de uitkomst week 04 2013

24

description

de uitkomst week 04 2013

Transcript of de uitkomst week 04 2013

Page 1: de uitkomst week 04 2013
Page 2: de uitkomst week 04 2013
Page 3: de uitkomst week 04 2013
Page 4: de uitkomst week 04 2013
Page 5: de uitkomst week 04 2013
Page 6: de uitkomst week 04 2013
Page 7: de uitkomst week 04 2013
Page 8: de uitkomst week 04 2013
Page 9: de uitkomst week 04 2013
Page 10: de uitkomst week 04 2013
Page 11: de uitkomst week 04 2013
Page 12: de uitkomst week 04 2013
Page 13: de uitkomst week 04 2013
Page 14: de uitkomst week 04 2013

22 JANUARI 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 14

Oostgraftdijk - Groep 7 en 8 hebben dit jaar weer meegedaan aan de Nationale voorleeswedstrijden. Na een klassikale wedstrijd streden de drie beste lezers van groep 7 en 8 tegen elkaar in de spannende schoolfinale. Loïs Vlaar uit groep 8 van de Vinckhuysenschool is, na het behalen van de meeste stemmen, gekozen tot onze schoolkampioen! Ze wist tijdens het voorlezen iedereen mee te nemen in het verhaal. Naast de titel “Vinckhuysen voorleeskampioen 2012-2013” heeft Loïs een medaille en oorkonde ontvangen. Zij zal onze school dit jaar vertegenwoordigen tijdens de regionale wedstrijden en wie weet gaat ze die ook winnen… Toi, toi, toi!

Al jarenlang spaart u postzegels kaarten mobieltjes en cartridges. En deze inzamelactie is een groot succes in onze gemeente Graft -De Rijp

Wat levert het op? In 2011 hebben de postzegels en kaarten maar liefst ! 35.506 opgebracht! Een stijging ten opzichte van 2010 waarin het eindbedrag ! 34.320 was. Van de totale opbrengst van !35.506 is !12.550 afkomstig van de verkoop van postzegels en !22.956 van de verkoop van kaarten.

Oude mobieltjes en Cartridges Naast de postzegels en kaarten zamelt Kerk in Actie ook oude mobieltjes en cartridges in. In 2011 leverde dat ! 6.884 opDe opbrengst van deze inzamelingsactie is bestemd voor diverse projecten in het zending en missiewerk. o.a. beter onderwijs, aidsbestrijding bij kin-deren en het beschermen van vrouwenrechten.

De Gespaarde postzegels en kaarten. Vooropgesteld kan worden, dat alle postzegels en ansichtkaarten gewild zijn.Enkele richtlijnen waarmee u rekening kunt houden voor een hogere opbrengst bij de verkoop van de postzegels en kaarten:1. Het belangrijkste is dat de kaarten zo onbeschadigd mogelijk zijn, zowel

degene met als zonder postzegel. 2. Vooral de oudere kaarten zijn gewild en daarom extra gewenst. 3. Beschadigde kaarten leveren in de praktijk helaas weinig op. 4. Bepaalde dubbele vouwkaarten leveren extra geld op, zoals (van):

• Anton Pieck • Rien Poortvliet • Rie Kramer • Marjolein Bastin • Unicef • Removos (mond en voetschilders) • Hartjeskaarten 'Voor het kind' (met hartje achterop) • De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij • Geboortekaartjes

Verzamel dozen achter in de kerken en in de bibliotheek. Ik hoop dat u door blijft sparen.

Loïs Vlaar winnaar voorleeswedstrijd

SpaaractiePostzegels - kaarten - mobieltjes - cartridges - brillen

Cultuurhuis Wherelant heeft een nieuw aanbod cursussen photoshop, film en fotografie. De basiscursussen film en film-montage zijn geschikt voor iedereen die filmpjes wil leren maken en monteren. Voor lief-hebbers van fotografie zijn er inspirerende dagworkshops en cursussen. Iedereen die foto’s wil leren bewerken met het programma Photoshop Elements kan kiezen voor een technische cursus of voor een meer creatieve variant.

Creatief met PhotoshopIn de basiscursus Creatief met Photoshop leert men de beginse-len van photoshop, zoals selecties maken, werken met lagen, foto’s corrigeren en teksten invoeren. Maar nog belangrijker is dat aan de hand van voorbeelden en op-drachten het beeldend vermogen

Graft-De Rijp - Mensenrechten-organisatie Amnesty International houdt in 2013 voor de elfde maal een landelijke collecte. In de gemeente Graft-De Rijp zullen 20 collectanten in de week van 10 februari 2013 t/m 17 februari de huizen langs gaan.

Met de slogan ‘Geef om vrijheid’ wil Amnesty duidelijk maken dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er

Nieuwe cursussen film, photoshop en fotografie

Geef om vrijheid, collecte van Amnesty International

wordt geprikkeld en ontwikkeld. De algemene basiscursus photo-shop richt zich vooral op het bewerken en verbeteren van bestaande foto’s. Beide cursussen werken met de laatste versie van Photoshop elements.

Basiscursus Film en FilmmontageNieuw dit jaar is cursus filmmon-tage; een korte praktijkcursus die maakt dat men de eigen filmpjes goed kan leren monteren. De docent werkt met het montagepakket van MAGIX. Bij de basiscursus film worden de basisaspecten van het filmen behandeld en gaan de deel-nemers zelf hun eigen film maken. De cursisten ontvangen een certifi-caat van deelname aan het einde van de cursus.

Fotografie en animatieCultuurhuis Wherelant biedt al een aantal jaren cursussen fotografie

aan voor zowel beginners als gevor-derden. Nieuw dit voorjaar zijn de dagworkshops basisfotografie en studio portretfotografie waarbij de deelnemers in één dag les krijgen in een specifieke techniek of onder-werp. Tijdens de dagworkshop Animatie maken de deelnemers in 1 dag hun eigen animatiefilm met het programma Stop Motion Pro. Deze workshop is ook erg leuk voor ouders en kinderen en voor docenten in het basisonderwijs.

Meer informatie?Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk dan op de website www.wherelant.nl voor meer infor-matie over het cursusaanbod of bel naar 0299 - 434 777. De meeste cursussen starten in de laatste week van januari. U vindt Cultuur-huis Wherelant aan de Purmerweg 29B in Purmerend.

geld nodig is om de vrijheid van mensen te waarborgen. Wereldwijd doet Amnesty International onder-zoek en voert actie voor een mens-waardig bestaan voor iedereen. Amnesty komt op voor mensen die worden mishandeld, verkracht of vermoord om wat ze zeggen of doen of alleen maar omdat ze vrouw zijn. Amnesty strijdt voor de vrijlating van gewetensgevangenen, voor mensen die gemarteld worden of ter dood veroordeeld zijn.

Amnesty International doorbreekt de stilte, geeft slachtoffers een stem en roept op tot wereldwijde naleving van de mensenrechten.

Wilt u meehelpen met collecteren, neem dan contact met mij op. Ton Schuckman Tel: 67 40 52.Alle hulp is welkom!

Page 15: de uitkomst week 04 2013

22 JANUARI 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 15

Beemster

Het thuisfront is een heel belang-rijke factorCees van Baar staat al bij de deur als ik aan kom lopen. “Kom binnen man, het is daar warmer dan buiten”, en dat is waar want het is een witte wereld om ons heen. Binnengeko-men wordt er gevraagd of ik koffie wil, wel daar zeg ik geen nee op. Als de koffie is ingeschonken begint Cees te vertellen. “Ik ben opgegroeid in een ‘tuindersspul’, daarnaast deed mijn vader veel aan burenhulp, dat is later ‘loonwerk’ geworden. Mijn broer Jan, die wat jonger is, en ik hielpen thuis al van jongs af aan. Techniek is ons eigen-lijk met de paplepel ingegeven. Maar ik wilde wat anders, vracht-wagenchauffeur leek mij wel wat. En dat lukte, ik kon op een wagen van Jan van Wonderen, hoek Hobrederweg/Jisperweg, als chauf-feur beginnen. Na een aantal jaren kon ik bij mijn schoonvader als loodgieter aan de slag, dit was in De Rijp, dus een regelmatiger leven. Dat werk sprak mij zo aan dat ik na twaalf jaar voor mijzelf

Aan water hebben ze een hekelDe winter is een rustige periode voor de schapenhouder. De schapen kunnen vrijwel altijd buiten blij-ven. Alleen bij extreme weersom-standigheden kan het soms raad-zaam zijn om ze tijdelijk op stal te zetten. Wanneer het gras op raakt, meestal half december, geeft men vaak wat extra hooi. Zodra het gaat vriezen zorgt men ook voor vers water. Vanaf half januari krijgen de drachtige schapen ook extra schapenbrok. Met andere woorden,

Middenbeemster - Koning Winter heeft bezit genomen van ons land. Sneeuw en vorst overheersen het weerbeeld. Overigens een beeld dat zeker bij deze tijd van het jaar behoort. Voor de wat ouderen kan het vervelend zijn, maar de jeugd weet zich zeker te vermaken.

De vijver aan de Meerhoeve is bevrorenMidden in het nieuwe deel van Middenbeemster ligt aan de Meerhoeve een vijver. In de avond mooi zichtbaar door een verlichte baan. Afgelopen donderdagavond schoolden er wat jeugd samen. Eigenlijk wilden ze schaatsen,

Cees, vrijwilliger van het jaar

Een dikke jas

Quinten probeert het ijs

ben begonnen. En daar heb ik nog steeds geen spijt van, mede door de uitbreiding en verbreding van het gehele vakgebied. Eigenlijk kan je zeggen dat ik alles op het gebied van water en gas doe. Daarbij staan service en kwaliteit bij mij voorop. Ik zeg wel eens ‘ik moet bij elke klant rustig een bakkie kunnen doen’. Toen ik bij mijn schoonvader ging werken kreeg ik meer regel-maat in mijn leven, en kon ik bij de brandweer gaan, dat leek mij wel wat. Daar zit ik nu alweer 17 jaar en heb er nog steeds plezier in. Ik ben daar chauffeur en ‘machinist’, ofwel ik bedien de pompmotoren van de spuitwagen. En dan komt van het ene het andere, als iemand een handje nodig had dan sprong ik bij. Zo ook bij het 400-jarig be-staan van de Beemster, daar heb ik in de agrarische commissie gezeten en als verkeersregelaar gefungeerd. Gewoon leuk werk met een gewel-dige ploeg vrijwilligers. Tja, en dan wordt je gekozen als vrijwilliger van het jaar. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik met recht ‘stom verbaasd’

de schapen kunnen goed tegen de kou, en hebben er geen problemen mee. Mits de omstandigheden niet extra extreem worden. Nee, een beetje vorst en wat sneeuw hebben ze liever dan een geheel nat land. Daar kunnen ze behoorlijk ziek van worden. De poten worden aan-getast en voordat je het weet heeft een schaap ‘rotkreupel’. Dit is voor deze, en alle hoefdieren, een zeer vervelende ziekte.

Beeld en tekst: Cor Koomen

maar de ijsbaan was nog niet ge-opend. Dan maar even proberen of het op de vijver mogelijk zou zijn. Quinten de Kock, op de foto, stapte als eerste op de gladde ijsvloer, die overigens al geveegd leek. Voorzichtig stapte hij richting het midden. Totdat er wat gekraak ontstond. “Verder ga ik niet”, gaf Quinten aan. Heel verstandig, want je weet het nooit met ijs van enige dagen oud. Daarbij moet je eigenlijk altijd op je hoede zijn. Ga je schaat-sen doe dat dan bij voorkeur op een ijsbaan. Maar wil je op een sloot of vijver de schaatskunst beoefenen, kijk dan of er meerdere mensen op het ijs zijn of in ieder geval aan de

Middenbeemster - Cees van Baar, is afgelopen week gekozen tot ‘Beemster vrijwilliger’ van het jaar. Reden voor de Uitkomst om Cees eens op te zoeken, dat deden wij in de brandweerkazerne. Cees is een familieman, loodgieter, vrijwillige brandweerman, verkeersregelaar en daarbij nu ook nog eens ‘vrijwilliger van het jaar’.

Middenbeemster - Daar staan ze dan op het weiland aan de Klaashogetoorn-laan, een koppel schapen in een laagje sneeuw. Veel voorbijgangers heb-ben het met ze te doen. Maar vergeet niet dat een schaap een lekkere war-me jas aanheeft.

was. Zelf vond ik dat anderen er veel meer voor in aanmerking zouden komen. Daarbij, vrijwilliger zijn doe je niet alleen, dat doe je met z’n allen, en daar werd ik uit gekozen. Op zich mooi natuurlijk, maar mijn vrouw en ik waren oprecht

verrast toen we mijn naam hoorden. En vergeet ook het thuisfront niet, dat moet er wel voor 100% achter-staan. Zij hebben er duidelijk mee te maken en moeten je steunen anders is het onmogelijk om als vrijwilliger goed te functioneren.

Met andere woorden: niet ik, maar ‘wij’ zijn vrijwilliger van het jaar geworden. Nogmaals zonder steun van het thuisfront zou ik nooit kunnen doen wat ik gedaan heb.”

Beeld en tekst: Cor Koomen

kant. Want mocht er wat gebeuren en je zakt bijvoorbeeld door het ijs, en er zijn mensen in de buurt dan kunnen ze je altijd helpen. Daarbij, mocht je het niet vertrouwen, ga niet op het ijs. En wil je de polder in, kijk dan of er op de sloten al sporen van andere schaatsenrijders te zien zijn. In ieder geval veel schaatsplezier toegewenst, maar blijf op je hoede!

Beeld en tekst: Cor Koomen

Page 16: de uitkomst week 04 2013
Page 17: de uitkomst week 04 2013
Page 18: de uitkomst week 04 2013
Page 19: de uitkomst week 04 2013
Page 20: de uitkomst week 04 2013

22 JANUARI 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 20

SPORTIEF REGIONIEUWS

De Rijp - De Spinningmarathon bij Sporting De Rijp ten bate van de Groene Zwaan was afgelopen zondag helemaal volgeboekt.

Deze Spinnathon was georganiseerd door Maaike Stoop (spinning-instructrice) bij Sporting De Rijp op de Volger. De vier spinninguren van 11.00 tot 15.00 uur werden gegeven door Anita en John

Graftdijk - Afgelopen zaterdagavond, 19 januari, was er de jaarlijkse bingoavond voor de jeugd van de handbal en voetbal van SV Graftdijk. De avond stond onder leiding van de spreekstalmeester Huibert de Potter. De avond, georganiseerd door de commissie veldvoetbal, werd goed bezocht. Tot in de hoekjes van de kantine zaten de jeugdleden aandachtig te luisteren naar de nummers die werden opgelezen. De lekkere tussendoortjes van een glaasje fris, bitterballen en frikandellen maakten de avond kompleet.

Spinnathon

Succesvolle bingoavond bij SV Graftdijk

Komt Klaas Jan Huntelaar naar Westgraftdijk?

GSV B1 verslaat Vrone 2-3

Graftdijken - Dat hangt van alle lezers af. U kunt ons helpen door op ons te stemmen via www.svgraftdijk.nl. Ons project is door de Klaas Jan Huntelaar Foundation goedgekeurd en daarom mogen wij mee doen dit kwartaal. Daar zijn wij best trots op. Via de Foundation kunnen wij ! 25.000,00 winnen om onze accommodatie op te knappen. Wij vragen daarom alleen of u uw stem uit wilt brengen. Al 2000 mensen zijn u voorgegaan. Zou super zijn als alle lezers op ons stemmen!

Grootschermer - De B1 junioren versloegen vrijdagavond in de Topklasse het zaalvoetbal;team van Vrone voor de 3e keer dit seizoen. De teams van GSV en Vrone zijn aan elkaar gewaagd, maar toch trekt GSV iedere keer aan het langste eind. Vrone had zich na de twee voorgaande nederlagen tactisch ingesteld op de wedstrijd tegen GSV. Door ver in te zakken, hoopten ze de gevaarlijke counters van GSV te neutraliseren. Deze tactiek leek te lukken toen Vrone na 10 minuten profiteerde van een onachtzaamheid in de GSV verdediging en 1-0 scoorde. Een extra tegenvaller voor het team uit Grootschermer was het uitvallen van spits Valentijn Jonk doordat hij door zij enkel ging. Na rust keerde GSV echter binnen een paar minuten de wedstrijd doordat Joost Huting met zijn snelheid de Vrone verdediging twee keer verraste 1-2. Nu moest Vrone plotseling de tactiek veranderen, en op de aanval spelen.

Hiervan profiteerde GSV middels een razendsnel uitgevoerde counter die door Lars Kregel werd afgerond 1-3. Vrone moest nu vol in de aanval. Gelukkig kon Valentijn Jonk de laatste 10 minuten toch weer meedoen, wat de nodige rust in de ploeg bracht. Vrone scoorde nog eenmaal , maar verder liet de solide verdediging van GSV het niet komen 2-3.

Wederom dus behaalde GSV een belangrijke overwinning van GSV met het oog op het behoud van de derde plaats. Vrijdag 1 Februari speelt GSV thuis in de Mijsehal tegen de koploper AORC uit Amsterdam.

Hengsdijk. De bijdrage van vijf euro per deelnemer wordt door Sabine van Sporting De Rijp beschikbaar gesteld aan het Cultureel Centrum De Groene Zwaan. Dit bedrag zal samen met de aangevraagde subsidie en geld van plaatselijke sponsors gebruikt worden voor reparatie van het dak van De Groene Zwaan. Het bestuur is samen met vrijwilligers bezig om het achterstallig onder-

houd van de oude Lutherse kerk aan te pakken. Zij krijgen gelukkig steun van bedrijven en vrijwilligers, dus deze bijdrage is ook zeer welkom.

Lekker zweten voor het goede doel bij Sporting De Rijp.

Beeld en tekst: Ad Hodde

Page 21: de uitkomst week 04 2013
Page 22: de uitkomst week 04 2013
Page 23: de uitkomst week 04 2013

22 JANUARI 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 23

ONZE VAKMENSEN ZORGEN ERVOOR! Heerlijk Wonen

Zuidoostbeemster - Frans Konijn is enthousiast over zijn nieuwste cursussen: Tekening lezen en maken en de cursus Frezen, (of) zagen, (of) schuren. Tekenvaardigheid is belangrijk als je je eigen ideeën om wilt zetten in een ontwerp. In 2 avonden leer je ontwerpen en tekenen van een meubelstuk. Ook nieuw zijn de avondcursussen frezen, zagen of schuren, waarin je leert werken met diverse electrische handgereedschappen van het merk Festool.

Uitbreiding Meubelcursussen bij Konijn Meubelmakers

De meeste mensen denken als ze een zaag of een frees kopen dat ze dan ook kúnnen zagen of frezen. Maar dat is vaak niet zo. Bij de aanschaf begint de uitdaging pas. Met machines zijn er vaak zoveel toepassingsmogelijk-heden. Om het goed en veilig te kunnen doen heb je technische input nodig. De docenten van

van achter hun buro zitten, wat zij vaak de hele dag doen. In de work-shop ruimte hangt dan ook een sfeer van concentratie en aktie. Je wordt er blij van om iets te maken, zeggen de cursisten. Er zijn verschillende workshops op verschillende niveaus te volgen bij Konijn Meubelmakers. Iedereen

begint met de basiscursus Meubel-maken. In blok 1 leer je onder andere aftekenen, zagen, steken, schaven, lijmen en schuren aan de hand van 3 werkstukken in 9 avonden. In blok 2 leer je onder andere hout-verbindingen maken en de basis-vaardigheden om goed met elec-trisch gereedschap om te kunnen gaan. In dit blok van 9 dagdelen maak je een kastje. Blok 3 wordt weer wat ingewikkelder. Je leert nieuwe verbindingen en nieuwe constructies aan de hand van een inklapbaar keukentrapje. Blok 4 tot slot, brengt je bij een eindopdracht. Dan mag je zelf iets ontwerpen, tekenen en maken. Dit is natuur-lijk 'het summum'. Dan is jouw meubel ook echt jouw ontwerp en

Konijn Meubelmakers hebben veel ervaring en technische tips en handig-heidjes in huis die zij graag willen delen.

Verschillende workshops De cursisten die komen, willen vaak weer eens met hun handen werken. Iets zelf creëren, in plaats

je hebt het zelf gemaakt. De nieuwe cursus Tekening lezen en maken en de cursus Frezen of zagen of schuren zijn los te volgen.

Als je zo bezig bent en de uren vliegen voorbij, krijg je ook meer en meer respect voor al die moeilijkere 'werkstukken'. Want Konijn Meubel-makers maakt zelf bijvoorbeeld design keukens of kasten. Zij zien hun werk als toegepaste kunst, mooi en het doet wat met je. Altijd in afstemming met uw wensen, want Konijn Meubelmakers zijn vakmensen pur sang.

Meer inspiratie? Bezoek de site www.konijnmeubelmakers.nl

Frans en Maarten bij het theoriebord, de hond Max kijkt geïnteresseerd toe.

Een Festool training

Page 24: de uitkomst week 04 2013