De verbinding sept 2014

32
JAARGANG 3 - NUMMER 8 - SEPTEMBER 2014 DE VERBINDING MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

description

 

Transcript of De verbinding sept 2014

Page 1: De verbinding sept 2014

JAARGANG 3 - NUMMER 8 - SEPTEMBER 2014

DE VERBINDINGMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

JAARGANG 2 - NUMMER 3 - MAART 2013

Page 2: De verbinding sept 2014

Colofon:

Het PastoresteamE-mail: [email protected]

P.B. (Peter) Ambting, pastoorTel. [email protected]

C.G.J. (Cor) Peters, diakenOpbouwwerk, tel.: 06-51036579E-mail: [email protected]

J. (Jan) M. van Heugten, diakenDiaconie, tel.: 06-45155929E-mail: [email protected]

A.E. (Guus) van der Ploeg, pastoraal werkerCatechese, tel: 06-13697367E-mail: [email protected]

M.A. (Marcel) Smits, priester pastorLiturgie, tel.: 0315-346020E-mail: [email protected]

Centraal secretariaat De Verrijzenis ParochieBezoekadres: Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftTel.: 0315-342044Openingstijden: maandag- en woensdagochtend van 09.00 tot 11.30 uur.E-mail: [email protected]: www.deverrijzenisparochie.nl

De PastoraatsgroepenVoor het cluster Silvolde-Varsseveld-Dinxperlo-Breedenbroek:Miep Brus 0315-651459Jozef Oostveen 0315-329339Annie Pastoors 0315-328600E-mail: [email protected]

Voor het cluster Gendringen-Megchelen-Netterden:Ans Erinkveld 0315-681851Gilbert Esser 06-51606075Leo Mecking 0315-377658E-mail: [email protected]

Voor het cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten-Azewijn:Vacant

Het Bestuur van De Verrijzenis ParochiePeter Ambting, pastoor voorzittervice-voorzitter vacantsecretaris vacantpenningmeester vacantwerkveld kerkbalans enbegraafplaatsen vacantTon Lankveld werkveld gebouwen

E-mail: [email protected]

Heeft u ook kopij van uw geloofsgemeenschap voor De Verbinding?Stuur dat dan a.u.b. tijdig naar de redactie.Het e-mailadres staat hierboven.De kopij dient binnen te zijn vóór 10 september 2014.Verschijningsdatum donderdag 25 september 2014.

Inhoudsopgave:

2 Colofon, inhoudsopgave.3 God, omgeef ons met liefde en vrede4 Christenvervolging in Syrië en Irak5 Royale financiële bijdrage Dringende oproep6 Spiritueel café Korendag voor alle koren Van oorlog en vrede7 Vormsel in De Verrijzenis Parochie Jongeren groep Impulz weer van start8 Pastoraal ziekenbezoek Dienares Gods Dora Visser9 Programma Geloofsverdieping najaar 2014 10 Spiritueel tankstation Fietsbedevaart naar Kevelaer Vanuit mijn ervaring en beleving11 Ontmoeting en inspiratie: V & T in een nieuw jasje!12 Dopen in beweging in De Verrijzenis Parochie. Bereikbaarheid Pastoresteam.13 Rooster door de week.14 Liturgisch rooster september16 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Ulft.17 Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua.18 Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren van Gorcum.19 Geloofsgemeenschap H. Mattheus.21 Geloofsgemeenschap H. Mauritius.25 Geloofsgemeenschap H. Laurentius. Radio Maria, Middengolf AM 67526 Geloofsgemeenschap De Goede Herder.28 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Breedenbroek.29 Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen.31 Geloofsgemeenschap H. Martinus Megchelen.31 Geloofsgemeenschap H. Walburgis.32 Adresgegevens.

De redactie bestaat uit vertegenwoordigers van de drie clusters, te weten:Frans van Vliet: Cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en AzewijnFrank Vinkenvleugel: Cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en BreedenbroekTheo Wissing: Cluster Gendringen, Megchelen en NetterdenCor Peters: PastoresteamJoyce Lukassen-Overbeek: SecretariaatE-mail: [email protected]. naam geloofsgemeenschap.

2

Page 3: De verbinding sept 2014

Onwerkelijk was het nieuwsbericht dat een verkeers-vliegtuig van Malaysia Airlines verongelukt was. Al snel kwam het indringende bericht van bijna 300 doden, waaronder veel Nederlanders. Geen ‘gewoon’ ongeluk. Neergeschoten boven Oekraïne, een oorlogsgebied. Velen hebben met mij de dagen na 17 juli het nieuws op de voet gevolgd.

Een diepe verslagenheid, verdriet, boosheid… allerlei begrijpelijke emoties. Vele duizenden nabestaanden worden met een onbeschrijfelijk leed geconfronteerd.

Dan proberen onze politieke leiders er alles aan te doen om de berging van slachtoffers en hun eigendommen, in dat oorlogsgebied, zo goed als mogelijk te laten ge-beuren. Inmiddels weten we met hoeveel moeite dat is gegaan.

Op de dag waarop de eerste slachtoffers op Eindhoven Airport ‘thuis’ kwamen, was er een dag van nationale rouw. Vlaggen halfstok, kerkklokken luidden even voor 16.00 uur en toen was Nederland stil. Ik heb in alle stilte de tv uitzending een paar uur gevolgd. Geraakt was ik door de kisten die verwezen naar mensen die, net op vakantie waren, op familiebezoek, zakenreis, of naar een congres, de dood vonden.

De tragedie werd met diep respect benaderd. Vanuit het vliegtuig naar de rouwauto… en alle wagens in één stoet op weg naar Hilversum. Die mensen langs de weg, de bloemenzee… We voelden en voelen nog steeds een verbondenheid met hen en hun nabestaan-den.

In die dagen kwam er op de sociale media hieronder-staande tekst voorbij, net als de afgedrukte foto. Ik deel ze graag met u. In gedachten en gebed blijven we verbonden: dat de God van Liefde en Vrede verdrietige harten tot troost mag zijn en de doden omringen zal met Eeuwig Licht. Cor Peters, diaken.

GOD, OMGEEF ONS MET LIEFDE EN VREDE

3

Nu het duister is gekomen, ieder met zijn nacht alleen,vouw ik sprakeloos mijn handen.Hoe de zomerzon verdweentoen een vliegtuig vol met burgers, ogenschijnlijk veilig hoog,als een plotseling infernokrijsend in een oorlog vloog....

God, bewaar de wereldleidersvoor hun politieke spel.Elk conflict kent vele daders! Mensenlevens niet in tel.

God, sta bij wie deze urenrouwend om geliefden leeft,wie met machteloze tranengeen hoop, maar leed in handen heeft.

God, omgeef ons met Uw Liefde,nu het zindert van de haat.Vast geloof ik, dat U niemanduit Uw Handen vallen laat.

(Tekst: Hanneke ter Maat)

Page 4: De verbinding sept 2014

4

Terwijl de aandacht van de Westerse media vooral uitgaat naar de problemen rond de zoektocht naar de overledenen van het neergeschoten Air Malaysia vlieg-tuig in de Oekraïne en het conflict in de Gazastrook, is er in Irak en Syrië een enorme tragedie gaande. De soennitische, radicaal islamitische strijders van Isis hebben het gemunt op alle mensen die door hun geloof of door hun opvattingen gedachten hebben die strijdig zijn met het gedachtegoed van de terreurbeweging. Centraal staat voor Isis de eenheid van Allah en de in-voering van de radicale Islam en wie daar, volgens hun opvattingen, anders over denkt, bestrijden zij. Slacht-offer worden christenen, moslims die anders denken, leden van kleinere religies en niet gelovigen.

Op de vluchtAan de christenen van de Irakese stad Mosul vertelde Isis dat ze twee opties hadden. Ze konden zich beke-ren tot de islam, of de helft van hun inkomen afstaan om op die manier de bescherming van Isis te kopen. Christenen die voor het ultimatum geen keuze hadden gemaakt, zouden gedood worden. De meeste christe-nen zijn inmiddels ge-vlucht naar het veiliger Koerdische gebied in het Noorden van Irak. Op internet circuleren gruwelijke foto’s van Isis strijders die met hun machinegeweren schie-tend langs rijen mensen lopen en van christenen die gekruisigd zijn. Isis brengt de gruweldaden onder gejuich en met triomfalisme in beeld en de wereldgemeenschap doet nauwelijks iets. De paus heeft via de Vati-caanse diplomaten een noodkreet laten uitgaan aan wereldleiders waarin hij zijn grote zorgen over de christenen in het Mid-den Oosten uit.

NunStrijders van Isis mar-keerden huizen van christenen in Mosul met de Arabische letter N. Die letter staat voor ‘nasrani’, de naam die moslims gebruiken voor christenen. Deze publieke markering van christenen, waar-

door de strijders van Isis weten waar de christenen zich bevinden, leverde woedende reacties op van christenen en gematigde moslims. Het brandmerk werd ook om-gebouwd naar een positief symbool, een soort geuzen-naam. Christenen in Irak zeggen: ‘Ik ben er trots op om nasrani te zijn’ of ‘we zijn allemaal christenen’. Wereld-wijd is het teken een teken van solidariteit met deze vervolgde christenen geworden.

Wat kan ik doen?Onderstaand treft u een grote afbeelding aan van de Arabische letter N. Uit solidariteit met onze geloofge-noten kunt u deze afbeelding uit het blad knippen en ophangen in uw woning of voor uw raam. Zo wordt door dit teken het probleem van de christenvervolging zicht-baar en bespreekbaar. Ook kunt u een gift overmaken op het rekeningnummer van Kerk in Nood. Deze orga-nisatie biedt hulp aan christenen die gevlucht zijn naar Noord Irak. U kunt uw gift overmaken op IBAN nummer NL64 FVLB 0227 1754 84 ten name van Kerk in Nood onder vermelding van Christenen Irak. P. Ambting, pastoor.

CHRISTENVERVOLGING IN SYRIë EN IRAK

Page 5: De verbinding sept 2014

5

Een royale financiële bijdrage van de kringloopwin-kel De keerkring uit Varsseveld aan de Interkerke-lijke stichting Solidariteit in de Oude-IJsselstreek.

De kringloopwinkel “De Keerkring” ondersteunt organi-saties met een diaconaal maatschappelijk doel die een link hebben met Varsseveld en omgeving.Jaarlijks wordt een deel van de verkoopopbrengst van deze winkel aan deze doelen besteed.Dit jaar heeft de keerkring hiervoor de aanvraag van de Interkerkelijke stichting Solidariteit beloond met een cheque van € 1500,00.

Deze werd op 20 juni jl. door de voorzitter van het be-stuur van De Keerkring, Rita Hengeveld, uitgereikt aan een delegatie van het bestuur van de Stichting Solidari-teit. Bij de ontvangst van deze cheque in de keerkring-winkel vertelde het bestuurslid Gerard Mientjes zeer ingenomen en dankbaar te zijn met het grootse gebaar van de Keerkring met deze royale gift.

Deze gift is een extra injectie om de steeds toene-mende vraag om financiële ondersteuning, van mensen die in de knel komen te honoreren. Ondanks dat er vele voorzieningen zijn voor mensen die op of onder de armoedegrens leven. Dit komt onder andere vooral veel voor bij gebroken gezinnen met kinderen, mensen die langdurig werkeloos zijn, gehandicapten met een uitke-ring enz. In deze gezinnen ontstaan dikwijls schrijnende financiële situaties, waar de overheid geen mogelijkheid biedt om te helpen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld de aanschaf van babykleren, leef- of wel broodgeld, studie-materiaal voor kinderen, reparaties aan witgoed, matras en beddengoed enz. Deze Stichting Solidariteit biedt de helpende hand.

Dit wordt mogelijk gemaakt doordat circa 20 geloofsge-meenschappen jaarlijks € 0,20 per lid bijdragen.Aan het einde van de bijeenkomst gaf Gerard Mientjes aan dat Solidariteit met deze gift weer meer mensen kan helpen en bedankte het bestuur van de Keerkring nogmaals voor het royale gebaar.

ROYALE FINANCIëLE BIJDRAGE

DRINGENDE OpROEp

Zoals bij u bekend is het bestuur van De Verrijzenis Parochie op dit moment verre van compleet. Officieel hebben op dit moment alleen dhr. Ton Lankveld en pastoor Peter Ambting zitting in het parochiebestuur. Gelukkig worden ze nog bijgestaan door oud-be-stuursleden, dhr. Antoon Koster en dhr. Jan Boland. Helaas hebben herhaalde oproepen o.a. in dit blad geen nieuwe bestuursleden opgeleverd. Dit heeft de gezamenlijke besturen van De Verrijzenis Parochie en de HH. Maria en Laurentiusparochie doen beslui-ten om te kiezen voor een interim-bestuur tot aan de fusie, die in 2016 beoogd is. De zoektocht van het huidige bestuur naar leden voor dit interim-bestuur heeft op dit moment twee kandidaten (van buiten de parochie!) opgeleverd. Echter voor de belangrijke post van penningmeester is op dit moment geen kandidaat in beeld.De vitaliteit van een parochie laat zich mede afmeten aan het feit of er met eigen mensen een goed be-stuur in de benen kan worden gebracht. Naast al het goede werk dat er lokaal gedaan wordt, is het nood-zakelijk dat er ook een goed bestuur voor de hele parochie is. Daarom doet het parochiebestuur nog-maals een dringende oproep aan alle parochianen om een kandidaat voor het penningmeesterschap voor te dragen. De functieomschrijving is als volgt:

GEzOCHT pENNINGMEESTER M/V VOOR DE VERRIJzENIS pAROCHIE

We zoeken voor de duur van twee jaar iemand die binding heeft met kerk en parochie en die ook bo-venlokaal kan denken om mee te bouwen aan een parochie die gericht is op de toekomst. Ook vragen we deskundigheid op het gebied van de omschreven functie.

De taakomschrijving is als volgt: - produceren begroting - produceren jaarrekening - aansturing van - en contacten met budgethouders - initiatieven tot het financieel gezond maken van de parochie - mede ontwikkelen toekomstvisie voor parochie

Ulft, 13 augustus 2014 Het parochiebestuur

Page 6: De verbinding sept 2014

6

25 september 2014 - spiritueel café Thema: “...A-j wat veur een ander kunt doen...” Gastspreker: Gerard Schoemaker

Veel mensen zijn op zoek naar bronnen van geloof, hoop en liefde. Hoe geven we nou in onze tijd handen en voeten aan het omzien naar elkaar dichtbij en verder weg. Het “Spiritueel café”, een initiatief vanuit de samenwer-kende parochies, wil ruimte bieden voor ontmoeting en verdieping. Op 25 september a.s. is de heer Gerard Schoemaker onze gastspreker.

Welkom Donderdag 25 september 2014 in de Ontmoetings-ruimte en de kerk van de H. Petrus en Paulus, Kenne-dyplein 9 in Ulft. Aanvang van de avond 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staan koffie en thee voor u klaar. We sluiten de bij-eenkomst om 21.30 uur af. Aansluitend is er nog een informeel samenzijn.

Meer informatie:Diaken Cor Peters, mobiel 06-51036579 e-mail: [email protected] Kraan, mobiel 06-28435342 e-mail: [email protected]

Gerard Schoemaker, mede eigenaar van Fixet bouw-markten in Ulft en ’s-Heerenberg, vertelt over zijn drive om regelmatig wereldwijd hulp te bieden aan mensen in nood. Een van zijn laatste missies was op de Filipijnen. De gevolgen van de tyfoon (2013) waren dit voorjaar nog volop zichtbaar. Gerard is uitgezonden via ZOA-Noodhulp om voor huisvesting te zorgen.

Gerard neemt ons in woord en beeld mee naar een rampgebied, waar mensen er alles aan willen doen om weer een nieuwe toekomst op te bouwen. Wat deed hij, wat doet ZOA-Noodhulp en wat kan onze bijdrage zijn?Er is volop gelegenheid om met hem en elkaar in ge-sprek te gaan.

De KORENDAG, waarvan eerder een vooraankondi-ging is gedaan, gaat door! Ko Schuurmans, liturgist uit het Bisdom Haarlem en Bert Stolkwijk, beleidsmede-werker liturgische muziek van de NSGV (de vereniging voor liturgische muziek in de rooms-katholieke kerk; de NSGV bevordert de studie en de beoefening van de liturgische muziek) zullen op 6 september a.s. naar Ulft komen. Ze zullen een boeiende dag verzorgen. Heel graag nodigen wij de koren uit om deze dag mee te ma-ken. Dat laatste in letterlijke zin, want er zal zeker veel gezongen worden! De ontvangst is om 09.30 uur en de afsluiting is om 13.30 uur met een gezamenlijke lunch.In het programma is er ruimte voor verdieping en bezin-ning op de liturgische muziek en de plaats van het koor binnen de liturgie. Zoals de muzikale mogelijkheden voor de opening en de woorddienst en muzikale moge-lijkheden voor de eucharistie, de communieviering en het slot van de viering. Liturgische viering van woord en gebed, waarbij enkele van de ingestudeerde liederen gezongen zullen worden. Alle koren zijn al benaderd en zangers en zangeressen hebben zich op kunnen geven. Mocht je dat nog niet gedaan hebben dan graag voor 1september a.s. bij Joyce Lukassen: Centraal Secretariaat De Verrijzenis Parochie, Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft, Tel 0315-342044,E-mail: [email protected]

Namens het pastorale team: Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

Haar ogen,omrimpeld,kijken de verte in.Verzonken, is ze.Waar zou ze zijn?Ver weg,of juist diep, in zichzelf?Haar verleden:beelden, geluiden, geuren en kleurenvan oorlog en vredevan angst, verzet en bevrijding.Zij is in het hier en nu,maar ze resoneren mee,die herinneringen,in het verborgene.Ik pak haar hand.Ze kijkt me aan.Oogcontact.Ze zegt: “Je bent lief.” Ontwapenend. Myriam Braakhuis, geestelijk verzorger

SpIRITUEEL CAFÉ KORENDAG VOOR ALLE KOREN VAN DE VERRIJzENIS pAROCHIE ENMARIA EN LAURENTIUS pAROCHIE

VAN OORLOG EN VREDE

Page 7: De verbinding sept 2014

7

Het verschijnen van deze Verbinding is een goed moment om nogmaals de aandacht te vestigen op het Sacrament van het Vormsel in onze parochie.Groep 8Het Vormsel wordt toegediend aan jongens en meisjes die dit schooljaar in groep 8 zitten. Dat is voor enkele geloofsgemeenschappen anders dan voorheen en dus even wennen. We volgen deze lijn met het oog op de toekomst. Zo zal er elk jaar in elke gemeenschap gevormd kunnen worden én kunnen gemeenschappen steeds samen optrekken.

VormselvieringenEerder al hebben we laten weten, dat er dit werkjaar 3 vormselvieringen zullen zijn:

* Op vrijdag 21 november 2014 in de Petrus en Pauluskerk in Ulft, voor de jongens en meisjes uit Varssel- der-Veldhunten, Azewijn en Ulft.* Op zaterdag 8 november 2014 in de Martinuskerk in Gendringen, voor de jongens en meisjes uit Netterden, Megchelen en Gend- ringen.* Op vrijdag 29 mei 2015 in de Goede Herderkerk in Dinxperlo, voor de jongens en meisjes uit Varsseveld, Silvolde, Breeden broek en Dinxperlo.

In alle drie vieringen zal vicaris Pauw de Vormheer zijn.

Opgave Voor de vakantie hebben we in de gemeenschappen de ouders en hun kinderen al uitgenodigd om zich te mel-den. In enkele gemeenschappen ging dat niet helemaal naar wens. We zullen na de vakantie een herkansing organiseren. Dan zullen er ook voor alle gemeenschap-pen informatie avonden zijn.

Elders op school?Natuurlijk nodigen we alle kinderen uit die in de ‘groep 8 leeftijd’ zijn. Ook als ze niet in de dorpen binnen de

parochie naar school gaan. Deze jongens en meisjes kunt u aanmelden via het centraal secretariaat:Joyce Lukassen-Overbeek, Centraal secretariaat De Verrijzenis ParochiePast.Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft, Tel. 0315-342044E-mail: [email protected]: Maandag- en woensdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur.

Voorbereiding: Speurtocht naar de Geest.Binnen de voorbereiding speelt de Werkgroep Vorm-sel een belangrijke rol. Het is de groep die lokaal vorm geeft aan het vormselproject ‘Speurtocht naar de Geest’. Lokaal betekent in dit geval: voor de kinderen die zich richten op een van de vieringen. De werkgroep werkt met de jongens en meisjes naar de vormselvie-ring toe. Ook houdt ze contact met de ouders. Om-gekeerd kunnen ouders bij de werkgroep terecht. We streven ernaar, dat er in elke gemeenschap in elk geval een contactpersoon is.

Samen van start: videoclip!Voor alle vormelingen van onze parochie is er een gezamenlijke activiteit. Die bestaat uit het maken van een videoclip bij een toepasse-lijk lied. Op dit moment kunnen we alleen nog maar de data noemen:

maandag 6 en maandag 13 oktober, om 19.00 uur. Verdere info volgt later!

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

De Kerk saai en niet voor jongeren? Misschien zou je eens met de jongeren van Impulz op stap moeten gaan! Deze groep blijft zoeken naar jonge en gelovige men-sen om elkaar van tijd tot tijd te ontmoeten. Uit het pro-gramma van het bisdom pikken ze wat van hun gading is. En anders bedenken ze zelf van alles! Je bent altijd vrij om wel of niet mee te doen! Marcel Jansen vertelt je graag wat je zou willen weten: [email protected] / 06-15698345. En natuurlijk kunnen jullie ook bij ons terecht!

programma van het Aartsbisdom Utrecht 2014-2015.Openingsfeest 5 oktober 2014Saints today 9 november 2014Kerstbijeenkomst 21 december 2014Kloosterweekend 23-25 januari 2015Valentijn 15 februari 2015Diocesane Impulzdag voor begeleiders 14 maart 2015Palmzondag/Wereldjongerendag 29 maart 2015Diocesane Lourdesbedevaart 2-9 mei 2015Tarcisiusdag (diocesane misdienaarsdag) 6 juni 2015Meer info: www.jongaartsbisdom.nl

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

VORMSEL IN DE VERRIJzENIS pAROCHIE

JONGEREN GROEp IMpULz WEERVAN START

Page 8: De verbinding sept 2014

8

Een stukje meelopen in een moeilijke levensfase.

Een moeder en oma is in de laatste fase van haar leven. Ze heeft voor de tweede keer borstkanker met uitzaaiingen naar de hersenen. Ze is aangewezen op hulp, ze kan haar linkerarm niet meer gebruiken en is al erg moe door de medicatie. Ze zoekt zelf het gesprek en vertelt hoe het haar is ver-gaan in de afgelopen tijd. De terugkerende kanker, haar boosheid, haar twijfels over haar geloof en de tijden dat ze echt niet meer in God geloofde.

ze vertelt:“Mijn vertrouwen in een God die er altijd voor je is was weg en ik geloofde er niet meer in. Ik raakte in een draaikolk en mijn hele leven was een chaos. Mijn kwaadheid over al de therapieën die uiteindelijk niets gebracht hadden want ik had mij het allemaal zo anders voorgesteld. Ik had toch nog zoveel plannen met mijn kinderen en kleinkinderen want ze hebben toch alleen mij nog. Ik stond opnieuw voor een moeilijke keuze, weer een chemotherapie met al die nare bij werkin-gen of een palliatieve therapie, de artsen hebben mij duidelijk verteld dat er geen genezing meer mogelijk is. Ik ging naar huis intens verdrietig want wat ik ook zou kiezen: de dood is onvermijdelijk. Ik zag ook het verdriet van mijn kinderen en dat doet zo’n pijn, want ook dat wil je als moeder niet. Huilend viel ik in slaap. In mijn droom voelde ik toch dat ik niet alleen was, dat was een heel apart gevoel, toen ik wakker werd wist ik voor mij zelf dat ik het leven dat ik nog had zelf in de hand moest nemen en alles er uit moest halen wat nog mogelijk was. Dus geen chemotherapie maar een palliatieve therapie en het ging eigenlijk als vanzelf dat ik God om hulp vroeg”. Op het moment dat ze dat zei, pakte ze mijn hand en zegt ik voel dat hij mij helpt.Ik hou haar hand vast en ben ontroerd door haar ver-haal. We zitten stil nog even bij elkaar en er zijn op dat moment geen woorden nodig. Ze is moe en ik raad haar aan om wat te rusten. Ik beloof haar dat ik haar weer op zal zoeken.

Bij een volgend bezoek vertelt ze mij dat ze samen met de kinderen de afscheidsviering heeft gemaakt en laat ze mij de voorkant van het bidprentje zien; een vlinder met de zon die ze zelf getekend heeft. Prachtig, wat een mooie symboliek. Verder vertelt ze dat ze de klein-kinderen uit een boekje voorgelezen heeft en aan de hand van het verhaal heeft ze verteld dat oma niet meer lang bij hun kan zijn. Ze is op dat moment erg emotioneel. Huilend vertelt ze mij dat ze er een goed gevoel bij heeft maar dat het afscheid van haar kinderen en kleinkinderen voor haar het moeilijkste is. Ze is erg verdrietig en ik houd haar hand vast, we zijn alle twee stil. Woorden zijn niet no-dig, na een poosje gaat ze verder: “Ik weet dat ik naar het licht ga en naar mijn man dat het goed is maar hun moeten hier verder en hun hebben zoveel verdriet dat doet zo pijn”. Ze wijst naar haar hart.Ik neem haar in mijn armen en geef haar de tijd om tot

rust te komen. Ik vraag haar of we samen zullen bidden en God om hulp vragen. Ze knikt. Na het gebed is ze weer wat rustiger. Ze geeft aan dat ze onze gesprekken fijn vindt en haar een be-paalde rust geven. Ook krijg ik er weer energie door, lacht ze. Morgen ga ik naar de palliatieve afdeling alles is geregeld en het is goed zo. Na drie weken is ze heel rustig, in het bijzijn van haar kinderen en kleinkinderen, op haar manier gestorven. De dag daarvoor heeft ze nog heel bewust afscheid kunnen nemen zonder pijn en op een menswaardige manier.

De Heilige Kruisverheffing is een feest in de liturgie van de R.K. Kerk dat op 14 september wordt gevierd. Het kruis waar Jezus aan heeft geleden is volgens de overlevering gevonden door Helena rond het jaar 324.Wij vieren de kruisverheffing ter ere van Dora Visser tijdens de Communieviering

op zondag 14 september om 10.00 uur in de H. Martinus-kerk te Gendringen m.m.v. het kerkkoor. Na de viering wordt een rondgang gemaakt langs de kruiswegstaties bij het kerkhof.Mocht het weer niet meewerken wordt de kruisweg gehouden in de kerk. Het zou fijn zijn dat ieder die Dora een warm hart toedraagt, aanwezig is.De werkzaamheden om te komen tot een Zaligverklaring zijn groot van omvang en zeer divers. De samenwer-king hierin is optimaal tussen de Stichting Vrienden van Dora, het pastoresteam, de bisschoppen in Utrecht en de postulator in Rome, Waldery Hilgeman. Deze zaligverkla-ring gaat alle parochianen van De Verrijzenis Parochie ter harte. Dus probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Uiteraard zal de voorganger, diaken Johan Visser in zijn gebeden en overweging aandacht schenken aan dit feest en aan onze Dienares Gods Dora Visser. Ook zijn de plannen om een symposium over Dora te organiseren, in oktober, bijna rond. Pastoor Peter Ambting ondersteunt van harte dit symposium en de inzet van het gehele proces.

Voor meer informatie zie de website: www.doravisser.com

pASTORAAL zIEKENBEzOEK

DIENARES GODS DORA VISSER

Contact

Via het secretariaat van De Verrijzenis Parochie komje met één van de pastores of vrijwilligers van het pasto-raal ziekenbezoek in contact. Zij willen ook met jou een stukje meelopen in een moeilijke fase van je leven. Tel. 0315-342044 - [email protected]

Page 9: De verbinding sept 2014

9

Het onderstaande cursusaanbod is een uitnodiging aan de parochianen van zo-wel de HH Maria en Laurentiusparochie, als ook de parochia-nen van De Verrijze-nis Parochie om deel te nemen aan deze activiteiten rond ge-loofsverdieping. Een ieder die zijn of haar geloof wil verdiepen, is van harte welkom. Alle activiteiten vin-

den plaats in het parochiecentrum van de locatie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming (Prins Hendrikstraat 36, 7001 GL in Doetinchem), tenzij anders vermeld. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis. Het cursus-aanbod wordt verzorgd door pastor Berrie Daalhuizen.De laatst genoemde cursus: Etty Hillesum; en haar innerlijke weg, is speciaal bedoeld voor oud-cursisten van de Pastorale School Oost-Gelderland. Jaarlijks is er een aanbod voor de oud-cursisten van de HH Maria en Laurentiusparochie. Dit jaar zijn de oud-cursisten van De Verrijzenis Parochie ook van harte welkom.

AanmeldingJe kunt je telefonisch of schriftelijk aanmelden voor de activiteiten op het volgende adres: Secretariaat Locatie OLV Tenhemelopneming, t.a.v. pastor Berrie Daalhui-zen, Prins Hendrikstraat 36, 7001 GL Doetinchem, tel. 0314 - 391091 (Maandag, woensdag en vrijdag van 9.30 - 12.00 uur) of per e-mail pastor Daalhuizen: [email protected]

Meditatie in de christelijke traditie; samen biddenOm de twee weken mediteren we met een groep in stilte. We keren naar binnen om onze ware aard, de die-pe verbondenheid met God en elkaar, op het spoor te komen. De meditaties worden telkens ingeleid, waarna we samen de Stilte binnengaan om zo meer geworteld te raken in God, de dragende en verbindende Grond van ons bestaan. Deze stiltemeditatie is een krachtige bron om je geloofsleven te voeden. We mediteren op de wijze van de Wereldgemeenschap voor Meditatie vanuit de Christelijke Traditie. Dit is een oecumenische contemplatieve gemeenschap die actief is in meer dan honderd landen (Website: www.wccm.nl). De avonden staan open voor iedereen, katholiek of protestant, gelo-vig of niet gelovig. U bent van harte welkom! Inleidende bijeenkomst:Dinsdag 30 sept. Meditatiebijeenkomsten:Dinsdag 7 en 21 okt., 4 en 18 nov. en 2 en 16 dec. 2014 en 6 en 20 jan., 3 en 17 feb., 3, 17 en 31 mrt. 2015Tijd: 19.30-21.00 uur

Geloven Nu - groepen: in gesprek over geloven vandaagWat is een Geloven Nu - groep? In een kleine groep spreken we aan de hand van een bijbelverhaal met elkaar over geloof en leven. De vragen bij de bijbeltekst nodigen uit tot inspirerende gesprekken over de actuali-teit van kerk en geloof. Er is alle ruimte voor persoonlijke vragen en ook het bijbelverhaal wordt nader toegelicht.De groep is open voor iedereen: katholiek, protestant, gelovig of niet gelovig.Dit jaar zijn er in onze parochie twee groepen en wel één in Doetinchem en één in Terborg.

De groep in Doetinchem komt samen op:Woensdag: 24 sep., 29 okt. en 26 nov. 2014 14 jan., 11 feb. en 11 mrt. 2015Tijd: 14.30 - 16.00 uur

De groep in Terborg komt ongeveer om de drie weken samen en wel in het parochiecentrum locatie H. Geor-gius (Hoofdstraat 75, 7061 CH, Terborg)De ene keer wordt de bijeenkomst geleid door dominee, de andere keer door de pastor. De data worden in over-leg vastgesteld.1e keer: Dinsdag 16 september 2014Plaats: Locatie H. Georgius, Terborg Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Opnieuw geboren worden; verwachtingsvol in de adventOp weg naar kerstmis, het feest van geboorte van Jezus van Nazareth, bereiden we ons in de Adventstijd verwachtingsvol voor op dit nieuwe leven. Kunnen ook wij opnieuw geboren worden? In de Schrift, bij mystici, in liederen, wordt telkens op-nieuw deze nieuwe geboorte, de geboorte van God in ons omspeeld.We overwegen liederen en teksten opdat we verwach-tingsvol worden en uitzien naar nieuw leven in ons.Maandag: 8 en 15 december 2014Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Etty Hillesum; en haar innerlijke wegAan de hand van dagboekfragmenten gaan we met el-kaar in gesprek over de innerlijke weg van Etty Hillesum en onze weg naar binnen. De weg van Etty is een spiegel voor onze innerlijke weg en daagt ons uit om met elkaar het gesprek aan te gaan over onze weg naar binnen. Het boek Altijd Etty, inspiratiebron voor een rijk inner-lijk leven van Ton Jorna en Julika Marijn is hierbij onze leidraad.(Voor oud-cursisten van de Pastorale School Oost-Gel-derland) Woensdag: 24 sep., 29 okt. en 26 nov. 2014 14 jan., 11 feb. en 11 mrt. 2015Tijd: 19.30 - 21.00 uur

pROGRAMMA GELOOFSVERDIEpING NAJAAR 2014

Page 10: De verbinding sept 2014

10

Een nieuw werkjaar gaat van start… Langzaam maar zeker komt het parochieleven weer op gang. Bij alle georganiseer en geregel is het goed om te zorgen voor het op peil houden van de spirituele brandstof. Natuur-lijk is het samen vieren een spiritueel tankstation. Maar via de website www.bijbelcitaat.be kunt u elke morgen bijtanken. Deze site bezorgt u nl. gratis en voor niets de lezingen van de dag met daarbij (meestal!) inspirerende teksten… Wie dat wil, kan zich abonneren!

Elke dag is er - naast de lezingen dus - een ‘leestip’, een ‘positief geluid uit Kerk of samenleving’. Soms lang, soms kort… In elk geval de moeite waard! Vlak voordat ik vakantie kreeg las ik een brief van Francesca, een jongere uit Rome, aan paus Francis-cus (Bron: www.santegidio.be). Ik werd er warm van en kreeg visoenen van jongeren een ‘egidio club van jeugd en jongeren’ in onze parochie. Voorlopig bleef het nog even daarbij, maar misschien inspireert de brief ook an-deren als ze lezen over een heel praktische manier van kerk-zijn. Weliswaar in een ander land en een andere cultuur,- bij ons zou het waarschijnlijk anders gaan -, maar toch! Het is ‘door de weeks kerk zijn’. Anders dan zondags vieren, maar niet minder kerk! Ontstaat die niet waar mensen - wanneer en hoe dan ook - werk maken van hun geloof en zo spiritueel blijven bijtanken?

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

Sinds 1994 wordt op de eerste zondag in september de bedevaarts-fietstocht naar de prachtige bedevaarts-plaats Kevelaer gehouden. Let wel, een fietstocht met een speciaal extra genoegen: bewust samenkomen om op een gezonde actieve wijze naar een plek te gaan waar iedereen gelijk is, jong en oud, goed of slecht ter been, weinig of veel zorgen, zijn zoals je bent. Delen in stilte, delen in contact met anderen, delen met God hoe jij dat ziet…..is dit niet een groot gedeelte van het mooie van het Christendom en hoe Jezus ons dat probeerde te vertellen?Hoe & waar dan ?Op zondagochtend 7 september om 6.30 uur samen-komen bij de H. Martinus kerk te Gendringen.Om 6.45 uur vertrekken we en om circa 10.15 uur arriveren wij in Kevelaer. Voor opgave en meer informatie over deelname en kosten ad euro 7,50 bellen met:Esther Oude Elberink, Vondelstraat 1, Gendringen, tel. 06-15578171 / b.g.g. 0315-683387.

SpIRITUEEL TANKSTATION Vanuit mijn ervaring en beleving “Ik ga naar de kerk en neem mee: een kruis”Ruim een jaar geleden was ik in de Antoniuskerk bij een andersoortige viering met voornoemd thema. We waren met zo’n 25 mensen en beleef-den een prachtige viering. “Gek”, dacht ik “in mijn jeugdjaren, die van het Rijke Roomse Leven, vierden we hier in een volle kerk regelmatig de hoogmis met drie heren en groot koor. Toen kwam je binnen met je kerkboek in de hand en volgde je mis volgens de vaste kalender van de kerk”. Goede oude tijd?Ik houd niet van dat soort etiketten want in elke tijd gebeuren dingen die je als meer of minder goed beleeft. En als het om onze kerk gaat, heb-ben mensen van alle tijden steeds onze kerk van 2000 jaar een eigen kleur en dimensie gegeven. Zo moet dat mijns inziens ook, want wij staan in het hier en nu. In De Verrijzenis Parochie anno 2014 betekent dit, dat we samen komen om Eucharistie te vieren of in een Woord- en Communiedienst te delen van het brood dat in de Eucharistie is gezegend. We vieren en voelen ons thuis in de liturgie van onze wereldkerk. Tegenwoordig vieren we liturgie ook ‘anders’. We zoeken er in vieringen naar andere vormen om Gods nabijheid te beleven en te vieren. Dat dit kan en mag naast de traditionele vormen van liturgie zien wij als een alternatief voor de mensen die zich minder

verbonden voelen met de traditionele vormen van liturgie.Toen we als stuurgroep ‘Anders Vieren’ enkele jaren geleden erover nadachten, definieerden we de ‘Anders Vieren’ als volgt: in ‘Anders Vieren’ gaat het om vieringen van Bijbel, woord, gebed, beeld en zang waarin we geen communie delen maar op een actieve wijze God vieren.We gingen aan de slag in de Antoniusgemeenschap in Ulft, in Silvolde, Gendringen en Dinxperlo en de mensen van de werk-groepen ter plaatse dachten na en werkten jaarthema’s uit in 3 of 4 vieringen per jaar. En hoe bijzonder: elke werkgroep, elke geloofs-gemeenschap ontwikkelde zijn eigen stijl.In Antoniusgemeenschap kom je altijd van je plek, breng je samen licht voor in de kerk en bid je hand in hand tot Onze Vader en Maria. Hoe sterk verbonden kun je zijn?In Silvolde betrekt de werkgroep altijd kinderen bij de viering. Ik zie ze nog zitten op de trappen van het priesterkoor terwijl ze bezig waren iets van hun passie op doek te schilderen of slingers te maken die ons veelkleurig als wij zijn, vanaf het kruis verbonden met elkaar.In Dinxperlo zijn het vooral de klankbeelden die uitnodigen na te denken over hoe we omgaan met onze wereld. Teksten en beelden schudden je altijd door elkaar en laten je in ieder geval nadenken over de vraag wat mijn bijdrage kan zijn aan dat wat we met woor-den zo makkelijk kunnen zeggen.In Gendringen komen mensen samen om op ‘wereldlichtjesdag’ stil te staan bij het verlies van kinderen. En het licht mag branden en gaat mee de huizen in om te verlichten de pijn die nooit meer over gaat.‘Anders Vieren’.Hoe je ook staat in de traditie van onze kerk, de vieringen bieden altijd de kans op een hernieuwde ontmoeting met onze God en met elkaar. In de viering in de Antoniuskerk waar ik hierboven mee begon, vertelde een mevrouw op uitnodiging van een van de voorgangers: “Ik ben naar de kerk gegaan en heb het kruisje meegenomen dat onze zoon uit Kevelaer heeft meegenomen om het bij zijn doodzieke vader te zetten. Ik zet het hier neer omdat ik God wil vragen wat van de last van het kruis van mijn man en ons te dragen…” Joop Kraan, Stuurgroep Anders Vieren.

FIETSBEDEVAART NAAR KEVELAER

Page 11: De verbinding sept 2014

11

ONTMOETING EN INSpIRATIE: V&T IN EEN NIEUW JASJE!Voor de vakantie was u gewend om berichten van V&T (Vorming & Toerusting) in De Verbin-ding snel te kunnen vinden door de gele kleur. Dat zal zo blijven, ook nu de naam ‘V&T’ is gewijzigd in ‘O&I’. De laatste afkorting staat voor ‘Ontmoeting en Inspiratie’. Onder deze naam blijven we een grote variëteit bieden in mogelijkheden om over ons geloven te communiceren. Dat ‘communiceren’ is het doel: mensen ontmoeten en inspireren elkaar, wetend dat - hoe dan ook - Inspiratie een geschenk is. Dat laatste noemen we graag: O&I is ‘God related’. Inspiratie heeft met God van doen, ook al noem je het misschien anders. Onder andere door O&I com-municeert God met mensen.

O&I is dus de nieuwe verpakking voor het vertrouwde V&T. O&I blijft dan ook zo geel als V&T was! Wat verder nog nieuw is, is dat de activiteiten wat meer verspreid zijn. Doordat de Werkgroepen van Varsseveld, Gendringen-Bon-tebrug, Etten-Terborg-Ulft en De Verrijzenis Parochie elkaar hebben gevonden is ons werkgebied groter geworden. Maar omdat de activiteiten toch al niet ‘om de hoek waren’ zal dat hopelijk geen struikelblok zijn om op actieve deelname te kunnen rekenen.

programma O&I 2014-2015Folder

In deze Verbinding hebt u de eerste folder van O&I gevonden. Daarop staat het programma voor de eerste helft van dit werkjaar. Op de bekende manier (maar in een ander jasje) kunt u zien wat er wanneer is, hoe en waar u zich kunt opgeven, wie de activiteiten begeleidt en wat het u kost om mee te doen. Voor de tweede helft van het seizoen krijgt u aan het eind van het jaar een tweede folder.

We hebben gekozen voor dit model van verspreiden van het programma, omdat u zo de folders in de agenda kunt bewaren of op het prikbord hangen. En natuurlijk kunt u activiteiten alvast in uw agenda noteren.

Wel zullen we per periode de programmaonderdelen in de Verbinding blijven aankondigen. Herhaling is immers de kracht van goede deelname!

Natuurlijk is het programma ook te zien op de Website www.deverrijzenisparochie.nl

U ziet het: O&I is V&T in een nieuw jasje!

September 2014

Omdat u de folder nog dicht bij de hand hebt, geven we deze keer kort aan wat er in deze maand te doen is.

Op donderdagavond 16 september vertelt Harrie Jorna uit Silvolde hoe hij omgaat met ‘geloof en natuurwetenschap’. Dat belooft een boeiende avond te worden over een actueel onderwerp.

U kunt letterlijk aftrappen met O&I, wanneer u op de Open Monumentendag (zaterdag 13 september) langs kerken in de Achterhoek fietst. Als werkgroep hebben we Locatie- en Kerkenraden gevraagd de gebouwen open te stellen.

Van harte hopen we, dat het programma iets van uw gading biedt. Hoe dan ook nodigen wij u uit: laat en gaat u maar ontmoeten en inspireren!

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

Page 12: De verbinding sept 2014

12

In ons beleidsplan ‘Sta op, kies voor leven’ schetsen we de weg naar onze toekomst. We spreken o.a. over het ‘concentreren van kerntaken’. Het dopen en de voorberei-ding op dit Sacrament is zo’n kerntaak. Het afgelopen half jaar hebben we met de doopwerkgroepen besproken hoe we dat concentreren denken te gaan doen. En we hebben een paar stapjes gezet!

Voorbereiding

De doopvoorbereiding in onze parochie is voortaan in ons Eucharistisch Centrum. We nodigen ouders van dopelin-gen dus uit voor een avond in de Petrus en Pauluskerk in Ulft. Het gebeurt dus, dat ouders uit Dinxperlo samenko-men met die uit Netterden of Gendringen. De werkgroepen uit onze parochie verzorgen in overleg deze bijeenkom-sten. Doopwerkers uit Megchelen of Gendringen kunnen dus ouders uit Azewijn voorbereiden. Het is even wennen, maar de eerste ervaringen zijn goed!

Aanmelden en planning

Over het aanmelden in het algemeen leest u hieronder. Wanneer u onverhoopt uw kind wilt laten dopen in een al lopend dooprooster, kunt u - afhankelijk van het moment van aanmelden - aansluiten bij de vieringen die gepland staan, in - mogelijk - een andere dan uw ‘eigen kerk’. Bij een andere keuze kunt u wachten tot een volgende rooster. Let dan ook op de voorbereidingsavond.

DOpEN IN DE VERRIJzENIS pAROCHIE SEpTEMBER T/M DECEMBER 2014

Als je de wens hebt je kind te laten dopen, dan kun je hiervoor contact opnemen met het centrale secretariaat van De Verrijzenis Parochie en daar hoor je hoe de gang van zaken is. Je kunt bellen met 0315-342044 of mailen naar [email protected] voor het opvragen van een doopformulier.Dit kan per post of email verzonder worden naar:De Verrijzenis Parochie, Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft of [email protected]

Datum Tijd Locatie Voorganger VoorbereidingZaterdag 27 september 18.00 uur Ulft - Antonius Diaken Peters Dinsdag 2 septemberZondag 5 oktober 11.30 uur Ulft - Petrus en Paulus Pastoor Ambting Dinsdag 2 septemberZondag 5 oktober 11.30 uur Gendringen Pastor Smits Dinsdag 2 septemberZondag 19 oktober 11.30 uur Dinxperlo Diaken Peters Dinsdag 23 septemberZondag 14 december 11.30 uur Ulft - Petrus en Paulus Pastor Smits Donderdag 20 november

DOpEN IN BEWEGING IN DE VERRIJzENIS pAROCHIE

Wilt u een van de pastores spreken dan kunt u daarvoor persoonlijk een afspraak maken.

De telefoonnummers en de e-mailadressen vindt u op pagina 2 van De Verbinding.

Verder is het goed om te weten dat elke pastor een dag in de week vrij is:

Pastoor Peter Ambting maandag Pastor Marcel Smits: maandag Pastoraal werker Guus v.d. Ploeg: woensdag Diaken Jan v. Heugten: woensdag Diaken Cor Peters: donderdag

Voor dringende pastorale zaken, zoals Sacrament van de zieken of ziekenzegen is een pastor bereikbaar via telefoonnummer 0315-342044.

Bij geen gehoor helpt een bandje u verder.

BEREIKBAARHEID pASTORESTEAM BINNEN DE VERRIJzENIS pAROCHIE

Page 13: De verbinding sept 2014

13

H.H. Petrus en H. Mauritiuskerk De Goede Herder H. Martinuskerk Zorg- en verpleeg- Zorgcentrum ZorgcentrumPaulus Ulft Silvolde Dinxperlo Gendringen centrum Schuylenburgh Maria Magdalena

Debbeshoek Ulft Silvolde Postel Gendringen

wo. 3 september wo. 3 september wo. 3 september18.30 uur 16.30 uur 10.00 uurEucharistie Eucharistie Eucharistieaansluitend Em. past. Morsink Past. SmitsRozenkransgebed

do. 4 september 09.30 uur Rozenkransgebed

vr. 5 september. vr. 5 september08.30 tot 09.15 uur 14.45 - 15.50 uurGelegenheid tot Open kerk metbiechtgesprek Rozenkransgebed09.30 uur aansluitendEucharistie uitstelling van hetPast. Smits Allerheiligste

wo. 10 september wo. 10 september wo. 10 september17.30 uur 19.00 uur 10.00 uurEucharistie Oecumenisch Woord- en Com.Past. Smits Ds. v.d. Velde Anneke Koenders

do. 11 september 09.30 uur Rozenkransgebed

vr. 12 september vr. 12 september09.30 uur 15.00 - 15.50 uur Eucharistie Open kerk met Past. Smits uitst. Allerheiligste

wo. 17 september wo. 17 september.16.30 uur 10.00 uurWoord- en Com. EucharistiePast. v.d. Munckhof Past. Smits

do. 18 september09.30 uurRozenkransgebed

vr. 19 september vr. 19 september09.30 uur 15.00 - 15.50 uurEucharistie Open kerk metPast. Smits uitst. Allerheiligste

wo. 24 september wo. 24 september wo. 24 september17.30 uur 16.30 uur 10.00 uurEucharistie Eucharistie Woord- en Com.Past. Smits Em. past. Morsink Anneke Koenders

do. 25 september09.30 uurRozenkransgebed

vr. 26 september Woonzorgcentrum vr. 26 september 09.30 uur vr. 26 september 15.00 - 15.50 uur Eucharistie 11.00 uur Euch. Open kerk met Past. Smits Past. Smits uitst. Allerheiligste

LITURGISCH ROOSTER VAN DE DOORDEWEEKSE VIERINGEN IN SEPTEMBER 2014

Page 14: De verbinding sept 2014

Liturgisch rooster H.H. Petrus en H. Antonius H.H. Martelaren H. Mattheus H. MauritiusPaulus van Gorcum

SEPTEMBER Ulft Ulft Varsselder/Veldhunten Azewijn Silvolde2014

22e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 19.30 uur zo. 10.00 uur

30 en 31 augustus Euch. met kerkkoor Eucharistie Woord- en Com.

Pastor Smits Pastor Smits Pastor van der Ploeg

23e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 17.30 uur

6 en 7 september Eucharistie Eucharistie

Pastoor Ambting Pastor Smits

Kruisverheffing zo. 10.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur

13 en 14 september Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Anders vieren

Pastor Smits Pastoor Ambting Diaken Peters Leken

Kerkkoor Herenkoor Mixed Emotions

25e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 15.00 uur

20 en 21 september Eucharistie Gebedsviering

Pastor Zemann i.v.m. kermis in de tent

Kerkkoor Past. v.d. Munckhof

zo. 10.00 uur

Eucharistie

Pastor Smits

Kerkkoor

26e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 17.30 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur

27 en 28 september Eucharistie Woord- en Com. Gebedsviering Oecumenische

Pastor Zemann Diaken Peters Diaken Peters viering in de

Kerkkoor Kerkkoor Kermisviering Hervormde Kerk

zo. 10.00 uur Diaken v. Heugten en

Eucharistie Ds. van der Velde

Pastoor Ambting en

Diaken Peters

27e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur za. 17.30 uur

4 en 5 oktober Eucharistie Anders vieren Eucharistie

zo. 14.30 uur in P&P Pastoor Ambting Mariaviering Pastor Smits

Engelse Mis Kerkkoor Herenkoor Kerkkoor

14

Page 15: De verbinding sept 2014

15

Liturgisch rooster De Goede Herder H.H. Petrus en H. Martinus H. Martinus H. WalburgisPaulus

SEPTEMBER Dinxperlo Breedenbroek Gendringen Megchelen Netterden2014

22e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur

30 en 31 augustus Woord- en Com.

Diaken Peters

23e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur

6 en 7 september Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie

Pastor van der Ploeg Pastor Smits Em. Deken van Merm

Herenkoor Dameskoor Kerkkoor

Kruisverheffing zo. 09.30 uur zo. 10.00 uur zo. 14.00 uur zo. 10.00 uur

13 en 14 september Oecumenische dienst Viering Dora Visser Oecumenisch Eucharistie

Ziekenzondag Kruisverheffing gebedsmoment Pastor Zemann

van de Zonnebloem Diaken Visser bij het Landkruis

Kerkkoor

25e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 17.30 uur za. 19.00 uur

20 en 21 september Woord- en Com. Woord- en Com. Eucharistie

Pastor van der Ploeg Diaken van Heugten Pastor Smits

Dameskoor Kerkkoor

26e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur

27 en 28 september Anders vieren Eucharistie Woord- en Com.

Leken Pastor Morsink Pastor van der Ploeg

Kerkkoor

27e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur

4 en 5 oktober Woord- en Com. Eucharistie Gezinsviering Woord- en Com.

Pastor v.d. Ploeg Pastor Smits Pastor Smits Diaken Peters

Harmonie Görgelpiepen Kinderkoor Knollenkermis

Page 16: De verbinding sept 2014

H.H. petrus en paulus UlftEucharistisch Centrum voor alle geloofs-gemeenschappen van De Verrijzenis parochie

Locatieraad:Voorzitter: Willem Wanders tel. 0315-683009Secretariaat: Theo Heebing a.i. tel. 0315-683442Budgethouder: Theo Heebing tel. 0315-683442Lid: Riet v.d. Pavert-Kraan, tel. 0315-685480Koster: Rien Meesters tel. 0315-632697Koren: Kerkkoor: dirigent: Ferdi Cornelissen, tel. 0315-842353 Repetitie: dinsdag 19.30 uur, ontmoetingsr. P&P kerk.Inspiration: dirigent: Sander Spaan, 06-24436048.Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Timmerfrabriek Hendriksen.Begraafplaats:Beheerder: Jan van Balkum, tel. 0315-683359.

MEDEDELINGEN:• Openingstijd Mariakapel: iedere dag van 9.00 tot 18.00 uur.

• U kunt contact opnemen met het secretariaat: tel 681275. Op ma. en do. van 9.00 uur - 11.30 uur voor huwelijksjubilea, sacrament van de zieken, uitvaarten en misintenties!. Ook kunt u intenties (à € 8,00) per enveloppe schriftelijk opgeven (graag in de linkerbovenhoek vermelden: Intenties) en bij het secretariaat in de brievenbus doen. Wilt u uw intenties in “De Verbinding” van oktober geplaatst hebben dan dient u deze vóór 10 sep- tember in te leveren.

• Communie thuis aan zieken en/of bejaarden op donderdag 25 september Mensen die ook graag de communie thuis ontvangen, kunnen zich melden via ons secretariaat. Tel. 0315- 681275.

INTENTIES SEpTEMBER 2014

zondag 7 september:Johan en Annie Meijer-Kok, Annie Kaaijk en ov. fam., Mimi de Witte, Piet en Lies Giesen en Mirjam, Trudy Smit-Mul, Dora Wijkamp-Klerk, Willy Aalders, Willy Steverink, Jan Vet, Marijke Kleinpenning-Rabelink, Doortje ten Brinck-Jansen, Gonda Spekking-Overbeek (nms. KVU), Siny Kaaijk-te Boekhorst, ov.fam. te Pas-Hendriks, Hein en Doortje Woonings-Kraan, ov.o. van Toor-Berendsen (i.v.m. verjaardag nms. kinderen).

zondag 14 september:Doortje ten Brinck-Jansen, Siny Kaaijk-te Boekhorst, Theo Tempels.

zondag 21 september: (schuttersmis)Johan en Annie Meijer-Kok, ov.o. klein Tank-ter Horst, ov.o. Overbeek-Bockting, Riet Visser-Heister (verjaar-dag), Gerard Overbeek, ov. fam. Overbeek-Scholten, ov.o. Willy Nijenhuis en Liesbeth Nijenhuis-Geurtsen, Piet en Lies Giesen en Mirjam, Doortje ten Brinck-Jan-sen, Harry Gervers, Gonda Spekking-Overbeek (nms. KVU), Siny Kaaijk-te Boekhorst, Annie Vinkenvleugel-Schepers, Monique Berendsen, ov.o. Berendsen-Witjes en Ben en Hans, uit dankbaarheid b.g.v. het 40-jarig huwelijk van Gerard en Agatha Berendsen.

zondag 28 september:Jaargedachtenis voor: Pastoor Wim van Essen.Verder voor: Mies Janssen-Steentjes, Doortje ten Brinck-Jansen, Siny Kaaijk-te Boekhorst, Theo Tempels, voor alle overledenen van onze geloofsgemeenschap. Deze lijst is opgemaakt op 11 augustus 2014.

FAMILIEBERICHTEN

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AzEWIJN

16

Overleden:

14-06-2014: Doortje ten Brinck-Jansen, Zorgcentrum St. Gertrudis, ’s-Heeren- berg. Haar crematieplechtigheid heeft plaats gehad op 20 juni.

09-07-2014: Siny Kaaijk-te Boekhorst, Ir. Sassenstraat 12. Haar uitvaart en begrafenisplechtigheid hebben plaats gehad op 14 juli.

25-07-2014: Tiny Hofstra-van Dijk, Lindenstraat 15. Haar crematieplechtigheid heeft op 30 juli plaats gehad.

Page 17: De verbinding sept 2014

R.K. Geloofsgemeenschap H. Antonius van padua UlftLocatieraad:Voorzitter: Jeroen Bluemink 0315-244258Budgethouder: Theo Geerts 0315-683390Secretaris: vacatureLid: Frans van Hal 0315-684959Lid: Marijke Schreur 0315-631569

Secretariaat:[email protected] en berichten voor het parochieblad voor de Antonius geloofsgemeenschap vóór de 10e van de maand insturen naar [email protected] Jeroen Bluemink 0315-244258Kosters: Willy Krosse 0315-683692 Jan Hofstra 0315-685081Kerkhofbeheer: Fred Marneth 0315-683729 Jan Boland 0315-683919Inspiration: dirigent: Sander Spaan 06-24436048Info: www.inspiration-ulft.nl

GEBEDSINTENTIES VOOR DE MAANDSEpTEMBERzaterdag 27 sept.: Woord- en Communieviering:Theet Wijkamp; Theo Geerts; Henrie Tempels; Henk van Ree; Lies Knaven-Splithof; Doortje Tijdink-Rijntjes; Jan en Nellie Bannik-Megens; Jo Oostendorp; Nico Engelen; Marian Peters-Limbeek; Petra Massop-Aal-ders; Hennie Weirath; Fien Heukshorst-Raben; Jo Kuijer; Alie Michelus-Reinders; Jaargedachtenis Gert Becker; Annie Becker-Freriks; Marijke Stokman-Becker; Anneke Huls-Bruins; Herman Teitink; overl. ouders Rob-ben-Kroezen Marie Sprenkelder-Wopereis en Irma

Deze lijst met gebedsintenties is opgemaakt op 10 aug.

Doopviering op 27 september om 16.00 uur.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AzEWIJN

17

Wij hebben afscheid genomen van:

Theet Wijkamp, Piet Molpad 53, overleden 24 juni op 92-jarige leeftijd. Uitvaart en crematie op 30 juni.

Henrie Tempels, Kanunnik de Vriesstraat 49, overleden 10 juli op 70 jarige leeftijd. Uitvaart en begrafenis op 17 juli.

Theo Geerts, Bongerd 188, overleden 11 juli op 79-jarige leeftijd. Uitvaart en crematie op 17 juli.

Johan Wenting, Thorbeckestraat 1a, overleden 8 augustus op 83-jarige leeftijd. Uitvaart en begrafenis vonden plaats op 14 augustus.

Zondag 14 september a.s. zal de Petrus en Pauluskerk in Ulft de deuren geopend hebben tijdens het jaarlijkse cen-trumfeest. Er is gelegenheid om de stilte te zoeken en een kaarsje te branden. Ook zullen er (oude) films gedraaid worden over Ulft en omgeving. Annie Westerveld uit Azewijn heeft een groot archief over de Sacramentsprocessies, Mariakapellen en andere dorpsactiviteiten.Inloopcentrum ’t Kruispunt is open voor koffie/thee, gesprek of ontmoeting. Ook kunnen we kennismaken met Kle-dingruilpunt ‘T Varsseltje. Kijk vast eens op www.varsseltje.nlEr is informatie beschikbaar over diverse activiteiten van De Verrijzenis Parochie, zoals pelgrimsreizen naar Lourdes, Rome en Taizé. Loop gerust van de markt even binnen in de kerk.

Page 18: De verbinding sept 2014

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AzEWIJN

18

R.K. Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren vanGorcum Varsselder-VeldhuntenLocatieraad:Voorzitter: Els Versleijen, tel. 0315-685859Secretaris: Hans Bruins, tel. 0315-632247Budgethouder: Hans Bruins, tel. 0315-632247Beh. gebouwen: Wim Delsing, tel. 0315-630681Beh. begraafpl.: Wim Delsing, tel. 0315-630681Secretariaat: Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel. 0315-681013. E-mail: [email protected]

U kunt het beste bellen of binnenlopen om een afspraak te maken. Iedere woensdag is ’t Trefpunt aan de Hoofd-straat 31 geopend van 10.00 uur tot 11.00 uur.

Opgeven misintenties/gebedsintentie of jaargetijde:Woensdag van 10.00 uur tot 11.00 uur in ’t Trefpunt aande Hoofdstraat 31 te Varsselder.

Koster H.H. Martelaren van Gorcum:De heer G. te Wiel is bereikbaar onder 0315-68 36 45.

Administratie Kerkbalans: Hans BruinsPostadres en ledenadministratie: zie locatieraadRedactie-adres: zie locatieraad, o.v.v. de Verbinding

Mocht u communie thuis willen ontvangen kunt u con-tact opnemen met Mevr. Elise Bruggeman tel. 630527.

EEN HERINNERING AAN.....ARNOLD VERSLEIJEN.

Arnold ,is geboren op 22 februari 1951 in Ulft. Hij groei-de op met twee zusjes, had een fijne en onbezorgde jeugd. Na enkele jaren ontmoette hij Els Roes, trouwde in 1972 en kwam te wonen in Ulft. Samen kregen zij twee dochters, Christel en Femke.Zij verruilden hun stekkie in Ulft naar de Pavert in Vars-selder. Hier werden zij de trotse grootouders van Cas en Anne. Arnold en Els zorgden voor een warm, gezel-lig en hecht gezinnetje, waar iedereen hartelijk welkom was.

Als zakenman heeft Arnold vele jaren “De Welkoop” gerund, met passie en groot enthousiasme.Naast deze grote liefde was hij binnen voetbalclub GWVV, leider, verzorger, bestuurslid en hoofdsponsor van “zijn clubje GWVV.

In 2009 werd Arnold ziek, knapte weer op en bleef de zonzijde zien. Echter enkele jaren later openbaarde zich de ernstige longkanker. Ondanks al zijn vechten en positieve levensstijl, kon hij van deze ziekte niet winnen.Op 5 juli 2014 is hij in zijn eigen vertrouwde omgeving, in het bijzijn van zijn gezin en gehele familie rustig inge-slapen.

Zo rustig, zo hardwerkend, zo sociaal, zo actief, en nu zo stil… stond er boven de condoleancekaart. Een leven, zo mooi verwoord.Wij wensen Els, kinderen, kleinkinderen en familie veel kracht en sterkte toe.Arnold rust in vrede. Werkgroep Avondwake Varsselder-Veldhunten.

BENNY KROESEN.

Benny, is geboren op 13 april 1935. Geboren en getogen in Varsselder-Veldhunten. Hij had een gelukkige jeugdNa enkele jaren leerde hij Diny Ditters kennen, trouwde op 29 november 1962 en samen kregen zij drie zonen. Later kwamen er nog twee fijne schoondochters bij.De familie werd uitgebreid met 5 prachtige kleinkinde-ren.Zij zorgden voor een warm en hecht gezinnetje, gingen vaak op vakantie en maakten menig dagtochtje met kin-deren en kleinkinderen. Wat genoten zij van deze mooie en gezellige tijd.

Benny was sportman in hart en nieren. Hij stond aan de wieg van GWVV, was voetballer, trainer, en bestuurder.Een veelzijdig man met veel talenten. Jarenlang kon heel Varsselder - Veldhunten en ver daar buiten, ge-nieten van zijn schrijverskunst in de Boogbal onder de rubriek : “Weet je nog van toen”?

Afgelopen april echter werd Benny ziek, ernstig ziek. Hij gaf aan dat hij niet lang meer te leven had.Zijn lieve vrouw zorgde steeds voor hem. Ze hadden samen nog zo graag een mooie zomer gehad. Dit mocht niet zo zijn.Op vrijdag 4 juli 2014 is hij op 79-jarige leeftijd overle-den.

Wij wensen Diny, kinderen, kleinkinderen en familie veel sterkte toe om dit grote verlies een plaatsje te geven.Benny rust in vrede.

Werkgroep Avondwake Varsselder-Veldhunten.

Page 19: De verbinding sept 2014

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AzEWIJN

19

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mattheus AzewijnLocatieraad:Voorzitter/catechese: Marie-José de Dreu06-53291704 [email protected]: Anny Hermsen0314-651922 [email protected]/Diaconie: Paulien Roelofzen0314-651833 [email protected]: Annie Venes0315-377243 [email protected] en informatie:Communie thuis: Elke eerste vrijdag van de maand.Voor meer info: Annie WesterveldOverlijden: De uitvaartonderneming regelt het met de contactpersoon uit Azewijn.

Kerkberichten:Kopij: Voor de vijfde van de maand.E-mail: [email protected]: Enveloppe in de brievenbus van de pastorie onder vermelding van kerkberichten.

Gebedsintenties:Aanvragen elke maandagavond tussen zeven en acht uur bij het secretariaat (pastorie).Alle intenties ontvangen voor de derde dinsdag van de maand worden toegevoegd op het inlegvel van geloofs-gemeenschap Azewijn.

MISDIENAARSREISJE

Zondag 29 juni zijn 14 misdienaars naar Walibi ge-weest. Het was een gezellige dag, met mooi weer. In het park was het niet druk, zodat volop genoten kon worden van de verschillende achtbanen, wildwaterba-nen en overige attracties.

Ondanks de goede communicatie van de “walibi app” ontbreken twee misdienaars op de foto.

Het leuke van dit reisje is, dat de onkosten worden be-taald door de opbrengst van de palmtakjes die door de misdienaars worden verspreid in Azewijn.

Wij willen iedereen bedanken die deze dag mogelijk heeft gemaakt. Groetjes Rietha.

Page 20: De verbinding sept 2014

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AzEWIJN

20

VERSLAG INFORMATIEAVOND 26 JUNI

Op donderdagavond 26 juni 2014 is door de Locatieraad van Azewijn een informatieavond georganiseerd, over de voortgang van ”Het onttrekken aan de eredienst” in de Mattheuskerk. Vorig jaar, op 21 mei was er een parochieavond in ´t Aschwinhuus, waarin het nieuwe pastorale beleidsplan en het toekomstplan voor Azewijn werden toegelicht.

Het toekomstplan van Azewijn richt zich op drie pijlers: • Geloof: welke vieringen kunnen in Azewijn blijven en welke vieringen gaan naar de centrale kerk in Ulft?• Gebouwen: wat gebeurt er met de gebouwen en het kerkhof?• De kerk in de Azewijnse gemeenschap: hoe ziet de toekomst van onze tradities eruit?

Het doel van het toekomstplan is het zoeken naar mo-gelijkheden, waar de Azewijnse gemeenschap zich bij thuis voelt. Tevens dient het plan reëel en acceptabel te zijn. Om als locatieraad een goed beeld te kunnen krijgen van wat er leeft rondom het onttrekken aan de eredienst, is tijdens die parochieavond gelegenheid geweest voor vragen, reacties, ideeën en opmerkingen. Deze zijn zoveel als mogelijk genoteerd en onderverdeeld onder de drie pijlers. Voor iedere pijler zijn werkgroepen gevormd om de verschillende vragen, ideeën en opmerkingen te onder-zoeken en te vertalen naar het toekomstplan. Nu zijn we een jaar verder. Een jaar waarin met de ver-schillende werkgroepen gewerkt is om te zoeken naar antwoorden en oplossingen. Tijdens de informatieavond is er besproken wat er het afgelopen jaar is gedaan en wat de resultaten zijn tot nu toe. Kijkend naar het geloof kan geconcludeerd worden dat alle vieringen waarbij een pastoor aanwezig dient te zijn, naar de centrale kerk in Ulft gaan. Denkt u hierbij aan de Heilige Eucharistievieringen, dopen, vormen, Eerste Heilige Communie en uitvaarten. Belangrijk hierbij is om te zeggen dat tot het onttrekken aan de eredienst bete-kent, dat de weekendvieringen naar de centrale kerk in

Ulft gaan. Zolang er geen andere bestemming is voor de kerk kunnen de vieringen die dorpseigen zijn gehouden worden in de Azewijnse kerk. De weekendvieringen zullen in 2015 naar de centrale kerk in Ulft gaan. Vanaf wanneer, wordt door de bewo-ners van Azewijn bepaald. Hiervoor wordt een vragen-formulier rondgestuurd met meerdere opties, waarbij de meeste stemmen voor een optie de doorslag zullen geven.Betreffende het kerkgebouw zijn er verschillende mo-gelijkheden onderzocht waardoor het kerkgebouw een functie krijgt waarin het zichzelf kan bekostigen, zoals winkels, appartementen of een zorgcentrum. Het is hierbij van belang dat het reëel, acceptabel en specifiek voor Azewijn moet zijn. Wat men zeker niet wil is dat het kerkgebouw er vervallen bij komt te staan en dat er hek-ken omheen geplaatst moeten worden. De werkgroepen hebben vooral de pijlers gericht op de mogelijkheden in Azewijn: Kan er een plek blijven waarin wel ‘iets’ kan blijven wat ons herinnert aan de kerk en waarin men zich terug kan trekken om bijv. een kaarsje op te steken bij Maria. Kan de traditie van de processie in stand gehouden worden, het kerkhof en de skyline van het dorp blijven. Hieruit vloeide een voorstel dat gepresenteerd is tijdens de informatieavond. Om de genoemde wensen te reali-seren moet de kerktoren blijven bestaan met de Maria-kapel en kan het schip van de kerk verdwijnen.

Uiteraard is het een voorstel en moet geanalyseerd wor-den wat de verschillende consequenties zijn. Als locatieraad kunnen wij dit niet alleen en wij heb-ben onvoldoende expertise om deze klus te klaren. Wij krijgen enige ondersteuning door het parochiebestuur, maar wij vragen ook ondersteuning van de bewoners uit Azewijn. Het lijkt ons verstandig om hiervoor een aparte stuurgroep te formeren. Wij willen graag met inwoners uit Azewijn of mensen die Azewijn een warm hart toe dragen in gesprek die zich geroepen voelen om mee te werken aan dit project.

Locatieraad Geloofsgemeenschap H. Mattheus-Azewijn7 juli 2014.

NIEUWE WEGEN VOOR DE TOEKOMST

Samenvatting Beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” 2013-2018

Sta op, kies voor Leven. Onze RK parochie draagt de naam De Verrijzenis. De Verrijzenis Parochie wil in de eerste plaats een plek van ontmoeting van paasmensen zijn. We willen optimistische en vertrouwvolle mensen zijn, mensen die geloven in toekomst. Er zullen altijd wegen zijn die ons uit duisternis in het licht brengen. We geloven dat die wegen beginnen bij ontmoeting, bij over eigen grenzen heen kijken, bij in vrije keuze met elkaar op trekken. De Verrijzenis Parochie wil een plek zijn waar nieuw leven mag groeien.

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Page 21: De verbinding sept 2014

21

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mauritius SilvoldeCoördinatieteam:Voorzitter Alois Helming CoördinatorSecretaris Ans Peelen Bosstraat 3 0315-323809Budgethouder Elly van Lent Toldijk 10 06-20074081 SinderenBeheer Henri Geerts Ulftseweg 65 0315-685056Informatie over:Kerkbijdrage Tonny Jansen 0315-325067Kerkradio en internet Frans Ros 0315-329370Kerkhof Bob Timmer 0315-325405 Theo v.d. Kemp 0315-325500Het Anker Elly van Lent 06-20074081Koster Francis Terhorst 06-53436397Contactpersonen koren:Het kerkkoor Feikje ten Hove 0315-323851Mixed Emotions Maaike Arts 0315-328341Contactpersonen werkgroepen:Doopsel Wilma Rademaker 0315-328263Eerste H. Communie Bernadette Schwartz 0315-341126Onder de Regenboog Marga Kroezen 06-30136188Vormsel Ryan Pelgrim 0315-329040Avondwake Leo te Brinke 0315-323212

Open kerk voor Rozenkransgebed:Iedere donderdagmorgen om 09.30 uur Rozenkrans-gebed; ook te beluisteren via internet: www.deverrijzenisparochie.nl - De kerk open tot 10.30 uur.

DE VIERINGEN VOOR SEpTEMBER

zaterdag 6 september om 17.30 uur:Eucharistieviering met het kerkkoor.Voorganger: Pastor Smits.

zondag 14 september om 10.00 uurAnders vieren met Mixed Emotions.

zaterdag 20 september 15.00 uur:Gebedsviering i.v.m. kermis in de tentVoorganger: Pastor v. d. Munckhof.

zondag 21 september om 10.00 uurEucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Pastor Smits

zondag 28 september om 10.00 uurOecumenische viering in de Hervormde Kerk.Voorgangers: Diaken van Heugten en Ds. van der Velde.

zaterdag 4 oktober om 17.30 uur:Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Pastor Smits

HEB VERTROUWEN

Ons leven is een geschenk van God, zo maar gekre-gen, voor niets. We worden aan elkaar gegeven en hebben elkaar nodig. Eigenlijk kunnen we elkaar niet missen om echt te leven, om echt mens te zijn. Leven is immers vragen om nabijheid. We kunnen elkaar nabij zijn in goede dagen; dagen van geluk, liefde, ge-borgenheid en gezondheid. Maar ook in minder goede dagen hebben we elkaar nodig, misschien dan nog wel meer. Ongevraagd worden we geconfronteerd met lijden en verdriet, ziekte en sterven. Soms komen er beelden in je op van honger, oorlog en zinloos geweld. We hebben daar niet om gevraagd, maar dat alles maakt wel deel uit van onze wereld, we kunnen er niet omheen. Het is fijn en goed om in minder goede dagen mensen te ontmoeten, die je nabij zijn. Ze zijn als een licht op je donkere levenspad .Ze houden je overeind en maken je leven weer wat waardevoller. Geen mens wil toch in de steek gelaten worden. Iedereen heeft soms behoefte aan een arm om zich heen of een sterke schouder. God heeft ieder mens iets gegeven, waar-mee hij anderen gelukkig kan maken. We hebben dat ook af en toe nodig om te kunnen overleven. De nabijheid van een medemens maakt ons vertrouwd met het leven. Zo heeft God zelf, vol vertrouwen, ons dit in handen gelegd. God is een sterke, warme kracht, die er altijd voor je is en je ook vertrouwen geeft. Volg Zijn kompas en stel je open voor Zijn leiding in jouw leven. Heb vertrouwen!

Anny Raben.

Gebedsintenties:De gebedsintenties voor publicatie in De Verbinding van oktober dient u vóór 1 september op te geven aan het secretariaat in ontmoetingscentrum ‘Het Anker’. De kosten van een gebedsintentie bedragen € 8,--.

Page 22: De verbinding sept 2014

22

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

IN MEMORIAM zUSTER BERNARDI BOSMAN (1924-2014)

Op 26 juli is na een welbesteed leven in dienst van God overleden zuster Bernardi Bosman, oud-plaatsgenote. Zuster Bernardi, wie was zij? 90 jaar geleden werd zij geboren in Silvolde, op de Lichtenberg. Het gezin Bos-man telde zes kinderen, vier meisjes en twee jongens. Al op vrij jonge leeftijd voelde ze iets als een religieuze

roeping. Ze bezocht de lagere school en daar werd les gegeven door de zusters Franciscanessen van Hey-thuysen. Het was die orde, waar ze op zeventienjarige leeftijd intrad. Enkele jaren later ging haar grote wens in vervulling; ze ging als missionaris naar Indonesië. Ze heeft daar lesgegeven in de eerste leerjaren van de lagere school, dat mocht daar nog met de Fröbelakte. Ze moest wel haar Nederlandse nationaliteit opgeven en Indonesische worden. Dienstbaar wilde ze zijn en daarom pakte ze een studie op, zodat ze godsdienst-lessen kon geven op scholen. Met haar sterke wil en vasthoudendheid richtte ze een centrum op, waar je terecht kon voor verschillende studierichtingen. Ze liet zich door niets of niemand van de wijs brengen. Ze was een soort icoon van onverzettelijkheid en wilskracht. Na 45 jaren missiewerk keerde ze terug naar haar geboor-teland. Ze werd weer Nederlandse, maar haar hart bleef in Indonesië. Ze kon maar moeilijk wennen. Toch heeft ze nog ruim twintig jaar haar “missie” voortgezet in ons eigen land. Eerlijk en oprecht was haar geloof en ze had een on-voorwaardelijk vertrouwen in moeder Maria. Op haar ei-gen manier, eenvoudig, heeft ze gewerkt aan het beter maken van de wereld en het goed omgaan met elkaar. Ze heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de mens-heid, de schepping. Veel steun en vriendschap heeft ze tijdens haar vakan-ties ondervonden van het Missie Thuisfront. Wie herin-nert zich niet de fietstochten en het rimboebal? Met de opbrengsten hiervan heeft ze veel kunnen doen voor “haar mensen”. Met veel respect kijken we terug op haar rijke leven. We zullen haar in dankbaarheid blijven gedenken. Moge zuster Bernardi rusten in vrede.

Mauritiusgeloofsgemeenschap.

WE HEBBEN AFSCHIED GENOMEN VAN:

Bernardina, Maria. Iet Liebrand. Echtgenote van Aloys Tinnevelt. Laan van Schuylenburch 128. Overleden 6 juni op de leeftijd van 84 jaar.

Johanna, Henrica, Maria. Anne Koster. Weduwe van Joop Berntsen. Zorgcenrtum Debbeshoek Ulft. Over-leden 12 juni op de leeftijd van 80 jaar.

Gradus, Hendrikus, Wilhelmus. Gert Engel. Echtge-noot van Ellie Heuvel. Schoolstraat 26. Overleden 10 juli op de leeftijd van 89 jaar.

Zuster Bernardi Bosman. Heythuysen. Overleden 26 juli op de leeftijd van 90 jaar. We bidden voor hun eeuwige rust.We wensen hun familie veel sterkte en kracht voor de komende tijd.

Geloofsgemeenschap H. Mauritius te Silvolde

Zondag 14 september 2014 aanvang viering 10.00 uur

SPEURTOCHT ...ontdekking

Het kost ons vast en zeker geen moeite onszelf te zien in het kind dat wil ontdekken wat onder het blok hout verborgen ligt. We willen ontdekken, waarnemen en ons bewust worden van wat er in de wereld om ons heen leeft. Daarvoor gebruiken we onze zintuigen: we tillen het hout op, kijken, ruiken de muffe geur van rottend hout, voelen mieren of andere beestjes over onze huid en we horen onszelf zeggen: “..getverderrie, pisse-bedden en ’t stinkt…kijk eens wat hier allemaal zit...”.

Onze hersens geven al deze prikkels een betekenis, we nemen waar en worden ons bewust van wat we zien. We ont-dekken, halen als het ware het deksel ergens van af. Vaak heel spannend als bijvoorbeeld voor Columbus toen hij voet aan wal zette in Amerika.

Eigenlijk is ons hele leven een ontdekkingsreis, steeds ontdek je nieuwe dingen in de wereld en de mensen om je heen. Zo is het ook met het leven van Jezus want als je in zijn spoor wilt gaan, ontdek je ook steeds nieuwe dingen. En we willen op speurtocht naar Hem omdat we geloven dat we met Hem op de goede weg zijn.

Page 23: De verbinding sept 2014

23

GESpREK TEAM, BESTUUR EN AFVAARDIGING GELOOFSGEMEEN-SCHAp SILVOLDE

Op donderdag 12 juni was er een gesprek tussen team en bestuur van De verrijzenis Parochie en een afvaar-diging van de geloofsgemeenschap H. Mauritius. De belangrijkste intentie van de avond was om weer met elkaar in gesprek te komen, nadat eerder de formele communicatie was gestopt toen de locatieraad van de H. Mauritius geloofsgemeenschap opstapte. Namens de Silvoldse delegatie maakte Marc van Uum duidelijk dat er een visieverschil is op de kerk tussen de leiding van de kerk en de lokale gemeenschap. Terwijl de kerkleiding, in verband met kerkelijke krimp kerken wil sluiten, wil men zich in Silvolde juist inspan-nen om de kerk open te houden. Er is een businessplan gemaakt waarin veel ambitie zit. Aan team en bestuur wordt gevraagd medewerking te verlenen om die ambi-tie in de toekomst te realiseren. Volgens het pastorale team is er ruimte om, binnen het kader van het beleidsplan, pastorale ambities waar te maken. Het beleidsplan voorziet in de mogelijkheid om ‘nabijheidstaken’ te ontwikkelen om zo lokaal de kerk vorm te geven. Vanuit het team wordt aangegeven dat team en bestuur lokale initiatieven willen steunen en een kans willen geven. Pastoraal team en bestuur hebben de wens dat er ‘normalisatie komt in Silvolde’. Concreet betekent de wens dat er spoedig weer een locatieraad kan worden opgericht. Aan de geloofsgemeenschap wordt de vraag meegegeven om kandidaten voor een locatieraad voor te dragen bij het parochiebestuur. Verder spreken team en bestuur de wens uit dat de geloofsgemeenschap zichzelf ziet in het bredere verband van De Verrijzenis Parochie. Op het verzoek van Alois Helming om de datum van kerksluiting op te schorten (die staat nu gepland voor 2017) wil pastoor Ambting niet ingaan. Volgens Ambting kan een positieve uitvoering van de ambitieuze plannen later wel de vraag oproepen of het nodig is dat de kerk langer open blijft. De meeste aanwezigen hadden een goed gevoel bij de avond en met elkaar waren zij het eens dat er een vervolg dient te komen op het gesprek. Een vervolgaf-spraak is gemaakt voor 18 september.

Pastoor Peter Ambting Alois Helming

REGENBOOG NIEUWS

Beste ouders en verzorgers.

Inmiddels hebben we de laatste workshop van het schooljaar 2013-2014

alweer achter de rug. Een jaar waarin wij als werkgroep terug kunnen kijken op een geweldig programma-aan-bod waarbij we vriendschap op allerlei manieren aan bod hebben laten komen. Ook een jaar waarin we ons soms achter de oren hebben gekrabd waar we geen jeuk hadden..

We maken ons eerlijk gezegd zorgen over de toekomst van de Regenbooggroep. Het aantal kinderen dat trouw naar onze bijeenkomsten komt wordt schrikbarend minder. Met heel veel plezier en vol enthousiasme zet-ten we iedere keer een programma in elkaar, iets wat veel tijd en energie kost. Dit is niet erg, want anders zouden we dit niet keer op keer doen. Maar als je dan voor een heel klein groepje zoveel werk verzet vraag je je wel eens af hoe dit nu komt. Doen we iets verkeerd? Houden we onze bijeenkomsten op een verkeerde dag of tijdstip? Is er geen behoefte aan het beleven van het geloof? Maar als we dan zien hoeveel gezinnen met kinderen komen naar onze gezinsvieringen en hoeveel kinderen de communie doen, dan geeft ons dit keer op keer weer hoop.

Nu zitten we op een punt waarbij we ons afvragen of we door moeten gaan.. Als we stoppen betekent het dat er ook geen gezinsvieringen meer worden gehouden, dat we geen Kerstviering en Palmpaasviering meer zul-len hebben in Silvolde. Maar daarbij lopen we ook de kinderen voorbij die wel graag bij de Regenbooggroep komen, die wel trouw komen, die wel spelenderwijs wil-len leren wat geloven betekent en hoe je hier zelf vorm aan kunt geven. Deze kinderen willen en kunnen we niet teleurstellen.Wij zouden jullie willen vragen om onze zorgen te delen met andere mensen om je heen. Om samen tot een goede keuze te komen. Zonder aanmeldingen staan wij namelijk machteloos.. en ook zonder vrijwilligers lukt dit niet.. Lijkt het je kind leuk om deel te nemen aan onze acti-viteiten of ben je zelf enthousiast om vrijwillig(st)er te worden, laat ons dit dan z.s.m. weten.. Help ons om de Regenbooggroep een toekomst te geven!!We wensen jullie voor nu een hele fijne, zonnige, in-spirerende zomervakantie toe en zien jullie heel graag terug na de vakantie op 28 september van 11.00 tot 12.30 uur. Nadere informatie volgt.

Groetjes de Regenboogwerkgroep, Thea, Dorien, Sandra, Jozef en Marga.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

KOpIJHet volgende nummer van dit blad komt uit 26 sept. 2014. U kunt uw kopij daarvoor op het secretariaat bezorgen tot 1september maandagmorgen 12.00 uur. Kopij die later binnenkomt, kan niet meer worden ge-plaatst. Als u de kopij kunt e-mailen, dan sturen naar: [email protected]

Page 24: De verbinding sept 2014

24

HET VASTENpROJECT SIERRA LEONE

De veertigda-gentijd (voor mij nog steeds “de vasten”) ligt alweer een hele tijd achter ons, maar ik heb er hele mooie herin-

neringen aan. Samen met Anny Raben ben ik 3 keer op basisschool De Plakkenberg geweest om de leerlingen van de groepen 8A en 8B te vertellen over wat “vasten” nu eigenlijk is en wat zij kunnen doen om de nood van kinderen uit Sierra Leone te helpen verlichten. Dat was namelijk het vastenproject van dit jaar. Hierbij hebben we er de nadruk op gelegd dat vasten niet alleen een kwestie is van minder eten of snoepen, maar ook van iets over hebben voor de ander. Het gros van de kinde-ren heeft namelijk geen idee wat vasten is. Alleen de leerlingen met een moslimachtergrond wisten haarfijn uit te leggen wat de Ramadan voor hen betekent, om-dat ze hier zelf mee worden geconfronteerd. We hebben flyers opgehangen en de vastendoosjes uitgedeeld. Ook hebben we ze ideeën aan de hand ge-daan voor klusjes die ze zouden kunnen doen om aan geld te komen, omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat ze hun hand ophouden bij hun ouders of opa’s en oma’s .

De tweede keer kregen we enthousiaste verhalen te horen over wat ze al bij elkaar hadden gesprokkeld en sommige kinderen vertelden over een hulpproject dat door hun ouders wordt gesteund.

Van het vastenproject hadden we foto’s en verhalen ontvangen over de mensen daar. Bijvoorbeeld over de man wiens hand was afgehakt en die zelf een prothese had gemaakt en nu in het onderhoud van zijn gezin kan voorzien door het maken van dierfiguren. We hadden van de Wereldwinkel spulletjes te leen om met voor-beelden duidelijk te maken wat de mensen in Sierra Leone doen om aan de kost te komen. Die werden grondig bekeken en het regende vragen. Ik had van mezelf een olifantenmoeder met jongen en een grote houten giraffe-met-kind meegenomen. Die giraffe heb ik al heel lang en van een van moeders oren is een stukje afgebroken. “Is die ook in de oorlog geweest? “ vroeg een jongen.

Er heeft een jarenlange burgeroorlog gewoed in Sierra Leone en de inwoners zijn en masse gevlucht. Uiter-aard lopend en alleen met de spullen die ze konden dragen, dus toen ze terug kwamen hadden ze amper iets. “Hoe denken jullie dat er land er uitzag?” vroegen we. “In puin” - “Helemaal kapot”. Alles moest vanaf de grond weer worden opgebouwd en de eerste tijd waren

er natuurlijk ook geen scholen. “Wat denken jullie dat de kinderen dan de hele dag deden” vroegen we hun. “Gamen natuurlijk” was het spontane antwoord.

Daarmee is maar weer eens aangetoond hoezeer onze kinderen verwend zijn en gewend aan telefoontjes waarmee je alles kunt doen, videogames en -spelletjes etc.. Ze kunnen zich niet indenken hoe het is om hele-maal niets te hebben. Om blij te zijn met een voetbal die uit lompen of stukken rubberband is gemaakt. Na onze uitleg begrepen ze het beter en ze leefden hartstochte-lijk mee met de kinderen daar.

Toen we vlak voor de Paasvakantie de doosjes ophaal-den bleken ze boordevol te zitten met 1- en 2-cents-stukken, stuivers, dubbeltjes en halve euro’s. Onze tafel lag bezaaid met een grote “bult” kleingeld, dat na telling meer dan € 119,= bleek te zijn. Een fantastische opbrengst! Het blijste ben ik echter met de wetenschap dat de leerlingen van groep 8 van De Plakkenberg zich enorm hebben ingespannen en meegeleefd hebben met hun broertjes en zusjes in Sierra Leone. Dat is m.i. onze grootste winst. Graag doe ik volgend jaar weer mee. Annie Pastoors.”Op REIS”

Op zaterdag 13 september tijdens de “Open Monumen-tendag” is de Mauritiuskerk van 10.00 uur - 16.00 uur open. Wij nodigen iedereen van harte uit om een kijkje te nemen in onze kerk. Religie en creativiteit gaan heel goed samen. Kom dat zien. De koffie is klaar. Groeten Elly van Lent.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

Page 25: De verbinding sept 2014

25

R.K. Geloofsgemeenschap H. Laurentius Varsseveld

Locatieraad:Harry Damen Tel. 0315-241240Gr. Van Lohnstraat 35, 7051 CB VarsseveldHenk Bulsink Tel. 0315-298115West. Noorderbroekweg 1, 7054 CE WestendorpMies Jansen Tel. 0315- 617383Sinderenseweg 101, 7065 BH SinderenLiesbeth Veldkamp Tel. 0315-242125Doetinchemseweg 21, 7051 AB VarsseveldBeheerder: Liesbeth Veldkamp, tel. 0315-242125 Doetinchemseweg 21, 7051 AB Varsseveld

VIERINGENVanaf 1 mei 2014 zijn er geen vieringen meer gepland in het Laurentiushuis.Wel blijft de mogelijkheid bestaan voor een speciale viering in het Laurentiushuis; bijvoorbeeld bij een fees-telijke gelegenheid; bij een uitvaart e.d.Deze viering kan een Eucharistieviering of een Woord-en Communieviering of een Gebedsviering zijn. We kunnen dit vieren doen tot er een herbestemming voor het gebouw is.Zie voor de vieringen in de andere 10 geloofsgemeen-schappen het liturgisch rooster (groene pagina’s). zondag 14 september 10.00 uur: in “Den Es”.Woord- en Communieviering met Pastor J. Geurts.De lector is Dhr. H. Bulsink. De organiste is Mevr. M. Koster.

VREDESDIENSTZondag 21 september 2014 is er een vredesdienst in de Grote Kerk te Varsseveld. Aanvang 10.00 uur. Thema van deze dienst en van de vredesweek is dit jaar “Wapen je met vrede”. Voorgangers in deze dienst zijn ds. K. Datema en Mw. J. van Kampen. Muzikale medewerking zal verleend worden door het koor de Vriendenkring uit Sinderen onder leiding van Riet Lieverdink. Na afloop is er koffie en thee.

Met vriendelijke groet, De Oecumenische Werkgroep Varsseveld.

Radio Maria zendt 24 uur per dag katholieke program-ma’s uit. De best beluisterde onderdelen zijn die met gebed.Er is veel afwisseling met christelijke en klassieke muziek. Dagelijks is de H. Mis om 09.00 uur.U kunt het rozenkransgebed beluisteren om 07.45 uur, 12.15 uur, 17.00 uur, maar ook zelf live meebidden of een eigen intentie opgeven via tel. 073-6872001.De zender is een steun voor diegenen die het moeilijk hebben. Folders liggen achter in de kerken.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

Wilt u kopij voor het volgende blad inleveren vóór 5 september

Henk Bulsink, Westelijke Noorderbroekweg 17054 CE Westendorp - 0315-298115

[email protected]

RADIO MARIA, MIDDENGOLF AM 675

MAG IK EVEN UW AANDACHTWe zijn op zoek naar 2 boekjes. Een over Lourdes en een over de Rozenkransgroep het ontstaan er van en Verdere verloop, dit boekje is rood .Misschien mee genomen uit de Mauritiuskerk om op je gemak door te lezen thuis. Je weet hoe het gaat ik breng het wel terug maar vergeet het dan en na een tijdje denk je er niet meer aan. De eigenaresse zou het graag terug willen, om in haar eigen archief te bewaren. Bij voorbaat hartelijk dank, De Rozenkransgroep Silvolde.

Page 26: De verbinding sept 2014

R.K. Geloofsgemeenschap De Goede Herder Dinxperlo

Locatieraad:Voorzitter Jan Bekker 0315-231554 [email protected] Wilhelmien Steentjes 0315-653405 [email protected] Mia Jansen 0315-652076 [email protected] Willa Holterman 0315-652001 [email protected] Corry Berendsen 0315-651926 [email protected]

INTENTIES SEpTEMBER 2014

zondag 7 september 10.00 uur: Woord- en Com.Jan Jansen en Francis, Marian Dekkers-Helming en overleden ouders Dekkers-Hoven, Joep van Hal.

zondag 21 september 10.00 uur: Woord- en Com.Hendrik Dekkers.

zondag 28 september: AndersvierenOverleden ouders Seleman en overleden familie.

SENIORENDISCO...???

Nee, nee, dat zou te ver gaan. Wel gezellige 65+ middagen! Wanneer? Woensdag 17 september Woensdag17 decemberHoe laat? Van 14.30 tot 17.00 uur.Waar? In de parochiezaal van De Goede Herder- kerk te Dinxperlo.Begonnen wordt met een Eucharistieviering. Daarna koffie/thee met wat-er-bij, gevolgd door een hapje met

een ander drankje. De werkgroep zorgt, naast de in-wendige mens, ook voor entertainment zoals een span-nende bingo met aantrekkelijke prijzen, het optreden van een zanggroep of cabaretier, dia’s of film. Kortom, goedgevulde en gezellige middagen en “ voor elck wat wils”. U bent 65+??? Nou, dan komt u toch gewoon!

De werkgroep..

VERJAARDAGSACTIE

Ongelofelijk blij is de Locatieraad met de organisatoren van deze actie, de mensen die de zakjes wegbrengen en weer ophalen, en eveneens met de gulle gaven van de jarigen, elk jaar weer opnieuw. De opbrengst van de actie maakt dat de Locatieraad bij tijd en wijle zaken kan realiseren die niet direct vallen onder pastorale zaken.Dit jaar bijvoorbeeld denkt de Locatieraad van de op-brengst verbeterde audioapparatuur in de kerk aan te kunnen schaffen en het verkrijgen van een mooie pas-sende eigen paaskaarsstandaard.Dankzij uw goede gaven is de aanschaf (p/m € 2.100,-) hiervan mogelijk. Er is inmiddels een offerte aange-vraagd m.b.t. de audioapparatuur. Inzake de paaskaars-standaard zullen we ons verder laten informeren qua uitvoering. Ideeën zijn van harte welkom.

De Locatieraad.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

26

Geloofsgemeenschap De Goede Herder te Dinxperlo Zondag 28 september 2014 aanvang viering 10.00 uur

GRENZELOOS verdeling - hebzucht

Wie geeft, van wat hij heeft….

Ikke, ikke, ikke en de rest kan….

Page 27: De verbinding sept 2014

VANAF DE TOREN GEzIEN...

• 7 Juli jl. is de toren gecontroleerd op gebreken, barsten en scheurtjes. De inwerking van het weer en de trillingen van de klokken hebben hun sporen achtergelaten. Twee medewerkers hebben in een bakje, gehangen aan een 40 ton hijskraan, de inspectie uitgevoerd. Een kort rapport is opgemaakt en een 2e inspectie zal waarschijnlijk noodzakelijk zijn. De eindrapportage zal aangeven welke maat- regelen op korte en/of middellange termijn geno- men moeten worden. Rekening moet gehouden worden met de planning van het onttrekken van de kerk aan de erediensten. Vraag is of een zwaar wegende renovatie-investe ring verantwoord is of dat we uit kunnen met “pap- pen en nathouden”.

• De 40 tonner hijskraan heeft ook zijn sporen ach- tergelaten in het trottoir. In plaats van op de rijweg te blijven staan is hij het trottoir opgereden en de boel werd redelijk verzakt. Door de bestuurder is de schade grotendeels hersteld ofschoon het niet de schoonheidsprijs zal krijgen.

• Bij het vaststellen van het vieringenrooster voor het 1e halfjaar van 2015 wordt overwogen het meren- deel van de vieringen in het eerste kwartaal te laten plaats vinden in de dagkerk. Dit in het kader van verdergaande bezuinigingen. Het verwarmen van een keer per week van de grote kerkruimte voor 1 uur vieren in de winterse periode kost meer dan er aan collectegeld ontvan- gen wordt. E.e.a. zal met de koorbesturen bespro- ken worden.

• Zondag 14 september, ziekenzondag, is er om 9.30 uur in de Dorpskerk PKN, Markt 2 te Dinxperlo, een Oecumenische viering. Voorganger is Peter Bochanen en de muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het RK herenkoor Breedenbroek- Dinxperlo. Aandacht voor onze zieken… zij hebben het zo nodig!

• Mocht u in de komende jaren per ongeluk een potentiële koper tegenkomen voor onze kerk, waarschuw de Locatieraad. Dan kan tijdig de procedure van onttrekking aan de erediensten in werking gesteld worden.

• Hopelijk hebt u een fijne vakantie gehad en is uw levensaccu weer opgeladen. Misschien tijd voor een nieuw praatje met God.? ...in de kerk? kerkuiltje

zIEKENzONDAG 2014DINXpERLO-BREEDENBROEK

De werkgroep ziekenzondag Breedenbroek-Dinxperlo organiseert samen met ver-eniging de Zonnebloem op zondag 14 september een oecumenische viering. Op deze dag staan we stil bij wat het betekent om gezond of ziek te zijn. Zorgontvanger en zorgver-

leners kunnen niet om elkaar heen, ze hebben elkaar nodig. Het thema dit jaar is: “ Gericht op de toekomst”.

De kunst om het verleden achter je te laten. Dit lijkt mis-schien een vreemd thema, maar is dat wel zo?Deze viering wordt gehouden in de Dorpskerk van protestantse gemeente Dinxperlo, Markt 2. Let op, aan-vangstijd is 9.30 uur. Hebt u vervoer van en naar de kerk nodig bel gerust de contactpersoon vervoer: A.G.H. van Velden, tel. 0315 298989.

De voorganger in deze viering is Ds. Peter Bochanen. Muzikale medewerking wordt verleend door het r.k. he-renkoor Breedenbroek-Dinxperlo o.l.v. Frank Knikkink.De extra collecte is bestemd voor Kika dat staat voor kinderen kankervrij en daar is onderzoek voor nodig en onderzoek kost geld. Help ons in deze strijd tegen kinderkanker en steun dit werk met uw bijdrage.

Na afloop van de viering is er de mogelijkheid om elkaar ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.U bent van harte welkom.

Tot zondag 14 september, namens de oecumenische werkgroep ziekenzondag Breedenbroek-Dinxperlo.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

27

Page 28: De verbinding sept 2014

28

R.K. GeloofsgemeenschapH.H. petrus en paulus Breedenbroek

Voorzitter Leo Roeterink 0315-653575 [email protected] Hennie Sins 0315-654243 [email protected] Peter Vinkenvleugel 0315-653591 [email protected] Leo Roes 0315-617484 [email protected] Gerard Hollander, tel. 0315-651288Secretariaat: woensdagmorgen 10.00-12.00 uur,tel. 0315-651284E-mail: [email protected] te beluisteren op internet.www.audioserver.nl

VIERINGEN IN SEpTEMBER

zaterdag 6 september 19.00 uur: Eucharistie viering Pastor M. Smits DameskoorMisintenties voor deze viering:Overleden familie Slaghekke-van het Erve; Jurgen Vin-kenvleugel; Jan Dieker; Bernard Koenders; Wilhelmina Aleida Geertruida Baakman-Geven; Jaargetijde Wilhelm Deckers; Theo en Greet Reusen-Jansen; Wim Reusen;Jaargetijde Bernardus Johannes Vinkenvleugel; Over-leden familie Von Dordt tot Medler; Overleden familie Gal-Wellink; Wim Winters

De intenties zijn ook te bekijken op de site.www. deverrijzenisparochie.nl/breedenbroek.

DRIE DINGEN OM IN VRIJHEID TE LEVENGod,Slechts drie dingen hebben we nodig om in vrijheid te leven. Om te beginnen brood, als het kan met wat belegvervolgens een medemens, als het kan een beetje sociaal en tenslotte een toekomstproject als het kan een beetje zinvol bijvoorbeeld om dat brood met die medemens te delen.Dank God, omdat we ze alle drie van U krijgen.Dank God, voor al die kansen om te leven in vrijheid.

GROTE VERANDERINGEN

Na de zomervakantie is er maar 1 viering per maand en wel de 1ste zaterdag van de maand.Bijzondere vieringen zijn nog wel mogelijk, o.a. huwelijk, uitvaart, Caeciliafeest.

Het secretariaat is alleen nog open op de laatste woensdag van de maand. Voor dringende gevallen contact zoeken met het kerkelijk centrum in Ulft. Zie hiervoor de colofon op bladzijde 2 van deze krant.Mis- en gebedsintenties ruim van te voren opgeven, dan worden ze vermeld in de kerkkrant.Ook te zien op de website van locatie Breedenbroek.Er ligt een voorstel ... om de laatste weekendviering te hebben op 14 juni 2015. Waarna we op weg zullen gaan naar het onttrekken aan de eredienst van de kerk.De Locatieraad blijft in functie met alle vormen van vrij-willigerswerk en werkgroepen, o.a. verzorging kerkhof en pastorietuin, gebouwen, missie werkgroep, jeugd en jongerenwerk, koren en vooral de wijkhoofden.

KERKUILTJE Op VISITEWat zou het Dinxperlose kerkuiltje zien als hij een keer op de kerktoren van de H.H. Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek zou landen. Kerkuiltje schrijft maandelijks in Dinxperlo de rubriek “vanaf de toren gezien “Om dat aan de weet te komen toog één van de redactieleden via trappen en ladders naar de toren. Om op het plateau te kunnen komen moet er een luik aan de kant gescho-ven worden, wat niet zo gemakkelijk ging. Wat bleek. Er lagen wel 2 kruiwagens met takken en andere troep op het luik en plateau, allemaal verzameld door de kraaien die daar vaak vertoeven. Je moet half onder de kerkklok door kruipen om op het plateautje te komen, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht naar alle windstreken. Vooral in de lente als de bomen nog niet vol bladeren zitten moet het een juweeltje zijn. Dan wordt je blik ge-trokken door de grote klok met opschrift en jaartal: VIVOS VOCO MORTUOS PLANGO 1949

I949? De kerk en toren zijn toch veel ouder? In het jubileumboekje, uit-gegeven bij het 100-jarig bestaan van de Parochie en Kerk in 1957, lezen we bij de beschrijving van de oorlogsjaren het volgende:

“Onze 3 kleine klokjes vielen in de handen der rovers. Ze zouden de vrijheid niet meer inluiden.”Vertaling Latijnse opschrift, mede mogelijk gemaakt met de hulp van diaken Cor Peters, boekje De Beiaard.Door het luiden worden de gelovigen opgeroepen vivos voco tot gebed voor een stervende of zijn dood bekend te maken mortuos plango Vroeger was de klok een be-langrijk, wijddragend, communicatiemiddel, maar daar-over de volgende keer meer.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXpERLO EN BREEDENBROEK

Page 29: De verbinding sept 2014

29

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

RK Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen

Locatieraad:Voorzitter: Toos Lohschelder, tel. 0315-377321 [email protected]: Ronald Giesen, tel. 0315-632412 [email protected]: Wim Schepers, tel. 0315-345362 [email protected]örd.Vrijwilligers: Hanny Roes-Beumer, tel.0315-630110 [email protected]. gebouwen: Harry ter Voert, tel. 0315-681317 [email protected]. begraafpl.: Ben Schreven, tel. 0315-630427 [email protected]: Irene Sohilait-Braam, tel. 0315-630570 [email protected]: Zaterdag 17.30 uur of zondag 10.00 uur.Opgeven misintenties: Woensdag van 10.00 - 12.00 uur van 13.30 - 15.00 uur aan de pastorie, Pastoor Wijfkerstraat 1. Tevens via mailadres: [email protected] kerk en uitstelling van het Allerheiligste:Iedere vrijdag om 15.00 uur.Vieringen in de kapel van zorgcentrum MMp:Iedere woensdag om 10.00 uur.

MISINTENTIES E.D. VOOR DE MAAND SEpTEMBER 2014Woensdag 3 september 10.00 uur MMpVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. Truus

Vrijdag 5 september (Eerste vrijdag van de maand)14.45 uur Rozenkransgebed en gebed tot Dora Visser 15.00 uur Open kerk en uitstelling van het Allerheiligste

zondag 7 september 10.00uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Emeritus deken van Merm m.m.v. Mariet en GerardDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.Intenties: Jaargedachtenis voor: Leo Scholten; Mevr. Kniest-Steenbreker.Verder voor: o.o. Weersink-Moorman; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Oomen-Stokman; o.o. Scholten-Snel-ting en Theet; Pastoor Mulder; Pastoor Wijfker; Ria te Pas-Overgoor; Theo van Hal; Theo Roelofs; Bernard; Jansen; Antoine van den Berg; Cilia Freriks-Gerritsen; Riet te Pas-Roes; Henricus van Raaij; Herman Smits en overl. fam.

Woensdag 10 september 10.00 uur MMpVoorganger: Anneke Koenders m.m.v. Annie

zondag 14 september 10.00 uur Communieviering, Viering ter ere van Dora Visser met kerkkoor. Zie ook het artikel elders in dit blad.Voorganger: Diaken Visser m.m.v. TheaDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.Intenties:o.o. Nijland-Menting; o.o. Weersink-Moorman; o.o. Borg-greven-Legeland; o.o. Oomen-Stokman; Johanna Meijer-Keurentjes; Dominique Benders-Bloemkolk; Aly Ebbers-van Raaij; Ellen Geurink-Dahlhaus; Ria te Pas-Overgoor; Theo van Hal; Bernard Jansen; Cilia Freriks-Gerritsen; Antoine van den Berg; Herman Smits en overl. fam.

zondag 14 september 14.00 uur Landkruis Megchelen Woensdag 17 september 10.00 uur MMpVoorganger: Pastor Smits m.m.v. Toos

zaterdag 20 september 17.30 uur Woord- en Communiedienst met kerkkoor Voorganger: Diaken van Heugten m.m.v. Hanny Voorstellen 2 nieuwe misdienaars, nl. Dewi Epping en Tom Geijen. Ook worden 2 misdienaars geïnstalleerd als acoliet nl. Noa Montenegro en Luca Meulenkamp.De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschapEr wordt een deurcollecte gehouden i.v.m. de vredes-week.Intenties:Jaargedachtenis voor: Pastoor Wim van Essen; Riet Schepers-Bongers; Peter BrusVerder voor: o.o. Weersink-Moorman; o.o. Striekwold-Krämer en Jos; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Tiddo en broer Holthäusen; o.o. Oomen-Stokman; onze ou-ders Céra Dickmann en Hermien Dickmann-Scholten;Harrie Vriezen; Pater Miedema; Ria te Pas-Overgoor; Theo van Hal; Bernard Jansen; Gert Legeland en Jan.

Page 30: De verbinding sept 2014

30

Woensdag 24 september 10.00 uur MMpVoorganger: Anneke Koenders m.m.v. Annie

zondag 28 september 10.00 uur Eucharistieviering met kerkkoor Voorganger: Emeritus pastoor Morsink m.m.v. Ans en GerardMisdienaars: Yentl en MaudDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties: o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Weersink-Moorman; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Salemink-Geerts; o.o. Oomen-Stokman; Pastoor Wim van Essen; Harrie Vriezen; Ria te Pas-Overgoor; Theo van Hal; Bernard Jansen; Herman Smits en ov. fam.; Lenie Visser-Straub

zondag 5 oktober 10,00 uur (Gezinsviering Wereld-missiedag) Eucharistieviering met kinderkoorVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. Claudia en HannyMisdienaars: De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties: Jaargedachtenis voor: Johannes Kniest; Jan van ReeVerder voor: Tiddo en broer Holthäusen; o.o. Weersink-Moorman; o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Scholten-Snelting en Theet; Pastoor Mulder; Ria te Pas-Overg-oor; Theo Roelofs; Theo van Hal; Bernard Jansen; Herman Smits en ov. fam; Lenie Visser-Straub

Deze lijst is opgemaakt 6 augustus 2014.

De misintenties voor de maand oktober 2014 moe-ten uiterlijk woensdag 10 september aangeleverd worden. De tot deze datum opgegeven misintenties worden in de volgende “Verbinding” afgedrukt.

In de periode van 26 augustus t/m 12 september gelieve u de misintenties schriftelijk te deponeren in de brievenbus van de pastorie, dit in verband met vakantie.

FAMILIEBERICHTEN

We hebben afscheid genomen van:

• Henk Freriks, 66 jaar, † 26 juli 2014, wonende Huygensstraat 6.

• Wilhelmus Hendrikus Ratering, 84 jaar, † 26 juli 2014, wonende Bongerd 126, Ulft.Wij wensen hun familie veel sterkte toe en moge God zelf die troost brengen die mensen niet kunnen geven. Wij bidden voor hun eeuwige rust.

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE> Kosters binnen onze Geloofsgemeenschap: tel. 06-22915266.> Ziekenbezoek en bezorging H. Communie: tel. 0315-630110.> Bij overlijden eerst uitvaartonderneming bellen.> Aanmelden of vragen kerkradio: tel. 0315-345362.

OECUMENISCHE VIERING BIJ HETDANKBAARHEIDKRUIS IN MEGCHELENOp zondag 14 sept. is weer de jaarlijkse oecumenische viering bij het Dankbaarheidkruis aan de Nieuweweg in Megchelen. Voorgangers zijn pastor Marcel Smits en ds Hilde v.d. Zwaag-Visscher. Medewerking wordt verleend door een blazersgroep van muziekvereniging Excelsior uit Silvolde.Rond 13.40 uur komen we samen op het erf van de fam. Keuper, Nieuweweg 14 en rond 13.50 uur vertrek-ken we gezamenlijk naar het kruis, waar om 14.00 uur de viering begint. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een (gratis) kop koffie nog even gezellig na te praten. Met vriendelijke groeten, H.Belterman (oec. werkgr.)

FIETSBEDEVAART NAAR KEVELAER Op zONDAG 7 SEpTEMBEROp zondagochtend 7 september om 6.30 uur samen-komst bij de H. Martinuskerk te Gendringen.Om 6.45 uur vertrek en om circa 10.15 uur arriveren wij in Kevelaer. Van daaruit gaan we samen met de pelgrims, die per bus zijn gekomen en samen met de wandelaars, in processie naar de Genadekapel.Opgave.Voor opgave en meer informatie over deelname en kosten ad euro 7,50 bellen met :Esther Oude Elberink, Vondelstraat 1, Gendringen,tel. 06-15578171- b.g.g. 0315-683387.Zie ook artikel elders in dit blad.

KERKHOFDe Verrijzenis Parochie locatie Gendringen zoekt con-tact met nabestaanden van de volgende overledenen:Theodora Wissink *1885 †1974Johannes H. van Marwijk *1881 †1971Johanna M. Lourens *1883 †1962Bent u familie of weet u nog nabestaanden van deze personen, neem dan contact op met F. Ingelaat,tel 0315-686054.Als nabestaanden van deze personen zich niet binnen een jaar melden, dan zal het grafmonument worden verwijderd. Met vriendelijke groet, Frank Ingelaat.

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 31: De verbinding sept 2014

31

RK Geloofsgemeenschap H. Martinus Megchelen

Locatieraad: Voorzitter: Leo Mecking Tel. 0315-377658

RK Geloofsgemeenschap H. Walburgis Netterden

Locatieraad:Voorzitter Frank Simmes 0315-386109Budgethouder Carel KrueseOpgave van gebedsintenties en thuisbezorgen van deH. Communie bij Frans Postma, tel. 0315-386254

KERK EN KERSpEL NETTERDEN

Hieronder opnieuw een stukje geschiedenis van kerk en Kerspel Netterden(18). Bron is het boek van W.J. Winands uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

In de vorige aflevering lazen we hoe in 1751 met een Netterdens doopboek werd begonnen. Dit doopboek verhaalt ons ook wie vanaf 1700 in Netterden vanuit het Emmerikse St. Gregoriushuys, de zielzorg hebben verricht. Dit zijn Hendrikus Wöller, professor in de rec-torica en ‘deservitor tot Netterden’ 1700-1711, Ignatius Franciscus Wanders en Fredericus Rentfort, beiden gezamelijk tot 1717, Petrus Deugeweert tot 1725, met als enkele keer dienstdoende priesters Petrus de Greef, Maximiliaan Reness, Henricus Graas, Gerhar-dus Schaap, Nicolaas Schuurman en een Franciscaner pater Placidius. Van 2 januari 1727 tot 1745 staat als regelmatige priester Wilhelmus van Hal geregistreerd. Na hem komt Christianus Deckers die de onmiddellijke voorganger was van de reeds genoemde Jac. Haymans. De paro-chie telde in die dagen 133 communicanten. Dit aantal was volgens nuntius Luca MeIchior (1737-1743) van de Hollandse Zending niet voldoende om een pastoor te kunnen onderhouden. Na de dood van douairère van Dorth in 1758 bleven ook de volgende bewoners van de Netterdense burcht de St. Walburgisparochie steunen. Hierdoor was het mogelijk dat zich een normaal paro-chieel kerkelijk leven ontwikkelde.Na het vertrek van pastoor Hayman kwam met Pasen 1758 Henricus Elshof (geboren in Duiven) naar Netter-den en pastoreerde tot 8 september 1784. Deze pries-ter ging, met het gildebestuur en de gemeenteluiden van Gr. en Kl. Netterden, en met de Heer Johan Her-man Baron van Hövel tot Weseveld (eigenaar van De Woldenburg), op 24 juni 1767 een overeenkomst aan waarin deze als medegeërfden van het Netterdense gilde, het vruchtgebruik over enige landerijen, zoals De Papenkamp, Den Hof, Het Revenkamp, en van De Singel en Langeslink, werd toegestaan. Evenwel werd mede bepaald dat mochten zich veranderingen voor-doen in de gereformeerde landsregering (in die dagen deden zich veel politieke troebelen voor die aan de val van de Republiek vooraf gingen), men ten gevolge daarvan geen gebruik meer zou gaan maken van het kerkenhuis op De Woldenborg, de overgegeven gilde-grond in erfpacht zou worden afgestaan. Tussen 1784 en 5 oktober 1788 was pater A. Ra pas-toor. Van hem is bekend dat hij slechts 4 dopelingen in Netterdens doopboek heeft ingeschreven. Maar deze pater tekent ook in het doopboek aan dat men toen (uit gildezilver) een ‘krankenbusje’ (zilveren hostiedoosje) heeft aangeschaft, als ook een in Kleef vervaardigde ciborium en monstrans. Genoemde voorwerpen zijn thans nog in de parochie aanwezig. (wordt vervolgd)

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 32: De verbinding sept 2014

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

H. Mauritius Silvolde Prins Bernhardstraat 4, 7064 GG Silvolde, tel. 0315-323010 E-mail: [email protected] secretariaat:Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uurDonderdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uurKerkbijdrage: Rabobank no. NL50RABO03591.00.333Kerkhof: Rabobank no. NL21RABO03591.70.404Overige zaken: Rabobank no. NL62RABO0359147550H. Laurentius Varsseveld Oranjestraat 40, 7051 AK Varsseveld, tel. 0315-243820E-mail: [email protected]: ING NL68INGB000290863 Rabobank: NL69RABO03648.88.466

De Goede Herder Dinxperlo Allee 58/A, 7091 AM Dinxperlo, tel. 0315-651496 E-mail: [email protected] NL17RABO03139.04.456Openingstijden secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur envrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uurH.H. Petrus en Paulus BreedenbroekTerborgseweg 34, 7084 AJ Breedenbroek, tel. 0315-651284 Postadres: Postbus 21, 7090 AA DinxperloE-mail: [email protected].: NL88RABO03104.00.023Openingstijd secr.: Woensdagmorgen 10.00 tot 12.00 uur

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en Azewijn

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en Breedenbroek

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Gendringen, Megchelen en NetterdenH. Martinus Gendringen Past. Wijfkerstraat 1, 7081 BT Gendringen, tel. 0315-681364 E-mail: [email protected] NL24RABO0116302429 t.n.v. De Ver. Par. Gend.Adm.Kerkbal. NL24RABO0116393610, R.Giesen, tel. 632412Openingstijden secretariaat, ingang aan de Staringstraat:Maandag- en woensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uurH. Martinus Megchelen Past. Mölderstraat 4, 7078 BB Megchelen, tel. 0315-377212 E-mail: [email protected].: NL62RABO01327.00.662Openingstijd secr.: Dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur

H. Walburgis Netterden Netterdensestraat 8, 7077 AB Netterden, tel. 0315-386163 E-mail: [email protected].: NL67RABO03266.13.854

Secretariaat De Verrijzenis Parochie:Telefoon 0315-342044E-mail: [email protected]: Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftOpeningstijden: De openingstijden van het centraal secretariaat zijn op maandag- en woensdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur. Voor vragen, ook buiten de openingstijden, kunt u een mail sturen naar [email protected] nemen we zo spoedig contact met u op.Rabobank NL19RABO01565.69.450

De Verrijzenis ParochieVoor dringende pastorale zorg, zoals Sacrament van de Zieken of Ziekenzegen is een pastor bereikbaar via telefoonnummer 0315-342044.

H.H. Petrus en Paulus Ulft J.F. Kennedyplein 9, 7071 BT Ulft, tel. 0315-681275 E-mail: [email protected] Rabobank NL88RABO03638.09.872ING bank NL68INGB00056.00.643Openingstijden secretariaat: Maandag- en donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur

H. Antonius van Padua Ulft Dr. Ariënsstraat 3, 7071 AH Ulft, tel 0315-681219 E-mail: [email protected] NL72RABO03638 00 557Kerkbijdrage NL41RABO03638 75 999Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur

H. H. Martelaren van Gorkum Varsselder-Veldhunten Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel.0315-681013 E-mail: [email protected].: NL57RABO01531.01.210Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur

H. Mattheus Azewijn Mattheusplein 2, 7045 AC Azewijn, tel. 0314-651256 E-mail: [email protected] rekeningnr.: NL89RABO03746.06.439Openingstijd secretariaat:Maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur