ECO-zine februari 2015

16
ECO-zine februari 2015 - editie 2 p. 10 5 stappen voor een gezonde bodem Hoe haaguitval voorkomen? p. 5 Duurzaam Bedrijfsgroen, Paul Peeters vertelt p. 6 Op pad met ecologisch tuinarchitect Wim Collet p. 13

description

B2B-magazine voor de tuinaannemer

Transcript of ECO-zine februari 2015

Page 1: ECO-zine februari 2015

ECO-zinefebruari 2015 - editie 2

p. 10 5 stappen voor een gezonde bodem

Hoe haaguitval voorkomen? p. 5

Duurzaam Bedrijfsgroen, Paul Peeters vertelt p. 6

Op pad met ecologisch tuinarchitect Wim Colletp. 13

Page 2: ECO-zine februari 2015

2

Bodemverbeteraar Terra-Actif

Voor een mooie haag of bloeiende siertuinBeperkt uitval tot een minimum

Optimaliseert de lucht- en waterhuishouding Verbetert de bodemstructuurMet toegevoegde kokosvezels

Verpakking: 25 kg Dosering: 1/3 Terra-Actif op 2/3 uitgegraven grond

Bodemverbeteraar Terra-PlusVoor een geslaagd gazonVerbetert de bodemstructuur

Verrijkt de bodem met organisch materiaalGeeft een stimulans van optimale groei bij aanleg

Verpakking: 25 kg Dosering: 5 à 10 kg/are

Voor een 100% succesvolle aanplantBodemactivator Terra-Fertiel

Activeert het microbiële bodemleven direct

Voorkomt en heft bodem - structuur problemen op

Maakt de bodem beter bewerkbaar

Verpakking: 25kg - Dosering: 5 à 10 kg/100m²

Page 3: ECO-zine februari 2015

3

Tuinaanneming is een vak! Het is meer dan het leggen van grasmatten of het planten van sierstruiken. Vaak wordt u geconfronteerd met moeilijke uitgangssituaties of met problemen na de uitvoering van de werken. Op zulke momenten toont zich het vakmanschap. Want de oplossing is meestal niet een beetje bijbemesten. De oorzaak ligt vaak dieper namelijk in de structuur, het organische stofgehalte of het bodemleven.

ECOstyle kan u hierbij met professioneel advies bijstaan, maar wij reiken u in dit ECO-zine ook een handig hulpmiddel aan namelijk Terra Control. Wij hopen dat Terra Control de komende jaren uw bondgenoot in vakmanschap kan en mag zijn.

Veel leesplezier!

Jeroen CostermansSales manager Plant Professional

inhoud

Colofon

Uw bondgenoot in vakmanschap

p. 4_5_ Voorkom haaguitval

p. 6_7_ Duurzaam bedrijfsgroen

P. 8_9_Ecologische onkruidbestrijding

P. 10_Vijf stappen voor een gezonde bodem

P. 11_ECOstyle verenigt

P. 12_13_Op pad met een ecologisch tuinarchitect

P. 14_Verkooppunten

P. 15_WIN Ultima PRO

4

6

5

10

HoofdredacteurJeroen Costermans

RedactieKelly Cuypers

V.U.Josiane SmeetsECOstyle bvbaGlabbeekstraat 129 - 3450 Geetbetstel: 011 580 585 - [email protected]

VormgevingPerformancees.nl en Moof.be

FotografieKelly Cuypers

DrukDrukkerij Graphius

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Page 4: ECO-zine februari 2015

Een gezonde bodem, een sterke haagMyco-Haag

• 100% organische bemesting verrijkt met mycorrhizae

• Voor nieuwe als bestaande hagen

• Geschikt voor elk type haag

• Beperkt uitval

Page 5: ECO-zine februari 2015

5

Minimale kosten aan bodemverbeteraars en meststoffenDe kosten voor een goede aanplant maken een klein extra verschil, maar wegen niet op tegen de uitval. De kosten door toevoeging van noodzakelijke bodemverbeteraars bij de aanplant zijn minimaal. Louter beperkte snoei werken en onderhoudsbemesting zijn noodzakelijk. Zo is uw klant verzekerd van maximum 5 procent uitval tegenover 10 procent al na één jaar bij slechte aanplant.

van hagenVoorkom uitval Een haag planten, is meer dan een plantgat maken en de haag erin stoppen. De vaak voorkomende uitval van tien procent bewijst dat deze aanplant niet naar behoren gebeurt. Een goede aanplant vraagt aandacht voor een goede doorworteling en het gebruik van goede aarde met de juiste bodemverbeteraars en meststoffen.

ADVIES: Meststoffen en bodemverbeteraars maken maar een klein deel uit van het kostenplaatje. Het is dus belangrijk dit deel van het stappenplan niet zomaar over te slaan.

Maken van plantsleuf € 90,00Plaatsen palen € 180,0025 palen € 77,25Spandraad € 16,53200 planten € 396,00

SUBTOTAAL € 759,781 zak Terra-Fertiel € 23,96EN 16 zakken Terra-Actif € 119,36 (eenheidsprijs € 7,46)1 zak Myco-Haag € 21,30

TOTAAL € 924,40

Aanplant van 50 meter aan Fagus sylvatica

Stappenplan voor een succesvolle aanplant1 Voldoende doorwortelbare ruimte voor bomen

2 Goed bereik van water en voeding

3 Juiste aanplant met bodemverbeteraars

4 Nazorg met voedende meststoffen

5 Snoeiwerken Met dank aan boomverzorger Bruno Lambrechts

Page 6: ECO-zine februari 2015

Het bedrijfsterrein Overhaam in Tongeren is geen unicum voor Tuinen Peeters. ‘Onze focus gaat vooral naar de aanleg en onderhoud van bedrijfs- en industrieterreinen. Bedrijven hechten zelf meer belang aan groen op hun bedrijfssite’, stelt Paul Peeters. ‘In dit industriepark komen KMO’s zich vestigen. Zij kopen de ruimte plus de oppervlakte aan zoals die is afgewerkt. En ook hier moet het er dus helemaal proper bij liggen. Ik sta in voor de aanplant van enkele units.’

Gezonde bodem‘Duurzaam bedrijfsgroen start net als bij elk groen met een gezonde bodem. Vooraleer we aan het werk gaan, voer ik een bodemanalyse uit. Afhankelijk daarvan zet ik nog bodemverbeteraars in om de bodemstructuur aan te pakken. Wanneer ik ook het onderhoud van een bedrijfsterrein doe, werk ik aan de hand van een bemestingsschema dat ik drie jaar aanhoud.’

Duurzaam bedrijfsgroenDuurzaam groen start bij een gezonde bodem. Dat geldt ook zo voor bedrijfsterreinen. Tuinen Peeters is 100% verzorger van bedrijfstuinen. Hiervoor werkt hij sinds kort met de organische meststof Myco-Siertuin. ‘De organische meststof maakt het plantvak snel dicht’, constateert Paul Peeters.

Meststof voor siertuinVoor aanplant van de bedrijfsvoortuin volstaat een strooibeurt van 10 kg per honderd vierkante meter. Pas dan wordt de worteldoek gelegd en de planten aangeplant. Aanplant met de meststof kan gedurende het hele jaar. Het onderhoud met Myco-Siertuin gebeurt van maart tot en met september. De organische meststof is verrijkt met drie soorten bacteriën en de Mycorrhizaschimmels. ‘De meststof slaat onmiddellijk aan en zorgt voor een gezond en snel dicht plantvak’, ervaart Paul Peeters.

6

Page 7: ECO-zine februari 2015

1 Aanplant van grassen en bodembedek-kende planten die geen snoei vragen

2 Verhogen plantdichtheid om onkruid-groei te voorkomen

3 Grasdallen leveren parking en groen op

4 Bodemverbeteraars voor een gezonde bodem

5 Organische meststoffen met mycorrhizae voor een gezond plantvak

5 tips voor een aantrekkelijk bedrijfsterrein

Onderhoudsvriendelijk terreinOndanks het feit dat de aanleg van groen een hoger kostenplaatje betekent, heeft men eenmaal nood aan groen. Bedrijven wensen hun klanten te ontvangen in een aantrekkelijke omgeving. De planten betekenen dus zeker en vast een toegevoegde waarde. Liefst van al moet het terrein onderhoudsvriendelijk zijn. Dat komt vaak neer op zo min mogelijk gazon onderhouden of onkruid bestrijden. ‘De worteldoek die we leggen, voorkomt onkruid. De grassen en overige planten die we aanplanten, vormen van bij het begin een mooi geheel. We werken steevast met inheemse planten’, besluit Paul Peeters.

7

Page 8: ECO-zine februari 2015

Doeltreffend onkruid bestrijdenOntdek de Ultima PRO-actie

bij uw handelaar Ultima PRO

Ik krijg zelf meer vraag naar ecologisch verantwoorde producten

We gebruiken Ultima PRO ook op bedrijfsterreinen

Tuinaannemer Bjorn Giedts

Tim Versaen - Groener.be

8

Page 9: ECO-zine februari 2015

Onkruid- en mosbestrijder met laag risicoSnelle en efficiënte werkingVoorkomt hergroeiGeschikt voor oprit, siertuin en terrasProfessioneel toelatingsnummer 9688 P/B

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Na 1 uur

Na 3 uur

Voor

9

Page 10: ECO-zine februari 2015

10

Stap 2: Zuurtegraad

OpMaat Kalk is een pH bufferende vierseizoenenkalk. De CO2 neutrale kalkmeststof heeft een langdurige werking.

Vijf stappen voor een gezonde bodem

Tuinaanleg omhelst meer dan de aanleg van een grasmat of de aanplant van een siertuin of haag. Op zo’n moment komt het vakmanschap naar boven. Een groene, gezonde tuin begint bij een gezonde bodem. Als u deze vijf stappen voor een aanleg doorloopt, komt u perfect tot een rijk bodemleven.

Een juiste hoeveelheid organische stof in de bodem (humus) is niet alleen van belang voor een goede bodemstructuur, maar vormt ook voeding voor het bodemleven. Een actief bodemleven met micro-organismen, regenwormen en bodemschimmels zorgt voor de afbraak van de organische stof en op zijn beurt voor een goede bodemstructuur. Organische stof neemt water op en spoelt voedingsstoffen minder makkelijk uit.

Een biologisch gezonde bodem bevat dus veel bodemleven. Daarbij wordt organische stof omgezet in plantenvoeding, wordt de structuur verbeterd en wordt de plant op natuurlijke wijze beschermd tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels.

Een goede voedingstoestand van de bodem staat garant voor een gezonde toestand van de plant. Voor een aanleg en onderhoud zijn de toegevoegde stoffen van organische meststoffen noodzakelijk. De zes Myco-meststoffen zorgen voor voldoende voedingsstoffen voor de aanleg van de grasmat (Myco-Start) en onderhoud van het gazon (Myco-Gazon), siertuin (Myco-Siertuin), zuurminnende planten (Myco-Rodo), hagen (Myco-Haag) en sedum (Myco-Sedum)

Een goede bodemstructuur is het meest essentiële onderdeel van duurzaam bodemonderhoud. Het bepaalt hoeveel water en zuurstof wordt doorgelaten en in hoeverre wortels ongehinderd kunnen groeien.

Bentoniet maakt zandgrond beter bewerkbaar en droogt de bodem minder snel uit.

Basaltmeel maakt kleigrond beter bewerkbaar en ondersteunt de weerstand van de plant.

Terra-Fertiel lost bodem-structuurproblemen op en voegt bodemleven toe.

Terra-Actif brengt organische stof in voor de aanplant van hagen, sierplanten en bomen, onderhoud van borders en het aanbrengen vaan een toplaag bij gazons.

Terra-Plus brengt organische stof in voor de aanleg van gazons en sportvelden.

Stap 1: Structuur

Stap 3: Organische stof Stap 4: Bodemleven

Stap 5: Voedingsstoffen

Nutri-Kalk bekalkt, voegt stikstof toe aan de bodem en kan gelijktijdig met meststoffen worden toegepast.

5

NIEUW

Page 11: ECO-zine februari 2015

ECOstyle verenigt

11

Uw visie over Bart Uw visie over Thomas

Een handelaar en een exclusieve tuinaannemer

Ik vind het zeer fijn om in een mooie tuin of omgeving te zijn. Zoals ze zeggen: Groen is leven, doet leven. Mijn visie op gewasbescherming:

biologisch waar kan en chemisch waar het moet. Respect voor nuttigen vind ik zeer belangrijk want we hebben ze nodig.

Myco-Haag. De meststof beperkt zeer duidelijk de uitval en levert een tijdsbesparing op. De mycorrhizae en meststof zitten direct samen.

Met Terra-Plus laat ik ook heel graag werken omdat het een organische stofbom is. Er zitten vele positieve bestanddelen in om bodem te

verrijken heeft. De bodemverbeteraar is ook gemakkelijk in gebruik.

Ik wil telers, tuinaannemers helpen en adviseren om op een zo ecologisch mogelijke manier de gewenste omgeving te creëren

en bewaren, vruchten en planten te kweken.

Via teelttechnische vergaderingen en proefveldbezoeken. Ik neem ook regelmatig

de vakliteratuur door en ben aangesloten bij vakorganisaties.

Persoonlijk vind ik Bart een voorbeeld van een tuinaannemer die door een zeer goede planten- en teeltkennis prachtige projecten uitwerkt. Dit heeft

zeker ook te maken met zijn leergierigheid.

Thomas Vandelannoote (27) Technisch commercieel

adviseur bij Luc PauwelsThomas Vandelannoote werkt al sinds 2011 bij de firma Luc Pauwels. De technisch specialist ziet vooral nut in de

mycorrhizae bij de meststoffen en de organische stof bij de bodemverbeteraar Terra-Plus.

Bart Haeseryn (38)

Zelfstandig tuinaannemerBart is inzetbaar in privé- en bedrijfstuinen. Zijn specialisatie ligt bij beplantingen en aanleg van gazons, alsook renovatie van oude tuinen en gazons. Voor aanplant en onderhoud zet hij Terra-Fertiel en Myco-Siertuin van ECOstyle Plant Professional in.

Hoe ziet uw ecologische visie eruit?

Het topproduct van Ecostyle Plant Professional?

Welke ambitie streeft u na?

Hoe blijft u op de hoogte van alle actua en trends rond groen?

Bij de aanleg van een tuin houd ik rekening met de wensen van de klant, en dat probeer ik te integreren in de bestaande natuur met oog op het milieu.

Ik gebruik vooral Myco- siertuin en Terra Fertiel. Wat mij opvalt, is dat er veel minder uitval is bij aanplantingen. Vooral bij de aanplant van fagus is dat opmerkelijk.

Ik hoop nog vele jaren te kunnen verder werken in de aanleg van tuinen alsook het onderhoud van tuinen die ik heb aangelegd. Het geeft voldoening om en project te zien groeien en na enkele jaren het uiteindelijke resultaat ervan te zien.

Ik blijf op de hoogte door verschillende magazines te lezen. Ook beurzen in de buurt bezoek ik regelmatig omdat het de ideale manier is om nieuwe contacten te leggen met leveranciers en collega’s. Hier vind je ook de nieuwe producten of machines.

De samenwerking met de firma Pauwels, en in mijn geval met Thomas Vandelannoote verloopt heel vlot. Bestellingen worden correct en op tijd geleverd. Ook als er een ziekte of een plaag voorkomt in een tuin komt Thomas ter plaatse om een diagnose te stellen en een goede oplossing voor het probleem voor te stellen.

Page 12: ECO-zine februari 2015

12

Twee andere producten die naar mijn gevoel te weinig ingezet worden zijn Basaltmeel en Bentoniet. Beiden hebben interessante eigenschappen. Basaltmeel met een hoog gehalte aan kiezelzuur werkt plantenversterkend en zorgt voor een gezonde fotosynthese. Het kan zowel door de wortels als via het blad opgenomen worden.Het effect van dit product is zeer goed merkbaar bij groenblijvende planten.Bentoniet is handig in drogere bodems en in grote plantenbakken. Dit kleimineraal, goed gemengd doorheen de bodem, zorgt voor een betere vochtbuffer. Hierdoor regelt het de zuurtegraad beter en dit komt weer ten goede aan een gezonder bodemleven en een betere opname van voedingsstoffen.

Interessante structuurverbeteraars

tuinarchitect Wim Collet

Page 13: ECO-zine februari 2015

13

‘Klanten komen bij mij terecht omdat ze specifiek naar iemand zoeken met ecologische achtergrond. De betrokkenheid van deze mensen bij hun tuin is erg groot. Nadat een plan is uitgewerkt, gaat een derde van hen zelf mee aan het werk om te beplanten’, vertelt Wim. ‘Ik hanteer het principe van ‘de juiste plant op de juiste plaats’. Een tuin krijgt pas een meerwaarde als hij nuttige insecten aantrekt, elk seizoen iets te bieden heeft of vruchten of groenten kan afleveren. We creëren als het ware een kringlooptuin met weinig groenafval dat we ter plaatse composteren. Ik maak volledige planningen op maar schrijf ook beheer- en tuinadvies uit. Heel België telt maar vier tuinadviseurs die je aan huis verder helpen bij specifieke vragen.’

Landschapsarchitect‘Als landschapsarchitect word ik ingezet door gemeentebesturen of landeigenaars . Dat is een goed teken omdat het vaker in een goed opgesteld beheersplan past. Zo geef ik beheeradvies om extensieve beplanting in te zetten of om een oude pastorietuin of volksmoestuin vorm te geven.’

Les geven‘Ik geef ook les in de opleiding landschaps-en tuinarchitectuur aan de Erasmus-hogeschool in Jette en bij Syntra Leuven voor de opleiding tuinaannemer en tuinontwerper. Zo leg ik in de les bodemkunde en meststofleer de voordelen, nadelen en kenmerken van producten uit. Met deze objectieve inslag weten de studenten perfect wat er op de markt is. Ik geef ook voordrachten in duurzaam groen waarbij ik toch wel hamer op de bewustwording van het ecologische aspect.’

Volledig ecologisch ingesteld: zo mogen we tuin- en landschapsarchitect Wim Collet wel noemen. Natuurlijk Tuinieren levert een heuse kringlooptuin af, die bij elke type woning past. Om deze tuinen vorm te geven, schrijft hij het gebruik van ecologische producten voor.

Portret

ecologisch tuinarchitect Wim Collet

Op pad met

Page 14: ECO-zine februari 2015

Verkooppunten

14

2410

326

32

31

928

15

25

33 13 2227

18

4

17

11

1

2

1929

16

6

87

14512

2023

21

30

Aegten Peerderbaan 70 3670 Meeuwen 1Aerts Hoogstraatseweg 14 2990 Wuustwezel 2Alliance Agro Zanddijk 53 2480 Dessel 3Biobest Belgium Ilse Velden 18 2260 Westerlo 4

Boomkwekerij De Bruyne Vennestraat 6a 3130 Begijnendijk 5

Charles Pirlot Au fonds Râce 1 Zone industriel 4300 Waremme 6De Neef Tuinbouw Steenweg op Dendermonde 1A 1754 Opwijk 7De Proft Agrotechnie Koewijdestraat 33 1785 Merchtem 8Deronne JMF Chaussée Gabrielle Richet 229 7860 Lessines 9Disaghor Industriestraat 8a 8755 Ruiselede 10Disaghor HTC Oude Kluisweg 3 A 3740 Munsterbilzen 11Dockx & Co Gentsesteenweg 161 2800 Mechelen 12Foucaer Zaadhandel Duisburgsesteenweg 168 3090 Overijse 13Frans Agro Vaantjesstraat 42 2580 Putte 14GreenBe Chaussée de Louvain 1380 Ohain 15Groenservice Hooghe Nieuwenhovestraat 80 8790 Waregem 16Hermoo Belgium Lichtenberglaan 2045 3800 Sint-Truiden 17Heroes & Co Molenstraat 24 3220 Sint-Pieters-Rode 18Hobbycenter Geukens Prof. Wilders 87 2440 Geel 19Horta De Meyer Ruilare 12 9080 Lochristi 20Horta Dejonckheere Kruishillestraat 21 8210 Zedelgem 21Horta Kumtich Leuvenselaan 731 3300 Kumtich 22Imschoot Prof Dorp Oost 84 9080 Lochristi 23Intergrow SEEDS Venecolaan 7 9880 Aalter 24La Plaine Chassart Rue Haute 99 6223 Wagnelée 25Luc Pauwels Stoepestraat 7D 9960 Assenede 26Marteau & co Ruiterij 5 3380 Glabbeek 27Meert Rattendaal 11 1600 Sint- Pieters-Leeuw 28Omniaflora Kardinaal Cardynstraat 16 3920 Lommel 29Sanac Menensesteenweg 305 8940 Wervik 30Van den Bergh Antwerpsesteenweg 39 2840 Rumst 31Van Gucht Zeebergkaai 5 9300 Aalst 32Vera Tuincentrum Vuurgatstraat 86/A 3090 Overijse 33

ECOstyle Plant ProfessionalVerkooppunten

Page 15: ECO-zine februari 2015

15

WIN10 liter Ultima PRO

met handige maatbeker Vul online de enquête in en maak kans op Ultima PRO

Deze wedstrijd loopt tot en met 30 april 2015 www.ecostyle.be/win-ultimapro

Verhoogt en onderhoudt de pH-waardeBuffert de pH voor een langere periodeVerbetert de bodemstructuurCO2-neutraal product

OpMaat KalkpH bufferende vierseizoenenkalkNIEUW

Page 16: ECO-zine februari 2015

16

Stikstof OpMaat N11 snel herstel van geel- en bruinverkleuring, indirecte werking tegen klavers

KaliumOpMaat K15 maakt het gazon en de border minder droogte- en vorstgevoelig

Fosfaat OpMaat P10

bevordert beworteling en stimuleert knopvorming

Myco-Gazon verdringt onkruid en bestrijdt mos voor een diepgroen gazon

Myco-Sedum speciaal ontwikkeld voor aanleg en

onderhoud van groendaken

Terra-Fertiel bij aanplant en renovatie stimuleert en activeert bodemleven

Terra-Plus bij aanleg van gazons en sportvelden gekorrelde bodemverbeteraar met extra voeding

Terra-Actif bij aanplant hagen,

sierplanten en bomen optimaliseert de water- en

luchthuishouding

Myco-Haag bespaart op uitval

Myco-Start zorgt voor een snelle en

diepe inworteling bij aanleg

Nutri-Kalk snel oplosbare kalk rijk aan stikstofbindende bacteriën

Nutri-Blauw nadruk op stikstof voor snelle doorstart

Nutri-Wit nadruk op kalium voor een uitstekende bloemvorming

Myco-Rodo met mycorrhizae aangepast aan zuurminnende planten

Myco-Siertuin voor een (snel) dicht en gezond plantvak Enkelvoudige meststoffen

voor gebreksziekten

Micro-organismen en mycorrhizae toevoegenStimulerende bodemverbeteraars

100% organische, voedende meststoffen

Myco-meststoffenTerra

nieuw

Nutri

OpMaat

CalciumOpMaat Kalk

4 seizoenkalk verrijkt met micro-organismen CO2-neutrale en harde microkorrel