De T 66 editie Februari 2012

32
nr. 66 | februari 2012 | jaargang 7 Carnaval Interviews, prijsvraag, agenda en Ferry’s column Kunstronde Langs galerieën en exposities Oud Noord Van Groeseind tot Wilhelminapark Het gratis stadsmagazine van Kruikenstad T66.indd 1 24-01-12 11:53

description

de T februari

Transcript of De T 66 editie Februari 2012

Page 1: De T 66 editie Februari 2012

nr. 66 | februari 2012 | jaargang 7

CarnavalInterviews, prijsvraag, agenda en Ferry’s column

KunstrondeLangs galerieën enexposities

Oud NoordVan Groeseind tot Wilhelminapark

Het gratis stadsm

agazine van Kruikenstad

T66.indd 1 24-01-12 11:53

Page 2: De T 66 editie Februari 2012

T66.indd 2 24-01-12 11:53

Page 3: De T 66 editie Februari 2012

> inhoud

> voorwoord

De Klos zijn

> DE T > 3

04 Carnaval Agenda 06 Puzzel Zoek de 11 Verschillen

08 Interview Prins Frans-Jan d’n Irste 10 Kruikenkroeg Café Hoegaarden

13 Culture Shock Kunstronde 18 Live Muziek UB40 in Tilburg

20 Carnaval in de Heuvelpoort 25 Thebe Baby Gyandro

26 Special Nostalgisch Oud Noord

Als media dienen we uiteraard onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Dit zeg ik wel met enige vorm van zelfspot, want ook zo nu en dan staat er wellicht heel misschien af en toe wel eens een advertorial in dit magazine.

Nu vind ik omwille van leefbaarheid van Tilburg iedere horecazaak van belang, heb ik bij diverse zaken mooie herin-neringen liggen en zijn ze mij als gast allemaal even dierbaar. Toch wil ik in dit voorwoord de objectiviteit loslaten en een lofzang geven over één horecazaak. Voor mij steekt er namelijk een zaak met kop en schouders bovenuit: Le Clochard op het hoekje van de Korte Heuvel. Ontegenzeglijk wordt dit mede veroorzaakt doordat ik er tijdens mijn studententijd bijna zes jaar lang biertjes tapte.Beroemd, berucht? Voor mij is de Klos (in de volksmond) een feestelijk walhalla waar jong en oud, hoogopgeleid en laagopgeleid, ambtenaar en ondernemer gebroederlijk een drinkgelag ondergaan. In al z’n eenvoud zorgt Le Clochard voor een moment van eenheid in Tilburg. Iedereen is bovenmaats beschonken en staat te plekken of te kwallen. Als baken van herkenning staat Harry of Marvin aan de deur, om je als een Sirene naar de uitspanning te lokken. Nu is Le Clochard verbouwd en klaar voor de toekomst. Ik kom er tegenwoordig veel te weinig omdat de tijd me helaas ontbreekt. Tijdens carnaval check ik echter weer op tijd in voor avondjes vertier in bardancingbodegazalencentrumfietsenstalling-subtropischzwemparadijs Le Clochard. En ben ik waarschijnlijk weer de Klos...

7 8 26

Bob OostelbosBladmanager

T66.indd 3 24-01-12 11:53

Page 4: De T 66 editie Februari 2012

Kruikenstad 2012za 04 februariLouwdiner

PrinsebalZaterdag 4 februari draait dit evenement Op Volle Toeren. Dat is dan ook meteen het thema van deze goed gevulde avond waar onder andere de Mambo Beach Band optreedt.

za 11 februariProefblaoze

wo 15 februariIrste KruikenconcertHet Kruikenconcert is een jaarlijks spectaculair evenement waarbij, naast een orkest van topmuzikanten, ook Nederlandse artiesten acte de présence geven. do 16 februariTwidde Kruikenconcert

vr 17 februariKroegendwèèltochtIn Kruikenstad vindt elk jaar de aftrap van het carnaval plaats met de Kroegendwèèltocht op de vrijdagavond. Een uniek evenement in Brabant, waarbij de carnavalsliefhebber al een voorproefje krijgt op het carnaval welke normaliter pas op zaterdag begint.

za 18 februariInhaolDe Inhaol wordt ingeluid door het Opwèrmuurke: Alle kruikinnen en kruiken warmen zich in de Stadhuisstraat gezamenlijk op voor de officiële start van carnaval; de Inhaol. Alle kruikinnen en kruiken halen de Prins van Kruikenstad op het station op en gaan samen met hem de sleutel van de stad halen waarna de kruikenzeiker op zijn sokkel kan worden gezet. Vanaf 12.30 uur brengen orkesten het publiek in de gezellige carnavalssfeer en natuurlijk gebeurt dit onder het genot van een Schrobbelèrke.

Fist@HeuvelDe Heuvel zal ook dit jaar weer omgebouwd worden tot “De grootste kroeg van Kruikenstad”. Een geweldige DJ, leuke artiesten en een buitengewone sfeer zorgen ervoor dat jouw avond top wordt! Zorg dat je om 20 uur aanwezig bent op de Heuvel om niks van deze geweldige avond te hoeven missen.

zo 19 februariOpstoetHét hoogtepunt van Carnaval is d’n Opstoet op Carnavalszondag. Ruim 100 deelnemers, samen zo’n 1500 mensen, laten hun mooi-ste, origineelste en meest carnavaleske ontwerpen en wagens aan Kruikenstad zien. Om 13.00 begint de Opstoet!

ma 20 februariKruikenvieringTraditiegetrouw vindt op de carnavalsmaandag de Kruikenmis plaats in de St. Josephkerk op de Heuvel. Dit jaar onder de noemer Kruikenviering. Pastoor Scheepens zal de mis voorgaan vanaf 12:30 uur.

KruikenbruiloftEvenals voorgaande jaren vindt tussen de Kruikenmis en het Kaaibaandefist de Kruikenbruiloft plaats op het Heuvelplein.

TjeukefistIn popcentrum 013

KaajbaandefistOp maandag is het weer de beurt aan de beste carnavalsorkesten van Kruikenstad en omstreken om je te vermaken met spet-terende live optredens op de Korte Heuvel.

Kruikenstad in Koor (Heuvel)Kruikenstad in Koor is hét evenement voor de zingende carnavals-vierder. Op maandagavond trekt heel Kruikenstad naar de Heuvel om vanaf 20:00 uur een groots en gezamenlijk carnavalsconcert te beleven.

di 21 februariKènderstoetTijdens carnaval is dinsdag de dag van de Kènderstoet voor de jeugd van 4-15 jaar. ’s Middags staan de deelnemende scholen, verenigingen en individuele kinderen te trappelen van ongeduld tot het moment dat het startsein om 12:30 uur gegeven wordt!

BoeliekroeliefistHet Boeliekroeliefist zingt & swingt... voor iedereen van héél jong tot héél oud en alles er tussenin.

Et SebietDinsdagavond om 24:00 uur is carnaval officieel afgelopen, een emotioneel moment. De sleutel van de stad wordt dan door de Prins teruggegeven aan de burgemeester.

Voor de uitgebreide agenda, check www.kruikenstad.nl!

> DE T > 4

T66.indd 4 24-01-12 11:53

Page 5: De T 66 editie Februari 2012

> DE T > 4

T66.indd 5 24-01-12 11:53

Page 6: De T 66 editie Februari 2012

Zoek de 11 verschillen

> info@de-t

In december had De T een winactie, waarbij onder al onze Facebookvrienden een geweldige prijs werd verloot: Een half jaar gratis dineren bij Café Studio voor vier personen. De winnaar werd bekend gemaakt op 7 januari tijdens een feestelijke avond in Studio. Uit alle aanwezige fans werd Rutger Vugts gekozen als winnaar!

> colofon

Uitgaansmagazine De TPostbus 9202, 5000 HE TilburgBezoekadres: Goirkestraat 90, 5046 GN TilburgTelefoon: 013 5453298Internet: www.de-t.nlEmail: [email protected]

RedactieBob Oostelbos, Floor Westerburgen, Peter Meuwissen, Saskia ‘t Lam, Ruud van Bergen, Charlotte Backx, Frans van der Meer, Monika van Rijthoven

HoofdredactieFrank van Bergen

www.de-t.nl

EindredactieMarjolein Simons

BladmanagerBob Oostelbos

FotografieCoverfoto: Raldo Neven.Camiel Donders, Tommy de Lange, Raldo Neven, Jeroen van den Broek, Jeske van Laarhoven, Karel Storre,Ingrid Arnou

StagiairSanne Stenvert

AdvertentiesBob Oostelbos, Anouk van den Berk,Esther van Loon

Vormgeving de Twww.ontwerpkern.nlBureau voor grafische vormgeving

Vormgeving Culture ShockKaftwerk

UitgeverASEGA Media

DrukDrukkerij Hendrix

DistributieDe T wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren en is onder meer verkrijgbaar bij supermarkten, café’s, restaurants, bioscopen, galerieën, hoger en middelbaar beroepsonderwijs, UVT, theaters, musea, sportcentra, UITpunten, VVV Tilburg, bibliotheken, winkels, amusementsparken, etc. in Tilburg, Berkel-Enschot, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Oisterwijk.

De T is een maandelijkse uitgave van ASEGA Media. Internet: www.asega.nlEmail: [email protected]

We have a winner!

€ 50,- Shoptegoed van Leuq!

2 flessen kruiken-bier vanT Drinks

Een dinerbon van Pino’s

Zoek de 11 verschillen en mail ze naar [email protected]. Wie weet maak jij kans op één van deze twee geweldige prijzen! Wat kun je winnen?

T66.indd 6 24-01-12 11:53

Page 7: De T 66 editie Februari 2012

De FeestspecialistDe superheld van carnaval

De gezelligste winkel van Tilburg heeft haar carnavals-kelder drastisch vernieuwd. Een grote ruimte hangt nu vol met de nieuwste kwaliteitskostuums. De Feestspecialist is niet alleen expert op het gebied van het be-tere carnavalskostuum, ook voor schmink, accessoires en gadgets kan je er (het hele jaar) terecht.

Youri en Marjolijn zijn aan het shoppen voor een gemaskerd bal. Met carnaval kunnen ze hun maskers ook gebruiken, hoewel ze de komende keer in Londen zitten.

Maureen werkt al een aantal jaar bij De Feestspecialist. Het verkleden vindt ze het leukste aan carnaval.

Renee (kat) en Moniek (konijn) zijn samen aan het winkelen. Dit jaar vieren ze hun carnaval natuur-lijk in Tilburg.

Ook de Grote Boze Wolf (Dennis) en Roodkapje (Cynthia) zijn weer van de partij dit jaar. Of ze volgend jaar ook weer in deze kostuums te zien zullen zijn? ‘Ge wit ôot nôot nie’

Voor het komende carnavalsfeest verwacht De Feestspecialist dat de dierenkostuums en de Smurfen erg populair zullen zijn. Kleding van de The New Kids lijkt een blijvertje en de traditionele zuster-, politie- en stewardessen-pakjes doen het altijd goed. De speciaalzaak haalt dit jaar ook de nieuwste rage binnen; superhel-denpakken bekend van film en tv. Bij De Feestspecialist staat kwa-liteit en goede service centraal; een superheld voor carnaval.

De FeestspecialistSchouwburgring 157013 5430801Tilburgwww.defeestspecialist.nl

Tekst & Fotografie: Sanne Stenvert.

T66.indd 7 24-01-12 11:53

Page 8: De T 66 editie Februari 2012

8 < DE T <

Hoogheid, hoe voelt het om voor de tweede keer prins te zijn?“Ik ben wederom zeer vereerd. Ik heb vorig jaar al mogen proeven van het prinselijke leven en dat voelde geweldig, blijkbaar heb ik het leuk gedaan. Het carnaval zit in mijn bloed. Als klein kind ging ik al mee met mijn ouders om carnaval te vieren bij Hotel Riche. Ik ben ook zevenentwintig jaar lid van de Flepsteppers. Voor de Carnavalsstich-ting ben ik al jaren actief.”

Wanneer begint het bij u als prins te kriebelen?“Die kriebels komen meestal vanaf de jaarwisseling. Dan worden de weekenden steeds drukker, dan komen de ontmoetin-gen, de interviews en bezoeken. Maar het begint al te broeien vanaf Elf-elf natuurlijk!”

Wat is tot nu toe uw mooiste moment geweest als prins?“De aankomst op het station op carnavals-zaterdag is overweldigend. Als je vanuit de cabine van de machinist het hele perron vol ziet staan met mensen, dat is echt schitte-rend. Maar het bezoek aan vestigingen van Amarant, afgelopen jaar, was ook prachtig.

Om te zien hoe iedereen daar intens geniet van carnaval, daar krijg je het warm van.”

Welke boodschap wilt u meegeven aan de Kruiken en Kruikinnen?“Leef volgens het motto van dit jaar: ‘Ge wit oot noot nie.’ Leef vandaag en stel niet teveel uit, want je weet nooit wat de toekomst zal brengen. Pluk de dag en vergeet bovenal niet te genieten!”

Prins Frans-Jan d’n Irstezwaait voor de tweede keer de scepter over Kruikenstad.

> Kruikenstad

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Raldo Neven

T66.indd 8 24-01-12 11:53

Page 9: De T 66 editie Februari 2012

> DE T > 9

De carnavalsverenigingen in Tilburg die jaarlijks met man en macht werken om al die wagens te realiseren, hebben de handen ineengeslagen. Samen bouwen zij een prachtige wagen die voor d’n Opstoet uit zal rijden met als doel geld in te zamelen. Dit geld wordt volledig geïnvesteerd in het verder ontwikkelen en beter maken van de nieuwe bouwhal aan de Ledeboerstraat. Deze bouwhal is drie keer zo groot dan de oude aan de

Lambert de Wijsstraat en wordt sinds dit jaar door de bouwers gebruikt om de wagens te bouwen voor de zondag tijdens carnaval. Een bouwhal van deze omvang vraagt natuurlijk om veel onderhoud en het bouwen van de grote wagens vraagt om veel faciliteiten. De verenigingen hopen dan ook op deze manier extra geld op te halen. Geld dat zo hard nodig is om dit voor elkaar te krijgen.Alle bouwende verenigingen werken dan ook belangeloos mee aan de totstandkoming van de Schooiwaoge. De Bierschaope, de Schèèl Praaje, de Fenpruuvers, de Görkese Turken en de Tunnelplekkers hebben allemaal hun steentje bij-gedragen. Het idee zie je op het plaatje hiernaast, het resultaat mag je op zondag 19 februari in het centrum van Kruikenstad komen bewonderen, net voor d’n Opstoet. Bewaar het wisselgeld dat je terugkrijgt bij je Kruikenmunten dus op een plek waar je er makkelijk bij kan, zodat we ook de komende jaren kunnen genieten van prachtige wagens tijdens d’n Opstoet!

De SchooiwaogeSinds jaar en dag zijn het de pareltjes van d’n Opstoet: de grote wagens. Prachtige creaties die je van ver aan ziet komen. En ieder jaar steken de bouwende verenigingen weer veel tijd in deze kunststukjes, want er moet natuurlijk een compleet nieuwe wagen rijden. De Prinsenwagen, de wagendie de Prins van Kruikenstad door het centrum van Tilburg rijdt, was lang de enige wagen die ieder jaar hetzelfde was. Vanaf nukomt daar verandering. In d’n Opstoet van 2012 rijdt namelijk voor het eerst de Schooiwaoge mee!

Fotografie: Tommy de Lange.

T66.indd 9 24-01-12 11:53

Page 10: De T 66 editie Februari 2012

> Kruikenkroeg

10 < DE T <

Bourgondisch bieren Café Hoegaarden

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Raldo Neven (Neven Fotografie)

T66.indd 10 24-01-12 11:53

Page 11: De T 66 editie Februari 2012

Café Hoegaarden is sinds 1997 een vaste waarde aan het Piusplein. Na een korte sluiting, heropenden Ron en Maja Remie het Belgische café weer voor de Tilburgse fijnproever. Maar ook al is de naam hetzelfde, er is wel degelijk iets veranderd bij Café Hoegaarden. De T spreekt met eigenaar Ron Remie.

Eén van de belangrijkste veranderingen bij Hoegaarden is de kaart. Ron en Maja vonden het tijd voor een goede kaart, zodat hun gasten ook lek-ker kunnen tafelen, onder het genot van een speciaalbiertje. Voorwaarde was wel dat de menukaart betaalbaar bleef. Resultaat: een fijne kaart met Bourgondische lunch én dinergerechten voor mooie prijzen; je hebt al een hoofdgerecht voor euro 12,50. Ron: “We willen onze gasten laten zien dat je ook voor een betaalbare prijs een fijne avond uit kunt hebben. Een biertje van de tap is bij ons ook nog steeds maar euro 2,20. Daar veranderen we voorlopig niets aan.”

Geheime wapenHet geheime wapen van Ron en Maja is overigens iets heel anders dan eten: bier. “We willen het beste biercafé van Tilburg worden”, vertelt Ron. Daarvoor heeft hij, naast een uitgebreide speciaalbierkaart, zelfs een eigen proeflokaal ingericht. Bierkenner Ron, die de geuzennaam ‘het Brouwerke’ draagt, laat je daar kennis maken met de lekkerste bieren uit Nederland en, natuurlijk, België. “We hebben alle trappisten op de kaart staan en gaan in het voorjaar het speciaal gebrouwde ‘Oisterwijk 800’-bier tappen. Dit is speciaal gebrouwen ter ere van 800 jaar stadsrechten voor Oisterwijk.” Ook zijn vrouw heeft een ‘eigen’ bier; Amai. Deze lanceert Ron in het voorjaar.

Ron kent het klappen van de horecazweep. Hij werkte jarenlang voor de gigantische brouwerijketen AB-InBev. Na een reorganisatie moest hij noodgedwongen op zoek naar iets anders. Hij besloot samen met zijn vrouw hun droom na te jagen: het openen van een eigen café. Door zijn connecties in de horecawereld kwam hij terecht bij Café Hoegaarden op het Piusplein, dat op dat moment leeg stond. Het werd hun droomproject en eind november openden ze ‘de huiskamer van Tilburg.’

CarnavalOok Carnaval gaat bij Hoegaarden uiteraard niet zomaar voorbij. Tijdens carnaval bezoeken ruim 100 dweilorkesten het café, waaronder de Blauhuster Dakkapel uit Sneek. Ron: “We zijn een echte Kruikenkroeg, dus verwacht maar een feestje! Tijdens carnaval kun je bij ons ook terecht voor een lekkere snelle hap tussendoor.” Het moge duidelijk zijn: Café Hoegaarden is terug van weggeweest. Beter dan ooit!

Meer info: Café Hoegaarden • Piusplein 2013 720 06 22 of 06 28803459 • www.hoegaardentilburg.nl > DE T > 11

Bourgondisch bieren Café Hoegaarden

T66.indd 11 24-01-12 11:53

Page 12: De T 66 editie Februari 2012

museum&expositieMuseum voor hedendaagse kunst De Pont www.depont.nl

Mark Wallinger MARKt/m 19 februari

Paul Panhuysen Number made visible - Number made audible28 januari t/m 18 maart

Audax Textiel-museum Tilburg www.textielmuseum.nl

Christien Meindertsma Solo11 februari t/m 3 juni

Timetables Tafelgoed en serviezent/m 4 november

Vaste exposities:

Textiellab – Creatieve Experimenteerplek Hete Harten Koele Koppen – Geschiedenis van de Textielindustrie Wollendekenfabriek 1900 – 1940Beleef de textielfabriek zoals deze ooit actief was

Luycks Gallerywww.luycksgallery.com

Jan Doms – Sofia City Bar8 januari t/m 12 februari

Galerie Kappurwww.kappur.nl

The nature of architecture Groepsexpo t/m 5 februari

Jean-Michel CrapanzanoDiverse technieken16 februari t/m 6 mei

Demiak2D en 3D1 april t/m 6 mei

Natuurmuseumnatuurmuseumbrabant.nl

Dier of dingOver de relatie tussen mens en diert/m april 2012

Vaste exposities:

VanitasAanschouw een potvis!De Reis – van geboorte tot sterfbed00Zone – Interactieve ontdekkingstocht door de natuurBrabant in de Ban van Buiten

Vincents Tekenlokaal www.vincentstekenlokaal.nl

Doorlopende tentoonstelling

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Grafisch ontwerp: Kaftwerk | Janine Hendriks

Hugo *****(2011)

Hugo is een weesjongen. Hij ontdekt dat er een verband bestaat tussen de dood van zijn vader (de norse eigenaar van de speelgoedwinkel in het treinstation), een robot en een hartvormige sleutel. Hugo probeert het raadsel op te lossen en stort zich zo in een spannend avontuur.

Regie: Martin ScorseseGenre: Drama/Avontuur

www.ruudvanbergen.nl

Scorsese heeft van Hugo een klassieker gemaakt. De film klopt van alle kanten, mede dankzij de exper-tise van de regisseur. De film klopt, mede dankzij de expertise van de regisseur. Hij filmt op zijn bekende manier; met verschillende scènes in één shot, wat een vak apart is. Scorsese weet de kijker te boeien met dit mysterieuze verhaal. Zo vestigt hij de aandacht op Hugo en de robot, terwijl dit uiteindelijk een klein element in deze prachtige film blijkt te zijn.Hugo kijkt vanachter de muren naar het leven in het station en laat ons zo kennismaken met de verschil-lende sterke karakters. De film wordt echter gedragen door drie acteurs: Asa Butterfield, Chloe Mortez en Ben Kingsley. Kingsley zet zijn rol als norse George Méliès ontzettend krachtig neer. De combinatie van deze sterke rolvertolkingen, de heerlijke soundtrack en de prachtige art direction maken deze film een parel om naar te kijken. De film heeft geen slapstick-humor nodig om grappig te zijn, aangezien hier de cast met goede dialogen voor zorgt. Ook in 3D is deze film zeer zeker een lust voor het oog. Verder zit het script sterk in elkaar en is het tweede gedeelte van Hugo een eerbetoon aan de 'stomme film'. Hugo is gewoon perfect. vanaf 16 februari in de bioscoop

#53Jaargang 6

‘Hoe enerverend, nietwaar?’ vroeg Roderick aan een rondborstige dame, die daarop antwoordde met een kreet als ’Wèllik?!’ Daarop voegde zich een heer bij het gezelschap die zich voorstelde als Ferry van de Z. Zijn uitlatingen zal ik hier fonetisch weergeven.‘Meej oew gathaande van mèn wèèf aaf-blèève gij, verrèkte natsjaak!’riep hij, waarop hij een barkruk ter hand nam en daarmede dhr. Lodewijk Vorstenbosch van zijn gebit ontdeed.

Nu zijn wij wel gewend aan een robbertje knokken vanuit onze studententijd. Toen echter de heer van Boesschoten, een oud-collega van Ferry van de Z. zich aandiende en een zogenaamde baccho, een gereedschap uit de autobranche, hanteerde om ons gezelschap een tuchtiging toe te dienen, besloten wij eensgezind het pand te verlaten. Eenmaal buiten zagen wij nog de politie te paard de uitspanning binnendringen en de menigte uiteenslaan.Dit heeft de stichting doen besluiten een commissie in het leven te roepen die zal gaan beoordelen of het wenselijk is het carnaval in de huidige vorm tot voortbestaan te stimuleren. Vol verwachting ziet ondergetekende het eindrapport tegemoet.

Hoogachtend,Arend-Jan Wittewaal van Stoetwegen.

Onze stichting zette zich reeds in voor het behoud van vele tradities, waaronder het dwergwerpen en hanenkappen. Alleraardigste gewoontes, waarbij de goegemeente zich tegen geringe kosten amuseert.Nu opperde een goede vrind van me, Roelof, het aloude carnaval aan een onderzoek te onderwerpen, hierbij opmerkend dat Tilburg zich bij uitstek zou lenen voor een dergelijke navorsing, gezien het hoge aantal lager opgeleiden, hetwelk de feestvreugde aanzienlijk zou verhogen.Onder luchtige scherts begaven wij ons, uitgedost met boerenkiel, zwarte pet en rode sjaal naar het uitgaansgebied, waar het carnaval die avond zou losbarsten. Dhr. Ralph Welgeboren (notulist) had zijn bovenlip zelfs van een olijk snorretje voorzien.Wij kozen café bar ‘Het Karrewiel’ als startpunt voor onze kroegentocht.

Na te zijn gefouilleerd door een sfeerbeheerder, betraden wij het etablissement. En juist toen wij goedgeluimd de polonaise wilden inzetten, werden wij vergast op liederen die klonken als; ‘Geil moet ze zijn’ en ’Surfen op de spermabaan’. Dit alles met een tempo dat onze polonaise in de kiem smoorde en op een aanzienlijk volume. Wij besloten ons te laven aan de plaatselijke liqueur, de Schrobbelèèr, welke wij geserveerd kregen in beduimelde glaasjes.

Tekst: Frans van der Meer. Foto: Tommy de Lange.

Carnaval

> column Ferry van de Zaande

Mijn naam is Arend-Jan Wittewaal van Stoetwegen en het is mij, als voorzitter van de S.T.B.E.T.B.V.F.G.I.H.M.B. (Stichting Tot Behoud En Ter Bevordering Van Folkloristische Gebruiken In Het Midden-Brabantse) een eer het woord tot u te richten.

T66.indd 12 24-01-12 11:53

Page 13: De T 66 editie Februari 2012

museum&expositieMuseum voor hedendaagse kunst De Pont www.depont.nl

Mark Wallinger MARKt/m 19 februari

Paul Panhuysen Number made visible - Number made audible28 januari t/m 18 maart

Audax Textiel-museum Tilburg www.textielmuseum.nl

Christien Meindertsma Solo11 februari t/m 3 juni

Timetables Tafelgoed en serviezent/m 4 november

Vaste exposities:

Textiellab – Creatieve Experimenteerplek Hete Harten Koele Koppen – Geschiedenis van de Textielindustrie Wollendekenfabriek 1900 – 1940Beleef de textielfabriek zoals deze ooit actief was

Luycks Gallerywww.luycksgallery.com

Jan Doms – Sofia City Bar8 januari t/m 12 februari

Galerie Kappurwww.kappur.nl

The nature of architecture Groepsexpo t/m 5 februari

Jean-Michel CrapanzanoDiverse technieken16 februari t/m 6 mei

Demiak2D en 3D1 april t/m 6 mei

Natuurmuseumnatuurmuseumbrabant.nl

Dier of dingOver de relatie tussen mens en diert/m april 2012

Vaste exposities:

VanitasAanschouw een potvis!De Reis – van geboorte tot sterfbed00Zone – Interactieve ontdekkingstocht door de natuurBrabant in de Ban van Buiten

Vincents Tekenlokaal www.vincentstekenlokaal.nl

Doorlopende tentoonstelling

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Grafisch ontwerp: Kaftwerk | Janine Hendriks

Hugo *****(2011)

Hugo is een weesjongen. Hij ontdekt dat er een verband bestaat tussen de dood van zijn vader (de norse eigenaar van de speelgoedwinkel in het treinstation), een robot en een hartvormige sleutel. Hugo probeert het raadsel op te lossen en stort zich zo in een spannend avontuur.

Regie: Martin ScorseseGenre: Drama/Avontuur

www.ruudvanbergen.nl

Scorsese heeft van Hugo een klassieker gemaakt. De film klopt van alle kanten, mede dankzij de exper-tise van de regisseur. De film klopt, mede dankzij de expertise van de regisseur. Hij filmt op zijn bekende manier; met verschillende scènes in één shot, wat een vak apart is. Scorsese weet de kijker te boeien met dit mysterieuze verhaal. Zo vestigt hij de aandacht op Hugo en de robot, terwijl dit uiteindelijk een klein element in deze prachtige film blijkt te zijn.Hugo kijkt vanachter de muren naar het leven in het station en laat ons zo kennismaken met de verschil-lende sterke karakters. De film wordt echter gedragen door drie acteurs: Asa Butterfield, Chloe Mortez en Ben Kingsley. Kingsley zet zijn rol als norse George Méliès ontzettend krachtig neer. De combinatie van deze sterke rolvertolkingen, de heerlijke soundtrack en de prachtige art direction maken deze film een parel om naar te kijken. De film heeft geen slapstick-humor nodig om grappig te zijn, aangezien hier de cast met goede dialogen voor zorgt. Ook in 3D is deze film zeer zeker een lust voor het oog. Verder zit het script sterk in elkaar en is het tweede gedeelte van Hugo een eerbetoon aan de 'stomme film'. Hugo is gewoon perfect. vanaf 16 februari in de bioscoop

#53Jaargang 6

T66.indd 13 24-01-12 11:53

Page 14: De T 66 editie Februari 2012

Volg ons!

design foto Roel van Tour

www.textielmuseum.nl

Het Textielmuseum presenteert als eerste museum een grote solotentoonstelling met het werk van ontwerper Christien Meindertsma (1980). Centraal in haar werk staat het onder-zoek naar de herkomst van producten.

Wat kun je van de wol van één schaap maken? Welke producten worden van één varken gemaakt of wat le-vert één kavel vlas precies op? Minutieus onderzoekt Christien Meindertsma het hoe en waarom achter deze vragen. Ze vindt dat de consument te veel is ver-vreemd van de oorsprong van de dagelijkse dingen. Vanuit haar onderzoek ont-staan nieuwe producten, waarbij ze vaak ambach-telijke en lokale bedrijven betrekt. De recente projecten ‘One sheep sweater 2011’, ‘Wild bone china’ en ‘Wild tea herbarium’ beleven hun primeur op de tentoonstel-ling. Het project ’49 Prairie-plants’ is voor het eerst in Nederland te zien.

Christien Meindertsma – Solo11 februari t/m 3 juni 2012

Nieuwe tentoonstelling Audax Textielmuseum Tilburg

T hartje bibliotheek www.bibliotheekmb.nl

Wat is het laatste boek dat je hebt geleend in de bibliotheek? Dat is lang geleden. Toen ik nog op het VMBO zat en voor mijn studie een werkstuk moest maken. In vakanties lees ik wel boeken.

Wat lees je graag? ‘Zadelpijn en ander damesleed’ van Liza van Sambeek, ‘Het diner’ van Herman Koch. Het begin moet mij pakken, dan lees ik lekker door. Ik lees ook graag iets over sport of een thriller. Lekker spannend!

Vertel eens wat over je achtergrond? Bij de landmacht was ik verzorger van gewonden. Hierbij is veel inzet nodig, het is echt teamwerk. Nu bij de brandweer heb ik het goed naar mijn zin, het sporten erbij vind ik super!

Beschouw je jezelf of je collega’s als helden? Nee, wij doen gewoon ons werk. Maar het geeft wel een goed gevoel als je anderen die in moeilijkheden zitten, kunt helpen.

Welke ‘literatuur’ ligt er op de koffietafel in de brandweerkazerne? De leesmap, het Brabants Dagblad en brandweerbladen.

www.facebook.com/bibliotheekmbwww.twitter.com/bibliotheekmb

"Het begin moet mij pakken, dan lees ik lekker door."

Naam: Nicole van TilborgWoonplaats: TilburgLid sinds: mei 2004Leeftijd: 42 jaar Beroep: BrandweervrouwHobby’s: biertjes tappen in een gezellige kroeg, zaal-voetballen en fietsen

T66.indd 14 24-01-12 11:53

Page 15: De T 66 editie Februari 2012

Volg ons!

design foto Roel van Tour

www.textielmuseum.nl

Het Textielmuseum presenteert als eerste museum een grote solotentoonstelling met het werk van ontwerper Christien Meindertsma (1980). Centraal in haar werk staat het onder-zoek naar de herkomst van producten.

Wat kun je van de wol van één schaap maken? Welke producten worden van één varken gemaakt of wat le-vert één kavel vlas precies op? Minutieus onderzoekt Christien Meindertsma het hoe en waarom achter deze vragen. Ze vindt dat de consument te veel is ver-vreemd van de oorsprong van de dagelijkse dingen. Vanuit haar onderzoek ont-staan nieuwe producten, waarbij ze vaak ambach-telijke en lokale bedrijven betrekt. De recente projecten ‘One sheep sweater 2011’, ‘Wild bone china’ en ‘Wild tea herbarium’ beleven hun primeur op de tentoonstel-ling. Het project ’49 Prairie-plants’ is voor het eerst in Nederland te zien.

Christien Meindertsma – Solo11 februari t/m 3 juni 2012

Nieuwe tentoonstelling Audax Textielmuseum Tilburg

T hartje bibliotheek www.bibliotheekmb.nl

Wat is het laatste boek dat je hebt geleend in de bibliotheek? Dat is lang geleden. Toen ik nog op het VMBO zat en voor mijn studie een werkstuk moest maken. In vakanties lees ik wel boeken.

Wat lees je graag? ‘Zadelpijn en ander damesleed’ van Liza van Sambeek, ‘Het diner’ van Herman Koch. Het begin moet mij pakken, dan lees ik lekker door. Ik lees ook graag iets over sport of een thriller. Lekker spannend!

Vertel eens wat over je achtergrond? Bij de landmacht was ik verzorger van gewonden. Hierbij is veel inzet nodig, het is echt teamwerk. Nu bij de brandweer heb ik het goed naar mijn zin, het sporten erbij vind ik super!

Beschouw je jezelf of je collega’s als helden? Nee, wij doen gewoon ons werk. Maar het geeft wel een goed gevoel als je anderen die in moeilijkheden zitten, kunt helpen.

Welke ‘literatuur’ ligt er op de koffietafel in de brandweerkazerne? De leesmap, het Brabants Dagblad en brandweerbladen.

www.facebook.com/bibliotheekmbwww.twitter.com/bibliotheekmb

"Het begin moet mij pakken, dan lees ik lekker door."

Naam: Nicole van TilborgWoonplaats: TilburgLid sinds: mei 2004Leeftijd: 42 jaar Beroep: BrandweervrouwHobby’s: biertjes tappen in een gezellige kroeg, zaal-voetballen en fietsen

T66.indd 15 24-01-12 11:53

Page 16: De T 66 editie Februari 2012

kunstronde

Kunstronde Tilburgjanuari – april 2012

www.kunstrondetilburg.nl

www.kunstrondetilburg.nl | [email protected]

Deelnemers

De volgende zondagen zijn de deelnemers geopend van 13-17 uur:• zondag 5 februari 2012• zondag 4 maart 2012• zondag 1 april 2012

T66.indd 16 24-01-12 11:53

Page 17: De T 66 editie Februari 2012

kunstronde

Kunstronde Tilburgjanuari – april 2012

www.kunstrondetilburg.nl

www.kunstrondetilburg.nl | [email protected]

Deelnemers

De volgende zondagen zijn de deelnemers geopend van 13-17 uur:• zondag 5 februari 2012• zondag 4 maart 2012• zondag 1 april 2012

T66.indd 17 24-01-12 11:53

Page 18: De T 66 editie Februari 2012

www.013.nlmuziek

Wegens groot succes geeft de legendarische reggaeformatie UB40 op dinsdag 7 februari een extra concert in 013! Het concert op donderdag 26 januari is inmiddels helemaal uitverkocht. Niet gek natuurlijk, aangezien het Britse gezelschap al sinds het einde van de jaren zeventig met hits strooit. De ene hit nog groter dan de ander. Een op-somming van alle titels zou al genoeg tekst opleve-ren om dit magazine te vullen. Vooruit, we noemen ‘Red, Red Wine’, ‘I Got You Babe’, ‘Breakfast In Bed’ en ‘Sing Your Own Song’. Bijna allemaal nummer 1-hits in Nederland.

Extra concert op 7 februariHet vertrek van leadzanger Ali Campbell in 2008 heeft de band niet zwakker gemaakt. Integendeel, al vrij vlot is diens broer Duncan Campbell als vervanger ingelijfd. In deze nieuwe samenstelling toert de groep uit Birmingham nog steeds met succes de wereld rond. Normaal staat een band van dit kaliber op een festival of in een enorme sporthal, vanavond wordt de fan wederom getrak-teerd op een wereldband in een intieme setting!

UB40 – Extra showDinsdag 07 februari 2012 | aanvang 20:00

| zaal open 19:00 | Tickets à € 45,00 (excl.

servicekosten) zijn reeds verkrijgbaar |

Voorverkoop is reeds gestart | Ga voor meer

informatie en tickets naar www.013.nl

Wij mogen namens deze reggae-

veteranen 2x2 kaarten weggeven. Het enige wat je

daarvoor hoeft te doen,

is een e-mail sturen naar

[email protected]

o.v.v. UB40 actie.

Winnen!

T66.indd 18 24-01-12 11:53

Page 19: De T 66 editie Februari 2012

www.013.nlmuziek

Wegens groot succes geeft de legendarische reggaeformatie UB40 op dinsdag 7 februari een extra concert in 013! Het concert op donderdag 26 januari is inmiddels helemaal uitverkocht. Niet gek natuurlijk, aangezien het Britse gezelschap al sinds het einde van de jaren zeventig met hits strooit. De ene hit nog groter dan de ander. Een op-somming van alle titels zou al genoeg tekst opleve-ren om dit magazine te vullen. Vooruit, we noemen ‘Red, Red Wine’, ‘I Got You Babe’, ‘Breakfast In Bed’ en ‘Sing Your Own Song’. Bijna allemaal nummer 1-hits in Nederland.

Extra concert op 7 februariHet vertrek van leadzanger Ali Campbell in 2008 heeft de band niet zwakker gemaakt. Integendeel, al vrij vlot is diens broer Duncan Campbell als vervanger ingelijfd. In deze nieuwe samenstelling toert de groep uit Birmingham nog steeds met succes de wereld rond. Normaal staat een band van dit kaliber op een festival of in een enorme sporthal, vanavond wordt de fan wederom getrak-teerd op een wereldband in een intieme setting!

UB40 – Extra showDinsdag 07 februari 2012 | aanvang 20:00

| zaal open 19:00 | Tickets à € 45,00 (excl.

servicekosten) zijn reeds verkrijgbaar |

Voorverkoop is reeds gestart | Ga voor meer

informatie en tickets naar www.013.nl

Wij mogen namens deze reggae-

veteranen 2x2 kaarten weggeven. Het enige wat je

daarvoor hoeft te doen,

is een e-mail sturen naar

[email protected]

o.v.v. UB40 actie.

Winnen!

T66.indd 19 24-01-12 11:53

Page 20: De T 66 editie Februari 2012

T66.indd 20 24-01-12 11:53

Page 21: De T 66 editie Februari 2012

> interview

Meer informatie: Check www.heuvelpoort.nl! In je navigatiesysteem kun je het beste Heuvelpoort 354 ingeven; dit is namelijk het adres van de parkeergarage met 216 plaatsen!

Schrobbelèr en SjaalsT DRINKS is dé plek waar je als Kruik moet zijn voor je carnavalsinkopen. Op het gebied van drank dan, want de speciaalzaak heeft van alles in het assortiment om je carnaval extra gezellig te maken! Zo kun je er terecht voor je voorraad Schrobbelèr, Kruikenbier, Tilburgs Praotwaoterbier, Knipoogske, Kwartierke of HullieGullie likeur.

En als je er dan toch bent, kun je er meteen je sjaal en andere officiële artikelen van de Carnavals-stichting Tilburg halen! T DRINKS is voortaan ook verkooppunt van de groen-oranje sjaals, de halsdoe-ken, vlaggen, portemonnees voor je kruikenmunten en nog veel meer. De gehele opbrengst van deze producten gaat naar de Carnavalsstichting! Alaaf!

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Raldo Neven.

> DE T > 21

Carnaval in de Heuvelpoort!

Snel en Lekker bij Puur MercureTrek in een snelle, maar lekkere hap? Tijdens Carnaval kun je alle dagen terecht voor een heerlijk 3-gangen menu om de inwendige Kruik weer aan te sterken. En dat voor maar €19,50. Hoofdgerechten zijn tijdens carnaval ook slechts €12,50 en een voor- of nagerechtje heb je al voor € 6,-

Puur Mercure is de ideale plek om eventjes uit te rusten van de carnavalsdrukte en te genieten van lekkere gerechten. En omdat er veel ruimte is, kunnen ook grote groe-pen er makkelijk terecht. Dus als je met je carnavalsvereniging of vriendengroep opeens stevige trek krijgt; neem tijdens de polonaise de afslag Puur Mercure! Alaaf!

Je kunt ook reserveren via [email protected] of 013-535 46 75

T66.indd 21 24-01-12 11:53

Page 22: De T 66 editie Februari 2012

Tekst: Sanne Stenvert.

> uitgegaan

De rubriek ‘Uitgegaan’ zet elke maand een verdwenen Tilburgse uitgaansgelegenheid in de schijnwerpers.

The Blue NoteTwee woonhuizen aan de Veemarktstraat moesten plaatsma-ken voor ‘The Blue Note’; de eerste nachtclub van Tilburg. Dames en heren speelden in shows. Er werden pikante acts opgevoerd. Vrouwen in badkuipen mochten worden inge-zeept door de gasten. Geen wonder dat deze nachtclub tot in de wijde omtrek bekend was…

“Bij ‘The Blue Note’ kwam je soms na een avond stappen”, vertelt Ger Kleijn, voormalig gast bij ‘The Blue Note’. “Meestal had ik dan al aardig gedronken en eigenlijk was het helemaal niet de bedoe-ling om naar de ‘The Blue Note’te gaan… Ik dacht altijd dat alle dames daar verliefd op me waren. Maar later bleken het dames van lichte zeden te zijn...”

In 1959 openden Louis en Sjan Krijnen de ‘bar, dancing en night-club’ aan de Veemarktstraat. Ruim tien jaar bestierden zij deze club, tot Martin de Groot het etablissement overnam i n 1970. Na hem, in 1985, nam Chris van Wijnhoven de nachttent over. Tot in 1989 Frank Wouters (de huidige eigenaar van ‘De Nacht, nachtclub & entertainment’) er ‘Sparkless’ van maakte. ‘The Blue Note’ was een echte nachtclub; met rood pluche, lamp-jes, een klein podium en kleedkamers voor de animeermeisjes. Er speelde zelfs van tijd tot tijd een orkestje. Acteur Marcel Musters is de zoon van Cees Musters, oud-bedrijfsleider van the Blue Note, die jaren geleden overleed. Marcel speelde met Marc-Marie Huijbregts in ‘Meepesaant’. In een interview in Trouw herinnert Marcel zich van ‘The Blue Note’ voornamelijk een stripteasedan-seres genaamd ‘Vera Love’; “Een negerin met enorme tieten en een bontjas.”

In 1997 werd ‘The Blue Note’, de eerste nachtclub van Tilburg, ge-sloopt. Er voor in de plaats verrees Poppodium 013; de grootste muziektempel van Zuid-Nederland. Helemaal vergeten is ‘The Blue Note’ nog niet; in 2011 bezong de Tilburgse Revue onze eerste nachtclub. En haar animeermeisjes.

22 < DE T <

T66.indd 22 24-01-12 11:53

Page 23: De T 66 editie Februari 2012

Nijz Womens Fashion

De 31-jarige Dennis is erop gebrand om altijd een andere collectie in huis te hebben. Dat moet ook wel, want Nijz is een winkel waar je niet twee keer hetzelfde kledingstuk tegen zal komen; Dennis rijdt één keer in de twee weken naar Amsterdam of Parijs om nieuwe inkopen te doen. Die vind je de week erop al in zijn winkel. Op die manier loop je altijd rond in iets unieks én hots!Wie op zoek is naar iets bijzonders, voor een betaalbare prijs, kan haar lol op bij Nijz. Naast modemerken als Jacky Luxery, Glamourous, Glitz & Glam, Rinascimento, Relish en Boombap, kun je bij Nijz ook terecht voor tassen en accessoires.

Nijz Womens Fashion Telefoonstraat 39Tilburgwww.nijz.nl

De T biedt nu de unieke mogelijkheid om je eigen bruiloft te winnen! Je wint dan ook echt alles: ringen, trouwjurk naar keuze, trouwpak op maat, uitnodigingen, visagie, kapsel, vrijge-zellenfeest, bloemen, trouwlocatie, trouwcere-monie op zondag, bruidstaart, feestlocatie en DJ om het feest compleet te maken!

Wat moet je doen? Laat ons weten waarom jullie de trouwerij moeten winnen! Stuur een mailtje naar [email protected] en vertel ons jullie verhaal in maximaal 100 woorden (vergeet ook niet om een foto te sturen!) Jullie verhaal komt op de speciale De Trouwerij-pagina op onze Facebookpagina (MagazineDeT) waar al jullie vrienden, kennissen, maar ook onbekenden op jullie kunnen stemmen! De actie duurt nog t/m 23 februari!

Wie de zijstraatjes in de Tilburgse binnenstad regelmatig bezoekt, weet dat daar meer te vinden is dan menigeen denkt. Dennis de Nijs opende in oktober zijn eerste kledingzaak aan de Telefoon-straat. Nijz Womens Fashion is een boetiekje, waarvan je er in Tilburg maar weinig ziet.

Fotografie: Ingrid Arnou

Tekst: Sanne Stenvert.

> shoppen

> DE T > 23> DE T > 23

The Blue Note

> de trouwerij

T66.indd 23 24-01-12 11:53

Page 24: De T 66 editie Februari 2012

T66.indd 24 24-01-12 11:53

Page 25: De T 66 editie Februari 2012

> Thebe Baby

Germaiel heeft een goede zwangerschap gehad zonder complicaties. “Ik was niet misselijk, had geen kwaaltjes, alles ging voorspoedig”, zegt ze. En ook de bevalling verliep vlekkeloos. Gyandro werd razend-snel geboren. “Om zeven uur s’ avonds kwam ik in het ziekenhuis aan en binnen drieëntwintig minuten lag mij zoon al in mijn armen. Mijn eerste bevalling ging ook al zo snel. Bij Gerdiano deed ik er iets minder dan een uur over.”

Germaiel en Gyandro gingen dan ook niet naar de Olivijn vanwege een gecom-pliceerde bevalling, ze wilde haar kraam-hulp in de Olivijn omdat je dan extra kunt ontspannen als je het vergelijkt met thuis. Wanneer Gyandro s’ nachts bijvoorbeeld niet kon slapen en maar bleef huilen, werd hij even van de kamer afgenomen zodat zijn moeder in ieder geval van haar welver-diende nachtrust kon genieten. “En je hoeft natuurlijk steeds maar op een knopje te drukken en er komt al iemand aangesneld, thuis heb ik zo’n knopje helaas nog niet.”

De olivijnZaterdag 3 december opende de Olivijn haar deuren in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Een kraamcentrum zoals de Olivijn is uniek in Nederland: alle verzor-ging die vrouwen nodig hebben tijdens de bevalling en kraamperiode zijn nu onder een dak georganiseerd. De Olivijn omvat tien luxe suites waarbij een huislijke situ-atie is nagebootst.

Contact met ThebeHeb je vragen of wil je advies over de zorg- of dienstverlening van Thebe? De medewerkers helpen je graag verder: Bel 0900-8122 (€ 0,10 p/min, 24 uur per dag, zeven dagen per week).

De Thebe Baby van de maand januari krijgt de speciale kraammand cadeau!

De eerste baby die in de Olivijn van Thebe mocht logeren was Gyandro. Hij werd op 5 december 2011 geboren als tweede kind van Germaiel.

De Thebe Baby van de maand januari krijgt de speciale

Tekst: Charlotte BackxFotografie: Anne Noa Moolhuysen (Tommy Fotografie)

> ‘ Je hoeft maar op een knopje te drukken en er is hulp’

> DE T > 25

T66.indd 25 24-01-12 11:53

Page 26: De T 66 editie Februari 2012

Stadsdeel Oud Noord beslaat een groot gebied van Tilburg, met de buurtschappen Besterd, Gasthuisstraat, Goirke, Groeseind, Hasselt, Hoefstraat, Goirke Kanaal-dijk, Lovense Kanaaldijk, Koestraat en Loven. Vooral de buurten Goirke en Hasselt bevatten monumenten die verwijzen naar een lange geschiedenis. Hier staat het oudste gebouw van Tilburg, lag er een prachtig kasteel en vertoefde één van de meest bekende Tilburgers er graag. Tegenwoordig is er ook genoeg in Oud-Noord te beleven; dit alles in de gaten gehouden door een draaiend huis. Wat zouden toekomstige archeologen daar van denken?

> Oud-Noord special

Nostalgisch Oud-Noord

Het ‘Kasteel van Tilborgh’ begon waarschijnlijk als hoeve met een stenen kamer. Rond de vijftiende eeuw werd er aan de huidige Van Bylandtstraat in de Hasselt een echt kasteel gebouwd. Compleet met gracht, houten ophaalbrug, twee torentjes, koetshuis, vijver en een sterrenbos. Waar nu de Van Bylandtstraat ligt, was een statige oprijlaan, omringd door beuken. In 1736 werd de laan door-getrokken naar de Goirkestraat en kwam uit bij het Smidspad. Het kasteel was de woonplaats van de Heren van Tilburg en Goirle. In 1581 werd de burcht door Spaanse belegeraars verwoest, waarna het rond 1600 weer werd opgebouwd. In 1755 brak de nieuwe eigenaar het kasteel af om er een ‘eigentijds landhuis’ op te trekken, zijn stulpje wordt in 1859 definitief gesloopt. De familie Pessers bouwt er een wolfabriek, die tot ver in de twintigste eeuw blijft staan. Na de sloop van deze fabriek werden er opgravingen verricht. De funda-menten van het Kasteel van Tilburg worden met zand bedekt en de contouren zijn tot de dag van vandaag onderdeel van een parkje; het ‘kindereiland Stenen Kamerpark’ bij de Rentmeesterlaan.

Kasteel van Tilburg

Er in 1845 grafheuvels uit de Bronstijd (2000 – 800 v.C.) werden gevonden op Stokhasselt? De ‘Zevenheuvelenweg’ herinnert ons daar aan. De gevonden urnen zijn te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ook werden er overblijfselen van Romeinse nederzet-tingen gevonden op de Hasselt.

Wist je dat…

Sinds de opening in 1956, is Animo Dierenspeciaalzaak aan de Gasthuisring enorm gegroeid. Erik Tukker nam de zaak over van zijn ouders en bouwde de zaak flink uit. Inmiddels is Animo aangesloten bij Discus, een samenwerkingsverband van meer dan 160 Nederlandse dierenspeciaalzaken. In de grote showroom van twee verdiepingen vind je werkelijk alles voor je dier. Of je nu op zoek bent naar kattenbrokjes of luxe hondenriemen; Animo heeft het. Erik: “We hebben een breed aanbod van voeders, accessoires en benodigdheden voor hond, kat, knaagdier, vogel of vis.” Ook het personeel is een sterk punt in de dierenwinkel. “We geven altijd een persoonlijk en eerlijk advies voor uw huisdier.”

Diervriendelijk

Animo • Gasthuisring 36-38 • 013-542 49 21 • www.animodierenspeciaalzaak.nl

Tekst: Sanne Stenvert. Archiefbeeld: Regionaal Archief Tilburg.

26 < DE T <

T66.indd 26 24-01-12 11:53

Page 27: De T 66 editie Februari 2012

Nostalgisch Oud-Noord

Wist je dat…

Sinds de opening in 1956, is Animo Dierenspeciaalzaak aan de Gasthuisring enorm gegroeid. Erik Tukker nam de zaak over van zijn ouders en bouwde de zaak flink uit. Inmiddels is Animo aangesloten bij Discus, een samenwerkingsverband van meer dan 160 Nederlandse dierenspeciaalzaken. In de grote showroom van twee verdiepingen vind je werkelijk alles voor je dier. Of je nu op zoek bent naar kattenbrokjes of luxe hondenriemen; Animo heeft het. Erik: “We hebben een breed aanbod van voeders, accessoires en benodigdheden voor hond, kat, knaagdier, vogel of vis.” Ook het personeel is een sterk punt in de dierenwinkel. “We geven altijd een persoonlijk en eerlijk advies voor uw huisdier.”

Animo • Gasthuisring 36-38 • 013-542 49 21 • www.animodierenspeciaalzaak.nl

Tekst: Sanne Stenvert. Archiefbeeld: Regionaal Archief Tilburg.

> DE T > 27

In Oud-Noord vind je het gezelligste én het grootste Poolcentrum van Tilburg. Bij 4 Friends kan je terecht voor een potje poolen, snookeren, een carambooltafel of voor een borrel in de sfeervolle huiskamer. Ook zijn er vijf dart-banen, voor zowel recreanten als profs. Ben je competitief ingesteld? Poolcentrum 4 Friends organiseert verschillen-de 9-ball huistoernooien. Ook is 4 Friends in maart 2012 gastheer van het eerste Brabants Open Kampioenschap. Het Poolcentrum ligt op vijf minuten lopen van het centrum van Tilburg en biedt voldoende parkeergelegenheid voor de deur. Kom voetbal kijken of organiseer een gezellig avondje uit. En neem natuurlijk je vrienden mee!

Poolcentrum 4 Friends

De Hasseltse kapel is het enige Middel-eeuwse bouwwerk dat Tilburg bezit en daarmee het oudste gebouw van onze stad. Er is maar weinig bekend over haar oorsprong, maar de bronzen klok in het torentje bewijst dat de kapel al in 1536 bestond. Peerke Donders kwam er vaak bidden, tegenwoordig is er plaats voor culturele activiteiten, religieuze plech-tigheden en huwelijksvoltrekkingen.

De Tilburgse gemeente-raad besluit in 1897 een wei op de Veldhoven om te laten bouwen in een park, ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van kroonprinses Wil-helmina. De beroemde tuinarchitect Leonard Springer wordt aangenomen; hij legt wegen aan en laat acht wagonladingen koe- en paardenmest aanrukken. In 1890 wordt het Wilhelminapark feestelijk geopend. Tegenwoordig staan er in het park tweehonderd inheemse en uitheemse bomen en is het één van de oudste parken van Tilburg. Het park en de bebouwing er omheen is dan ook beschermd stadsgezicht.

Hasseltse kapel Wilhelminapark

Poolcentrum 4 FriendsKoestraat 144 • 013 544 22 81www.poolcentrum4friends.nl

T66.indd 27 24-01-12 11:54

Page 28: De T 66 editie Februari 2012

Een energiezuinig nieuw huis met eigen parkeerplaats en tuin, een park voor de deur én het centrum van Tilburg om de hoek. Dat is wonen in de wijk Groeseind. Sinds de zomer van 2010 wordt er gebouwd aan ruim zeshonderd nieuwe woningen in de wijk. Maar liefst negen architecten ontwierpen de nieuwe woningen. Juist die diversiteit geeft deze nieuwe wijk de uitstraling van een levendige en gevarieerde woonwijk; geen enkele straat ziet er straks het-zelfde uit. Bovendien kun je bij enkele woningen zelf de grootte en indeling bepalen. De eerste woningen zijn inmiddels opgeleverd. Rustig wonen met groen voor de deur en toch alle gemakken en voorzieningen van de stad vlakbij. In Groeseind ben je thuis in de stad.

> Oud-Noord special

Groeseind, thuis in de stad

28 < DE T <

Twee buurten in Groeseind krijgen een complete metamorfose; de Bisschoppen- en Pietersbuurt en Rosmolen. De vernieuwing is de grootste her-structurering in de Tilburgse geschiedenis. Ruim zeshonderd woningen worden gesloopt om plaats te maken voor bijna evenveel nieuwe koop- en huurwoningen. De woningen worden in verschil-lende fases gebouwd. In Groeseind zijn straks veel autovrije woonstraten, statige stadslanen en een groot park van bijna 10.000 vierkante meter; het St. Pieterspark. In 2014 is de vernieuwing klaar.

Bisschoppen- en PietersbuurtIn de Bisschoppen- en Pietersbuurt komen aan het toekomstige St. Pieterspark 471 appartementen en woningen tot maximaal vier bouwlagen hoog.

Het zijn grotendeels eengezinswoningen. Ook appartementen voor senioren en starters komen in deze buurt.

RosmolenIn Rosmolen komen geen appartementen, alleen maar eengezinswoningen aan rustige woonstraten met veel bomen. Het gaat om 166 woningen. Er zijn veel woningen met grote tuinen, een unieke kwaliteit voor deze buurt. Ook in deze wijk komt veel groen en ruimte voor spelen.

In het St. Pieterspark blijven mooie oude bomen staan. Daarnaast komen er veel nieuwe bomen.

Metamorfose

St. Pieterspark

T66.indd 28 24-01-12 11:54

Page 29: De T 66 editie Februari 2012

> DE T > 29

Aan de zuidkant van het park komen klinker-paden, omzoomd door goudenregen. De noordkant krijgt zandkleurige asfaltpaden met rododendrons. Natuurlijk komen er bankjes, verschillende speelplekken en een hondenuit-laatplek. Het middendeel van het park bestaat vooral uit grasvelden waar je ’s zomers kunt genieten van de zon.

Er zijn veel voorzieningen in de wijk. Zo staat er midden in Groeseind een basisschool, een kin-derdagverblijf en een peuterspeelzaal. Ook zijn er verschillende winkels en supermarkten. In de Goir-kestraat is het Audax Textielmuseum te vinden.

Voorzieningen

www.groeseind.nlMeer informatie over het wonen in deze rustige, groene om-geving vlakbij het centrum is te vinden op www.groeseind.nl. Hier staat informatie over de verkoop en verhuur van de wo-ningen, maar ook algemene informatie over de vernieuwing van Groeseind. Aan het St. Pieterspark staat bovendien een modelwoning die op afspraak te bezichtigen is.

T66.indd 29 24-01-12 11:54

Page 30: De T 66 editie Februari 2012

Al sinds jaar en dag is De Haas en De Jong Advo-caten en Mediators aan het Wilhelminapark een vertrouwd gezicht. Ooit begonnen als Advoca-tencollectief Wilhelminapark, is het kantoor sinds haar oprichting in 1976 uitgegroeid van een puur sociaal, tot een veel breder advocatenkantoor, waar vele rechtsterreinen worden behandeld.

> Oud-Noord special

Vertrouwd

30 < DE T <

In het prachtige, statige pand aan het Wilhelmi-napark zijn acht advocaten actief in het verlenen van rechtshulp aan particulieren, midden- en kleinbedrijf en maatschappelijke organisaties op het gebied van werk, inkomen, gezondheid, gezinsleven, maar ook verblijf, vrijheid, con-tractrecht, vreemdelingen en incasso’s. Mr. Max Kleijngeld is advocaat en houdt zich bij De Haas en De Jong vooral bezig met strafrecht. Hij vertelt: “We willen al onze clienten vanzelfsprekend zo goed mogelijk bedienen. Daarom hebben we, om de eerste drempel te slechten, elke week een open spreekuur. Dit is gratis en vooral bedoeld voor mensen die niet goed weten of ze de tocht naar de rechtbank wel moeten maken. Tijdens zo’n spreek-uur bekijken wij of men een zaak heeft.”

Het werken in de advocatuur is een mooi beroep, vindt Kleijngeld: “Het is een wereld die, mede door de regelgeving, constant in beweging is. Daarom is een advocaat bijvoorbeeld ook

verplicht om voortdurend scholing te volgen om bij te blijven.” Daarnaast vindt de advocaat dat hij mensen echt helpt. “Voor sommige mensen ben je als advocaat echt een persoon die een belang-rijke ommekeer in iemands leven kan maken. Ik hoop dat ik heb bijgedragen aan het levensgeluk van mensen.”

Wist je dat……het pand van De Haas en De Jong ooit een bierbrouwerij herbergde? Uit gegevens van 1928 blijkt dat Bierbrouwerij de Posthoorn N. V. aan het Wilhelminapark 122 was gevestigd; uit diezelfde gegevens blijkt ook dat op het-zelfde adres Bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’, waarvan J.A.P.J. v.d. Heuvel chef dépôt is, was gevestigd.

De Haas De Jong Advocaten en MediatorsWilhelminapark 122 • 013 – 536 20 88www.dehaas-dejong.nl

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Raldo Neven.

T66.indd 30 24-01-12 11:54

Page 31: De T 66 editie Februari 2012

Vertrouwd

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Raldo Neven.

T66.indd 31 24-01-12 11:54

Page 32: De T 66 editie Februari 2012

T66.indd 32 24-01-12 11:54