De Zand-Hoop (september 2015)

8
dezand-hoop Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Konings, Dorp 31, 2242 Pulderbos Jaargang 17, nummer 3 (september - oktober - november 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] Een mooier zomers plaatje is haast niet denkbaar. De jeugd die rondhangt aan ons gemeentehuis. Spontaan schieten mij titels van liedjes binnen en begin ik te neuriën. Helaas is ook nu in september die mooie zomer alweer lang voorbij. We kijken met ons gevoel naar het tafereeltje, maar ook verstandelijk zien we veel. Iedereen en overal ... horen erbij. Verenigd. Alle eendjes op het droge! Toch een beetje beweging.net, niet? En dat allemaal in één stilstaand beeld gevat. Omdat beelden zoveel meer spreken dan woorden. Lang leve de zomer! 2 Mobiliteit van de toekomst 4 6 Hooidonk by light Muziek voor Nepal Verder in dit nummer

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Groot-Zandhoven

Transcript of De Zand-Hoop (september 2015)

Page 1: De Zand-Hoop (september 2015)

dezand-hoop

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Konings, Dorp 31, 2242 PulderbosJaargang 17, nummer 3 (september - oktober - november 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

Een mooier zomers plaatje is haast niet denkbaar. De jeugd die rondhangt aan ons gemeentehuis. Spontaan schieten mij titels van liedjes binnen en begin ik te neuriën. Helaas is ook nu in september die mooie zomer alweer lang voorbij. We kijken met ons gevoel naar het tafereeltje, maar ook verstandelijk zien we veel. Iedereen en overal ... horen erbij. Verenigd. Alle eendjes op het droge! Toch een beetje beweging.net, niet? En dat allemaal in één stilstaand beeld gevat. Omdat beelden zoveel meer spreken dan woorden.

Lang leve de zomer!

2Mobiliteit van

de toekomst

4 6Hooidonk

by lightMuziek voor

Nepal

Verder in dit nummer

Page 2: De Zand-Hoop (september 2015)

2 DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

Hoe ziet u demobiliteit van de toekomst?

Hoe verplaatsen we ons in 2020, 2050 of 2100? Gebruiken we de zelfrijdende wagen of de elek-trische fiets, delen we auto’s en fietsen, werken we met een mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfswagens, betalen we een slimme kilometerheffing, hoe zien de wegen er uit, ... ? Bewegingsmandatarissen Dirk de Kort en Caroline Bastiaens willen dit van naderbij bekijken. Samen met tal van mobiliteitsexperten en ook samen met u!

Dit najaar organiseren Vlaams Volksvertegenwoordigers Dirk de Kort en Caroline Bastiaens drie inspiratiemomenten rond de mobiliteit van de toekomst. Deze momenten, telkens op zater-dagvoormiddag, stimuleren alle geïnteresseerden om mee na te denken over de manier waarop we de uitdagingen en opportuni-teiten van mobiliteit in de toekomst het best kunnen aanpakken.

De wereld, en daarbij ook de manier waarop we ons verplaat-sen, verandert immers constant en daar moeten overheden slim op inspelen. Dirk en Caroline willen dan ook van u horen hoe u de toekomst ziet op vlak van mobiliteit. Na boeiende en inspire-rende toelichtingen door mobiliteitsexperten is er bij elk inspira-tiemoment ruimte voor het debat. U bent van harte welkom om mee na te denken over onze toekomst!

Op zaterdag 26 september is Dirk de Kort de gastheer bij het in-spiratiemoment in de regio Rupel Zuid dat zich toelegt op inno-vatie. In De Schorre (Boom) komen sprekers zoals Thierry Geerts, de topman van Google Belgium, Dirk Snauwaert van de firma Van Hool, Alex De Swaef van EV-point en Veerle van der Linden van Eandis aan bod. Zij vertellen over de infrastructuur van de toekomst, de zelfrijdende wagen, hybride voertuigen, elektri-sche laadpunten en schonere brandstoffen.

Op zaterdag 3 oktober verwelkomt Caroline Bastiaens je op een boeiende voormiddag rond de fiets in de stad Antwerpen. Dit gaat door in de gebouwen van beweging.net in de Natio-nalestraat 111. Thema’s zoals fietsdelen, de elektrische fiets en fietsherstellingen komen aan bod. De deelnemers springen daar-na de fiets op en komen zo meer te weten over praktische punten van de fiets in de stad.

Het laatste inspiratiemoment wordt op zaterdag 10 oktober ge-organiseerd in de regio Voor- en Noorderkempen. De focus ligt hier op het anders betalen en organiseren van mobiliteit. Auto-delen, rekeningrijden, het mobiliteitsbudget, mobiliteit op het platteland zijn maar enkele van de interessante thema’s die hier besproken zullen worden. De locatie voor dit inspiratiemoment is de Coppenskazerne in Brasschaat, een mooi voorbeeld van een herbestemming van een militaire campus naar een bedrijventer-rein.

Inschrijven kost niets en kan viawww.cdenv.be/mobiliteitsdagen

www.carolinebastiaens.be www.dirkdekort.be

Page 3: De Zand-Hoop (september 2015)

3DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

-

-

-

Page 4: De Zand-Hoop (september 2015)

4 DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

Goed gezien van KLJ!

Bezoek aan de Dijlestad met VlietenkelderWe ontdekken Mechelen langs zijn levensader, de Dijle.Met een gids lopen we langs enkele Mechelse vlietjes waar hetaangenaam wandelen is. We brengen ook een bezoek aan deVlietenkelder die in de tweede wereldoorlog gebruikt werd alsschuilkelder.

Praktisch: zondag 18 oktober om 13.45 uur.Waar: dienst Toerisme Mechelen, De Gulde Arend, Hallestraat 2Carpooling: vertrek aan de kerk in Zandhoven om 12.45 uur.Deelnameprijs: leden Pasar 8 euro; niet leden 10 euro.Inschrijven en betalen tot en met 9 oktober viawww.pasar.be/zandhovenRekeningnummer BE34 7755 9793 4390Contactpersoon: Paula Henderickx, 0475 59 32 76

Kegelavond in hartje AntwerpenDe oervorm van het kegelen, het rollen met de steen,later met de kogel, heeft vermoedelijk zijn oorsprong inEgypte. In een Egyptisch kindergraf uit ongeveer 5000 voorChristus vond men delen van een kegelspel, gelijkend ophet huidige spel. We nodigen u uit op een gezellige avondkegelen, voorafgegaan door een heerlijk spaghetti-festijn.

Praktisch: vrijdag 13 november om 19 uur.Waar: Kegelkluis, Leeuwenstraat 16, Antwerpen.Carpooling: vertrek aan de kerk in Zandhoven om 18 uur.Deelnameprijs: leden Pasar 14 euro; niet leden 16 euro.Inschrijven en betalen tot en met 6 november viawww.pasar.be/zandhovenRekeningnummer BE34 7755 9793 4390Contactpersoon: Paula Henderickx, 0475 59 32 76

Agenda Pasar Groot-Zandhoven

Hooidonk by light 2.0

kan de wandeling starten tussen 19.30 en 21.30 uur. Het vertrek en aankomst van de wandeling is voorzien in de Hoge Schuur. Daar zorgt DJ Jean voor fijne muziekjes en is Café Hooidonk doorlopend geopend. Voor meer info kan je steeds terecht op [email protected] of 03 320 28 11.

Zie je op tegen de verre reis terug naar huis, dan bieden we dit jaar ook de moge-lijkheid om te overnachten in Zorgverblijf Hooidonk. We bieden twee arrangemen-ten aan. Het feestarrangement voor wie

zaterdag enkel wil blijven overnachten en na het ontbijt terug huiswaarts gaat (25 of 30 euro afhankelijk van het type kamer). Of het weekendarrangement voor wie er uitgebreid van wil genieten en Hooidonk en omgeving eens grondiger wil verken-nen (50 of 60 euro afhankelijk van het type kamer).

Graag tot in Hooidonk!

Directeur Marie-Rose

Voor deze tweede editie kiezen we voor een licht aangepaste versie van het oor-spronkelijk concept ... Hooidonk by light 2.0 dus. Het parcours van ongeveer 5 km is volledig rolstoeltoegankelijk en dus voor iedereen haalbaar. Extra rolstoelen zijn beschikbaar voor wie er gebruik van wenst te maken.

Blokkeer nu alvast de datum als je het 10 hectare grote park wil verkennen bij het licht van kaarsjes en lampionnen. Deelna-me aan de lichtjeswandeling is gratis. Je

Zaterdag 17 oktober leer je Zorgverblijf Hooidonk op een andere manier kennen. We organiseren een sfeervolle lichtjeswandeling op het domein en bieden onderweg versnaperingen aan.

Page 5: De Zand-Hoop (september 2015)

5DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

Andere extra-legale voordelen blijven on-aangetast.Vennootschappen mogen voortaan be-roepskosten inbrengen die niets te maken hebben met hun activiteit (recent arrest van Hof van Cassatie). ‘Een U-bocht, die experts zonder uitzondering zeer straf noemen’ (Het Laatste Nieuws, 23/7/2015).

Wat maakt het uit voor de ‘welstellenden’ als de BTW op elektriciteit verhoogt van 6 naar 21%, de dieselprijs met ongeveer 10% stijgt, de roerende voorheffing van 25 naar 27% gaat, ... Zij moeten zich daar-voor geen duur restaurantbezoek, merk-kledij of vier sterrenvakanties ontzeggen. Laat staan dat ze de verwarming van hun privé-zwembad niet meer kunnen beta-len!

Voor de modale inwoner (het betreft meerdere miljoenen burgers in dit land) die 2.000 euro per maand of minder ver-dient, betekenen de regeringsmaatrege-len wel een serieuze financiële aderlating die zijn welvaart aantast en hem zal ver-plichten zich sommige ‘extraatjes’ te ont-zeggen. Soms goochelt men met procen-ten, dan weer met centen. Die discussie, die reeds 50 jaar geleden gevoerd werd, dringt zich misschien opnieuw op.

Door wat zich nu aandient, zal de modale inwoner gemiddeld 3% of meer van zijn inkomen moeten inleveren. De welstel-lende blijkbaar 1% of nog minder. Is dit rechtvaardig ?

Willy Van Asbroeck

Over ‘sociaal’ gesproken ... deze regerin-gen doen er alles aan om anti-sociale maatregelen te treffen. Bovendien zijn zij bijna een blauwdruk van wat de grootste partij in haar ‘mission’-vaandel draagt (cfr Knack, interview met Jan Jambon, 28 jan 2015). Ik citeer de N-VA-ideologie ‘ wie niet meekan, krijgt weinig aandacht en valt snel af’.

Dit vertaalt zich o.a. als volgt: de door-snee-inwoner draait op en betaalt extra om de onderbelaste privileges van de ‘welstellende’ klasse ongemoeid te laten. Zoals daar zijn het als bedrijfskosten in-brengen van een tweede verblijf aan de kust, het peperduur abonnement van vele duizenden euro’s van de golfclub, de duur-ste pralines en koffie of andere exclusieve genotsmiddelen om klanten of potentiele klanten te paaien.

LEVEN WIJ INEEN APENLAND?Neen, apen zijn veel socialer

Kubb, de hype van deze zomer. Goed gezien van KLJ-Zandhoven op hun zomers feestop 9 augustus aan de Boutersemdreef!

Goed gezien van KLJ!

De column van Willy

Page 6: De Zand-Hoop (september 2015)

6 DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

21 juli 2015, Nationale feestdag, Dorpsplein Pulderbos. Onder een stralende zon wachten de organisatoren van Muziek voor Nepal en de deelnemende artiesten, muziekliefhebbers en sympathisanten voor een ge-zellige middag met akoestische optredens ten voordele van slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

tonghen belangeloos op de kar sprongen en ook enthousiast promotie begonnen te voeren, moest er op korte termijn naar een geschikte locatie en logistieke onder-steuning gezocht worden. In een mum van tijd gaf het gemeentebe-stuur van Zandhoven versneld en per uit-zondering de toestemming om het Dorps-plein te gebruiken en ook het fiat voor de uitlening van materialen. Verder mochten we ook rekenen op de logistieke onder-steuning en belangloze medewerking van MuMoZa, KLJ Pulderbos, de Fanfare van Pulderbos en andere particulieren. De volgende dagen werd het festivalter-rein opgesmukt met tentjes, foto- en promomateriaal, een podiumwagen, springkastelen, eetstandjes en een bar die gesponsord en verzorgd werd door lokale zelfstandigen. Op de dag zelf kwamen een twintigtal vrijwilligers en een grote groep Nepalese jongeren uit het Antwerpse, hel-pen om het evenement in goede banen te leiden.

Defilee in Pulderbos Muziek voor Nepal kreeg op de Nationale Feestdag een droomscenario. Een 700-tal aanwezigen genoten onder een stralende zon van de optredens van Sit and Listen, Gunther Verspecht en Guy Swinnen. In de kidscorner werd naar hartenlust geravot, de dranken vloeiden rijkelijk en de eet-standjes werden druk bezocht.

Na afloop van het evenement schreef Guy Swinnen op zijn facebookpagina:” Wat een sfeer en wat een opkomst bij Muziek voor Nepal! Warm hearts and true love!”. Deze woorden kunnen we namens de organisa-tie alleen maar beamen. Dank zij iedereen die aanwezig was en ons steunde, bracht ‘Muziek voor Nepal’ in enkele uren maar liefst 6.100 euro op.

U kan ons blijven volgenSamen met de eerder verzamelde fond-sen, kunnen we 8.500 euro overmaken aan het dorpscomité van Tekanpur. Dit zal de lokale bevolking een heel eind op weg helpen om het schoolgebouw te financie-ren. Het was ontroerend mooi om te zien hoe de artiesten, het gemeentebestuur en zoveel mensen uit Zandhoven en omstre-ken de Nepalese schoolkinderen een warm hart toedragen! De bouw van de school wordt gepland rond oktober. Vorderingen van het project kunt u blijven volgen op de facebookpagina van Muziek voor Nepal, ook het rekeningnummer blijft nog open voor mogelijk verdere steun.

Nogmaals hartelijk dank voor uw aanwe-zigheid, medewerking en steun!

Het Muziek voor Nepal Team (Wendy Ko-ninkx, Christine Van der Schraelen, Ludo Konings en Kevin Borremans).

Het dorpsplein is omgetoverd tot een muziekterras met kleurrijke wapperende gebedsvaantjes, Belgische en Nepalese eetstandjes, kinderanimatie en een pro-jectstandje. Met de opbrengst van dit evenement gaan de organisatoren hulp bieden bij de heropbouw van een basis-school in Tekanpur, een dorpje gelegen op 65 km van Kathmandu, dat tijdens de aardbevingen van 25 april en 12 mei voor 80% verwoest werd.

Connectie met Pulderbos Getroffen door beelden in de media en berichten van Nepalese vrienden in het getroffen gebied, raakten reisbegeleidster Wendy Koninkx, die de streek en de men-sen daar persoonlijk zeer goed kent, en caféuitbaatster Christine Van der Schrae-len enkele weken daarvoor in de Klok aan de praat over de ravage in het Nepalees bergstaatje én een mogelijke hulpactie. Aangepord door het enthousiasme van vriend Kevin Borremans verlaten Wendy en Christine al snel het oorspronkelijk idee van een kleinschalige fototentoonstelling naar een groter muzikaal evenement. Dit met de bedoeling om de dorpelingen be-ter bij te kunnen staan bij de heropbouw van de infrastructuur én ook de Zandho-venaren een gezellige namiddag te bezor-gen.

Muzikanten met een hart en harde medewerkingWanneer Erica Triki en Katrien Docx van Sit and Listen en Gunther Verspecht on-middellijk hun medewerking toezegden, en even later Guy Swinnen en Yves Ver-

Muziek voor Nepal

Wil je nog storten,dat kan natuurlijk altijd:IBAN BE 427360 1300 6754.BIC KREDBEBB

Page 7: De Zand-Hoop (september 2015)

7DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

Onderweg stonden allen versteld van de vele wieken én over-heerlijke proevertjes die zij op hun pad tegenkwamen: pan-nenkoeken in domein Hooidonck Zandhoven, in de Molen van Pulderbos kon men proeven van heerlijke Lierse Vlaaikes, in de Parochiezaal van Viersel serveerde men een bessensap of Limon-cello, in het Broechems Hof leste men de dorst met Ordal Limo-nade, in de schuur van Oelegem kon men zich te goed doen aan spek met honing en in de voetbalkantine van Oelegem kregen de deelnemers een soepje voorgeschoteld.

Van Wielen tot Wiekenin ‘Het Land van Playsantiën’

Ook dit jaar organiseerde ‘Het Land van Playsan-tiën’ een fietsdrieluik. Zondag 2 augustus kon men fietsen onder het thema ‘Van Wielen tot Wieken’. De deelnemers – de organisatie telde er maar liefst 1660 - trapten hun fietswielen langs de mooiste wegen in Ranst en Zandhoven.

Visprijskamp van Ziekenzorg PulderbosOnder een stralende zon kwamen zondag 2 augustus 54 deelnemers, jong en oud, meedoen aan de visprijskamp van Ziekenzorg Pulderbos aan de vijver van Florent Van Stayen. Naar jaar-lijkse traditie waren er 2 categoriën: 1 voor een groepenwedstrijd en een individuele titel.

Bij de groepen ging de overwinning naar Hondenschool Mel-leheide met 48 stuks, gevolgd door de Duivenbond met 45 en Drankendiscount Jurgen Dieltjens met 44 stuks. De individuele winnaar was dit jaar met ruime voorsprong Koen Van Looveren met 40 stuks, gevolgd door Luc Claes met 18 stuks, net als Rik Horemans.

Ondanks de vele activiteiten die er dit weekend waren in Zand-hoven en omgeving, kon Ziekenzorg Pulderbos ook dit jaar weer rekenen op een grote aanwezigheid van sympathisanten en supporters. Door hun steun kan Ziekenzorg Pulderbos zich ook in de toekomst blijven inzetten voor de langdurig zieken van de gemeente.

Jef Leirs, Voorzitter Ziekenzorg Pulderbos

Page 8: De Zand-Hoop (september 2015)

8 DE ZAND-HOOP | SEPTEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

Redactieraad:Paula Henderickx (De Linden 59, 2240 Zandhoven)Ludo Konings (Dorp 31, 2242 Pulderbos)Ferrie Spit (Herentalsebaan 103, 2240 Viersel)Rudy Willems (Lijsterlaan 8, 2243 Pulle)Chris Vandeput (Schildebaan 14, 2240 Zandhoven)

DVV-agent in Zandhoven:Kolum VerzekeringsteamOelegembaan 4, 2240 Zandhoven

Verantwoordelijke uitgever : S. hazenbosch - Reebergenlaan 4 - 2242 Zandhoven

13.00 u Kinderkermis grimeren - klimmuur - gocart - viskraam - paardenmolen - springkasteel - ballonwedstrijd - …

11.00 u Familierestaurant koude en warme gerechten met frietjes (vooraf inschrijven)

Revalidatiecentrum Pulderbos vzw Reebergenlaan 4 - 2242 Zandhoven

03 / 466 06 10 www.revapulderbos.be

www.limmerik.be

16.00 u Reva record Mexican wave iedereen welkom

15.00 u Reva-terras drank - friet - pannenkoek - ijsje