Digital Playground Brochure 2012-2013

9
WORKSHOPS WORKSHOPS DRAAI OM VOOR EDUCATIEVE TOOLS!

description

Workshop Brochure

Transcript of Digital Playground Brochure 2012-2013

Page 1: Digital Playground Brochure 2012-2013

•WT-DIGI-C.pdf 1 22-05-12 12:49

workshopsworkshops

Draai om voor

EDucatiEvE

tools!

Page 2: Digital Playground Brochure 2012-2013

Om kritisch met media om te gaan, moet je weten hoe media worden gemaakt. Vanuit deze overtuiging stimuleert Digital Playground jongeren bewust en creatief te zijn in hun mediagebruik. Mediawijsheid staat hierbij centraal; alle kennis en vaardigheden om bewust, kritisch en actief mee te doen in de huidige maatschappij, waarin media een hoofdrol spelen.

Laat uw leerlingen deelnemen aan een workshop om die kennis en vaardigheden te oefenen. Onze workshops sluiten perfect aan bij leerdoelen van diverse vakken als CKV, Maatschappijleer, ICT en Nederlands. Voor elk niveau en leerjaar hebben we programma’s op maat.

Het programma van Digital Playground bestaat uit een voorbereidende educatieve tool, de Webwalk, en een workshop van een dagdeel. De workshop begint met een korte introductie. De leerlingen gaan in tweetallen met begeleiding op pad en maken opnamen. Vervolgens monteren ze het materiaal in ons medialab.

Technische kennis van apparatuur of software is niet nodig. Alles wordt helder uit-gelegd door de professionele workshopleiders en de tutorial die de leerlingen door de bewerkingsprogramma’s heen helpt. De workshop wordt afgesloten met een ver-toning van de resultaten. De werkstukken komen online op de Digital Playground website en kunnen gelijk gedeeld worden via social media!

Na afloop van het programma hebben leerlingen:• meer kennis over media • nieuwe technische vaardigheden geleerd• het vermogen om een bewuste mening over media uitingen te vormen

Maak gebruik van de voorbereidende Webwalk. Zo zijn uw leerlingen 100% voorbereid op de mediaworkshops!

Een Webwalk neemt leerlingen mee langs een route op internet en vraagt ze daar op verschillende webpagina’s iets te lezen, te bekijken of te beluisteren. Om de kennis van leerlingen te toetsen, wordt hen tussentijds een aantal vragen gesteld. Als docent kiest u zelf wanneer en op welk niveau de leerlingen de Webwalk doorlopen. Deze voorbereiding helpt leerlingen in de workshop een optimaal resultaat te behalen. Via het leerlingvolgsysteem kunt u de voortgang van de leerlingen bijhouden.

Met de workshops van Digital Playground werken leerlingen aan de competenties creativiteit, samenwerken en oordeelsvorming.

1

mEDia moEtjE makEn!

mEDia moEt jE makEn!

Page 3: Digital Playground Brochure 2012-2013

2

FictiEFilm 3 uur, ochtend of middag, film, € 350,- excl. btw, max. 40 leerlingenCreativiteit en interactie staan voorop bij de workshop Fictiefilm. Leerlingen leren in de voorbereidende Webwalk meer over verschil-lende filmgenres. In de workshop zelf kiezen ze vervolgens per tweetal een genre uit. Daarna filmen en monteren ze zelf een korte speelfilm! De workshopleider begeleidt ze in hun creativiteit en met de technische skills. Uiteindelijk leren de leerlingen door de kracht van beeldtaal de kijker te overtuigen van hun verhaal.

animatiE commErcial 3 uur, ochtend of middag, animatiefilm, € 365,- excl. btw, max. 32 leerlingenCreativiteit van leerlingen op de proef gesteld! Minidecors worden gemaakt van divers materiaal, waar een animatie mee wordt gefotogra-feerd op onze professionele animatietafels. Zo maken ze een reclame-filmpje voor een product, dienst of ideëel doel naar keuze.

animatiE FilmtrailEr3 uur, ochtend of middag, animatiefilm, € 365,- excl. btw, max. 32 leerlingenEen filmtrailer is reclame voor een bioscoopfilm. Met welke technieken kun je deze zo spannend, grappig en aantrekkelijk mogelijk maken? On-der begeleiding van professionele workshopleiders worden de leerlingen stap voor stap begeleid in het proces van animeren. Met een zelfge-maakte filmtrailer als resultaat!

kunst op straat3 uur, ochtend of middag, film of foto, € 350,- excl. btw, max. 40 leerlingenEen beeld van Picasso midden op straat, het kunstwerk Cascade op het Churchillplein, de kunstvloer van het Museumplein… In de binnenstad van Rotterdam struikel je over kunst. Maar wat wil de kunstenaar daarmee zeggen? Net als jongeren soms iets online zetten, wil een kunstenaar com-municeren met zijn werk. Na een ronde langs de Rotterdamse kunst op straat gaan de leerlingen in deze workshop een digitaal kunstwerk maken. Zo leren ze zelf een boodschap over te brengen door middel van kunst!

3

Digital Playground biedt tien verschillende film-, video- en ani-matieworkshops aan. Elke workshop stemmen we af op het niveau van uw leerlingen. Van VMBO, tot VWO en MBO.

social mEDia workshop3 uur, ochtend of middag, film of foto, € 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

Je ontkomt er niet aan; social media zijn overal. Zijn jongeren zich ervan bewust hoe anderen hen online zien? Weten zij dat ze zelf invloed hebben op hoe je je op social media kunt presenteren? De workshop gaat hier dieper op in. In de voorbereidende Webwalk zien leerlingen onder andere hoe artiesten hun eigen online identiteit creëren. Tijdens de workshop maken de leerlingen vervolgens zelf een film- of fotowerkstuk op basis van hun bewust gekozen online identiteit.

niEuws worDt gEmaakt - FotograaF3 uur, ochtend of middag, foto, € 350,- excl. btw, max. 40 leerlingen

In de media worden jongeren continu met beeld geconfronteerd. Niet iedereen is zich ervan bewust dat deze foto’s vaak door de maker zijn bewerkt! Dit kan zijn om het publiek te beschermen, een beeld fraaier te maken of om een situatie compleet anders voor te spiege-len. In deze workshop leren leerlingen kritisch naar beeld te kijken en maken ze een nieuwsfoto. Die ze vervolgens zelf bewerken tot een nieuw verhaal.

niEuw! koppiEcopy De enige workshop van 1,5 uur! Alleen in blokken van 1,5 uur op de gehele maandag of vrijdagochtend te boeken, € 195,- excl. btw, max. 40 leerlingen

Welke afbeeldingen mag je zomaar gebruiken en verspreiden en welke niet? Wat is copyright en hoe ga je daarmee om? De KoppieCopy-work-shop en voorbereidende Webwalk bieden leerlingen informatie over de beperkingen en kansen van delen op internet. Ze gaan zelf aan de slag en mixen bestaand beeld tot een nieuw fotowerkstuk.

Page 4: Digital Playground Brochure 2012-2013

social mEDia @Boijmans van BEuningEn 3,5 uur, dinsdag- t/m vrijdagmiddag, film of foto, € 395,- excl. btw, max. 40 leerlingen

Spectaculaire kunst vind je in het Museum Boijmans Van Beuningen. De Social Media Workshop start in het museum, waar duidelijk wordt hoe kunstenaars van vroeger en nu spelen met identiteiten. De kunstenaar bepaalt het beeld dat we van de geportretteerden heb-ben! Na de rondleiding gaan leerlingen aan de slag met het maken van hun eigen online profielfoto/film. Hier leren ze kritischer kijken naar hoe ze zichzelf presente-ren op social media.

Droomkunst @Boijmans van BEuningEn 3,5 uur, dinsdag- t/m vrijdagmiddag, film of foto, € 395,- excl. btw, max. 40 leerlingenWat is surrealisme en is deze kunststroming te begrij-pen? Een lippenbank, een lichaam vol laatjes of schil-derijen vol dromen? Museum Boijmans Van Beuningen staat vol surrealistische kunst. De Droomkunstworkshop begint met een rondleiding in het museum. Geïnspireerd door dromen en fantasieën maken leerlingen opna-men. Deze opnamen verwerken zij in het medialab van Digital Playground tot een eigen surrealistisch film- of fotowerkstuk.

citycommErcials @nai 3,5 uur, ochtend of middag, film of foto, € 395,- excl. btw, max. 40 leerlingenReclame in de stad! De voorbereidende Webwalk laat zien dat architectuur de sfeer van reclame kan beïnvloe-den. Dat wordt benadrukt bij het Nederlands Archi-tectuurinstituut, waar de workshop start. Daar krijgen de leerlingen voorbeelden te zien van hoe locaties en bijvoorbeeld gebouwen commercials kunnen beïnvloe-den. Hoe gaan uw leerlingen de stad gebruiken voor hun commercial?

4 5

Page 5: Digital Playground Brochure 2012-2013

westblaak

blaak

westzeed

ijk

weena

coolsingel

willemsbrug

NIEUWE MAAS

hofplein

stadhuis

beurs

churchillplein

Digital Playground Medialab

BLAAK

CENTRAAL STATION

eendrachtsplein

erasmusbrugVoor meer informatie over de iPad Docenten-trainingen en de mogelijkheden van de Digital Playground Educatieve Tools op uw school, neemt u contact met ons op.

Schilderstraat 73011 ER RotterdamT: 010-412 60 31F: 010-453 18 17 E: [email protected]: www.digitalplayground.nl

Op www.webwalk.nl vindt u meer informatie over de vele mogelijkheden van de Webwalk.

De workshops vinden plaats in ons Rotterdamse Medialab, gevestigd aan de Schilderstraat 28a.

Illustratie: Sauerkids @ Shop Around Fotografie: Anna Boukema

Vormgeving: www.ditishetechtewerk.nl Drukwerk: Tripiti

Voor boekingen of meer informatie over onze workshops neemt u contact op met Digital Playground. Graag denken we met u mee en spelen we in op specifieke wensen of aanvra-gen op maat.

Schilderstraat 73011 ER RotterdamT: 010-412 60 31F: 010-453 18 17 E: [email protected]: www.digitalplayground.nl

De workshops vinden plaats in ons Rotterdamse Medialab, gevestigd aan de Schilderstraat 28a.

Page 6: Digital Playground Brochure 2012-2013

toolstools

EDucatiEvEEDucatiEvE

Draai om voor

workshops!

Page 7: Digital Playground Brochure 2012-2013

1

Smartphones, laptops en tablets lijken onmisbaar in de 21ste eeuw. Laten we deze technologie ons leven beheersen? Of zorgen we voor de juiste handvatten om de technologie en bijbehorende media zelf te beheersen? Bij Digital Playground geloven we in dat laatste. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe educatieve tools in ons programma.

MediawijsheidDigital Playground gaat verder dan de mediaworkshops die wij sinds 1998 aanbieden. Door continu te innoveren, samen te werken met professionals en actief in de educatieve sector te bewegen, hebben wij een divers aan-bod aan educatieve tools gecreëerd. Hierdoor ontstaat een totaalaanbod voor het onderwijs, waarbij de focus ligt op mediawijsheid.

Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een hoofdrol spelen (Bron: Raad van Cultuur).

Met onze educatieve tools leren leerlingen op een creatieve manier te ontdekken. Ze leren:

• Communiceren door middel van diverse media• Problemen op te lossen• Samenwerken

De docent is hierbij de motivator en inspirator die bijstuurt in het ontwik-kelen van vaardigheden. De tools van Digital Playground ondersteunen hierbij en zijn eenvoudig in lesprogramma’s te integreren. De tools zijn vakoverschrijdend en bijvoorbeeld toe te passen binnen Nederlands, CKV, Maatschappijleer of Geschiedenis.

mEDia isovEral!

mEDia is ovEral!

Page 8: Digital Playground Brochure 2012-2013

2

Komend schooljaar introduceert Digital Playground Medialab een uitgebreide les-senserie over mediawijsheid voor leerlingen en trainingen voor docenten in het educatieve gebruik van de iPad.

onlinE lEssEnsEriE mEDiawijshEiDSinds twee jaar past Digital Playground de Webwalk succesvol toe als voorbereiding op de mediaworkshops. Een Webwalk neemt leerlin-gen mee langs een route op internet en vraagt ze daar op verschillende webpagina’s iets te lezen, te bekijken of te beluisteren.

Op basis van de Webwalk is een Online Lessen-serie Mediawijsheid ontwikkeld. In 7 thema’s worden alle aspecten van mediawijsheid behan-deld. Elk thema bevat drie lessen die als volgt zijn opgebouwd:

• Een internetopdracht met inhoudelijke bronnen • Doe-opdracht aan de hand van een gratis webtool• Reflectie

Media wordt in de lessenserie gebruikt als tech-niek, leermiddel, communicatie én expressiemid-del. Na het doorlopen van de modules hebben leerlingen de basiskennis om op een mediawijze en creatieve manier te onderzoeken, produceren en distribueren. Bijvoorbeeld door eigen social media kanalen te beveiligen, artikelen kritisch te lezen en reclamestrategieën te herkennen.

De volgende thema’s zijn beschikbaar: Internetvaardigheden, Beeldcultuur, Taal & Media, Auteursrecht, Manipulatie, Online imago, Privacy. De thema’s zijn ook los van elkaar te boeken.

3

ipaD DocEntEntraining

Welke verandering wilt u op school maken?

Er is een hoop te doen rondom de introductie van tablets in het onderwijs. In Nederland zijn diverse succesvolle pilots gedraaid met klassen die met een iPad werken. Daarnaast wijzen meerdere onderzoeken uit dat leerlingen gemoti-veerder zijn door het gebruik van een tablet. Veel onder-wijsdeskundigen zijn er van overtuigd dat tablets in de klas dé toekomst zijn in het onderwijs. 21st Century Skills staan hierbij centraal.

Op veel scholen is het nog niet helder hoe een iPad van waarde zou kunnen zijn. Zo weten docenten vaak wel hoe een iPad technisch werkt of krijgen ze dit vlot onder de knie. De mogelijkheden die een iPad kan bieden op didactisch gebied zijn echter niet altijd bekend.

De iPad Docententraining laat de praktische toepassingen van het gebruik van de iPad in het onderwijs zien. Bijvoor-beeld door het gebruik van educatieve applicaties (apps) en toepassingen die samenwerking verbeteren. De professionele iPad-trainers van Digital Playground begeleiden de docen-ten hierbij stap voor stap op basis van hun expertise in het onderwijs en ICT.

De docent kan na afloop van de training met een tablet onderwijsapps toepassen in het lesprogramma. Deze apps kunnen lessen:

• Verhelderen• Meer interactief maken• Samenwerken bevorderen

Voor meer informatie over de iPad Docententrainingen en de mogelijkheden van de Digital Playground Educatieve Tools op uw school, neemt u contact met ons op.

Page 9: Digital Playground Brochure 2012-2013

4

Filmsport

Zelf een workshop beleven bij Digital Playground? Dat kan! Met Filmsport bieden we foto-, film- en animatieworkshops aan in ons medialab. Leuk als personeelsfeestje of gewoon een dagje uit met collega’s! Kijk voor de mogelijkheden van een uitje of het huren van ons Rotterdamse Medialab op www.filmsport.nl

5