Den Oranje Courant 2015

12
Met heel veel plezier hebben wij alle voorbereidingen voor Koningsdag 2015 getroffen. Nadat in mei 2014 het thema ‘Flower Power’ werd gekozen sloegen onze enthousiaste gedachten op hol. Bloemenkransen, peacetekens, wijde pijpen, volks- wagenbusjes met bloemen. Wij denken dat we als Oranjevereniging weer een gezellige Koningsdag kunnen neerzetten maar met wat hulp zouden we heel erg blij zijn! U kunt zelf aange- ven waarmee u ons wil helpen. Denk hierbij aan de voorbereiding van het ontbijt, het opzetten van kramen, maar ook bijvoorbeeld met het zoeken naar sponsors. Als u enthousiast bent maar niet zoveel tijd heeft, kunt u natuurlijk ook uw hulp aanbieden voor alleen de lampion- nenoptocht, de seniorenmiddag of het zomeravondconcert. Misschien heeft u vernieuwende ideeen of heeft u ergens anders een leuke attraktie gezien die u graag in uw eigen dorp terug wil zien, meld het ons! Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofd- sponsor voor het Zomeravondconcert. Voor informatie kunt u ons mailen op [email protected] Wij wensen iedereen veel plezier met het lezen van deze Courant en zien u graag op een fleurige Konigsdag 2015. Den Oranje Courant programmaKraNt • oraNjevereNIgINg KoNINgIN WILHeLmINa mIjNsHeereNLaND • jaargaNg 2 27 aprIL 2015 • KoNINgsDag pagINa 3 VAN UW BURGEMEESTER pagINa 4 LAMPIONNEN- OPTOCHT pagINa 8 ZOMERAVOND- CONCERT pagINa 11 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF EEN GOED BEGIN... ...IS HET HALVE WERK! DORPSONTBIJT! U kunt weer ontbijtkaarten kopen bij PLUS Hans Bogaerts. De ontbijtkaarten kosten € 3,- p/p. Haal ze snel in huis! Er is in de sporthal plaats voor ruim 400 personen! vanaf zaterdag 4 april verkrijgbaar. (zie pagina 6 in deze krant voor het verkoopadres van ontbijtkaarten) HAAL SNEL UW KAARTEN IN HUIS! Bonte ochtend! Kijk snel op pagina 10! FLOWER POWER! pagINa 10 SENIOREN- MIDDAG Wees niet bang om je aan te melden. Het is heel gezellig en leuk om iets te doen voor je dorp! Voor meer info / aanmelden: [email protected] WIJ ZOEKEN NOG ENKELE ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS! GEEF JE OP! BEKNOPT PROGRAMMA KONINGSDAG 2015 09:15 uur: Verzamelen sporthal, start optocht 09:45 uur: Volkslied, vlag hijsen en aansluitend dorpsontbijt en Bonte ochtend 12:00 uur: spelen en attracties 13:00 uur: start vrijmarkt 15:30 uur: Truckersrit 18:00 uur: Einde Koningsdag INcLusIeF PROGRAMMA OVERZICHT KoNINgsDag 2015

description

Den Oranje Courant is een uitgave van Oranjevereniging Koningin Wilhelmina te Mijnsheerenland. Hierin treft u het programma van onze komende Koningsdag 2015 te Mijnsheerenland ( Locatie: Sporthal - Sportland )

Transcript of Den Oranje Courant 2015

Page 1: Den Oranje Courant 2015

D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5 | 1

Met heel veel plezier hebben wij alle voorbereidingen voor Koningsdag 2015 getroffen. Nadat in mei 2014 het thema ‘Flower Power’ werd gekozen sloegen onze enthousiaste gedachten op hol. Bloemenkransen, peacetekens, wijde pijpen, volks-wagenbusjes met bloemen.

Wij denken dat we als Oranjevereniging weer een gezellige Koningsdag kunnen neerzetten maar met wat hulp zouden we heel erg blij zijn! U kunt zelf aange-ven waarmee u ons wil helpen. Denk hierbij aan de voorbereiding van het ontbijt, het opzetten van kramen, maar ook bijvoorbeeld met het zoeken naar sponsors.

Als u enthousiast bent maar niet zoveel tijd heeft, kunt u natuurlijk ook uw hulp aanbieden voor alleen de lampion-nenoptocht, de seniorenmiddag of het zomeravondconcert. Misschien heeft u vernieuwende ideeen of heeft u ergens anders een leuke attraktie gezien die u graag in uw eigen dorp terug wil zien, meld het ons!

Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofd-sponsor voor het Zomeravondconcert. Voor informatie kunt u ons mailen op [email protected]

Wij wensen iedereen veel plezier met het lezen van deze Courant en zien u graag op een fleurige Konigsdag 2015.

Den Oranje Courantp r o g r a m m a K r a N t • o r a N j e v e r e N I g I N g K o N I N g I N W I L H e L m I N a m I j N s H e e r e N L a N D • j a a r g a N g 2

2 7 a p r I L 2 0 1 5 • K o N I N g s D a g

pagINa 3VAN UW BURGEMEESTER

pagINa 4LAMPIONNEN-OPTOCHT

pagINa 8ZOMERAVOND-CONCERT

pagINa 11INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

EEN GOED BEGIN... ...IS HET HALVE WERk!

DORPSONTBIJT! U kunt weer ontbijtkaarten kopen

bij PLUS Hans Bogaerts.De ontbijtkaarten kosten € 3,- p/p.

Haal ze snel in huis! Er is in de sporthal plaats voor ruim 400 personen!

vanaf zaterdag 4 april verkrijgbaar.

(zie pagina 6 in deze krant voor hetverkoopadres van ontbijtkaarten)

HAAL SNEL UWkAARTEN IN HUIS!

Bonteochtend!

Kijk snel op pagina 10!

FLOWER POWER!

pagINa 10SENIOREN-MIDDAG

Wees niet bang om je aan te melden. Het is heel

gezellig en leuk om iets te doen voor je dorp!

Voor meer info / aanmelden:[email protected]

WIJ ZOEkEN NOG ENkELE ENTHOUSIASTE

VRIJWILLIGERS!

GEEF JE OP!

BEkNOPT PROGRAMMA kONINGSDAG 2015

09:15 uur: Verzamelen sporthal, start optocht

09:45 uur: Volkslied, vlag hijsen en aansluitend dorpsontbijt en Bonte ochtend

12:00 uur: spelen en attracties 13:00 uur: start vrijmarkt15:30 uur: Truckersrit 18:00 uur: Einde Koningsdag

INcLusIeF PROGRAMMA OVERZICHT KoNINgsDag 2015

Page 2: Den Oranje Courant 2015

2 | D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5

Marcel de Kreek, voorzitter Oranjevereniging:

DE VRIJMARkT

VOORWOORD

”Flowerpower anno 2015”

Dit jaar zal onze jaarlijkse vrijmarkt in het teken staan van vrijheid, vriend-schap en gezelligheid. Lekker met elkaar slap ouwehoeren onder het genot van een hapje en drankje op de zweverige muziek van de jaren zestig.

Protestliederen over het moord-lustige kapitalisme die alleen maar aan zichzelf denkt, terwijl mensen juist zorgzaam en liefdevol met elkaar om moeten gaan. Vandaar dat het motto toentertijd was: make Love not War. Deze liederen kregen o.a. een podium op het Holland pop Festival in

Rotterdam en het Woodstockfestival in Amerika waar de festivalgangers op een harmonieuze wijze genoten van de inspirerende muziek. Die spirituele sfeer van toen zal zeker terug te vinden zijn op de vrijmarkt. Om die reden moet je niet gek opkijken als er opeens een “Koos Koets” of Armand achter de kraam te vinden is getooid met shawl en “shaggie” verhalen vertellend over deze geweldige tijd. Blijkt het je buurman te zijn, helemaal te wauh en peace man……….

Eens een hippie, altijd een hippie!

De vrijmarkt heeft natuurlijk als belangrijkste kenmerk: het verhandelen van allerlei producten; oud, nieuw, voor elk wat wils. Hergebruik was ook echt iets uit de stroming van deze jaren, waar men het een verspilling vond om

iets weg te gooien. Dus iedereen weer vele succes gewenst met het opruimen en uitzoeken van alle zooi (prachtige spullen) om er vervolgens weer iemand anders blij mee te maken.

Wij hopen dat iedereen er weer net zoveel plezier aan beleeft als wij.

MAKE LOVE NOT WAR!

Interesse in een kraam of GRATIS kleedje voor de kinderen van de basisschool? Mail naar [email protected]

2015 is het jaar waarin het allemaal om jullie draait, de Mesììrlanders!

Dus, beste dorpsgenoten, beste Mesììrlanders.

Terwijl het winterweer nog koud, nat en guur is, durft er nog niemand te denken aan warmere maanden. Inmiddels hebben wij onze eerste vergadering van dit jaar er al weer op zitten en schrijf ik dit voorwoord. Nog 3 maanden te gaan tot Koningsdag 2015.

Voorlopig zitten wij op donkere winter avonden te brainstormen om onze succesvolle evenementen steeds weer te kunnen verbeteren. De afgelopen tijd was dat 1 keer per maand, maar met Koningsdag in het vooruitzicht zien wij elkaar nu 2 keer per maand. gelukkig worden deze avonden verwarmd door gezelligheid, productiviteit en creativiteit van ons gezellige team.

Op 27 april vieren wij de verjaardag van ZKH Koning Willem-Alexander. en daar komen jullie in beeld. Ik hoop namelijk dat wij samen met jullie, de Mesììrlanders, een zonnige en feestelijke dag voor hem en zijn gezin

kunnen neerzetten. Uiteraard wens ik deze zonnige dag ook onszelf toe op het feestterrein bij de sporthal, waar wij weer een groots dorpsfeest zullen presenteren voor jong en oud.

Als bestuur organiseren wij met veel plezier deze Koningsdag. Maar ook de lampionnenoptocht, de seniorenmiddag en het zomeravondconcert. Het afgelopen jaar hebben wij zelfs sint-Nicolaas met zijn Zwarte Pieten mogen verwelkomen in ons dorp. Dit organiseren wij voor alle gezinnen, maar het is niet vanzelfsprekend. Ook jullie hulp is daarbij nodig. Meld je aan als vrijwilliger op onze facebook pagina of via [email protected]

Zo, ik heb mijn zegje weer gedaan. Nu is het aan ons team om het feestprogramma te laten draaien en is het uiteindelijk aan jullie om gehoor te geven en deze dag tot een succes te maken. Kom daarom naar de optocht en het dorpsontbijt, geniet ’s middags van ons grootse en zeer gezellige dorpsfeest, maak een praatje met die andere Mesììrlanders, of drink een glaasje met een oud klasgenoot, terwijl de kinderen kunnen genieten van de vele attracties.

Zo zien wij het graag. Zo zien wij jullie graag!

De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag moet altijd de ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied. Als u de Nederlandse vlag wilt uithangen, kunt u de dagen van de vlaginstructie volgen. Dit hoeft niet, u mag ook op andere dagen de vlag uithangen. Voor overheidsgebouwen is de vlaginstructie wel verplicht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘uitgebreid vlaggen’ UV en ‘beperkt vlag-gen’ BV.

Bij UV wordt de vlag uitgestoken van alle rijksgebouwen, zoals gebruikelijk is op Koningsdag. Bij BV hoeft de vlag alleen te worden uitgestoken van de hoofdgebouwen van de ministeries en die van instellingen als de Kamers der staten-generaal, de raad van state, de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman, het Kabinet van de Koning en de Hoge Raad der Nederlanden.

Dagen vlaginstructieDe vlaginstructie houdt in dat de Ne-derlandse vlag op rijksgebouwen wordt uitgehangen op de volgende dagen:

31 januari (1 februari) Verjaardag Prin-ses Beatrix BV

27 april (28 april) Verjaardag Koning Willem-Alexander BV

27 april (26 april) Koningsdag UV

4 mei Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang uv

5 mei Bevrijdingsdag UV

17 mei (18 mei) Verjaardag Koningin Máxima BVLaatste zaterdag in juni: veteranendag UV

15 augustus (16 augustus) Formeel einde Tweede Wereldoorlog UVDerde dinsdag van september: Prinsjes-dag (alleen in Den Haag) UV

7 december (8 december) Verjaardag Prinses Catharina-Amalia BV

15 december (16 december) Konink-rijksdag BV

als de dag waarop de vlag wordt uit-gestoken op een zondag of christelijke feestdag valt, geldt de datum tussen haakjes.

ROOD WIT BLAUW

Page 3: Den Oranje Courant 2015

D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5 | 3

Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed,

den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik

bouwen, Verlaat mij nimmermeer. Dat ik doch vroom mag blijven,

Uw dienaar t’aller stond, de tirannie verdrijven die mij

mijn hart doorwondt.

Dit jaar wordt voor het eerst op 27 april Koningsdag gevierd, de ver-jaardag van Koning Willem- Alexander. Koning Willem-Alexander geeft vanaf dit jaar een andere invulling aan Koningsdag: een bezoek aan één gemeente met een centrumfunctie. Als eerste is onze buurgemeente Dordrecht aan de beurt.

De Koning heeft aangegeven wat hij en Koningin Máxima belangrijk vinden aan Koningsdag. Zo wil het paar dat het feest zichtbaar is. ‘Een feest dat door mensen werkelijk kan worden meebeleefd.’ Het moet in het teken staan van ontmoeting en verbinding, zei de Koning in een toespraak. Het is een samenbindend feest.

Met alle onzekerheden in de maat-schappij om ons heen is het juist ook nu van groot belang ons samen te binden. De ramp met MH17 bracht ons als Nederlanders samen in een gezamenlijk gevoelde rouw. De brandhaarden in de wereld laten ons iedere avond in het journaal zien hoe ernstig de schade is als ‘samen’ afwezig is en partijen tegenoverelkaar staan.

Begin dit jaar voelden we allemaal even de angst toen terroristen in Parijs toesloegen. Maar als al deze vreselijke dingen ons iets leren, is het dat we samen moeten blijven leven, binden, samen staan we sterk. Dat geldt ook op de schaal van onze dorpen. En het is dan maar één dag in het jaar, maar de manier waarop Koningsdag in

onze gemeente wordt gevierd is een voorbeeld van ‘samen’. Hoe belangrijk dat is, hebben onze Oranjeverenigingen al jarenlang haarscherp aangevoeld.

De plaatselijke comités slagen er steeds weer in om een fantastisch programma in elkaar te zetten. Jong en oud, iedereen komt aan bod. De verbondenheid van de inwoners van onze mooie dorpen is op zo’n feestelijke dag bijna voelbaar. Ik ben daar als burgemeester trots op en wil een woord van dank uitspreken aan alle vrijwilligers die deze dag mogelijk maken.

Een week later is het tijd om te her-denken. op 4 mei worden de bijeenkomsten voor de Nationale Herdenking gehouden bij het monu-ment “Moeder” langs de provinciale weg in Heinenoord en op de oude begraafplaats in ’s-gravendeel. Dit jaar organiseert een werkgroep ook een bijeenkomst bij het monument voor de vliegenier jack Dawson green bij de (voormalige) Barendrechtse brug. Het is dit jaar immers een bijzonder jaar;70 jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog.

Ook zoveel jaar na de Tweede Wereld-oorlog blijft herdenken zinvol. stilstaan bij wat er kan gebeuren als democratie overgaat in dictatuur, militair geweld de overhand krijgt en vrijheid van meningsuiting wordt beknot. Dat zien we helaas ook in onze tijd nog in de wereld om ons heen. Om daar bij stil te staan en dankbaar te zijn voor het

feit dat wij in vrijheid leven, is van alle tijden en voor alle generaties. Een dag daarna vieren we op 5 mei onze bevrijding. Vieren en herdenken, ze horen bij elkaar, zijn onlosmakelijk verbonden. In Binnenmaas doen we beiden, dankzij en met dank aan de betrokken inwoners van al onze dorpen. De Oranjeverenigingen van ’s-gravendeel, Westmaas en Heinenoord organiseren verschillende activiteiten tijdens Bevrijdingsdag die toegankelijk zijn voor alle inwoners van Binnenmaas.

Mr. drs. A.J. Borgdorff,Burgemeester van Binnenmaas

Wilhelmus van Nassouwe

VAN UW BURGEMEESTER

RIOTECH BV • Deventerseweg 47 • 2994 LE Barendrechttel.0180 - 654266 • fax 0180 - 654476 • E-mail: [email protected]

AFSCHEIDINGSTECHNIEK

• Olie- benzineafscheiders (klasse l & ll)• Vetafscheiders• Lamellenafscheiders• Bypassafscheiders• Septic tanks• Zetmeelafscheiders• Slibvangputten

AFWATERINGSTECHNIEK

WIJ ZOEkEN NOG ENkELE ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS! [email protected]

A. van Hobokenstraat 33161 KR Rhoon 010 - 501 46 97

[email protected]

Page 4: Den Oranje Courant 2015

4 | D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5

Van der LindenDe Echte Bakker

Voor uw dagelijkseverse broodspecialiteiten

en gebak.

Westmaas:Breestraat 18, (0186) 57 14 19

Oud-Beijerland:Winkelcentrum “Beijershof” 11, (0186) 61 83 48

Mijnsheerenland:Wilhelminastraat 20, (0186)60 42 69

Uw Echte Bakker

Wenst u een heerlijke

Koningsdag!

Aangekomen bij de kerk staan er wat mensen, groot en klein, maar echt veel zijn het er nog niet. Een oma met haar kleinzoon, twee vriendinnetjes, een jongetje op zijn step. De altijd goedgemutste mensen van dweilorkest ‘Bar Gebeure’ zijn aan het inspelen. Ondertussen maak ik wat foto’s. Het is fris en het waait, maar het is droog!

om 18:30 gaat de optocht beginnen. In die tien minuten tijd dat ik stond te fotograferen is er een behoorlijke groep enthousiaste mensen ontstaan! Kinderen lopen trots met hun lampion en ouders kletsen bij. Aangekomen bij het ‘rondje’ Burgemeester de Jongplein stap ik uit de stoet om alvast naar de tennisvereniging te lopen waar de geur van chocolademelk en punch me tegemoet komt.

Na een tijdje komt de stoet het park in. De jonge dames die vanavond helpen met stroopwafels uitdelen staan te popelen. “Mogen we al?” Iedereen wordt getrakteerd op wat lekkers en is klaar voor het vuurwerk, maar eerst worden de winnaars van de lampionnenoptocht bekend gemaakt. Lieve Dekker en Tibbe Peil, gefeliciteerd met jullie prijs! sommige kindertjes staan met hun handjes tegen hun oren als het vuurwerk gaat beginnen, maar één ding is zeker, iedereen geniet!

PLUS Hans Bogaerts die zakjes met lekkers heeft geschonken, Fabienne v.d. Valk, die al deze zakjes alleen heeft gevuld!, de punch die we hebben gekregen van Wijnhuis Den Toom, het gebruik maken van de keuken van Tennisclub De Binnenmaas,

de hulp van de ‘stroopwafelmeisjes’ en natuurlijk de mensen van de oranjevereniging zelf. Ik geloof dat we mogen zeggen dat het eerste evenement van 2015 zeer geslaagd was!

LAMPIONNENOPTOCHT 2015

Wij wensen u een zonnige Koningsdag!

Page 5: Den Oranje Courant 2015

D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5 | 5

VISWIJVENkOOR SOOTJEVISCHHet gebeurt wel vaker, zo’n grapje. Het is 1997. De dorpshuisbeheerder viert zijn 50ste verjaardag. De dienstdoende dames besluiten om zelf ook een stukje op te voeren.De dames verkleden zich met schorten, papieren mutsen en wat keukengerei, breken in in het programma van shantykoor Het Kraaiennest en presenteren zich als “viswijvenkoor”. Zonder oefening vooraf uiteraard, maar dankzij veelvuldig meezingen met “de shanties” wordt dit een geslaagd optreden, zo zeer zelfs, dat de dames na afloop besluiten door te gaan. Er volgt een oprichtingsvergadering, een ledenwerving, een repertoirebespreking enz., een naam wordt verzonnen en dan maar oefenen. en dan is het er : “vIsWIjveNKoor sootjevIscH”

Ons repertoire bestaat voor het grootste gedeelte uit liedjes over de zee en traditionele oud Hollandse liedjes. De

liedjes worden in een meerstemmige zetting gezongen waardoor het geheel goed in het gehoor ligt. De “viswijven” zijn daarbij veelal gekleed in originele kleurige klederdracht afkomstig uit diverse vissersplaatsen.Tijdens het zingen worden wij instrumentaal begeleid door een Combo bestaande uit 5 dames en onder leiding van een man aan de bas: Wim van Oostrom.

Met steun van onze dirigent Willem Blonk en met prachtige arrangementen geschreven door Martien van Oostrom, (toetsenist van Pater Moeskroen) is er weer een prachtige inmiddels 4e cD ontstaan die we op 2 maart 2014 tijdens onze viswijven thuis dag hebben gepresenteerd.

Wij gaan diverse liedjes voor jullie zingen op zaterdag 18 april 2015 tijdens de seniorenmiddag.

Dit jaar zijn er voor de organisatie van de seniorenmiddag wat dingen veranderd!!

De belangrijkste verandering is de locatie. Omdat het dorpshuis Concordia in Westmaas gesloopt is, zijn wij uitgeweken naar de feestzaal in de Koningshoeve. Ook hebben wij de aanvangstijd een half uurtje vervroegd naar 13:30 uur. De laatste verandering is het koor dat voor ons zal gaan optreden.

De besturen van de Oranjeverenigingen uit Westmaas en Mijnsheerenland zijn erg blij dat het viswijvenkoor “sootjevisch” uit Zevenhuizen op onze jaarlijkse seniorenmiddag wil komen optreden.

Bij binnenkomst ontvangt u een bakkie koffie met iets lekkers erbij van Bakker vd Linden. en ook in de pauze krijgt u nog een consumptie aangeboden door de beide Oranjeverenigingen. Na de pauze worden er enkele rondes Bingo gedraaid met leuke prijzen.

SENIORENMIDDAG 18 APRIL

Locatie: De Koningshoeve,

Botweg 1b, 3286 LB

Klaaswaal, 0186-579397

Zaal open: 13:15 uur

Aanvang: 13:30 uur

Toegang: gratis

Einde: ±16:30 uur

Bij de Koningshoeve is er

ruime parkeergelegenheid en

een lift naar de feestzaal op

de eerste verdieping.

Page 6: Den Oranje Courant 2015

6 | D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5

Om 09:15 uur zal Koningsdag begin-nen en vertrekt de Flower-power-optocht vanaf de sporthal. Onder muzikale begeleiding van drumfanfare oranje garde maken we een wan-deling om weer te eindigen bij het feestterrein bij sporthal sportland. De optocht zal weer als een lange en vrolijke stoet door het dorp trekken en

tijdens de route zullen vele mensennog aansluiten. Wij hopen dat alle kinderen en natuurlijk ook de ouders

verkleed willen mee lopen. Voor de mooist verklede kinderen is er een prijs te winnen.

Bij aankomst op het feestterrein zal om 09:45 uur door Oranje garde, sa-men met het fanfareorkest Da Capo, het Wilhelmus worden gespeeld en door de scouting Lodewijk van praet-

groep de Nederlandse vlag worden gehesen. (In deze oranje courant kun je op pagina 3 de tekst van het volkslied vinden. Je kunt nu alvast oefenen!) Aansluitend begint het oude vertrouwde dorpsontbijt in de mooi aangeklede sporthal!

Ook dit jaar zal er weer een heerlijk ontbijt worden geserveerd aan jong en oud. Zorg dat de toegangskaarten snel in huis zijn. Op = op!

Na het ontbijt zal de Bonte Ochtend beginnen. Kom allemaal kijken en moedig deze kanjers aan! In de pauze van de Bonte Ochtend zullen de win-naars van de optocht bekend worden gemaakt!

Programma

a

OOk DEZE SPONSORS WILLEN

Dmg accountancyeuser speciaal transport Heinenoord

Wijnhuis den Toom

09:15 UUR‘FLOWER POWER’OPTOCHT

09:45 UURVOLkSLIED EN VLAG HIJSEN

10:00 UURDORPSONTBIJT ENBONTE OCHTEND

12:30 UURSPELEN EN ATTRACTIES

Voor uw dagelijkseverse broodspecialiteiten

en gebak.

Westmaas:Breestraat 18, (0186) 57 14 19

Oud-Beijerland:Winkelcentrum “Beijershof” 11, (0186) 61 83 48

Mijnsheerenland:Wilhelminastraat 20, (0186)60 42 69

Uw Echte Bakker

Wenst u een heerlijke

Koninginnedag!

Ontbijtkaarten zijn verkrijgbaar bij PLUS Hans Bogaerts.

De kaarten voor het ontbijt kosten € 3,- p/p. Haal ze snel

in huis! Er is in de sporthal plaats voor ruim 400 personen! Vanaf zaterdag 4 april verkrijgbaar.

Adres:Wilhelminastraat 1,

Mijnsheerenland Tel. 0186-601356

Catering

Partyservice

Verhuur

Time~Out Catering & VerhuurBoonsweg 433274 LH Heinenoord

Tel. 0900-2020791 (10 cent per minuut)[email protected]

Time-out

regelt

het!

We zien u graag bij

U kunt uw afspraak ook plannen via

www.ingrids.nl

of

www.beautybyesmee.nl

0186-603637

Kapsalon & Schoonheidssalon te

Mijnsheerenland

Page 7: Den Oranje Courant 2015

D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5 | 7

Restaurant BinnenmaasKloosterboer

Anonieme sponsors

KoningsdagRond het middaguur zullen ook de horecagelegenheden geopend worden en kunt u de hele dag terecht om iets lekkers te eten of te drinken.

Vanaf 12:30 uur zal het terrein vol staan met spelen en attracties voor jong en oud. Vervolgens zullen vanaf 13:00 uur alle kramen ingericht zijn voor de Vrijmarkt! Ook dit jaar kan er weer van alles worden uitgestald. Wil jij ook iets speciaals onder de aan-

dacht brengen, iets verkopen of een kunst vertonen? Kijk op pagina 2 hoe je een kraam kunt bestellen!

Rond 15:30 uur zal je ze waarschijnlijk al van verre aan horen komen. Het getoeter van de Hoeksche Waardse Truckers! Ze zullen het dorp via de

Hoflaan in komen rijden en zullen ui-teraard langs de sporthal rijden waar u naar ze kunt zwaaien.

Natuurlijk zal er de hele dag vrolijke muziek over het terrein klinken. Blijf dus lekker hangen met een drankje en geniet van de Oranjesfeer en het heuse dorpsgevoel!

Omstreeks 18:00 uur zal het feest ten einde zijn. Wij hopen dat iedereen voldaan weer naar huis terugkeert en een dag vol lol, gezelligheid en lek-kernijen heeft beleeft. Alvast heel veel plezier!

13:00 UURVRIJMARkT

15:30 UURTRUCkERSRIT

18:00 UUREINDE FEEST

WIJ HARTELIJk BEDANkEN!

Restaurant & Partycentrum

’t STAMMINEEKEHeet u van harte welkom in haar

vernieuwde à la carte restaurant en serre!

In ’t STAMMINEEKE

kunt u terecht voor:

• Bruiloften(Of het nou om een intiem huwelijksfeest gaat of voor een spetterend trouwfeest voor 350 personen)

• Verjaardagsfeesten

• Recepties

• High-tea

• Diner dansant

• Etc. etc.• Etc. etc.Brabersweg 10 • 3271 LD Mijnsheerenland • Tel. 0186 - 613061

www.stammineeke.nlOpeningstijden: Maandag: vanaf 16.00 uur geopend. Dinsdag: gesloten

Woensdag t/m. zondag: geopend vanaf 11.00 uur

Paasbrunch zondag 5 april

• Moederdagbrunch zondag 10 mei• Vaderdagbrunch zondag 21 juni• Mosselavond zaterdag 26 september

met levende muziek

Restaurant & Partycentrum

’t STAMMINEEKEHeet u van harte welkom in haar

vernieuwde à la carte restaurant en serre!

In ’t STAMMINEEKE

kunt u terecht voor:

• Bruiloften(Of het nou om een intiem huwelijksfeest gaat of voor een spetterend trouwfeest voor 350 personen)

• Verjaardagsfeesten

• Recepties

• High-tea

• Diner dansant

• Etc. etc.• Etc. etc.Brabersweg 10 • 3271 LD Mijnsheerenland • Tel. 0186 - 613061

www.stammineeke.nlOpeningstijden: Maandag: vanaf 16.00 uur geopend. Dinsdag: gesloten

Woensdag t/m. zondag: geopend vanaf 11.00 uur

Paasbrunch zondag 5 april

• Moederdagbrunch zondag 10 mei• Vaderdagbrunch zondag 21 juni• Mosselavond zaterdag 26 september

met levende muziek

Restaurant & Partycentrum

’t STAMMINEEKEHeet u van harte welkom in haar

vernieuwde à la carte restaurant en serre!

In ’t STAMMINEEKE

kunt u terecht voor:

• Bruiloften(Of het nou om een intiem huwelijksfeest gaat of voor een spetterend trouwfeest voor 350 personen)

• Verjaardagsfeesten

• Recepties

• High-tea

• Diner dansant

• Etc. etc.• Etc. etc.Brabersweg 10 • 3271 LD Mijnsheerenland • Tel. 0186 - 613061

www.stammineeke.nlOpeningstijden: Maandag: vanaf 16.00 uur geopend. Dinsdag: gesloten

Woensdag t/m. zondag: geopend vanaf 11.00 uur

Paasbrunch zondag 5 april

• Moederdagbrunch zondag 10 mei• Vaderdagbrunch zondag 21 juni• Mosselavond zaterdag 26 september

met levende muziek

Restaurant & Partycentrum

’t STAMMINEEKEHeet u van harte welkom in haar

vernieuwde à la carte restaurant en serre!

In ’t STAMMINEEKE

kunt u terecht voor:

• Bruiloften(Of het nou om een intiem huwelijksfeest gaat of voor een spetterend trouwfeest voor 350 personen)

• Verjaardagsfeesten

• Recepties

• High-tea

• Diner dansant

• Etc. etc.• Etc. etc.Brabersweg 10 • 3271 LD Mijnsheerenland • Tel. 0186 - 613061

www.stammineeke.nlOpeningstijden: Maandag: vanaf 16.00 uur geopend. Dinsdag: gesloten

Woensdag t/m. zondag: geopend vanaf 11.00 uur

Paasbrunch zondag 5 april

• Moederdagbrunch zondag 10 mei• Vaderdagbrunch zondag 21 juni• Mosselavond zaterdag 26 september

met levende muziek

Maria-An de Jongdiëtist, paramedisch Ook op Facebook te vinden!

Lichaamsanalyse op afspraak.Kerkplein 1, Mijnsheerenland.

Telefoon: 0186-605360E-mail: [email protected]

Website: www.dietist-patt.nl

Page 8: Den Oranje Courant 2015

8 | D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5

CV ONDERHOUD | CV WERKZAAMHEDENLOODGIETERSWERK | BADKAMERS | SPECIALE PRODUCTEN

Kwaliteit en betrouwbaarheidstaan bij ons hoog in het vaandel!

Installatiebedrijf D.A. Vermaas | Aston Martinlaan 18G | 3261 NB Oud-BeijerlandTelefoon: +31 (0) 186 60 23 75 | E-mail: [email protected]

www.davermaas.nlWij wensen u een fijne Koningsdag!

We zijn vanaf eind oktober alweer begonnen met voorbereidingen voor 24e truckersrit.

Achter de schermen wordt er alweer druk vergaderd om alle vergunningen rond te krijgen, er wordt bij de bedrijven en winkels langs gegaan of ze wederom weer mee willen doen met de sponsoring van deze dag. Het bestuur stelt weer alles in het werk om er een leuke dag van te maken.

Dus ook dit jaar gaan we weer met zo’n 125 gave vrachtwagens, touringcars en busjes met toeters voor een spektakel zorgen, voor zowel de deelnemers als voor de mensen langs de kant.

De doortocht in Mijnsheerenland is omstreeks 15:30 uur, komende vanaf Maasdam, de Vrouwehuisjesweg, Wintersweg en de Romeinseweg. Dan de bebouwde kom in, de Hoflaan, Wilhelminastraat en de Raadhuislaan op. Daarna links af naar de Laan van Westmolen om vervolgens door te rijden naar Westmaas.

Via deze weg willen wij als Bestuur iedereen bedanken die deze dag weer mogelijk hebben gemaakt. We wensen iedereen een fantastische rit en dag toe.

Het bestuur van stichting De Hoeksche Waardse Truckers.

[email protected]

TRUCkERSRIT 2015

West Voorstraat 28, 3262 JP Oud-Beijerlandemail: [email protected], tel.: 0186-627851, fax: 0186-626239

Contactpersoon: mr. Dick van Horssen

Bouwplan? Haalbaarheid? Vergunning? Bezwaar of beroep? Overlast van bouwplannen? Planschade? bestemmingsplan? Ruimtelijke onderbouwing?

R3advies biedt dé oplossing!

www.r3advies.nl

Zorg met liefdevoor het leven.

T+31(0)78 205 02 20www.kraamzorgmadelief.nl

Page 9: Den Oranje Courant 2015

D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5 | 9

BESTRATINGEN, GROND- EN RIOLERINGSWERKEN

Nijverheidsweg 30 | 3274 KJ Heinenoord | Telefoon 0186-605100 | Fax 0186-605101E-mail: [email protected] | internet: www.bergwestmaas.nl

VAKMANSCHAP SINDS 1941!

Op woensdagavond 01 juli 2015 organiseren wij weer het jaarlijks zomeravondconcert. Het concert zal traditioneel worden verzorgd door het Binnenmaas Fanfare Orkest Da Capo.

Dit orkest is het gezelligste fanfare-orkest in de Hoeksche Waard. Vanuit hun thuisbasis in Heinenoord werken zij elke week aan uiteenlopende muziekstukken en stijlen. Dit alles met één doel voor ogen: muziek maken die je raakt!

Onder leiding van Jos den Boer wordt gestreefd naar muziek maken op niveau.

Het repertoire is veelzijdig, van mars tot musical, van klassiek tot pop en natuurlijk ook eigentijdse composities!

Kortom: Da Capo is een veelzijdige en muzikaal fanatieke vereniging!!

om 19:30 uur zullen zij op het Burgemeester de Jongplein haar vrolijke klanken laten horen. Iedereen is van harte welkom op dit gratis concert, waarbij er ruim voldoende zitplaatsen zullen zijn. Natuurlijk zullen er ook mensen zijn die gezellig bij elkaar willen blijven staan om samen te luisteren naar het concert.

Wij hopen dat de bewoners van het Burgemeester de Jongplein zullen genieten van een mooi optreden voor eigen deur!

Door medewerking van diverse sponsors kan de Oranjevereniging weer een compleet verzorgd concert aanbieden, met fijne muziek, een kopje

koffie met iets lekkers erbij en natuurlijk voor de liefhebbers na afloop een glaasje oranjebitter.

ZOMERAVONDCONCERT, VOOR JONG EN OUD

Onze trouwe sponsoren zijn - AB Bloemsierkunst - Echte Bakker van der Linden - plusmarkt Hans Bogaerts - time-out Catering & Verhuur - Van Zetten Hefbruggen.

WIJ ZOEkEN NOG ENkELE ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS! [email protected]

Kantoor Mijnsheerenland:Vorderban 1, 3271 DA Mijnsheerenland

T 0186 - 601222 F 0186 - 603454

Kantoor ‘s Gravendeel:Smidsweg 31, 3295 BT ‘s Gravendeel

T 078 - 673 44 11 F 078 - 673 47 74

U bent welkom in onze showroom!iedere vrijdag van 9.00 tot 16.00 uurop zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur

of na afspraak

Westdijk 9c, 3271 LL Mijnsheerenland Tel. 0186-601788, [email protected]

VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP.o.a. keukens | badkamers | vloeren | schouwen | tafels

G.C. ESSEBOOMONDERHOUD EN TIMMERWERK

Molenvlietlaan 71 • 3271 BL Mijnsheerenlandtelefoon: 0186-603159 • fax: 0186-845908 • E-mail: [email protected]

Ambachtelijk maatwerk?Bel Esseboom!

Page 10: Den Oranje Courant 2015

1 0 | D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5

Beste jongens en meisjes van de basisscholen uit Mijnsheerenland, Ook dit jaar geven wij jullie weer een kans op Koningsdag je talenten te laten zien op het podium van sportland. Wij nodigen jullie hierbij dan ook graag uit mee te doen aan dit grote festijn wat plaatsvindt na het gezellige dorpsontbijt. Lees een mooi gedicht voor, speel een mooi muziekstuk op je viool, kom met je vriendinnen een leuke dans laten zien, of stel met je vrienden een boyband samen, alles mag en alles kan.

Dit jaar zijn er geen voorrondes, iedereen die zich inschrijft mag meedoen. Er is een vakkundige jury

aanwezig die een keuze zal maken wie de uiteindelijke winnaars worden en met de bekers naar huis gaan, uiteraard is er voor iedereen die meedoet een leuk aandenken. Deze Bonte Ochtend is misschien wel het begin van een carrière waar je altijd van hebt gedroomd, dus schrijf je in en doe mee!

Alle kinderen van de basisscholen uit groep 1 t/m 8 kunnen meedoen, dus begin alvast met instuderen van je act en verras het publiek met een geweldig optreden. We zien de inschrijfformulieren, die worden uitgedeeld op de basisscholen, graag tegemoet. graag tot ziens op de Bonte ochtend.

BONTE OCHTEND!

Sterk in voorbehandeling enconservering van staalconstructies

www.vanderende.nl

Wij wensen u een fijne

Koningsdag toe!

O.a. gespecialiseerd in bruggen, sluizen, hoogspanningsconstructies, technische installaties op raffinaderijen en in chemische fabrieken.

Zwolseweg 62 | 2994 LB Barendrecht | tel. 010 -47 211 88 | E-mail: [email protected]

Biezepol wenst u een

fijne Koningsdag!

Op 22 november vorig jaar stonden de kinderen al heel vroeg klaar.

Want wat was er aan de hand Sinterklaas kwam naar Mijnsheerenland.

De Oranjevereniging had naar Madrid gebeld en bij Sinterklaas ook flink wat Zwarte Pieten besteld.

Buiten de Pastorije stonden heel veel kinderen maar de kou kon hen niet hinderen.

Iedereen was verrast bij de ‘meet and greet’ met Sinterklaas en Zwarte Piet.

Page 11: Den Oranje Courant 2015

D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5 | 11

4 mei - 5 mei, 1945 - 2015, 70 jaar herdenken en vieren

Wie herdenken we? Tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar vrijwel alle landen in de wereld bij betrokken waren, kwamen naast militairen voor het eerst ook grote aantallen burgers om. In Nederland herdenken we op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereld-oorlog.

Velen zijn omgekomen omdat zij in verzet kwamen of stierven door oorlogsgeweld of uitputting, zowel in europa als in Zuidoost-azië. maar bovenal kwamen tallozen om het leven door doelbewuste en systematische vervolging en moord. Onder hen Joden, sinti en roma en andere groepen die de nazi’s als minderwaardig beschouwden.

sinds 1961 herdenken we op 4 mei ook de Nederlandse slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Wat vieren we? Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

HERDENkING GEVALLENENBij het monument ’Moeder’ langs de N217, zal Oranjevereniging ‘Neder-land en Oranje’ uit Heinenoord, de jaarlijkse dodenherdenking organise-ren. Elk jaar op 4 mei gedenkt Neder-land, de burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Ook Oranjevereniging Koningin Wil-helmina vindt het belangrijk om haar

respect te tonen. Daarom zal er ook dit jaar weer een delegatie van ons bestuur aanwezig zijn. Wanneer u ook uw respect wil tonen, wees dan welkom op deze herdenking, vooral ook de kinde-ren. Door kinderen al jong bewust te maken van de gevolgen van geweld in de wereld kunnen wij bijdragen aan een meer vreedzame wereld, met waarden en normen, respect voor leven en vrede.

70 JAAR HERDENkEN - VRIJHEID

SHOP ONLINE WWW.GENTLEMENMODE.NL Oost-Voorstraat 4-6 | 3262 JE Oud-Beijerland | www.facebook.com/Gentlemenmode

Page 12: Den Oranje Courant 2015

INCASSO MACHTIGING Doorlopende Machtiging A (Algemeen)

Ondergetekende :

Naam en Voorletters :

Adres :

Postcode en Plaats :

(Post)Bankrekeningnummer :

Naam Bank :

verleent hierbij tot wederopzegging machtiging aan Oranjevereniging Koningin WilhelminaMijnsheerenland, houder van bankrekening NL02RABO0369904184, om van zijn/haar bovengoemde reke-ning jaarlijks een bedrag van EUR 15,- wegens donatie aan de vereniging af te schrijven.

Het is ondergetekende bekend dat hij/zij een verzoek tot terugboeking van de afschrijving tot zijn/haar bank moet richten, binnen een maand na deze afschrijving.

Datum: Handtekening:

* Om de autOmatische Overschrijving middeLs deZe incassO machtiging stOp te Zetten, kunt u aLtijd een schrifteLijk verZOek bij de vereni-

ging in dienen vOOr de 1e OktOber van een kaLenderjaar. uw verZOek wOrdt dan sneL en cOrrect verwerkt. prettig geregeLd!

Wij zijn een klein groepje enthousiaste vrijwilligers die graag leuke evenemen-ten organiseren in hun vrije tijd. Maar wij hebben echt hulp nodig om dit te blijven doen. Zo zijn wij dringend op zoek naar iemand voor het secretariaat, want dit is nu een dubbel functie binnen ons bestuur. Ook tijdens de opbouw en het opruimen hebben wij jullie nodig. Dit komt helaas na menig oproepen nog steeds neer op dezelfde mensen. En laten we eerlijk zijn, dat komt ons plezier en het gevoel van waardering niet ten goede. Meld je aan als vrijwilli-ger op onze facebook pagina of via [email protected]

Met een richtbedrag van €15, per gezin vragen wij jullie financiële ondersteuning. Het is vrij simpel. Want zonder geld, waarbij ieder bedrag welkom is, kunnen wij niks meer organiseren. En dat zou toch zonde zijn na al die gezelligheid die we met elkaar gehad hebben?

1 2 | D e N o r a N j e c o u r a N t • K o N I N g s D a g 2 0 1 5

NOG GEEN DONATEUR? LEVER EEN MACHTIGINGIN BIJ DE ORANJEVERENIGING! Oranjevereniging Koningin Wilhelmina Mijnsheerenland

Postbus 5549, 3270 AA Mijnsheerenland

Vrijwillig doneren middels

een overschrijving mag

natuurlijk ook!

WIE HELPT ONS MEE?

Beste Dorpsbewoners, Meldt je nu aan voor de nieuwsbrief van Oranjevereniging Mijnsheerenland.

Aanmelden kan via www. oranjeverenigingmijnsheerenland.nl Deze nieuwsbrief vind je een aantal keer per jaar terug in je mailbox. In de nieuwsbrief vind je meer informatie over onze activiteiten, welke over het gehele jaar plaatsvinden. Meld je dus vandaag nog aan! Natuurlijk zijn we ook nog steeds te vinden op facebook.

AANMELEN VOOR DE NIEUWSBRIEF!

www.schildersbedrijfverhoeff.nl

Ambachtelijk kleuren en beschermen van oude en nieuwe objecten met degelijk

advies over kleuren en materiaal.

Oranjevereniging Koningin Wilhelmina Mijnsheerenland

Den Oranje Courant is gemaakt door vrijwilligers van

de Oranjevereniging en is gedrukt door Hoekstra krantendruk.