Echo Lente 2012

12
Hoe ondernemend ben jij? Parklaan 52, 2300 Turnhout, 014 43 80 00 [email protected] ECHO Voorjaar 2012 NIEUW vanaf 1 september ! Vanaf 1 september kunnen onze leerlingen uit de sportafdeling kiezen uit 3 opties. Voetbal Omnisport Wetenschappen voetbal weten - schappen omni sport ZONDAG 22 APRIL vanaf 12 uur Omdat het opendeurdag is: “Ik doe dit elk jaar. Pintje pakken met mijnheer Slaets. Eens zien waar die gasten tegenwoordig mee bezig zijn!” De sfeer op de Handelsschool: “Elke opendeur is altijd een klein beetje feest. Die school, dat leeft. Den Brys, den Appels, mevrouw Cools, … jongens, ’t was nen plezante tijd.” De gemoedelijke babbel over de (soms lang) vervlogen schooltijd: “Weet je wie ik gezien heb? Den Adriaensens. De Ludo! Is er elk jaar! En den Ief, ziet er super uit. Niets veranderd!” De meest recente carrièremove: “Ik wil die van Frans haar gezicht wel eens zien …”. “Ik geen Frans kunnen! Ik zit meer in Wallonië dan chez ma femme!” Onze jongste hebben ze nog niet gezien: “’t Is mijne derde. Zit nu in het 6de leerjaar. Komt zeker naar de SHT! Ik ga haar vandaag al inschrijven.” De geslaagde promotiecampagne: “Je kon er niet naast kijken. Ze (de affiches nvdr.) hingen letterlijk overal. Schoon volk op de SHT!” In de voetsporen van pa of ma: “Ons Wendy zit daar goed. Al eens gezien hoeveel oud-leerlingen een eigen zaak hebben! Trouwens, wij mogen zelf ook niet klagen …” De sportafdeling: “Ze hebben weer iets nieuws. Je kan je al specialiseren in het derde jaar. ‘t Zou in mijnen tijd niet waar geweest zijn. Straks nog een kweek- school voor voetballers …” SHT internationaal: “Die gasten lopen stage in Zweden! ABBA-land. Jongens toch, hadden wij destijds die kansen gekregen …” Altijd zon: “’t Is alsof ze daar nen bewaarengel hebben. Tof terras op de speelplaats. Meer moet dat niet zijn …” Tot 22 april vanaf 12 uur. Wij zullen er zijn... Danny Gladinez Kris Marsboom wnd. directeur adjunct-directeur 10 goede redenen om op zondag 22 april naar de opendeur te komen

description

Echo van de stedelijke handelsschool Turnhout.

Transcript of Echo Lente 2012

Hoe ondernemend ben jij?

Parklaan 52, 2300 Turnhout, 014 43 80 [email protected]

ECHOVoorjaar 2012

NIEUW vanaf 1 september !

Vanaf 1 september kunnen onze leerlingen uit de sportafdeling kiezen uit 3 opties.

• Voetbal • Omnisport • Wetenschappen

voetbal weten-

schappen

omnisport

zONdag 22 aprIlvanaf 12 uur

• Omdat het opendeurdag is: “Ik doe dit elk jaar. Pintje pakken met mijnheer Slaets. Eens zien waar die gasten tegenwoordig mee bezig zijn!”• De sfeer op de Handelsschool: “Elke opendeur is altijd een klein beetje feest. Die school, dat leeft. Den Brys, den Appels, mevrouw Cools, … jongens, ’t was nen plezante tijd.”• De gemoedelijke babbel over de (soms lang) vervlogen schooltijd: “Weet je wie ik gezien heb? Den Adriaensens. De Ludo! Is er elk jaar! En den Ief, ziet er super uit. Niets veranderd!”• De meest recente carrièremove: “Ik wil die van Frans haar gezicht wel eens zien …”. “Ik geen Frans kunnen! Ik zit meer in Wallonië dan chez ma femme!”• Onze jongste hebben ze nog niet gezien: “’t Is mijne derde. Zit nu in het 6de leerjaar. Komt zeker naar de SHT! Ik ga haar vandaag al inschrijven.”• De geslaagde promotiecampagne: “Je kon er niet naast kijken. Ze (de affiches nvdr.) hingen letterlijk overal. Schoon volk op de SHT!”

• In de voetsporen van pa of ma: “Ons Wendy zit daar goed. Al eens gezien hoeveel oud-leerlingen een eigen zaak hebben! Trouwens, wij mogen zelf ook niet klagen …”• De sportafdeling: “Ze hebben weer iets nieuws. Je kan je al specialiseren in het derde jaar. ‘t Zou in mijnen tijd niet waar geweest zijn. Straks nog een kweek-school voor voetballers …”• SHT internationaal: “Die gasten lopen stage in Zweden! ABBA-land. Jongens toch, hadden wij destijds die kansen gekregen …”• Altijd zon: “’t Is alsof ze daar nen bewaarengel hebben. Tof terras op de speelplaats. Meer moet dat niet zijn …”

Tot 22 april vanaf 12 uur. Wij zullen er zijn...

Danny Gladinez Kris Marsboomwnd. directeur adjunct-directeur

10 goede redenen om op zondag 22 april naar de opendeur te komen

'Nieuwe directie' en '3 graadcoördinatoren'.

Danny Gladinez, directeur - Kris Marsboom, adjunct-directeur - Marina Willems, 1ste graad - Martine Engelen, 2de graad - Annemie Cools, 3de graad

Niemand zo welsprekend als Jonathan Hendrickx!

Even over half elf maandagavond 5 maart 2012. Jonathan Hendrickx. Helemaal beduusd en volledig van de wereld, strompelend over het podium van de Warandeschouwburg. Niets aan zijn lichaamstaal verraadt dat deze SHT-leerling luttele seconden later dehoofdprijs in ontvangst zal nemen. Winnaar van het jaarlijkse Welsprekendheidstornooi! Een primeur voor de Handelsschool!

Aan het eind van de avond zijn vriend en vijand het roerend met elkaar eens. Niemand, maar dan ook niemand anders, verdient de trofee van Turnhouts voordrachtkampioen meer dan de bescheiden 18-jarige Jonathan. Niet voor niets meldt de jury dat het verdict unaniem en met de minste twijfel gevallen is. "Eén jongen stak er met kop en schouders bovenuit, zowel bij de spreekbeurt als bij de improvisatieoefening."

Bij die voorbereide spreekbeurt sprongen vooral Jonathans redenaarstalent en de erg sterke, originele inhoud in het oog. De leerling uit 6 secretariaat wist te vertellen dat we allemaal fobofoob zijn, oftewel bang zijn om bang te worden. Xenofobie, lilapsofobie, ommatofobie, hippopotomonstrosesquipedaliofobie (!), Jonathan goochelde met de fobieën als waren het zijn eerste woorden. De zaal met verstomming geslagen! Mede door de piekfijne opbouw en de overtuiging waarmee hij zijn betoog bracht.

Na de pauze stonden de acht kandidaten - iedere Turnhoutse school vaardigt traditiegetrouw zijn beste leerling af - voor de loodzware improvisatieoefening. Op slechts een half uur tijd moesten ze uit vier thema's een topic kiezen dat ze vervolgens uitwerkten tot een presentatie van circa vijf minuten. Jonathan sneed het thema “de Laatste 100 dagen” aan. Met de nodige zelfspot, maar met nog veel meer présence, gaf hij zijn publiek fijntjes mee dat hijzelf allesbehalve een feestneus is, en dat hij gerust nog wel wat langer als scholier in de Handelsschool zou willen vertoeven. Zowel jury als zaal een tweede keer volledig weggeblazen. Ja, zelfs Jonathans erg kritische lerares Frans had er even geen woorden voor ...

Wat onwennig neemt de nuchtere Jonathan de gelukwensen in ontvangst. Dat hij het welsprekendheidstornooi gewonnen heeft, dringt zichtbaar nog niet tot hem door. Dat hij de allereerste SHT'er is die dat voor elkaar brengt, nog veel minder. Gelukkig zullen de mooie geldprijs en felicitaties op school hem spoedig doen beseffen wat voor een knalprestatie hij heeft neergezet. Proficiat, Jonathan, uit naam van de volledige Handelsschool!

De nieuwe speelplaats is een feit. Vanaf dit schooljaar

kunnen onze leerlingen zich actief uitleven op de

speelplaats. We plaatsten een tafeltennistafel,

pannakooien, er kwam een basketveldje.

Actie verzekerd!

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 2

Op vrijdag 2 maart vierden de Turnhoutse zesdejaarsleerlingen hun laatste 100 dagen. In de Handelsschool ging die dag zeker niet onopgemerkt voorbij. ’s Morgens om 08.30 uur deden namelijk de gekste figuren hun intrede in de refter waar ze gezellig van een ontbijt konden proeven.

Doodmoe en zichtbaar onder indruk van een lange, slaaparme nacht (101 dagen TD, weet je wel) verorberden de zesdejaars het ontbijt dat ze als klas hadden samengesteld. En een stevige 'fond' konden ze best gebruiken want om 09.20 uur moesten ze hun muzikale acts op de speelplaats vertonen. Voor de ogen van alle andere klassen, wat menig zesdejaarsleerling toch wat ontnuchterde! Pas toen konden we echt aanschouwen hoe mooi onze feestneuzen zich uitgedost hadden. Smurfen, kabouter Plop, bizarre beesten, ja zelfs Fristi en Cécémel waren van de partij ...

Om 10.10 uur trokken de zesdejaarsleerlingen vervolgens in stoet naar zaaltje Het Groen aan de andere kant van het Stadspark. Daar wachtte hen een resem buitenactiviteiten (touwtrekken, binnen de minuut, zakkenlopen, ...) en ’s middags een overheerlijke barbecue. Na de middag werd hun parate kennis op de proef gesteld door een ludieke quiz gepresenteerd door Jimmy en Snelle Eddy. Luidkeels lachen en genieten van een frisse pint - die stilaan opnieuw begon te smaken. En om 14.30 uur zat de 100 dagen-dag er alweer op. Tenminste op de SHT, want achteraf op de site van Turnova kon het feest pas echt losbarsten!

Man , man, man… Nee, geen miserie, maar wat gaat een jaar toch ongelofelijk snel, vindt u ook niet?

Het schooljaar is nog maar net begonnen, en hopla, hier is alweer die opendeurdag. Gelukkig gaat dit meestal gepaard met stralend weer, fluitende vogels en zalige terrassen.

Er is al weer heel wat gebeurd, en voor we het weten staat de grote vakantie voor de deur.

Uw kinderen hebben zeker al een uitstap gedaan met de hun klas, of er is er nog eentje in het verschiet. Ook allerlei projecten, zoals JIEHA, en mini-ondernemingen schieten als paasbloemen uit de grond.

Om hier en daar wat steun te kunnen leveren, organiseren wij met het oudercomité graag een aantal activiteiten waarmee we wat geld in het bakje krijgen. Op 9 maart hadden wij op de school een spetterende Hollywood quiz! Alle leden van het Oudercomité waren goed herkenbaar, dankzij onze mooie nieuwe T-shirts, die ook op onze Opendeur in de kijker zullen springen!

Onze activiteiten worden tegenwoordig ook meestal digitaal kenbaar gemaakt. Regelmatig kijken op , en u bent helemaal bij! Of heeft u al zo'n facebook-account? Wel, de school zit blijkbaar ook op Facebook, zoeken maar.

U zal zien dat er op de school al flink wat “blauwbloezen” van het Oudercomité rondlopen. Heeft u interesse om onze groep te komen versterken, aarzel dan niet, en spreek ons aan. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. Vele handen maken het werk ook lichter!

Zo, en nu wordt het hoog tijd om te

verbroederen op het Opendeur-zonneterras.

Schol!

Voor het oudercomité,

Tom Daniëls.

www.handelsschool.be

Na de succesvolle 50jaar SHT-quiz van vorig

schooljaar werd de quiz-traditie ook dit jaar

verder gezet. Op de foto ziet u de winnaars van

de 2012-editie. Proficiat! Wij danken het

oudercomité voor de organisatie van alweer een

fantastische avond.

OUDER

COMITE

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 3

Degelijk onderwijs aanbieden met voortdurende aandacht voor de evolutie van elke leerling, vertaalt zich nog steeds in een op maat gemaakte leerlingencoaching die onder zijn leiding werd ingevoerd. Op die manier konden heel veel jonge mensen zich handhaven en konden ze gedijen, ook al vergde het dagelijks overredingskracht van collega's naar zowel leerling als ouders. Uiteindelijk werd duidelijk bij de viering van het 50-jarige bestaan van de school dat heel veel oud-leerlingen prima zijn terecht gekomen in alle sectoren van het bedrijfsleven. Het moet hem heel veel deugd hebben gedaan.

De mooiste hommage aan Karel Deroy kunnen beleidsmensen geven door de toekomst van de middelbare school verder uit te bouwen. Hij zal blijven leven in onze herinnering als een behoedzaam, gedistingeerd, aimabel mens en als een dynamische directeur. We bieden aan zijn lieve echtgenote en zijn familie onze oprechte deelneming aan en durven hopen dat zijn levenswerk hen een troost mag zijn.

Langzaam sijpelde in onze school het droevige nieuws door dat Karel Deroy ernstig ziek was. We geloofden het pas echt toen we onze vroegere directeur misten op de recente nieuwjaarsreceptie, waar hij anders altijd aanwezig was, minzaam vragend naar wat ons bezielde. Als iemand voorgoed uit het zicht verdwenen is, dan pas dringt het door wat hij heeft betekend.

Mocht men de geschiedenis van het onderwijs in Turnhout en De Kempen bestuderen, dan neemt de heer Deroy daarin ongetwijfeld een prominente plaats in.

Terecht noemen we hem een pionier, overtuigd van de noodzaak voor een middelbare stadsschool, daarbij geïnspireerd door een even dynamische en legendarische Schepen van Onderwijs, Richard Proost.

Toen Karel Deroy zich enthousiast engageerde om leiding te geven aan de handelsschool en om later de overgang van de Gemeentestraat naar de Parklaan te orchestreren, besefte hij misschien nog niet welk parcours de Stedelijke Handelsschool zou afleggen. Een boeiend avontuur was begonnen. Eerst uiterst kleinschalig, een paar klasjes, een kleine hechte groep collega's-lesgevers, waartussen hij ging staan, aanmoedigend, wakend over het welzijn van zijn leerlingen, die hij allemaal bij naam kende. Steevast besteedde hij immers de eerste dagen van elk nieuw schooljaar ondermeer aan het bestuderen van het leerlingenfotoboek. Een vaderlijk praatje, ook al gold dat als reprimande, was hem nooit te veel. Hij wou dat elke leerling zich in onze school kon thuis voelen. Dat werd en is nog steeds het handelsmerk van de handelsschool.

In memoriam: Karel Deroy (°03/04/1937 - †09/02/2012)

GEBOORTES

Lilly, dochter van collega Koen

Vosters en Marijke Staes

Lucas, zoon van collega Kim

Henderickx en Davy Van Hemelen

OVERLIJDENS

Jef De Wulf, oud-collega en vader

van collega Leen De Wulf

Hugo De Ridder, oud-collega

Emiel Gustin, oud-collega

Karel Deroy, oud-directeur

Mil Gladinez, vader van directeur

Danny Gladinez

Magda Dams, moeder van collega

Ludwina Vanbosch

Jeanne Vos, grootmoeder van

collega Bie Loots

Frans Appels, vader van collega

Peter Appels

August Verdonck, schoonvader van

collega Marleen Janssen

Julia Baelus, moeder van collega

Danny Jansen

Irma Dresselaerts, schoonmoeder

van collega Maria Meeus

Maurits Duyck, vader van collega

Gorik Duyck

Adriaan De Locht, grootvader van

collega Guy Spaepen

Charlotte Van Assche, schoonmoeder

van collega Jeroen Oosters

Jaak Swennen, schoonvader van

collega Lieve Lenaerts

Jos Marynissen, grootvader van

Seppe Marynissen (3 Losp A)

Leo Heylen, nonkel van Isabelle

Heylen (7 Kant)

Josephin Moelans, grootmoeder van

Sanne Van den Eijnt (7 Verk)

Fin Lemmens, grootmoeder van

Ruben Schoenmaekers (6 Losp B)

Marcel Keustermans, grootvader

van Yente (4 Handel) en Chloé

Lauryssen (1B)

Willy de Bock, grootvader van

Jochen Paeshuys (5 Handel)

Lina Segers, grootmoeder van Jill

Jansen (5 Losp A)

P e r s o n a l i a

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 4

Tijdens de laatste

nieuwjaarsreceptie zetten we weer

enkele mensen in de bloemetjes.

Samen met Dirk Appels en Myriam

Janssen vierden we 25 jaar op de

SHT. Marie-Claire Hens, Betty Maes,

Lu Baeyens en Jef Van Rooy

zwaaiden we definitief uit: zij gingen

met pensioen.

Marie-Claire was het langst op de

school; zij startte in september 1972

en gaf voornamelijk Nederlands en

Engels in de eerste en tweede graad.

Lu en Jef startten samen in 1975. Lu

als leerkracht Wiskunde in de hogere

jaren, Jef als studiemeester-

opvoeder. Een gesprekje.

Marie-Claire: En of! Ik kan je verzekeren, het is de vaste waarheid: je bent met pensioen en je hebt tijd te kort. Iedere morgen na het ontbijt lees ik rustig mijn krantje. Driemaal per week ga ik naar de fitness voor mijn sessies body balance en pilates. Ik lees enorm veel om mijn opgelopen achterstand in te halen en vul graag kruiswoordraadsels in. Daarnaast ga ik graag op restaurant, maak ik graag korte reisjes en heb ik nu de tijd om eindelijk echt van mijn kinderen, kleinkinderen en mijn man te genieten.

Jef: Ik herken het volledig. Lezen, klussen, wandelen, terrasjes doen, daguitstappen. Zo veel te doen en zo weinig tijd!

Lu: Het is leuk dat je tijd hebt om de dingen op je gemak te doen. Fietsen, wandelen, hofje werken, reizen, Italiaans studeren, hier en daar eens inspringen als men je nodig heeft.

Jef: Ik heb me toch eens even ongelovig afgevraagd of ik nu echt nooit meer moest gaan werken. Marie-Claire: Ik heb al mijn kasten opgeruimd en alles netjes ingepakt en overgedragen aan mijn opvolgster Ingrid Dieltiens. Daarna hebben we getoast met een lekker glaasje wijn.

En, bevalt dat een beetje, 'met

pensioen zijn'?

Een hele ommezwaai. Had je 't moeilijk toen je boekentas aan de wilgen ging?

Lu: Om er meteen goed in te komen

ben ik een dagje gaan wandelen met

mijn vrouw May en daarna een

terrasje gaan doen bij de Jan in

Geel. Dat beviel me prima, dus nee,

ik had het er niet moeilijk mee.

Lu: Absoluut! Gelukkig maar.

Jef: Ze zijn een stuk mondiger geworden. Dat betekent soms brutaler, maar gelukkig ook vlotter, en dat is een positieve evolutie. Marie-Claire: Ook de houding van sommige ouders is veranderd. Ze bemoeien zich vaak met de resultaten van hun kinderen, wat uiteraard moet, maar soms wordt hen te veel de hand boven het hoofd gehouden, en dat is vermoeiend.

Lu: Toen ik er begon was de Handelsschool de school waar veel 'gebuisde' leerlingen van andere scholen kwamen. Het gaf wel voldoening dat die bij ons wel slaagden en daarna zelfs een A1-opleiding met succes aflegden.

Jef: Toen ik er begon was het een echte Handelsschool, pur sang. Er was alleen maar Handel. In de loop van de jaren kwamen er nog andere richtingen bij, wat leidde tot variatie in het soort leerlingen. Dat zag je bij leerkrachten trouwens ook. Marie-Claire: In de beginjaren ging het voornamelijk om lesgeven en opvoeden van onze jongeren. Naarmate de tijd vorderde werd het meer en meer papierwerk en kreeg ik de indruk dat lesgeven op de tweede plaats kwam. Het zou vroeger nooit bij me zijn opgekomen dat ik me zou moeten verantwoorden tegenover leerlingen, in discussie gaan met leerlingen was uit den boze. Nu moet men zich steeds verantwoorden en bij de leerlingen is er altijd wel een maar…. of een waarom…

Jef: Absoluut. Blij dat ik met pensioen ben, maar ook een beetje droevig want ik ben altijd graag op school geweest.

Heb je de leerlingen veel zien veranderen tijdens de jaren dat je bij ons op school was?

Hoe anders is de SHT van vandaag vergeleken met het SHHI waar jij begon?

Denk je nog wel eens terug aan de school?

Lu: Het was hard werken om

resultaten te bereiken met de

leerlingen, maar over het algemeen

heb ik alleen maar goede

herinneringen aan de school.

Marie-Claire: Aan die enkele slechte denk ik niet meer, ik onthoud alleen de goeie.

Marie-Claire: Ik heb altijd met volle overtuiging voor de klas gestaan en heb nooit een dag gekend dat ik niet graag naar school kwam om les te geven. Lesgeven is altijd mijn passie geweest.

Jef: Absoluut.

Lu: Ik weet het niet. Als ik als achttienjarige voor dezelfde studies koos, nl. wiskunde, dan zou ik waarschijnlijk ook opnieuw voor het onderwijs kiezen. Maar er is zoveel keuze vandaag de dag, dat ik misschien ook voor een andere studie zou kiezen.

Marie-Claire: Ga voor je principes

en laat je zeker en vast niet doen.

Lu: Lesgeven moet je voor 100 % doen en dan krijg je er iets voor terug. Een beetje lesgeven werkt niet.

Jef: En vooral: geniet van het leven, het is te kort om te mokken!

Al bij al tevreden met je loopbaan dan. Zou je vandaag opnieuw kiezen voor een job in het onderwijs?

Nog een wijze raad aan de mensen

die nog voor de klas staan?

Viering 25 jaar dienst en pensioen

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 5

De mini-onderneming van 7 Winkelbeheer-

Etalage, maakt voor jou gepersonaliseerde verjaardagskaarten. Wil je iemand verrassen met een kaart speciaal voor haar of hem gemaakt? Contacteer dan B-cards.

Onze klant kiest tussen vier covers, elk met een eigen motief en kleur. We plaatsen de naam en de leeftijd van de jarige op de cover. Binnenin plaatsen we weetjes over de geboortedag van de jarige. We printen onze kaarten op hoogwaardig papier en leveren binnen 10 werkdagen na bestelling. Een voorbeeld van onze kaart kan je vinden op onze facebook-pagina.

Dit jaar is het aan ons! Wij starten met een eigen bedrijfje. Wij zijn Thies van Roij, Guy Geudens, Ruth Van Herck en Shana Antes en hebben voor de naam “Bellezza” gekozen. Bellezza , The quality of beauty, verkoopt schoonheidspakketjes. Onze pakketjes bestaan uit een spiegeltje, een kammetje, een mini-deo, een handgel, een zeepje en een manicuresetje.

Zou u ook graag zo'n pakketje willen of heeft u geen idee wat voor een cadeau u moet kopen voor uw partner? Dan is Bellezza de oplossing!

Bestellen kunt u via het nummer:

0498 37 33 56 of via ons e-mailadres: [email protected]

Easy2Hang biedt u een handig pakketje aan waarmee u zich in de stadsjungle goed kunt bevoorraden. Ons pakketje bevat een h a n d i g e t a s s e n h a n g e r e n e e n boodschappentas. Met de tassenhanger van Easy2Hang kan u uw handtas van de vuile grond houden en veilig bij u houden. De boodschappentas is een handige oplossing voor als u snel een paar inkopen wil doen. Dan hoef je geen tas van de winkel te nemen. De boodschappentas is heel geschikt om op te bergen in uw handtas. Wil u hierover meer informatie, mail dan naar [email protected]

Wij zijn 5 leerlingen van de richting 6 informatica beheer die een mini-onderneming opgestart hebben voor onze geïntegreerde proef. We bieden 3 diensten aan. Als u interesse hebt, mag u ons altijd contacteren op onderstaande gegevens!Services:- Websites op maat - Reparaties op maat - Lessen geven (webdesign)Contact:Website: http://www.i4-it.beF a c e b o o k : . . . . . . . . . . . . . . . . http://www.fabebook.com/iForITEmail: [email protected]: +32(0)476/344554

B-cards

Easy2Hang

Bellezza

I4IT

Ada, Lotte, Nele en Isabelle starten als eindwerk voor het SHT een studenten- b e d r i j f o p : L u x u r y T r e a tGraag willen we u kennis laten maken met onze producten.

Wij gaan namelijk verwenproducten verkopen. Dit houdt in: douche-gel, shampoo, massagezeepjes, badlakens, w a s h a n d j e s , . . . . . . . . . . . . . . .En dit allemaal voor een betaalbare prijs!

U kan bij ons de producten apart kopen of bestellen. Wij verkopen onze producten in pakketjes.

Zelf kan je ook je eigen pakketje samenstellen naargelang de prijs die je ervoor wil betalen.Als u verdere informatie wil, kan u altijd bij ons terecht op ons e-mailadres:

[email protected]

Luxury Treat

Wij verkopen goedkope maar ook kwalitatieve kantoorbenodigdheden zoals: rekenmachine, typp-ex, (kleur)potloden, balpennen enz. We denken dat hier veel vraag naar is, zowel binnen als buiten de school. Voor bestelling kan je altijd terecht op onze facebookpagina, via een mailtje of bij een van onze medewerkers.

[email protected]

https://www.facebook.com/pages/-Office/206213199448300

@Office

Wij hebben gekozen voor opvouwbare brooddozen omdat we het een origineel product vonden. Wij wilden iets dat nog nooit iemand had gedaan, vandaar onze keuze. Het is een handig maar goed product !

Voor meer informatie of het bestellen van de brooddozen kan u terecht op:

of http://www.facebook.com/profile.php?id=100002912177436&sk=wall [email protected]

Practical

Studentenbedrijven &Mini-ondernemingen

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 6

Pribor

De moderne wereld met nieuwe

ontwikke l ingen maakt het leven

aangenaam en makkelijk. Daarom zijn we

op het idee gekomen om usb-accessoires

zoals een koffiewarmhouder, presentator,

ventilator, led lamp, batterijlader en

stofzuiger te verkopen. Onze producten

verkopen zeer goed en alle kopers zijn er

zeer tevreden over. Daarnaast kan u ons

altijd bezoeken op onze verkoopstand en

geven wij u een persoonlijke uitleg over

onze producten. Wil u onze producten

bestellen of hierover meer informatie

v e r g a r e n , c o n t a c t e e r o n s v i a

. [email protected]

Wij zijn Roy, Stefaan, Jelle en Didier.

Wij hebben niet echt een vast product, wel

een dienst. Wij personaliseren producten.

We willen mensen producten laten kopen

met een persoonlijke tint, dit is leuker.

M e e r i n f o r m a t i e v i n d j e o p

F a c e b o o k p r o c e s s i o n p r i n t i n g ,

.

Als je wil bestellen, kan je je aanvraag

s t u r e n n a a r . . . . . . . . . . . . . . . . . .

.

www.processionprinting.webs.com

[email protected]

Procession Printing

Wij verkopen sfeerpakketten met (geur)kaarsen, potpourri, wierook, massageolie en rozenblaadjes. We stellen verschillende pakketten samen zodat ons aanbod voldoende gevarieerd is om zo aan uw wensen te voldoen. Op die manier brengen wij een gepaste sfeer in uw huis in de kerst-, valentijns- en paasperiode, maar ook tijdens de rest van het jaar. Mocht u geïnteresseerd zijn in ons product, kan u ons altijd contacteren op het nummer 0479 12 39 73 o f on l i n e v i a

. Wij zijn Thilo! We give you perfection at its finest!

[email protected]

Thilo

Sabonn

Wie zijn wij?

Sabonn is een onderneming die opgericht is door vier leerlingen van de Stedelijke Handelsschool Turnhout.

Wij bieden verzorgingsproducten aan, verpakt in leuke pakketjes en zowel voor vrouwen als mannen.

Mede dankzij onze persoonlijke inzet en kwa l i t a t i eve p roduc ten i s onze onderneming tot stand gekomen.

Als studentenonderneming hebben wij verschillende doelen.

Op korte termijn is ons doel zo veel mogelijk promotie maken zodat er zo veel mogelijk (potentiële) klanten van ons product horen.

Op langere termijn is het ons doel zo veel mogelijk winst maken. Als ons dit erg goed afgaat, kunnen we de prijzen verlagen.

Heeft u interesse in een van onze producten of heeft u vragen over onze diensten, kan u ons altijd mailen op ons e-mailadres : of u kan ons contacteren via onze website:

. Om op de hoogte te blijven van onze verkoopmomenten kan u ons mee volgen op onze facebookpagina: Sabonn.

[email protected]

www.wix.com/sabonn/stube

De Echo-schoolkrant kan je lezen op de website van onze school

www.handelsschool.beWil je in de toekomst de Echo nog thuis bezorgd krijgen, stuur dan een mail met vermelding van je naam en adres naar [email protected]

De leerlingenraad (LERA) is een onmisbaar deel in een goed functionerende school. Het is een organisatie voor en door leerlingen. Als directe verbinding tussen de leerlingen en directie fungeert LERA als kritische spreekbuis en voert ze nieuwe ideeën aan die de belangen en rechten van de leerlingen moeten behartigen.

LERA is ook hét aanspreekpunt voor leerlingen met problemen d i e r e c h t s t r e e k s o f onrechtstreeks verband hebben met de school.

Er wordt zoveel mogelijk getracht een oplossing te zoeken voor de meest voorkomende p rob l emen waa rmee de leerlingen te kampen hebben. Op de Handelsschool is dit niet anders: vorig jaar nog bracht LERA het debat rond gsm-gebruik op school op gang, om maar één voorbeeld te geven.

Jonathan Hendrickx

LEerlingenRAad

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 7

'Vrede is de weg', zei Mahatma Gandhi.

Maandag, 19 september. Op de speelplaats hangen vredesvlaggen. Het vredeslied van Leki vervangt het belsignaal. Onze vredesweek is begonnen…

In heel wat lessen werd gewerkt rond millenniumdoelen, conflicten en hoe er mee omgaan, gewapende conflicten (bijvoorbeeld in Colombia), vrede in de klas. De eerste en de tweede graad las stukken uit het boek Wapenland, waarin Robbe via het Colombiaanse meisje Ursula kennis maakt met het leven in Colombia. De derde graad ging de film Wit Licht bekijken, daarin volgden ze het lot van enkele kindsoldaten in Oeganda. De afdeling Publiciteit maakte vredeskunstwerken, de leerlingen van onze sportafdeling oefenden een act over kindsoldaten in, een klas verkoop organiseerde een petitie over wapenhandel.

We sloten deze intense week af met een spetterend moment op de speelplaats. Onze “staatssecretaris van onderwijs” marcheerde samen met de kindsoldaten de speelplaats op, we overhandigden enkele vredeskunstwerken en onze petitie aan burgemeester Stijnen. We vroegen hem en de aanwezige schepenen een intentieverklaring te ondertekenen om van Turnhout een vredesstad te maken. We zongen samen het vredeslied en Sam Clerinx uit het eerste jaar liet een vredesduif vrij.

Elke dag proberen we van onze leerlingen kritische, hoopvolle, vreedzame en moedige mensen te maken, die meewerken aan een democratische, rechtvaardige en solidaire samenleving. De vredesweek droeg daar op een aparte manier een steentje aan bij.

'Fruit of friet? Aan tafel!' Een moeilijke

vraag? Voor onze leerlingen van het

eerste jaar alvast niet. In februari

namen ze deel aan dit project in de

Wollewei. Op een actieve en speelse

manier werd gezond eten gepromoot.

De leerlingen behandelden de actieve

voedingsdriehoek aan de hand van

verschillende spelvormen.

VREDESWEEK

GEZONDE VOEDING

2011-2012P R O J E C T

P R O J E C T

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 9

E X C U R S I E

E X C U R S I E

E X C U R S I E

E X C U R S I E

Op donderdag 12 januari 2012 gingen de leerlingen van 3 KTVK en 3 PUBL op stap. We vertrokken met de bus naar het Eco Print Center in Lokeren. Dat is een ecologische drukkerij die allerlei uitgaves van de Persgroep drukt, zoals De Morgen, Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal, Joepie. De uitleg van de gids was nogal langdradig, maar het bedrijfsbezoek was tof. Vooral de robots die de papierrollen aanbrachten, waren indrukwekkend.

Na de middag bezochten we de VRT in Brussel. We kregen een rondleiding door het gebouw en bezochten Studio Brussel en MNM. Op de set van Sporza mochten we onder andere in de stoel van Johan Boskamp zitten.

We zagen ook hoe het decor van het tv-programma „Vrienden van de Veire“ werd opgebouwd. Het was daar Kingsize goed!

Eco Print Center Lokeren

VRT Brussel

Grafische groep Matthys

Bedrijfsbezoek DmfkOp dinsdag 6 maart 2012 zijn we met 2A en 2B op bezoek geweest bij Dmfk te Kasterlee.Dmfk is de afkorting van De Machinefabriek Kasterlee. Het bedrijf heeft een winkel (de machinemarkt) en de fabriek zelf. Ze importeren machines uit China die ze dan aanpassen aan de noden van de klanten.

We werden vriendelijk ontvangen in deze KMO en kregen onmiddellijk heel wat informatie en uitleg over de werking van het bedrijf. Voor de rondleiding werden we verdeeld in twee groepen, zo konden we alles beter zien en horen.De ene groep ging naar de fabriek zelf met de technisch directeur, de andere groep bleef in de machinemarkt en kreeg daar uitleg van de commercieel en financieel directeur.

In de fabriek hebben we met verschillende beroepen kennis gemaakt. Arbeiders hebben ons laten zien hoe ze draaien, frezen en lassen. We hebben de technisch tekenaar aan het werk gezien, hij maakte 3D-beelden van de ontwerpen. De technisch directeur heeft ons deze rondleiding gegeven. Ook hebben we uitleg gekregen over het werk van de secretaresse en de boekhoudster.

Het meest interessante was de rondleiding in de fabriek: je zag de machines in werking.Daniël heeft ook onthouden dat schoolse kennis alleen niet voldoende is in het arbeidsproces; attitude is even belangrijk.

Nick Starckx (2B), Stef Lauwers en Daniël Krux (2A)

Op 8 maart bezocht 2C het grafisch bedrijf Matthys te Turnhout.

Bij de ontvangst in de ruime inkomhal werd al snel duidelijk dat zij heel wat drukwerk voor hun rekening nemen: folders, visitekaartjes, kaften van boeken, covers van tijdschriften, wenskaarten, verpakkingen allerlei, etiketten, posters, displays, …Hun specialiteit is 'inline cold foil'-drukwerk. Dit is een techniek waarbij je een mooi blinkend resultaat krijgt.

We werden hartlelijk ontvangen door één van de directeurs en door de vertegenwoordiger. Deze laatste heeft de uitleg gegeven. In de pre-press afdeling zagen we hoe alles digitaal klaargemaakt wordt voor de drukkerij. Daar wordt het gedrukt op indrukwekkende machines. Vouwen, snijden, verpakken, … ook dat gebeurt in de drukkerij.

We werden nog verwend met een aantal 'gedrukte' geschenken. Het was een leerrijke ervaring.

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 10

E X C U R S I E

E X C U R S I E

Aardrijkskunde: Hoe gebruikt de mens het landschap?

Breendonk

Op maandagvoormiddag 27 februari 2012, de eerste dag na de krokusvakantie,

was er 's ochtends een excursie voor aardrijkskunde voor 1A, 1B en 1C. We

reden met de fiets naar het landbouwbedrijf Conjaerts, gelegen aan Winkel in

het zuiden van Turnhout. Daarna brachten we een bezoek aan de industriezone

“Everdongen”. Vervolgens was er nog een korte opdracht in de Parkwijk en ten

slotte gaven we onze ogen nog goed de kost in het Stadspark.

Dit is wat de leerlingen het meest is bijgebleven:

- Het was heel leerrijk. We hebben van alles geleerd. De machines en gebouwen

op een boerderij zijn niet al te goedkoop.

- We hebben geleerd waar onze suiker vandaan komt (suikerbieten), waar de

melk vandaan komt en dat de melk van zieke koeien wordt vernietigd. We

hebben ook geleerd dat de koeien ongeveer 40 liter melk per dag geven,

sommige nog meer. De koeien worden 2 maal per dag gemolken: 's morgens

en 's avonds.

- De boer heeft ons ook verteld dat de horens van de runderen worden

afgezaagd (voor de veiligheid). De kalfjes worden van de oudere koeien

gescheiden omdat ze te jong zijn en het te gevaarlijk is. Stijn en Robby, 1C

Op 19 januari hebben - naar jaarlijkse traditie - alle leerlingen van het 5de jaar TSO en BSO het 'Fort van Breendonk' bezocht.

De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard.Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Het is vandaag één van de best bewaarde kampen in Europa.

Van september 1940 tot en met september 1944 verbleven circa 3500 gevangenen in Breendonk. Het Fort van Breendonk staat symbool voor de herinnering aan het lijden, de martelingen en de dood van vele slachtoffers.

Het bezoek werd voorbereid tijdens de lessen levensbeschouwelijke vakken. De leerlingen bleven er niet onverschillig bij!

We hebben het Fort van Breendonk bezocht, waar we een rondleiding van de gids gekregen hebben. We hebben daar veel bijgeleerd over de leefomstandigheden. Pas toen stonden we stil bij de gruwelpartijen die er zijn gebeurd. We kregen duidelijke uitleg over hoe ze in die tijd met de mensen omgingen, waar ze sliepen...Kort samengevat: "Breendonk: de hel".

De gids bespaarde ons de details niet over de martelingen en de zweepslagen. De mensen waren ondervoed en konden zich niet wassen. Dit leidde tot besmettelijke ziektes en onleefbare omstandigheden. Ze moesten in alle omstandigheden werken. Niemand zal ooit snappen wat die 'bazen' bezielde om zo met die mensen om te gaan. Het was verschrikkelijk, maar, ik denk dat we nu wel allemaal beseffen hoe goed we het hebben. Hanne en Lore

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 11

GEDICHTENDAG 2012

Janice Tsang (2 Handel C), Sanne

Goossens (4 Kantoor B) en Martijn

Broeders (5 Secretariaat) werden

de winnaars van de

gedichtenwedstrijd 2012 met als

thema 'stroom'.

STROOM

Er stroomt iets in me

In me stroomt iets

Onbeschrijfelijk

Ik voel het

Het voelt warm

Of…toch niet

Energie…en daarna geen

Een eindeloze stroom

Je moet het voelen

Warme stroom, rillingen, energie

Mijn eerste verliefdheid

Misschien ook niet

Janice Tsang

TOEN JE WEGGING

Toen je wegging

Ben ik gevallen in een put

Tranen op mijn wangen

Waarom liet je me achter?

Jij deed me zo naar jou verlangen

Toen je wegging

Zag ik het licht niet meer

Waarom ben je gegaan?

Tranen stromen om me heen

Toen je wegging

Ben ik mee gegaan

Nu lig ik hier, levensloos

Toen je wegging…

Sanne Goossens

TEGENSTROOM

Stroom, iedereen gaat mee met de

stroom

Onwetend waar het eindigt en of

het eindigt

Dit wil ik niet, ik wil niet met de

stroom gaan

Eén druppel zijn, in een grote rivier, onbeduidend

Ik wil een druppel zijn die uit de

hemel valt

Die in vrije val leeft

Martijn Boenders

Een voormiddag nét iets anders…

Onze leerlingen van het eerste jaar werden tijdens de academieweek uitgenodigd

in de sfeervolle kunstklassen van de Turnhoutse academie met échte kunstenaars

als voorbeeld.

Grote landschapschilderijen, werken met klei, abstracte kunst. Handen uit de

mouwen!!! juf van den Bosch

SHT ECHO OPENDEUR 2011-2012 PAGINA 12