De sneppe jun jul aug 2013

40
1 België - Belgique P.B. 8800 Roeselare BC 7033 - P3A9130 Tijdschrift van JNM-Roeselare Afgiftekantoor: Roeselare - Jaargang 44 nr.3 V.U. Michiel Bardyn (Meiboomstraat 30, 884 0ostnieuwkerke) De Sneppe Driemaandelijks tijdschrift van JNM-Roeselare

description

 

Transcript of De sneppe jun jul aug 2013

Page 1: De sneppe jun jul aug 2013

1

België - BelgiqueP.B. 8800 RoeselareBC 7033 - P3A9130

Tijdschrift van JNM-RoeselareAfgiftekantoor: Roeselare - Jaargang 44 nr.3

V.U. Michiel Bardyn (Meiboomstraat 30, 884 0ostnieuwkerke)

De Sneppe Driemaandelijks tijdschrift van JNM-Roeselare

Page 2: De sneppe jun jul aug 2013

2

Inhoudstafel

colofon

03voorwoord

04 gewone ledenhoek15-26 jaar

13inihoekje12-15 jaar

19piephoekje 7-12 jaar

25verslagen

30afdelingsflash

31oude sokkenspecial

37jnm, wasda?

Lay-out: Tim Vandewiele

Eindredactie: Jan Vancoppenolle

Fotografen: Hans Vermeiren, Jan Vancoppenolle, Tim Vandewiele, Michiel Decoster

Speciale dank aan alle schrijvers!

Page 3: De sneppe jun jul aug 2013

3

Beste Roessen,

zoals de opmerkzamen onder jullie waarschijnlijk al doorhadden is het al een tijdje lente. De lange, koude winter ligt al ver achter ons en we hebben samen al volop kunnen genieten van al het moois dat de lente te bieden heeft, zoals nieuwe bloemen, kleurrijke vlinders, en natuurlijk ook gewoon mooi weer!

Zelf ben ik zeer tevreden over de voorbije maanden, want dankzij jullie enthousiasme was het voor de bestuursploeg ook een zeer aangenaam voorjaar. Denk ik maar aan de vriendjesdag, die een gigantisch succes was, de discussieavond over schaliegas, die heel interessant én suppergezellig was, en al de andere zalige activiteiten.

Jammergenoeg kan niet alles altijd goed gaan, en is slecht nieuws soms even alomtegenwoordig als goed nieuws en plezier. Sommigen onder jullie kennen Florian waarschijnlijk wel nog, die tot een tweetal jaar geleden actief bestuurslid van JNM Roeselare en redacteur van de Sneppe was. Met veel pijn in het hart moet ik jullie hier melden dat Florian op 8 april besloot uit het leven te stappen. Op de teambuilding twee dagen eerder hebben we nog afscheid kunnen nemen van hem, maar we hadden totaal niet verwacht dat het voor altijd zou zijn.

Ondanks dit zware verlies kunnen we er niet om heen dat het leven voor ons gewoon verder zijn gangetje gaat. Daarom wil ik jullie alvast van harte uitnodigen op de startdag van volgend werkjaar, op zondag 29 september. Zet die datum maar al in je agenda! Dit jaar ruilen we het Rhodesgoed eens in voor De Kleiputten, waar ook heel wat te zien valt.

Daar dit mijn laatste voorwoordje als voorzitter is wil ik ook iedereen bedanken voor zijn (of haar natuurlijk) enthousiasme en medewerking de voorbije twee jaar. Ik hoop in ieder geval dat jullie er evenveel van genoten hebben als ik.

Dit gezegd zijnde wens ik jullie deze zomer heel veel plezier op kamp, op reis of gewoon thuis, en ik zie jullie terug in september!

René

voorwoord

Page 4: De sneppe jun jul aug 2013

4

gewone leden-

hoek

15 - 26 jaar

Page 5: De sneppe jun jul aug 2013

5

gewone leden activiteitenkalender

gewone leden-

hoekzondag 29 mei - dag van het park

In het stadspark (Geitepark) vindt op zondag 29 mei de 21ste editie van de ´Dag van het Park´ plaats. Het thema van dit jaar is ´Meer groen, ´t zou deugd doen´. De ´Dag van het Park´ gaat van start om 10 u met een yogasessie en de begeleide wandeling ´van grauw naar groen´. ´s Middags is er een reuzenpicknick! Breng gerust je eigen picknick mee. Waarschijnlijk zal JNM-Roeselare aanwezig zijn met een infostand.

Waar: Geitepark RoeselareWanneer: 10u - ?Verantwoordelijke: Stad Roeselare, meer info op www.roeselare.be/wonenenleven/groen/activiteiten.asp

zondag 16 juni - orchideeenwandeling in de gulke putten

In het grote laatmiddeleeuwse Bulskampveld, het heidegebied ten zuiden van Brugge, waren talrijke vijvers te vinden, ontstaan door het afdammen van beken voor de viskweek. De naam Gulke Putten zou betekenen ‘gelijke putten’ en is terug te vinden op 18de eeuwse kaarten. Na verlanding bleek het gebied nog rijk aan resten natte en droge heide, heischrale graslanden, hakhout met bloemenrijke paden en open plekken met orchideeën. Net deze orchideeën komen vandaag in de aandacht te staan.

Waar: 14u30 - ?Wanneer: Parking OC, Boskapelledreef 6, St.Pietersveld, WingeneMeebrengen: stevig schoeiselVerantwoordelijke: Natuurpunt Gulke Putten ([email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)

Page 6: De sneppe jun jul aug 2013

6

28 tem 30 juni - Dirty dek and the boyz

Ooowh yeah, een weekendje om u tegen te zeggen. Onze pink-friend Klaas wordt door de boyz uitgenodigd voor een weekendje op een location unknown. Herinneringen worden opgehaald, foto’s boven gehaald en zotte soorten neergehaald. Een tipje van de sluier? Ouwe rotten, bereid je voor op enkele natte, vochtige en zwoele dagen. Vliegt daar een ringoogparelmoer? ‘t Is DEK in z’n vlinderpakje!

Waar & Wanneer: vrijdag om 17u55 in ‘t station van Roeselare of om 18u50 in ‘t station van Gent-sp. Terug op zondagavond.Meebrengen: slaapzak, matje, zaklamp, excursiegerief, tentVerantwoordelijke: Tim Vandewiele (0487/64 09 69 of [email protected]

zaterdag 10 augustus - zomerwerkdag in de kleiputten

Naar goede gewoonte organiseert Natuurpunt Mandelstreke weer een zomerwerkdag in de Kleiputten. Tegelijkertijd een mooie gelegenheid om na een maand vakantie al eens wat Roessen terug te zien. Na het werken worden een hapje en drankje voorzien.Vooraf inschrijven bij [email protected]!

Wanneer: 9u – 16uWaar: Babilliestraat, Rumbeke, aan de KleiputtenVerantwoordelijke: Piet Desmet (051/225852 of [email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)

Page 7: De sneppe jun jul aug 2013

7

Vrijdag 30 augustus - Nacht van Ter Kerst

Het wordt bijna een traditie. Voor de derde keer zullen we deelnemen aan de Nacht van Ter Kerst. Net als vorig jaar staat er weer een heus programma op het plan. Zo zullen we o.a. een nachtspel spelen en een film bekijken in het bos. Ook deze keer zullen we allemaal (piepers en ini’s!) samen overnachten nabij het bos. Om het allemaal wat spannend te houden, en aangezien het nog een eindje is, zullen verderedetails later worden meegedeeld. Maar ik kan jullie al vast garanderen dat het een niet te missen activiteit zal zijn!

Wanneer: 17u30 – 10u (de volgende morgen)Waar: Ter Kerst 1 8830 HoogledeMeebrengen: slaapzak, matje, zaklampVerantwoordelijke: Sam Durnez (0494/414811 of [email protected])

zaterdag 14 - zondag 15 september - nacht van de kleiputten

Naar analogie van de Nacht van ter Kerst organiseren Natuurpunt Mandelstreke en JNM-Roeselare dit jaar voor de eerste keer de “Nacht van de Kleiputten”. De avond wordt gevuld met het zoeken en vangen van zoogdieren en nachtvlinders. ‘s Ochtends gaan we op vroegochtendwandeling.

Wanneer: 18u – 10uWaar: Babilliestraat, Rumbeke, aan de KleiputtenVerantwoordelijke: Piet Desmet (051/225852 of [email protected])Meenemen: slaapzak, matje, zaklamp

Page 8: De sneppe jun jul aug 2013

8

zondag 29 september - Startdag

Ben je ook gebeten door de natuur? Kan je niet genoeg krijgen van alles wat groeit en bloeit? Dan ben je meer dan welkom op de startdag van JNM Roeselare. JNM is een jeugdbeweging die niet alleen spel en ontspanning hoog in vaandwel draagt, maar ook een sterke nadruk legt op natuur en milieu. Hopelijk kunnen we jouw verwelkomen op onze startdag!

De startdag gaat dit jaar door in de Kleiputten van Rumbeke (Roese-lare). We spelen een leuk startdagspel (14h-16h), waarna we op excursie gaan in het gebied met ouders, piepers en ini’s (16h-17h30). Afsluitend voorzien we een receptie en stellen we JNM kort voor (17h30-18h).De startdag stellen we open voor iedereen, dus maak zo veel mogelijk rec-lame bij vrienden, familie en kenissen!

Wanneer: 29-09-13 van 13h45 tot 18h00Waar: parking Kleiputten Rumbeke, Babilliestraat 3Wie: alle leden en ouders vanaf 16 uurVerantwoordelijke: Pieter Becuwe ([email protected] of 0498042559)

Page 9: De sneppe jun jul aug 2013

9

Page 10: De sneppe jun jul aug 2013

10

Het begon zeer klein tijdens de laatste week van mei, met een eitje in een vreemde couveuse in de hoek van de kast. Moeder had er tegen haar wil een eitje gelegd, en de rokerige man met het witte pak had het bouwwerk over het hoofd gezien. Na 3 dagen als klein eitje ontstond er al snel een dikke witte larve in een zee van proteïnen en ander lekkers. De couveuse werd uitgebreid en de larve hing onderste boven terwijl ze nog meer witte pap te vreten kreeg. 5 dagen later was de larve zo dik geworden dat de bijen rond haar besloten de deur te sluiten. Eén dikke week later was het zo ver. De oude dame had het al horen fluisteren in de gangen en was al met een deel van haar gevolg het huis uit gevlogen. Op wat roddels in de wandelgangen na, heeft niemand ooit echt geweten hoe het met haar is afgelopen.

Op een zonnige junidag werd Mao geboren en al snel kroop de stevige dame met haar geweldig achterlijf door de gangen van kasteel. Een nieuwe wind moest het oubollige beleid vervangen. Minder mannen, meer werkende vrouwen en een strenger immigratiebeleid waren de kernwoorden in haar betoog. Voor deze legislatuur van start kon gaan was er natuurlijk een koning nodig, of liever een harem koningen.

Mao bereidde zich voor op een wilde huwelijksreis en na enkele korte korte uitstapjes waagde ze de grote stap. Enkel haar trouwste volgelingen mogen mee en enkele stevige bodyguards moeten haar veilige terugkeer garanderen. Stevig gebouwde mannen met grote ogen, daar valt ze voor. Op de grote bruiloft aangekomen wordt elke waardige koning even in de nabijheid van de koningin toegelaten en de gelukkigen moesten

dit met hun leven bekopen. De koningin zien en sterven, zo gaat dat als man. Mao ziet genoeg koningen om heel haar leven verder te

verhaal - mao de bijOver hoe verandering toch niet zo vernieuwend was.

Tekst: Sebastiaan Hanoulle

Page 11: De sneppe jun jul aug 2013

11

kunnen dromen, en dus besluit ze om haar bruidstocht af te ronden en haar terugtocht naar het veilige nest te maken.

Daar aangekomen begint ze direct aan het zware werk. Geholpen door heel wat personeel, die haar van voedsel voorzien en goed verzorgen begint Mao haar eieren te leggen. Na een snelle inspectie in de kinderkamer duwt ze haar welgevormde derrière naar binnen en legt ze een mooi wit eitje helemaal op het einde op de grond. Af en toe werkt ze mee aan een kinderkamer voor een jongetje, maar zeker niet zo enthousiast als haar voorgangster. In elke kinderkamer die ze tegenkomt legt ze snel een eitje, en met 2000 eieren per dag zorgt dit voor een ware bevolkingsexplosie. Op een rustige zomerdag opende de witte man haar mooie paleis en ving hij haar. Sinds die dag kruipt ze met een mooi rood kroontje, nummer 7, door de gangen.

De kraamafdeling wordt uitgebreid en af en toe biedt de rokerige witte man een nieuwe ruwbouw aan. Vorige week kwam er zelfs een nieuwe verdieping bij. Ook in deze nieuwe etage wil Mao haar gezag doorvoeren, maar met haar ronde boezem en stevig achterlijf raakt ze niet door deur. Enkel haar slanker personeel kan passeren en dus wordt er al snel beslist om hier de nieuwe voorraadkamers aan te leggen. Duizenden vlieguren later is deze kamer tot de nok gevuld. Dit grote werk is nog maar net afgerond, of de rokerige witte man is er al bij om deze zoete schat te stelen. Enkele doelgerichte kamikaze-aanvallen kunnen hem niet tegenhouden en in plaats van de volle voorraadkamer krijgt het arme personeel opnieuw een lege etage aangeboden. De dames zijn eventjes in de war, maar beginnen al snel weer met het binnenslepen van liters nectar. Deze nectar wordt druppel per druppel van mond tot mond tot in de voorraadvaten versluist. Niet enkel de witte man, maar ook listige dames van de nabije kastelen proberen deze felbegeerde schat te bereiken. Een ware securitydienst aan de poort van het kasteel bewaakt hier de doorgang. Enkel wie dezelfde lijfgeur heeft als Mao, of wat lekkers meebrengt mag binnen.Zo gaat dit de hele zomer

Page 12: De sneppe jun jul aug 2013

12

door. Wanneer ook een 2e keer de voorraden weggenomen worden heeft de witte man er zelf genoeg van. De zomer loopt op zijn einde en de dagen beginnen te korten. De imker maakt de woning wat kleiner, zorgt voor extra isolatie onder het dak en geeft de dames een tank vol zoetigheid waarmee ze zich goed op de winter kunnen voorbereiden. Ook Mao voelt dat de winter eraan komt. De kindjes die nu geboren worden, moeten haar heel de winter lang warm houden. Met extra veel zorg, maar wat trager blijft ze haar taak onverstoord uitvoeren.

Rondom het kasteel begint de herfst zich al aan te kondigen en op de klimop na valt er nergens nog eten te halen. De bijen kruipen dichter bij elkaar en wanneer het nog wat frisser wordt, komen ze zelfs niet meer buiten. Tot het voorjaar, slijten ze hun dagen met rondjes lopen zodat ze goed warm blijven, gezellig verhalen vertellen en wat luieren. Mao stopt zelfs eventjes met eieren leggen en kruipt midden in het plebs, waar het lekker warm is. Ook wanneer het kasteel onder de sneeuw bedolven raakt en het buiten ijzig koud is, blijft het binnen goed warm. De bijtjes kruipen dicht bij elkaar en trillen zichzelf warm.

Een paar maanden later beginnen de dagen te lengen. Op een mooie zonnige lentedag kunnen de bijen eindelijk eens naar buiten. De witte was bij de buurvrouw wordt al snel een pointeïstisch geel kunstwerk en een eerste crocus levert al wat stuifmeel. Mao legt sinds enkele weken weer eieren en dus komen er weer jobs in de kraamkamer vrij. Zo zwelt het volk weer aan, maar wanneer de dames merken dat ook het beleid van Mao niet meer zo streng en kordaat is als gewenst beginnen ze met het bouwen van een speciale couveuse. Hier en daar slaat ze al eens een kinderkamer over en er beginnen weer meer mannen door het paleis te paraderen. Halverwege mei legt Mao onder lichte dwang een eitje in de koninginnedop (zo heet deze speciale couveuse) en begint alles weer van vooraf aan.

Page 13: De sneppe jun jul aug 2013

13

nihoek

12-15 jaar

Page 14: De sneppe jun jul aug 2013

14

voorwoord

Beste ini’s,

Eerst en vooral wil ik jullie graag bedanken voor het zalige werkjaar. Jullie waren in het kort: zalig, cool, leutig, beestig, magnifiek en ga zo maar door. Voor ons begeleiders is het fantastisch om jullie zo enthousiast en geïnteresseerd te zien opgaan in de natuur. Ook op milieu-vlak ben ik behoorlijk trots, zoals bijvoorbeeld toen het uitdagende onderwerp ‘Schaliegas’ voor jullie zeker niet te ingewikkeld bleek.

Naast het hier en nu, durf ik in een voorwoordje ook al eens vooruitblikken. Wel, nu doe ik dat zeer gaarne. Ik ben heel blij om te zien dat jullie elk op jullie eigen manier over een gigantisch potentieel beschikken, en dat een goede toekomst van JNM Roeselare zo gewaarborgd wordt. Doe zo verder, en we gaan nog een aantal fantastische jaren tegemoet!

Ik wens jullie veel succes met jullie examens, hoop dat je een fantastische vakantie hebt, en we zien elkaar terug in september.

Tot dan!

René

Page 15: De sneppe jun jul aug 2013

15

activiteitenkalender

zondag 29 mei - dag van het park

In het stadspark (Geitepark) vindt op zondag 29 mei de 21ste editie van de ´Dag van het Park´ plaats. Het thema van dit jaar is ´Meer groen, ´t zou deugd doen´. De ´Dag van het Park´ gaat van start om 10 u met een yogasessie en de begeleide wandeling ´van grauw naar groen´. ´s Middags is er een reuzenpicknick! Breng gerust je eigen picknick mee. Waarschijnlijk zal JNM-Roeselare aanwezig zijn met een infostand.

Waar: Geitepark RoeselareWanneer: 10u - ?Verantwoordelijke: Stad Roeselare, meer info op www.roeselare.be/wonenenleven/groen/activiteiten.asp

zondag 16 juni - orchideeenwandeling in de gulke putten

In het grote laatmiddeleeuwse Bulskampveld, het heidegebied ten zuiden van Brugge, waren talrijke vijvers te vinden, ontstaan door het afdammen van beken voor de viskweek. De naam Gulke Putten zou betekenen ‘gelijke putten’ en is terug te vinden op 18de eeuwse kaarten. Na verlanding bleek het gebied nog rijk aan resten natte en droge heide, heischrale graslanden, hakhout met bloemenrijke paden en open plekken met orchideeën. Net deze orchideeën komen vandaag in de aandacht te staan.

Waar: 14u30 tot ?Wanneer: Parking OC, Boskapelledreef 6, St.Pietersveld, WingeneMeebrengen: stevig schoeiselVerantwoordelijke: Natuurpunt Gulke Putten ([email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)

Page 16: De sneppe jun jul aug 2013

16

zaterdag 10 augustus - zomerwerkdag in de kleiputten

Naar goede gewoonte organiseert Natuurpunt Mandelstreke weer een zomerwerkdag in de Kleiputten. Tegelijkertijd een mooie gelegenheid om na een maand vakantie al eens wat Roessen terug te zien. Na het werken worden een hapje en drankje voorzien.

Wanneer: 9u – 16uWaar: Babilliestraat, Rumbeke, aan de KleiputtenVerantwoordelijke: Piet Desmet (051/225852 of [email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)

Vrijdag 30 augustus - Nacht van Ter Kerst

Het wordt bijna een traditie. Voor de derde keer zullen we deelnemen aan de Nacht van Ter Kerst. Net als vorig jaar staat er weer een heus programma op het plan. Zo zullen we o.a. een nachtspel spelen en een film bekijken in het bos. Ook deze keer zullen we allemaal (piepers en ini’s!) samen overnachten nabij het bos. Om het allemaal wat spannend te houden, en aangezien het nog een eindje is, zullen verdere details later worden meegedeeld. Maar ik kan jullie al vast garanderen dat het een niet te missen activiteit zal zijn!

Wanneer: 17u30 – 10u (de volgende morgen)Waar: Ter Kerst 1 8830 HoogledeMeebrengen: slaapzak, matje, zaklampVerantwoordelijke: Sam Durnez (0494/414811 of [email protected])

Page 17: De sneppe jun jul aug 2013

17

zaterdag 14 - zondag 15 september - nacht van de kleiputten

Naar analogie van de Nacht van ter Kerst organiseren Natuurpunt Mandelstreke en JNM-Roeselare dit jaar voor de eerste keer de “Nacht van de Kleiputten”. De avond wordt gevuld met het zoeken en vangen van zoogdieren en nachtvlinders. ‘s Ochtends gaan we op vroegochtendwandeling.

Wanneer: 18u – 10uWaar: Babilliestraat, Rumbeke, aan de KleiputtenVerantwoordelijke: Piet Desmet (051/225852 of [email protected])Meenemen: slaapzak, matje, zaklamp

zondag 29 september - Startdag

Ben je ook gebeten door de natuur? Kan je niet genoeg krijgen van alles wat groeit en bloeit? Dan ben je meer dan welkom op de startdag van JNM Roeselare. JNM is een jeugdbeweging die niet alleen spel en ontspanning hoog in vaandel draagt, maar ook een sterke nadruk legt op natuur en milieu. Hopelijk kunnen we jouw verwelkomen op onze startdag!

De startdag gaat dit jaar door in de Kleiputten van Rumbeke (Roeselare). We spelen een leuk startdagspel (14h-16h), waarna we op excursie gaan in het gebied met ouders, piepers en ini’s (16h-17h30). Afsluitend voorzien we een receptie en stellen we JNM kort voor (17h30-18h). De startdag stellen we open voor iedereen, dus maak zo veelmogelijk reclame bij vrienden, familie en kenissen!

Wanneer: 29-09-13 van 13h45 tot 18h00Waar: parking Kleiputten Rumbeke, Babilliestraat 3Wie: alle leden en ouders vanaf 16 uurVerantwoordelijke: Pieter Becuwe ([email protected] of 0498042559)

Page 18: De sneppe jun jul aug 2013

18

Page 19: De sneppe jun jul aug 2013

19

piep piep

piephoekje

7-12

jaar

Page 20: De sneppe jun jul aug 2013

zond

ag 2

9 m

ei -

iede

reen

Dag

van

het

par

k

zond

ag 1

6 ju

ni -

iede

reen

Orc

hide

ëenw

ande

ling

in d

e gu

lke

putte

n

28 t

em 3

0 ju

ni -

gew

oon

Dir

ty d

ek a

nd th

e bo

yz

zate

rdag

10

augu

stus

- ie

dere

en

Zom

erw

erkd

ag in

de

klei

putte

n

Vrij

dag

30 a

ugus

tus

- ie

dere

en

Nac

ht v

an T

er K

erst

zate

rdag

14

- zo

ndag

15

sept

embe

r -

iede

reen

Nac

ht v

an d

e kl

eipu

tten

zond

ag 2

9 se

ptem

ber

- ie

dere

en

Star

tdag

frig

obla

d

Page 21: De sneppe jun jul aug 2013

zond

ag 2

9 m

ei -

iede

reen

Dag

van

het

par

k

zond

ag 1

6 ju

ni -

iede

reen

Orc

hide

ëenw

ande

ling

in d

e gu

lke

putte

n

28 t

em 3

0 ju

ni -

gew

oon

Dir

ty d

ek a

nd th

e bo

yz

zate

rdag

10

augu

stus

- ie

dere

en

Zom

erw

erkd

ag in

de

klei

putte

n

Vrij

dag

30 a

ugus

tus

- ie

dere

en

Nac

ht v

an T

er K

erst

zate

rdag

14

- zo

ndag

15

sept

embe

r -

iede

reen

Nac

ht v

an d

e kl

eipu

tten

zond

ag 2

9 se

ptem

ber

- ie

dere

en

Star

tdag

Page 22: De sneppe jun jul aug 2013

22

voorwoord

Dag piepertjes!

Hier is hij dan, de aller allerlaatste Sneppe van dit jaar. Allereerst zou ik jullie willen bedanken voor de talrijke opkomst op de vriendjesdag! We kunnen spreken van een heus succes. Hopelijk zien we iedereen volgend jaar terug! Daarnaast moet ik met spijt in m’n hart zeggen dat alle activiteiten voor dit werkjaar afgelopen zijn. Maar niet getreurd , er zijn ook tal van activiteiten in de grote vakantie die door JNM-nationaal worden georganiseerd.

Dan rest er mij enkel nog jullie te bedanken voor alle toffe activiteiten, en tot volgend jaar!

Groetjes Sam

Page 23: De sneppe jun jul aug 2013

23

activiteitenkalender

iniactiviteitenkalender

zondag 29 mei - dag van het park

In het stadspark (Geitepark) vindt op zondag 29 mei de 21ste editie van de ´Dag van het Park´ plaats. Het thema van dit jaar is ´Meer groen, ´t zou deugd doen´. De ´Dag van het Park´ gaat van start om 10 u met een yogasessie en de begeleide wandeling ´van grauw naar groen´. ´s Middags is er een reuzenpicknick! Breng gerust je eigen picknick mee. Waarschijnlijk zal JNM-Roeselare aanwezig zijn met een infostand.

Waar: Geitepark RoeselareWanneer: 10u - ?Verantwoordelijke: Stad Roeselare, meer info op www.roeselare.be/wonenenleven/groen/activiteiten.asp

zondag 16 juni - orchideeenwandeling in de gulke putten

In het grote laatmiddeleeuwse Bulskampveld, het heidegebied ten zuiden van Brugge, waren talrijke vijvers te vinden, ontstaan door het afdammen van beken voor de viskweek. De naam Gulke Putten zou betekenen ‘gelijke putten’ en is terug te vinden op 18de eeuwse kaarten. Na verlanding bleek het gebied nog rijk aan resten natte en droge heide, heischrale graslanden, hakhout met bloemenrijke paden en open plekken met orchideeën. Net deze orchideeën komen vandaag in de aandacht te staan.

Waar: 14u30 tot ?Wanneer: Parking OC, Boskapelledreef 6, St.Pietersveld, WingeneMeebrengen: stevig schoeiselVerantwoordelijke: Natuurpunt Gulke Putten ([email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)

Page 24: De sneppe jun jul aug 2013

24

zaterdag 10 augustus - zomerwerkdag in de kleiputten

Naar goede gewoonte organiseert Natuurpunt Mandelstreke weer een zomerwerkdag in de Kleiputten. Tegelijkertijd een mooie gelegenheid om na een maand vakantie al eens wat Roessen terug te zien. Na het werken worden een hapje en drankje voorzien.

Wanneer: 9u – 16uWaar: Babilliestraat, Rumbeke, aan de KleiputtenVerantwoordelijke: Piet Desmet (051/225852 of [email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)

Vrijdag 30 augustus - Nacht van Ter Kerst

Het wordt bijna een traditie. Voor de derde keer zullen we deelnemen aan de Nacht van Ter Kerst. Net als vorig jaar staat er weer een heus programma op het plan. Zo zullen we o.a. een nachtspel spelen en een film bekijken in het bos. Ook deze keer zullen we allemaal (piepers en ini’s!) samen overnachten nabij het bos. Om het allemaal wat spannend te houden, enaangezien het nog een eindje is, zullen verdere details later worden meegedeeld. Maar ik kan jullie al vast garanderen dat het een niet te missen activiteit zal zijn!

Wanneer: 17u30 – 10u (de volgende morgen)Waar: Ter Kerst 1 8830 HoogledeMeebrengen: slaapzak, matje, zaklampVerantwoordelijke: Sam Durnez (0494/414811 of [email protected])

Page 25: De sneppe jun jul aug 2013

25

zaterdag 14 - zondag 15 september - nacht van de kleiputten

Naar analogie van de Nacht van ter Kerst organiseren Natuurpunt Mandelstreke en JNM-Roeselare dit jaar voor de eerste keer de “Nacht van de Kleiputten”. De avond wordt gevuld met het zoeken en vangen van zoogdieren en nachtvlinders. ‘s Ochtends gaan we op vroegochtendwandeling.

Wanneer: 18u – 10uWaar: Babilliestraat, Rumbeke, aan de KleiputtenVerantwoordelijke: Piet Desmet (051/225852 of [email protected]) (GEEN JNM-begeleiding voorzien!)Meenemen: slaapzak, matje, zaklamp

zondag 29 september - Startdag

Ben je ook gebeten door de natuur? Kan je niet genoeg krijgen van alles wat groeit en bloeit? Dan ben je meer dan welkom op de startdag van JNM Roeselare. JNM is een jeugdbeweging die niet alleen spel en ontspanning hoog in vaandel draagt, maar ook een sterke nadruk legt op natuur en milieu. Hopelijk kunnen we jouw verwelkomen op onze startdag!

De startdag gaat dit jaar door in de Kleiputten van Rumbeke (Roeselare). We spelen een leuk startdagspel (14h-16h), waarna we op excursie gaan in het gebied met ouders, piepers en ini’s (16h-17h30). Afsluitend voorzien we een receptie en stellen we JNM kort voor (17h30-18h).

De startdag stellen we open voor iedereen, dus maak zo veel mogelijk reclame bij vrienden, familie en kenissen!

Wanneer: 29-09-13 van 13h45 tot 18h00 (ouders vanaf 16u)Waar: parking Kleiputten Rumbeke, Babilliestraat 3Verantwoordelijke: Pieter Becuwe ([email protected] of 0498042559)

Page 26: De sneppe jun jul aug 2013

26

Page 27: De sneppe jun jul aug 2013

27

Verslagen

Page 28: De sneppe jun jul aug 2013

28

5 uur. De wekker gaat. Over

een uur vertrekt de trein. Snel douchen en ontbijten. Nog een laatste controle van mijn rugzak: verrekijker mee, vogelgids mee, lunchpakket mee, … Ik kan vertrekken. Al geeuwend en gapend bereik ik het station. Jan is er al. Het loket is net open. Treinticket kopen, en nu maar wachten. Gedurende de hele treinrit stel ik me vragen. Zullen

we een geelsnavelduiker zien? Hoe koud zal het dit jaar zijn? Vorig jaar was het ’s morgens namelijk -12 graden in Zeeland. En toen kwam er nog eens bij dat ik mijn handschoenen had uitgeleend aan iemand die er geen bijhad.

6 uur 40. De trein komt aan in Brugge. We haasten ons naar de bus. Michiel, Robbe, Jan, Pieter,

Sebastiaan, … JNM Roeselare is voltallig. Allemaal op de bus

e n nu richting

Gent. Er wordt veel gelachen en gegrapt. In Gent komen er ongeveer zeventig mensen bij. De bus zit vol. Zeeland: Here we come! Ik weet dat we nog een hele tijd op weg zullen zijn dus ik besluit een dutje te doen. Een uur later word ik wakker en kijk ik even op m’n gsm of ik geen nieuwe berichtjes heb. Ik krijg meteen een melding dat er een onbeveiligd netwerk beschikbaar is met de naam: WifiAntwerpen. Wacht eens, Antwerpen? De

GPS van de buschauffeur had ons richting Limburg gestuurd. Verdorie, een uur omrijden!

Enkele uren later zijn we toch aangekomen in Zeeland. Er heerst grote verbazing bij het uitstappen: er ligt geen sneeuw! Het is zelfs niet eens koud. Behalve een paar meeuwen is er niets te zien op de eerste stopplaats. Wel vind ik een paar reuze-oesters en een leeggegeten zee-egel. Op de

ZeelandtochtOost-West-Vlaanderen

16 februari 2013

Tekst: Daan Ballegeer

gedurende de hele treinrit stel ik me vragen.

Zullen we een geelsnavelduiker zien? Hoe koud

zal het zijn dit jaar?

Page 29: De sneppe jun jul aug 2013

29

Ook al hebben we geen

kl… gezien, het was

een geslaagde dag!

volgende stopplaatsen zien we ook zo goed als geen vogels. Het is ondertussen al middag en iedereen heeft honger. Over de middag eten we in: “De Herenkeet”. Daar bestel ik preisoep. Mijn verwachtingen van de soep zijn

hoog, dat mag ook wel voor 5 euro 50. Na het eten wandel ik nog een beetje langs het strand. Daar vind ik een paar mooie schelpen om mijn collectie mee uit te breiden en ook een ring van een meeuw. De ring komt van het Stavanger-museum in Noorwegen. Er volgt een discussie tussen Robbe en Michiel of de vogels die we zien lepelaars of reigers zijn. Na een grondig onderzoek met de telescoop gooit het tweetal het op een akkoord. Het zijn 3 lepelaars.

Na de middag gaan we naar de plaats waar eerder die dag een geelsnavelduiker werd gesignaleerd. Dat was voor mij het toppunt van de dag. Er waren daar ter plekke al ongeveer 100 mensen met een telescoop en verrekijker de horizon aan het afspeuren. Maar de zeldzame vogel is al ver uit het zicht verdwenen. Er staan dus bijna 200 mensen een uur lang te kijken

naar één vogel die er niet is. Maar wie niet waagt, niet wint. Nog even genieten van een prachtige Zeelandse zonsondergang en van de heerlijke cake die wordt uitgedeeld. Nog even afscheid nemen van de zeehondjes die plots komen opduiken.

Het is zover. De bus vertrekt weer naar huis. Gelukkig heeft Jan een CD mee met liedjes uit de jaren 70 of 80. Mijn eerste kennismaking met het veelbesproken nummer “the caravan of love” van The Housemartins. De weg naar huis is pure ambiance. Om 21 uur komen we doodmoe aan in het station van Roeselare. Ook al hebben we geen kl… gezien, het was een geslaagde dag!

Page 30: De sneppe jun jul aug 2013

30

E e n R o e s e l a r -

enaar is een West-Vlam-ing en zou dus in theorie in Brugge moeten opstappen. Niet dus! Voor menig Roeselarenaar is Gent tweede of zelfs eerste thuishaven en hoort het zo om daar op de bus te stappen. Dit geeft een vriendschappelijke Roesenhereniging op de parking van Gent-Dampoort tot gevolg.

Sloten koffie, menig gegeeuw en de eerste schorre zangkreten en gevloek zijn jaarlijks terugkerende fenomenen tijdens die eerste uren op de bus naar Zeeland. Als de buschauffeur dan nog eens de weg kwijtraakt, schakelt Klaas een versnelling hoger. De lachspieren raken net niet verrokken als de droge kluchten van Klaas door de bus weergalmen. We zullen dit schouwspel missen Klaas. Volgend jaar weze je erbij in onze gedachten en als inspiratiebron voor je in principe niet te evenaren kluchten. Wanneer de bus op de eerste stop in Zeeland arriveert, bakenen Jan

en vervolgens Sebastiaan hun

territorium af. De vele zeldzame

vogels die we bij de eerste stop dachten te mogen spotten, mogen we door deze actie helaas op onze buik schrijven. Alhoewel: de Kuifaalscholver is van de partij! Daan vindt iets verderop een ring aangebracht aan een meeuwenpoot. Herkomst: Noorwegen. Mooi mooi!

Omdat het al bijna middag is, gaan we onze boterhammekes opeten. Een soepje en biertje kunnen er wel van af: broodnodige energie voor deze dag. Na dit middagmaal wandelen we over de dijk en zien redelijk wat eenden. Echte speciale soorten zijn er niet, maar de Bruggelingen willen zo snel mogelijk naar de zeldzame Geelsnavelduiker op de volgende stopplaats. Bruggelingen krijgen altijd hun zin, dus volgen we maar. Een uurtje op een eindeloos meer turen levert ons enkel zwarte puntjes op (“zou het de geelsnavelduiker zijn?”), maar bieden geen uitsluitsel.

Wat hebben we geleerd: volg nooit twitchende Bruggelingen! Diezelfde Bruggelingen slaan aan

nog eentje,nu van Pieter

Tekst: Pieter Becuwe

Page 31: De sneppe jun jul aug 2013

31

het vloeken wanneer enkele ouwe sokken en nog actieve JNM-ers met een auto-escorte arriveren. Trots als een pauw pochen ze met de foto’s van de Geelsnavelduiker. Helaas: voor het collectief dat met de bus meegaat op een beestige West-Vlaamse zeelandreis zitten zo’n individuele uitspattingen er niet in. En geef toe: het is toch veel leuker in grote groep een hele dag je amuseren dan opgejaagd van de ene naar de andere zeldzame vogelsoort met je auto te rijden. Of niet!?Lekker gebak van Linde en Annaïs leidt het vieruurtje in en meteen

ook het einde van de excursie. Moe, maar voldaan nestelen we ons op de bus en rijden nog enige uurtjes over de Belgische en Nederlandse snelwegen richting achtereenvolgens Gent en Brugge. De wegenkennis van de maestro-buschauffeur laat soms eens te wensen zoals we ’s ochtends in de Antwerpse stadsrand en ’s avonds tussen Gent en Brugge mogen merken. Niet getreurd: Roesen zijn boefbèren en plunderen dan maar een automaat in het station van Brugge. Een welgemeende revanche op het twitchvolkje van Brugge! …….. Beeuuuuuuuurp …..

Page 32: De sneppe jun jul aug 2013

fdelingsflash

32

Afdelingsflash # Gedaan met ellenlange vergaderverslagen in de Sneppe. Vanaf nu brengen we jullie via de “Afdelingsflash” op de hoogte van het reilen en zeilen in JNM-Roeselare.

Voorbije activiteiten # Geslaagd! Nogmaals excuses voor de twee piepers die stonden te wachten voor de afgelaste knotactiviteit.

Boomgaard # De fruitbomen zijn gesnoeid en er zijn plannen voor een insectenhotel!

Ouwe sok Klaas # We gaan op verrassingsweekend voor onze ouwe sok Klaas!

Financiën # Begrotingsoverschot door extreme besparingen gedurende afgelopen jaren. Investeringen:- Schenking Gulke Putten- Aankoop nachtvlinderval, verrekijker, statief en vlindernetten- Schenking aan JNM-nationaal voor de verbouwingen

T-shirt # Eindelijk een JNM-Roeselare-shirt? Spannend!

Promo # JNM-Roeselare stelt een promo-plan op zodat die kaap van 50 leden eindelijk eens overschreden wordt.

Page 33: De sneppe jun jul aug 2013

33

exclusief interview

------

klaas

debusschere

Page 34: De sneppe jun jul aug 2013

34

intiem... met klaas debusschere (interviewer: Jan Vancoppenolle)

Jaar na jaar moeten we afscheid nemen van JNM-ers die de kaap van 26 jaar overschrijden. Dit jaar is onze teergeliefde Roes Klaas aan de beurt. Omdat sommigen onder jullie deze langgewimperde kerel waarschijnlijk niet meer kennen, gingen we bij hem op bezoek in zijn biotoop, de JNM-winkel!

Jan: Klaas, hoe ben jij in de JNM terechtgekomen?

Klaas: (lacht) Wel, via een artikel in de Weekbode voor een uitstap naar de Zoo van Antwerpen. Mijn moeder zei: “Klaas, da is nog een twuk vo joe.” Ondertussen was ik al uit de Chiro wegepest, uit de judo weggejaagd en moest ik een andere hobby hebben! Ik had al een vogelgids, maar had er nog nie veel in gekeken.

Jan: En van wie had je die vogelgids gekregen?

Klaas: Die lag al een eind in de kast omdat we ooit een dode vogel gevonden hadden in onze tuin, en mijn vader moest welke deze was. Papa was al een beetje groen.

Jan: Hoe lang zit je eigenlijk al in de JNM?

Klaas: Van toen ik elf was, dus niet van het begin.

Jan: Welke goeie herinneringen heb je overgehouden aan die 15 schitterende jaren?

Klaas: Mijn eerste kamp was toen ik in het 1e middelbaar zat, naar de Gaume. Daar ben ik verliefd geworden op dat prachtige stuk natuur. Ik ga er nog steeds heel veel naartoe.

Jan: Ooit een straffe stoot uitgehaald?

Klaas: Nee, maar veel mooie verhalen. Veel toffe weekendjes waar

Page 35: De sneppe jun jul aug 2013

35

ik uren zou kunnen over blijven vertellen... En veel zotte beesten, da is het strafste van al!

Jan: Wat was je zotste waarneming?

Klaas: Ik heb heel wat zeldzame vogels gezien en er zaten heel wat tussen die de eerste soorten voor België waren. Degene die wel memorabel was een sneeuwuil in Leffinge op de kerk. Ik heb vooral heel veel op mezelf vogels gekeken. In Ardooie heb ik wel zotte planten gevonden en relmuizen in de Gaume!

Jan: Naar wie keek je op in de Jeugdbond?

Klaas: Maarten verbanck was mijn leider, da was ne cooln en Stijn Hanson ook hé. Iedereen dacht dat het saaie

kerels waren, maar de JNM zit vol met schitterende mensen!

Jan: Los van het feit dat je blijft werken als winkeljuf hier in het nationale secretariaat, wat ga je missen?

Klaas: In de afdeling, de groten excursies. Dat was zo van we spreken af en we vertrekken en je weet dat het de max zal zijn en dat er altijd wel iets chic gespot zal zijn of een coole gebeurtenis. En ik heb altijd een felle muil op

tocht (lacht) omdat ik mij zo amuseer.

Jan: Wat is je wijze raad aan de komende generaties?

Klaas: Wat er ook gebeurt, geloof altijd in je zelf (lacht). Ga superveel in eigen streek op excursie, het is maar op die

manier dat je het leert. Los van het feit dat ik veel naar de zee ben geweest kan je ze zotste dingen in je eigen buurt vinden, zoals

eikenpage in Het veld in Ardooie.

Wil je deze veteraan ontmoeten? Breng hem dan een een bezoekje in de JNM winkel in de kortrijksepoortstraat 192 in Gent Of kijk op jnm.be/winkel.

Page 36: De sneppe jun jul aug 2013

f l o r i a n ,

36

Page 37: De sneppe jun jul aug 2013

w e z u l l e n j e m i s s e n

37

Page 38: De sneppe jun jul aug 2013

38

Beste pieper, ini, gewoon lid,

Al sinds mensenheugenis bestaat bij JNM Roeselare het idee om met de afdeling een eigen JNM-t-shirt te maken. Jammergenoeg is er nog nooit een degelijk ontwerp uit de bus gekomen. Daarom willen we jullie nu de kans geven om een nieuwe JNM Roeselare-T-shirt te ontwerpen.

Hoe gaat dit in zijn werk? Wel, iedereen die zin heeft mag zelf een logo of tekening ontwerpen en die voor 31 juli doormailen naar [email protected]. Daarna kiest het bestuur het winnende ontwerp uit, en worden de t-shirts gedrukt!

Op de startdag wordt de winnaar bekendgemaakt. Naast het feit dat zijn/haar ontwerp dan vereeuwigd wordt, voorzien we uiteraard ook een kleine prijs. Wat die is, maken we nu nog even niet bekend.

Praktisch:- Zorg dat ‘JNM Roeselare’ zeker in je ontwerp voorkomt- Zowel met de hand getekende als met de computer gemaakte ontwerpen zijn toegelaten.- Mail je ontwerp liefst door in een PDF-bestand (als je zelf niet weet hoe dit moet weten je ouders dit waarschijnlijk wel), naar [email protected] Als je in je ontwerp een slogan wil verwerken, kan je ‘Rust roest, maar Roessen rusten nooit.’ gebruiken.- Wees creatief!

Veel succes!

t-shirt ontwerpwedstrijd

Page 39: De sneppe jun jul aug 2013

JNM, wasda? Lid worden?De JNM is een jeugdbeweging die zich tot doel stelt jongeren van 8 tot 25 jaar in contact te brengen met alles wat groeit en bloeit op deze aardkluit. Ook probeert ze te werken aan een natuur- en milieuvriendelijke omgeving. Dit alles gebeurt door middel van excursies, kampen in binnen- en buitenland, beheerswerken, acties,…

Iedere 12 – plusser ontvangt het nationale tijdschrift “Euglena”, de jongsten krijgen het “Kikkertje”.

Afdeling RoeselareAls lid van afdeling Roeselare krijg je de gelegenheid om bijna elke week mee te gaan op een spetterende excursie en fantastische weekendjes te beleven,… Bovendien krijg je naast ‘Euglena’ of ‘Kikkertje’ ook nog eens om de twee maanden het afdelingstijdschrift ‘De Sneppe’, waarvan er hier een exemplaar voor u ligt, in de bus gestopt. Je vindt ons ook online terug op www.jnm.be/roeselare, waar u de meeste recente excursiekalender terugvindt.

Handige adressen:• Voorzitter: René Bondue Bornstraat 35, 8800 Rumbeke051/22 96 51 of 0498/69 49 25 [email protected]• Contactpersoon: Pieter Becu Jan Hyoenstr 25, 8800 Roeselare051/69 09 49 of 0498/04 25 59 [email protected]• Piepverantw: Sam Durnez westrozebekestraat 58, 8980 Passendale0494/41 48 11 [email protected]• Iniverantw: René Bondue zie hierboven

Hoe lid worden?• Introductielid Het eerste jaar dat je lid wordt (7-26 jaar) € 5• Pieplid Vanaf het jaar waarin je 7 wordt tot 12 jaar € 18• Inilid Vanaf het jaar waarin je 13 wordt t.e.m. 15 € 18• Gewoon lid Vanaf het jaar waarin je 16 wordt t.e.m. 26 € 18• Bijlid Broer of zus is piep-, ini- of gewoon lid € 11,5• Steunlid Vanaf het jaar waarin je 27 wordt € 18• Instelling Bibliotheek of instelling(Kikkertje+Euglena) € 36

Om lid te worden surf je naar www.jnm.be/lidworden en vul je het online inschrijvingsformulier in. Je krijgt dan verdere betalingsinstructies per mail.

Is je buur, neef, vriend, lief, broer, zus, klasgenoot... nog geen lid van de JNM? laat ze kennismaken met JNM: het eerste werkjaar dat je lid bent, betaal je amper 5 euro!!!

39

Page 40: De sneppe jun jul aug 2013

40

woordeloze blikkken

kansrijk kalkgrasland als thuis

turend in de lucht

Auteur: Pieter Becuwe

Inspiratiebron: Klaas Debusschere en

Herman Van Rompuy