De Windkracht Krant Wat onze klanten zeggen

download De Windkracht Krant Wat onze klanten zeggen

of 12

 • date post

  11-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of De Windkracht Krant Wat onze klanten zeggen

 • Deze krant is een uitgave van

  Een krant over de kracht van WIND InternetKRACHT

  Gemeenten zijn dynamische organisaties met steeds meer digitale systemen. Ons oude zelfgebouwde CMS voor de gemeentelijke website volstond niet meer. De overheid pleitte toen enorm voor open source. Zo kwam TYPO3 op ons pad. We hadden zelf geen enkele kennis van de techniek en functionaliteit, daarom zochten we een leverancier. Aan het woord is Hank van Empel, beheerder ICT bij gemeente s Hertogenbosch.

  Die leverancier vonden we, maar al gauw bleek het met die partij niet te klikken. Los van het goede product dat ze leverden hadden ze niet de visie die wij hadden, of andersom. Nieuwe leveranciers kwamen op bezoek en zo ook de nuchtere jongens uit het noorden van WIND Internet. Dat TYPO3 voor ons werkte wisten we al. We zochten nu vooral naar de juiste samenwerking. Van beide kanten is dat goed bevallen.

  Een kopie maken en techniek met elkaar delen is allemaal geen probleem, dat is het leuke van open source

  Te veel delen

  Vorig jaar hebben we een onderzoek laten doen naar waar de burgers onze site nu voor bezoeken. Zo is in het voorjaar bijvoorbeeld het aanvragen van reisdocumenten vooral

  populair, in de winter wil men weten wat de strooiroutes zijn. Op alle tijdstippen van de dag worden we bezocht. Dat zijn dingen waar je gaandeweg van leert en meer en meer op inspeelt. We hebben te lang de behoefte gehad veel te delen ten koste van de vindbaarheid. 80% van waar de mensen voor komen bieden we nu direct aan. Uit de statistieken (van Google, ook door WIND Internet gemplementeerd) blijkt dat dat prettiger en eenvoudiger werkt.

  De dienstverlening van een gemeente leunt heel erg op een goed digitaal platform. Een uittreksel van je geboorteregister, een paspoort of rijbewijs, of een bouwvergunning, dat is een alleenrecht van de gemeente, dat haal je als burger niet ergens anders. Uiteindelijk dien je allemaal die burgers, en of die burger nou in Almere of Den Bosch woont, ze hebben overal de gemeente

  De gemeente Almere is voor het bestaande intranet binnen de gemeente een timeline aan het ontwikkelen in TYPO3. De verwachting is dat het voor het einde van het jaar draait, zo vertelt Andr Heuzer van de afdeling communicatie.

  Bij ons plaatst iedere werknemer al zijn eigen nieuws. We zijn nu een vorm van een timeline aan het ontwikkelen waarin bij iedereen relevante berichten voor hem of

  nodig om deze zaken te regelen. Niet iedere gemeente hoeft dat wiel opnieuw uit te vinden. Dat is het leuke van open source, een kopie maken en techniek met elkaar delen is allemaal geen probleem.

  Hank van Empel h.vanempel@s-hertogenbosch.nl

  Het is indrukwekkend hoeveel kennis WIND Internet van dit CMS heeft

  Het voordeel van werken met WIND Internet

  Lees op pagina 5 wat Hank het voordeel van werken met WIND Internet vindt.

  Hank van Empel, gemeente s Hertogenbosch

  Andr Heuzer, gemeente Almere

  Almere ontwikkelt timeline op intranethaar in chronologische volgorde te zien zijn. Enerzijds is dat een poging sneller groepen te kunnen bereiken, waarbij iedereen ook de antwoorden en reacties kan lezen. E-mail is wat dat betreft een te gesloten systeem, als je niet in de cc of bcc staat, mis je het vervolg. Anderzijds moet de timeline het intranet minder statisch maken en dat moet medewerkers reden geven vaker dan eens per dag het intranet te bezoeken.

  Met TYPO3 is dat allemaal mogelijk. Heuzer: Het is open source, er wordt wereldwijd door een flink aantal mensen aan ontwikkeld en dat maakt het een breed inzetbaar product. Als systeem is het degelijk en stabiel. Het heeft alles in zich aan wat wij aan functionele eisen hebben.

  Andr Heuzerajheuzer@almere.nl

 • Deze krant is een uitgave van

  onderhoud slechts eenmalig uitgevoerd hoeft te worden en gelijktijdig drie partijen mee zijn voorzien. Dat scheelt aanzienlijk werk en kosten. Zoals WIND Internet nu met crowdfunding bezig is, waar je als gemeente je wensen en ideen aan kunt geven, die zij bundelen en tot uitvoer brengen, dat is fantastisch. Ik weet zeker dat ons dat ook weer verder gaat helpen. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.

  Arnoud van Haaren avanhaaren@vlissingen.nl

  eigen pagina per afdeling en het delen van documenten met de rest van de organisatie. Ook zouden we een slag willen slaan in het bijwerken van de profielen. Dat het niet alleen een functie wordt om iemand te kunnen bereiken, maar ook een netwerk met interesses en vaardigheden waaruit je kunt putten. Ik heb het gevoel dat het intranet nog veel meer mogelijkheden biedt dan wat we nu gebruiken. Tegelijk ben ik al heel blij met hoe goed het intranet nu werkt.

  Een gezamenlijk intranet leverde ons een enorme efficiencybesparing op. Op de lange termijn willen we nog veel meer gebruik gaan maken van elkaars systemen, inrichting en inhoud. Denk bijvoorbeeld aan formulieren. We draaien op dezelfde server, dan is het niet zo heel erg moeilijk meer om paginas open te zetten.

  Christine Reule c.reule@middelburg.nl

  Arnoud van Haaren, informatie- adviseur gemeente Vlissingen

  Op het moment dat we gingen zoeken naar een nieuw intranet voor de gemeente Vlissingen, was het toenmalige intranet erg verouderd. Onze voorwaarde was een open source systeem, een sociaal intranet en het liefst kant-en-klaar. We wisten dat TYPO3 al veel gebruikt werd binnen gemeenten. Zo kwam WIND Internet op ons pad. Een intranet dat al door zoveel gemeenten is omarmd moet wel goed zijn. En dat bleek ook waar. We steken liever de energie in het enthousiast maken van onze collegas om ook het intranet te gebruiken dan dat we bezig zijn met de techniek van het systeem. WIND Internet heeft daarvoor al de oplossing en daar maken we heel prettig gebruik van.

  We hadden er wel wat vraagtekens bij, want wat zouden we aanrichten met een sociaal intranet? Nieuwsberichten met reactiefunctie: wat maakt dat los? We wilden absoluut geen digitale klaagmuur, anonieme uitlatingen en vervelende discussies. Gelukkig wordt het intranet als een veilige en betrouwbare omgeving ervaren. Plaatsen en reageren is voor velen nog wel een grote stap, maar

  Christine Reule, communicatie- adviseur gemeente Middelburg

  In 2014 zijn de gemeente Middelburg en Vlissingen gaan samenwerken op het gebied van ICT. De afspraak die toen gemaakt is, is om de toepassingen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Toen we samengingen hadden we natuurlijk ieder onze eigen systemen. We hebben dat niet meteen omgegooid, we volgen een soort natuurlijk verloop. Wanneer er een keus gemaakt moet worden kijken we wie er welk systeem heeft, of we een van beide kiezen of dat we gaan voor iets nieuws.

  je hoeft het niet te gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om veel informatie naar persoonlijke interesse aan te bieden. Zo kun je je persoonlijke homepage samenstellen met kleine informatieblokjes met onderwerpen die jouw interesse hebben. Dit maakt het mogelijk heel veel meer informatie op het intranet te communiceren zonder dat het als een overload ervaren wordt. Het intranet wordt steeds meer een tweerichtingskanaal, maar het blijft ook goed om elkaar op te zoeken. We deden al geen organisatiebrede mails meer sinds 2003. Nu kun je zelf aangeven bij welke projecten of berichten je een update in je mail wilt ontvangen. Zo word je getriggerd om het ook te gaan lezen.

  1+2=3

  We hebben samenwerkingsverbanden met verschillende gemeenten op verschillende gebieden. Ik had al regelmatig contact met de afdeling communicatie van de gemeente Middelburg. Toen ook zij op zoek waren naar een nieuw intranet heb ik het daar gepresenteerd. Dat is dusdanig goed bevallen dat we ook Orionis Walcheren hebben aangeraden zich aan te sluiten. Samen met WIND Internet hebben we alles uitgezocht en voor elkaar gemaakt.

  Ons intranet was echt oud. Om een bericht op de homepage te plaatsen, waren we afhankelijk van een helpdesk. Wat dat betreft was alles een vooruitgang voor ons. Toen we zover waren om over te stappen op een nieuw intranet, besloten we ook meteen een stap over te slaan, door direct een sociaal intranet te kiezen. We hebben ook het social intranet van onze internetleverancier bekeken, maar het was al snel duidelijk dat we met Vlissingen mee zouden gaan in TYPO3. Zij hebben ons zelf met een eigen presentatie overtuigd.

  We zijn elkaars backup

  Omdat we nu met hetzelfde intranet werken kunnen we elkaar toegang tot elkaars platformen geven. Een vinkje aan of uit bij automatisering en het is geregeld. Dat is handig bij gezamenlijke projecten, maar je bent ook meteen elkaars backup. Je kunt elkaar vervangen zonder dat je een uitgebreide overdracht moet doen. Even bijpraten en concrete acties afspreken en klaar ben je.Dit is samenwerking op meerdere fronten. Wij hebben n basisinstallatie waar het

  Sociaal intranet

  Omdat het voor ons een hele overstap was, ging er wel even de nodige tijd overheen om het functioneel beheer te leren kennen. Maar ook met mijn niet-technische achtergrond had ik het snel door. Wie een Facebookpagina kan onderhouden, kan frontend met dit systeem werken. De backend vraagt iets meer inzicht, maar ook daar kwam ik wel uit. Er is heel veel in de frontend toe te voegen. Dat maakt het voor iedereen goed bedienbaar. Als dat niet zo zou zijn dan zou het zijn doel van een sociaal intranet voorbijstreven.

  Een gezamenlijk intranet leverde ons een enorme efficiencybesparing op.

  Iedereen binnen de gemeente heeft de mogelijkheid om berichten te plaatsen. Er wordt best redelijk gebruik van gemaakt, nog zonder dat we er uitgebreid campagne voor hebben gevoerd. Vooral van het publiceren van nieuwtjes wordt veel gebruik gemaakt. Wat wat achter blijf is het inrichten van de

  Wie een Facebookpagina kan onderhouden, kan met TYPO3 werken

  Arnoud van Haaren, gemeente Vlissingen