De Nieuwe Tijd - juli 2010

24
De Nieuwe Tijd maandblad ACV-Openbare Diensten juli 2010 Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel Knopen doorhakken voor openbaar vervoer Veiligheidscontracten: personeel met ontslag bedreigd

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - juli 2010

Page 1: De Nieuwe Tijd - juli 2010

DeNieuweTijdmaandb lad A C V - Openba re D iens tenju l i 2010

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

. Ham

elin

ck, H

elih

aven

laan

21,

100

0 Br

usse

l

Knopen doorhakken voor openbaar vervoer

Veiligheidscontracten: personeel met ontslag bedreigd

Page 2: De Nieuwe Tijd - juli 2010

Inhoud

Colofon

2

■ KORTWEG ACV Openbare Diensten

■ FOCUS 3

■ VLAAMSE OVERHEID 7

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN 10

■ FEDERALE OVERHEID 15

■ BIJZONDERE KORPSEN 19

■ VERVOER 20

■ PENSIOENEN 23

juli 2010 De Nieuwe Tijd

Redactie:Luc Hamelinck, Ann-Michèle Wieleman, Chris Herreman, Marc Saenen, Nico Poorters, Fréderic De Gélissen, Amélie Janssens,

Eindredactie:Amélie Janssens

Vormgeving:Peeters & Peeters “Compleet Grafisch”www.peetersenpeeters.be

Druk:Corelio Printingwww.corelio.be

Contacteer onswww.acv-openbarediensten.be

[email protected]

AlgemeenFemke Buys is nieuwe secretaris voor lokale Besturen

Vanaf 1 augustus vult Femke Buys het team aan van Vlaams Brabant, als secretaris lokale besturen. Zij zal meer specifiek instaan voor de regio Halle-Vilvoorde. Femke is al vertrouwd met vakbondswerk bij ACV, want tot nu was ze assistente vakbondsvertegenwoordiger bij de Christelijke Onderwijs-centrale (COC). We wensen Femke veel succes in deze nieu-we uitdaging.

wacht mee

Sinds 2005 vestigen een 20-tal Noord-zuidorganisaties (waaronder 11.11.11 en Wereldsolidariteit) de aandacht op de realisatie van de millenniumdoelstellingen. Zij verenig-den zich in de coalitie ‘2015 De tijd loopt’, en blijven bij pu-bliek en politiek aandringen op het waarmaken van deze 8 duidelijke doelstellingen:1. Véél minder honger en armoede in de wereld2. Alle kinderen naar de basisschool3. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen4. Minder kindersterfte5. Minder moedersterfte6. Bestrijding HIV/Aids, malaria en andere ziektes7. Milieubescherming, veilig drinkwater en minder men-

sen in sloppenwijken 8. Er moeten wereldwijd afspraken komen over hoe Noord

en Zuid beter kunnen samenwerken

Om aan te tonen dat we nog altijd wachten op de realisatie ervan, was onlangs een TV-spot te zien waarin bekende Belgen vol ongeduld wachtten. En op 11 september 2010 wordt in Gent de Wachtnacht georganiseerd, een gratis evenement met debatten en op-tredens. De organisatoren mikken op 10.000 wachters om een niet te missen signaal te zenden naar de wereldleiders. Je vindt meer informatie terug op www.wachtmee.be

is het u gelijk dat we niet gelijk zijn?

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is een federale overheidsinstel-ling die belast is met het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op basis van het geslacht. Het Instituut heeft nu een nieuwe informatie- en bewustmakingscampagne rond 4 thema’s: partnergeweld, de loonkloof tussen vrouwen en mannen, de discrimina-tie van zwangere vrouwen en de seksistische stereotypen in de reclame. Op de website www.gelijkheidmanvrouw.be vind je meer informatie terug en kan je affiches aanvragen om de campagne zichtbaar te maken op de werkvloer.

Fout in rsz adressenBestand zorgt voor proBlemen legitimatiekaart syndi-cale premie luchtvaartmaatschappijen.

Leden, werkzaam in een luchtvaartmaatschappij die tot op heden hun legitimatiekaart voor de syndicale premie van 2009 niet ontvingen, dienen dringend ons secretariaat te contacteren. Dit kan via tel. 02/208 24 43 of 02/208 24 47 of  [email protected].

Page 3: De Nieuwe Tijd - juli 2010

3De Nieuwe Tijd juli 2010

ACV Openbare Diensten EDITO ■

Nieuwe regering in de steigers

meer groei voor meer joBs

Het antwoord op de problemen van ver-grijzing en werkloosheid, is uiteraard in de eerste plaats ‘meer jobs’. Om dat doel te bereiken zullen de verschillende rege-ringen hoe dan ook afspraken moeten maken. Want meer jobs hangt ook samen met economische groei, met onderwijs en vorming, met sociale economie en sociale integratie.We kijken ernaar uit om te weten hoe dat zal worden waar gemaakt.

om meer tewerkstelling te realiseren is economische groei nodig.

Van patronale kant wil men dat bereiken door meer flexibiliteit en door sociale ver-worvenheden terug te schroeven. Maar we weten allemaal dat dit niet werkt. Onze economie heeft veel meer innovatie nodig en bedrijven moeten zich meer richten op groeimarkten.1 op 7 werknemers in de privé sector ver-dient vandaag minder dan in 2009. 13% van de werknemers, en dan vooral in de industrie, kregen een effectieve loonda-ling te slikken door de crisis. Men moet de problemen dus niet nogmaals afwentelen op werknemers.

stevige sociale zekerheid is cruciaal

Een goede wettelijke regeling in de sociale zekerheid is erg belangrijk. Iedereen moet wel eens terugvallen op de sociale zeker-heid: bij ziekte of arbeidsongeval, voor kinderbijslag, bij werkloosheid en ingeval pensionering. Voorstellen als het verhogen van de pen-sioenleeftijd hebben we al meermaals van de hand gewezen. We hebben niet een afbouw van de sociale stelsels nodig, wel een verbetering ervan. De kat zal na het groot verlof snel op de koord komen, als moet worden uitgemaakt op welke manier de sociale uitkeringen kunnen worden ver-beterd. Zal daar de bereidheid voor zijn? En zal men daar het nodige geld voor vrij maken?

gezonde overheidsFinancies zei u?

De afgelopen weken heeft men slag om slinger gepleit voor ‘gezonde’ overheids-financies. Op zich is daar uiteraard niets mis mee, wel integendeel. Maar totnog-toe heeft men de draagwijdte van het opzet verbloemd. De fameuze 22 miljard euro ‘besparingen’ die het Planbureau heeft voorgerekend, zijn voor de meeste mensen een onwezenlijk bedrag dat men moeilijk kan vatten.

■ Op het pOlitieke vlak is het uitkijken naar de vOrming van de nieuwe federale regering.de vOOrzitters van aCv en aBvv zijn dOOr de infOrmateur Ontvangen Om de BekOmmernissen van de vakBOnden te verdui-delijken. wat heBBen zij gezegd?de vakBOnden heBBen gevraagd dat de nieuwe regering de rOl van de sOCiale partners ten vOlle respeCteert. een regering die alles zOu willen regelen, zOnder de vakBOnden te kennen, zal de Bal gOed mis slaan. de syndiCale priOriteiten zijn dus nOg eens naar vOren geBraCht.Door: Luc Hamelinck, voorzitter

Bijgaande tabel geeft een overzicht van de overheidsuitgaven, zoals die volgens het Planbureau er bij ongewijzigd beleid zul-len uitzien tegen 2015. Een begrotingsin-spanning van 22 miljard komt neer op 10% van de uitgaven. Economen rekenen voor dat mocht er de komende jaren een eco-nomische groei zijn van 2% (en in 2010 en 2011 zal dat naar alle waarschijnlijkheid al-vast niet het geval zijn), die inspanning kan gerealiseerd worden door de uitgaven niet meer te laten stijgen dan de inflatie.

Wie de cijfers van meer nabij bekijkt merkt meteen dat maatregelen die al eens ge-makkelijk worden gelanceerd, als ‘het aantal ambtenaren dat op pensioen gaat, maar gedeeltelijk vervangen’ lang niet zul-len volstaan om de overheidsbegroting in evenwicht te krijgen. Er zullen dus veel andere maatregelen moeten worden ge-nomen. Wie de cijfers analyseert realiseert zich ook maar al te goed hoe belangrijk het is, dat de begroting niet alleen wordt recht gehouden met ‘besparingen’, maar dat ook aan de inkomstenzijde een flinke in-spanning moet gebeuren. Het ACV bepleit daarom maatregelen voor een beter wer-king van de overheidsdienst ‘Financiën’, voor de strijd tegen de fiscale fraude, voor de invoering van een vorm van vermo-gensbelasting voor de grote vermogens, of nog door de banken de putten die ze veroorzaakt hebben mee te doen betalen.

Wie de verdeling van de cijfers naar ge-lang de overheden bekijkt realiseert zich eveneens dat de stelling van de Vlaamse regering, als zou een overdracht van be-voegdheden in het kader van de staatsher-vorming alleen maar mogen met volledige overdracht van de financiële middelen, ge-woon niet realistisch is. Het zou de bespa-ringen op de sociale zekerheid (= deel van de federale uitgaven) alleen maar onnodig zwaar maken.

We stellen ons ook de vraag wat de nieuwe regering gaat doen naar het overheids-personeel toe. We vrezen dat de ingrepen een zware weerslag zullen hebben op de tewerkstelling in de openbare sector. Maar is er net geen verbetering van de werking van openbare diensten nodig? En hoe val-len voorstellen als de beperking van de vervanging van de vertrekkers te rijmen met de nood aan meer jobs?

situatie overheidsuitgaven tegen 2015 Bij ongewijzigd Beleid

Cijfers in miljoen € FederaalSociale

zekerheidDeelstaten

Lokale besturen

Gezamenlijke overheid

Primaire uitgaven (= zonder rentelast)

112.570 93.964 61.276 29.082 209.708

Waarvan lonen 9.673 1.664 24.544 15.919 51.800

Waarvan werkingsuit-gaven

3.387 1.234 5.958 4.145 14.724

Investeringsuitgaven 3.437 101 4.307 3.916 11.760

Saldo (tekort of boni) -15.828 -4.767 94 -1.572 -22.073

Page 4: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

4 juli 2010 De Nieuwe Tijd

Zorgactie groot succes■ Op 8 juni manifesteerden in tOtaal 15.000 persOneelsleden uit de zOrgseCtOr vOOr een evenwiChtig zOrgakkOOrd vOOr de kOmende vijf jaar. aCv-OpenBare diensten pleit vOOr meer persOneel, meer kOOpkraCht, aantrekkelijke jOBs en een degelijke eindelOOpBaan. we danken alle aanwezige militanten en laten u mee de sfeer Opsnuiven. Door: Joris Lermytte

meer personeel

Zorg is mensenwerk. Om kwalitatieve zorg te verlenen zijn voldoende handen nodig. De personeelsnormen moeten omhoog en er moet een sneller vervangingsysteem komen zodat vervanging permanent ge-waarborgd wordt.

meer koopkracht

We streven naar een rechtvaardig loon op basis van twee principes: een evenwich-tig basisloon en een betere vergoeding van onregelmatige prestaties. We zullen onze schouders zetten achter een nieuwe functieclassificatie nodig voor een even-wichtig loon in de sector. We eisen ook een volwaardige eindejaarspremie, betere vergoeding van onregelmatige prestaties, een verstoringtoelage en een extra ver-goeding om onderbroken diensten te ont-moedigen.

aantrekkelijke joBs

We eisen een werkbaar werk en een leef-baar leven. Jobs in de zorgsector mogen geen aanslag betekenen op het sociaal of familiaal leven. Jobs in de zorgsector moe-ten kansen inhouden voor iedereen. Er moet dan ook voldoende ruimte zijn voor vorming en opleiding.

eindeloopBaan

Iedereen die een belastende functie uitoe-fent moet op 60 jaar met pensioen kunnen zonder verlies van een deel van het pensi-oen. 50-plussers moeten vrijgesteld kun-nen worden van nachtdienst, en moeten toegang hebben tot landingsbanen. We pleiten tot slot voor statutarisering en een stevig aanvullend pensioen voor wie niet statutair kon worden.

We houden u verder op de hoogte over de vorderingen van de onderhandelingen.

Page 5: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

5De Nieuwe Tijd juli 2010

Page 6: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

6 juli 2010 De Nieuwe Tijd

Geen besparingen met de grove borstel!■ de vlaamse regering wil in 2010 sterk Besparen in het BeleidsdOmein werk, Ondanks de eCOnOmisChe Crisis. daarBij wOrdt OverwOgen Om te snijden in de vlaamse aanmOedigingspremies vOOr tijdkrediet en  lOOpBaanOnderBreking. het aCv, vlaams aBvv en aClvB maken ziCh zeer Ongerust Over deze Besparingspistes en wilden hierOver een duidelijk signaal geven aan de Be-vOegde minister van werk philippe muyters. ze verzamelden Op vrijdag 18 juni hun militanten Op het martelaarsplein in Brussel.Door: ACV

Met ‘zware begrotingsproblemen’ als ar-gument – waarover niet in alle openheid wordt gecommuniceerd – worden maat-regelen voorbereid die regelrecht ingaan tegen het in 2009 afgesloten Pact 2020. Daarin onderschreven zowel de Vlaamse Regering, de Vlaamse werkgeversorgani-saties als de vakbonden de doelstelling om tegen 2020 meer mensen aan de slag te krijgen, in meer werkbare jobs en in ge-middeld langere loopbanen.

vlaamse aanmoedigingspremies onder vuur

Zo ligt een voorstel op tafel om te snijden in de Vlaamse aanmoedigingspremies voor tijdkrediet en loopbaanonderbreking.

De Vlaamse aanmoedigingspremie is een aanvullende Vlaamse premie voor wie zorgkrediet of opleidingskrediet opneemt of voor de vermindering van de arbeids-duur in bedrijven in moeilijkheden of her-structurering. In de non-profit is er ook een Vlaamse aanmoedigingspremie voor oudere werknemers in een landingsbaan.

De Vlaamse aanmoedigingspremie geeft werknemers die daar de noodzaak toe voelen de mogelijkheid om een pauze in te bouwen in hun carrière. Die pauze stelt hen in staat om hun job werkbaar te hou-den en zo langer aan het werk te blijven.

De premie beantwoordt aan een duide-lijke behoefte van werknemers om er in het spitsuur van hun loopbaan even uit te stappen om te zorgen voor een vader of moeder, voor een kind of ziek familielid, of om een opleiding te volgen.

Van de 30.398 premies die in 2009 in de privésector werden toegekend werd maar liefst 97% aangevraagd om zorgverlof op te nemen. 64% van de toegekende aan-moedigingspremies werd aangevraagd door werknemers in de leeftijdsgroep van 26 tot en met 40 jaar. In de non-profit worden 18% van de premies aangevraagd door oudere werknemers in een landings-baan. Tijdkrediet en loopbaanonderbre-king zijn geen verwennerij, maar voor vele werknemers pure noodzaak om arbeid

en gezin op een menswaardige manier te kunnen combineren.

Bovendien is het een maatregel die de Vlaamse overheid niet alleen geld kost, maar ook geld opbrengt. Voor elk kind dat wordt opgevangen dankzij de opname van zorgverlof, dient geen plaats in de kin-deropvang te worden gecreëerd. De man-telzorg voor zieke familieleden reduceert de kosten in de thuiszorg.

sociale akkoorden negeren?

Indien zwaar zou worden gesaneerd in de aanmoedigingspremies of het stelsel zelfs met één pennentrek volledig zou afge-schaft worden, dan worden ook een aantal sociale akkoorden genegeerd. De premies zijn een uitvloeisel van het Vlaamse Werk-gelegenheidsakkoord van 1993, maken deel uit van het lopende VIA-akkoord voor de non-profitsector, van de akkoorden met het onderwijs en met het personeel van de Vlaamse overheid. Bovendien wordt dan ingebroken op sectorale en onderne-mingsakkoorden waarin het toestaan van tijdkrediet gekoppeld is aan de Vlaamse aanmoedigingspremies.

Minister Muyters stelt in zijn beleidsbrief Werk overigens expliciet dat de Vlaamse aanmoedigingspremies belangrijk zijn om jobs via een goede combinatie van

arbeid en gezin werkbaar te houden. Hij moedigt de vakbonden en werkgevers aan om akkoorden en sectorale actieplan-nen af te sluiten voor meer werkbaar werk. Als Vlaanderen actief een eigen beleid wil voeren rond het stimuleren van werkbare jobs en een betere combinatie van arbeid en gezin, dan kan ze niet met de grove bor-stel door de aanmoedigingspremies gaan.

meer transparantie gevraagd

De Vlaamse Regering stelt dat er ook op andere beleidsdomeinen bespaard wordt, maar geeft daar nauwelijks informatie over. Anderzijds worden vakbonden en werkge-versorganisaties door diezelfde regering wel gevraagd om hun verantwoordelijk-heid op te nemen en mee te zoeken naar mogelijke besparingsscenario’s. Wij willen weten in welk spel we hier meespelen!

ACV, Vlaams ABVV en ACLVB brachten daarom op vrijdagvoormiddag 18 juni om 9.30u, vóór de Vlaamse ministerraad, hun militanten bijeen op het Martelaarsplein in Brussel om hen te informeren over de op til zijnde besparingen in het beleidsdomein Werk en om aan minister Muyters duidelijk onze ongerustheid kenbaar te maken.

Page 7: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

7De Nieuwe Tijd juli 2010

lineaire Besparingen zonder enige vorm van oBjectieve parameters

Zij hebben aan hun verantwoordelijke minister, nl. de minister-president, aangegeven dat de opgelegde besparingen onrecht-vaardig zijn omdat men alle entiteiten op eenzelfde wijze be-handelt zonder correcties toe te passen op het vlak van de te verwachten personeelskost, rekening houdende met de leeftijd van het in dienst zijnde personeel. Afhankelijk van de grootte van de uitstroom van personeelsleden heeft men al dan niet meer budgettaire ruimte voor nieuwe nood-zakelijke aanwervingen.U zal maar in een entiteit werkzaam zijn, waar er de eerstvolgende maanden of jaren een beperkt aantal collega’s afvloeien, maar waar deze niet kunnen worden vervangen omwille van de bespa-ringen.

verhoogde FlexiBiliteit

Dit betekent dat er noodgedwongen taakherschikkingen dienen te gebeuren, wat een grotere flexibiliteit vereist van de in dienst blijvende collega’s. In de laatste editie van “13”, het personeelsblad kon U hierover reeds een artikel lezen. Wij vermoeden dat deze situatie in ver-schillende entiteiten realiteit zal worden, aangezien er voor einde 2011 weinig beterschap te verwachten is.In het beleidsdomein worden de personeelsleden op basis van vrijwilligheid gevraagd om ook taken binnen een andere dienst op te nemen en wordt er steeds nagegaan of er overeenstemming is tussen de diensten. De leidinggevenden vermoeden dat deze wijze van werken in de nabije toekomst nog zal toenemen.Het is volgens hen in de huidige situatie de enige mogelijkheid om aan tijdelijke pieken in het werkvolume bij bepaalde diensten te verhelpen. De leidend ambtenaren verwachten van de dienst-hoofden en hun medewerkers voorstellen tot het nemen van structurele maatregelen om mathematische pieken op te vangen.

pilootprojecten inzake eFFiciëntie en eFFectiviteit

Zo is er bij het agentschap Landbouw en Visserij een pilootproject opgestart in de buitendienst West-Vlaanderen om op basis van vrijwilligheid in te springen bij andere afdelingen op momenten van hoge werkdruk.

duidelijke aFspraken

Omwille van de huidige uitzonderlijke situatie hebben wij duide-lijke afspraken gevraagd voor de betrokken personeelsleden wat betreft taakbeschrijving en evaluatie.Wat de taakbeschrijving aangaat zal men altijd nagaan dat het over gelijkaardige functies gaat en er overeenstemming is tussen de diensten. Voor wat de evaluatie betreft, zullen de evaluatoren dezelfde blijven maar zal er een insteek van derden gebeuren.

Besparingen worden stilaan voelbaar in bepaalde entiteiten■ Op het laatste Overleg van het BeleidsdOmein landBOuw en visserij, einde mei, heBBen de leidend amBtenaren van het de-partement en het agentsChap duidelijkheid gegeven Bij de gevOlgen van de lineaire Besparingen, zOals deze zijn Beslist dOOr vlaamse regering. Door: Chris Herreman

Page 8: De Nieuwe Tijd - juli 2010

8

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

juli 2010 De Nieuwe Tijd

■ midden zOmer. we heBBen meer tijd vOOr partner, kinderen, familie en vrienden. en OOk het mOment Om een stand van zaken te maken van de syndiCale items in het BeleidsdOmein welzijn, vOlksgezOndheid en gezin (wvg). we kijken daarBij OOk vOOruit naar enkele priOriteiten vOOr het vOlgend werkjaar. alle entiteiten passeren de revue met uitzOndering van het agentsChap kind en gezin (in Ons vOlgend nummer krijgt kind en gezin ruimer aandaCht). Door: Erik Van den Broeck

departement welzijn, volkgezond-heid en gezin

We waarderen de inspanningen van de leiding om de geslaagden in de generieke proeven maximale kansen te bieden op statutaire indienstneming. We rekenen erop dat het departement WVG dezelfde attitude zal aanmeten voor de geslaagden in de generieke proef niveau B en voor de toekomstige laureaten van de generieke proef niveau A.

De Vlaamse regering bespaart op de per-soneelsmiddelen. Daardoor kunnen helaas niet alle vacatures bij het departement worden ingevuld. Vervanging van ver-trekkende collega’s gebeurt dan ook heel selectief. Meestal wordt overgegaan tot herschikking van de taken (streven naar de zogenaamde efficiëntiewinsten).

ACV-Openbare Diensten blijft de perso-neelsbewegingen (indienstnemingen, ver-trek en bevorderingen) met aandacht op-volgen. Samen met onze leden moeten we er blijvend over waken dat er voldoende personeel aan boord is om de dagelijkse opdrachten van het departement op een kwalitatieve manier uit te voeren. Aarzel niet om ons situaties van onderbezetting of abnormale werkdruk te melden.

agentschap zorg en gezondheid

Het Agentschap nam een belangrijke rol op bij de beheersing van de crisissituatie nav. de grieppandemie in 2009. Noodwachten moesten toen veelvuldig worden verricht. Een permanentievergoeding analoog aan deze voor de continue wacht van de dienst infectieziekten en milieugezondheid werd ingesteld.

Voor de compensatie van de verrichte overuren bij deze crisissituatie opteert het Agentschap voor een 50/50 regeling: de helft van deze overuren worden uitbe-taald, de andere helft wordt opgenomen onder de vorm van verlof. ACV-Openbare Diensten stelt hierbij dat de personeels-leden netto weinig overhouden van de geldelijke uitbetaling van deze overuren. Daarom vragen wij dat de personeelsle-

den vrij kunnen kiezen voor een volledige opname in verlof van deze overuren. Het Agentschap belooft ons hieromtrent een bevraging te doen bij de artsen en ver-pleegkundigen.

In het vakbondsoverleg van dit najaar zal een grondige evaluatie van de grieppan-demie samen met de resultaten van bo-venstaande bevraging worden besproken.

agentschap jongerenwelzijn

Het personeelsplan TO BE van het Agent-schap is nog steeds niet volledig. Alle logistieke taken (o.a. administratieve on-dersteuning, verpleegtaken, onderhoud-staken) in de gemeenschapsinstellingen vereisen de koppeling met een realis-tisch personeelsbehoeftenplan, de zoge-naamde PEP Logistiek. Na een jarenlang ijveren van onze kant werkte het directie-comité van Jongerenwelzijn dit voorjaar uiteindelijk een concreet voorstel van personeelsplan uit. Het werd daarbij voor goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde minister. Maar minister Vandeurzen heeft dit plan naast zich neergelegd omdat het niet budgetneutraal is. We begrijpen de minister niet: wenst de minister alle loop-baanperspectieven, met name de moge-lijkheid tot statutaire indienstneming voor

de contractuele medewerkers en voldoen-de mogelijkheden tot bevorderingen voor de statutaire collega’s, nog verder te be-vriezen? ACV-Openbare Diensten laat het er niet bij en samen met onze socialistische en liberale vakbondscollega’s vragen wij hierover en het over het personeelsplan Jongerenwelzijn in zijn totaliteit een drin-gend onderhoud.

hertekenen van de jeugdhulp

Het aanbodlandschap van de rechtstreek-se en niet-rechtstreekse jeugdhulp is in verandering. Het hele aanbod van jeugd-hulp dient zich te kenmerken door een gro-te toegankelijkheid voor de minderjarige en zijn gezin. In functie daarvan installeert de minister van Welzijn een intersectorale toegangspoort voor de niet-rechtstreeks toegankelijke hulp. Dit najaar zal minister Vandeurzen definitief beslissen over het concept van deze toegangspoort. De rol van de comités voor bijzondere jeugdzorg, de sociale diensten voor gerechtelijke bijstand en de bemiddelingscommissies zullen volledig of ten dele opgaan in de nieuwe structuur; de rol van onze jeugd-consulenten bij de afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid zal danig veranderen. ACV-Openbare Diensten zal hierbij niet toelaten dat de nieuwe opdracht voor de

Vooruitblikken in het beleidsdomeinen WVG

Page 9: De Nieuwe Tijd - juli 2010

9

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

De Nieuwe Tijd juli 2010

consulent-hulpverlener een verschraling van zijn handelen zal inhouden en zijn po-sitie als ambtenaar daarbij gaat aantasten.

agentschap inspectie welzijn, volksgezondheid en gezin

In de beleidsnota van minister Vandeurzen lezen we dat de overheid een stap verder moet zetten op het vlak van inspectie en toezicht op de kwaliteit van de zorg- en hulpverlening. De minister denkt er hier-bij aan om te werken onder de vorm van accreditatie van externe organisaties. We hebben daarover vragen gesteld in het vakbondsoverleg. Het klopt dat de accre-ditatie voor de minister een beleidsdoel-stelling vormt. In functie van de draagwijd-te van een accreditatiesysteem worden door de minsister momenteel de pro’s en contra’s onderzocht. Vanuit de leiding van het Agentschap werd aan de minister wel aangegeven dat Inspectie WVG zijn cruciale rol als toezichthouder moet be-

houden. Maar momenteel zit alles nog in een premature fase en is het te vroeg om in te schatten wat de weerslag zou kunnen zijn voor de opdracht van het agentschap en de positie van haar inspecteurs. ACV-Openbare Diensten blijft in dit dossier ook uiterst alert.

vlaams agentschap voor personen met een handicap

Een ontwerpnota met betrekking tot de invoering van structureel thuiswerk is eind juni besproken in het vakbondoverleg. Daarbij werden ook de huidige afspraken omtrent occasioneel thuiswerk geformali-seerd. Een aantal vragen en bemerkingen vanwege de vakbondsdelegaties zullen worden verwerkt in eindversie van deze nota. Structureel telewerken zal in eerste fase enkel van toepassing worden ge-maakt voor de provinciale afdeling Bra-bant. Bij hun nakende verhuis naar VAC Leuven zullen zij kunnen werken in een

Personeelsonderhandelingscomité UHasselt

kantooromgeving ‘Anders Werken’. Dit kantoorconcept voorziet in een kleinere beschikbare ruimte en leidt zo tot een werkvorm waarbij door een aantal mede-werkers op vrijwillige basis één tot maxi-maal twee dagen per week van thuis uit kan worden gewerkt. Thuiswerken vraagt van de werkgever een investering in ge-paste IT-verbindingen met de thuisbasis van de medewerker. De meerkost wenst het Agentschap te verhalen op de inper-king van de kantoorruimte, 2x betalen kan men budgettair niet aan. Voor het centraal bestuur en de andere provinciale afdelin-gen blijft het dus wachten op de overstap naar ‘Anders Werken’. Het blijft al bij al een – voor ACV-Openbare Diensten te sterk - beperkte invoering van het structureel telewerk. Occasioneel telewerken daaren-tegen zou ruimer mogelijk worden…. We vragen alvast een permanente evaluatie van de invoering en aangaande het ge-bruik van telewerk binnen het Agentschap.

Op 24 juni was er een eerste officiële ver-gadering van het personeelsonderhande-lingscomité van de Universiteit Hasselt, na de oprichtingsvergadering van dit nieuw onderhandelingscomité. Volgende aange-legenheden werden besproken.

nieuwe BedrijFsarts

Mevrouw Dr. Bie Van Woensel werkt sedert 1 januari 2010 niet langer voor de externe bedrijfsgeneeskundige dienst Provikmo en wordt binnen de UHasselt vervangen door mevrouw Dr. Annie Vandamme.

jaarverslag milieucoördinator 2009

In dit jaarverslag werd een overzicht gege-ven van het afvalbeleid, de energiebeheer-sing en het waterverbruik in de verschil-lende gebouwen van de universiteit.Vormingsactiviteiten 2010

Volgende opleidingen zullen worden aan-geboden.

■ Ontwikkelen van management- en lei-derschapsvaardigheden, in het bijzon-der m.b.t. stress- en werkdrukbeheersing

■ Initiatieven om de positie van tijdelijke on-derzoekers op de arbeidsmarkt te versterken

■ Opleiding aan leidinggevenden en me-dewerkers in het kader van functione-ringsbegeleiding, evaluatie en people management

■ Opleidingstraject voor medewerkers met klantencontact

■ Ontwikkelen en bijsturen van job ge-relateerde comptetenties: academisch Engels en smart Email

Indien er voldoende budgettaire mid-delen zijn zullen ook nog de opleidingen presentatietechnieken en professioneel samenwerken en communiceren worden georganiseerd.

verloFkalender 2011

Voor volgend kalenderjaar werden volgen-de brugdagen vastgelegd.

De extra reglementaire vakantiedag 15 november wordt aangewend voor de brugdag op vrijdag 3 juni 2010 na O.-L.-H.-Hemelvaart.

Twee brugdagen, vrijdag 22 juli en maan-dag 31 oktober , worden afgenomen van het statutair jaarlijks verlof.

Aanpassingen fietsvergoeding, omnium

dienstverplaatsingen en ouderschapsver-lof

De fietsvergoeding wordt met terugwer-kende kracht van januari 2010 verhoogd van 0,15 tot 0,20 euro/km.

De omniumverzekering voor dienstop-drachten met eigen wagen wordt uitge-breid naar bursalen.

Bij elke dienstverplaatsing is inschrijven in het elektronisch register dienstreizen verplicht indien men verklaard heeft dat men van de omniumverzekering wenst te genieten.

De bursalen zullen via de binnenpost hier-over de nodige informatie en formulieren ontvangen.

De regeling van het ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking voor opvang van eigen kind of adoptiekind, wordt gewij-zigd. De leeftijd van het kind waarvoor men ouderschapsverlof kan genieten wordt uitgebreid van 6 naar 12 jaar. Bijko-mende informatie kan U hierover beko-men bij de personeelsdienst.

Page 10: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

10 juli 2010 De Nieuwe Tijd

op Bezoek Bij de schoonma(a)k(st)ers van stad gent

Op 18 juni 2010 organiseren onze collega’s van ACV Voeding en Diensten de ‘Dag van de Schoonmaak’. Tijdens de propagandis-ten vergadering van vrijdag 11 juni 2010 werd het initiatief door de collega’s toege-licht.

Gezien er binnen de lokale en regionale be-sturen alsook heel veel schoonmaakperso-neel telt, vonden we het een opportuniteit om de actie mee te ondersteunen door en bezoek te brengen aan alle schoonmaak-sters van Stad Gent, Stad Gent stelt meer dan 200 schoonmaaksters.

Dus een moment om op stap te gaan, op donderdag 17 juni werden alle schoon-maaksters bezocht en hebben we aan alle deurklinken van alle diensten van de stad Gent een flyer gehangen. Zo hebben we heel veel schoonmaaksters aangesproken en door aan iedere deurklink een flyer te hangen vragen we aan het personeel om ook aandacht en respect te hebben voor de personeelsleden uit de schoonmaak bij de Stad Gent.

sportdag van gemeenten en ocmw’s meetjesland

Op vrijdag 18 juni 2010 was het in Zel-zate de sportdag voor alle gemeente- en OCMW personeelsleden uit 11 gemeenten van het meetjesland.

Een ideaal moment om onze 2e kennisma-kingsronde op het terrein in te zetten (tij-dens onze eerste kennismakingsavonden waren er 146 personeelsleden aanwezig). Bij de aanvang van de sportdag hebben we in totaal 410 personeelsleden ontmoet en hen een flesje water meegegeven om zo de sportdag goed door te komen.

Het was een ideaal moment om in een ont-spannen sfeer heel veel personeelsleden te ontmoeten uit de lokale sector.

Dank zij de inzet van onze militanten werd dit een geslaagde positieve actie en werd dit gesmaakt bij de personeelsleden!

Door: Peter Wieme

Op stap in het gewest Gent-Eeklo

Page 11: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

11De Nieuwe Tijd juli 2010

Stads- en PWA-gemeenschapswachten met ontslag bedreigd■ sinds Begin jaren ’90 Bestaan er suBsidieregelingen waarBij lOkale Besturen finanCiële middelen kunnen verkrijgen van de federale Overheid Om een preventie- en veiligheidsBeleid te vOeren. in de lOOp der jaren zijn er diverse plannen en Overeen-kOmsten geweest.intussen is het zO dat in vlaanderen 43 lOkale Besturen een OvereenkOmst heBBen afgeslOten met de federale Overheid, Over een strategisCh veiligheids- en preventieplan. taChtig prOCent van de middelen gaan in dit kader naar tewerkstelling van per-sOneel. de huidige plannen lOpen af eind 2010, en er werd van uitgegaan dat deze verlengd zOuden wOrden vanaf 1/1/2011.

Door: Jean-Pierre Tommissen

contracten ten einde?

Tot dusver geen vuiltje aan de lucht, tot echter de Federale Regering is gevallen. Aangezien de beslissing om de strategisch veiligheids- en preventieplannen te verlen-gen vanaf 1/1/2011 niet genomen werd en ook niet beschouwd kan worden als een “lopende zaak” van de ontslagnemende Regering, is er dus een probleem. De lo-pende contracten van de personeelsleden nemen dan een eind op 1/1/2011. Vandaar dat sommige steden en gemeenten deze personeelsleden in opzeg plaatsen, en indien er geen Regeringsbeslissing volgt, deze personeelsleden bedreigd worden met ontslag vanaf 1/1/2011.

Zo werd ook aan de alarmbel getrokken bij de Stad Genk. Hier gaat het over 79 personeelsleden (48 stadspersoneel en 31 PWA-gemeenschapswachten). Het gaat om mensen die in stedelijke diensten werken, maar ook om mensen die ter beschikking gesteld zijn aan derde partners (politie, op-voedingswinkel, Centrum voor Alcohol en andere Drugsproblemen (CAD), straathoek-werk, De Lijn, het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL), …). Van de burgemeester van Genk vernamen we intussen dat deze perso-neelsleden niet in opzeg geplaatst worden.

zekerheid en continuïteit

Als ACV-Openbare Diensten hebben we dan ook onmiddellijk een oproep gericht aan de ontslagnemende Regering, Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Za-ken, om op korte termijn zekerheid te creë-ren omtrent de voortzetting van de strate-gische veiligheids- en preventieplannen en hiertoe de nodige regelgeving te voorzien.

Het is een must voor de continuïteit van het beleid en voor de werkzekerheid en motivatie van het personeel dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Als ACV-Openbare Diensten zullen wij dit dossier verder opvolgen en indien no-

dig verdere acties ondernemen. De toe-komst van het strategisch veiligheids- en preventieplan dient veilig gesteld, en de personeelsleden hun contracten moeten verlengd worden, de onzekerheid moet weggenomen worden.

De werkzekerheid voor het personeel is voor ons een absolute noodzaak, daar gaan wij voor !!!

Huub Boonen

Huub Boonen is personeelslid van de Stad Genk in het kader van het veiligheids- en preventieplan, uitgeleend aan het CAD. Hij werkt als psycholoog bij het Centrum voor Alcohol en andere Drugsproblemen.Het CAD heeft via het veiligheids- en pre-ventieplan 17 personeelsleden ter be-schikking gaande van psycholoog, maat-schappelijk werker, straathoekwerker, preventiewerker.Het CAD werkt in verschillende lokale be-sturen in Limburg, kosteloos en laagdrem-pelig.Huub zegt dat de contracten in het ka-der van het veiligheids- en preventieplan structureel ingebed zijn in de werking van het CAD.Indien er geen verlenging zou komen van het project, komt de continuïteit van de werking in het gedrang, en zal men moe-ten centraliseren, waarvoor lokaal werken

Ouchmad Ahmed

Ouchmad Ahmed werkt als gemeen-schapswacht bij de Stad Genk en is militant van ACV-Openbare Diensten.Ahmed werkt ongeveer 2 jaar als gemeen-schapswacht bij de Stad Genk. Hij werkt met 3 collega’s in en rond het Sportcen-trum.

Zijn belangrijkste taken zijn :■ toezicht in en rond het Sportcentrum■ bezoekers begeleiden■ sociale contacten onderhouden■ toezien op overlast.

Ahmed probeert door dialoog en bemid-deling steeds tot oplossingen te komen.Als het niet lukt, wat zelden het geval is, moeten de politiediensten ingeschakeld worden.Ahmed wil uiteraard zijn werk behouden, en hoopt dat de veiligheids- en preventie-plannen na 1/1/2011 verlengd worden.Werkzekerheid voor de personeelsleden is voor hem zeer belangrijk !!

zoals nu, niet meer mogelijk is.Huub heeft vertrouwen in de lokale be-sturen, dat zij hun verantwoordelijkheid nemen, en er een oplossing uit de bus zal komen.Continuïteit in de dienstverlening vindt hij zeer belangrijk !!!

Page 12: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

12 juli 2010 De Nieuwe Tijd

Autonome bedrijven bij de lokale besturen in Antwerpen: wel en wee

■ de laatste deCennia zijn er in antwerpen wel enkele autOnOme Bedrijven BijgekOmen: gha (gemeentelijk havenBedrijf antwerpen), vespa (vastgOedBedrijf stad antwerpen), gapa (parkeerBedrijf stad antwerpen), zna (ziekenhuisnetwerk ant-werpen), zOrgBedrijf (BejaardenzOrg), inOvant (vOrming), spOrt, Campus vesta (OpleidingsCentrum pOlitie, Brandweer, am-BulanCiers), de warande (Cultureel Centrum turnhOut) enz... in tegenstelling tOt vele andere, waar het enkel finanCiële en BOekhOudkundige COnstruCties BetrOf, zijn het in antwerpen Bedrijven tussen de 50 tOt zelfs ruim 5000 werknemers. er was dus werk vOOr de vakBOnden Om die OmsChakeling zOnder kleersCheuren dOOr te kOmen.Door: Frans Marivoet

De argumenten om tot deze autonome instellingen over te gaan waren: efficiën-tere werking, vlottere beslissingsprocedu-res, meer marktconform werken, minder regels, gezond financieel beheer en… als argument naar de vakbonden zo kon een privatisering van die diensten voorkomen worden. Kortom, met zulke autonomie kwam men in de hemel op aarde terecht.Nu er toch, zeker voor sommige, heel wat jaren over heen gegaan zijn, is het tijd om een balans op te maken. Een volledig over-zicht zou een kluwen van voor- en nadelen zijn. Daarom een indeling met enkele type-voorbeelden op basis van:

1 Hoe het niet moet.

2 Sommigen proberen het goed te doen.

3 Er zijn goede voorbeelden.

1. hoe het niet moet: ziekenhuisnetwerk antwerpen (zna)

Het begon al bij de start. In plaats van te kiezen voor een publieke autonome instel-ling ging men over tot een volledige priva-tisering. Ondenkbaar dat die oplossing er onder leiding van socialistische mandata-rissen werd doorgedrukt onder het motto van ‘luister naar woorden, maar kijk niet naar mijn daden’.

Meteen had men een grote vrijheid en konden allerlei experimenten gebeuren: consulting opdrachten aan de lopende band, interne bedrijven, (mislukte) uitbe-stedingen, enz… Allerlei formules waar-mee het management bewees dat het bij gebrek aan eigen bekwaamheid externe hulp moest inroepen.

Slotsom: meer mislukkingen dan resulta-ten, die uiteindelijk slechts tot een moei-zaam financieel evenwicht leidden. Stu-dies tonen aan dat er ruim 50 à 100 miljoen euro per jaar extra winst had kunnen ge-boekt worden.

Zulke bedrijven zijn dankbaar om een schitterende syndicale werking uit te bou-wen. Daarin zijn wij ook gelukt. Onder lei-ding van hoofdmilitant Wouter Bernaerts werden de sociale verkiezingen van 2008 gewonnen en is ACV-Openbare Diensten DE vakbond bij ZNA. Ondertussen kon de politiek van de (mislukte) uitbestedingen stop gezet worden. Na 7 jaar syndicaal weerwerk worden alle taken maximaal aan eigen ZNA werknemers toevertrouwd. Veel geld is verloren en er is een groeiende demotivatie bij de medewerkers. Maar onze bekommernis gaat naar de lan-ge termijn. Als niet wordt ingegrepen staat deze instelling met ruim 5000 personeels-leden er slechter voor dan ooit.

2. sommigen proBeren het goed te doen: gemeentelijk autonoom haven-BedrijF (gah).

Na 5 jaar experimenten, nieuwe perso-neelsmanagers en een onvoorstelbaar vo-luntarisme om alles op te lossen is men met zijn voeten op de grond gekomen. Het ha-venbedrijf kan ook alle wetten niet zomaar naar zijn hand zetten. Men heeft geleerd

uit zijn fouten. Moeizaam, en zonder grote show, wordt een degelijk personeelsbeleid opgebouwd. Een gevaarlijk punt blijft het juridiseren van de personeelsreglemente-ring. Daarnaast was men zo met zijn eigen gelijk bezig dat men niet zag dat de we-reld rondom zich veranderde. We stellen nu vast dat de beslissingsprocedures bij het havenbedrijf nog overeenstemmen met die bij de gemeentebesturen van 40 jaar geleden, terwijl ondertussen de be-slissingsprocedures bij de grotere lokale besturen de vergelijking met een privé be-drijf kunnen doorstaan.

Positief was steeds dat de syndicale aan-wezigheid en de rol van de vakbonden nooit ter discussie stonden. Alhoewel we ons kunnen afvragen of die politiek, die zo-wat tot de inkapseling van de vakbonden leidde, wel positief was voor de syndicale werking en creativiteit.

Deze autonomie heeft zeker bijgedragen tot het behoud van alle diensten en be-drijven in overheidsbeheer. Met het perso-neelsbeleid gaat het de goede richting uit. Syndicaal blijft het zoeken naar een juiste opstelling.

Page 13: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

13De Nieuwe Tijd juli 2010

3. en er zijn goede voorBeelden: inovant, sport, campus vesta en de warande.

Alhoewel van jonge datum zijn deze vier autonome bedrijven van de provincie Ant-werpen wel een voorbeeld te noemen.Van begin af is duidelijk: het worden 4 pu-blieke bedrijven en alle bestaande VZW’s of andere formules worden door hen op-geslorpt.

Bij de oprichting werden een aantal duide-lijke afspraken vastgelegd:

■ De rechtspositieregeling van het pro-vinciepersoneel is automatisch van toe-passing. Het syndicaal overleg verloopt in overkoepelende vergaderingen.

■ Iedereen valt onder het contractueel dienstverband, maar met alle voor-delen van het statutair personeel. Dit betekent een aanvullend pensioen waardoor iedereen geniet van een pen-sioenbedrag gelijk aan een overheids-pensioen.

■ Efficiënte en transparante beslissings-structuren en gezond verstand hebben voorrang op de wet. Geen afwijkende weddenschalen of bonussen voor de leidinggevenden.

Deze provinciale autonome bedrijven heb-ben een efficiënte werking, vlotte besluit-vorming, gezond beheer maar ook een goed personeelsbeleid. Zij kunnen als voor-beeld voor vele andere gesteld worden.Gezien de vlotte samenwerking met de vakbonden zijn er soms minder stimulan-sen voor het personeel om zich in de vak-bondswerking te engageren.

Besluit

Algemeen en principieel kunnen de au-tonome bedrijven een goed verhaal zijn. Deze autonomie biedt meer mogelijkhe-den om sommige diensten in overheidsbe-heer te houden. Maar het is geen wonder-middel. Hoe goed die instellingen werken, hangt niet af van de structuur, maar wel van de mensen die hen leiden.

Syndicaal is er winst en verlies. Daar waar het echt slecht gaat, kan er een sterke syn-dicale werking uitgebouwd worden. Waar alles goed loopt, is ze moeilijk van grond te krijgen. Een contradictie, maar een rea-liteit.

Het personeelsbeleid wordt er niet gemak-kelijker op. Het wordt steeds moeilijker, en soms onmogelijk, de weg te vinden tussen de overheid en de privé wetgeving.

Er wordt meer gevraagd van studiewerk en inzet van de vrijgestelden en militanten maar ook zijn er meer mogelijkheden om creatief werk te doen. Het was zowel be-leidsmatig als syndicaal een boeiende tijd.

In de maanden juli & augustus is er geen zitdag in het ACV verbondsgebouw Roeselare. Vanaf de maand september 2010 geldt een nieuwe regeling.

De zitdag te Roeselare, voorzien de eerste en de derde maandag van de maand, gaat enkel nog door mits voorafgaande afspraak.

Indien u wenst te komen, gelieve dan vooraf af te spreken met secretaris Joris Vanraes op het telefoonnummer 056/23 56 06 of via e-mail: [email protected].

De zitdag te Tielt op de eerste dinsdag van de pare maanden wordt afgeschaft.

Er kan echter steeds een afspraak gemaakt worden met secretaris Joris Vanraes.

Gelieve hiermee rekening te houden.

Zitdag ACV-Openbare Diensten: wijzigingen Roeselare en Tielt

Page 14: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

14 juli 2010 De Nieuwe Tijd

In de gemeenteraad van juni is er geop-perd om bepaalde diensten uit te beste-den/af te stoten. Gelukkig is dit voor de burgemeester en schepenen niet de eerste optie. Dit zou ten andere ook niet terecht zijn. Een bestuur kan in het verleden keu-zes gemaakt hebben, waardoor er nu nog steeds een financiële put kan zijn. In het geval van de gemeente Kruibeke is dit zelfs eerder een financiële krater. Dit oplossen door personeelsleden af te stoten is niet correct.

■ de gemeente kruiBeke mOet Besparen, want de rekeningen staan in het rOOd. hierdOOr wOrdt er druk gespeCuleerd, OOk in de gemeenteraad hOe die Besparingen kunnen verlOpen. u raadt het al: missChien valt er wat te halen Bij het persOneel.Door: Diane Van Cauter

Besparingen in Kruibeke

Waar wel aan gedacht wordt, is om men-sen die in pensioen gaan niet (direct) te vervangen. Voor ons dus opletten gebla-zen. De personeelsbezetting in de ge-meente Kruibeke is niet zo hoog als men kijkt naar het aantal inwoners. Van een overbezetting of een personeelsoverschot is dus geen sprake. Hoe kan men personeel niet vervangen als er geen mensen teveel werken? Dit is mij een raadsel. We zullen als vakbond dus op onze hoede moeten zijn.

Buiten het feit dat die discussies komende zijn, wordt er ook gesproken over eventu-ele vrijwillige fusie met de gemeente Beve-ren. Voor de inwoners en de personeelsle-den van de gemeente Kruibeke en Beveren zorgt dit uiteraard ook voor veel vragen, waar de antwoorden op dit moment ze-ker nog niet duidelijk zijn. Een ‘wordt ver-volgd’-verhaal.

Page 15: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

15De Nieuwe Tijd juli 2010

FAVV: ACV-Openbare Diensten neemt initiatief tot bevraging personeelsleden

Tijdens de vergadering van 15 juni 2010 heeft de voorzitter van het basisoverleg-comité verklaard kennis te hebben geno-men van een brief van de personeelsleden van de sector distributie uit de PCE Luik. De brief is een petitie die door alle perso-neelsleden van deze sector is ondertekend waarin de moeilijke werksfeer is weerge-geven.

Het management heeft al initiatieven ge-nomen in de PCE Luik om de werksfeer te verbeteren. Zo heeft er al een vergadering plaats gevonden met alle betrokkenen. Naar verluidt zal de situatie in de komende maanden opgevolgd en geëvalueerd wor-den.

Het ACV-Openbare Diensten stelt dat de werkdruk fel verhoogd is en dat er bij som-mige personeelsleden een zeker ongenoe-gen is ontstaan aangaande de te volgen procedures die volgens hen werkbaar moeten zijn en blijven.De voorzitter van het basisoverlegcomité zegt dat uit de enquête, gehouden bij de operatoren, blijkt dat de personeelsleden hun taken goed uitvoeren en het FAVV daarbij een goed imago bezorgen. Het ma-nagement vindt ook dat de productiviteit bij de personeelsleden “verbeterd” moet worden.

Bevraging personeel

De enige constante waarmee wij in onze samenleving dagelijks worden geconfron-teerd is dat alles voortdurend aan verande-ring onderhevig is. De technologie, de pro-cessen, de werkmethodes, de werkplek, de geopolitieke omgeving,… Kortom alles om ons heen wijzigt voortdurend en dit meestal met slechts één doel voor ogen: meer en beter en met minder inzet van middelen. Maar waar bevindt zich de grens aan de groei en hoelang en in hoeverre kan en wenst de mens daarin het ritme (nog) te volgen?

Het ACV-Openbare Diensten is er van over-tuigd dat het FAVV, dat zijn tiende verjaar-dag viert, op korte tijd tot een moderne organisatie is uitgegroeid. In de voorbije jaren is er inderdaad heel veel veranderd en dat mede door de inzet van de human resources die het belangrijkste kapitaal van een organisatie uitmaken.

Het FAVV is een van de schaarse voorbeel-den van overheidsinstellingen die bereid zijn zichzelf een allesomvattend proces-model voor kwaliteitsborging op te leg-gen met als doel het ISO 9001-certificaat te behalen. Het management van het FAVV is ervan overtuigd dat het waken over de kwaliteit van onze dagelijkse voeding op zijn beurt aan strikte kwaliteitsnormen moet voldoen. Niemand zal ontkennen dat dit geen nobele doelstelling is en het ACV-Openbare Diensten wil deze graag onder-schrijven maar met de waarschuwing dat de generaal op zijn paard moet kunnen omzien of zijn troepen nog volgen.

Met dit in het achterhoofd wenst het ACV-Openbare Diensten een peiling te doen hoe het staat met “de troepen”. Kunnen ze nog volgen en zo ja, in welke mate en tot welke prijs? Wij willen met onze bevraging, bestaand uit een kleine dertig vragen, te weten komen hoe het o.a. zit met de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen in deze wereld van voortdurende veran-deringen. Hoe wordt omgegaan met weer een nieuwigheid tot meer en beter en met minder middelen?

Door: Geert Dewulf

Het leek voor ACV-Openbare Diensten zaak om even de temperatuur op te ne-men op de werkplek en antwoorden te krijgen over wie, wat, waar, wanneer, hoe, hoeveel en hoelang. De klassieke onder-zoeksvragen dus waarbij wordt gevraagd om anoniem en in alle objectiviteit eerlijke antwoorden te geven zonder enige ver-plichting tot deelname aan de bevraging.

ACV-Openbare Diensten speelt daarbij graag de rol van “go-between” en de gede-legeerd bestuurder heeft voorgesteld om tegen begin september een onderhoud te beleggen met de vakbondsafgevaardig-den en de leidinggevenden van DG Con-trole aangaande dit item. Wij als vakbond gaan graag in op deze uitnodiging. Wordt vervolgd dus.

Page 16: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

16 juli 2010 De Nieuwe Tijd

■ wat vOOraf ging: nieuwe weddensChalen vanaf 1 deCemBer 20006 maar niet vOOr iedereen !Door: Geert Dewulf

Met het KB van 25 februari 2008 heeft het statutaire wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen (FWI’s) met terugwerkende kracht vanaf 1 december 2006 de erin vastgelegde wed-denschaalverhoging gekregen. De col-lega’s in dienst genomen met een arbeids-overeenkomst, zo’n 500 in aantal, bleven in de kou staan.

gelijkschakeling door toepassing van de sw-weddenschalen voor contractuelen

In het Staatsblad van 10 juni 2010 wordt het KB van 2 juni 2010 gepubliceerd wat met zich meebrengt dat de contractueel tewerkgestelde wetenschappers betaald worden volgens dezelfde SW-wedden-schalen die van toepassing zijn op hun statutaire collega’s. Dit betekent dat diege-nen die nu in dienst zijn de nieuwe inscha-ling krijgen vanaf 1 januari 2010 volgens de conversietabel die als bijlage bij het KB is gevoegd:

weddenschaal

19211923

(nuttige ervaring < jaar)

SW10

1921

1923 SW11

1924 SW21

1913 SW21

1914 SW31

1916 SW31

1917 SW41

De weddenschalen (bruto jaarwedde aan 100%) zien eruit als volgt :

Jaar SW10 SW11 SW21 SW31 SW41

0123456789

101112131415161718192021222324252627

21.880,00 22.325,00 22.770,00 23.215,00 23.660,00 24.105,00 24.550,00 24.995,00 25.440,00 25.885,00 26.330,00 26.775,00 27.220,00 27.665,00 28.110,00 28.555,00 29.000,00 29.445,00 29.890,00 30.335,00 30.780,00 31.225,00 31.670,00 32.115,00 32.560,00 33.005,00 33.450,00 33.895,00

25.880,00 26.453,00 27.026,00 27.599,00 28.172,00 28.745,00 29.318,00 29.891,00 30.464,00 31.037,00 31.610,00 32.183,00 32.756,00 33.329,00 33.902,00 34.475,00 35.048,00 35.621,00 36.194,00 36.797,00 37.340,00 37.913,00 38.486,00 39.059,00 39.632,00 40.205,00 40.778,00 41.351,00

31.880,00 32.490,00 33.100,00 33.710,00 34.320,00 34.930,00 35.540,00 36.150,00 36.760,00 37.370,00 37.980,00 38.590,00 39.200,00 39.810,00 40.420,00 41.030,00 41.640,00 42.250,00 42.860,00 43.470,00 44.080,00 44.690,00 45.300,00 45.910,00 46.520,00 47.130,00 47.740,00 48.350,00

39.570,00 40.316,36 41.062,72 41.809,08 42.555,44 43.301,80 44.048,16 44.794,52 45.540,88 46.287,24 47.033,60 47.779,96 48.526,32 49.272,68 50.019,04 50.765,40 51.511,76 52.258,12 53.004,48 53.750,84 54.497,20 55.243,56 55.989,92

47.600,00 47.970,00 48.580,00 49.190,00 49.800,00 50.410,00 51.020,00 51.630,00 52.240,00 52.850,00 53.460,00 54.070,00 54.680,00 55.290,00 55.900,00 56.510,00 57.120,00 57.730,00 58.340,00 58.950,00 59.560,00 60.170,00 60.780,00

Wetenschappelijke instellingen : eindelijk gelijke individuele geldelijke rechten voor contractueel en statutair wetenschappelijk personeel

Wanneer de betrokken contractueel te-werkgestelde personeelsleden aan de voorwaarden voldoen kunnen ze in een gunstiger SW-weddenschaal worden ge-worven en dit als volgt :

1. weddenschaal SW10 (21.880,00 € tot 33.895,00 €)Die weddenschaal is van toepassing als de betrokken persoon bij zijn indienstne-ming geen nuttige ervaring van minstens twee jaar kan verantwoorden. Hij verkrijgt de weddenschaal SW11 zodra hij die er-varing van minstens twee jaar opdoet ten gevolge van binnen de wetenschappelijke instelling verrichte prestaties.

2. weddenschaal SW11 (25.880,00 € tot 41.351,00 €)De toepassing van die weddenschaal ver-eist dat de betrokken persoon bij zijn in-dienstneming een nuttige ervaring van minstens twee jaar kan doen gelden.

3. weddenschaal SW21 (31.880,00 € tot 48.350,00 €)De toepassing van die weddenschaal ver-eist dat de betrokken persoon bij zijn in-dienstneming een nuttige ervaring van minstens vier jaar kan doen gelden, houder is van een diploma van doctor behaald na verdediging in het openbaar van een ver-handeling of, bij ontstentenis van dergelijk

Page 17: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

17De Nieuwe Tijd juli 2010

diploma, de uitvoering van gelijkwaardig geachte wetenschappelijke realisaties kan verantwoorden.

4. weddenschaal SW31 (39.570,00 € tot 55.9890,92 €)De toepassing van die weddenschaal ver-eist dat de betrokken persoon bij zijn in-dienstneming een nuttige ervaring van minstens acht jaar kan doen gelden en de uitvoering van wetenschappelijke realisa-ties van hoge kwaliteit kan verantwoorden.

5. weddenschaal SW41 (47.600,00 € tot 60.780,00 €)De toepassing van die weddenschaal ver-eist dat de betrokken persoon bij zijn in-dienstneming een nuttige ervaring van

minstens twaalf jaar kan doen gelden, de uitvoering van uitzonderlijke wetenschap-pelijke realisaties kan verantwoorden en zo faam hebben verworven.

Bijkomende Financiële middelen

De regering stelde dat, gelet op de finan-ciële crisis en de gevolgen die zij heeft gehad en nog altijd heeft voor de rijksbe-groting, het moeilijk was om bijkomende begrotingskredieten vrij te maken. Op de Ministerraad is men evenwel tot overeen-stemming gekomen om alle betrokken personen te doen genieten van de hervor-ming vanaf 1 januari 2010. De middelen daartoe zijn beschikbaar in de algemene

uitgavenbegroting voor 2010.Deze maatregel kost dus heel wat geld bij de wetenschappelijke instellingen en wordt integraal gefinancierd met €1,9 mil-joen bijkomende financiële middelen die de wetenschappelijke instellingen bij de opmaak van de begroting 2010 hebben verworven voor deze loonsverhoging.

ACV-Openbare Diensten heeft zwaar inge-zet op de gelijkschakeling van de individu-ele geldelijke rechten en dankt hierbij de Minister van Wetenschapsbeleid om van dit dossier werk te hebben gemaakt en dit project te hebben afgewerkt.

Federale Overheid: aanpassing bedrag kilometervergoeding

Op 17 juni verscheen omzendbrief nr 604 in het Staatblad. Deze jaarlijkse omzendbrief legt het bedrag vast van de kilometervergoeding die de Federale ambtenaren ontvangen voor het gebruik van hun eigen wagen voor dienst-verplaatsingen in de periode van 1 juli 2010 tot 30 juni 2011.De kilometervergoeding wordt volgens het KB van 18 januari 1965 berekend enerzijds aan de hand van de evolutie van het indexcijfer van de consumptieprijzen en anderzijds de evolu-tie van de prijs van benzine en diesel, en be-draagt € 0,3178 per kilometer.

Page 18: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

18 juli 2010 De Nieuwe Tijd

In het najaar van 2010 organiseert SELOR het tweede deel van het bevorderings-examen niveau C. Het examenprogramma bestaat uit:Beheersing van de Nederlandse taalBekwaam zijn brieven op te stellenPC-vaardigheden (Word en Excel)

Voor de twee eerste vakken (Nederlands en het schrijven van brieven) organiseert het ACV-Openbare Diensten opleidingen. (Dit doen we NIET voor de PC-vaardighe-den, maar wanneer uw instelling dit zelf niet organiseert kunnen we u ten stelligste aanraden het lessenpakket op het internet te bekijken dat u vindt door gratiscursus.be te googelen).

De cursus is bedoeld voor ACV-leden (Ter plaatse lid worden kan door middel van een domiciliëring te ondertekenen).

Deze opleiding duurt van 9u00 tot de mid-dag op volgende data:

Datum Plaats

10-09-2010 Antwerpen, ACV-Openbare Diensten, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen

15-09-2010 Oostende, ACV-Openbare Diensten, Dr. L. Colensstraat 7, 8400 Oostende

17-09-2010 Brussel, ACV-Openbare Diensten, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel

21-09-2010 Sint-Niklaas, ACV-Openbare Diensten, Den Hof, H. Heymanplein 7, 9100 Sint-Niklaas (door de tunnel op het binnenplein)

22-09-2010 Hasselt, ACV-Openbare Diensten, Mgr. Broekxplein 6, 3500 Hasselt

27-09-2010 Zottegem, ACV-Openbare Diensten, Musselystraat 26, 9620 Zottegem

29-09-2010 Brussel, ACV-Openbare Diensten, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel

Inschrijven kan, tot de zalen volgeboekt zijn, enkel en alleen via de website van ACV-Open-bare Diensten: http:/openbarediensten.acv-online.be/met vermelding van voornaam en naam, tewerkstellingsplaats, keuze van plaats en datum en eventueel lidnummer.

Federaal bevorderingsexamen niveau C: Voorbereidingslessen

Page 19: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

19De Nieuwe Tijd juli 2010

“Ontslagnemend Minister van Binnen-landse Zaken Annemie Turtelboom beves-tigt dat de hervorming van de brandweer een prioriteit blijft. Dat zei ze gisteren 27 mei 2010 tijdens een ontmoeting met de brandweerfederaties.” Het budget van 32,6 miljoen euro dat de minister verkreeg tijdens de budgetcon-trole, werd goedgekeurd voor de ontbin-ding van het parlement. “Daardoor zijn we zeker dat het bedrag recurrent is en jaarlijks zal worden ingeschreven op de begroting van Binnenlandse Zaken,” aldus Turtelboom. De minister maakte de federaties duidelijk dat ze wil doorgaan met de uitvoering van de wet van 15 mei 2007. Gelet op de kre-dieten die ze heeft bekomen voor dit dos-sier, is het van primordiaal belang dat de uitvoeringsmaatregelen binnen de kortst mogelijke tijd kunnen genomen worden.

 Turtelboom vroeg haar administratie om door te gaan met de voorbe-reiding van de KB’s in samenwerking met de experten van het terrein. De minister wijst erop dat de afgelopen weken heel wat vooruitgang is geboekt tijdens de talloze vergaderingen tussen de administratie en de brandweerfederaties. Ondanks dat de regering in lopende zaken is, kunnen een aantal dos-siers toch al uitgevoerd worden. Zo bracht Turtelboom de verdeling van de 9,2 miljoen euro, die ze uittrekt voor opleiding van het brand-weerpersoneel, op de ministerraad van vrijdag 28 mei. De verdeling van 2,8 miljoen euro die gereserveerd wordt voor een rekruterings-campagne en de ontwikkeling van een beheerstool, wordt even-eens verder gezet. Andere dossiers, zoals de totstandkoming van de prezones, zullen het voorwerp uitmaken van voorafgaandelijk politiek overleg. Ge-zien het belang van dit dossier, stelt Turtelboom alles in het werk om het dossier vooruit te laten gaan. De minister rondt de bespreking met de federaties af, met de ver-zekering dat ze alles in het werk zal stellen om zo veel mogelijk dossiers af te ronden in de weken die volgen.

 

■ sinds ‘mensenheugenis’ traChten de vakBOnden de dialOOg te starten Over het statuut vOOr het BrandweerpersOneel. dit in het kader van de aangekOndigde hervOrming. de irOnie wil, dat Op het mOment dat het signaal van de vakBOnden naar Bin-nenlandse zaken eindelijk wat Begint dOOr sijpelen en enige systematiek in weliswaar infOrmeel COntaCt Ontstaat, de regering valt. en hiermee vervalt dan BlijkBaar OOk alle prille OpgeBOuwde Overtuiging dat vakBOnden BetrOkken partij zijn en liefst vaste gesprekspartners.Door: Ilse Heylen

Onderhandelen over het personeel? Met de vakbonden graag!

Page 20: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

20 juli 2010 De Nieuwe Tijd

Naar een nieuwe beheersovereenkomst voor De Lijn 2010-2015■ aCv-OpenBare diensten levert mOmenteel input en priOriteiten vOOr de aankOmende nieuwe BeheersOvereenkOmst tus-sen de lijn en de vlaamse regering. we maakten OOk enkele BezOrgdheden Over aan het kaBinet van de verantwOOrdelijke minister, hilde Crevits. Door: Jan Coolbrandt en Thomas Vael

Een nieuwe beheersovereenkomst vormt immers de blauwdruk van hoe de Vlaamse Vervoersmaatschappij -en bij uitbreiding het openbaar busvervoer in Vlaanderen- er de komende jaren zal uitzien. Hierbij maakten we ook de opmerking dat de beheersovereenkomst 2003-2009 de facto verlopen is. Wij hopen dat zulke situaties in de toekomst vermeden kunnen wor-den, en dat de geldigheid van de nieuwe beheersovereenkomst zal samenvallen met een beleidsperiode. We stellen ons ook de vraag naar de dwingendheid van een meerjarige beheersovereenkomst, als begrotingen blijkbaar jaar per jaar kunnen worden goedgekeurd. Wij vragen in die zin garanties voor een grotere continuïteit van het openbaar vervoersbeleid. Wij gaan er in elk geval van uit dat de engagementen uit de beleidsnota van de minister (en de bemerkingen hierop van de sociale part-ners1), een vaste leidraad betekenen voor het opstellen en opvolgen van de nieuwe beheersovereenkomst. Inhoudelijk be-klemtonen we verder onderstaande aspec-ten die voor ons van cruciaal belang zijn:

- Een concreet overzicht van welke re-alisaties men wil bereiken. Een uit-gebreide en gedetailleerde sterkte/zwakteanalyse van al dan niet gehaalde doelstellingen uit de vorige beheers-overeenkomst kan hierbij zeer bruik-baar zijn. Dit onder de vorm van een oplijsting van concrete positieve evolu-ties en realisaties, maar ook van minder geslaagde ingrepen.

- Voor ons is de financiering één van de vele opdrachten die aan De Lijn worden toevertrouwd. Wij verwachten bijvoor-beeld dat bepaalde rubrieken betref-fende personeelskosten (waaronder vergrijzing of verjonging van het perso-neel, kader CAO’s en sociale program-matie 2011-2012), verankerd worden in de berekening van de kosten en bijho-rende exploitatiedotaties. Wij verwach-ten ook engagementen tot de effectie-ve toepassing hiervan. In het verleden zagen wij immers dat de overheid dit naargelang de noden jaar per jaar heeft aanpast. Verder moeten volgens be-paalde investeringsformules verder ver-

ankerd en geconcretiseerd worden in de nieuwe beheersovereenkomst. We denken hierbij aan het aandeel van de eigen investeringen, PPS-constructies en kapitaalsubsidies.

- Als de netto-vervoersopbrengsten door bepaalde prijsverhogingen zouden stij-gen, verwachten wij dat deze opbreng-sten bovenop de exploitatiedotaties van de maatschappij komen. In die zin dient ook de indexering van de tarieven volgens ons gebruikt te worden voor exploitatienoden.

- Zal het netmanagement aangewend worden in de context van aangekon-digde besparingsplannen (kosten-efficiëntie en verder afschaffen van niet-rendabele lijnen)? Of eerder in de context van Mobiliteitsvisie 2020 (in-tensifiëren en uitbreiden aanbod)? Een recente kosten-batenanalyse becijfert de lange-termijn opbrengst van de pro-jecten uit Mobiliteitsvisie 2020 op meer dan 20 miljard euro. Wij verwachten dat duidelijk wordt welke investeringen zul-len plaatsvinden, en op welke basis dit wordt beslist.

- Wat betreft de doorstroming moeten eveneens meer verregaande initiatie-ven genomen worden. Het doorstro-mingsaspect moet volgens ons immers een speerpunt worden in de volgende beheersovereenkomst (zie ook stand-punt ACV ‘investeren in openbaar ver-voer werkt’).

- Aansluitend op het pact 2020, verwach-ten wij ook meer concretisering op het vlak van woon-werkverkeer. Graag hadden wij in de nieuwe beheersover-eenkomst dus concretere doelen en initiatieven rond dit belangrijk mobili-teitsaspect teruggevonden. Maar ook of er verder nagedacht wordt over de mo-gelijkheid van het invoeren van een al-gemene derde-betalersovereenkomst.

- Wij verwachten uiteraard ook perma-nente en volgehouden aandacht voor en verduidelijking van de rol van de privé-exploitatie:

a. Wordt 50/50 verdeling blijvend veran-kerd?

b. Het respect voor de sociale bepaling: de vorige beheersovereenkomst heeft het over ‘Gelijkluidendheid arbeidsvoor-waarden’. Kan deze keer meer gecon-cretiseerd worden welke lading deze vlag dekt? Of wat sociaal nog meer aan-vaardbaard is: Kunnen we verder evolu-eren naar een gelijkschakeling?

c Wat is de rol van het privé vervoer en wat doet de beheersovereenkomst met de in de beleidsnota opgenomen ope-ningen naar (collectieve) taxi’s?

Wij hopen dat de bespreking van de nieu-we beheersovereenkomst snel een duide-lijk antwoord geeft op deze vragen. Dit in het belang van de toekomstige mobiliteit in Vlaanderen en de toekomst van een zeer grote personeelsgroep van de Openbare Vervoersmaatschappij.

Er wordt verwacht dat de Vlaamse regering de nieuwe beheersovereenkomst goed-keurt in de loop van september!

1) Onder andere de beleidsaanbevelingen MORA, de engagementen van mobiliteitsvisie 2020 en het mobiliteitspact 2020, evenals het mobiliteitsplan Vlaanderen.

Page 21: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten VERVOER ■

21De Nieuwe Tijd juli 2010

Openbaar vervoer: Knopen doorhakken! ■ Op wOensdag 23 juni BraCht de minister, hilde Crevits, een BezOek aan de lijn en meer in het BijzOnder aan de raad van Bestuur, in zijn nieuwe samenstelling.het mOment was gOed uitgekOzen. langs de ene kant had de vlaamse regering kOrt geleden nOg een nieuwe direCteur-generaal én een nieuwe raad van Bestuur BenOemd. het is altijd spannend Om te kijken hOe deze samenwerking zal verlOpen. langs de andere kant nOpen de Omstandigheden tOt (ver)nieuwe(de) keuzes van zOwel de lijn als de minister.Door: Jan Coolbrandt

Inderdaad, de onderhandelingen tussen de Minister, in naam van de Vlaamse rege-ring, en De Lijn over een nieuwe beheers-overeenkomst 2010-2015 ( zie ook artikel: naar een nieuwe beheersovereenkomst voor De Lijn 2015-2015) zijn inmiddels op-gestart.

Ondertussen heeft De Lijn haar huiswerk gemaakt, en heeft het departement ‘mo-biliteit en openbare werken’ een evaluatie gemaakt van de beheersovereenkomst voor de periode 2003-2010. Er worden toch wel wat kritische bedenkingen gefor-muleerd.

Ook het Vlaams parlement heeft op 10 juni de voorbije periode geëvalueerd. Ook hier duiken de klassieke tegenstellingen – aan-bod gestuurd of vraag gestuurd , kosten-dekking, … - terug op.Op 16 juni werd door de meerderheidspar-tijen een resolutie gestemd dat, althans voor de meerderheidspartijen, de basis moet vormen van het toekomstig beleid, dat zal moeten worden vastgelegd in de nieuwe beheersovereenkomst 2010-2015.

we zetten een aantal Belangrijke items van de resolutie op een rijtje:

Het is geen toeval dat de resolutie de be-slissing van de Minister met betrekking tot retibo (meten is weten) steunt. Evenmin is het vandaag toeval dat ge-streefd wordt naar een efficiënte(re) orga-nisatie en exploitatie, naar kostenbespa-rende maatregelen, naar een verhoging van de kostendekkingsgraad, …Ook de belbussen komen opnieuw in het vizier. De resolutie spreekt over een onderzoek naar het vervangen van de belbus door een taxi!Deze vraag van de meerderheidspartijen kan voor ons geen synoniem zijn voor een tweede besparingsronde. Een tweede be-sparingsronde zou de werkgelegenheid binnen de sector (De Lijn én de pachters) aantasten en zou de arbeidsomstandig-heden verder laten verslechteren. Dit kan voor ons niet! Wij kunnen evenmin akkoord gaan met de vervanging van de belbus door een taxi!

De resolutie erkent dat meer investeren in Openbaar vervoer en vooral in vraag-gestuurd O.V. ( meer en beter openbaar vervoer in de stedelijke gebieden) nood-zakelijk en onvermijdelijk is. In dat verband vormt de mobiliteitsvisie 2020 de basis om de prioriteiten voor de volgende jaren te bepalen. Uiteraard prima, maar de vraag blijft: wie gaat dit betalen? Wie heeft zo-veel geld…?

De vraag naar een evaluatie van het tarie-venbeleid, van de prijselasticiteit zou mo-gelijks kunnen wijzen op de overtuiging om via de tarieven meer ontvangsten te gene-reren. Dit kunnen wij alleen maar steunen!

Ook de vraag naar een betere doorstro-ming wordt gesteld. Het ACV is sinds jaren vragende partij.

Tot slot, heeft de resolutie ook een bijzon-dere aandacht voor het groene, duurzame karakter van het Openbaar vervoer. Duide-lijk een steuntje in de rug van de Minister!

conclusie:

Wij zijn zeer benieuwd welke keuzes De Lijn en de Minister uiteindelijk zullen maken. Bij het ter perse (eind juni) was hierover nog niets concreet bekend. De onderhande-lingen werden wel opgestart en moeten tegen het einde van de vakantie afgerond worden. Het is de intentie van de Vlaamse regering om in september een nieuwe be-heersovereenkomst goed te keuren. Het zal wel geen toeval zijn dat deze timing samenvalt met de gepande budgetcon-trole van de Vlaamse regering! Een ding is duidelijk: De Lijn moet voldoende middelen krijgen (exploitatiebegroting als investerin-gen) om haar opdracht te vervullen!

Wij van onze kant eisen alvast dat ook wij – Serv, vakbonden en vertegenwoordigers van het personeel – bij het overleg worden betrokken.

Onze toekomst en de toekomst van het be-drijf hangt er van af!

Page 22: De Nieuwe Tijd - juli 2010

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

22 juli 2010 De Nieuwe Tijd

Autobus-Autocar: De hospitalisatieverzekering (vervolg)

Meer en betere sanitaire voorzieningen (vervolg)

hospitalisatieverzekering : eer-ste voorwaarde : in dienst op 1/04/2010

De eerste voorwaarde om van bij de start als begunstigde erkend te zijn in de hos-pitalisatieverzekering is als arbeider in de sector tewerkgesteld zijn op 01/04/2010. 

Arbeiders die de sector verlieten vóór 01/04/2010 zijn bijgevolg geen begun-stigde. Nochtans is het niet uitgesloten dat deze arbeiders een Medi-Assistance card ontvangen hebben. Het Sociaal Fonds heeft zich immers gebaseerd op de gegevens van het derde en vierde kwartaal van 2009. Re-centere gegevens zijn nog niet in ons bezit.

Arbeiders die niet in dienst waren op 1/04/2010 kunnen ten vroegste 6 maan-den na de indiensttreding rechthebbende worden, op voorwaarde dat zij tijdens die 6 maanden 50 prestatiedagen of gelijkge-stelde dagen geleverd hebben.

de hospitalisatieverzekering voor de gezinsleden

Wij vestigen er nogmaals uw aandacht op dat elke arbeider uit de sector die zijn

gezinsleden aansluit bij de hospitalisatie-verzekering voor 30/06/2010 dit kan doen aan het gereduceerde tarief van € 140,- voor volwassenen en € 56,- voor kinde-ren. Gezinsleden die tot 31/03/2010 waren aangesloten bij de hospitalisatieverzeke-ring bij Dexia, via de FBAA-polis,  en voor 30/06/2010 het aansluitingsformulier aan AG-Insurance terug bezorgen, zullen zon-der onderbreking vanaf 1/04/2010 verze-kerd  zijn via de polis van het Sociaal Fonds Bus & Car bij AG-Insurance.

de medi-assistance kaart

In de voorbije dagen zou elke arbeider uit de sector, die in de loop van het derde en vierde kwartaal van 2009 minstens 50 prestatie-of gelijkgestelde dagen heeft, en de sector niet verliet voor 01/12/2009, zijn Medi-Assistance kaart moeten ont-vangen hebben.  Met deze kaart kan de arbeider bewijzen rechthebbende te zijn in de hospitalisatieverzekering van het So-ciaal Fonds bij AG-Insurance.  In geval van voorziene hospitalisatie moet via het tele-foonnummer dat op die kaart is vermeld, een voucher aangevraagd worden.  Op die manier worden alle medische kosten die verband houden met die hospitalisa-

tie rechtsreeks aan AG-Insurance gefactu-reerd en hoeft de arbeider deze zelf niet meer te betalen.  In geval van onvoorziene hospitalisatie moet deze kaart aan het hos-pitaal getoond worden.

In het geval van ambulante zorgen voor een aandoening waarvoor er een hospita-lisatie is geweest in de voorbije 6 maanden of nog binnen de 2 maanden zal volgen, of die verband houdt met één van de 31 zwa-re ziekten (zie lijst op www.sociaalfonds.be) moet de arbeiders zelf eerst de reke-ning betalen. Het deel van de kosten dat niet wordt terugbetaald door de mutua-liteit kan dan via de hospitalisatieverze-kering terug gevraagd worden.  Het aan-gifteformulier vindt u eveneens op www.sociaalfonds.be.

Wij verwijzen naar ons artikel van de maand juni.

Ondertussen kwam onder de leiding van de Directeur-Generaal, de Heer R. Keste-loot de stuurgroep ( De Lijn en de vak-bonden) ‘diversiteit’ bijeen en besprak de ‘toestand’.

De Lijn zal een concreet verbetertraject of plan opstellen dat rekening houdt met

De vervanging van de eenvoudige mobie-le toiletinstallaties door moderne(re) toilet-installaties van betere kwaliteit ( met licht, stromend water, afsluitbaar, enz,..);

De studie voor de vervanging van de mo-biele installaties door vaste installaties. Hier-voor is de medewerking van de wegbeheer-der ( Steden en Gemeenten) noodzakelijk;

Een openbare aanbesteding voor de uit-besteding van het onderhoud van de sani-taire installaties. Op deze manier kan beter gewaakt worden op de kwaliteit en de re-gelmaat van het onderhoud.

Het gebruik van sanitaire installaties ter beschikking gesteld door derden wordt opnieuw bekeken (stationsomgeving, win-kels, cafés,…);

Er wordt per entiteit een plan opgemaakt;

De stuurgroep volgt dit verder nauwgezet op.

Wij hopen dat de chauffeurs op de werk-vloer snel verandering kunnen zien!

Page 23: De Nieuwe Tijd - juli 2010

ACV Openbare Diensten PENSIOENEN ■

23De Nieuwe Tijd juli 2010

Pensioen in het buitenland■ het pensiOen kan vOOr sOmmigen de aanleiding zijn Om een reeds lang gekOesterde drOOm waar te maken: een langdurig verBlijf in het Buitenland. zO’n verhuis kOmt eChter niet zOnder de nOdige administratieve verpliChtingen, Ondermeer vOOr uw pensiOen. hier een OverziCht van elementen waarmee u rekening dient te hOuden.Door: Joris Lermytte

duur van het verBlijF

Indien u minder dan drie maanden na el-kaar in het buitenland verblijft en uw do-micilie in België behoudt, verandert niets. U wordt beschouwd als met vakantie. Pas wanneer u naar het buitenland verhuist of langer dan drie maand in het buitenland verblijft zijn er bijzondere regels op u van toepassing. Breng in ieder geval tijdig alle nodig instellingen op de hoogte van uw verhuis naar het buitenland.

pensioen

Waar u ook naar toe trekt, u blijft uw Bel-gische pensioenrechten behouden. Dat geldt voor alle Belgen, maar ook voor alle andere inwoners van de Europese Econo-mische Ruimte en voor de inwoners van landen waarmee België een overeenkomst in verband met de sociale zekerheid heeft gesloten. Voor de betaling van het pensi-oen gelden evenwel bijzondere regels.

Voor wie een overheidspensioen ontvangt is het aangewezen om een rekening bij een Belgische financiële instelling te behouden of te openen. Voor een betaling op een buitenlandse rekening is immers steeds een voorafgaandelijk levensbewijs vereist. De betalingsprocedures duren daaren-boven langer en zijn onregelmatiger. Bij betaling op een Belgische rekening is ook een levensbewijs vereist, maar dat dient slecht tweejaarlijks te worden verstrekt. Een levensbewijs is een modeldocument dat u op uw buitenlandse verblijfplaats laat invullen door een officiële overheid. Bijvoorbeeld: een consul, een gezant, een ambassadeur, een burgermeester of even-tueel een politiecommissaris.

Voor werknemers- en zelfstandigenpensi-oenen is het eveneens aangeraden om het pensioen te laten uitbetalen op een Belgi-sche bankrekening. Wanneer u echter ver-huist naar Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Nederland, Portugal of Spanje is het net zo goed mogelijk om uw pensioen te laten uitbetalen op een rekening bij een plaatselijke bank. Ook werknemers en zelf-standigen moeten, zij het slechts jaarlijks een levensbewijs bezorgen aan de Rijks-dienst voor Pensioenen (RVP).

Tot slot willen we er nog op wijzen dat de inkomensgarantie voor ouderen niet op een buitenlandse rekening wordt gestort.

ziekteverzekering

In de meeste gevallen blijft u aangesloten bij uw Belgisch ziekenfonds, maar dient u zich in te schrijven bij een zorgverzeke-raar in het nieuwe thuisland. Die bevestigt uw inschrijving aan uw Belgisch zieken-fonds. U wordt dan onderworpen aan de buitenlandse wetgeving inzake ziekte-verzekering. Als in dat land bepaalde me-dische kosten niet worden terugbetaald, dan komt het eigen Belgisch ziekenfonds evenmin tussen. De buitenlandse zorgver-zekeraar verhaalt haar tussenkomsten op de Belgische ziekteverzekering. Gezien u kunt blijven geniet van tussenkomsten van de Belgische ziekteverzekering blijft de inhouding ziekteverzekering op het pen-sioen ook behouden. Draagt de Belgische ziekteverzekering de uitkeringen voor ge-zondheidszorgen niet, maar komen die ten laste van een stelsel uit de Europese Eco-nomische Ruimte dan dient u de pensioen-instelling te vragen geen bijdragen meer in te houden.

U behoudt ook het recht om voor alle me-dische zorg naar België terug te keren. Een toestemming van de verzekeringsinstel-ling van uw woonland of een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK)zijn dan niet nodig. Dat is wel het geval in derde landen. De terugbetaling van de kosten

voor medische zorg in België gebeuren door uw Belgisch ziekenfonds tegen de tarieven en vergoedingsvoorwaarden van de Belgische ziekteverzekering. U dient wel een Belgische SIS-kaart aan te vragen bij uw Belgische mutualiteit.

andere Belangrijke elementen

Voor een verblijf langer dan drie maanden in een ander land van de Europese econo-mische ruimte heeft u een verblijfskaart nodig. U kunt die aanvragen in uw buiten-landse verblijfsplaats. Hiertoe zult u een bewijs dienen te leveren dat u over een ziekte en invaliditeitsverzekering en over een inkomen kan beschikken. Wat fiscali-teit betreft zal je in principe onderworpen worden aan het belastingstelsel van het land waar je naar toe trekt. Indien dat land een overeenkomst heeft met de Belgische fiscus dient de pensioendienst vrijstelling te verlenen voor de inhoudingen van de Belgische bedrijfsvoorheffing. Indien je je pensioen ontvangt op een Belgische reke-ning dien je hiertoe een vrijstelling aan te vragen.

Uiteraard verdedigen wij verder jou belan-gen in België, ook al woon je voortaan in het buitenland. We wensen je alvast een voorspoedig verblijf toe !

Meer informatie: https://www.socialsecu-rity.be/CMS/nl/leaving_belgium/home-page.html

Page 24: De Nieuwe Tijd - juli 2010

Vakantie Mee Maken!M e e r i n f o r m a t i e o v e r j a a r l i j k s e v a k a n t i e o p h t t p : / / j a a r l i j k s e v a k a n t i e . a c v - o n l i n e . b e

o-vakantieaff-NL-13389.indd 1 2/04/10 11:11