Dorpswijzer editie maart/april 2010

16

description

Het informatieblad van de Dorpsraad Graauw.

Transcript of Dorpswijzer editie maart/april 2010

Page 1: Dorpswijzer editie maart/april 2010
Page 2: Dorpswijzer editie maart/april 2010

een woordje vooraf3

K.V.O. nader bekeken4

ondernemer in Graauw5

nieuws van de EHBO6

kort nieuws7

Zomermarkt10

11 de boer & zijn bedrijf

12 castratie/sterilisatie bij honden

14 leden Dorpsraad

15 woordzoeker

13 een ode aan de winter

programma Boomwaifeesten9

Page 3: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 3

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

Gelukkig worden de dagen alweer langer, de koude donkere dagen en nachten liggen alweer achter ons.

De lange winter was koud en somber, maar had als voordeel dat we lekker bij de kachel konden kruipen. Doet mij denken aan vroeger, toen wij amper nog televisie keken en gezellig aan de haard keuvelden of zelfs een gezelschapsspel speelden… Tegen-woordig is het buiten de televisie ook nog de computer en het bijna onmisbare internet wat ons aan de stoel kluistert. En in alle eerlijkheid: ik breng mijn avonden ook door met surfen op inter-net en werken op mijn computer.

Wij als Dorpsraad hebben in de winter niet stilgezeten, integen-deel zelfs. Ons project voor de leefbaarheid van ons dorp heeft weerklank gevonden bij de wethouders en de gemeente. Inmid-dels zijn de eerste gesprekken met de gemeente achter de rug en zal in april een gesprek met provincie Zeeland volgen. Momenteel probeert iemand een winkel in Graauw van de grond te krijgen. We hopen dat dat lukt.

Binnenkort gaan we een werkgroep leefbaarheid in het leven roepen. Op de nieuwspagina kunt u hier meer over lezen. Onze oproep voor de leefbaarheid van Graauw heeft ook weerklank gevonden bij omroep Hulst. Deze maand was ik te gast bij het programma “Tafelgenoten” waar ik uitgebreid “ons” project mocht voorstellen. Deze uitzending gemist? Kijk op onze website dorpsraad.graauw.net op de nieuwspagina voor een link naar deze uitzending.

Ons recreatieteam heeft ook niet stilgezeten, na een geslaagde Kerstmarkt op zondag 13 december zijn zij opnieuw aan de slag gegaan om de zomermarkt van 2009 (76 kramen!) te kunnen overtreffen op zondag 25 juli aanstaande. Zij zijn er in geslaagd om een attractie van formaat naar Graauw te halen. Het zal een waar spektakel worden, noteer zondag 25 juli aanstaande in uw agenda. U zult er geen spijt van krijgen!

Verder wordt in deze Dorpswijzer een aantal Graauwse vereni-gingen voorgesteld en vindt u het hele programma van de Boom-wai Feesten. Graauwrock belooft met als hoofdact Clouseau een topper te worden.

Ik wens u veel leesplezier.

Luc van [email protected]

een woordjevooraf

Page 4: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 4

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

De K.V.O. (Katholieke Vrouwen Organisatie) heeft als doel om voor werkende en niet-werkende vrou-wen een nuttige en leerzame vrijetijdsbesteding te organiseren. U kunt hierbij denken aan activiteiten zoals bloemschikken, keramiek schilderen, het maken van juweeltjes, het houden van kookavonden en het bezoeken van bedrijven. En vanaf mei maken we iedere week een fi etstocht door de regio.

In onze regio zijn negen afdelingen actief, tezamen vormen zij de kring Hulst. Regelmatig organiseert de kring een activiteit voor alle afdelingen, dit jaar gaan we een slipcursus in Goes volgen.

Onze afdeling bestaat al sinds 1950! Ja, u ziet het goed…, de K.V.O. Graauw bestaat dit jaar zestig jaar! En dat gaan we vieren. Tijdens ons jubileumfeest zullen we mevrouw Lucy Pauwels-Kindt huldigen, zij is al vanaf het begin lid van de K.V.O. en van haar voorloper de Boerinnenbond.

De K.V.O. is een gezellige vereniging met leden van verschillende leeftijden. Nieuwe leden zijn van harte wel-kom. Als het u leuk lijkt om samen met andere vrouwen aan activiteiten deel te nemen of zomaar met elkaar van gedachten te wisselen, kom dan eens langs op een van onze maandelijkse activiteiten.

Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met één van onze bestuursleden:

Voorzitter: Elvire Bruggeman-Balliauw, telefoon 635 283Vice-voorzitter en penningmeester: Annie van de Vijver-Kegelaar, telefoon 635 317Secretaris: Chris van Peteghem-de Bruyn 0114 370 018 of mail naar [email protected] DekkersJacqueline Mahu

Meer informatie over de (landelijke) activiteiten van de K.V.O. kunt u vinden op de website www.kvo.nu.

K.V.O. nader bekeken

Activiteiten K.V.O.voorjaar 2010Bezoek aan beauty- en sauna-complex Najade.

Volgen slipcursus.

Bedrijfsbezoek aan Jan Snel.

Bloemschikcursus.

Vanaf begin mei tot laat in het najaar gaan we fi etsen. Start iedere don-derdagavond om 19.00 uur op het Arnold Bruggemanplein.

Page 5: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 5

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

ondernemer in Graauw:Keizer & Co webontwerp en dtp

Keizer & Co webontwerp en dtp is het bedrijf van Patrick en Lineke Keizer. In 2006 is het bedrijf letterlijk aan de keukentafel gestart. Nu in 2010 heeft het bedrijf een eigen kantoorruimte in het onderhuis aan de Oude Kaai 16.

Wat doet Keizer & Co?Patrick Keizer: “Ik houd mij bezig met het ontwerpen van zo’n beetje alles wat je op het grafi sche vlak kunt voorstellen. Het is begonnen met het ontwerpen van grafi sch mooie en technisch goede websites die aan de webstandaarden voldoen. Al in het eerste jaar van het bestaan van het bedrijf heb ik mijn kennisgebied uitge-breid met het ontwerpen van allerhande drukwerk. Zo kun je bij mij terecht voor de vormgeving van visite-kaartjes, briefpapier, complete huisstijlen, brochures, posters, fl yers en alles wat je nog meer kunt bedenken.”

Waarin onderscheidt Keizer & Co zich?Lineke Keizer: “Service. Van klanten horen wij veelvuldig dat service één – naast het leveren van kwaliteit – van onze sterke punten is. Klanten waarderen het dat Patrick altijd zijn uiterste best doet om vragen zo snel moge-lijk te beantwoorden en als het mogelijk is eventuele problemen direct op te lossen. We denken ook altijd mee met de klant. Soms wil men foto’s die men van het internet heeft geplukt gaan gebruiken in een eigen site of drukwerk. Maar dat mag niet zomaar. Je hebt te ma-ken met onder andere auteursrecht. We bieden dan aan om via gespecialiseerde websites passende rech-tenvrije foto’s te zoeken of om zelf foto’s te maken.”

Jullie klinken niet echt Graauws, hoe zijn jullie hier terechtgekomen?Patrick: “Zo’n tien jaar geleden zijn we hier per toeval komen wonen. We hadden in Rotterdam ons huis te koop gezet en binnen drie weken was dat – tot onze grote schrik – verkocht. We wilden graag huisdieren en we vonden dat je die niet in de stad op een appar-tement kon houden. Daarom zochten we een betaal-baar huis op het platteland. En zo zijn we hier terecht gekomen.” Lineke: ”We vinden Graauw echt een prachtdorp om in te wonen. Het leuke is dat het zo’n groot verenigingsleven heeft. Dat is heel belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp. Daarom sponsoren we met Keizer & Co verschillende Graauwse verenigingen en de Dorpsraad.”

Patrick: “Voor de Dorpsraad ontwerp ik posters voor de Zomer- en Kerstmarkt en sinds vorig jaar oktober ben ik verantwoordelijk voor de vormgeving van de Dorpswijzer. Die heb ik een nieuw, fris jasje gegeven en van diverse lezers heb ik gehoord dat het nieuwe uiterlijk van de Dorpswijzer goed bevalt. Maar het betreft niet alleen de vormgeving, ik verzorg de tekstredactie en maak en bewerk foto’s. Zo gaat er al snel tussen de tien en vijftien uur in het maken van de Dorpswijzer zitten. Maar het is mooi om op zo’n manier iets aan het dorp bij te dragen!”

Zien wat Keizer & Co maakt kan op www.keizerenco.nl. Mail naar [email protected]. Of bel naar 635 157 of 06 1341 5722.

Page 6: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 6

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

Nieuws van de EHBO

ICE (In Case of Emergency - bellen in noodgeval)

Medewerkers van ambulancediensten maar ook dokters en politiemen-sen maken steeds vaker mee dat de patiënt een mobiele telefoon bij zich heeft. Dat is handig, want vaak staan daar telefoonnummers in van mensen die bij een ongeval of incident gewaarschuwd kunnen of moeten worden. Maar hulpverlener moet dan vaak de hele contactenlijst in die GSM doorzoeken om het telefoonnummer te vinden van een ouder/partner. Dit is lastig, want iedereen gebruikt een andere manier om con-tacten in zijn telefoon op te slaan. Het is niet altijd duidelijk wie ouders of partners zijn. Het zou dus een goed idee zijn, om een standaardnaam te bedenken voor de te contacteren persoon.

Daar is nu een oplossing voor!

De hulpdiensten stellen voor dat iedereen in zijn GSM een adres creëert onder de naam “ICE” (In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die gewaarschuwd moet wor-den in geval van nood. “ICE” is ondertussen internationaal erkend als afkorting.

Vanaf dan weten de politie, de ambulanciers, de dokter, enz. steeds wie ze moeten bellen om te waarschuwen. Indien je verschillende nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3 ,... ‘t Is gemakkelijk te realiseren, kost niets en kan zeker een verschil maken als het snel moet gaan.

Je helpt er ook een EHBO-er mee, want die kan al bellen naar je ICE-contactpersoon terwijl de hulpdiensten nog onderweg zijn. Tenslotte zijn EHBO-ers vaak het eerst ter plaatse. Creëer nu meteen een ICE-adres met telefoonnummer in je GSM!

In Case of Emergency

-bellen in

noodgeval

ICE

Herhalingslessen AEDEHBO Graauw organiseert herhalingslessen voor de AED. Inwoners van Graauw die de afgelopen jaren een training voor het bedienen van de AED (Automatische Externe Defi brilator) hebben gevolgd, kunnen in één avond een herhalingsles volgen. Alle handelingen worden nog eens doorlopen en geoefend. Hebt u belangstel-ling om deze herhalingsles te volgen, laat het ons dan weten via de website ehbo.graauw.net, via de e-mail [email protected] of bel gewoon even: (0114) 635157 (na 19.30 uur).

Page 7: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 7

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

Rommelmarkt

Op zaterdag 22 mei organiseert t.t.v. St. Aloysius van 9.00 tot 15.00 uur een grote rommelmarkt op het schoolplein.

kort nieuws

Workshop Vachtverzorging

8 april 2010 start The Dog Company met een work-shop Vachtverzorging.

De workshop bestaat uit vier avonden les van 20.00 tot 21.00u en wordt gegeven in Eet- en Drinckerij Nobel te Graauw. De workshop kost € 60,- inclusief een workshopboek, examen en certifi caat. Elke tweede inschrijving ontvangt 50% korting.

Aan het einde van deze workshop is de honden-eigenaar in staat zijn hond volledig zelf te verzorgen.

De workshop bestaat uit 4 lessen van 1 uur zonder hond. De laatste les bestaat uit een theorie-examen waarin getoetst wordt of u het beoogde resultaat van de workshop behaald hebt.

Voor meer informatie en direct inschrijven kan men terecht op de website www.thedogcompany.nl of per mail [email protected] of per telefoon 06 2902 4706.

De Zonnebloem Graauw zoekt bestuursledenDe Zonnebloem levert een positieve bijdrage aan het leven van mensen met een fysieke beperking door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd. Door middel van huis-bezoek, activiteiten en vakanties geven we kleur aan hun leven en helpen onze vrijwilligers gevoelens van eenzaam-heid te verminderen.

Omdat er verschillende bestuursleden aftreden - hun ter-mijn zit erop - zoekt De Zonnebloem in Graauw nieuwe bestuursleden. Als u denkt dat is wat voor mij neem dan contact op met Erna van Boven, telefoon 635385 of met Jacinta Smet, telefoon 635673.

Page 8: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 8

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

kort nieuws

Verenigingen hebben nood aan vrijwilligers

Het “Ronde Tafel” gesprek van Dorpsraad met de Graauwse verenigingen is drukbezocht.

Tijdens het gesprek kwam naar voren dat de vereni-gingen niet zozeer een tekort aan geld hebben, maar meer een tekort aan vrijwilligers.

Door bijvoorbeeld op de website van de Dorpsraad en de website Graauw Digitaal al de activiteiten van de verenigingen te vermelden, krijgt men een duidelijk overzicht. Wellicht inspireert zo’n overzicht mensen om actief binnen een vereniging te worden.

Graauw heeft behoefte aan markt(je)Dat blijkt uit de reacties op de enquête die in de vorige Dorpswijzer heeft gestaan.

Maar ook de behoefte aan vers brood is blijkens de reacties groot. Andere wensen van de reageerders zijn de komst van een post afhaalpunt en een goede mobiele telefoonverbinding. Verder ziet men graag in de Dorpswijzer artikelen over bedrijven in Graauw, nieuws uit de regio en interviews met Graauwenaren.

Zesentwintig mensen hebben de moeite genomen om het vragenformulier in te vullen. Hoewel dat niet een groot aantal is, geven de uitkomsten van de enquête een goed beeld van wat er leeft in Graauw.

Werkgroep leefbaarheid

De Dorpsraad is sterk betrokken bij de leefbaarheid van ons dorp. De gemeente ondersteund deze betrok-kenheid van harte.

Op verzoek van de gemeente wil de Dorpsraad een werkgroep leefbaarheid oprichten. Om een goede dwarsdoorsnede van de bevolking te krijgen zouden we graag mensen uit alle leeftijdscategorieën in de werkgroep zien.

Als u mee wilt denken en praten over de leefbaarheid in ons mooie dorp kunt u zich aanmelden bij Luc van Peteghem, telefoon 370 018 of via e-mail [email protected].

Concert a(bou)t sea

Op zaterdag 17 april geeft fanfare Nooit Gedacht in samenwerking met de koninklijke harmonie St. Cecilia uit Kloosterzande een voorjaarsconcert in het Gemeenschapshuis. De deuren gaan om 19.30 uur open en het concert met als thema zee begint om 20.00 uur. Na het concert is er om 22.00 uur een afterparty.

Page 9: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 9

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

Vrijdag 7 mei:20.00 uur: schieting op de liggende wip

Zaterdag 8 mei (i.s.m. zvv IZV):18.00 uur: The road to Graauwrock(wedstrijd voor beginnende bands)

Woensdag 12 mei:20.00 uur: grote vleesprijskaarting(bieden en jokeren)

Donderdag 13 mei (i.s.m. zvv IZV):17:.00 uur: Graauwrock met:Flip 5, C-Stone, The Vipers, The Old Firm, Suck on This & Clouseau

Vrijdag 14 mei:12.30 uur: penaltybokaal voor jeugdleden vv Graauw wedstrijden vaders/ leiders - C/B moeders - E/(mini)F14.45 uur: ballonnen oplaten

Zaterdag 15 mei:09.30 uur: IZV reünie toernooi: Futsal in de open lucht21.00 uur: feestavond met DJ Arnoud

Zondag 16 mei:13.00 uur: wijken- en familietoernooi m.m.v. dweilband “Hoezo”21.00 uur: sluiting

De Boomwaifeesten worden georganiseerd door vv Graauw en vinden plaats op ‘Sportpark De Boomwai’ aan de Zand-bergsestraat in Graauw. De programmaonderdelen ‘The road to Graauwrock’ en ‘Graauwrock’ worden in samenwerking met zvv IZV georganiseerd..

Programma Boomwaifeesten vrijdag 7 t/m zondag 16 mei

Voorverkoop

Kaarten kosten in de voorverkoop € 20,00 en zijn te koop bij café In ‘t Zicht der Schelde, tankstationTotté, kantine vv Graauw of via de website van Graauwrock, www.graauwrock.nl. Op de dag zelf kosten kaarten aan de kassa € 25,00.

The road to Graauwrock op 8 mei is gratis.

Page 10: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 10

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

Zomermarkt met topattractiesEnjoy Th eater: vermaak voor jong en oud

Tijdens de Zomermarkt op 25 juli zal Enjoy Theater de hele dag door

zorgen voor vermaak voor jong en oud.

Enjoy brengt onder andere baron Japie en barones Puk mee. Deze

twee edellieden komen met hun speciaal omgebouwde bolderkar uit

het Land van Overal en Nergens en ze zijn vast van plan om de hele

dag leuke dingen te gaan doen met de kinderen. Japie en Puk

bakken bijvoorbeeld een echte taart en toveren deze te voorschijn.

Of ze maken allemaal leuke fi guren van ballonnen. Tussen de activi-

teiten door kunnen de kinderen creatief door Japie en Puk worden

geschminkt. En delen ze heerlijke pannenkoeken met limonade uit.

Aan het van de dag zal Enjoy Theater een spectaculaire vuurshow

geven. In een decor dat je terugvoert naar de oud Griekse tijd,

zullen verschillende zuilen en vuurpotten je hart sneller doen klop-

pen. Een waar vonkentapijt maakt de show helemaal af!

Spectaculaire demonstratiebrandweer & EHBOTijdens de Zomermarkt zal op het Arnold Brugge-manplein de brandweer samen met de EHBO een spectaculaire demonstratie verzorgen. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het werk van brandweer en EHBO!

Vrolijke kwispelwedstrijdNa het doorslaande succes van vorig jaar organiseert the DOG company opnieuw een kwispelwedstrijd. De hond die het langste kwispelt zonder te gaan zitten wint een mooie prijs

Page 11: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 11

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

de boer & zijn bedrijf

Mijn naam is Emiel van de Vijver en ik ben getrouwd met Sonja. Samen hebben we drie prachtige dochters: Danielle, Anika en Lotte.

Anika en Danielle zijn fanatieke voetballers bij Graauw, Lotte is niet weg te slaan bij haar honden Lyka en Binka. En ze is stapelgek op haar hamster Billy. Sonja jogt en tennist in haar vrije tijd. Zelf mag ik graag badmintonnen, wiel-rennen en doe ik aan modelvliegen.

We wonen in de Van Alsteinpolder en daar hebben we een biologisch akker- en tuinbouwbedrijf. Biologisch boeren is een enorme uitdaging. Iedere keer wordt je uitgedaagd om dingen opnieuw te ontdekken. Een aantal jaren gele-den heb ik bijvoorbeeld besloten om niet langer meer te ploegen om zoveel mogelijk het bodemleven intact te houden. Voordat je grond dat aankan ben je wat jaren verder, maar ik pluk er nu dagelijks de vruchten van!

Op 13 maart hebben we tweeënhalve hectare broccoli op het land geplant. De jonge plantjes hebben we afgedekt met doek. Dit doen we om de plantjes te beschermen tegen hongerige vogels en om de warmte de grond in te laten trekken. Als alles goed gaat, kunnen we de broccoli eind mei oogsten. Voor ons is dat een nieuw record. Het is de kunst om als één van de eersten in Neder-land met verse, kwalitatief goede broccoli op de markt te komen.

Sonja heeft op de boerderij een winkeltje waar zij op vrijdagmiddag en za-terdagochtend een breed assortiment van biologische groenten en zuivel verkoopt. Iedere vrijdagochtend gaat zij om vijf uur naar de vroegmarkt in de buurt van St. Katalijne Waver om verse producten in te kopen. De winkel is geopend op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Zoals gezegd heb ik - sinds ik biologisch boer - veel nieuwe dingen ontdekt. Vaak denk ik bij mijzelf: “eigenlijk is het zo simpel...”. Wij mensen denken dat we de natuur zelf kunnen sturen maar geloof me, als we dat niet in harmonie met onze aardbodem doen gaat er van alles mis. Mijn motto luidt dan ook: gezonde grond, gezonde planten, gezonde mensen!

Nog meer over ons bedrijf kun je lezen op de website www.zeeuwseakker.nl.

Tot ziens in de Van Alsteinpolder!

Emiel van de Vijver

Page 12: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 12

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

Allereerst is er een groot verschil tussen een castratie of een sterilisatie. Het is niet zoals de meeste men-sen denken dat een reu gecastreerd wordt en een teef gesteriliseerd wordt, beide honden kunnen het allebei ondergaan. Het verschil zit hem niet of het bij een vrouwelijk of mannelijk dier verricht wordt maar in de aard van de ingreep.

Bij een castratie worden de teelballen (testes) of de eierstokken (ovaria) of de eierstokken (ovaria) en de baarmoeder (uterus) verwijderd of geïnactiveerd. Bij een sterilisatie daarentegen wordt het dier onvruchtbaar gemaakt door het afbinden van de zaadleiders of de eileiders waarbij de teelballen of de eierstokken behouden worden. Zoals je wel kan bedenken is een castratie een grotere ingreep dan een sterilisatie. Beide ingrepen hebben een groot effect op het dier. De leeftijd vanaf deze ingreep uitgevoerd kan worden is een groot discus-siepunt in de gezelschapsdierensector. De ene adviseert dat het gebeurd voor de eerste loopsheid, de ander na de eerste loopsheid of nog andere momenten. Je kan dus het beste goed overleggen met je dierenarts over wat de beste leeftijd is voor jouw hond.

Enkele voordelen van castratie en sterilisatie:

• De kans op melkkliertumoren verkleind• De hond wordt niet meer loops• Verkleinde kans op een baarmoederontsteking• Geen kans op schijndracht• Het karakter van de hond kan gewenst veranderen• De interesse in teefjes kan verminderen of helemaal verdwijnen• De kans op teelbalkanker neemt af• De hond is minder geneigd zijn territorium af te bakenen• De kans op suikerziekte neemt af

Enkele nadelen van castratie en sterilisatie:

• Verhoogde kans op incontinentie• De kans op overgewicht neemt toe• De vacht van de hond kan een verandering ondergaan• Het karakter van de hond kan ongewenst veranderen• De normale risico’s van een narcose• De gecastreerde reu kan interessant worden voor intacte reuen• Voortplanting is niet meer mogelijk• De ingrepen zijn onomkeerbaar

Overleg dus altijd met een dierenarts of andere gespecialiseerde vakmensen voordat u een beslissing neemt. Advies is niet kant en klaar te geven, er zal dus altijd gekeken moeten worden naar het totaalplaatje.

Kathleen van Peteghem (meer informatie: [email protected] of www.thedogcompany.nl)

Castratie/sterilisatie bij honden, de voor- en nadelen op een rij gezet

Page 13: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 13

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

We wandelen langs de Oude Kaai. Donker steken stramme stronken boerenkool uit het besneeuwde veld. Langs stille, witte sloten staat stil en wit het riet. Een zwart paard draaft vrolijk rond en vormt een scherp contrast met zijn wit opwolkende wei. De schapen daarentegen staan ton sur ton tegen de dijk en pas als je er vlak langs loopt zie je de duizend grauwwitte ganzen op het kale grauwwitte land. Bonkige bulten voederbieten hebben zachte witte contouren gekregen en de bomenrijen in de verte vormen een vage, zachtgrijze streep aan de horizon.

We naderen Paal. De meeste huisjes schuilen dicht bij elkaar in de beschuttende omarming van de Havendijk, samen onder een witte deken. Bijna onzichtbaar liggen een paar losse woninkjes in het polderland achter de dijk van de Paalseweg. We klimmen over de dijk in Paal. De haven is een mythische wereld geworden, vol won-derlijk verstilde zwart-witte dingen, waarin we toch, vreemd vertrouwd, het klapkot herkennen en de boten, de vlonders en steigers, de duikers, hekken en palen van alledag, zoals een kind in de heilige Sint Nicolaas de buurman herkent, maar meer dan buurman is hij nu.

Verderop ligt de Schelde. Waar we nu zijn heeft nog niemand gelopen. Alles is ongerept en rein. Alles zwijgt. Ook wij staan stil en zwijgen. Land, lucht en water vormen een wijde, witte, stille leegte. De leegte ademt aan-wezigheid. De stilte spreekt.

Ineke Smallenburg

Page 14: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 14

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

de leden vande Dorpsraad

Voorzitter Luc van Peteghem Zandbergsestraat 14 4569 TD 370018 [email protected]

Verkeer en vervoer & recreatie

Wnd. Vzt. Karel Blanckaert Zandbergsestraat 41 4569 TC 635436 [email protected]

Groenvoorziening & recreatie

Secr. Frank de Caluwé Jacintastraat 5 4569 AP 635293 [email protected]

Verkeer en vervoer

Pen. Jos Buysrogge Rozenstraat 36 4569 AV 635721 [email protected]

Woningbouw & recreatie

Ria van Campen Zeestraat 8 4569 TS 635785 [email protected]

Verkeer en vervoer

Jos Heyens Dorpsstraat 1b 4569 AG 635400 [email protected]

Woningbouw

Paul Mangnus Dwarsstraat 5 4569 PB 633055 [email protected]

Recreatie

Jeugdlid Jeroen Kartner Achtereindstraat 45 4569 AW 635094

denk mee, doe mee!De Dorpsraad is op zoek naar nieuwe (jeugd)leden. Wilt u meedenken over de toekomst van ons dorp, wilt u iets betekenen voor het dorp? Wordt dan lid van de Dorpsraad.

Meer informatie of direct aanmelden kan bij Luc van Peteghem, telefoon 370018 of via e-mail [email protected].

Page 15: Dorpswijzer editie maart/april 2010

pagina 15

Dorpswijzer editie maart/april 2010 • jaargang 12

woordzoeker

KEIZEROEFENING

BIOLOGISCHVRIJWILLIGER

ZOMERMARKTJEUGDLID

WINTERWANDELINGDIERENARTS

VOGELSBOLDERKAR

DEMONSTRATIEBOOMWAIFEESTEN

ROMMELMARKTZONNEBLOEM

VACHTVERZORGINGSCHOOLPLEIN

BESTUURSLIDNOODGEVAL

HUISSTIJLCONTACTPERSOON

HERHALINGSLESWEBSITEPOSTER

Page 16: Dorpswijzer editie maart/april 2010

DorpswijzerDe dorpswijzer is een uitgave van Stichting Dorpsraad Graauw e.o. • p/a Jacintastraat 54569 AP Graauw • Internet: dorpsraad.graauw.net • E-mail: [email protected].

Fotografie: www.keizerenco.nl m.u.v. pag. 4: K.V.O, pag. 10: Enjoy Theater (vuurspuwer), pag. 11: Emiel van de Vijver

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, gebruikt, gepubliceerd of opgeslagen in een gegevens(data)bestand worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Concept en realisatie:Keizer & Co webontwerp en dtp • Oude Kaai 16 • 4569 AB Graauw • www.keizerenco.nl