Design Catalog

of 11 /11

Embed Size (px)

description

Great design

Transcript of Design Catalog

 • maison & objet 2010 / imm cologne 2010 1

  C

  M

  Y

  CM

  MY

  CY

  CMY

  K

  design_catalogue_front.pdf 1 18-05-10 12:44

 • 2 maison & objet 2010 / imm cologne 2010 maison & objet 2010 / imm cologne 2010 3

  Magnetrondesign Voor het Algemeen Nederlands Persbureau heb ik jarenlang achter honderden verschillende politie-alarmen aangerend om verslag te doen van een brandje of een ongeluk. En hoewel die tijd al weer jaren achter me ligt, is het nieuwsjagen onderdeel van mijn systeem geworden. Elk onderwerp is gelijk een stuk interessanter, als het maar nieuw is. En dat gaat niet altijd goed.

  Zo vond ik mezelf terug bij Maison & Objet waar Philipe Starck werd geerd als Designer of the year, of zoiets. XO pakte daarom flink uit met Starcks Mi Ming, een elegante stoel met plexiglazen ruggetje. Hoewel het ontwerp me enigszins bekend voor kwam zorgde de mededeling nieuw voor tijdelijke blindheid.

  Ook Starck kan niet altijd even oorspronkelijk zijn, dacht ik nog.

  Helemaal vertrouwen deed ik het niet, toch maar eventjes een PR-dame aan haar jas getrokken. In gebrekkig Engels verze-kerde zij mij dat het toch echt een nieuw ontwerp was. Ook de pers cd-rom bevatte een map NEWS 2010 met daarin de stoel en daarmee waren de laatste twijfels verdwenen. Dus snel stukje tikken, foto-tje erbij en het internet op slingeren.

  De volgende ochtend is de twijfel daar weer. Google helpt en ja hoor: de Mi Ming is al in 2008 ontworpen en voor het eerst gepresenteerd. Magnetronjournalistiek noemden we dat bij het ANP: opgewarmde nieuwsfeiten die vooral werden gezocht op het moment dat de nieuwstoevoer stokt in de zomer.

  Denk aan de blauwalgen in het water wanneer het warm is. Ook deze zomer verzeker ik u dat uw krant een keer of drie de binnenlandpagina opent met dit onderwerp. Maar dat terzijde.

  Ondanks dit staaltje van Magnetrondesign door XO zul je de Mi Ming van Starck op onze cataloguspaginas wel terug vinden. Die staat daar omdat XO opnieuw aandacht wil en vraagt voor de stoel. De kans bestaat daarmee dat de gebrui-kers die vraag over zal nemen. DesignCatalog gaat dan ook over wat we zijn gaan noemen actueel design.

  Wij hopen goede antwoorden te vinden op vragen als Wat zijn de trends en Welk ontwerp doet er werkelijk toe? De Mi Ming zou best het antwoord op n van die vragen kunnen zijn. Nieuw of niet. Actueel design dus, geduid en overzichte-lijk. Onmisbaar voor de professional en liefhebber.

  Cor-Peter Pasma

  Inhoud Beursreportage:Keulen 2010: Grappen en ernst 4

  Interview:Revolutie in designwereld is onstuitbaar 8

  Catalogue: IMM Cologne 13

  Catalogue: Maison & Objet 18

  ColofonDesignCatalog is een uitgave van :DesignPressPostbus 3311200 AH Hilversum

  Uitgever:Ronald de Vries

  Hoofdredactie:Cor-Peter Pasma

  Eindredactie:Renske Schriemer

  Redactie: Matelooslos Journalisten en Bladenmakers, Suzanne Dijkstra

  VormgevingStefan Groen - Brandman; Creative Business Branding

  WebmasterJaap Vermaire, Your World Internet Solutions (Ywis.nl)

  AdvertentiesMarketeer en MeerBosboom Toussaintstraat 208023 CT Zwolle038-4221154 / 06-13324100 [email protected]

  DesignCatalog wordt in een oplage van 10.000 verspreid onder professionals die zich bezighouden met ontwerp, vormgeving en styling op het gebied van wonen. Met medewerking van CRISP, vakvereniging van interieurstylisten.

  Ook wel eens het gevoel dat u door al het designgeweld de stoel of tafel niet meer ziet staan? Wie wel eens een bezoek heeft gebracht aan grote interieurbeurzen zoals Maison & Objet in Parijs, IMM Cologne in Keulen, de Salone del Mobile in Milaan of de ICFF in New York verlaat deze vaak met tientallen brochures en boeken met daarin de nieuwste collecties. Wat waren de trends? Wie presenteerde een compleet nieuwe collectie? En wie had ook al weer die prachtige tafel in de collectie? Het antwoord op die vragen hoeft u binnenkort niet te halen uit die overigens vaak prach-tige brochures en collectieboeken, maar is gemakkelijk terug te vinden in DesignCatalog.

  Dit is het zogenoemde 0-nummer van DesignCatalog. Bedoeld om een impressie te geven van wat u vier keer per jaar in een oplage van 10.000 exemplaren van ons kunt verwachten. Nu slechts 20 paginas, genspireerd op Maison en Objet en IMM Cologne.

  Vier Catalogs in een doosje vormen het overzicht en naslagwerk van een jaar in (meubel)design.

  RedactieformuleDesignCatalog heeft de ambitie helder, onafhankelijk en zo objectief mogelijk verslag te doen van de grote interieurbeurzen. Op deze manier ontstaat een duidelijk beeld van de laatste trends en de actuele collecties van Nederlandse en Internationale merken.

  Wat kunt u in elke uitgave verwachten: Uitgebreide beursverslagen Interviews Trendpanel verschillende deskundigen geven hun analyse in woord De Top10 in samenwerking met designtop100.com. De beurs volgens: standhouders, stylisten en/of designers. Zij maken een persoonlijke keuze van de drie meest opmerkelijke introducties op de beurs, afgezet tegen hun Top10 van all time favorites.

  Catalog Een handig en duidelijk overzicht wat de grote Nederlandse en Internationale merken lieten zien. In woord en vooral beeld wordt antwoord gegeven op de vraag: welke collectie is actueel?

  Moodboard - trendvensters door topstylisten

  Doelgroep:Woonretailers, stylisten, interieurinrichters, meubelfabrikanten, archi-tecten en ook ontwerpers en consumenten.

  DesignCatalog-TarievenDesignCatalog biedt u verschillende promotiemogelijkheden. Met ver-schijningsdata na elke grote interieurbeurs en verspreiding onder retailers, stylisten, interieurinrichters, meubelfabrikanten, architecten en ook ontwerpers en consumenten, is het d mogelijkheid om nog een keer de aandacht op uw collectie te vestigen.

  zw/w 1x 3x 4x2/1 pagina full colour 4.250 3.750 3.5001/1 pagina full colour 2.425 2.150 2.0001/2 pagina full colour 1.350 1.250 1.0001/4 pagina full colour 850 750 700

  Steunkleur2/1 pagina full colour 4.700 4.150 3.9501/1 pagina full colour 2.875 2.500 2.4501/2 pagina full colour 1.800 1.650 1.4501/4 pagina full colour 1.300 1.200 1.150

  FullColour2/1 pagina full colour 5.250 4.750 4.5001/1 pagina full colour 3.425 3.150 3.0001/2 pagina full colour 2.350 2.250 2.0001/4 pagina full colour 1.850 1.750 1.700

  Tarieven van bijsluiters, meehechters en opplakkers op aanvraag.In de zomer krijgt DesignCatalog een online versie. Boek nu vast uw plek op deze site.

  Founding Partner DesignCatalog wordt gemaakt door DesignPress, een ambitieus pers-bureau met ruime journalistieke ervaring in de wereld van design. Design Catalog vormt binnen DesignPress n geheel met www.designtop100.com en www.designspots.nl.

  desig

  ncatalo

  g

  Mediakaart DesignCatalog

  DesignTop100 ging op 17 oktober 2009 tijdens de openingsdag van de Dutch Design Week online. Sindsdien trekt de site, die een combinatie is van een zoektocht naar de 100 belangrijkste key-pieces en een nieuws-blog over design, elke dag meer bezoekers.

  DesignSpots wordt deze zomer gelanceerd en bevat naast alle ter zake doende adressen van designwinkels ook design-wandelingen. Wie bij al onze initiatieven betrokken wil zijn, bieden wij de mogelijkheid om Founding Partner te worden.

  Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met Ronald de Vries. Met alle genoegen presenteren we deze en onze toekomstplannen en wis-selen we graag van gedachten over de mogelijkheden.

 • 4 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  BEURSREPORTAGE

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 5

  BEURSREPORTAGE

  Grappen en ernst

  Door de crisis hinkt ons interieur dit jaar op twee

  gedachten. We hebben behoefte aan een grapje

  en het is bittere ernst. Een overzicht van trends en

  primeurs op Meubelbeurs IMM Cologne.

  Keulen 2010:

  Beurs IMM Cologne Waar Keulen Wanneer Januari 2010 Bezoekers Ruim 100.000

  Brick

  by Pep

  e Heyko

  op

  Yuca by St

  udio Ve

  rteijt fo

  r COR

  Brick Chandelier Pepe Heykoop

  Discipline Trendboard

  Trickery Trendboard

  Pure Village @ IMM Cologne

  Pure Village @ IMM Cologne

  Op de Keulse meubelbeurs IMM was volop aandacht

  voor degelijke meubels. Daarnaast spelen technologie

  en het milieu een grote rol in de huidige ontwerpen.

  Experimenteren, terug naar de basis met kwaliteit

  en duurzaamheid gaan dit jaar hand in hand. Vorig

  jaar had de beurs duidelijk te lijden onder de crisis.

  Er waren toen beduidend minder stands dan anders.

  Gelukkig waren die lege plekken dit jaar weer opge-

  vuld. Wie eenmaal op de beurs is geweest, weet het

  volgende jaar de weg goed te vinden. Zo heeft Leolux

  al jaren dezelfde plek in dezelfde hal. Maar wel elke

  keer met een trendy stand die elk jaar groter lijkt te

  worden. Ze wonnen er deze keer zelfs een Red Dot

  Design Award mee.

  Traditioneel zijn er veel Nederlandse merken te

  vinden in de beurshal. Maar wie nog even verder kijkt

  dan zijn neus lang is, stapt over de drempel van de

  Koelnmesse (het beursgebouw) en steekt de straat

  over richting Designpost. Doet in de verte een beetje

  denken aan Fuori Salone (off-side beurs) tijdens de

  Salone del Mobile in Milaan. Designpost is d plek

  voor merken als Pastoe, Arco, Montis en Moroso.

  Hoewel Designpost ook buiten de beursdata open

  is, presenteren deze merken juist nu hun nieuwe

  producten.

  Terug naar de beursMaar eerst even terug naar de beurs zelf: bijzonder

  was hal 3, met veel aandacht voor nieuwe trends.

  Onder de naam Pure Village stonden hier allerlei

  noviteiten opgesteld. Bijvoorbeeld vier trendkamers,

  ingericht door De Deense ontwerpster Cecilie Manz

  en de Italiaanse Johanna Grawunder. Dat deden ze

  aan de hand van de door een speciaal trendboard

  vastgestelde trends voor het komende jaar. Bertjan Pot

  was deelnemer aan het trendboard, samen met Cecilie

  Manz, designjournalist Marcus Fairs van Dezeen.com,

  de Italiaanse kleurspecialist Giulio Ridolfo en ont-

  werpster Johanna Grawunder. Samen bedachten ze

  vier trends voor 2010 die een leidraad kunnen vormen

  voor onze hedendaagse interieurs. De Kloe by Marco Acerbis for Desalto

  De eerste trend is Comfort Zone, een directe reactie

  op de crisis. Wij trekken ons graag terug in een knusse

  en gezellige omgeving. In het verlengde daarvan

  vinden we de Rehab-trend. Terug naar de basis en al-

  leen gebruiken wat je nodig hebt. Denk dan

  ook vooral aan neutrale kleuren die de

  basis vormen.

  Omdat iedereen wel eens een uit-

  laatklep nodig heeft, is er volgens de

  trendwatchers ruimte ontstaan voor de

  Trickery-trend. Die er eigenlijk op neer

  komt dat we wel zin hebben in een geintje, het

  leven is immers al serieus genoeg. Desondanks blijft

  de belangstelling voor duurzaamheid en ons milieu

  onverminderd groot. Deze aandacht is door de ken-

  ners ondergebracht in de discipline-trend.

  Het trendbook is op de site van IMM Colgne te

  vinden. |

  Bijzonder was hal 3, met veel aandacht voor nieuwe trends

 • 6 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  BEURSREPORTAGE

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 7

  BEURSREPORTAGE

  ArcoAl voor de achtste keer sleepte Arco een prijs in de

  wacht in Keulen. Deze keer voor de demontabele

  lichtgewicht tafel Nomad en Slim Office, een mag-

  netisch bureau met accessoires. Uiteraard liet Arco

  ook nieuwe producten zien. Zoals kuipstoel Sketch,

  houten stoel Curve, kastelementen Scene en bijzet-

  tafeltjesserie Tre, verkrijgbaar in drie bladmaten, drie

  hoogtes en drie materialen.

  Nederlanders in de prijzenOok altijd zeer de moeite waard: d3 Design Talents,

  een hal vol ontwerpen van nieuwe gezichten. Pas

  afgestudeerd of nog bezig. Een aantal van hen springt

  eruit. Bijvoorbeeld de Nederlander Pepe Heykoop.

  Voor zijn Brickseries, gemaakt van houten speelblok-

  ken hij kreeg een eervolle vermelding van de jury

  van de d3 Design Awards. IMM Cologne brengt ons

  weer veel inspiratie voor het nieuwe interieurseizoen.

  Wordt het degelijkheid, een grapje of allebei?

  Nederland presenteerde weer volop nieuwe meubels

  in Keulen. Een aantal ontwerpen viel zelfs in de

  prijzen.

  LeoluxTwee producten van Leolux werden vermeld in de

  Hitguide, het trendboek van IMM Cologne. Het

  waren de Morena, een nieuwe organisch gevormde

  elementenbank en de Ottana, een comfortabele

  draaifauteuil. Gloednieuw is eettafelserie Cameleon

  van Leolux. Deze tafels bieden veel keuzemogelijk-

  heden in materialen, kleuren, bekleding, poten en

  soorten tafelbladen. Leolux ontwierp een computer-

  programma om klanten op een handige manier hun

  keuze te laten maken in de winkel. Leolux besteedt

  dit jaar meer aandacht aan het luxere segment dan

  voorgaande jaren. Bovendien willen ze steviger gaan

  samenwerken met de geselecteerde dealers. Met meer

  acties en een duidelijke communicatie, waardoor

  de meubels van Leolux alleen bij exclusieve dealers

  verkrijgbaar zijn.

  Cameleon by Norbert Beck for Leolux

  Slim

  Office

  by Be

  rtjan

  Pot

  for A

  rco

  InderaDesign Post, een showroom net buiten het Keulse

  beursgebouw, vierde een Nederlands feestje. Zo

  beleefde de Stiletto hier zijn primeur, een ontwerp

  van Bart Vos voor het Belgische Indera. Stiletto dankt

  zijn naam aan de elegante poot die genspireerd is

  op de hoge hak van een damespump. Vos zegt over

  de bank: De Stiletto deed mij denken aan een type

  vrouw: stoer, karakteristiek, maar toch vrouwelijk en

  elegant. Stiletto is verkrijgbaar als fauteuil, hoekbank,

  chaise longue en love seat.

  SpectrumSpectrum brengt de BZ lattenbank van Martin Visser

  uit 1965 weer op de markt. In dezelfde breedte als

  voorheen, maar nu met een aan lange mensen van

  tegenwoordig aangepaste hoogte. We zitten nu op een

  tien centimeter hogere BZ.

  MontisBij Montis staat een hele rij nieuwe

  producten. Eetkamerstoel Ivy XS is een nieuw

  compacter zusje van de originele Ivystoel. Opval-

  lend is Marvin, een luxe fauteuil met onzichtbare

  relaxfunctie. Dan nog Ella, een handig extra zit-

  element en en luchtigere variant van de Lotusstoel, de

  Lotus M. Tot slot Mila, een familie-eetkamerstoel. Aan

  de voorkant heeft de stoel bijna geen volume, dankzij

  de omgekeerde u-vorm van de zitting.

  PastoeTijdens de Internationale Mbel Messe stonden Vision

  Next, de nieuwe kleurcollectie en de wandpanelen in

  Vision centraal. Dit ontwerp van Pierre Mazairac en

  Karel Boonzaaijer is een nieuw kastensysteem met

  een frisse uitstraling. Speels met open en gesloten

  elementen en de mogelijkheden in opstellingen en

  toepassingen. Ideaal voor jonge mensen die op zoek

  zijn naar meubels met flexibele toepassingen. Het

  kastsysteem kan zowel op plint worden geplaatst of

  aan de wand worden gehangen :: BZ lattenbank by Martin Visser for Spectrum

  Vision

  Nex

  t Pierre M

  azair

  ac en

  Ka

  rel B

  oonzaa

  ijer

  for P

  astoe

  Marvin by Christophe Marchand for Montis

 • 8 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  INTERVIEW

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 9

  INTERVIEW

  Sumo armchair by Xavier Lust

  Revolutie in designwereld is onstuitbaar

  Modeman Nino Cerruti, de nieuwe nestor van de designwereld:

  Hij weet het zeker. Modeman Nino Cerruti ziet in design gebeuren wat jaren geleden begon in de mode:

  revolutie. De formele en abstracte couture moest een knieval maken naar toegankelijke mode. De wereld

  van design staat hetzelfde lot te wachten: vormgeving die levenslust uitstraalt, voor

  mensen is bedacht. En daar is de wereld hard aan toe, verzucht Nino, inmiddels direc-

  teur van designmerk Cerruti Baleri.

  Naam Nino Cerruti

  Bedrijf Cerruti Baleri

  Functie Eigenaar/Directeur

  Sinds 2004

  8

  Dit jaar, in september, viert hij zijn

  tachtigste verjaardag. Hij is bejaard,

  daar kun je niet omheen. Op papier

  althans. In levende lijve ontmoeten

  we een elegante, rijzige gestalte. Een

  man, uitstekend gekleed uiteraard

  hoewel eenvoudig - met achterover

  gekamd grijzend haar en een uitge-

  sproken gezicht.

  Uitgesproken vriendelijk. En

  als je Nino Cerruti (79) hoort

  spreken over de passies in zijn

  leven mode, vormgeving valt

  elk gevoel voor leeftijd weg. Zijn

  ogen sprankelen, zijn handen

  gebaren en zijn bewegingen zijn

  jeugdig, vitaal.

  Cerruti is niet alleen lieveling van de modewereld

  maar ook van Hollywood hij leverde duizenden

  pakken en jurken voor films als Borsalino, Bonnie &

  Clyde en Basic Instinct. De grote man uit de Italiaanse

  mode heeft bijna zestig jaar ervaring in de mode. Het

  modemerk dat zijn naam draagt maakte wereldwijd

  furore met collecties dames- en herenkleding en een

  succesvolle parfumlijn. Cerruti, die eigenlijk journa-

  list wilde worden, bracht het traditionele weefatelier

  van zijn voorouders (sinds 1881) met verve naar het

  wereldtoneel.

  Bloom by Jeff Miller Platone

  by Jeff Miller

  INTERVIEW

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010

 • 10 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  INTERVIEW

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 11

  INTERVIEW

  En nu moet de wereld van meubeldesign er ook aan geloven

  Design was tot nu toe vaak onbereikbaar, ingewik-

  keld, niet gericht op de gebruikers. Ik denk dat deze

  economische crisis het natuurlijke moment is voor

  (meubel)design om zich grote, revolutionaire vragen

  te stellen.

  Revolutionaire vragen?

  Ja. Je hoor het ook om je heen. Wat is de rol van

  designers? Wat valt nog toe te voegen aan wat er al is?

  Kan design de wereld verbeteren? De mogelijkheid

  Ik denk dat deze economische crisis het natuurlijke moment is voor (meu-bel)design om zich grote, revolutio-naire vragen te stellen.

  Die wereld is door grote maatschappelijke verande-ringen op zijn kop gezet, veel dynamischer geworden.

  doet zich voor om een belangrijke transformatie in te

  zetten, om design dichter bij mensen te brengen. Daar

  ben ik opgewonden en opgetogen over. De wereld

  van design, van de vormgeving van de materie om ons

  heen, is de afgelopen 25 jaar flink ontwikkeld gesti-

  muleerd door de sterke economische groei. De afgelo-

  pen tien jaar hebben we de interesse en populariteit in

  design explosief zien groeien.

  En nu iedereen aandacht heeft, is het tijd voor de

  boodschap?

  .Zelf houd ik ervan een extra, een speciale waarde

  toe te voegen aan alles wat we maken binnen Cerruti

  Baleri. En het is iets optimistisch en simpels. Iets dat

  we vergeten lijken te hebben: een beetje levenslust. Of

  het glas halfvol of halfleeg is, dat idee.

  Waarom?

  Het lijkt of we met zn allen het plezier in het leven

  aan het vergeten zijn. De wereld is gewelddadig: er

  is haat, er zijn conflicten en grote dreigingen. Mijn

  verhaal gaat over tolerantie, kansen, betrokkenheid

  tonen. Nee, betrokken zijn. Een beetje geluk brengen

  en ervaren in de dagelijkse realiteit. Daarom zoek ik

  naar een taal die mensen spreken. Ik wil dat we in dit

  bedrijf geloven wat we doen, dat het ergens op slaat

  wat we doen, dat het over tijdloosheid beschikt, een

  lange levensduur heeft. Ik hoop dat het bijdraagt aan

  een wereld die zijn tegenstellingen kan over-

  winnen, dat we een gevoel van harmonie kunnen

  terug vinden. Want dat zijn we helemaal kwijt.

  Maar uiteindelijk maken jullie meubels, gebruiksvoorwerpen.

  Kunt u zich voorstellen dat mensen het hoogdravend vinden,

  zon verhaal om de lancering van een zitmeubel mee toe te

  lichten? Het is een mooi verhaal

  Nee, dat is niet een mooie filosofie. Dat

  is keihard werken. Want optimistisch

  zijn is echt niet gemakkelijk. Je

  moet het willen zijn. Niemand

  houdt het vol altijd maar opti-

  mistisch te zijn. Er gebeuren toch

  vreselijke dingen om ons heen? Ik

  ben positief ingesteld, maar dat is iets

  anders dan optimistisch. We moeten er hard

  aan werken, met zn allen. Kijk naar de klimaattop in

  Kopenhagen. Een flop. We zijn met zn allen te ego

  centrisch om samen te kunnen werken. Als het zelfs

  met Obama aan het roer niet lukt, ben je wel eens

  bang dat het moment tussen je vingers door glipt.

  En hoe zorgen we dan dat we het moment wel aangrijpen voor

  verandering, verbetering?

  Een crisis is een goed moment voor revolutie. De

  designwereld staat, net als de kunstwereld op dit

  moment, bol van de vragen, en dat is goed. Kom maar

  met een antwoord. Bedenk maar wat je echt wil toe-

  voegen, wat je mensen wilt geven. Wij willen dromen

  tot leven wekken, ontwerpen met gevoel maken.

  Onderzoek wat voor plaats je werk kan hebben.

  Zon vijf jaar geleden, op een moment dat anderen

  al lang met pensioen zouden gaan, besloot Cerruti

  het roer nog eens om te gooien. Verschil van mening

  met de investeringsmaatschappij die zijn aandelen

  overnam, zorgde voor zijn vertrek bij Cerruti. Maar

  daarover praat hij liever niet. Dat is allemaal zo nega-

  tief. Nog steeds komt hij graag in het bedrijf dat zijn

  voorouders begonnen. En hij gaat ondertussen verder.

  Hij kocht zich in het Italiaanse meubeldesignbedrijf

  Baleri Italia in, en staat inmiddels aan het roer van

  Cerruti Baleri. Nu pioniert hij in een wereld die hem

  doet denken aan de mode maar op punten achter lijkt

  te lopen op fashion.

  Pardon?

  Ze liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

  Mode komt letterlijk eerst, het zit om je lijf. Design,

  zoals we dat definiren, gaat over de spullen waar we

  ons mee omringen. Maar mensen die vormgeving

  waarderen, doen dat zowel in kunst, mode als design.

  Maar waarom loopt design achter op mode? Omdat mode nu

  eenmaal sneller wisselt: je doet langer met een bankstel dan met

  een pantalon, dat idee?

  Ja, ook om die reden. Dat verklaart waarom som-

  mige processen in de mode al zijn voltrokken. Voor

  meubeldesign komt dat nu pas. Ik bedoel daarmee

  de revolutie die eind jaren zestig inzette. De jonge

  generatie gebruikte kleding om zich af te zetten tegen

  oude waarden. Mode werd minder abstract en

  academisch, maar ging meer open staan voor

  de reality of life. Mode was extreem acade-

  misch in de jaren vijftig, zestig, zeventig. De

  wens van de gebruiker: zijn smaak en com-

  fort, dat speelde nauwelijks een rol. Die wereld

  is door grote maatschappelijke veranderingen op

  zijn kop gezet, veel dynamischer geworden. Flexibeler

  ook. Dichter bij ons dagelijkse leven.

  The Other by Ilse Crawford

  Allestimento by Maison Martin Margiela

  Medea by Alblerto Colzani

  Plato Alto by Jeff Miller

  Fratino by Jeff Miller

 • 12 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  INTERVIEW

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 13

  Kunt u een voorbeeld geven?

  De afgelopen jaren zag je soms ontwerpen die wat

  mij betreft de spot drijven met wat meubelontwerp

  zou moeten zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik houd

  van elegantie in vormgeving en van humor. Maar

  stoelontwerpen met ragfijne pootjes? Ik

  gruwel ervan. Ken je ze, die stoelen die

  iets weg hebben van insecten. Ze be-

  antwoorden toch niet aan de behoefte

  om lekker te zitten? Het hoeft alle-

  maal niet zo minimalistisch zijn.. Niet

  te koud, koel en zakelijk. The pleasure

  of living, daar gaat het om. Wat maakt je

  leven beter? Momenten van absolute schoonheid

  tot stand brengen, dat is toch wel het belangrijkste dat

  je kunt bereiken in het leven. Mijn verhaal gaat over

  kwaliteit, stijl, harmonie, het fysieke plezier dat een

  goed meubel je kan brengen.

  Ruim vijf jaar geleden nam u Cerruti Baleri over, toen nog Baleri

  Italia: een designmerk dat in de jaren tachtig groot werd door de

  innovatiedrift en het vermogen om talent te spotten. Lukt het u

  om binnen Cerruti Baleri uw ambities waar te maken?

  De afgelopen jaren zijn bij Cerruti Baleri veel dingen

  gebeurd: mooi, lelijk. Maar we hebben gedaan wat

  gedaan moest worden: nieuwe ideen bedenken en

  uitvoeren, met respect voor het historische erfgoed.

  Want het verleden en het heden bepalen de omgeving

  waarin wij leven. Daaraan willen we goede dingen

  toevoegen. Mooie, maar ik wil ook helemaal niet af

  van wat ik lelijke dingen vindt. Ook die respecteer ik,

  want smaak is nog altijd persoonlijk.

  Laten we de jongste collectie als voorbeeld nemen. Afgelopen

  jaar introduceerde u Tok en Drop, een flexibel zitelement en een

  modulair kastensysteem

  Drop is een eigentijdse vertaling van de archetypische

  easychair in het Italiaanse design. Het is comforta-

  bel, maar bovendien: je kunt het aanpassen aan je

  behoefte. En dan kom ik bij Tok, want daarvoor geldt

  hetzelfde. Het is een modulair systeem van houten

  planken en elegante sculpturale dragers, gemaakt van

  aluminium. Heel snel en gemakkelijk maak je er lage

  dressoirs mee, kolommen maar ook een wandvul-

  lende bibliotheek. Beide producten zijn gemakkelijk,

  functioneel. En ze proberen in hun verschijning en

  tactiliteit een speciale waarde mee te brengen. Ze

  evolueren mee met je behoeftes, met het moment van

  de dag. Het is menselijk design ::

  Zelf houd ik ervan een extra, een speciale waarde toe te voegen aan alles wat we maken binnen Cerruti Baleri IMM Cologne

  DesignCatalog bezocht Keulen en Parijs. We maak-

  ten een overzicht van de belangrijke merken en

  opvallend en actueel ontwerp.

  Catalog

  Beurs IMM Cologne Datum januari 2010 Beurs Maison & Objet Datum januari 2010

  Arle

  quin

  by Lo

  udor Design

  for Ligne

  Rosset

  Barbosso

  by Br

  am Bo

  o fo

  r Ind

  era

  Introductie Tok & Drop op Maison & Objet Cerruti Baleri presenteerde op de beurs Maison & Objet in Parijs twee nieuwe ontwerpen. Zowel de Tok van Benedetto Quaquaro, een modu-laire opgebouwde kast, als stoel Drop (foto) van Leonardo Perugi zijn volgens Cerruti Baleri van een schitterende eenvoud. Hoewel Cerruti Baleri in Nederland relatief onbekend is, tekende het label onder de naam Baleri Italia onder andere voor de doorbraak van Phillipe Starck en Luigi Baroli. En met succes. De Richard III van Starck heeft bijvoorbeeld in de eerste editie van onze Top100 gestaan en wordt beschouwd als een klassieker.

  Tok

  Drop

  Cerruti Baleri had de gehele stand in hal 7 ingeruimd voor de Tok en Drop. De Tok is een bijzondere kast die dankzij de opbouw in modules veel vrijheid in vorm laat bestaan. Maar het meest in het oog sprong toch wel de Drop van Leonard Perugi, die in de verte doet denken aan ontwerpen uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Cerruti spreekt ook van een archetypische interpretatie van oude Italiaanse designs. Inven-tief is het wel. Dankzij de vorm is de bank zomaar om te toveren in een stoel, zonder dat iets hoeft te worden vastgezet.

 • 14 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  IMM COLOGNE CATALOG

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 15

  IMM COLOGNE CATALOG

  MarvinBy Christophe Marchand

  Christophe Marchand kreeg de opdracht een relaxstoel te ontwerpen zonder dat die functie zichtbaar zou zijn. De Marvin is daarvan het resultaat. Via twee koorden kan de

  steun in de rug en voeten-steun worden bediend. Het patent is inmiddels aangevraagd.

  MilaBy Niels Bendtsen

  Lichtvoetige eetkamerstoel. Van welke kant je deze stoel ook bekijkt hij ziet er telkens weer anders uit. Dankzij nieuwe technieken is de stoel niet zwaarder dan 5 kilogram.

  610 eetkamerstoel

  610 eetkamerstoelBy Designbureau Renzler Jahnz

  De 610 is een stoel met een bijzondere constructie. De buizenconstructie zorgt voor holle en bolle lijnen. Over het gebogen buizengestel is een moderne, elastische spanstof getrokken.

  577 r

  elaxfau

  teuil

  Plura bank

  Amo modulaire bank

  De meubels van Rolf Benz kenmerken zich door een luxe uitstraling. Sinds 1964 werkt het bedrijf gestaag door aan de collectie die opvalt door het vele gebruik van leer..

  Plura bankBy Norbert Beck

  Een klassieker in de collectie van Rolf Benz. De Plura wordt aangemerkt als het logische vervolg op de Rolf Benz 2400. Dit inmiddels 20 jaar oude ontwerp werd toen al voorzien van onafhankelijk van elkaar 90 graden, draaibare zitgedeelten en een gentegreerde leuningfunctie. De Plura kan dat ook.

  577 relaxfauteuilBy Designbureau Schnabel, Schneider Industrial Design

  De 577 is het antwoord van de Rolf Benz op de steeds groter worden markt van relaxstoelen. Naast het comfort veel aandacht voor de de verdeling van de druk in de rug.

  Amo modulaire bankBy Norbert Beck

  De Rolf Benz AMO heeft alle kenmerken die bij het merk passen. Het leer in combinatie met de grote ronde vormen zorgt voor een klassiek luxueuze straling. Of zoals de makers het zelf zeggen: Hier ervaart men het hoogste zitcomfort van made by Rolf Benz en voelt men de spreek-woordelijke Rolf Benz liefde voor detail.

  Mila

  Ivy X

  S

  Deze in 1974 opgerichte meubelmaker heeft een sterk geloof in eigen ideen en technieken. De productiemethode waarbij de romp van een stoel of bank een jas aankreeg is daarvan een goed voorbeeld. Deze stoffeermethode wordt bij Montis nog steeds toegepast op veel van de modellen. Sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werkt Montis met verschillende externe designers samen.

  Ivy XS By Marie-Christine Dorner

  Het compacte zusje van de al eerder gelanceerde Ivy. Ontworpen vanuit de gedachte dat we steeds meer tijd aan tafel doorbrengen.

  EllaBy Niels Bendtsen

  De Ella is een stoel met geometrische gefaceerde zitschaal. De zitschaal is geheel polyurethaan gevormschuimd en heeft een bijzonder grote duur-zaamheid.

  Ella

  Marvin

  Rolf Benz Montis

 • 16 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  IMM COLOGNE CATALOG

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 17

  IMM COLOGNE CATALOG

  Deze eigenwijze meubelmaker uit Duitsland is al sinds 1954 actief en claimt alle producten ook in Duitsland te (laten) pro-duceren. Naar eigen zeggen is de sleutel tot succes te danken een aan paar simpele principes: Niet focussen op hypes, geloven in het eigen ontwerp, het creren van een eigen designtaal in combinatie met een bijna ouderwetse traditie van vakwerk ::

  Jalis By Jehs+Laub

  Na het succesvolle Cuvert uit 2008 ontwierp het duo uit Stuttgart dit keer de bank Jalis. Uitgangspunt voor de vorm was de basisvorm van een kussen. Het resultaat is niet alleen een bank die er relaxed uitziet maar het ook is.

  RawiBy Design Kleene & Assman

  Rawi is Arabisch voor verhalenverteller. En dat is precies waar de Rawi serie toe uit moet nodigen. Zowel de stoel als de sofa hebben comfort hoog in het vaandel staan. De rugleuning en zitting is verstalbaar en past zich aan het lichaam aan.

  YucaBy Studio Vertijet

  Van een afstandje lijkt het meer een sculptuur dan een stoel. In de traditie van de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwierp Studio Vertijet de Yuca voor COR.

  KelpBy COR/Karsten Weigel

  Kelp is het modulaire banksysteem van Cor. De serie bestaat al langer maar is dit jaar voorzien van een aantal vernieuwingen. Meest in het oogspringend is het verkorte zitvlak.

  Kelp

  Jalis

  Yuca

  Rawi

  COR

 • 18 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  MAISON & OBJET CATALOG

  maison & objet 2010 / imm cologne 2010 19

  MAISON & OBJET CATALOG

  ArlequinLoudor Design

  Stapelbare decoratieve fiberglass dozen: afgewerkt met vijftig lagen lak en met de hand gepolijst. Los te plaatsen of te stapelen tot een

  manshoge totem.

  ToursPascal Mourgue

  Een boekenkast als object: de Tours in vier hoogtes kan ook los

  geplaatst worden in de ruimte. Afgewerkt in zwart en wit, ebben-hout en gekleurde panelen. Hoogte varieert van 79 cm tot 226 cm.

  DesaPierre Charpin

  Tafellamp van mondgeblazen wit opaline glas met handvat van

  zwartgelakt staal. 70 centimeter hoog, met een doorsnede van 35,5 cm.

  Who said theres a crisis?, kopt Ligne Roset vol zelfvertrouwen in de brochure voor 2010. Een van de weinige Franse overgebleven zelfproducerende meubelhuizen, bestaat dit jaar 150 jaar en viert dat royaal met ruim zestig nieuwe ontwerpen in de stand van Maison & Objet. Het bedrijf is op dreef en werkt sa-men met gevestigde maar vooral goed gekozen opkomende ontwerpers als Inga Semp en Philippe Nigro. De nieuwe collectie is compleet: van karpetten, verlichting, tot banken, stoelen en tafels. Ligne Roset gooit hoge ogen met Nigros slimme vondst op een uitontwikkeld concept: de tafel. En met de frisse benade-ring en stoffering van de sofaserie Ruch van Semp. Ook bijzonder: de collectie bevat twee ontwerpen van de vorig jaar overleden ontwerper Pierre Paulin. Het Franse familiebedrijf met de vierde generatie aan het roer, broers Michel en Pierre, is nog steeds gevestigd naast de houtzagerij waar overgrootvader Antoine ooit begon. Van producent van houten on-derdelen en projectmeubilair ontwikkelde Ligne Roset zich tot ht Franse merk voor designmeubelen met een elegante tijdloosheid en een flinke vleug hip. www.ligne-roset.com ::

  RuchInga SempBankenserie van fijn houten, staalgesteund frame, bedekt met

  polyester quilt bekleding mogelijk in velours, wol, microfibre en

  leer. Verkrijbaar in compleet beklede versie, als one-arm sofa en als

  ottoman.

  AntigonePierre PaulinVerrassend strak en geometrisch ontwerp van Pierre Paulin, die bekend-

  staat om zijn kleurrijke popup-design. Koffietafel Antigone bestaat uit een

  beukenhouten basis, naturel of zwartgebeitst, met een glazen blad. Ook

  verkrijgbaar als eettafel.

  T.U.Philippe NigroVernieuwend tafelconcept, en verbluffend simpel. De losse poten van

  gevouwen staal, kunnen desgewenst bredere en dikkere bladen dragen.

  Bladen verkrijgbaar in wit, zwart en verschillende soorten houtfineer.

  HarryEric JourdanZitserie genspireerd op Engeland waar bolhoed en dreadlocks

  elkaar treffen, net als in het ontwerp Harry: even eigentijds als

  vertrouwd. Verkrijgbaar als fauteuil, loveseat en als ottoman met

  stiletto pootjes en buisframe onderstel.

  Arlequin

  Het gewone, dagelijkse leven interesseert me. Niet de luxe hotels Inga Semp

  Ligne Roset Tours

  Desa

  Antigone

  T.U.

  Harry

  Ruch

 • 20 maison & objet 2010 / imm cologne 2010

  onelaptopperchi ld

  give a laptop. change the world. laptop.org/XO