De Zand-Hoop (juni 2013)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P912155 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 Zandhoven Jaargang 15, nummer 2 ( juni - juli - augustus 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] de zand-hoop Naar goede gewoonte verzorgt ACW Groot-Zandhoven ieder jaar een ont- moetingsmoment voor de vrijwil- ligers in onze gemeente. Gelukkig vinden wij in Zandhoven nog mensen zie zich voor anderen inzetten. En die verdienen extra aandacht! Op 30 april was het zo ver: actieve vrijwil- ligers werden in ons gemeentehuis even in de bloemetjes gezet. Naast een hapje en drankje bracht Servais Verherstraeten ons een bemoedigend woord over dat en- gagement en het belang ervan. Wat als ... Stel je voor dat de bibliotheek, de voet- balploeg, een vereniging, buurt of school en zelfs grote instellingen geen beroep kan doen op mensen die belangeloos en spontaan voor anderen iets doen. Zieken krijgen geen bezoek, ticketjes raken niet verkocht, boeken niet op hun plaats, het schoolfeest wordt een flop en vele acti- viteiten gebeuren gewoon nooit meer ... als er geen vrijwilligers zijn die daar aan meewerken. De massa dingen die men- sen voor anderen doen, is groot en van onschatbaar belang. Vervolg op pagina’s 2 en 3 Dank u vrijwilligers

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Groot Zandhoven

Transcript of De Zand-Hoop (juni 2013)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP912155

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 ZandhovenJaargang 15, nummer 2 (juni - juli - augustus 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

dezand-hoop

Naar goede gewoonte verzorgt ACW Groot-Zandhoven ieder jaar een ont-moetingsmoment voor de vrijwil-ligers in onze gemeente. Gelukkig vinden wij in Zandhoven nog mensen zie zich voor anderen inzetten. En die verdienen extra aandacht!

Op 30 april was het zo ver: actieve vrijwil-ligers werden in ons gemeentehuis even in de bloemetjes gezet. Naast een hapje en drankje bracht Servais Verherstraeten ons een bemoedigend woord over dat en-gagement en het belang ervan.

Wat als ...Stel je voor dat de bibliotheek, de voet-balploeg, een vereniging, buurt of school en zelfs grote instellingen geen beroep kan doen op mensen die belangeloos en spontaan voor anderen iets doen. Zieken krijgen geen bezoek, ticketjes raken niet verkocht, boeken niet op hun plaats, het schoolfeest wordt een flop en vele acti-viteiten gebeuren gewoon nooit meer ... als er geen vrijwilligers zijn die daar aan meewerken. De massa dingen die men-sen voor anderen doen, is groot en van onschatbaar belang.

Vervolg op pagina’s 2 en 3

Dank u vrijwilligers

2 DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

OntmoetingsmomentVaak gaat het om gewone zaken: het gras afrijden, tappen, de schoon-maak, dagelijkse zorg voor een buur, ... Zonder al dat vrijwillige werk zou onze sociale zekerheid nog dieper in de schuld zitten. Gesteld dat je dat allemaal zou moeten betalen. Zon-der die sokkel van spontane solidari-teit stuikt het kasteel van de sociale zekerheid in elkaar. De waarde van vrijwilligerswerk is niet in geld uit te drukken.

Samen-levenNatuurlijk beleven we turbulente tij-den. Banken, zelfs landen, gaan fail-liet. Gevestigde instellingen daveren op hun grondvesten en de oude net-werken verdwijnen. We kennen het allemaal. Alles schijnt voortdurend in verandering. En dat werkt beangsti-gend. Het gewone samenkomen en samen-leven lijkt moeilijk te worden.

Onze communicatiemogelijkheden zijn veel groter. Maar wat is die com-municatie waard? Zo kan je via Face-book, Twitter of andere snelle media met iedereen in contact komen. Maar de nuance gaat verloren in de elektro-nische media en je weet nauwelijks met wie je in contact bent. Commu-nicatie is prima, maar het garandeert geen participatie.

En dat nemen vrijwilliger nu net wel op. Ze zijn de vinger aan de pols, het doorgeefluik voor de beleidsmensen. Via mensen in een veelheid van ac-tiviteiten en initiatieven, weten be-leidsverantwoordelijken wat gewone mensen bezig houdt. Vaak zijn het de beste vertegenwoordigers van wat er leeft.

De staatssecretaris stelde daarom dat actieve vrijwilligers 10 maal be-langrijker zijn dan een (passieve) ge-meenteraad. Daarom blijven actieve verenigingen en samenwerkingsver-banden ook vandaag essentieel voor een samenleving. Ze helpen het sa-men leven mogelijk maken.

De dag daarna stond het gebeuren al op de Facebookpaginavan de staatssecretaris, dus zal het wel OK geweest zijn.

Met mandatarissen van ACW hetgedachtengoed dagdagelijks vertaald

Na de toespraak van Servais volgde een stellingenspel.

3DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

Gezond werkVrijwilligerswerk is gezond voor sa-menleving en vrijwilliger. Een en-gagement als vrijwilliger houdt je gezond. Je leeft langer en blijft men-taal fit. Ook wetenschappelijk onder-zoek bevestigd dit. Vrijwilligerswerk maakt je rijk, helemaal gratis en voor niets. Dat is eveneens een meerwaar-de van belangeloze inzet.

Servais Verherstraeten wees er op dat dit werk gelukkig nog voldoende te vinden is. Ook in Zandhoven, in het hart van de provincie Antwerpen. Wij mogen ons daar gelukkig om prijzen. Het traditionele middenveld gaat vandaag mogelijk wat verloren. Andere vormen van engagement zul-len nodig zijn en steken al de kop op. Al die inzet blijft de olie in het rader-werk van een samenleving, vandaag en in de toekomst.

Daarom vindt ACW-Zandhoven het belangrijk jaarlijks deze groep men-sen even dank te zeggen en de kans te geven elkaar te ontmoeten. Gelukkig mochten wij een aanzienlijke groep van hen verwelkomen. Een groep van alle leeftijden, met verschillende en-gagementen. Juist die verscheiden-heid, met elk zijn specifieke inzet, geeft kleur aan de samenleving. Wij willen daar voor blijven ijveren en on-der de aandacht houden hoe belang-rijk vrijwilligers zijn.

Ferrie Spit

De stellingen zorgden voor heelwat verwarring en discussie.

Ook toekomstige ouderen ingesprek met onze burgemeester.

Servais Verherstraeten en onze voorzitster.

Voorzitster Paula nam het woord om iedereen een hart onder de riem te steken.

4 DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

Slimme vrijwilligers van de Wereldwinkel hier van de partij op de drukbezochteavondmarkt in Zandhoven. Zo hebben ze hun start zeker niet gemist!

Oxfam-Wereldwinkel Zandhoven neemt vliegende start

Oxfam-Wereldwinkels staat voor eer-lijke kwaliteit uit eerlijke handel, in meer dan 200 Oxfam Wereldwinkels. De producten komen van vakmensen die hun werk grondig, in goede om-standigheden en met liefde doen. En dat proef je. Zo bewijst Oxfam dat eerlijke en duurzame handel moge-lijk is, zonder dat je je manier van leven hoeft aan te passen.

Ook sensibilisering in ZandhovenOxfam-Wereldwinkels gaat zelfs ver-der dan winkelen. De organisatie maakt mensen bewust van de onrechtvaardige wereldhandel en maakt ze warm voor het (h)eerlijke alternatief. Dit doen ze via publiekscampagnes en door te praten met politici en bedrijven. 8000 vrijwilligers be-

mannen de winkel, smeden banden met andere organisaties en laten jongeren ontdekken wat eerlijke handel is.

In Zandhoven was vroeger al een groep van een tiental personen actief om het Ox-fam-Wereldwinkelverhaal te vertellen. Zij verkochten aan huis, stonden op de markt en bemanden een stand op verschillende activiteiten. Een gebrek aan een centraal gelegen locatie zorgde er echter voor dat dit initiatief stopte in 2002.

Met het vrijkomen van het gebouw van de registratie kwam daar verandering in. De gemeente wilde het gebouw een so-ciaal doel geven en bood ook een ruimte aan om er een Oxfam-Wereldwinkel op te starten. Mimi Janssens: ‘We grepen die

kans met beide handen en vergaderden een eerste keer in het gemeentehuis op dinsdag 22 januari. Een 35-tal enthousi-astelingen ging in op de uitnodiging. Ze luisterden aandachtig naar het verhaal over eerlijke handel dat Gwen Segers, de regiocoördinator van de Kempen, bracht. Nadien vertelde iedereen welk zijn/haar engagement kan worden en werd er een adressen- en maillijst opgesteld. Het be-sluit van de avond was: “Ja, wij gaan er-voor. Wij willen snel een Oxfam-Wereld-winkel openen in Zandhoven.”

De zaterdag daarop trokken we al naar de winkelruimte om te kijken en om plannen te smeden. Drie vergaderingen en heel veel tussenvergaderingen later waren de plannen al heel concreet. Tijdens de

5DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

ColofonPaula Henderickx (De Linden 59, 2240 Zandhoven)Ludo Konings (Dorp 31, 2242 Pulderbos)Luk Somers (Veerstraat 113, 2240 Viersel)Ferrie Spit (Herentalsebaan 103, 2240 Viersel)Rudy Willems (Lijsterlaan 8, 2243 Pulle)Chris Vandeput (Schildebaan 14, 2240 Zandhoven)

paasvakantie werd er geschilderd met prachtig resultaat. De mannen gingen aan het schaven, timmeren, vijzen en sappen. Dat leverde tien mooie winkelrekken op. Een zater-dagse poetsbeurt gaf de winkel-ruimte, de kelder en de oprit al een heel ander uitzicht.

Zoals in elke moderne winkel wer-ken we met een computer en een barcodelezer. Zo houden we de voorraad makkelijk in ’t oog en dat vergemakkelijkt de boekhouding. Dus ... op zoek naar een goedkope computer met alles wat er bij hoort, programma installeren en uitpro-beren. Kunnen we een kassaticket printen? Winkelvrijwilligers volgen cursus en gaan meelopen in de winkel van Zoersel ... aan motivatie geen gebrek.

Met zijn allen hard werkenDe laatste veertien dagen was het echt alle hens aan dek. Wat bestellen we, wat gaan de mensen in Zandho-ven graag kopen? Wanneer komt de eerste levering? Hoe geraakt alles in de winkel en wat plaatsen we waar?

We misten de start niet. Vrijdag 3 mei openden we een wijnbar op de avondmarkt en maakten veel recla-me voor ‘Onze Oxfam-Wereldwinkel Zandhoven’. Zaterdag 18 mei ... onze openingsdag. We voorzagen een proevertjestent zodat de klanten de producten leerden kennen. Drie afwisselende ploegen hielden de winkel open. We zijn gestart ... en we zijn heel blij en fier.

Oxfam-Wereldwinkel Zandhoven Liersebaan 52 - 2240 Zandhoven

Woensdag van 11 tot 16 uur - Zaterdag van 10 tot 17 uur

Zin om mee te werken? Er is voor elk wat wils: in de winkel staan, stockbeheer, winkelinrichting, promotie naar de pers, algemene publiciteit, technische klussen, sensibilisering, boekhou-ding en administratie, financiën, nieuwe acties uitwerken en uitvoeren, … Neem gerust contact op: Mimi Janssens – 0494 394 441 - [email protected] kan ons ook volgen en liken op FB/wereldwinkel Zandhoven.

6 DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

Over ... nieuwe dingen

… de WAK (week van de amateurkunsten) vonden we op de Fa-cebookpagina van een enthousiaste deelneemster het volgende terug: ‘De WAK 2013 was weer geslaagd! Bedankt aan de organi-satoren, het gemeentepersoneel, de deelnemers, de bezoekers, de weergoden ... iedereen die er rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken had. Maar vooral weer een dikke pluim voor onze vrijwilligers, alle ‘natuurtalenten’ die hun schouders onder dit project hebben gezet. Hartelijk dank hiervoor.’

... al de GRATIS muziek deze zomer verwijzen we naar de tettenkotconcerten op de woensdagavonden in augustus in Massenhoven en op de 15de (je weet wel: moederdag) de ganse dag met muzikanten van eigen bodem. Er is in juli aan de molen in Pulderbos MuMoZa.be. (Muziek Molen Zandho-ven). Twee gratis zondagnamiddagen vol gezelligheid voor jong en oud, en voor het goede doel. De affiche spreekt zeker tot de verbeelding. www.mumoza.be

… zaterdag 14 september en Pulderbos: voor de twee-de maal vindt de zeer succesvolle lichtjeswandeling ’s avonds plaats aan de tent aan de molen. De dag daarna gevolgd door het grote molenfeest voor en in de tent. Traditioneel een verheerlijking van het leven op den boeren buiten. Ambiance steevast troef.

… revalidatiecentrum Pulderbos want die houden de week daarna (zondag 22 sep-tember) hun tweejaarlijks tuinfeest (www.revapulderbos.be). Dat staat in het teken van ‘ridders en prinsessen’, een feest voor kinderen (met tientallen spelletjes en attrac-ties) en de mama’s en papa’s (muziek, eten, ...). Kortom voor elk wat wils. Een unieke mogelijkheid om bijvoorbeeld hun kinderboerderij eens te bezichtigen of de tuin van de Limmerik vlakbij (volledig door vrijwilligers onderhouden).

… run to walk again (www.runtowalkagain.be) passeert met zijn honderden lopers (waaronder ook een team vol met BV’s) op vrijdag 13 september het revalidatiecentrum Pulderbos. De BV’s houden naar goede gewoonte aan het centrum een extra lange STOP.

… het weer valt nu nog moeilijk iets te schrijven, wel over het land van Playsantiën en het fietsevenement Rondje vertier in het land van Plezier! ‘Van Wielen tot Wielen’ vindt plaatst op zondag 4 augustus. Fietsen langs onbekende hoekjes in lan-delijke omgeving en onderweg kan je smullen van lekkere streekproducten. Vertrek huize Bruyneel in Zandhoven tussen 9 en 14 uur. Deelname: 4 euro voor een afstand van 35 km. Info: Paula Henderickx - 0475 59 32 76 - [email protected]

7DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

Beleid BelichtJeugdraad van Groot-Zandhoven

boordevol energie

de gemeentelijke subsidies voor jeugdver-enigingen, het inrichten van verschillende cursussen voor jeugdleiders en –leidsters, het betrekken van kansarme kinderen in de verschillende jeugdverenigingen, het fuifbeleid van de gemeente Zandhoven, ... Kortom: alles wat van belang is om Zand-hoven een jeugd-vriendelijke gemeente te laten blijven.

Dit jaar liggen de prioriteiten van de Jeugdraad op het gebied van de onder-steuning van het jeugdwerk binnen Zand-hoven in algemene zin, het bevorderen van participatie van jongeren in maat-schappelijk kwetsbare situaties en stimu-leren van jeugdcultuur.

Initiatief koesterenDe werking van onze Jeugdraad mag nu wel min of meer duidelijk zijn, er zit ech-ter veel meer achter dit ‘adviesorgaan’. Het is een groep van jonge enthousiaste Zandhovenaren die zin hebben voor ini-

tiatief en aldus het heft in eigen handen willen nemen. Vanuit hun ervaringen als jeugdleider of jeugdleidster hebben zij een goed beeld op wat er zich onder de jongeren afspeelt, wat hun behoeftes en belangen zijn. Zij vertegenwoordigen de toekomst van onze gemeente, jongeren met zulke zin voor initiatief moeten we uiteraard koesteren. Via deze weg wil-len we hen dan alvast de nodige moed en doorzettingsvermogen toewensen, en hen reeds bedanken voor het knappe werk dat ze al leverden. Doe zo voort!

Hans Soetemans

De Zandhovense Jeugdraad bestaat op dit moment uit vertegenwoordigers van alle Zandhovense jeugdverenigingen die hun ervaringen willen delen en de krachten willen bundelen om ‘de jeugd’ een stem te kunnen geven binnen onze gemeente. Je kan ze herkennen aan hun zwarte swea-ters. Op elk jeugdig evenement in onze gemeente kom je ze wel tegen. Je kan ze bovendien ook kennen als mede-organi-satoren van het jaarlijkse ‘Feestje van de Burger’. Het is echter geen besloten groep die enkel bedoeld is voor jeugdbewegin-gen en hun belangen. Vanuit deze motiva-tie is Jeugdraad Zandhoven op zoek naar ‘onafhankelijken’ die zin hebben om de belangen van onze jeugd veilig te stellen.

Jeugdvriendelijke gemeenteEén keer per maand komt de Zandho-vense Jeugdraad samen in de refter van het gemeentehuis om zich te beraden over de jeugdgebonden zaken binnen onze gemeente. Ze hebben het dan over

We stellen jullie graag voor aan de Zandhovense Jeugdraad. Dit is een gemeentelijk adviesorgaan dat het gemeentebestuur de nodi-ge inzichten verschaft als het op jeugdgebonden beslissingen aan-komt. Een adviesorgaan dat niet stil zit, dat de toekomst bovendien in handen heeft ...

Het mooie weer komt er weer aan, een ideale periode voor het OCMW om naar buiten te komen. Eén van de doelstellingen van het OCMW voor deze legislatuur is de bekendmaking van de werking aan alle burgers van onze gemeente. Het OCMW is een or-ganisatie die meer doet dan minder-bedeelde inwoners financieel onder-steunen.

Toen de vraag van KVLV Pulle kwam om hieromtrent bij hen een voorstelling te

geven, grepen we die met twee handen. Vele geïnteresseerde burgers kwamen luisteren naar een voorstelling ‘het leven zoals het is bij OCMW-Zandhoven’.

Na alle positieve reacties van de dames van KVLV Pulle stelde ik de laatste senio-renraad voor om ook bij de seniorenver-enigingen deze voorstelling te brengen. Gezien ook daar de reacties unaniem posi-tief waren, zullen we deze inwonersgroep vast en zeker bereiken. Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog vele verenigingen waar-

van de leden misschien wel een beroep kunnen doen op onze dienstverlening.

Maakt u deel uit van een vereniging die deze infoavond voor zijn of haar leden wil inrichten, contacteer ons dan via [email protected]. Laat u onder-dompelen in het systeem van diensten en premies die uw leden via het OCMW kun-nen bekomen.

Mieke MaesVoorzitter OCMW-Zandhoven

OCMW trekt naar buiten!

8 DE ZAND-HOOP | JUNI 2013

Agent in ZandhovenDieleman VerzekeringenOelegembaan 4, 2240 Zandhoven

Met steun van:

Na de fusie kregen we de naamswijziging naar OCMW en werd alles meer gestructureerd. Onder het voorzitterschap van Frans is er veel verwezenlijkt: de bouw van het administratief centrum in 1995, maar ook de bouw van sociale woningen en dan zeer recentelijk nog Huize Coopmans in het dorp van Zandhoven.

Altijd stond Paula klaar om te helpen als het nodig was, Frans stond er niet alleen voor. Na al die jaren kunnen ze nu samen ge-nieten van veel vrije tijd om te fietsen, te wandelen, om samen te gaan dansen of een uitstapje met paard en kar.

Frans en Paula, wij wensen jullie veel plezier samen met al jullie hobby’s.

36 jaar voorzitter OCMW en 6 jaar raadslid van de Com-missie van Openbare Onderstand (de vroegere naam voor het OCMW). Wat het helemaal uniek maakt: al die jaren werkte Frans bijna uitsluitend onder één burgemeester namelijk Willy De Bie.

Voor de fusie telde de Commissie van Openbare Onderstand 5 leden en waren er ongeveer 4 vergaderingen per jaar. Hulpver-lening was voornamelijk materieel, leefloon bestond toen nog niet. In de loop der jaren heeft Frans de werking van het OCMW enorm zien veranderen.

FransVan De Peer

eenbloemekevoor ...

Paula en Frans