Diest brochure daguitstappen 2014

24
Samen er op uit tussen stad en stilte

description

Diest, samen er op uit tussen stad en stilte is een brochure die je helpt om een geleid bezoek aan Diest voor te bereiden. Meer info: [email protected]

Transcript of Diest brochure daguitstappen 2014

Page 1: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 1

Samen er op uit

tussen stad

en stilte

Page 2: Diest brochure daguitstappen 2014

2 — Diest... tussen stad en stilte

TipPlan je voor of na je bezoek aan Diest een vergadering? Ook hiervoor kan je in onze stad terecht! De infrastructuur van CC Diest bestaat uit drie verschillende locaties die je kan huren voor allerlei activiteiten. De hoofdlocatie is Den Amer, met de grote en de kleine zaal aan de Nijverheidslaan.

Daarnaast zijn er verschillende lokalen op het Begijnhof, dat Unesco-werelderfgoed is. Als laatste is er ook nog de mooie Lakenhalle in het centrum. Samen bieden ze je een enorme waaier aan toepassingsmogelijkheden. In Den Amer en op het Begijnhof is er bovendien een aanbod aan audiovisueel materiaal te huur, alsook een selectie didactisch materiaal. Voor meer informatie over de infrastructuur, de beschikbaarheid en het gebruikersreglement kan je steeds contact opnemen met de medewerkers van CC Den Amer die je graag meer uitleg geven. Dit kan via [email protected] of via tel. +32 (0)13 46 06 44.

DialectMee anderhaalige zit de kapèl vol vollek Met Allerheiligen zit de kapel vol volk.

Page 3: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 3

Door zijn rijke verleden is Diest het interessantste plekje in het Hageland met zijn historische stadscentrum en zijn vele beschermde monumenten. Hier kan je geschiedenis en cultuur opsnuiven maar ook door leuke winkelstraten flaneren, in gezellige cafeetjes verpozen of van een culinair verwennerijtje genieten.

Diest heeft trouwens een prachtig begijnhof, één van de oudste en best bewaarde in Europa. Maar ook het Stadsmuseum De Hofstadt is de moeite waard. Het Vlaamse topstuk uit de collectie is de Annunciatie van Hendrick ter Brugghen. In de Romaanse kelder is er een afdeling gewijd aan het huis van Oranje-Nassau. Wie nog meer wil weten over Diest Oranjestad bezoekt best ook de Sint-Sulpitiuskerk met het graf van Prins Filips-Willem van Oranje Nassau.Diest is niet alleen een groene stad, maar ook een vestingstad waar natuur en cultuur kort bij elkaar liggen en als het ware mekaars verhaal versterken. Dit is zeker het geval bij de stadswallen en het citadelbos.

Je merkt het, Diest helemaal kennen in één dag is niet mogelijk. Met Diest ben je nooit klaar!Er is dan ook geen betere manier om Diest te ontdekken dan met een (gediplomeerde) stadsgids.In deze brochure vind je het gevarieerde aanbod van daguitstappen en rondleidingen. Naast het standaardaanbod bieden wij ook een aantal themawandelingen aan. Scholen kunnen met de klas op stap en hebben een keuze uit diverse educatieve pakketten.Graag stellen wij je onze gevarieerde programma’s voor. Het zijn stuk voor stuk interessante en modulaire rondleidingen waar alle Diestse highlights ruim aan bod komen!

namens het schepencollege

SAMEN EROP UIT TUSSEN STAD

EN STILTEEen bezoek aan Diest is een goede keuze. Tussen stad en stilte valt er veel te beleven.

Toerisme Diest, Koning Albertstraat 16 a, 3290 Diest. Info: +32 (0)13/35 32 74 of [email protected]

Liesbeth Van Rompaey

Secretaris

Marc Florquin

Schepen bevoegd voor toerisme

Page 4: Diest brochure daguitstappen 2014

Toeristische menu’s

Koffie 2,20 euro/p.p.

Koffie met taart 4,90 euro/p.p.

A. Broodmaaltijd 12,20 euro/p.p. Drie broodjes met kaas, ham en Diestse vleessla Stuk taart en koffie of thee

B. Diesters tapasbord 14,40 euro/p.p. Hartelijke koude schotel met een variatie van vis en vlees, met regionale seizoensgroenten en frietjes

C. Stoofpotje met Diesters Gildenbier 18,40 euro/p.p. Hagelands seizoensdessert en koffie

D. Hagelands menu 22,40 euro/p.p. Hagelandse vissoep ‘Haasje van het zwijn’ met een rodewijnsaus, warme groentjes en gratintaartje Hagelands seizoensdessert en koffie

E. Lunchmenu 25,40 euro/p.p. Gebakken witlofvélouté met grijze garnaaltjest Zalmfilet op vel, herfstgroentjes en aardappelmousseline Hagelands seizoensdessert en koffie

* Drank niet inbegrepen.

InformatieEen middagmaal uit onze voorgestelde menukeuze kan gereserveerd worden in één van de deelnemende Diestse restaurants.Je hebt de keuze tussen deze menu’s. Je moet wel voor de hele groep het­zelfde menu reserveren. Een verschillende menukeuze binnen één groep is dus niet mogelijk.

Elke daguitstap en rondleiding is voorzien van een code. Vergeet niet de juiste code van de gekozen module in te vullen op het reserverings­formulier in deze brochure of via www.toerismediest.be.

De prijzen die bij elke daguitstap vermeld staan, zijn enkel geldig voor groepen vanaf 20 personen. Ze zijn ‘alles­inclusief’, dit wil zeggen dat een kopje koffie, toegangsgelden en de gidsen in de ptrijs vervat zitten. Het reserveren van een maaltijd behoort tot de mogelijkheid.

Daguitstappen met minder dan 20 personen dienen een kleine meerprijs te betalen voor de gids.

DialectWe gon voetsj We gaan verder.

4 — Diest... tussen stad en stilte

Page 5: Diest brochure daguitstappen 2014

Overzicht uitstappen

Een hele dag erop uit: code - Proeven van de stad DDU00 p7- Diest en de oude ambachten DDU01 p7- In het spoor van de Oranjes DDU02 p8 - De Groote Oorlog in Diest en omstreken DDU03 p8- Diest, Scherpenheuvel en Averbode DDU04 p9Rondleidingen van 1 uur: - Fort Leopold MD01 p9- Citadelbos MD03 p10- Stadswandeling door het Diestse verleden DRO09 p12- Kerkelijk Diest DRO10 p12- Op stap met de Hofdame in stadsmuseum ‘De Hofstadt’ DRO12 p13Rondleidingen van 1.30 uur: - Ode aan de laatste twee begijnen DRO16 p14Rondleidingen van 2 uur: - Citadel MD02 p9- De wallen, een stoer stukje groen MD04 p10- ‘Ten Oorlog’... voor meer biodiversiteit MD05 p10- Ontdek het Webbekoms Broek per GPS MD06 p10- De natuur prikkelt je zintuigen MD07 p10- Intreden in de luwte van het begijnhof DRO08 p12- In de voetsporen van de prins DRO13 p13- Het begijnhof door de ogen van de nachtwachter DRO17 p14- De nachtwachter vertelt over Diest in de 19de eeuw DRO18 p15- Diest, stad in rep en roer DRO19 p15- Oorlog in de stad DRO20 p15- Oep gank in Diest DRO21 p15- Citygolf Citygolf p15

Rondleidingen van 3 uur: - Monumenten ijzerzandsteen DRO11 p12- Diest, mijn bierstad MD14 p14- Fijnproeverswandeling MD15 p14- Citygolf Citygolf p15Met de klas op stap: 1. STADSMUSEUM DE HOFSTADT - Met Mudie de muis op verkenning EP01 p16- Kunstkleuters EP02 p16 2. BEGIJNHOF- Volg het Begijntje EP03 p173. STADSCENTRUM - In de voetsporen van opa Lowis EP04 p174. NATUUR - Met Vlerulla op Vleermuizenjacht EP05 p17

Diest... tussen stad en stilte — 5

Page 6: Diest brochure daguitstappen 2014

6 — Diest... tussen stad en stilte

Als reisleid(st)er wil je een gevarieerd programma samenstellen naargelang de interesses en de tijd die je met je groep in Diest wenst door te brengen. Toerisme Diest helpt je graag bij het maken van je keuze om de reis zo vlot mogelijk te laten verlopen. Je kunt een keuze maken uit de voorgestelde rondleidingen die je naar eigen interesse samen voegt tot een halve dag- of dagprogramma. Je mag ook zelf het uur van aanvang bepalen.

Een daguitstap kan steeds als all-in pakket geboekt worden vanaf 20 personen, wij reserveren voor jouw groep met plezier een kopje koffie bij aankomst, de gids en een maaltijd, de menukeuze vind je op pagina 4.

Als je kiest voor een dagpakket of een combinatie van verschillende modulaire rondleidingen, reserveren wij voor jouw groep met plezier ook een maaltijd in één van de restaurants die je terugvindt op pagina 22.

Alle reservaties en afspraken gebeuren via Toerisme Diest zodat je met een gerust hart kan uitkijken naar het bezoek aan Diest, mijn stad!

Elk programma is vergezeld van een code. De code van het door jou gekozen programma vul je in op het reserveringsformulier dat je terug vindt in deze brochure of via de website www.toerismediest.be.

Een aantal bezienswaardigheden kan je enkel reserveren wanneer je een volledig dag-programma boekt.

Begijnhof

DialectEm et e ferm stuk in Zenne kollee ; ij was stiepelzat Hij was goed dronken.

Page 7: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 7

DAGUITSTAP Proeven van de stad code code DDU 00

In Diest geniet je niet enkel historisch maar ook culinair van alles wat de streek te bieden heeft. Je proeft werkelijk het Hageland op je bord Van voorgerecht tot dessert ontmoet je het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur Xaverius, waarna patron aan het fornuis, Dirk Verlinden, je smaakpapillen verwent met het hoofdgerecht. Als afsluiter eet je met eigen ogen van “De smaak van traditie” van Biscuiterie Stuckens.Dit lekkers wordt van begijnhof tot Zoutstraat gespekt met prikkelende verhalen van “De smaak van historisch Diest”.

09.45 uur Aankomst te Diest - Verwelkoming met een kopje koffie.10.30 uur Bezoek aan Stadsmuseum De Hofstadt met de eetgewoonten van de Heren van Diest. Wandeling doorheen de historische binnenstad naar het begijnhof.11.45 uur Voorgerecht met een glaasje wijn in het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur Xaverius in het begijnhof.Slenteren door de oude stad.13.00 uur Hoofdgerecht in restaurant De Nieuwe Haan. Keuze tussen een vlees- of visgerecht met een glaasje wijn. 14.30 uur Degustieve wandeling in de omgeving van de Grote Markt.15.30 uur Afsluiter met een kopje koffie en gebak bij Biscuiterie Stuckens.Groepen: min. 12 en max. 20 personen per groep. Prijs: 54,70 euro/persoon.Periode: Op di-, do- en vrijdag.

DAGUITSTAP Diest en de oude ambachtencode code DDU 01

Haken, breien, naaien,… handwerk is weer helemaal hot! Deze uitstap is ideaal om de creatieve geest te voeden. We brengen enkele oude, bijna uitgestorven ambachten weer tot leven en laten je kennismaken met de ambachtslieden van nu. In de voormiddag breng je een bezoek aan ‘De Lindemolen’. Waar je o.a. meer inzicht krijgt over de werking en het malen van graan in vroegere tijden. Voor het namiddagprogramma ga je naar het begijnhof en heb je de keuze tussen een bezoek aan het Kant- en textielcentrum of handboekbinderij J.J. Camps. Het maken van kant is een van de tradities waarmee Vlaanderen terecht wordt geassocieerd. In vele Vlaamse steden en ook in het begijnhof van Diest werd in het verleden kant geproduceerd. De organisatie ‘Kant in Vlaanderen vzw’, toont een selectie van hedendaags en traditioneel kantwerk. Al 22 jaar ontwerpt, bindt, bestudeert en restaureert het echtpaar Camps met passie manueel boeken in de geborgenheid van het begijnhof.

10.00 uur Aankomst in Diest - Verwelkoming met een kopje koffie.10.30 uur Bezoek aan windmolen ‘De Lindenmolen’. 12.00 uur Middagmaal. 14.00 uur Bezoek aan het begijnhof met de nadruk op het leven en de ambachten van de begijnen. Bezoek aan het Kant- en textielcentrum.ofBezoek aan handboekbinderij J.J. Camps.16.00 uur Vrij bezoek aan de stad. Groepen: max. 20 personen per groep.Prijs: Met kant- en textielcentrum: 9,95 euro/ persoon zonder middagmaal. Met handboekbinderij J.J. Camps: 13,10 euro/ persoon zonder middagmaal. Met middagmaal zie pagina 4.Periode: Niet op maandag.

TIP! Molenaarsbuffet in restaurant De Badmeester met:- Molenaarstapasbordje met bruin brood.- Gemarineerd haasje van het zwijn met Diesters Gildenbier, seizoensgroenten en kroketjes.- Dessert De Lindemolen met chocolade-ijs en een tas koffie.Prijs 21,90 euro/persoon (excl. dranken).

Page 8: Diest brochure daguitstappen 2014

8 — Diest... tussen stad en stilte

DAGUITSTAP 2 In het spoor van de Oranjes code DDU 02 Waarom noemt Diest zich een Oranjestad? Tijdens deze daguitstap word je ingewijd in deze boeiende geschiedenis, die bijna 300 jaar werd bepaald door het huis Oranje-Nassau. Het historische stadscentrum en tal van beschermde monumenten herinneren ons tot op vandaag aan deze fascinerende geschiedenis. In het hoogkoor van de Sint-Sulpitiuskerk bevindt zich het graf van Prins Filips-Willem van Oranje-Nassau, de enige Oranje-Nassau telg die niet begraven is in Delft. Waarom deze uitzondering? Kom het ontdekken!

10.00 uurAankomst te Diest – Verwelkoming met een kopje. 10.30 uur Bezoek aan Stadsmuseum De Hofstadt met de Oranje-Nassauzaal. Oranjewandeling in de voetsporen van de prins.12.00 uur Middagmaal.14.00 uur Bezoek aan de Sint-Sulpitiuskerk met het graf van prins Filips-Willem van Oranje-Nassau.15.00 uur Oranjewandeling.16.00uur Vrij bezoek aan de stad.Groepen: max. 25 personen per gids. Prijs: € 13,45/ persoon zonder middagmaal. Met middagmaal zie pagina 4.Periode: Niet op maandag.

DAGUITSTAP 3 De Groote Oorlog in Diest en omstreken code DDU 03 De stad Diest zelf heeft niet echt te lijden gehad onder de oorlogsgru-wel tijdens WO I, spijtig genoeg kan dit niet gezegd worden van haar omgeving. Zo werd het landschap in Schaffen grondig gewijzigd. In 1915 besloten de Duitsers in Schaffen, een terrein van 40 ha te effenen tegen de flanken van de Rodeberg om er een vliegveld aan te leggen voor de opleiding van Duitse piloten. Na de nederlaag van de Duitsers op 11 november 1918 werd het vliegveld geplunderd en totaal vernield. Zes maanden later nam het Belgisch Vliegwezen het vliegveld in bezit. Tijdens WO II kwam het vliegveld op nieuw in handen van de Duitsers. In Halen, een naburige gemeente, vond op 12 augustus 1914 ‘De slag der Zilveren Helmen’ plaats. Het was het laatste grote gevecht op ruiterijdivisieniveau en de enige Belgische overwinning zonder hulp van ge- allieerden tijdens WO I op Duitse troepen.Waaraan de Slag zijn naam dankt, kom je tijdens het bezoek aan het museum te weten.

09.00 uur Aankomst in het Trainingscentrum voor Parachutisten te Schaffen . Verwelkoming met een kopje koffie. Vandaag de dag geniet het militaire vliegveld van Schaffen vooral haar bekendheid als trainingscentrum voor parachutisten. Naast haar be-wogen geschiedenis krijg je meer uitleg over de werking van het trai-ningscentrum, de voorbereidingen van de ‘eerste sprong’, het gebruik van de heliumballon en de verschillende parachutage materialen. 11.45 uur Vertrek naar het restaurant.12.15 uur Middagmaal.14.00 uur Vertrek naar het museum ‘Slag der Zilveren Helmen’ te Halen.14.30 uur Bezoek aan het museum ‘Slag der Zilveren Helmen’. De veldslag bij Ha-len was ook een Belgische overwinning in de ongelijke strijd tussen het Belgische leger en de machtige Duitse vijand - als David tegen Goliath - en verdient daarom bejubeld te worden.16.00 uur Vertrek richting Diest langsheen de slagvelden.16.45 uur Vrij bezoek aan Diest.Groepen: max. 25 personen per gids.Prijs: € 13,95/ persoon zonder middagmaal. Met middagmaal zie pagina 4.Periode: Deze uitstap met bezoek aan het trainingscentrum is enkel geldig op dinsdag- of woensdagvoormiddag van februari t.e.m. juni en van september t.e.m. november. Het museum Slag der Zilveren Helmen is mogelijk van 1 april tot 30 november, maandag gesloten.

Dag

uits

tapp

en

Page 9: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 9

DAGUITSTAP 4 Diest, Scherpenheuvel en Averbode code DDU 04 Wie houd van oude stadskernen en stilteplekken zal in dit programma zeker zijn gading vinden. In de voormiddag breng je een bezoek aan Diest. De gids neemt je mee op een boeiende tocht doorheen de eeu-wen. Een bezoek aan het begijnhof, misschien wel het mooiste van België, mag hier zeker niet ontbreken. Het geeft immers een mooi beeld weer van het middeleeuws begijnenleven. Na de middag gaat de uitstap verder naar Scherpenheuvel en Averbode. De gids brengt je eerst naar de basiliek van Scherpenheuvel. In de middeleeuwen ontstond er in Scherpenheuvel een volksdevotie tot een eik met een Mariabeeld. Het waren de aartshertogen Albrecht en Isabella die door hun hofarchitect een monumentale kerk lieten bouwen op de ‘scherpe heuvel’, omdat zij een grote devotie betoonden voor het Mariabeeld dat op deze heuvel sinds de middeleeuwen werd vereerd. Deze basiliek is tot op vandaag het middelpunt van Scherpenheuvel.Als afsluiter van de dag staat een bezoek aan de Norbertijnenabdij van Averbode op het programma met o.m. het 14de eeuwse poortgebouw, de abdijkerk en het abtskwartier.

09.30 uur Aankomst te Diest – Verwelkoming met een kopje koffie.10.15 uur: Bezoek aan Stadsmuseum De Hofstadt gevolgd door een wandeling doorheen de oude stadskern.11.15 uur: Tijdens het bezoek aan het begijnhof kom je meer te weten over het begijnhofleven van het verleden tot het heden.12.45 uur:Middagmaal.15.00 uur: Bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek te Scherpenheuvel. De gids vertelt je meer over de relatie tussen de aartshertogen Albrecht en Isabella en Scherpenheuvel.Bezoek aan de Norbertijnenabdij van Averbode. 18.00 uur: Einde.Groepen: max. 25 personen per gids. Prijs: Met bezoek aan de Abdij van Averbode € 14,20/ persoon zonder middagmaal. Met middagmaal zie pagina 4.

DIEST, vESTINGSTAD Fort Leopold code MD 01 Het Fort Leopold maakte midden vorige eeuw deel uit van de verdedi-gingsgordel rond de stad. Diest had immers een belangrijke functie bij de verdediging van de toen pas opgerichte Belgische staat en werd als vestingstad uitgebouwd. De verdedigingswerken bestonden uit drie grote delen: de wallengordel, de citadel en het Fort Leopold.De fortificaties of wat er van over is gebleven, werden als monument en als landschappelijk waardevol gebied beschermd. Een bezoek aan het Fort Leopold geeft je een idee van de 19de-eeuwse krijgsbouwkunde.

Duur: 1 uur.Prijs: 50 euro/gids (max. 25 personen per gids).Opmerking: De aanvraag dient minstens 1 maand vooraf te gebeuren en kan pas na bevestiging van de para’s.

Diest, vestingstad Citadel code MD 02

Met deze uitstap komt het militaire verleden van Diest als vesting- en garnizoenstad met het avontuurlijk leven van het 1ste Bataljon Para aan bod. Je brengt een bezoek aan de citadel met kazematten en het Pegasusmuseum en krijgt een overzicht van de humanitaire opdrach-ten die het 1ste Bataljon Para tussen 1960 en 1999 uitvoerde. Daarna volgt een rondgang door het museum, ingericht in een viertal zalen en verbonden door een lange gang (ravelijn) waar de vroegere ‘cachotten’ liggen van de vesting.Tot slot staat een wandeling op de citadel en in de kazematten (kamers des doods) op het programma.

Duur: 2 uur.Prijs: 50 euro/gids (max. 25 personen per gids).Opmerking: Een zaklamp is aangeraden.

Citadelbos

ves

tings

tad

Page 10: Diest brochure daguitstappen 2014

10 — Diest... tussen stad en stilte

Citadelbos code MD 03

Het huidige Citadelbos, beheerd door Defensie en het Agent-schap voor Natuur en Bos, is een ‘vernatuurlijkt’ cultuurbos.De Belgische genietroepen legden het bos aan als onderdeel van het vestinglandschap rondom de citadel. De majestueuze beuken staan 9 meter van elkaar in een zeldzaam plantverband: quinconce of zoals de vijf ogen op een dobbelsteen. Hierdoor vormden ze geen belemme-ring voor het uitzicht en het vuren door de verdedigers van de citadel.Na de teloorgang van de citadel nam de natuur haar plaats terug in en ontstond er een natuurlijke begroeiing. Duur: 1 uur. Prijs: 1,50 euro/persoon (max. 25 personen per natuurgids). Indien de groep kleiner is dan 20 personen: 30 euro/natuurgids.

De wallen, een stoer stukje groen code MD 04

Onmiddellijk na de Belgische onafhankelijkheid kreeg Diest een vesting-gordel rond de stad. Deze wallen verloren al snel hun militaire betekenis en de natuur kreeg alle kansen om zich te ontwikkelen. Het resultaat?Vleermuizen en ijsvogels hebben er vandaag hun biotoop. Het is een uniek stuk groen geworden, klaar om te ontdekken. Duur: 2 uur.Prijs: 1,50 euro/persoon (max. 25 personen per natuurgids). Indien de groep kleiner is dan 20 personen: 30 euro/natuurgids.Periode: Van maart t.e.m. november.Opmerking: Goede wandelschoenen zijn aangeraden. De tocht start met een bezoek aan het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek op het Provinciedomein Halve Maan.

Ten Oorlog’... voor meer biodiversiteit code MD 05

Alle dieren, van mier tot vos ... alle planten, van grassprietje tot eik ... alle paddenstoelen, zwammen en schimmels ... al die variatie aan leven samen noemen we biodiversiteit. Maar wie maalt erom dat er hier en daar wat planten en dieren verdwijnen? Wij alleszins niet! Op de Diestse stadswallen laten we de verdwenen militairen weer ten tonele verschijnen. We maken kennis met het hoe en het waarom van het historische verdedigingswerk. Samen gaan we de strijd aan ... voor meer biodiversiteit.Duur: 2 uur.Prijs: 1,50 euro/persoon (max. 25 personen per natuurgids). Indien de groep kleiner is dan 20 personen: 30 euro/natuurgids.Periode: Van maart t.e.m. november.Opmerking: Goede wandelschoenen zijn aangeraden.

De tocht start met een bezoek aan het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek op het Provinciedomein Halve Maan.

Ontdek het Webbekoms Broek per GPS code MD 06

Het GPS-toestel leidt je doorheen het Webbekoms Broek. Je krijgt niet zomaar de coördinaten mee: onderweg wachten je enkele leuke opdrachten met als oplossing de coördinaten van de volgende locatie. Op enkele cruciale plaatsen geeft een natuurgids meer uitleg over de fauna en flora en de beheerswerken in het Broek.Duur: 2 uur à 2.30 uur.Prijs: 1,50 euro/persoon (max. 25 personen per natuurgids). Indien de groep kleiner is dan 20 personen: 30 euro/natuurgids.Opmerking: Een échte aanrader voor groepen met kinderen! Maar ook voor volwassenen. Goede wandelschoenen zijn aangeraden. De tocht start met een bezoek aan het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek op het Provinciedomein Halve Maan.

De natuur prikkelt je zintuigen code MD 07

Heb je al eens goed de natuur gevoeld? Of ooit al naar de stilte ge- luisterd? Mensen hebben 5 zintuigen maar gebruiken wij ze allemaal evenveel als de dieren? Sommige dieren hebben alvast enkele zintui-gen die beter ontwikkeld zijn. Tijdens deze zintuigenwandeling op de Diestse stadswallen leer je om beter te kijken, horen, voelen, ruiken en proeven van de natuur. Meteen krijg je wat meer achtergrond over het Webbekoms Broek en de stadswallen.Duur: 2 uur.Prijs: 1,50 euro/persoon (max. 25 personen per natuurgids). Indien de groep kleiner is dan 20 personen: 30 euro/natuurgids.Opmerking: Een échte aanrader voor groepen met kinderen! Maar ook voor volwassenen. Goede wandelschoenen zijn aangeraden. De tocht start met een bezoek aan het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek op het Provinciedomein Halve Maan.

Citadelbos

Ond

erdu

iken

in h

et g

roen

met

de

natu

urgids

Page 11: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 11

Webbekoms Broek

Page 12: Diest brochure daguitstappen 2014

12 — Diest... tussen stad en stilte

Intreden in de luwte van het begijnhof code DRO 08 Het begijnhof van Diest is één van de oudste, grootste, mooiste, en best bewaarde begijnhoven van de lage landen. Dit ‘stadje in de stad’ pronkt sinds eind 1998 op de befaamde UNESCO-lijst van het Werelderfgoed en behoort dus tot de wereldtop van monumenten. Wie door de prachtige Rubensiaanse toegangspoort stapt, betreedt bijna 800 jaar geschie-denis. Tijdens je bezoek kom je meer te weten over de infirmerie, het zieken- en bejaardentehuis van het begijnhof, de gemeenschapshuizen of conventen, de boerderij en de bakkerij voor het dagelijkse brood. Je leert ook hoe je er een huisje kan kopen voor het leven, hoe de eigentijd-se woonvorm eruit ziet en wie de huidige eigenaar is van het begijnhof.Begijnhof met een wandeling door het Diestse verleden. Duur: 2 uur. Prijs: 50 euro/gids (max. 25 personen per gids).

Stadswandeling door het Diestse verleden code DRO 09 Diest herbergt een schatkamer aan erfgoed en monumenten. Logisch voor een stad die al in de middeleeuwen straalde. De gids voert je mee op een tocht door de eeuwen. Een boeiend verhaal van oorlogs zuchtige heren, devote dames en Nederlandse prinsen. Duur: 1 uur. Prijs: 50 euro/gids (max. 25 personen per gids).

Kerkelijk Diest code DRO 10

Op de Grote Markt prijkt de statige Sint-Sulpitius- en Dionysius-kerk. In 1321 besloot men de oude romaanse kerk te vervangen door een nieuwe gotische kerk. Men deed daarvoor beroep op de Franse bouwmeester Pierre de Savoye om een ontwerp temaken naar model van de Franse gotische kathedralen. In de kerk kan je een bezoek brengen aan het Museum voor Religieuze Kunst en in het hoogkoor kerk bevindt zich het graf van prins Filips Willem van Oranje-Nassau. Duur: 1 uur. Prijs: 50 euro/gids (max. 25 personen per gids). Sint-Sulpitiuskerk met Museum voor Religieuze Kunst: 1 euro/persoon. Minder dan 20 personen: 20 euro/groep.Periode: Deze rondleiding kan alleen in de namiddag en niet op maandag.

Monumenten van ijzerzandsteen code DRO 11

De harde, roestbruine ijzerzandsteen is generaties lang gebruikt voor de belangrijkste kerken en andere gebouwen in het Hageland. Het vormt één van de kenmerken van de zogenaamde Demergotiek.In Diest is de Sint-Sulpitiuskerk één van de belangrijkste monumenten in ijzerzandsteen.Daarbuiten is de ruïne van de Sint-Janskerk een interessante site, maar ook de O.L.Vrouwkerk, de oudste kerk van Diest. In het stadspark vind je dan weer een oude steengroeve, nu een pittoresk openluchttheater.Duur: 3 uur. Prijs: 75 euro/gids (max. 25 personen per gids).

Sle

nter

en d

oor de

eeu

wen Begijnhof

ijzerzandsteen

Sint-Sulpitiuskerk

Page 13: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 13

Op stap met de Hofdame in stadsmuseum ‘De Hofstadt’ code DRO 12 Mag ik mij voorstellen? Hofdame Anna van Lotharingen, aange-naam. Als de Heer afwezig is, neem ik zijn taken over. Graag vertel ik je over mijn leven als jonkvrouw in de gewelfde kelders van onze residentie De Hofstadt. Maak kennis met onze kunstcollectie die be-staat uit meubelen, schilderijen, beeldhouw- en edelsmeedwerk. Mijn echtgenoot René van Chalon, de prins van Oranje-Nassau, heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Volg mij naar de middel-eeuwen en ontdek het stadsmuseum op een hoogst originele manier. Duur: 1 uur. Prijs: 35 euro/museumgids (max. 25 personen per museumgids). Stadsmuseum De Hofstadt: 2 euro/persoon. Groepen kleiner dan 20 personen betalen 4 euro/persoon toegang.Periode: Van 1 april t.e.m. 31 oktober: di, do, vr en za 10-12 en van 13-17 uur, woe en zo 13-17 uur. Van 1 november t.e.m. 31 maart: di, wo, do, vr, za en zo van 13-17 uur. Gesloten op maandag. Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ook gesloten op feestdagen.

In de voetsporen van de prins code DRO 13 Hij was de zoon van de grote Willem de Zwijger vertellen de geschie-denisboeken, maar wat voor iemand was Filips-Willem? En wat bete-kende hij voor Diest? Dat kom je te weten tijdens de rondleiding in het stadsmuseum de Hofstadt in de schaduw van zijn laatste rustplaats. Verwacht je aan een boeiende trip door de geschiedenis van Diest want het levensverhaal van deze tragische en mysterieuze Oranjeprins leest als een echte triller. De Hofstadt is bovendien het ideale vertrekpunt om in de voetsporen van Filips-Willem een stukje van zijn geliefde stad te verkennen.Duur: 2 uur. Prijs: 50 euro/museumgids (max. 25 personen per museumgids). Stadsmuseum De Hofstadt: 2 euro/persoon. Groepen kleiner dan 20 personen betalen 4 euro/persoon toegang.Periode: Van 1 april t.e.m. 31 oktober: di, do, vr en za 10-12 en van 13-17 uur, woe en zo 13-17 uur. Van 1 november t.e.m. 31 maart: di, wo, do, vr, za en zo van 13-17 uur. Gesloten op maandag. Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ook gesloten op feestdagen.

Op

stap

met

de

mus

eumgids

Prins Filips-Willem

De Hofstadt

Anna van lotharingen

Page 14: Diest brochure daguitstappen 2014

14 — Diest... tussen stad en stilte

Diest, mijn bierstad code MD 14 Diest heeft een rijk bierverleden. Tijdens de 19de eeuw was het brou-wen zelfs de belangrijkste nijverheid. De meeste brouwerijen lagen langs de Demer en haar bijrivieren omdat ze veel water nodig hadden. Een groot aantal bevond zich in het Wederbroek (Michel Theysstraat) en langs de Lange Steenweg (Koning Albertstraat). De frontons van de brouwerijen ‘De Palmboom’ en de ‘Drie Kronen’ zijn daarvan nog stille getuigen. Voorts vond je ook brouwerijen langs de Abalie (deel van de Schaffensestraat), de Visserstraat en de Kaai. Tijdens deze wandeling maak je kennis met dat belangrijke Diestse brouwersverleden. In typische bruine kroegen proef je volop van heer-lijk schuimende lekkernijen.Duur: 3 uur. Prijs: 75 euro/gids (max. 25 personen per gids). Opmerking: Consumpties moet je ter plaatse betalen.

Tip: Breugelbuffet in Café De SigaretPrijs: 9,25 euro/ persoon.

Fijnproeverswandeling code MD 15 Een bezoek aan Diest wordt pas echt tastbaar als je ook van al het lekkers van onze stad kan proeven. Tijdens deze proevertjestocht maak je niet enkel kennis met onze Diestse streekproducten maar krijg je ook een vleugje culinaire geschiedenis voorgeschoteld, van de Heren van Diest tot nu. Bij Biscuiterie Stuckens word je met je neus op de feiten gedrukt, hier gebeurt alles volgens de regels van de kunst. Laat je (ver)leiden door de geur van versgebakken koekjes en proef in het degustatiesalon. Vervolgens maak je in Koffiebranderij Stroobants kennis met meer dan 75 jaar koffiebranden, je kan hier proeven van verschillende koffiesoorten en krijgt zelfs 1/2 kg koffie van jouw favoriete smaak mee naar huis. Het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur ‘Xaverius’ serveert je nadien een lekker bordje Diesters stoofvlees met een glaasje wijn. Duur: 3uur. Groepen: Min. 12 personen en max. 20 personen. Prijs: 75 euro/gids (max. 20 personen per gids). 22,10 euro/persoon voor de proevertjes. Periode: Niet op maandag en zondag. Niet de laatste twee weken van december en de eerste week van januari.

Ode aan de laatste twee begijnen code DRO 16

Twee begijnen nemen je mee terug in de tijd en treden samen met jou in de voetsporen van Johanna Uitdewilgen en Bernardina Janssen. Hoe leefden deze geëmancipeerde vrouwen en wat dachten tijdsgenoten over hen? Was het leven op het begijnhof steeds peis en vree of waren deze dames toch een beetje elkaars rivalen? En wat met de verleiding van de manspersonen die nu en dan hun pad kruisten in hun kleine stadje? Luister naar de boeiende, soms ludieke dialogen en je komt alles te weten over deze vrouwengemeenschap die 7 eeuwen standhield.Duur: 1.30 uur.Prijs: 50 euro (max. 25 personen per groep). Indien de groep groter is dan 25 personen bedraagt de gidsvergoeding € 100.Afspraak: Pesthuizenstraat - overdekt zwembad De Warande.

Het begijnhof door de ogen van de nachtwachter code DRO 17

Op een ludieke en soms verrassende wijze brengt de nachtwachter je het verhaal van de Diestse begijntjes in de 19de eeuw. Het Diestse begijnhof, met zijn strak dambordpatroon en zijn goedbewaarde gevels, is enig in zijn soort. De ronduit schitterende ingangspoort, de rustbrengende straten, de enig mooie Sint-Catharinakerk … Het zijn allemaal parels aan de Diestse kroon.Duur: 2 uur.Prijs: 50 euro (max. 25 personen/ groep).Afspraak: Pesthuizenstraat - overdekt zwembad De Warande.

Het

and

ere

Die

st

Page 15: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 15

De nachtwachter vertelt over Diest in de 19de eeuw code DRO 18

Samen met zijn vrouw vertelt de nachtwachter over het dagelijkse le-ven in het Diest van de 19de eeuw. In die tijd moest de nachtwachter bijna dagelijks op ronde om de straatlampen aan te steken. Hij heeft dan ook sprankelende verhalen en pittige anekdotes te vertellen.Tijdens deze rondleiding laat hij je kennismaken met de adembe-nemende schoonheid van de Oranjestad, want hij wandelt met je langs de vele pittoreske plaatsjes die het Diestse stadscentrum rijk is.Duur: 2 uur. Prijs: 50 euro (max. 25 personen/groep). Afspraak: Citadel – Leuvensestraat.

Diest, stad in rep en roer code DRO 19

Door de eeuwen heen werd Diest bezet door vreemde soldaten: Spanjaarden, Nederlanders, Oostenrijkers, Fransen en nog zoveel anderen. Hoe deelden de bewoners lief en leed met elkaar? Zijn er nog sporen van deze overheersingen?In pittige dialogen waarin ernst en humor verweven zijn, vertellen de Spaanse Carmen en de Nederlandse Koosje over vreugde en verdriet in tijden van oorlog en vrede.Duur: 2 uur. Prijs: 100 euro (max. 25 personen/groep).

Oorlog in de stad code DRO 20

Diest bleef in WOI gespaard van het ergste oorlogsgeweld. Toch leed de bevolking onder de oorlog: schaarste, armoede … Er waren ook kleine heldendaden die in de vergetelheid geraakten. De gids neemt je mee op sleeptouw door het dagelijkse leven in oorlogstijd. Hoe beleefde de gewone Diestenaar de oorlog? Welke initiatieven zagen het daglicht om de bevolking te steunen? Wie profiteerde er van de oorlog? Welke kleine en grote helden droegen hun steentje bij? Deze rondleiding geeft je een unieke kijk op het leven in de stad tijdens de ‘Groote Oorlog’.Duur: 2 uur. Prijs: 50 euro (max. 25 personen/ groep).

Oep gank in Diest code DRO 21

Diest is een plezant stadje: klein, gezellig, mooie blikvangers met een rijk en bewogen verleden. Onzichtbaar is de schat aan verhalen over de bewoners, over oude gewoontes en fait divers. Laat je die eens vertellen in het sappige dialect, dat accenten heeft die aanleunen bij de Kempen, een beetje Limburg en helemaal anders klinkt dan de taal van de Witte uit het nabijgelegen Zichem…Tijdens deze wandeling vertellen authentieke Diestse gidsen je in on- vervalste streektaal over het wel en wee in ons klein stedeke.Duur: 2 uur. Prijs: 50 euro (max. 25 personen/ groep).

Citygolf

Verken al golfend de verborgen parels van Diest. Tijdens deze unieke stadswandeling sla je een balletje naar targets, het doel is geen ‘hole in de grond’ maar een obstakel dat reeds in de stad staat. De speler met het minst aantal slagen is de winnaar!Het parcours gebeurt volledig onder begeleiding. Al het golfmateriaal en een golfinitiatie zijn inbegrepen.Duur: 2 uur: 6 holes. 3 uur: 9 holes. Info en reservatie: Prijs: op aanvraag. Deze rondleiding kan je rechtstreeks boeken bij City Golf 0498/39 56 94 - www.city-golf.be.

de nachtwachter

Page 16: Diest brochure daguitstappen 2014

16 — Diest... tussen stad en stilte

EDUCATIEvE PAKKETTEN voor het basisonderwijs

Er is onwijs veel leuks te beleven in Diest! Een museumbezoek of begijnhofwandeling met de enige echte Mudie de Muis. Of een kenspreukenzoektocht van prins Filips Willem! Of een rondleiding door échte begijntjes. Moppen dat die kunnen tappen! En voor de dapperen onder ons een bibbergriezeltastische vleermuizenjacht met Vlerulla. Ik kan haast niet wachten. Sta jij ook al zo te popelen? Spring dan nu als de bliksem van die schoolbanken en val de eerste de beste meester of juf aan die in de buurt is. Zolang je dit maar DOET. Want het is zeker en vast de moeite waard!

Met

de

klas

op

stap

Stadsmuseum De Hofstadt

Met Mudie de muis op verkenning code EP 01 Mudie de muis woont al heel lang in het museum en hij wil het heel graag aan iedereen tonen. Wandel, kijk en luister naar zijn verhaal. Via een zoektocht en letterspel ontdekken de leerlingen wat er allemaal te zien is in het huis van Mudie. Ze voeren de opdrachten uit en krijgen een beloning van Mudie de muis.1ste, 2de en 3de graad.

Kunstkleuters code EP 02 Kunst voor de allerkleinsten. Speciaal voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Mudie de museummuis neemt de kleuters mee op reis door het museum, aan de hand van verhalen, spelletjes, liedjes en dansjes gaan zij op ontdekking door het museum.Telkens laat Mudie iets anders zien of ervaren in Stadsmuseum De Hofstadt of ... in zijn huis.Info & reservatie: 013/35 32 09 - [email protected]. Duur: 2 uur.Prijs: € 2,50/ persoon (max. 20 leerlingen ). Indien de groep/ klas kleiner is dan 20 personen: € 50,00/ museumgids. Toegang museum gratis voor kinderen -12 jaar.Periode: Van 1 april t.e.m. 31 oktober: di, do, vr en za 10-12 en van 13-17 uur, woe en zo 13-17 uur. Van 1 november t.e.m. 31 maart: di, wo, do, vr, za en zo van 13-17 uur. Gesloten op maandag. Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ook gesloten op feestdagen.

Page 17: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 17

Begijnhof

volg het Begijntje code EP 03

Tijdens een interactieve wandeling ontdek je het eeuwenoude begijn-hof op een leuke manier. De gids neemt je honderden jaren terug in de tijd en boeit je met verhalen over begijnen, burchtheren en heiligen.2de en 3de graad.Info & reservatie: 013/35 32 74 - [email protected]: 1.30 tot 2 uur.Prijs: € 50,00/ klas (max. 25 leerlingen).

Stadscentrum

In de voetsporen van opa Lowis code EP 04

We flitsen ons terug in de tijd en gaan op spannende zoektocht aan de hand van een oude stadskaart uit 1669 ! We ontdekken, proeven, voelen …. we luisteren naar spannende verhalen.Kinderen leren op speelse en interactieve wijze iets over de Diestse geschiedenis, de monumenten, huisnamen, kaartlezen. Op het einde wacht hen een fijne beloning.Doelgroep : kinderen van 8 tot 10 jaar (maximum 20 per rondleiding)Info & reservatie: 013/35 32 74 - [email protected] : 1 à 1u30.Prijs: € 50,00/ klas (max. 25 leerlingen). Afspraak: Vertrek in het stadsmuseum De Hofstadt.

Natuur

Met vlerulla op vleermuizenjacht code EP 05

Vleermuizen griezelig? Welnee, ze zijn best schattig en vooral nuttig: per nacht kan een vleermuis een paar duizend muggen en motten verorberen. De vleermuizen die wij kennen, vallen niemand lastig en drinken geen bloed.Samen met graaf Vlerulla gaan we op zoek naar de geschikte vleermui-zenroute, lossen we vleermuizenvragen op, slapen we hangend zoals vleermuizen en proeven we van een superlekker vleermuizenmenu. Wie durft mee op stap.Info & reservatie: 013/35 32 74 - [email protected] : 2 uur.Prijs: € 1,50/ persoon (max. 25 personen per gids). Indien de groep/ klas kleiner is dan 20 personen: € 30,00/ gids.Periode: van april t.e.m. juni.Opmerking: De tocht start met een bezoek aan het ‘Bezoekerscentrum Webbekoms Broek’, gelegen op het Provinciedomein ‘Halve Maan’.

Page 18: Diest brochure daguitstappen 2014

18 — Diest... tussen stad en stilte

BEG

IJN

ENBE

EK

DEMER

DEMER

STADSWALLEN

ANTWERPSESTRAATGRAUW

ZUSTERSSTRAAT

SCHAFFENSESTRAAT

BRUIDSTRAAT

KOESTRAAT

GUIDO GEZELLESTRAAT GRA

ANM

ARKT

SINT-JANSSTRAAT SINT

-JANS

-

V

ELD

PARKLAAN

KONI

NGIN

AST

RIDL

AAN

HASSELTSESTRAAT

LEUV

ENSE

STEE

NWEG

BOTERMARKTO

VERS

TRAA

T

ZEVE

NW

EEENSTRAAT

PESTHUIZENSTRAAT

OUDE TRAMWEG

STATIE

STRAAT

VERVERSGRACHT

MIC

HEL T

HEYS

STRA

ATKO

NING

ALBE

RTST

RAAT

DELPHINE ALENUSLAAN

DEME

RSTRAAT

REFUGIESTR.

VALL

EILA

ANVA

LLEI

LAA N

EMIEL VA NDERVELDESTRAAT

ARTH

UR

VAN

OOST-

STR

AAT

ENGELANDSTRAAT

ENGE

LAND

STRA

ATSCHOTLANDSTRAAT

MARKMACKENSTRAAT

KARDINAALE. ALENUSSTR.

SCHUTTERS-

HOFSTRAAT

KEEL

STR.

KANONSBAAN

LINDENHOF

LORKENHOF

SPARRENHOF

BERKEN-

HOF

FERDINANDAL

LENS

TRAA

T

FONTEINGANG

PALMBOOM-

STRAATDRIEHA-

RINGENSTR.

PAAL-STR.

OSSEKOP- STRAAT

BLOEM-POTGANG

KATT

ENST

RAAT

WOL

VENS

TR.

PEETERSSTRAAT

MAR

IEND

AALS

TRAA

TSI

NT-A

NNA-

STR

AAT

NIC. WELTERSTR.

ROZE

NGAA

RD

VERVOORTSTRAAT

OUDEBAAN

HALV

EMAANSTR

AAT

INFIRMERIE-

STRAAT

KRAAIENNEST-

STRAAT

VESTENSTRAAT KERKSTR.

BEGIJNHOF HEILIGE G

EESTSTR.

ENGELEN

CONVENTSTR

LINDEN-MOLEN

SPORT-STADION

OVERDEKTZWEMBAD

SINT-ANNENDAEL(PS. KLINIEK)

BEGRAAFPLAATS

ALLERHEILIGEN-KAPEL

HA.Z.

ST.-JAN-BERCH-MANSSTR.

CABARETST

R.SC

HO

LEN

-

STR

AAT

HALLESTR.

SUIKER-POTSTR.

OSCAR NIHOULSTR.

HENRI VERSTAPPENPLEIN

VEEMARKT

EZEL- DIJK

SCHAFFENSE POORT

HA.Z.

WARANDE-STADSPARK

VERVOORT-PLAATS

WIJN

GA ARDSTRAA

T

EDUARD ROBEYNSLAAN

ZICHEMSE-POORT

VISSERSSTRAAT

H

RODE KRUISSTRAAT

HALVE MAANPLAATS

CITADEL

FRAN

KENS

TRAA

TSP

EELH

OFST

RAAT

BEG

O

NIASTR.SALVIA-STRAAT

NARCIS-STRAAT

KROKUS-STRAAT

TULPENSTRAAT

FABI

OLALA

AN ANJERSTRAAT

KLOOSTERBERGSTRAAT

STEENWEG

OP

PAPENBROEK

HALENSEBAAN

BADSTRAAT

OUDE BAAN

BEUK

EN-

LAA

N

STEENWEG OP PAPENBROEK

SINT-JACOBS-

PLEIN

KERK VAN ST. SULPITIUS

CLEY

NAE

RTSS

TR.

BRO

UWER

IJST

RAAT

PAANHUIS-

STRAAT

ZOUTSTR.

GROTEMARKT

KAAI

ALLERHEILIGENBERG

EZELDIJK-MOLEN

MARIENDAAL-PLAATS

LEUV

ENSE

STRA

AT

DEMERSTR.

SCHERPENHEUVEL

KLUISBERG- STRAATBO

UDEW

IJ

NVEST

BOUD

EWIJN

VEST

BOU

DEW

IJNV

EST

VALL

EILA

AN

FONTEYNESTR.

MERCIERSTRAAT

KAUT

ERSH

OEK

COMMISSARIS NEYSKENSLAAN

BEVRIJD

ING

S-

MONTGOMERYSTRAAT

KOOL-

BOGAARDEN-

STRAAT

LEESTHOF

GANG

ANTWERPSESTRAAT

WEE

RST

AND

SPLE

IN

WIL

GEN

HOF

DE BLEEK

K. BEGIJN-

HOFG

ANG

COM.NEYS-

KENSLN.

HORTENSIASTRAATBLO EM

ENLA

AN

LELIE-STRAAT

KLO

OSTERBERG

STRAAT

EMIEL VANDERVELDES

TR.

HULSTSTRAAT

DRIELINDE-KENSERF

HA

SSELT

MEIDOORNHOF

MEIDOORNSTRAAT

MEIDOORNSTRAAT

WIJN

GAAR

DVEL

DWEG

OUDE BAAN

HAND

ELS-

PL

EIN

ACACIASTRAAT

BEUKEN-PLEIN

PROVINCIEDOMEIN"HALVE MAAN"

PARELSBERGSTR.

BEGIJNENSTRAAT

KETE

LSTR

.F.

MO

ONS

STR.

SCHOTELSTR.

PARE

LSBE

RGST

RAAT

MOLENBERGSTRAAT

MOLENBERGSTRAAT

3

CITADELLAAN

WE

STE

LIJKE

RIN

G

CITA

DE

LLAA

N

NIJ

VER

HE

IDS

LAA

N

CCDEN AMER

NIJ

VERHEID

SLAAN

PARKCERCKEL

OMER VANAUDENHOVELAAN

OM

ER

VA

NA

UD

EN

HO

VE

LAA

N

GEEL E313

BERINGEN E313

LEUVEN E314

KEIZER-INNE-STRAAT

i

E

BEZOEKERSCENTRUMWEBBEKOMS BROEK

ZICH

EM

Page 19: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 19

BEG

IJN

ENBE

EK

DEMER

DEMER

STADSWALLEN

ANTWERPSESTRAAT

GRAUWZUSTERSSTRAAT

SCHAFFENSESTRAAT

BRUIDSTRAAT

KOESTRAAT

GUIDO GEZELLESTRAAT GRA

ANM

ARKT

SINT-JANSSTRAAT SINT

-JANS

-

V

ELD

PARKLAAN

KONI

NGIN

AST

RIDL

AAN

HASSELTSESTRAAT

LEUV

ENSE

STEE

NWEG

BOTERMARKT

OVE

RSTR

AAT

ZEVE

NW

EEENSTRAAT

PESTHUIZENSTRAAT

OUDE TRAMWEG

STATIE

STRAAT

VERVERSGRACHT

MIC

HEL T

HEYS

STRA

ATKO

NING

ALBE

RTST

RAAT

DELPHINE ALENUSLAAN

DEME

RSTRAAT

REFUGIESTR.

VALL

EILA

ANVA

LLEI

LAA N

EMIEL VA NDERVELDESTRAAT

ARTH

UR

VAN

OOST-

STR

AAT

ENGELANDSTRAAT

ENGE

LAND

STRA

AT

SCHOTLANDSTRAAT

MARKMACKENSTRAAT

KARDINAALE. ALENUSSTR.

SCHUTTERS-

HOFSTRAAT

KEEL

STR.

KANONSBAAN

LINDENHOF

LORKENHOF

SPARRENHOF

BERKEN-

HOF

FERDINANDAL

LENS

TRAA

T

FONTEINGANG

PALMBOOM-

STRAATDRIEHA-

RINGENSTR.

PAAL-STR.

OSSEKOP- STRAAT

BLOEM-POTGANG

KATT

ENST

RAAT

WOL

VENS

TR.

PEETERSSTRAAT

MAR

IEND

AALS

TRAA

TSI

NT-A

NNA-

STR

AAT

NIC. WELTERSTR.

ROZE

NGAA

RD

VERVOORTSTRAAT

OUDEBAAN

HALV

EMAANSTR

AAT

INFIRMERIE-

STRAAT

KRAAIENNEST-

STRAAT

VESTENSTRAAT KERKSTR.

BEGIJNHOF HEILIGE G

EESTSTR.

ENGELEN

CONVENTSTR

LINDEN-MOLEN

SPORT-STADION

OVERDEKTZWEMBAD

SINT-ANNENDAEL(PS. KLINIEK)

BEGRAAFPLAATS

ALLERHEILIGEN-KAPEL

HA.Z.

ST.-JAN-BERCH-MANSSTR.

CABARETST

R.SC

HO

LEN

-

STR

AAT

HALLESTR.

SUIKER-POTSTR.

OSCAR NIHOULSTR.

HENRI VERSTAPPENPLEIN

VEEMARKT

EZEL- DIJK

SCHAFFENSE POORT

HA.Z.

WARANDE-STADSPARK

VERVOORT-PLAATS

WIJN

GA ARDSTRAA

T

EDUARD ROBEYNSLAAN

ZICHEMSE-POORT

VISSERSSTRAAT

H

RODE KRUISSTRAAT

HALVE MAANPLAATS

CITADEL

FRAN

KENS

TRAA

TSP

EELH

OFST

RAAT

BEG

O

NIASTR.SALVIA-STRAAT

NARCIS-STRAAT

KROKUS-STRAAT

TULPENSTRAAT

FABI

OLALA

AN ANJERSTRAAT

KLOOSTERBERGSTRAAT

STEENWEG

OP

PAPENBROEK

HALENSEBAAN

BADSTRAAT

OUDE BAAN

BEUK

EN-

LAA

N

STEENWEG OP PAPENBROEK

SINT-JACOBS-

PLEIN

KERK VAN ST. SULPITIUS

CLEY

NAE

RTSS

TR.

BRO

UWER

IJST

RAAT

PAANHUIS-

STRAAT

ZOUTSTR.

GROTEMARKT

KAAI

ALLERHEILIGENBERG

EZELDIJK-MOLEN

MARIENDAAL-PLAATS

LEUV

ENSE

STRA

AT

DEMERSTR.

SCHERPENHEUVEL

KLUISBERG- STRAAT

BOU

DEWIJ

NVEST

BOUD

EWIJN

VEST

BOU

DEW

IJNV

EST

VALL

EILA

AN

FONTEYNESTR.

MERCIERSTRAAT

KAUT

ERSH

OEK

COMMISSARIS NEYSKENSLAAN

BEVRIJD

ING

S-

MONTGOMERYSTRAAT

KOOL-

BOGAARDEN-

STRAAT

LEESTHOF

GANG

ANTWERPSESTRAAT

WEE

RST

AND

SPLE

IN

WIL

GEN

HOF

DE BLEEK

K. BEGIJN-

HOFG

ANG

COM.NEYS-

KENSLN.

HORTENSIASTRAATBLO EM

ENLA

AN

LELIE-STRAAT

KLO

OSTERBERG

STRAAT

EMIEL VANDERVELDES

TR.

HULSTSTRAAT

DRIELINDE-KENSERF

HA

SSELT

MEIDOORNHOF

MEIDOORNSTRAAT

MEIDOORNSTRAAT

WIJN

GAAR

DVEL

DWEG

OUDE BAAN

HAND

ELS-

PL

EIN

ACACIASTRAAT

BEUKEN-PLEIN

PROVINCIEDOMEIN"HALVE MAAN"

PARELSBERGSTR.

BEGIJNENSTRAAT

KETE

LSTR

.F.

MO

ONS

STR.

SCHOTELSTR.

PARE

LSBE

RGST

RAAT

MOLENBERGSTRAAT

MOLENBERGSTRAAT

3

CITADELLAAN

WE

STE

LIJKE

RIN

G

CITA

DE

LLAA

N

NIJ

VER

HE

IDS

LAA

N

CCDEN AMER

NIJ

VERHEID

SLAAN

PARKCERCKEL

OMER VANAUDENHOVELAAN

OM

ER

VA

NA

UD

EN

HO

VE

LAA

N

GEEL E313

BERINGEN E313

LEUVEN E314

KEIZER-INNE-STRAAT

i

E

BEZOEKERSCENTRUMWEBBEKOMS BROEK

ZICH

EM

Opgelet! Wegens de openlegging van de Demer is het centrum niet bereikbaar via de Demerstraat.

PArkereN IN DIeSTIn het centrum geldt betaald en beperkt parkeren. Veemarkt, Verversgracht: max. 4 uur en kost max. 2,40 euro. Onbeperkt en goedkoop parkeren is mogelijk net buiten het centrum. Betalend parkeren. Gratis parkeren kan op de parking Halve Maan, Boudewijnvest en dichterbij op de nieuwe Park & Walk parkeerterreinen van de Citadel op slechts 5 min. wandelen van het centrum.

Page 20: Diest brochure daguitstappen 2014

20 — Diest... tussen stad en stilte

Algemene voorwaarden

Algemeen• Omtenvolletegenietenvanuwbezoekradenwijjeaanééngids per 25 personen te voorzien.• DediensttoerismevanDieststuurtjenaontvangsteenschrifte- lijke bevestiging met de praktische afspraken en betalingsmodaliteiten.• DediensttoerismeenDiestseGidsenbondkunnennietverant- woordelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, eventueel berokkend aan de deelnemers.• Hetafsluitenvaneenreisverzekeringbijeenverzekeringskantoor naar jouw keuze is derhalve zeker te overwegen.• Jeaan-ofopmerkingenm.b.t.deuitstapkanjeonsaltijdmelden via het beoordelingsformulier dat je bij de reservatie toegestuurd krijgt.• Aanvragengebeurenschriftelijkviahetingeslotenreserverings- formulier liefst drie weken voor de bezoekdatum of via onze website www.toerismediest.be waar je een inschrijvingsformulier vindt en ons kan doormailen.• Bijvertragingzondervoorafgaandelijkteverwittigenenzonder een gegronde reden wacht de gids 30 minuten en wordt het oorspronkelijke programma met 30 minuten ingekort. De verant- woordelijke van de groep neemt, indien mogelijk, telefonisch contact op met Toerisme Diest.

rondleidingen• Hetbasistarief(2uur)vooreenrondleidingmeteengidsbedraagt 50 euro plus 25 euro per uur/gids vanaf het derde uur. Het basistarief (2 uur) voor een anderstalige rondleiding met gids bedraagt 60 euro plus 30 euro per uur per gids vanaf het derde uur.• Hetbasistarief(1uur)vooreenthemawandelinginstadsmuseum De Hofstadt met museumgids bedraagt 35 euro/museumgids.• Indiendooronvoorzieneomstandighedenhetdoorjougekozen programma niet kan doorgaan, zal in overleg een ander programma worden voorgesteld. Er zijn geen wijzigingen mogelijk 3 dagen voor de bezoekdatum.• Bijreservatievaneenrondleidingwordener5euroreservatie- kosten aangerekend met uitzondering van de modulaire programma’s en fijnproeverswandeling waarvoor 10 euro reservatiekosten worden aangerekend. Deze kosten betaal je na ontvangst van de schriftelijke bevestiging. De rondleiding is definitief na storting van de reservatiekosten op onze rekening.

Dagtrips• Hetjuisteaantaldeelnemersbijhetboekenvaneenvolledig dagprogramma kan tot drie werkdagen voor het geplande bezoek aan de dienst toerisme worden doorgegeven, nadien dient men voor het opgegeven aantal personen te betalen. Indien de groep kleiner is dan 20 personen dient er in evenredigheid bijbetaald te worden voor de gids. Wijzigingen aan het programma zijn niet meer mogelijk.• Wanneeropdebezoekdaghetaantaldeelnemersaaneen volledige daguitstap minder bedraagt dan waarvoor werd gereserveerd en betaald, dan wordt het overeenstemmende bedrag terugbetaald, mits een afhouding van 2,50 euro per persoon, op voorwaarde dat er een gegronde reden voor afwezigheid is.• Deprijzenvoordevolledigedagprogramma’somvattenalle diensten die in het dagprogramma staan vermeld, d.w.z. een kopje koffie, toegangsprijzen en gidsvergoeding. De prijzen van een maaltijd zijn afhankelijk van het keuzemenu. • Dehelegroepkiesthetzelfdemenu.Eenverschillendemenukeuze binnen de groep is niet mogelijk.• Debuschauffeurkrijgteengratismiddagmaal(behalvebijde culinaire wandeling).• Voordeculinairewandelingwordenompraktischeredenen groepen aanvaard van minimum 12 personen. Om het comfort van deze exclusieve wandeling te kunnen garanderen, worden groepen tot max. 20 personen toegelaten. Hierop wordt strikt toegekeken.• Debetalingbijhetboekenvaneenvolledigdagprogrammadient minstens 10 dagen voor de bezoekdag te worden uitgevoerd.• Dewijzevanbetalingwordtschriftelijkmeegedeeldna reservering. Bij niet-betaling zijn wij gerechtigd de gereserveerde dagtrip te annuleren indien er geen telefonische verwittiging volgt 72 uren voor aanvang.

Annuleringskosten• Bijannulatievandehelegroepwordtvanafde3dedagvoorde excursie 40 euro aangerekend als vergoeding voor de admini- stratiekosten. Bij annulatie vanaf de 2de dag voor de excursie worden de volledige kosten aangerekend.

Page 21: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 21

Inschrijvingsformulier uitstappen 2014

1. Datum van de uitstap / / 2014 Dag: Uur

2. Naam aanvragende groep, vereniging, instelling, familie, e.a.:

3. Verantwoordelijke van de groep met wie de dienst toerisme eventueel contact kan opnemen: Naam: Straat: Postcode: Gemeente: Provincie: Tel GSM: e-mail: @

4. Aantal bezoekers: Nationaliteit:

5. Plaats van afspraak met de gids: (kruis aan wat voor u van toepassing is) Voor de rondleidingen ❏ Grote Markt, stadsmuseum De Hofstadt ❏ Koning Albertstraat 16a, Toerisme Diest ❏ Pesthuizenstraat - overdekt zwembad De Warande ❏ Andere : Voor de daguitstappen: wordt later schriftelijk meegedeeld.

6. Gekozen programma Codenummer Menukeuze (enkel aan te kruisen bij dagprogramma) ❏ Menu A ❏ Menu B ❏Menu C ❏ Menu D ❏ Menu E ❏ Koffie ❏ Koffie met taart

7. Gewenste Taal: ❏ NL ❏ F ❏ D ❏E

8. Aantal gidsen: Om ten volle te genieten van uw bezoek, raden wij u aan één gids te vragen voor max. 25 personen. 9. Vervoer: (Kruis aan wat voor u van toepassing is) ❏ autocar ❏ openbaar vervoer ❏ eigen wagens 10. Opmerkingen:

Datum Handtekening :

Terug te sturen 3 weken voor de bezoekdatum aan:

TOerISMe DIeST - Grote Markt 1 - B-3290 Diest - Tel. 013/35 32 73 of 013/35 32 74 - Fax: 013/ 35 32 78 - Vanuit ’t buitenland: 00 32 13/35 32 73 Fax: 00 32 13/35 32 [email protected] In het kader van de vervulling van onze taak van openbaar belang nemen wij uw relevante persoonlijke gegevens op in onze bestanden.U kunt deze inzien en verbeteren conform de Wet Verwerking Persoonsgegevens van 8 december 1992.

Page 22: Diest brochure daguitstappen 2014

22 — Diest... tussen stad en stilte

- Carlo Leoni - Koning Albertstraat 27 - 3290 Diest tel. 013/29 42 88 www.carloleoni.be

- In den Zoeten Inval – Grote Markt 6 – 3290 Diest tel. 013/32 63 51 www.indenzoeteninval.be

- Albero d’Oro – Grote Markt 18 – 3290 Diest tel. 013/30 81 30

- Oud Diest - Grote Markt 17 - 3290 Diest tel. 013/44 25 44

- De Nieuwe Haan – Grote Markt 19 – 3290 Diest tel. 013/33 51 06 www.denieuwehaan.be

- Nicky’s Catwalk – Grote Markt 26 – 3290 Diest tel. 013/31 36 40 www.nickyscatwalk.be

- Casino – Grote Markt 27 – 3290 Diest tel. 013/31 12 55

- Pergolesi – Grote Markt 28 – 3290 Diest tel. 013/33 55 56

- Cara Steakhouse – Grote Markt 29 – 3290 Diest tel. 013/31 21 30 www.carasteakhouse.be

- De Proosdij – Cleynaertsstraat 14 – 3290 Diest tel. 013/31 20 10 www.proosdij.be

- The Lodge – Michel Theysstraat 6 – 3290 Diest tel. 013/32 76 76 www.lodge-hotels.be

- In de Beiaard – Koning Albertstraat 1 – 3290 Diest tel. 013/32 21 74 www.indebeiaard.be

- La Bas – Koning Albertstraat 11 – 3290 Diest tel. 013/32 30 32 www.labasdiest.be

- Da Leonardo - Koning Albertstraat 21 - 3290 Diest tel. 013/29 77 89 www.Leonardoindiest.be

- De Kleine Keizerin - Koning Albertstraat 31 tel. 013/33 53 79

- Nea Plaka – Koning Albertstraat 51 – 3290 Diest tel. 013/29 38 83 www.neaplaka.be

- Il Giusto Gusto – Koning Albertstraat 77 – 3290 Diest tel. 013/30 51 06 www.giustogusto.be

- Santino – Felix Moonsstraat 14 – 3290 Diest tel. 013/31 51 12 www.pizzeriasantino.be

- De Groene Munt – Veemarkt 2 – 3290 Diest tel. 013/66 68 33 www.degroenemunt.be

- Wannes Raps – Schaffensestraat 17 – 3290 Diest tel. 013/30 58 05 www.wannesraps.be

- De Badmeester – Omer Vanaudenhovelaan 50 – 3290 Diest tel.013/29 63 28 www.debadmeester.be

- Komediant - Hasseltsestraat 14/4 - 3290 Diest tel. 013/32 56 66

- Chocolat moment - Hasseltsestraat 23 - 3290 Diest tel. 013/45 98 17

- Chrino - Hasseltsestraat 48 - 3290 Diest tel. 013/29 86 31 www.chrino.be

- Kin’s Garden – Hasseltsestraat 96 – 3290 Diest tel. 013/32 11 35 www.kinsgarden.be

- Casa Iberico – Kautershoek 1 – 3290 Diest tel. 0477/44 94 85 www.casaiberico.be

- Immi-Grand – Com. Neyskenslaan 5 – 3290 Diest tel. 013/77 64 00

- ‘t Ogenblik – Com. Neyskenslaan 34 – 3290 Diest tel. 013/32 17 54 www.t-Ogenblik.be

- Bistro De Modern – Leuvensesteenweg 93 – 3290 Diest tel. 013/31 10 66 www.hoteldemodern.be

- Happy Wok - Leuvensesteenweg 216 - 3290 Diest tel. 013/55 68 88 www.happywok.be

- Hof te Rhode – Rodestraat 7 - 3290 Schaffen tel. 013/33 36 09 www.hofterhode.be

- Mosselhuis Roger – Ed. Robeynslaan 138 – 3290 Diest tel. 013/31 35 29 www.mosselhuis-roger.be

- Berkenhof – Turnhoutsebaan 121 – 3294 Molenstede tel. 013/31 27 56 www.hetberkenhof.be

- Katsenberg – Stalstraat 42 – 3294 Molenstede tel. 0468/20 40 50 www.katsenberg.be

- Jeffreys – Turnhoutsebaan 87 – 3294 Molenstede tel. 013/31 35 61 www.jeffreys.be

- De Bourgondiër – Tessenderloseweg 54 – 3290 Deurne tel. 013/66 23 19 www.bourgondier.net

Waar eten? Al deze leuke adressen hebben lekkere oplossingen voor een knorrende of grommende maag.

Page 23: Diest brochure daguitstappen 2014

Diest... tussen stad en stilte — 23

Op de volgende data worden geen afspraken gemaakt op de Grote Markt:

* elke woensdag tot 14 uur (wekelijkse marktdag)* 05/04/2014 Carnavalkermis* 06/04/2014 Carnavalstoet* 17/04/2014 Lentejaarmark* 03-10-17-24/08/2014 Zomerse Zondagen* 26/09/2014 Demersporthappening* 01/11/2014 Allerheiligenbegankenis met jaarmarkt

Houd hier rekening mee:

• Bijdagprogramma’sdientmenrekeningtehoudenmetaange- ge ven tijdsnotatie. • DeautobusdientgestationeerdtewordenindeKluisbergstraat,of op het H. Verstappenplein. (Zie plattegrond op pagina 18-19). • Erzullengeenrondleidingenplaatsvindenvan20-12-2014 tot 02-01-2015.• WanneerjedeSint-Sulpitiuskerk wenst te bezoeken, gelieve er dan rekening mee te houden dat :- Deze kerk tijdens de kerkdiensten niet toegankelijk is voor groepen. Om die reden is een bezoek aan de Sint-Sulpitiuskerk enkel in de namiddag mogelijk.- Deze kerk gesloten is op maandag.- Indien de groep kleiner is dan 20 personen bedraagt het toegangs- geld voor de kerk 20 euro/groep. • Ookanderegebouwenkunnendooronvoorzieneomstandigheden niet toegankelijk zijn. In overleg met de gids zal dan een ander programma worden voorgesteld.• Stadsrondrittenkunnenompraktischeredenenniet verzorgd worden.

Hoe één van deze rondleidingen boeken?

Via het reserverings formulier* of mail: [email protected] www.toerismediest.be

Telefoon: +32 (0)13/35 32 73 +32 (0)13/35 32 74

Fax: +32 (0)13/35 32 78

* Het reserveringsformulier en de algemene voorwaarden vind je op pagina 20 en 21.

Page 24: Diest brochure daguitstappen 2014

24 — Diest... tussen stad en stilte

Infokantoor Toerisme DiestKoning Albertstraat 16aTel: +32 (0)13 35 32 74,[email protected],www.toerismediest.beOpeningsuren:van 1 april t.e.m. 30 september: elke dag 10 -12 uur en 13 -17 uur.Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ma tot za: 10 -12 uur en 13 -17 uur.Zon- en feestdagen gesloten.

Stadsmuseum De HofstadtGrote Markt 1Tel.: +32(0)13 35 32 74Openingsuren:van 1 april t.e.m. 31 oktober: di, do, vr en za 10-12 en van 13-17 uur, woe en zo 13-17 uur.Van 1 november t.e.m. 31 maart: di, wo, do, vr, za en zo van 13-17 uur.Gesloten op maandag.Van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ook gesloten op feestdagen.

Sint-SulpitiuskerkGrote Markt 1Openingsuren:van 15 mei tot 15 september van di t.e.m. zondag: 14-17 uur.Gesloten op maandag.