DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

24
Belgie- Belgique P.B- P.P, 1650 Beersel BC 1646 P 209319 Afgiftekantoor Beersel DH-magazine V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee. magazine van Destelheide Nr 27 april-juni 2013 EXPO VICKY BOGAERT OVER SNAPSHOTFOTOGRAFIE DE ZOMERACADEMIE 2013 RITUALS NOW EN FLIP KOWLIER ALS ARTIEST IN HUIS ARTEVELDEHOGESCHOOL EN ACSENT TE GAST © Vicky Bogaert

description

Het nieuwe Destelheide-magazine van april-mei-juni 2013 over de expo van Vicky Bogaert (snapshotfotografie), De Zomeracademie, artiesten in huis Flip Kowlier en Rituals Now!, en de bezoekers AcSenT en Arteveldehogeschool.

Transcript of DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Page 1: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Belgie- Belgique

P.B- P.P, 1650 BeerselBC 1646 P 209319

Afgiftekantoor Beersel

DH-magazine

V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee.

magazine van Destelheide • Nr 27 • april-juni 2013

EXPO VICKY BOGAERT OVER SNAPSHOTFOTOGRAFIEDE ZOMERACADEMIE 2013RITUALS NOW EN FLIP KOWLIER ALS ARTIEST IN HUISARTEVELDEHOGESCHOOL EN ACSENT TE GAST

© Vicky Bogaert

Page 2: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Nieuwe lente, nieuwe plannen

ColofonRedactie: Filip Tielens

Eindredactie: Lies JacobVormgeving: www.nelsongroup.be

Drukkerij: De Bie Oplage: 1500 exemplaren

Verantwoordelijke uitgever: Guy Uyttebroeck – Destelheidestraat 66 -1653 Dworp

Na een lange en donkere winter is Destelheide weer helemaal klaar voor een nieuwe lente. Dat doen we in stijl en daarvoor hebben we jul-lie hulp nodig. In onze nieuwe ten-toonstelling over snapshotfotografie van Vicky Bogaert is er een hoofdrol weggelegd voor onze bezoekers: we willen graag weten hoe jullie zo’n ‘week in Destelheide’ ervaren. Hier-voor lanceren we een fotowedstrijd met professionele jury en prijzen!

We kijken ook al uit naar de nieu-we editie van De Zomeracademie in juli, de artistieke werkweek die ondertussen een klassieker in het vormingsaanbod voor volwassenen is geworden.

Op beleidsniveau wordt er onder-tussen hard gewerkt aan het nieuwe beleidsplan voor de periode 2014-2017 en aan de toewijzing van het nieuwe masterplan voor Destelheide

aan een architectenbureau. We heb-ben grote plannen in Destelheide! Zo hopen we onze trouwe gasten nog beter van dienst te zijn en steeds nieuwe groepen aan te trek-ken in onze inspirerende werkplek.

Guy UyttebroeckDirecteur Destelheide

© Vicky Bogaert

Dit DH-magazine wil u graag informeren over het reilen en zeilen van Destelheide, haar kunsteducatieve dienst Dharts en de groepen die er verblijven. Destelheide is een vormingscentrum in Dworp dat in opdracht van de Vlaamse Overheid wordt uitgebaat door de vzw ADJ. In een rustige groene omgeving en een modern gebouwencomplex bestaande uit glas, beton en hout ontvangt Destelheide groepen die met jongeren werken. Wil u graag dit DH-magazine thuis ontvangen (gratis) of u inschrijven op onze digitale nieuwsbrief (4x/jaar), dan kan u dit aanduiden op www.destelheide.be.

2 3

Page 3: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Op haar rechteronderarm heeft Vicky Bogaert een groot fototoestel laten tatoeëren. Het vertelt veel over de passie van deze jonge fotografe, die met “I’m changing up what the story’s about” haar eerste tentoonstelling krijgt in Destelheide. De verhalende manier waarop Vicky met snapshots en iPhoneography omgaat, past uitstekend binnen ons jaarthema STORIES.

Expo: VICKY BOGAERT

I’M CHANGING UP WHAT THE STORY’S ABOUT

Dag Vicky. Waar mogen we ons aan verwachten in je eerste expo?Vicky Bogaert: “De foto’s die tentoongesteld worden, heb ik allemaal gemaakt met mijn iPhone of een polaroidtoestel. Toen ik twee jaar geleden aan een nieuwe gsm toe was, kocht ik meteen een iPhone omdat ik op Flickr zag hoe een fotograaf knappe beelden maakte met zijn smartphone. Sindsdien ben ik gigantisch veel foto’s beginnen maken met mijn iPhone (lacht). Het gebeurt ook steeds meer dat smartphone-foto’s als een volwaardige vorm van fotografie beschouwd worden en zelfs tentoongesteld worden. Bij het nemen van foto’s laat ik me vaak inspireren door liedjesteksten. Vandaar ook de titel “I’m changing up what the story’s about”, een zin uit het nummer New Alphabet van Eels. Zo zullen er in de tentoonstelling ook een aantal foto’s hangen samen met enkele liedteksten. Het is dan aan de bezoekers van Destelheide om combinaties te maken van de woorden en beelden. Maar er kunnen ook zelf foto’s gemaakt worden tijdens de tentoonstelling. Er zal een photobooth staan waar je via vier kleine foto’s je eigen verhaal kan vertellen, volgens het principe van de oude pasfotohokjes. Die foto’s kan je dan naar jezelf mailen of op Facebook plaatsen.”

“Er is ook een fotowedstrijd aan de tentoonstelling verbonden, waarmee we de bezoekers uitdagen om zelf een fotoreeks te maken van hun verblijf in Destelheide (zie verder). Verder zullen er in de expo via touwtjes aan het plafond zo’n vijftig polaroidfoto’s te zien zijn die voor mij een verhaal vertellen. Het leuke daaraan is dat die beelden in een andere volgorde een heel andere betekenis oproepen. Daarom gaan we aan enkele schrijvers vragen om bij een selectie van tien polaroids hun eigen verhaal te bedenken. De boekjes die door deze auteurs ingevuld zijn, zullen ook in de expo gepresenteerd worden, naast een fotoboek met de polaroids waar de bezoekers van Destelheide hun zelfbedachte verhaal in kunnen neerpennen. De tentoonstelling wordt dus erg interactief!” © Vicky Bogaert

2 3

Page 4: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Expo: VICKY BOGAERT

Hipstamatic

“Met deze app maak ik mijn snapshotfoto’s. Hij is wel niet gratis en bestaat enkel maar voor iPhone. Het leuke aan deze app is dat je er zelf veel op kan instellen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Instagram. Bij Hipstamatic kan je zelf kiezen welke film en welke lens je gebruikt. De combinatie van beiden maakt dat je zelf een karakteristiek effect voor je foto’s kan kiezen.”

Fotografeer constant

“Neem foto’s in alle mogelijke situaties. Zo leer je het meest bij. Beschouw je smartphone echt als een volwaardige camera. Durf er bijvoorbeeld ook portretten mee te maken.”

TIPS & TRICKS VAN VICKY

Is het nemen van foto’s met een smartphone eigenlijk heel anders dan analoge of digitale fotografie?“Toch wel. Het valt met een smartphone meestal niet zo op dat je aan het fotograferen bent, waardoor de mensen om je heen zich niet plots anders gaan gedragen, zoals bij een echt fototoestel meestal wel het geval is. Ik denk dat je daardoor meer ‘echte’ momenten kan fotograferen. Daarnaast is er ook op technisch vlak een verschil tussen smartphone-foto’s en analoge of digitale fotografie. Een smartphone doet alles voor jou, waardoor je nog maar weinig zelf kan bepalen. Zo kan je bij Instagram slechts kiezen uit enkele filters. Met een smartphone kan je niet onder- of overbelichten. Bovendien is alles scherp in beeld, terwijl je met een echte fotocamera kan kiezen waarop je scherpstelt. Veel mensen kijken neer op foto’s die genomen zijn met een smartphone omdat dat eenvoudiger zou zijn, maar ook daar is het belangrijk hoe je iets in beeld brengt.”

Zorgen smartphones dan voor de ultieme democratisering van de fotografie?“Ik denk dat de democratisering zit in het feit dat mensen door hun smartphone veel meer met fotografie bezig kunnen zijn, waardoor iedereen er ook beter in wordt. Mensen die bijvoorbeeld een Instagram-account hebben, zullen na zes maanden zeker een verbetering zien in de manier waarop ze foto’s maken.”

Hoe zou je je eigen fotografiestijl omschrijven?“Enerzijds heel narratief. Dat verhalende heeft er altijd al wel ingezeten: toen ik op Sint-Lucas studeerde, heb ik in mijn laatste twee jaren aan een fotoroman gewerkt. Als ik nu door de straten loop, beeld ik me in dat ik door mijn eigen film aan het lopen ben en dat ik stills neem van mijn omgeving door met mijn fototoestel op pauze te drukken. Vandaar ook het belang van muziek bij mijn foto’s, dat is de soundtrack van die film waar ik in rondloop (lacht). Al denk ik wel dat ik meer sferen fotografeer dan echte verhalen. Daarnaast is mijn stijl ook erg persoonlijk. Ik hoor soms van vrienden dat bepaalde foto’s ‘typisch Vicky’ zijn. Ik denk dat dat komt omdat die foto’s een soort zachtheid uitstralen, iets lieflijks.”

“Mijn foto’s zijn meestal heel narratief en persoonlijk”

4

Page 5: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Tips om onopvallend te fotograferen

“Gebruik oortjes en doe alsof je belt of naar muziek aan het luisteren bent. Niemand zal dan doorhebben dat je foto’s aan het nemen bent. Een andere tip is om iemand bij je te hebben die poseert naast de persoon van wie je eigenlijk graag een foto wil nemen. Op het afgesproken teken gaat jouw hulpje dan opzij, zodat je net dan kan afdrukken (lacht).”

Over- of onderbelichting

“Bij een smartphone kan je normaal niet over- of onderbelichten. Maar er is wel een manier voor. Als je een foto neemt van een gebouw dat in tegenlicht staat en daardoor te donker is, moet je eerst je camera naar de grond houden en dan snel naar het gebouw richten en afdrukken. Als je daarentegen vindt dat het gebouw te licht is, moet je eerst naar de lucht richten en dan snel een foto nemen van het gebouw.”

Je maakt zowel portretten, trouwfoto’s, landschaps- en straatfoto’s, snapshots… Welke vorm geniet je voorkeur?“Toch wel de iPhoneography. Dat zit er bij mij helemaal ingebakken, mijn hand begint al een speciale iPhone-vorm aan te nemen (lacht). Het liefst maak ik foto’s wanneer ik gewoon op straat rondloop. Het is een instinct denk ik. Ik sta er zelfs niet bij stil hoe vaak ik beelden schiet op straat. Op de tweede plaats komen toch wel de trouwfoto’s. Op school werd daar altijd wat op neergekeken. Dat was easy money, bijna fotoprostitutie (lacht). Dat deed je zogezegd enkel om geld te verdienen en niet om artistiek bij te dragen aan de ‘geschiedenis van de fotografie’. Terwijl ik net probeer om de klassieke foto’s op het brugje in het park te vermijden. Ik vind het trouwens altijd een hele eer om er op zo’n speciale dag bij te mogen zijn.”

Neem je zaken mee uit je job als audiovisueel medewerker bij Mooss in je eigen fotografie of andersom?“In mijn job bij Mooss beperk ik me niet alleen tot fotografie, maar ben ik ook bezig met stopmotion, animatie en video. Wat ik zie tijdens de workshops die ik aan kinderen en jongeren geef, inspireert me erg. Bij hen moet je niet met technische zaken over het diafragma of de sluiterstijd afkomen, zij maken gewoon beelden vanuit hun intuïtie. Terwijl ik wanneer ik op straat loop en fotografeer, toch weer onbewust een typische Vicky-foto aan het maken ben. Ik vraag me af of ik dan nog wel zo puur aan het kijken ben als de kinderen in mijn workshops. Zij kunnen erg onbevangen fotograferen en daar ben ik soms wel jaloers op. Wat ik hen wel probeer mee te geven, is om verder te kijken dan een eerste aanblik. Als je een tweede of een derde keer naar iets kijkt, zie je vaak iets heel anders.”

Naar welke andere fotografen kijk je eigenlijk zelf op en waarom?“Vee Speers vind ik geweldig. Zij heeft de reeks The birthday party gemaakt, zeer vreemde portretten van kinderen op een zogezegd verjaardagsfeestje. Eén van die portretten staat ook op mijn arm getattoëerd. Ik vraag me af of ze dat zou weten. Waarschijnlijk niet, want anders zou ik misschien auteursrechten moeten betalen (lacht). Tim Walker is een andere held van me, omdat hij alles met natuurlijk licht fotografeert. Ik ben zelf ook helemaal geen flitser. Voor portretten zet ik liever iemand naast een raam dan in een studio met een lamp er op. Daarnaast hou ik ook erg van Henri Cartier-Bresson, een van de grondleggers van de straatfotografie. Hij bracht de mensen altijd heel respectvol in beeld. Bovendien sneed hij nooit in zijn beelden. Zijn kadrage was er altijd pal op.”

© Vicky Bogaert

5

Page 6: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Expo: VICKY BOGAERT

Workshop snapshots

Wil je graag een workshop doen rond fotografie en snapshots, maar weet je niet goed hoe? Destelheide biedt een workshop van Vicky Bogaert aan, waarbij je de tentoonstelling bezoekt en vooral veel zelf foto-grafeert. Met een eenvoudige compacte camera, een iPhone of smartphone ga je op zoek naar beelden die het vastleggen waard zijn. In deze workshop ga je niet voor de technisch perfecte foto, maar voor opna-mes van het perfecte moment. Voor meer informatie, beschikbaarheid en prijzen, stuur een mailtje naar [email protected].

Welkom op de vernissage van de tentoonstelling “I’m changing up what the story’s about” van Vicky Bogaert op zaterdagavond 20 april 2013 om 20u in Destelheide. Gelieve je aanwezigheid te bevestigen op [email protected] of op ons Facebook-event “opening expo Vicky Bogaert”. ■ Filip Tielens

Oproep: My week in Destelheide

www.vickybogaert.com

#myweekindestelheide #myweekindestelheide

Post op facebook.com/destelheide of tag ons [email protected]

Vicky Bogaert: “Op mijn eigen website post ik iedere week ‘my week in pictures’, een fotodagboek over wat ik in de afgelopen zeven dagen meemaakte. Ik ben heel benieuwd hoe de jongeren Destelheide ervaren en wil hen daarom graag uitdagen om ook hun week of weekend ‘in pictures’ door te sturen via een van onderstaande kanalen. Je kan aan deze wedstrijd deelnemen door een fotocollage te maken van minimum 4 en maximum 9 foto’s en door die als één bestand aan te leveren. Hoe je de fotocollage vormgeeft, laat ik aan jouw creativiteit over. Er bestaan handige apps voor smartphones waarmee je meteen collages kan maken, zoals Photo Collage (Android) en PhotoFrame (iPhone). Op de pc kan je o.a. via Photoshop en Picasa collages maken. Wie weet word jij door een professionele jury als één van onze drie winnaars aangeduid en maak je kans op een Fuji Instax Polaroidtoestel (hetzelfde apparaat als waar ik de polaroids in de tentoonstelling mee fotografeerde) en krijg je een professionele afdruk van jouw fotocollage. Daarnaast worden de winnende inzendingen ook verspreid als postkaart voor Destelheide. De wedstrijd loopt tot 24 juni 2013.”

6

Page 7: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Telex

Destelheide is als eerste organisatie buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lid geworden van het Brussels Kunstenoverleg (BKO). Dit platform heeft ondertussen meer dan 90 leden die in verschillende werkgroepen samenkomen om te overleggen over thema’s als infrastructuur, publiekswerking, HR, communicatie en artists in Brussels. Vooral dit laatste overlegorgaan is interessant voor Destelheide in het licht van onze artiest-in-huis-werking en de plannen om meer met Brusselse kunstenaars te gaan werken. Ook met de jeugdwerkorganisaties, (hoge)scholen en kunsteducatieve partners uit Brussel staat Destelheide in contact via het ENCE-netwerk van Lasso, dat een dochterorganisatie is van het BKO. Meer info op brusselskunstenoverleg.be en lasso.be.

Nog meer nieuws uit Brussel: vanaf nu kan je in Destelheide ook wekelijks de tijdschriften Brussel Deze Week en Agenda terugvinden in de inkomhal, zodat je op de hoogte blijft van het nieuws en de culturele activiteiten uit onze hoofdstad!

Destelheide krijgt steeds meer vragen van kunstenaars om bij ons te mogen komen repeteren en de interactie met de aanwezige jongerengroepen aan te gaan. Onze artiest-in-huis-formule slaat dus duidelijk aan. Ondertussen is er een nieuwe printflyer en uitgebreidere webbrochure ontwikkeld waarmee we actiever op zoek willen gaan naar een meer diverse groep artiesten in huis. Ben je zelf een professionele kunstenaar of gezelschap en ben je op zoek naar repetitieruimte en een plaats om te try-outen voor een enthousiast jongerenpubliek? Surf dan naar onze website en klik door naar ‘kunst en cultuur’ voor meer info in onze glossy webbrochure. In de komende periode van midden april tot half juli gaat het er muzikaal aan toe in Destelheide met volgende artiesten in huis: Zappa van Artforum (20-21 april), Isolde Lasoen et les Bens (3-5 juni) en de kleinkunstgroep Hermitage (8-12 juli).

Ondertussen wordt in Destelheide en in zuster-organisatie De Hoge Rielen ijverig verder gewerkt aan het beleidsplan 2014-2017 van ADJ binnen het ‘decreet houdende subsidiëring van hostels, jeugdverblijfcentra, ondersteuningsstructuren en de vzw ADJ’ van de Vlaamse Overheid. De nieuwe missie, strategische en operationele doelstellingen en de daaraan verbonden acties doen ons al uitkijken naar de nieuwe beleidsperiode.

Een belangrijk onderdeel van het beleidsplan gaat over het nieuwe masterplan voor Destelheide. Midden maart vond de beslissing plaats over de keuze voor een architectenbureau dat het masterplan zal ontwikkelen. Ondertussen worden er onderhandelingen gevoerd met het gekozen bureau, zodat we hopelijk in het volgende DH-magazine meer kunnen vertellen over hen en hun plannen voor Destelheide. Maar één ding staat vast: over tien jaar zal er in Destelheide heel wat veranderd zijn!

Eind mei gaat Rita Defrère op pensioen. Rita werkte heel haar leven in Destelheide en heeft als enige van het huidige personeel het begin van het centrum meegemaakt, nu bijna 42 jaar geleden. Ze begon als klerk-typiste en groeide door tot haar huidige functie als directiesecretariaat boekhouding en personeel. In de artikelenreeks op onze website kan je een interview met Rita terugvinden dat werd afgenomen naar aanleiding van 40 jaar Destelheide. De taken van Rita zullen deels overgenomen worden door Peter Schoukens en door Goedele Devillé, die vanaf nu ook de coördinatie van het onthaal op zich zal nemen. We zullen Rita nog uitgebreid vieren voor al wat ze in die vele jaren voor Destelheide heeft betekend!

7

Page 8: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Zomeracademie

De Zomeracademie is een initiatief van Destelheide en De Veerman, waarbij je jezelf een week lang kan onderdompelen in één van de tien onderstaande kunstdisciplines. Tijdens De Zomeracademie krijg je de kans om je artistieke zoektocht verder te zetten en naar hartenlust te experimenteren, individueel of in groep. Omdat er meerdere ateliers tegelijk plaatsvinden, ontstaat er een spontane uitwisseling tussen de verschillende disciplines. Bovendien zorgt de diversiteit aan deelnemers voor een grote verscheidenheid aan artistieke meningen en stijlen. Ieder atelier staat onder begeleiding van een professionele kunstenaar. Hij of zij treedt vooral op als een coach door je te stimuleren in het artistieke zoekproces, zonder je daarom in een bepaalde richting te duwen. Verwacht dus geen traditionele cursusgever, maar wel een bezielde en bezielende coach die je ondersteunt in je atelierwerk. Zo kan je zelf je eigen artistieke idee verder uitwerken.

FO

TO

GR

AF

IE

TH

EA

TE

R

Nieuw dit jaar is het atelier fotografie, waarbij je met Piet Vranckx (docent en fotograaf) en Monica Monté (De Standaard) op zoek gaat naar het verhaal en de vorm van de foto. Want “kijken en kijken is twee”: er is een verschil tussen het beeld dat je gezien hebt voor het fotograferen en het beeld waarmee je daarna op je scherm of print geconfronteerd wordt. In dit atelier vertrek je vanuit je eigen werk en ervaringen. Je maakt foto’s van onderwerpen die je interesseren en inspireren, maar je durft ook de routine los te laten en te experimenteren. Je leert zien, kijken, waarnemen en daarover reflecteren. Co-productie met Centrum voor Beeldexpressie

Terug van weggeweest is het atelier theater bij Dimitri Duquennoy (acteur bij o.a. Toneelhuis, FroeFroe en HETPALEIS). In dit atelier vertrek je vanuit een beeld: een foto, een schilderij, een televisiebeeld uit het jaaroverzicht... Van daaruit wordt er naar een personage toegewerkt met een bepaalde achtergrond en toekomst, met karaktertrekken en verlangens. Wat er gefantaseerd wordt, schrijf je neer en schrap je waar nodig. Eerst in monoloog en dan in dialoog met elkaar. Daarna ga je op zoek naar een sfeer en een spelstijl waarmee je dit geheel samen verteld krijgt. Zo maak je met de groep een voorstelling die gedurende de week ontstaat en op de laatste avond getoond wordt aan de andere Zomeracademisten.

In het atelier muzikale improvisatie en digitale media word je begeleid door Frederik Croene (pianist en componist). Samen met hem ga je op zoek naar hoe je kan improviseren op klassieke instrumenten, waar later ook elektronische instrumenten aan gekoppeld worden. Dankzij de eenvoudige software waar mee ge-experimenteerd wordt, kan je een heel eigen geluid en instrument ont-wikkelen. Wat als je een noot blaast, strijkt of aanslaat en niet alleen de vertrouwde noot weerklinkt, maar ook een andere, door jou te bepalen klank? Er worden ook andere com-ponisten aangehaald die met nieuwe, elektronische extensies al hebben getoond naar welke fascinerende muzikale werelden die zoektocht kan leiden. Co-productie met Matrix

MU

ZIK

ALE

IM

PR

OV

ISA

TIE

EN

D

IGIT

ALE

ME

DIA

8

Page 9: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

RE

-DE

SIG

N

HE

DE

ND

AA

GS

E D

AN

S

Tijdens De Zomeracademie opent er een nieuwe tentoonstelling in Destelheide en komen volgende artiesten aan hun nieuwe creaties werken: illustrator Koen Aelterman (die ook tekeningen zal maken van de verschillende ateliers), beeldend kunstenares Lobke Heymans, theatergroep Mona and friends en de muzikanten van het Zartir Ensemble. Er is ook een demonstratie van een – letterlijk – technologische hoogvlieger, en in onze bibliotheek en computerruimte kan je terecht voor inspirerende achtergrondlectuur en een expo over theatervernieuwer Tadeusz Kantor.

Kortom: de Zomeracademie is een niet te missen afspraak voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken of educatieve inspiratie wil opdoen.

Spiksplinternieuw dit jaar is het atelier re-design, dat begeleid wordt door houtsculpteur Rik Declercq en de Nederlandse ontwerper Jaap Wijnants die bij de Berlijnse werkplaats ShowRaum betrokken is. In dit atelier wordt er vertrokken van bestaande voorwerpen die herwerkt worden tot nieuwe constructies. Een stoffen tafel met drie poten of een boomhut gemaakt van oude kisten, het kan allemaal. Voorwerpen die afgedankt of verlaten zijn, krijgen in dit atelier een nieuwe identiteit: de vorm, de inhoud, het gebruik en/of de functionaliteit ervan worden geherdefinieerd om zo tot een nieuwe betekenis te komen. Enige handigheid komt in dit atelier goed van pas.

Het atelier hedendaagse dans wordt voor het tweede jaar op rij begeleid door Juliana Neves danseres bij Les Ballets C. de la B. en vroeger circusartieste bij o.a. Cirque du Soleil). Haar insteek is meestal erg fysiek. In dit atelier is de centrale vraag hoe je tot een danscreatie komt. Daarvoor wordt er eerst gestart met allerlei opwarmings- en improvisatieoefeningen, om uiteindelijk zelf dansmateriaal te creëren. De zoektocht naar bewegingskwaliteiten of choreo-grafieën gebeurt individueel of in groep, waarbij de andere dansers mede-uitvoerders, mede-choreografen of publiek kunnen zijn. Dit atelier wordt in het Engels gegeven. Co-productie met Danspunt

Het atelier mediakunst wordt be-geleid door Marieke Rodenburg (onafhankelijk filmmaakster en docente uit Amsterdam) en Clara Bausch (videokunstenares uit Ber-lijn). In dit atelier onderzoek je ‘time based media’ en ‘found footage’ in de brede zin van het woord: scènes en fragmenten uit super8, hi8, VHS, YouTube-materiaal, foto’s en dia’s,… Hoe combineer je beelden uit het verleden met vluchtige beelden van het internet? Wat gebeurt er als je een super8 film in stukken knipt, opnieuw ordent in de montage en sommige stukken uit het beeld weg-haalt door ze met verf te bewerken of door in de pellicule te krassen? Dit atelier wordt deels in het Engels gegeven. Co-productie met Cen-trum voor Beeldexpressie

ME

DIA

KU

NS

T9

Page 10: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

In het klankatelier ga je met docente Inge van den Kroonenberg op zoek naar de poëtische en communicatieve mogelijkheden van geluid. Je onderzoekt de muzikaliteit van de ons omringende omgevingsgeluiden en van dagdagelijkse objecten door ze op te nemen, te arrangeren, live te musiceren of te bruiteren (stem en muziekinstrumenten laten we hierbij geheel terzijde). Je kan een persoonlijke artistieke zoektocht ondernemen naar een individuele geluidscollage, of hierbij samenwerken met andere disciplines. Iedereen, van absolute leek tot geluidskunstenaar, of van film- of theatermaker tot muzikant of fieldrecorder, kan in dit klankatelier terecht. Er wordt geen voorkennis vereist. Techniek wordt immers enkel aangewend als middel, niet als doel. Co-productie met Aifoon

Een vaste waarde op De Zomer- academie is het atelier kostuum- ontwerp van Anita Evenepoel (textiel- en modeontwerpster). In dit atelier maak je kostuums om in te bewegen en ontwerp je objecten met een theatrale verschijning. Vertrekkend van de eigenschappen van vreemde materialen, worden kostuums ontworpen en objecten gemaakt die naar performances en/of installaties leiden. De naaimachine en de patroontekeningen worden achterwege gelaten om met vreemde materialen te werken zoals non-wovens, schuimen en plastics. Hiervoor worden heteluchtpistolen, ventilatoren, transferpersen en/of printers gebruikt om print, kleur en vouw aan het ontwerp toe te voegen.Anita Evenepoel won in 2012 de Cultuurprijs Vormgeving van de Vlaamse Gemeenschap voor haar indrukwekkende carrière.

kla

nk

ko

stu

um

In het atelier poëzie neemt Koen Stassijns je mee op een dichterlijk avontuur. Koen is fulltime dichter, vertaler en docent literaire creatie, en publiceerde reeds meerdere eigen bundels en bloemlezingen. Hij zal je begeleiden in je eigen artistieke zoektocht om gedichten te schrijven, want er bestaat immers geen kant-en-klaar recept of handboek voor poëzie. In dit atelier zal je kennismaken met diverse dichters, hun wereld en hun werk. Daarnaast krijg je de kans om je eigen schrijftalenten verder te ontwikkelen. Via schrijf- en associatieoefeningen word je uitgedaagd en getraind in dit medium. Plezier hebben in het spelen met taal en je er graag in uitdrukken is een vereiste om mee in deze workshop te stappen. Eigen schrijfsels – pogingen of ware poëzie – mag je zeker meebrengen. Co-productie met Creatief Schrijven

PO

EZ

IE

zomeracademie

10

Page 11: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Het atelier zang- en muziektheater wordt gegeven door Hans en Hannelore Primusz. Hans is dirigent en componist, terwijl zijn zus Hannelore vooral uitblinkt als zangdocente en uitvoerend artiest. In dit atelier kan je je stem exploreren en je identiteit als muzikale performer ontdekken. Naast technische stemtraining, ga je ook je eigen artistieke weg op. Dat kan met zang (alle stijlen zijn mogelijk), maar je kan ook de theatrale kant onderzoeken. De tekst, je aanwezigheid in de ruimte en hoe je omgaat met de muziek en je publiek vormen hierin belangrijke aandachtspunten. Aan de hand van individuele opdrachten en groepssessies helpen Hans en Hannelore je verder op weg. Spelplezier en genieten van de magie van muziek staan centraal!

■ Filip Tielens

In het atelier beeld- en beeldtaal word je begeleid in je creatief zoek-proces door Beatrijs Lauwaert. Sinds jaar en dag is Beatrijs als coach verbonden aan De Zomer-academie. Daarnaast maakt ze tekeningen, foto’s, schilderijen en driedimensionale werken die zowel binnen als buiten Europa tentoon-gesteld worden. In dit atelier ga je door reflectie- en doeopdrachten op zoek naar de zeggingskracht van het beeld. Alle beeldende werkvormen kunnen hierbinnen aan bod komen: tekenen, schilderen, beelden in klei, installaties, assemblages,… Het startpunt van dit atelier is een mee-gebracht werk of een artistiek idee. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze eigen standpunten over beelden en het kijken ernaar, in woord en in beeld durven formuleren. Iedereen mag alvast meer vragen dan antwoorden meebrengen. Co-productie met Kunstwerkt

BE

ELD

- E

N B

EE

LD

TA

AL

ZA

NG

- E

N M

UZ

IEK

TH

EA

TE

R

PRAKTISCH

Wanneer Van 15/07/13 tot 21/07/13

Prijs • ¤433,5 • ¤413,1 voor -26 jaar en voor leden van Danspunt, Creatief Schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en KUNSTWERKT • ¤402,9 voor jeugdwerkers met een attest van erkend Jeugdwerk en CJP-leden

Prijzen inclusief verblijf, maaltijden, atelier

Voor wie?

• 18+ • Jeugd- of kunsteducatieve werkers, docenten, amateurkunstenaars, professionele artiesten…

Inschrijven www.zomeracademie.be

© Piet Vranckx, Dirk Elsen, Evy Raes.

11

Page 12: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Artiest in huis

RITUALS NOW!

© Karel De Puysseleir

Zeventien jongeren tussen vijftien en twintig jaar werkten onder begeleiding van De Veerman aan hun versie van Le Sacre du Printemps, het legendarische muziekstuk van Stravinsky waarvoor Nijinsky de choreografie maakte. In 2013 is Le Sacre exact honderd jaar oud. Samen met hun choreografen Lenneke Rasschaert en Jo-An Lauwaert waren de jongeren van Rituals Now! een aantal dagen te gast in Destelheide, waar ze een erg “intense” try-out speelden.

12 1312

Page 13: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Hoe kijken jullie terug op de try-out die jullie voor de andere groepen in Destelheide speelden?Lynn: “Ik schrok er zelf van hoe ver we eigenlijk al staan. Tot nu toe repeteerden we enkel maar losse scènes, en nu lijken de puzzelstukjes voor het eerst in elkaar te vallen. Al hebben we nog wel wat werk natuurlijk.”Jesse: “Tot nu toe zag ik niet altijd het nut in van de oefeningen die we tijdens de repetities deden. Maar plots merkte ik dat mijn lijf ook een geheugen heeft en dat het echt onthouden heeft waarom we al die opdrachten deden. Zo voel ik dat onze viewpoint-oefeningen geholpen hebben om connecties te maken met elkaar. Er is een heel sterke verbondenheid tussen ons als groep nu.”

Hoe verloopt een gemiddelde repetitie voor Rituals Now!?Jesse: “Te laat komen! En héél veel opwarmen.” (lacht).Wolf: “Rituals Now! is ook wel een stuk waarvoor je goed opgewarmd moet zijn.”Arno: “Ik ben altijd verbaasd hoe goed de repetities in elkaar zitten. De opwarming vloeit vaak zonder breuken over in de eerste opdrachten. De choreografen doen dat eigenlijk geweldig goed.”Sabrina: “Lenneke en Jo-An reiken ons de bouwstenen aan die wij dan invullen. Er zit veel van onszelf in de voorstelling.”

Jullie werden na een auditie gekozen om mee te spelen. Hoe verliep die auditie?Jesse: “In de ochtend was er een technisch gedeelte waarbij we een dansfrase aangeleerd kregen – die nu ook in de voorstelling zit. In de namiddag deden we meer improvisatie-oefeningen.”

Lynn: “Voor de meesten onder ons was het tijdens de auditie de eerste keer dat we Le Sacre du Printemps hoorden. We stonden in een kring met onze ogen gesloten en om de beurt mocht je dan dansen. Daar kwamen intuïtief heel mooie dingen naar boven die nu ook nog in de voorstelling gebruikt worden.”Arno: “Die improvisaties op Le Sacre waren heel intense momenten. De kans zat er in dat we niet voor de voorstelling geselecteerd zouden worden en dan zou het misschien al meteen de laatste keer geweest zijn dat we op die muziek konden dansen.” Mathilda: “Zeker wanneer je Le Sacre voor het eerst hoort, volg je erg je instinct. Je kan dan niet faken hoe je danst, wat het allemaal heel puur maakt.”

Kijken jullie nu anders tegen de muziek aan dan tijdens de auditie of de eerste repetities?Iedereen: “Ja!”Sabrina: “Bij de eerste improvisa-ties op Le Sacre dacht ik nog ‘wat is dit voor muziek?’.”Anton: “Nu vind ik het zelfs schoon.” Pieter: “En ik ken de muziek al ongeveer uit het hoofd.” (lacht).

Waarover gaat Le Sacre du Printemps oorspronkelijk?Jesse: “Le Sacre du Printemps betekent letterlijk ‘het offer voor de lente’. Er is een meisje dat uit-gekozen wordt en zich vervolgens dood danst.”Arno: “Maar de muziek van Stra-vinsky is zo geniaal dat het over veel meer gaat dan enkel het offer en de lente. Le Sacre du Printemps gaat eigenlijk over alles.”Lynn: “Le Sacre bestaat uit zeven dansen. Er zit een heel gelaagde structuur in de muziek.

Ieder instrument op zich heeft iets romantisch, maar wanneer ze alle-maal samenkomen, wordt Le Sacre een erg hard stuk. Je voelt dat de verschillende lagen tegen elkaar schuren. Het wringt een beetje te-gen, en dat maakt het interessant.”Jesse: “We zijn het er over eens dat Le Sacre bijna niet door een mens gemaakt kan zijn. De muziek heeft iets natuurlijks, dierlijks en ondergronds.”

Men zegt wel eens: “chacun son Sacre”. Waarover gaat Le Sacre voor jullie persoonlijk?Pieter: “Voor mij gaat Le Sacre erg over je blootstellen aan andere men-sen. In het begin had ik het moeilijk om mij kwetsbaar op te stellen. Maar door hier nu enkele dagen te kunnen repeteren en een try-out te doen, is me dat wel gelukt.”Wolf: “Ik heb het gevoel dat we alle-maal wat ‘samensmelten’. Tijdens de auditie en de eerste repetities waren wij allemaal nog ‘personen’, maar hier in Destelheide zijn we meer en meer naar elkaar toege-groeid, en dat voel je ook wel tij-dens de voorstelling, denk ik.”Lynn: “Ik voel ook heel erg dat de groep goed genoeg is om de voor-stelling samen te dragen. Je moet niet zelf proberen om veel extra te geven, uit schrik dat het resultaat anders niet voldoende is ofzo.”Tifaine: “Jij moet voor iedereen zorgen, en de anderen zorgen ook voor u.”Anton: “Het is een beetje een ge-zamenlijk dagboek waar we samen aan werken.”

“Le Sacre du Printemps gaat eigenlijk over alles”

1312 1313

Page 14: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Jesse: “Voor mij persoonlijk is het grootste offer mezelf. Mijn grootste doel is om me achteruit te schuiven in functie van wat we samen beleven. Mezelf dienend opstellen vind ik het moeilijkst, maar ook het meest uitdagend. Niet dat ik daar zo goed in ben, maar ik probeer het.” (iedereen lacht).

Jullie hebben op dit moment nog vijf weken tot de première. Wat moet er volgens jullie nog gebeuren? Jesse: “Het moet allemaal nog wat ‘juster’.”Lynn: “Ik denk dat we zeker nog veel moeten onderzoeken.”Jesse: “Ja, nog veel proberen! En nog veel mislukken.”Wolf: “Ja, we moeten nog veel mislukken. Dat kan ook mooi zijn.”Arno: “Ik denk dat we nog meer moeten functioneren zoals een orkest functioneert. Een orkest dat Le Sacre speelt, moet heel goed op elkaar ingespeeld zijn en zich ook echt amuseren.”Jesse: “Als een orkest dat niet doet, kan Le Sacre heel lelijk klinken, denk ik.”

■ Filip Tielens

Rituals Now! is een project van De Veerman samen met deFilhar-monie en ging in première op 22 maart in De Roma.

Artiest in huis

14 15

Page 15: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Ella [crefi]“In de eerste scène stond een meisje lang stil. Ze nam haar tijd vooraleer ze begon te dansen, wat ik heel mooi vond. Ik zag hoe de dansers erg veel emoties blootgaven, waarvan ik denk dat ze die op dat moment ook voelden. Knap hoe ze die emoties zomaar met iedereen wilden delen.”

Eva [Koning Kevin]“De voorstelling heeft veel gevoelens bij mij opgeroepen. Ik heb mij vaak echt misselijk gevoeld (lacht). Dat kwam omdat ieder personage op scène zich zo graag wilde uitdrukken, maar er niet in slaagde om de cirkel te doorbreken waarin hij of zij vast zat. Die misselijkheid werd afgewisseld met een soort van geilheid, een opwinding die niet alleen werd opgeroepen door het intieme duet in de voorstelling. Bij het offergedeelte leek het ook of iedereen zich echt opofferde.”

Andrea [Koning Kevin] “Twee jaar geleden ben ik met mijn moeder ook eens naar een voorstelling met muziek van Stravinsky geweest. Toen vond ik de manier van bewegen al mooi en ontroerend, maar nu nog veel meer omdat het stuk gedanst werd door mensen van mijn eigen leeftijd. Het gevoel dat bij mij overheerst is chaos. Er viel zo veel te zien, wat een dynamiek! De try-out werkte erg inspirerend. Deze week hebben we met Koning Kevin ook gewerkt rond drama en beweging, en ik zag veel elementen terugkomen.”

Sarah [crefi]“Eigenlijk zag je gewoon de muziek: de ene danser bewoog op dat instrument, de andere weer in die melodie… Ik ben al eens naar een voorstelling van Wim Vandekeybus gaan kijken en ik vond dat Rituals Now! daar veel van weg had. Beiden vond ik erg aangrijpend om te zien.”

Jozefien [crefi] “Ik ben het gewoon om muziek te horen of live te zien, maar nu leek het of ik voor het eerst ook echt de muziek voelde. Dat was een immens gevoel. Omdat we op voorhand wisten dat het een try-out was en omdat er tijdens de try-out nog allerlei aanwijzigingen gegeven werden, voelde je dat het stuk echt gemaakt werd door de jongeren zelf.”

Yasmien [Koning Kevin]“Het was bijzonder dat niet alle spelers ook echt dansers zijn. Je ziet die verschillen wel, maar dat maakt het net boeiend. Ik zat de hele tijd op het puntje van mijn stoel en wilde stiekem graag zelf mee dansen, wat natuurlijk niet kon (lacht). Het was mooi om te zien hoe de dansers de juiste attitude hebben, zo van ‘ik geef mijn hart aan de dans, maar voor de rest komt er niets aan mijn hart’. Op bepaalde momenten gebeurde er erg veel op de scène, waardoor ik het stuk eigenlijk nog eens én nog eens wilde zien. Het einde was echt heel krachtig, echt gestoord (lacht). Toen ik buitenkwam, kon ik tien minuten niets meer zeggen, zo raar.”

■ ■ ■

De jongeren van crefi en Koning Kevin kwamen kijken naar de try-out van Rituals Now!. Wij polsten de dag nadien eens naar hun reacties…

14 15

Page 16: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Artiest in huis

FLIP KOWLIER

© Koen Bauters

Eind februari was Flip Kowlier al voor de derde keer enkele dagen te gast als artiest in huis. De West-Vlaamse bard moet het duidelijk naar zijn zin hebben in Destelheide. Een kort maar krachtig interview over zijn nieuwe plaat, circus en vliegeren.

16 1716

Page 17: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

Dag Flip. Waarvoor ben je deze keer in Destelheide komen repeteren?Flip Kowlier: “Ik ben momenteel aan een nieuwe plaat aan het werken. Vooraf had ik al de teksten geschreven en enkele muziek- demo’s gemaakt, die ik hier voor het eerst aan de muzikanten van mijn groep heb laten horen. Zij zoeken er de juiste baslijn of drum-partij bij, waarna we de nummers al wat inspelen. Later dit voorjaar trekken we de studio in om de plaat op te nemen. Pas in het najaar zal de nieuwe cd ook in de winkelrek-ken liggen.”

Aan welke stijl mogen we ons deze keer verwachten? Op je vorige cd Otoradio experimenteerde je met reggae, terwijl je met ’t Hof van Commerce onlangs weer als hiphopper tourde.“De nieuwe plaat zal meer teruggrijpen naar mijn roots, naar de Flip Kowlier van de beginjaren. Een titel heb ik nog niet, maar momenteel gaan een aantal nummers over circus. Niet in die mate dat het een themaplaat wordt, maar ik laat me wel inspireren door de setting van een klein, rondreizend circus. Dat spreekt echt tot de verbeelding, merk ik ook bij mijn zoontje van vijf wanneer we samen naar het circus gaan.”

In 2007 heb je jouw album ‘De Man van 31’ in Destelheide opgenomen. Nu kom je hier voor de eerste repetities van nieuwe nummers. Is dat een hele andere dynamiek?“Dat is uiteraard anders, maar ik kom hier vooral om rustig in de natuur te kunnen werken. Ver weg van de wereld, met weinig afleiding. In die zin is het nu dus niet zo anders dan toen we hier de plaat opnamen.”

De studenten lerarenopleiding die hier tegelijkertijd verbleven, kregen als eerste buitenstaanders je nieuwe nummers te horen. Hoe verliep die try-out?“Heel plezant, al was het voor ons zeker nog wat vroeg in het repetitieproces. Maar doordat er een try-out gepland was, was er wel iets om naartoe te werken. We hebben het gezellig gemaakt en de studenten rondom de instrumenten laten zitten. Aan het einde van de try-out vroegen de meisjes – het waren allemaal vrouwelijke studenten – of we ook een ouder en bekender nummer konden spelen. Dat vonden we goed, op voorwaarde dat ze daarna ook zelf een nummer zouden spelen.”

En gebeurde dat ook?“Ja. Eén van hen kroop achter de piano en plots begonnen alle andere meisjes een nummer te zingen dat ze vorig jaar op school hadden geleerd. De muzikanten van mijn band improviseerden mee op hun instrumenten, terwijl ik de dirigent speelde. Het geluid van dat experiment hebben we opgenomen. Misschien ga ik later nog met die audiotapes aan de slag (lacht). We hebben ook heel wat gefilmd tijdens onze repetities. Ik wilde graag het proces eens documenteren, dus misschien maken we wel een making of van de nieuwe plaat met beelden uit Destelheide.”

Ik zag je ook met een vliegertje spelen op het domein. Ben jij een vliegerfanaat?“Stiekem wel. Als kind droomde ik er altijd al van. Mijn vader bouwde modelbouwvliegtuigen waarmee hij in het weekend ging vliegeren. Het zit dus in de familie. Zelf heb ik ondertussen ook een paar modelvliegtuigjes. De techniek is er tegenwoordig veel op vooruit gegaan en bovendien zijn ze ook vrij betaalbaar geworden. Hier in Destelheide is het ideaal om te vliegeren: ik doe dat zowel op het domein als binnen in zaal De Put.”

Ik heb ook gehoord dat je geen onverdienstelijke dj-capaciteiten hebt…“Dat is overdreven (lacht). Ik speel maar wat nummers na elkaar. Gewoon het kabeltje verplaatsen van de ene naar de andere smartphone aan de dj-tafel. Ik vind het wel plezant om hier in Destelheide muziek te draaien ’s avonds in de bar. Ik sluit me niet graag af van de andere groepen op het domein.”

Hoe kijk je eigenlijk terug op jullie comeback met ’t Hof van Commerce?“Dat was echt heel tof. We heb-ben onlangs nog wat materiaal opgenomen dat we in de toekomst gaan uitbrengen. Er komt dus zeker nog een nieuwe cd aan. Deze zomer spelen we ook terug op de festivals. Als ’t Hof van Commerce daarna even terug in de koelkast zit, breng ik in het najaar dan mijn nieuwe soloplaat uit. Ik vind het goed om die dingen gescheiden te houden.”

■ Filip Tielens

“De nieuwe plaat zal meer teruggrijpen naar mijn roots”

1716 1717

Page 18: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

TE GAST

Onlangs hadden we in Destelheide twee Europese uitwisselingen van de Arteveldehogeschool Gent te gast. Eén van de internationale projecten voor studenten ging over hoe je moet omgaan met zieke en terminale patiënten. Wij voelden vijf deelnemers uit verschillende studierichtingen aan de tand over de gezondheidszorg in hun thuisland en over hun ervaringen tijdens deze uitwisseling.

TOBIAS, NOORWEGEN, 22 JAAR, VERPLEEGKUNDIGE

“Ik ben hier op deze uitwisseling omdat ik wel eens wat anders wil-de doen dan op de schoolbanken zitten. Het is interessant om hier nieuwe mensen te leren ken-nen en te horen hoe verschillend de gezondheidszorg in Europa georganiseerd is. Noorwegen staat traditioneel gekend om zijn uitste-kend systeem: bij ons is bijna alle gezondheidszorg gratis. Er zijn ook geen private ziekenhuizen.”

“In Hongarije zijn er zowel publieke als private ziekenhuizen, maar die laatste zijn erg duur. Ze zijn wel moderner uitgerust dan publieke ziekenhuizen. Het is helaas zo dat er geregeld een hospitaal moet sluiten in Hongarije omdat de dok-ters in een ander land gaan werken waar ze meer kunnen verdienen.”

KRISZTINA, HONGARIJE, 21 JAAR, FYSIOTHERAPEUT

RUNE, BELGIË, 20 JAAR, ERGOTHERAPEUT

ARTEVELDEHOGESCHOOL

TE GAST

18

Page 19: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

TOBIAS, NOORWEGEN, 22 JAAR, VERPLEEGKUNDIGE RUNE, BELGIË, 20 JAAR, ERGOTHERAPEUT

“Om elkaar de eerste dag beter te leren kennen, hebben we een spel gespeeld waarbij we opgedeeld werden in twee groepen met elk een eigen cultuur en beperking. Zo leerden we ook al omgaan met mensen die op het eerste zicht ‘anders’ zijn. Volgend jaar ga ik op Erasmus naar Portugal. Raquel heeft al veel verteld over de ge-zondheidszorg in haar land, en ik ga zeker ook nog eens met haar af-spreken in Portugal.”

“We hebben een ontmoeting gehad met enkele mentaal gehandicapte mensen die speciaal daarvoor naar Destelheide zijn gekomen. We kre-gen eerder al les over hoe we op een goede manier met hen kunnen communiceren. In de praktijk bleek dat voor de niet-Nederlandstalige studenten de gesprekken met de mentaal gehandicapte mensen via een tolk moesten verlopen, om-dat deze meestal het Engels niet machtig zijn.”

“Ik wilde eigenlijk altijd al op Eras-mus gaan, maar kan dat niet zo makkelijk betalen. Deze uitwisse-ling is een goedkoper alternatief. Momenteel is er in Portugal een grote crisis, waardoor de kosten in de gezondheidszorg snel stijgen. Maar ook nu blijven die nog altijd heel laag. We hebben een publiek systeem waarbij we niet veel moe-ten betalen, omdat de meeste men-sen in Portugal, waaronder ook ik, geen verzekering hebben.”

RAQUEL, PORTUGAL, 23 JAAR, VERPLEEGKUNDIGE

DJOEKE, NEDERLAND, 20 JAAR, VERPLEEGKUNDIGE

19

Page 20: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

ACSENT

TE GAST

Poppe Boonstra en Jessy Driessens zijn de drijvende krachten achter theaterschool AcSenT, wat staat voor de Academie voor Spel en Theater. Hoewel de theaterschool haar basis heeft in Antwerpen, woont Poppe in Dworp en komt hij met de cursisten van AcSenT meestal op theaterweekends in Destelheide. Wij hadden een gesprek met deze ervaren theaterpedagoog.

Poppe Boonstra: “AcSenT bestaat nu zeven jaar. We hebben momen-teel zo’n veertig studenten over drie jaren gespreid. We bereiken met onze theaterschool een heel breed publiek: studenten, leraren, managers, huisvrouwen, anes-thesisten, werklozen,… Maar ook mensen die er hun beroep van wil-len maken, zijn bij ons welkom. Zo zijn er heel wat studenten die daar-na aan een kunsthogeschool zijn gaan studeren of hun weg vinden in theater en op televisie. We werken met een internationaal team van docenten. Allemaal komen ze uit het fysieke theater of de dans om onze studenten van daaruit te leren spelen. AcSenT is geen dagschool, we geven les ’s avonds en in de weekends. Ik hou wel van het idee van de Poolse theaterregisseur Grotowski om samen te leven met elkaar en van daaruit voorstellin-gen te maken, maar zo ver willen me met AcSenT niet gaan.

Wij kiezen voor een weekendfor-mule, omdat we geloven dat je dan meer een groep wordt dan bij een traject van avondlessen. De meeste van de 7 à 8 weekends die we jaar-lijks doen, vinden plaats in Destel-heide. Binnenkort komen we ook voor een projectweek naar Destel-heide. Dan laten we alle deelne-mers een archetypisch personage uit de Griekse mythologie kiezen, om van daaruit te onderzoeken wat samen spelen is. Theater is vooral een gift, en dat deel je met elkaar.”

20 21

Page 21: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

“Voor mij bestaan er grof gezegd drie manieren van acteren: je kan imiteren, je kan doen alsof en je kan zijn. Ik ben vooral geïnteresseerd in de laatste manier. In onze theater-school is het doel je te leren spe-len vanuit je eigen organisme. Dat is tricky, want voor je het weet, sta je jezelf te spelen en dat is ook niet de bedoeling (lacht). Ik werk meer op het niveau van het hart dan van het begrip. Theater is voor mij een gebeuren. De ontmoeting staat voor mij centraal. Vergelijk het met een ritueel bij primitieve volkeren: ik wil de mensen mee nemen in de trance van het theater dat ik maak. Je moet niet imiteren of doen alsof, maar in je onbewuste zelf op zoek gaan naar datgene wat je doet spelen.”

“Ik vergelijk het graag met het idee van de übermarionet van de Britse theatermaker Gordon Craig: er is iets buiten je bewustzijn dat je in beweging zet. Vanuit die impulsen wil ik nieuwe dingen scheppen die er voorheen nog niet waren. Maar als mensen op onze school komen, krijgen ze eerst nog gewone thea-teroefeningen die herkenbaar zijn. Gaandeweg komt dan de omslag naar het zelf creëren. Dat is een proces van drie jaar. Voor de studen-ten die nadien ook nog verder willen onderzoeken, hebben we op maan-dagavond een laboratorium waar ruimte is voor experiment.”

“Daarom vind ik het repetitielokaal het interessantst. Eens een theater-proces afgewerkt is, wordt het heel moeilijk om dat gevoel nog te her-halen. Maar als er geen doel is, is er ook geen weg naartoe. Vandaar dat we op het einde van een thea-terjaar wel degelijk een voorstelling maken en tonen aan een publiek. Die ontmoeting vind ik immers es-sentieel. Maar het is belangrijk dat het resultaat steeds in functie staat van de weg en niet van het product. Probleem is dat we in een samenle-ving leven die enkel nog het product waardeert en niet de weg.”

“Ik heb een hekel aan het woord ‘goesting’. Voor mij hoort dat niet bij de kunsten, maar bij eten. ‘Voldoening’ vind ik een beter woord. Voor mij draait het niet om aan kunst te doen omdat je er op dat moment even zin in hebt, maar omdat je de noodzaak voelt om iets nieuws te scheppen. Het zit in je natuur om een artiest te zijn of niet. Mijn job is onlosmakelijk verbonden met mijn leven. Ik kan enkel theater maken, voor het overige kan ik niets (lacht). Ik wist al van jongs af aan dat ik dit wilde doen. Op mijn vijftiende stond ik met een vriend te wachten op de bus in Friesland na een rockconcert. Ik zei tegen hem dat ik geen muzikant wou worden, maar later theater wilde maken. Hij zei: ‘Theater! Wat is dat?’. Ook al was dat voor mij toen ook nog niet echt duidelijk wat theater inhield, toch voelde ik al dat mijn hart daar lag.”

20 21

Page 22: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

TE GAST

Eind mei is de voorstelling On The Road van AcSenT te zien in Rataplan en op 20 juni kan je ook naar de voorstelling Amazones in CCBerchem.

www.academievoorspelentheater.be

22 23

Page 23: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

BEN JE EEN PROFESSIONELE KUNSTENAAR OF GEZELSCHAP

OP ZOEK NAAR REPETITIERUIMTE?

ARE YOU A PROFESSIONAL ARTIST OR COMPANY LOOKING FOR

REHEARSAL SPACE?

Scan de QR-code in en bekijk de uitgebreide webfolder.

WORD ARTIEST IN HUIS IN DESTELHEIDE!

BECOME AN ARTIST IN RESIDENCE AT DESTELHEIDE!

Blauwe Storm van fABULEUS en Moldavië © Clara Hermans

www.destelheide.be

Je kan artiest in huis worden in Destelheide als je…- een professionele kunstenaar of gezelschap bent- voorstellingen/optredens/expo in het professionele

circuit op de agenda staan hebt- de interactie wil aangaan met de (jongeren)groepen

in Destelheide via een try-out, open repetitie, work-shop, informele ontmoetingen…

Wat bieden we?- gratis repetitieruimte in de podiumkunstenzaal De Put of in een atelierruimte- technische ondersteuning door onze techniekers- educatieve omkadering naar de andere verblijvende

groepen toe- vol pension: maaltijden en overnachtingen- een inspirerende, groene en rustige omgeving- een bruisende sfeer vol zoekende en creërende jongeren

Praktisch & contactAls artiest in huis betaal je enkel je maaltijden en over-nachtingen aan het laagste tarief (in 2013 is dit 23 euro per persoon per dag). De podiumzaal of het atelier krijg je gratis.Ben je geïnteresseerd om artiest in huis te worden bij ons? Contacteer Dharts, de kunsteducatieve dienst van Destelheide.

Lies Jacob – Coördinator Dharts Destelheidestraat 66, 1653 Dworp Mail: [email protected] Tel: +32 2 380 39 15

Technische fiche, info, foto’sFor English translation, go toPour la traduction française, surfez vers

22 23

Page 24: DH-magazine 27 - apr mei jun 2013

© Lies Jacob

facebook.com/destelheide

twitter.com/destelheide

pinterest.com/destelheide

vimeo.com/destelheide

issuu.com/destelheide

Stuur een tweet @Destelheide en laat ons weten wat je van dit magazine vindt of hoe je ver-blijf in Destelheide is/was!

Volg ons op de sociale media:

24 PB