Danny van Soelen

Vo

orw

oo

rd

47 Wie moet ik hebben van de HOC?

48 Leegstand Keern 21

50 Ondernemer én medewerker proactief

51 Interactieve lunch bij gemeente

53 Beeldkwaliteitsfonds beschikbaar

Inhoud

6 Coverstory: Het gevoel van Sasburg

10 Themaverhaal: Herbestemmen

15 Duurzame oplossing van Herbestem!

17 ME-2 Architecten: ‘Hergebruik is nuttig én financieel aantrekkelijk’

18 Frisse nieuwe look met IIIEIIIO

20 Rabobank stelt netwerk en kennis beschikbaar

44 Sportief werken met Flexicomfort

46 Brandjes & Van Wessel; een blijvertje!

55 Positief nieuws

Verder in dit nummer:

Inspirerende gesprekken en enthousiaste deelnemers

23

Actiever op je werk

44

‘We zijn ambitieus’

6

‘ Herbestemmen is milieuvriendelijk’

15

‘ Wij doen het nét even anders dan de rest’

55

Een blijvertje in de financiële dienstverlening

23 Inspirerende OCW Ronde Tafel

24 Nieuwe kansen ontdekken bij Koppie Doen!

27 Wie van de WBG kan mij helpen?

28 Subsponsor: ‘Samen sterk’

28 De OKB-adviseur

29 Hoofdsponsor Van Overbeek:

‘Meer balans op de vastgoedmarkt’

30 Detailhandelsvisie West-Friesland

32 Weet u wat uw ondernemende

buurman doet?

36 Bij wie moet ik zijn van de HOF?

37 Hoe gaat het met de Hoornse ondernemers?

40 Onderzoek naar aantrekkelijkheid Hoorn

46

Page 4: Editie 2, 2016

6 7

Coverstory Coverstory

Het nieuwe bedrijf Sasburg Techniek koppelt jarenlange ervaring en veel kennis aan het

enthousiasme van een starter. Korte lijnen, flexibiliteit, kwaliteit en vooral de West-Friese

mentaliteit: dat zijn de ingrediënten waarmee Arjan Kleuver, Johan Konijn en Herman

op den Kelder de markt opgaan. Na een opstartperiode van een half jaar levert dat

al de eerste successen op.

Tot 1991 bestond in West-Friesland een elektrotechnisch bedrijf met

de naam Sasburg. In dat jaar ging het bedrijf op in een grotere speler

op de markt. Maar de naam is 25 jaar later nog niet vergeten en is bij

velen synoniem met een goed gevoel. Het Sasburg-gevoel. Volgens

Arjan Kleuver bestaat dat uit saamhorigheid, samen de schouders

eronder zetten, kwaliteit en helderheid. ‘Het gevoel van het familiebedrijf

willen wij terugbrengen. Sterker nog: het moet de basis zijn van Sasburg

Techniek. Onze monteurs delen dat. Eens in de paar weken zitten we

met z’n allen om tafel om dat gevoel vorm te geven. Openheid en

eerlijkheid, geen verwijten over en weer. Samen zijn wij Sasburg Techniek

en voor onze monteurs geldt dat natuurlijk net zo. Zij zijn in veel

gevallen het gezicht naar buiten en als zij met plezier naar hun werk

gaan, dan straalt dat op iedereen af’, vertelt Arjan Kleuver.

Ervaring zat

Sasburg Techniek is weliswaar een nieuw bedrijf,

ervaring is er meer dan voldoende. Arjan Kleuver,

Johan Konijn en Herman op den Kelder zijn gepokt en

gemazeld in de branche. Sasburg Techniek ontwerpt,

installeert en beheert technische installaties. Met name in

aan de zorg gerelateerde organisaties is veel kennis en

ervaring aanwezig. Ziekenhuizen, zorginstellingen en

woonzorgcentra bijvoorbeeld. Maar ook andere utiliteitswerken

in de commerciële sector gaat Sasburg Techniek niet uit de

weg. Hoewel West-Friesland het primaire werkgebied is,

pakt het jonge bedrijf projecten elders in het land met

evenveel enthousiasme op.

Het gevoel van Sasburg Techniek

Johan Konijn, Arjan Kleuver en Herman op den Kelder

Page 5: Editie 2, 2016

Boven verwachting

Het bedrijf is in oktober vorig jaar gestart en nu dus een half jaar

onderweg. Herman op den Kelder kijkt zeer tevreden terug op die

eerste maanden. ‘Boven verwachting. En zoals het er nu uitziet, halen

we de eerste prognose zonder problemen. Binnen vijf jaar willen we iets

neerzetten qua personeel en omzet, we zijn ambitieus in wat we doen en

waar we in geloven. Het is nu belangrijk om sympathie en vertrouwen te

winnen. Met de principes van het Sasburg-gevoel zijn we ervan overtuigd

dat dat gaat lukken.’ Sasburg Techniek gaat daarbij uit van langetermijn-

relaties. ‘Ja, dat kost tijd’, onderkent Herman. ‘Maar we hebben veel

kennis van interne processen en toepassingsmogelijkheden van

producten. We denken graag mee in de engineersingsfase om de beste

oplossing te kunnen bieden. In onze visie kan dat alleen als je werkt met

een gemeenschappelijke visie en flexibiliteit en kwaliteit in huis hebt.’

Goed georganiseerd

Mooie woorden, maar wat merken de opdrachtgevers daar van?

Johan Konijn: ‘De afgelopen week kregen we nog een compliment van

een van onze opdrachtgevers. De afgelopen vijftien jaar heeft hij niet zo

goed samengewerkt met een elektrotechnisch bedrijf als nu met ons.

Snel handelen, aandacht voor de relatie, ontzorgen. En dat zie je overal

terug, het is een wisselwerking.’ Het driemanschap ervaart ook dat het

steeds belangrijker wordt hoe het werk wordt georganiseerd. ‘Welk

kabeltje wordt gebruikt of welke lamp wordt geleverd, dat wordt

steeds minder belangrijk. Wel: hoe wordt het geïnstalleerd en hoe

heeft een opdrachtgever daar zo min mogelijk overlast van? Omdat we

de boel organisatorisch goed op orde hebben en korte lijnen hanteren,

kunnen we dat optimaal waarmaken.’ Sasburg Techniek is nu al

een van de weinige elektrotechnische bedrijven in Noord-Holland die

werkzaamheden uitvoert in ziekenhuizen.

Team

Intern heeft Sasburg Techniek de boel goed voor elkaar. ‘Als je het

goed geregeld hebt, hoef je er ook niet voortdurend aandacht aan te

besteden’, vindt Johan. ‘We hebben geïnvesteerd in een goed werkend

ERP-systeem, zodat de monteur op locatie in het hetzelfde systeem werkt

als wij hier op kantoor. Ook daar worden zij bij betrokken. Wij vormen een

hecht team met elkaar en dat is nou precies dat Sasburg-gevoel.’

Wil je ons team komen versterken? Dan ben je van harte

uitgenodigd om je gegevens achter te laten op onze website

www.sasburgtechniek.nl. Hetzelfde geldt voor bedrijven die graag

in contact met ons komen voor een nadere kennismaking.

Kijk op onze website voor de contactgegevens of mail naar

[email protected]. Like onze Facebookpagina en link

ons op onze bedrijfspagina op LinkedIn.

9

Coverstory

‘ Wij vormen een hecht team met elkaar en dat is nou precies dat Sasburg-gevoel’

Tekst: Cor Dol Fotografie: Bas Zwerver

Page 6: Editie 2, 2016

Themaverhaal

10 11

Themaverhaal

De mooie kansen van oude pandenDe mooie kansen van oude panden

TH

EM

A

Helemaal nieuw is herbestemmen niet. De Grote Kerk in Hoorn

kreeg al jaren geleden een woonfunctie. In het pand van de DSB

bank kwam een gemeentehuis en in de oude Philipsfabriek in Hoorn

worden tegenwoordig foodmarkets georganiseerd. Al in 2012 paste

de overheid in het Bouwbesluit de regelgeving aan waardoor het

eenvoudiger werd om panden een andere functie te geven. Dankzij

dit besluit hoeft een verbouwplan niet meer aan nieuwbouweisen

te voldoen, maar aan de eisen die ten tijden van de bouw golden.

Ruimere kaders

Volgens Mike Olthoff van ME-2 Architecten heeft de aanpassing van

het Bouwbesluit de deuren opgezeten voor herbestemmen. ‘Oude

panden lenen zich niet voor nieuwbouweisen. Daardoor was het duur

en soms onmogelijk om een oud pand een nieuwe functie te geven.

Natuurlijk moet een pand veilig zijn en geen overlast veroorzaken bij

de omgeving. Maar voor ons als architecten heeft onze creativiteit bij

herbestemmen veel ruimere kaders gekregen.’ En daar is hij blij mee.

Niet alleen voorkomt herbestemming verpaupering van buurten door

leegstand, ‘Herbestemmen is populair. Mensen vinden het fantastisch

om in een oude fabriekshal te eten of in een monument te wonen’.

Ook Henk Hansen is als ondernemer en oud-wethouder groot

voorstander van herbestemmen. Hij richtte zelfs een adviesbureau

op met dit thema: Herbestem!. ‘Er is behoefte aan duurzaamheid en

het herbestemmen van panden is een uitgelezen mogelijkheid om

leegstaande kapitaalgoederen een nieuwe impuls te geven.’ Henk is

blij dat gemeenten het herbestemmen van panden steeds meer

stimuleren. ‘Geen enkele gemeente zit natuurlijk te wachten op

Herbestemmen:

Maak een rondje door West-Friesland en

je ziet lege kantoren, lege kerken en lege

winkels. Terwijl tegelijkertijd open ruimte

plaats maakt voor nieuwbouw. Gevoed

door deze tegenstrijdigheid ontvouwt zich

een sympathieke trend: herbestemmen.

Page 7: Editie 2, 2016

MÉÉR DAN ALLEEN EEN AIRCONDITIONER

Lekker koel,aangenaam warm.

Bij airconditioning denkt u waarschijnlijk direct aan koelen. Een TOSHIBA aircon-ditioningsysteem kan echter ook uitstekend en op energiezuinige wijze verwarmen. Lek-ker koel tijdens warme dagen en comfortabel warm tijdens koude. Uw airconditioner zorgt daarnaast voor schone lucht, gezuiverd van schadelijke deeltjes, vocht en vieze luchtjes.

TOSHIBA biedt een uitgebreid assortiment aan zeer energiezuinige airconditioningsys-

wensen en mogelijkheden. Of het nu gaat om een bestaande situatie of een nieuwbouw pro-ject, een zakelijke of particuliere toepassing. Bovendien komt een groot aantal modellen

in aanmerking voor diverse subsidierege-

lingen waarmee de overheid energiebespa-rende maatregelen aanmoedigt. Uw erkende TOSHIBA vakinstallateur kan u van advies op maat voorzien en zorgen dat u van een

www.schermerbv.nl

Pro iteer zowel zakelijk als particulier van diverse subsidieregelingen met het energiezuinige

assortiment warmtepompen van TOSHIBA.

f

Themaverhaal

13

TH

EM

A

leegstand. Bovendien zijn gemeenten door veranderende wetgeving

verplicht om vraagstukken eerst binnen de bestaande contouren op

te lossen. De tijd dat er ongebreideld weilanden “volgereden” konden

worden met woningen, scholen en bedrijven ligt achter ons.’

Cultureel erfgoed behouden

Dat herbestemmen voor de ondernemer gunstig kan uitpakken,

ervoer Mike Olthoff zelf toen hij zich een aantal jaar geleden in het

oude distributiecentrum van de Action vestigde. ‘We zitten nu op

een mooie, bijzondere plek én de waarde van het pand is enorm

gestegen. In zijn directe omgeving ziet hij vooral veel leegstaande

boerderijen, achtergelaten door gestopte agrarische bedrijven. ‘Dat

worden steeds vaker prachtige woonboerderijen die de oude houten

constructie combineren met moderne architectuur. Op die manier

loopt de economische golf door én kun je cultureel erfgoed op een

fantastische manier behouden.’

Henk Hansen voegt daar aan toe dat ook voor de eigenaar van

leegstaand vastgoed herbestemmen gunstig is. ‘Als eigenaar kun

je zo je pand beter laten renderen in een nieuw tijdperk. Bovendien

maakt het een pand interessant voor andere marktpartijen om in

te investeren of het over te nemen.’ Sjors Ooteman van IIIEIIIO

Ex- & Interieurcomponisten sluit zich daarbij aan en voegt toe:

‘Veel bedrijven zien alleen de mogelijkheid om nieuw te bouwen,

terwijl bestaande gebouwen vaak gevestigd zijn op goede locaties

en een revitalisering financieel veel aantrekkelijker kan zijn. Daar-

naast is herbestemmen veelal de meest duurzame oplossing.’

Mindset

Hoewel de voordelen voor de hand liggen, is er volgens Hansen

en Olthoff nog wel een aanpassing in mindset nodig. Volgens

Olthoff zouden gemeenten en ondernemers meer informatie

kunnen uitwisselen over panden die leegstaan. En ondernemers

die een pand zoeken kunnen nog creatiever leren denken. ‘Als je

door de bestaande functie van een pand heen kijkt, heb je veel

meer mogelijkheden.’ Hansen, die veel met eigenaren te maken

heeft, merkt dat die ook nog wel eens over een drempel heen

moeten om de aard van hun pand los te laten. Bovendien zijn de

grenzen niet altijd even duidelijk. ‘Sommige overheden worstelen

nog met deze ontwikkeling. Past de nieuwe functie van een pand

wel binnen de geldende bestemmingsplannen? Hoe reageert een

buurt op een ontwikkeling?’

Over het algemeen is het voor ondernemers die een pand willen

herbestemmen vooral belangrijk met een goed plan te komen. Dat

houdt in: een onderzoek naar de haalbaarheid. Zowel bouwkundig en

financieel als omgevingtechnisch en politiek. En als eigenaar moet je

je uiteraard afvragen of er vraag is naar de nieuwe functie. Maar over

het algemeen, is de ervaring van Olthoff, Hansen en Ooteman, is de

beslissing redelijk goed in te schatten en zijn gemeenten welwillend.

Ooteman: ‘In goed overleg is veel mogelijk met de gemeente. Als je

maar met een duidelijk verhaal komt, waarbij overal rekening mee is

gehouden. Ondernemers die op zoek zijn naar een bestaand pand,

doen er verstandig aan een partij met verstand van zaken en die in

staat is creatieve oplossingen te vinden te zoeken.’

Legio kansen

De kansen voor herbestemming in de regio West-Friesland zijn legio.

Zo ziet Ooteman talloze mogelijkheden voor het Missiehuis in Hoorn.

‘Het pand kan op veel manieren worden ingedeeld. Met bijvoorbeeld

appartementen én bedrijven of horeca.’ Olthoff en Hansen weten

allebei wel raad met het pand van V&D. ‘Per verdieping invullen’,

roepen ze alle twee. ‘Wonen, zorg, parkeren, boetiekjes; je kunt er

alle kanten mee op. Alles beter dan leegstand, niet alleen wat betreft

de V&D panden. Herbestemming kan dé oplossing zijn voor een

duurzame invulling van al het moois dat we al hebben. Daarmee

stimuleren we de economie op een goede manier en kunnen we

nalaten wat anderen ons nalieten.’

‘ Als je door de bestaande functie van een pand heen kijkt, heb je veel meer mogelijkheden’

Tekst: Sandra Dijk Fotografie: Indrukmakers BV

Page 8: Editie 2, 2016

Jarenlang was the sky the limit, kantoorpanden en winkelcentra schoten

als paddenstoelen uit de grond. Maar inmiddels is het tij gekeerd,

een toenemend aantal kwalitatief goede panden staat leeg. ‘Dit geldt

overigens niet alleen voor winkels en kantoren, maar ook voor bijvoor-

beeld industrieel vastgoed, scholen, monumenten en religieuze

gebouwen’, zegt Henk Hansen van Herbestem!. ‘Een pand dat leegstaat

levert niets op, terwijl de kosten voor de eigenaar gewoon doorlopen.

Daarnaast is leegstand nadelig voor de leefbaarheid in steden en dorpen.

Leegstand is dus niet alleen een economisch, maar ook een maatschap-

pelijk probleem, dat vraagt om creatief – out of the box – denken. Om

snel te schakelen in een snel veranderende wereld van transitie,

transformatie en een groeiende vraag naar duurzame oplossingen.

Herbestem! heeft de kennis, ervaring en creativiteit die nodig zijn om dit

mogelijk te maken.’

Expertise in eigen huis

Herbestem! ontwikkelt complete plannen voor de herbestemming

van gebouwen. Van kantoor naar wonen, van bajes naar bios en van

kerk naar wellnesscentrum. Het Herbestem!-team heeft alle benodigde

expertise in eigen huis. Henk Hansen is jurist en oud-wethouder in

Hoorn en Alkmaar, met grote ervaring in het bestuurlijke proces. Het

architectenduo Arne Peeters en Liesbeth van Apeldoorn is ijzersterk

in het ontwikkelen van nieuwe functies voor bestaande gebouwen.

Boudewijn van Langen is bouwhistoricus en de bouwkundige spin in

het web als het gaat om bouw, restauratie, financiën en subsidies.

Henk Hansen: ‘Een goed gebouw slopen is niet meer van deze tijd

en herbestemming is behalve milieuvriendelijk ook nog eens

goedkoper. Er gelden ook minder strenge Bouwbesluit-eisen.’

Gebouw anders “lezen”

Boudewijn van Langen: ‘Voor kopers en verkopers is het volledig

uitgewerkte plan van Herbestem! een instrument dat zichzelf

terugverdient. Het laat je een gebouw anders “lezen”, zodat je ziet wat

de mogelijkheden zijn. Wij onderzoeken uiteraard ook de haalbaarheid

van het plan en wat het kost om dit te realiseren. Het uitgangspunt is

dat de nieuwe functie rendement gaat opleveren.’ Een van de projecten

van Herbestem! is de vestiging van een Agri, Food & Science Center in

het voormalige Scheringa museum. ‘In opdracht van de curatoren

zochten wij een nieuwe bestemming voor het gebouw. Uit onderzoek

en in overleg met Nemo, kwam de mogelijkheid van een Agri, Food &

Science Center als beste naar voren. Met ons rapport is het pand

inmiddels verkocht. Wij hopen met de nieuwe eigenaren opnieuw

om tafel te gaan om dit fantastische plan te realiseren.’

www.herbestem.nl

Leegstand maakt plaats voor nieuw rendement

Herbestem!

Kantoren, industriële gebouwen, kerken, kloosters en winkelpanden, het aantal leegstaande

panden in Nederland groeit. Herbestem! zoekt en vindt nieuwe gebruiksmogelijkheden.

Zo krijgen gebouwen een tweede leven en de eigenaren weer rendement.

15Tekst: Astrid Kruijer Fotografie: Pieter Hulleman

Duurzame oplossing van Herbestem!

TH

EM

A

Henk Hansen, Arne Peeters, Boudewijn van Langen en Liesbeth van Apeldoorn

Hoffstad Bedrijfsmakelaars - 0229-213541 0229-281820

Bedrijventerrein Zevenhuis, aan de N23 Westfrisiaweg in Hoorn, biedt speelruimte voor ambitieuze ondernemers. Ruim en parkachtig opgezet - en zonder stoplicht direct bereikbaar vanaf de A7.

ruimte voor ondernemers

Kavels te koop vanaf 1.000 m2

Kijk voor meer info op zevenhuis.nl

Heeft u plannen voor nieuwbouw

of uitbreiding?En u zoekt daarbij onder andere naar de kenmerken:

BNA

BNA

0229-244244 www.za.nl

Page 9: Editie 2, 2016

Al sinds sinds 2002 zijn Mike en Marco directeuren van het architecten-

bureau ME-2 architecten. Een architectenbureau in de breedste zin

van het woord. De werkzaamheden variëren van zowel ontwerp van

het in- of exterieur van een (bedrijfs)pand tot het begeleiden van het

volledige (ver)bouwproces. Als specialist in bedrijfspanden weet

ME-2-architecten vaak creatieve oplossingen te vinden voor

hergebruik van een gebouw.

Restyle komt bedrijventerrein ten goede

‘Op dit moment is er helaas sprake van veel leegstand. Het is zonde

als deze panden leeg blijven staan, want dit komt de kwaliteit van de

bedrijventerreinen niet ten goede. Door achterstallig onderhoud ontstaat

verpaupering op deze terreinen. Wij merken echter vaak dat juist het

omgekeerde gebeurt als een pand wordt hergebruikt of gerestyled! Als

een nieuwe – eventueel ander soort – eigenaar zich in een pand vestigt

en wij het pand restylen, merken we vaak dat de buren enige tijd later

ook de boel willen opknappen. En zo krijgt uiteindelijk een deel van het

terrein een nieuwe, frisse uitstraling’, aldus Marco.

Eindeloze mogelijkheden

Volgens Mike – die tevens secretaris is van de Ondernemers Federatie

Medemblik – is het belangrijkste bij herbestemmen dat overheden,

opdrachtgevers en andere partijen goed met elkaar communiceren en

mogelijkheden open houden. De gemeente wordt volgens hem steeds

soepeler waar het gaat om bestemmingsplannen. ‘Ook zij hebben geen

baat bij leegstand.’ Mike vindt het in sommige gevallen een gemiste

kans als bestaande gebouwen simpelweg worden gesloopt. ‘Er zijn

vaak genoeg creatieve oplossingen en mogelijkheden voor de invulling

van een gebouw te verzinnen. Constructief gezien kunnen panden vaak

nog jaren mee. Als je de “huid” er af haalt, staat er vaak nog een

perfecte stalen constructie, waar nog van alles mee gedaan kan

worden. Ook financieel gezien loont hergebruik vaak de moeite

voor ondernemers ten opzichte van nieuwbouw’, vertelt Mike.

Oplossingen zien

ME-2 Architecten heeft al veel creatieve herbestemmingsplannen

ontwikkeld en uitgevoerd. Zo wisten zij een leeg bedrijfspand om

te toveren tot indoorspeeltuin het Funfestijn, verbouwden zij een

leegstaand pakhuis met een detailhandelsvergunning tot restaurant

Meijer’s en het pand waar zij zelf gevestigd zijn – Overleek 4 te

Medemblik – was ooit het magazijn van Action. ‘Lege panden kunnen

vaak prima opnieuw en anders gebruikt worden, maar je moet de

oplossingen kunnen zien. Door op een open en creatieve manier te

denken, zijn de mogelijkheden vaak eindeloos!’ www.me-2.nl

Hergebruik is nuttig, duurzaam Hergebruik is nuttig, duurzaam en financieel aantrekkelijken financieel aantrekkelijk

ME-2 Architecten

Een pand herbestemmen is niet zomaar iets. Er komt veel bij kijken en er dient rekening gehou-

den te worden met allerlei regelgeving. ‘Maar herbestemmen blijft een nuttige zaak die de moeite

meer dan loont’, menen Marco Sijtsma en Mike Olthoff van ME-2 architecten. ‘Het voorkomt

leegstand, komt bedrijventerreinen ten goede en is financieel aantrekkelijk voor ondernemers.’

17Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Richard de Beer

Creatieve oplossingen

TH

EM

A

Mike Olthoff en Marco Sijtsma

egmond aan zee - 072 750 2020 - [email protected] - www.zuiderduin.nl

hotel op 100 meter van het strand - vernieuwd restaurant - feestzalen - sauna’s en zwembad fitnessruimte - wellness center - bistro en pub - bowling - teambuilding - congresservice

35 zalen 30 - 1000 m2

550 kamers

Page 10: Editie 2, 2016

18 19

Frisse nieuwe look Frisse nieuwe look

Bestaand bedrijfspand, splinternieuwe uitstralingBent u tevreden over uw huidige bedrijfspand, maar past de uitstraling niet meer bij uw bedrijf?

IIIEIIIO componeert een frisse nieuwe look voor uw exterieur, waarmee u weer jaren vooruit kunt.

Tot 30 september 2016 aan te vragen met subsidie vanuit de Provincie Noord-Holland-Noord.

Ondernemingen groeien niet meer zo snel als voorheen en bedrijven

blijven langer op dezelfde locatie gevestigd. Investeren in een nieuw

bedrijfspand, terwijl het huidige pand en de bedrijfslocatie eigenlijk

nog prima voldoen, past ook niet meer in de duurzame tijdsgeest. Een

bedrijfspand dat veroudert, verliest echter wel zijn glans en past vaak

ook qua functionaliteit niet meer volledig bij de huidige activiteiten van

het bedrijf. En is de tijd aangebroken om het bedrijf over te dragen aan

de volgende generatie, dan gunt u uw opvolgers een frisse start.

IIIEIIIO Ex- & Interieurcomponisten ontwerpt een nieuw,

eigentijds exterieur waarmee uw bedrijfspand weer “als

nieuw” oogt. Van een simpele ingreep met grote

optische gevolgen tot de complete revitalisa-

tie van in- en exterieur.

Subsidie (tot 30 september

2016)

‘Er zijn in de afgelopen decennia

zoveel bedrijfspanden gebouwd

dat er nu een overschot is’, zegt

architect Robert-Jan Riemersma van IIIEIIIO. ‘Ondernemers kiezen

tegenwoordig vaker voor verhuizing naar bestaande bouw. Of voor

investeren in de opwaardering van het eigen bedrijfspand, dat is ook

verreweg de voordeligste en tevens een duurzame oplossing.’ In het

kader van de revitalisering van bedrijventerreinen stelde de Provincie

Noord-Holland-Noord subsidie beschikbaar voor de verbetering van

het exterieur van bedrijfspanden. De subsidieregeling is bedoeld voor

bedrijfspanden op een aantal door de Provincie aangewezen

bedrijventerreinen in West-Friesland, te weten:

Hoorn 80, bedrijvenpark WFO,

Westerspoor/Spoorstraat/

Overspoor-Oost, Gildeweg, Oude

Veiling, CNB-locatie, Centrale

Zone, Krabbersplaat en

De Veken. ‘De subsidie

bedraagt 25% van de

investering, tot een

maximum van

€ 15.000 excl. btw.

Toekomstbestendig met IIIEIIIO

Voor bedrijven die hiervoor in aanmerking komen is het dus heel

aantrekkelijk om juist nu te kiezen voor revitalisering. Ook voor te

koop staande bedrijfspanden kunnen wij een ontwerp maken dat

de mogelijkheden en kwaliteiten van het pand laat zien.’

Ontzorgen

Het team van IIIEIIIO Ex- & Interieurcomponisten biedt opdrachtgevers

de mogelijkheid tot volledige ontzorging gedurende de looptijd van het

project. Bouwkundig ingenieur Sjors Ooteman: ‘Ondernemers willen bezig

zijn met hun onderneming en dat móet ook, want de zaken gaan door.

Voor ondernemers die in aanmerking komen voor subsidie, verzorgen wij

daarom ook de subsidieaanvraag. De revitalisering van een bedrijfspand

kent veel keuzemomenten en daar helpen wij de ondernemer bij. Wij

geven aan welke keuzes wanneer gemaakt moeten worden en wat

hiervan de consequenties zijn. Wij bewaken de details en sturen zo nodig

bij tijdens het proces, ook budget technisch. Een deel van de uitvoering

van het project heeft IIIEIIIO in eigen huis, maar wil de klant bijvoorbeeld

een bevriende aannemer inschakelen dan kan dat uiteraard.

Ook dan leggen wij de contacten, zijn wij het enige aanspeekpunt en

zorgen wij ervoor dat de financiële stukken op orde blijven. IIIEIIIO bouwt

aan een duurzame relatie met onze opdrachtgevers. Vertrouwen moet je

winnen en daar zijn we kennelijk goed in, want onze klanten laten de

uitvoering van hun project graag aan ons over. Zo hebben zij de handen

vrij om te ondernemen.’

Projecten

Een IIIEIIIO-project in de afrondingsfase is het bedrijfspand van

Pronk Groenten & Fruit in Zwaagdijk. De frisse nieuwe look van

het bedrijf refereert nu duidelijk aan hun verse producten.

IIIEIIIO werkt momenteel ook aan de revitalisatie van het

pand van Breider Tuinmachines in Hoorn en aan de uitbreiding

van het Medisch Centrum te Warmenhuizen. Eerdere projecten

zijn onder meer de revitalisatie van het exterieur en het buitenterrein

van KarelTrans by Junior, de duurzame restyling van de kantoren van

Abovo Media, Van der Laan Elektrotechniek, Protonic en alle vestigingen

van Rabobank West-Friesland. Robert-Jan: ‘Soms is een andere kleur of

enige materiaalaanpassing al voldoende om de oorspronkelijke kracht

van een gebouw naar boven te halen. En met een nieuwe look en feel is

het voorlopig weer comfortabel ondernemen!’

www.memo.nl

Tekst: Astrid Kruijer Fotografie: Pieter Hulleman

Robert-Jan Riemersma en Sjors Ooteman

TH

EM

A

Page 11: Editie 2, 2016

20 21

Rabobank West-Friesland Rabobank West-Friesland

Het voormalige Philipsterrein aan de Holenweg in Hoorn ademt industriële historie. Dit vormt

straks de basis voor de ontwikkeling van een verrassende nieuwe stadswijk. Een project waar-

voor Rabobank West-Friesland haar specialistische kennis en netwerk graag beschikbaar stelt.

Holenkwartier en Rabobank West-Friesland

Tekst: Astrid Kruijer Fotografie: Bas Zwerver

Samen wonen, Samen wonen, werken en werken en ontspannenontspannen

Holenkwartier wordt het nieuwe woon- en werkgebied van Hoorn. Een

aantrekkelijke nieuwe wijk die ontspannen wonen en werken combineert

met de dynamiek van de stad. Een wijk met een grote aantrekkings-

kracht, voor bewoners en bezoekers uit Hoorn en de wijde omgeving.

Holenkwartier is een initiatief van Terra Marique, een samenwerkingsver-

band tussen Zeeman Vastgoed en Intermaris. ‘De oude Philipsfabriek

behoort tot het industriële erfgoed van ons land’, zegt Peter Langenberg

van Zeeman Vastgoed. ‘Dit vormt de unieke basis voor de ontwikkeling

van een concept dat nieuw is voor Hoorn. Een stadswijk met een mix

van wonen, werken, cultuur en ontspanning. Een wijk als Holenkwartier

bestaat nog niet in onze regio en dat maakt het tot een spannend

project. Gelukkig kunnen we daarbij rekenen op de steun van onze

huisbankier Rabobank. De bank beschikt over de specialistische kennis

en het uitgebreide netwerk dat nodig is voor het bij elkaar brengen van

de juiste partijen.’

‘Helpen bij het leggen van de juiste verbindingen’

Op het 55.000 vierkante meter grote Philipsterrein komen circa 350

woningen, waaronder 75 sociale huurwoningen. De verscheidenheid aan

woonvormen is groot, van appartementen tot stadswoningen met of

zonder tuin. De kenmerkende Philips fabriekshallen uit de jaren ’60

blijven behouden. Intermaris directeur-bestuurder Aart Slot: ‘In één van

de hallen komt straks een versmarkt, met bijvoorbeeld biologische

streekproducten. Er is ook plaats voor een restaurant of lunchroom,

terras, koffiebar, ambachtelijke bakker en wellicht een kookstudio. In de

andere fabriekshal komen unieke loftwoningen en werkruimten voor

ondernemers. Denk daarbij aan: ateliers, kantoorruimten, creatieve

industrie en buurtvoorzieningen. De oude fabriekshallen worden het

kloppende hart van Holenkwartier. Een plek waar bewoners en

bezoekers elkaar ontmoeten, maar waar je ook kunt werken en

ontspannen. Daaromheen bouwen we een compleet nieuwe wijk.’ De

Rabobank is van oudsher diepgeworteld in de agrarische sector. De bank

beschikt dan ook over uitgebreide kennis van de sector en over het

juiste netwerk. Johan de Goeij, bedrijvenadviseur bij Rabobank

West-Friesland: ‘Het zou zomaar kunnen, dat de versmarkt straks wordt

bevoorraad door regionale leveranciers. En er komt wellicht een

verbinding tussen de versmarkt en gezondheid en onderwijs. Holenkwar-

tier wordt een succes als het concept volledig klopt. Met bewoners van

alle leeftijden, die zich thuis voelen in een kleinstedelijke, dynamische

wijk en een bedrijvigheid die daarbij past. De Rabobank helpt mensen

en bedrijven bij het leggen van verbindingen in een veranderende wereld.

Het klantbelang staat daarbij centraal, niet alleen nu of morgen, maar

ook over vijf of tien jaar.’

‘Samen wonen en werken begint met inspraak’

Samen wonen, werken en ontspannen in een aantrekkelijk Holenkwartier

begint bij inspraak in het ontwerp. Terra Marique nodigt toekomstige

bewoners en ondernemers dan ook uit om mee te denken. De eerste

participatiebijeenkomst vond plaats op 12 april 2016. De tweede

bijeenkomst staat gepland medio juni 2016. U kunt zich aanmelden via

de website www.holenkwartier.nl. Peter Langenberg: ‘De belangstelling is

nu al groot. Na de bouwvak van 2017 hopen we te starten met de bouw

van Holenkwartier, het plan wordt in fases uitgevoerd.’ Johan de Goeij:

‘De wereld is aan het veranderen, voor onze klanten en voor ons. De

Rabobank wil haar klanten blijven helpen in deze nieuwe wereld, met

haar snel veranderende technologie, wet en regelgeving en funding. Dit

betekent dat we naast bancaire producten nu nog sterker kijken naar

financieringsmogelijkheden met overheidsinzet, stimuleringsleningen en

externe fondsen. Maar ook dat wij regionale meet en grow bijeenkom-

sten organiseren waar we ondernemers en investeerders bij elkaar

brengen. In de nieuwe wijk Holenkwartier komt alles samen. Zorgvuldig

omgaan met mens en milieu past bij de visie van de Rabobank. Het idee

om dit bijzondere industriële erfgoed te herontwikkelen wordt door ons

dan ook omarmd.’

TH

EM

A

Aart Slot, Johan de Goeij en Peter Langenberg

Page 12: Editie 2, 2016

De Oude Veiling 12 1689 AA Zwaag Tel.: 0229-280090

www.accountantskantoorhoff.nl

ACCOUNTANCY OF BELASTINGADVIES?

NEEM NU CONTACT OP VOOR EEN VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK!

ADVIES MET MEER WAARDE

Meer helderheid

Meer zekerheid

Meer service

Minder kostenLaat uw bedrijf doorlichten:

bel ons voor een second opinion.

NU €500 KORTINGOP HET UITGEBREIDE ACTIEPAKKET:

KLEUR + AANDRIJVING

Garagedeur vervangen?

Stracke garagedeurenDe Corantijn 31689 AN ZwaagTel:0229-218411www.stracke.nl

1 t/m 31 maart 2016

vraag naar de voorwaarden

*

garantie * op de deur

10 jaar

PAKKETACTIE

23

OCW Ronde Tafel

Inspirerende en leerzame OCW Ronde Tafel Op dinsdag 22 maart kwamen ruim 40 ondernemers naar de Grote Kerk in Hoorn voor

de OCW Ronde Tafel met als thema: Identiteit, Imago en Communicatie. Met inspirerende

gesprekken, interessante workshops en enthousiaste deelnemers was het een zeer

geslaagde bijeenkomst op een super locatie!

Onder leiding van de ervaren gespreksleiders: Danny van Soelen, Anneke

Dercksen van Studio Ultramarijn, Alex Timmers van Online Presence en

Paul van Kuik en Erwin Taman van Devani Creative, gingen de deelne-

mers met elkaar in gesprek. Ze kregen nieuwe inzichten en handvatten

om hun eigen identiteit en imago te bepalen en leerden deze ook uit te

dragen naar de doelgroep. Drie deelnemers delen hun ervaringen.

Eerste indruk al in halve minuut gevormd

Jennifer Dignum van Dignum SMART Marketing vond het een zeer

interessante bijeenkomst op een ludieke locatie: ‘Elkaar beter leren

kennen op zakelijk gebied, kennis opdoen én netwerken, dat past bij

de OCW. De workshop Identiteit was echt interactief met een goede

gespreksleider die de juiste vragen stelde, waarop voortgeborduurd

kon worden. Het onderwerp zoekmachineoptimalisatie bij de tweede

Ronde Tafel was voor mij bekend terrein en meer informatief. Leuk dat

de gespreksleider een overzicht had gemaakt van ieders aanwezigheid

op social media’. Tip van Jennifer: ‘Wist je dat de eerste indruk in de

eerste halve minuut wordt gevormd? Dan is de gunfactor echt al

grotendeels bepaald!’

Komt je passie overeen met je uitstraling

Ook Jan Smit van Xperwise was van de partij: ‘De Ronde Tafel was

zeer geslaagd om én kennis op te doen én kennis te maken met

medeondernemers’. Hij vond de workshops verrassend: ‘Bij de

workshop “Imago” verwachtte ik om vanuit het bedrijf te denken,

maar deze werd vanuit jezelf als ondernemer opgepakt. Lekker

interactief. En “Storytelling” lag dichter bij mijn eigen onderneming

als online publicatie platform. Verrassende insteek was om vanuit

je eigen onderneming met beelden bewijs te leveren waar je voor

staat’. Jan kreeg als tip om altijd terug te gaan naar jezelf en te

kijken of jouw meerwaarde en passie overeenkomen met wat je

uitstraalt. En dat heeft gewerkt, want de eerste afspraken zijn

al gemaakt!

Inspirerend en leerzaam

‘Het inspirerende en leerzame van deze Ronde Tafel was dat we

meteen met een thema aan de slag gingen’, vertelt Evert Lassche

van LMI Noord-Holland. Hij heeft de volgende tips gekregen: ‘Ben jezelf

ervan bewust wat je uitstraalt met je houding, gedrag en kleding. Komt

dit niet overeen met de uitstraling die je wilt laten zien? Dan kun je met

aangepaste kleding jezelf anders neerzetten. En bij storytelling is het

belangrijk om als ondernemer je DNA, het unieke van je bedrijf, goed

naar voren te laten komen. Het beste is om klanten en medewerkers

dat te laten vertellen en via sociale media te verspreiden’.

Tekst: Aangeleverd Fotografie: Aad Koomen

OC

W

Page 13: Editie 2, 2016

25

Koppie Doen! Koppie Doen!

Steeds meer ondernemers gaan op zoek naar innovatieve manieren om zichzelf te onder-

scheiden. Veel van deze ideeën komen voort uit (toevallige) ontmoetingen en door producten

op een andere manier toe te passen. Welke nieuwe kansen en mogelijkheden zijn er voor jou?

Ontdek het tijdens het netwerkevent ‘Koppie Doen!’ op 24 mei a.s.

24

Nieuwe kansen Nieuwe kansen pakken bij pakken bij Koppie Doen!Koppie Doen!

Tekst en fotografie: Aangeleverd

OC

WW

BG

tachtig in contact met Patricia Paay. Hij ziet haar op televisie, ziet haar

krullen en beseft dat de zangeres zijn krultangen gebruikt. Via een kennis

komt hij in contact met de zangeres en hij vraagt haar zijn producten aan

te prijzen. Vele bekendheden die zijn producten aanprijzen volgen. Zo

slaagt Ouborg erin om met een zeer laag marketingbudget enorme

omzetten te behalen.

Ook de Nederlandse designer Daan Roosegaarde is continu bezig met het

verbinden van totaal onverwachte elementen. Neem bijvoorbeeld zijn

lichtgevende fietspad tussen Nuenen en Eindhoven. Het unieke fietspad is

geïnspireerd op De Sterrennacht van Vincent van Gogh en slaat de brug

tussen hedendaags design, innovatie, cultureel erfgoed en toerisme.

Hiermee creëert Daan meteen ook bewustzijn rondom duurzaamheid.

Een mooi en inspirerend voorbeeld uit West-Friesland

Ook in West-Friesland zijn er talloze ondernemers die onverwachte kansen

zien en deze omarmen. Zo is Klaas Willem Duijn van origine agrarisch

ondernemer. Hij zag, samen met zijn neven, de kans om een deel van het

agrarisch land van dit familiebedrijf een totaal andere bestemming te

geven: Golfbaan Spierdijk was een feit. Daarom wordt ‘Koppie Doen!’ hier

gehouden. Deze mooie, inspirerende plek met een weids uitzicht vraagt

om onverwachte ideeën.

Uitdagend en verrassend programma

Tijdens deze editie van ‘Koppie Doen!’ staan innovatie, onverwachte

kansen en toevallige ontmoetingen centraal. Ook het gebruikmaken

van bestaande producten en methodes op een heel andere manier

zal de revue passeren. Onze hoofdspreker dr. Alexander Grit is een

expert op dit gebied. Alexander is academisch leider op de Stenden

University of Applied Sciences in Leeuwarden en was academic dean

in Qatar. Hij heeft zijn sporen verdiend in gastvrijheid en ondernemer-

schap. Samen met het interactief cabaret van Theater tussen de

Bedrijven zorgt hij voor een uitdagend, vernieuwend, confronterend

en verrassend programma.

Op dinsdag 24 mei a.s. ben je vanaf 19.00 uur van harte welkom

op Golfbaan Spierdijk. Nieuwe contacten leggen én onverwachte

kansen pakken is je doel!

Locatie: Golfbaan Spierdijk, Wogmeer 86a in Spierdijk. ‘Koppie Doen!’ is gratis toegankelijk

voor OCW & WBG leden. Aanmelden kan via [email protected] o.v.v. Aanmelding Koppie Doen!Doen!n!

Dr. Alexander Grit

Stel: je probeert een sterke lijm te ontwikkelen, maar ontdekt iets wat

juist niet goed blijft plakken. Zo is de Post-it ontstaan. Rode draad

hierbij is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl je op

zoek bent naar totaal iets anders. Veel van de producten die vandaag

de dag beschikbaar zijn, zoals Viagra, penicilline en röntgenstraling

zijn toevallig ontdekt. Succesvolle ondernemers maken hier gebruik

van. Geluk en toeval spelen vaak net zo’n grote rol bij ondernemen

als intelligentie, slimmigheid of briljante ideeën.

Onverwachte kansen zien en pakken; zij gingen je voor

De wereldwijd succesvolle veilingsite eBay is midden jaren negentig

ontstaan doordat een vrouw tijdens een etentje tegen haar man, een

ICT-er, zei dat zij haar collectie ‘PEZ-poppetjes’ (poppetjes gevuld met

snoepjes) graag wilde aanvullen. De echtgenoot ontwikkelde een ruilsite

voor haar verzameling. eBay was geboren en de site werd een goudmijn.

Of neem Aad Ouborg, eigenaar van Princess, inmiddels wereldmarktleider

in chromen huishoudelijke producten. Via toeval komt hij begin jaren

Page 14: Editie 2, 2016

ALTIJD GRATIS TAXATIE VAN ZAKELIJKE PANDEN VOOR DE HERBOUWWAARDE! ALTIJD GRATIS TAXATIE VAN ZAKELIJKE PANDEN VOOR DE HERBOUWWAARD

Financiële rust en zekerheid!www.univehollandsnoorden.nl

Univé Hollands Noorden

Aambeeld 1, 1671 NT Medemblik

T 0227 - 54 94 40 E [email protected]

Bovenkarspel, Medemblik, Schagen, Spanbroek & Wieringerwerf

Volg en ‘like’ ons op:

twitter.com/Unive_HN

facebook.com/

univehollandsnoorden

Univé Hollands Noorden is een coöperatieve vereniging die handelt

zonder winstoogmerk. Als klant bent u één van onze leden. U staat bij

ons dan ook centraal, niet het streven naar winst.

Wij zijn een Coöperatie en werken zonder winstoogmerk.

Wij staan voor ‘persoonlijk en dichtbij’. Onze adviseurs komen uit

West-Friesland en weten wat er speelt in uw regio.

Wij hebben 5 regionale winkels waar u met al uw vragen terecht kunt.

Naast ons (fi nancieel) totaaladvies zijn wij ook een zelfstandig

brand ver zekeraar met eigen schade regelaars. Mede hierdoor staan

wij dichtbij u en kunnen wij snel en adequaat reageren. Zakelijke panden

worden altijd gratis getaxeerd voor de herbouwwaarde en wij betalen

de brandblussercontrole.

Korte lijnen, schades snel en goed geregeld!

De Brandverzekeraar die ontzorgtWij maken ondernemen makkelijker!

Verkoop, lease, verhuur, APK reparatie en onderhoud aan

bedrijfswagens & getrokken materieel, kranen en laadkleppen.

Verkoop van banden. Dealer Trailer Partners.

BTSOverspoor 22

1688 Wognum

www.bts-man.nl

Uw MAN en VW Crafter dealer in Wognum

Bedrijfswagens & Trailer ervice BV

OpeningstijdenMaandag t/m donderdag:

08.00 - 20.00 uurVrijdag: 08.00 - 17.00 uur

Zaterdag: 08.00 - 16.00 uur

Netwerken onder hellingKom los van de dagelijkse drukte en

geef uw klanten de aandacht die ze verdienen.

Nodig uw klanten uit aan boord van de Eendracht en ervaar de effecten.

V.O.F. ZS Eendracht

Roos Hijlkema en Maurits Minnaard

www.eendrachtzeilen.nl

[email protected]

+31 (0)6 57 040 098

68% van de klanten ervaart een onverschillige houding

en loopt weg!

Weet u wat uw ondernemende Weet u wat uw ondernemende buurman doet?buurman doet?

Toekomstbestendig Toekomstbestendig winkelaanbod in de regiowinkelaanbod in de regio

Meer balans op de Meer balans op de vastgoedmarktvastgoedmarkt

Westfriese Bedrijvengroep | T: 0229 - 21 07 06 | www.westfriesebedrijvengroep.nl

Lopende Zaken

Vice-voorzitter, Peter HeldermanTel: 06 - 229 574 [email protected]

Penningmeester, Jos de LangeTel: 023 - 528 32 54 [email protected]

Bestuurslid, Marcel KoomenTel: 06 - 539 706 10 [email protected]

Bestuurslid, John KoomenTel: 0229 - 57 76 10 [email protected]

Bestuurswijziging

Dagelijks bestuur

Middels dit bericht brengen wij u op de hoogte van een bestuurswijziging binnen het Dagelijks Bestuur van de Westfriese Bedrijvengroep.

In het Algemeen Bestuur is kortgeleden in meerderheid een besluit genomen over het professionaliseren van een deel van de activiteiten van de Westfriese Bedrijvengroep. De noodzaak van professionalisering van onze koepelorganisatie staat buiten kijf. Wel is er een inschattingsverschil in welke mate en met welke inzet de professionalisering in te zetten. Dat verschil heeft er toe geleid dat de voorzitter, de heer Piet Mol en de secretaris, de heer Robert van Wessel hun functie per direct hebben neergelegd.

Wij betreuren dat de besluitvorming aanleiding is voor beide bestuurders om te stoppen, maar respecteren dit besluit. Gelet op de staat van dienst t.a.v. de belangenbehartiging van onze leden, bedanken wij hen voor hun bestuurswerkzaamheden. Wij gaan door op de nu ingeslagen weg en wij spannen ons in zoveel mogelijk de geplande werkzaamheden te laten doorgaan. Met het wegvallen van twee bestuurders kan het echter zijn, dat we daarvoor op korte termijn nieuwe ‘gezichten’ moeten inzetten. Op de algemene ledenvergadering zullen we de leden hierover zo goed mogelijk informeren. Ook andere stakeholders zullen we op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wilt u reageren of heeft u vragen, dan kunt u zich wenden tot ons secretariaat via [email protected] Het bestuur van de WBG is vol vertrouwen dat we de belangen van onze leden goed kunnen blijven behartigen!

Met vriendelijke groet,Peter HeldermanVice-voorzitter Westfriese Bedrijvengroep

Page 15: Editie 2, 2016

‘IK DURF NU MEER STAPPEN TE ZETTEN’

Een bijna terloopse vraag is er de oorzaak van dat Geraldine Bakker (37) nu fulltime ondernemer is als De Reclame

Coach. Tijdens een logopresentatie voor de initiatiefnemers van de Cultuurschuur in Wieringerwerf, vroeg Geraldine of

ze nog een kantoor vrij hadden. Het verrassende antwoord was ‘ja’. ‘Toen stond ik ineens voor het besluit om mijn

parttime werkzaamheden om te vormen tot een echte onderneming. En dat heb ik gedaan.’

Sinds haar achttiende werkt ze in het grafische vak. Als grafisch ontwerper hielp ze via haar netwerk ondernemers met logo’s, huisstijlen, websites,

social mediatrainingen en alles wat daarbij komt kijken. Maar er een echte onderneming van maken, dat is andere koek. Via de gemeente kwam ze op

het spoor van Ondernemersklankbord, dat ondernemers in het mkb bijstaat. André de Reus werd voor een halfjaar haar coach en klankbord. Hij hielp

haar bij de hele opzet, de prijsstelling en vooral wat ondernemerschap betekent. Opgetogen vertelt Geraldine: ‘André leerde me te zaaien en ik merk

dat ik nu kan oogsten. Heel bewust ga ik voor kwaliteit en de relatie met mijn klant. Ik bied hulp en ga niet voor de laagste prijs. Ik wil alle zorgen op

het vlak van reclame en communicatie uit handen nemen, compleet ontzorgen eigenlijk.’

Ze merkt dat ze gegroeid is door de samenwerking met OKB-adviseur André. ‘Ik durf nu meer stappen te nemen. Ik ben een controlfreak maar je kunt

niet alles alleen doen en dus kijk ik om me heen wie andere dingen goed kan.’ Ze legt voor zichzelf de lat hoog: ‘In 2020 wil ik het beste reclamebu-

reau van de Noordkop zijn op kwaliteit en relatie. Daarvoor moet ik nog meer leren ondernemen.’ En daarbij zou ze graag nog weer een OKB-adviseur

erbij willen hebben. ‘Het helpt geweldig als er iemand is die met je bespreekt hoe het is gelopen met de dingen die je wilde en nog wilt doen.’

De OKB-adviseur – klankbord naar succes

www.ondernemersklankbord.nl

Volgens Paul is de vastgoedmarkt zich duidelijk aan het verbeteren,

hetgeen met name geldt voor de woningmarkt. ‘Tot voor kort was er

echt sprake van een kopersmarkt, door het grote aanbod en de geringe

vraag. Kopers konden hierdoor scherp inkopen. Sinds begin 2015 zijn

verkopers weer standvastiger in de onderhandelingen en zien wij het

transactievolume toenemen. Ook in het bedrijfsvastgoed is het

afgelopen kwartaal de voorraad duidelijk afgenomen. Er ontstaat meer

balans tussen vraag en aanbod. De mogelijkheden voor financiering zijn

weer meer aanwezig, de rente is laag en de economische situatie is

verbeterd. Langzaamaan komt de markt weer in evenwicht. De vraag

naar bedrijfsmatig vastgoed is echter in het kantoren- en winkel-

segment nog enigszins beperkt. Zowel in de binnenstad van Hoorn

als Enkhuizen zien wij de voorraad voor verhuur beschikbare winkels

toenemen. Voorheen overtrof de vraag het aanbod. Gelukkig kunnen wij

vaststellen dat gemeenten steeds flexibeler worden ten aanzien van het

wijzigingen van het bestemmingsplan met het oog op een alternatieve

invulling. Bovendien worden bedrijventerreinen gefaseerd uitgegeven.’

Specialistische bedrijfsmakelaar

In het afgelopen decenium wist Van Overbeek Bedrijfsmakelaars

ondanks de economische tegenwind toch veel transacties tot stand

te brengen. Door in opleiding te blijven investeren en te geloven in

specialisme heeft Van Overbeek Bedrijfsmakelaars de kwaliteit van

haar dienstverlening op een goed niveau weten te houden. ‘Je merkt

toch dat goed opgeleid personeel net even meer bagage heeft om

ook in moeilijke tijden het benodigde resultaat boven te krijgen. De

makelaardij is zoveel meer dan vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Van Overbeek Hoorn vof is de zakelijke markt in West-Friesland met

een aparte afdeling bedrijfsmakelaardij van dienst. De bedrijfs-

makelaars spreken een andere taal dan de woningmakelaars. Bij de

aanschaf van een woning is vaak sentiment een belangrijk element.

Onze bedrijfsmatige dienstverlening is meer gestoeld op kennis waarbij

wij vanzelfsprekend “afspraak is afspraak” hoog in het vaandel hebben

staan’, aldus Paul Moerkamp.

Presenteren

Van Overbeek Bedrijfsmakelaars is al jaren sponsor van de Westfriese

Bedrijvengroep. ‘De WBG vervult een brugfunctie tussen het bedrijfs-

leven en de politiek. Een groot deel van onze doelgroep is bij de WBG

te vinden en daarom presenteren wij ons als bedrijfsmakelaar via

de WBG. We dragen de WBG een warm hart toe en willen de samen-

werking graag continueren.’

‘Er ontstaat meer balans’‘Er ontstaat meer balans’

Hoofdsponsor

Al sinds jaar en dag is Van Overbeek Bedrijfsmakelaars sponsor van de Westfriese

Bedrijvengroep. Het makelaarskantoor heeft al jaren een sterke naam in de regio en

heeft bovendien kantoren in Bovenkarspel, Edam en Purmerend. In gesprek met Paul

Moerkamp van Van Overbeek Makelaars Hoorn vof over het bedrijf, de ontwikkelingen

in de altijd dynamische branche en de West-Friese markt.

29

WB

G

Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Richard de Beer

Van Overbeek Bedrijfsmakelaars over de vastgoedmarkt:

Paul Moerkamp

WB

G

‘MEO, ACS en TST waren drie losstaande bedrijven die elk hun eigen

specialisme hadden op het gebied van logistieke dienstverlening. Om

de klant een totaalpakket te kunnen bieden, moest er altijd een

samenwerking gezocht worden. Sinds 2011 opereren deze drie bedrijven

samen onder de naam TMA Group en kunnen wij onze klanten volledig

ontzien’, vertelt commercieel manager Martijn Stroet. Van container-

vervoer tot douaneformaliteiten en van opslag tot het ondersteunen

van o.a. offshore olie/gas en wind projecten op de terminals. ‘We luisteren

goed naar de klant en denken in oplossingen.’

TMA Group profileert zich als dé logistiek dienstverlener boven het

Noordzeekanaal. ‘Laat het maar aan ons over’ is het motto van de TMA

Group. Bedrijven kunnen bij ons terecht voor alle denkbare logistieke

diensten. Onder andere om hun gezicht te laten zien, zijn zij subsponsor

van de WBG. ‘De WBG biedt veel interessante mogelijkheden tot

netwerken en om in aanraking te komen met andere bedrijven.

Daarnaast is het goed hoe zij de belangen van ondernemers behartigt.

Samenwerken met West-Friese ondernemers is prettig: afspraak is

afspraak en men weet van aanpakken.’

Samen sterkSamen een totaaloplossing bieden. Dat is de missie van WBG-subsponsor MEO uit Medemblik,

ACS Logistics (ACS) en Thor Shopping & Transport (TST). Sinds 2011 werken deze drie logistieke

bedrijven samen onder de naam TMA Group en zijn zij totaal logistiek dienstverlener.

Subsponsor

Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Lucien Kroon

TMA Group

Page 16: Editie 2, 2016

516330 31

Detailhandelsvisie West-Friesland Detailhandelsvisie West-Friesland

WB

G

Lekker winkelen in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik en boodschappen doen in de wijkwinkel-

centra en dorpskernen. Met de detailhandelsvisie maken de zeven West-Friese gemeenten zich

gezamenlijk sterk voor een toekomstbestendig winkelaanbod in de regio.

Voor een toekomst bestendig winkelaanbod

Tekst: Astrid Kruijer Fotografie: Aangeleverd en Indrukmakers BV

Levendige binnensteden zijn aantrekkelijk voor inwoners en toeristen.

In wijken en dorpen dragen wijkwinkelcentra en dorpscentra bij aan

de leefbaarheid voor bewoners. Het winkelaanbod staat echter flink

onder druk, mede door het stijgende aantal online-verkopen. Winkel-

straten vertonen steeds meer “gaten” als gevolg van leegstand en het

voorzieningenniveau in de wijken en dorpen loopt terug. Daarom hebben

de zeven West-Friese gemeenten besloten om de regionale krachten

te bundelen in één detailhandelsvisie voor de gehele regio. Met als doel

dat West-Friesland ook in de toekomst een sterk en gevarieerd winkel-

aanbod heeft. Het voorstel voor de detailhandelsvisie werd opgesteld

door Bureau Stedelijke Planning, in samenwerking met ondernemers,

winkeliersverenigingen, vastgoedeigenaren, koepelorganisaties en de

provincie. Ben Tap en Harry Nederpelt, wethouders van economische

zaken in respectievelijk Hoorn en Medemblik en de WBG vertellen

wat deze detailhandelsvisie zo uniek maakt. ‘Tot voor kort had elke

gemeente een eigen detailhandelsvisie’, vertelt Ben Tap ‘en dit leidde

soms tot ongewenste situaties. Als in één van de zeven gemeenten

een besluit genomen wordt, heeft dat direct effect op de andere

gemeenten. Een voorbeeld hiervan is het winkel-gebied Klaverweide

in Zwaagdijk-Oost. Met de kennis van nu zou dit winkelgebied er

niet gekomen zijn, de nadelige gevolgen voor de lokale ondernemers

waren te groot. Wat is mag blijven, maar de samenwerking tussen

de West-Friese gemeenten sluit uit dat er ooit nog een dergelijk

winkelgebied bijkomt.’

Detailhandelsvisie West-Friesland

Duidelijke afspraken

In de detailhandelsvisie maken de gemeenten duidelijke afspraken over

de invulling van het winkellandschap in West-Friesland. WBG: ‘De

West-Friese gemeenten willen elkaar niet langer beconcurreren. Iedereen

is het erover eens dat Hoorn de (boven)regionale winkelhoofdstad van

West-Friesland is, met als ondersteunende winkelsteden Enkhuizen en

Medemblik.’ In de drie steden is het winkellandschap de afgelopen jaren

sterk veranderd. ‘Consumenten kopen steeds vaker online, waardoor

er minder behoefte is aan fysieke winkels. Winkelstraten worden naar

verwachting dus compacter, met een grotere rol voor beleving, online

klantbediening en klantenbinding. Om tegenwicht te bieden aan de

macht van online concurrenten kunnen ondernemers zich onderschei-

den door lokale kennis en flexibiliteit.’ Volgens de detailhandelsvisie zijn

nieuwe winkelcentra en forse uitbreidingen van bestaande winkelcentra

niet meer toegestaan. Grote winkels zijn welkom in de bestaande locaties

zoals Hof van Hoorn en de Woon- en Autostraat in Grootebroek. De

huidige wijkwinkelcentra zijn bedoeld voor detailhandel. Ook in de

dorpscentra moeten voorzieningen blijven voor de dagelijkse boodschap-

pen. ‘De WBG is trots op de goede samenwerking tussen de zeven

gemeenten en trots dat wij een bijdrage hieraan mochten leveren.

De detailhandelsvisie schept duidelijkheid voor ondernemers over

wat wáár mag komen en over kansrijke en minder kansrijke locaties.

West-Friesland is een aantrekkelijk woon- en werkgebied en een

goed gespreid, evenwichtig winkelaanbod hoort daarbij.’

Elkaar aanspreken

De samenwerking tussen de zeven gemeenten mag gerust uniek

genoemd worden. Harry Nederpelt: ‘Er heerst een sfeer van vertrouwen,

waarin we elkaar ook kunnen aanspreken. Tijdens het regionaal overleg

tussen de wethouders van economische zaken sparren we regelmatig

met elkaar over economische vraagstukken binnen de eigen gemeente.

Op het gebied van leegstand delen we de best practices en landelijke

experts schakelen we gezamenlijk in. Met de detailhandelsvisie kunnen

we de bestaande winkelstructuur behouden en versterken, het overaan-

bod willen we waar mogelijk verminderen. Het uitgangspunt is altijd: wat

is het beste voor de stad of regio? Nieuwe initiatieven moeten bijdragen

aan de hoofdstructuur; nieuwe clusters of uitbreiding van detailhandel

daarbuiten zijn niet gewenst. Zo houden we de binnensteden en de

winkelcentra in wijken en dorpen vitaal.’ Harry Nederpelt

Ben Tap

Page 17: Editie 2, 2016

516332 33

Platform voor samenwerking Platform voor samenwerking

WB

G

Verandering begint bij uzelf en uw directe omgeving. Als ondernemer alleen voelt u zich een

roepende in de woestijn, samen kunt u veel bereiken. Ondernemersverenigingen bieden een

ideaal platform voor kennismaking, kennisdeling, samenwerking en belangenbehartiging.

Lokaal, regionaal en bovenregionaal. Bent u al aangesloten?

Weet u wat de ondernemende buurman doet?

Tekst: Mieke de Beer Fotografie: Pieter Hulleman

Met 12.000 bedrijven is West-Friesland een belangrijke speler binnen

ondernemend Nederland. Toch maken we onderling nog te kort gebruik

van elkaars kracht. Veel ondernemers weten niet wat de buurman doet

en dat belet hen om samen vooruitgang te boeken. Dat kan beter, zo

vindt ook WBG-bestuurslid John Koomen, eigenaar van John Koomen

Tuinen uit Wognum. ‘Met elkaar en voor elkaar kun je de regio sterker

maken. Maar dan moet je de ander wel kennen. Als lid ontmoet je

ondernemers op een informele manier. Als gelijkgestemden spreek je

dezelfde taal. Het maakt niet uit in welk vakgebied je zit, ondernemers

hebben soortgelijke problemen.’

Door deelname aan onder andere de OVWN en de WBG is John als mens

en als ondernemer gegroeid. Het helpt hem bij te blijven in de voortra-

zende wereld. ‘Je moet je niet laten verrassen door verandering. Door

kennis te delen en samen te werken kun je dat voor zijn. Bovendien is

het soms verrassend interessant om te horen wat je bedrijvige buurman

doet.‘ Westfriese Zaken vroeg een drietal ondernemers naar hun ervaring.

‘Leren van elkaar’

Robert Kuin (Rodako Deuren, Opmeer): ‘Ik ben al zo’n 15 jaar lid van de

OMW. Regelmatig zijn er gastsprekers die een bepaald onderwerp

belichten. Dat is interessant, maar het meeste leer ik van de andere

ondernemers. Je leeft en werkt in hetzelfde gebied, maar leert elkaar pas

goed kennen als je elkaar regelmatig live ontmoet. In welke branche je

ook werkzaam bent, je komt soortgelijke problemen tegen. Vanuit

vertrouwen ga je steeds verder de diepte in en kun je elkaar versterken.

Nieuwe klanten werven en opdrachten binnenhalen is daarbij onderge-

schikt. Een paar keer per jaar gaan we op bedrijfsbezoek. Dan ontdek je

pas echt wat de buurman doet. Dat opent deuren voor de toekomst.’

‘Kennen is gunnen’

Peter Koomen (Van Dijk geo- en milieutechniek Nibbixwoud) is bestuurs-

lid van de OVWN en lid van de HOC. ‘Veel ondernemers weten niet welk

vak de buurman beoefent. Door lid te worden van een ondernemersver-

eniging leer je elkaar kennen. Het vergroot je netwerk en je kunt elkaar

de bal toespelen. Tijdens netwerkbijeenkomsten spreek je elkaar in

informele sfeer. Het schept een band en creëert vertrouwen. Van daaruit

gun je elkaar ook werk. Naast de bijeenkomsten van de OVWN en de

HOC bezoek ik Koppie Doen!, een overkoepelend event vanuit de WBG.

Daar ontmoet je ondernemers uit geheel West-Friesland en word je door

de opbouw van het programma op een aangename manier gedwongen

met elkaar te praten. Dat zorgt voor een interessante groepsdynamiek

en waardevolle contacten.’ Als bestuurslid van de OVWN neemt Peter

zitting in het algemeen bestuur van de WBG. ‘Je kunt van alles willen en

roepen, maar in je eentje bereik je niets. Vanuit onze lokale club hebben

we de nieuwe afslag van de A7 richting het bedrijventerrein ”De Sporen’

(deels Wognum, deels Nibbixwoud) als speerpunt op de economische

agenda van de WBG gezet. Een mooi voorbeeld van hoe je samen een

vuist kunt maken.’

‘Inspiratie en energie’

Rinske Mantel (Mantel&Overtoom Notarissen en Mediators, Andijk en

Benningbroek) is zeer actief binnen zowel de OVW (Wervershoof) als de

AOV (Andijk). Haar compagnon uit Benningbroek is lid van de OVWN. ‘Ik

ervaar de bijeenkomsten als zeer inspirerend. Je legt makkelijk contact

met mensen buiten de eigen beroepsgroep. Als notaris volg ik vakinhou-

delijke cursussen, maar als het gaat om ondernemen in het algemeen

kan ik van andere ondernemers veel leren. Ik kom niet om er direct

business uit te halen, maar om mezelf te ontwikkelen en bij te dragen

aan de ontwikkeling van de eigen omgeving. Elke zichzelf respecterende

ondernemer zou zich moeten aansluiten. We hebben elkaar nodig. Het is

zeer betaalbaar en laagdrempelig omdat er niets moet. Natuurlijk kun je

gelijkgestemden ook via de online kanalen bereiken, maar tijdens een

persoonlijk gesprek ontstaat er op natuurlijke wijze een dialoog. Dat

geeft verwantschap en ik krijg er energie van.’

De kracht van ondernemersverenigingen

De Westfriese Bedrijvengroep behartigt de belangen voor onder-

nemend West-Friesland en is gesprekspartner voor lokale en

provinciale overheden. Bij de WBG zijn zeven lokale ondernemers-

verenigingen aangesloten. Clubs die een platform bieden om te

netwerken met collega’s uit de buurt en samen te werken aan

lokale, regionale en bovenregionale initiatieven.

www.westfriesebedrijvengroep.nl

Waarom lid worden van een ondernemersvereniging?

• Lage kosten

• In de buurt

• Laagdrempelig

• Bedrijfsbezoeken

• Presentaties gastsprekers

• Presentaties mede-ondernemers

• Laat uw stem horen

• Ontmoet collega-ondernemers

• Avondje uit met gelijkgestemden

Page 18: Editie 2, 2016

www.G7makelaars.nl

Afd. Westfriesland

SPONSORS SPONSORS

Secretariële administratie

Secretariaat WBG

T: 0229 - 21 07 06 | E: [email protected]

Westfriese Bedrijvengroep

Postbus 30 | 1620 AA Hoorn

T: 0229 - 21 07 06 | F: 0229 - 21 01 49

E: [email protected]

ONDERNEMERSCLUBS

AANGESLOTENOndernemersvereniging Midden Westfriesland (OMW)Dhr. Rob Taams (Voorzitter)De Kroft 231718 XV HoogwoudT: 0226 - 42 68 76 of 06 - 304 826 48E: [email protected]

Medemblikker Bedrijvengroep (MBG)Dhr. Mark Noor (Voorzitter)Almereweg 301671 ND MedemblikT: 0227 - 54 72 59E: [email protected]

Ondernemersvereniging Wervershoof (OVW) Dhr. Frits Meester (Voorzitter)p/a het Eiland 131693 BW WervershoofT: 0229 - 23 39 63E: [email protected]

Ondernemersvereniging Wognum Nibbixwoud (OVWN) Dhr. Ramon Stoffer (Voorzitter)Ganker 1a 1688 CR NibbixwoudT: 0229 - 57 51 17E: [email protected]

Ontwikkelingsbedrijf NHNDhr. Bert Cozijnsen (Adviseur)T: 072 - 519 57 74E: [email protected]

Bouwend Nederland afd. West-Friesland

LTO NoordDhr. Arie Schouten (Adviseur)T: 0229 - 57 24 56E: [email protected]

Adviseur BedrijventerreinenDhr. Gerard Fit (Adviseur)T: 06 - 515 449 63E: [email protected]

ABN AMRO

Abovo Media

Hoorn

Alkor Draka B.V.

Enkhuizen

Beerepoot Automatisering

Harder Natuursteenbedrijf

Hoogkarspel

Horizon College

Hoorn, Alkmaar

Issys-ICT

Alkmaar

Van der Laan Elektrotechniek

Zwaag

Hotel Medemblik

Medemblik

MEO BV

Medemblik

Architektenburo

Bob Nieuweboer

Zwaagdijk-Oost

Pipelife Nederland BV

Enkhuizen

Renolit Nederland B.V.

Enkhuizen

Rentree Reïntegratie

Hoorn

Roele de Vries

Wognum

Schouten Techniek BV

Zwaag

ToekomstGroep, ToekomstBouw,

ToekomstGlas, ToekomstSchilders,

ToekomstService

Andijk

WBG afd. EnkhuizenDhr. Hans-Peter Baars (voorzitter)p/a Exterpad 51601 RB EnkhuizenT: 06-11220248E: [email protected]

Hoornse Ondernemers Compagnie (HOC)Mw. Nelleke Huisman (voorzitter) Postbus 2261620 AE ZwaagT: 06 – 53 13 62 16E: [email protected]

Ondernemersvereniging Drechterland (OVD)Dhr. Jan Harder (Voorzitter)Zuiderwijzend 1-31616 LH HoogkarspelT: 0228 - 56 35 07E: [email protected]

HOOFD SUB

Page 19: Editie 2, 2016

51

Onderzoek

HO

F

37

Hoe gaat het nu eigenlijk met de ondernemers in Hoorn? En wat vinden zij van het

ondernemersklimaat? Zien zij de toekomst positief tegemoet? Westfriese Zaken en

marktonderzoekbureau CG Selecties vroegen het de Hoornse ondernemers.

Hoe gaat het met de Hoornse ondernemers?

Ondernemersklimaat

De ondernemers is gevraagd hoe de huidige zaken ervoor staan,

hoe de zaken gaan ten opzichte van voorgaande jaren en wat de

verwachting is voor de komende jaren. De ondernemers lijken

tevreden, aldus het onderzoek van CG Selecties. Bij 74% gaan de

zaken zoals verwacht, 53% draait zelfs beter dan voorgaande jaren.

Bij 19% gaan de zaken minder goed dan voorgaande jaren. Deze

uitkomsten worden herkend door ondernemers Hannie van Lent

(Startwijzer), Cees van Westen (Flexicomfort) en Esther Ophoff-Blom

(Schermer Wijnkopers). Cees: ‘Bij Flexicomfort zien wij nog steeds een

gezonde groei. Dit komt omdat wij continu blijven ontwikkelen en niet

stilzitten. Veel andere kantoorinrichters hebben omzet zien verdwijnen.

Wij gelukkig niet.’ Esther ziet een stijgende lijn qua verkoop. ‘Ook bij

ons gaat het goed. Ten opzichte van vorige jaren zien wij bij Schermer

Wijnkopers duidelijk groei en daar zijn we natuurlijk blij mee. Dit

hebben we onder andere gerealiseerd door actievere verkoop via

bijvoorbeeld beurzen, meer naamsbekendheid te generen en online

beter vindbaar te zijn. Maar zoals een echte ondernemer betaamt,

vind ik dat het altijd beter kan.’

Toekomstverwachting

Meer dan de helft van de Hoornse ondernemers heeft een

positieve verwachting voor de toekomst. Slechts 6% is somber

gesteld. Opvallend is dat het vertrouwen in de toekomst bij

mannen (71%) een stuk hoger is dan bij vrouwen (50%). Zowel

Hannie als Cees en Esther hebben vertrouwen in de toekomst,

maar er moet wel ingespeeld worden op kansen en bedreigingen.

Hannie: ‘Wij verwachten dit jaar een kleine omzetgroei. Of Startwijzer

in de verdere toekomst veel verder groeit hangt af van het succes

van een aantal pilots die we gaan starten. Als deze goed uitpakken,

verwachten wij een flinke sprong te maken.’ Cees: ‘Ook ik heb

vertrouwen in de toekomst. Je moet als bedrijf wel altijd blijven

bewegen en de ontwikkelingen volgen. Een voorbeeld uit mijn

branche; door automatisering en het nieuwe werken zijn er

minder ladekastjes nodig. Daar staat tegenover dat dynamisch

werken – waarbij staand en zittend werken afwisselen zeer

belangrijk is – de nieuwe norm wordt. Wij erkennen en spelen

in op deze ontwikkelingen.’ Esther: ‘Ik heb zeker vertrouwen in

de toekomst. In hoeverre Schermer Wijnkopers groeit hangt af

van meerdere factoren. Dat geldt voor elk bedrijf. Wij zijn qua

groei bijvoorbeeld ook afhankelijk van de regering. Wat doen

zij met de accijnzen?’

‘ Je moet als bedrijf wel altijd blijven bewegen en de ontwikkelingen volgen.’

VERANTWOORDELIJK ONDERNEMEN

nes account

Leden DB en AB HOFHOF (voorzitter)Wiljan [email protected]

HOF (secretaris)Ernst [email protected]

HOF (vice voorzitter)Nelleke [email protected]

HOF (penningmeester)Steef [email protected]

HOFJan [email protected] [email protected]

Overige leden AB HOFLid Algemeen Bestuur HOFNelleke Huisman (Hoornse Ondernemers Compagnie)[email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFDimitri van Rath (Het Hof van Hoorn)[email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFVacature (KHN afdeling Hoorn)[email protected] Baltus (waarnemer)[email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFJan Haring (Ondernemers Stad Hoorn)[email protected] [email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFIvo ten Cate (Ondernemersvereniging de Huesmolen)[email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFEdo van Houten (Ondernemersvereniging de Kersenboogerd)[email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFJos Hersbach (Ondernemersvereniging de Korenbloem)[email protected]

Lid Algemeen Bestuur HOFRichard Smit (Ondernemersvereniging Zwaag)[email protected]

Bestuursadviseur HOFGerard Fit [email protected]@parkmanagementhoorn.nl

Page 20: Editie 2, 2016

38 51

Onderzoek Onderzoek

HO

F

39

Ondernemersklimaat

Het algemene ondernemersklimaat in de regio wordt door de

respondenten niet positief beoordeeld blijkt uit de cijfers van CG

Selecties. 34% van de mannen vindt het zakendoen in West-Friesland

minder dan in de rest van Nederland en bij de vrouwen zelfs 50%.

Esther zegt hierover: ‘Het zou fijn zijn als ondernemers in deze

regio elkaar iets meer gunnen. Veel producten worden bij bedrijven

buiten de regio besteld. In andere regio’s kopen bedrijven veel meer

bij elkaar en is men trotser op de streekproducten.’ Cees vindt het

ondernemersklimaat in Hoorn uitdagend. ‘Als je het hier redt, red je

het overal.’ Hannie is vooral positief: ‘Er heerst hier een heerlijke

nuchterheid en een goede hands-on/no-nonsense mentaliteit.’

Kwaliteit

De Hoornse ondernemer vindt de gemiddelde ondernemer in de

regio kwalitatief minder dan de gemiddelde ondernemer in Nederland,

aldus het onderzoek. Hannie, Cees en Esther delen deze mening niet.

Cees: ‘Het niveau van de regionale ondernemers is naar mijn mening

hoog. Er zijn tal van kleine bedrijven die zelfs wereldwijd actief zijn.’

Hannie sluit zich hier bij aan: ‘Er worden veel goede zaken verricht,

met de juiste nuchterheid. Kijk alleen al naar de agribusiness.

Die is echt booming en boeiend.’

Economische crisis

Volgens 23% van de mannen en 25% van de vrouwen werd de

Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Indrukmakers

economische crisis in West-Friesland meer gevoeld dan in de

rest van Nederland. 6% denkt dat de crisis hier minder werd

gevoeld. Hannie: ‘Ik denk zeker dat ondernemers hier last hebben

gehad van de crisis, alleen wat later. Het effect van de crisis is

nu nog voelbaar.’ Over het aantal regionale ondernemers in de

toekomst zijn de respondenten niet heel positief. 38% van de

ondernemers denkt dat het aantal ondernemers afneemt,

34% denkt dat dit aantal toeneemt. Van deze 34% denkt echter

25% dat de groei hoger zal zijn dan in de rest van Nederland.

Cees: ‘Persoonlijk denk ik dat het aantal ondernemers verder

zal groeien op zijn West-Fries. Een natuurlijke groei,

met weinig poeha.’

CG Selecties

Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau

CG Selecties middels een online vragenlijst. Het bedrijf, dat al

13 jaar bestaat, biedt verschillende diensten op het gebied van

marktonderzoek. Met een team van 75 enthousiaste medewerkers

werven zij deelnemers voor marktonderzoek, voeren zij online

onderzoekstrajecten uit, voorzien zij in onderzoekslocaties en

leveren zij projectmanagement. Dit doet CG Selecties voor allerlei

soorten bedrijven; van eenpitters tot multinationals. De volledige

output van dit onderzoek of meer informatie over de producten

en diensten kunnen worden aangevraagd via Marcel Paquay

([email protected]).

‘ Er heerst hier een goede hands-on/no-nonsense mentaliteit.’

Page 21: Editie 2, 2016

40 51

Binnenstad Hoorn Binnenstad Hoorn

HO

F

41

‘ Veel te doen, maar ook ‘ Veel te doen, maar ook veelveel verbeter punten’ verbeter punten’

De binnenstad van Hoorn kent tal van evenementen en er zijn gedurende het jaar vele

activiteiten om de stad aantrekkelijk te maken voor de bewoners, regionale bezoekers en

toeristen. Verschillende verenigingen houden zich hiermee bezig en besteden jaarlijks

budgetten om leven in de stad te brengen. Maar doen zij dit wel goed? Westfriese Zaken

en CG selecties vroegen het de Hoornse ondernemers.

Onderzoek naar aantrekkelijkheid Hoorn

In samenwerking met het in Hoorn gevestigde marktonderzoekbureau

CG Selecties onderzocht Westfriese Zaken de mening van de Hoornse

ondernemers. Binnenstadsmanagement Hoorn, Ondernemers Stad Hoorn

en Horeca Roode Steen hadden wat vragen aan de ondernemers en deze

zijn meegenomen in het onderzoek.

Activiteiten in de binnenstad

Elk jaar wordt een deel van de budgetten ter promotie van de binnenstad

besteed aan onder andere de Woensdagmarkten, Sinterklaasintocht en

Kerstactiviteiten. In het onderzoek van CG Selecties werd ondernemers

gevraagd hoe tevreden zij zijn over deze activiteiten en of er meer of

Page 22: Editie 2, 2016

2

TE KOOP

UNIEKE WOON-

TOMATENMARKT 8 / 28

Tomatenmarkt 8www.raveel.nl

Tel. 06-22792213

Kom vrijblijvend langs en en ontdek de mogelijkheden voor úw bedrijf!

Tomatenmarkt 28www.stenekervanwestenvastgoed.nl

Tel. 06-22620342

Binnenstad Hoorn

HO

F

Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Benno Ellerbroek

minder tijd en geld besteed moet worden aan deze. Volgens de

uitkomsten zijn drie op de vijf ondernemers tevreden met deze

activiteiten. Westfriese Zaken vroeg Irene van Wijk, van kookwinkel

Rich & Millbrook en Heidi van Heidi’s dameskleding naar hun mening.

Irene: ‘Ik ben heel tevreden met de Woensdagmarkten. Het zijn er niet

teveel, maar wel genoeg om mensen naar de stad te trekken. Ik denk dat

de Woensdagmarkten ook erg leuk zijn voor de toeristen. Een nadeel is

dat de binnenstad soms lastig bereikbaar is voor vervoerders/bezorgers

ten tijde van de Woensdagmarkten. Dit zou duidelijker aangegeven

moeten worden. Op de Sinterklaasintocht heb ik niets aan te merken en

de Kerstactiviteiten zijn in orde. Wel vind ik de verlichting erg beperkt. Elk

winkelgebied zou van evenveel kerstverlichting moeten worden voorzien.’

Ook Heidi is enthousiast over de Woensdagmarkten, over de activiteiten

rondom kerst is zij kritischer. ‘De Woensdagmarkten worden goed

georganiseerd en je merkt duidelijk dat het dan wat drukker is in de stad.

Ik vind het goed dat in de decembermaanden extra koopavonden en

koopzondagen georganiseerd worden. Wat dan weer jammer is, is dat

niet alle winkels dezelfde avonden en zondagen hun deuren openen.

Dit is verwarrend en teleurstellend voor de bezoeker.’

Helft ondernemers lid van Ondernemers Stad Hoorn

Bijna de helft (49%) van de ondervraagde ondernemers is lid van

Ondernemers Stad Hoorn, 4% was in het verleden lid en 47% is nooit

lid geweest. Marketing Hoorn, een initiatief van Ondernemers Stad

Hoorn om Hoorn te promoten, is minder bekend bij de ondernemers.

53% kent het niet en slechts 15% kent het goed.

Aansluiting winkels en horeca bevorderen

Horeca Roode Steen was benieuwd naar de mening van ondernemers

over de openingstijden van de detailhandel in het weekend en de

aansluiting van de horeca op deze. Horeca Roode Steen vermoedt

dat consumenten vinden dat winkels en horeca niet goed op elkaar

afgestemd zijn. De winkels sluiten om 17.00 uur, wat te vroeg is om

direct uit eten te gaan. 57% van de gevraagde ondernemers vindt de

openingstijden prima. Ook Irene en Heidi. Irene: ‘Als winkelier wil je ook

nog een beetje weekend hebben.’ 43% van de ondernemers vindt de

openingstijden echter te krap. Opvallend is dat dat met name horeca-

ondernemers zijn. In het onderzoek werden ideeën aangedragen als

vroege dinermenu’s en kortingen om de aansluiting te bevorderen.

Deze ideeën werden door de respondenten positief beoordeeld.

Toerisme

Toeristen zijn belangrijk voor de stad Hoorn. In het onderzoek is gevraagd

waarom toeristen volgens ondernemers naar Hoorn komen en wat er

verbeterd zou kunnen worden om meer toeristen te trekken. Volgens

53% van de ondernemers komen toeristen voor de bezienswaardigheden

en 28% denkt voor de havens. Irene: ‘Ik krijg geregeld toeristen in de

winkel die zeggen dat ze het zo leuk vinden dat in zo’n kleine stad zoveel

te vinden is. Veel toeristen vinden het daarentegen wel jammer dat weinig

restaurants vroeg open zijn.’ Volgens 77% van de ondervraagde onderne-

mers komen toeristen voor een dagje naar Hoorn. Weinig ondernemers

denken dat de toerist langer in de stad verblijft.

Verbeterpunten

Er valt wel wat te verbeteren om Hoorn aantrekkelijk te maken voor

toeristen. Parkeergelegenheid wordt door 77% van de ondernemers

genoemd als verbeterpunt en 49% vindt ook de bereikbaarheid niet

goed genoeg. 40% vindt dat evenementen beter georganiseerd moeten

worden en 21% vindt dat er meer evenementen moeten komen. Heidi:

‘Ik denk dat er genoeg evenementen zijn in Hoorn, vooral in de zomer.

Parkeren mag wel aantrekkelijker worden gemaakt. Ik snap dat gratis

parkeren niet kan, maar een vrijstelling op zondags – inclusief de

koopzondagen – zou wel fijn zijn!’

CG Selecties

Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau CG

Selecties. Het bedrijf, dat al 13 jaar bestaat, biedt verschillende diensten

op het gebied van marktonderzoek. Met een team van 75 enthousiaste

medewerkers werven zij deelnemers voor marktonderzoek, voeren zij

online onderzoekstrajecten uit, voorzien zij in onderzoekslocaties en

leveren zij projectmanagement. Dit doet CG Selecties voor allerlei soorten

bedrijven; van eenpitters tot multinationals. De volledige output van dit

onderzoek of meer informatie over de producten en diensten kunnen

worden aangevraagd via Marcel Paquay ([email protected]).

5143

‘ Ik krijg geregeld toeristen in de winkel die zeggen dat ze het zo leuk vinden dat in zo’n kleine stad zoveel te vinden is’

Page 23: Editie 2, 2016

44 45

Dynamisch werken

‘Waarom is deze stoel niet eerder uitgevonden? Je zit geen minuut meer onderuitgezakt in

de verkeerde werkhouding. Met onze nieuwe One by Spindl bureaustoelen en automatisch

verstelbare bureaus zijn wij helemaal klaar voor sportief werken 2.0!’ Aldus een enthousiaste

Frank Vlaar van Sportcentrum Hoorn.

Flexicomfort en One by Spindl

Tekst: Astrid Kruijer Fotografie: Pieter Hulleman

Het kantoor van Sportcentrum Hoorn werd gerestyled door

Flexicomfort, specialist op het gebied van kantoorinrichting. Cees

van Westen van Flexicomfort legt uit wat Spindl bureaustoelen zo

bijzonder maakt. ‘Spindl bureaustoelen bewegen met je mee en

dwingen je om in een actieve houding te zitten. Zonder jezelf in

allerlei bochten te wringen, corrigeer je je houding met je bekken

en benen. Met minimale bewegingen behaal je een groot effect,

met als resultaat minder lichamelijke klachten, meer concentratie

en een hogere productiviteit. Een Spindl bureaustoel is gemakkelijk

en gewichtsafhankelijk in te stellen. Heb je even geen behoefte

aan beweging, dan kun je het actieve gedeelte vergrendelen, zodat

hij functioneert als een gewone bureaustoel. Deze eenvoudige

instelbaarheid maakt de Spindl bureaustoel zeer geschikt voor

flexwerkplekken, want met een paar kleine handelingen zit elke

medewerker goed. Daarnaast zijn Spindl bureaustoelen ook

gewoon mooi met hun trendy vormgeving én ze zijn prettig

geprijsd. De One by Spindl valt namelijk in dezelfde prijsklasse

als de gemiddelde traditionele bureaustoel.’

Sportief Werken 2.0Meer dynamiek

Langdurig zitten is niet goed voor je lijf en meer bewegen is gezond.

We weten het wel, maar we kúnnen er wat van met zijn allen! Urenlang

zitten we achter een bureau of in de auto en ’s avonds zitten of hangen

we op de bank. Voor de televisie, geluidsinstallatie of verlichting hoeven

we allang niet meer overeind te komen, dat doen we met de afstands-

bediening. Wat zijn de gevolgen van deze “zitcultuur” voor het lichaam?

Frank Vlaar: ‘Langdurig zitten is onder andere slecht voor je bloedsom-

loop en spijsvertering en zorgt voor krimp van de spieren in benen

en rug. Door de voortdurend slechte balans takelen bovendien de

tussenwervelschijven in de rug af en krijg je last van nek en schouders.

Dit tekort aan beweging kun je niet volledig compenseren door te gaan

sporten. Als modern, sportief bedrijf hebben wij daarom gekozen voor

meer dynamiek op de werkvloer met sportief werken 2.0.’

Zit-sta werken

Flexicomfort nam het kantoor van Sportcentrum Hoorn volledig

onder handen. De oude bureaus en kasten verdwenen, die waren

door de digitalisering van het bedrijf overbodig geworden. In plaats

daarvan kwamen er drie automatisch verstelbare bureaus. Cees van

Westen: ‘Aan deze bureaus kun je zittend of staand werken. Handig als

je vaak heen en weer loopt of met een aantal mensen tegelijk op het

computerscherm wilt kijken. De bureaus hebben alleen een “appel-

laatje”, voor het dagelijkse appeltje en andere kleine spullen. Alle

kabels hebben we onzichtbaar weggewerkt, met voldoende ruimte

om de bureaus in hoogte te verstellen. Het is ook mogelijk om de

favoriete bureauhoogte van verschillende gebruikers op te slaan.

Samen met de Spindl bureaustoelen vormen de bureaus een

perfecte combinatie voor het nieuwe zit-sta werken. Beide zijn

ergonomisch volledig verantwoord en eenvoudig in hoogte aan

te passen. Het is bewezen dat dynamisch werken positief bijdraagt

aan productiviteit, verzuim, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

binnen organisaties. Spindl houdt je fit tijdens kantooruren en

daarna, want als je actiever bent op je werk, dan ben je dat

thuis ook.’

Nooit meer kwijt!

De achterwand van het kantoor van Sportcentrum Hoorn werd

afgewerkt met een fraaie, dynamische banner van Indrukmakers,

op de vloer ligt een vrolijk tapijt. Frank Vlaar is heel gelukkig met het

eindresultaat. ‘Het werkt fantastisch, de nieuwe kantoorinrichting van

Flexicomfort geeft ons licht, lucht en ruimte. Zelf werk ik graag staand.

Voor de medewerkers was het even wennen dat de bureaustoel niet

meer statisch is, maar je kunt de flexibiliteit langzaam opvoeren via

een hendel. Ook hadden sommige collega’s de eerste dagen wat

spierpijn in de onderrug. Dat bewijst hoe onderontwikkeld deze spieren

raken als je voortdurend in een verkeerde houding zit. Wij willen onze

verstelbare bureaus en Spindl stoelen in elk geval nooit meer kwijt!’

www.flexicomfort.nl

www.spindl.nl

Cees van Westen en Frank Vlaar

‘ Het werkt fantastisch, de nieuwe kantoor-inrichting van Flexicomfort geeft ons licht, lucht en ruimte’

Page 24: Editie 2, 2016

Nieuwe invulling oude Ford pand

Beeldkwaliteitsfonds beschikbaar

Interactieve bijeenkomst bij gemeente Hoorn

Lopende zaken

De HOC is trots op haar partners

www.hochoorn.nl

Postbus 226, 1620 AE Hoorn • Bezoekadres: De Oude Veiling 4 • 0229 - 21 07 06 • [email protected]

Nelleke Huisman, voorzitterTel: 0229 - 23 45 [email protected]

Martin Jager, secretaris en terrein vertegenwoordiger Gildenweg en Nieuwe SteenTel: 06 - 53 42 47 [email protected]

Corien Jonker, penningmeester, terreinvertegenwoordiger Maelsonstraat en Van DedemstraatTel: 088 - 433 43 01 [email protected]

Menno Klaarmond, terreinvertegenwoordiger WestfrisiaTel: 0229 - 24 77 [email protected]

Paul Moerkamp, terreinvertegenwoordiger HN80Tel: 0229 - 27 17 [email protected]

Joke Herling, terreinvertegen-woordiger De Oude VeilingTel: 0229 - 21 25 [email protected]

Jan RosierTel: 0228 - 53 01 [email protected]

Helen van WesselTel: 06 - 28 10 77 [email protected]

Bestuur HOC

46

Heldere uitleg

Een blijvertje in de Een blijvertje in de financiële dienstverleningfinanciële dienstverleningAl meer dan 25 jaar zit hij in het vak en nog steeds verveelt het hem niet. En dat geldt ook

voor zijn collega’s Annelies, Miranda, Sonja en Tineke. Ook deze ervaren rotten blijven van hun

vak houden. Vervelen kan in deze branche ook niet, er is elk jaar wel een wettelijke verande-

ring of een nieuwe regel. En als dat niet zo is, verandert de markt. De laatste jaren gelukkig in

positieve zin: de economie trekt aan en dat merken ze bij Brandjes & Van Wessel ook.

Na al die jaren beoefent Robert zijn vak nog steeds met veel plezier.

‘Ik blijf het leuk vinden om lastige en ingewikkelde zaken te vertalen in

gewonemensentaal. En ook al is het niet volgens de regels: dat woord

schrijf ik dus bij voorkeur als ‘gewone-mensen-taal’. Goed luisteren, de

juiste vragen stellen en uitleggen. Helder en duidelijk. Dat blijft leuk om

te doen. Heel vroeger wilde ik schoolmeester worden. En dan draait het

toch ook om goed en helder uitleggen?’

Verbetering economie

Robert merkt duidelijk dat de Nederlandse economie aantrekt.

‘Dit merken wij onder andere aan het aantal hypotheekaanvragen.

De huizenmarkt zit in de lift en de rente is historisch laag. Ik wil

benadrukken dat wij onafhankelijk zijn: dat betekent dat we voor

onze klant kunnen ‘shoppen’. We kijken wie de beste hypotheek biedt.

Dat is zo’n verschil met een bank. In feite heeft die maar één hypotheek,

met één setje voorwaarden. Hier en daar kan er een beetje geschaafd

worden, maar dat is het dan.’

Goede raad

Steeds meer zaken worden geregeld via het internet. Toch weten

klanten nog steeds de weg naar Brandjes & Van Wessel te vinden om

goede redenen. ‘Veel mensen beginnen met googelen, nog eens

vergelijken, nog eens rekenen. En dan zien ze na een tijdje door de

bomen het bos niet meer. Wie biedt het beste op alle fronten?

Gelukkig weten veel mensen ons dan te vinden. Wij kennen de

producten, hebben zicht op de verschillen, weten alles van premies,

van mogelijkheden voor kortingen enzovoort. Echt, goede raad

hoeft niet duur te zijn.’

Uitgebreide scan

Ook de zakelijke klant kan bij Brandjes & Van Wessel terecht voor

verzekeringen. ‘Voor de zakelijke klant bieden we – meestal kosteloos –

een uitgebreide scan. Het is altijd weer verbazingwekkend wat een

bedrijf kan besparen op het verzekeringspakket: meer dan

10% is meer regel dan uitzondering. En dan zijn ze niet alleen

goedkoper uit, maar ook beter af.’

Pensioen

Robert constateert dat veel ondernemers en particulieren zich afvragen

of het nog nut heeft om te investeren in pensioen. ‘Natuurlijk heeft dat

zin. De rendementen zijn niet geweldig, maar je pensioen vormt toch de

basis voor een prettige oude dag. Ook hier is het weer een kwestie van

een goed advies. Vooral voor werkgevers en directeuren-grootaandeel-

houders is het belangrijk om een gediplomeerde pensioenadviseur in

de arm te nemen. Die zijn schaars. Ik ben er trots op dat dit diploma

bij mij aan de muur hangt.’

Brandjes & Van Wessel

Tekst: Aangeleverd Fotografie: Hélène de Bruijn

Page 25: Editie 2, 2016

30 3148

Leegstand Keern 21

Mogelijk vluchtelingenhuisvesting in oud Ford pand

49

HO

C

Leegstand Keern 21

mensen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen en van

de IND een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeenten en

woningcorporaties zijn verantwoordelijk om geschikte woonruimte

voor hen te vinden. Hoorn kan op korte termijn de prangende nood

van vluchtelingen verlichten door eenvoudige, maar menswaardige

huizen aan te bieden. De urgentie hiervan is eenieder ongetwijfeld

duidelijk’, vertelt Ron Rote, een van de initiators. Hij acht de locatie

geschikt voor minimaal zestig vluchtelingen, waarbij voldoende

openbare ruimte overblijft. ‘Het gaat hier om semipermanente

huisvesting voor vijf tot tien jaar. De huizen kunnen binnen enkele

maanden worden neergezet. Na die periode zijn deze demontabel.

De huisvesting kan echter ook worden opgeschaald tot meer

definitieve woningen, afhankelijk van de politieke besluitvorming

daarover. Deze zijn dan bijvoorbeeld geschikt voor alleenstaanden,

migranten of als starterswoning.’

Tunnel niet in het gedrang

De locatie van het oude Ford pand maakt deel uit van De Poort van

Hoorn: het stationsgebied en de directe omgeving. Dit is het centrale

punt van de stad waar iedereen die de stad in en uit gaat

langskomt per trein, bus, auto, fiets of te voet.

Er liggen plannen om het spoor

dat zich op deze plek

bevindt, te ondertunnelen.

‘De plaatsing van de woningen op het terrein laat eventuele latere

besluitvorming over een tunnel onverlet. Hoewel de huidige coalitie

tegen de tunnel is, mag er op het terrein niet permanent worden

gebouwd omdat men toch ruimte houdt voor het geval de plannen

wijzigen. De demontabele woningen sluiten daar dus prima op aan

en zo staat het één het ander niet in de weg. Onze plannen en

schetsen zijn besproken met diverse ambtenaren van Wonen,

Verkeer en Ruimtelijke Ordening. Men vond het project sympathiek

en eventueel herhaalbaar op een andere locatie. Bovendien heeft

de raad maart jongstleden politiek uitgesproken dat er op bepaalde

plekken kleinschalig naar ruimte mag worden gezocht voor

vluchtelingen. Dat hebben wij met ons initiatief dus ingevuld.’

Verkennende fase

Woordvoerder van de gemeente Hoorn Marieke van Leeuwen:

‘De plannen voor de locatie verkeren nog in de verkennende fase.

De gemeente heeft nog van geen enkele partij een officiële bouw-

aanvraag ontvangen. Bovendien is men er binnen de visie omtrent

De Poort van Hoorn nog niet over uit of het gebied

als groot geheel of als ‘postzegel’ wordt bekeken. Er

leven nog veel vragen en voorlopig heeft de gemeente

Hoorn dus een onderzoekende benadering. Goede

initiatieven zijn uiteraard welkom, maar er is nog

absoluut niets concreet.’

Van heilige koeien naar veilige huisjes?

Tekst: Louise Snel Fotografie: Hélène de Bruijn

Sinds december 2015 staat Keern 21 in Hoorn leeg. Hier waren tientallen jaren diverse Ford

dealers gevestigd. Met het verdwijnen van de oude functie zijn diverse plannen ontstaan om

de markante plek een nieuwe invulling te geven. Hiervan vormt vluchtelingenhuisvesting één

van de uitgesproken initiatieven. Westfriese Zaken in gesprek met diverse belanghebbenden.

Bij wie Hoorn in of uitrijdt via het Keern springt ongetwijfeld het pand

op nummer 21 in het oog. Vele decennia waren hier diverse Ford

dealers gevestigd. Vanwege een nieuwe strategie vertrok in december

2015 Ford Dealer Dekker naar de Marowijne in Zwaag. De huidige

leegstand van het vastgoed heeft bij verschillende partijen diverse

plannen voor nieuwe bestemmingen losgeweekt. Zo ook bij de huidige

eigenaar Willem Middelbeek uit Alkmaar. ‘Wij hebben uiteenlopende

ideeën om het vastgoed een nieuwe bestemming te geven. Zo hebben

wij onder meer geïnitieerd om het pand te renoveren en er vervolgens

een supermarkt in te vestigingen. Deze plannen werden echter van

de hand gewezen. Tevens vinden wij de plek zeer geschikt om

appartementen te bouwen. Wij weten echter nog niet of dit binnen

het bestemmingsplan van de gemeente Hoorn past en het college

van Burgemeester en Wethouders daar toestemming voor geeft.

Er volgen binnenkort gesprekken om de mogelijkheden nader

onder de loep te nemen.’

Semipermanente huisvesting

Tevens leeft het plan om op het terrein achter de Fordgarage

huisvesting voor vluchtelingen te realiseren. Dit is een initiatief van

het Komitee Hoorn Helpt Vluchtelingen. Deze stichting is een

krachtenbundeling van de Raad van Kerken en alle moskeeën in

Hoorn, Blokker en Zwaag. Hoorn Helpt is opgericht om vluchtelingen

te helpen met noodopvang in de stad, maar ook bij een verdere

opvang en integratie in de samenleving. ‘Jaarlijks worden aan onze

stad tussen de 200 en 300 statushouders toebedeeld. Dit zijn

Page 26: Editie 2, 2016

Tijdens de lunchbijeenkomst op 18 februari deelden de mede-

werkers van Startwijzer hun expertise en visie op zelfsturing en

ondernemend gedrag van hun medewerkers. Zij gingen uitgebreid

in op het proactief maken van de medewerkers. Daarnaast gaven

zij antwoord op de volgende vragen:

• Wat doe je als ondernemer als die verwachting niet uitkomt?

• Wanneer geef je als ondernemer toe dat het niet meer

vanzelf gaat?

• Ben je bereid om op tijd kritisch naar jezelf en je bedrijf te kijken?

Een leerzame, gezellige en activerende bijeenkomst.

Ondernemer en medewerker proactief

Leerzame bijeenkomst

Als werkgever ben je proactief en dat verwacht je misschien ook van je medewerkers. Toch is

niet iedereen van zichzelf ondernemend en initiatiefrijk. Soms worden er zaken niet opgepakt

of kansen gemist en word je herinnerd aan de uitspraak ‘Ik wens je veel personeel!’.

Tekst: Aangeleverd Fotografie: Hélène de Bruijn50

Lunch Startwijzer

De middag startte met een inventarisatie door wethouder Ben Tap.

Wat vinden ondernemers van de bereikbaarheid en openingstijden

van het stadhuis? Is de vestigingsinformatie voldoende? Is de

website toegankelijk? Hierop volgde een interactief deel in groepjes

ondernemers, vergezeld door ambtenaren. Iedereen kon met

stickers reageren op sheets met stellingen en vragen.

Petra Taams sloot af met een korte samenvatting van de uitslagen.

De gemeente gaat de gegevens gebruiken om de communicatie

met de ondernemers te verbeteren. Binnenkort ontvangen de

deelnemers een terugkoppeling van de gemeente.

Interactie met gemeente

Hoe kan de informatiestroom vanuit de gemeente verbeterd worden? En hoe kan de

gemeente samen met de ondernemers tot een acceptabel plan van communicatie komen?

Dat waren twee belangrijke vragen tijdens de HOC lunchbijeenkomst van 24 maart.

Tekst: Aangeleverd Fotografie: Hélène de Bruijn51

HO

C

Communicatief en interactief

Lunchbijeenkomst gemeente Hoornt H

HO

C

Page 27: Editie 2, 2016

De Provincie Noord-Holland heeft een beeldkwaliteitsfonds beschik-

baar gesteld voor bedrijventerreinen met een verouderingsopgave.

Het fonds is interessant voor u als eigenaar van een bedrijfspand.

Als eigenaar kunt u namelijk in aanmerking komen voor een

bijdrage uit de Beeldkwaliteitfondsen Noord-Holland Noord.

Geselecteerde bedrijventerreinen

Er zijn fondsen beschikbaar voor de regio’s Kop van Noord-Holland en

West-Friesland. Het gaat om de volgende bedrijventerreinen:

Regio Kop van Noord-Holland:

• Den Helder: De Schooten, Westoever, Haven Den Helder;

• Hollands Kroon: Industrieweg Middenmeer, Haven Den Oever;

• Texel: Oudeschild.

Regio West-Friesland:

• Medemblik: Bedrijvenpark WFO, Westerspoor/Spoorstraat/

Overspoor;

• Hoorn: Gildenweg, De Oude Veiling , Hoorn ’80;

• Stede Broec: CNB locatie, Centrale Zone;

• Enkuizen: Krabbersplaat;

• Opmeer: De Veken.

Minimale en maximale bijdrage

Vanuit het fonds wordt er een bijdrage van 25%, met een minimum

van € 1.500,- en een maximum van € 15.000,-, beschikbaar gesteld

voor duurzame verbetering van het aanzicht van een bedrijfspand en/

of het buitenterrein. Het streven is om van zoveel mogelijk be-

drijfspanden op het terrein de beeldkwaliteit te verbeteren en

daarmee de vastgoedwaarde te verhogen.

Aanvragen en/of meer informatie

Heeft u plannen, maar twijfelt u of uw investering in aanmerking

komt? Voor voorbeelden, ondersteuning en advies kunt u terecht

bij Parkmanagement Hoorn. Parkmanagement Hoorn helpt u

bij het doen van de aanvraag. Een aanvraagformulier en de

brochure kunt u ook downloaden via de websites www.bedrijvenloket-

kopvannoordholland en www.bedrijvenloketwestfriesland.nl.

Let op: de bijdrage kan aangevraagd worden tot 30 september 2016.

Parkmanagement Hoorn

Bezoekadres: De Oude Veiling 4, 1689 AA ZWAAG

Postadres: Postbus 226, 1620 AE HOORN

Telefoon: 0229 – 210 706

[email protected]

Verbeter uw pand of buitenterrein

Bent u van plan om de uitstraling van uw pand of het buitenterrein te verbeteren?

Dan is dit het moment! Tot 30 september 2016 kunt u een aanvraag indienen voor

een bijdrage uit het beeldkwaliteitsfonds.

Tekst: Aangeleverd Fotografie: Indrukmakers BV53

HO

CVerbeter de uitstralingvan uw pand

Beeldkwaliteitfonds Provincie Noord-Holland

VRIJDAG 17 JUNI

NU OOK MOGELIJK OM EEN 9-HOLES WEDSTRIJD TE SPELENLET OP DE UITNODIGING!

HOC GOLFTOERNOOI

2016

Page 28: Editie 2, 2016

55

Positief Nieuws

Ondanks de moeilijke economische tijden, zijn er nog steeds volop kansen voor hardwerkende

ondernemers met een onderscheidend vermogen. In deze editie biedt Westfriese Zaken een

podium aan drie bedrijven die zich blijven ontwikkelen en vernieuwen.

Al bijna 25 jaar timmert Annalies Hiemstra vol enthousiasme aan de

weg met haar eigen zaak: SieSoo hairstudio en SieSoo’s barbershop.

Onlangs is de gezellige zaak in Middenmeer zelfs een stuk uitgebreid en

gerestyled. Het geheim van het succes? ‘Wij doen het altijd nét even

anders dan de rest.’

In maart 2017 bestaat SieSoo 25 jaar. Annalies heeft altijd gehoopt om

deze mijlpaal te halen. Ondersteund door een team van zes vakkundige

medewerkers en haar echtgenoot die de boekhouding en alles wat

daarbij komt kijken verzorgt, runt zij de zaak succesvol. Drie belangrijke

elementen van het succes van SieSoo zijn de sfeer, het vakmanschap

en de onderscheidende beleving.

‘Geen dag is hetzelfde’

Wie de salon binnenloopt, ervaart gelijk een gevoel van gezelligheid en

gastvrijheid. De zes medewerkers en Annalies begroeten elke klant even

hartelijk. En die hartelijkheid draagt zeker bij aan het jarenlange succes

van deze bijzondere salon. ‘Geen dag is hier hetzelfde, maar het is hier

altijd gezellig. Ik streef ernaar dat zowel mijn personeel als onze klanten

het naar hun zin hebben en zich welkom voelen. We hebben geen

specifieke doelgroep; bij SieSoo is iedereen welkom, van jong tot oud.’

Vakmanschap

Het vakmanschap van Annalies en haar

team is niet onopgemerkt gebleven. Zij

werden door niets minder dan de L’Oréal

fashionweek gevraagd om voor de modeshows modellen te prepareren.

‘Een enorme eer’, aldus Annalies. ‘Alle medewerkers – en ik zelf ook –

volgen regelmatig cursussen en trainingen om scherp te blijven. We

knippen moderne, maar ook klassieke kapsels. Klassieke kapsels

voorzien we altijd van een moderne knipoog. We doen het nét even

anders! Qua haarverf werken we met Redken, waar we gave tinten mee

maken, en de warme, natuurlijke tinten van L’Oréal. We werken vooral op

gevoel. Hoe valt het haar en wat past bij de klant? Bij SieSoo draait het

om 50% gevoel, 25% ambacht en 25% psychologie.’

‘Een beleving die elke man moet meemaken’

De beleving van SieSoo gaat ver. Naast de standaard kapperswerkzaam-

heden, kunt u bij SieSoo terecht voor een ontspannende hoofd-

massages. Uniek is dat er ook twee kappersstoelen en spiegels in de

achtertuin te vinden zijn! De klanten kunnen dus buiten geknipt worden.

Daarnaast is SieSoo tevens een barbershop. ‘Mannen kunnen hier op

authentieke wijze geschoren worden. Ze kunnen heerlijk liggen in de

comfortabele schoonheidsstoel, van waar uit ze naar buiten kunnen

kijken. Met warme doeken wordt de huid opgewarmd en soepel

gemaakt, waarna het scheren kan beginnen. Uiteraard hoort hier

een whiskey of een biertje bij. Een echte beleving, die elke man

een keer moét meemaken!’

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom gezellig langs of kijk op

www.siesoo.nl

Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Richard de Beer

‘ Wij doen het nét even anders dan de rest’

Annalies Strobos-Hiemstra

IN JE FAVORIETE VESTIGING EN OP GROENHART.NL

Groenhart blijft groeien en uitbreiden. Tijd voor een

nieuwe vestiging! Vanaf juni prijkt de naam Groenhart

aan de gevel van ons pand aan de Julianaweg 268.

NIEUWE VESTIGING IN VOLENDAM!

BINNENKO

RT

Feestje???

• • • • •

• •

www.datsmaaktlekker.nl -

• • • TM • E

0226-353757 www.blomopmeer.nl www.steigermover.nl

Afstappen is verleden tijd

Gemotoriseerde kamersteiger

Ontgrendelt automatisch

Verhoging van uw productiviteit. ARBO verantwoord werken

CE & NEN3140 gekeurd

Page 29: Editie 2, 2016

57

Al meer dan 25 jaar is Grando Keukens & Bad een niet te missen

naam in het landschap van keukens en sanitair. Kwaliteit, goede service

en ontzorgen voor een betaalbare prijs zijn belangrijke pijlers in de

bedrijfsvoering. De particulier weet al jaren de weg naar Grando Keukens

& Bad te vinden. Ramon Rinkel is als zelfstandig ondernemer aangeslo-

ten bij de Grando-formule en eigenaar van de vestiging in Zwaag.

Ondanks het succes blijft ook Grando Keukens & Bad zich verder

ontwikkelen. Het bedrijf was altijd al actief op de zakelijke markt, maar

vanaf januari wordt dit verder geprofessionaliseerd. Ramon: ‘Wij hebben

alle faciliteiten, kennis en ervaring in huis om aannemers, ontwikkelaars,

de ZZP’er, etc te kunnen bedienen. Vaak is het zo dat deze groep even

snel bij een bouwmaterialenhandel een keukenblok meepikt en niet

de diepte in gaat met keukens. Door met Grando Keukens & Bad

samen te werken, kunnen zij hun klant beter bedienen! Aannemers

en ontwikkelaars worden steeds meer als bouwbegeleider gezien. Wij

nemen het hele proces met betrekking tot de keuken en badkamer uit

hun handen. Onze medewerkers gaan in gesprek met de klant van de

aannemer of ontwikkelaar om de wensen omtrent de keuken of sanitair

in kaart te brengen. Op basis hiervan leveren wij de aannemer een

hapklaar plan waar hij verder mee kan bouwen.’

Snelle levering en veel kennis

De verantwoordelijkheid om de zakelijke dienstverlening verder te

ontwikkelen is in handen van Sjoerd Nabuurs. Hij kan de voordelen

van samenwerken met Grando voor aannemers, de ontwikkelaars

en ZZP’ers zo opnoemen. ‘Uiteraard zit er een interessante provisie-

regeling aan verbonden. Daarnaast zijn de eindafnemers van de

keuken of het sanitair meer tevreden. Grando kan meer de diepte

in gaan. Het contact met de eindafnemer wordt door ons onderhouden

en wij leveren de digitale (installatie)tekeningen. De ontwikkelaars

kunnen zich dus richten op de bouw, wij richten ons op dat stukje

inrichting. De projecten die we verzorgen variëren van een enkele

keuken tot een grote partij voor bijvoorbeeld een appartementen-

complex. Grando beschikt over een breed assortiment, met

producten in het hoge en lage prijssegment. Ons allergrootste

voordeel: de kennis en de snelle levering. Een keuken kan binnen

drie weken geleverd worden.’

Klantenkring opbouwen

Het uitrollen van deze diensten is een lange termijnplan. Sjoerd: ‘Een

klantenkring heb je niet zomaar, we zijn druk bezig om deze op te

bouwen. Ik ga bij veel potentiële klanten langs om te presenteren wat we

voor hen kunnen betekenen. Maar deze klanten hebben natuurlijk niet

per se direct iets nodig.’ Om de zakelijke klant te prikkelen heeft Grando

nu een speciale actie: zakelijke klanten die zich aanmelden ontvangen

op de eerste drie keukens 10% extra provisie.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens vrijblijvend contact

op met Sjoerd Nabuurs via 0229-230333, of [email protected].

Positief Nieuws

Tekst: Iris Vinkenborg Fotografie: Pieter Hulleman

Grando boort een Grando boort een nieuwe markt aannieuwe markt aan

Sjoerd Nabuurs en Ramon Rinkel

3056

Positief Nieuws

Financial lease, operational lease, private lease of de auto’s in eigen

beheer. Wat is voor úw onderneming de beste mobiliteitsoplossing en

welke auto’s passen daarbij? Leaseselectie analyseert, adviseert en

begeleidt bij het maken van de juiste keuzes.

Leaseselectie bemiddelt tussen opdrachtgevers en leasemaatschappijen,

dealers en andere leveranciers. ‘Ondernemers die één of meerdere

auto’s willen aanschaffen, staan voor een aantal belangrijke keuzes’,

zegt Anne-Jan Agema van Leaselectie. ‘Gaan we kopen of leasen? Waar

moeten we rekening mee houden bij een zakelijke autokeuze? En als we

gaan leasen: welke leasevorm en leasecondities zijn dan het gunstigst

voor ons bedrijf en de medewerkers, ook op de lange termijn?

Ondernemers zien vaak door de bomen het bos niet meer, een

zakelijke auto kopen of leasen doe je tenslotte niet elke dag. Wij wel.’

Sterk netwerk

Leaselectie analyseert dagelijks het auto- en leaseaanbod, vergelijkt

tarieven en voorwaarden en helpt ondernemers bij het onder controle

houden van mobiliteitskosten. ‘Wij werken samen met zorgvuldig

geselecteerde bedrijven en zijn niet gebonden aan een merk of

leasemaatschappij. Met ons sterke netwerk met inkoopkracht bieden

wij concurrerende tarieven en inkoopbegeleiding. Wij zijn thuis in het

analyseren van leasevoorwaarden, waardoor wij moeiteloos het meest

gunstige aanbod selecteren. Onze uitleg geeft ondernemers een helder

inzicht in de mogelijkheden en kosten van mobiliteit, zodat zij een

weloverwogen keuze kunnen maken.’

Financieel adviseur

Anne-Jan Agema combineert zijn liefde voor auto’s met een scherp

financieel inzicht. ‘Als autokenner en gediplomeerd financieel adviseur

begeleid ik klanten naar de beste deal in de markt. Autodealers maken

financiële berekeningen die uitsluitend uitgaan van hun eigen merken.

Grote leasemaatschappijen bieden aantrekkelijke tarieven, maar niet

altijd gunstige voorwaarden. Kleinere leasemaatschappijen zijn weliswaar

behulpzaam, maar tegen een fors tarief. Wij selecteren het beste uit de

markt en verzorgen desgewenst het gehele wageninkoop- of leasetraject.

Inclusief het opstellen en uitvoeren van de leaseregeling voor medewer-

kers. Onze begeleiding houdt niet op bij de oplevering, maar loopt door

gedurende de looptijd van de overeenkomst. Dat is verantwoord

mobiliteitsbeleid.’ www.leaselectie.nl

Uw mobiliteits-kosten in control

Tekst: Astrid Kruijer Fotografie: Richard de Beer

Anne-Jan Agema

Page 30: Editie 2, 2016
Page 31: Editie 2, 2016

PURMEREND EDAM-VOLENDAM HOORN WEST-FRIESLAND

Bezichtiging?Bel 0229-271777Volg ons nu ook op:

twitter: overbeekhoorn

facebook:vanoverbeekmakelaarshoorn

Voor meer informatie belt u met onderstaand nummer!

Bel: 0229-271777Lepelaar 3, Hoorn

De specialist in bedrijfspanden

• Bruto vl.opp. ca.: 945 m²

Edam - Nijverheidstraat 13Vraagprijs € 668.000,- k.k. excl. BTW

De prachtige, solitair gelegen bedrijfs-/kantoor-ruimte in Edam biedt u een enorm scala aan onder-nemersmogelijkheden. Het vrijstaande object is strak vormgegeven en heeft een zeer represen-tatieve uitstraling.

• Perceeloppervl: 1220 m²• Bruto vl.opp. ca.: 635 m²

Enkhuizen - Molenweg 5/Postweg 5Vraagprijs € 449.000,- k.k.

Dit in het oog springende kantoor-/praktijkgebouw, voormalige Rabobank filiaal (ca. 635 m² bvo), met ruim bemeten parkeer- en manouvreerterrein in het stadscentrum aantrekkelijk gesitueerd. Hoog afwerkingsniveau. Postweg 5: € 235.000,- (ca 285m²).

• Perceeloppervl: 285 m²• Bruto vl. opp.: vanaf 80 m²

Representatieve kantoorruimten te huur, langs de Provincialeweg op zichtlocatie, vanaf ca. 80 m2 bvo. Centrale hal en liften aanwezig, locatie is goed bereikbaar middels openbaar en eigen vervoer, parkeren op eigen terrein.

• Bruto vl.opp. ca.: 95 m²

Venhuizen - Twijver 68Huurprijs € 700,- p.m.

Keurig afgewerkte praktijk/kantoorruimte op de hoek van Dorpshuis Het Centrum. Veel traffic door aan-wezige pinautomaat/bibliotheek. Ontvangstruimte, 2 spreekkamers, kantoor, pantry/toilet, 95 m² bvo, fraai ingericht.

• Perceeloppervl: 95 m² • Bruto vl.opp. ca.: 9.230 m²

Wervershoof - Nijverheidsweg 8aVraagprijs totale complex € 2.950.000,- k.k.

Huurprijs € 25.000 p.m. excl. BTW

Bedrijfscomplex onderverdeeld in meerdere com-partimenten, v.v. onderheide vloeren en loading docks en overheaddeuren. Het totale complex is zowel te koop als te huur. Het totale bedrijfscom-plex omvat totaal circa 9.230 m² bvo

• Perceeloppervl: 18.885 m²• Bruto vl.opp. ca.: 4.430 m²

Wervershoof - Nijverheidsweg 1

Hoorn - Lepelaar 2g/4 - 2e verd.

Vraagprijs totale complex € 775.000,- k.k. Huurprijs € 7.500,- p/m excl. BTW

Huurprijs Lepelaar 2g: € 850,- p/mHuurpr. Lepelaar 4-2e: € 79,50 p/m² p.j. BTW vrij

Splitsing mogelijk

Splitsing mogelijk

Splitsing mogelijkvrij van BTW

Bedrijfscomplex bestaande uit 3 bedrijfshallen: 1) 1825 m² bvo, € 3750,- p.m.*, 2) 930 m² bvo, € 1500,- p.m.*, 3) 1675 m² bvo, € 2750,- p.m.*Leent zich prima voor opslag/distibutiewerkzh., v.v. overheaddeuren *excl btw

• Perceeloppervl: 6.210 m²