Diploma Veilig Internet - Accrete PCO Van elke band of popster is een fanclub op internet. Je kunt...

download Diploma Veilig Internet - Accrete PCO Van elke band of popster is een fanclub op internet. Je kunt dan

of 14

 • date post

  10-Aug-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Diploma Veilig Internet - Accrete PCO Van elke band of popster is een fanclub op internet. Je kunt...

 • Diploma Veilig Internet

  Lesboek Niveau II

  © copyright

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom

  Het lesmateriaal van het Diploma Veilig Internet kan gratis worden gedownload vanaf de website: www.diplomaveiliginternet.nl. Dit betekent echter niet dat het materiaal helemaal rechtenvrij is geworden. Het lesmateriaal wordt vrijgegeven door middel van een zogenaamde Creative Commons licentie. Er zijn verschillende licenties die de gebruiker verschillende rechten geven. Voor het Diploma Veilig Internet is gekozen voor de licentie: Naamsvermelding- NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken. Dit betekent dat de gebruiker het werk onbeperkt mag kopiëren, verspreiden, tonen en op- en uitvoeren. Maar de gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken en de gebruiker mag het werk ook niet bewerken.

  De voorwaarden staan hieronder vermeld. De volledige tekst van de licentie is te vinden op www.creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/nl/legalcode.

  Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.5 Nederland

  De gebruiker mag:

  • het werk kopiëren, verspreiden, tonen en op- en uitvoeren • Onder de volgende voorwaarden:

  Naamsvermelding. De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden.

  Niet-commercieel. De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Geen Afgeleide werken. De gebruiker mag het werk niet bewerken.

  • Bij hergebruik of verspreiding dient de gebruiker de licentievoorwaarden van dit werk kenbaar te maken aan derden. • De gebruiker mag uitsluitend afstand doen van een of meerdere van deze voorwaarden met voorafgaande toestemming van de rechthebbende.

  Het voorgaande laat de wettelijke beperkingen op de intellectuele eigendomsrechten onverlet.

  Dit is de vereenvoudigde (human-readable) versie van de volledige licentie.

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde

  Sem, Nienke, Erik en Shanti 5

  Hoofdstuk 1 9 Ik surf veilig! 9 Wat is internet? 9 Heb je zelf wel eens iets opgezocht op internet? 10 Wat is een zoekmachine? 11 Wat zijn zoekwoorden? 11 Is alles waar? 12 Welk dier bestaat niet? 13

  Hoofdstuk 2 15 Wat is e-mail? 15 Ongewenst of niet? 15 Wachtwoord kraken 17 Wachtwoord tips 18

  Hoofdstuk 3 21 Wie ben jij op internet? 21 Tips 21 Nickname 22 Een eigen homepage 23 Stripverhaal 24

  Hoofdstuk 4 27 Blijf lekker buiten 27 Wat doet het virus dan? 28 Ik wil geen virussen op de computer 29 Informatie zoeken 30 Inbrekers op je computer 30 Help, mijn computer is stuk 31 Spionnen op de computer 31

  Hoofdstuk 5 35 Gewoon doen! Of toch niet? 35 Pas op! 35 Website voor volwassenen 37

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  Hoofdstuk 6 39 Digitaal pesten 39 Is digitaal pesten anders dan gewoon pesten? 39 Kraken om te pesten 40 Foto 41 Ga toch weg 42 Los het niet alleen op 42 Blokkeren 43

  Hoofdstuk 7 47 Lang, langer, langst! 47 Wat dan? 47 Zet ze recht! 48 Muizen 49 Bewegen achter de computer mag 49 En toen… 50

  Hoofdstuk 8 53 Internet is cool! 53 Wat doen zij? 53 Als ik de baas van internet was 54 Heel belangrijk 54 Examen 55

  Moeilijke woordenlijst 57

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  Sem - Nienke - Erik - Shanti

  Dit zijn wij

  Sem

  Hoi, ik ben Sem. Ik zit op voetbal en ben fan van Oranje. Het liefst speel ik buiten. Meestal ben ik aan het voetballen met vrienden. Soms ga ik internetten. Dan speel ik het liefst een voetbalspelletje. MSN heb ik niet. Ik e-mail wel af en toe met vrienden of met mijn opa en oma. Mijn favoriete websites zijn natuurlijk voetbalwebsites. Ik weet nog niet zo heel veel van internet. Dat is best lastig. Als ik een website zoek op internet, kan ik nooit de goede vinden. Heel vervelend. Gelukkig willen Nienke, Erik en Shanti me wel helpen als ik ga internetten. Laatst klikte ik ergens op en toen moest ik eerst bellen om verder te kunnen spelen. Dat vond ik zo raar. Ik krijg ook wel eens hele vreemde e-mail. Daar staat dan in dat je het bericht moet doorsturen naar al je vrienden, anders gebeurt er iets ergs. Ik heb het maar weggegooid. Je zult me af en toe wel moeten helpen. Ik weet nog niet zo veel van internet.

  Cu (betekent ‘ik zie je’ volgens Erik)

  Sem

  Nienke

  Hi, ik heet Nienke. Mijn bijnaam is teigetje. Ik zit veel op MSN. Dan chat ik met vriendinnen uit de klas. Ik heb ook een paar mensen op MSN die ik ken van de vakantie. Dat is leuk. Als ik niet aan het internetten ben, ga ik vaak met vriendinnen buiten spelletjes doen. Ik zit ook op Streetdance. Dat is echt heel leuk. En op internet is ook heel veel te vinden over Streetdance. Dan kun je opzoeken waar er les is of waar een wedstrijd is. Ik ben al van alles tegengekomen op internet. Weet je, van die schermpjes waar in staat dat je moet klikken en geld kunt verdienen. Geloof jij dat? Oja, ik heb ook een eigen mobieltje. Dat heeft nog bijna niemand uit de klas, maar ik lekker wel. Ik moet het beltegoed zelf betalen van mijn zakgeld. Dat vind ik jammer. Nu heb ik wel genoeg verteld.

  Grtz (betekent groetjes) teigetje Nienke

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  Sem - Nienke - Erik - Shanti

  Erik

  Heay, ik ben Erik. Nickname Wizzy. Ik weet alles van internet. Echt waar. Mijn moeder werkt bij een computerbedrijf en ze heeft me alles geleerd. Ik kan zelfs een eigen computer bouwen. Soms ga ik met m’n vrienden buiten spelen, maar het liefst zit ik toch achter de computer. Op internet speel ik het liefst spelletjes met vrienden. Als ik uit school kom ga ik gelijk internetten. Dan spreek ik af met anderen op MSN of we gaan met z’n allen online spelletjes spelen. Als je spelletjes gaat zoeken op internet kom je rotzooi tegen, niet normaal meer. Dat moet je gewoon wegklikken. Je weet wel, dat kruisje in zo’n rood vakje. Je ziet het vanzelf wel. Ik heb samen met mijn moeder de computer van mijn opa en oma geïnstalleerd. En ik heb ze geleerd hoe ze moeten internetten. Wie moet het ze anders leren? Als je iets wilt weten, dan moet je me maar mailen. erik@di plomaveiliginternet.nl .

  Wizzy Erik

  Shanti

  Shanti is de naam. MissShnt eigenlijk. Zo heet ik op MSN. Ik surf niet zo heel veel op internet. Ik vind het een beetje eng. Je weet nooit wat je tegenkomt. Het liefst zit ik samen met vriendinnen te internetten. Dat is veel leuker dan in je eentje. Weet je wat wel heel leuk is op internet? Fanclubs. Van elke band of popster is een fanclub op internet. Je kunt dan leuke foto’s downloaden. En ook muziek. Soms gaan mijn vriendinnen en ik chatten op een chatbox. Er zijn wel vaak mensen die zitten te schelden op een chatbox. Dat vind ik zo stom. Het meeste zit ik op meidensites waar je leuke spelletjes kunt doen. Ik e-mail ook veel met mijn familie. Die woont heel ver weg. Maar als we mailen, dan lijkt het of ze heel dichtbij zijn.

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  Sem - Nienke - Erik - Shanti

  Ik krijg soms rare e-mails. Dan willen ze iets verkopen ofzo, denk ik. Ik weet niet wat er gebeurt als je er dan op klikt. Als ik niet aan het internetten ben, dan ben ik het liefst met mijn vriendinnen buiten.

  Bye MissShnt

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II - bladzijde �

  diploma veilig internet - lesboek

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II hoofdstuk 1 - bladzijde 9

  Hoofdstuk 1

  Moeilijke woorden kun je terugvinden

  op bladzijde ��

  Ik surf veilig!

  Deze lessen gaan over veilig internetten. Wat is veilig internetten? Hoe zorg je ervoor dat je kunt surfen zonder vervelende dingen mee te maken? Dat leer je allemaal in deze lessen. Bij het lesboek hoort een werkschrift. In het werkschrift kun je de opdrachten maken.

  Dit zijn Sem, Nienke, Erik en Shanti. Ze zitten op de basisschool. Je zult ze in de lessen steeds tegenkomen. Ze maken van alles mee op internet. En soms hebben ze jouw hulp nodig. Ze hebben op bladzijde 5, 6 en 7 een stukje over zichzelf geschreven.

  Wat is internet?

  Internet lijkt op een grote bibliotheek. In de bibliotheek staan allemaal boeken met bladzijden en op internet staan allemaal websites met webpagina’s. De websites staan op grote computers. Zo’n speciale computer wordt een server genoemd. De server is dus eigenlijk de bibliotheek. De servers staan over de hele wereld, net zoals overal bibliotheken zijn en ze zijn allemaal met elkaar verbonden door grote kabels en satellieten. Je kunt van alles vinden op internet. Over elk onderwerp is wel een website gemaakt.

 • je bent nu hier: Lesboek Niveau II hoofdstuk 1 - bladzijde 10

  Ik surf veilig!

  Er zijn nog veel meer verschillende browsers. Bijvoorbeeld Netscape

  en Opera.

  Van het woord Google is zelfs een werkwoord gemaakt. ‘Ik ga even

  googlen’. Door de komst van

  internet onstaan ook ineens heel veel nieuwe

  woorden.

  Voorbeelden van startpagina’s:

  kinder.startpagina.nl, dieren.startpagina.nl

  Er zijn niet alleen websites uit Nederland. Maar van alle landen van de wereld. Je kunt op internet heel veel informatie vinden. Informatie voor een werkstuk, sport, hobby’s, vakantie, maar ook leuke spelletjes, plaatjes en fanclubs.

  Elke website is een boek op internet. Je kunt door