de Uitkomst week 2 2013

24

description

de Uitkomst week 2 2013

Transcript of de Uitkomst week 2 2013

Page 1: de Uitkomst week 2 2013
Page 2: de Uitkomst week 2 2013
Page 3: de Uitkomst week 2 2013
Page 4: de Uitkomst week 2 2013
Page 5: de Uitkomst week 2 2013
Page 6: de Uitkomst week 2 2013
Page 7: de Uitkomst week 2 2013
Page 8: de Uitkomst week 2 2013
Page 9: de Uitkomst week 2 2013
Page 10: de Uitkomst week 2 2013
Page 11: de Uitkomst week 2 2013
Page 12: de Uitkomst week 2 2013
Page 13: de Uitkomst week 2 2013
Page 14: de Uitkomst week 2 2013
Page 15: de Uitkomst week 2 2013
Page 16: de Uitkomst week 2 2013
Page 17: de Uitkomst week 2 2013
Page 18: de Uitkomst week 2 2013
Page 19: de Uitkomst week 2 2013
Page 20: de Uitkomst week 2 2013
Page 21: de Uitkomst week 2 2013

8 JANUARI 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 21

Dat het een ‘dorstig’ jaar mag worden

Het einde van een feestjaar

Brrr, koud!!!!!!!

Purmerend - Zondag 13 januari kunnen bezoekers tussen 13.00 en 16.00 uur deelnemen aan gratis workshops tijdens de open dag van Cultuurhuis Wherelant. Er zijn workshops in diverse disciplines zoals bijvoorbeeld portretschilderen, sieraden maken, schrijven, fotogra-feren of beeldhouwen. Ook werken met vilt , photoshop en glas staan op het programma. Iedereen is van harte welkom en wordt ontvangen met een hapje en een drankje.

Elke maand dagworkshopsDit seizoen zijn er op elke eerste zondag en tweede zaterdag van de maand leuke dagworkshops voor een aantrekkelijke prijs. Maak bij-voorbeeld in 1 dag een groot schil-derij of een beeld van speksteen.

Middenbeemster - Midden in het ‘uitgaanscentrum’ van de Beemster ligt ‘De Oude Munt’. Een trefpunt voor veel inwoners van de Beemster, maar ook van ver daarbuiten. Jong en oud ontmoeten elkaar op deze gezellige plaats.

Gezelligheid staat vooropAan de toog zitten Tim, Maurice, Jouri en Wesley, zij komen uit Opmeer en drinken hier bij De Oude Munt regelmatig een biertje. Tim: “Het is hier altijd gezellig, en dat is de reden waarom wij af en toe even naar De Oude Munt rijden. Gezellig met ons vieren teuten aan de bar en natuurlijk ook om anderen te leren kennen.” Bas staat aan de andere kant en schenkt voor het viertal nog een ‘potje’ in. Hij geeft aan dat er relatief veel bezoekers van buiten de Beemster langskomen. Bas: “Dit komt ook omdat wij in het midden van het dorp zitten. En vooral zomers is het druk, bij mooi weer. Maar ook nu zie je dat men vanuit Opmeer even naar hier komt om lekker bij te praten. Dat is toch leuk om te horen, nietwaar? Wat ik de mensen wens: een ‘dorstig’ jaar met veel geluk en vooral gezondheid!” Beeld en tekst: Cor Koomen

Beemster - Het jubileumjaar ‘400 jaar Beemster’ ligt achter ons. Wat was het een geweldig jaar, hoe groot een polder kan zijn bleek hieruit. Maar ook hoe creatief een polder kan zijn!

400 jaar bracht mensen bij elkaarHet is ondoenlijk om alle projecten hier te noemen, maar een aantal, zonder diegene die niet genoemd worden afbreuk te doen, kan wel. Denk eens aan de gezamenlijke ontbijten in Westbeemster en Klaver-vier, of het prieel van de Pioniers. Dan niet te vergeten de feestweek zelf. Het terrein was, op een regen-dag na, elke dag volledig bezet. En wat dacht u van de praalwagen-op-tocht, die was toch onvergetelijk? Net zo onvergetelijk als alle kleine versieringen die aan en om de woningen waren geplaatst. Geweldig was de kermis die door het feest extra allure kreeg. Tja, alles was tot in de puntjes verzorgd. Ik denk dat ik dan ook uit monden van veel Beemster-lingen spreek als ik zeg: “Dank aan

Beemster/Heerhugowaard - Voor een nieuwjaarsduik hoef je echt niet naar Scheveningen toe, ook dichterbij kan men met Nieuwjaar het water in. Zo gingen Angelique en Frank Heeman samen naar Heerhugowaard waar op het strand van Luna een nieuwjaarsduik werd gehouden.

De jaarlijkse duik op nieuwjaarsdagVooral in Nederland is het een traditie geworden: de nieuwjaarsduik. Ook in veel andere landen kent men nieuwjaarsduiken, maar Nederland heeft de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers. Er komen zelfs buitenlanders naar Nederland voor deze duik op de eerste dag van het jaar. Eén van de oudste nieuwjaarsduiken vindt plaats in Canada. Daar organiseert de ‘Vancouver Polar Bear Swim Club’ sinds 1920 jaarlijks deze duik. De oudste nieuwjaarsduik van Nederland wordt in Zandvoort georganiseerd. In 1960 begon daar Ok van Batenburg en een groep zwemmers van ‘Njord ’59’ uit Haarlem met de duik, die ondertussen navolging kent in vele plaatsen. De traditionele nieuwjaarsduik, die op 89 locaties in Nederland werd georganiseerd, trok op 1 januari 2012 (cijfers 2013 nog niet bekend) een recordaantal deelnemers van 36.000, dat is zo’n 12.000 meer dan het jaar daarvoor. In Scheveningen namen deze keer 10.000 mensen (maximum aantal deelnemers) een duik. Dit is te danken aan het zachte weer (13ºC) en het relatief warme zeewater van deze nieuwjaarsdag. Zo trokken broer en zus Heeman naar Heerhugowaard waar sinds enige jaren ook een nieuwjaarsduik wordt georganiseerd. Angelique: “Het was wel koud, maar eenmaal in het water viel het best wel mee hoor. Waarom we meedoen, ach we hebben er zoveel over gehoord en dat wilden we zelf ook eens meemaken.” Frank: “En we waren zeker niet de enige hoor, ik denk dat er ongeveer 300 mensen het water ingingen. De bewaking was goed want er waren veel duikers, maar dat moet ook wel.” Op de vraag of ze volgend jaar weer gaan kwam een volmondig ja!

de gemeente, het bestuur, en vooral alle vrijwilligers en iedereen die heeft deelgenomen om dit jaar tot een echt feestjaar te maken.” Zeker is dat ik heb genoten, en met mij veel andere mensen binnen en bui-ten de Beemster. Nu is het jaar voor-bij, dat is ook duidelijk te zien op de foto van de bloembak van buurtver-eniging ‘de Buurt’. Het plantje werd

geplant, kwam tot bloei en nu is het gebeurd, het heeft zijn nut gehad. Maar we kijken met plezier terug en tevens vooruit, nog maar 24 jaar verder en we staan weer aan het begin van een jubileumjaar. Dat lijkt nog on-eindig ver weg, maar vergeet niet, de tijd gaat snel.

Beeld en tekst: Cor Koomen

Leer uw digitale camera kennen, maak een animatiefilm of ontdek de wereld van de portretfotografie. Altijd al eens kennis willen maken met improvisatietheater? Doe dan mee met één van de dagworkshops; ook erg leuk met collega’s en/of vrienden! De docenten geven graag meer informatie tijdens de open dag of laten u alvast kennismaken via een workshop.

Meer informatie?Iedereen is van harte welkom op zondag 13 januari van 13.00 tot 16.00 uur. Cultuurhuis Wherelant vindt u aan de Purmerweg 29B in Purmerend (tegenover de algeme-ne begraafplaats). Zij zijn telefo-nisch bereikbaar via (0299) 434 777 of mail naar [email protected]

Gratis workshops tijdens Open Dag

Langs deze weg willen wij de anonieme gulle gever die ons verraste tijdens de feest-dagen met een grote mand boodschappen, heel hartelijk bedanken. We zijn er heel erg blij mee, heel erg bedankt.

Ton en Linda

Hartelijk bedankt

Beeld en tekst: Cor Koomen

Page 22: de Uitkomst week 2 2013
Page 23: de Uitkomst week 2 2013
Page 24: de Uitkomst week 2 2013