De Zand-Hoop (maart 2013)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P912155 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 Zandhoven Jaargang 15, nummer 1 (maart - april - mei 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] de zand-hoop De wandelaars werden over vijf groepen gespreid en begeleid door vrijwilligers van de dienst Toerisme van Zandhoven. Op verschillende plaatsen verwenden leden van KWB de moedige stappers op lekkere proevertjes. De beuling met rozijntjes, het naar Porto-smakende likeurtje of fruitsap, de soep en het gebakje werden gesmaakt. Ook de uitleg van Ludwig Lenaerts aan de molen en van Paul De Bie aan de Zwaluw- hoeve maakte de wandeling heel interes- sant. Even verpozen na de tocht in het zaaltje van het oud gemeentehuis in Pul- derbos deed deugd. En met de ambiance die er was, zat de sfeer er goed in. De wandelaars waren content. Dat bleek overduidelijk uit hun commentaren: ‘Toch altijd plezant zo’n wandeling met proe- vertjes’, ‘Leuk dat men bij de keuze van de proevertjes ook aan de kinderen denkt’, ‘Tof dat er ook eens in een deelgemeente wordt gewandeld’, ‘Het zaaltje in Pulder- bos voor de inschrijvingen en om achteraf uit te blazen, is best gezellig’, ‘Hoewel we van Zandhoven zijn, kom je toch op plaat- sen waar we nog nooit geweest zijn’, ... Over het al dan niet begeleid wandelen, zijn de meningen een beetje verdeeld. Sommigen gaan liever apart. Dan kun- nen ze op hun eigen tempo wandelen. En dat is meestal doorstappen. Anderen vinden dan weer dat het heel gezellig is om in groep te wandelen. De sfeer zit er dan beter in. Hoe dan ook, het was eens te meer een geslaagd wandelevenement. Molenaarsroute in Zandhoven zeer succesrijk Zondag 3 februari kon men de Molenaarsroute in Pulderbos bewande- len, één van de tochten in het stilaan traditioneel geworden winter- wandelfestijn van het Land van Playsantiën.

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Groot-Zandhoven

Transcript of De Zand-Hoop (maart 2013)

Page 1: De Zand-Hoop (maart 2013)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP912155

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 ZandhovenJaargang 15, nummer 1 (maart - april - mei 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

dezand-hoop

De wandelaars werden over vijf groepen gespreid en begeleid door vrijwilligers van de dienst Toerisme van Zandhoven. Op verschillende plaatsen verwenden leden van KWB de moedige stappers op lekkere proevertjes. De beuling met rozijntjes, het naar Porto-smakende likeurtje of fruitsap, de soep en het gebakje werden gesmaakt.

Ook de uitleg van Ludwig Lenaerts aan de molen en van Paul De Bie aan de Zwaluw-hoeve maakte de wandeling heel interes-sant. Even verpozen na de tocht in het zaaltje van het oud gemeentehuis in Pul-derbos deed deugd. En met de ambiance die er was, zat de sfeer er goed in.

De wandelaars waren content. Dat bleek overduidelijk uit hun commentaren: ‘Toch altijd plezant zo’n wandeling met proe-

vertjes’, ‘Leuk dat men bij de keuze van de proevertjes ook aan de kinderen denkt’, ‘Tof dat er ook eens in een deelgemeente wordt gewandeld’, ‘Het zaaltje in Pulder-bos voor de inschrijvingen en om achteraf uit te blazen, is best gezellig’, ‘Hoewel we van Zandhoven zijn, kom je toch op plaat-sen waar we nog nooit geweest zijn’, ...

Over het al dan niet begeleid wandelen, zijn de meningen een beetje verdeeld. Sommigen gaan liever apart. Dan kun-nen ze op hun eigen tempo wandelen. En dat is meestal doorstappen. Anderen vinden dan weer dat het heel gezellig is om in groep te wandelen. De sfeer zit er dan beter in.

Hoe dan ook, het was eens te meer een geslaagd wandelevenement.

Molenaarsroute in Zandhovenzeer succesrijkZondag 3 februari kon men de Molenaarsroute in Pulderbos bewande-len, één van de tochten in het stilaan traditioneel geworden winter-wandelfestijn van het Land van Playsantiën.

Page 2: De Zand-Hoop (maart 2013)

2 DE ZAND-HOOP | MAART 2013

Grenzeloze werelddagwas een succes

De tweejaarlijkse ‘Grenzeloze Werelddag’ op 2 december 2012 was alweer een schot in de roos! Liefst 250 inwo-ners wilden wel eens komen genieten van al het lekkers dat zes asielzoekers hadden klaargemaakt.

Naast een gewoon westers ontbijt met pistolets en beleg kon je ook kiezen voor rijst met noten uit Syrië, Filipijnse loempia’s, djeboujap uit Senegal, Iraanse rode bessen, een koude schotel en nog veel meer! Terwijl mama en papa rustig tafelden, werden de kinderen in het poppentheater helemaal meegenomen in het verhaal van Gloob.

Wij vinden sensibilisering zeer belangrijk, ook voorafgaandelijk in onze scholen. Als ACW en Wereldsolidariteit participeren we en willen we het gemeentepersoneel (zeker Griet) bijzonder danken voor de grote inzet deze dag.

We wensen ook Mai Peeters, als kersverse schepen voor ontwikkelingssamenwerking, veel plezier en energie bij de verdere uitbouw van de GROS. Er is altijd werk aan de winkel. Nu en in de toekomst!

Page 3: De Zand-Hoop (maart 2013)

3DE ZAND-HOOP | MAART 2013

Pasar is in 1938 ontstaan onder de naam Vakantiegenoegens, en aan Waalse zijde ‘Loisirs et Vacances’. Dit gebeurde binnen een bredere emancipatiebeweging van arbeiders met als doel een zinvolle invulling te geven aan het verworven recht op jaarlijkse vakantie.

De tijd die vrij gemaakt kon worden voor recreatie nam voort-durend toe. Recreatietijd werd volwaardige tijd en werd op zich bron van meer emancipatie. Er kwamen steeds meer lokale en regionale initiatieven om vrije tijd zinvol in te richten en de eerste afdelingen waren een feit. Al van in het begin was er reeds aan-dacht voor sociaal toerisme met de uitbouw van vakantiehuizen (met overheidstoelagen), ondersteund door de mutualiteiten en vakbonden.

ToerismeTijdens de oorlog lag alles wat stil uiteraard, maar in de jaren vijftig kwam er terug meer aandacht voor invulling van vrije tijd en weekendtoerisme en startte men met het reisbureau ‘Ultra Montes’. Niet lang daarna begonnen ook de eerste kampeerwer-kingen.

In de jaren 60 kwam het eerste magazine uit met de wervelende naam “info vakantiegenoegens.”

De staatshervorming van de jaren 70 had ook gevolgen voor de vereniging en Vakantiegenoegens gaat alleen verder zonder ‘Loi-sirs et Vacances’. Verder werden we erkend als sociaal cultureel

vormingswerk voor volwassenen in verenigingsverband.

In de jaren 80 wordt de werking van Vakantiegenoegens veran-kerd in de werking van het ACW en start men met het reiscafé in Retie.

GenietenIn de jaren 90 waaide er een frisse wind en werd “info vakantie-genoegens” omgedoopt tot “Kreo”. We kregen ook een licentie als reisbureau in functie van de organisatie van groepsvakanties en groepsreizen.In de jaren 2000 gaat de frisse nieuwe wind verder en startten we met de nationale website en verschillende afdelingswebsites. In 2008 werd met het 70-jarig bestaan Vakantiegenoegens omge-doopt tot Pasar.

Pasar is afgeleid van het Spaans en betekent ‘langskomen en pas-seren’. Het heeft ook een zuiderse bijklank die doet denken aan vrije tijd en genieten … Pasar wil nog steeds zoveel mogelijk

PASAR viert feest!Livina Van Opstal, regioverantwoordelijke van Pasar Regio Antwerpen, bracht tijdens de viering van 15 jaar Pasar Zandhoven een overzicht van de geschiedenis van Pasar.

15 jaar Pasar Zandhoven75 jaar Vakantiegenoegens - Pasar in Vlaanderen

Page 4: De Zand-Hoop (maart 2013)

4 DE ZAND-HOOP | MAART 2013

ColofonPaula Henderickx (De Linden 59, 2240 Zandhoven)Ludo Konings (Dorp 31, 2242 Pulderbos)Luk Somers (Veerstraat 113, 2240 Viersel)Ferrie Spit (Herentalsebaan 103, 2240 Viersel)Rudy Willems (Lijsterlaan 8, 2243 Pulle)Chris Vandeput (Schildebaan 14, 2240 Zandhoven)

mensen motiveren en kansen geven om hun vakantie en recreatie zo waardevol mogelijk in te vullen. De nadruk ligt op re-creatie dichtbij. België en Europa hebben zo vele mooie plekjes aan te bieden die het zeker verdienen om verkend te wor-den. Pasar afdeling Zandhoven past per-fect binnen deze visie. Tijdens de voorbije 15 jaren zijn er meer dan honderden ac-tiviteiten, uitstappen, weekends geweest hier in de buurt.

Maar wat zeker zo belangrijk is, is dat jul-lie meer dan honderden mensen hebben laten genieten van mooie wandelingen,

cultuuruitstappen, fietstochten, gezel-lige avonden en ga zo maar door. Jullie hebben ontmoetingskansen geschept en mensen bij elkaar gebracht.

Ikzelf ben nog maar twee jaar actief bin-nen Pasar maar ik heb op die tijd de af-deling al zeer goed leren kennen. Grotere acties vanuit nationaal worden hier steeds mee onder armen genomen, denk maar aan de boomplantactie. Maar de eigen initiatieven zijn ook niet van de minsten! Hier denk ik dan aan de fietspruuverkes-tochten die (ondanks het abonnement op regen dit jaar) toch schitterende activitei-

ten zijn.

Ik wil dan ook in naam van mijn voorgan-gers en mijzelf jullie hartelijk bedanken voor deze jaren van vrijwillige en belan-geloze inzet.

Met Pasar zijn we blij te zien dat na 15 jaar de afdeling zo bruist en dat jullie mee on-der onze vleugels zitten! Doe zo voort en op naar de volgende 15 jaar.

Livina Van Opstal

In de bloemekes gezet ...

Page 5: De Zand-Hoop (maart 2013)

5DE ZAND-HOOP | MAART 2013

Toch nog even dit!

Lief Lenaerts is 25 jaar vrijwilliger bij Kind & Preventie Zandho-ven. Tijdens de feestvergadering werd Lief letterlijk en figuur-lijk in de bloemetjes gezet door haar collega’s vrijwilligers. In 1988 werd Lief als jonge moeder met 3 kinderen vrijwilliger bij Kind & Preventie, toen charmant het Kinderheil genoemd.

Nu 25 jaar later is het haar zilveren jubileum. In een kwart-eeuw heeft ze veel zien veranderen, een opeenvolging van verpleegsters en dokters, een volle wachtzaal moeders en kindjes, wat zeer gezellig was tot een structurele consultatie. De baby’s die Lief toen in de weegschaal legde, kunnen nu misschien papa’s en mama’s zijn die met hun kindjes komen. Haar collega-vrijwilligers dankten Lief en wilden vooral dat ze nog vele jaartjes blijft.

De jaarlijkse Valentijnsdrink (dronk) in De Populier is altijd een gezellige ontmoeting tussen politiek en bewoners uit onze mooie gemeente. Losjes, informeel, spontaan, ... zo zien wij het af en toe ook graag.

Deze spandoek zagen we hangen aan de kazerne!

Ook het bal van de burgemeester was een succes. Doe zo voort (altijd ten voordele van ... )

Monnikenheide kwist op vrijdag 22 maart in de Populier. Inschrijven kan tot 19 maart bij [email protected] of 03 311 77 67 met je ploegnaam en telefoonnummer. In samenwerking met Pasar Zandhoven, de opbrengst gaat integraal naar de werking van vzw Huize Monniken-heide.

Page 6: De Zand-Hoop (maart 2013)

6 DE ZAND-HOOP | MAART 2013

Over vrijwilligers gesproken!ACW Groot-Zandhoven houdt zijn warme ontmoetingsavond op dinsdag 30 april in het gemeentehuis. Vrijwilligers en be-stuursleden uit de socio-culturele Zandhovense kleine wereld krijgen kortelings een uitnodiging in de bus.

Begenadigd spreker van dienst zal niemand minder dan staatssecretaris Servais Verherstraeten zijn, niet om te spreken over de staatshervorming, wel over tendensen in onze maatschappij, over de positie van de vrijwilliger, over de zoektocht naar waarden, ... Beslist de moeite.

www.opdekopgevallen.be

L

PE

V.U. K

ris H

outh

uys,

Haa

chts

este

enwe

g 57

9, 1

030

Brus

sel -

Gel

ieve

nie

t op

de o

penb

are

weg

te g

ooie

n.

Post je foto & win!

gevallen?

Op dekopwww.opdekopgevallen.be

Post jouw foto van een compleet foute - of goede - verkeerssituatie op www.opdekopgevallen.be.

De meest originele foto’s komen terecht op een STOP-tentoonstelling. En misschien ga je wel aan de haal met een compleet geschifte prijs: een STOP-team to the rescue, dat jouw foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten.

Ik weet niet waar ik als voetganger moet wandelen. In de berm, misschien?

VerkeersleefbaarheidIn 2013 biedt ACW elke lokale afde-ling, deelorganisatie en wakkere burger een unieke kans om de ver-keersleefbaarheid van fietsers en voetgangers te onderstrepen. We willen geen aanval op Koning Auto, wel een volwaardige plaats voor iedere weggebruiker. Fietsen en stappen is immers een ontspannen, sociale en duurzame manier van ver-plaatsen.

Stuur je foto inFietsers en voetgangers eisen hun plaats op de weg op. We willen infrastructuur-problemen in de straat zichtbaar maken. We roepen op om foto’s te maken van goe-de of foute verkeerssituaties. Verkeerspaal op een absurde plek? Voetpad dat plots stopt? Bushokje op een onbereikbare plaats?

Post voor 30 april een foto van een com-pleet foute verkeerssituatie of van een plek waar het net wel gesmeerd loopt op www.opdekopgevallen.be. En misschien win je wel een STOP-team to the rescue, dat jouw foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten.

Een bijdrage vanuit jouw vereniging?Wil jouw vereniging ook bijdragen aan een charmeoffensief voor fietsers en voet-gangers? Naast deze foto-actie zijn er tal van actiemodellen, affichecampagnes en concrete beleidstips beschikbaar bij jouw lokale ACW-afdeling.

Contact:Paula [email protected]

Jaarlijkse WarmeMiddenveld Ontmoeting

Page 7: De Zand-Hoop (maart 2013)

7DE ZAND-HOOP | MAART 2013

Beleid BelichtOnze ACW-mandatarissen scoorden

goed tot zeer goed op 14 oktober 2012

tiepunten waarrond ACW wil werken. En juist op die plek een ACW’er hebben, is ui-teraard een pluspunt. Maar door ervaring gedreven, werden hem ook de taken van middenstand, werkgelegenheid en lokale economie toebedeeld.

Ik kreeg ook een voortreffelijke score ach-ter mijn naam en behoud daardoor het beleid van deelgemeente Pulle. Ik geef de portefeuille van sociale zaken en milieu door, maar behoud cultuur en neem de uitdaging van openbare werken op mij.

De hoogste score van de ACW-kandidaten werd behaald door Steven Van Staeyen. Met een tweede deelname wist hij meer dan 1200 stemmen achter zijn naam te krijgen. Hij is en blijft verantwoordelijk voor het dagelijks beleid in Pulderbos en behoudt de portefeuille van ruimtelijke ordening (stedebouw) en landbouw. Ook milieuzaken worden aan hem toebedeeld.

En dan zijn er nog de anderen: Jozef Oorts doet zijn jarenlange staat van dienst alle eer aan en wordt fractievoorzitter. Paula Henderickx, onze ACW-voorzitster, komt ook in de gemeenteraad. Zij heeft zich al voor diverse raden en intercommunales geëngageerd. Is tevens ook voorzitster van Pasar en is vrijwilligster bij toerisme Zandhoven.

Deze mensen kunnen niet alleen het be-leid een ACW tint geven. Daarvoor zijn nog vele anderen nodig, ook zij die er net niet in slaagden om verkozen te worden, of zij die net geen plaats kregen op de lijst. In de volgende periode doen wij een op-roep om alle diverse raden te ‘bemannen’ of ‘bevrouwen’. En hiervoor rekenen wij op U, de leden, de mensen van het midden-veld.

Rudy Willems

Hans Soetemans kreeg bij zijn eerste verkiezing meer dan stemmen genoeg om jong-Zandhoven te vertegenwoordigen in het schepencollege. Als kersverse schepen trekt hij de kaart van de jeugd en het da-gelijks beleid in de deelgemeente Zand-hoven. Na zijn studies gaat hij zijn taak verder kunnen uitdiepen met de verant-woordelijkheden van informatica en ICT.

Joris Geens is ook een jong talent met voornamelijk de focus op ruimtelijke ordening. Dit is een verlengstuk van zijn dagelijkse beroepsbezigheden als jurist en assistent aan de KUL te Leuven. Momen-teel staat Joris nog op de wachtlijst voor het schepencollege, maar na 4 jaar neemt hij de taken over van Richard Bastanie.

Al meer dan 18 jaar is Richard Bastanie vertegenwoordigd in het schepencol-lege waar hij de verantwoordelijkheden van sport en mobiliteit op zich neemt. Mobiliteit is één van de voornaamste ac-

Ten gevolge van dit succesvol resultaat krijgen we een stabiel gemeentebestuur. Er zijn enkele mensen die van stoel veranderen, maar ons verheugde voornamelijk dat de jeugd zijn plaats krijgt in het nieuwe gemeentebestuur en schepencollege.

Page 8: De Zand-Hoop (maart 2013)

8 DE ZAND-HOOP | MAART 2013

Agent in ZandhovenDieleman VerzekeringenOelegembaan 4, 2240 Zandhoven

Met steun van:

ving: mensen samenbrengen rond diverse thema’s en activitei-ten maar vooral om met elkaar in contact te blijven.

Ovidius (geleerde uit de oudheid) zei ooit: “Begin niet, of zet door”. Dit motto is echt van toepassing op de KWB van Pulle want zij gaan door op hun elan en zullen meer dan ooit men-sen samenbrengen. De activiteiten worden voortgezet vanuit de Griffel en de vertrouwde activiteiten zullen opnieuw worden georganiseerd. Zo kon de afgelopen pillampentocht rekenen op een record aantal aanwezigen. De junifeesten gaan ook nog door met de falos-wandeling en de rommelmarkt. De barbecue en de spelnamiddag verhuizen naar augustus.

Mensen moeten met elkaar in contact komen om zo elkaar be-ter te leren kennen, het zorgt immers voor een verdraagzame en warme gemeenschap. Voel u geroepen om mee te zorgen voor dit WIJ gevoel en sluit aan bij die verschillende verenigingen in uw gemeente en als Pullenaar zou ik het weten, ik ga zeker voor de KWB!

Joris Geens

December 2012, een afscheidsfeest in de kantine van de KWB met alle getrouwen en sympathisanten van de vereniging. Een leuk weerzien met verschillende mensen maar eigenlijk geen reden tot feesten want de kantine wordt afgebroken.

Tientallen jaren was het KWB-terrein een plaats waar mensen werden samengebracht, waar lief en leed werd gedeeld, waar aan sport en ontspanning werd gedaan, ... Geen enkele Pullenaar die de KWB, het KWB-terrein en de KWB-kantine niet kende, al was het maar van de stratenfeesten, de rommelmarkt, de activi-teiten in de kantine (koken, informatieavonden, ...), de voetbal, de fuiven, ... De KWB van Pulle is dan ook één van de bruisende verenigingen die onze gemeente rijk is. De huurovereenkomst werd echter niet verlengd en hierdoor moesten de terreinen en de kantine verdwijnen. Het bestuur en de leden van de KWB, die met hart en ziel hebben ingestaan voor de terreinen, moeten dan ook alles afbreken, getuige hiervan de foto.

De foto toont echter meer dan mensen die een kantine afbreken, het toont mensen die samenwerken en samenleven. Het is net die doelstelling die de KWB zo belangrijk maakt in onze samenle-

eenbloemekevoor ...

KWB Pulleen zijn lokaal!