Digital Playground seizoensbrochure Rotterdam

download Digital Playground seizoensbrochure Rotterdam

of 16

 • date post

  25-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  4

Embed Size (px)

description

In deze brochure ziet u het Rotterdamse aanbod van Digital Playground. Kom meer te weten over de Webwalk en onze workshops.

Transcript of Digital Playground seizoensbrochure Rotterdam

 • 2011:20122011:2012

 • praktische media-educatieIedereen wordt elke dag geconfronteerd met media; reclameborden op straat, films op internet, WhatsApp op je smartphone en gratis kranten in het openbaar vervoer. We vinden het vanzelfsprekend, maar er gaat een hele wereld achter schuil. Een wereld waar een hoop te ontdekken is!

  Digital Playground is ht centrum voor praktische media-educatie. Sinds 1998 leveren wij jaarlijks een bijdrage aan de mediawijsheid van duizenden jongeren. Om kritisch met media om te gaan, moet je weten hoe media wordt gemaakt. Vanuit deze overtuiging stimuleert Digital Playground jongeren bewust en creatief te zijn in hun mediagebruik.

  Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een bepalende hoofdrol spelen. (Bron: Raad voor Cultuur)

  Het programma van Digital Playground bestaat uit onze educatieve tool, de Webwalk, en een workshop van een dagdeel. De leermid-delen van Digital Playground zijn altijd praktisch van aard, zodat leerlingen er gemakkelijk mee kunnen werken.

  De workshop van Digital Playground wordt op school voorbereid. Met onze educatieve online tool, krijgen jongeren kennis over (het gebruik van) media. Tijdens de workshop maken leerlingen zelf een film- of fotowerkstuk en leren zij nieuwe vaardigheden. De Webwalk kan ook ter reflectie worden gebruikt. Leerlingen worden in deze fase gestimuleerd na te denken over wat zij hebben gemaakt en wat zij hebben geleerd. Na afloop van het programma hebben leerlingen genoeg informatie om hun mening over media-uitingen beter te kunnen vormen en media op een meer bewuste manier te gebruiken.

  1

 • Digital Playground legt in haar programmas de nadruk op het ontwikkelen van de volgende competenties:

  Creativiteit Leerlingen worden tijdens het gehele programma aangemoedigd creatief te werk te gaan. Digital Playground wil jongeren helpen zichzelf op een creatieve manier uit te drukken en wijst hen op de mogelijkheden die media biedt. Samenwerken Leerlingen werken samen in de voorbereiding en tijdens de workshop. Zij bedenken samen een idee en helpen elkaar bij de uitvoering daarvan. OordeelsvormingLeerlingen leggen verbanden, maken afwegingen en vormen standpunten. Het programma stimuleert jongeren zelf een mening over (het gebruik van) media te vormen.

  WOrkshOpBij Digital Playground gaan jongeren zelf aan de slag! In n dagdeel maken leerlingen zelf een film- of fotowerkstuk. De workshop is bedoeld als kennismaking met het maken van media. De themas sluiten aan op de belevingswereld van jongeren. In samenwerking met diverse kunstinstellingen zorgt Digital Playground voor een aan-sprekende, culturele inhoud van de workshops. De workshops zijn een zeer geschikte activiteit voor CKV en passen ook bij vakken als Nederlands en Maatschappijleer. Digital Playground biedt voor elk leerjaar en onderwijsniveau, vanaf VMBO, geschikte pro-grammas. De inhoud van het programma is aangepast naar verschillende leerniveaus.

  De workshop begint met een korte introductie. Onder begeleiding van onze work-shopleiders maken de leerlingen vervolgens in tweetallen hun eigen opnamen. De workshopleiders geven uitleg over de opdracht en het gebruik van de apparatuur. Zij coachen de jongeren en moedigen hen aan hun creativiteit te uiten. In het tweede deel van de workshop werken de leerlingen in duos achter de computers. Eerst oefenen zij met de DPtutorial, deze software is speciaal door ons ontwikkeld als hulpprogramma om de basisbeginselen van het film- en foto-bewerkingsprogramma te leren. Geheel zelfstandig monteren de leerlingen in eigen tempo hun film- of fotowerkstuk. De workshopleiders zijn altijd in de buurt om te helpen.

  Bij de afsluiting van de workshop bekijken de leerlingen hun eigen werkstuk en dat van hun klasgenoten op een groot projectiescherm. Direct na de workshop worden alle werkstukken op onze website gepubliceerd. Leerlingen kunnen hun werkstuk op een later moment nog eens terugkijken en via sociale netwerken met vrienden en familie delen.

  2

 • WeBWaLkDe Webwalk is een online educatieve tool van Digital Playground en maakt onderdeel uit van het volledige programma. Een Webwalk neemt leerlingen mee langs een route op internet en vraagt ze daar op verschillende webpaginas iets te lezen, te bekijken of te beluisteren. Om de kennis van leerlingen te toetsen, wordt hen tussentijds een aantal vragen gesteld. De Webwalk is geschikt voor elk leerniveau, als docent kiest u zelf op welk niveau de leerlingen de Webwalk doorlopen.

  Elke workshop heeft een eigen Webwalk ter voorbereiding en ter reflectie. De voorbereidende Webwalk geeft de leerlingen achtergrondinformatie en helpt hen vooraf actief over de opdracht na te denken. Deze voorbereiding helpt leerlingen in de workshop een optimaal resultaat te behalen. De Webwalk ter reflectie laat leerlingen hun eigen werkstuk nogmaals bekijken. Vervolgens beoordelen zij het werkstuk van henzelf en van hun klasgenoten.

  De Webwalk is voor zowel leerlingen als docenten gemakkelijk in gebruik. Via het ingebouwde leerlingvolgsysteem kunt u de voortgang van leerlingen bijhouden en hun resultaten beoordelen. De Webwalk is, na het boeken van een workshop, gratis te gebruiken. Digital Playground biedt graag hulp bij het doorlopen van de Webwalk. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

  3

 • Digital Playground biedt het hele schooljaar film- en fotoworkshops met de volgende themas:

  iNterNet NieuWs recLame kuNst & cuLtuur

  Vanaf 2011-2012 kunt u ook het hele schooljaar bij ons terecht voor:

  aNimatieWOrkshOps

  Wilt u meer informatie over onze workshops? Neem contact met ons op via T: 010-412 60 31 of E: reserveringen@digitalplayground.nl. Digital Playground denkt ook graag met u mee over opdrachten op maat.

  prOGramma

  rOtterdam

  4

 • iNterNetSocial Media Hoe presenteren jongeren zichzelf op internet? Zijn zij zich ervan bewust hoe anderen hen zien? In de voorbereidende Webwalk zien leerlingen hoe kunstenaars en artiesten hun imago zelf benvloeden. Tijdens de workshop maken de leerlingen een film- of fotowerkstuk met zichzelf als onderwerp. Zij brengen in tweetallen hun (online) identiteit in beeld. De workshop is gebaseerd op de lessenserie Ben ik dat? van Mediacultuur (www.mediacultuur.net).

  3 uur, ochtend en middag, film en fotoVMBO/ MBO/ HAVO/ VWOE 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  Social Media @ Museum Boijmans Van Beuningen Deze workshop start met een rondleiding in Museum Boijmans Van Beuningen. Jezelf presenteren is namelijk niet alleen iets van deze tijd. Vroeger lieten vorsten en rijke burgers zich graag als machtige en welvarende personen afbeelden. De rondleiding concentreert zich op kunstwerken waarbij identiteit een grote rol speelt. Aansluitend maken de leerlingen zelf een film- of fotowerkstuk met zichzelf in de hoofdrol.

  3,5 uur, middag, film en fotoVMBO/ MBO/ HAVO/ VWOE 395,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  KoppieCopy Auteursrecht is nog nooit zon actueel onderwerp geweest. Internet biedt talloze mogelijkheden voor het delen van video, muziek en afbeeldingen, maar mag dat eigenlijk wel? De voorbereidende Webwalk geeft leerlingen informatie over de beperkingen en de kansen van het delen op internet. In de workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag en remixen zij bestaande beelden en geluiden tot een nieuw werkstuk.

  3 uur, ochtend en middag, filmMBO/ HAVO/ VWOE 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  5

 • 6

 • NieuWsNieuws wordt gemaakt FOTOGRAAF

  Sinds het bestaan van fotografie worden beelden die de werkelijkheid lijken te weerspiegelen, bewerkt. Ook nu worden fotos in de krant wel eens in Photoshop aangepast. Soms om het publiek te beschermen, maar ook om een beeld te versterken. Leerlingen maken zelf een nieuwsfoto en bewerken deze zodat er een nieuw verhaal ontstaat.

  3 uur, ochtend en middag, fotoVMBO/ MBO/ HAVO/ VWOE 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  Nieuws wordt gemaakt VERSLAGGEVER Leerlingen kruipen in de rol van verslaggever. In de voorbereidende Webwalk leren zij hoe een nieuwsitem tot stand komt. Tijdens de workshop gaan leerlingen de straat op en maken aan de hand van een krantenartikel zelf een nieuwsitem. Gegarandeerd spraakmakende verhalen!

  3 uur, ochtend en middag, filmMBO/ HAVO/ VWOE 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  recLameCity Commercials i.s.m. NAi Onderwerp van gesprek is de kracht van de verleiding. Hoe wordt de consument aangespoord om een product te kopen of een boodschap aan te nemen? Leerlingen leren in de voorbereidende Webwalk dat een locatie of een omgeving de sfeer van een reclame kan benvloeden. De workshop start bij het NAi, daarna gaan de leerlingen in de stad op zoek naar de ideale locatie voor hun reclameposter of commercial.

  3,5 uur, middag, film en fotoPRO/ VMBO/ MBO/ HAVO/ VWOE 395,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  7

 • 8

 • kuNst & cuLtuurFictiefilm Leerlingen maken zelf een korte speelfilm van 1 minuut. De voorbereidende Webwalk laat zien dat er films in verschillende genres zijn. Vervolgens kiezen de leerlingen een genre en maken zij zelf een film. Met de gekozen stijlelementen wordt het lachen, gieren, brullen of juist nagelbijtend spannend.

  3 uur, ochtend en middag, filmPRO/ VMBO/ MBO/ HAVO/ VWOE 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

  Moving Aboard @ Maritiem Museum Het voormalige marineschip Buffel uit 1896 is een prachtige locatie voor het maken van een grappige, romantische of spannende fictiefilm. De geheimen en de verhalen van het marine-schip vormen de basis. Leerlingen wanen zich terug in de tijd dat er nog werd gekookt in de kombuis en de longroom een ontsp