Dilemma II - Taal en Oorlog

download Dilemma II - Taal en Oorlog

of 52

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  233
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Jan Bogaert en Michiel Verplancke Scriptoren 14-15

Transcript of Dilemma II - Taal en Oorlog

 • STUDENTENBLAD VAN DE BLANDIJN/ GENT/ NOVEMBER 2014/ EDITIE 2

  DILEMMA

  V.U. JAN BOGAERT & MICHIEL VERPLANCKE

  TAAL EN OORLOG

 • 2/ dilemma

  Zet je budget op de kaart!

  Maak kennis met de KBC-Prepaid Kaart: de betaalkaart waarop je eerst een

  som geld zet en waarmee je achteraf betaalt, wereldwijd n online. Je budget

  staat op de kaart en je geeft niets meer uit dan je vooraf hebt gepland.

  Geen rode cijfers of verrassingen aan het einde van de maand. Handig als

  je een doorgewinterde webshopper of een reisliefhebber bent. Mogelijkhe-

  den genoeg! Wil je meer informatie? Surf naar www.kbc.be/prepaidkaart.

  Of kom eens langs in je KBC-bankkantoor.

  KBC. Wij spreken uw taal.

  www.kbc.be/prepaidkaart

  KBC-Prepaid Kaart

 • 3/ dilemma

  De preses preekt

  Mijn schrijven is mijn oorlog. Ik duik in mijn loopgraaf om mijn eigen gebrek aan creativiteit genadeloos af te knallen, terwijl een gebrek aan inhoud me langs achter besluipt en zijn roestige mes wel duizend keer in mijn rug ploft. Ik gooi granaten in het rond en schiet niets anders dan mijn eigen ruiten in. Een ongericht bazookaschot knalt een arme vogel uit de lucht en een half verschroeid veertje dwarrelt tot voor mijn voeten. Het was in dat moment dat ik besefte waar de veer in het Filologica-schild voor stond; schrijven is als oorlog.

  Studeren is als oorlog. Ik verstop me ach-ter een naaldboom en schiet mijn 9mm leeg in de hoop Jrgen Pieters te raken, maar zijn humor ontwapent me. Na da-gen rond te zwerven zonder slaap, moet ik nu in het heetst van de strijd wakker blijven. Echter, onze geerde decaan, de heer Marc Boone, bekogelt me met zijn historische feiten en ik verlies volledig het bewustzijn. Tot zover mijn examens, denk ik, terwijl ik bezwijk onder de Red Bull-druk op mijn aortaklep.

  Wanneer ik bijkom, ben ik gegijzeld door de GIT-trajecters. Vreemd soort volk, als ik dat mag opmerken. Altijd kleine oog-jes, stinkend naar alcohol, steeds vrolijk, behalve voor 12u s middags. Verschrik-kelijk vind ik dat soort mensen. Plots zie ik iemand die lijkt op Jan Bogaert, dat rare schrijfheerschap van Dilemma. Hij is GIT geworden, verdorie. Maar hij kent me en hij redt me, de dwaas, dus een bevrijde ik sabelt hem neer. Ik ben niet graag men-sen iets verschuldigd, weetjewel. Straks denkt men nog dat ik collaborateur ben. Gelukkig krijg ik net op dat moment een

  telegram van Michiel Verplancke; DI-LEMMA. LEEFT.

  En na al dat ge-oorlog, geharrewar en gehakketak, vraag ik mij het volgende af: als Schrijven Oorlog is en, alvast in mijn casu, Schrijven ook Gezever is, is Oorlog dan ook Gezever (S=O, S=G => O=G)? Gelukkig studeer ik aan de Blandijn en hoef ik me niet langer met formules of lo-gica bezig te houden.

  Om dan net iets meeron topic te schrij-ven: ik was alvast opgetogen over een Di-lemma in het teken van Den Oorlog; het geeft ons, filologici en filologicae (thats right), een kans om te verbroederen met onze wit-groene Geschiedkundige vrien-den, en onze paars-gele vrienden van de archeologie. Bovendien lijken we zo soci-aal bewuster dan we eigenlijk zijn, wat al-tijd mooi meegenomen is. Verder hoop ik

  dat jullie, lezers, ook van deze Dilemma-editie weer kunnen genieten zoals Robert Capa genoot van eenvintageHemingway met 50 liter rode wijn.

  Terwijl ik, als jullie heiland, een einde brei aan dit geweldige schrijfsel, gevuld met spanning en cultuur, stormt Jacques van Keymeulen mijn kamer binnen en roept hij: Dus jij dacht dat je geen for-mules meer nodig had? Hier heb je wat segmentstructuurcondities!, en hij gooit de cursus Nederlandse Taalkunde II: Fo-netica en Fonologie duusd hard tegen mijn mombakkes. Mijn schrijven is, zoals u leest, nog steeds een oorlog.

  De Preses preekt niet langer, want u bent dat waard.

  Joachim Schol

 • 4/ dilemma

  10/interviewCharles Ducal & Jokke Schreurs "Pozie moet iets hebben van muziek" 10

  inho

  ud 6/focus"War, what is it good for?

  16/erasmiciBert Cambier in Limerick 16

  17/culturamaLiteratuurlijkWar Poetry 18

  TaalkundeEen bachelorpaper over het Afrikaanse woord glo 19Toal en Oorlog 20Etymologisch verantwoorde leenvertalingen? 21

  Nunc est scribendum 23 Over vroeger en nuGent in WO I 27

  NoisePunk en Nazisme 30Het Interbellum 32The LOUDNESS War 34Recensie: BRNS - Patine 36

  CinematiquePompeuze propaganda 37Hypothesis Now: Tarantino 41

  Bhne Recensie: 14-18, de musical 41

  PhotomatonFotoprutserij aan het front 42Versla de witten met een rode wig 45

  47/extraApologie: literatuurwetenschap 47Ceci est une fiction 49

  3/inleidingDe preses (s)preekt Inhoudstafel 4Scriptoriaal 5Colofon 5

  7

  3

 • 5/ dilemma

  colofonscriptoriaal

  /V.U. Jan Bogaert en Michiel

  Verplancke, scriptoren Filologica,

  Blandijnberg 2, 9000 Gent

  /HoofdredactieJan Bogaert

  Michiel Verplancke

  /VormgevingLaurens DeBlock

  /CorrectorenJan BogaertKaren Cruyt

  Laurens DeBlockLucas De Corte

  Matthias Van de VeldeMichiel Verplancke

  /RedactieMadelon Bakx

  Jan BogaertBert Cambier

  Lennert De BackerLucas De Corte

  Guinevere De RaymaekerFlorian DerooBen De Smet

  Ruben De VuystAn Dijvie

  Marcel FransaertRosanne Moreels

  Geert OngenaLucas RabaeyJordy Sabels

  Joachim ScholBerten Schreurs

  Quentin SoenensCharlotte Van AckerKarel Van OoteghemMichiel Verplancke

  /Oprechte dankbetuiging aanCharles DucalJokke Schreurs

  WoordenWatertjes

  RedditPizza van de cafetaria

  /Oprechte middelvinger aanOorlog

  Deadlines as usual

  Liefste lezertjes,

  We leven in goede tijden. Sure, we moeten wat meer gaan betalen voor ons onderwijs en wat langer werken voor ons pensioen, maar toch leven de Belgen in een vredevol era omgeven door regenbogen en suikerspinnen. Binnenkort is het echter 11 november en herdenken we de slachtoffers van den grooten oorlog, die een eeuw geleden onze contreien naar de vernieling blies. Oorlog is iets van alle tijden, we mogen van geluk spreken dat we al zeker vijftig jaar van een oorlogvrij westen mogen spreken. Zoals altijd hebben grote maatschappelijke gebeurte-nissen weerslag in de taal van het volk, en de taal van diegenen die zich hoger dan het volk wanen. Vandaar dat we het interessant vonden om onze focus in teken van Taal en Oorlog te plaatsen.

  Over taal en oorlog weten ook Charles Ducal, Dichter des Vaderlands, en Jokke Schreurs, uitmuntend gitarist, wel wat te vertellen. We interviewden deze gengageerde linkse ratten over Ducals gedicht Soldaat 1914 en over hun samenwerking. Schreurs transponeert Ducals Pozie namelijk tot muziek op een voortreffelijke manier. Beiden konden het, met dit thema, ook niet laten om Gaza erbij te betrekken.

  Onze goede vriend Friedrich Nietzsche sprak eens: De oorlog is de winterslaap voor de cul-tuur. Gelukkig is ze ondertussen weer klaarwakker in onze culturama, waarin we onder an-dere doldwaze Tarantino-hypothesen stellen, een blik werpen op War Poetry en het verband tussen punk en nazisme nuanceren. Ook literair talent laat Dilemma niet ongemoeid; drie kortverhalen, gebaseerd op waargebeurde feiten, kleuren onze nunc est scribendum.

  Tot slot meent u zich misschien nog wel te herinneren dat (ldb) in de vorige editie van Dilem-ma een opiniestuk schreef over de klucht die men pleegt te noemen literatuurwetenschap. Omdat discussie en polemiek niet vreemd is bij literatuurstudenten sprong (bds) onmiddellijk achter zijn typemachine (de hipster) en maakte gretig gebruik van zijn recht van antwoord.Wij vinden het alleszins allemaal best geslaagd.

  Yours truly, Lord Jan of Evergem en Sheikh Michiel of Sint-Niklaas

 • Focus

 • 7/ dilemma

  focus

  Focus

  Absolutely nothin! Met schijnbare uitzondering van het lexicon. Iedereen kent door de Tweede Wereldoorlog het nazisme, de Blitzkrieg, de U-Boot, het concentratiekamp, de atoombom En deze woorden bestaan natuurlijk ook in andere talen (Nazismus, Blitzkrieg, U-Boot, Konzentrationslager, Atombombe en Nazism, Blitzkrieg, U-boat, concentration camp, atomic bomb, ).

  Tijdens oorlogen ontstaan er wel eens nieuwe woorden en dat hoeft ons niet te verbazen, gezien taal snel verandert in onstabiele omgevingen. Dat is een van de redenen waarom het IJslands zo archasch gebleven is (door de stabiele omgeving waarin het IJslands zich bevindt: een ei-land dat door weinig mensen bewoond is en door nog minder mensen gestoord wordt). Tijdens de Grote Volksverhuizing (zowat tussen de vierde en zesde eeuw na Christus) of de Vikingentijd (ca. achtste tot elfde eeuw) was het veel waarschijn-lijker dat er veel ingrijpendere taalveran-deringen gebeurden. Daarvan is het Oud-deens (dat sinds de negende eeuw enorm snel veranderde) een van de beste getui-genissen.

  Dat oorlog voor nieuwe woorden zorgt (bvb. torpedo, tank, straaljager, machi-negeweer, machinepistool, artillerie, hou-witser, ), wisten we eigenlijk allemaal passief al. Wat we niet altijd doorhebben is dat termen die vroeger militair van ori-gine waren, soms zo niet meer bekeken worden. We geven hieronder een aantal voorbeelden om dit fenomeen te verdui-delijken. Indien niet anders vermeld, zij