Dorpswijzer editie maart/april 2010

Click here to load reader

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Het informatieblad van de Dorpsraad Graauw.

Transcript of Dorpswijzer editie maart/april 2010

 • een woordje vooraf3

  K.V.O. nader bekeken4

  ondernemer in Graauw5

  nieuws van de EHBO6

  kort nieuws7

  Zomermarkt10

  11 de boer & zijn bedrijf

  12 castratie/sterilisatie bij honden

  14 leden Dorpsraad

  15 woordzoeker

  13 een ode aan de winter

  programma Boomwaifeesten9

 • pagina 3

  Dorpswijzer editie maart/april 2010 jaargang 12

  Gelukkig worden de dagen alweer langer, de koude donkere dagen en nachten liggen alweer achter ons.

  De lange winter was koud en somber, maar had als voordeel dat we lekker bij de kachel konden kruipen. Doet mij denken aan vroeger, toen wij amper nog televisie keken en gezellig aan de haard keuvelden of zelfs een gezelschapsspel speelden Tegen-woordig is het buiten de televisie ook nog de computer en het bijna onmisbare internet wat ons aan de stoel kluistert. En in alle eerlijkheid: ik breng mijn avonden ook door met surfen op inter-net en werken op mijn computer.

  Wij als Dorpsraad hebben in de winter niet stilgezeten, integen-deel zelfs. Ons project voor de leefbaarheid van ons dorp heeft weerklank gevonden bij de wethouders en de gemeente. Inmid-dels zijn de eerste gesprekken met de gemeente achter de rug en zal in april een gesprek met provincie Zeeland volgen. Momenteel probeert iemand een winkel in Graauw van de grond te krijgen. We hopen dat dat lukt.

  Binnenkort gaan we een werkgroep leefbaarheid in het leven roepen. Op de nieuwspagina kunt u hier meer over lezen. Onze oproep voor de leefbaarheid van Graauw heeft ook weerklank gevonden bij omroep Hulst. Deze maand was ik te gast bij het programma Tafelgenoten waar ik uitgebreid ons project mocht voorstellen. Deze uitzending gemist? Kijk op onze website dorpsraad.graauw.net op de nieuwspagina voor een link naar deze uitzending.

  Ons recreatieteam heeft ook niet stilgezeten, na een geslaagde Kerstmarkt op zondag 13 december zijn zij opnieuw aan de slag gegaan om de zomermarkt van 2009 (76 kramen!) te kunnen overtreffen op zondag 25 juli aanstaande. Zij zijn er in geslaagd om een attractie van formaat naar Graauw te halen. Het zal een waar spektakel worden, noteer zondag 25 juli aanstaande in uw agenda. U zult er geen spijt van krijgen!

  Verder wordt in deze Dorpswijzer een aantal Graauwse vereni-gingen voorgesteld en vindt u het hele programma van de Boom-wai Feesten. Graauwrock belooft met als hoofdact Clouseau een topper te worden.

  Ik wens u veel leesplezier.

  Luc van Peteghemvoorzitterdorpsraad@graauw.net

  een woordjevooraf

 • pagina 4

  Dorpswijzer editie maart/april 2010 jaargang 12

  De K.V.O. (Katholieke Vrouwen Organisatie) heeft als doel om voor werkende en niet-werkende vrou-wen een nuttige en leerzame vrijetijdsbesteding te organiseren. U kunt hierbij denken aan activiteiten zoals bloemschikken, keramiek schilderen, het maken van juweeltjes, het houden van kookavonden en het bezoeken van bedrijven. En vanaf mei maken we iedere week een etstocht door de regio.

  In onze regio zijn negen afdelingen actief, tezamen vormen zij de kring Hulst. Regelmatig organiseert de kring een activiteit voor alle afdelingen, dit jaar gaan we een slipcursus in Goes volgen.

  Onze afdeling bestaat al sinds 1950! Ja, u ziet het goed, de K.V.O. Graauw bestaat dit jaar zestig jaar! En dat gaan we vieren. Tijdens ons jubileumfeest zullen we mevrouw Lucy Pauwels-Kindt huldigen, zij is al vanaf het begin lid van de K.V.O. en van haar voorloper de Boerinnenbond.

  De K.V.O. is een gezellige vereniging met leden van verschillende leeftijden. Nieuwe leden zijn van harte wel-kom. Als het u leuk lijkt om samen met andere vrouwen aan activiteiten deel te nemen of zomaar met elkaar van gedachten te wisselen, kom dan eens langs op een van onze maandelijkse activiteiten.

  Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met n van onze bestuursleden:

  Voorzitter: Elvire Bruggeman-Balliauw, telefoon 635 283Vice-voorzitter en penningmeester: Annie van de Vijver-Kegelaar, telefoon 635 317Secretaris: Chris van Peteghem-de Bruyn 0114 370 018 of mail naar graauw@kvo.nu.Els DekkersJacqueline Mahu

  Meer informatie over de (landelijke) activiteiten van de K.V.O. kunt u vinden op de website www.kvo.nu.

  K.V.O. nader bekeken

  Activiteiten K.V.O.voorjaar 2010Bezoek aan beauty- en sauna-complex Najade.

  Volgen slipcursus.

  Bedrijfsbezoek aan Jan Snel.

  Bloemschikcursus.

  Vanaf begin mei tot laat in het najaar gaan we etsen. Start iedere don-derdagavond om 19.00 uur op het Arnold Bruggemanplein.

 • pagina 5

  Dorpswijzer editie maart/april 2010 jaargang 12

  ondernemer in Graauw:Keizer & Co webontwerp en dtp

  Keizer & Co webontwerp en dtp is het bedrijf van Patrick en Lineke Keizer. In 2006 is het bedrijf letterlijk aan de keukentafel gestart. Nu in 2010 heeft het bedrijf een eigen kantoorruimte in het onderhuis aan de Oude Kaai 16.

  Wat doet Keizer & Co?Patrick Keizer: Ik houd mij bezig met het ontwerpen van zon beetje alles wat je op het gra sche vlak kunt voorstellen. Het is begonnen met het ontwerpen van gra sch mooie en technisch goede websites die aan de webstandaarden voldoen. Al in het eerste jaar van het bestaan van het bedrijf heb ik mijn kennisgebied uitge-breid met het ontwerpen van allerhande drukwerk. Zo kun je bij mij terecht voor de vormgeving van visite-kaartjes, briefpapier, complete huisstijlen, brochures, posters, yers en alles wat je nog meer kunt bedenken.

  Waarin onderscheidt Keizer & Co zich?Lineke Keizer: Service. Van klanten horen wij veelvuldig dat service n naast het leveren van kwaliteit van onze sterke punten is. Klanten waarderen het dat Patrick altijd zijn uiterste best doet om vragen zo snel moge-lijk te beantwoorden en als het mogelijk is eventuele problemen direct op te lossen. We denken ook altijd mee met de klant. Soms wil men fotos die men van het internet heeft geplukt gaan gebruiken in een eigen site of drukwerk. Maar dat mag niet zomaar. Je hebt te ma-ken met onder andere auteursrecht. We bieden dan aan om via gespecialiseerde websites passende rech-tenvrije fotos te zoeken of om zelf fotos te maken.

  Jullie klinken niet echt Graauws, hoe zijn jullie hier terechtgekomen?Patrick: Zon tien jaar geleden zijn we hier per toeval komen wonen. We hadden in Rotterdam ons huis te koop gezet en binnen drie weken was dat tot onze grote schrik verkocht. We wilden graag huisdieren en we vonden dat je die niet in de stad op een appar-tement kon houden. Daarom zochten we een betaal-baar huis op het platteland. En zo zijn we hier terecht gekomen. Lineke: We vinden Graauw echt een prachtdorp om in te wonen. Het leuke is dat het zon groot verenigingsleven heeft. Dat is heel belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp. Daarom sponsoren we met Keizer & Co verschillende Graauwse verenigingen en de Dorpsraad.

  Patrick: Voor de Dorpsraad ontwerp ik posters voor de Zomer- en Kerstmarkt en sinds vorig jaar oktober ben ik verantwoordelijk voor de vormgeving van de Dorpswijzer. Die heb ik een nieuw, fris jasje gegeven en van diverse lezers heb ik gehoord dat het nieuwe uiterlijk van de Dorpswijzer goed bevalt. Maar het betreft niet alleen de vormgeving, ik verzorg de tekstredactie en maak en bewerk fotos. Zo gaat er al snel tussen de tien en vijftien uur in het maken van de Dorpswijzer zitten. Maar het is mooi om op zon manier iets aan het dorp bij te dragen!

  Zien wat Keizer & Co maakt kan op www.keizerenco.nl. Mail naar patrick@keizerenco.nl. Of bel naar 635 157 of 06 1341 5722.

 • pagina 6

  Dorpswijzer editie maart/april 2010 jaargang 12

  Nieuws van de EHBO

  ICE (In Case of Emergency - bellen in noodgeval)

  Medewerkers van ambulancediensten maar ook dokters en politiemen-sen maken steeds vaker mee dat de patint een mobiele telefoon bij zich heeft. Dat is handig, want vaak staan daar telefoonnummers in van mensen die bij een ongeval of incident gewaarschuwd kunnen of moeten worden. Maar hulpverlener moet dan vaak de hele contactenlijst in die GSM doorzoeken om het telefoonnummer te vinden van een ouder/partner. Dit is lastig, want iedereen gebruikt een andere manier om con-tacten in zijn telefoon op te slaan. Het is niet altijd duidelijk wie ouders of partners zijn. Het zou dus een goed idee zijn, om een standaardnaam te bedenken voor de te contacteren persoon.

  Daar is nu een oplossing voor!

  De hulpdiensten stellen voor dat iedereen in zijn GSM een adres creert onder de naam ICE (In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die gewaarschuwd moet wor-den in geval van nood. ICE is ondertussen internationaal erkend als afkorting.

  Vanaf dan weten de politie, de ambulanciers, de dokter, enz. steeds wie ze moeten bellen om te waarschuwen. Indien je verschillende nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3 ,... t Is gemakkelijk te realiseren, kost niets en kan zeker een verschil maken als het snel moet gaan.

  Je helpt er ook een EHBO-er mee, want die kan al bellen naar je ICE-contactpersoon terwijl de hulpdiensten nog onderweg zijn. Tenslotte zijn EHBO-ers vaak het eerst ter plaatse. Creer nu meteen een ICE-adres met telefoonnummer in je GSM!

  In Case of Emergency

  -bellen in noodgeval

  ICE

  Herhalingslessen AEDEHBO Graauw organiseert herhalingslessen voor de AED. Inwoners van Graauw die de afgelopen jaren een training voor het bedienen van de AED (Automatische Externe De brilator) hebben gevolgd, kunnen in n avond een herhalingsles volgen. Alle handelingen worden nog eens doorlopen en geoefend. Hebt u belangstel-ling om deze herhalingsles te volgen, laat het ons dan weten via de website ehbo.graauw.net, via de e-mail secretaris@ehbo.graauw.net of bel gewoon even: (0114) 635157 (na 19.30 uur).

 • pagina 7