Deurne sept-okt-nov 2015

25
Geniet van een heleboel ‘reuze’ activiteiten in Deurne! © Joost Joossen SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2015 BEVRIJDINGSFEESTEN 7 DEURNE KOERST! 16 ECODROOM 30 ONTHAALAVOND 33 HALLOWEENFEEST 37

description

 

Transcript of Deurne sept-okt-nov 2015

Page 1: Deurne sept-okt-nov 2015

Geniet van een heleboel ‘reuze’ activiteiten in Deurne!

© Jo

ost

Joos

sen

SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2015

BEVRIJDINGSFEESTEN 7

DEURNE KOERST! 16

ECODROOM 30

ONTHAALAVOND 33

HALLOWEENFEEST 37

Page 2: Deurne sept-okt-nov 2015

COLOFON JAARGANG 6, NR 3 - SEPTEMBER, OKTOBER EN NOVEMBER 2015 n DEZE BROCHURE VERSCHIJNT VIER MAAL PER JAAR: IN MAART, JUNI, SEPTEMBER EN DECEMBER n VERANTWOORDELIJKE UITGEVER ERWIN EESTERMANS, MAURICE DEQUEECKERPLEIN 1, 2100 DEURNE

EINDREDACTIE COMMUNICATIEDIENST DEURNE n FOTOGRAFIE O.A. JOOST JOOSSEN n GRAFISCHE VORMGEVING HEIDI REYNIERS - RED SPOT n VOOR EXTRA INFO [email protected] n DEPOTNUMMER D/2015/0306/19

ONTDEK DEURNE OOK ONLINE VIA WWW.DEURNE.BE EN WWW.FACEBOOK.COM/DISTRICTDEURNE

WWW.DEURNE.BE

AC TU E E L

0 4 Deurne Praat

1 3 Goed gezien

3 8 Fonkelfijn in het districtshuis

W E L &W E E

1 2 Computercursussen voor senioren

2 7 Hondenloopzones

3 5 Bomenhoroscoop

13 27

| 2 |

WO N E N I N D E U R N E

1 9 Herentalsebaan

2 1 Woonkantoor

4 6 Openbare werken in Deurne

SEPTEMBER - OKTOBER - NOVEMBER 2015

7 21

| 3 |

U IT I N D E U R N E

0 7 Bevrijdingsfeesten

1 6 Deurne Koerst!

3 7 Halloweenfeest

© Jo

ost

Joos

sen

© Jo

ost

Joos

sen

© M

arc

Van

Lin

den

Page 3: Deurne sept-okt-nov 2015

| 4 | www.deurne.be | 5 |

DEURNE PRAAT…In deze rubriek voeren Deurnenaars het woord. Deurnenaars vertellen over hun fietservaringen in Deurne…

Rene Vertommen (fietst op de Ruggenveldlaan)

“Ik ben al 86 jaar. De laatste 20 jaar doe ik yoga en ik heb altijd veel met de fiets gere-den. Ik fiets zelfs nog naar Mortsel. Ik vind fietsen een aangename manier om me te verplaatsen. Zo bezoek ik ook mijn vrouw die hier in het home zit. Je bent met de fiets overal direct. Fietsen in Deurne vind ik over het algemeen veilig, maar ter hoogte van de brug aan het Rivierenhof zijn de lichten al een tijdje stuk. Die zouden ze best herstellen.”

Merk je op dat verkeerslichten niet meer wer-ken zoals het hoort, of dat er een verkeers-bord beschadigd is of heb je een andere mel-ding in verband met de verkeersveiligheid? Meld dit dan via de meldingskaart: www.antwerpen.be/nl/melden of neem contact op met het klantenteam van Deurne via tel. 03 338 45 42.

Soares Ramos en zoontje Jordy (fietsen op de Bisschoppenhoflaan)

“Ik neem altijd de fiets als ik ga werken in het ziekenhuis of als ik mijn zoontje naar school breng. Ik heb zelf geen auto en ik vind de fiets heel gemakkelijk: ik kan vertrekken waar en wanneer ik wil en ik moet nooit wachten op de tram of de bus. Ik rijd graag in Deurne. Behalve de Gallifortlei, waar de bus veel te dicht bij de kant rijdt, vind ik Deurne veilig om te fietsen. Ik vind het alleen niet leuk dat sommige mensen veel te hard rijden met hun auto’s en geen rekening houden met fietsers. In het centrum van de stad Antwerpen rijd ik daarentegen niet graag. Daar vind ik het erg gevaarlijk.

Neem eens een kijkje op het stadsplan op de website. Daar vind je misschien wel alterna-tieve routes die je aangenamer vindt: www.antwerpen.be/nl/stadsplan.

Familie Haens-Claes met kleinkinderen Hajar en Zakaria (fietsen op de Hooftvunderlei)

“Wij leren de kleinkinderen fietsen. Hajar kan het al goed maar wilde vandaag haar nieuwe rolschaatsen aandoen. Zakaria doet het erg goed. Hij is nog maar vier jaar oud en kan al een maand zonder zijwieltjes fietsen. We hebben eerst met een soort aanhangfiets geoefend en daarna op zijn eigen fiets. We zijn niet bang om hier in Deurne te fietsen of om de kleinkinderen hier te laten fietsen. Als Zakaria te snel rijdt, blazen we op een fluitje en dan weet hij dat hij onmiddellijk moet stoppen. Het enige minpuntje aan fietsen in Deurne zijn de wielertoeristen in het Rivieren-hof. Die rijden vaak veel te snel en hebben meestal geen bel. Dit is een gevaar voor de kinderen.”

Wil jij je (klein)kinderen ook leren fietsen, maar hebben ze nog geen fiets? Dan is het project A’pen op Wieltjes iets voor jou. Via het Huis van het Kind kan je via dit project fietsen ruilen en uitlenen. Meer info vind je op www.apenopwieltjes.be.

Brigitte Böhlke (fietst op de Herentalsebaan)

“Ik fiets elke dag. Dat is een bewuste keuze: enerzijds voor het milieu en anderzijds voor mijn gezondheid. Ik fiets het minst graag hier langs de Herentalsebaan en vooral niet als het regent en als het glad is. In het Rivieren-hof en de omgeving van de Dascottelei is het wel heel aangenaam fietsen. Van mij mag het district nog meer fietspaden aanleggen en dan vooral op de gevaarlijke punten. Nu merk je vaak dat er mooie fietspaden liggen op plekken die niet zo gevaarlijk zijn. Ik zou het wel handig vinden als er meer stelplaat-sen zijn voor fietsen en eventueel meer oplaadstations voor elektrische fietsen.”

Op pagina 19 lees je meer over de plannen voor de Herentalsebaan. Je mag zelf voor-stellen komen doen tijdens de inspraak- momenten om deze straat veiliger en aange-namer te maken.

Page 4: Deurne sept-okt-nov 2015

www.deurne.be | 7 |

FITFREE VANAF MA 31 AUGUSTUS TOT EN MET DO 12 NOVEMBER 2015

FitFree is gericht op niet-sporters die onvol-doende de weg naar sport en beweging vinden. Doel is om de fitheid van de deelnemers op te krikken via een combinatie van wandelen, joggen en spierversterkende oefeningen. Fit-Free laat je op speelse wijze kennis maken met bewegen. Geen zware programma’s of strikte schema’s maar wel geleidelijk aan je conditie opbouwen met afwisselend fysieke en ludieke activiteiten.

Op maandag 31 augustus start atletiekclub Brabo in het sportpark Ruggeveld met de tweede reeks van het laagdrempelig bewe-gingsproject. Elke maandag en donderdag kunnen geïnteresseerden tussen 17 en 18 uur werken aan hun fitheid onder de deskundige begeleiding van een bewegingsexpert. Lijkt dit iets voor jou? Schrijf je dan snel in. I.s.m. VAL en Vlaamse overheid

SPORTPARK RUGGEVELDRUGGEVELDLAAN 488INSCHRIJVEN VIA [email protected] OF TEL. 0499 23 55 40WWW.AC-BRABO.BE 20 EURO

GRATISCOMPUTERGEBRUIK MET BEGELEIDINGBen je 55 jaar of ouder en heb je thuis geen computer of is hij tijdelijk buiten gebruik? Wil je graag oefenen op de computer onder bege-leiding of op eigen houtje surfen op het inter-net? Dat kan! In het districtshuis van Deurne kan je gratis gebruikmaken van computers. Elke donderdagmiddag ben je welkom in het computerlokaal op de eerste verdieping van het districtshuis. Een bereidwillige vrijwilliger staat er voor je klaar om je verder te helpen met al je computervragen of praktische pro-blemen. Inschrijven of reserveren is niet nodig.

Je kan er terecht op 24 september – 1, 8, 15, 22 en 29 oktober – 12, 19 en 26 november – 3, 10 en 17 december telkens van 13 tot 16 uur

COMPUTERLOKAAL DISTRICTSHUIS DEURNEMAURICE DEQUEECKERPLEIN 1TEL. 03 338 45 [email protected]

| 6 |

MILOWVR 4 SEPTEMBER 2015 OM 20.30 UUR

Milow mag je gerust een van de hardst wer-kende en internationaal meest succesvolle acts van de Lage Landen noemen. De afgelo-pen vijf jaar speelde hij vele honderden con-certen in meer dan 20 verschillende landen. Dankzij hits als You Don’t Know, You And Me (In My Pocket) en de 50 Cent cover Ayo Tech-nology is Milow in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire singer-songwri-ters van Europa. Binnenkort kruipt hij opnieuw in de studio om er zijn vijfde studioplaat op te nemen. Op 4 september komt onze natio-nale held naar het Openluchttheater met oud en misschien ook wel nieuw werk.

Als voorprogramma brengt Tine Reymer met haar band donkere bluessongs met een krach-tige breekbaarheid.

OPENLUCHTTHEATER RIVIERENHOFWWW.OPENLUCHTTHEATER.BE15 EURO

VUURWERKVR 4 SEPTEMBER 2015 OM 22 UUR

Zoals elk jaar opent het feestweekend met het ‘vuurwerk' boven de vijver van het Rivierenhof. Daar schieten vuurwerkmaker Cliff Hooge en zijn team duizenden vuurpijlen de lucht in op indrukwekkende muziek.

KASTEELVIJVER, RIVIERENHOF GRATIS

EXTRA INFO—Om de bevrijding van Antwerpen aan

het einde van de Tweede Wereldoorlog

te vieren, zullen er van 4 tot en met

6 september 2015 heel wat feestelijkheden

plaatsvinden in Deurne. Naast een concert

en vuurwerk is er ook een reuzenstoet, een

taptoe, een paardentram, een

bevrijdingsloop en braderijen, ...

Lees er alles over in deze brochure.

+ 55

© Jo

ost

Joos

sen

Bevrijdings feesten

2015

Bevrijdings feesten

2015

Page 5: Deurne sept-okt-nov 2015

| 8 | www.deurne.be | 9 |

REUZENSTOET ZA 5 SEPTEMBER 2015 VANAF 14.30 UUR

De Reuzenstoet in Deurne is een echte klas-sieker in het culturele en folkloristisch leven van Vlaanderen en behoort tot één van de grootste in z’n soort.

Meer dan 130 reuzen vertrekken in stoet aan het districtshuis van Deurne, Maurice Dequeeckerplein om via de Parkweg - Hooft-vunderlei - Sterckshoflei - Waterbaan - Korte Sint-Rochusstraat - Pastoor Holthofplein - Gabriël Vervoortstraat - Arenaplein - Thibaut-straat - Van Ertsenstraat - Van Havreplein - Van Havrelei - Dr. Romain De Velstraat - Frans Baetenstraat - Herentalsebaan - Boterlaar- baan - Sterckshoflei - Hooftvunderlei - Park-weg aan het Maurice Dequeeckerplein te eindigen.

Niet alleen de reuzen trekken de aandacht. Tal van folkloristische groepen en muziek-korpsen vullen deze kleurrijke stoet aan.

VERTREK OM 14.30 UUR AAN HET DISTRICTSHUIS VAN DEURNE, MAURICE DEQUEECKERPLEIN 1REUZENSTOET DUURT 2 UUROP HET ARENAPLEIN STAAT EEN TRIBUNE VANWAAR JE DE REUZENSTOET RUSTIG KAN BEKIJKENGRATIS

TAPTOEZA 5 SEPTEMBER 2015 VAN 20 TOT 22 UUR, ARENAPLEIN

Een taptoe is een totaalspektakel met vooral militaire muziek. Verschillende muziek- en drumbands zoals Red Hackle Pipe Band, High-land Dancers, Showbrassband Thalita, Show- and Marchingband Da Capo Lisse, Showkorps Wilhelmina Sleewijk en Muziekvereniging Metro Scheveningen geven het beste van zichzelf en laten het Arenaplein daveren.

Het Arenaplein zal vanaf vrijdag 4 september verkeersvrij zijn en er zal een parkeerverbod gelden.

LET OP: HET AANTAL ZITPLAATSEN OP DE TRIBUNE IS BEPERKT. WIL JE VERZEKERD ZIJN VAN EEN ZITPLAATS, BRENG DAN EEN KLAPSTOELTJE MEE.GRATIS

BRADERIJENZA 5 EN ZO 6 SEPTEMBER 2015 VANAF 10 UUR

Bezoek de braderijen op de Gallifortlei en de Herentalsebaan. De gezellige sfeer, verschil-lende kramen, kinderanimatie, kermis en heerlijke versnaperingen zullen je ongetwij-feld bekoren.

GALLIFORTLEI EN HERENTALSEBAAN GRATIS

MODELSTOOM-DAGEN ZA 5 EN ZO 6 SEPTEMBER 2015 VAN 10 TOT 17 UUR

In het Rivierenhof kan je het eerste weekend van september terecht voor de 29ste Inter-nationale Modelstoomdagen KMYCA. Aan de modelspoorbaan in het park vindt een open-luchttentoonstelling plaats die de mechani-sche modelbouw in de kijker zet en waar je met al je vragen over deze hobby terecht kan. Er zijn treinen van diverse groottes, elektrische en echte stoomlocomotieven alsook verbran-dingsmotoren. Uiteraard kan iedereen er gra-tis meerijden op de locomotieven en hun wagens op het modelspoor van 250 meter.

RIVIERENHOF (KANT PARKING WEST)WWW.KMYCA.BEGRATIS

WIST JE DAT ...—

de taptoe oorspronkelijk een

militair trommelsignaal was,

eventueel aangevuld met hoorn of

trompet, om aan te geven dat

soldaten uit de kroegen in de stad

naar de kazernes moesten terugke-

ren en dat de kroegbazen 'den

tap toe' moesten doen en

geen bier meer mochten

tappen.

© Jo

ost

Joos

sen

© W

alte

r Sa

enen

WIST JE DAT ...—

de Reuzen van Deurne al voor

de 38ste keer erop uit trekken

dit jaar?

Bevrijdings feesten

2015

Bevrijdings feesten

2015

Bevrijdings feesten

2015

Bevrijdings feesten

2015

Page 6: Deurne sept-okt-nov 2015

| 10 | www.deurne.be | 11 |

PAARDENTRAM ZO 6 SEPTEMBER 2015 VANAF 14 UUR

Een paardentram brengt je op zondag 6 september van Deurne-Noord naar Deurne-Zuid en weer terug. Het districtshuis en café ’t Mestputteke op de Herentalsebaan zijn de haltes. Plezier verzekerd!

DISTRICTSHUIS DEURNEMAURICE DEQUEECKERPLEIN 1CAFÉ ’T MESTPUTTEKE HERENTALSEBAAN 1630,5 EURO PER RIT

BEVRIJDINGSLOOPZO 6 SEPTEMBER 2015 VANAF 12 UUR

De straten rond het Arenaplein en de Heren-talsebaan vormen het parcours voor de vijfde editie van de recreatieve Bevrijdingsloop. Kinderen kunnen zich uitleven tijdens de kids-run van 1 km en volwassenen worden uitge-daagd met een loop van 5 en 10 km (met elektronische tijdsregistratie).

ARENAPLEIN 3 EURO VVK - 5 EURO KASSA (KINDEREN TOT 12 JAAR LOPEN GRATIS)INSCHRIJVEN VIA WWW.AC-BRABO.BE

©

Noo

rtje

Pal

mer

s

© w

alte

r Sa

enen

© Jo

ost

Joos

sen

De reuzenstoet in Deurne is altijd supergezellig, dat is niet zomaar een carnavalsstoet

Al 21 jaar kom ik met de reuzen van Beveren naar de stoet van Deurne. Mijn moeder van 60 doet ook nog mee, en nu geef ik de microbe door aan mijn dochter van 10. De reuzen-stoet in Deurne is altijd supergezellig, dat is niet zomaar een carnavalsstoet.

– Kirsten –

Bevrijdings feesten

2015

Bevrijdings feesten

2015

Bevrijdings feesten

2015

Page 7: Deurne sept-okt-nov 2015

| 12 |

LEESLEKKER IN DE BIB Heb je kinderen of kleinkinderen tussen 4 en 8 jaar? Trakteer ze dan op verhalen. In de bibs kunnen ze luisteren naar de mooiste, grap-pigste en spannendste verhalen. Bij het eer-ste bezoek krijgen alle kinderen een leuk cadeautje.

Iedereen is bijzonderwo 9 september 2015 van 14.30 tot 15.30 uur in bib Couwelaarza 19 september 2015 van 11 tot 12 uur in bib Arena

Mijn lievelingsboekwo 14 oktober 2015 van 14.30 tot 15.30 uur in bib Couwelaar za 17 oktober 2015 van 11 tot 12 uur in bib Arena

Sprookjes met o.a. Klein Duimpjewo 18 november 2015 van 14.30 tot 15.30 uur in bib Couwelaar za 21 november 2015 van 11 tot 12 uur in bib Arena.

BIB ARENAARENAPLEIN 62ABIB COUWELAARTE COUWELAARLEI 120RESERVEREN IS NIET NODIGGRATIS

GOED GEZIEN!Het districtsbestuur van Deurne draagt vei-ligheid hoog in het vaandel. Het wil, waar het kan, bijdragen aan veilig verkeer en het veiligheidsgevoel, vooral voor de school-gaande kinderen. Daarom besloot het dis-trictscollege om de leerlingen van de Deurnse scholen te voorzien van gele fluohesjes. Uit een rondvraag bleek dat veel Deurnse scholen interesse toonden. In totaal werden er onge-veer 7000 fluohesjes met de slogan GOED GEZIEN verdeeld over 23 scholen en 2 kinder-dagverblijven. Hierdoor zijn de kinderen beter zichtbaar op straat, niet alleen om van en naar school te gaan, maar ook op uitstapjes tijdens de schooluren.

[email protected]

www.deurne.be | 13 |

COMPUTERCURSUSSEN NAJAAR 2015 • START MET DE PC (BEGINNERS)Hoe werkt een usb-stick? Hoe stuur ik een e-mail? Zit je met deze vragen en wil je niet langer een computerleek zijn? Schrijf je dan snel in voor deze basiscursus.Lessenreeks 1: op maandag van 13.30 tot 16.30 u21 en 28 september – 5, 12, 19 en 26 oktober – 2, 9, 16, 23, 30 november – 7 december Lessenreeks 2: op woensdag van 9 tot 12 uur30 september – 7, 14, 21 en 28 oktober – 18 en 25 november – 2, 9 en 16 december Lessenreeks 3: op vrijdag van 9 tot 12 uur18 en 25 september – 2, 9, 16, 23 en 30 oktober – 13, 20 en 27 november – 4 en 11 december Lessenreeks 4: op vrijdag van 13 tot 16 uur18 en 25 september – 2, 9, 16, 23 en 30 oktober – 13, 20 en 27 november – 4 en 11 december

• PRAKTISCH PC (GEBRUIKER MET VOORKENNIS)

Heb je de cursus ‘Start met de pc’ gevolgd, dan is deze opvolgcursus zeker iets voor jou. Je leert omgaan met Word aan de hand van basisoefenin-gen.Lessenreeks 1: op maandag van 9 tot 12 uur28 september – 5, 12, 19 en 26 oktober – 9 en 16 november Lessenreeks 2: op maandag van 9 tot 12 uur23 en 30 november – 7 en 14 december – 4, 11, 18 en 25 januari

• WORD PLUS (GEVORDERDEN)Tijdens deze vervolmakingsopleiding leer je gege-vens knippen, plakken en bewerken en kolommen, afbeeldingen en symbolen invoegen.Lessenreeks: op dinsdag van 9 tot 12 uur22 en 29 september – 6, 13, 20 en 27 oktober – 3, 10, 17 en 24 november

• EXCEL (GEVORDERDEN)Tijdens deze lessenreeks leer je meer over het com-puterprogramma Excel.Lessenreeks: op donderdag van 9 tot 12 uur24 september – 1, 8, 15, 22 en 29 oktober – 5, 12 en 19 november

• I PAD VOOR BEGINNERSLessenreeks 1: op dinsdag van 9 tot 12 uur1, 8 en 15 december Lessenreeks 2: op donderdag van 9 tot 12 uur26 november – 3 en 10 december

• WORKSHOP PICASALessenreeks: op dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur20 en 27 oktober

• WORKSHOP OEFENEN IN WORDLessenreeks: op dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur24 november – 1, 8 en 15 december

DE CURSUSSEN VINDEN PLAATS IN HET DISTRICTSHUIS VAN DEURNE, MAURICE DEQUEECKERPLEIN 1 (AANMELDEN AAN DE BALIE).INSCHRIJVEN VERPLICHT VANAF 7 SEPTEMBER 2015 VIA TEL. 03 360 85 50 VANAF 9 UUR.DE CURSUSSEN KOSTEN 5 EURO. DE CURSUS I PAD VOOR BEGINNERS IS GRATIS

+ 55

WIST JE

DAT...—

er op zaterdag 26 september

om 16 uur een gratis ‘unplugged’

optreden van Second Son Sam

plaatsvindt in bib

Couwelaar? Second Son Sam is

een jonge singer-songwriter

die eigen liedjes en covers

speelt op akoestische

gitaar.

© Jo

ost

Joos

sen

Page 8: Deurne sept-okt-nov 2015

| 14 |

INFOMIDDAG: VEILIG ELEKTRISCH FIETSENWO 16 SEPTEMBER 2015 OM 14 UUR

Elektrisch fietsen: het is een echte hype! Hoe werkt zo’n elektrische fiets? Waarom is het goed voor je? Waarop let je bij aankoop? Na een theoretische presentatie van een uur krijg je de kans om verschillende modellen van elektrische fietsen uit te testen op ons fietsvaardigheidsparcours.

Gelieve vooraf in te schrijven, want de plaat-sen zijn beperkt.

DIENSTENCENTRUM KRONENBURGVAN DUYSSTRAAT 192INSCHRIJVEN VERPLICHT IN DIENSTENCENTRUM KRONENBURG OF VIA TEL. 03 328 14 11GRATIS

BUURTWERK DINAMO ZOEKT VRIJWILLIGERSIn Deurne-Noord vind je Buurtwerk Dinamo. Het is een werking voor en door de mensen van de buurt. Het is een gezellige plek waar je terecht kan voor allerlei activiteiten. Buurtwerk Dinamo zoekt vrijwilligers:

• Onthaal: Dinamo is drie dagen per week open van 10 tot 16 uur. Heb je twee halve dagen vrij in de week? Ben je sociaal? Dan kan jij één van onze onthaalvrijwilligers worden.

• ‘Koffie en Formulieren’: Dit project wil mensen wegwijs maken in hun papieren-molen. Het project start vanaf september 2015. Ben je sociaalvaardig en kan je je minstens twee uur per week vrijmaken? Je krijgt vorming en ondersteuning.

• 2spraak: Mag een anderstalige een uur-tje met je praten? Je spreekt samen af om éénmaal per week Nederlands te oefenen.

• Taal*ooR: Anderstaligen oefenen elke donderdag samen van 13.30 tot 15.30 uur Nederlands. BUURTWERK DINAMO TEN EEKHOVELEI 337TEL. 03 326 22 14 WWW.SAMENLEVINGSOPBOUW.BE

www.deurne.be | 15 |

WEEK VAN DE SPORTCLUBVANAF ZA 12 TOT EN MET ZO 22 SEPTEMBER 2015

Hou je van actie? Wil je jouw passie voor sport graag delen? Of ken je een sport(club) die je altijd al eens wilde leren kennen? Grijp dan je kans… en je sportschoenen! Tijdens de Week van de Sportclub zetten verschil-lende sportclubs in Deurne hun deuren voor jou open. Tijdens gratis trainingen en initia-ties ontdek je alles over hun werking en acti-viteiten.

De sportclub is een toffe plek waar iedereen welkom is. Je wordt er steeds beter in je sport onder leiding van een gediplomeerde trainer. En je beleeft er plezier wanneer je na het sporten nog even blijft hangen met je vrien-den. Interesse? Check dan snel de website en ontdek jouw ideale sportclub.

VERSCHILLENDE SPORTCLUBS IN DEURNEINSCHRIJVEN AFHANKELIJK PER SPORTCLUBTEL. 014 85 96 60 [email protected]

OOGSTEN EN BEREIDEN OP DE KINDERBOERDERIJZO 13 SEPTEMBER 2015 VAN 13 TOT 17 UUR

Wat groeit daar in de hof? Ajuinen, wortelen, peterselie en nog zoveel meer. De moestuin en het erf, ze zijn onafscheidelijk. Op de Kinderboederij leer je hoe je de groenten moet oogsten, bereiden en bewaren. En dan… smul-len maar!

KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOFPARKWEG Z.N. (OMGEVING ROZENTUIN)WWW.PROVINCIEANTWERPEN.BETEL. 03 324 82 70GRATIS

© Jo

ost

Joos

sen

+ 55

Page 9: Deurne sept-okt-nov 2015

| 16 | www.deurne.be | 17 |

DEURNE KOERST! WO 16 SEPTEMBER 2015 VANAF 15.30 UUR

De vijfde editie van Deurne Koerst! op en rond het Arenaplein belooft ook dit jaar een topper te worden. Tijdens dit leuk wielerevenement kan jong en oud zich uitleven met of zonder fiets. Deurne Koerst! is immers meer dan alleen koersen: iedereen is welkom om de sfeer op en naast het parcours op te snuiven.

Op het programma staan kinderkoersen, inge-deeld op basis van verschillende leeftijden. Hier tonen de jongste rennertjes hun talent. Volwassenen starten in de gewone koers of in een spectaculaire retrofietsenkoers. Voor alle supporters is er plaats in de tribune zodat ze elke fietser meermaals zien voorbijrijden.Maar het evenement is meer dan alleen koer-sen. Wie liever toekijkt, kan genieten van een hapje en drankje op het terras. Er is ook ani-matie met super hoge basketbalgoalen, waag-halzerij op gekke fietsen in een echte verkeers-tuin of een fotoshoot in de fotocabine. De allerkleinsten spelen intussen in het spring-kasteel of in de speelhoek.

Timing16.15 loopfietsenkoers tem 5 jaar 230 m16.30 kinderkoers tem 6 jaar 800 m16.45 kinderkoers 7-8 jaar 2,4 km17.00 kinderkoers 9-10 jaar 2,8 km17.30 kinderkoers 11-12 jaar 3,2 km18.00 gewone fietsenkoers 20 km19.00 retrofietsenkoers 35 km

Doorlopend is er vanaf 15.30 uur animatie voor jong en oud en zijn er eet- en drank-kraampjes.

ARENAPLEININSCHRIJVEN VIA WWW.DEURNE.BETEL. 03 338 45 [email protected] EURO VVK - 10 EURO KASSA (KINDERKOERSEN ZIJN GRATIS)

EXTRA INFO—

• Het dragen van een fietshelm tijdens de

wedstrijden is verplicht. Heb je zelf geen

fietshelm? Dan kan je deze ter plaatse lenen

aan het sportsecretariaat.

• Deelname aan de retrokoers kan enkel met

fietsen met een gebogen stuur, versnellingen

die bediend worden op de stang en niet op het

stuur. Fietsen met beugels op de pedalen mag,

klikpedalen niet.

Deurne Koerst! Een superleuk evenement voor jong en oud op en rond het Arenaplein op

woensdag 16 september 2015.

Page 10: Deurne sept-okt-nov 2015

| 18 | www.deurne.be | 19 |

CURSUS GEHEUGENTRAINING Door je hersenen te trainen, blijf je mentaal langer fit. Deze cursus helpt je op weg. Er wordt stilgestaan bij de werking van de her-senen en er komen verschillende oefeningen aan bod om je geheugen te trainen.De cursussen vinden plaats op donderdag 17 en 24 september – 1, 8, 15, 22 en 29 oktober – 12, 19 en 26 november en 3 en 10 december 2015. Telkens van 14 tot 15.30 uur. Inschrijven is verplicht.

DIENSTENCENTRUM KERKEVELDSINT-FREDEGANDUSSTRAAT 36INFO EN INSCHRIJVEN VIA DIENSTENCENTRUM KERKEVELD, TEL. 03 289 27 80 OF [email protected] EURO VOOR 12 LESSEN

PLUYMVEE VR 18 EN ZA 19 SEPTEMBER 2015 OM 20.30 UUR

De samenwerking tussen cultuurcentrum Deurne en vzw Jean et Mar leidde de afgelo-pen jaren al tot een aantal ijzersterke activi-teiten en onvergetelijke concerten. Ook dit najaar staan er weer enkele unieke concerten op het programma.

Op 18 september speelt muzikant/schilder Rudy Trouvé, begeleid door een loopstation en voorzien van videoprojectie, liedjes uit zijn grote Heaven Hotel Songbook. Dingen die hij eerder maakte voor theater, Kiss My Jazz, Tape Cuts Tape, The Love Substitutes en vele andere projecten.

De dag erna, op 19 september, spelen Bruno De Groote (gitaar) en Ben Faes (contrabas) als ‘De Groote-Faes Duo’ op hetzelfde podium een greep uit hun hartveroverend en eigen-zinnig repertoire.

ZAAL JEAN ET MAR TURNHOUTSEBAAN 5RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 50 OF [email protected] WWW.CCDEURNE.BE 7 EURO VVK – 9 EURO KASSA

VERNIEUWING HERENTALSEBAAN IN DE STARTBLOKKENGoed nieuws voor alle handelaars, bewoners en gebruikers van de ‘oude’ Herentalse-baan. De winkelstraat van Deurne-Zuid krijgt een volledige opknapbeurt. Zowel de rijweg als de voetpaden worden vernieuwd. Ook de straatverlichting wordt in een nieuw jasje gestoken.

Binnenkort is niet langer het Vlaams Gewest, maar wel de stad Antwerpen bevoegd voor de Herentalsebaan. De stad grijpt daarom de kans om van de Herentalsebaan een verkeers-veilige en aangename winkelstraat te maken.

Deze bestuursperiode zal het deel tussen ‘t Mestputteke en de Florent Pauwelslei aan-gepakt worden. Wanneer het stuk tussen de Florent Pauwelslei en de Van Strijdoncklaan volgt, is nog niet geweten. Het project zit momenteel nog in een opstartfase. Het zal nog tot 2018 duren vooraleer de eerste spade de grond ingaat.

Laat van je horen!De stad Antwerpen en het district Deurne vinden jouw mening belangrijk. Er waren al gesprekken met een afvaardiging van hande-laars en het AZ Monica. Ook als bewoner krijg je de kans om jouw ideeën over de Herental-sebaan te geven. Kom tijdens de Bevrijdings-

feesten op zaterdag 5 of zondag 6 september 2015, telkens van 13.30 tot 16.30 uur, naar de buurtmobiel van het district Deurne op de Herentalsebaan om er je stem te laten horen over de toekomst van deze straat.

En verder?Het ontwerpteam trekt met de ambities van de stad en de ideeën uit de inspraakronde naar de tekentafel. Dit najaar zal een eerste concept voor de nieuwe Herentalsebaan klaar zijn. Van zodra dat voorstel is goedgekeurd door het college, wordt dit opnieuw voorge-legd aan alle handelaars en buurtbewoners. Als alles goed verloopt, ligt er eind 2016 een definitief ontwerp op tafel.

STEDELIJK WIJKOVERLEG DEURNETEL. 03 338 45 76HERENTALSEBAAN.DEURNE@STAD.ANTWERPEN.BEWWW.HERENTALSEBAANDEURNE.BE

EXTRA INFO—

Blijf op de hoogte en schrijf je in

voor de digitale nieuwsbrief via

[email protected]

+ 55 © Jo

ost

Joos

sen

EXTRA INFO—In de verschillende dienstencentra in Deurne

kan je een cursus geheugentraining volgen. Meer info hierover vind je in de dienstencentra.

Page 11: Deurne sept-okt-nov 2015

| 20 | www.deurne.be | 21 |

’T VERHALENHOF: WAAR SPROOKJES REGERENZO 20 SEPTEMBER 2015 VAN 13 TOT 18 UUR

Eens om de twee jaar rijzen er in en rond het Sprookjeshuis van het Rivierenhof tenten als paddenstoelen uit de grond. Tegelijkertijd strijken er vertellers neer die uitpakken met prachtige verhalen. Muzikanten, knutselaars en poppenspelers maken het gezelschap com-pleet. Het Rivierenhof verandert die dag in het vertelfestival ’t Verhalenhof waar tal van verrassende activiteiten, sprookjes en verha-len je pad kruisen. Kom verkleed!

SPROOKJESHUIS RIVIERENHOF, PARKWEG Z.N. (OMGEVING KASTEEL EN SPIEGELVIJVER)TEL. 03 324 82 70WWW.PROVINCIEANTWERPEN.BEGRATIS

30 JAAR ERTBRUGGE ZO 27 SEPTEMBER 2015 VAN 9 TOT 17 UUR

Deurne viert het 30-jarig bestaan van Ert-brugge als beschermd landschap. Wijkgroep Ertbrugge en het district steken de handen uit de mouwen om er een feestelijke dag van te maken. In de voormiddag kan je deelnemen aan een van de gegidste wandelingen over spinnen, cultuur en erfgoed of natuur. Vanaf 12.30 uur ben je welkom op de muzikale buurtpicknick in het bos. Neem zelf je schoof-zak en deken mee en schuif gezellig aan (er is een bar voor de dorstige bezoekers). Er zijn voldoende spelen en animatie voorzien zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen. Maar de circusact Paard van Troje en de demonstratie van grote roofvogels trekt onge-twijfeld ook de aandacht van de volwassen bezoekers. Kortom, Deurne haalt alles uit de kast om er een feestelijke dag van te maken.

ERTBRUGGEBOS (INGANG VIA ERTBRUGGELAAN) MEER INFO VIA TEL. 03 338 45 68 OF [email protected] UREN VAN ACTS, DEMONSTRATIES EN VOLLEDIGE PROGRAMMA: WWW.DEURNE.BEDE WANDELINGEN STARTEN OM 9, 10 EN 11 UUR. INSCHRIJVEN IS NIET NODIG. GRATIS (CONSUMPTIES ZIJN BETALEND)

WOONADVISEURS GEVEN ADVIES IN EEN WOONKANTOOR In een woonkantoor kan je gratis terecht met vragen over wonen in Antwerpen. Alle (toekomstige) huurders of eigenaars van een woning, appartement of studio zijn welkom.

KoopadviesStaat je droomwoning te koop? Of heb je een leuk appartement gevonden? Maak dan een afspraak voor koopadvies. Zo krijg je advies vóór je een beslissing neemt. n Een technisch adviseur bezoekt samen

met jou het gebouw en geeft je technisch advies.

n Hij schat de kosten van een verbouwing.

Advies bij bouw of renovatieDe technisch adviseurs: n onderzoeken je woning, n adviseren je over de nodige werken, n vergelijken offertes van aannemers n helpen je als je een probleem hebt tijdens

de verbouwing.

Advies over duurzaam en ecologisch (ver)bouwenDe technisch adviseurs geven je info over duurzame bouwmaterialen, isolatie, ... . Ook in het ecohuis kan je de ecohuisdokter raad-plegen. Je kan info over duurzaam (ver)bou-wen vinden op www.ecohuis.antwerpen.be.

Advies over premies n Woonadviseurs geven je advies over ver-

schillende woonpremies. n Het woonkantoor bereidt je aanvragen

voor en volgt ze op.

Advies over woonkwaliteit n Het woonkantoor helpt je om de oor-

sprong van bouwtechnische problemen aan je (huur)woning op te sporen en reikt oplossingen aan waarmee je aan de slag kunt (bv. vochtproblemen).

n Bij ernstige problemen start het woonkan-toor een kwaliteitsonderzoek.

En er is meer. Het woonkantoor biedt ook:advies over sociaal huren, hulp bij de aanvraag van een huursubsidie, advies over de verhuur van een gekochte woning, begeleiding bij projecten voor levenslang wonen en hulp bij de aanvraag van een conformiteitsattest.

[email protected]/WOONKANTOOR

Page 12: Deurne sept-okt-nov 2015

| 22 |

NAPOLEON, VAN RUSLAND TOT WATERLOOVR 2 OKTOBER 2015 OM 20 UUR

Oud-journalist Johan Op de Beeck bespreekt de werkelijke oorzaken van de napoleontische oorlogen: het economisch conflict met het Verenigd Koninkrijk en het politieke conflict over de invloed van de Franse Revolutie. Beide spanningslijnen leiden ertoe dat de keizer op het toppunt van zijn macht met het grootste leger uit de geschiedenis naar Rusland trekt.Johan Op de Beeck bekijkt zowel de persoon-lijke verhalen als de grote geopolitieke en militair-strategische context.

i.s.m. Davidsfonds Menegem-Deurne

BIB COUWELAARTE COUWELAARLEI 120INSCHRIJVEN VANAF 1 SEPTEMBER AAN BALIE BIB COUWELAAR OF VIA [email protected]

TENTOONSTELLING FOTOCLUB JEPVERNISSAGE OP VR 2 OKTOBER 2015 OM 20 UUR

EXPO OP ZA 3 EN ZO 4 OKTOBER 2015 VAN 10 TOT 18 UUR

Fotoclub JEP Deurne houdt jaarlijks een drie-daags salon waarbij het beste beeldmateriaal uit de kast wordt gehaald. Dit najaar vindt de expositie plaats in het districtshuis van Deurne. Op vrijdagavond ben je vriendelijk uitgenodigd op de vernissage. Al andere plan-nen die avond? Niet getreurd! Ook de rest van het weekend kan je de Deurnse pareltjes bewonderen bij een streepje muziek en een glaasje want er is doorlopend een bar voor-zien.

ZIJVLEUGEL DISTRICTSHUIS DEURNEMAURICE DEQUEECKERPLEIN 1 (INGANG VIA UNOLAAN)INSCHRIJVEN VOOR DE VERNISSAGE OP VRIJDAG VERPLICHT VIA TEL. 03 338 45 41 EN [email protected] (CONSUMPTIES ZIJN BETALEND)

www.deurne.be | 23 |

ALS DE BLADEREN VALLEN ZO 27 SEPTEMBER 2015 VAN 10 TOT 12 UUR

Bladeren vallen, kastanjes vallen, de regen valt. Niet voor niets vertaal je de herfst in het Engels als 'the fall’. Een natuurgids leidt je in het Rivierenhof deskundig rond tussen alle vallende objecten door. Zet de neus wagenwijd open want wanneer de bladeren vallen, ruikt het park bijzonder lekker. Deze wandeling wordt georganiseerd i.s.m. VMPA Antwerpen-Centrum.

VERTREK AAN KASTEEL RIVIERENHOFWWW.PROVINCIEANTWERPEN.BEINSCHRIJVEN VERPLICHT VANAF 7 SEPTEMBER 2015 VIA TEL. 03 360 52 18GRATIS

TENTOONSTELLING:NAUTIC DEBRISVAN DO 1 OKTOBER TOT VR 27 NOVEMBER 2015 (TIJDENS OPENINGSUREN BIB)

Aan zee ligt na de vloed de vloedlijn vol met afval. Voor de fototentoonstelling Nautic Debris zocht fotograaf Rudi Schuerewegen op het strand naar composities en nam daar foto’s van. Voor hem is dit strandjutten met een fototoestel. De composities zijn dus zoals de zee ze heeft gemaakt en blijven maar bestaan tot de volgende vloed. Enkel als die gefotografeerd worden, blijft het unieke werk van de getijden bewaard. De foto’s krijgen tijdens de tentoonstelling nog een titel van een bestaand liedje wat een extra dimensie aan het beeld toevoegt. Verder zorgt de afdruk op tekenpapier voor een getekend effect zodat het geheel eerder op een tekening lijkt dan op een foto.

BIB COUWELAARTE COUWELAARLEI [email protected]

Page 13: Deurne sept-okt-nov 2015

| 24 | www.deurne.be | 25 |

TWEEDEHANDS-BEURS VOOR KINDERKLEDING EN SPEELGOED ZO 4 OKTOBER 2015 VAN 14 TOT 17 UUR

Zoek je goedkopere kinderkleding of speel-goed? Kom dan naar de tweedehandsbeurs in het Huis van het Kind. Mama’s en papa’s verkopen er kinderkleding, speelgoed en baby-materiaal dat ze zelf niet meer gebruiken. Vind je iets dat je wil kopen? Dan kan je het onmiddellijk betalen en meenemen. Kinderen kunnen tijdens de beurs leuke knutselwerkjes maken.

Wil je zelf iets verkopen? Reserveer dan een plekje via [email protected].

HUIS VAN HET KIND DEURNE-NOORDMERKSEMSESTEENWEG 26, 2100 DEURNETEL. 03 324 22 13 ( VAN 9 TOT 12 UUR)[email protected]/HUISVANHETKIND GRATIS

CULTUURCENTRUM DEURNE BESTAAT 30 JAAR! ZA 3 OKTOBER 2015

In 1985 werd het cultuurcentrum van Deurne officieel erkend. Het viert dit jaar dus haar 30e verjaardag. Op 3 oktober wordt de officiële aftrap van het feest gegeven. Noteer deze datum dus alvast in je agenda. Wat er die dag op het programma staat, was bij de opmaak van deze brochure nog een groot geheim. Neem dus regelmatig een kijkje op www.ccdeurne.be en je komt het allemaal te weten. Het spreekt voor zich dat het in zo’n feestjaar ook geregeld verwennerijen zal regenen.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE

© Je

sse

Will

ems

WIST JE DAT...—

Bruce Springsteen in 1985 een hit

had met Born in the USA? En dat Jelle

Cleymans (die dit seizoen ook te gast is

in het cultuurcentrum) het levenslicht

zag? Het was het jaar van Mad Max en

Back to the Future. Gorbatsjov kwam

aan de macht, de komeet van Halley

zoefde voorbij en er was dat jaar

nog een Elfstedentocht.

ONTBIJTFILM: KLEINE ANNA EN LANGE OOM (3+)ZO 4 OKTOBER 2015 OM 9.30 UUR

Begin je zondag met een lekker ontbijt en de mooie familiefilm Kleine Anne en Lange Oom. Mooss verzorgt na de film nog een leuke workshop voor het hele gezin.

Kleine Anna en Lange Oom zijn twee heel verschillende, maar onafscheidelijke vrien-den. Kleine Anna is... klein, maar ook een beetje gek en heel moedig en avontuurlijk. Lange Oom is... lang, maar ook voorzichtig en misschien zelfs een heel klein beetje ang-stig. Het houdt hen in ieder geval niet tegen om met zijn tweetjes tal van avonturen te beleven. Samen gaan Kleine Anna en Lange Oom vissen, skiën, rommelen, taarten bakken en een boomhut bouwen.

CINEMA RIX DE GRYSPEERSTRAAT 86 RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE8 EURO

EHBO-CURSUSSEN VOOR SPORTCLUBS NAJAAR 2015

Deurne organiseert EHBO-cursussen voor sportclubs om hen te helpen bij het creëren van een professionele sportomgeving. Want veilig sporten is plezant sporten.

Ook dit jaar blijkt de interesse van de vereni-gingen zeer groot. Daarom plant het district in het najaar opnieuw verschillende cursus-avonden rond eerste hulp bij sportongevallen en specifiek rond reanimatie. Als trainer, bege-leider en ouder kan je met een goede kennis over eerstehulpverlening heel wat ongemak-ken bij je sporters beperken.

DISTRICTSHUIS DEURNEMAURICE DEQUEECKERPLEIN 1INSCHRIJVEN EN MEER INFO VIA WWW.DEURNE.BETEL. 03 338 45 [email protected] EURO WAARBORG

Page 14: Deurne sept-okt-nov 2015

| 26 | www.deurne.be | 27 |

Neem je hond mee naar een hondenloopzone. Dit zijn afgebakende terreinen waar honden vrij mogen rondlopen volgens bepaalde afspraken.

© J

oost

Joos

sen

© E

lisab

eth

Verw

aest

© Jo

ost

Joos

sen

HONDENLOOPZONES IN DEURNEEen hondenloopzone is een afgebakend terrein waar je hond vrij mag rondlopen. Het zijn kleine grasveldjes of grote open ruimtes. Je herkent ze aan het blauwe bord met het witte hondje.

AfsprakenJe hond mag vrij rondlopen in een honden-loopzone, maar volg deze afspraken: n Hou je hond aan de lijn tot in een honden-

loopzone. n Ruim ook in een hondenloopzone de hon-

denpoep op. n Hou je hond rustig, denk aan de buren.

Geluidsoverlast in en rond een honden-loopzone door jou of je hond is verboden tussen 22 en 7 uur.

n Hou het veilig voor andere mensen en honden.

Respecteer je deze afspraken niet, dan riskeer je een boete. Als hondeneigenaar blijf je aan-sprakelijk, ook in een hondenloopzone. Let op: een hondenloopzone is geen speelplein voor kinderen.

HondenpoepNeem altijd voldoende zakjes mee om de hondenpoep op te ruimen. Deponeer de dicht-gebonden zakjes in een vuilnisbak op straat of thuis. Leer je hond om niet overal zijn poot te heffen waar hij wil.

Waar?Hondenloopzones in Deurne: n Afgebakende zone op de Bremweide n Gallifortlei (achter Delhaize Ter Heydelaan) n Ten Eekhovelei n Dordrechtlaan n Boekenberglei (tussen Jan Olieslagers-

straat en Ruimtevaartlaan) n Mortselsesteenweg (aan volkstuinen

Drakenhof)

INFOLIJN TEL. 03 22 11 333

EXTRA INFO ...—

Kom niet met loopse teven of agressieve

dieren. Dat zorgt voor rivaliteit tussen

honden. Kies een rustig moment uit om een

hondenloopzone te bezoeken.

Page 15: Deurne sept-okt-nov 2015

| 28 | www.deurne.be | 29 |

CABAN (TOT 3 JAAR) WO 7 OKTOBER 2015 OM 14 EN 16 UUR EN ZA 10 OKTOBER 2015 OM 14 EN 16 UUR

Een knusse speelruimte. Een oase van rust met daarin een nest, een mouwentunnelhuis, een bamboehut, een kamp, een laddertent. Tussen het spelen, bouwen en ontdekken door, grote ogen, wriemelende handjes, open monden, kleine stapjes die zich op eigen tempo laten meevoeren door wat ze zien, horen en voelen.

En ook twee muzikanten die meegaan met het speelse ritme van de jonge kinderen. Soms doen ze niets, soms laten ze noten klin-ken, soms ontdekken ze samen. Ouders zetten grote ogen op bij zoveel verwondering.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE6 EURO

CINEMA RIX OP WOENSDAG WOENSDAG OM 14.15 EN 20.15 UUR

Kom als filmliefhebber je honger stillen in Cinema Rix. Er is een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsfilms voor een gezellige namiddag of avondje uit.

Een greep uit het aanbod:wo 7 oktober 2015: The Selfish Giantwo 14 oktober 2015: The Judgewo 21 oktober 2015: Mr Turner wo 28 oktober 2015: Interstellarwo 4 november 2015: Timbuktuwo 18 november 2015: Selma wo 25 november 2015: The Theory of Everything wo 2 december 2015: Imagewo 9 december 2015: Birdman

CINEMA RIX DE GRYSPEERSTRAAT 86RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 50 OF WWW.CCDEURNE.BE5 EURO

© M

ario

n_K

ahan

e

WIST JE DAT ...—

je elke woensdag tussen 13 en

17 uur in het filmcafé terecht

kan om iets te drinken, in

filmmagazines te snuisteren of

een gezelschapsspel te spelen?

HET AANBOD VAN DE DIENSTENCENTRA VAN DEURNE MET EEN WOLKJE CULTUUR De dienstencentra van Deurne openen al jaren met veel plezier hun deuren voor senio-ren, hun families, buurtbewoners en iedereen die graag eens langs komt voor een vraag, een maaltijd of een babbel. Maar ze overgieten hun gekende aanbod regelmatig met een wolkje cultuur in de vorm van Café Complet. Samen met verschillende cultuurpartners nodigen ze je graag uit om te genieten van poëzie, muziek, theater, kleinkunst of dans.

Voor dit najaar staan onder meer op het pro-gramma: n ‘Gescheurde lachspieren’ met buikspreker

Mister Boullart n ‘Tussen Tango, Verleiding en Vuurrode

Passie’, een vurige tangobrunch n ‘Teen en Tander’ van Luc Caals n ‘Sinatra & Co’, een croonerconcert met

de Freddy Sunder Big Band n ‘Happy Cheers’, een muzikale geschiede-

nis van de jaren 50 tot nu n ‘Flamenco’, een prachtige dansvoorstel-

ling in Spaanse sfeer n ‘Chris en Chris show’, een hilarische voor-

stelling n ‘Madame Madeleine Trio’, een nostalgi-

sche wandeling langs de hits van weleer

De voorstellingen worden telkens aangebo-den met een ‘koffie kompleet’ (een koffie met een zoete snack) of een volledig feestmenu.

DC ARENA, GABRIEL VERVOORTSTRAAT 2, TEL. 03 292 60 20 DC BOSUIL, BOSUIL 160, TEL. 03 360 40 71 DC BOTERLAAR, BURGEMEESTER DE BOEYLAAN 2, TEL. 03 320 14 01 DC KERKEVELD, SINT-FREDEGANDUSSTRAAT 36, TEL. 03 289 27 80 DC KRONENBURG, VAN DUYSTSTRAAT 192, TEL. 03 328 14 11 DC ROZENBOOM, HALLERSHOFSTRAAT 5, TEL. 03 292 81 40 DC SILSBURG, HERENTALSEBAAN 597, TEL. 03 293 28 60

TICKETS ZIJN TE KOOP IN DE VERSCHILLENDE DIENSTENCENTRA, JE KAN OOK TELEFONISCH OF VIA MAIL RESERVEREN. VOOR HET VOLLEDIGE PROGRAMMA EN CONCRETE DATA VERWIJZEN WE JE GRAAG DOOR NAAR WWW.ZORGBEDRIJF.ANTWERPEN.BE/CAFECOMPLET

+ 55

Page 16: Deurne sept-okt-nov 2015

| 30 | www.deurne.be | 31 |

© L

isa

Dev

elte

re

CAFÉ COMPLET DELUXE DO 15 OKTOBER 2015 OM 14 UUR

Als hoogtepunt van het nieuwe Café Complet seizoen (zie p.29) organiseren de diensten-centra samen met cc Deurne een Café Com-plet Deluxe. Ivon en Ivette maken er, samen met de seniorenband ‘Het Pagadores Swingor-kest’, een gezellige en muzikale namiddag van. Ze verwelkomen een aantal gasten die de kans grijpen om op het grote podium hun ding te doen.

Seniorentalent uit DeurneOntdek tijdens Café Complet Deluxe senio-rentalent uit Deurne met een mix van zang, dans, performance, muziek en geniet van verschillende tentoonstellingen.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE5 EURO, INCLUSIEF KOFFIE EN GEBAK

ECODROOM ZO 11 OKTOBER 2015 VAN 13 TOT 18 UUR

Ben je op zoek naar inspiratie en handige tips voor een bewuster en groener leven? De ver-schillende workshops, proeverijen en infostands op Ecodroom dompelen je onder in de wereld van de ecologische reflex en verantwoorde voeding. Langsheen de Park-weg ontdek je tal van kraampjes waar je plan-ten, gewone en zeldzame kruiden en oude (vergeten) groenten kan kopen. Daartussen vind je verrassende hapjes, milieuvriendelijke producten, streekproducten of ambachtelijk gemaakt lekkers. Jaar na jaar is Ecodroom een markt om te genieten van de herfstkleuren in het park, lekkere gezonde gastronomie, een rommelmarkt, mooie muziek en altijd weer verrassende nieuwigheden.

Speciaal ter gelegenheid van Ecodroom pakt de Kinderboerderij uit met een extra dieren-verwendag!

PARKWEG RIVIERENHOF EN KINDERBOERDERIJWWW.PROVINCIEANTWERPEN.BEGRATIS

BERT KRUISMANS OPENT EEN CAFÉ IN DEURNEVR 16 OKTOBER OM 20.30 UUR

Met Café Kruismans keert Bert Kruismans terug naar de bron: snedige en slimme stand-up comedy met niks in de mouwen en niks in de handen. De klanten hoeven daarbij het spektakel niet lijdzaam te ondergaan. Integendeel: de cafébaas heeft van alles in petto om je te laten meedoen. Een tombola, echt bier, een kwis, een karaokewedstrijd, de verkiezing van Miss Kruismans, de verkiezing van de klant én de aap van de week én een echte bel voor wie zich laat verleiden tot een tournée général. Misschien trekt de cafébaas zelf wel aan die bel, wie weet... Want om een bekend politicus te parafraseren: “Comedy zal gezellig zijn, of het zal niet zijn.”

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE 14 EURO VVK - 16 EURO KASSA

SMARTLAPPEN ZONDER POLONAISE! ZA 24 OKTOBER 2015 OM 20.30 UUR

Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Pieter-Jan De Smet laten je proeven van de betere ‘smartlap’. Want wist je dat naast de ‘Andre Hazessen’ en ‘Zangeressen zonder naam’ van deze wereld ook Kees van Kooten & Wim De Bie, Guido Belcanto en Wim T. Schippers heer-lijke levensliederen hebben geschreven? Zelfs Wannes Van de Velde, Jan De Wilde en Kama-gurka (zelfverklaard smartlapliefhebber) beheersen het ‘lied des levens’ in hoge mate. Niet onbelangrijk: wij garanderen je een polo-naiseloze avond!

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE 16 EURO VVK - 18 EURO KASSA

FOTO?

+ 55

Page 17: Deurne sept-okt-nov 2015

| 32 | www.deurne.be | 33 |

TEKENS VAN KRING-LOOP EN VERDERF ZO 25 OKTOBER 2015 VAN 10 TOT 12 UUR

Paddenstoelen zijn één van de meest intrige-rende fenomenen uit de natuur. Ze maken de kringloop rond, breken het oude af en geven zo kansen aan vruchtbaar nieuw leven. Je maakt een heerlijke herfstwandeling met een paddenstoelenfanaat die alles weet over schimmels, zwammen, kringloop en verderf. Deze wandeling wordt georganiseerd i.s.m. VMPA Natuurgidsen Antwerpen-Centrum.

VERTREK AAN KASTEEL RIVIERENHOFWWW.PROVINCIEANTWERPEN.BEINSCHRIJVEN VERPLICHT VANAF 5 OKTOBER 2015 VIA TEL. 03 360 52 18GRATIS

KLASSIEK HOF VAN PLAISANTIE ZO 25 OKTOBER 2015 OM 16 UUR

Naar jaarlijkse traditie steekt Deurne in okto-ber muzikaal van wal op een feeërieke locatie met een ‘Hof van Plaisantie’. Renaisse is een zevenkoppig koor o.l.v. Jan Mertens dat renaissancemuziek uit de 14de tot 17de eeuw brengt. Er is geen mooiere plek denkbaar voor een klassiek a capella optreden dan in een oud kasteel. De Drie Torekens werd enkele jaren geleden opgekocht door een aantal gezinnen die het verbouwden tot een uniek wooncom-plex. Wees er als de kippen bij om te genieten van dit uniek concert in een prachtige omge-ving.

DRIE TOREKENSDE BERLAIMONTSTRAAT 21MEER INFO VIA 03 338 45 68 OF [email protected] VERPLICHT VIA WWW.SCHATTENVANDEURNE.BE/CONCERTEN OF TEL. 03 360 85 50GRATIS

ONTDEK DEURNE: ONTHAALAVONDDI 27 OKTOBER 2015 OM 20 UUR

Deurne heeft een rijk verenigingsleven, par-ken, speelpleinen, musea, sportaccommoda-tie en veel meer. Tijdens de onthaalavond ontdek je wat Deurne kan betekenen voor jou en je familie. Medewerkers stellen verschil-lende diensten en producten voor en beant-woorden al je vragen zoals o.a. Waar kan ik me ontspannen? Welke Deurnse attracties zijn een uitstapje waard? Wie zet zich in voor mijn veiligheid? Waar kan ik terecht voor sub-sidies? Welke verenigingen zijn er? enz… Naast allerhande info maken een feestelijke recep-tie, live muziek, gratis bons, gadgets en cadeautjes deze avond gegarandeerd com-pleet.

De jeugddienst voorziet leuke activiteiten dus je kan je kinderen gerust meenemen.

DISTRICTSHUIS DEURNEMAURICE DEQUEECKERPLEIN 1INSCHRIJVEN VERPLICHT (VANAF 15/10) VIA TEL. 03 338 45 32 [email protected] (LET OP: VOL IS VOL!)GRATIS

MAAK JE ACTIVITEIT BEKEND! Wil je publiciteit maken voor de activiteiten van je vereniging? Dan is de UITdatabank iets voor jou! Met deze online databank kan je je evenement bekend maken bij heel Vlaanderen via www.uitinvlaanderen.be. Bovendien gebruiken veel kranten en magazines deze website voor hun activiteitenkalender. De UITdatabank zorgt er dus voor dat je vereni-ging de nodige aandacht krijgt die ze verdient.

Wil je hulp? Corneel helpt je gratis in bib Arena en bib Couwelaar.

BIB ARENAARENAPLEIN 62ABIB COUWELAARTE COUWELAARLEI 120MEER INFO VIA 03 22 11 333GRATIS

© Jo

ost

Joos

sen

© Jo

ost

Joos

sen

Page 18: Deurne sept-okt-nov 2015

| 34 | www.deurne.be | 35 |

WAT IS JOUW BOMEN-HOROSCOOP?Ben je een trouwe kastanje of een eigen-zinnige esdoorn? In het Rivierenhof zijn bomen aangeplant met uitleg over de Kel-tische bomenhoroscoop. Maak kennis met de boom die jouw karakter weerspiegelt.

Naast de westerse dierenriem of de Chinese astrologie bestaat er ook een horoscoop die gebaseerd is op de Keltische cultuur. De Kel-tische bomenhoroscoop geeft aan welke boom jouw karakter het meest weerspiegelt. Of de Kelten tweeduizend jaar geleden dezehoroscoop zelf ook gebruikten, is niet zeker. Waarschijnlijk is het een bedenksel uit de 20ste eeuw.

Via een stenen wiel kan je via je geboortedag 'jouw boom' zoeken. Rondom de steen is een cirkel met 21 verschillende bomen aange-plant. Aan de voet van elke boom lees je de bijhorende eigenschappen.

RIVIERENHOFOP DE GRASWEIDE AAN KASTEEL STERCKSHOFWWW.PROVINCIEANTWERPEN.BEGRATIS

DA VENTJE TOCH! (10+)ZA 31 OKTOBER 2015 OM 19 UUR

De Eilandverkaveling brengt een verhaal over een jongen, opgevoed door zijn tante en non-kel, naar een elite school gestuurd, om zo verder geschopt te worden dan zijn familie ooit geschopt is geweest. Op zijn 5 jaar gebeurt er iets dramatisch: hij begint zich gaandeweg te verliezen in een wereld waarin hij alles probeert te verklaren aan de hand van wiskundige principes. 1+1=2, de stelling van pythagoras, afgeleiden, limieten, tangens en cotangens. Op een dag vangt hij een glimp op van een meisje. Door deze ontmoeting veegt hij in een keer zijn hele levensfilosofie van tafel.

Een verhaal over hoe het leven soms kan gaan, over de liefde, over vriendschap of eigenlijk juist over het gebrek eraan.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE6 EURO

BOTERHAMMEN-DOZEN (4+)WO 28 OKTOBER OM 14 UUR

Birgit Kersbergen vertelt graag verhalen zon-der woorden. Als kind al was ze eindeloos gefascineerd door lichaamstaal, bewegen en dansen. Boterhammendozen is een bewe-gingsvoorstelling waar je kan lachen. Waarin jong en oud herkenbare situaties zien en waar-door je ziet dat samenwerken een extra lange rij brooddozen oplevert. Een sfeervolle mon-tagevoorstelling met veel muziek en een boei-ende soundscape.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE6 EURO

CULTUURCAFÉ: BRUNO DENECKERE & NILS DE CASTER DO 29 OKTOBER 2015 OM 20.30 UUR

Bruno Deneckere en Nils De Caster leerden elkaar zo’n 25 jaar geleden kennen bij de legendarische Pink Flowers. Sindsdien speel-den ze samen in verschillende projecten en hebben ze in 2014 een heus live-album opge-nomen. Nils (vooral bekend als de enige muzi-kant die zowel in de theatervoorstelling als de film ‘The Broken Circle Breakdown' mee-deed) speelt viool, mandoline en lapsteel en heeft een prachtige tweede stem en een bij-zonder gevoel voor humor. Bruno, die gere-geld optreedt met de Britse topmuzikant Brendan Croker, zingt en speelt gitaar. Samen kneden ze de humor van de folkmuziek, de tristesse van de country en de improvisatie van de blues tot sterke teksten en pakkende melodieën.

BUURTHUIS ’T PLEINTJESINT-ROCHUSSTRAAT 106RESERVEREN VERPLICHT VIA TEL. 03 360 85 50 OF [email protected] WWW.CCDEURNE.BE GRATIS

EXTRA INFO—Met de cultuurcafés wil het cul-

tuurcentrum i.s.m. Recht-op en

Samenlevingsopbouw een ontmoe-

tingsplaats creëren waar mensen in

armoede en anderen samen van

cultuur kunnen genieten.

Iedereen heeft immers recht op cultuur.

© Jo

ost

Joos

sen

Page 19: Deurne sept-okt-nov 2015

| 36 | www.deurne.be | 37 |

HERFSTVAKANTIE VOL PLEZIER MA 2 NOVEMBER T.E.M. VR 6 NOVEMBER 2015

In de herfstvakantie kunnen kinderen tussen 4 en 16 jaar hun hartje ophalen tijdens de A-kaartactiviteiten. Voel je een echte foto-graaf tijdens de workshop minifotografie. Ben je eerder een dierenliefhebber? Dan is een bezoek aan de ezelboerderij misschien iets voor jou? Of een voederplankje voor vogels maken? De lekkerbekken maken heerlijke mar-sepein. Voor de natuurliefhebbers staan er verschillende knutselactiviteiten met wilgen gepland. We maken herfstkijkdozen, dromen-vangers, enz. Ontdek het volledige pro-gramma op www.antwerpen.be/jeugd en schrijf in vanaf 19 oktober vanaf 8.30 uur.

JEUGDDIENST DEURNETEL. 03 338 45 18 – 03 326 19 [email protected] VANAF 19 OKTOBER VANAF 8.30 UUR MET DE CODE VAN DE ACTIVITEIT EN JE A-KAART VIA WWW.ANTWERPEN.BE/KINDEREN OF DE INFOLIJN 03 22 11 333GRATIS

GRIEZELEN TIJDENS HET HALLOWEENFEESTZA 31 OKTOBER 2015 VANAF 16 UUR

Op 31 oktober kunnen dappere kinderen en bange (groot)ouders komen griezelen tijdens het Halloweenfeest. Griezels, spoken, monsters en spinnen vormen het decor van dit huiveringwekkende feest op een nieuwe locatie, de scoutslokalen van FOS Impeesa in Park Groot Schijn. Er zijn verschillende zenuwslopende activiteiten voor alle leeftijden in een griezelige sfeer. Beleef o.a. een unieke griezelvoorstelling, bibber tijdens de spooktocht, maak je eigen skelethoofd, spin of griezelpop,…

Het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Kom best met de fiets. Er is een fietsenparking voorzien.

SCOUTSLOKALEN VAN FOS IMPEESA PETER BENOITLAANTEL. 03 326 19 [email protected]

© N

oort

je P

alm

ers

© N

oort

je P

alm

ers

Halloweenfeest Griezelen en bibberen op zaterdag 31 oktober 2015 in Park Groot Schijn.

Page 20: Deurne sept-okt-nov 2015

| 38 | www.deurne.be | 39 |

© K

ris

Gou

bert

KINDERDAGVERBLIJF FONKELFIJN IN HET DISTRICTSHUIS De stad Antwerpen pakt het tekort aan kinderopvang in de stad en de districten aan. Daarom zijn vier panden opgeknapt en is er voor deze panden een private uitbatingspart-ner gezocht.

In augustus opende Partena Kinderopvang het kinderdagverblijf Fonkelfijn in het dis-trictshuis van Deurne. Een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking. Partena is met 24 kinderdagverblijven en een dienst voor 85 onthaalouders één van de grotere spelers op vlak van private kinderopvang. Het tweede pand, gelegen te Merksem, opent in de loop van oktober 2015.

Fonkelfijn biedt plaats aan 23 kinderen van 0 tot 3 jaar. De professionele, gediplomeerde begeleiders zorgen er voor een kwalitatieve opvang.

KostprijsJe betaalt een maandbedrag met kinderop-vangtoelage via de stad Antwerpen. De toe-lage past het verschil bij tussen de dagprijs die de ouder betaalt in een kinderdagverblijf dat werkt met een vaste prijs en de dagprijs die men zou betalen in een kinderdagverblijf dat werkt op basis van het inkomen van de ouders.

Opvang 5 dagen per week = 525 euroOpvang 4 dagen per week = 420 euroOpvang 3 dagen per week = 315 euro

Dit zijn de maandelijks te betalen maximum-tarieven. Elke ouder kan hierop dus een tus-senkomst ontvangen van max. 14 euro per dag via de kinderopvangtoelage.

DISTRICTSHUIS DEURNEMAURICE DEQUEECKERPLEIN 1TEL. 03 287 69 83 HTTP://KINDEROPVANG.ANTWERPEN.BE WWW.PARTENA-KINDEROPVANG.BEOPENINGSUREN: VAN MA TOT VR VAN 7 TOT 18 UUR

RUDY! VR 13 NOVEMBER 2015 OM 20.30 UUR

Deze voorstelling is de derde samenwerking tussen Peter De Graef en Bo Spaenc. Eerder legden zij een parcours af met ‘Zoals de din-gen gaan’ en ‘Stanley’, twee door pers en publiek fel gesmaakte muziektheatervoor-stellingen.

Opnieuw creëert Peter De Graef een 'figuur': een aandoenlijk, herkenbaar, charmerend en confronterend figuur. Rudy is het verhaal van een therapeut die zich tot het publiek richt om zijn maatschappijkritiek af te vuren. Beetje bij beetje komt zijn persoonlijke verhaal aan het licht. Peter De Graef weet tijdens deze muziektheatervoorstelling moeiteloos het persoonlijke op te tillen tot op het niveau van het universele.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58OF WWW.CCDEURNE.BE 12 EURO VVK - 14 EURO KASSA

HERDENKING WAPENSTILSTANDWO 11 NOVEMBER 2015 VANAF 10.30 UUR

Deurne herdenkt op 11 november 2015 de wapenstilstand. Het is de jaarlijkse herden-king van het einde van de Eerste Wereldoor-log. Aan de gedenkplaat in het politiecentrum (Unolaan) worden bloemen neergelegd. Ver-volgens stapt men in optocht, onder begelei-ding van de Red Hackle Pipe Band, naar het monument der gesneuvelden aan het kasteel Sterckshof, waar een bloemenhulde plaats-vindt en The Last Post gespeeld wordt. Verder wordt in het districtshuis hulde gebracht aan het borstbeeld van burgemeester Alfons Schneider en aan de gedenkplaat van de gesneuvelden van 1914-1918.

Om 11 uur zal er nog op 11 andere plaatsen in het district Deurne The Last Post geblazen worden: Monument Sterckshof, Standbeeld Luchthaven, Wim Saerensplein, Lundenstraat 64, begraafpark Sint-Fredegandus, Gallifort-lei 146, Plankenbergstraat 121, Unolaan, Arenaplein, begraafplaats Ruggeveld en begraafplaats Silsburg.

TEL. 03 338 45 [email protected]

Page 21: Deurne sept-okt-nov 2015

| 40 | www.deurne.be | 41 |

NEEM EEN KIJKJE BIJ DE SENIORENRAADWO 18 NOVEMBER 2015 VAN 9.15 TOT 12 UUR

Deurne heeft een eigen seniorenraad. Dat is een adviesraad die elke legislatuur opnieuw wordt ingericht. De seniorenraad behartigt de belangen van de senior door het districts-bestuur te adviseren en bevordert de contac-ten en de samenwerking tussen plaatselijke seniorenverenigingen. De seniorenraad is samengesteld uit een algemene vergadering en een bestuur. Daarnaast kunnen door de algemene vergadering werkgroepen en com-missies met een al dan niet permanent karak-ter worden opgericht. Op 18 november kan je als niet-lid aan de Algemene Vergadering van de seniorenraad deelnemen. Je kan er luisteren en kijken hoe het eraan toe gaat. Achteraf kan je vragen stellen. Inschrijven is verplicht.

RAADZAAL DISTRICTSHUIS (AANMELDEN VANAF 8.30 UUR AAN DE BALIE)MAURICE DEQUEECKERPLEIN 1INSCHRIJVEN VERPLICHT VANAF 9 NOVEMBER VIA [email protected] OF TEL. 03 338 45 08.LET OP: HET AANTAL PLAATSEN IS BEPERKT.GRATIS

THE RAVENDI 17 NOVEMBER 2015 OM 20.15 UUR

Johan Vandendriessche bespreekt in bib Cou-welaar het gedicht ‘The Raven’ van Edgar Allan Poe en draagt het voor. Geïntrigeerd door The Raven van Edgar Allan Poe, één van de meest beklijvende gedichten uit de Ame-rikaanse literatuur, duikt Johan samen met de raaf in een tolvlucht naar de kern van het gedicht: wat zit er achter de symboliek? Welke dualiteit spookte door het brein van Poe? Hoe breng je dit gedicht uit 1845 in het Neder-lands, met respect voor de originele versie? Johan Vandendriessche is bibliotheekmede-werker in bib Permeke en begenadigd vertel-ler. Iedereen is welkom (15+).

BIB COUWELAARTE COUWELAARLEI [email protected] RESERVEREN IS NIET NODIGGRATIS

VERBORGEN IN HET RIVIERENHOFVR 13 EN ZA 14 NOVEMBER 2015 VAN 19 TOT 21 UUR

Een sfeervolle avondwandeling doorheen het Rivierenhof. In het donker verken je een onbe-kende kant van het park. Wie was Joke van de (Herentalse) Vaart? Waar ligt precies dat Doppersbruggetje? Wat gebeurde er in die afgelegen Schranshoeve? Misschien kom je de waarheid te weten, misschien vertellen we een ander verhaal. Met stevig waterdicht schoeisel, een lange broek en een sfeervol lantaarntje ben je goed uitgerust voor dit verrassend avontuur.

VERTREK AAN DE KINDERBOEDERIJPARKWEG Z.N. (OMGEVING ROZENTUIN)WWW.PROVINCIEANTWERPEN.BEINSCHRIJVEN VERPLICHT VANAF 26 OKTOBER 2015 VIA TEL. 03 360 52 18GRATIS

DE COWBOYTER (4+) ZA 14 NOVEMBER 2015 OM 14 UUR

Een kleurrijk muzikaal sprookje dat je veel zin doet krijgen om vooral jezelf te zijn. Kabouter Joppe droomt van avonturen als cowboy. In de kabouterwereld is dit ongezien. Hij trekt zijn stoute boots aan en gaat op zoek naar een geschikt paard. Dit gaat niet over gescho-ren cactussen. Hij wordt uitgelachen maar zet door. Zal hij zijn maatje op maat vinden?

Antoon Offeciers en Leen Diependaele spelen live sfeervolle liedjes tijdens deze voorstel-ling, terwijl Tom Schoonooghe kleurrijke illus-traties maakt.

BIB COUWELAARTE COUWELAARLEI 120INSCHRIJVEN VANAF 1 OKTOBER AAN JEUGDBALIE BIB COUWELAAR OF VIA [email protected]

© Jo

ost

Joos

sen

+ 55

Page 22: Deurne sept-okt-nov 2015

HELDINNEN VAN DE OPERADO 19 NOVEMBER 2015 OM 14 UUR

Les Trois Sopranos brengen de grote heldin-nen uit de operageschiedenis tot leven. Ze doen dat afwisselend in solo, duo of trio. Les Trois Sopranos vertolken onder andere de drie ontegensprekelijke koninginnen van de opera: Tosca (de koningin der diva’s), Violetta (de koningin van de liefde uit La Traviata) en natuurlijk De Koningin van de Nacht uit de Toverfluit.

Ook Lakmé, Madame Butterfly en koningin Anna Bolena passeren de revue. Anne Re- nouprez, Elise Gäbele en Karen Vermeiren (geboren en getogen in Deurne) worden op de piano begeleid door Alberto Moro. Een niet te missen concert.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE 6 EURO, INCL. KOFFIE EN GEBAK

ROMMELMARKTZO 22 NOVEMBER 2015 VAN 9 TOT 17 UUR

De rommelmarkt van dienstencentrum Bosuil was vorig jaar een groot succes. Daarom orga-niseert het dienstencentrum dit jaar een tweede editie. Op zoek naar dat oude boek, een lp, speelgoed of leuke tweedehands kle-dij? Kom dan gezellig snuisteren op de rom-melmarkt.

DIENSTENCENTRUM BOSUILBOSUIL 160INFO EN INSCHRIJVEN VIA TEL. 03 272 04 82 – GSM 0485 91 75 251 EURO

IK BEN BLIJ ALS HET REGENT, WANT ALS IK NIET BLIJ BEN REGENT HET OOKZA 21 NOVEMBER 2015 OM 20.30 UUR

De grootste vooroorlogse humorist die Duits-land ooit kende, was ongetwijfeld de Beierse schrijver, acteur en regisseur Karl Valentin (1882-1948). Samen met Liesl, zijn legenda-rische gezellin, maakte hij talloze hilarische sketches, die ontploffen van waanzin, taalspel en absurdisme. En ja, deze fratsen worden heden een nieuw leven ingeblazen door het onwaarschijnlijke duo Gert Jochems en Vital-ski.

In ‘Ik ben blij als het regent, …’ is geen huisje te heilig, geen teen te kort. Geen gat blijft ongebeten. Een wervelend spektakel waarin sukkelen nooit zo charmant was, in een wel-haast ergerlijke reis naar de rand van de waan-zin.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE 12 EURO VVK - 14 EURO KASSA

CULTUURCAFÉ: ALONG COMES MARY DO 26 NOVEMBER 2015 OM 20.30 UUR

Gewapend met een strakke band kleurt Mary onstuimig buiten de lijnen waarmee jazzland is afgebakend. Ze gooit alles in de strijd om je bij jouw kraag de dansvloer op te sleuren. Hits uit de jaren ’40, ’50 en ’60 worden nieuw leven ingeblazen. Hou je van swing, vrolijke lindyhop, stomende rock ’n roll en gospel? Haal dan snel je bretellen en glimmende dans-schoenen van onder het stof.

CC DEURNE RIXDE GRYSPEERSTRAAT 86RESERVEREN VERPLICHT VIA TEL. 03 360 85 50 OF [email protected] WWW.CCDEURNE.BE GRATIS

| 42 | www.deurne.be | 43 |

© N

ana

Ram

ael

Page 23: Deurne sept-okt-nov 2015

| 44 | www.deurne.be | 45 |

VRAAG JE WINTERFEEST AAN! Je buren beter leren kennen tijdens de win-termaanden? Terwijl je een praatje maakt samen genieten van een tas warme soep op de stoep of in een afgesloten straat? Dat kan met de steun van Opsinjoren.

Er zijn twee soorten winterfeesten:

n Eenvoudig straatfeest: Dit is een klein gezellig feestje op de stoep, een oprit, garage of een pleintje. Opsinjoren zorgt voor de nodige toelatingen en financiële ondersteuning van 100 euro. Aan te vragen tot 3 weken voor je feest.

n Groot straatfeest: Bij een groot winterfeest krijg je de kans om je straat af te sluiten, tafels en stoelen te ontlenen en is het budget dat je van Opsinjoren ontvangt groter. Aan te vragen tot 6 weken voor je feest.

OPSINJORENTEL. 0478 40 63 [email protected] EN INFO VIA WWW.OPSINJOREN.BE

DEURNE WINTERT MET O.A. DAAN, WARRE BORGMANS EN LAÏS VAN WO 2 DECEMBER TOT ZO 13 DECEMBER 2015

Elk jaar organiseert het cultuurcentrum Deurne Wintert, een winterfestival vol muziek, theatervoorstellingen, comedy en nog veel meer. Een waaier aan activiteiten op verschillende (originele) locaties in Deurne. Het volledige programma lees je in de vol-gende brochure of op www.ccdeurne.be. We kunnen al verklappen dat Daan, Warre Borg-mans, Laïs en Dichter des Vaderlands, Charles Ducal, van de partij zullen zijn. Noteer deze data alvast in je agenda.

VERSCHILLENDE LOCATIES IN DEURNE WWW.CCDEURNE.BE

ANTWERPEN GITAARFESTIVALVR 27 NOVEMBER TOT ZONDAG 29 NOVEMBER 2015

In november ligt het epicentrum van de inter-nationale gitaarwereld weer even in cul-tuurcentrum Deurne. Rode Productions kiest voor de vijfde editie van het Antwerpen Gitaar-festival voor meer avontuur maar haalt opnieuw de allerstrafste gitaarvirtuozen naar Deurne. Op vrijdag is er een Night of the Bal-cans met gitaargoden als Atanas Ourkou-zounov en Lucasz Kuropaczewski. Zaterdag stemmen Matthew McAllister en Rafaël Aguirre hun snaren en op zondag zijn er weer de concertfinales van de gitaarwedstrijd AGF.

CC DEURNE PODIUM FRANS MESSINGSTRAAT 36 TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE WWW.ANTWERPENGITAARFESTIVAL.BE15 EURO (-26 J: 10 EURO) CONCERTFINALES ZIJN GRATIS

SPROOKJES ENZO: KLEIN DUIMPJE (5+) ZA 28 NOVEMBER OM 14 UUR

Klein Duimpje blijft een minuscuul stapje voor op iedereen om zijn broers van hun stiefmoe-der, hun vader en het monster te redden. Met zijn vogels van dansende pluimpjes, een schrikaanjagend reuzenhoofd, een vliegend huisje en draagbaar bos is deze, oorspronke-lijk Italiaanse, voorstelling een klein wonder! Het hele verhaal speelt zich af op, onder en naast een houten keukentafel.

Het is een verhaal over bang en hongerig zijn.Het is een verhaal over spelen en plezier maken, iets wat Klein Duimpje beter kan dan wie ook.

CC DEURNE RIXDE GRYSPEERSTRAAT 86TEL. 03 360 85 50RESERVEREN VIA TEL. 03 360 85 58 OF WWW.CCDEURNE.BE6 EURO

Page 24: Deurne sept-okt-nov 2015

| 46 | www.deurne.be | 47 |

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE CURSUS OF ACTIVITEIT? Je kan in de dienstencentra van Deurne niet alleen terecht voor een lekkere maaltijd, een gezellige dansnamiddag of een portie cultuur. Ze zorgen ook dat lichaam en geest geprikkeld blijven met een uitgebreid aanbod aan spor-tieve, creatieve en educatieve opleidingen.

De sportievelingen kunnen hun gading vinden in aquagym, body en soul, drums alive, line dance, start to walk, (stoel)turnen, tai chi, yoga ...

Ben je eerder creatief? Wat denk je dan van een cursus bloemschikken, kalligrafie, kleuren voor volwassenen, schilderen ,...

En wil je jouw intellectuele capaciteiten uit-dagen? Dan zijn er taalcursussen, een com-putercafé en geheugentraining (zie p.18).

MEER INFO IN DE DIENSTENCENTRA OF OP WWW.ZORGBEDRIJF.ANTWERPEN.BE

DEURNE WERKT Aan het openbaar domein van Deurne wordt hard gewerkt. Volgende onderhoudsprojecten staan dit najaar gepland voor uitvoering:

Onderhoudswerken aan de voetpaden van: n Venneborglaan (tussen Turnhoutsebaan

en Alfons Schneiderlaan) n Boshovestraat n Tweegezusterslaan n Menegemlei n Haviklaan n De Montereystraat

Volgende straten krijgen dit najaar nog een grondige opknapbeurt:

n De voet- en fietspaden op de Ruggeveld-laan tussen de Ter Heydelaan en Jaak van Rillaerlaan worden vernieuwd. Ook de tramoversteken worden veiliger gemaakt.

n In de Muggenberglei worden de voet- en fietspaden tussen de Thibautstraat en de Boekenberglei vernieuwd. Er komen ook verkeersplateaus ter hoogte van De Bor-rekensstraat, Knyffstraat en Basseliers-straat.

STEDELIJK WIJKOVERLEG DEURNETEL. 03 338 45 [email protected]

+ 55

BUDGETGIDSEN BIJ BUURTWERK DINAMO OF BIJ JE THUIS Deze zomer zijn in Deurne de budgetgidsen gestart: vrijwilligers die anderen helpen om alle financiële rechten te benutten. Twee budgetgidsen aan het woord:

“Wat ik doe als budgetgids, deed ik eigenlijk al: mensen helpen met hun papieren en hun rechten aanvragen. Ik kreeg als budgetgids nog een extra opleiding en krijg de kans om bij te leren. Ik word begeleid om te doen wat ik graag doe: mensen helpen. Zo ontlast ik een beetje de sociale werkers van verschil-lende diensten en kunnen zij daardoor hun werk beter doen.”Amina

“Op sollicitaties kreeg ik vaak te horen dat ik te weinig ervaring had. Toen vond ik de vaca-ture voor budgetgids. Ik werk ondertussen maar dit vrijwilligerswerk vind ik een uitda-ging. De budgetgidsen worden goed begeleid en de begeleiders ondersteunen ons goed. Ik ben blij dat we op hun expertise kunnen reke-nen. Veel mensen hebben moeite met papie-ren en aanvragen, dus wil ik hen daarbij hel-pen. We gaan de wereld niet verbeteren, maar kunnen misschien sommige mensen een beetje vooruit helpen.” Lukas (links op foto)

BUURTWERK DINAMOTEN EEKHOVELEI 337TEL. 03 326 22 [email protected] INFO?

Heb je een laag inkomen en ben je benieuwd of je al

je financiële rechten krijgt? Neem dan snel contact

op met de budgetgidsen via tel. 03 326 22 14 of

[email protected].

Page 25: Deurne sept-okt-nov 2015

www.deurne.be

S E P T E M B E R

4/9 MILOW P.7

VUURWERK P.7

5/9 BRADERIJEN HERENTALSEBAAN EN GALLIFORTLEI

P.8

MODELSTOOMDAGEN P.8

REUZENSTOET P.9

TAPTOE P.9

6/9 BRADERIJEN HERENTALSEBAAN EN GALLIFORTLEI

P.8

MODELSTOOMDAGEN P.8

BEVRIJDINGSLOOP P.10

PAARDENTRAM P.10

7/9 START INSCHRIJVEN COMPUTERCURSUSSEN

P.12

9/9 LEESLEKKER IN BIB COUWELAAR P.13

12/9 WEEK VAN DE SPORTCLUB P.14

13/9 OOGSTEN EN BEREIDEN OP DE KINDERBOERDERIJ

P.14

16/9 INFOMIDDAG: VEILIG ELEKTRISCH FIETSEN

P.15

DEURNE KOERST! P.16

17/9 START CURSUS GEHEUGENTRAINING

P.18

18/9 PLUYMVEE: RUDY TROUVÉ P.18

19/9 LEESLEKKER IN BIB ARENA P.13

PLUYMVEE: DE GROOTE-FAES DUO P.18

20/9 ’T VERHALENHOF P.20

26/9 UNPLUGGED IN DE BIB: SECOND SON SAM

P.13

27/9 30 JAAR ERTBRUGGE P.20

WANDELING: ALS DE BLADEREN VALLEN

P.22

O K T O B E R1/10 START TENTOONSTELLING NAUTIC

DEBRIS (TOT 27/11)P.22

2/10 VERNISSAGE TENTOONSTELLING FOTOCLUB JEP

P.23

LEZING: NAPOLEON, VAN RUSLAND TOT WATERLOO

P.23

3/10 TENTOONSTELLING FOTOCLUB JEP P.23

30 JAAR CULTUURCENTRUM P.24

4/10 TENTOONSTELLING FOTOCLUB JEP P.23

TWEEDEHANDSBEURS VOOR KINDERKLEDING

P.24

ONTBIJTFILM: KLEINE ANNA EN LANGE OOM

P.25

7/10 CABAN P.28

FILM: THE SELFISH GIANT P.28

10/10 CABAN P.28

7/10 ECODROOM P.30

14/10 LEESLEKKER IN BIB COUWELAAR P.13

FILM: THE JUDGE P.28

15/10 CAFÉ COMPLET DELUXE P.30

16/10 BERT KRUISMANS P.31

17/10 LEESLEKKER IN BIB ARENA P.13

21/10 FILM: MR TURNER P.28

24/10 SMARTLAPPEN P.31

25/10 HOF VAN PLAISANTIE P.32

WANDELING: TEKENS VAN KRINGLOOP EN VERDERF

P.32

27/10 ONTHAALAVOND P.33

28/10 FILM: INTERSTELLAR P.28

BOTERHAMMENDOZEN P.34

29/10 CULTUURCAFÉ: BRUNO DENECKERE & NILS DE CASTER

P.34

31/10 DA VENTJE TOCH! P.35

HALLOWEENFEEST P.37

N O V E M B E R2/11 START KINDER- EN

JONGERENACTIVITEITEN HERFSTVAKANTIE

P.37

4/11 FILM: TIMBUKTU P.28

11/11 HERDENKING WAPENSTILSTAND P.39

13/11 RUDY! P.39

WANDELING: VERBORGEN IN HET RIVIERENHOF

P.40

14/11 DE COWBOYTER P.40

WANDELING: VERBORGEN IN HET RIVIERENHOF

P.40

17/11 THE RAVEN P.41

18/11 FILM: SELMA P.28

SENIORENRAAD STELT HAAR DEUREN OPEN

P.41

LEESLEKKER IN BIB COUWELAAR P.13

19/11 DE GROTE HELDINNEN VAN DE OPERA

P.42

21/11 LEESLEKKER IN BIB ARENA P.13

VITALSKI P.42

22/11 ROMMELMARKT P.43

25/11 FILM: THE THEORY OF EVERYTHING

P.28

26/11 CULTUURCAFÉ: ALONG COMES MARY

P.43

27/11 GITAARFESTIVAL: OURKOUZOUNOV EN KUROPACZEWSKI

P.44

28/11 GITAARFESTIVAL: MATTHEW MCALLISTER EN RAFAËL AGUIRRE

P.44

SPROOKJES ENZO: KLEIN DUIMPJE P.44

29/11 GITAARFESTIVAL: CONCERTFINALES AGF

P.44