Dorpswijzer editie 1 2013

12

description

Het informatieblad van de dorpsraad Graauw.

Transcript of Dorpswijzer editie 1 2013

Page 1: Dorpswijzer editie 1 2013
Page 2: Dorpswijzer editie 1 2013

Een woordje vooraf3

Kunstroute6

Vergaderschema Dorpsraad11Leden Dorpsraad

Jeugd blijft hangen na stage4

Jeugdsoos Graauw7

Nieuws uit de kruidentuin5

Oproepen9Klusdag

Page 3: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 3

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Graauw leeft!

Als jullie dit lezen zijn we al een stuk in maart 2013. De winter was lang genoeg om ons bezig te houden met allerlei dingen. Zo ben ik verwoed aan een compleet nieuwe hobby begonnen, namelijk fotografie! Met een goedkoop beginnerssetje ben ik in januari begonnen aan een cursus digitale fotografie. En tot mijn eigen verbazing lukt het zelfs ook nog een beetje. Je zult mij wel eens ergens tegenkomen om plaatjes te schieten voor onder andere de nieuwe website van Graauw Promotions die nog deze maand online komt. Jullie zijn hierbij allemaal van harte uitgenodigd om een glas te komen drinken in galerie Terra Groda in de Dorpsstraat op zaterdag 23 maart om 12.30u ter gelegenheid van de nieuwe website die dan online zal gaan.

In datzelfde weekeinde zullen weer ruim dertig campers overnachten in Graauw voor een technisch weekeinde dat zal plaatsvinden in het gemeenschapshuis zaterdag 23 & zondag 24 maart aanstaande. En dat gemeenschapshuis wordt voor alle doeleinden gebruikt. Afgelopen 09 maart werd daar bijvoorbeeld het Half-Vasten bal gehouden voor het goede doel, en eerder dit jaar werd daar ook traditioneel het carnaval gevierd! Datzelfde gemeenschapshuis is met de hulp van vrijwilligers helemaal opgeknapt overigens.

Wij willen samen met de basisschool en een heel stel vrijwilligers ook nog op woensdag 17 april aanstaande een klusdag organiseren. Hiervoor kunt u zich opgeven als vrijwilliger, of zelf een klusje aanmelden. Een invulformulier vinden jullie verderop in deze Dorpswijzer en ook online op onze website. Verder uiteraard aandacht voor alle activiteiten die de komende maanden staan te gebeuren in Graauw!

U merkt het: Graauw is niet grauw, Graauw leeft dankzij jullie allemaal! Tot op zaterdag 23 maart bij het online gaan van de nieuwe website van Graauw Promotions in de galerie!

Luc van [email protected] 14Telefoon 37 00 18

een woordjevooraf

Page 4: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 4

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Vanuit de maatschappelijke stage zijn drie Graauwse mei-den prominent aanwezig tijdens de wedstrijden en trainin-gen van het Zeeuwse voetbal: Lotte de Poorter en Merlot en Esmée Broekaart.

Alle drie zijn ze ooit als vrijwilligerster voor de maatschappelijke Stage bij voetbalvereniging Graauw aan de slag gegaan. Niet alleen als trainsters bij de jongste jeugd; VV Graauw heeft verschillende vacatu-res waar deze meiden gretig een invulling aan hebben gegeven. Tijdens dit seizoen helpen Lotte en Merlot bij Graauw F2 van Alain Blanckaert en Jean Paul de Caluwé. Esmée assisteert de jongens en meisjes van E2. Ze ondersteunt Jos de Kock en Johan Haest bij wedstrijden, trainingen en uitjes van het team.

Volgens Lotte is het enorm leuk om te doen. Zelf voetbalt ze ook (bij het meidenteam van vv Graauw) en vindt het erg leuk om deze jonge kinderen te leren voetballen. Ze wist eigenlijk pas sinds de invoering van de maatschappelijke stage, dat er een behoefte bij de vereniging bestaat, waar zij een invulling aan kan geven. En dat is volgens Alain Blanckaert één van de posi-

tieve punten van de stageregeling. Verenigingen gaan nadenken waar de oudere jeugd ingezet kan worden. Ze scheppen als het ware de juiste voorwaarden voor een volgende generatie vrijwilligers. En daar heeft de vereniging op korte en lange termijn alleen maar voordeel van.

Merlot voetbalt ook zelf bij VV Graauw. Esmée heeft dat lange tijd gedaan. Ze helpen graag bij de jongste jeugd, al is dat soms lastig te combineren vanwege werk, school of hun eigen wedstrijden. Alle drie zijn ze niet verplicht om stage te lopen. Deze generatie stagiaires maakte deel uit van een proef en zijn hierna “blijven hangen”. Ze hebben uren genoeg om wel drie keer aan de huidige verplichting van twaalf uur per jaar te kunnen voldoen. Behalve het trainen van de jeugd zetten ze zich ook nog in voor andere evene-menten die een vereniging organiseert. Zo waren ze onder andere actief tijdens de Boomwaifeesten, Graauwrock en de sinterklaasavond. VV Graauw hoopt, nu de maatschappelijke stage verplicht is, dat meer jongeren even enthousiast worden voor het vrijwilligerswerk als deze drie meiden.

Graauwse jeugd blijft hangen na de Maatschappelijke Stage

v.l.n.r.. Esmée Broekaart, Merlot Broekaart en Lotte de Poorteer

Page 5: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 5

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Als u deze dorpswijzer leest zijn we een jaar verder met de kruidentuin in de praktijk.

Aan de vele reacties te zien die we kregen, zijn de meeste mensen tevreden en vinden de bewoners het een meer-waarde voor het dorp.

Ook wij vinden dat het goed is gegaan, al is het soms nog wat zoeken en leren, maar dat maakt het des te leuker.

Dit jaar gaan we ons richten op het stuk met de Medi-terrane planten, nieuw zaaigoed, enkele nieuwe soorten Basilicum en eetbare bloemen, naamplaatjes, en nog veel meer, maar daarvoor moet u maar regelmatig eens komen kijken.

Het is zeker de moeite om eens langs de kruidentuin te wandelen en te komen kijken en ruiken en proeven. Een waar genot voor de zintuigen.

Op 21 september zal er weer een “oogstdag” zijn in de kruidentuin van 11u tot 15u.

Voor wie af en toe graag mee komt helpen, vrijwilligers zijn nog steeds welkom, gewoon even aanmelden bij een van de medewerkers van de kruidentuin.

Wilt u meer inlichtingen of hebt u een vraag mail naar [email protected] of [email protected].

Kruidige groeten van het kruidenteam.

Nieuws uit de Kruidentuin 21 september 2013 oogstdag

Oogstdag september 2012

Sneeuwklokjes februari 2013

Page 6: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 6

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Page 7: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 7

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Jeugdsoos in GraauwOp 15 maart wordt voor de tweede keer de jeugdsoos Graauw georgani-seerd. De eerste keer was op vrijdag 15 februari. We hebben een gesprek met Andre Declercq, lid van Graauw promotions.

Wat is de aanzet geweest om op Graauw een jeugdsoos te organise-ren?

In 2010 heeft het droomtraject gelopen op Graauw waarbij in het team Jeugd de vraag boven kwam drijven waarom er zo weinig te doen was voor de jeugd van Graauw.

Omdat het team Jeugd helaas niet is blijven voortbestaan door werkzaamheden van de leden, heeft Graauw promotions (ook een deel van het droomtra-ject) de portefeuille van het team Jeugd bekeken en geprobeerd om iets op te zetten voor de jeugd van Graauw. Zo is er een groepje ontstaan dat wilde proberen om de jeugdsoos op te starten.

Er is een try-out van 3 datums, en wat volgt daarna?

Op de eerste jeugdsoos hebben we gezien dat er voldoende be-langstelling is in de categorie van 10- tot 14-jarigen. Er is enkel op Graauw reclame gemaakt omdat we vooral het dorp wilde peilen.

Hieruit is gebleken dat we op 23 jongeren konden rekenen die het leuk vonden om naar het gemeen-schapshuis te komen voor een disco of speelavond.

Ook is er deze avond door ons een klein onderzoek gedaan wat de jongeren eigenlijk willen en hoe we dit project zouden kunnen laten slagen. Hier zijn we een stuk wijzer geworden en hebben begre-pen dat de kinderen meer willen dan alleen een disco, ze willen

vermaak en vooral veel lol heb-ben. Hiermee gaan wij dus verder werken om te proberen eenmaal per maand een leuk en recreatief avondje voor de kids neer te zet-ten.

Je zei net dat er enkel op Graauw reclame is gemaakt. Blijft het bij Graauw?Wij vinden Graauw het belang-rijkste, maar toch zijn we van plan

om ook de scholen in Terhole en Lamswaarde erbij te betrekken omdat deze dorpen ook verder weg liggen van de huidige jeugd-soos die op Clinge en Steen wordt gehouden.

Is de jeugdsoos Clinge een concurrent van Graauw?

Zeer zeker niet, we hebben zelfs contact gehad met Clinge hoe we het het beste konden aanpak-ken. Nogmaals, we doen het voor

de kinderen die zich graag willen vermaken. Ze hebben de kans om bijvoorbeeld naar Clinge of Steen te gaan en Graauw. De datums zijn altijd verschillend, net zoals de soos ook anders moet zijn.

Wij hebben helaas niet de ruimte om verschil-lende zalen in te richten maar we kunnen ons misschien wel op een ander vlak sterk maken.

Waar moeten we dan aan denken?

De ideeën van de kinderen. Ikzelf, de mensen binnen de soos, en Graauw promotions vinden het belangrijk dat de kinderen bezig kunnen zijn. Dat ze eenmaal per maand hun feestje, hun spelavond, verkleedpartij en noem maar op hebben.

Page 8: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 8

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

De eerste paar keren zullen wij wat verzinnen, maar op den duur willen we graag dat de kinderen met een idee komen dat wij verder uitwerken. Er gaan zelfs al stem-men op om in de zomermaanden meer voor de jeugd van Graauw te organiseren buiten op het speel-veld, of in het bos. Maar dit is nog heel pril en we moeten natuurlijk ook aanvoelen of dit aanslaat bij de jeugd.

Dan is het niet echt een jeugdsoos meer?

Misschien niet, maar zoals ik al een paar keer heb gezegd is het voor ons het belangrijkste dat de kinde-ren zich vermaken.

In eerste instantie dachten we aan disco-avonden omdat we op Dag Graauw veel kinderen zien komen voor de binnenactiviteiten en de disco. Maar als wij ons doel moe-ten verleggen om de kinderen te kunnen bieden wat ze verlangen doen we dat met veel plezier.

We kunnen ze niet alleen disco bieden als ze meer creativiteit wil-len, voor ons is het duidelijk: luister naar de kinderen en doe er wat

mee.

Blijft het dan jeugdsoos of zal de naam veranderen?

Nee, ik denk niet dat de naam ver-andert, we zitten onder de dorps-raad van Graauw en het is in het belang van de kinderen. Er is een facebook pagina aangemaakt, (face-book.com/JeugdsoosGraauw) waar de kinderen ideetjes en meningen op kwijt kunnen. Dus wat dat betreft blijft het gewoon jeugdsoos Graauw.

19 april is de laatste try-out. Komt er in juni nog een editie?

Ik hoop het wel. We gaan voor 15 maart Terhole en Lamswaarde ook aanspreken. De entree is en blijft gratis. We bieden drankjes en zak-jes snoep voor € 0,50 per beker en zakje, hier wordt de zaal mee vergoed en dat is op het moment ook het enige.

Voor de muziek hebben we mede-werking gekregen van een sponsor uit Graauw promotions. We krijgen de hulp van 2 meiden uit het Belgi-sche KLJ en we hebben voldoende medewerkers per maand die de

veiligheid van de kinderen kunnen garanderen. Dus het is aan de kin-deren van Graauw en omstreken om te laten zien wat ze willen. Zij vragen en wij doen.

Ook de ouders die willen helpen of ideeën hebben zijn van harte welkom natuurlijk. Vooral voor het zomergebeuren zou het heel fijn zijn als we zo’n beetje weten wat de mogelijkheden zijn.Vragen of ideeën kunnen gesteld worden via [email protected] of facebook.com/JeugdsoosGraauw.

Samen maken we er iets leuks van: Graauw is niet grauw. Ook jonge-ren boven de 14 kunnen reacties geven over wat ze willen op het dorp; wij zullen dan zeker kijken of we iets kunnen realiseren. Daar komt nog bij dat iedereen tot en met het jaar dat ze 16 worden welkom zijn (word je bv in septem-ber 2013 16 jaar, dan ben je welkom tot december 2013).

Page 9: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 9

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

KlusdagOp woensdag 17 april trekken we er weer met een aantal vrijwilligers op uit om her en der in het dorp klussen in de buitenruimte te doen. Heeft u een tip voor een klusje of wilt u meehelpen? Vul dan onder-staand formulier in en geef het af bij André de Clerq, Irenestraat 24.

Mijn tip voor een klusje in de buitenruimte:.................................................................................................................................

.................................................................................................................................

√ Ja, ik wil meewerken:

Naam : ..................................................................................................................

Adres : ..................................................................................................................

Tel. : ..................................................................................................................

E-mail : ..................................................................................................................

De K.B.O. van Graauw zoekt nieuwe bestuursleden. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met:

E. Mahu, Dorpsstraat 1, 4569 AG Graauw, tel. 0114 635221 of C. de Waal, Liduinapark 76, 4561 JW Hulst, tel. 0114 319816.

De Zonnebloem, afdeling Graauw zoekt iemand die zich beschikbaar wil stellen voor de functie van Voorzitter (m/v). Als je belangstelling hebt voor deze functie kun je contact opnemen met:

Erna van Boven-Boone, Standerdmolenstraat 6, 4569 TB Graauw, tel. 0114 635385 of Rudy Picavet, Zandbergsestraat 33, 4569 TC Graauw, tel. 0114 635429.

Page 10: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 10

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Mogen wij wat vragen?

De Dorpsraad wil graag uw mening over de inrichting van het Arnold Bruggemanplein. We zouden het waarde-ren als in elk geval de direct omwonenden onderstaande vragenlijst willen invullen. Het ingevulde formulier kan worden ingeleverd bij André de Clerq, Irenestraat 24.

Vraag 1Mag de tafeltennistafel worden verplaatst om plaats te maken voor een overkapping voor wachtende ouders?

❏ Ja

❏ Nee

Vraag 2Naar ons idee wordt de skateramp niet of nauwelijks gebruikt. Mag de skateramp worden weggehaald?

❏ Ja

❏ Nee

Opmerking(en)

Naam :

Adres :

Page 11: Dorpswijzer editie 1 2013

pagina 11

Dorpswijzer editie maart 2013 • jaargang 15

Vergaderingen Dorpsraad• 12 februari (aanvang 19.30 uur)• 21 maart (aanvang 19.30 uur)• 25 juni (aanvang 19.30 uur)• 10 september (aanvang 19.30 uur)• 15 oktober (aanvang 19.30 uur)• 19 november - jaarvergadering (aanvang 19.30 uur)

De leden van de DorpsraadLuc van PeteghemvoorzitterZandbergsestraat 14Telefoon 370 [email protected] Commissie(s)Verkeer en vervoerRecreatie

André de ClerqsecretarisIrenestraat [email protected]

Alfons VerdurmenJacintastraat 46Telefoon 635 509 [email protected]

Commissie(s)Verkeer

Karel Blanckaertwnd. voorzitterZandbergsestraat 41Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)GroenvoorzieningRecreatie

Ria van CampenZeestraat 8Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)Verkeer en vervoer

Paul MangnusDwarsstraat 5Telefoon 633 [email protected]

Commissie(s)Recreatie

Jos BuysroggepenningmeesterRozenstraat 36Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)WoningbouwRecreatie

Emma van de Walle Dorpstraat 24Jeugdlid

Monique Haest-Grob Zandbergsestraat 58 Telefoon 317753

Het laatste nieuws van de Dorpsraad leest u op dorpsraad.graauw.net.

Page 12: Dorpswijzer editie 1 2013

DorpswijzerDe dorpswijzer is een uitgave van Stichting Dorpsraad Graauw e.o. • p/a Zandbergsestraat 144569 TD Graauw • Internet: dorpsraad.graauw.net • E-mail: [email protected].

Fotografie: cover, pag. 8: Patrick Keizer, pag. 4: André de Winkel, pag. 5: team kruidentuin, pag. 7: sxc.hu Tekstredactie: Corine Kisling (www.kisling.nl)

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, gebruikt, gepubliceerd of opgeslagen in een gegevens(data)bestand worden, zonder voorafgaande schriftelijke toe-stemming van de uitgever.

Concept en realisatie: Keizer & Co webontwerp en dtp • Oude Kaai 16 • 4569 AB Graauw • www.keizerenco.nl