DE Studio voorjaarsbrochure 2015

100
DESTUDIO DESTUDIO Programma 2015

description

 

Transcript of DE Studio voorjaarsbrochure 2015

Page 1: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

DESTUDIO

DE

STUDIO

Programma 2015

Programm

a 2015

Page 2: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 3: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

DESTUDIOMaarschalk Gérardstraat 42000 Antwerpen03/260.96.10www.destudio.com

Page 4: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

2

2015

VO

OR

&N

AHet glazen dak ging eraan in de storm in juni. DE Studio ontving veel steunbetuigingen, waarvoor dank! Inmiddels gaat de metamorfose van DE Studio gewoon verder. We hebben onze zolder opgeruimd en nemen die volgend jaar in gebruik als culturele co-workspace. Onze huisbaas, Provincie Antwerpen, investeert de komende jaren nog drie miljoen euro in de verbouwingen. Hulde!

Page 5: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

3

Page 6: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

4

2015 GELD SEKS

RELIGIEDE Studio probeert verder te kijken dan de waan van de dag. De drie dingen die er echt toe doen in het leven komen aan bod. Nadenken over wat geld is en wat het met je doet en wat de betekenis is van schuld: als dat niet relevant is voor jonge mensen, dan weten we het ook niet meer. En hoe geraak je tegenwoordig aan een lief? Een moeilijke kwestie voor velen, die besproken wordt in een echte driedaagse. En wat is de plek van God of van de kunst of van zingeving in ons leven – DE Studio nodigt dichters en denkers uit om nieuwe rituelen te verzinnen en te filosoferen over de dingen des levens.En zo groeit DE Studio tot de plek die wij droomden. Studenten en kunstenaars, kinderen en jongeren, families en scholen, feestbeesten en toneelspelers, filmmakers en andere dromers lopen binnen en buiten, doen hun ding en delen de spirit van openheid en nieuwsgierigheid.WE ARE HAPPY – en we delen dat graag met jullie.

Marc Verstappen en de hele ploeg van Villanella. Naast de Vlaamse Gemeenschap investeert ook Stad Antwerpen in de werking van Villanella.

WE

LK

OM

Page 7: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© afreux 5

Page 8: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

6

2015

NIE

UW

NIEUWDE Studio is een organische plek. Er wordt het ganse jaar door gewerkt aan de programmatie. Hier een greep uit de nieuwigheden.

Geld - een reeks met Dette GlashouwerDe Nacht van de JournalistiekWeek van de Liefde / Leave Us At Dawn ‘Far l’Amore’Mechelseplein festivalHier waak ikMaarten Westra HoekzemaBert of RoyEphameronSoul Food met Mark Lefever en de Soul MessiahsWinterslagHet zesde metaalIan SiegalWanderlustOorstofRecord Store Day

Abonneer je op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en je bent meteen op de hoogte van nieuwe concerten en evenementen. Bovendien maak je zo kans op vrijkaarten of uitnodigingen voor open repetities.

Page 9: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

7

DIT WAS 2014

350 REPETITIEDAGEN,

240 VOORSTELLINGEN,

34 PRODUCTIES,

10 PREMIÈRES,

19 CONCERTEN,

7 FEESTEN,

6 LEAVE US AT DAWN,

3 STUDENTENPROJECTEN,

2 CLUSTERS,

1 START DIE BENDE,

1 DAK ERAF,

5 LEZINGEN,

8 FESTIVALS,

4 SUNDAY SERVICE,

2 KERST IN DE STUDIO,

1 CULTUURMARKT,

WIJ WAREN MET 15 VILLANEZEN & 49 VRIJWILLIGERS,

JULLIE WAREN ALWEER MET MEER DAN 40 000,

2014 x DANKJEWEL

Page 10: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 11: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 12: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

10

TH

EA

TE

R

4Hoog

MENSKESAbsurd verlangen naar de ander

Een oude man in een zetel.Zijn vrouw is weg. “Ik moet het stof nog afdoen. Met de planten gaan wandelen. De hond nog water geven.Mijn neus nog snuiten.”

En hij wil zo graag een eitje. Maar hij kan niet koken.

Menskes is een tragikomische voorstelling over liefde, verlangen, gemis en alleen zijn. Op een speelse

manier worden groot en klein meegesleurd in dit ontroerend verhaal. Jan Sobrie en Tom Dupont zijn vaste waarden in het jeugdtheater. Samen met Tom de Bleye maakten ze voor het eerst een kleutervoorstelling. En wat voor één!

‘Met zijn expressieve lijf en snoet bespeelt de Bleye de melancholie van Chaplin en Tati... Menskes is ontwapenend toegenegen toneel.’ (Wouter Hillaert, De Standaard)

ZA 17 JAN 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 45’5+

JANU

ARI 2

015 © Ellen Goegebuer

© Ellen Goegebuer

Page 13: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

11

FE

ES

TJA

NUAR

I 201

5HUSH HUSHHet best bewaarde geheim van België. Lange rijen voor de deur. Vrouwen op hoge hakken, mannen met baarden. Iedereen welkom. Bump & grind op de dansvloer. Het geilste uit de 70s, 80s en 90s, maar ook uit de toekomst. Hush Hush is je feestje, nu meer dan ooit. Vergeet NYE, hier is Hush Hush.Dj’s Hush Hefner & friends at your service.

ZA 17 JAN 23uKASSA: € 10

© Ellen Goegebuer

© Ellen Goegebuer

Page 14: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

JANU

ARI 2

015

12

TH

EA

TE

R

Hanneke Paauwe & Villanella

VERBODEN TOEGANGIndringende voorstelling over verlangens, pijnen en herinneringen

Stel: er bestaat een depot waar je elke jongere die je minder graag ziet, mag droppen.Per ongeluk beland jij daar ook.Twee jongedames houden de deur van een sprookje voor je open. In een surreële schaduwwereld passeren ouders, opvoeders, psychiaters en jongeren de revue. Met verve gebracht door Anna Vercammen en Laura de Vries. Kleurrijke littekens, ondergrondse humor en horror verzekerd.Bestaan er probleemkinderen zonder probleemouders? Moet onze maatschappij op doktersbezoek? Ontkom jij nog aan een diagnose?

‘Paauwe krabt met haar pen en regievingers het laagje vernis van onze ziel en woelt in onze pijnen, verlangens, zorgen en herinneringen. Ze woelt grondig maar ze doet het steeds voorzichtig en met respect. Zodat het woelen veeleer zalft en troost dan piekt en kwetst.’ (Els Van Steenberghe, Knack)

DO 22 JAN 20uVR 23 JAN 20uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 65’14+

TH

EA

TE

R

Page 15: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

13

ZO

ND

AG

SD

IEN

ST

JANU

ARI 2

015SUNDAY SERVICE

Tinneke Beeckman: Het goede leven volgens Spinoza

Villanella deelt graag: liefde, schoonheid, wetenschap. De Sunday Service is onze zondagsdienst aan de gemeenschap. Geïnspireerd door de School of Life en de Sunday Assembly in Engeland, willen we elke laatste zondag van de maand DE Studio openstellen voor een moment van bezinning.Meer info over Sunday Service vind je achteraan op pagina 86.

ZO 25 JAN 10u30TICKETS: € 8 inclusief lichte lunch8-12j + volwassenen

© Sara Van Dyck

Page 16: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

TH

EA

TE

RJA

NUAR

I 201

5

14

Page 17: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Kathleen Michiels

Laika

ARO-MAGICSmaakspektakel voor de hele familie

Een nieuw televisieprogramma over het wezen van de smaak wordt in pilootversie getoetst aan een testpubliek. Het decor is alvast indrukwekkend, de gastvrouw charmant, de gasten — een kok en een smaakspecialist — enthousiast. Wat begint als een keurig onderonsje over zout, zoet, zuur en bitter mondt uit in een duizelingwekkend parcours doorheen een complexe wereld waarin de grenzen tussen proeven, ruiken, zien, horen en aanraken vervagen.

Aromagic draait helemaal rond het gegeven smaak. Wat gebeurt er in je mond als je proeft? En in hoeverre spelen je ogen, je neus, je oren en je hersenen een rol tijdens het proeven? In Aromagic kom je het allemaal te weten. En als proef op de som krijgt het publiek allerlei degustaties voorgeschoteld, waarvan het aroma magic is.

ZO 25 JAN 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 75’ 8+

Page 18: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

JANU

ARI 2

015

16

FE

ST

IVA

L

Villanella

GELDIedereen praat er over. Veel mensen zijn er bang van. 1% van de bevolking heeft er veel van. Jong en oud dromen er van. Het beheerst emoties en huishoudens. Het is de olie van de samenleving, volgens velen. Maar het zijn ook gewoon wat getallen op een scherm die zomaar kunnen verdwijnen.Geld maakt gelukkig. Geld ontregelt. Geld verleidt. Geld is schuld.Villanella gaat op reis in de wereld van het geld en nodigt hiervoor een fascinerende gids uit: Dette Glashouwer. Deze Nederlandse theatermaakster viel een paar jaar geleden zonder subsidies, zonder baan, zonder geld. Ze ging op onderzoek in de wereld van het geld. Een reeks actuele en verontrustende voorstellingen is het resultaat. STAND-UP ECONOMY - zo noemt ze het zelf.Elke voorstelling wordt gevolgd door een gesprek met kenners.

Page 19: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

17

JANU

ARI 2

015

FE

ST

IVA

L

Dette Glashouwer

MONEY MONEY MONEYDette reisde af naar het eens zo rijke Amerika, onderzocht haar relatie tot geld en bestudeerde de geschiedenis van het geldsysteem.Ze sprak geleerden, bankmanagers en vrijbuiters op zoek naar een antwoord op de vraag: wat is geld en kan het ook anders?

Nagesprek met Pascal Paepen, onze man van de radio die jarenlang in de Londense City heeft gewerkt.Hij beantwoordt al je vragen over zakgeld en sparen, over banken en schulden.Met als uitsmijter de ultieme wijsheid: hoeveel moet je eigenlijk verdienen om gelukkig te zijn?

DO 29 JAN 20uTICKETS: € 12 / € 5 (-26)

© Laura Newman

Page 20: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

18

JANU

ARI 2

015

FE

ST

IVA

L

Villanella

DE NACHT VAN DE JOURNALISTIEKJe bent jong en je wilt wat in de media

De berichten zijn somber. De vergoedingen van freelance medewerkers zijn in vrije val. Voor foto ‘s wordt nauwelijks nog betaald. De verdienmodellen zijn in verandering.Wat zijn de perspectieven voor jong talent dat in de journalistiek, c.q. de media wil gaan werken?Waar kun je je verhaal nog kwijt? Welke verhalen werken? Waar moet je beginnen?In De Nacht van de Journalistiek focussen we op oplossingen en nieuwe ontwikkelingen.We nodigen decision-makers uit, maar ook jonge mensen die hun dingen vanuit een DIY-mentaliteit aanpakken.

Op het programma onder meer:Mark Coenen (ex-baas van Canvas) brengt een keynote over de toekomst van de journalistiek.De lancering van het nieuw kunsttijdschrift Oogst.Emma Lesuis vertelt het verhaal van haar reportage voor Vranckx.Herman Selleslags brengt “wat” archiefdozen mee en jij mag bij hem op bezoek.

ZA 31 JAN 20uTICKETS: € 10 / € 5 (-26)

© Ephameron

Page 21: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Ward Zwart voor Oogst Magazine vol. 1

JANU

ARI 2

015

PR

ES

EN

TA

TIE

19

De Nacht van de Journalistiek: Oogst

De feestelijke inhuldiging van Oogst : een nieuw onafhankelijk magazine over beeldende kunst, literatuur en film, dat in tijden van clicks en snelheid bewust kiest voor papier en traagheid. Oogst negeert opzettelijk de actualiteit waardoor de diepgravende interviews, de essays die een persoonlijke invalshoek bieden op kunst en de literaire verhalen van gevestigde waarden en opkomend talent tijdloos worden. Oogst verzamelt niet alleen unieke content, maar daagt kunstenaars en auteurs ook uit om zich buiten hun comfortzone te wagen. Daarnaast gidst Oogst je doorheen de gigantische hoeveelheid die de kunst-, literatuur- en filmgeschiedenis heeft voortgebracht door ondergesneeuwde parels en gloednieuw werk op te graven. Auteurs maken een hoogstpersoonlijke keuze en laten je in hun stukken het plezier, de schoonheid of de ontroering voelen de ze zelf ervaren bij een werk, oeuvre of kunstenaar.Vier keer per jaar publiceert Oogst het resultaat van deze zoektocht in de hoop onder woorden te brengen waarom kunst, literatuur en film je zo kunnen raken.Oogst. Een tentoonstelling op papier.Met in de eerste jaargang Wim Helsen, Rinus Van De Velde, Nicolas Provost, Herman Selleslags, Jan de Cock, Jan Postma, Brecht Vandenbroucke, Maartje Wortel en nog ongelooflijk veel meer.

Page 22: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 23: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 24: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

22

LE

ZIN

GFE

BRUA

RI 2

015

Jonathan Holslag

RED DE INDUSTRIE!De industrie trekt weg uit België. De laatste tien jaar verloor ons land meer dan 80.000 banen in de maak industrie en die trend blijft zich doorzetten. Buitenlandse investeringen in de industrie nemen ook al een tijdje af. Als de maakindustrie helemaal uit ons land verdwijnt, staat onze welvaart en sociale stabiliteit op de helling. Hoe kunnen we onze economie versterken in de Aziatische eeuw? Die vraag behandelt Jonathan Holslag in zijn lezing. Holslag is pleitbezorger van een strategisch en duurzaam industrie beleid. De professor Internationale Politiek (VUB) licht voor Brood en Rozen toe hoe zo’n beleid er concreet kan uitzien.Jonathan Holslag is een veelgevraagd expert, beleidsadviseur en opiniemaker in binnen- en buitenland. In zijn laatste boek beschreef hij de mogelijkheid van een nieuwe renaissance van ons continent. Want diep in Europa zit nog steeds de kracht van het paradijs.

WO 4 FEB 20uTICKETS: € 6

Page 25: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Alexander Meeus 23

CO

NC

ER

TFE

BRUA

RI 2

015

WINTERSLAGFrisse Indiepop

Verwacht geen Limburgs hiphopcollectief. Denk eerder licht elektronische nummers waarbij zachte melodieën en avontuurlijke klanken samenkomen.Winterslag is de band rond songwriter Rolf Verresen (ex-Yuko). Met in de rangen meesterlijke muzikanten als Brecht Plasschaert (Marble Sounds) en zangeres Renée Sys (Renée). In het voorjaar van 2015 brengt Winterslag een eerste full album uit. Pik de primeur mee tijdens hun concert in DE Studio.

DO 5 FEB 20u30VVK: € 6 – KASSA: € 8

Page 26: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

24

fABULEUS & Karolien Verlinden/Tuning People

DUBVan lichtvoetige bewegingsvoorstelling naar ware uitputtingsslag

Choreografe Karolien Verlinden en geluidskunstenaar Wannes Deneer lieten zich voor dUb inspireren door de techniek van het dubben. Hoe kan je met geluiden de verbeelding prikkelen en verwachtingen scheppen? Ziet een beweging er sneller uit als je tegelijk een zjoeffff hoort?Samen met een cast van veertien jonge spelers roepen ze een bevreemdende wereld op, waarin beeld en geluid het publiek voortdurend op het verkeerde been zetten.Een voorstelling die je anders naar de wereld doet kijken en luisteren.

‘Als de lichten zijn gedoofd blijf je overdonderd aan je stoel genageld zitten. (…) Wat een genot is deze perfect gedubde uitputtende krachttoer geworden. (***** Tuur Devens, Theaterkrant.nl)

DO 5 FEB 20uVR 6 FEB 20uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 60’12+

© Clara HermansD

AN

SFE

BRUA

RI 2

015

Page 27: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

25

© Clara Hermans

CO

NC

ER

TFE

BRUA

RI 2

015SOUL FOOD

DE Studio loves soul music

The Soul Messiahs live da’s opwindende en hartverscheurende soul in de traditie van de revues van eind jaren 60, met knipogen naar de muzikale erfenis van illustere voorvaders als Ike & Tina Turner, Otis Redding, Al Green, Shuggie Otis, The Young Rascals, Bobby Womack & Curtis Mayfield, en zoals die vandaag wordt beleden door labels als Daptone Records en artiesten als Lee Fields, Raphael Saadiq, Charles Bradley en Kings Go Forth.

Soul food is een trip door 70 jaar soul music.De reis is zwoel, de gids ervaren: dj Mark Lefever was het boegbeeld van Soulfood op Radio 2 .Dj Yurek Onzia is de bezieler van The Soul Messiahs.

Put on your dancing shoes and prepare for the groove.

ZA 7 FEB 22uVVK: € 10 – KASSA: € 12 - PARTY 23u: € 8

Page 28: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

TH

EA

TE

R

26

FEBR

UARI

201

5

fABULEUS

SNIPPERDAGENVadertje en moedertje voor gevorderden

Drie blonde personages leven naast elkaar in een troosteloos appartementje. Ze doen het huishouden. Ze bezoeken elkaar. Ze zorgen voor een kind. Kortom, ze spelen een soort Playmobil- of Fisher Price-versie van het volwassen leven met zijn rituelen en verplichtingen; met zijn stille afspraken en onuitgesproken gevoelens. En dat op de tonen van de Zevende van Beethoven.De wereld van Snipperdagen is herkenbaar en bizar. De personages spreken een vreemde taal, dagelijkse taferelen ontsporen tot surrealistische dansen, huilbuien tot driestemmige liederen en tenslotte raakt zelfs dezwaartekracht het spoor bijster.Deze aanstekelijke en ingenieuze voorstelling werd geselecteerd door de kinderjury van Het Theaterfestival.

‘Een klein, fris bommetje in het Vlaamse jeugdtheater.’ (De Standaard)

ZO 8 FEB 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 60’6+

© Clara Hermans

Page 29: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Ephameron

27

FEBR

UARI

201

5P

RE

SE

NT

AT

IE

Ephameron

WIJ TWEE SAMENBoekpresentatie Ephameron

Ephameron (Eva Cardon) gebruikt een eigen atelier in DE Studio als uitvalsbasis voor haar grafisch werk. Zij cureert ook met verve ons Grafixx festival. Met haar fijnzinnige illustraties probeert ze momenten, gevoelens en gedachten vast te leggen.In Wij twee samen tekent en schrijft ze een autobiografisch verslag van de ziekte van haar vader. De voorbije 10 jaar heeft primair progressieve afasie ook op zijn omgeving een grote impact gehad.In haar typerende collagestijl vertelt Ephameron een suggestief verhaal waarin woord en beeld

elkaar opvolgen tot een prachtig caleidoscopisch geheel. Een gelaagd beeldverhaal om te lezen, herlezen en herherlezen.

mijn vader is speciaalhij heeft de taal verlorenmisschien is hij gewoon verdwaald in zijn eigen hoofdde weg kwijten komt hij op een dag weer terug

Wij twee samen is een coproductie met Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Uitgeverij Oogachtend. De vernissage wordt opgeluisterd door muzikant Peter Spaepen. Stripauteur Serge Baeken leidt de boekpresentatie in en Gert Meesters, stripcriticus van Knack Focus, zal Ephameron interviewen. Tot slot wordt Between The Lines vertoond, een docu van Jan Doggen over Ephameron.

DO 12 FEB 18ugratis

Page 30: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

28

FE

ST

IVA

LFE

BRUA

RI 2

015 DE WEEK VAN DE

LIEFDEMaarten Westra Hoekzema

DE VERLEIDINGWat is de sleutel tot een succesvol leven met veel vrienden, nog meer geld en een beeldschone partner aan je zijde?

Het antwoord is: verleiding. Maarten Westra Hoekzema weet er alles over en doet maar wat graag zijn verleidingstips uit de doeken! Hij ontpopt zich in deze voorstelling tot een alwetende goeroe die je exact vertelt hoe je moet verleiden, zodat je krijgt wat je wil hebben. Hoe je het best reclame maakt. Hoe je een gammele auto voor een veel te hoge prijs kunt verkopen. En vooral hoe je met overweldigend succes een vrouw of een man moet versieren. Want: hoe beter je kunt verleiden, hoe beter je je staande kunt houden in de huidige samenleving.Laat je inpakken door Maarten Westra Hoekzema, een geboren entertainer die theater maakt met de nodige zelfspot.

De Verleiding werd geselecteerd voor het Theaterfestival, Circuit X in 2012:“Met de overtuigingskracht van een goeroe in pak doet Maarten je splijtende tips aan de hand: hoe bereik je het ultieme succes, hoe verleid je de vrouw van je dromen? Even grappig als clever speelt De Verleiding met het format van de vlotte presentatie, om je uiteindelijk toch met de nodige vragen achter te laten. Onderhoudend als comedy, en toch.”

DI 10 FEB 20uWO 11 FEB 20uVR 13 FEB 20uvoorstelling gevolgd door gesprekVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9

Koppels maken zich in deze week op voor Valentijn, dat commerciële lelijke liefdesproject. Iedereen wil een lief, maar velen vinden het maar moeilijk om de sprong te maken van “like” naar de echte wereld van lichamen en gevoelens. DE Studio helpt de dolende zielen: na elke voorstelling van Maarten Westra Hoekzema volgt een gesprek met kenners, denkers en zoekers.

Page 31: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© AfreuxDI 10 FEBRUARIOver het krijgen van een lief en alle romantische misverstanden.Een gesprek tussen Stefaan Van Brabandt, de twijfelende filosoof van Canvas, en Jan Drost, schrijver van Het romantisch misverstand. WO 11 FEBRUARIOver het houden van een lief en de betekenis van gevoelens.Een gesprek tussen Wim Helsen en Jan Geurtz, schrijver van Verslaafd aan liefde.

VR 13 FEBRUARIOver professionele hulp bij het verleiden.Een gesprek van Julie Cafmeyer met datingscoach Konstantin Vodenitcharov.

ZA 14 februariLEAVE US AT DAWNFar l’AmoreVind een lief

Page 32: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

30

Villanella & Stalker

LEAVE US AT DAWNFar l’Amore

In samenwerking met Klara presenteert Leave Us At Dawn Far l’Amore. Een zwoele nacht in het teken van liefde, lust en seks waar bont uitgedoste nachtraven en -nimfen elkaar vinden tot het ochtendblauw. Meer info over Leave Us At Dawn op pagina 84.

Met o.a. live:Illuminine TitleJens Maurits Orchestra

ZA 14 FEB 20u30VVK: € 12 / € 8 (-26) – KASSA: € 14 / € 10 (-26)

FEBR

UARI

201

5F

ES

TIV

AL

Page 33: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

DE KOLONIEMT

HERTEHARTEen zwierige mini-operette vol kitsch en romantiek

Kapitein Hert woont op het prachtige kasteel ‘t Hert in Hertefretten, zijn bosrijk privéparadijs aan de rand van een meer. Ook de werkloze gouvernante Hart zit daar stilletjes te smachten, want de Kapitein is voorlopig kinderloos. Ze zou zo gaarne met hem kleine, koddige hertehartjes maken... Of dat lukt?In Hertehart krijgt het genre van de operette een verfrissende bolwassing. Zwaar aangezette emoties, groteske gestes, protserige kostuums: we kiezen voor de ongeremde potsierlijkheid, maar steeds met stijl. Bo Spaenc en Benjamin Van Tourhout slaan na het succes van ScattiWhatti en Umm opnieuw de handen in elkaar. Ze zetten het genre naar hun hand zonder er een parodie van te maken. Met veel liefde én een knipoog maken ze er samen iets ongehoord en ongezien van. Dimitri Duquennoy en Leen De Veirman acteren en Roel Van Camp speelt live accordeon in deze onweerstaanbare operette.

ZO 15 FEB 15uMA 16 FEB 15uDI 17 FEB 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 40’4+

MU

ZIE

KT

HE

AT

ER

FEBR

UARI

201

5

31

Page 34: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

32

© Rudy LamborayT

HE

AT

ER

FEBR

UARI

201

5

BERT of ROY

IETS NIETEen humoristisch duel

Iets Niet gaat over iets. Maar dan niet. Zoiets.Twee mannen besluiten het conflict waarin ze verzeild geraakten te laten voor wat het is en hun gesprek definitief over een andere boeg te gooien. De vraag is over welke boeg. En in welk gesprek ze belanden.Bert Haelvoet en Roy Aernouts studeerden samen af aan de Studio Herman Teirlinck met hun voorstelling Het Appartement. Gekenmerkt door hun spelplezier en absurdisme deden ze in 2004 voor de grap mee aan het Leids Cabaret Festival waar ze prompt de finale haalden. Daarna scheidden hun wegen. Na allerlei omzwervingen op filmsets, muziek- en theaterpodia pikten Bert en Roy de draad weer op. Met Herwig Ilegems als coach brengt het theaterduo BERT of ROY een verbaal steekspel dat doet denken aan zowel Beckett, als Gaston en Leo.

DO 19 FEB 20uVR 20 FEB 20uZA 21 FEB 20uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9

Page 35: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

33

© Rudy Voets

TH

EA

TE

R

Hanneke Paauwe & Villanella

SNEEUWWITJE EN DE 77 VER-GIFTENSprankelende voorstelling over (stief)ouders en (stief)kinderen die elkaars bloed wel kunnen drinken

Je vader krijgt een nieuw lief. Zijn geliefde wordt jouw vijand.En niemand leefde er nog lang en gelukkig!Vergeet de gebroeders Grimm, wis Walt, delete Disney.Sneeuwwitje en haar stiefmoeder nemen zelf het woord. En hoe!De twee schoonheden dagen elkaar uit, kruipen onder elkaars huid, snoeren de ander de mond en spelen wedstrijdjes in wreedheden.Hard tegen hard. Mooi en meedogenloos. Gif en tegengif?Sneeuwwitje en de 77 vergiften is

een sprankelende voorstelling vol humor en ontroering. Sarah Bourgeois en Janne Desmet spelen.Over het uitschakelen van indringers aan de keukentafel.Over (stief)ouders en (stief)kinderen die elkaars bloed wel kunnen drinken.Zal er ooit er een moment komen waarop de twee vijanden samen voor de spiegel staan?

“Eindelijk gebeurt er nog eens wat in het jeugdtheater… De wereld is geen sprookje, waarom dan harmonie verkondigen?… Horror, playback, fantasy, mime, hardcore, stand-up: geen genre zo gek of het duikt wel ergens op, telkens als een nieuw verkleedpartijtje.” (Wouter Hillaert – De Standaard)

ZA 21 FEB 15uZO 22 FEB 15uVVK: € 12 / € 7 - KASSA: € 14 /€ 9DUUR 70’7+

FEBR

UARI

201

5

Page 36: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

34

FEBR

UARI

201

5Z

ON

DA

GS

DIE

NS

T

SUNDAY SERVICEDette Glashouwer preekt over geld.

De Nederlandse theatermaakster Dette Glashouwer ging op onderzoek in de wereld van het geld. Het resultaat is een reeks voorstellingen die ze zelf omschrijft als ‘stand-up economy’, meer daarover vind je op pagina 16.Deze zondag is zij onze gastspreker en het thema van haar preek ligt voor de hand: geld! Bestaat er zoiets als ‘genoeg’ en hoe voelt dat dan? Wat is rijkdom nu eigenlijk? ‘Niet genoeg hebben’ is niet per se iets van arme sloebers. Dette gaat het hebben over ‘het gelukkigste inkomen’ en over waar ‘rijk zijn’ begint.Meer info over Sunday Service vind je achteraan op pagina 86.

ZO 22 FEB 10u30TICKETS: € 8 inclusief lichte lunch8-12j + volwassenen

© Maarten van der Cammen

Page 37: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

35

FEBR

UARI

201

5L

EZ

ING

DETTE GOES TO AFRICADette Goes to Africa voerde haar naar Kenia. ‘Geld is schuld’ staat er op het Amerikaanse dollarbiljet, maar wát is schuld eigenlijk? In Afrika stonden ze altijd een beetje bij elkaar in de schuld. Had je geen schuld, dan had je geen relatie… Zij maakte kennis met de succesvolle handel in belminuten, die als alternatief voor geld dienen. Een verslag van een spannende ontdekkingsreis met Glashouwer als de Livingstone van de nieuwe economie.

‘Met haar charmante, sexy en soms wat (vals) naïeve vertelstijl wint Glashouwer alle sympathie.’ (NRC)

MA 23 FEB 20uTICKETS: € 12 / € 5 (-26)

TO SARDINIA WITH LOVE“Ik wil laten zien dat geld geen natuurverschijnsel is. Dat dit geldsysteem bedacht is en we het ook anders kunnen bedenken. En dat dit systeem consequenties heeft; omdat het gebaseerd is op schuld en rente, moet er groei zijn met als gevolg dat onze afvalberg groeit. Ik probeer oplossingen te verzamelen waarbij we met elkaar kunnen handelen, zonder al dat afval.”

In een futuristisch kostuum waarmee ze zelf haar energie opwekt en haar zweet probeert te recyclen, gaat Dette Glashouwer de gaten in ons geldsysteem te lijf. Ze onderzoekt uit elkaar gespatte zeepbellen, waardevaste pensioenen, het opwekken van duurzame begeerte en andere zaken die goed voor ons zijn. Voor deze nieuwe aflevering van haar geldontdekkingstocht reist ze naar onze Europese achtertuin: Sardinië. Het lijkt er op dat de oplossing van onze geldproblemen hier te vinden is…

DI 24 FEB 20uTICKETS: € 12 / € 5 (-26)

Page 38: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

36

Page 39: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

37

FEBR

UARI

201

5C

ON

CE

RT

Chantal Acda

ALL STAR BIG BANDChantal Acda presenteert haar plaat Let your hands be my guide en laat zich voor de gelegenheid warm omringen door muzikale zielsverwanten. Haar vaste groep wordt uitgebreid tot een All Star Big Band met klinkende namen als Eric Thielemans, Gaëtan en Christophe Vandewoude (Isbells), Alan Gevaert (dEUS, Trixie Whitley), Gregory Frateur (Dez Mona), Simon Lenski (DAAU), Gerd Van Mulders, Niels Van Heertum en Pieter Van

Dessel (Marble Sounds). Samen met de stem van Acda brengen ze uitgepuurde broze schoonheid, een streling voor het oor die moeiteloos doorsijpelt naar je ziel.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Deadman Orchestra. Youri van Uffelen (tRAM, el-torturado, Braakland/Zhebilding, de Roovers) bekijkt met dit project fragiliteit als een olympische sport. Hij doet aan muzikaal bungeejumpen met zijn onbewuste gitaartokkels. Van vluchtig en intiem naar een plotse melodie of een korte eruptie van lawaai.

ZA 28 FEB 20u30VVK: € 12 - KASSA: € 14

Page 40: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 41: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 42: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

40

CO

NC

ER

TM

AART

201

5

HET ZESDE METAALNie voe kinders

Met een dijk van een debuutalbum, Akattemets kan de West-Vlaamse band rond Wannes Cappelle in 2008 op bijval rekenen van muzikaal Vlaanderen. Toch blijft Het Zesde Metaal nog even een goed bewaard geheim. Opvolger Ploegsteert oogst met zijn unieke stijl opnieuw heel wat lovende kritiek. Dat vraagt om een vervolg. Op Nie voe kinders, de nieuwste boreling van Wannes Cappelle en de zijnen, maken de autobiografisch getinte verhalen plaats voor meer intuïtie en zelfrelativering. Het Zesde Metaal levert alt-country van eigen bodem.

“Het Zesde Metaal is misschien wel de meest onderschatte Vlaamse band op dit moment. “ (**** demening.nl)“Het Zesde Metaal levert een plaat met een mooie balans tussen rust, melancholie en agressie. Met dit mooie en verhalende groeiplaatje verdienen Cappelle en de zijnen een plek op alle high rotation playlists van alle radiostations tot in de kleinste hoek van de Vloanders. “ (damusic.be)

WO 4 MRT 20u30VVK: € 12 - KASSA: € 14

Page 43: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Tom Verbruggen 41

Page 44: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

42

Theater FroeFroe & 4Mains Théâtre

POUPETTE (DEESJE)Spitant poppentheater vol humor en veeltalige joie de vivre

Als Deesje naar haar halftante moet, gebeurt er iets vreselijks waardoor de trein stopt en iedereen moet uitstappen. Deesje stapt uit en gaat op zoek naar haar halftante. Er is één probleem: iedereen praat hier anders. Zij begrijpen Deesje niet en zij begrijpt hen niet. Deesje heeft de hele middag gewacht maar halftante was nergens te bespeuren. De thee werd bitter en de koek werd zacht. Ze vonden haar pas toen het donker was en ze namen haar stilletjes mee.Dit verhaal gaat over Deesje, maar had evengoed over iemand anders kunnen gaan. Een verhaal over ‘mekaar verstaan’ dat eindigt op televisie. Op televisie wil iedereen zijn, ook Deesje en gelukkig maar, want een beeld begrijpt iedereen…Met (poppen)spel en live video van Jerôme Poncin, Gert Dupont, Marianne Loots en very streetwise muziek van Gloria Boateng (finale Rock Rally 2013).

ZA 7 MRT 15u EN 20u PREMIÈRE ZO 8 MRT 15UVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 60’6+

MAA

RT 2

015

TH

EA

TE

R

Page 45: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

43

MAA

RT 2

015

CO

NC

ER

T

IAN SIEGAL Britse king of the blues

Ian Siegal? Nog nooit van gehoord? Dan wordt het hoog tijd om deze fantastische muzikant te ontdekken!Siegal rijgt de blues awards aan elkaar: British Hall of Fame, zeven keer British Blues Awards winnaar, twee keer Europees Blues Awards winnaar, USA Blues Music Awards genomineerde en de hemel ingeprezen door muziekbladen als Mojo en Classic Rock.In 2014 tourt hij met een nieuwe groep jonge muzikanten – de beste ooit, zegt hij – om het recent opgenomen live-album te promoten. Blues, maar ook pure rock-‘n-roll à la Little Richard en Elvis. Live is Siegal op zijn best: een dijk van een stem, een ongebreidelde experimenteerdrift en een echt podiumbeest. Een absolute must-see! ‘Awash with wit, lust and distraction…..the cleverest writer and most magnetic performer of Blues in the UK.’ (MOJO) MA 9 MRT 20u30VVK: € 12 – KASSA: € 14

Page 46: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

44

MAA

RT 2

015

INK

TA

AP

Villanella, Passionate Bulkboek en De Nederlandse Taalunie

SLOTDAG DE INKTAAP14de uitreiking van de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied

Jaarlijks nemen 150 scholen uit 4 landen deel aan dit leesbevorderingsproject. Leerlingen van 16 tot 18 jaar uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao lezen de boeken die uitverkoren werden door de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit de Cariben.Onder begeleiding van een leerkracht lezen de juryleden de boeken, ze gaan met elkaar in debat en beargumenteren in een juryrapport wie volgens hen De Inktaap verdient. Op www.inktaap.be kan je hun leeservaringen volgen aan de hand van juryblogs. Tijdens de feestelijke slotdag op 10 maart 2015 komen alle juryleden samen in deSingel om hun keuze te verdedigen. Er zijn tal van debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de felbegeerde Inktaap trofee. De genomineerden zijn:

Porto Marie van Els Langenfeld – In de Knipscheer (Caribischenominatie)Feest van het begin van Joke van Leeuwen - Querido (AKO Literatuurprijs 2013)La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers (Libris Literatuur Prijs 2014)De republiek van Joost de Vries - Prometheus (winnaar Gouden Boekenuil 2014)

“Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.” (Tommy Wieringa, winnaar De Inktaap 2014 met zijn boek Dit zijn de namen)

DI 10 MRT 11u in deSingel

Wil je deze dag graag meemaken? Mail naar [email protected] en maak kans op een gratis toegangsticket!

Page 47: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

45

© Willem Popelier

Page 48: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

TH

EA

TE

R

46

MAA

RT 2

015

fABULEUS

DE METSIERSCarl Von Winckelmann bewerkt Hugo Claus

Hugo Claus schreef zijn debuut De Metsiers toen hij 19 jaar was en vestigde daarmee zijn reputatie van literair wonderkind. fABULEUS maakt een theaterbewerking van deze indringende roman vol filmische scènes, maar nu voor zes actrices die allemaal ongeveer even oud zijn als Claus bij zijn debuut. De Metsiers is de derde jongerenproductie van Carl von Winckelmann bij fABULEUS, na zijn debuut Kasimir en Karoline en het ijzersterke Othello, vorig jaar goed voor 4 uitverkochte voorstellingen in DE Studio.Ontmoet de clan Metsiers, een familie die tot aan haar knieën in de Vlaamse klei staat. Ze hebben niemand anders buiten elkaar en zijn daar trots op: wij tegen de wereld en de wereld tegen ons. Dikke muren houden de vreemde buiten en de geheimen binnen. Gedachten worden ingeslikt nog voor ze worden uitgesproken. In dit beklemmende nest gaat elk van de gezinsleden op zoek naar liefde.

DO 12 MRT 20UVR 13 MRT 20UVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 914+

© Prinsesdepromenades

Page 49: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

47

FE

ST

IVA

LM

AART

201

5WANDERLUSTDE Studio lanceert een nieuw muziekfestival

Wanderlust (Dui., Eng.): de lust om de wereld te ontdekken, engagement with different cultural experiences. In adolescence, dissatisfaction with the restrictions of home and locality may also fuel the desire to travel. (Wikipedia)DE Studio creëert een nieuw festival, WANDERLUST, waar muzikale parels centraal staan met nieuwe bands, verborgen schatten, gevestigde waarden, nieuwe experimenten en nieuwe releases.

1ste EDITIEZA 14 MRT 20Umet o.a.

IFA Y XANGOKNALPOT...VVK: € 12 - KASSA: € 14

© Vincent Delbrouck, from the series Some Windy Trees (Himalayas, 2010)

Page 50: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

48

Tuning People

DADAKAKAOp hol geslagen cabaret voor jong en oud

Met DaDaKaKa viert Tuning People zijn 10-jarig bestaan en 100 jaar dadaïsme*.DaDaKaKa is een op hol geslagen cabaret voor kinderen (en hun ouders en grootouders en vrienden van hun ouders en grootouders). Verschillende acts doordrongen van wilde creativiteit volgen elkaar op. Verwacht je aaneen combinatie van hoekige dans, gebroken pianomuziek, geflipte beelden en gestoorde teksten. Een voorstelling over wat kan en wat niet kan. De wereld barst van de regels, in deze voorstelling zijn er geen: een schilderijkan zingen en letters kunnen dansen.

*Het dadaïsme verzette zich tegen de ‘beschaafde’ wereld door zotte, conventieloze, vaak grappige kunst te maken. DaDaKaKa is een hedendaagse versie van dadaïstische cabaretten uit 1916.

ZO 15 MRT 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 55’8+

MAA

RT 2

015

TH

EA

TE

R

Page 51: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

49

School der Poëzie i.s.m. Villanella

VERS POËZIEREVUERuim 400 leerlingen van het Koninklijk Atheneum Hoboken, Lyceum Deurne, Xaveriuscollege, Sint-Norbertusinstituut en het Stedelijk Lyceum Pestalozzi schreven in de afgelopen weken een eigen gedicht. Zij doen allemaal mee aan VERS 2015: een internationale poëziewedstrijd met het hele jaar door activiteiten rond de vijf genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs. Dichters in de dop brengen hun eigen werk op de planken tijdens een wervelende show met urban dance, live muziek en poëzie. Een vakkundige jury bepaalt wie er mag doorgaan naar de grote VERS finale voor jongeren in Amsterdam op 27 mei 2015.

DO 19 MRT 10u30 en 14u gratis mits reservatie via [email protected]

VERS DEBATOp 20 maart debatteren verschillende teams met Antwerpse jongeren aan de hand van stellingen over actuele poëzie en presenteren hun essays. De beste debaters en essayisten maken met hun klas kans op een plaats in het grote VERS Slotdebat in Amsterdam! Presentator van dienst is Rick de Leeuw.

VR 20 MRT 10u30 VERS Debat

PO

ËZ

IEM

AART

201

5

Page 52: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

TH

EA

TE

R

50

MAA

RT 2

015

KOPERGIETERY

DE KONINGIN IS VERDWENENBeeldende en muzikale voor-stelling over verdriet en hoop

De koning komt niet buiten. Zijn tuin staat in verval. Alles heeft hem nu verlaten.Zelfs de echo in het dal.

De koningin is verdwenen. De koning kan niet tegen zijn verlies. De narren zijn het rijk uit gevlucht. De prinses wacht op de dooi. Waar zijn de vingertoppen van een prins, als je hart bevroren is?

Een zacht verhaal over veel verdriet en de hoop dat het zal overgaan. Over sneeuw en over zon. En tijd.

Een beeldende, muzikale vertelling van theatermaakster / actrice / muzikante Anna Vercammen, haar muzikale kompaan Joeri Cnapelinckx en illustrator Sabien Clement.De koningin is verdwenen onthult in haar theatrale muzikaliteit misschien dat beetje hoop en op het moment dat je denkt: Het komt nooit meer goed!, je misschien toch durft te geloven: Het komt misschien toch wel goed!

Dat tijd de basis van een rouwproces is, heeft Vercammen hier heel mooi aanschouwelijk gemaakt voor kleuters en lagereschoolkinderen.... Net als de tekst vindt de muziek, van De Anale Fase, een goede balans tussen beschouwend en ruig. Er gebeurt zoveel op het podium, ook al door de geweldige présence van Anna Vercammen, dat je zou vergeten te kijken naar de prachtige prenten die Sabien Clement vanuit een hoekje van het podium op het grote scherm tekent. (**** Eva Berghmans, De Standaard)

ZA 21 MRT 15uZO 22 MRT 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 95+

Page 53: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Phile Deprez

Page 54: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

52

CO

NC

ER

TM

AART

201

5

Sound in Motion vzw ism Villanella

BALLISTER + DUOTMuzikale avonturen van Oorstof

BALLISTER feat. Dave Rempis, Fred Lonberg-Holm & Paal Nilssen-LoveSaxofonist Dave Rempis en cellist Fred Lonberg-Holm zijn twee spilfiguren uit de vruchtbare improvisatiescene van Chicago. Samen met het Noorse percussiebeest Paal Nilssen-Love - die we kennen van bands als The Thing, The Cherry Thing met Neneh Cherry en Paal Nilssen-Love’s Large Unit - vormen ze het explosieve trio Ballister.Met de gloednieuwe release Worse For The Wear onder de arm brengen ze hun onstuitbare grooves, noisy texturen en occasionele melodische injecties nu opnieuw naar Europa. Denk aan: Ornette Coleman’s Prime Time, de elektrische bands van Miles Davis uit de vroege jaren zeventig.

DUOT feat. Ramón Prats & Albert CiceraOok drummer Ramón Prats en saxofonist Albert Cicera zien hun gloednieuwe Duot-release getiteld Live At Jamboree als een perfecte aanleiding om een Europese tour op te zetten. Prats en Cicera zijn twee jonge telgen van een ontluikende Spaanse improvisatiescene met standplaats Barcelona.Duot staat voor telepathisch samenspel dat erg fysiek en overweldigend is, maar ook gesofisticeerd, fragiel, uitdagend en brutaal. Dat horen we terug op hun voorgaande releases Duot en Cactus en in samenwerkingen met artiesten als Agustí Fernández, Mats Gustafsson, Joe Morris, Gabriel Ferrandini of Carlos Zingaro. Maar het podium is voor deze heren uiteraard de uitgelezen plek om hun immer evoluerende muzikale escapades volledig tot zijn recht te laten komen.

ZO 22 MRT 20uVVK: € 8 - KASSA: € 10

© Marek Lazarski

Page 55: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

53

MAA

RT 2

015

MU

ZIE

KT

HE

AT

ER

Héloiseband & Klik-productions

HELOISE...A LOVE STORYMuziektheater met zevenkoppige band

De briefwisseling tussen de Parijse denker Abelard en zijn jonge studente Héloise blijft de kroongetuige van een eeuwenoud liefdesdrama. De geruchten over hun affaire gingen al langer de ronde. Pas toen Abelard uit bloedwraak gecastreerd werd, werd het koppel echt the talk of the town. Niet veel later scheidden de wegen van de geliefden.De Héloiseband grijpt hun intense brieven aan om Héloise in een nieuw daglicht te stellen: van makke en toegewijde geliefde tot hyperintelligent moordwijf. De muzikanten becommentariëren en bevragen Abelards replieken en ruggensteunen de woorden van Héloise. De briefteksten treden als stom personage op als projecties. Alle elementen samen belichamen de vrouw die op de scène staat, Héloise.

DI 24 MRT 20uTICKETS: € 15 / € 9

Page 56: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Dries Segers

54

Page 57: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

55

MAA

RT 2

015

MU

ZIE

KT

HE

AT

ER

Zonzo Compagnie

MILE(S)TONESAvontuurlijke muziekvoorstelling van De Beren Gieren over Miles Davis

Een slagwerker, een pianist en een trompettist nemen je mee naar de fascinerende wereld van de legendarische Amerikaanse jazzcomponist en trompettist Miles Davis. Zijn avontuurlijke manier van muziek maken is het vertrekpunt.Steeds wisselen de ruimtes. Het ene moment bevind je je in de bruisende creativiteit van een opnamestudio, het andere moment sta je mee op het podium en ben je één van de muzikanten, dan weer creëer je live muziek bij een film of sta je in het schildersatelier van de gevierde muzikant. Je beleeft de fantastische mogelijkheden van de improvisatiemuziek aan de hand van de composities van Miles Davis, met leden van het Gentse Jazz ensemble, De Beren Gieren, als ideale gidsen.

“Mile(s)tones is een bijzondere productie, waarbij het jonge volkje en het oudere publiek kennis maken metjazz en een van zijn meest fascinerende figuren” (**** Karel van Keymeulen, De Standaard)

ZA 28 MRT 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 50’6+

MU

ZIE

KT

HE

AT

ER

MAA

RT 2

015

Page 58: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

56

DE KOLONIEMT & Moussem

UMMBeeldend muzikaal sprookje voor mensen uit alle windstreken

Vijf jaar na het erg succesvolle Geen Spijt. Leven en liedjes van kleine Edith, creëert DE KOLONIEMT – deze keer samen met Moussem – opnieuw muziektheater op basis van het levensverhaal van een grote zangeres. UmmKulthum heeft een legendarische stem en is een excentrieke, iconische persoonlijkheid. Haar liedjes zijn nog steeds immens populair in de Arabische wereld. UMM is een universeel verhaal in beeld, tekst, bewegingen muziek. Voor kinderen én ouders, met roots in alle windstreken.

“Fantastisch stukje muziektheater... Hier zorgt de muziek voor de juiste sfeer, hier stuwen de klanken het verhaal. Puur, helder, zonder ballast. Soms interactief, steeds aandoenlijk. “ (Tuur Devens, De Bond)

ZO 29 MRT 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 9DUUR 40’4+

© Bram Vandeveire

MU

ZIE

KT

HE

AT

ER

MAA

RT 2

015

Page 59: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

SUNDAY SERVICETijdens onze alternatieve zondagsdienst gaat gastspreker Hans Van Dyck met ons bezinnen over biodiversiteit, over het leven zoals het echt is. Hans Van Dyck is hoogleraar gedragsecologie aan het Earth & Life Institute van de UCL (Louvain-la-Neuve). Hij probeert te begrijpen waarom veel soorten het niet lijken te redden in een landschap op mensenmaat, terwijl andere soorten het net beter doen dan ooit. Daarbij kijkt hij veel en graag naar het gedrag van wilde dieren, inclusief naar het beest in uzelf. Van Dyck spreekt vaak op binnen- en buitenlandse wetenschappelijke bijeenkomsten, maar ook voor het brede publiek. Hij schrijft ook graag stukjes rond biodiversiteit, evolutie en global change (o.a. in De Standaard, EOS).Meer info over Sunday Service vind je achteraan op pagina 86.

ZO 29 MRT 10u30TICKETS: € 8 inclusief lichte lunch8-12j + volwassenen 57

ZO

ND

AG

SD

IEN

ST

MAA

RT 2

015

Page 60: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 61: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 62: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Sven Van BaarleT

HE

AT

ER

60

APRI

L 20

15

Janne Desmet & Villanella

HIER WAAK IKEen hilarische en hartver-scheurende voorstelling over diefstal

Diefstal loopt als een rode draad door het leven van Janne Desmet. Een inbraak leidt tot geestige verhalen en pijnlijke conclusies. Op zoek naar de dief fileert ze haar jeugd in Zwevegem, foute schooljuffen, Vlaanderens angst voor de stad en het verschil tussen ASO, TSO en BSO.Rasverteller Johan Petit en kunstenaar Bruno Herzeele begeleidden Janne bij het maken van deze grappige en schurende voorstelling over diefstal.

“Een geslaagde solo met venijnig maatschappijkritisch randje waar Desmet geregeld lachsalvo’s uitlokt, vooral wanneer ze de (herkenbare) feiten tot even herkenbare, groteske en hilarische scènes opblaast.” (*** Knack.be, Els Van Steenberghe)

“Ze breekt een lans voor de leerlingen in het BSO (...) en weet jongeren fantastisch te typeren. Niet spottend, wel vol respect.” (De Bond, Tuur Devens)

DO 2 APR 20uVR 3 APR 20u VVK: € 12 / € 7 – Kassa: € 14 / € 915+

Page 63: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Marion Kahane 61

APRI

L 20

15M

UZ

IEK

TH

EA

TE

R

Theater De Spiegel

BRAMBORRYMuziek- en objectentheater voor de allerkleinsten

Drie saxofonisten gaan op ontdekking in een reuzegroot prentenboek. Met hun instrumenten verkennen ze het prentenboek. Wonderlijke klanken, grillige vormen en heldere kleuren maken een muzikaal schilderij.Bramborry is gebaseerd op het beeldend werk van de Tsjechische kunstenares Kveta Pacovská. In haar schilderijen en prentenboeken creëert zij een magische, kleurrijke wereld. De abstracte vormen uit Pacovská’s tekeningen en boeken verschijnen in Bramborry levensgroot op het podium. Scène per scène worden ze op andere, speelse manieren ingezet. De vlakken vormen nu eens een huisje, dan weer een dier of maan. De allerkleinsten worden ondergedompeld in een nieuwe opwindende wereld die al hun zintuigen betovert.De saxofonisten verkennen tastend en prutsend aan de kleppen hun instrument en nemen de kinderen mee in het zoekende spel.

Op naar de 500ste voorstelling!

MA 6 APR 11u en 15uDI 7 APR 11u en 15uWO 8 APR 11u en 15uDO 9 APR 11u en 15uVR 10 APR 11u en 15uZA 11 APR 11u en 15uVVK: € 12 / € 7 – Kassa: € 14 / € 91-3jr

Page 64: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

62

FE

ES

TAP

RIL

2015

Villanella feliciteert

50 JAAR THEATER DE SPIEGELLive jamsessies en feest

In 1965 (!) start Felix Van Ransbeeck het familiepoppentheater De Spiegel. Van kinderfeestjes in de buurt van Kontich tot de succesproductie Karel ende Elegast, het gezelschap evolueert gestaag tot zoon Karel na een opleiding in Budapest het gezelschap overneemt.Onder zijn leiding wordt Theater De Spiegel opgenomen in het Vlaamse kunstendecreet. De focus gaat naar muziektheater met figuren en objecten, een genre dat bovendien een zeer jong publiek kan bekoren. Sinds 2003 pioniert Theater De Spiegel op het vlak van theater en kunst voor de allerjongsten en wordt een belangrijke Europese voortrekker van cultuur voor kleine kinderen en hun begeleiders.Zo ontstaat i.s.m. Musica en Dommelhof Babelut, een tweejarig festival voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Sinds 2012 heeft het muziektheatergezelschap een vaste residentiële plek gevonden in DE Studio. Theater De Spiegel werkte in de loop der jaren met meer dan 50 muzikanten samen.Tientallen onder hen zullen aanwezig zijn om deel te nemen aan een stevige jammarathon sessie met spiegelmuziek. Het belooft een unieke en memorabele avond in DE Studio te worden!

ZA 11 APR vanaf 18uconcerten, jamsessies, fingerfood, surprises …VVK: € 7 – Kassa: € 10

Page 65: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

63

DA

NS

APRI

L 20

15

Andros Zins-Browne i.s.m. wpZimmer

THE HOSTDansen in cowboyboots

De erbarmelijke staat van de wereld en het gebrek aan ecologische moed in zijn thuisland zette de Amerikaan Andros Zins-Browne aan tot het maken van The Host. Beeldende kunst en dans komen samen, met in de hoofdrol: de cowboy. Een overdosis testosteron op boots voorzien van een vleugje slapstick maken van The Host een prettige tragedie over hoe we flink ons best doen om van onze planeet een post-apocalyptische omgeving te maken. Hoe lang houdt de cowboy stand in een omgeving die steeds meer van hem vervreemdt?

WO 15 APR 20uVVK: € 12 / € 7 – Kassa: € 14 / € 9

© Raymond Mallentjer

Page 66: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

TH

EA

TE

R

64

APRI

L 20

15

Laika & Michai Geyzen

ÜBER-ICHVier mannen (Boris van Severen, Braam Verreth, Robbert Vervloet en Ephraim Cielen) in een steriele ruimte. Een tafel, een paar stoelen, neonlicht. Verder niets. De uniformen zijn aangetrokken; het spel kan beginnen. Ze meten zich met elkaar in praatronden en zangstonden, in uithoudingsvermogen en snelheid. Een absurde wedstrijd, volgens regels die alleen zij kennen.Is dit een sportclub? Een trainingskamp? Een psychologische test? Een spel zonder grenzen? Een rituele zitting van een geheim genootschap?Über-Ich geeft geen pasklare antwoorden. Wat telt is de vraag: wat als één van hen de codes doorbreekt? Wat als iemand niet meer wil meedoen?Über-Ich is een parodie op elke vorm van elitarisme, op groepshiërarchie en op het haantjesgedrag van jongens-onder-elkaar. Intrigerend, eigenzinnig en hilarisch.Über-Ich is de masterproef van Michai Geyzen voor zijn opleiding Master Regie aan de Toneelacademie Maastricht, i.s.m. Laika en de Warande.

DO 16 APR 20uVVK: € 12 / € 7 – Kassa: € 14 / € 9DUUR +/- 70’14+

© Katherine Tremere

Page 67: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

© Judith Zwikker

65

DA

NS

APRI

L 20

15Jens van Daele

ABOUT LUCIANRauwe, nietsontziende eerlijkheid is wat choreograaf Jens van Daele laat zien in zijn nieuwe energieke en wervelende dansconcert.About Lucian vertelt over het geverfde gedachtegoed van de in 2011 overleden Britse schilder Lucian Freud en is tevens een ode aan deze meester van het existentialisme en het uithoudingsvermogen van zijn modellen.

Deze internationale coproductie wordt gedanst door zes krachtige dansers, afkomstig uit alle windstreken. De rasmuzikanten van het prijswinnende Zwitsers/Franse Ensemble Batida laten zich, samen met Richard van Kruysdijk, voor hun live uitgevoerde compositie inspireren door het rijke oeuvre van minimal music meester Steve Reich.

VR 17 APR 20uVVK: € 12 / € 7 – Kassa: € 14 / € 9DUUR +/- 70’12+

Page 68: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

66

KU

NS

TB

EN

DE

APRI

L 20

15Kunstbende

START DIE BENDEBootcamp finalisten

Kunstbende, dé wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot 19 jaar, is al aan haar 16de editie toe. Tijdens de tweede week van de paasvakantie organiseert Villanella een bootcamp voor de winnaars van de regionale voorrondes: Start die Bende. Achter de schermen van de wedstrijd vinden gelijkgestemde zielen elkaar tijdens deze intensieve atelierweek. Ze beïnvloeden en stimuleren elkaar naar nieuwe hoogtes. Zo ontstond vorig jaar uit de deelnemersgroep het Kunstbende Collectief, 20 (ex-)deelnemers die Kunstbende enthousiast ondersteunen en opleuken met eigen performances.Dit jaar laten de finalisten zich inspireren door de tentoonstelling van Ricardo Brey in het M HKA en gaan ze samen rond het thema ‘rituelen’ werken. Zaterdag 18 april krijg je de kans om het resultaat te bewonderen tijdens het slotmoment van het bootcamp in het M HKA. 18 APR 16u slotmoment IN HET M HKATICKETS: € 5

Page 69: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

67

CO

NC

ER

TAP

RIL

2015

RECORDSTORE DAYDE Studio wordt een paradijs voor vinylliefhebbers

Villanella viert vinyl met de uitgave van een exclusieve 7’’ van Tijs Delbeke, opgenomen in DE Studio. The flipside paradox is een België-Holland voor muzikanten: een impro jam sessie tussen jazz, rock en psychedelica. Antwerpens fijnste labels tekenen present. Signeersessies, platenmarkt, concerten, muziekdocumentaires.

ZA 18 APR VANAF 14uTICKETS: € 5

Page 70: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

68

SKaGeN i.s.m. Villanella

PARDON!SORRY DAT IK LEEFOordelen over jager of prooi

SKaGeN heeft geen baarden, snorren en brillen nodig om met 3 doorwinterde spelers (Valentijn Dhaenens, Korneel Haemers en Clara van den Broek) 15 personages neer te zetten. Dit keer slaat het gezelschap haar tenten op in de kelders van het justitiepaleis, in een gure nacht van zaterdag op zondag. Wie binnen wordt gebracht kan niet zuiver op de graat zijn, of nuchter op de dronk.Als geen ander slaagt SKaGeN er in om de Grote Thema’s verteerbaar te maken. Humor en lichtvoetigheid zijn nooit ver weg. Denk maar aan hun voorstellingen DeKleineOorlog, DeGroteMond, CCC, enz. In PARDON! sorry dat ik leef fileert SKaGeN het overrompelende documentairemateriaal van de Franse Magnumfotograaf Raymond Depardon. De cast bijt zich vast in crackhoeren en krakken van advocaten, in procureurs en provocateurs, in fils à papa’s en sans papiers.Deze voorstelling is exclusief te zien in DE Studio.

DO 23 APR 20u PREMIÈRE VR 24 APR 20uZA 25 APR 20uWO 29 APR 20uDO 30 APR 20uVR 1 MEI 20uZA 2 MEI 20uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 916+

TH

EA

TE

RAP

RIL

2015

Page 71: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

69

© David Van Mieghem

Page 72: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

70

ZO

ND

AG

SD

IEN

ST

APRI

L 20

15

SUNDAY SERVICELeo Bormans reist de wereld rond als ‘Ambassador of Happiness & Quality of Life’. Hij is schrijver en inspirator. Hij heeft een Master in Talen & Wijsbegeerte en is auteur van de internationale bestseller The World Book of Happiness. Hij geeft workshops en lezingen en besteedt bijzondere aandacht aan geluk en welbevinden voor iedereen, niet alleen de ‘happy few’. Zijn nieuwste boek heet The World Book of Love en gaat over de geheime kracht die in ieder van ons schuilt: de liefde.Eind april is hij onze voorganger tijdens de Sunday Service.Meer info over Sunday Service vind je achteraan op pagina 86.

ZO 26 APR 10u30TICKETS: € 8 inclusief lichte lunch8-12j + volwassenen

Page 73: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 74: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 75: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 76: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

TH

EA

TE

R

74

MEI

201

5

Villanella, Plankton en Fameus

DE OPSLUITINGJonge theatergroepen 24 uur achter slot en grendel

Drie jonge theatergroepen worden begin mei 24 uur opgesloten (en gefilmd). In die tijd boksen ze elk een voorstelling van 20 minuten in elkaar. Theatercollectief SKaGeN zal de creatievelingen in quarantaine coachen. Nieuwsgierigen kunnen de groepen volgen via www.deopsluiting.be. De nieuwe creaties worden zondag 3 mei getoond in DE Studio.

Jonge theatergroepen kunnen zich inschrijven door een origineel filmpje in te zenden vóór 1 maart 2015. De artistieke troepen bestaan uit minimum 3 en maximum 7 acteurs, dansers, beeldende kunstenaars of andere creatievelingen (16-30j). De geselecteerde groepen worden op 6 maart 2015 bekendgemaakt.

ZO 3 MEI 16uTICKETS: € 5

Info en inschrijvingen www.deopsluiting.be

© Walter Van Den Eynde

Page 77: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

75

LIT

ER

AT

UU

RM

EI 2

015

Passionate Bulkboek

WRITE NOW!De schrijfwedstrijd voor jongeren van het Nederlandse taalgebied

Vlotte pennen tussen 15 en 24 jaar kunnen bij Write Now! hun talent testen. Ligt er nog een verhaal in de schuif? Broed je op een geniaal gedicht? Schaaf je aan een scenario? Alle vormen zijn toegestaan. Waag je kans en stuur je tekst in. Misschien sleep jij een van de vette prijzen in de wacht en word ook jij opgemerkt door een uitgeverij. Je kan je tekst tot 1 april inzenden via www.writenow.nu.In Nederland, Vlaanderen en Suriname vinden in het voorjaar regionale voorrondes plaats. 7 mei is Antwerpen aan de beurt. Bij elke voorronde geven bekende jonge auteurs een schrijfworkshop aan de deelnemers. En de vakjury bepaalt welke inzending naar de finale mag. De finalisten nemen het zondag 21 juni tegen elkaar op in Rotterdam. Write Now kon wel eens het begin zijn van jouw schrijverscarrière.

DO 7 MEI 20u30

Page 78: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

76

DA

NS

MEI

201

5 KOPERGIETERY & kabinet k

BA(B)BELDansvoorstelling over struikelen, vallen en weer opstaan

Bab(b)el is een dansvoorstelling over taal waarin de performers zich op een fysieke manier tot taal verhouden. Taal als een middel om de dingen te vatten en de werkelijkheid te grijpen. Maar ook een worsteling, een gevechtgedoemd om te mislukken. Want taal is altijd onvolkomen tegenover de weidsheid van de wereld. Maartaal nodigt uit tot spelen. En ieder nieuw woord wekt verwondering.En het is in die worsteling dat de danstaal zich kan ontwikkelen. Bab(b)el drukt ongeduld, gretigheid,verbetenheid en drift uit. Tot het besef daagt dat de taal het niet haalt. Wat rest, is het lichaam datarticuleert met armen, benen, handen, voeten en ogen en…Bab(b)el mikt op een jong publiek dat net heeft kennisgemaakt met lezen en schrijven, voor wie deuitdaging om met woorden te spelen gloednieuw is.

MA 25 MEI 15uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 96+

© Chris Van Der Burcht

Page 79: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

77

JUNI

201

5M

UZ

IEK

TH

EA

TE

R

Laurent Dupont

L’AVOIR!Gezongen ode aan zeep

Deze Franse productie is een muzikaal en visueel eerbetoon aan het wasritueel, aan sop en aan zeep, die vreemde steen die zacht wordt en het water troebel maakt.Muzikanten en videoprojecties begeleiden de metamorfose van zeep. Alle zintuigen worden geprikkeld. De kleine toeschouwers rond de scène ervaren van nabij de magie van het wassen.Laurent Dupont leverde al vele esthetische pareltjes af. Voor L’avoir! liet hij zich inspireren door Le Savon van Francis Ponge, een tekst met steeds nieuwe variaties op hetzelfde thema, in de stijl van de Goldberg Variatiesvan Bach.

WO 3 JUN 16uVVK: € 12 / € 7 – KASSA: € 14 / € 92+

JUNI

201

5

© Agnès Desfosses

Page 80: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

78

EIN

DW

ER

KJU

NI 2

015

Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten

EINDPROJECTEN THEA-TERKOSTUUMDe masterstudenten Theaterkostuum van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen stellen voor het tweede jaar op rij hun eindprojecten voor in DE Studio. Elke student begint met een eigen onderzoek vanuit verschillende invalshoeken zoals vrije kunsten, monumentale kunsten of podiumkunsten waarna dit onderzoek wordt omgezet in een eigen theatrale omgeving. De uiteindelijke presentatievorm kan variëren van dans, theater, performance tot installatie.Met werk van Isa Janssens, Maud Kuypers, Fauve Ryckebusch, Maxim Van Orlé, Talia Van overberghe, Amber De Saeger, Nina Caspari en Carmen Schabracq.

VR 12 JUN 20uZA 13 JUN 15u EN 20u

© Carmen Schabracq

Page 81: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

79

EIN

DW

ER

KJU

NI 2

015Karel De Grote-Hogeschool

MCT SHOWCASEDe opleiding Multimedia en Communicatietechnologie huist in een vleugel van DE Studio. Eind juni stuurt de Karel de Grote-Hogeschool met de nodige trots opnieuw een vracht supergetalenteerde Multimedia Techies het werkveld in. Op de MCT Showcase presenteren ze de beste eindwerken en laten ze pittige trendsetters aan het woord.

DO 18 JUN 19u

Page 82: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

80

Page 83: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

81

JUNI

201

5F

ES

TIV

AL

Villanella presenteert i.s.m. de bewoners en de buren van DE Studio

MECHELSEPLEIN FESTIVALEen stedelijk avontuur met jong talent en veel gratis activiteiten

Het Mechelseplein staat bekend om zijn cafés die er gelegen zijn, aldus Wikipedia. Maar het plein biedt zoveel meer: een messenwinkel, een uitstekend bakker, veel eten, een reeks gekke parkeerplaatsen, een liggende Elsschot in een schraal plantsoen, een reusachtig OCMW-gebouw, veel trams en auto ‘s, veel mensen, veel ambiance, veel van alles eigenlijk. En DE Studio natuurlijk.De Mechelsepleinfeesten waren 10 jaar lang een begrip in de stad. Villanella blaast de traditie nieuw leven in en pakt de draad op van de eerste edities: lunchconcerten in de cafés, dansers op de stoepen, muzikanten op het plein. We hebben eerder het plein al versierd met onze guerrilla brei-actie of opgeluisterd met een echte boomfanfare. We beloven meer van dat soort fraaie verrassingen.Het programma van het nieuwe Mechelseplein Festival wordt in mei bekendgemaakt.

WO 24 - ZO 28 JUN

Page 84: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

KUNSTBENDE editie 16

Voorrondes:8 FEB – Antwerpen – Arenberg 28 FEB – Sint-Truiden – CC De Bogaard 1 MRT – Kortrijk – CC Kortrijk 1 MRT – Diest – Den Amer 7 MRT – Brussel – Beursschouwburg 8 MRT – Turnhout – de Warande 14 MRT – Sint-Niklaas – CC Sint-Niklaas 15 MRT – Bornem – CC Ter Dilft 15 MRT – Oostende – De Grote Post 28 MRT – Gent – KC Vooruit

18 APR 2015 – Slotmoment bootcamp Kunstbende finalisten – 16u M HKA 3 MEI 2015 – De Opsluiting – 16u DE Studio15 MEI 2015 - Workshops, dj-contest & sleep-in – Kortrijkse Schouwburg16 MEI 2015 – Kunstbende Finale – Kortrijkse Schouwburg

Page 85: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

KU

NS

TB

EN

DE

83

Kunstbende raast weer over het land! In februari en maart doet de kunstwedstrijd bekende podia aan voor de regionale voorrondes. Jongeren tussen 13 en 19 jaar die branden van ambitie of creatieve geesten zonder hoger doel voor ogen, sluiten zich aan bij deze bende. Alles kan en alles mag. Aanmoediging komt van presentatoren Tatyana Beloy, Sean Dhondt, Eva De Roo, Lisa Smolders, Leonard Muylle, Nele Van den Broeck en Kobe Van Herreweghen.

Er is de kunst, maar er is ook de bende. Beide kunnen niet zonder elkaar. Tijdens de tweede week van de paasvakantie organiseert Villanella een bootcamp voor de winnaars. Tijdens de Bendeweek vinden gelijkgestemde zielen elkaar en zijn nieuwe kruisbestuivingen legio. Dit jaar laten de finalisten zich inspireren door de tentoonstelling van Ricardo Brey in het M HKA in Antwerpen. Ze gaan aan de slag met het thema ‘rituelen’ en tonen zaterdag 18 april hun kunsten in het M HKA.

Uit deze atelierweek ontstond vorig jaar het Kunstbende Collectief, een groep van twintig (ex-)deelnemers die er niet genoeg van krijgen. Op 2 en 3 mei worden ze samen met de twee geselecteerde theatergroepen van De Opsluiting (www.deopsluiting.be) 24 uur lang opgesloten met theatergezelschap SKaGeN. Samen werken ze aan een eigen voorstelling gebaseerd op de nieuwe voorstelling van SKaGeN, PARDON! sorry dat ik leef die eind april in DE Studio in première gaat. Mathijs F Scheepers van SKaGeN en Het Geluidshuis werken met hen aan een soundmob en het Collectief presenteert opnieuw een performance op alle voorrondes.

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei zal de Kortrijkse schouwburg daveren op zijn grondvesten. 250 finalisten nemen het tegen elkaar op tijdens de grote Kunstbende finale in Kortrijk. Workshops, dj-contest en de befaamde sleep-in. Nieuw dit jaar: een heus outdoor podium voor muziek op het Schouwburgplein en Mediaraven rolt de rode loper uit voor de eerste Kunstbende-kortfilm. Ook dit jaar wordt de finale live uitgezonden op Studio Brussel.

Kunstbende blijft een succesverhaal, mede dankzij de inzet van een groot & enthousiast

netwerk van culturele en jongerenorganisaties, overheden en mediapartners.

Kunstbende is een project van Villanella, JES, KC Vooruit, Beursschouwburg,

Jeugddienst Bornem, CC Ter Dilft, Schouwburg Kortrijk, CC De Bogaard, de Warande,

Waase Cultuurcentra, CC Sint-Niklaas, CC Diest, Stad Diest, Fameus, Arenberg, De

Grote Post en MU-ZEE-UM. En met de steun van Mediaraven, VI.BE, Studio Brussel &

de Vlaamse Overheid.

Page 86: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

LEAVE US AT DAWNLeave Us At Dawn is een eigenzinnig cultureel evenement in hartje Antwerpen dat stilaan een vaste waarde aan het worden is in de culturele/uitgaansscene. Een unieke combinatie van kunstdisciplines zoals dans, performance en een rijk aanbod aan hoogstaande concerten. Gecombineerd met een uitgelaten dansfeest in de prachtige, sfeervolle ruimtes van DE Studio zorgt dit event telkens weer voor een onvergetelijke nacht die voortduurt tot in de vroege uurtjes. Steeds weer zoeken we naar de juiste combinatie tussen gevestigde waarden en nieuw,opkomend talent, balancerend tussen commercieel en avant-garde.

ZA 14 FEB - FAR L’AMOREZA 4 APR - DANS DANS DANSZA 9 MEI VVK: € 12 / € 8 (-26) - KASSA: € 14 / € 10 (-26)

Curator: Wolfram GhesquièreProducenten: Stalker & VillanellaPresenting partner: KlaraProgramma en uitgebreide info zijn een maand vooraf te vinden op www.destudio.com of facebook.com/LeaveUsAtDawn

Page 87: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

2015

85

© Lara Gasparotto

FE

ST

IVA

L

Page 88: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

86

ZO

ND

AG

SD

IEN

ST

2015 SUNDAY

SERVICEVillanella deelt graag: liefde, schoonheid, wetenschap. De Sunday Service is onze zondagsdienst aan de gemeenschap. Geïnspireerd door de School of Life en de Sunday Assembly in Engeland, willen we elke laatste zondag van de maand DE Studio openstellen voor een moment van bezinning.Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen filosoferen. Volwassenen krijgen een bevlogen spreker en gaan in gesprek. Elke zondag nodigen we één spreker uit die zijn vakgebied, passie of wijsheid deelt met het publiek. De vorm is open: een preek, een lezing, een reeks beschouwingen. Tina Ameel en Ine Van Baelen werken verder aan hun theaterproject Rituelen voor de Moderne Tijd, een onderzoek naar wat voor ons, hier en nu, rituelen zijn. Op Sunday Service ontvangen zij het publiek telkens met een welkomstritueel.Samen maken we nieuwe rituelen en creëren we een nieuw moment van reflectie en ontmoeting. Nadien kan iedereen gezellig aanschuiven aan het buffet voor een lichte lunch.

“Explain all that,” said the Mock Turtle.“No, no! The adventures first,” said the Gryphon in an impatient tone: “explanations take such a dreadful time.”uit ‘Alice in Wonderland’ van dominee, auteur én Oxford filosoof en logicus Lewis Carroll

ZO 25 JAN 10u30 Tinneke BeeckmanZO 22 FEB 10u30: Dette Glashouwer ZO 29 MRT 10u30: Hans Van DyckZO 26 APR 10u30: Leo Bormans TICKETS: € 8 inclusief lichte lunch8-12j + volwassenen

Page 89: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

87

Filosoferen met kinderen is niet: uitleg geven en ventjes tekenen.Het is hen de ruimte geven om zélf te denken en oefenen om dat beter te doen.Filosoferen met kinderen is het Wonderland van het Denken verkennen.Het gaat daarbij altijd om het avontuur van het denken zelf.Nooit om de ‘grote mensen’ kennis en weetjes.En natuurlijk blijft het niet alleen bij praten.Het is ook spelen, 1001 dingen doen en uitproberen.Op Sunday Service gaan we onder leiding van Ed Weijers en Ilse Daems de uitdaging aan om met kinderen van 8 tot 12 krak dezelfde thema’s en onderwerpen aan te pakken als de volwassenen.Vanuit hun invalshoek. En met de vragen die zij zich daarover stellen.Dan hebben ouders en kinderen meteen ook iets om er daarna thuis samen verder over te praten.Ed Weijers heeft een kleine kwarteeuw ervaring in filosoferen met kinderen en runt het centrum voor kinderfilosofie in Nederland. Ilse Daems heeft een dikke kwarteeuw ervaring met spelen. Vanuit haar stek in DE Studio kleurt ze lustig buiten de lijntjes. Ilse is pas afgestudeerde leerling-tovenaar in ‘filosoferen met kinderen’, een opleiding aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden waar Ed docent is.

Page 90: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

88

2015

CO

NC

ER

TE

NCONCERTEN IN DE STUDIO5 FEB

WINTERSLAG7 FEB

SOUL FOOD met o.a. Soul Messiahs en Marc Lefever

14 FEB

LEAVE US AT DAWN - FAR L’AMOREperformance, live music & party met o.a. Illuminine, Title en Jens Maurits Orchestra

28 FEB

CHANTAL ACDA4 MRT

HET ZESDE METAAL9 MRT

IAN SIEGAL14 MRT

WANDERLUST met o.a. IFA Y XANGO - KNALPOT

Page 91: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

89

22 MRT

OORSTOFmet Ballister + DUOT

24 MRT

HELOISE4 APR

LEAVE US AT DAWNperformance, live music & Party

18 APR

RECORDSTORE DAY met o.a. Tijs Delbeke single release

9 MEI

LEAVE US AT DAWNperformance, live music & Party

WO 24 - ZO 28 JUN

MECHELSEPLEIN FESTIVAL

Page 92: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

90

VILLANELLA OP TOURNEEMaria Clara Villa Lobos & Villanella

KOPPIE KOPPIEEen hilarische dansvoorstelling waar je je hoofd bij verliest voor iedereen vanaf drie jaar

zo 15 feb Wevelgem, CCma 16 feb Ieper, CCI-Het Perron

Janne Desmet & Villanella

HIER WAAK IKEen hilarische solovoorstelling die ieders hart steelt

do 15 jan Tielt, CC Gildhofvr 16 jan Sint-Lievens-Houtem, CC De Fabriekdo 22 jan Vilvoorde, CC Het Bolwerkvr 23 jan Eeklo, CC De Herbakkervr 30 jan Wetteren, CC Novaza 31 jan Dilbeek, CC Westranddi 3 feb Genk, C-minewo 4 feb Bornem, CC Ter Dilftvr 6 feb Diksmuide, OC Ingelram Esen (org. CC Kruispunt)do 12 feb Borgerhout, Rataplanvr 13 feb Heusden-Zolder, cultuurcentrum MUZEdo 2 apr Antwerpen, DE Studiovr 3 apr Antwerpen, DE Studio

Page 93: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

91

TO

UR

NE

E 2

015

LAmpekAp & Villanella

FRESCOEen overweldigende filmerva-ring

di 3 feb Herk-de-Stad

Hanneke Paauwe & Villanella

SNEEUWWITJE EN DE 77 VER-GIFTENSprankelende voorstelling over (stief)ouders en (stief)kinderen die elkaars bloed wel kunnen drinken

za 21 feb Antwerpen, DE Studiozo 22 feb Antwerpen, DE Studioza 28 feb Aarschot, CC Gasthuisza 7 mrt Bilzen, CC De Kimpelza 14 mrt Mortsel, Schouwburg MLSvr 20 mrt Bierbeek, CC De Borreza 28 mrt Waregem, CC De Schakeldo 16 apr Oudenaarde, CC De Woekerza 18 apr Vilvoorde, CC Het Bolwerk

Er zijn ook schoolvoorstellingen op andere locaties. Check www.villanella.be voor de volledige speellijsten.

Page 94: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

92

ADRES

Villanella vzw / DE StudioMaarschalk Gérardstraat 42000 Antwerpen03 260 96 [email protected]

TICKETS

Via ArenbergschouwburgArenbergstraat 282000 Antwerpen03 202 46 46

OPENINGSUREN:woensdag en vrijdag van 12u30 tot 17uen de eerste zaterdag van de maand van 14u tot 17u

Of online via: www.destudio.comOf aan de avondkassa in DE Studio zelf.

PRIJZEN (TENZIJ ANDERS VERMELD):VVK: € 12 – reductie: € 7 (-21 / 65+ / OKO / groepen vanaf 15 personen)

Kassa: € 14 - reductie: € 9 (-21 / 65+ / OKO / groepen vanaf 15 personen)

Studenten kunnen tickets betalen met cultuurcheques, mits reservatie vooraf via Arenbergschouwburg.

ROUTEBESCHRIJVING

alle wegen leiden naar DE StudioVillanella vzw / DE StudioMaarschalk Gérardstraat 4,2000 Antwerpen

OPENBAAR VERVOERDE Studio ligt pal aan het Mechelseplein en is makkelijk bereikbaar met tram en bus. Tram 4, 7, 12 en 24 – bus 1, 13, 22, 290 en 500.

MET DE WAGENZie www.destudio.com voor routebeschrijvingen en info over betaalparkings in de buurt. DE Studio beschikt niet over een eigen parking.

GOED OM WETEN

LAATKOMERSOm de voorstellingen niet te storen, worden laatkomers niet toegelaten.Tickets worden niet omgeruild of terugbetaald, tenzij de voorstelling wordt afgelast.Hou er rekening mee dat vrij parkeren in de buurt beperkt is.

VRIJE ZITEr zijn geen genummerde plaatsen in DE Studio. Je kiest zelf je plaats.

LEEFTIJDBij de voorstellingen staat telkens een minimumleeftijd vermeld. Bedankt om deze te respecteren.Met te jonge kinderen komen is niet prettig: niet voor de kinderen en de rest van het publiek, noch voor de acteurs.

PR

AK

TIS

CH

Page 95: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

93

VESTIAIREDE Studio beschikt over een vestiaire.

BLIJF OP DE HOOGTE

DE Studio bougeert voortdurend en onze programmatie is een work in progress.Zo blijf je op de hoogte van de laatste updates:• Op www.destudio.com vind je een

overzicht van al onze (school)voorstellingen, concerten, feestjes, tentoonstellingen en festivals.

• Abonneer je via www.destudio.com op onze nieuwsbrief en ontvang nieuws heet van de naald meteen in je mailbox.

• Volg ons op Facebook (voor leuke dingen voor kinderen word fan van www.facebook/destudiovoorkinderen), Twitter of Instagram.

SCHOLEN

Er zijn schoolvoorstellingen voor alle leeftijden. Bekijk het volledige aanbod op onze website www.destudio.com/scholen of mail naar [email protected] voor meer info.

OP ZOEK NAAR EEN LOCATIE?

Een toplocatie in hartje Antwerpen.Een plek met geschiedenis.Een huis met karakter. Geschikt voor congressen, presentaties en recepties. DE Studio beschikt overeen grote zaal met 200 stoelen, een salon met 80 stoelen en enkele kleinere ruimtes.Meer info bij Jasper Steurs via [email protected] of 03 260 96 10.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

Wij zoeken enthousiastelingen die de blijde boodschap mee helpen uitdragen: verspreiden van brochures en flyers of ophangen van affiches in en rond Antwerpen. Ook zoeken we nog fotografen en koks om eenvoudige en eerlijke schotels te prepareren voor onze artiesten. Voor meer info: mail naar [email protected] of bel 03 260 96 10.

Page 96: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

DE VILLANEZEN

Marc Verstappen Algemeen directeurSabine Stommels Zakelijke leidingIngrid Van Samang Administratief medewerkerJohan Rymen Marketing & communicatieKaat Van haesendonck Pers- en publiekscommunicatieHadewych De Prins Artistieke planning, verkoop en literaire projectenTine Coumans PubliekscoördinatieJasper Steurs Onthaal, administratie & scholenAmelie Aernaudts Jong talent & KunstbendeLotte Saldien KunstbendeTanya Hermsen VillanovaDeborah Van Haute ProductiemedewerkerTeun Cleymans Productieleiding & techniekSaul Mombaerts TechniekNick Symons TechniekSilke De Ridder Medewerker administratie en communicatieLigia Suarez SchoonmaakMarco Suarez SchoonmaakE-mail: [email protected]

MET DANK AAN ONZE VELE FANTASTISCHE VRIJWILLIGERS:

Abigail Abraham, Anne Floren, Anne Vanoppen, Annelies Van der Maat, Caro Dockx, Caro Marnef, Celine Verbeeck, Dorien Pelckmans, Eef Lommelen, Elizabeth Geerts, Ella Verstichele, Ellen Janssens, Elsje Claessens, Erica Van Mulders, Erik Lambrechts, Erinke Blokland, Evelien Paessens, Fanny Kreiss, Frank Vyncke, Gert Boers, Hubert Verlinden, Ilse De Bondt, Ive Marx, Leonie Maerevoet, Lief Luypaers, Lieze Roels, Linde Vanneylen, Lore Broelinckx, Lori Tuerlinckx, Lotte Decaesstecker, Luc Roemendael, Luca Verschueren, Lucienne Provo, Matilda Rasquin, Maarten Van den Bussche, Martijn Gielen, Mona Vanschoenwinkel, Murielle Liekens, Najomi Smets, Nina Bresseleers, Olga Melnychenko, Patrick Van Vlerken, Paulien Maerevoet, Senne Mertens, Simon Van Roosbroeck, Tania Goovaerts, Timothy De Kleyn, Xandry Van den Besselaar en Yasmin Noël

94

PR

AK

TIS

CH

Page 97: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

NAAST VILLANELLA HUIZEN IN DE STUDIO OOK NOG:

JEUGD EN POËZIE cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren poëzie wil laten ontdekken.www.jeugdenpoezie.beSKAGEN theatercollectief bestaande uit Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs F Scheepers en Clara van den Broek.www.skagen.beKAREL DE GROTE-HOGESCHOOL de opleiding multimedia en communicatietechnologie heeft een eigen vleugel in DE Studio.www.kdg.beZONZO COMPAGNIE avontuurlijke muziekprojecten voor een jong publiek in binnen- en buitenland.www.zonzocompagnie.beWOLFRAM GHESQUIÈRE organiseert i.s.m. Villanella de Leave Us At Dawn feesten, schrijft muziek voor de band Winther en organiseert onder de naam Stalker nog andere evenementen.www.stalkermanagement.beILSE DAEMS huurwoordenaar en speelduivel, allergisch aan schoolse methodes, expert in buiten de lijntjes kleuren en pas afgestudeerde beginnende leerling-tovenaar in filosoferen met kinderen

COLOFON

SAMENSTELLING EN REDACTIONEEL WERK Marc, Hadewych, Johan, Kaat en TineZETWERK afreux.be

95

Page 98: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

CHECK WWW.DESTUDIO.COM VOOR PROGRAMMAWIJZIGINGEN EN -UPDATES.

Page 99: DE Studio voorjaarsbrochure 2015
Page 100: DE Studio voorjaarsbrochure 2015

DESTUDIOMaarschalk Gérardstraat 42000 Antwerpen03 260 96 10www.destudio.com