Dorpswijzer Graauw november 2012

12

description

Al het nieuws uit Graauw

Transcript of Dorpswijzer Graauw november 2012

Page 1: Dorpswijzer Graauw november 2012
Page 2: Dorpswijzer Graauw november 2012

Een woordje vooraf3

Poster tegen overlast hondenpoep6

Vergaderschema Dorpsraad11Leden Dorpsraad

Camperevenement een succes4

De kruidentuin groeit7

Autodelen in Graauw5Nieuws van EHBO Graauw

Het Graauwse Breicafé8Bewoners Oude Kaai in actie

Van dopje tot hondje9Kort nieuws

Jaarvergadering10

Page 3: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 3

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Beste dorpsgenoten,

Weer een nieuwe dag. Het is half zeven en tijd voor Idhaya’s ochtendwandeling. Stevig doorstappen tot voorbij het voetbalveld en terug via een zijsprongetje op de Erwtenweg. Ze weet het wel: de Erwtenweg is haar terrein, even lekker achter de ganzen en de meeuwen rennen die nog wat eetbaars wegpikken op de omgeploegde akkers. Daar kan ze rustig haar behoefte doen zonder dat er iemand last van heeft. Niet in de bebouwde kom natuurlijk, want daar geldt voor iedereen een opruimplicht. Aan de leiband van Idhaya hangt uiteraard een zakje met hondenpoepzakjes voor noodgevallen…

Voorbij, de zomer is voorbij, ongemerkt is de herfst in het land gekomen en wanneer u dit leest is het ook al een poosje wintertijd. ’s Morgens later licht, ’s avonds vroeger donker. Gedaan met lekker lang buiten zitten, nu breekt de gezelligheid rond de kachel weer aan. De één kijkt televisie, de ander speelt een spelletje en weer een ander werkt verwoed aan zijn hobby. Geniet in elk geval van deze mooie seizoenen en droom van warmere dagen…

Ons dorp is de afgelopen maanden weer sterk in het nieuws geweest, vooral dankzij allerlei ontplooide activiteiten. De zomermarkt, het campertreffen, het oktoberfeest en nog vele andere evenementen zorgden ervoor dat Graauw Promotions op volle toeren draaide. Maar er is geen vereniging die het zonder vrijwilligers kan stellen; die heeft elke vereniging dringend nodig. Voelt u zich geroepen, en/of twijfelt u nog? Kom dan in elk geval naar “Dag Graauw” op de derde zondag van januari 2013. Dit evenement werd in 2012 voor de eerste keer georganiseerd, en wordt een jaarlijks terugkerend feest voor iedereen! Te zijner tijd krijgt u daar nog een aparte flyer over.

Verder is er uiteraard aandacht voor de jaarvergadering van de Dorpsraad op dinsdag 27 november om 19.30u in het gemeenschapshuis. Dit is tevens een uitgelezen kans om met veel mensen in contact te komen en een praatje te maken met de wijkagent, het college van B & W, het Waterschap en vele anderen. De complete agenda staat verderop in deze Dorpswijzer. Uiteraard krijgen de Graauwenaren ook nu weer de kans om “live” vragen te stellen in de zaal. Schriftelijk kan ook: in de zaal ligt een formulier klaar.

Aarzel niet om iemand van de Dorpsraad aan te spreken als u met vragen zit. Uiteraard kunt u ook mailen, bellen of ouderwets door middel van een briefje contact opnemen met een van de leden. Een actuele ledenlijst vindt u ook in deze Dorpswijzer.

Tot slot wil ik iedereen een gezellige herfst en winter toewensen!

Luc van [email protected] 14Telefoon 37 00 18

een woordjevooraf

Page 4: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 4

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Op 8 september is door wethouder Van Damme onder een stralende zon de camperplaats in Graauw geopend. Rondom de opening was een weekend vol activiteiten georgani-seerd. Hieronder een verslag van een enthousiaste deelnemer.

Na een korte rit komen we op vrijdag 7 september aan op de Graauw, waar de meeste van onze campervrienden (zo’n 26 campers van het forum “Campersite.be”) al op ons wachten voor een leuk weekendje samen.

Op zaterdagochtend worden we vroeg gewekt door het vrolijke fl uitje van Rudy om ons klaar te maken voor een leuke fi etstocht naar het bezoekerscentrum van het verdronken land. De rit is heel goed voorbereid door alle mede-werkers van de organisatie. Na het gratis bezoek aan het centrum gaat het richting café tegenover het centrum, waar we een streekbier-

tje of koffi e kunnen nemen.

Als we terugkomen bij de cam-perparking na een mooie, zonnige fi etstocht door de omgeving van Graauw, is het tijd voor de offi ciële opening van de camperplaats. De wethouder, Mw. van Damme, ar-riveert ook met een camper op de camperplaats, en wordt ingehaald met een mooi nummertje muziek. Na het offi ciële gedeelte en de no-dige toespraken van de wethouder, de organisator van dit evenement, Luc van Peteghem, en de Neder-landse Camperclubs, worden we verwend met een glaasje bubbels.

’s Avonds worden we getrakteerd op een heerlijk buffet in het ge-meenschapshuis van Graauw, gevolgd door een fantastische dansavond met discobar van Roban Entertainment.

Op zondagochtend, na een korte nacht, worden we nogmaals gewekt

door het vrolijke fl uitje van Rudy voor de uitgestippelde wandeling door Graauw. Op deze manier krijgen we de hele streek rond Graauw te zien, van Dorpsstraat tot kruidentuin, en er passeren zelfs paardenkoetsen. Onderweg staan Chrisje en Yvonne ons op te wachten met een opkikkertje.

‘s Middags maken we ons klaar voor de fi etstocht naar Hulst onder begeleiding van Rudy, An-dré en Luc. In Hulst maken we onder leiding van een gids kennis met de stad en zijn geschiedenis. We krijgen ook nog de kans om de stad zelf te ontdekken. Om 17 uur bereiden we ons voor op de terugtocht naar de camperplaats in Graauw. De meeste van ons vertrekken vandaag nog naar huis. Sommigen blijven nog een nachtje slapen en gaan nog lekker eten in één van de restaurants van Graauw om zo het leuke weekend af te sluiten.

Camperevenement een succes

Opening camperplaats door wethouder Van Damme.

Page 5: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 5

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Ook aan het bezuinigen? Bespaar op uw autokosten.Doe mee met particulier autodelen. In deze tijden van crisis en bezuinigingen biedt het project ‘Autodelen = kosten delen’ de inwoners van Graauw de mogelijkheid te besparen op hun autokosten.

Graauw is één van de vijf kernen in Zeeuws-Vlaande-ren waar bewoners hun privé auto met elkaar delen. Gerda Leys en Wim Totté hebben een auto beschik-baar gesteld en Lineke Keizer en André Biddelo maken gebruik van deze auto’s.

Onlangs is de folder van autodelen in Graauw bij u in de bus gevallen. Wij zoeken meer mensen om mee te doen om zo het systeem nog beter te laten lopen en meer aanbod te kunnen bieden.

De voordelen van autodelen: » geen eigen auto en toch het gemak van zelf rijden; » besparen op autokosten; » een duurzaam initiatief dicht bij huis; » en bijdrage leveren aan leefbare dorpen en wijken.

Om het autodelen goed en veilig te regelen werken we samen met de landelijke deelauto-organisatie My Wheels. Het reserveren van een auto, de facturering e.d. gebeurt via internet of smartphone.

Meer weten over autodelen in Graauw? Neem contact op met André Biddelo (06 1270 4907), de ambassadeur van particulier autodelen in Graauw. Of kijk op onze website: www.autodelenkostendelen.nl.

EHBO Graauw 75 jaar!2013 is voor EHBO Graauw een belangrijk jaar. We bestaan dan al weer 75 jaar en dat gaan we vieren. Hoe, daar denken we nog volop over na, maar dat het dorp er iets van gaat merken, staat vast. Wordt zeker nog vervolgd.

Jeugd-EHBODe afgelopen weken zijn we weer van start gegaan met ons EHBO-seizoen. Daar horen ook de jeug-dlessen bij. Er zijn dit jaar wel 6 jongens en meisjes die onze zoge-naamde B-lessen volgen. In groep 8 van basisschool Ter Doest krijgen

alle kinderen Eerste Hulp Jeugd A. Daarna is er nog de mogelijkheid om een stapje verder te gaan en de B-cursus te volgen.

Hierin leer je nog meer over het lichaam, de bloedsomloop e.d. Je leert nog eens hoe je nu eigenlijk een goede melding van een ongeval moet doen. Waar is het ongeval gebeurd, wie zijn erbij betrokken, welke hulpdiensten heb je nodig. Ook leer je reanimeren. Heel span-nend!

In het voorjaar is het examen, en als iedereen slaagt, vieren we dat

met een echte diploma-uitreiking! Dan is het feest, want dan is Graauw weer een klein beetje veiliger.

PleisteractieIn oktober hebben we huis aan huis gecollecteerd, de zogenaamde pleisteractie. De opbrengst van de pleisteractie is dit jaar € 439,77. Alle gevers bedankt!

Volg de EHBOVolg ons via ehbo.graauw.net of facebook.com/ehbograauw

Nieuws van EHBO Graauw

Page 6: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 6

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Hinder van hondenpoep? Knip dit affiche uit en hang hem op voor uw raam.

Page 7: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 7

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

De kruidentuin groeitHet eerste seizoen van de kruiden-tuin zit er bijna op. Wij, de vrijwilligers, hebben best hard gewerkt, maar wel met plezier. We zijn echt trots!

Even een terugblik op wat er is gedaan. Zoals u allemaal kunt zien groeit en bloeit het. Vlinder- en bijenplanten, geur-kleur-verfplanten, we hebben al veel. De vorm komt mooi uit door de afrikaantjes.

We hebben ook al een grote verscheidenheid aan kruiden; de meeste keukenkruiden groeien al in de tuin, nu staan er ook al veel medicinale kruiden: huis-tuin-en-keuken-kruiden voor lichte onge-makken. Google er maar eens op.

We hebben een groot stuk grond met phacelia ingezaaid, zodat de grond bedekt is. Phacelia is een echte bijenplant, een groenbemes-ter en een onkruidonderdrukker. Het ligt nu te drogen op rijen en daartussen komt het gevallen zaad al weer op. Het mag zo de winter in. Hetzelfde geldt voor het geel mosterdzaad.

We hebben al veel zaden verza-meld voor volgend jaar. Maar krui-den drogen is helaas niet gebeurd, door te weinig vrijwilligers. En er is nog geen droogschuur. Volgend jaar beter.

We laten uitgebloeide zonnebloe-men staan voor de vogels. Die mag u ook plukken.

We hebben wat wateroverlast gehad door de hevige regenbuien, daarom hebben we een opvang-bekken voor overtollig water gegraven.

Kinderen van de basisschool uit groep 5-6 en 7-8 hebben een rondleiding gehad. Een aantal kin-deren komt donderdag van 15.30 u. tot 16.30 u. werken. Heel leuk!

Wat kunnen we nog goed gebruiken?•Vrijwilligers, al is het maar voor

een paar uur, bv om te wieden of te snoeien

•Schilders voor onze tuinmeubels.

•Stoere mannen om in het voor-jaar de composthoop om te zetten.

•Simpele tuinbankjes, of timmer-mensen om ze te maken.

• Vogelnestkastjes voor volgend voorjaar

Iedereen kan wel eens een klusje doen, zonder elke week te “moe-ten” werken.

U weet toch dat u gerust kruiden voor eigen gebruik mag meene-men? U hoeft zelfs niet elke keer iets in het potje naast de witte bank te doen. Maar we zijn er wel blij mee, als er iets in zit. Met dank aan de gevers!

We staan ook op het internet. Google maar eens op kruidentuin Graauw, of kijk op www.groendich-terbij.nl/kruidentuingraauw

Namens alle vrijwilligers, die ik zeer dankbaar ben,Géke Graaff Achtereindstraat 42 tel 63.31.16

Page 8: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 8

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Een paar weken geleden is Het Graauwse Breicafé van start gegaan. Breien is weer helemaal hip, net als haken, zelf kleding naaien en allerlei andere handwerktechnieken.

Greet Jacob heeft pas leren breien en is erg enthou-siast, Lineke Keizer breit al jaren en vindt het leuk om anderen de fijne kneepjes bij te brengen. Daarom zijn zij gestart met Het Graauwse Breicafé.

Inmiddels is er een vaste groep van 10 mensen die onder het genot van een koffie, thee, wijntje of biertje gezellig samen zitten te breien en tips en wetenswaar-digheden uitwisselen. Vaste stek is Hotel Café Restau-rant De Zandberg.

Zin om mee te doen? Het volgende breicafé is donderdag 29 november a.s. vanaf 19.30 uur in De Zandberg te Zandberg (Graauw). Vooraf aanmelden is niet nodig.

Breicafé onlineHet Graauwse Breicafé is actief op Facebook(facebook.nl/HetGraauwseBreicafé). Daar kun je alles volgen, ook de data waarop Het Breicafé plaatsvindt.

Zit je niet op Facebook, stuur dan een mail (brei-café@graauw.net) en bel even naar Greet (0114 850 673) of Lineke (06 3067 3044).

Het Graauwse Breicafé

In de laatste weken van oktober denderde het zwaar verkeer met tientallen voertuigen per dag over de Oude Kaai. Een berichtje hierover op Facebook lokte heel wat reacties uit en leidde tot een bundeling van krachten van bewoners van die straat.

Peiling Gezien vanaf de Willem Hendrik-straat tot en met de het Dorps-plein is het verboden voor verkeer zwaarder dan 5,4 ton. Al sinds mensenheugenis hangen er ver-keersborden.

Na een bijeenkomst van enkele be-woners werd er besloten om deur aan deur, via een handtekeningen-lijst, de mening van de bewoners over de overlast van het zwaar verkeer te peilen. Het blijkt dat iedereen last ervaart. Huizen en ramen scheuren en de hoge snel-heid en het vaak over de trottoirs rijden leiden tot onveilige situaties. Iedere bewoner heeft een handte-kening geplaatst!

Brief aan de wethoudersDe bewoners van de Oude Kaai hebben een brief naar de ver-antwoordelijke wethouders, Van

Damme en De Kraker, gestuurd. Op 22 november wordt de brief in de Verkeerscommissie van de gemeente besproken.

AandachtOm de aandacht te trekken heb-ben de bewoners over heel de Kaai zwarte vlaggen geplaatst en borden aan de lantaarnpalen ge-hangen. En dat aandacht trekken is gelukt. Passanten vroegen naar het hoe en waarom van de vlaggen en de borden.

GesprekOp zaterdagmiddag 17 november hebben de bewoners een gesprek gehad met landbouwers uit de omgeving over de problemen. Het informele gesprek is constructief geweest. Bewoners en landbou-wers hebben afgesproken om in gesprek te blijven.

Bewoners Oude Kaai in actie zwaar verkeer zorgt voor overlast

Page 9: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 9

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Het verzamelenIedereen kan dopjes verzamelen. Vooral kinderen spreekt deze actie bijzonder aan. Ze vinden het leuk om hun ingezamelde dopjes naar school te brengen. Alleen plastic fl essendoppen zijn recycleerbaar !

Het sorterenDe dopjes moeten intact en schoon afgeleverd wor-den, de “goede” dopjes gescheiden van de “slechte”. Het transport De dopjes worden in zakken van 10 à 12 kg per vrachtlading naar de fabriek vervoerd.

De fabriek De gesorteerde dopjes worden verkocht aan een bedrijf dat ze recycleert tot een nieuw product.Het geld van die verkoop wordt rechtstreeks gestort

op rekening van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren.

Het recycleren van de dopjes De dopjes worden door een machine tot kleine stuk-jes gemalen. Ze gaan dan in een andere machine die ze smelt en in de vorm van een pallet giet. De plastic dopjes worden op die manier verwerkt tot een ander plastic product.

Alvast bedankt voor je hulp!Meer info : www.dopjesactie.be Je kunt de dopjes afgeven bij Chris van Peteghem-de Bruyn, Zandbergsestraat 14 te Graauw.

Van dopje tot hondje … !

Dag GraauwZondag 20 januari 2013 wordt “Dag Graauw” voor de tweede keer georganiseerd in het gemeenschapshuis. Na het succes van 2012 doen we dit gewoon nog eens over en maken er een jaarlijks gratis terug-kerend evenement van. Meer informatie of mee-doen? Bel 37 00 18.

KlusdagOp woensdag 17 april organiseren de Dorps-raad en de basisschool ter Doest een klusdag in het dorp. De exacte plan-ning moet nog gemaakt worden, maar u kunt nu al via de website aange-ven wat er zou moeten/kunnen gebeuren tijdens

die klusdag.

Wij zoeken ook nog vrijwilligers om dit samen met de Dorpsraad moge-lijk te maken. Aanmelden kan bij een Dorpsraadslid.

ZomermarktZondag 14 juli wordt de zomermarkt voor de tiende keer georgani-seerd. Voor deze jubile-umuitvoering zijn wij op zoek naar goede, knots-gekke ideeën. Meld ze bij [email protected].

KalenderEr zal door de basis-school Ter Doest een kalender ontworpen worden waarop elke vereniging zijn activiteiten

gratis kan laten opnemen. Meer informatie bij Karel Lansu: [email protected]

11e Open Graauwse Tafetennis Kampi-oenschappenOp zaterdag 12 januari 2013 organiseert t.t.v. St.-Aloysius de 11e Open Graauwse Tafeltennis Kampioenschappen in het Gemeenschapshuis, Dorpsstraat 46

Inchecken en betalen: 11.30 tot 12.00 uur.Welkomstwoord: 12.15 uur. Aanvang toernooi: 12.30 uur

Er kan worden deelge-nomen door dames en heren met een A t/m H-

licentie. Ook dames/he-ren die geen lid zijn van een een tafeltennisvereni-ging kunnen deelnemen aan ons toernooi. Zij kunnen inschrijven voor de categorie recreanten. Het inschrijfgeld bedraagt € 4,00. Alle deelnemers betalen het inschrijfgeld op de dag van de kampi-oenschappen.

Vanwege de overweldi-gende belangstelling uit-sluitend vooraf inschrij-ven via e-mail, graag met vermelding van licentie en/of klasse. Let op: maxi-maal 50 inschrijvingen. Vol = vol!! (op de dag zelf is inschrijven niet mo-gelijk)

kort nieuws

Page 10: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 10

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Op dinsdag 27 november, aanvang 19.30 uur, is er in het Gemeenschapshuis de jaarvergadering van de dorpsraad. De zaal gaat om 19.00 uur open.

Dit is de agenda:

1. Opening door de voorzitter,2. Evaluatie van het Droomtraject Graauw

- team recreatie door Geke (de kruidentuin 1 jaar later) - team verkeer door Alfons (bereikte doelen) - team jeugd door afgevaardigde van het team

- team Graauw Promotions door Luc (Graauw is niet grauw)

3. Schoolproject door Karel Lansu4. Stand van zaken kerk van Graauw door Paul Ver-

huyck5. Klusdag 20136. Verkeersremmende maatregel Meloweg7. Pauze8. Schriftelijke vragen9. Vragen uit de zaal10. Afsluiting door de voorzitter

Jaarvergadering 2012

actiepunten / wensenlijst besluit / ontwikkelingen

1 Verzoek om op 4 locaties borden (verboden voor vrachtwagens) te plaatsen in en om Paal (incl. verzoek om spiegel). Meloweg/Kruispolder/Paalseweg/Meloweg richting Duivenhoek.

Actiepunt voor zowel de gemeente als het waterschap.

2 Hondenuitlaatterrein voor Graauw Nog niet aan de orde. Eerst wachten op de evaluatie van Lamswaarde en Hulst Zuid.

3 Bankjes Arnold Bruggemanplein Alleen deze bankjes in Graauw zijn opgeknapt de anderen niet. De andere bankjes in het dorp volgen.

4 In het kader van het Droomplan Graauw is er een idee om een kruidentuin in het dorp in te richten en te onderhouden door en voor de inwoners (en bezoekers). Hierover is contact gezocht met de gemeente (met de dorps-wethouder). Het betreft nog maar een ‘ruwe schets’. Er is ambtelijk enig voorwerk gedaan en er is slechts 1 locatie gemeentegrond beschikbaar in Graauw waar een dergelijk project ZOU KUNNEN komen. Dat is op de hoek Begoniastraat-Jacintastraat. Er zijn inmiddels 12 vrijwilligers uit Graauw. Het plan zal t.z.t. via de Stuurgroep Leefbaarheid (22-11-2011) aan het col-lege worden voorgelegd.

Traject loopt.

5 Bord Camperplaats Verzoek wordt afgehandeld via Service-melding.

6 Nieuwe wijk (Begoniastraat). Wanneer wordt de wijk afgebouwd? Kan de weg ‘gekeerd’ worden? Kan het groen onderhouden worden?

De gemeente zal de weg pas overnemen als Woongoed het plan oplevert. De gemeente zal aan Woongoed verzoeken om een faseringsplan, met daarin wat men wanneer gaat doen

7 Overlast. Punt zal door de dorpsraad gemeld worden op: [email protected]

Actiepunten / wensenlijst Jaarvergadering 2011

Page 11: Dorpswijzer Graauw november 2012

pagina 11

Dorpswijzer editie november 2012 • jaargang 14

Vergaderingen DorpsraadJaarvergadering 2012• 27 november (let op: aanvang 19.30 uur)

De leden van de DorpsraadLuc van PeteghemvoorzitterZandbergsestraat 14Telefoon 370 [email protected] Commissie(s)Verkeer en vervoerRecreatie

André de ClerqsecretarisIrenestraat [email protected]

Alfons VerdurmenJacintastraat 46Telefoon 635 509

Commissie(s)Verkeer

Karel Blanckaertwnd. voorzitterZandbergsestraat 41Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)GroenvoorzieningRecreatie

Ria van CampenZeestraat 8Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)Verkeer en vervoer

Paul MangnusDwarsstraat 5Telefoon 633 [email protected]

Commissie(s)Recreatie

Jos BuysroggepenningmeesterRozenstraat 36Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)WoningbouwRecreatie

Emma van de Walle Dorpstraat 24Jeugdlid

Monique Haest-Grob Zandbergsestraat 58 Telefoon 317753

Het laatste nieuws van de Dorpsraad leest u op dorpsraad.graauw.net.

Page 12: Dorpswijzer Graauw november 2012

DorpswijzerDe dorpswijzer is een uitgave van Stichting Dorpsraad Graauw e.o. • p/a Zandbergsestraat 144569 TD Graauw • Internet: dorpsraad.graauw.net • E-mail: [email protected].

Fotografie & illustraties: cover, pag. 4 / 5 / 8: Patrick Keizer, pag. 7: team kruidentuin Tekstredactie: Corine Kisling (www.kisling.nl)

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, gebruikt, gepubliceerd of opgeslagen in een gegevens(data)bestand worden, zonder voorafgaande schriftelijke toe-stemming van de uitgever.

Concept en realisatie: Keizer & Co webontwerp en dtp • Oude Kaai 16 • 4569 AB Graauw • www.keizerenco.nl