ditjesendatjes ? Web viewDaar word ik boos om: _____ Daar ben ik triest om: _____ Weet je waarom ik

download ditjesendatjes ? Web viewDaar word ik boos om: _____ Daar ben ik triest om: _____ Weet je waarom ik

of 33

 • date post

  25-Feb-2019
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of ditjesendatjes ? Web viewDaar word ik boos om: _____ Daar ben ik triest om: _____ Weet je waarom ik

(Mijn naam is_______________________________)

Dit werkboekje is bedoeld voor kinderen van het eerste leerjaar.

De kinderen kunnen er zowel in de klas als thuis mee aan de slag .

(H, jij daar!!!!Zal ik me even voorstellen? Mijn naam is Pluis de feestmuis. Natuurlijk ben ik een muis, dat zie je aan mijn lange staart en grote oren. Ik hou van kaas met vl gaatjes en van feestjes. Ik ben bang van poezen. Ik ga net als jullie naar school. Niet naar een gewone school natuurlijk, maar naar de muizenschool. Daar is alles heel klein: kleine bankjes, kleine stoeltjes, kleine boekjes, Ik zit net als jullie in het eerste leerjaar. Ik heb het boekje gemaakt waarin je nu aan het lezen bent. Wij gebruiken het onze muizenklas. In het boekje valt heel wat te beleven. Je kan er in lezen, werken en spelen. Als je in het boekje aan het werken bent, zal je nadenken over jezelf, over het leven en over alles wat er rond jou gebeurt. Natuurlijk moet je niet alles uit het boekje in n keer oplossen. Je mag kiezen wanneer je er wil in werken en waar je begint. Leuk h?! Ik zal jullie helpen om in het boekje te werken.Doei!Lieve muizengroetjes, Pluis)

(Hieronder zie je heel veel plaatjes met daarnaast een beetje uitleg. Bekijk goed de plaatjes en lees goed de uitleg. Want je zal de prentjes nog vaak zien in het boekje. )

Roep eens hl hard naar je mama of papa om te praten of om je te helpen lezen of om de woordjes juist te schrijven.

Vraag het aan de juf of meester. In de klas kan je ook samenwerken met je vriendjes en vriendinnetjes.

Lees de tekst

Praat er eens over met een vriendje

Schrijf iets

Teken iets

Knippen en plakken

(Je bent nu zes of zeven jaar, net als ik. Samen met je vriendjes zit je in het eerste leerjaar. Je wordt nu snel groot. Ik niet hoor, want ik blijf een kleine muis. Binnenkort zal je jezelf niet meer herkennen. Maar daarvoor heb ik een oplossing. We maken een boek waarin je leuke dingen van jezelf kan bewaren. Weet je hoe we zon boek noemen? een IK-BOEK)

Het is een boek is een boek waarin alles staat over jezelf. Het is jouw boek!

Leuk h?

Als je dan later hl oud bent en veel rimpels hebt, kan je zeggen aan je vrienden en vriendinnen:

Zie je, zo was ik toen ik zes jaar was.

(Hieronder heb ik een foto van mezelf gekleefd. Het zou wel hl leuk zijn moest jij hier ook een foto kleven of een tekening van jezelf maken. Onder de foto zie je een paspoort? Vul je de zinnetjes in? )

(Ik heet___________________________________________.In ben________________________________________jaar.Ik ben_______________________________________groot.Ik weeg_______________________________________kilo.De kleur van mijn ogen:_____________________________.Mijn haar is_______________________________________.)

(Op dit blaadje maken we een afdruk van onze lippen. Dat is heel makkelijk. Ik vertel jullie hoe het moet. Daarna zal je ook nog een aantal zinnetjes moeten invullen. KUS KUS KUS KUS )

Je sluipt naar mamas kamer en neemt de lippenstift. Doe een beetje lippenstift op je lippen en stof het terug in het kastje, ssshhhhhhtttt!!

(2 Zeg o en kus) (1 Kus het papier.)

(Dit zijn mijn lippen!)

(4 Zeg aa, kus) (3 Knijp je lippen dicht. Kus.)

Nu kan je ook iemand zoenen waar je hl vl van houdt!

Vul de zinnetjes aan.

Ik met mijn mond, met mijn tong en met mijn stembanden.

Soms zeg ik lieve dingen zoals______________________________________________________

______________________________________________________________________________.

Maar soms zeg ik ook dingen die mensen niet zo graag horen_____________________________

______________________________________________________________________________.

Ik met mijn mond, met mijn tong en mijn stembanden.

Ik zing hl graag, het liefste_______________________________________________________

______________________________________________________________________________.

En deze muziek ik zeer graag:_________________________________________________

______________________________________________________________________________.

(Zie je mijn handen? Ik heb er net als jullie twee. Aan elke hand heb ik vijf vingers. Jij ook? Tel ze maar eens!Zullen we samen eens een afruk maken van onze hand? Nu maken we samen een afdruk van onze hand. Je legt de hand waar je niet mee schrijf op het blad, je vingers mooi open. Je neemt een potlood en tekent rond je hand.)

Leg nu n voor n je duim en vingers op een stempelkussen (het kan ook met een beetje verf zonder water). Zet je vingerafdruk op de juiste plaats in je hand.

Zorg maar dat de politie je niet opspoort! Zij sparen ook vingerafdrukken, zoals van een boef.

Mijn handen dienen om te wuiven,________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

(Ik heb allemaal hl vl korte, grijze haartjes. Welke haren heb jij? Bruin, blond, lang of kort? Knip een klein stukje haar af en kleef het onder de hoed. )

Kijk niet scheel

knip niet te veel!

Plak hem hier

op het papier.

(Zie je het prentje hierboven? Dat is een tekening van mijn mond als ik lach. Ik heb nog melktandjes, maar ik krijg ook al nieuwe tanden. Ik heb wel niet zoveel tandjes als jullie. Dat komt omdat ik vl kleiner ben dan jullie. Neem een spiegel en kijk naar je tanden. Zie jij ook je melktandjes? Kijk ook eens bij je vriendjes. Zien jullie ook dat mijn tandjes nog mooi wit zijn? In de brief hieronder vertel ik hoe je ervoor kan zorgen dat ook jouw tandjes zo wit blijven. Op de volgende pagina staat ook een leuke kleuroefening. )

(Poets je tanden 2 keer per dag.Poets altijd 2 minuten je tanden.Poets zachtjes heen en weer. Poets de binnenkant en de buitenkant van je tanden.Zorg dat alle plekjes mooi zijn.Spoel tussen het poetsen je mond met een beetje water. Dat doe je door bolle wangen te maken. Neem af en toe eens een nieuwe tandenborstel. Vergeet ook de tandjes van je lievelingsbeer niet te poetsen h. En al je niet veel zin hebt om je tandjes te poetsen, zing dan eerst eens het tandenpoetslied. ) (http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031204_tanden02)

Het tandenpoetslied

Tanden poetsen, tanden poetsen poets maar goed, poets maar goed! poetsen, poetsen, poetsen, poetsen, poetsen, poetsen, Zo is het goed zo is het goed

In het midden staat een gezonde tand.

Kleur de dingen die goed zijn voor je tanden.

(Piep, piep! Hier ben ik weer. Ik heb een vraagje? Hebben jullie ook zoveel speelgoed thuis? Waar speel je het allerliefste mee? En wat vind je helemaal niet leuk om mee te spelen? Ga samen met je vriendjes in de kring zitten om hierover te praten. )

Maak in het vak een tekening van het speelgoed waar je het liefst mee speelt.

(Liefste sterretje. Ik heb heel veel wensen. Ik wens een groot stuk kaas, heel veel vriendjes om mee te spelen en een leuk huisje. En ik wens ook dat iedereen over de hele wereld gelukkig is.Ik heb veel wensen h. Heb jij er ook zoveel? Wel, je mag nu al je wensen opschrijven in de hartjes. )

(Ik wens dat_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________)

(Ik wens _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________)

(Ik woon in een heel klein huisje in de Muizenstraat nummer 6. Dat ligt in de gemeente Kaas. Het postnummer is 9009. Vul jij ook je adres in op het kaartje? Misschien kom ik je dan wel eens bezoekenMaak ook een tekening van je huis. Zo kan ik al van ver zien waar je woont.)

(Dit is het adres van mijn huis:Straat________________________________Nummer_____________________________Stad/gemeente________________________Postnummer__________________________)

(Nu is het tijd om eens naar jezelf te kijken.Neem een spiegel en kijk eens naar jezelf. Zie je hoe mooi je bent? Wuif eens naar jezelf. Trek nu vele gezichten. Raar h? Teken dan gezichtjes in de hoofdjes hieronder. )

Daar lag ik mee:

_________________________

Daar word ik boos om:

_________________________

Daar ben ik triest om:

_________________________

(Weet je waarom ik altijd grijs ben? Dat komt omdat ik geen kleren draag. Ik heb een dikke grijze vacht, ik heb dus altijd lekker warm.Maar jullie dragen natuurlijk wel kleren. Praat eens met je vriendjes over welke kleren je graag draagt en welke niet.Daarna neem je een tijdschrift. Daar knip je de kleren uit die je graag ziet. Je kleeft ze in het grote t-shirt.)

(Weet je wat er in mijn kleine muizenhoofdje zit? Verstand. Dat hebben jullie ook. Ik zou er een tekening willen van maken, maar dat is nogal moeilijk.Los de oefeningetjes hieronder op, dan zal je iets meer weten over wat verstand nu eigenlijk is. )

Met mijn verstand kan ik: spreken, denken, iets verstaan, _________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

Maar ook ik maak soms foutjes hoor.

Iedereen kan eens missen. Jij ook??

Daar moet je helemaal niet bang om zijn hoor.

Want we gaan naar school om te leren.

Foutjes m