Debic Bakkerij Magazine 1

download Debic Bakkerij Magazine 1

of 16

 • date post

  25-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  235
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Debic Bakkerij Magazine 1

Transcript of Debic Bakkerij Magazine 1

 • magazineDebic Bakkerij

  Smaakmakend voor bakkers - patissiers | oktober 20083

  EindejaarsspecialFeestelijk eindejaarsgebakVoor extra verkoop en succes

  Uitzonderlijke ronde tafelToonaangevende winkelmanagers aan het woord

  Jan SpegelaereHet geheim van Brugge

  Filip StuckensPassie voor patisserie

 • 2 | Debic magazine 3 Debic magazine 3 | 3

  Voor de winter komt de herfst!

  Beste collega,

  Ook al in volle voorbereiding voor de nakende eindejaarsdrukte? Sinterklaas,Kerstmis, oud en nieuw, het zijn d topdagen voor elke bakker. Maar misschien zit ook u dit jaar met de nodige vragen omtrent de feest periode? Logisch. In deze tijden van dalende koopkracht is het voor iedereen moeilijk in te schatten wat de klant bereid is te spenderen aan ijstaarten, kerst-stronken, gebakjes enz. Anderzijds kan de huidige malaise misschien juist perfect in onze kaart spelen? Want wie weet besluiten de klanten massaal om dit jaar de eindejaarsevenementen thuis en in familie- of vriendenkring te vieren. En aangezien elk feest bij de bakker begint

  Heerlijke herfstOp tijd beginnen aan de voorbereidingen is inderdaad de boodschap. Maar laten we, tussen alle kerst- en nieuwjaarsrecepten, feestdecoraties en luxueuze verpakkingen door, het lopende najaar niet vergeten. December is voor uw klanten nog veraf en ze willen in die lange tussenperiode ook graag verwend worden. Zelfs met een beperkter budget. Met enkele speciale lekkernijen in de buurt van de kassa speelt u daar perfect op in (zeker als er een sympathiek prijskaartje aan vasthangt). Een beperkt koekjesassortiment bijvoorbeeld in een artisanale verpakking. Of heerlijke, verse truffels. Allemaal makkelijk te bereiden, relatief goed houdbaar n met een interessante marge.

  Tips van en voor de professionalTijdens het derde Ronde Tafelgesprek van Debic maakten enkele toonaangevende winkelmanagers ons weeral een stuk wijzer. De gezellige bakkerinnetjes van vroeger zijn niet meer. Vandaag moet je, naast mtier vooral ook grote oren en ogen hebben. Het zijn d voorwaarden voor een goed draaiende bakkerij. We spitsten onze oren alvast en noteerden voor u vlijtig alle tips die deze professionals vanuit hun jarenlange ervaring met ons wilden delen.

  Suggesties uit ons atelierTot slot laten we u in deze editie graag ook even watertanden bij de najaarscollectie uit het Debic-atelier. Nog een klein vleugje vakantiegevoel, vertaald in heerlijke gebakjes en dessertjes Iemand iets op tegen?

  Beste collega, laat ons samen de aanloop nemen naar december!En vergeet niet: elk feest begint bij de bakker

  Veel leesgenot, in naam van het hele Debic team.

  Bruno Van VaerenberghChef-patissier Debic

  PS. We kijken opnieuw uit naar uw mening, opmerkingen en suggesties. Laat het ons weten op info.be@debic.com

 • In dit nummer

  Colofon Uitgave van Friesland Foods ProfessionalGrote Baan 34, 3560 Lummen tel. 013 310 524Redactie: Bruno Van Vaerenbergh, Marco van den Ouden, Katia OpdebeeckFotografi e: Kasper van t HoffRecepten: Filip Stuckens, Jan Spegelaere, Bruno Van VaerenberghOntwerp en realisatie: IOTTA Communications Copyright 2008Niets uit deze opgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden overgenomen.

  www.debic.com

  8 1824 28

  6 Nieuwsfl ash Inspiratie en motivatie in bakkersland

  8 De Ronde Tafel Vijf dames hebben aandacht voor de winkel, de klanten, het personeel en de toekomst

  1 2 Debic Collectie Accent Murcia Thymus Kerstgratin

  18 Visite & Creatie Filip Stuckens (Aalst) Al 15 jaar pure passie voor patisserie

  22 Debic Desserten Prima (aan)vulling in de bakkerij

  24 Boterpartner Jan Spegelaere Het best bewaarde geheim van Brugge

  28 I love technics Glaages, ganache en gelei deel 2

  30 Partners in de kijker Jean-Louis Varlet - sales promotor Debic Herman Van Dender - Mister Coupe du Monde

  4 | Debic magazine 3 Debic magazine 3 | 5

 • 6 | Debic magazine 3 Debic magazine 3 | 7

  Nieuwsflash

  EindejaarsinspiratieVan 6 tot en met 15 oktober gaf Debic demonstraties in het hele land, in samenwerking met Cointreau, Boiron, Bruyerre en Ranson. Daarbij kregen de deelnemers interessante inspiratie voor het eindejaar voorgeschoteld, zoals entremets en eindejaarsbches. Godelieve De Vliegere, de chef-patissier van Maison Wittamer en de drijvende kracht achter de najaarsdemonstraties, bewees met glans dat vrouwelijke patissiers niet hoeven onder te doen voor hun mannelijke collegas!

  Betrek de jeugd bij de bakkerijKoopgemak van de supermarktJonge gezinnen stappen minder snel een bakker binnen. Hoe komt dat? De eerste reden is het grote koopgemak van de supermarkt. Beide partners werken, dus snel een brood meenemen bij de globale inkopen is gemak-kelijk.

  Ontbijtgranen en belegde broodjesTen tweede heeft deze leeftijdsgroep andere eetgewoonten. Voor het ont-bijt kiezen ze vaak voor ontbijtgranen als ze al ontbijten! Ze nemen geen lunchpakket van thuis mee, maar kopen onderweg een belegd broodje.

  Jong geleerd is oud gedaan!Uw klantenbinding kan dus niet vroeg genoeg beginnen, al bij de allerklein-sten. Wat denkt u van een zwarte piet in de bakkerij, bij wie de kinderen op bezoek mogen komen? Of laat een zwarte piet speculaas bakken in uw atelier. Als ze willen, mogen de kinderen mee bakken. Reken maar, de vol-gende keer staan ze te popelen om naar uw bakkerij te komen!

  Jonge bakkersSteeds minder jongeren kiezen voor een scholing tot bakker. Aspirant Baker, partner van Debic, wil het bakkersberoep promoten n jongeren voorbereiden op internationale wedstrijden. Zo vond tijdens de BIBAC beurs de wed-strijd Beste Belgische Aspirant Baker plaats. Begin dit jaar trok Aspirant Baker met 2 Belgische deel nemers naar de Sigep Bread Cup in Itali. Dat was een goede ervaring, waarop de jongeren later verder kunnen bouwen.

  Gemotiveerd personeelEen artisanale bakkerij heeft een streepje voor op de supermarkt: de betrokkenheid van de medewerkers. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers be-trokken zijn? En blijven? Bekijk uw winkel eens met andere ogen ...

  Vanuit de ogen van uw medewerkers Hebben ze plezier in hun werk? Een presentje of

  gezamenlijk ontbijt is voor u een kleine moeite, maar voor hen een grote blijk van waardering. Bespreek uw bedrijfsvisie, zodat ze weten met welk doel ze verkopen en met u meedenken.

  Vanuit de ogen van uw klanten Neem de proef op de som: stap uw winkel binnen

  en vraag u af wat de klant zou zien en denken. Oefen dit samen met uw medewerkers en laat ze moeilijke situaties naspelen, zodat ze van elkaar kunnen leren.

  Inspiratie en motivatie in bakkersland

 • 1. De winkelWat is er de laatste jaren aan het veranderen? Hoe gaat u daarmee om?

  Heel veel is er echt niet veranderd! Ok, de grootwarenhuizen pakken meer marktaandeel, maar dat voelen wij niet onmiddellijk. Ik denk eerder dat bakkerijen zonder eigen stijl daar gevoeliger voor zijn. We doen niet mee met allerlei acties, reclamepanelen, promoties en kortingen.

  Hoe belangrijk is een aantrekke-lijke etalage? Hoe richt u die in?

  Mevr. De Vuyst: De etalage is belangrijker dan sommigen denken. Het is ten eerste een sfeermaker, die de stijl van de zaak weergeeft. Maar het is zeker ook een commercieel platform om nevenartikelen in de kijker te zetten, zoals pralines, con-fi tuur en koekjes. Voldoende variatie en veranderingen in de etalage prikkelen de bezoeker en doen kijken en kopen.

  Te chique, abstracte etalages schrik-ken koopintenties af. Klanten durven er niet aan te komen. Dat mag de bedoeling niet zijn.

  Mevr. Roscam: Je hebt natuurlijk de voor-spelbare etalages met Kerstmis, Pasen en Valentijn. Maar daarnaast zijn er nog vol-doende themas om mee te werken. Denk maar aan koffi e, sinaasappels, likeur, cho-colade, Met een beetje fantasie breng je snel wat ideen samen.

  Welke nevenartikelen biedt u aan? Welke zeker niet?

  Mevr. Rogge: Ik bied zelfgemaakte producten aan of van een betrouwbare leverancier die mijn verkoopgebied helpt te beschermen. Dat geldt ook voor de verpakking. Ik zorg voor modekleuren en volg de seizoenen.

  Mevr. Kinsabil: Ik huiver soms van de wildgroei die ik in andere winkels zie. Banale snoepjes, die je nog goedkoper in de supermarkt vindt. Dat schaadt ons imago. Het is ook verleidelijk om chocolade in te kopen voor een interessant prijsje, maar zo onderscheid je je niet van supermarkten. Klanten proeven echt wel het verschil, hoor! Je moet ook na Pasen niet proberen om nog paaseitjes op te dringen aan je klanten. Niemand gooit graag producten weg, maar probeer niet vruchteloos drie bestofte zakjes paaseitjes te verkopen tot aan moederdag. De klanten zijn niet blind.

  Mevr. De Vuyst: Laten proeven van nieuwigheden, een eenvoudig bordje met eigen werk of proef nu doet wonde-ren.

  Mevr. Roscam: Mooi verpakte koekjes, zelfgemaakte confi tuur en verse chocola-deartikelen doen het steeds goed. Ik geef ze een duidelijke plek aan de kassa, zodat de klanten geprikkeld worden. Ik leg geen foldertjes of strooibriefjes van derden, want dat leidt af.

  8 | Debic magazine 3 Debic magazine 3 | 9

  De Ronde Tafel

  Mevr. Stuckens: Ik ben ook tegen de in-stallatie van een fl atscreen in de winkel. Natuurlijk, dat staat mooi en je kunt er boodschappen op mededelen. Maar het leidt af. Ik wil dat de klanten naar ons aanbod kijken en daardoor meer kopen of iets nieuws uitproberen. Je kan bijvoor-beeld de kerstman, de paashaas of de Sint uitnodigen om het wachten aangenamer te maken en de mensen iets laten proe-ven.

  Mevr. Roscam: Hetzelfde fenomeen zijn de al of niet gratis kranten die men vooral bij bakkers probeert te dumpen. Opvallend hoe stil het soms is op zondag. De helft van de mannelijke klanten schuift al le-zend aan. Niet echt bevorderlijk v