E book - accountant 3.0

of 12 /12
www.coney.nl ConeyDataDriven Coney ConeyNL Kennisdelen, samenwerken, hightech E-book Accountant3.0

Embed Size (px)

Transcript of E book - accountant 3.0

Page 2: E book - accountant 3.0

In deze e-book:

Wat is Accountant3.0? 03Diensten 04Extra: Business Model Canvas 06Introductie data-analyse 07De tools die wij gebruiken 08Ons DNA 09Discover your data! 10Verder lezen 11

Deze e-book staat vol met achtergrondinformatie over Accountant 3.0 van Coney.

Hieronder een overzicht van de onderwerpen die in dit e-bookterugkomen:

Na het lezen van deze e-book of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!

Wij zijn te bereiken op onderstaande manieren:

• Bel ons op 010-2849288• Stuur een e-mail• Vul ons contactformulier in

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Accountant3.0

2

Page 3: E book - accountant 3.0

Wat is Accountant 3.0?Accountant3.0 is de dienstverlening van Coney Accountants rondom de controle van de jaarrekening. Accountant3.0 staat voor luisteren, positief samenwerken en actief kennis delen rondom de vraagstukken interne beheersing en risicomanagement, het inzetten van innovatieve data-analyse en procesanalyse tools en openheid in uren & tarieven. Wij controleren de jaarrekening, maar onze mindset is gericht op kennisdeling en het ontdekken van nieuwe inzichten. Wij willen iets toevoegen.

Inzicht door transparantieBijna de helft van ons controle team bestaat uit data-analisten en IT auditors met verschillende achtergronden. Ervaren registeraccountants en jonge accountancy talenten maken het team compleet. Met een breder team controleren wij vanuit verschillende invalshoeken.

Wij zetten zoveel mogelijk data-analyse en process mining in om de werking van IT systemen en bedrijfsprocessen te beoordelen. Hiernaast geven wij inzicht in transactiestromen, analyseren wij trends en denken wij mee rondom meten en sturen van kritische bedrijfsprocessen.

Voor wie is Accountant 3.0?Wij werken samen met ondernemers en financieel directeuren die onze uitgangspunten delen. Accountant3.0 is een mindset, een beleving die wij willen delen. Er moet dus een ‘klik‘ zijn. Wij vinden ons vak het allermooiste vak omdat wij elke dag op een positieve manier samenwerken, inzicht geven in wat er goed gaat en waar het eventueel fout gaat.

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Video: Accountant3.0 in 3 minutenOm op een snelle en leuke manier over te brengen wat Accountant3.0 van Coney precies inhoudt hebben wij een korte video gemaakt. Klik op de link hiernaast om deze video direct te bekijken!

Accountant3.0

3

Page 4: E book - accountant 3.0

DienstenControle van de jaarrekeningDe controle van de jaarrekening is een prachtige aanleiding voor een positieve samenwerking. De controle van de jaarrekening zelf is niet het doel, maar is de uitkomst van een proces. Dit proces bespreken wij altijd vooraf met onze klanten. Het proces begint altijd met het begrijpen van de business en een beoordeling van de kwaliteit van de bedrijfsprocessen (interne organisatie). Wij focussen in op ICT systemen, analyseren transacties en zoomen in op uitzonderingen en beoordelen of veronderstelde bedrijfsrisico's zich ook echt voordoen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld opvallende kortingen aan afnemers, dubbele betalingen, vreemde journaalboekingen etc. Wij beoordelen ook aspecten als omloopsnelheden, afwijkingen in relatie tot doelstellingen en bottlenecks in processen. Al onze bevindingen koppelen wij snel terug om de oorzaak vast te stellen. Wij denken mee over oplossingen en verbeteringen, actief, niet vanaf de zijlijn.

Coney heeft een AFM vergunning voor controle van niet-OOB bedrijven.

IT Audit – certificeren en rapporteren aan derdenBijna de helft van ons team is IT auditor. Wij zijn een kantoor met relatief het meest aantal IT auditors in Nederland. Wij beoordelen niet alleen de algemene beheersmaatregelen rondom de ICT systemen, maar zetten zoveel mogelijk data-analyse en proces-analyse in om de werking van IT-systemen te beoordelen.

Hiernaast geven wij inzicht in transactiestromen, testen wij de werking van de belangrijkste IT controlemaatregelen en analyseren wij autorisatie instellingen. Wij certificeren en rapporteren conform gewenste doelstelling en rapportage verplichtingen van opdrachtgevers.

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Accountant3.0

4

Page 5: E book - accountant 3.0

Specifieke onderzoeken – inzet data-analyse en/of proces analyseOp basis van onze specialisatie in data-analyse en procesanalyse worden onze mensen regelmatig ingezet op specifieke onderzoeken. Deze onderzoeken lopen uiteen van een zeer gedetailleerde data-analyse rondom dubieuze transacties, fraudeonderzoeken, het beoordelen van interne beheersing bij een overname tot het opzetten van een transactie- en procesraamwerk inzake Horizontaal Toezicht. Op al deze projecten is de mindset Accountant3.0: hightech, samenwerken en kennisdelen.

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Controle in de cloudMeer en meer ondernemers gaan in de cloud. En dan bedoelen wij niet Google, Salesforce of vergelijkbare applicaties. Nee, volledige operationele applicaties (logistiek, HRM, finance, etc.) worden stap voor stap onder gebracht in cloudapplicaties. Data staat in één of meerdere virtuele omgevingen en de bewaking van integriteit, beschikbaarheid en betrouwbaarheid wordt daarmee uit handen gegeven aan derde partijen.

Coney investeert in de vraag wat de cloud betekent in een onderneming vanuit het perspectief van risico-management en interne beheersing. Uiteraard doen wij dit ook voor de vraag wat de cloud betekent voor de opzet van de controle van uw jaarrekening.

Meer weten, klankborden of ervaringen delen? Wij komen graag langs!

Accountant3.0

5

Page 6: E book - accountant 3.0

Extra: Business Model CanvasHet Business Model Canvas is een online omgeving waarin wij samen met onze klanten een samenvatting maken van het landschap waarin zij ondernemen. Deze template is ontwikkeld in de Lean Startup wereld en leent zicht uitermate goed voor het doorgronden van de bedrijfsactiviteiten, de uitdagingen en de kansen van ondernemingen.

Business Model CanvasHet canvas bestaat uit twee delen. In het eerste deel brengen wij de valueproposition, de infrastructuur, de klanten en de financiën van de onderneming in kaart. In het tweede deel vertalen wij het Business Canvas naar het Audit Canvas. Wij maken transparant hoe wij de controle insteken, naar welke processen, transacties en controle maatregelen wij kijken en welke controle- en bedrijfsanalyses (slimme meters) wij in de audit integreren. Het Canvas is een concreet voorbeeld van transparant samenwerken en kennis delen binnen het kader van de wettelijke controle van de jaarrekening.

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Voorbeeld canvasOm een indruk te krijgen van het Business Model Canvas hebben wij een voorbeeld canvas gemaakt voor het fictieve bedrijf: Glazen Bol, een bedrijf dat zich bezighoudt met het de productie en verkoop van glazen bollen.

Accountant3.0

6

Page 7: E book - accountant 3.0

Data-analyse is het verkrijgen (extractie), valideren, analyseren en visualiseren van data. Software oplossingen, zoals die van ACL en Lavastorm, ondersteunen dit proces.

De kern van data-analyse is het (her)gebruiken van veldwaardes in het uitwerken van onderzoeksvragen. Data-analyse in de context van business assurance kan op verschillende domeinen worden toegepast, waarbij de frequentie van toepassing afhankelijk is van de beweging van ad-hoc analyses naar de meer continue analyses:

Introductie data-analyse

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Coney updata

Big Data heeft in de afgelopen jaren bewezen meer dan alleen een ‘hype’ te zijn. Talloze voorbeelden bewijzen dat het juist analyseren van grote hoeveelheden data zorgen voor betere prestaties, hogere klanttevredenheid en voordelen ten opzicht van concurrenten. Coney volgt de ontwikkelingen van de Big Data wereld op de voet en heeft in meerdere projecten bewezen op de juiste manier met Big Data om te kunnen gaan.

In onze rubriek ‘Updata’ delen wij allerlei interessante informatie over Big Data. Neem nu een kijkje, en ontdek wat Big Data voor jou kan betekenen!

Accountant3.0

7

Page 8: E book - accountant 3.0

Data-analyse in 10 bullets:• Vooraf nadenken over meten van risico’s, kansen, prestaties, uitdagingen• Slim gebruik maken van data opgeslagen in uw Ict-systemen• Software gebruiken om transacties en processen te analyseren• Geen steekproeven, maar 100% van de data• Data ontsluiten uit elk ICT-systeem• Geen additionele investeringen noodzakelijk• Krachtig, snel en eenvoudig te herhalen, bij voorkeur elke drie maanden• Inzichtelijk• Bevindingen terugkoppelen, bespreken en acties bepalen• Communiceren door duidelijk te visualiseren

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Hoeveel data er gecreëerd wordt per minuut: Wat is de rol van de accountant in deze nieuwe wereld?

Wij kunnen nauwelijks beseffen hoeveel data wij produceren in de wereld en hoeveel meer complexer deze wereld daardoor is geworden. Een mooie uitspraak van Google’s Eric Schmidt hierover: “Every 2 days we create as much information as we did up to 2003.”

De grote uitdaging voor een ondernemer is om deze wereld te begrijpen. Want hoe kun je effectief inspelen op de wereld als je deze niet begrijpt? Als Coney stellen wij ons daarom de vraag: “Welke rol kunnen wij hierin spelen?” Wat ons betreft is de rol van accountant aan het veranderen van iemand die naar binnen en terug kijkt, naar iemand die helpt de ondernemer ook naar buiten te kijken en de wereld echt te begrijpen, tijdig risico’s en kansen te onderkennen.

Accountant3.0

8

Page 9: E book - accountant 3.0

Tijdens onze controle werkzaamheden maken wij gebruik van data gerelateerde software. Deze tools zorgen ervoor dat wij naast de (verplichte) controle werkzaamheden ook dieper in kunnen gaan op cijfers en hier relevante inzichten in risico’s, trends, prestaties & uitzonderingen kunnen halen en visualiseren.

De tools die wij gebruiken

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Data visualiseren met TableauTableau is een data-visualisatie tool die betekenis geeft aan cijfers in de vorm van interactieve grafieken en kaarten. Wij gebruiken Tableau om de ‘Story of the Audit’ te vertellen. De meest relevante uitkomsten worden standaard gevisualiseerd in Tableau en kunnen op verschillende manieren met u gedeeld worden.

ACL Audit AnalyticsSpeciaal ontworpen om audit, risk en compliance professionals te ondersteunen met het snel en gemakkelijk analyseren van (grote hoeveelheden) data. Deze software herkent (automatisch) uitzonderingen en afwijkingen die bedrijven blootstellen aan risico’s.

Lavastorm Business AnalyticsLavastorm Business Analytics software zet (big)data om in waardevolle informatie. Door de krachtige visuele mogelijkheden is deze software niet alleen te gebruiken voor data-analyse, maar ook zeer geschikt als data-visualisatie tool.

Perceptive Process Mining by LexmarkPerceptive Process Mining software maakt processen inzichtelijk. Met behulp van deze software kan niet alleen worden vastgesteld wat de ‘normale’ procesgang is, maar ook wat de afwijkingen zijn ten opzichte van de gewenste procesgang en welke transacties en medewerkers hieraan zijn verbonden.

Accountant3.0

9

Page 10: E book - accountant 3.0

Ons DNAOnze mensenOnze mensen zijn IT-auditors, data-analisten, register-accountants en alles hier tussenin. Het maakt niet uit op welke wijze wij u ondersteunen, wat ons motiveert is altijd hetzelfde. Dit geldt ook voor onze principes over hoe we dingen doen en observeren.

We zijn erg nieuwsgierigWe willen altijd precies weten hoe bedrijfsprocessen zijn georganiseerd, hoe de markt eruit ziet en op welke wijze interne beheersing is ingericht. Indien noodzakelijk, en dat is meestal het geval, willen wij alles begrijpen, tot op het niveau waar transacties plaatsvinden.

Wij zijn ook kritisch!Wij nemen niets zomaar aan en zijn ook kritisch naar onszelf toe. Daarom zijn onze prestaties er op gericht verwachtingen te overtreffen en onze toezeggingen meer dan waar te maken.

Wij houden van eenvoud en kunnen het niet waarderen dat zaken onnodig complex worden gemaaktUitdagingen en oplossingen simpel maken resulteert voor ons niet altijd in hogere omzet. Toch geloven wij dat simpelheid de basis is voor een langdurige relatie op de langere termijn. Op zoek naar en complexiteit en veel ruis? Dan adviseren wij ergens anders te kijken.

Ons uitgangspunt is kennisoverdachtWe zullen vissen waar nodig, maar als het moment goed is leren wij jou vissen. Dat heeft onze voorkeur!

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Accountant3.0

10

Page 11: E book - accountant 3.0

Discover Your Data!Discover your data is de sleutel naar nieuwe inzichten, nieuwe kansen, naar heldere focus op risico’s en interne beheersingsmaatregelen, naar betere aansturing van mensen en projecten en is de basis voor robuuste accountantscontrole.

Openheid, kennisdelen, eenvoud en innovatie zijn kern waarden die inzicht geven in het DNA van coney. Deze kernwaarden streeft coney ook na in de samenwerking met onze klanten, onze partners en onze mensen.

In de huidige wereld van snelle veranderingen, steeds wijzigende spelregels en verder gaande digitalisering wordt steeds meer gebruik gemaakt van oplossingen die continue inzicht geven in prestaties, successen en uitdagingen.

Data-analyse en proces analyse worden gebruikt in bijna elke sector! Steeds meer business managers, financials, ondernemers en accountants onderkennen de kracht van data-analyse. Nieuwe kansen, nieuwe inzichten, meer grip!

Ons vertrekpuntDiscover your data is ons vertrekpunt. Wij werken met software die onze diensten en oplossingen versnellen en geen extra last creëren in een bestaand IT-organisatielandschap. Onze aanpak moet faciliteren en geen belemmering zijn.

Wij bedienen klanten die verschillen in omvang, vorm en karakter. Als het echter gaat om het uitgangspunt dat data-analyse een krachtig instrument is, dan zijn al onze klanten aan elkaar gelijk!

Onze dienstverleningData-analyse loopt als een rode draad door onze dienst verlening. Wij verkopen de meest innovatieve data-analyse software oplossingen, onze mensen worden ingezet op uiteenlopende analyse projecten en wij zijn experts in het vraagstuk ongoing monitoring. Hiernaast trainen wij professionals met een passie voor data-analyse.

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Accountant3.0

11

Page 12: E book - accountant 3.0

Verder lezenConey blogBehoefte aan data-driven inspiratie en discussie? Bekijk dan nu ons blog en laat een berichtje achter!

Coney nieuwsRubriek met persberichten rondom sponsoring, events, nieuwsbrieven, interviews en overige ontwikkelingen van Coney.

Artikelen van Pieter de Kok op accountant.nlVerzameling van alle artikelen van Pieter de Kok die geplaatst zijn op accountant.nl; het NBA-platform voor nieuws, achtergrond en debat.

EventsNaast DataDriven trainingen en workshops organiseert Coney ook regelmatig inspirerende MeetUps voor professionals die willen leren en discussiëren over de waarde, ontwikkelingen en trends van data-analyse. Bekijk nu alle aankomende events!

UpdataConey volgt de ontwikkelingen van de Big Data wereld op de voet en heeft in meerdere projecten bewezen op de juiste manier met Big Data om te kunnen gaan. In onze rubriek ‘Updata’ delen wij allerlei interessante informatie over Big Data in de vorm van visualisaties, artikelen, video’s en infographics. Neem nu een kijkje, ontdek wat Big Data voor jou kan betekenen en stuur zelf interessante bronnen op die je bent tegengekomen!

Connect with ConeyConey op de voet volgen en als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube!

www.coney.nl ConeyDataDriven ConeyConeyNL

Accountant3.0

Vragen?

Na het lezen van deze e-book of opmerkingen? Neem dan contact met ons op! Wij zijn te bereiken op onderstaande manieren:

• Bel ons op 010-2849288• Stuur een e-mail• Vul ons contactformulier in

12