De vorgaan maart 2013

28
1 Frans Barendrecht Kaderlid 2012 Oproep betreffende uw gegevens Uitnodiging ALV Dé Onafhankelijke vakbond voor het RET personeel Periodiek mededelingenblad voor VOR-leden • JAARGANG 2013 NR. 1

description

De vorgaan maart 2013

Transcript of De vorgaan maart 2013

Page 1: De vorgaan maart 2013

1

Frans Barendrecht Kaderlid 2012

Oproep betreffende uw gegevens

Uitnodiging ALV

Dé Onafhankelijke vakbond voor het RET personeelPeriodiek mededel ingenblad voor VOR-leden • JaaRgang 2013 nR. 1

Page 2: De vorgaan maart 2013

Bestuur

Perry Koster [email protected] 06 - 14539744

Bas Schefferlie [email protected] 2evoorzitter 06 - 48584960Ledenadminstrateur

Rob Houtman [email protected] Secretaris 06 - 24599176Redactied’rVORgaan.

ad Verschuren [email protected] 06 - 48584968WebsiteVOR

Piet Dakkus [email protected] 06 - 48584962

René Sandifort [email protected] 06 - 22548814

Cees Dorsman [email protected] 06 - 12880900

Inhoud Voorwoord p. 3VOR Bedankt !! p. 4Beste Collega’s, p. 5Facebook voor vrienden VOR… p. 7WW plannen p. 7Ontslagrecht p. 8Bestuur VOR pleit bij MHP vakcentrale p. 9Verhuizen of andere persoonlijke aanpassingen? Even doorgeven AUB p. 11Belastingservice VOR p. 11De RET verlaten en toch lid blijven p. 12Indeling VOR-OR/ OC leden p. 12Wat houdt de individuele belangenbehartiging in? p. 15Wat kunt u verwachten? p. 15Even voorstellen ………. p. 19 Collega’s p. 21Let op! Bericht betreffende de uitkering resultaatafhankelijk eindejaarsuitkering p. 21Overzicht incidentele uitbetalingen per kalenderjaar (overgenomen RET.nl) p. 23Algemene ledenvergadering p. 25

Noot redactie:Om meer inhoud te geven aan op- en aanmerkingen vanuit de VOR leden, staat het uiteraard ieder lid vrij zijn mening te geven over VOR zaken, dit kan bijdragen aan het beter functioneren van de vakbond. Bij een gezonde vakorganisatie moet dit kunnen. Bijdragen kunnen per post of per e-mail Secretariaat: Streepvaren 9 3069 HT Rotterdam E-mail: [email protected] 06-245 99176.

Page 3: De vorgaan maart 2013

3

Collega’s/leden,

Op het moment dat u dit leest is het voorjaar weer begonnen en laten we hopen dat we met zijn allen kunnen gaan genieten van een mooie zomer.Het achter ons liggende jaar is best wel een roerend jaar geweest met o.a. de aanbesteding bus en het project Minerva waarbij toch ongeveer 40 van onze collega’s het bedrijf helaas hebben moeten verlaten.

Vanwege het winnen van de bus concessie heeft de RET ongeveer 200 chauffeurs overgenomen van Q buzz. De Bus B.V is per 9 december 2012 van start gegaan en na wat aanloop problemen lijkt het er nu toch op dat alles redelijk verloopt.

Het VOR bestuur is de afgelopen periode geconfronteerd met een aantal arbeid gerelateerde zaken die onze belangenbehartigers samen met een ingehuurde advocaat naar volle tevredenheid van de betrokken leden heb-ben afgewikkeld.

Mocht u vragen hebben over iets wat zich binnen de RET organisatie af-speelt en waar uw belangstelling naar uitgaat dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze kader of bestuursleden.

Onze voorzitter Per Koster is een aantal maanden vanwege ziekte uit de roulatie geweest en inmiddels is hij gelukkig weer zover hersteld dat hij zijn taken weer op gaat pakken.

Met vriendelijke groet,

BasSchefferlie2de voorzitter VOR

Page 4: De vorgaan maart 2013

4

VOR Bedankt !!

Beste leden,

Zoals velen wellicht niet is ontgaan, zeker de leden / collega’s werkzaam op de afdeling Veilig-heid, liep er een ontslagprocedure tegen twee medewerkers van deze afdeling en wel tegen ondergetekenden. Wij hebben ons tegen het ontslag verweerd bij de rechtbank.

Dit alles had nooit tot stand kunnen komen zonder de hulp vanuit de vakbond VOR. De VOR heeft ons hierbij tot in alle punten ondersteund. Er is een externe advocaat ingeschakeld van het advocatenkantoor BaSE en een juriste van de Unie. Ik kan niet anders zeggen dan dat wij hier zeer goed over te spreken zijn en deze ondersteuning als zeer positief hebben ervaren. De advocaat en juriste kunnen in de toekomst nog veel voor onze vakbond VOR gaan beteke-nen indien dit noodzakelijk en gewenst is.

Bij deze willen wij, Miguel en Martin , dan ook gebruik maken om via de Vorgaan het bestuur van de VOR hartelijk te danken voor alle middelen en professionele juridische ondersteuning welke ons is geboden in deze procedure.

Ook de leden / collega’s welke aanwezig zijn geweest tijdens de rechtszittingen, wat ons veel goed heeft gedaan ter ondersteuning, en uiteraard ook alle leden die op andere manieren ons altijd gesteund hebben.

Waarvoor onze dank !

namens,MartinVeenstraenMigueldeRoos.

BaSE advocaten is een Rotterdams kantoor gespecialiseerd in arbeids- en ondernemings-recht. Er wordt een Rotterdamse aanpak gehanteerd: no nonsense en met opgestroopte mou-wen. Deze praktische aanpak is de kracht van BaSE advocaten. aandacht en oog voor detail gaan hand in hand met de hoge kwaliteit van een gespecialiseerd proceskantoor. Zo zorgen we er voor dat problemen en conflicten worden voorkomen of opgelost. Ons team bekijkt uw zaak vanuit verschillende invalshoeken. En met de hands-on mentaliteit die u van een Rot-terdams advocatenkantoor mag verwachten. Juist dan ervaart u de expertise van toptalent zonder kapsones. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. drs. Jan-Willem van geen (T: 010-275 9911, E: [email protected]) of terecht op onze website (www.baseadvocaten.nl).

Page 5: De vorgaan maart 2013

5

Beste Collega’s,

De klap komt hard aan, na een aantal maanden denken ama en ik in het voorjaar van 2012 nog steeds dat haar rugklachten voortkomen uit een “mechanisch” gebrek, een onwillige spier, rib of wervel. na diverse behandelingen, foto’s en fysiotherapie komt na een CT/MRI-scan de harde werkelijkheid boven. Het is 20 juli 2012; de diagnose longkanker met uitzaaiin-gen wordt gesteld. De prognose is nog schokkender; de ziekte is ongeneeslijk, het einde lijkt voorspelbaar en nabij.

Met alles wat wij hebben wordt de focus gericht op het omgaan met de nieuwe werkelijk-heid, wat is medisch noodzakelijk en waar liggen de grenzen. Bijna alle tijd wordt gestoken in overleven, zware chemokuren worden gevolgd door nog zwaardere bestralingen, alles gepaard gaande met heel veel medicijnen, transfusies en infusen. Onderbroken door twee maal een week op de Veluwe om even op adem te komen, waarvan een schitterende week in Bungalowpark “De Eendracht” in Voorthuizen in het najaar mogelijk werd gemaakt door uw en onze vakbond.

Een half jaar in tijd lijkt achteraf een periode van slechts twee weken te zijn geweest, maar dan, ineens, bij het wakker worden op een mooie zonnige ochtend aan het begin van deze winter, alle pijn en misère lijkt plotseling te zijn weggeëbd, een nieuw begin blijkt geboren, het herstel van de behandelingen wordt ingezet.

Met alle reserves die we op de wat langere termijn in acht moeten nemen zijn we evenwel positief gestemd over de wat verdere toekomst. Van dag tot dag leven wordt veranderd in van maand tot maand en we durven nu zelfs een halfjaar vooruit te kijken. We zijn bijzonder verheugd en dankbaar voor alle vormen van belangstelling en medeleven en voor de ruimte die ik heb gekregen om voor ama te mogen en kunnen zorgen sinds juli vorig jaar.

Uiteraard zijn wij natuurlijk erg dankbaar voor de inzet en resultaten van alle behandelingen door de medisch deskundigen, waar we naast de specifieke behandelingen, ook veel steun en begeleiding van hebben mogen ontvangen. nu, half maart 2013, bereiden we ons voor op twee belangrijke zaken voor de verdere toe-komst, eerst een nieuwe check-up voor ama bij de arts in het Ikazia ziekenhuis in de eerste helft van april en, wanneer die uitslagen goed zijn, een vakantie van een week of vijf naar onze favoriete camping “Les Matherons” te Puimichel, in Frankrijk,

Tot die tijd neem ik weer deel aan de vergaderingen van Ondernemingsraad en Vakbond, wekelijks op de dinsdag, woensdag en donderdag. nogmaals willen we iedereen bedanken voor de belangstelling en goede wensen die ons zeker hebben gebracht tot waar we nu zijn.

Met hartelijke groet en graag tot ziens, namens ama,

CeesDorsman.

Page 6: De vorgaan maart 2013
Page 7: De vorgaan maart 2013

7

Facebook voor vrienden VOR…

Facebook is ook voor de VOR geen vreemd item meer. Sinds enkele weken heeft de VOR op Facebook een account aangemaakt. Daar kunnen leden en niet leden zich als vrienden van de VOR aanmelden. Op deze media zal geregeld nieuws of interessante onderwerpen worden geplaatst. Facebook Vrienden VOR.

WW plannen

Moet de zeggenschap ww terug naar vakbonden en werkgevers?

Wat staat er in de kabinetsplannen over de WW?• De duur van de WW-uitkering wordt maximaal 24 maanden. • De eerste 12 maanden is de uitkering gebaseerd op het laatstverdiende loon. • als er daarna nog recht op een uitkering bestaat, is dat een uitkering op bijstandsniveau. • In de eerste tien jaar bouwen werknemers per gewerkt jaar één maand WW-recht op,

daarna een halve maand per gewerkt jaar. • na 6 maanden moet je alle passende arbeid accepteren.

Waarom zijn de kabinetsplannen over de WW verkeerd? De WW-plannen van het kabinet komen er op neer dat werknemers die ontslagen worden, veel sneller op bijstandsniveau belanden.

Met alle consequenties van dien. Vooral voor oudere werknemers, die langer WW-rechten hebben opgebouwd en minder makkelijk aan een nieuwe baan komen, kan dit hard aanko-men. Helemaal in combinatie met de kabinetsplannen om het ontslagrecht uit te hollen.

Wat zou de VOR graag verbetert willen zien aan WW-plannen van het kabinet?• De huidige plannen moeten van tafel. • Om de WW ook in de toekomst overeind te houden, kan geleidelijk weer een werknemer-

spremie worden ingevoerd. • Belangrijk hierbij is dat vakbonden en werkgevers zeggenschap over de uitvoering van de

WW terugkrijgen. • Werkgevers die vaak mensen ontslaan doordat ze gebruik maken van flexwerkers. Moe-

ten meer ww-premie betalen dan werkgevers die mensen in vaste dienst houden.

Reageren kan op www.vor-rotterdam.nl onder het kopje info, met de vermelding ww plannen

Page 8: De vorgaan maart 2013

8

Ontslagrecht

Zijn werknemers de dupe van wijzigingen ontslagrechtIn het regeerakkoord wordt het ontslagrecht uitgehold. Deze uitholling heeft grote nadelige gevol-gen voor werknemers. De VOR zou de plannen dan ook graag aangepast zien. Wat vind jij van de ontslagrechtplannen van het kabinet? En geef je reactiie op onze website. www.vor-rotterdam.nl onder het kopje info.

Kabinetsplannen met het ontslagrecht• nu kan een werkgever een werknemer niet ontslaan zonder ontslagvergunning van het UWV.

Het kabinet wil de ontslagvergunning afschaffen. Wel moet een werkgever aan het UWV een ontslagadvies vragen. Dit advies kan de werkgever naast zich neerleggen.

• als de kabinetsplannen doorgaan, kan een werkgever bij een negatief advies van het UWV de werknemer toch ontslaan. De enige optie van de werknemer is dan om aan de rechter te vragen het ontslag ongedaan te maken of de werkgever te veroordelen tot betaling van een ontslagver-goeding.

• Een werknemer heeft alleen nog recht op een ontslagvergoeding als de rechter vindt dat het ontslag onterecht is, of als het ontslag de werkgever te verwijten valt. De vergoeding bedraagt een half maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van 75.000 euro.

• De route voor ontslag via een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter is voor een werkge-ver in de toekomst alleen nog mogelijk bij een zogenoemd opzegverbod. Daarbij kun je denken aan ontslag van een zieke werknemer.

• Bij onvrijwillig ontslag of bij het niet verlengen van een tijdelijk contract van minstens een jaar is de werkgever aan de werknemer een zogenoemd transitiebudget verschuldigd. Dit budget bedraagt een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van vier maandsa-larissen.

• Het ontslagrecht voor ambtenaren wordt gelijk aan het ontslagrecht van ‘gewone’ werknemers

Gevolgen voor werknemers van ontslagrechtplannen Door de kabinetsplannen wordt het gemakkelijker om werknemers te ontslaan. Om een ontslag ongedaan te maken moet een werknemer naar de rechter.

Vooral oudere werknemers zullen de dupe worden van deze plannen. Deze groep komt moeilijk aan het werk. De geboden ondersteuning van een ‘transitiebudget’ van maximaal vier maanden is voor veel (oudere) werknemers te mager om hen aan een nieuwe baan te helpen. Indien het kabinet ook de geplande korting op de WW doorzet, dreigt deze groep al na een jaar werkloosheid op bijstandsniveau terecht te komen. Terwijl tegelijkertijd ook besloten is dat dat ouderen langer door moeten werken.

Wat willen wij graag verbetert zien aan de ontslagrechtplannen van het kabinet?• Het is beter dat mensen niet ontslagen worden. als het onvermijdelijk is een werknemer te

ontslaan dan kan dat alleen met een geldige reden. We vinden het van belang dat ontslag ook in de toekomst alleen mogelijk is na een toets vooraf van het UWV.

• Er moet een wettelijk vastgelegde schadevergoeding komen bij ontslag, voor alle werknemers. Een regeling die geldt voor werknemers met een flexcontract en voor werknemers met een dienstverband voor onbepaalde tijd.

• nog beter is het wanneer werkgever en werknemer zich extra inspannen om de werknemer van werk naar werk te helpen.

• Daarom moet de opzegtermijn worden verlengd naar minimaal zes maanden. Dat vergroot de prikkel voor werkgevers om hun werknemers van werk naar werk te helpen.

Page 9: De vorgaan maart 2013

9

• Binnen de regio werken werknemers en werkgevers samen in zogenoemde transfercentra om mensen van werk-naar-werk te helpen.

• Werkgevers die niet investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers moeten bij ontslag extra betalen.

• De ontbindingsprocedure via de kantonrechter blijft bestaan voor bijzondere situaties (zoals opzegverboden).

Op deze manier wordt het ontslagrecht wel vereenvoudigd, maar niet uitgehold.

Deze brief die de VOR richting de politieke partijen stuurt omtrent ontslagrecht is terug te vinden op onze website, www.vor-rotterdam.nl, onder het kopje laatste nieuws.

Bestuur VOR pleit bij MHP vakcentrale

Voor Flexibilisering van de aOW-ingangsdatum. Dit is van belang voor mensen in de VUT of met prepensioen, die als gevolg van de verhoging van de aOW-leeftijd met een aOW-gat zitten.

Een flexibele aOW kan dè aanvulling zijn op een overbruggingsregeling om het inkomensverlies enigszins te verzachten. Hiermee kan alsnog bij het bereiken van 65-jarige leeftijd aOW worden opgenomen. Dan gaat het wel om een iets lager bedrag. Bovendien mag de betrokkene door te flexi-biliseren niet onder de bijstandsnorm komen.

Flexibilisering is ook van belang voor personen, die nog enige tijd zouden willen werken na hun aOW-gerechtigde leeftijd, bijvoorbeeld omdat zij zelf nog actief willen en kunnen blijven of om een pensioentekort te repareren. Zij zullen, indien zij langer dan de aOW-gerechtigde leeftijd doorwer-ken, een iets hogere aOW krijgen in het voorstel. Dit heeft tevens een stimulerende werking op de arbeidsparticipatie van een deel van de oudere werkenden

Loonsverhoging

Februari 2013

Beste leden/collega’s.

Mede door onze onderhandelaars is het salaris vanaf februari 2013 met 2,63 procent verhoogd.

gezien de loonontwikkelingen bij andere bedrijven binnen nederland kunnen we rustig stellen dat dit zeer redelijk is. Zeker gezien het feit dat ook de eindejaarsuitkering met 0,7 procent omhoog gaat.

Hiermee kunt u stellen dat u een loonsverhoging krijgt van ongeveer 3,3 procent.

Page 10: De vorgaan maart 2013

NNEEWW BBAASSSSYY’’SS FFAASSHHIIOONNWWWWWW..NNEEWWBBAASSSSYYSSFFAASSHHIIOONN..CCOOMM

1e Middellandstraat 7a3014 BA Rotterdam

CTelefoon: 010-4134668

VVOOLLGG OONNSS OOOOKK OOPP::

NNeeww BBaassssyy’’ss FFaasshhiioonn iiss ddéé hheerreennmmooddeezzaaaakkvvoooorr kkoossttuuuummss,, ttrroouuwwppaakkkkeenn,, ccaassuuaall kklleeddiinngg eenn sscchhooeenneenn

OOPP NNIIEETT AAFFGGEEPPRRIIJJSSDDEE AARRTTIIKKEELLEENN

OOPP VVEERRTTOOOONN VVAANN VVOORR LLEEDDEENNPPAASS

Page 11: De vorgaan maart 2013

11

Verhuizen of andere persoonlijke aanpassingen? Even doorgeven AUB

Beste leden.

Ik heb het al vaak gevraagd, sterker nog het staat de afgelopen uitgaven steeds weer in de VORgaan, echter nog steeds lo-pen we tegen verhuizingen aan. Zodra wij een postverzending hebben krijgen wij er diverse retour omdat de geadresseerde is verhuisd. Onlangs nog hebt u een oproep gekregen om uw persoon-lijke gegevens plus IBan nummer door te geven aan de pen-

ningmeester omdat de inning van de contributie binnenkort via dit nieuwe lange nummer gedaan moet worden. Een voorbeeld van ons eigen nummer is oud 6494781 dan wordt het zogenaamde IBan nummer. nL90IngB0006494781.

Kennelijk wordt er door vele van u vanuit gegaan dat, wanneer u uw verhuizing doorgeeft aan de RET, dit vanzelf door komt bij ons, ik zou bijna zeggen was het maar waar.

Dus kortom gaat u verhuizen, krijgt u een ander tel. nr. of E-mailadres of u wilt dat de contri-butie van een nieuwe bankrekening wordt afgeschreven meldt dit dan even bij ons. Dit kan via de site of direct via de mail [email protected] . Hopende op uw medewerking,

AdVerschurenPenningmeester VOR

Belastingservice VOR

Zoals ieder jaar is er ook weer hulp voor u beschikbaar gesteld door onze vakvereniging. U kunt hiervoor con-tact opnemen met dhr. i.a. Davids om een afspraak met hem te maken. Hij is telefonisch te bereiken onder tele-foonnummer 06-10255392.

U kunt hem in de avonduren bellen tussen 18:00 uur en 22:00 uur. Mocht hij in die tijd niet bereikbaar zijn dan verzoek ik u om hem een sms te sturen met daarin uw telefoonnummer zodat hij u kunt terugbellen.

WWW.VOR-ROTTERDAM.NL

Wilt u in dit blad adverteren? Dat kan!.Neem contact op met de redactie, d’r VORgaan.

[email protected] RHoutman 06 - 24599176

Page 12: De vorgaan maart 2013

12

OC

Piet Dakkus [email protected] Hoek [email protected] Lansink [email protected] Kappe [email protected]é Lucas [email protected]é Sandifort [email protected] Houtman [email protected] OC Werkgroep Bus

arie Hoek [email protected] OC Werkgroep Tram

Maarten Kappe [email protected] Houtman [email protected]

Indeling VOR-OR/ OC leden

geachte leden,

De leden van de OR en OC zijn in verschillende commissies en werkgroepen verdeeld. De meeste spreken voor zich. De VgWM zal bij u wellicht minder of niet bekend zijn. Deze afkor-ting staat voor Veiligheid gezondheid Welzijn en Milieu. Indien u een onderwerp bij hen onder de aandacht wilt brengen kunt u hen bereiken onder een van de volgende email adressen:

De RET verlaten en toch lid blijven

Regelmatig krijgen wij als bestuur de vraag gesteld of men lid kan blijven als men het bedrijf verlaat. Het bestuur heeft deze vraag behandeld in haar vergadering en is tot de conclusie ge-komen dat ook deze collega’s die met FLO of pensioen gaan lid kunnen blijven van de VOR en zo nog gebruik kunnen maken van al haar diensten en kortingen. Er is vastgesteld om deze leden het bedrag van € 4.- te laten betalen.

Hetbestuur.

Page 13: De vorgaan maart 2013

13

OC Werkgroep Metro/CVL

René Lucas [email protected] Lansink [email protected] Piet Dakkus [email protected]

OC Werkgroep Veilig

René Sandifort [email protected] Kappe [email protected] Lansink [email protected]

OR

ad Verschuren [email protected] Schefferlie [email protected] Perry Koster [email protected] Lafeber [email protected] Cees Dorsman [email protected] OR Commissie VGWM

Bas Schefferlie [email protected] Koster [email protected] OR Sociaalbeleid

Peter Lafeber [email protected] Cees Dorsman [email protected] ad Verschuren [email protected]

OR Stof

[email protected] Perry Koster

Page 14: De vorgaan maart 2013

PROFILE TYRECENTER

Op vertoon van uw VOR ledenpas ontvangt u bij ons:

20%KORTINGOPONSSERVICETARIEF•EXTRAVOR-KORTINGOPBANDEN•ALTIJDGRATISSTIKSTOFINUWBANDEN•GRATISWINTER/ZOMERCHECK•ALTIJDLEKKEREKOFFIE.gRaag TOT ZIEnS In OnZE VESTIgIng.

POFILE TYRECEnTER SCHIEBROEK aUTOZOnE 010 Telefoon: 2181288 • Frobenstraat 17e • 3045 RD ROTTERDaM

Hakzo op Schoenreparaties 5 % korting.

Poolsterstraat 8 3067LX Rotterdam

Page 15: De vorgaan maart 2013

15

Wat kunt u verwachten?

Wanneer de VOR is ingeschakeld voor uw per-soonlijke belangenbehartiging, staan de volgende collega’s voor u klaar:

• Rob Houtman 06-24599176• Bas Schefferlie 06-48584960• Johan Lucas 010-2200797• Piet Dakkus 06-48584962• René Lucas 06-48045485• Maarten Kappe 06-48326821• Henk Lansink 06-27319104• Cees Dorsman 06-12880900

Mocht u een beroep willen doen op een individuele belangenbehartiger van de VOR, neem dan contact op met de IB-coördinator Piet Dakkus. Tel. 06-48584962

Wat houdt de individuele belangenbehartiging in?

De belangenbehartiging van de individuele leden beperkt zich tot zaken op het terrein van ar-beid en inkomen in ruime zin, daaronder vallen onder meer kwesties rond:

• arbeidsverhoudingen, waaronder: aanstelling, beoordeling, promotie, interne sollicitatie, ontslag, vertrekregelingen, disciplinaire straffen;

• arbeidsvoorwaarden, waaronder: salaris, toelagen, vergoedingen, (vakantie)verlof, vak-bondsfaciliteiten, overwerkregelingen, toepassing sociaal statuten, functiewaardering, FLO;

• arbeidsomstandigheden, waaronder: klimaat, werkruimte, geluidshinder, gereedschappen, welzijn;

• arbeidssituatie, waaronder: conflictbemiddeling, ongewenste intimiteiten, discriminatie, kwesties met betrekking tot fusies, privatisering, verzelfstandiging, reorganisaties, financi-eel- en personeelsmanagement;

• sociale zekerheid, waaronder: pensioenen, uitkeringen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid;

• belastingzaken, voortvloeiend uit loon- en inkomstenbelasting.• schadezaken, waaronder: persoonlijk letselschade bij (bedrijfs)ongevallen en beroepsziek-

ten maar ook letselschade te gevolge van (verkeers)ongevallen en medische fouten. Hierbij gaat het uitsluitend om persoonlijk letsel, niet om materiële schade.

In bovengenoemde kwesties kan de VOR u zowel mondeling als schriftelijk advies en informatie geven. Het kan ook voorkomen dat de VOR met uw werkgever moet overleggen om zo tot een oplossing te komen. De VOR treedt alleen op in kwesties die zijn ontstaan ná aanmelding van het lidmaatschap.

Page 16: De vorgaan maart 2013

16

Even voorstellen ……….

Mijn naam is Charlie Regoort, in dienst bij de RET sinds 1985 en na 18 fijne jaren als buschauffeur werkzaam op diverse buslijnen op “zuid” te hebben gereden de overstap gemaakt als controleur open-baar vervoer (BOa OV).

nadat ik vorig jaar een vergadering had bijgewoond van de VOR werd de vraag aan mij gesteld of ik kaderlid zou willen worden .Hier heb ik direct positief op gereageerd, ik heb inmiddels de kadertrai-ning van de Unie gevolgd en meerdere vergaderingen bij gewoond, collega’s kunnen natuurlijk met al hun vragen bij de bestuursleden

terecht of op woensdag naar het vragen half uurtje gaan van de ondernemingsraad. Mijn doel is dan ook de schakel te zijn tussen de collega’s op de werkvloer die met vragen/ideeën lopen die ik dan kan onder brengen tijdens komende vergaderingen van de VOR.

Ik hoop dan ook om er voor die collega’s te zijn die er toch wat moeite mee hebben om naar de ondernemingsraad te gaan of bestuursleden aan te spreken met vragen.

CharlieRegoort

KORTING KORTING KORTING

ROTTERDAMHoogstraat 181010-2135594

Actie geldt alleen bij

OP VERTOON VAN JE V.O.R. LEDENPAS KRIJG JE

20% KORTING OP NIET AFGEPRIJSDE ARTIKELEN

Hoogstraat 194a010-4046688

Page 17: De vorgaan maart 2013

17

Betreft: Oproep aan alle leden betreffende uw gegevens

geacht lid van de V.O.R.

Helaas hebben wij, ondanks herhaaldelijke oproepen in de VORgaan, nog steeds niet van ieder-een de juiste gegevens. Daarom doen wij nu nogmaals deze oproep ook al heeft u wel de juiste gegevens doorgegeven in het verleden.

Bij de V.O.R. werken we er hard aan om u optimaal van dienst te zijn. We willen daarbij ook zoveel mogelijk aansluiten op wat er technisch mogelijk is en wat past in de huidige tijd.

Wellicht hebben we van u nog geen voldoende of juiste gegevens, o.a. email, telefoonnummer banknummer wijziging.

Wilt u zo vriendelijk zijn om dat aan ons door te geven. We kunnen u dan mogelijk in de toe-komst per email gaan informeren. Dat is sneller en milieuvriendelijker. Op onze site, www.vor-rotterdam.nl , kunt u uw email adres en verdere gegevens onder het kopje contact doorgeven. Ook is het mogelijk om via de mail, [email protected] dit aan ons door te geven.

Verder moeten ook wij gaan werken met uw zogenaamde “IBan nummer, dat is het verlengde bankrekeningnummer wat al vanaf 1 februari op uw bankafschrift staat vermeld, graag zouden wij ook dit van u krijgen dit zal het voor de penningmeester een stuk makkelijker maken.

Bovendien, als u voor 1 april a.s. uw gegevens aan ons door doorgeeft, maakt u ook nog eens kans op 1 een van de 6 Irisbonnen t.w.v. € 25.-

Uw emailadres en telefoonnummer wordt niet aan derden verstrekt.

Met vriendelijke groet,

Deledenadministrateur/penningmeestervandeVOR.

Compliment

Hierbij wil ik mijn complimenten uit spreken over de heerlijke en goed verzorgde maaltijden die nu in de kantine van Zuidplein worden verzorgd. Dit mag ook wel eens vermeld worden, na maanden lang gezeur over het slechte en te dure eten. Mijn complimenten aan alle mensen die dat mogelijk hebben gemaakt. Bedankt.

afz.CasCoenen.

Page 18: De vorgaan maart 2013

Bij vertoon van uw ledenpas 10% korting op uw aanschaf

Plaza Juwelier Plaza 10B

3012 CW Rotterdam tel: 010-4134882 fax: 010-4134882

[email protected]

Page 19: De vorgaan maart 2013

19

Even voorstellen

Hallo, voor de mensen die mij niet kennen wil ik mij even aan u voor-stellen. Mijn naam is Frans Barendrecht, gelukkig getrouwd en vader van twee studerende dochters van zeventien en negentien jaar oud. Ja, lach maar, ik heb het zwaar thuis met drie vrouwen !!!!!.Ik ben sinds 1 januari 2002 werkzaam als trambestuurder bij de RET en meestal uitrukkend vanuit remise Kralingen. Ondanks de vele veranderingen in de laatste jaren ga ik nog steeds met veel plezier naar mijn werk en probeer ik samen met mijn collega’s zo goed als mogelijk mijn werk te doen.

Voordat ik bij de RET in dienst kwam heb ik 13 jaar gewerkt als verko-per bij een groothandel in verpakkingsmaterialen. In mijn vrije tijd bracht ik als hobby nogal veel tijd door in het zwembad als badmeester waar ik jammer genoeg mee moest stoppen vanwege de continu diensten. Ik heb nu een nieuwe hobby en dat is hardlopen, een hobby waar je niet zoveel rekening hoeft te houden met de continu diensten maar waarmee je wel lekker alles van je af kunt lopen. Om de motivatie er in te houden loop ik af en toe een wed-strijdje mee en mijn droom is om een keer mee te lopen in de Roparun.

Ik ben nu twee jaar kaderlid bij de VOR en tot mijn verrassing werd ik bij de afgelopen nieuw-jaarsreceptie uitgeroepen tot kaderlid van het jaar. Eigenlijk ben ik bij toeval kaderlid gewor-den bij de VOR. Ik ben al vanaf het begin van mijn carrière bij de RET lid van de VOR, op een gegeven moment had ik zoiets als, waarom ben ik eigenlijk lid van een vakbond ? Omdat ik het gevoel had dat er toch niets gedaan werd voor de mensen op de werkvloer. Ik vertelde dit tegen Maarten Kappe en hij nodigde mij uit om eens een vergadering bij te wonen van het kader en om er dan nog eens over te praten. Tot mijn verbazing kwamen er punten ter sprake waar je als lid eigenlijk niet bij stil staat. Ik ben me daarna meer gaan verdiepen in het vakbondswerk en vond het leuk om kaderlid te worden bij de VOR. De VOR is een vakbond waar de mensen heel dicht bij elkaar staan en heel erg betrokken zijn bij de RET en de leden. natuurlijk zouden de bonden misschien meer kunnen doen maar tussen willen en kunnen zit een groot verschil.

DE afgelopen cao onderhandelingen zijn v.w.b. de financiële paragraaf door de bonden afge-tikt en voor de arbeidsvoorwaardelijke zaken zitten de bonden nog om de tafel. Er zijn na-tuurlijk ook veel individuele zaken waar de VOR zich voor inzet. Wanneer je iets wil bereiken als vakbond dan moet je toch voor eenheid zorgen en daarom is het zo belangrijk om lid te zijn van een vakbond want alleen kom je er niet. De schreeuwers die roepen dat de bonden toch niets doen zouden hier eens over na moeten denken.

Met vriendelijke groet en we komen elkaar vast wel ergens tegen.

FransBarendregt

Page 20: De vorgaan maart 2013

www.rabobank.nl/rotterdam

Vertrouw op de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

Het is tijd voor de Rabobank.

Rabobank:

nummer in hypotheken. Scherpe tarieven en een deskundig en persoonlijk advies.

Bel voor meer informatie naar Rabobank Rotterdam (010) 400 33 33.

Page 21: De vorgaan maart 2013

21

www.rabobank.nl/rotterdam

Vertrouw op de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

Het is tijd voor de Rabobank.

Rabobank:

nummer in hypotheken. Scherpe tarieven en een deskundig en persoonlijk advies.

Bel voor meer informatie naar Rabobank Rotterdam (010) 400 33 33.

Collega’s

Met de salarisbetaling van december 2012 is ook de CPU uitbetaald aan diegene die op basis van de gestelde criteria hiervoor in aanmerking kwamen. De RET heeft aan een aantal medewer-kers per abuis een CPU toegewezen die hiervoor(volgens de RET)niet in aanmerking kwamen.

Met de salaris betaling van januari 2013 is deze fout verrekend met de prestatie bonus van € 400,oo. Ook is gebleken dat de RET in bepaalde gevallen de maximale salarisperiodiek U24 heeft gehanteerd terwijl dit volgens de met de OR gemaakte afspraak U20 en hoger moet zijn.

De RET heeft inmiddels aangegeven dat dit per abuis inderdaad is gebeurd en zij gaat uitzoe-ken bij wie dit heeft plaats gevonden, indien dit bij u het geval is zal uw leidinggevende contact met u opnemen en wordt er alsnog een CPU aan u uitbetaald.

Mocht u de mening zijn toegedaan dat u ten onrechte geen CPU heeft ontvangen en wel aan de gestelde criteria heeft voldaan dan kunt u gerust contact opnemen met onze IB coördinator die dan actie kan ondernemen.

HetBestuur.

Let op! Bericht betreffende de uitkering resultaatafhankelijk eindejaarsuitkering

afgelopen januari 2013 heeft een ieder, die in het jaar 2011 werkzaam was bij de RET nV, het resterende van de in december 2011 (als voorschot) uitgekeerde resultaatafhankelijk eindejaars-uitkering gekregen.

na een vraag van een van onze leden die met FPU is en niets ontvangen heeft, zijn wij navraag gaan doen bij het hoofd P&O hoe het zit met die collega’s die de afgelopen jaren het bedrijf ver-laten hebben, hetzij met pensioen dan wel FPU/FLO of verandering van baan of zelfs overleden (in het laatste geval de nabestaande).

nu is toegezegd dat een ieder die het gehele jaar 2011 werkzaam was bij de RET nV en in januari 2012 het eerst voorschotdeel ook heeft uitgekeerd gekregen, hier recht op heeft en alsnog de uitkering krijgt.

Hieruit voortvloeiend blijkt de regeling die wij binnen onze vakbond VOR hebben voor een gepensioneerd het lid kunnen blijven met 50% contributie korting, maar weer eens een mooie regeling te zijn om ook voor onze oud collega’s wat te kunnen betekenen.

Page 22: De vorgaan maart 2013

22

Beste Collega’s/leden

Onze zeer gewaardeerde medeoprichter, penningmeester en oud bestuurslid Jan van Huizen heeft na ruim 30 jaar besloten om zijn taken over te dragen aan een bestuurslid. Jan heeft zich altijd voor de volle 100 procent ingezet en er mede voor gezorgd dat de VOR zo groot geworden is.

Het bestuur van de VOR wil Jan dan ook heel hartelijke bedanken voor zijn tomeloze inzet in de afgelopen 30 jaar en wenst hem dan ook heel veel plezier en een goede gezondheid toe in zijn welverdiende vrije tijd.

Inmiddels is het penningmeesterschap officieel bij ad Verschuren neergelegd en omdat hij de afgelopen jaren met Jan heeft meegelopen verwachten wij dat ad dit op een zeer vakkundige wijze in gaat vullen.

Een en ander heeft tot gevolg dat ad de functie van ledenadministratie naast zich neer gaat leg-gen en is er voor gekozen dat Bas Schefferlie deze functie op zich gaat nemen.

Piet Dakkus heeft zijn taak als coördinator ib. zaken weer opgepakt en zal hierin geassisteerd worden door René Sandifort.

Met vriendelijke groet.Het bestuur.

Nieuwjaarsreceptie 2013…

Zoals ieder jaar hield de VOR haar receptie in eetcafé The Jungle. Het was weer een gezellig samenzijn met de leden.. Ook aanwezig waren dhr. M. Lander bestuurder van de Unie en mevr. Y. v. d. Laan.

Uitbetalingen….

Er komen regelmatig vragen binnen wanneer er nu precies uitbetalingen plaatsvinden via het salaris zoals bv de 0 verzuim bonus vakantie geld etc.

Wij hebben voor u de gegevens zoals deze op de site staat van onze RET.nl overgenomen zodat u deze altijd bij de hand heeft.

Page 23: De vorgaan maart 2013

23

Overzicht incidentele uitbetalingen per kalenderjaar(overgenomen RET.nl)

Per jaar ontvangt u naast uw salaris een aantal incidentele betalingen. Onderstaand een over-zicht en in welke maand ze uitgekeerd worden (wijzigingen voorbehouden).

Overzicht incidentele uitbetalingen per kalenderjaar

Januari Geen.Februari Jaarlijksewerkgeversbijdrageaanvullendezorgverzekering,indien IZa- verzekerd en

inhouding van de premie via het salaris plaatsvindt. In overige gevallen dient een kopie van de polis ZV (zorgverzekering) ingeleverd te worden bij de P&O- desk, betaling zal dan op een later moment plaatsvinden. Voor SK 1 t/m 6, incl. schaal 32* € 286,00 en SK 7 en hoger € 162,00, conform vastgelegd in CaO.

Maart Bonus0verzuim, mits aan criteria voldaan zoals in de lopende CaO is vastgelegd. Nabetalinggebrokendiensten****April VergoedingBurgerkleding**, jaarlijks wordt prijsindexatie toegepast o.g.v. opgave

CBS. Mei Vakantiegeld,8% over schaalbedrag en vaste toelages. VergoedingSneeuwdienst*, met een max van 19,348% van schaal 5/11, ziektedagen

worden verrekend. CommissieactiviteitenOR/OC-leden, jaarlijks wordt prijsindexatie toegepast o.g.v.

opgave CBS. Juni Bonus0verzuim, mits aan criteria voldaan zoals in de lopende CaO is vastge-

legd. Vergoeding BHV, conform bijlage F in de regeling Loon en Salaris van de lopende CaO.

Calamiteitenvergoeding, vast bedrag. Juli JaarlijksewerkgeversbijdrageLevensloop,1,5% van het schaalbedrag. JaarlijkselevensloopbijdrageFLO-overgangsregeling***, wordt per individu berekend. Augustus Geen.SeptemberBonus0verzuim,mits aan criteria voldaan zoals in de lopende CaO is vastgelegd. Oktober Geen.November Geen. December Bonus0verzuim,mits aan criteria voldaan zoals in de lopende CaO is vastgelegd. Eindejaarsuitkering, vanaf 1-2-2012 is de uitkering 6,25% van het schaalbedrag

plus schaalbedrag gerelativeerde toelages. M.i.v. 1-2-2013 wordt de uitkering 6,95%.

Rotterdamseeindejaarsuitkering,€ 12,50 per maand bij 36 uur, deeltijders naar rato. FiscaleaftrekpostVakbondscontributie, afhankelijk van de betaalde contributie aan

de vakbond. FiscalebijtelpostrenteopenstaandsaldoPC, rentepercentage wordt jaarlijks vast-

gesteld. CPU****,normbedrag wordt jaarlijks vastgesteld. Vergoeding Calamiteitenteam, vast bedrag van € 340,34 bij 36 uur, deeltijders

naar rato.

Page 24: De vorgaan maart 2013

Op vertoon van uw VOR lidmaatschapkaart krijgt u bij

Rotterdam- Stadion en Charlois een korting van 10% op alle artikelen.

GAMMA Rotterdam-Stadion Koperslagerstraat 9

3077 MD Rotterdam-Stadion Tel: +31 10 2928585

GAMMA Rotterdam-Charlois Driemanssteeweg 120

3084 CB Rotterdam-Charlois Tel: 010 4800897

Page 25: De vorgaan maart 2013

25

Algemene ledenvergadering

Op 1 mei 2013 wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden, ditmaal aan de garage Sluisjes-dijk. aanvang 19:30 uur.

Op deze avond zal het bestuur haar leden onder andere een verzoek doen om de huidige sta-tuten te wijzigen. aangezien het bestuur er vanuit gaat dat er geen 2/3e van de leden aanwezig zullen zijn, organiseert het bestuur alleen voor dit punt, statuten, een tweede bijeenkomst en wel op donderdag 23 mei 2013. Deze vergadering vindt ook plaats aan de garage Sluisjesdijk aanvang 19:30 uur.

De agenda van de algemene ledenvergadering van 1 mei ziet er als volgt uit;

Agenda.1. Opening.2. Mededelingen.3. Vaststellen agenda.4. Stand van zaken C.a.O.5. Verslag kascommissie. 6. Financieel verslag 2012. (Penningmeester).7. Verkiezing nieuw lid kascontrole commissie 2013.8. Statuten Wijzigingen.9. Rondvraag.10. Sluiting.

Hiermee u voldoende te hebben geïnformeerd.SecretarisR.Houtman

Uw Vlees specialist

www.Slagerijvreugdenhil.nl

Slagerij VreugdenhilAmerstraat 20,

Ridderkerk0180-418692

Uw Vlees specialistUw Vlees specialist

www.Slagerijvreugdenhil.nl

Uw Vlees specialist

www.Slagerijvreugdenhil.nl

Uw Vlees specialist 10% voordeel

voor alle VOR

pashouders

Page 26: De vorgaan maart 2013

New Fork Coolsingel 141100% natuurlijke ontbijt- & lunchwinkelOp vertoon van je ledenpas ontvang je GRATIS een lekkere cappuccino, koffie of thee bij je sandwich of stokbrood.

Recht tegenover de uitgang van metro Beurs (voormalig RET-servicewinkel)

Iedere dag geopend vanaf 09.00uur en in het weekend vanaf 09.30uur

Page 27: De vorgaan maart 2013
Page 28: De vorgaan maart 2013