DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

12
Zomeracademie 2012 feest in destelheide, een impressie Belgie- Belgique P.B- P.P, 1650 Beersel BC 1646 P 209319 Afgiftekantoor Beersel DH-infoblad V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee. Informatieblad van Destelheide -Nr 23

description

Het Destelheide-magazine van het voorjaar 2012. Met een terugblik op het onvergetelijke feest van 40 jaar Destelheide en een aankondiging voor de Zomeracademie 2012.

Transcript of DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

Page 1: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

Zomeracademie 2012feest in destelheide, een impressie

Belgie- Belgique

P.B- P.P, 1650 BeerselBC 1646 P 209319

Afgiftekantoor Beersel

DH-infoblad

V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee.

Informatieblad van Destelheide -Nr 23

Page 2: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

ColofonRedactie: Filip Tielens, Lies JacobFoto’s: Wannes Nimmegeers, Carlos Dekeyrel, Jan Goeman, Eveline BouttensVormgeving: Nelson Branding & CommunicationDrukkerij: De Bie Oplage: 1500 exemplaren Verantwoordelijke uitgever: Guy Uyttebroeck – Destelheidestraat 66 -1653 Dworp

Destelheide

2

Dit tijdschrift wil u informeren over het reilen en zeilen van Destelheide.Destelheide in Dworp is gebouwd op maat van jongeren en functioneert volledig ten dienste van groepen die met jongeren werken. Dit modern, gedurfd en gezellig gebouwencomplex van glas, beton en hout gelegen in een rustige groene omgeving, wordt samen met de Hoge Rielen in Lichtaart in opdracht van de Vlaamse Overheid door vzw ADJ beheerd en uitgebaat. Indien u dit DH-infoblad thuis wil ontvangen, dan kan u altijd uw adresgegevens achterlaten op [email protected]. Veel leesgenot!

Minister Pascal Smet © Carlos Dekeyrel Artistiek parcours: media © Carlos Dekeyrel Expo © Wannes Nimmegeers

Page 3: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

3

13u15Iets na de middag sta ik klaar aan het station van Brussel-Zuid, waar een minibusje enkele feestvierders oppikt. De meeste mensen op de bus kennen elkaar niet. Er zijn dan ook zoveel gelegenheden om naar Destelheide te komen… Eén ding hebben bezoekers wel gemeen: ze zijn niet te beroerd om contact te leggen met anderen. Terwijl de regen op de autoramen tokkelt, raak ik in gesprek met mijn buurvrouw, die een Zomeracademica blijkt te zijn.

13u45Wat me meteen opvalt wanneer ik na twee maanden nog eens op het domein rondloop, is de nieuwe huisstijl die overal is opgedoken: zo merk ik dat de medewerkers pulls dragen met het nieuwe logo, en dat ook de servietten en de koffietassen nieuw zijn. De infrastructuur heeft ook een facelift ondergaan: er staan nieuwe computers in de inkomhal! Het Brusselse muziekensemble Met-x trommelt in de druppels de omgeving wakker. Veel bezoekers zijn er op dat ogenblik nog niet, pas tegen het avondprogramma loopt Destelheide lekker vol.

14uIk volg de workshop over Pina Bausch. Docent Klaas De Roo van Zzmogh geeft een gratis atelier over bewegingstheater in de danszaal. We werken zelfs zo hevig door, dat we geen tijd hebben om een stukje verjaardagstaart te eten tijdens de pauze. Als Destelheide er nog 28 jaartjes bijtelt, wordt het even oud als de betreurde Pina Bausch, die een verstokt roker was. De longen van het Destelheidegebouw zien er weliswaar ook grijs uit, maar dan van de verf en niet van de nicotine. Bovendien staan er genoeg bomen op het domein om Destelheide van frisse lucht te voorzien. Op naar meer dan 68 jaartjes dus. Zolang we om de tien jaar nog eens mogen komen feesten zoals dit weekend, uiteraard.

16u30Die Klaas is toch een stiekemerd. Plots vertelt ie ons dat we met de bewegingsfrasen die we gemaakt hebben, ook echt een dansfilm(pje) gaan draaien. Witte achterwanden en spots worden opgesteld, en we spelen met schaduwen en camerastandpunten. Ik ben ook wel benieuwd wat de deelnemers aan de andere ateliers allemaal uitspoken. Hiervoor werden vier andere jeugdwerkorganisaties uitgenodigd die geregeld te gast zijn in Destelheide: crefi (vj), Artforum (turbotheater), Mooss (streetinstallations) en Koning Kevin (robot music).

Op de vraag om een verslag te schrijven over de feestelijkheden naar aanleiding van 40 jaar Destelheide, kan ik alleen maar met een persoonlijk verhaal antwoorden. Er viel dan ook zo veel te beleven en te zien tijdens het weekend van 3 en 4 december. Maar eigenlijk geldt dat het hele jaar door in Destelheide: zoveel bezoekers, zoveel verhalen.

3 december 2011: een impressie van Filip Tielens over het

feestgedruis in Destelheide

Het feestcomité © Wannes Nimmegeers

Filip Tielens (°1989) studeert Theaterwetenschappen, is zelf theatermaker, freelance jour-nalist, creatief jeugdwerker bij Crefi en Bazart, en intense Destelheideliefhebber.

Page 4: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

18uWanneer ik terugkom in de inkomhal, zie ik een massa volk. Veel mensen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Destelheide, vermoed ik. Maar ook veel ouders die ondertussen kinderen hebben die zelf al naar Destelheide komen. De tribune in De Put zit afgeladen vol voor het officiële gedeelte, dat in bevallige banen wordt geleid door de goede Ginette, of was het andersom (een dubbele allitteratie kan ik niet laten liggen, we bevinden ons tenslotte in een artistiek-creatief milieu). Placeren een speech vol mooie woorden en uitdagingen voor de toekomst: directeur van Destelheide Guy Uyttebroeck, voorzitter van ADJ Rudi Verhoeven, en Vlaams Minister voor Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet. Gezeten aan de vleugelpiano brengt Jef Neve ook enkele wondermooie muzikale intermezzi die het aanwezige publiek doen wegdromen naar herinneringen uit de oude Destelheidedoos.

19u30Bij het naar buiten gaan krijgt iedereen een exemplaar van het DH-feestmagazine in handen gestopt (de iets lijvigere voorganger van wat u nu in handen heeft). De feesteditie van het tijdschrift was de 21ste uitgave. De twintig vorige DH-magazines bungelen aan het plafond van de inkomhal, sommigen als vogels in hun vlucht vooruit. Vanuit de kleine cafetaria rukt het Destelheidepersoneel aan met overheerlijke receptiehapjes, soepjes en drankjes. Na het officiële gedeelte moet er immers

tijd vrij gemaakt worden om met elkaar van gedachten te wisselen, bij te praten met oude bekenden, en verjaardagswensen te posten op een grote zwarte wall.

20uNa de drukte van de receptie besluit ik de expo te bezoeken in de inkomhal. Groot is mijn verbazing over het aantal deelnemers, maar ook over de hoge kwaliteit van de ingezonden werken. Destelheide heeft hier zo maar even een Canvascollectie georganiseerd met haar eigen deelnemers! Sommigen houden zich aan de beperkte ruimte van de zwarte boxen, terwijl anderen hun grote werken aan de muren hangen. Het winnende kunstwerk blinkt uit in haar geniale eenvoud. Karen plaatste een resem kleine confituurpotjes op een rij, met daarin herinneringen of kleine poëtische werkjes, zoals een gedicht van Bart Moeyaert in soepletters.

20u30De artistieke parcours doorheen het domein worden nog een keer herhaald. Ik besluit te gaan kijken naar wat de deelnemers van het dansparcours van Eric Raeves in elkaar gebokst hebben, en wordt daarvoor meegenomen naar de donkere kamers. In de grote ruimte bewegen vreemd uitgedoste dansers, enkel belicht door wazige tv-schermen. In het lokaal ernaast zie ik de contouren van een man en een vrouw die in de knoop hangen met elkaar. Het heeft iets sensueel bevreemdend. De andere artistieke parcours, theater

4

Artistiek parcours media © Carlos Dekeyrel © Carlos DekeyrelJef Neve © Carlos Dekeyrel

Page 5: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

onder leiding van Hanneke Paauwe en mediakunst door Marieke Rodenburg, kon ik helaas niet zien. Kiezen is ook altijd een beetje verliezen. Maar dat is in het geval van dit feestweekend een luxeprobleem.

21u30Zo ook met de menukaart in de voor de gelegenheid tot stijlvol restaurant omgetoverde eetruimte. Ik kies uiteindelijk voor de vegetarische lasagne, op voorwaarde dat ik toch ook even mag proeven van de schotel van mijn buurvrouw, en vice versa. De Cuvée Destelheide vloeit rijkelijk, en de mensen blijven graag plakken in dit zeer gezellige restaurant. Zo’n luxe mag nog wel voorvallen in Destelheide, bedenk ik me.

22u30Tijd om de Italiaanse maaltijd te verteren, gun ik mezelf niet. De beentjes moeten alweer gestrekt worden. Met de dansinitiatie Bol Maderne, keren we terug naar het begin van de rock ‘n’ roll. Instructrices Sophie en Caroline swingen, jiven en flabbergasten ons veilig doorheen ‘Proud Mary’ van Ike en Tina Turner. Het aantal dansers stijgt exponentieel gedurende de initiatie, tijd dus om de party in gang te zetten!

23u30Niks tegen de tieners met wie ik de afgelopen jaren in Destelheide op cursus of bezoek kwam, maar ik merk dat onze muzieksmaak toch niet meer helemaal dezelfde is. Misschien word ik gewoon een beetje oud.

Laat dat nu net goed van pas komen in het partyconcept van Destelheide vanavond: plaatjes uit de afgelopen veertig jaar. Een verademing, in plaats van al die diepe bassen en breakbeats die tijdens cursussen door de geluidsinstallatie van Destelheide dreunen! Ik dans met de mensen die ik ken, maar ook tussen andere groepjes feestvierders. En bedenk me dat de beste feestjes die ik ooit heb gehad, eigenlijk allemaal in de bar van Destelheide plaatsvonden.

01u00Ik hou het vroeg voor bekeken, ook al is er op dat ogenblik nog steeds veel volk aan het dansen en drinken in de bar. (En blijkbaar zal het feestje nog tot 4 uur 30 doorgaan).Mijn Destelheidekamer lonkt naar me, en ook al slaap ik er alleen, toch plavei ik me zoals gewoonlijk neer in het bovenste bed aan de raamkant. Tradities zijn er om in ere gehouden te worden.

9u00Ik schuif de gordijnen en het raam open, en ruik de winterse ochtendlucht. En in de verte ook al de heerlijke koffiekoeken die op ons staan te wachten in de inkomhal. Tenslotte is het een verjaardag, en ook een zondag. Ik klets nog even bij, alvorens ik een lift naar huis krijg van een mij voor dit weekend nog onbekende vrouw. Een echt afscheid is het niet, want het volgende weekend ben ik opnieuw in Destelheide. Toch echt een tweede thuis, bedenk ik me, terwijl we bijna moederziel alleen over de Brusselse ring rijden. ■

5

Masters of ceremony © Carlos DekeyrelArtistiek parcours: theater © Wannes Nimmegeers

Remork & Forges de Krakeb © Carlos Dekeyrel

Page 6: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

De Zomeracademie is een initiatief van Destelheide en de Veerman, dat het artistiek zoeken wil stimuleren. Dit in een context waar mensen elkaar kunnen vinden en stimuleren in het creëren.

Ben jij zelf artistiek bezig? Dan kan je tijdens de Zomeracademie je artistieke zoektocht verderzetten en delen met anderen. Tijdens een week met diverse ateliers krijg je de kans om in groep of individueel te experimenteren. Je kiest voor 1 discipline/atelier en werkt hier een hele week in door. Net omdat we verschillende workshops tegelijkertijd programmeren, is er een wisselwerking met de andere disciplines mogelijk.

De diversiteit van de deelnemers (kunsteducatieve werkers, docenten, creators van allerlei slag,...) brengt daarenboven een uitwisseling teweeg tussen verschei-dene invalshoeken, verschillende werkterreinen en uit-eenlopende artistieke standpunten en meningen. Elke workshop staat onder leiding van een uitvoerend kunstenaar. Deze treedt vooral op als coach: hij of zij stimuleert het proces, voorziet ruimte om samen te overleggen, te kijken, te werken en zorgt voor een dyna-mische omgeving. Het hele opzet draait om experiment en creatie. Dat wil zeggen dat de begeleidende kunstenaar je nieuwe per-spectieven biedt om je artistiek denken te verbreden, zonder je daarom in een bepaalde richting te duwen. Hij of zij zoekt met je mee, maar reikt je geen kant-en-klare oplossingen aan.

Verwacht dus geen traditionele cursusgever, maar wel een bezielde en bezielende coach die je ondersteunt in je ‘atelierwerk’. En er is meer! Extra ideeën, inspiratie en achtergrond-lectuur kan gevonden worden in de bibliotheek, er staat een computerruimte ter beschikking en enkele artiesten in residentie werken aan hun eigen creaties.

Kortom: de Zomeracademie is niet te missen voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken, educatieve inspiratie wil opdoen door zelf weer aan het werk te gaan of ge-woon ervaring wil opdoen, delen en vergelijken met die van anderen. De Zomeracademie is een initiatief van Destelheide en De Veerman, in co-productie met Aifoon, Creatief Schrijven, Danspunt, Kunstwerk(t), Matrix en Opendoek.

Wanneer: van 16/07/12 tot 22/07/12

Prijs: e 425 e 405 (-26 en voor leden van Danspunt, Creatief Schrijven, Opendoek) e 395 (attest erkend jeugdwerk) prijs inclusief verblijf, maaltijden, workshop

Inschrijven: www.zomeracademie.be

ZomeracaDemIe 2012: arTIsTIeke werkplaaTs

6

Page 7: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

7

ZANG EN MUZIEKTHEATER In het atelier zang en muziektheater kan je je stem exploreren en je identiteit als muzikale performer ontdekken. Naast technische stemtraining is er tijd om je eigen artistieke weg te gaan. Dat kan met zang, om je repertoire te verbreden en uit te bouwen (alle stijlen zijn mogelijk), maar je kan ook de theatrale kant onderzoeken. Van spreken tot zingen en van zingen tot vertellen. Het integreren van de tekst, je fysiek in de ruimte, de muziek en het publiek zijn hierbinnen belangrijke aandachtspunten. Aan de hand van individuele opdrachten en groepsessies helpen Hans en Hannelore je verder op weg. Grenzen verleggen en je overgeven, feedback geven en krijgen, spelplezier en genieten van de magie van muziek, zorgen voor de voldoening achteraf.

Hans Primusz is koordirigent en zal zich in deze workshop vooral richten op het ensemblewerk. Hij ondersteunt ook in instrumentale begeleiding, maakt arrangementen en coacht muzikaal.

Hannelore Primusz zal helpen bij het integreren van muziek en performance. Als uitvoerend artieste weet zij wat het is om op een podium te staan en zoekt zij de passie en het vuur in de performers. Als broer en zus zijn zij perfect op elkaar ingespeeld.

www.zaterdagzondag.be

KOSTUUMONTWERP MET VREEMDE MATERIALEN In de workshop kostuumontwerp maken we kostuums om in te bewegen, ontwerpen we objecten met een theatrale verschijning of geven we materialen vorm tot installaties (al dan niet in relatie tot het lichaam). Vertrekkend van de eigenschappen van vreemde materialen, ontwerp en maak je kostuums en objecten die naar performances en/of installaties leiden. We laten de naaimachine en de patroontekeningen links liggen en werken met vreemde materialen zoals non-wovens, schuimen, plastics en gebruiken haardrogers, transferpersen en/of printers om print, kleur en vouw aan ons ontwerp toe te voegen.

Mensen die graag met mode, kostuum en creatie bezig zijn kunnen hier volop hun drang tot uiting brengen. Van de deelnemers wordt experimenteerdrang en speelsheid verwacht. Durven werken buiten de grenzen van het bekende is een absoluut pluspunt.

Textiel- en modeontwerpster Anita Evenepoel ontving in 2008 de Henry Van De Velde Award van de Vlaamse Gemeenschap voor haar volledig oeuvre. Deze award is de belangrijkste Belgische prijs voor vormgeving.

www.anitaevenepoel.be

Page 8: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

SCHRIJVEN OM TE BLOGGEN, SPELEN EN VERTELLEN In dit atelier ga je met Stefan Perceval op zoek naar datgene wat in ieders hoofd anders is namelijk… je verbeelding!Kunnen we met onze taal inzicht verschaffen in de werkelijke noden van dit bestaan? Zal jij opnieuw beelden, liederen en teksten creëren die zowel de jonge arbeider, de student, de intellectueel kan begrijpen? En welke taal moeten je dan spreken? Die van het reclamebureau? Of gewoon je eigen taal, een taal die niemand nog spreekt en toch iedereen verstaat? Wie zet de pet op van wie?

Niet strikt thematisch maar wel vanuit je eigen verbeelding, toetsen we onze scherpzinnigheid, onze sterke punten, onze impulsen, ideeën, onze kennis aan de schoonheid van het beest dat theater kan zijn.

Stefan Perceval studeerde in 1998 af aan het Studio Herman Teirlinck. Sindsdien heeft hij een succesvol theaterparcours afgelegd als speler (Het Paleis, Het Toneelhuis, Theater Malpertuis, Het Gevolg,…) als regisseur en als theaterschrijver. Daarnaast acteert Perceval in talrijke televisiereeksen

en films, coacht hij jonge schrijvers, realiseert hij sociaal artistieke projecten en onderhoudt hij een blog op http://stefanperceval.wordpress.com.

Dit atelier wordt in co-productie met Opendoek gerea-liseerd.

HEDENDAAGSE EXPERIMENTEN MET KLASSIEKE MUZIEK In dit atelier proberen we het klassieke repertoire en het experiment met elkaar te verzoenen. Kan je experimenteren met klassieke tradities zonder in te boeten aan de ‘serieuze’ kwaliteiten van het ijzeren repertoire? Bestaat er ondertussen al een traditie van het muzikale experiment? Welke ideeën uit de conceptuele kunsten kunnen toegepast worden in een setting met het klassieke instrumentarium? Welke stappen kan je ondernemen om je bestaan als muzikant te positioneren ten opzichte van recente ontwikkelingen in de andere kunsten, de media en de technologie?

Vanuit dergelijke vragen worden klassieke muzikan-ten, amateur en (pre)professioneel, uitgedaagd hun in-strumentale kunnen te herformuleren, op zoek te gaan

8

© Eveline Bouttens

Page 9: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

naar een relevante, hedendaagse context waarin een muzikantenidentiteit zich kan ontwikkelen. Illustere voorbeelden (Maurizio Kagel, Fluxus, Simon Steen- Andersen,...) worden bestudeerd en vanuit nieuwe, technologische situaties worden klassieke formules zoals het recital of het kamermuziek concert opnieuw uitgevonden.

Frederik Croene toont met projecten als 492 kilo, an extended piano recital, Roll over Czerny, Pianos Palliatifs, Frames for Nostalgia of Le Piano Démécanisé, aan dat hij artistieke radicaliteit gebruikt uit bezorgdheid voor het voortbestaan van de waardevolle tradities van de klassieke muziek. Met de onconventionele benadering van de piano wil hij bewijzen dat tradities best gekoesterd worden door ze grondig te manipuleren. Hij wordt daarvoor als solist gevraagd in diverse grote internationale muziekzalen, -festivals. Hij werkte intensief samen met kunstenaars uit vele disciplines: grafisch design, installatiekunst, dans, klankkunst, virtuele muziekinstrumenten en video

Dit atelier wordt in coproductie met Matrix gerealiseerd.

HEDENDAAGSE DANS ‘Hoe kom ik tot een danscreatie?’ is de onderzoeksvraag die in deze workshop centraal staat. We starten met opwarming-, improvisatie- en associatieoefeningen om uiteindelijk op zoek te gaan naar datgene wat we al dansend zelf willen creëren. We doen dit in groep of individueel en gebruiken de andere dansers als mede-uitvoerders, mede-choreografen en/of publiek. Dit alles om onszelf te bevragen en te stimuleren op onze zoektocht naar de zeggingskracht van dans. De insteek van Juliana is zeer fysiek en komt uit de hedendaagse dans, ze schuwt ook de uitwijking naar het acrobatische niet.

Juliana Neves is al enkele jaren verbonden aan Les Ballets C de la B en danste in diverse producties van Alain Platel, ze heeft ook een circus achtergrond en werkte in het verleden enkele jaren in de vaste ploeg van Cirque du Soleil.

www.lesballetscdela.be

Dit atelier wordt in co-productie met Danspunt gerealiseerd. Dit atelier wordt in het Engels gegeven.

POEZIE SCHRIJVEN In de workshop poëzie schrijven zal je merken dat er geen kant en klaar recept, laat staan een handboek bestaat om gedichten te schrijven. Schrijven is naast weten wat je wil vertellen, ook vakmanschap, techniek en veel liefde. Koen Stassijns - dichter, vertaler en

docent literaire creatie - is de man die je meeneemt op een verrassend avontuur. Je zal kennismaken met diverse grote dichters, hun wereld en hun werk. Daarnaast krijg je de kans om je eigen schrijftalenten verder te ontwikkelen. Via schrijf-, associatie- en vertaaloefeningen word je uitgedaagd en getraind in dit medium. Plezier hebben in het spelen met taal en je er graag in uitdrukken is een vereiste om mee in deze schrijfworkshop te stappen. Eigen schrijfsels - pogingen of ware poëzie - mag je zeker meebrengen en voorleggen aan Koen Stassijns.

Koen Stassijns is fulltime dichter, vertaler, bloemlezer, performer en een veelgevraagd docent “literaire creatie”. Zijn recentste dichtbundels Paard van glas (1993, 2001) en Zwijghout (2000) verschenen bij uitgeverij Atlas in Amsterdam en kenden verschillende herdrukken. Samen met zijn vriend en collega Ivo van Strijtem bouwt hij als bloemlezer verder aan de gereputeerde reeks De mooiste van... (Lannoo, Atlas). Met Geert van Istendael vormt hij een vertaalduo. Hij gaat regelmatig op tournee met kunstenaars uit andere disciplines – o.a. met wijlen Bram Vermeulen, Guido Belcanto, Warre Borgmans, Arco Baleno... – want “Een gedicht is een gebruiksvoor-werp” en “Poëzie moet uit haar boeken treden!”

Dit atelier wordt in co-productie met Creatief Schrijven gerealiseerd.

ANIMATIEFILM In het atelier animatiefilm gaan we meer specifiek aan de slag met ‘beeld voor beeld’ technieken. Anima’ betekent ‘ziel’. Alles wat niet leeft een ziel geven, tot leven brengen, dat is waar het bij animatiefilm om draait.

We experimenteren met diverse technieken en materialen om tot bewegende beelden te komen: tekeningen,foto’s, knipsels, allerhande gevonden objecten, poppen, verf, zand,… Dit kan gecombineerd worden met geluid en mu-ziek die we ter plekke opnemen en bewerken. Zo ontstaat er een eigenzinnige fantasierijke wereld waarin alles kan en weinig moet. Er is tijd, ruimte en technisch materi-aal genoeg om een eigen project uit te werken. Iedereen die wil onderzoeken, proberen, doorwerken en houdt van verwondering is hier op zijn plaats!

Isabel Bouttens is afgestudeerd met de film ‘Maanvis’ aan de animatie afdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Haar films werden geselecteerd en bekroond op diverse filmfestivals in binnen- en buitenland. Isabel werkt freelance als animator, illustrator en ontwerper en geeft les aan de academies van Aalst en Wetteren. Voorbeelden van haar werk kan je vinden op www.ibouttens.be

9

Page 10: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

10

Roman Klochkov werd in Kazachstan geboren. Op z’n zeventiende belandde hij met zijn ouders in België. Zijn hogere studies deed hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Zijn eindwerk ‘Administrators’ is al meermaals in de prijzen gevallen en geselecteerd door allerlei internationale filmfestivals. Meer informatie op www.romanklochkov.be.

SONGWRITING In dit atelier songwriting word je begeleid door Amaryllis en Frank in je creatief schrijfproces. Je zal al snel merken dat er geen ’wetten’ bestaan voor een goede song, maar dat je met luisteren en openstaan voor anderen al een heel eind ver kan komen. Componist, zangeres en pianiste Amaryllis Uitterlinden en drummer Frank Vanweddingen helpen je tijdens deze workshop op weg met nieuwe impulsen en nieuwe klanken (zowel muzi-kaal als tekstueel). Ze geven je schrijfopdrachten van-uit diverse invalshoeken, ze gaan dieper in op wat je nu juist wil vertellen en hoe je dat dan in een song moet overbrengen en ze staan ook stil bij het ‘zijn’ op een po-dium of hoe je het publiek deel kan laten uitmaken van jouw wereld. In deze werkweek zal je veel zoeken, zal je elkaar stimuleren en inspireren en ga je vooral veel schrijven, schrappen en uitproberen. Het is handig als je een instrument bespeelt, maar geen noodzaak om aan deze workshop deel te nemen. Ook een laptop en/of usbstick zijn welgekomen.

Amaryllis Uitterlinden studeerde kleinkunst aan de Studio Herman Teirlinck en songwriting-zang aan het Berklee College of Music (Boston, USA). Samen met drummer Frank Vanweddingen maakte zij het album ‘The beauty of it all’, dat dit voorjaar uitkwam. Ze vonden elkaar in de ritmiek, die zowel voor een muzikant als voor een tekstschrijver zo belangrijk zijn. Amaryllis is ook actrice en was reeds te zien in diverse theaterproducties,( Froe Froe), musicals (Pipi Langkous) en tv reeksen (Ella)

Frank Vanweddingen studeerde in 2005 af aan de Antwerpse jazzstudio met grootste onderscheiding en

is sindsdien te zien in verschillende bands met zeer uiteenlopende muziekstijlen.

BEELD- EN BEELDTAAL In het atelier beeld- en beeldtaal word je begeleid in je creatief zoekproces door Beatrijs Lauwaert. Je gaat onder de vorm van reflectie- en doeopdrachten op zoek naar de zeggingskracht van het beeld. In het twijfelachtige huwelijk tussen beeld en woord onderzoek je het vocabularium en de grammatica voor de beeldende kunst. Alle beeldende werkvormen kunnen hierbinnen aan bod komen: tekenen, schilderen, beelden in klei, installaties, assemblages.Startpunt van de workshop is een meegebracht werk of een artistiek idee. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze eigen standpunten over de beelden en over het kijken naar beelden, in woord en in beeld durven formuleren. Iedereen mag alvast meer vragen dan antwoorden meebrengen. Als deelnemer moet je zin hebben om je eigen artistieke grenzen te verleggen en al spelend nieuwe horizonten te verkennen.

Het oeuvre van Beatrijs Lauwaert bestaat uit meerdere uitdrukkingsvormen: tekeningen, foto’s, schilderijen, driedimensionale werken en performances. Ze worden zowel binnen als buiten Europa tentoongesteld. Daarnaast gaf Beatrijs workshops tekenen, schilderen en driedimensionale beelden in Vlaanderen, Portugal, Spanje en Rusland.

Dit atelier wordt in co-productie met Kunstwerk(t) gerealiseerd.

MEDIAKUNST In het atelier ‘Mediakunst’ ontdek je verschillende manieren van verhalen vertellen met gebruik van oude en nieuwe media. Archiefmateriaal (persoonlijk en gevonden), zoals oude dia’s of super 8 films over familievakanties of hoogtepunten en gebeurtenissen uit het dagdagelijkse leven, roepen beelden op en vormen zo onze collectieve herinnering. Door andermans beelden

© Wannes Nimmegeers © Jan Goeman© Jan Goeman

Page 11: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012

11

te bekijken wordt ons eigen kijken vaak intensiever. In dit atelier zal je deze evocatieve en zintuiglijke manier van beelden maken onderzoeken en exploreren om er uiteindelijk zelf mee aan de slag te gaan. Je tracht andermans beelden te gebruiken en te manipuleren om zo je eigen verhaal te vertellen. Of je kan ook vertrekken van een persoonlijk beeldarchief om zo een meer universeel verhaal te brengen.

Een combinatie van found footage, dia’s, digitale video, audio, animatie, fotografie en andere disciplines levert persoonlijk werk op, dat uiteindelijk tot een media installatie zal leiden. Als extra inspiratie zullen we divers beeldmateriaal tonen van filmmakers en kunstenaars waarin found footage, interdisciplinariteit, archiefmateriaal en persoonlijke herinneringen als thema centraal staan. Er is bovendien de unieke mogelijkheid om in dit atelier met super 8 te filmen en te ontwikkelen. Deelnemers worden uitgenodigd om eigen werk en persoonlijk of gevonden beeldmateriaal mee te brengen.

Marieke Rodenburg is historica en onafhankelijk filmmaakster. Momenteel woont en werkt ze in Amsterdam. Ze maakt documentaires, reportages en historische projecten. Daarnaast doceerde zij aan de universiteit van Gent rond diversiteit in de media en videoproducties. Ze begeleidt verschillende audiovisuele workshops en doceert filmstudies.

Clara Bausch woont en werkt in Berlijn en studeerde er aan de Universität der Kunste. Ze is een van de initiatiefneemsters van Labor, een groep videokunstenaars die ervaring en expertise uitwisselen over het ontwikkelen van pellicule. Ze leidde reeds verschillende workshops over super 8-film. Haar eigen werk wordt tentoongesteld op verscheidene locaties in Duitsland.

Dit atelier wordt deels in het Engels gegeven.

KLANKATELIER In het klankatelier ga je met Bram Bosteels op zoek

naar de poëtische en communicatieve mogelijkheden van geluid. Je onderzoekt de muzikaliteit van de ons omringende omgevingsgeluiden en van dagdagelijkse objecten door ze op te nemen, te arrangeren, live te musiceren of te bruiteren (stem en muziekinstrumenten laten we hierbij geheel terzijde).Na een initiatie rond geluidsbeleving en luisteren, werk je aan individuele geluidscollages. Vanuit deze input kan iedereen een persoonlijke artistieke zoektocht ondernemen om bv. een bepaald deelaspect van geluid in de diepte te onderzoeken en/of om vanuit geluid een wisselwerking aan te gaan met andere disciplines (animatiefilm, foto, video, theater, beeld, installatie, dans,...). Tijdens dit proces word je gecoacht en telkens voorzien van nieuwe input.Trefwoorden om deze workshop te typeren zouden kunnen zijn: soundscape, klankverhaal, fieldrecording, geluidenfilm, audiocollage, klanksculptuur, bruitage,… maar geen enkel begrip dekt de volledige lading, deze wordt immers door de deelnemer zelf bepaald.

Dit atelier staat open voor alle nieuwsgierigen die de poëtische kracht van geluid willen onderzoeken via gezamenlijke en individuele experimenten. Iedereen, van absolute leek tot geluidskunstenaar van film-of theatermaker tot muzikant of fieldrecorder, kan in dit klankatelier terecht. Er wordt geen voorkennis vereist. Techniek wordt immers enkel aangewend als middel, niet als doel.

Aifoon is een kunsteducatieve organisatie die klank centraal stelt binnen de audiovisuele communicatie.

Bram Bosteels is artistiek pedagogisch begeleider bij Aifoon. Hij is als muzikant/componist onder andere actief binnen het collectief Kaboom Karavan, waarmee hij in 2007 het debuutalbum Short Walk With Olaf uitbracht bij het Mexicaans Umor Records. Daarnaast werkte hij samen met kunstenaars uit verschillende disciplines en ontwikkelde hij ondermeer soundscapes en geluidsbanden voor diverse theaterproducties.

Dit atelier wordt in co-productie met Aifoon gerealiseerd.

© Wannes Nimmegeers © Jan Goeman © Wannes Nimmegeers

Page 12: DH-magazine 23 - maa apr mei 2012