De Zand-Hoop (december 2012)

of 8/8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P912155 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 Zandhoven Jaargang 14, nummer 4 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] Het Duitse leger bewoog vliegensvlug en twee maanden na de inval was België bij- na volledig veroverd. De Eerste Wereldoor- log was begonnen. De Belgen probeerden stand te houden achter de IJzer en zetten de IJzervallei onder water. Even later kregen ze hulp van Franse en Britse troepen. Hierdoor werd de opmars stopgezet en bleef een heel klein stukje België onbezet. Vier jaar is er zwaar gevochten in de West- hoek. Een slopende loopgravenoorlog zo- als nog nooit was vertoond. Ook een inter- nationale veldslag. Tegen het eind streden soldaten van meer dan 20 nationaliteiten mee. Het landschap en de gebouwen werden volledig verwoest. Honderddui- zenden stierven op de slagvelden rond Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper, ... Voor het eerst is gifgas ingezet en kreeg oorlog in- dustriële allures. De volledige bevolking van de streek sloeg op de vlucht. Na vier lange jaren van ver- nieling bleef niets meer over van wat er ooit geweest was. Alleen modder, bom- putten, dood, ... 11 november: elk jaar opnieuw Gelukkig herrees de Westhoek uit zijn as. Maar de internationale gemeenschap was het eens dat niemand zulk ongekend geweld ooit nog wilde. Tot op vandaag Nooit meer oorlog 98 jaar geleden, op 4 augustus 1914, vielen Duitse soldaten het neutrale België binnen. Eigenlijk hadden ze Frankrijk op het oog. De Duitsers dachten via ons grondgebied naar Parijs door te sto- ten. België wou dit niet toelaten en probeerde hen tegen te houden. Dat mislukte. Veel volk aan het monument in Zandhoven
 • date post

  12-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Driemaandelijkse plaatselijke nieuwsbrief van ACW Groot Eandhoven

Transcript of De Zand-Hoop (december 2012)

 • Belgi-BelgiqueP.B.

  2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

  afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP912155

  Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Henderickx, De Linden 59, 2240 ZandhovenJaargang 14, nummer 4 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

  Het Duitse leger bewoog vliegensvlug en twee maanden na de inval was Belgi bij-na volledig veroverd. De Eerste Wereldoor-log was begonnen. De Belgen probeerden stand te houden achter de IJzer en zetten de IJzervallei onder water.

  Even later kregen ze hulp van Franse en Britse troepen. Hierdoor werd de opmars stopgezet en bleef een heel klein stukje Belgi onbezet.

  Vier jaar is er zwaar gevochten in de West-hoek. Een slopende loopgravenoorlog zo-als nog nooit was vertoond. Ook een inter-nationale veldslag. Tegen het eind streden soldaten van meer dan 20 nationaliteiten mee. Het landschap en de gebouwen werden volledig verwoest. Honderddui-zenden stierven op de slagvelden rond Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper, ... Voor het eerst is gifgas ingezet en kreeg oorlog in-dustrile allures.

  De volledige bevolking van de streek sloeg op de vlucht. Na vier lange jaren van ver-nieling bleef niets meer over van wat er ooit geweest was. Alleen modder, bom-putten, dood, ...

  11 november: elk jaar opnieuwGelukkig herrees de Westhoek uit zijn as. Maar de internationale gemeenschap was het eens dat niemand zulk ongekend geweld ooit nog wilde. Tot op vandaag

  Nooit meer oorlog98 jaar geleden, op 4 augustus 1914, vielen Duitse soldaten het neutrale Belgi binnen. Eigenlijk hadden ze Frankrijk op het oog. De Duitsers dachten via ons grondgebied naar Parijs door te sto-ten. Belgi wou dit niet toelaten en probeerde hen tegen te houden. Dat mislukte.

  Veel volk aan het monument in Zandhoven

 • 2DE ZA

  ND-H

  OOP -

  DEC

  EMBE

  R 201

  2

  getuigen talloze monumenten en musea van die gedachte: Nooit Meer Oorlog! 11 november werd later de nationale dag om ons aan die wapenstilstand te herinneren.

  Vooral de boodschap van vrede, die we aan heel de wereld willen uitdragen, staat centraal. Het In Flanders Fields Museum, de IJzertoren, de vele militaire begraaf-plaatsen, oorlogsmonumenten en sites getuigen daarvan. De dagelijks geblazen Last Post onder de Menenpoort in Ieper is wereldwijd gekend.

  Alleen weet iedereen dat vrede nog steeds geen realiteit is. Wat er in Syri gebeurt, maar ook elders in de wereld, maakt dat overduidelijk. Daarom is het belang-rijk niet alleen in Ieper, maar over heel Vlaanderen die dag te herdenken. Ook in Zandhoven. Op 10 november dit jaar be-nadrukte een mis en een plechtigheid aan het monument van de gesneuvelden het belang van Nooit Meer Oorlog.

  Burgemeester Luc Van Hove kwam hier in zijn toespraak op terug. Of wij ons nog wel bewust zijn, vroeg hij zich af, dat wij n van de weinige generaties zijn die geen oorlog meemaakten. Want vrijwel al onze voorouders kenden oorlogen. Wij niet ... en dat is straf, zei hij. Wij hebben geluk.

  Nooit meer oorlog in Pulderbos

  Vrede en gerechtigheid

 • 3DE ZAND-HOOP - DECEMBER 2012

  Al 67 jaar zijn wij zonder oorlog. Dat geluk vieren wij op 11 november. Maar het is het geluk dat je soms moet afdwingen.

  Daar zijn volgens Luc Van Hove begees-terde leiders voor nodig. Mensen die op-stonden en nieuwe ideen samen brach-ten. Mensen die met vallen en opstaan aan een groot Europa bouwden. Ook al loopt alles nog niet vlot: nu praten wij sa-men, nu betalen we met dezelfde munt. Nu is, zei onze burgemeester, oorlog ei-genlijk uitgesloten.

  Europa verdient daarom zeker de Nobel-prijs voor de vrede. Ook al heeft elke oud-strijder recht op een stukje van die prijs, dan telt dit zeker voor de regeringsleiders van toen en nu. Ieder heeft bijgedragen aan hoe wij hier nu leven. Vaak beseffen wij niet hoe goed het hier wel is. Daarom beloofde Luc Van Hove dat we dit op 11 november zullen blijven herdenken. Wij doen dit ter nagedachtenis van wat een vorige generatie voor ons en onze kinde-ren presteerde, uit dankbaarheid voor de vrede en de democratie. Wij doen dit in de volle overtuiging van Nooit Meer Oorlog en als bewustmaking dat wij hier in de hemel op aarde wonen.

  Ferrie Spit

  Monument in het centrum van Zandhoven

 • 4DE ZA

  ND-H

  OOP -

  DEC

  EMBE

  R 201

  2

  Iedereen hoopt op een warme oude dag maar 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Dagelijks vechten ze om de eindjes aan elkaar te knopen, vaak vele jaren lang. Armoede is onaanvaardbaar, ook voor elke zestigplusser. Daarom voert Welzijnszorg, samen met Wel-zijnsschakels en OKRA, campagne.

  Een verjaardag is feest: mooie wensen, warme gezelligheid, leuke attenties. Dat jaartje extra neem je erbij en stilaan schuif je op van een veertiger naar een vijftiger, medioren worden senioren, gepensio-neerden zeventigplussers. Elke dag wor-den we een beetje ouder. Ook mensen in armoede blazen jaarlijks een kaarsje uit.

  Hun feest heeft echter een bittere na-smaak want armoede verjaart niet. Op ho-

  gere leeftijd uit armoede geraken, is nog zoveel moeilijker. Het risico op een leven in armoede ligt bij ouderen veel hoger dan bij de rest van de bevolking. De gevolgen op latere leeftijd zijn dramatisch: 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Ge-miste kansen op de arbeidsmarkt, ziekte, faillissement of een echtscheiding kun-nen mensen de armoede induwen. En een leven in armoede is altijd een leven met minder.

  Vier gelukskaartenMet de campagne Armoede verjaart niet wil Welzijnszorg samen met en in naam van onze ouderen vier gelukskaarten trek-ken. Zodat zij op een menswaardige wijze hun leven kunnen verderzetten.

  1. Een leefbaar inkomen: inkomensgaran-tie voor ouderen (IGO)

  2. Geen zorgen om zorg: een solidaire Vlaamse sociale bescherming3. Een gezonde, veilige en betaalbare wo-ning: uitbreiding van de huursubsidie voor alle lage inkomens4. Kunnen meetellen en meedoen: mid-delen voor lokale projecten die het sociaal isolement van ouderen in armoede door-breken.

  Ook jij kan deze eisen ondersteunen door een symbolisch kaarsje aan te steken. Met dit kaarsje geef je een signaal van protest aan de betrokken beleidsmakers. Dit kan op n van de activiteiten in je buurt of op www.armoedeverjaartniet.be.

  Eind januari bezorgt Welzijnszorg al deze warme steun samen met de beleidsvoor-stellen aan de betrokken ministers.

  Campagne Welzijnszorg

  Armoedeverjaartniet

  Welzijnszorg regio [email protected] tel. 03 217 24 90

  www.welzijnszorg.be

  Bouw mee aan een toekomst zonder armoede

  - Teken de petitie op www.armoedeverjaartniet.be- Organiseer een soepactie via www.soepopdestoep.be- Ondersteun een project en doe een gift op rek.nr. BE21 0000 0000 0303 van Welzijnszorg- Zet je benen in en loop mee de Corrida in Leuven op 30 december- Doe een financile actie en organiseer een kaarsenverkoop

 • 5DE ZAND-HOOP - DECEMBER 2012

  ColofonPaula Henderickx (De Linden 59, 2240 Zandhoven)Ludo Konings (Dorp 31, 2242 Pulderbos)Luk Somers (Veerstraat 113, 2240 Viersel)Ferrie Spit (Herentalsebaan 103, 2240 Viersel)Rudy Willems (Lijsterlaan 8, 2243 Pulle)Chris Vandeput (Schildebaan 14, 2240 Zandhoven)

  Doe mee aan het Breicaf van FemmaVoor meer info over het Breicaf kan je terecht bij Karine Brabans, Rozenlaan 45, 2242 Pulderbos,

  [email protected], tel. 03 484 60 68, gsm 0488 60 78 55

  Bedankt!Bij deze willen we de molenkring een dikke proficiat wensen met de organisatie van de molenfeesten dit jaar. Het was een groot succes. De ferieke lichtjeswandeling sprak tot nieders verbeelding. Benieuwd of men hieraan een vervolg zal breien!

 • 6DE ZA

  ND-H

  OOP -

  DEC

  EMBE

  R 201

  2

  Op 3 februari stap en beleef je de Molenaarsroute. Een prachtige wintertocht door de velden naar De Molen en langs Kempense landerijen. Onderweg kunnen we proeven van lekkere streekproducten en genieten van het mooie winterlandschap.

  De wandeling zal begeleid worden door vrijwilligers van toeris-me Zandhoven. Na de tocht wacht u nog een lekker proevertje en zorgen we voor de ambiance. Winter-wandelschoenen voorzien!

  Vertrek: 3 februari, gemeentezaaltje Pulderbos, Dorp 22Keuze vertrekuren: 12.30 uur, 13 uur, 13.30 uur, 14 uur, 14.30 uur

  Je kan kiezen uit zeven verschillende wandelingen doorheen een gevarieerd landschap met onderweg enkele culinaire stops in zorgvuldige uitverkozen horecazaken.Voor deze wandeling betaal je 29 euro per persoon en daarbij heb je dan ook van je voorgerecht, hoofdgerecht en dessert mogen genieten! Dit aanbod is geldig tot einde april 2013.

  Volledige brochure is te verkrijgen in het gemeentehuis van Zandhoven.Info:- Kristel Lambrechts - tel. 03 410 16 53 - [email protected] Land van Playsantin - tel. 03 310 05 13 - [email protected]

  Happen en stappen in hetLand van Playsantin

  Winterwandeling

  Inschrijven:- Paula Henderickx, toerisme Zandhoven,

  [email protected], 0475 59 32 76- Tom Vingerhoets, KWB-Zandhoven,

  [email protected], 0476 20 97 82

 • 7DE ZAND-HOOP - DECEMBER 2012

  BELEID BELICHT

  De nieuwe gemeenteraadOp 14 oktober kozen we een nieuwe gemeenteraad. Die treedt in voege op 2 januari 2013. In Zandhoven is de situatie vrij duidelijk: een absolute meerderheid van 13 zetels voor CD&V en een grote oppositie van 8 nieuwelingen van N-VA. Vlaams Belang ziet haar zetels dalen naar n en Groen behoudt haar ene zetel. Open VLD en SP.a verloren al hun zetels.

  We zullen sommige gezichten missen, maar enkele zeurpieten en schertskandi-daten gaan we toch maar vlug vergeten. Het negativisme heeft in onze gemeente zeker niet gewonnen, integendeel!

  Wij zijn zeker blij met deze uitslag want 7 van de 8 erkende ACW-kandidaten werden verkozen. Het zijn stuk voor stuk mensen die al jarenlang actief zijn in het Zandhovense verenigingsleven en die dus veel meer dan zichzelf vertegenwoordi-

  gen. Proficiat aan Hans, Joris, Rudi, Paula, Jef, Richard en Steven!

  Onze voorstellen aan het beleid kan u te-rugvinden in de vorige nieuwsbrief.

  Wij doen een warme oproep aan alle ver-kozenen om samen te werken aan een beter Groot-Zandhoven. Wij willen dat er altijd goed wordt nagedacht en elke be-trokken partij wordt gehoord vooraleer er een beslissing valt. Want beleid is niet iets

  van het grote gelijk, maar eerder van het zoeken naar goede compromissen tussen verschillende mensen en groepen met soms tegenstrijdige belangen.

  ACW-Groot-Zandhoven wil een warme samenleving, waar er oog is voor samen: samenleven, samenwerken, samen iets moois uitbouwen.

  Wij zeggen volmondig JA tegen de nieuwe gemeenteraad!

  De ACW-kandidaten bij de voorbije gemeenteraads-verkiezingen van links naar rechts:Hans Soetemans, Joris Geens, Rudy Willems,Paula Hendrickx, Jef Oorts, Rosemarijn Sips,Richard Bastanie en Steven van Stayen.

 • 8DE ZA

  ND-H

  OOP -

  DEC

  EMBE

  R 201

  2

  Agent in ZandhovenDieleman VerzekeringenOelegembaan 4, 2240 Zandhoven

  Met steun van:

  Een bloemeke voor zij die heel de organisatie van het kiesevene-ment in onze gemeente op zich namen. We menen dit oprecht en we weten maar al te goed dat velen in eerste instantie er tegen op zien om te gaan zitten, maar ja, het is verplicht nietwaar!

  Niet vanzelfsprekendOmdat we allemaal drukke agendas hebben, weinig tijd en de vrije tijd die ons rest het liefst doorbrengen met de mensen die ons nauw aan het hart liggen, onze familie bijvoorbeeld. Zondag is een heilige rustdag en dat argument horen we op een derge-lijk verkiezingsdag nogal eens. Je hoort het zelden op de voetbal zondagnamiddag. Maar verkiezingen zijn ook niet vanzelfspre-kend omdat, hoewel we in Belgi verplicht zijn om te gaan stem-men, we evenzeer van een kiesrecht kunnen spreken.

  We onderschatten hiervan het belang maar al te vaak. Democra-tie is niet vanzelfsprekend (en ja toegegeven, vaak ook niet enig en alles zalig makend: altijd die compromissen!). In grote delen van de wereld gaat het er heel anders aan toe. En er zijn de lan-den waar voor de schijn en voor het aanzien in de wereld wordt gekozen, en waarbij de uitslag achteraf door niemand wordt ge-loofd. Wij twijfelen tenminste niet. Het is een luxe in een recht-staat te leven.

  Ver van mijn bed showDat kan je bezwaarlijk stellen met de verkiezing van jongstleden. De gemeente staat zeer dicht bij de mensen. Je stapt je huis uit en je staat in de gemeente. Al het mooie landelijke in onze deel-gemeenten is Zandhoven en vice versa. En alles wat minder oogt en loopt, heet dan plaatselijk bovenlokaal.

  Soms jammer dat plaatselijke mandatarissen niet meer te zeggen hebben, anderzijds goed dat gemeenten passen in een groter co-herent geheel. Stel je voor: plaatselijke cowboys die wild om zich heen schieten, om maar wat te noemen. Het is goed wonen in Zandhoven. Hier kan je nog eens rustig met de plaatselijke poli-tici fatsoenlijk van gedachten wisselen zonder potten te breken.

  We beseffen allemaal, zowel wij als zij, dat we elkaar morgen als geburen tegenkomen. We wonen allemaal in dezelfde straat in dat kleine, grote Zandhoven en dus kunnen we maar beter zor-gen voor elkaar. Met, tussen en voor de mensen. Ik hoor het ze graag zeggen en doen.

  Dus volmondig ja, oprecht een bloemeke voor de democratie en de mensen die daarvoor eventjes nodig zijn om dit te organise-ren.

  Een bloemeke voor onze democratie

  Een bloemeke voor alle mensen die onze democratie hielpen zegevieren op zondag 14 oktober. Hiermee be-doelen we al die helpers in de stembureaus, van de voorzitters tot en met de man of vrouw die de deur voor ons, kiezers, openhield. En ook aan hen die, vaak beroepshalve, alles hebben klaargezet en opruimden.