De Treffer - maart 2012

26
www.vvstanna.nl De Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 1 DE TREFFER MAANDBLAD VV ST.-ANNAPAROCHIE Seizoen 2010 - 2011 Jaargang 28 20 ga 010 ng

description

Maandblad vv St.-Annaparochie

Transcript of De Treffer - maart 2012

Page 1: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 1

De TrefferMAANDBLAD VV ST.-ANNAPAROCHIE

Seizoen 2010 - 2011Jaargang 28

De TrefferMAANDBLAD VV ST.-ANNAPAROCHIE

Seizoen 2010 - 2011Jaargang 28

De TrefferMAANDBLAD VV ST.-ANNAPAROCHIE

Seizoen 2010 - 2011Jaargang 28

Page 2: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 2

RedactieRaadJan K. de GrootWillem HiemstraMarten KuikMark TerpstraDouwe Zwart

MedeweRkeRsBaudina BoersmaJan BoersmaHarm J. DijkstraPiet J. Keizer

RedactieadResWieringerstraat 25

e-Mail [email protected]

OpMaak Mark Terpstra

dRukweRkHoekstra Drukkerij Uitgeverij

cOöRdinatie bezORgingJan K. de Groot 0518 - 40 14 50

acquisitie adveRtentiesSchelte Lep 0518 - 40 16 18

Colofon / Inhoudsopgave ..............................................................................1

Van de redactie ...............................................................................................2

Clubnieuws .....................................................................................................3

Van mens tot mens ..........................................................................................6

Kwoots ...........................................................................................................10

Sic... ...............................................................................................................11

Snypsnaren ....................................................................................................12

Tien jaar geleden ...........................................................................................13

Het voetbalseizoen (2009-2010) ...................................................................14

25 jaar werom in ´e tiid ..................................................................................16

Frijwilligersavend ...........................................................................................18

Kidscorner .....................................................................................................23

cOlOfOn

inhOudsOpgave

Page 3: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 3

Het is zelden voorgekomen dat een editie van ‘De Treffer’ niet uitgekomen is in de maand waarin deze eigenlijk zou moeten uitkomen. Afgelopen maand was een voorbeeld van een zeldzaam moment. Alles leek in kannen en kruiken. Kopij werd verstuurd incluis foto’s en daaropvolgend vond er de maandelijkse redactiebijeenkomst plaats. Maar daarna was het ineens stil. Lang stil…

Wat was er aan de hand? De computer van Mark Terpstra vertoonde almaar kuren en op een gegeven moment gaf het apparaat de geest. Uiteindelijk moest er een nieuwe harde schijf in zijn laptop. En daarna kon er weer verder worden gewerkt door Mark.

Maar weldra kwam er opnieuw een probleem om de hoek kijken dat in het bestaan van ons clubblad ook zeldzaam was: te weinig kopij. Kijk, de wintermaanden staan toch voor het overgrote deel in het teken van winterweer en wedstrijden worden er niet of nauwelijks gespeeld, laat staan dat er getraind kon worden.

Dus moest er ijlings een aantal artikelen aangeleverd worden om het vaste aantal pagina’s van 24 te halen. En ook dit probleem werd opgelost, want er lag nog een aantal artikelen op de plank voor het geval dat. Noem dit maar noodrantsoen. Welnu, dat werd aangewend. Maar geen paniek, er is ook nog het één en ander blijven liggen, mocht de nood weer hoog zijn.

Daarom bevatte de Treffer vorige maand een opmerkelijk hoog gehalte aan artikelen naast de vaste rubrieken. Ook nu zijn er weer losse artikelen in deze editie terug te vinden. Zo heeft ghostwriter ‘Nageraden’ de vrijwilligersavond bezocht en daarover heeft hij een verslag geschreven. De redactie ontving daarbij ook nog foto’s van dit gebeuren van Ida van der Molen en die kon Mark nu mooi bij het artikel plaatsen. Ida, bedankt voor de foto’s!

De naam Mark is al een aantal malen gevallen. De opmaker van ons clubblad heeft iedere maand een grote rol in het proces wat betreft het tot stand komen van een nieuwe editie; dat blijkt eens te meer als je het begin van deze inleiding hebt gelezen. Storing op de pc van Mark? Geen Treffer!

Maar nu is Mark nóg nadrukkelijker aanwezig in dit nummer. Het zal voor hem een vreemde gewaarwording zijn, maar hij maakt zichzelf deze maand op. Hij wordt namelijk deze maand geïnterviewd door Jan K. de Groot. De lezers leren Mark nu helemaal goed kennen. Maar lees niet alleen het interview met Mark, want in Clubnieuws staat namelijk een waar gebeurd verhaal waarin hij twee dieven in de kraag vat…

Dirk Andringa kennen de meeste mensen van onze club al heel lang. Dirk voetbalt al vanaf zijn zevende jaar bij onze club. Dit jaar wordt hij vijftig en dat betekent dat hij al ruim veertig jaar bij onze club voetbalt. Harm Jan Dijkstra heeft hem in Sic een aantal vragen voorgelegd.

Voor het eerst sinds jaren heeft oud-redactielid Gerrit J. de Jong weer een bijdrage ingeleverd. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de (afgebrande) kantine geopend werd. In twee delen verhaalt hij over de dag van de officiële opening.

Jan en Baudina Boersma zijn er weer met Kids Corner, de rubriek voor de jeugd. Deze keer niet zo veel kopij als voorgaande keren, maar toch zeker de moeite waard. Zo komt de lezer aan de weet dat de zoon van bestuurslid Schelte Lep en activiteitencommissielid Margot Bosma geen blauwe kaas lust.

Willem Hiemstra heeft zijn laatste aflevering ingeleverd van de rubriek Het Voetbalseizoen. In deze slotaflevering komt vorig seizoen aan de orde. Marten Kuik kwoot weer in Kwoots en ondergetekende komt met de rubrieken Tien Jaar Geleden en Clubnieuws.

Iedereen veel leesplezier toegewenst.

van de RedactieJan K. de Groot

Kopij voor De Treffer van april 2012 graag inleveren voor 3 april a.s.

Page 4: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 4

Wedstrijdsecretaris stoptGeppy Wassenaar is per direct gestopt als wedstrijdsecretaris van de gehele zaterdagafdeling (senioren tot en met F-pupillen). Al geruime tijd kampt Geppy met gezondheidsproblemen. Dit heeft haar uiteindelijk doen besluiten om de functie per direct neer te leggen. Het viel niet langer vol te houden. Uiteraard betreurt, maar respecteert het bestuur haar besluit, want gezondheid gaat voor alles. Veel beterschap toegewenst, Geppy! Door de gezondheidsproblemen van Geppy bestiert Anne Visser, de wedstrijdsecretaris van de zondagafdeling, al vanaf september het gehele wedstrijdsecretariaat en dat is veel werk. Anne heeft in deze periode uitstekend werk verricht en gaat dat de komende maanden ook nog doen. Het spreekt voor zich dat het bestuur naarstig op zoek is naar in ieder geval één wedstrijdsecretaris, maar nog liever zou de club er twee extra bij willen hebben om de categorieën in drieën te verdelen. De vervanger(s) van Geppy zal/zullen waarschijnlijk vanaf volgend seizoen in functie zijn. Eerst moet hij/zij ingewerkt worden. Tot die tijd is Gerrit Minnema bereid gevonden om een deel van Anne over te nemen. Gerrit zorgt voor afgelastingen wat betreft thuiswedstrijden. Omdat hij tevens consul is, zit hij immers dicht bij het vuur.

Bord ‘Club van 50’Sinds eind februari hangt er een fraai bord van de ‘Club van 50’. Hierop staan alle leden van deze club. Zij betalen jaarlijks een bedrag van € 50,00. Het geld komt ten goede aan de voetbalvereniging. Wil je ook lid worden? Meld je dan aan bij Jelle Posthumus, 402640 of [email protected].

MistbalPaul Feenstra heeft twee oranje gekleurde ballen aangeboden. Een oranje bal (mistbal genoemd) kan dus gebruikt worden in geval van mist, maar ook wanneer er sneeuw op het veld ligt en de wedstrijd desondanks toch doorgang vindt. Paul, hartelijk bedankt voor deze geste.

Jeugdige dieven in De WaaieDe politie heeft op maandagavond 12 maart jl. rond 19.30 uur een 14-jarige inwoner van Stiens en een 14-jarige inwoner van St.-Anna aangehouden voor diefstal. De trainer zag na de training twee jongens uit een kleedkamer komen. In eerste instantie sloeg

hij hier geen acht op, maar toen zijn pupillen hem vertelden dat ze spullen kwijt waren, ging er bij hem een lichtje branden. Ook bleek zijn eigen mobiele telefoon verdwenen te zijn. Op de Statenweg trof hij de jongens aan en nam ze mee naar het clubgebouw. Vervolgens werd de politie gewaarschuwd. De beide 14-jarigen zagen toen kans om de gestolen goederen te verstoppen. De gsm van hem werd teruggevonden in de kleedkamer. Ook een ketting en een horloge werden teruggevonden door de eigenaar. De beide verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Bezetting kantinecommissieNa dit seizoen stappen Hemko Kuiken en Theodorus Rosema uit de kantinecommissie. Hemko heeft dan veertien seizoenen deel uitgemaakt van deze commissie en Theodorus vier seizoenen.

VrijwilligersavondDe vrijwilligersavond op zaterdag 25 februari jl. werd een geslaagde avond. Het was gezellig en de sfeer zat er goed in. Elders in deze editie een verslag over deze avond.

Kader 2012-2013In deze periode is de VTC druk bezig met het invullen van het kader voor volgend seizoen. Zodra het kader rond is, wordt dit uiteraard in deze rubriek bekend gemaakt.

BekerVan de seniorenteams zit alleen Dames 1 nog in de beker. Op zaterdag 3 maart jl. won het team van Sikko de Haan en Duco Westerhof in de tweede ronde thuis van Opende. De eindstand was 1-1 waarna de Bildtkers de strafschoppen beter namen.Het lot heeft beslist dat St.-Anna één van de vier ploegen is die een tussenronde moet spelen. Tegenstander in deze tussenronde is FC Wolvega DA1 (3de klasse), maar de datum is nog niet bekend. Het is hoe dan ook al een mooie prestatie om bij de laatste veertien te zitten.De F1 speelde op dezelfde dag als de dames een bekerwedstrijd. De uitwedstrijd tegen Zwaagwesteinde werd met 1-11 gewonnen.Volgende maand meer over de derde bekerronde.

Bakjes in kast bestuurskamerVanaf maart staan er bakjes in de kast in de

clubnieuwsJan K. de Groot

Page 5: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 5

clubnieuws

bestuurskamer. Hierin kan post gelegd worden voor de diverse teams. Hierbij het verzoek aan het kader om regelmatig te kijken of er ook informatie in het desbetreffende bakje ligt.

Toernooi 35+Met twee teams zal onze club dit voorjaar meedoen aan een 35+-toernooi. Dit toernooi vindt viermaal op een vrijdagavond plaats en steeds bij een andere club.Dit toernooi staat onder auspiciën van de KNVB en is dus geen wild toernooi. St.-Anna 1 en 2 zijn ingedeeld in poule 4 met daarin de clubs St.-Jacob, Nicator en Blauw Wit ’34.Op vrijdag 11 mei a.s. vindt het toernooi op ‘De Waaie’ plaats. Dan kunt u zowel voetballers aan het werk zien die nog steeds voetballen, maar daarnaast ook oud-voetballers die voor deze gelegenheid de kicksen weer aantrekken.De wedstrijden duren twintig minuten en er wordt in een zevental op een half voetbalveld gespeeld.Grote initiatiefnemers van St.-Anna zijn Paulus Akkerman en Gerrit J. Pars. Zij zorgen er voor dat beide teams bezet worden. Heb je belangstelling om ook eens mee te doen, geef je dan op bij één van beide heren.

Oproep: voetbalschoenen voor RoemeniëOkke van der Kamp doet hierbij een oproep aan iedereen die nog voetbalschoenen thuis hebben staan die niet meer gebruikt worden. In Roemenië kunnen daar veel jongens en meisjes blij mee gemaakt worden, want voetbalschoenen hebben ze daar niet. Het gaat om de maten 36,37, 41, 42 en 43.De schoenen kunnen in kantine De Waaie ingeleverd worden.Alvast hartelijk dank hiervoor.

Uitslagen doorgevenDe club probeert altijd zo volledig mogelijk te zijn op teletekstpagina 610. Daarom hierbij het verzoek aan iedereen om ontbrekende uitslagen door te geven aan [email protected] of te SMS’n naar 06-25503288. Alvast bedankt voor de medewerking.

Verhuizing graag doorgevenBen je verhuisd of sta je op het punt te verhuizen, geef dat dan door aan ledenadministrateur Siep Koopmans. Zijn adres is Klaas Taekesland 7, 9076 JA. Natuurlijk kun je ook bellen naar 401957 of een e-mail sturen naar [email protected].

Het allerlaatste nieuwsDegenen die op de hoogte willen blijven van de meest recente gebeurtenissen die plaatsvinden bij onze club, kunnen de teletekstpagina 610 intoetsen. Daarop staat het allerlaatste nieuws van en over de club. Deze teletekstpagina bevindt zich op Omrop Fryslân. Deze pagina is in geheel Friesland te lezen. Dat de vereniging over deze pagina’s kan beschikken is te danken aan de sponsoring van Van Loon Administraties en Bedrijfsadvies gevestigd in de Van Harenstraat 39a, 0518-401502. www.vanloon-abc.nl.Een ander medium is onze website die via www.vvstanna.nl te bereiken is. Ook hierop is altijd het laatste nieuws te lezen.

clubnieuws

Page 6: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 6

Klaverjassen

Uitslag 16 maart Klassement Tussenstand:1. Paul Feenstra 5673 1. Rika de Jong 261162. Daan G. Groen 5601 2. Sjouke Lep 257003. Sjouke Lep 5459 3. Karel Rosema 250204. Anneke Visser 5213 4. Frans Groen 249715. Menno Hoekstra 5132 5. Anne van Loon 247806. Gerrit Minnema 5125 6. Daan G. Groen 246787. Marco Verbeek 5098 7. Gerrit Minnema 246128. Geppy Wassenaar 5087 8. Fenje Greydanus 245449. Keimpe Delfstra 4987 9. Tjibbe van der Veer 2442710. Piet J. Keizer 4872 10. Menno Hoekstra 2434711. Johan van der Meer 4808 11. Anneke Visser 2434212. Jan van der Bij 4779 12. Anne Visser 2396313. Douwe Hogenhuis 4705 13. Jan van der Bij 2385414. Helga Hiemstra 4696 14. Marco Verbeek 2377215. Jan de Groot (Keeg) 4695 15. Keimpe Delfstra 2373116. Tjibbe van der Veer 4647 16. Jan de Jong 2351817. Frans Groen 4452 17. Piet J. Keizer 2348818. Cees Jansen 4338 18. Cees Jansen 2341919. Jan Hoekstra 4323 19. Jan Hoekstra 2329920. Schelte Lep 4289 20. Jan de Groot (Keeg) 2317021. Rika de Jong 4186 21. Schelte Lep 2288322. Jan de Jong 4177 22. Doede Machiela 2192423 Anne Visser 403824. Karel Rosema 398025. Fenje Greydanus 376826. Afke Hoekstra 3591

clubnieuws

Page 7: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 7

van Mens tOt Mens

Ons clubblad bestaat bijna dertig jaar. In die dertig jaar zijn er naast redactieleden ook een handvol opmakers geweest. Een handvol, ja, niet meer en niet minder. Deze personen hebben er voor gezorgd dat de lay-out er iedere maand weer goed uitziet en zij versieren de teksten met foto’s en afbeeldingen. Schoolmeester Jelle Visser beet in 1983 het spits af. Na hem kwamen achtereenvolgens Douwe Zwart, Richard Miedema, Harry Wasch en tegenwoordig is het Mark Terpstra (24) die het clubblad tot ieders tevredenheid opmaakt. Mark geeft deze de maand de lezers een kijkje in de opmaakkeuken. Hij vertelt hoe hij te werk gaat. Daarnaast heeft hij het ook nog even kort over het voortbestaan van het clubblad.Maar niet alleen De Treffer komt ter sprake. Mark voetbalt namelijk bij de zaterdagafdeling en natuurlijk moeten we het daar ook over hebben. Zijn voetballoopbaan bestaat eigenlijk uit twee delen en daar wordt eerst op ingegaan.

We kunnen jouw voetballoopbaan in twee delen splitsen. Na gestopt te zijn als jeugdspeler, begon je een aantal jaren geleden weer te voetballen. Wanneer werd je trouwens voor het eerst lid?Dat was in de D-pupillen. Volgens mij was ik destijds elf jaar. Ik ging op een maandagavond naar het

voetbalveld toe en vroeg vervolgens aan trainer Boudewijn Bleeker of ik mee mocht trainen.

Maken we meteen een einde aan jouw eerste periode. Waarom stopte je destijds?Hiervoor had ik een aantal redenen. De motivatie werd minder, dat voorop. Verder was ik op een gegeven moment keeper bij de C2, maar daar kreeg ik te maken met de familie Kamminga. Zoon Sander was ook keeper en hij had nog wel eens last van stemmingswisselingen. Ik vond zelf dat ik de plek onder de lat verdiende, maar door enige invloed van vader Kamminga werd Sander altijd opgesteld. Dat had natuurlijk een reden, want Kamminga was destijds een behoorlijke sponsor van de voetbalvereniging en als Sander zou stoppen met voetballen, dan zou die sponsoring ook wegvallen… Jammer maar helaas.

Hoe oud was je indertijd?Ongeveer zestien jaar.

Maar had het stoppen ook met de afstand te maken tussen Nij Altoenae en St.-Anna?Dat had er vast mee te maken. Dagelijks fietste ik zo’n veertig kilometer. Naar Leeuwarden en na schooltijd weer terug naar Nij Altoenae. Het kwam

Jan K. de Groot

Mark Terpstra is nu nog de opmaker van clubblad De Treffer:

“Ik ben benieuwd wat de reacties van de

lezers zullen zijn op het verdwijnen van

De Treffer”

Page 8: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 8

van Mens tOt Mens

regelmatig voor dat ik geen zin meer had om ’s avonds naar St.-Anna te fietsen om te trainen om daarna weer de kilometers naar huis te moeten maken.

“Ik denk dat het lastig zal worden om nog kampioen te worden”

Duidelijk. Wij nemen opnieuw een ferme stap in de tijd. Wanneer ben je weer begonnen met voetballen?In augustus 2009.

Dus zo’n zes jaar later. Waarom besloot je om weer te gaan voetballen?Ik wilde weer gaan sporten. In die tussenliggende periode had ik geen enkele sport beoefend. Fitnessen bijvoorbeeld is niets voor mij.

En hoe ging het? Viel jouw rentree jou mee of juist tegen?De rentree viel behoorlijk tegen, kan ik je wel zeggen. Mijn conditie was niet al te best meer, terwijl het balgevoel bovendien ver te zoeken was. Pas dit seizoen merk ik dat ik weer aardig mee kan komen met de rest van de selectie. Het spelinzicht moest daarnaast weer worden ontwikkeld. Juist in die

gemiste periode leer je het meest op het gebied van spelinzicht.

In jouw antwoord op de vorige vraag komt er al voorzichtig iets bovendrijven, maar hoe wil je jezelf beschrijven als voetballer?Mezelf beschrijven als voetballer… Dat is toch lastiger dan je denkt, Jan… Maar laat ik het maar eens proberen. Snel, sterk, maar niet technisch.

(lacht) Dat is kort, maar duidelijk. Jij speelt in Zaterdag 1. En vanaf dit seizoen speelt dit team in de reserveklasse van het seniorenvoetbal. Wat vind je van het niveau?Ik verwachtte dat het niveau in de reserveklassen niet bijster hoog zou zijn, maar dat valt reuze mee. Op dit moment (interview op 16 maart jl. – JdG) staan we op de derde plaats. We doen het best aardig en staan momenteel op de derde plaats.

Op de derde plaats dus, maar wat was jullie doelstelling aan het begin van dit seizoen?Aan het begin van het seizoen was de doelstelling om kampioen te worden. Persoonlijk denk ik dat we deze doelstelling helaas niet meer halen. We hebben nu negen punten achterstand op de koploper. Daarom denk ik dat het lastig zal worden om nog kampioen te worden.

“Om weer in de standaardklasse te spelen, moeten we in ieder geval achttien

spelers op papier hebben”

Laten we dan alvast vooruitkijken naar volgend seizoen. Hoe zien jullie de nabije toekomst? Willen jullie weer in een standaardklasse spelen?Onlangs hebben wij over de toekomst van onze afdeling een bespreking gehad. Om weer in de standaardklasse te spelen, moeten we in ieder geval achttien spelers op papier hebben. Op dit moment zijn het er vijftien. Over een aantal weken moeten we aangeven wat we het liefst willen. Zelf vind ik het in de reserveklasse een stuk plezieriger voetballen dan vorig seizoen in de standaardklasse. We pakken nu punten in plaats van dat wij onderaan bungelen en heel soms een keer winnen. Ook is de sfeer in het team vele malen beter dan vorig seizoen.

Page 9: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 9

van Mens tOt Mens

Nou, dan is het toch veel beter om in de reserveklasse te blijven?Ja, vind ik ook wel. Er is echter ook aantal spelers die juist graag prestatiegericht willen voetballen en daarom terug willen naar de standaardklasse.

De meningen zijn hierover verdeeld, begrijp ik. Jullie moeten het er nog maar even over hebben. Maar ben jij er volgend seizoen nog wel bij, Mark? Halverwege dit seizoen ben je namelijk verhuisd naar Leeuwarden.Ja, hoor, ik blijf hier voetballen. Ik vind het leuk om in St.-Anna actief te blijven. Daarbij vind ik het ook leuk om de vereniging op andere gebieden te kunnen helpen daar waar ik kan.

“Zelf vind ik het in de reserveklasse een stuk plezieriger voetballen”

Een mooi bruggetje naar jouw vrijwilligerswerk voor de club. Naast trainer en leider van de D1-pupillen, ben je de opmaker van het clubblad. De eerste vraag hierover ligt voor de hand: hoe wordt iemand opmaker?Uhm… Gewoon doen. Dat is het eigenlijk. Ik heb geen opleiding gevolgd om opmaker, oftewel DTP-er, te worden. Ik beheers de software en heb wel enig gevoel voor vorm. Ik denk dat die vaardigheden wel een goede combinatie zijn om een clubblad op te kunnen maken.

Hoe heet het trouwens officieel? Het opmaken van bijvoorbeeld een clubblad?Desktop Publishing. Dat is de officiële naam voor het opmaken van gedrukte media.

(even een korte stilte) Ah, zo. Laten wij deze benaming maar snel vergeten. Belangrijker is wat een opmaker doet en hoe goed hij het doet. Wat maakt dit werk eigenlijk zo boeiend?Het is leuk om een product te maken wat in een grotere oplage verspreid wordt en iets te kunnen betekenen voor de vereniging. Dat is het; niets meer en niets minder.

Je kwijt je in ieder geval goed van jouw taak. Mijn complimenten. Doe je trouwens meer clubbladen of beperk je je alleen tot ons clubblad?De Treffer is het eerste en enige clubblad.

Wat zeg je!? De eerste keer!? Ik dacht dat je al een schat aan ervaring had ondanks jouw leeftijd. Tjong… Maarre, hoe ga je te werk als opmaker van De Treffer?

Allereerst zet ik alle teksten in een document dat uit 24 pagina’s bestaat. Meestal zit er bij een artikel een aantal foto’s. Deze twee ingrediënten zet ik in een zo duidelijke, aantrekkelijke, meest leesbare vorm. Nadat alles passend in De Treffer staat, moet deze nog ‘drukklaar’ worden gemaakt. Omdat De Treffer in zwart-wit wordt gedrukt, dienen alle foto’s ook nog in zwart-wit te worden gezet.

“Het is leuk om de vereniging op andere gebieden te kunnen helpen daar waar ik

kan”

En is iedere editie voor jou weer een nieuwe uitdaging?In het begin was het wel een uitdaging om het clubblad te maken, maar het is een maandelijks terugkerende klus. De uitdaging wordt na verloop van tijd wel minder. Ook is het jammer dat er om

Page 10: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 10

de tekstpagina een advertentiepagina zit, want dit beperkt je wel in de invulling van het clubblad.

Hoeveel tijd zit er in een maandelijkse editie?Ik ben hiermee ongeveer drie uren per editie bezig. Ook komt de redactie elke maand bijeen en zo’n vergadering duurt ongeveer een uurtje.

Even iets anders, maar niet zomaar iets: het clubblad begint volgend seizoen aan zijn laatste jaargang. Wil jij aan de lezers uitleggen waarom?De overgang van gedrukte media naar digitale media is al een tijd gaande. Als ik tegenwoordig iets wil weten, kijk in niet in een boek, maar ‘Google’ ik mijn vraag even op internet. Dat geldt dus ook steeds meer voor de leden en geïnteresseerden van de voetbalvereniging. Het maken en produceren van gedrukte media is in verhouding bovendien een stuk kostbaarder dan de digitale media zoals bijvoorbeeld internet. De laatste reden is dat je met de digitale media veel sneller kunt inspelen op de actualiteit. Het Clubnieuws wat in De Treffer staat, is in vele gevallen al een tijdje geleden geplaatst op de website. Door al deze redenen is er besloten om De Treffer nog een seizoen uit te geven, maar dan wel vijf keer per seizoen in plaats van tienmaal. Na volgend seizoen komt er dan uiteindelijk een einde aan het clubblad van de club.

“Ik heb geen opleiding gevolgd om opmaker te worden”

Straks geen clubblad meer… Dat zal bij velen een leeg gevoel geven.Ik ben benieuwd wat de reacties van de lezers zullen zijn op het verdwijnen van De Treffer. Het clubblad heeft na volgend jaar dertig jaar bestaan. Volgens mij is het voor de huidige reactieleden ook wel even wennen om geen bijdrage meer

te leveren aan het clubblad.

Dat kan ik alleen maar beamen. Je gaf al aan dat er vanaf volgend seizoen afgebouwd gaat worden. In plaats van tien keer, komt het clubblad nog vijf keer in het seizoen uit. Voor jou begint dan eveneens het afbouwen. Maar hierdoor komt er tijd vrij. Ga je het straks dan anders doen wat betreft het opmaken?Ik denk dat we in het laatste seizoen de actualiteit in De Treffer moeten afbouwen. Als je eens in de twee maanden verschijnt, dan ben je dus haast niet meer actueel. De rubriek Clubnieuws zal dus anders ingevuld moeten worden of misschien verdwijnt het wel. Qua opmaak zal er niet zoveel veranderen. De advertentiepagina’s blijven en om voor vijf nummers een compleet nieuw ontwerp te maken is niet echt meer de moeite waard.

Ga je je na volgend seizoen bezig houden met bijvoorbeeld de website?Dat zou ik best willen doen. Maar dan wel met het bedenken hoe dit communicatiemiddel in te zetten en niet zozeer met het ‘bouwen’ van de site of de vormgeving van dit middel. Dat laatste heb ik onlangs ondernomen, maar dat is mij niet gelukt. Een mooi en functioneel ontwerp maken voor een website is lastiger dan je denkt.

van Mens tOt Mens

Page 11: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 11

kwOOts

Jeuk…M’n handen jeuken momenteel wel, maar dat komt door een slijmbeursontsteking, niet door de situatie bij Ajax. Ik verbaas me er vooral over.Riemer van der Velde, in NUsport, geciteerd in LC, 20 februari 2012, pg. 11

’t Is een vak…Ik weet zeker dat meer dan dertig spierblessures te wijten zijn aan de incompetente trainingsmethoden van de coaches. Dat kost Ajax miljoenen euro’s.Raymond Verheijen, inspanningsfysioloog, LC, 13 februari 2012, pg. 9

Dicke shit…Dick heeft me steeds meteen fit. Iedereen maakt ‘m belachelijk, hij heeft veel shit over zich heen gekregen. Maar toen Arjen Robben zich voor het WK blesseerde, stonden er zes man om me heen voor zijn nummer.Rafael van der Vaart, in NUsport, geciteerd in LC, 20 februari 2012, pg. 11

Maher 1…Ronald de Boer, ontloken in de jaren negentig, en Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, onze spelmakers van deze eeuw. Adam Maher is, zou ik zeggen, met de bal aan de voet behendiger dan De Boer en zonder bal strijdvaardiger dan de andere twee.Henk Hoijtink, Trouw, 28 januari 2012, pg. 23

Muurtje…Die muur zit in mijn hoofd. Heel gek. Normaal schiet je vrije trappen zonder na te denken richting de kruising. Dit seizoen gaan er ineens vier in de muur. Niet dat ik er wakker van lig, maar normaal had ik zin in een vrije trap. Nu denk ik: hij móét erin. En dan lukt het niet.Rafael van der Vaart, in NUsport, geciteerd in LC, 27 februari 2012, pg. 13

Rover…Als Bergkamp in zijn vrije tijd in een Rover rijdt, moet hij dat zelf weten. Maar voor een sponsor, die veel geld betaalt, is het niet echt leuk dat hij ook naar De Arena en naar De Toekomst in zijn eigen auto rijdt.Martin Sturkenboom, in NUsport, geciteerd in LC, 13 februari 2012, pg. 9

Poen…Je kan me geen groter onrecht doen, dan te roepen dat wij, vrienden van Feyenoord, zakkenvullers zijn.Pim Blokland, Telegraaf, 25 februari 2012, pg. 17

Doel…Maar één van de doelen die ik mijzelf ooit heb gesteld was om drie cups te winnen. Frank Rijkaard had er namelijk twee, daar wilde ik overheen.Clarence Seedorf, in De Pers, geciteerd in LC, 20 februari 2012, pg. 11

Maher 2…Maher is er als kind nooit uitgepikt bij Ajax. Een ander oog, niet voor voetbalfranje alleen, daarmee zijn ze bij Ajax al heel lang pas echt gediend – maar daarover hoor je nooit iets van Johan Cruijff, en ook van Louis van Gaal is in al die jaren niets in die richting vernomen.Henk Hoijtink, Trouw, 28 januari 2012, pg. 23

Breekijzer…Bas Dost kan wat mij betreft zo bij Oranje. Lijkt me een prima breekijzer. Gooi die ballen maar op dat grote hoofd, er gebeurt dan altijd wat.Riemer van der Velde, in NUsport, geciteerd in LC, 20 februari 2012, pg. 11

Geen rijke Rus…Ik spreek veel mensen en kom in kringen waar partijen altijd interesse hebben voor een club als Feyenoord. Maar een rijke Rus of een Arabier hoeft hier niet zo gauw binnen te komen. Ik spreek nu voor mijzelf, maar Feyenoord moet van Feyenoord blijven.Pim Blokland, Telegraaf, 25 februari 2012, pg. 17

Maher 3…Maar als tiener in Nederland (…) heeft hij al onuitwisbare trekken getoond van de tegenwoordige topmiddenvelder in het internationale voetbal, de middenvelder die kan voetballen, lopen en afstoppen ineen.Henk Hoijtink, Trouw, 28 januari 2012, pg. 23

Winnen…We gaan maar met één doel naar het EK: om te winnen. We zitten in een zware poule met Duitsland, Denemarken en Portugal, maar dat is niet erg. Kunnen we meteen met twee concurrenten afrekenen.Wesley Sneijder, LC, 27 februari 2012, pg. 13

Marten Kuik

Page 12: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 12

sicHarm Jan Dijkstra

Volledige naam: Dirk Andringa Beroep: servicemonteur heftruckBildts, Fries of Nederlands: BildtsHobby’s: voetbal, sterrenkunde/ruimtevaart en films

Functie binnen de vereniging: medeleider Zondag 3 en trainer/leider MC-juniorenLeukste activiteit van de vereniging: voetbal natuurlijkGrappigste man/vrouw van de vereniging: Sieb MiedemaMooiste man/vrouw van de vereniging: de voorzitterGezelligste kantinedag: vrijdag

Favoriete krant/tijdschrift: De Bildtse PostFavoriete boek: elke Dick Francis Favoriete muziek: rock (Rush, Pink Floyd en Status Quo natuurlijk)Favoriete film: Saving Private RyanFavoriete internetsite: Startpagina

Favoriete televisieprogramma: Match Of The Day en Twee Voor Twaalf Meest irritante televisieprogramma: alle kook- en talentenzooiMeest indrukwekkende televisiemoment: vertrek van Swiebertje naar Canada Beste eigenschap: geef niet gauw opSlechtste eigenschap: soms ongeduldigWordt blij van: mooi weer Wordt droevig van: de Tweede WereldoorlogBlijft thuis voor: visiteKan geen ‘neen’ zeggen tegen: collectant.Gelovig, ongelovig of bijgelovig: atheïst, geloof ik.Wat te doen met een miljoen: mooi terras om de kantine

Favoriete club aller tijden: SouthamptonMeest bijgebleven in de voetballerij: helft meegevoetbald tegen Ajax in 1988Mooiste voetbalcomplex: LSC 1890Lelijkste voetbalcomplex: MenaldumGras of kunstgras: gras Zou graag een avond uit willen met: Jodie FosterThuis eten of uit eten: uit etenWie zou je voor een dag willen zijn: Paris HiltonBewondering voor: Stephen HawkingFavoriete vakantiebestemming: TerschellingGaat nooit van huis zonder: kleren

Spannendste wat ik ooit heb gedaan: moet nog komenDit doe ik geen tweede keer: meerijden op motorkap autoGrootste ondeugd: rokenTattoo of piercing: geen van beideOchtendmens of avondmens: beide

Leest in De Treffer altijd eerst: inhoudsopgaveSlaat in De Treffer meestal over: stand klaverjassen

Favoriete lijfspreuk: wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander nietWat ik nergens kwijt kan, maar wel wil zeggen: ik heb bewondering voor scheidsrechters (ook al hebben ze het meestal mis)

Page 13: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 13

HeldOp zaterdag 3 maart jl. won Dames 1 in de tweede ronde thuis van Opende. De eindstand was 1-1 waarna de Bildtkers de strafschoppen beter namen. Tijdens de strafschoppenreeks werd keepster Tea Kingma de grote held. Zij stopte twee strafschoppen, terwijl zij zelf één van de vijf strafschoppen benutte.

WegEen dag later is Okke van der Kamp, trainer/coach Zondag 2, te aanwezig langs de kant tijdens de thuiswedstrijd tegen Joure 2. Althans, volgens de scheidsrechter. “Nog een opmerking of je gaat weg”, gaf de leidsman aan. “Dat moet ik toch al”, bromde Okke gevat. Okke stopt namelijk aan het einde van het seizoen bij onze club.

ShirtZondag 4 reist op 4 maart jl. naar Dokkum om daar tegen het tweede team van de gelijknamige club te spelen. Tijdens het omkleden gaat Paulus Akkerman pontificaal met de handen omhoog staan. Iedereen ziet dat het zwarte shirtje hem veel te klein is. “Nou is’t ok mooi”, begint Paulus, “hew ik ’n sjurtsy fan Siety in ‘e tas deen.” Omdat hij geen ander shirtje bij zich had, hield hij het te kleine ondershirtje aan. Paulus speelde vervolgens een prima wedstrijd en het vierde won afgetekend met 4-8.

SfeerVroeger was Dokkum een gerenommeerde zondagclub. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig is het een zaterdagclub met een zondagafdeling. De zondag is puur recreatief. De spelers van het vierde verbaasden zich dan ook over de entourage op die zondag. Er stonden ongeveer vijf toeschouwers langs de kant en in de kantine zaten alleen de spelers van St.-Anna en Dokkum. Het was er net zo uitgestorven als het verzorgingscentrum nabij AH dat al jaren wacht om afgebouwd/gesloopt te worden.

Fluitende sleuteldienstNiets vermoedend opende Rudy Fopma op zaterdag 10 maart jl. de kantine en deed daarna de kleedkamers open. Dat is één van de taken van de sleuteldienst. Wat echter niet tot het takenpakket behoort is het leiden van een wedstrijd. Omdat een scheidsrechter van de F2 niet kwam opdagen, werd Rudy gevraagd om deze taak op zich te nemen, zodat hij voor negen uur in zijn dagelijkse kloffie al op het veld stond om de wedstrijd te fluiten. Klasse, Rudy!

Kan er iets bij?“Ha, Johannes, mooi dat ik dij even sien”, begroet Gerrit Minnema in De Waaie Johannes van der Woude. “Kinstou de deur fan ’t nije hoek skielk ok even bijskave?” Johannes schudt zijn hoofd en reageert als volgt: “D’r kin feul, Gerryt, maar ik kin d’r niks bijskave. Wel kin ik d’r wat ôfskave.” Gerryt bleef verbouwereerd staan.

SchoenenHet vierde speelde zondag 11 maart jl. uit tegen Nicator 2. Voordat de wedstrijd kon aanvangen, moest er eerst een probleem worden opgelost: de keeper had zijn voetbalschoenen vergeten en daarom moest er eerst een speler op doel. De scheidsrechter reageerde op zijn Leeuwarders: “Dou gaast toch oek niet sonder ballen naar de hoeren?” De arbiter floot trouwens geweldig.

MistbalEen nieuw woord is geïntroduceerd. De oranje bal die gebruikt wordt voor een wedstrijd in de mist en in de sneeuw wordt een ‘mistbal’ genoemd.

Eerste kievitsei van het BildtWietse Jan Dijkstra, leider van de F3-pupillen, vond op dinsdag 13 maart 2012 om ongeveer half vier het eerste kievitsei van de gemeente het Bildt. Dit deed hij samen met zijn vader Jan Dijkstra, bestuurslid van kaatsvereniging ‘St.-Anna/Drie Spul Is Ut’. Vader en zoon vonden een nest met twee eieren op een stuk land nabij café ‘De Oosthoek’.

JanekdoteRudolf Botma was en is een kleurrijk persoon. In de jaren negentig speelt Zondag 2 uit tegen Friesland op sportpark ‘Nijlan’ te Leeuwarden. Na het omkleden komen de St.-Annabuurtsters voorbij het naastgelegen veld waar een wedstrijd bezig is tussen Friesland en WZS. Een paar seizoenen geleden is de Sneker club gefuseerd met Sneek. WZS had een identiek shirt als onze club en ook het broekje was hetzelfde. Tot zover de inleiding.Net op het moment dat de Bildtkers voorbijlopen, valt er een WZS-speler geblesseerd uit. Rudolf aarzelt niet en rent het veld in en vraagt meteen om de bal en die krijgt hij ook prompt. Hij stormt op het doel van Friesland af, maar zijn schot beland niet in het doel. Meteen hierna verlaat hij het veld. Achter hem de Snekers in grote verbazing achterlatend: “Wie waar die fint, ju.”

snypsnaRenJan K. de Groot

Page 14: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 14

UitbreidingIn de editie van maart 2002 hebben Marten Kuik en Douwe Zwart een reportage gemaakt over de op handen zijnde uitbreiding van de accommodatie met vier kleedkamers. Bovendien wordt de kantine vergroot. Zij doen uitvoerig uit de doeken hoe het gebouw er over een aantal maanden uit zal zien.Er is onder meer een bouwcommissie ingesteld waarin Arie Bouma, Piet Bouma, Hemko Kuiken, Klaas Steen en Bauke de Vries zitting hebben. Jelle Posthumus vult de commissie aan als lid van de gemeentelijke commissie van Welzijn en Sport.Klaas Steen en Bauke de Vries hebben ook veel tijd gestoken in de bouw van de nieuwe kantine in 2009 en 2010.

KledingfondsOm de uitbreiding daadwerkelijk door te kunnen voeren, dienen de leden hiervoor toestemming te geven. Vandaar dat er maandag 15 april 2002 een buitengewone ledenvergadering wordt uitgeschreven. Niet alleen het punt uitbreiding van de accommodatie staat overigens op de agenda, ook voor het punt Kledingfonds dient de vergadering akkoord te geven.Het kledingfonds en de jeugdsponsorgroep bestaan anno 2012 nog steeds.

Kwaliteit foto’sIn Clubnieuws komt de slechte kwaliteit van de afgedrukte foto’s in het clubblad ter sprake. De redactie geeft aan dat er van alles gedaan zal worden om de kwaliteit van de afgedrukte foto’s te verbeteren. Waarschijnlijk zal dat vanaf volgend seizoen helemaal goed zijn.Hoezo twijfeltaal… Sinds een aantal seizoenen wordt het clubblad door drukkerij Hoekstra gedrukt en de kwaliteit van de foto’s is uitstekend.

De 12de ManOok de supportersvereniging belegt een extra ledenvergadering. Op woensdag 10 april 2002 staat er maar één punt op de agenda: nieuwe bestuursleden.Destijds waren er te weinig bestuursleden om De 12de Man draaiende te houden. Ook in het seizoen 2010-2011 was er een nijpend tekort aan bestuursleden, maar een aantal, voornamelijk vrouwelijke, leden besloot er in te stappen. Enige man, tevens de nieuwe voorzitter, in het gezelschap: Martijn Hiemstra.

Hemd van de kontNu we het toch over Martijn Hiemstra hebben… In de Kids Corner wordt Martijn, destijds dertien jaar, in de rubriek ‘Hemd Van De Kont’ geïnterviewd door of Gerda de Haan of Akkie Hiemstra. Martijn is indertijd spits en dus nog geen keeper zoals later het geval zal zijn. Hij is fan van De Kast en vindt Georgina Verbaan en Katja Schuurman er niet slecht uitzien. Maar zij kunnen niet zingen, voegt hij er aan toe. Vorig seizoen speelde Martijn in zaterdag 1, maar halverwege het seizoen stopte hij vanwege zijn werk. Dit seizoen speelt hij in Zondag 3.

KlaverjassenWinnaar van de klaverjasavond op 15 februari 2002 is Anne van Loon en er doen 32 liefhebbers aan mee. Op 15 maart 2002 is Joke Kuiken de beste van de dertig deelnemers. Eveline Bakker is deze twee maanden niet bepaald op dreef, want zij eindigt tweemaal als laatste.Anne van Loon is al jaren een vaste deelnemer en heeft al vaak een vleesprijs mee naar huis mogen nemen. Ook is Anne al eens clubkampioen geworden. Of vaker…?

Jan K. de Groot

tien jaaR geleden

Page 15: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 15

Bezuinigingen, zoutwinning, campus, eventuele sluiting van het politiebureau, fairtrade gemeente, Middelseegemeente, zorgcentrum, verfraaiing van het koopcentrum en een onvriendelijke eendenkuikenvijver achter het gemeentehuis. Dit zijn enkele grepen van gemeentelijke onderwerpen, die in het tweede halfjaar van 2010 aan de orde kwamen.Voor de voetbalvereniging St.-Annaparochie is er ongunstig gemeentelijk nieuws, omdat er geen geld beschikbaar is voor de aanleg van een kunstgrasveld.Ook de benoeming van een nieuwe burgemeester heeft nogal wat voeten in de aarde, want van de dertien aangemelde belangstellenden wordt geen enkele kandidaat geschikt bevonden.De kaatsvereniging ‘St.-Anne/Drie spul is út’ timmert goed aan de weg met de derde prijs op het Nederlands kampioenschap voor junioren met Sjoerd de Jong, Pieter Jan Plat en Geertjan de Jong, de derde prijs op het Nederlands kampioenschap voor jongens met Rein en Krijn Hiemstra en Sjoerd de Jong en de tweede prijs op het Nederlands kampioenschap voor dames met Lisette Wagenaar, Rita de Valk, Gérieke de Groot en Esther Wagenaar. Deze laatste valt in de finale in voor de geblesseerde Gérieke.In de laatste week van juni haalt het Bildt, en in het bijzonder Minnertsga de landelijke media, doordat daar in een woning Rients Wolbers wordt gevonden en deze blijkt al vier jaar geleden te zijn overleden.En een maand later is er de aanslag op een woning in de Jakkele Weidemastraat, hetwelk de media ook niet ontgaat. Op 4 augustus is de PC, waar Jacob Wassenaar uit St.-Annaparochie in de tweede omloop wordt uitgeschakeld en waarvan Pieter Jan Plat met de derde prijs huiswaarts keert.Op de Freulepartij te Wommels, een week later, dringen Sjoerd de Jong, Krijn en Rein Hiemstra tot de finale door, waarin Bolsward te sterk is. Lisette Wagenaar en Gérieke de Groot winnen op de dames PC te Weidum de derde prijs. De voetbalcompetitie gaat voor de dames op 4 september tegen SC Kootstertille van start. Het team van de trainers Sikko de Haan en Duco Westerhof gaan in die uitwedstrijd voortvarend van start door met 2-7 te winnen, waarbij Lisa Marije Braaksma en Jolanda van Kooten beide tweemaal scoren.Een dag later bepalen Sytze Jorrit Jorritsma, Gerrit Strikwerda en Waling Westra de eindstand van de wedstrijd SC Emmeloord-St.-Anna op 1-3.Op 11 september speelt Zaterdag 1 haar eerste

wedstrijd in de 5e klasse B. De ploeg van trainer Harry Wasch verliest daarin thuis met 1-3 van Holwerd. Dit elftal zal tot de winterstop op 28 november weinig succesvol zijn. Alleen thuis tegen Tzummarum (3-3) en tegen CVO (3-1) worden punten veroverd. Van dit team is geen enkel verslag terug te vinden in de krant of op de website.Op 6 november is het 25ste Bildts Songfestival, waarbij Siety Zijlstra met de hoogste eer gaat strijken. Ook het Sinterklaassprookje viert haar 25-jarig jubileum.Op 20 november spelen de dames hun laatste wedstrijd voor de winterstop en nu is SC Kootstertille op bezoek in St.-Annaparochie. Wederom wint St.-Anna, nu met 4-0, en Nina de Haan is met drie treffers de onbetwiste topscorer in dit duel. De dames spelen tot 2011 maar zeven wedstrijden van de tweeëntwintig te spelen ontmoetingen en weten hieruit zeven punten te bemachtigen.Zondag 1 sluit de competitie voor de winterstop af op 21 november met de uitwedstrijd tegen Steenwijk, waar met 1-2 wordt gewonnen. Trainer Coos van Kooten kan met twintig punten uit elf wedstrijden tevreden zijn. Op 3 december verwelkomt de vv St.-Anne haar 250ste jeugdlid. Lennard de Jong, zeven jaar jong, is de gelukkige.Verder wordt de Bildtse Kultuurpriis dit jaar niet uitgereikt, omdat er slechts één kandidaat wordt aangemeld.Het voortbestaan van de muziekvereniging ‘Excelsior’ staat op de tocht en de winter valt vroegtijdig in, waardoor er op de ijsbanen geschaatst kan worden. Ook het Wad ligt er met ijsschotsen fotogeniek bij.Na een winterstop van bijna twee maanden mogen de zaterdagvoetballers op 22 januari 2011 hun beste beentje weer voorzetten en de zondagvoetballers een dag later en zij doen dit, beide in een thuiswedstrijd, met wisselend succes. Zaterdag I moet optornen tegen het Ferwerter Wardy en verliest met 0-3. Zondag I doet het beter tegen FC Wolvega en speelt met 1-1 gelijk. Gerrit Strikwerda kan worden bijgeschreven als de eerste doelpuntenmaker in 2011.De dames komen pas op 19 februari in actie en sturen de dames van LSC 1890 met een 5-3 nederlaag naar Sneek terug.Het Zaterdag I speelt zeker niet haar meest glorieuze seizoen in z’n bestaan. Van de twaalf wedstrijden na de winterstop wordt slechts één wedstrijd gelijkgespeeld en gaan elf ontmoetingen verloren.

het vOetbalseizOen 2010-2011Willem Hiemstra

Page 16: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 16

In vierentwintig competitiewedstrijden worden slechts vijf punten binnengehaald. Van CVO wordt met 3-1 gewonnen en tegen Tzummarum (3-3) en bij VCR (1-1) wordt gelijkgespeeld. Maar doordat de zaterdagvoetballers twee keer tegen Suawoude verstek laten gaan verdwijnen deze vijf punten weer van ranglijst en blijven er nul punten over. Geen best optreden van dit elftal.De dames moeten in 2011 nog vijftien wedstrijden afwerken tot het einde van de competitie, beslist geen kleinigheid. Dat hier ook midweekse ontmoetingen bij zijn spreekt voor zich. Van deze vijftien wedstrijden

worden er zeven in winst omgezet, wordt slechts één wedstrijd gelijkgespeeld en gaan dus ook zeven wedstrijden verloren, waaronder de uitwedstrijd tegen de latere kampioen Heerenveense Boys (8-1). Opmerkelijk is dat de uitwedstrijd tegen Bergum, 2-1 verlies, de week daarop wordt gevolgd met een 4-0 thuiszege op dezelfde ploeg. Ook tegen FC Wolvega wordt de ene week de uitwedstrijd gespeeld, 4-0 verlies, en de week daarna volgt thuis een 1-1 gelijkspel tegen dezelfde tegenstander. De dames eindigen op de zesde plaats in de eindrangschikking, een middenmootpositie.Het Zondag I speelt na de winterstop enkele doelpuntrijke wedstrijden, waarbij die tegen Olyphia, 2-7 winst, er uit springt. Dit team eindigt als zevende in de competitie met negenendertig punten uit zesentwintig wedstrijden. Topscorer is Jens de Haan met acht treffers en hij wordt op de voet gevolgd door Gerrit Strikwerda en Pieter Jan Plat, beide met zeven doelpunten. Van de zesentwintig teams die in de competitie spelen worden er vier teams kampioen, namelijk D1, D2, F3 en F5.

het vOetbalseizOen 2009-2010

Page 17: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 17

Dan wiist de kelender 21 novimber 1986 an. Die frijdegôverdâgs om drie uur worde de kentine offisjeel opend. De bestuursleden fan stichting De Waaie en fan foetbâlferening wachtten met hur frôly in spanning op ’e dingen die’t komme souwen.Laat ik d’r maar gyn doekys om wine: persoanlik fyn ik ’t wel ’s arig om an die kant fan ’e tafel te sitten wer’t de presentsys belânde. Nadat Sjoerd Schaaf de opening deen had klopte myn hart fol ferwachting.At d’r nou een betrokken bij De Waaie is, dan is dat Arjen Dijkstra wel. En hij boad gyn skilderij of foto an, maar ’n gedicht dat de naam met kreeg fan De Waaie.

De WaaieGroene long die’twie weet hoe langde lucht allevert foorsport in ’t sintrumen helpt om ’t hartfan dut dorpsoms harderluder, sterkerslaan te laten

A.H. Dijkstra

Kinne jou nagaan hoe nau betrokken Arjen bij De Waaie is. ’t Kreeg ’n mooi plakky in de prizekast in de kentine.De eerste spreker in ’e rij waar wethouwer Joke Kaper. Sij saai ônder ândere: “’t Is niet de gewoante fan de gemeente om met kedootsys te kommen, maar in dut gefal hew ik ’n klainighydsy as blyk fan waardering foor ’t werk dat hier ferset is.” ’t Kedo waar ’n fraaie luchtopname fan de Groene Long, om maar even in ’t straatsy fan Arjen te bliven.

Doe kwam Gerard Mebius foor de mikrofoan. Hij boad namens de FVB en KNVB ’n Saanse klok an. Ok ’t arsitektebero had wat moois metnommen: seuven letters. Omdat ’t teugen Sunterklaas liep, docht ik dat die letters wel ’s fan súkkelary weze konnen en Henk Sjoerdsma perbeerde ’n stik út de letter W te biten. Gelukkig stak Joke Kaper der ’n stokky foor. Sij skrebbelde gau ’t woord ‘De Waaie’. Sij saai dat ’t de bedoeling waar dat deuze naam op de kentine plakt worre sou en dat d’r niet langer op omsâbd worre mocht. Der waar meester

25 jaaR weROM in ´e tiidGerrit J. de Jong

1986

1986

Page 18: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 18

Bloembergen ’t helendal met eens, want stel je foor: hewwe je de naam fan de kentine bedocht en sille je d’r op soa’n menier fan ôf motte.Bauke de Vries, ôns foorsitter, telde wilens de blomstikken. Elk nij blomstik brocht nag meer kleur en fleur an deuze opening. Nou wille jim fansels wete wie’t de blommen skonken had. Der gaat-y: fan de baide kaatsferenings elk een, WSW, die’t ’t straatsy anlaid hadden, fan ôns oud-foetbâller Gerryt Keizer, De Verfhoek, kapsalon Groen, boubedriif Joop Postma, Bildtse Meubelhuis, trener Foss, family De Vries bv Gorredyk, PTT-kaatsers, boubedriif Brouwer, CVO en Klaas Bijlsma bv.’t Twintigste presentsy kwam fan ’t Geldbuurtsy. Nou sille d’r ’n prot lezers weze die’t niet wete wer’t je deuze buurt soeke motte. Ik sil jim út ’e droom helpe: dat is ’t rijtsy huzen lâns de Groene Long dat nou Davelaer hyt. In ’e folksmônd hytte dat froeger ’t Geldbuurtsy. Doe het d’r seker ’n prot sinten sitten. Maar hoe dan ok: fan ôns buurloi kregen wij ’n prachtige klok.

Dat had ik in de feerste feerte niet docht. En wel hierom: wat binne deuze buurloi gau ’s op ’e proef steld. Tidens de bou waar d’r ’n prot ôffâl. At de wyn súdwest waar, en dat waar-y in ’e regel, sprokkelde ‘pyromaan’ Henk Sjoerdsma alle houtsys bijnander. En saterdegs sloeg-y de flam d’r in. D’r worde ’n kompleet rookgerdyn over Davelaer laid. En at Henky ’t goed op ’e heupen had, dan gooide hij ok nag wat mestyk op ’t fuur. Want hoe swarter de rook, hoe meer Henk him útleefde. Neffens mij binne se der wel ’s útrookt. Maar dan komt soa’n buurtsy, dat soa met ôns metleefd het tidens de bou, even soa goed nag met ’n klok op ’e lap. Klasse, is’t niet soa?

De darde klok kregen wij fan ’e ôndernimmers-ferening St.-Anne Foorút. Groate Jan Monsma had him metnommen. Hij had trouwens ok nag ’n slúffy met sinten fan ’e Bildtse Bank fort te geven. Neffens mij mosten d’r nag feul meer fan die slúffys in omlop weest hewwe, maar wer’t se allegaar belând binne sou ik niet wete. Dat ik Arie Bouma belle of’t-y de púdsys met sinten fersameld had. Dat had-y wel ’s deen, maar niet fan deuze opening. Doe belde ik Jan Wiersma maar op, de pinningmeester fan stichting De Waaie. De fruitkweker skudde de namen soa út syn mou. De giften kwammen fan KLMV, Douwe Lodewijk bv, Pre-Bo-Hûs, vv St.Jacob, vv Minnertsga en de Ulbe van Houtenskoal.

Saai ik in myn onskuld ok nag: “Nou, Jan, dut likent d’r op, dan kinne wij met ôns nije anwînst seker ok skoan over de brûg komme.” Maar doe had ik ’t niet raden.Tjisse Wallendal en Meint Brouwer boaden nag ’n hele groate luchtfoto fan ôns dorp an.Foor echte Bildtse fenaten waar ’t trouwens ’n prachtige ôverdâg:

Eerst lereDan kinneEn dan de priis winne

Staat d’r op ’n tegeltsy fan stichting Ons Bildt. Dut kregen wij fan, jim mâge drie keer rade, de openbare basisskoal ’t Fonnemint. En wie kwam dut tegeltsy bringen? Just, Henk Kas, niet te ferwarren met die pyromaan. Henk Kas geeft Bildtse les an ‘Nieuw ingekomenen’ soa’t dat op syn Hollâns hyt.

Eand part 1. Andere maand meer.

25 jaaR weROM in ´e tiid

Page 19: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 19

Ok ik kreeg ’n útnoadingsbrief foor de frijwilligersavend. Der most ik maar even op ôf, want per slot fan reken organiseert ’t jongereand ’t en dan motte je der al bij weze fansels. Just, even fan ’e goeie kant sien late, nou.

Ik doen bij hooi en bij grâs wat hând en spandiensten foor de klup en soa groats as ’n mântsymosk burg ik die brief op in ’t laadsy fan de bergmeubel en sette derna de datum fan 25 febrewary in myn aginda. D’r binne teugenworig ’n prot die’t hur aginda in ’t hússy hangen hewwe, maar ik doen ’t nag ouwerwets in de derfoor anskafte aginda.

Nou, genôg omdangeld, op na de frijwilligersavend in de kentine. Doe’t ik myn fyts fakkundig perkeerd had in De Waaie swaaiden de swart-wit-belonnen mij op ’t talud en in de hal al toe. Swart en wit, ja. want ôns klupkleuren waar de dreskode. En ik waar d’r helendal op foorberaid: ’n keurig swart búsgroentsy, deronder ’n wit sjurt, soadat ik de bovenste knoopys wat los maakte. Derônder weer ’n swarte broek. Soa kon ik wel foor de kramen lâns, docht ik soa.

Ik hong myn jas an ’n knaapy in de garderobe en toog na ’t sintrum fan gesellighyd: de kentine. Der waar ’t al arig drok. Feul besoekers hadden de dreskode opfolgd. Spitig genôg binne d’r altyd goents die’t dat niet doen, maar ’t is niet âns. Je motte elkeneen in syn of hur weerde late, sait men dan.

Op ’e hoek fan ’e bar ston Tjepco Vrieswijk. Hij waar in swart en wit kleed, maar dan al in ’n boevepak. Hij had ok soa’n maskertsy om syn ogen hine krekt as ’n sware jonge en ok had-y ’n koegel an syn poat sitten. Geweldig. Dat is Tjepco, hin. Altyd foorop met soks. Ok Ida van der Molen, syn partner, had de stoute kleren antrokken en liep ok in ’n boevepak om. Ida sit in de aktiviteitenkemissy en sat dus met in ’e organisasy. Ok Margot Bosma en Mina Dijkstra, ândere leden fan ’e kemissy, hadden hur mooi útdost. Margot sâg d’r út as ’n witte ingel. Mina had ’n witte boa om en ’n witte prúk op.

Menno Hoekstra mot ok nag even noemd worre. Die sâg d’r soa kreas as ’n krúsbaai út in syn pak, witte strik en witte puntskoenen. Om deur ’n ring te halen; al mot ’t dan ’n al wat groatere ring weze. Ok foor Menno dus alle waardering.

Utwryks. In die kategory fiel Paulus Akkerman. Hij had ’n fantastys swart sjurtsy an met witte letters derop. Op sich niks besonders hieran, maar die letters stonnen omkeerd op syn sjurtsy. At je je hoofd wat draaiden, dan ston d’r wat in ’e trent fan at jim dut omkeerd leze, dan bin ik fan ’e kruk fâlen en dan mâge jim mij der weer op helpe. Sokssoawat. Ik most hier flink om gnize. Se fine wat út, hin.

Maar d’r waren nag meer mînsen die’t hur mooi kleed hadden, maar de rúmte ontbreekt om elkeneen te noemen. Ho, ho! En Johannes Bijlsma dan! Blikstynders, die mot ik nag al even noeme. Johannes had namelik foor nostalgy koazen. Hij had ’n heel oud foetbâlsjurtsy fan St.-Anne an die’t-y in syn foetbalttid bij ’t fierde droegen had. Dan prate wij over ’t begin fan de jaren tachtig. Reken d’r maar op dat soa’n sjurtsy dartig jaar oud is, in die snurry. ’n Mooi idee fan Johannes.

Ik sâg even om mij hine en docht doe: “Jonge, werom skriifstou hier gyn stikky over?” Hé ja, ’t is alweer ’n hut leden dat ik wat skreven hew over wat d’r ’m bij de klup ôfspeuld. En dan doen ik ok weer wat frijwilligerswerk, nou… Ik froeg wat skriifark bij de mînsen achter de bar en wapend met dut spul nam ik ’t een en ânder in mij op.

Later op ’e avend worde ’t een geheel, maar in ’t begin waren d’r ’n stikminnig ailandsys. ’t Jongereand fan de sundegôfdeling waar d’r befoorbeeld, A-junioren, ouwere speulers fan ’e sundegôfdeling, en speulers fan ’e saterdegôfdeling. Fan ’e frôlyôfdeling waar d’r hest gyn een. Werom nou niet? Neffens mij hew ik allenig Femke Keizer sien. Maar ’t kin ok weze dat fan ’e frôly allenig Femke frijwilligerswerk doet, maar dat wil mij niet an. Dat mot ankem jaar âns frôly! Wat sille wij nou beleve!

Ok ’t minder jonge jongereand waar anwezig en dat deen mij och soa goed. Mooi dat de bând nag altyd soa nau is. Maar deuze mânly sette hur nag altyd in foor de klup en dan fooral op frijdegoffens in ‘De Waaie’. In deuze groep sit ’n prot bestuurserfaring, maar ok ’t erelidgehalte is arig hoog.

Feerder waren d’r frijwilligers fan de jeugdôfdeling, VTC en ok de helt fan ’e kaartkemissy waar anwezig. Mooi dat Piet Keizer en Sjouke Lep d’r waren. De redaksy derenteugen liet ’t ôfwete, want allenig Jan

fRijwilligeRsavendNageraden

Page 20: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 20

de Groot (hoe sou ’t ok niet âns…) waar anwezig.

Inenen skoat ’t mij in ’t sin dat de edisy fan febrewary nag niet út is. Meskien kin myn stikky nag metnommen worre foor die edisy. Dat ik toog na him toe en laai him deuze fraag foor. Jan trok ’n bedinklik gesicht en niet om’t-y gyn konsumpsy meer in syn hând had, want krekt op ’t momint dat ik op him opstapte, gaf Niels Wijngaarden him ’n fol glâs bier. Ni, Jan sâg bedinklik om’t De Treffer nag niet út waar. “D’r binne flinke technyse preblemen met de opmaak fan De Treffer, Nageraden”, fertroude hij mij toe, “ik weet niet wenneer dat-y útkomt.” Ik stelde him deselde fraag weer. Nou skudde-y ’t hoofd resolút: “Meskien is’t beter om dut stikky foor de ândere maand te bewaren. In ’e regel kinne wij in maart nag wel wat spul brúkke.” Hij sloeg mij even op ’t skouder begelaid deur ‘bedankt’ en fort waar-y weer. Ik sâg ’m in ’t foorbijgaan metsin teugen de koegel fan Tjepco anskoppen.

Ik fermaakte mij och soa en de sanger Peter Hagesteijn song him de longen út ’t liif en na ’n hutsy ferânderde ’t stik ‘gyneenslând’ foor de sanger inenen in ’n dânsfloer. D’r worde maar omraak danst. Ja, Peter kreeg de sfeer d’r goed in. Ant eandsybeslút waar d’r selfs ’n sliertdâns met derin persoanen lopend werfan je ’t nou niet fortendaliks ferwachte.

Na de aktiviteitenkemissy ston ’t bestuur ’n hutsy achter de bar en de kentinekemissyleden deen de lêste uren fan ’t feest. Trouwens, ’t hele bestuur, maar ok alle leden fan de kentinekemissy waren anwezig. Dat mâg ok wel even said worre.

Hoe later ’t worde hoe drokker bepaalde mînsen worden. ’t Leken op ’n geven momint wel of’t ’t bier die avend hoe dan ok op most, want d’r worde maar bier ansleept. Maar ja, wat je met dânsen d’r útswete mot fansels al weer anfuld worre. Hoe dan ok: ’t worde hyltyd geselliger.

Ik liep wat om en gong dan weer ’s bij dat groepy staan en dan weer bij ’n ânder. Ni, niet om’t ik gyn rôndsy geve wou en derom hyltyd ‘ontsnapte’, want ik gaf alle keren keurig ’n rôndsy. Maar ik deen dut om’t ik foor myn ‘werk’ as ferslaggever aigenlik niks misse wou. Soa kwam ik ’t dochs ’n prot an ’e weet. Maar dat hang ik jim fansels niet allegaar an jim neus; allenig wat hier skreven is, mâge jim wete.

En doe’t Tjepco weer ’s ferbijliep, kon ik ’t niet late om ok ’s teugen die koegel an te skoppen. Hij keek om, maar waar niet koegels. Hij lachte en saai luud teugen mij: “Wat ’n mooi feest, hin!” Ik knikte wilens ik ’n slok nimme wou. Dat akkerdeerde niet goed, soadat ik wat bier over myn búsgroentsy bargde. Maar dat kon mij niks skele.

Want ik wou maar een ding: dânse! En as John Travolta gong ik de dânsfloer op en socht na myn Olivia Newton John, sêg maar. Maar ik kwam Johannes van der Woude niet ferbij en as twee Blues Brothers lieten wij de toeskouwers sien dat d’r met ôns niet te spotten fâlt. So You Think You Can Dance? Jawis!

Maar kyk, at je op de dânsfloer belânde, dan sait dat genôg: ’t Wort tiid om na huus te gaan. Na elkeneen goeie said te hewwen, meldde ik mij ôf. Met de fyts an ’e hând liep ik deur ’t mooie nachtweer na huus wilens singend: “Summer Nights”. Doe’t ik bij de lange hoge úthaal waar, gong d’r op ’t geldbuurtsy ’t licht boven an en hoorde ik een sêgen: “Weer soa’n akelige rot borre!” Ik liep feerder en docht: “Ni, jonge, der sloegstou even ’n leeg fust an, want die komt môrnoffend krekt….”

fRijwilligeRsavend

Page 21: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 21

fRijwilligeRsavend

Page 22: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 22

fRijwilligeRsavend

Page 23: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 23

fRijwilligeRsavend

Page 24: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 24

De winter is haast voorbij en we gaan op naar het mooie weer. En voetballen met mooi weer is natuurlijk altijd fijner dan in de kou en in de regen spelen.

Deze maand wordt Zlatan Ibrahimovic ‘Uitgelicht’, zijn er voetbalmoppen en ’In De Spotlight’ deze maand Wessel Lep. Het mooie is dat in de vorige Treffer zijn moeder werd geïnterviewd.

UitgelichtNaam: Zlatan IbrahimovicBijnaam: Ibo, Ibracadabra, IbraGeboortedatum: 3 oktober 1981Geboorteplaats: Malmö (Zweden)Lengte: 195 cmGewicht: 95 kgBeen: RechtsSpelend bij: AC MilanRugnummer: 11Positie: spitsInterlands: 63 waarin 23x gescoordVorige clubs: Malmö, Ajax, Juventus, Internazionale en Barcelona Erelijst: Landskampioen met Ajax (2x), Juventus (2x), Internazionale (3x) Barcelona (1x) en AC Milan(1x)Persoonlijk: 6x ‘Zweeds Voetballer Van Het Jaar’ en topscoorder in de Serie A in het seizoen 2008-2009

VoetbalmoppenKomt een man bij de kassa bij Cambuur. Hij legt een tientje op de toonbank. Zegt de vrouw achter de kassa: ”Wat wil je hebben, een kaartje of een speler?

Wat is het verschil tussen een bankovervaller en een voetballer? De bankovervaller zegt:”Geld of ik schiet!” En een voetballer die zegt:”Geld of ik schiet niet.”

Hoe kun je zien aan een auto of het een Oldtimer is? Op de bumper met een sticker van PSV kampioen.

Hoe herken je een ADO Den Haag-supporter? Groene sjaal en gele tanden.

Het schijnt dat Johan Cruijff volgend jaar trainer van PSV wordt. Hij wil namelijk helemaal niks meer met voetbal te maken hebben

De zoon van een voetbaltrainer komt thuis met zijn rapport. Zijn vader vraagt: “Is het gelukt?” De jongen antwoordt: “Ja hoor, mijn contract voor groep 5 is met een jaar verlengd.’

In de SpotlightsWat is je naam: Wessel LepHoe oud ben je: 8 jaarIn welk team speel je: F3 Wat is je positie in het veld: verdediger Hoelang zit je op voetbal: vanaf 2010Wat is je favoriete club: vv St.-AnnaWie is je favoriete Nederlandse speler: Maarten StekelenburgWie is je favoriete buitenlandse speler: MessiDoe je naast voetbal ook aan andere sporten: kaatsenWat vind je geen leuke sport? tennisOp welke school en in welke groep zit je: “’t Fonnemint” in groep 4Wat is je favoriete website: www.speeleilandWat zijn je hobby’s: voetbal, kaatsen en buiten spelen.Wat is je favoriete muziek: KISSWat vind je lekker: patat met kippenpootWat lust je absoluut niet: blauwe kaasWat is je favoriete televisieprogramma: PokémonWaar heb je een hekel aan: pestenWat wil je later worden: profvoetballer

kids cORneRJan en Baudina Boersma

Page 25: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 25

kids cORneR

Page 26: De Treffer - maart 2012

www.vvstanna.nlDe Treffer • jaargang 29 nummer 7, maart 2012 • 26

KLAVERJASAVOND

Eerstvolgende kaartavond 20-04-2012

Er zijn vleesprijzen te winnen.