Dorpswijzer editie 1 2012

12

description

Het informatieblad van de Dorpsraad Graauw e.o.

Transcript of Dorpswijzer editie 1 2012

Page 1: Dorpswijzer editie 1 2012
Page 2: Dorpswijzer editie 1 2012

een woordje vooraf3

Kunstroute 20124

Nieuws6

Dag Graauw een succes8

Vergaderschema Dorpsraad11

Leden Dorpsraad11

Groeten uit Graauw8

Kruidentuin kan nu echt van start9

Page 3: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 3

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

Graauw sprankeltAls u dit leest is het zomeruur al ingegaan en zijn we lekker aan het tuinieren of dromen we van warme en lange dagen met de bijbehorende terrasjes.

Dat brengt me op het thema van het Droomtraject dat in 2011 een hoogtepunt beleefde met de Droommarkt. Inmiddels kunnen we er trots op zijn dat een paar ideeën al verwezenlijkt zijn. Zo heeft basisschool Ter Doest een hinkelbaan gekregen die door Rudy Dumez is geplaatst, heeft Graauwpromotions.nl het levenslicht gezien, en is onze kruidentuin in volle opbouw. Er worden ook wandelpaden aangelegd door de stichting Landschapsbeheer. Uiteraard zal het hier niet bij blijven. We werken verder aan de promotie van ons aller Graauw. Er zijn nog voldoende ideeën uit te werken waar we op dit moment misschien de mogelijkheden niet voor hebben.

Als ik schrijf ‘warme dagen’ denk ik uiteraard ook nog aan alle activiteiten die hier in het dorp georganiseerd worden. De Kunstroute bijvoorbeeld, de Dodenherdenking, Graauwrock, de kermis en de Zomermarkt die dit jaar op zondag 8 juli 2012 wordt georganiseerd door het vrijwilligersteam van Graauwpromotions.nl. En nog veel meer evenementen die ons dorp onderscheiden van alle andere dorpen in Zeeuws-Vlaanderen. We beginnen langzamerhand ook al na te denken over de viering van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen die zal plaatsvinden in 2014. Mocht u hier nog ideeën over hebben, horen of lezen wij die graag.

Ook nog even speciale aandacht voor Patrick Keizer die alweer een fotoreeks gemaakt heeft van Graauw in de maand maart om de buitenwereld te laten zien dat Graauw leeft! Patrick verkoopt een selectie hiervan ten gunste van het Gemeenschapshuis, meer info op www.groetenuitgraauw.nl.

Onze Dorpsraad is uitgebreid met nieuwe leden, aan het eind van deze Dorpswijzer vindt u de aangepaste lijst met leden. U kunt hen te allen tijde aanspreken met eventuele vragen en/of problemen. Dit kan op alle manieren, via mail, telefoon, een ouderwets briefje, of gewoon de deurbel.

Ten slotte wil ik u erop attenderen dat iedereen welkom is op onze vergaderingen en dat u ook iets ter tafel mag brengen. Alle gegevens van de vergadering vindt u verderop in deze Dorpswijzer.

U merkt het, Graauw is niet grauw, Graauw sprankelt dankzij u!

Luc van [email protected] 14Telefoon 37 00 18

een woordjevooraf

Page 4: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 4

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

Er was eens… een bruin café in Graauw waar we aan het praten waren onder het genot van….. We merkten op, dat er toch wel veel kunstenaars en kunstenmakers in Graauw en omgeving woonden. Jam-mer dat we met zoiets moois niets deden. En al pratend werd het idee van een Kunstroute geboren!

Wat later gingen we serieus kijken en bedenken wat mogelijk zou zijn. We wilden dit zonder te veel poespas zoals vergunningen en geldschieters en dergelijke doen. Dat betekende wel, dat we met vrijwilligers en de deelne-mers zelf de handen uit de mouwen moesten steken. Maar dat bleek geen probleem te zijn. In 2003 kwam de eerste Kunstroute Graauw van de grond met 25 deelnemers. En alles zonder dat er geld mee gemoeid was (op de grote posters na natuurlijk, die werden en worden nog steeds bekos-tigd door de horeca). Het werd een doorslaand succes!

RouteOnder leiding van een enthousiaste deelnemer werden er vlaggen ge-maakt met nummers. Iedere deelne-mer kreeg een vlag met nummer toe-gekend. Op de routelijst die ook werd gemaakt, kon het publiek dan zien welke kunstenaar onder welk num-mer meedeed. Op de vlag werd na-tuurlijk het mooie lettertype gebruikt, dat kenmerkend is geworden voor de Kunstroute Graauw, een eigen huisstijl. Ook werden er routeborden gemaakt die door vrijwilligers langs de route

werden geplaatst, zodat het publiek ook zo de weg gewezen werd. De vlaggen en borden worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt!

Wat en waarDe kunstenaars stellen hun werk een heel weekend tentoon op privéter-rein, zodat er geen vergunning nodig is. Geweldig hoe Graauwenaren hun garage, schuur of woonkamer be-schikbaar stellen aan deelnemers! De horeca draait een topweekend. Niet alleen stellen ook zij hun ruimte beschikbaar voor het werk van deelnemers, maar bovendien kan het publiek daar terecht voor een drankje en een hapje.

Kunstenaars/deelnemers kunnen gratis meedoen. Zij richten zelf hun ruimte in, ontvangen het publiek op eigen wijze en promoten hun werk naar eigen inzicht. Deelnemende kun-stenaars kunnen ook workshops ge-ven en werken verkopen. Het publiek heeft gratis toegang en krijgt een grote variëteit aan kunst aangeboden om te bekijken. Voor zowel jong als oud blijkt het een echt uitje te zijn!

Er zijn allerlei vormen van kunst te zien: schilderkunst, beeldhouwwerk, glaskunst, literatuur, muziek, toneel, fotografie, keramiek, batik- en viltwerk en nog veel meer. In de loop der jaren is de Kunstroute Graauw uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks gemiddeld 2.000 bezoekers telt. Het aantal deelnemende kunstenaars is gegroeid tot tegen de 80! Zowel deel-

nemers als toeschouwers komen niet meer alleen uit Graauw en omgeving, maar uit heel Zeeuws-Vlaanderen, “van den overkant” en tot ver uit Bel-gië. De Kunstroute Graauw heeft een reputatie van formaat opgebouwd: kunst en gezelligheid gaan hier hand in hand.

Goede doelDeelnemers vonden dat ze ook wel wat voor een goed doel konden doen. Toen is het idee van een veiling gebo-ren. Lees verder op pagina 5...

Kunstroute Graauw 14 en 15 april

Tekst: Saskia Molders

Page 5: Dorpswijzer editie 1 2012

De Kunstroute trekt altijd veel publiek.

pagina 5

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

In de loop der jaren heeft is dit op verschillende manieren gebeurd en zijn er diverse doelen verrijkt met het geldbedrag van de veilingop-brengst.

Inmiddels is een nieuwe vorm van een veiling ontstaan: De Vliegende Veiling. Kunstenaars die aan de veiling meedoen, stellen een werk tentoon in hun eigen ruimte (het wordt duidelijk aangegeven om welk werk het gaat) waar het publiek anoniem op kan bieden. Biedingen kunnen gedaan worden tijdens de Kunstroute Graauw. Het werk gaat uiteindelijk naar de hoogste bieder. Hij/zij krijgt een mooi kunstwerk in huis en steunt er tevens het goede doel mee.

Dit jaar gaat de opbrengst naar de plaatselijke basisschool voor kunstlessen van kunstenaars en workshops over wetenschap en techniek. De school is elk jaar nauw betrokken bij de Kunstroute Graauw en we willen de leerlin-gen zo warm maken voor kunst in allerlei vormen. Wie weet hoeveel kunstenaars/deelnemers er uit voortkomen! Want… de jeugd heeft de toekomst.

Wij hopen op een groot succes!

ThemaSinds enkele jaren wordt er jaar-lijks een thema aan de Kunstroute Graauw toegekend, waar kun-stenaars zich op kunnen richten. Hun werken hebben dan met dit thema te maken. Dit jaar hebben we gekozen voor: Kunst & Kind. Het staat iedere deelnemer vrij om daar iets mee te doen of niet. Net als voor de hele opzet van de Kunstroute Graauw geldt ook hier: vrijheid, blijheid!

WanneerDit jaar is het alweer de 9e editie die zal plaatsvinden in het weekend van 14 en 15 april. Er hebben zich al ontzettend veel kunstenaars aan-gemeld met zeer diverse disciplines en uiteenlopende kunstwerken. Er is voor elk wat wils! Ontzettend leuk om alles te gaan bekijken met bijvoorbeeld het gezin, familie en vrienden. Het wordt weer een hele happening op Graauw!

WebsiteWe hebben inmiddels ook eigen website: http://kunstroute-graauw.webklik.nl. Hierop is alle informa-

tie te vinden over de Kunstroute Graauw, zoals deelnemende kun-stenaars die iets over zichzelf ver-tellen en foto’s van kunstwerken.

DeelnameWie zich nog als deelnemer aan de Kunstroute Graauw wil aanmel-den, kan dat doen door een mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van: naam – dis-cipline (in 1 woord) – workshop ja/nee – tentoonstellingsadres.

Tentoonstellingsruimte ge-zochtDoor het hoge aantal aanmeldin-gen van kunstenaars zijn we nog op zoek naar ruimtes waar deelne-mers hun werk kunnen laten zien. Hebt u een ruimte (bv. schuur/garage) die u beschikbaar wilt stellen, horen wij dit graag. Bel 06-17506789 of mail naar [email protected]. U kunt ook een briefje in de bus doen bij Dorpsstraat 42.

Tot ziens op de Kunstroute Graauw 2012 op 14 & 15 april!

Page 6: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 6

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

NieuwsOp zaterdag 26 mei 2012 organi-seert tafeltennisvereniging St.-Aloysius haar traditionele rommelmarkt met ‘antiek’ en curiosa.

Bij goed weer op het speelplein van basisschool Ter Doest en bij slecht weer in het Gemeenschaps-huis te Graauw. Tijdstip: van 09.00 uur tot ± 15.00 uur.

SpullenVoor de rommelmarkt heeft de vereniging spullen nodig. Hiervoor doen ze een beroep op u. Hebt u nog oude spulletjes staan waar u niets meer mee doet, geef ze aan de verenigiging!

De opbrengst komt ten goede aan de club.

OphalenOp zaterdag 19 mei vanaf 9.00 uur wordt opgehaald op Zandberg, Graauw, Paal en Duivenhoek. Zet geen spullen buiten! Mensen van de vereniging zullen die dag bij u aanbellen met de vraag of u iets hebt voor de rommelmarkt.

Op Emmadorp, Langendam en Kruispolderhaven, Paalseweg, Me-loweg en Van Alsteinpolder wordt opgehaald na een telefoontje (zie nummers onder aan dit artikel).

Let op: » geen grote meubelstukken » geen witgoed (oude wasma-

chines, koelkasten, computers e.d.)

» geen vuilnis

Bent u op zaterdag 19 mei niet thuis, en wilt u toch iets opruimen, dan kunt u contact opnemen met 0114-635557 (Ad Knicknie) of 0626-548121 (Mark Staal). Men-sen van de vereniging komen dan alsnog langs om de spullen op te halen.

Bij voorbaat dank namens tafeltennisvereniging St.-Aloysius!

Evenals vorig jaar organiseert de Dorpsraad in samenwerking met de gemeente en plaatselijke instanties weer een aantal activiteiten in verband met de dodenherdenking.

Om 19.40 uur verzamelen we op het pleintje bij de Herberg waarna we in stilte vertrekken naar de begraafplaats alwaar een korte ceremonie wordt gehouden.

» 19.58 uur Taptoe » 20.00 uur 2 minuten stilte » 20.02 uur 1e en 6e couplet van het Wilhelmus

Aansluitend een korte toespraak door een notabele van de Gemeente Hulst, kranslegging, voordracht van enkele gedichtjes en gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Dodenherdenking - vrijdag 4 meiVrijheid geef je door

Rommelmarkt tafeltennisvereniging St.-Aloysius

Op zaterdag 14 april om 14.00 uur wil waterschap Scheldestromen samen met u het fietspad Graauw - Paal officieel openen.

We verzamelen net buiten de bebouwde kom bij Graauw. Twee waterschapsbestuurders, Sophie van ‘t Westeinde en Denis Steijaert, zullen daar een groep genodig-den kort toespreken.

Na de toespraken rijden de twee bestuurders plus een afgevaardigde van de

Dorpsraad mee met de koets van André Biddelo. Leerlingen van Ter Doest fietsen achter de koets aan.

Het fietspad wordt officieel geopend zodra de paardjes door het lint lopen en gevolgd worden door de koets en kinderen van de basisschool op de fiets daarachter. De koets en kinderen rijden tot aan de tweede boerderij, daar keren ze en gaan weer terug.

Opening fietspad Graauw - Paal

Page 7: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 7

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

Page 8: Dorpswijzer editie 1 2012

www.groetenuitgraauw.nl

pagina 8

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

Dag Graauw een succesSaamhorigheid, het bij elkaar brengen van mensen, een feestelijk begin van het nieuwe jaar, gezeligheid. Dat waren de uitgangspunten die de Dorpsraad Graauw en Graauw promotions voor ogen hadden. Hieruit is Dag Graauw geboren, een dag van en voor ons dorp.

Een enkeling had wat sceptische bedenkingen, maar die bleken onterecht te zijn. Dag Graauw is een groot succes geworden met een kleine 150 bezoekers over de gehele dag!

Er is met veel belangstelling gekeken naar demonstraties van o.a. de E.H.B.O en andere aanwezige verenigingen, en er is door de jeugd gretig gebruik gemaakt van de animatie en het

springkasteel.

Wij hebben als organisatie een succesvolle dag mogen afsluiten waarbij de inwoners van Graauw de gelegenheid hebben gekregen elkaar te leren kennen of bij te kunnen praten.

Ook is Dag Graauw een succes geworden voor de aanwezige verenigingen. Zo heeft de kruidentuin bijvoorbeeld tal van vrijwilligers geworven door hun demonstratie. Namens het bestuur van Graauw promotions nogmaals onze dank aan alle verenigingen, vrijwilligers en sponsors. Graag zien wij u allen weer terug op Dag Graauw 2013!

Op 1 juli 2011 is Patrick Keizer gestart met het eerste deel van het fotodagboek “Graauw. Beeld van een dorp.” Iedere dag tot en met 31 juli heeft hij dagelijks rond het middaguur, vanaf dezelfde locatie, een foto van de Dorpsstraat in Graauw gemaakt. Deel 2 is gemaakt van 1 november tot en met 30 november 2011. Deel 3 is tot stand gekomen van 1 tot en met 31 maart 2012 . Het laatste deel zal worden gemaakt van 1 tot 31 juli 2012. Het fotodagboek kunt u bekijken op www.patrickkeizer.com/fotodagboek.

Ansichtkaarten. Uit de 92 beschikbare foto’s wordt

een selectie van 10 foto’s gemaakt. Van iedere foto uit de selectie wordt een ansichtkaart gemaakt. De 10 ansichtkaarten worden ge-bundeld en tijdens de Kunstroute op het expositieadres in de Korte-straat verkocht.

De opbrengst van de verkoop wordt gedoneerd aan het Ge-meenschapshuis in Graauw.

Waarom het Gemeen-schapshuis als goed doel?Het Gemeenschapshuis is al een ouder gebouw (uit circa 1920) en kan het geld goed gebruiken voor onderhoud.

Het Gemeenschapshuis is ook de centrale plaats waar de Graauwe-naren bij elkaar kunnen komen. Door de opbrengst van de ver-koop van de ansichtkaarten te do-neren aan het Gemeenschapshuis, wordt het fotodagboek ook tast-

baar voor alle mensen in Graauw.

Bestel alvast uw kaarten

De bundel van 10 ansichtkaarten

kunt u nu al bestellen. 1 bundel

voor € 10,00. De bestelde kaarten

kunt u afhalen en betalen tijdens

de Kunstroute, op het expositie-

adres in de Kortestraat.

Bestellen is heel eenvoudig. Ga

naar www.groetenuitgraauw.nl en

vul het bestelformulier in. Of bel

tijdens kantooruren naar 635 157

om uw bestelling door te geven.

Page 9: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 9

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

De kruidentuin in Graauw kan nu echt van start gaan.De Gemeente Hulst geeft aan de Begoniastraat een stuk grond in bruikleen.Er staan al heel wat vrijwilligers klaar om aan de slag te gaan zo gauw het weer het toelaat.

U begrijpt vast al, dat we geen groot budget hebben.Daarom vragen we u om uw hulp.

» Hebt u nog tuingereedschap dat u niet meer gebruikt, maar dat nog wel goed is?

» Hebt u planten, die gezond zijn, maar waar u geen plaats meer voor heeft in uw tuin?

» Hebt u nog tuinmeubelen die - na een likje verf - weer mooi zijn?

» Hebt u nog straatstenen, stoeptegels, stoepranden e.d. voor de aanleg van paadjes?

» Hebt u nog (oude) stenen voor stapelmuurtjes? » Hebt u nog planken liggen voor het maken van

klimrekken voor planten? » Hebt u een oude sok met inhoud? Mag natuurlijk

ook.

U kunt ons allemaal helpen, ook als vrijwilliger, om in de tuin te werken. Wilt u liever schilderen of timmeren, er zijn allerlei klusjes te doen. Voorop staat: we moeten het samen doen en met plezier.

Wat krijgt u er voor terug?We willen een kruidentuin/siertuin voor alle inwoners van Graauw maken, waar het gezellig toeven is. Waar u een praatje kunt maken met een verre buurman/vrouw die u anders nooit ziet. Waar u kunt genieten van wat de natuur ons schenkt: keukenkruiden, geurplanten, mooie kleuren. Het klinkt mooi, maar het moet nog mooi worden. Geef ons een beetje de tijd (een paar jaar) en uw steun. We hopen u, ook in de beginperiode, eens te zien in de Begoniastraat. Er zal niet altijd iemand aanwezig zijn, maar het is een open tuin, waar u altijd welkom bent, kinderen onder begeleiding van volwassenen. Wilt u a.u.b. geen honden en geen fietsen e.d. meenemen in de tuin? Dit geldt natuurlijk niet voor uw rollator of rolstoel!

Wilt u meer weten?Géke Graaff Achtereindstraat 42tel: 63.31.16e-mail [email protected]

Annemarie TheunisseDorpsstraat 39e-mail: [email protected]

De kruidentuin kan nu echt van start gaan.

Page 10: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 10

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

Page 11: Dorpswijzer editie 1 2012

pagina 11

Dorpswijzer editie april 2012 • jaargang 14

Vergaderingen DorpsraadOp de onderstaande data komt de Dorpsraad bij elkaar. Alle vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het Gemeenschapshuis. Iedere vergadering begint om 20.00 uur.

• 8 mei 2012

• 26 juni 2012

• 11 september 2012

• 16 oktober 2012

Jaarvergadering 2012• 27 november

(let op: aanvang 19.30 uur)

De leden van de DorpsraadLuc van PeteghemvoorzitterZandbergsestraat 14Telefoon 370 [email protected] Commissie(s)Verkeer en vervoerRecreatie

Ria van CampenZeestraat 8Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)Verkeer en vervoer

Alfons VerdurmenJacintastraat 45Telefoon 635 509

Commissie(s)Verkeer

Karel Blanckaertwnd. voorzitterZandbergsestraat 41Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)GroenvoorzieningRecreatie

Paul MangnusDwarsstraat 5Telefoon 633 [email protected]

Commissie(s)Recreatie

André de Clerq Irenestraat [email protected]

Jos BuysroggepenningmeesterRozenstraat 36Telefoon 635 [email protected]

Commissie(s)WoningbouwRecreatie

Emma van de Walle Dorpstraat 24Jeugdlid

Monique Haest-Grob Zandbergsestraat 58 Telefoon 317753

Het laatste nieuws van de Dorpsraad leest u op dorpsraad.graauw.net.

Page 12: Dorpswijzer editie 1 2012

DorpswijzerDe dorpswijzer is een uitgave van Stichting Dorpsraad Graauw e.o. • p/a Zandbergsestraat 144569 TD Graauw • Internet: dorpsraad.graauw.net • E-mail: [email protected].

Fotografie & illustraties: cover, pag. 4, pag. 5: Patrick Keizer, pag. 9 team KruidentuinTekstredactie: Corine Kisling (www.kisling.nl)

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, gebruikt, gepubliceerd of opgeslagen in een gegevens(data)bestand worden, zonder voorafgaande schriftelijke toe-stemming van de uitgever.

Concept en realisatie: Keizer & Co webontwerp en dtp • Oude Kaai 16 • 4569 AB Graauw • www.keizerenco.nl