De Zand-Hoop (maart 2014)

8
16, nummer 1 (maart - april - mei 2014) België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P912155 de zand-hoop Armoede-quiz Speelse informatieve avond, ernst gekoppeld aan gezelligheid, zonder echt iets te moeten “weten”. Een organisatie van OCMW, Welzijnsschakels en ACW VRIJDAG 3 OKTOBER 2014 Grenzeloze Werelddag De jeugd van Groot-Zandhoven heeft, bij monde van de Zandhovense jeugdraad, zijn volledige medewerking toegezegd. Dus dat wordt een bijzonder levendig gebeuren met traditioneel een gesmaakte ‘uit den vreemden’ brunch. Plaats van afspraak: De Populier. ZONDAG 16 NOVEMBER 2014 ACW Groot–Zandhoven organiseert zijn jaarlijkse warme ontmoeting op vrijdag 28 maart om 20 uur in het gemeentehuis van Zandhoven. We bedanken dan alle bestuursleden voor het engagement als vrijwilliger dat vandaag toch niet meer zo vanzelfsprekend is. Mensen die iets gratis durven doen, vanuit het hart en spontaan krijgen van ons een dikke pluim. Alle vrijwilligers en bestuursleden uit socio-culturele verenigingen en instellingen van Groot–Zandhoven zijn van harte welkom. Onze gastspreker is Herman Gorremans, tot voor kort adjunct-secretaris ACW verbond Antwerpen en nu vrijwilliger pur sang. Hij heeft het over het belang van vrijwilligerswerk in onze samenleving en de zorg voor een gegarandeerde toekomst. Nadien zijn er weer mogelijkheden om elkaar wat beter te leren kennen op een verrassende manier! We maken er een gezellige avond van. Heeft u op één of andere manier het gevoel dat men u vergeten is? Neem gerust contact met ons op. Het is des mensens iets te vergeten. Ook wij zijn maar ‘vrijwilligers’ ... Info: Paula Henderickx - 0475 59 32 76 - [email protected] Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Konings, Dorp 31, 2242 Pulderbos Jaargang 16, nummer 1 (maart - april - mei 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] Warme ontmoeting voor vrijwilligers

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Groot-Zandhoven

Transcript of De Zand-Hoop (maart 2014)

Page 1: De Zand-Hoop (maart 2014)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 ZandhovenJaargang 16, nummer 1 (maart - april - mei 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP912155

dezand-hoop

Armoede-quizSpeelse informatieve avond, ernst gekoppeld aan gezelligheid, zonder echt iets te moeten “weten”.Een organisatie van OCMW, Welzijnsschakels en ACW

VRIJDAG 3 OKTOBER 2014

Grenzeloze WerelddagDe jeugd van Groot-Zandhoven heeft, bij mondevan de Zandhovense jeugdraad, zijn volledige medewerking toegezegd. Dus dat wordt een bijzonder levendig gebeuren met traditioneel een gesmaakte ‘uit den vreemden’ brunch. Plaats van afspraak: De Populier.

ZONDAG 16 NOVEMBER 2014

ACW Groot–Zandhoven organiseert zijn jaarlijkse warme ontmoeting op vrijdag 28 maart om 20 uur in het gemeentehuis van Zandhoven. We bedanken dan alle bestuursleden voor het engagement als vrijwilliger dat vandaag toch niet meer zo vanzelfsprekend is. Mensen die iets gratis durven doen, vanuit het hart en spontaan krijgen van ons een dikke pluim. Alle vrijwilligers en bestuursleden uit socio-culturele verenigingen en instellingen van Groot–Zandhoven zijn van harte welkom.

Onze gastspreker is Herman Gorremans, tot voor kort adjunct-secretaris ACW verbond Antwerpen en nu vrijwilliger pur sang. Hij heeft het over het belang van vrijwilligerswerk in onze samenleving en de zorg voor een gegarandeerde toekomst. Nadien zijn er weer mogelijkheden om elkaar wat beter te leren kennen op een verrassende manier! We maken er een gezellige avond van.

Heeft u op één of andere manier het gevoel dat men u vergeten is? Neem gerust contact met ons op. Het is des mensens iets te vergeten. Ook wij zijn maar ‘vrijwilligers’ ...

Info: Paula Henderickx - 0475 59 32 76 - [email protected]

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Konings, Dorp 31, 2242 PulderbosJaargang 16, nummer 1 (maart - april - mei 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

Warme ontmoetingvoor vrijwilligers

Page 2: De Zand-Hoop (maart 2014)

2 DE ZAND-HOOP | MAART 2014

Tijdens het weekend van de WAK op 26 – 27 april en 1 mei kan u ervaren hoe amateurkunstenaars omgaan met dit thema, hoe ze het verwoorden, verbeelden, stofferen en creatief invullen in hun kunstrealisaties.

Donderdag 24 april, tijdens de Algemene Vergadering van de Cultuurraad, openen we officieel ons Zandhovens WAK-avontuur. Dan wordt ook de cultuurprijs 2013 bekendgemaakt, evenals de winnaars van onze fotowedstrijd. Thema is de groote kunst, foto’s kunnen ingediend worden tot 7 april op de dienst secretariaat van het gemeentehuis.

Zaterdag 26 aprilAnders dan andere jaren beperken we ons tot één weekend. Za-terdag 26 april organiseren we in het park van Bruyneel (Vier-selbaan – Zandhoven) voor de eerste maal een kunstmarkt. De Zandhovense amateurkunstenaars worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze specifieke markt. Zij kunnen hun werken daar tentoonstellen, maar ook ter plaatse maken. Tijdens de namid-dag brengen we een open podium met een waaier van plaatse-lijke artiesten in woord, muziek en dans. Onze twee Zandhovense kunstgroepen Santart en Amakuzand, evenals Pasar en de Wel-zijnsschakels, worden betrokken in dit evenement.

Zondag 27 aprilOp zondag doen we dit over met andere artiesten van eigen bodem op het terrein en in de lokalen van de vrije basisschool in Pulle (Kloosterstraat). Hier zorgen KVLV Pulle en de Koninklijke Harmonie (kampioen in eerste afdeling Vlamo) voor de nodige ondersteuning.

Donderdag 1 meiWe voegen er nog een extra toetje aan toe. Donderdag 1 mei or-ganiseren we een fietstocht van ongeveer 25 km doorheen Zand-hoven. Tijdens deze fietstocht wordt er op 3 à 4 unieke plaatsen een kwartiertje rustpauze gehouden. Deze pauzes worden dan door plaatselijke amateurkunstenaars opgevuld. Er zijn verschil-lende vertrekmomenten (om eventueel in diverse groepen te fietsen) voorzien.

‘De’

De Week van de Amateurkunsten (WAK) wordt jaarlijks georganiseerd door de Cultuurraad en de cel cultuur van de gemeentelijke administratie. Dit jaar staat alles in het teken van ‘De Groote Kunst’, verwijzende naar den grooten oorlog ‘14- ‘18.

WAK

20

14

InfoSecretariaat gemeenteStefanie Van Egdomtel. 03 410 16 [email protected]

Cultuurschepen Rudy Willemstel. 0477 77 80 [email protected]

Groote Kunst’

Page 3: De Zand-Hoop (maart 2014)

3DE ZAND-HOOP | MAART 2014

Reden te meer om goed te weten wat je doet als je je stem uitbrengt. Doe dat be-wust, het is geen formaliteit. Zondag 25 mei 2014 is het weer zo ver. Voor wie het nog niet weet: sinds 1893 geldt de op-komstplicht. Iedere stemgerechtigde bur-ger moet zich op de dag van de verkiezing in een stembureau aanmelden. Maar gek genoeg is niemand verplicht een geldige stem uit te brengen.

Deze keer moet je zelfs 3 maal stemmen. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers kiezen we altijd samen met die van het Europees Parlement. Op 25 mei stemmen we ook voor het federale parlement. Het gaat dan over 150 kamerleden. De se-natoren worden vanaf dit jaar niet meer rechtstreeks verkozen.

Beperkte invloed?Robinson Crusoë had het gemakkelijk, alleen op zijn eiland. Hij hoefde met nie-mand rekening te houden. Maar hij kreeg gezelschap van Vrijdag. En, of hij nu wilde of niet, de eenzame Robinson maakte van dan af deel uit van een samenleving met twee. Dus er ontstonden regels en afspra-ken.

Samenleven veronderstelt regels. Zonder regels is een groep mensen alleen maar een menigte. Daarmee raak je de essentie van het samenleven. Maar dan beginnen de problemen: Welke doelen streven we met die regels na? Wat moeten die regels inhouden? Wie stelt ze op? Gelden ze voor iedereen? Wat gebeurt met de overtre-ders van de regels?

Regels vastleggen gebeurt in onze Parle-menten. Denken dat die hoge vergaderin-gen enkel ver boven onze hoofden van al-les bedisselen, is een vergissing. Wat daar beslist wordt, beïnvloedt ieder van ons. Dagelijks. Er is geen domein te bedenken of de politiek heeft er invloed op.

Onze democratie is gebaseerd op volksvertegenwoordi-ging. Die mensen moeten op gezette tijden door alle bur-gers worden aangewezen. Dus zijn verkiezingen noodza-kelijk. Het is verkeerd te denken dat politiek niets met ons te maken heeft. De uitspraak ‘Als jij je niet met de politiek bemoeit, bemoeit de politiek zich wel met jou’ gaat nog steeds op.

Drie keerkwaliteit kiezen

Daarom is het belangrijk verkiezingen ernstig te nemen en je er goed op voor te bereiden. Voor welke partij ga je stem-men? Welke mensen wil je in elk van die vergaderingen zien zitten? Weet je welke programmapunten de verschillende par-tijen en hun mensen naar voren schuiven? Vragen waarop wij je geen antwoord kun-nen geven, maar die je zelf serieus moet nemen en vóór je gaat kiezen beantwoor-den.

Uiteraard is de invloed van elke burger afzonderlijk beperkt. Hoewel jouw stem er maar één is van al die duizenden, blijft het belangrijk die stem goed te gebruiken en voorbereid uit te brengen. Je bepaalt voor een klein beetje mee de toekomst van jezelf en ons land. Doe dat dus be-wust.

EuropaDe meeste wetgeving ontstaat tegen-woordig op EU niveau, waardoor het Eu-ropees Parlement in ieder geval even be-langrijk is als de nationale parlementen. Het is dus essentieel dat wij als burgers weten wat er in ‘Brussel’ (of Straatsburg) speelt en hoe die besluiten beïnvloed kunnen worden.

In alle 27 lidstaten van de Europese Unie mogen de kiezers stemmen en samen 754 Europese volksvertegenwoordigers kiezen. België mag er daar 21 van aan-duiden. Iedereen zal al gemerkt hebben dat Europa over zo ongeveer alles wel iets te zeggen heeft. Of het nu over voedsel, geld lenen, speelgoed, wegenwerken, TV-kijken of de samenstelling van rubber banden gaat, Europa heeft er wel een re-glement voor klaar. Europa heeft daarom meer impact op ons dagelijks leven dan we vaak beseffen. Europa zit in ons dage-lijks leven.

Federaal ParlementHier worden de regels geldig voor heel

België vastgelegd. De fameuze staatsher-vormingen hebben veel bevoegdheden om er de regels over te bepalen (de zoge-naamde materies) naar de Gewesten en Gemeenschappen overgeheveld.

Maar er blijft voor het Federale Parlement nog heel wat over. Ze moeten daar een regeringsmeerderheid vormen en het beleid van de regering controleren. Ver-der oefenen ze controle uit op de staats-financiën. Kamerleden stellen jaarlijks ongeveer 1.500 mondelinge en zo’n 2.300 schriftelijke vragen. Ze richten ook on-derzoekscommissies op, waarin ze maat-schappelijke problemen onderzoeken. Op basis van die beleidsinformatie worden dan wetgevende initiatieven genomen.

Vlaams ParlementHier berust de wetgevende macht voor Vlaanderen. Het gaat dan over de ge-meenschapsbevoegdheden. Voorbeelden daarvan zijn cultuur, onderwijs en delen van de gezondheidszorg. Maar ook de bijstand aan personen, waaronder jeugd-bescherming, jeugdbeleid, gezinsbeleid en kinderopvang, bejaarden- en gehandi-captenbeleid, het gelijke kansenbeleid en de integratie van migranten.

Bij de gewestelijke materie gaat het dan o.m. over ruimtelijke ordening, landbouw en zeevisserij. Maar ook bv. sociale wo-ningbouw en huisvesting, energiebeleid, tewerkstelling, ... Verder heeft Vlaanderen ook veel te zeggen over de lokale bestu-ren.

Waar dus het grootste gewicht van elk van die gekozen Parlementen ligt, valt moei-lijk te zeggen. Ze hebben ieder een seri-euze vinger in onze dagelijkse pap. Loop daarom op 25 mei voorbereid naar ‘het hokje’ en breng een bewuste stem uit. Die haalt dan ook voor jezelf het meeste uit.

Ferrie Spit

Page 4: De Zand-Hoop (maart 2014)

4 DE ZAND-HOOP | MAART 2014

Blij met: Door de realisatie van de wet op gezinshereniging komen er duidelijkere spelregels en sluiten we misbruiken uit. Op sociaal vlak ben ik fier op de uitbreiding van het ouderschapsverlof naar vier maanden en op mijn wet ter bescherming tegen ontslag bij vaderschapsverlof. Ik pakte ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan.

Kijkt uit naar: Verder timmeren aan een socialere samenleving met kansen voor iedereen, de nodige bescherming en ruggensteun voor wie het nodig heeft.

ACW maakt er een punt vanNahima Lanjri

Zet in op: Als parlementslid maakte ik de voorbije tien jaar werk van een beter evenwicht tussen arbeid en gezin met o.a. tijdskrediet, ouderschaps- en hospitalisatieverlof voor wie een ziek kind heeft. Ik zette me in voor armoedebestrijding. De laagste pensioenen en uitkeringen stegen met de welvaart. De Inkomensgaratie voor Ouderen werd hervormd en het OMNIO-statuut is aangepast zodat meer mensen met een klein inkomen een verhoogde tegemoetkoming krijgen voor hun ziektekosten.

Blij met: De spitsstrook van de kleine ring tot Wommelgem en de aanleg van een nieuwe spitsstrook langs de E19. De verhoging van de inkomensgrenzen bij sociale huisvesting zodat bijvoorbeeld een beginnende leerkracht daar nu ook voor in aanmerking komt. Een verdubbeling van het renovatiebudget voor sociale huisvesting.

Kijkt uit naar: Verderzetten van onze mobiliteitsvisie, fietssnelwegen, aanleg van goede randparkings rond steden en kwaliteits-volle bussen op overrijdbare busbanen.

Dirk de KortZet in op: Het verbeteren van de mobiliteit in en rond Antwerpen met realisaties zoals bijkomende tram-verbindingen in de stad en dubbel gelede bussen in de rand, bouw van de Deurgancksluis en verhoging van de bruggen aan het Albertkanaal, waardoor meer vervoer over water kan. Maatregelen zoals weefstrook bij congestiepunten en dynamische verkeersborden waardoor met de huidige infrastructuur meer verkeer verwerkt wordt. Inzet op voetganger en fietser met een voorstel van decreet trage wegen en de fiets als volwaardig transportmiddel.

Blij met: De extra plaatsen in de kinderopvang. Zowel de groepsopvang als het aantal individuele onthaalouders is blijven groeien. In onze provincie gaat dit over een groei van 1900 naar 2387 opvangplaatsen voor baby’s en peuters.

Kijkt uit naar: Het verder ontwarren van de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen. Onder andere door in te zetten op openbaar vervoer blijft de stad voor iedereen bereikbaar. Daarnaast kan het niet dat er kinderen zijn die niet zeker zijn van een plek op de schoolbanken. Dit dossier krijgt van mij veel aandacht.

Caroline BastiaensZet in op: Als Antwerps politica ben ik sowieso bezig met de problemen die elke Antwerpenaar wakker hou-den, namelijk mobiliteit, kinderopvang, onderwijs en betaalbaar wonen. Als lid van de commissies mobiliteit en wonen kan ik mijn bijdrage leveren om de gevoeligheden in deze thema’s te blijven aankaarten. Iedereen heeft recht op een eigen woning. Dit betaalbaar maken en houden is voor mij essentieel.

Blij met: De tweede druk van mijn boek ‘In de machinekamer van de politiek’! Ik vertel het verhaal van de staatshervorming, maar dan van achter de schermen. Ik verkoop het boek via [email protected] voor 10 euro en geef daarvan 1 euro aan Welzijnsschakel Den Draai uit Heist-op-den-Berg. Zo slaan we twee vliegen in een klap.

Kijkt uit naar: De opening van grote gebouwen ervaar ik als een beloning voor veel werk in de schaduw. We openden dit jaar al twee nieuwe gevangenissen: Marche en Beveren. Dit voorjaar volgen nog Leuze en Gent. Op 24 februari legde ik ook de eerste steen van het FPC Antwerpen op Linkeroever. Dit gespecialiseerd centrum sluit geesteszieke criminelen op zorgt tegelijk ook voor behandeling.

Servais VerherstraetenZet in op: De afronding van de staatshervorming. In december stemden we de laatste wetten. BHV is einde-lijk gesplitst en Vlaanderen krijgt 12 miljard extra bevoegdheden. Nu worden die wetten in de praktijk omge-zet: gebouwen, dossiers, computers, ambtenaren, ... moeten worden overgedragen. De staatshervorming is dus zeker niet afgerond nadat de parlementairen op het knopje hebben geduwd.

Page 5: De Zand-Hoop (maart 2014)

5DE ZAND-HOOP | MAART 2014

Zandhoven zendt zijndochters en zonen uit

Binnenkort trekken de laatstejaarsstudenten verpleegkunde Jonas, Joppe, Gunther, Ticha en Annemie op buitenlandse stage naar de Filipijnen. Om er niet met lege han-den aan te komen en de lokale economie en gezondheidszorg te kunnen steunen, organiseerden ze op 30 november een balletjesfestijn in onze gemeente.

Er kwam een kleine 400 man eten en ook op andere manieren werd steun geboden. Zo zamelden de studenten al heel wat medisch materiaal in om mee te kunnen ne-men naar de Filipijnen. Zij vertrokken op 8 maart en lopen drie maanden stage in het lokale ziekenhuis van Iloilo.

Ook Julie en Ella (zie onze vorige nieuwsbrief) zijn te volgen op hun blogspot http://ellajulieincostarica.blogspot.be. Zij verblijven in Costa Rica.

Als ACW zijn wij tevreden dat tegenwoordig, in het kader van uitwisselingsprojecten, heel wat jonge mensen de kans krijgen een stukje van de ‘arme’ wereld om ons heen te ontdekken. Dit laat ongetwijfeld voor de opbouw en het denken over onze samen-leving op een positieve manier zijn sporen na.

Pasar Zandhoven organiseert zondag 6 april een och-tendwandeling met ontbijt in de omgeving van het kas-teel ‘De Renesse’ in Oostmalle. Een gids brengt ons naar prachtige nog onbekende plekjes.

Onderweg kunnen we genieten van het ochtendglorie, de stilte en de natuur. We vertrekken om 7 uur op de parking van de Renesse. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Deelname (ontbijt en gids inbegrepen): 19 euro, Pasar-leden 16 euro. Inschrijven en betalen vóór 29 maart: BE34 7755 9793 4390

Info: tel. 0475 59 32 76www.pasar.be/zandhoven

Zaterdag 17 mei om 7 uur vertrekken we op de par-king Rijmenants in Massenhoven voor de daguitstap van Gewest Voorkempen Pasar naar La Douce Flandre in Saint-Omer (Noord-Frankrijk). Dit is een pittoresk mid-deleeuws stadje aan de oever van de Aa. Typische smal-le steegjes, ruïnes van 7de eeuwse abdij, een gotische kathedraal met een ‘Rubens’. Saint-Omer behoorde tot 1678 tot Vlaanderen. Ook bezoek aan La Coupole, een geheime Duitse basis uit WO II ... zeer verrassend.

Deelname: 56 euro, Pasar-leden 54 euro (inbegrepen: bezoeken, gids, middagmaal met water en wijn).Inschrijven en betalen vóór 29 maart: BE34 7755 9793 4390

Info: tel. 0475 59 32 76 www.pasar.be/zandhoven

Op stap met

Page 6: De Zand-Hoop (maart 2014)

6 DE ZAND-HOOP | MAART 2014

Wat is ‘schoon’? Voor Wereldsolidariteit en de Schone Kleren Campagne is het belangrijk dat bedrijven een goede gedragscode nale-ven voor heel hun productieketen. Ze garanderen hiermee dat ze alleen kleding verkopen die gemaakt is in correcte omstandigheden: leefbare lonen, het recht op organisatie, geen gedwongen overwerk, geen discriminatie, veilige en gezonde werkomstandigheden, geen dwangarbeid en geen kinderarbeid. En ze moeten meewerken aan een onafhanke-lijke controle op de naleving van deze voorwaarden.

Goed bezigHeel veel kledingketens en merken hebben een gedrags-code op papier, vaak onder druk van de consument. De grote vraag is of deze code ook wordt nageleefd in de fabrieken waar zij hun orders plaatsen. Een goede vakbondswerking op de werkvloer is de beste garantie hiervoor. Op vlak van ‘leefbaar loon’ en ‘onafhankelijke controle’ scoren heel wat minder bedrijven goed.

Toch zijn er ook bedrijven die grote stappen zetten in de richting van schone kleren. Merken en modeketens die lid zijn van de Fair Wear Foundation (FWF) hebben een goede gedragscode die ze moeten toepassen - inclusief leefbaar loon en vakbondsvrijheid - en ze onderwerpen zich aan externe controle. Omdat de kledingketen zo ingewikkeld is, met onderaannemingen en verschillende leveranciers, ben je nooit 100% zeker dat alles ‘schoon’ is. Maar de FWF-leden zetten alvast heel grote stappen.

Dit is BelgischBegin 2014 zijn vier Belgische bedrijven lid van FWF: ACP duurzame promo- en werkkleding, Mayerline, Stanley & Stella en de Cotton Group/B&C. Dit aantal wil Wereldsoli-dariteit met haar campagne minstens verdubbelen zodat er meer ‘schone kleren’ in de winkelrekken hangen.

Wereldsolidariteit werkt hiervoor samen met de vakbond LBC-NVK die ook syndicaal actief is in de modebedrijven. De syndicale vertegenwoordiging in bedrijven als Bel&Bo, C&A, AS Adventure en E5-mode gaat dit aankaarten bij hun directies. Hopelijk laat ook JBC, de derde grootste speler op de Belgische kledingmarkt, zich inspireren door Mayerline dat sinds juli 2013 is overgenomen door de JBC-groep.

Bij een aantal van bovengenoemde bedrijven beweegt er al iets: zowel C&A als JBC ondertekenden reeds het veilig-heidsakkoord voor Bangladesh. Maar zetten ze uiteindelijk ook de stap naar de Fair Wear Foundation?

KledinglabelWereldsolidariteit schuift in haar campagne drie eisen naar voor: veilige en gezonde werkomstandigheden, leefbaar loon en vakbondsvrijheid en onafhankelijke controle. Om die eisen kracht bij te zetten, brengt Wereldsolidariteit schone actie t-shirts in stelling met de dringende oproep ‘wij willen schone kleren’.

Hierop verzamelen actievoerders kledinglabels van bewuste consumenten. Deze t-shirts - met hopelijk duizenden labels - belanden uiteindelijk op de directietafel van de bovenge-noemde kledingketens. Zij krijgen van ons ‘schone kleren’ cadeau. Wij rekenen ook op jouw label!

ontwerp je eigen t-shirt op wijwillenschonekleren.be

WIJ WILLEN SCHONE KLEREN

STEUN K LEDINGARBEIDSTERS IN BANGLADESHBE96 7995 5000 0005

Op 24 april 2013 stortte het Rana Plaza–complex in Dhaka-Bangladesh in. 1129 kle-dingarbeidsters kwamen om het leven. Dit schokte de hele wereld, ook de westerse kledingindustrie. Consumenten zijn mon-diger dan ooit en willen graag ‘schone kle-ren’ kunnen kopen. Wereldsolidariteit voert daarom dit voorjaar actie en mobiliseert Belgische kledingketens om ‘schone kleren’ in de rekken te hangen.

wijwillenschonekleren.be

Ontwerpje eigenprotest t-shirt

op

Page 7: De Zand-Hoop (maart 2014)

7DE ZAND-HOOP | MAART 2014

Dagelijks verschijnen er in kranten en magazines, lezersbrieven en worden enquêtes, opengesteld voor de lezers, gepubliceerd. Ik maak daar graag enkele beschouwingen bij. Voor wie het volgt, lijkt het soms een select clubje van lezersbriefschrijvers te zijn dat, meer dan vele anderen, regelmatig aan bod komt. In het merendeel van deze gepubliceerde brieven halen de negatieve commentaren op alles en nog wat, de bovenhand. Goed nieuws is blijkbaar geen nieuws.

Dit roept een aantal vragen op. Welke criteria hanteren de krantenre-dacties bij hun selectie? Blijkbaar worden niet alle ingezonden brieven gepubliceerd. Hoe komt het dat zeer dikwijls dezelfde schrijvelaars hun opinie op dit openbaar forum van de media kunnen wereldkundig maken en andere brieven niet gepubliceerd worden? Hebben de abon-nees voorrang voor publicatie op de brieven van ‘losse lezers’. Of komen er misschien te weinig lezersbrieven binnen om de ‘lezersrubriek’ vol te krijgen.

Wat is de representativiteit van de mening van enkelingen? In een aantal gevallen worden ‘spraakmakende zinnen’ al dan niet uit hun verband, als hoofdtitel dik in de verf gezet. Hierdoor ontstaat de mo-gelijkheid dat men de perceptie creëert dat dit standpunt gedragen

wordt door een meerderheid van het publiek.Dit geldt eveneens voor de dagelijkse enquêtes over de actualiteit. Men heeft geen keuze: men is voor of men is tegen. De vraagstelling door de redactie is niet altijd even neutraal. Hoe representatief is dan het resultaat? Hoeveel lezers namen deel aan de enquête?

Opletten is de boodschap. Soms ontstaat de indruk dat er verdoken, vooruitgeschoven pionnen zijn die een bepaalde maatschappijvisie of een zeker politiek standpunt willen kracht bijzetten door ze in de pu-blieke aandacht van vele honderdduizenden te brengen.

De fusie van twee belangrijke persgroepen vraagt de nodige waak-zaamheid ten aanzien van enerzijds de verschraling van het nieuws-aanbod en bijhorende opinievorming en anderzijds de gelijkwaardige behandeling van alle mogelijke opinies.

De nodige relativering en gezond persoonlijk inzicht bij de lezer blijft sterk aan te raden om collectieve brainwashing bij vele maatschap-pelijke themata tegen te gaan.

Willy Van Asbroeck

Nieuwe opiniemakers uithet volk steken de kop op

ACW Zandhoven is blij met de nomi-natie van de vrijwilligerswerking van het Respijthuis Limmerik voor een Bronzen Pagadder. De Antwerpse christelijke werknemersbeweging reikt die uit op 27 mei.

Sinds enkele jaren is er in onze gemeente ‘Respijthuis Limmerik’, een pilootproject in het Vlaamse zorglandschap. Limmerik biedt waardevolle opvang aan kinderen en jongeren tot 18 jaar met een ernstige fysische of chronische aandoening. Tij-dens hun thuisverblijf hebben deze kin-

VrijwilligerswerkingRespijthuis Limmerik

deren voortdurend nood aan medische en verpleegkundige zorg. Wanneer deze zorg thuis even niet kan gegeven worden, springt Limmerik te hulp.

De limerick in het huis aan de muur geeft het duidelijkst weer waar huize Limmerik voor staat. De zorg loopt door en u drukt op pauze. De zorg met een knipoog. De subsidiëring is verre van toereikend en er worden heel wat eigen middelen aange-wend om een antwoord te bieden op de bijzondere zorgvragen.

De vrijwilligers vervullen daarbij een be-langrijke rol. Zij kunnen extra aandacht en ondersteuning geven, meewerken aan verschillende activiteiten, een steentje bijdragen aan het onderhoud van de in-frastructuur en de tuin, ... Alle kleine of grote acties die zij ondernemen beteke-nen zeer veel voor de kinderen.

Deze vrijwilligerswerking verdient ten vol-le de nominatie voor ‘Bronzen Pagadder’. Wij duimen alvast voor de overwinning.

www.limmerik.be

Page 8: De Zand-Hoop (maart 2014)

8 DE ZAND-HOOP | MAART 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.Redactieraad:Paula Henderickx (De Linden 59, 2240 Zandhoven)Ludo Konings (Dorp 31, 2242 Pulderbos)Ferrie Spit (Herentalsebaan 103, 2240 Viersel)Rudy Willems (Lijsterlaan 8, 2243 Pulle)Chris Vandeput (Schildebaan 14, 2240 Zandhoven)

DVV-agent in Zandhoven:Dieleman VerzekeringenOelegembaan 4, 2240 Zandhoven

een schouderklopje voor een vernieuwdCD&V-bestuur in Groot-Zandhoven

bemoederend en aanmoedigend schou-derklopje en voegen er fluisterend aan toe “goed bezig!”.

Hieronder enkele nobele zinnen uit de nieuwjaarstoespraak van de kersverse voorzitter Paula Henderickx: ‘Met enkele mensen samen proberen we CD&V-Zand-hoven nog meer op de kaart te zetten. Dit kan alleen maar door een goede samen-werking en een hechte ploeg te vormen. We hebben de goede voornemens onze contacten met onze leden en sympathi-santen warm te houden.We moeten ons durven profileren en ons via sociale media, zoals website en face-book, in de aandacht te brengen. CD&V staat al decennia lang aan het roer van onze gemeente en dat proberen we ook zo te houden! Onze zorg gaat uit naar het welzijn, het geluk, het werk, het gezin

van onze inwoners. Mensen zijn voor ons belangrijk! Onze verenigingen vormen de fundatie van ons sociaal leven.

Onze vele CD&V-mandatarissen staan met hun twee voeten in het dagelijkse leven van Zandhoven. Ze zijn erg bereikbaar en hebben een luisterend oor. We doen dit enerzijds uit een CD&V-overtuiging, maar veel meer uit een plaatselijk aanvoelen. Partijpolitiek is niet de inzet van ons idea-lisme. Onze inwoners, klein en groot, jong en oud, arm en rijk verdienen ons respect. Samen werken aan een warme gemeen-schap, waar iedereen zich thuis voelt, een gemeente waar het goed is om te wonen, daar trachten we elke dag opnieuw aan-dacht aan te geven. Zandhoven bouwt mee aan een warm Vlaanderen!

www.zandhoven.cdenv.be

Als ACW kunnen we alleen maar zeer blij zijn dat twee van de vier bestuur-ders kernleden van ACW Groot-Zand-hoven zijn. Het voelt alsof er een nieuw tijdperk voor onze gemeente aanbreekt. Uiteraard niet als een revolte bedoeld, maar eerder zacht evolutief, met respect voor traditie, eigenheden en empathie voor het roemrijke verleden.

Zo openbaar en erkentelijk is de CD&V als partij nog nimmer op het voorplan verschenen. Het zachte gepuzzel, het zoe-ken naar complementerende inhoud, het duurzame proces van compromissen kan beginnen. Het is wellicht te prematuur nu al “een bloemeke voor ...” te schrijven. Anderen zouden maar al te graag deze bloemen voor chrysanten ruilen om een begrafenis op te fleuren. Wij geven een