De Nieuwe Tijd - april 2009

24
De Nieuwe Tijd maandblad ACV-Openbare Diensten april 2009 Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel Uitbreiding van rechtsbescherming politie in de maak Interview met 2 militanten over de nieuwe rechtspositieregeling

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - april 2009

  • DeNieuweTijdmaandb lad A C V - Openba re D iens tenapr i l 2009

    Vera

    ntw

    oord

    elijk

    e ui

    tgev

    er: L

    . Ham

    elin

    ck, H

    elih

    aven

    laan

    21,

    100

    0 Br

    usse

    l

    Uitbreiding van rechtsbescherming politie in de maak

    Interview met 2 militanten over de nieuwe rechtspositieregeling

  • Inhoud

    Colofon

    2

    KORTWEG ACV Openbare Diensten

    april 2009 De Nieuwe Tijd

    FOCUS 3

    VLAAMSE OVERHEID 7

    LOKALE & REGIONALE BESTUREN 9

    FEDERALE OVERHEID 13

    BIJZONDERE KORPSEN 16

    VERVOER 20

    PENSIOENEN 23

    Redactie:Luc Hamelinck, Ann-Michle Wieleman, Chris Herreman, Marc Saenen, Nico Poorters, Frderic De Glissen, Amlie Janssens,

    Eindredactie:Amlie Janssens

    Vormgeving:Peeters & Peeters Compleet Grafischwww.peetersenpeeters.be

    Druk:Corelio Printingwww.corelio.be

    Contacteer onswww.acv-openbarediensten.be

    [email protected]

    AlgemeenGewaardeerde colleGas met pensioen

    We nemen deze maand afscheid van enkele goeie collegas die na jarenlange inzet een welverdiend pensioen tegemoet kijken. Bedankt Bert Broothaers, Yvette Pierard en Marie-Paule Van Rysselberghe, voor de mooie jaren! We wensen jullie een mooie tijd met familie en vrienden.

    Feestival social: schrijF nu in!

    ACW heeft een jaar lang campagne gevoerd voor sociale zekerheid. Zij willen dit jaar nu afsluiten met een bijzonder feest op donderdag 21 mei (Rerum Novarum): Feestival Social. Tussen 10.00u en 17.30 is Antwerpen the place to be! Op het programma staan onder meer: verschillende thematische wandelingen door de stad, dansinitiaties, stand-up co-medy, een trapeze-act, clowns, verschillende activiteiten in de Zoo, bekendmaking van de winnaars van poziewedstrijden met Geert Van Istendael, optredens van de Ketnetband en De Mens, en nog veel meer! Voor meer informatie en inschrijven, kan je terecht op www.feestivalsocial.be !

    uitbereidinG ouderschapsverloF: nu voor kinderen tot 12 jaar

    Vanaf 1 april kunnen werknemers in de priv-sector en de lokale besturen drie maand ouderschapsverlof krijgen per kind dat de leeftijd van twaalf jaar nog niet heeft bereikt. Voorheen kon dat enkel voor kinderen jonger dan zes jaar.

    De regeling is enkel automatisch van toepassingen op de lokale besturen. De besprekin-gen om de verhoging van de leeftijd van het rechtgevende kind tot 12 jaar toepasselijk te maken op de andere overheden zijn in volle gang. ACV-Openbare Diensten ijvert er voor om alle overheidspersoneel zo snel mogelijk van de nieuwe regeling te laten genieten.

    onze militanten worden beloond!

    We kondigden eerder al aan dat onze militanten voortaan kans maken op mooie geschen-ken, wanneer zij nieuwe leden aanbrengen. In de maand maart werden zo al heel wat nieuwe leden aangebracht, en dus is het nu tijd om onze militanten daarvoor te bedan-ken. Volgende militanten worden eerstdaags gecontacteerd, en mogen een keuze maken tussen verschillende geschenk- of waardebons: Chris Tas (Oost-Vlaanderen), Luc Lepoutre (West-Vlaanderen), Joeri Peetermans (Antwerpen) en Chris Henskens (Limburg). Bedankt voor jullie inzet!

  • 3De Nieuwe Tijd april 2009

    ACV Openbare Diensten EDITO

    Met de europese verkiezingen voor de deur heeft het ACW een MeMorAnduM uitgeWerkt. We hAlen er enkele bAsiseleMenten uit.Door: Luc Hamelinck

    Bouwstenen voor Europese relance

    De afgelopen jaren heeft de Europese unie weinig wetgevende initiatieven genomen op sociaal vlak. De afgelopen jaren ging de prioriteit naar de uitbreiding van de unie naar 27 lidstaten en naar de regels van concurrentie.Daar komt nog de gapende wonde van de Bolkensteinrichtlijn bij. Dank zij het Europees parlement is ze flink bijgestuurd, maar het ganse initiatief laat een wrang gevoel van onzekerheid na: soci-ale diensten van algemeen belang wachten nog steeds op een juridische verankering en een bescherming tegen de regels van concurrentie en van de vrije markt.

    Grote uitdaGinGen

    De uitdagingen zijn nochtans groot: de financile crisis is uitge-mond in een Europese economische relance. De werkloosheid in Europa bedraagt 7,5%; vooral jongeren, ouderen en vrouwen worden erdoor getroffen. Europa telt 6% werkende armen. Bij de bestaande banen zijn 12% onzeker (in Spanje 40% en Frankrijk 22%).72 miljoen EU-inwoners leven onder de armoededrempel; er is een toenemende kloof tussen rijk en arm De Europese unie weet nu al dat de doelstelling om die tegen 2010 uit te roeien, niet zal worden gehaald.

    Aandeel van tijdelijke tewerkstelling in enkele Europese landen

    Jaar 1990 2000 2007 Evolutie

    Duitsland 10,5% 12,7% 14,6% Toename met 40%

    Spanje 29,8% 32,3% 31,7% Toename met 6%

    Frankrijk 10,5% 15,4% 14,4% Toename met bijna 40%

    Itali 5,2% 10,1% 13,2% Meer dan verdubbeling

    Er moet meer aandacht komen voor de sociale dimensie. Princi-pes van waardig werk moeten worden opgenomen in het Euro-pese beleid. Het ACW heeft daar een hele reeks voorstellen voor uitgewerkt. Zo bijv. willen we het veralgemeend instellen van een minimum-loon van 60% van het respectievelijke gemiddelde loon.

    sociale rechtvaardiGheid verGt ook Fiscale rechtvaardiGheid

    Is het nog logisch dat vennootschapsbelastingen in Europa totaal verschillend zijn terwijl bedrijven zich verplaatsen van het ene land naar het andere, op Europese schaal hun producten afzet-ten,? Het ware beter dat vennootschapsbelastingen een ge-meenschappelijke basis krijgen, waar de lidstaten dan hun eigen tarief kunnen aan toevoegen. Dat zou de situatie veel doorzichti-ger maken.Overal in Europa zouden belastingen moeten worden geheven op basis van progressiviteit: zo dragen de sterkste schouders de meeste lasten. Er moet ook een verschuiving komen van belas-

    ting op arbeid naar kapitaal, zodat de belastingdruk op de lagere lonen vermindert en de overheid toch haar inkomsten behoudt.

    Halt aan commercialisering van collectieve diensten

    We roepen een halt toe aan de commercialisering van collectieve diensten en speciaal van de zorgsector en het onderwijs. De kop-pigheid waarmee de Europese commissie inactief blijft inzake de uitwerking van het nodige juridische kader van de diensten van algemeen belang, is toch wel tergend. Die houding leidt tot juridi-sche onzekerheid en geeft dus verder vrij spel aan het concurren-tiedenken, ook op domeinen die eigenlijk in het algemeen belang moeten worden geregeld. Voor de openbare sector en alle collec-tieve voorzieningen, is dit uiteraard speciaal van belang.

    Luc HamelinckVoorzitter

    De volledige tekst van het 17 blz. tellende ACW-memorandum naar aanleiding van de Europese verkiezingen, kan je raadplegen op onze website www.acv-openbarediensten.be

  • 4 FOCUS ACV Openbare Diensten

    april 2009 De Nieuwe Tijd

    Meer dan de helft van alle werknemers wereldwijd kan of mag zich niet verenigen. Nochtans is dat een fundamenteel recht! Zolang dit niet overal wordt gerespecteerd, kunnen werknemers niet op komen voor een fatsoenlijk loon en menswaardige werkomstandig heden. Dit moet stoppen! Voer actie samen met Wereldsolidariteit en ACV, want werknemers zijn geen gereedschap!

    WWW.WERELDSOLIDARITEIT.BE WWW.MONDIAAL.BE

    SAMEN IN ACTIE, WANT WERKNEMERS ZIJN GEEN GEREEDSCHAP

    De vrijheid om zich te verenigen is de eerste stap naar waardig werk

    O-Adv-ww-13373.indd 2 25-02-2009 17:09:50

    11.11.11 trok de campagne op gang met de slogan Werknemers zijn geen gereed-schap. Tussen 1 en 21 mei 2009 staan ACV, Wereldsolidariteit, ABVV, ACLVB en fos-socialistische solidariteit aan het roer. Dan komt de campagne op de bedrijfsvloer, zo-wel in grote als kleinere ondernemingen.

    werknemers aller landen

    Waardig werk komt er niet zonder vrij-heid van vereniging. Hoe kan je beter een menswaardige job afdwingen dan door je te verenigen in een vakbond? Pas wan-neer werknemers zich kunnen n mogen verenigen, kunnen werknemers duidelijk maken dat ze geen gereedschap zijn, kun-nen ze hun problemen zichtbaar maken en overheden en werkgevers onder druk zet-ten. Vrijheid van vereniging, het recht op collectieve onderhandelingen en het recht op staking, kortweg de syndicale rechten, zijn fundamentele rechten, maar worden dagelijks wereldwijd geschonden.

    Volgens het laatste jaarrapport van het In-ternationaal Vakverbond (IVV) werden in 2007 niet minder dan 91 vakbondsleden vermoord, zowat 5463 gearresteerd en werden 8627 mensen ontslagen omdat ze lid zijn van een vakbond. Wist je dat meer dan de helft van alle werknemers ter we-reld zich niet kunnen of mogen verenigen? Landen als China, India, Brazili en zelfs de VS hebben de conventie over de vrij-heid van vereniging van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) nog steeds niet geratificeerd.

    De vrijheid om zich te verenigen

    is de eerste stap naar waardig werk

    Zolang de syndicale rechten niet overal worden gerespecteerd, zullen werkne-mers tegen elkaar worden uitgespeeld. Zullen werknemers als gereedschap wor-den behandeld door de werkgevers. Met tot gevolg een voortdurende druk op de

    lonen en de sociale voorzieningen we-reldwijd, informalisering van de arbeid en toenemende flexibiliteit. Om dit een halt toe te roepen, moeten mensen zich overal, wereldwijd, kunnen verenigen. Vakbon-den, in Noord en Zuid, zijn nodig om een menswaardig werk, een fatsoenlijk loon en sociale bescherming af te dwingen. Samen in actie dus.

    campaGnevoeren in de onderneminG

    Om van waardig werk wereldwijd een speerpunt te maken in de bedrijfscultuur in Noord en Zuid, voeren we in de eerste plaats actie op de werkvloer. Werknemers moeten zich, waar ook ter wereld, kunnen verenigen om op te komen voor betere werkomstandigheden. Zij moeten het res-

    Samen in actie, want werknemers zijn geen gereedschap het beste Middel tegen ArMoede is WAArdig Werk. en dAt begint bij een fAtsoenlijk loon. evident, zAl je zeggen. en toCh verdient de helft vAn Alle Werkende Mensen ter Wereld Minder dAn 1,50 euro per dAg. Werken en strAAtArM blijven, dAt klopt niet. dAAroM voeren WereldsolidAriteit en ACv sAMen Met de Andere vAkbonden en een AAntAl ngos de volgende tWee jAAr ACtie rond WAArdig Werk. Door: ACV + Wereldsolidariteit

  • 5ACV Openbare Diensten FOCUS

    De Nieuwe Tijd april 2009

    nemers? Las dan op jouw werkvloer ook een schafttijd in. Met de nodige placemats, pins, folders, stickers en affiches, tover je iedere gewone middagpauze om tot een echte schafttijd. Iedereen die mee aan tafel schuift, maakt op die manier kennis met de actie. Wie daarna overtuigd is dat waardig werk een basisrecht is, kan dat tonen door de pin te dragen of de sticker te kleven.

    De actiekaarten verzamelen of onderteke-nen via internetVia een actiekaart kan iedereen de politie-ke eisen van de campagne ondersteunen. De kaarten kunnen verzameld worden door de vakbondsvertegenwoordigers of opgestuurd naar het Waardig Werk secre-tariaat, Postbus 20, 1030 Brussel.Je kan de actiekaart ook rechtstreeks on-dertekenen op www.waardigwerk.be .

    Voor meer info: www.wereldsolidariteit.be of www.acvonline.be . Wil je het nodige materiaal bestellen, zoals de pin, de place-mats, de actiekaart of de folders? Neem contact op met de centraal propagandist van je verbond.

    pect voor de fundamentele arbeidsnor-men, zowel in het eigen bedrijf als in de dochterbedrijven en toeleveranciers, af-dwingen bij hun werkgever.

    Door samen te schaften, de pins of stickers te dragen en de actiekaarten te onderteke-nen, maken werknemers duidelijk aan hun werkgever dat ze opkomen voor waardig werk wereldwijd.

    Wat kan jij doen? Met zoveel mogelijk ondertekende actiekaarten trek je als vakbondsvertegenwoordiger naar je werkgever. Via het sociaal overleg in je onderneming kan je de werkgever vragen om een gedragscode aan te nemen. Een gedragscode die het beleid van de onder-neming rond waardig werk vorm geeft, en die controle mogelijk maakt en duidelijk vastlegt wat de gevolgen zijn bij overtre-ding.

    Militanten bij multinationale bedrijven kunnen nog een stap verder gaan. Zij kun-nen, al dan niet via de Europese Onderne-mingsraad, streven naar een Internationale Kaderovereenkomst (IKO). Het is een cao die voor alle werknemers van het bedrijf waar ook ter wereld vastlegt wat hun mi-nimale arbeidsnormen zijn: een grote stap voorwaarts voor waardig werk.

    samen in actie

    Campagne voeren in je onderneming doe je niet alleen. Een geslaagde actie bereid je voor met je collegas van de onder-nemingskern en in goed overleg met je vakbondssecretaris. Vergeet ook niet dat we deze campagne samen met de andere vakbonden voeren. Spreek dus zeker ook je collegas van de andere bonden aan! Sa-men in actie voor waardig werk.

    wat kan jij doen?

    Een schafttijd organiserenOveral ter wereld stoppen werknemers even met werken voor een kop koffie met een broodje, een portie moambe, een kom noedelsoep; ze schaften. Ben jij ook ver-ontwaardigd over de uitbuiting van werk-

    enkele GetuiGenissen

    JulioRaquec Guatemala vermoordOp 28 november 2004 is Julio Raquec, secretaris van de vakbond van werken-den in de informele sector, doodge-schoten in Guatemala. Hij had al sinds maart te maken met agressie en werd zelfs verschillende keren met de dood bedreigd, net als andere vakbondscol-legas. De politie nam echter geen ver-antwoordelijkheid en Julio kreeg geen bescherming. Het werd hem uiteinde-lijk fataal.

    Rabiatou Diallo Guinee gearresteerdIn januari 2007 werd in Guinee vak-bondsleidster Rabiatou Diallo opge-pakt, mishandeld en enkele dagen ge-vangen gezet. Zij nam het initiatief voor een nationale staking die het West-Afri-kaanse land al een maand lam legde. Ook na haar vrijlating is ze moeten on-derduiken, omdat ze vreesde voor haar leven.

    Sandhya Roy Bangladesh bedreigdSandhya Roy komt in Bangladesh op voor de vrouwen. Ze heeft gestudeerd en is verpleegster. Ze komt op voor de rechten van de vrouw en leert er vrou-wen bijvoorbeeld autorijden, wat in Bangladesh verboden is. Al verschil-lende keren heeft ze klappen gekregen van mannen die haar verwijten met haar ongodsdienstig gedrag aardbe-vingen en overstromingen uit te lokken.

    wist je dat er in 2007

    91 vakbondsmensen zijn vermoord, we-gens hun vakbondsactiviteiten5463 vakbondsmensen gearresteerd zijn omdat ze lid zijn van een vakbond8627 vakbondsmensen werden ontsla-gen omdat ze opkwamen voor betere werkomstandighedenIn Guatemala slechts 2% van de wer-kende bevolking is aangesloten bij een vakbond, onder meer omdat het je de kop kan kosten?

    Samen in actie, want werknemers zijn geen gereedschap.

    Beste werkgever,

    Ik kies en teken voor waardig werk. De vrijheid om zich te verenigen is de eerste stap naar waardig werk wereldwijd. Daarom vraag ik dat u als werkgever de vrijheid van vereniging van lle werknemers, net als alle basisarbeidsrechten, respecteert en doet respecteren. Zowel in w onderneming als bij uw leveranciers, onderaannemers en dochterbedrijven, waar ook ter wereld. Niet door vrijblijvend een charter te ondertekenen, maar door tastbaar engagement.

    Voornaam en naam:

    Handtekening:

    Aan het

    Waardig Werk secretariaatPostbus 201030 Brussel

    U kan deze kaart ook afgeven aan uw vakbondsafgevaardigde

    voldoende frankeren

  • FOCUS ACV Openbare Diensten

    6 april 2009 De Nieuwe Tijd

    De G20-top in Londen heeft op meerdere punten vrij goede resultaten opgeleverd. Naast de aandacht voor de werkgelegen-heid in de eindtekst is er een principile beslissing inzake de regulering van de fi-nancile markten en een aanzet inzake relance. De druk die de vakbonden wereld-wijd gezet hebben, heeft geloond.Een eerste belangrijk punt in de eindtekst is de regulering van de financile markten. De bedoeling is dat er een wereldregulator komt. Belastingsparadijzen zullen worden weggewerkt, hedge funds gecontroleerd, ratingbureaus komen onder scherpe con-trole te staan. Het bankgeheim wordt af-geschaft. Uiteraard zal het nog jaren duren eer het controlesysteem op punt zal staan, maar van dergelijke maatregelen konden we een jaar geleden enkel dromen. Het IMF krijgt 750 miljard dollar in plaats van de huidige 250 miljard om landen die moeilijkheden hebben met hun betalings-balans te helpen. Het IMF zal leningen ook soepeler toekennen. Zo wordt het domino-effect waarbij het ene land met financile moeilijkheden het andere mee-sleurt doorbroken door hulp van het IMF. Strauss-Kahn, algemeen secretaris van het IMF, verzekerde de vakbonden dat dit niet gepaard zal gaan met negatieve sociale hervormingen.

    De Wereldbank krijgt er 250 miljard dol-lar bij, een bedrag dat de volgende 3 jaar telkens nog eens verhoogd wordt met 100 miljard, allemaal extra geld dat zal genves-teerd worden in de wereldeconomie. Maar Europa had binnen de G20 meer kunnen doen, Europa doet zelf te weinig inzake re-lancebeleid. Jaren geleden hebben de Lid-staten commissievoorzitter Jacques Delors teruggestuurd met zijn plan waarbij Eu-ropa los van de Lidstaten geld zou kunnen samenbrengen, bijvoorbeeld door obliga-tieleningen uit te schrijven en zo middelen te verzamelen bij de Europeanen en deze te investeren in projecten die belangrijk zijn voor de toekomst. Dat was een fout waarvoor we nu de prijs betalen. Ook nu kan Europa een dergelijke beslissing niet nemen. Merkel en Sarkozy hebben geremd op de Europese investeringen. Verder krijgt in de eindtekst de Internatio-nale Arbeidsorganisatie een rol toegewe-zen in het nieuwe beheer van de wereld. Ook positief is dat het belang van werk-gelegenheid expliciet aan bod komt. Maar veel hangt natuurlijk af van de verdere uit-werking van deze ideen.Minder positief is de balans wat betreft het klimaat. Daar wordt alles afhankelijk gemaakt van het slagen van de Klimaattop eind dit jaar in Kopenhagen.

    Door: ACV

    G20 top levert behoorlijk werk in moeilijke tijden

    ACV-voorzitter Luc Cortebeeck is tevreden dat de aanpak van de vakbonden gewerkt heeft. De internationale vakbond had een gemeenschappelijk standpunt over de crisis en hoe we daar uit moeten geraken, de Verklaring van Londen. Dat standpunt hebben we overal in de wereld verdedigd, t.a.v. regeringsleiders en topmensen van internationale instellingen. En we mani-festeerden vorige zaterdag in Londen. Het resultaat is dat een aantal van onze bekom-mernissen duidelijk in de eindtekst van de G20 terug te vinden zijn. Al bij al is dit rela-tief goed nieuws in slechte tijden.

    Veel hangt nu natuurlijk af van de uitwer-king en uitvoering van deze maatregelen. De internationale vakbeweging zal dit van nabij opvolgen, om te beginnen bij de eva-luatie G20 in de herfst.

  • ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP

    7De Nieuwe Tijd april 2009

    Nieuws van het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media

    beleidsdomein: ledenverGaderinGen

    Voor grote delen van het beleidsdomein CJSM werden de laatste maanden leden-vergaderingen georganiseerd. Voor het Bloso werden alle centra en het hoofdbe-stuur bezocht door de hoofdmilitanten. Zij gaven hier een uiteenzetting over onder meer het personeelsplan.

    Voor het hoofdbestuur van Sociaal-Cul-tureel Werk, het departement CJSM en Kunsten en Erfgoed werd een gezamen-lijke ledenvergadering gehouden in het Arenberggebouw in Brussel. Belangrijke onderwerpen zoals de personeelsplannen van de entiteiten, de gebouwproblema-tiek en de reglementering en modaliteiten van de loopbaanmogelijkheden binnen de Vlaamse overheid (bevorderingen e.d.) kwamen uitgebreid aan bod. Ook werd er gesproken over de FUTOs, de syndicale premie en het arbeidsreglement.

    kmska: sluitinG van het museum

    Het Koninklijk Museum voor Schone Kun-sten te Antwerpen zal haar deuren sluiten voor onbepaalde tijd wegens een groot-schalige renovatie van het hele museum. Het spreekt voor zich dat dit verregaande gevolgen heeft voor het bewaren van alle kunstwerken, maar misschien nog meer voor de tewerkstelling van het personeel. Men stelt nu dat de werken ten vroegste in 2011 zullen starten.

    Vanuit de leiding van het KMSKA, dat trou-wens recent de hoedanigheid van Intern Verzelfstandigd Agentschap verkreeg, werd vanaf het begin de boodschap gege-ven aan het personeel dat hun tewerkstel-ling verzekerd werd. Dit geldt zowel voor de contractuele als statutaire personeels-leden.

    Er zal namelijk tijdens de werken aan het KMSKA ook tewerkstelling zijn op en aan de werf, waar het personeel aan de slag kan (bijvoorbeed infokiosk over de werk-zaamheden). Enkel tijdens de periode dat er asbest uit het gebouw verwijderd wordt (zes maanden lang) zal dit niet het

    geval zijn. Indien het aantal plaatsen hier beperkt zou zijn, kan het personeel waar-schijnlijk aan de slag in andere musea. Daarvoor zijn de gesprekken met andere musea lopende. Op het vorige overlegco-mit kon men echter nog geen uitsluitsel geven over de zekerheid van dit scenario.

    Hoewel vanuit de leiding van het agent-schap de garantie op jobzekerheid werd gegeven, zijn de leden af en toe bezorgd over de toekomst. Ze weten uiteraard niet in welke functie ze zullen kunnen tewerk-gesteld worden, waar hun plaats van te-werkstelling zal zijn, enzovoort.

    ACV-Openbare Diensten zal het agent-schap daarom blijven ondervragen over de toekomstplannen van het museum.

    arenberGGebouw: eindelijk een alternatieF voor een personeelsrestaurant

    Reeds lange tijd ijvert ACV-Openbare Diensten voor een personeelsrestaurant in het Arenberggebouw. Dit Brusselse ge-bouw is namelijk relatief ver verwijderd van de andere gebouwen van de Vlaamse overheid (in het Noordkwartier), waar per-soneelsrestaurants aanwezig zijn. De le-den betreurden het dat ze s middags niet hetzelfde aanbod konden genieten voor de lunch als andere collegas binnen de Vlaamse overheid.

    Aanvankelijk was de overheid niet bereid om op de vraag van de vakbonden tot het voorzien van lunchmodaliteiten voor de personeelsleden in te gaan. Na veel over-leg kon er echter toch worden bereikt dat er vanaf juli 2009 een koude keuken zal komen. Er zal een cafetaria worden ingericht met ongeveer 60 zitplaatsen, waar soep, broodjes, koude schotels en desserts zul-len worden aangeboden. In afwachting van de cafetaria wordt er al soep aange-boden, die de personeelsleden elk op hun eigen verdieping kunnen gebruiken. Het cateringpersoneel dat daar voor instaat, werkt momenteel onder minder ideale omstandigheden. We wensen hen dan ook

    binnen het beleidsdoMein CjsM stAAt een zeer geMotiveerd teAM klAAr voor de leden oM hen bij te stAAn Met rAAd en dAAd en oM hun belAngen te verdedigen bij de overheid. zoAls steeds zijn We de koMende MAAnden Weer ACtief bezig geWeest. tijd voor een nieuWsflAsh dus.Door: Liesbet Sommen

    te bedanken voor hun inzet.In de toekomst zal ACV-Openbare Dien-sten ijveren voor de bedeling van kof-fiekoeken en fruit in de cafetaria. De kof-fiekoeken worden namelijk in andere personeelsrestaurants van de Vlaamse overheid ook voorzien, waardoor het vol-gens ons een haalbare kaart moet zijn om dit ook te doen in het Arenberggebouw. De fruitbedeling is momenteel een ver-dienste van het departement CJSM. We hopen dan ook dat de rest van het gebouw binnenkort mag volgen.

    sociaal-cultureel werk, departement en k&e: nieuwe overleGstructuren

    Op vraag van ACV-Openbare Diensten werden de overlegstructuren van het over-leg tussen de overheid en de vakbonden onder de loep genomen. Voor alle beleids-domeinen van de Vlaamse overheid waren deze al officieel vastgelegd, maar voor CJSM was dit nog niet het geval. Daarom werd het tijd om het overleg in een nieuwe vorm te gieten.

    Vroeger bestond er enkel een overkoepe-lend overlegorgaan voor de drie entiteiten samen. Dit was efficint naar vergadertijd toe, maar soms vereiste de specificiteit van elk agentschap een overleg op enti-teitsniveau. Dit gebeurt vandaag onder de noemer van informeel overleg. De formele beslissingen worden nog steeds op een gezamenlijk EOC genomen. Deze manier van werken wordt door onze vakorganisa-tie tot hiertoe gesmaakt.

  • VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

    8 april 2009 De Nieuwe Tijd

    Geen bevorderingen bij Agentschap Wegen en Verkeer? het blijft WAChten op bevorderingskAnsen voor de personeelsleden vAn het AgentsChAp Wegen en verkeer. ondAnks herhAAlde pogingen en vele forMele en inforMele overlegrondes, rAAkt de eerste bevorderingronde MAAr niet opgestArt. Mogelijks Wordt de knoop uiteindelijk doorgehAkt op het entiteit overlegCoMit vAn 29 April.Door: Christoph Vandenbulcke

    Wij hebben er alle begrip voor dat het geen sinecure is om op relatief korte ter-mijn een onderbouwd en haalbaar per-soneels-en bevorderingsplan op tafel te toveren, dat tegemoet komt aan eenieders verwachtingen. Wat we evenwel niet kun-nen begrijpen noch aanvaarden is dat de overheid na naar eigen zeggen- grondige en objectieve analyse bijkomende bevor-deringen voorziet in overtal, en geen daar waar volgens diezelfde (zelf gemaakte) analyse grote tekorten zijn. Begrijpe wie begrijpen kan.

    a never endinG story

    Het overleg over het personeelsplan en bevorderingsplan nam een moeilijke start. Het overleg van 8 oktober 08 dienden wij zonder voorbereidende documenten aan te vatten. Resultaat; geen echt overleg mo-gelijk en uitstel tot 10 november 08. In het EOC van november kregen we een overzicht van de huidige personeelsbe-zetting (AS-IS), de gewenste toekomstige personeelsinvulling (TO-BE) en de kloof-analyse (verschil tussen AS-IS en TO-BE). Er werden ook 2 bevorderingsrondes in het vooruitzicht gesteld.

    Aangezien de verstrekte cijfers slechts een zeer globaal beeld gaven van de gewenste personeelsbehoeften binnen het Agent-schap en het dus onmogelijk was om deze aan de praktijk te toetsen, hebben wij de gegevens per deelentiteit (afdeling/sectie/cel/district) opgevraagd. Ook kon er geen duidelijkheid gegeven worden over indi-recte inzet, wat toch goed is voor 10% van het personeelstotaal van AWV.Ons voorstel om in de deelentiteiten gron-dig overleg te plegen over de deel-perso-neelsplannen werd nooit ernstig in over-weging genomen.

    Tot op vandaag hebben we de detailin-formatie, volgens ons nodig om de echte personeelsbehoeftes in te schatten, niet gekregen. Meer nog, de documenten die ons bij verdere informele en formele overlegmomenten overhandigd werden, bleken vaak reken-en andere fouten te bevatten of ontbraken eenvoudigweg de

    bevorderingsgraden. Als klap op de vuur-pijl kwam de vaststelling dat ten gevolge van de voorgestelde bevorderingsrondes, de kloof tussen de huidige en de gewenste toestand alleen maar werd vergroot! Dit betekent dat de schaarse middelen niet gebruikt worden daar waar de noden het grootst zijn, maar integendeel toegevoegd worden daar waar nu al overtallen zijn. Dit alles terwijl de overtallen en noden door dezelfde overheid vastgesteld zijn in de kloofanalyse

    Om het plaatje volledig te maken moeten we nog vermelden dat er in het toekom-stige personeelsplan duchtig gesnoeid wordt in de niveaus D en C. Wij kregen geen afdoend antwoord op de vraag hoe deze afbouw te motiveren en realiseren is. Het plan Debaere en de bijhorende piloot-projecten voor personeelsaantallen per district is blijkbaar voor de dood begraven.

    acv-openbare diensten wil werkGroep opstarten

    Ondanks alles heeft ACV-Openbare Dien-sten er alles aan gedaan om bevorderin-gen mogelijk te maken. Wij hebben voor-gesteld alle bevorderingen die passen binnen de kloofanalyse (verschil tussen huidige en toekomstig gewenste toe-stand) zonder meer door te laten gaan. Wel blijven wij ons verzetten tegen de praktijk om bijkomende overtallen via bevordering te creren, terwijl er aan grote, objectieve

    vastgestelde onderbezetting niets gedaan wordt. Daarnaast willen wij onmiddellijk instappen in een werkgroep om een per-soneelsplan TO-BE op te stellen dat tege-moet komt aan de werkelijke en objectieve personeelsbehoeften van AWV.Dit constructieve voorstel werd lauw ont-haald en na datum achterhaald doordat sommige partijen de belangen van een minderheid verkiezen boven het alge-meen belang. Spijtig.

    Meer nog, ons wordt verweten dat door onze vragen en voorstellen de bevorderin-gen steeds verder verdaagd worden. Wel, het tegendeel is waar! Had de overheid van bij het begin (oktober 2008) de opmaak van het personeels-en bevorderingsplan ernstig genomen, dan was alles al lang achter de rug. Nu zijn we nog nergens.

    nieuw ultiem overleG?

    Blijkbaar wil men nu door een bijkomend en waarschijnlijk ultiem overleg een door-braak forceren, desnoods tegen het ge-zond verstand en het belang van de meer-derheid in. ACV-Openbare Diensten wil constructief meewerken aan een objectief en realis-tisch personeels-en bevorderingsplan. Wij zijn echter niet van plan het algemeen be-lang te laten vallen te voordele van enkele individuele, soms moeilijk objectief te ver-antwoorden bevorderingen en onder tijd-en andere druk.

  • ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN

    9De Nieuwe Tijd april 2009

    11-daGen-stakinG

    Een moeilijke staking aangezien het be-stuur aan alle personeelsleden, ondanks andere afspraken met de vakbonden, een berekening overgemaakt heeft met het resultaat van de 2de pensioenpijler. Als je van een 2de pensioenpijler kan spreken, want het systeem (opnemen in kapitaal en het gespaarde bedrag komt bij het over-lijden naar de nabestaanden) doet eerder denken aan een individuele verzekering. Een hoog bedrag, maar bruto, kan bij de leeftijd van 65 jaar uitbetaald worden. Een bedrag dat statutarisering onmiddellijk doet vergeten!

    Spijtig genoeg is er een agressieve strijd gevoerd waarbij de stakers weinig respect mochten ondervinden. Er was zelfs blik-schade door agressieve rijders. De sfeer was dermate grimmig dat zelfs een mili-tant van ACV-Openbare Diensten werd aangereden en enkele meters werd mee-gesleurd door een auto.

    doorbraak?

    Lang moest het duren vooraleer we ge-hoord werden. Nogmaals kregen de vak-bonden te horen dat dit op lange termijn niet mogelijk was. Besprekingen rond de 2de pensioenpijler liggen wel open. Men wil voor de ouderen werknemers iets extra doen.ACV-Openbare Diensten is voorzichtig en vraagt nog bijkomende cijfers zodat men als een goede huisvader/moeder zowel de inkomsten als de uitgaven kan bekijken.

    Toch is er een berekening die aantoont dat de eerste 10 jaar verdere statutarise-ring minder duur maakt dan afbouw sta-tutarisering + 2de pensioenpijler voor de contracutelen. Kunnen er op lange termijn geen oplossingen gevonden worden zo-dat de gemeenten en stad het ASZ in hun begroting opneemt naar de toekomst toe?

    Een bezoek aan de gemeenteraad zou meer klaarheid in de zaak kunnen bren-gen. Op 24 maart 2009 brachten we een bezoek aan de gemeenteraad waar men

    beslist heeft de vakbonden te horen op een verenigde commissie en dit op 14 of 15 april 2009.

    respect op de werkvloer

    Daarbij kwamen nog andere grieven bo-ven met name de hoge werkdruk. De toestand in Geraardsbergen werd nog uit-drukkelijk in kaart gebracht bij de stakin-gen. Ter plaatse kwam het personeel naar buiten om de toenemende werkdruk voor een laatste maal aan te kaarten.Een ACV-Openbare Diensten lid vertelt: De toestand is nog verergerd. De werk-druk is nog meer toegenomen. Het aantal opnames is gestegen en het aantal ver-pleegkundigen is gedaald. Iedereen loopt weg. Soms kan het zo druk zijn, dat je niet eens de tijd hebt om het rechtmatige half uurtje te nemen om rustig te eten. Vakan-tie nemen kan maar beperkt en zonder vrij weekend.Nochtans rendeert het ziekenhuis te Ger-aardsbergen uitermate goed. Het is dankzij de inzet van het personeel dat het aantal opnames spectaculair gestegen is. De me-dische activiteit steeg navenant. Maar om bijkomende verpleegkundigen te betalen, is er blijkbaar geen geld.Op sommige afdelingen mag je er zeker van zijn dat je je pensioen niet haalt zon-der ziekte of zonder psychologisch trauma. Hoe voelt het als je weer eens gelopen

    Stakingen ASZ Aalst - Wetteren Geraardsbergen vAn 5 MAArt tot en Met 16 MAArt 2009 zijn er opnieuW stAkingen geWeest in verbAnd Met het niet verder stAtutAriseren vAn het personeel.een nog nooit geziene stAking vAn 11 volle dAgen binnen de openbAre ziekenhuizen.Door: Benigne Pieters

    hebt als een paard en je hebt niet iedereen alle zorgen kunnen toedienen? Ons werk is steeds meer brandjes blussen: eerst de no-dige zorgen om te overleven en als er dan nog tijd over blijft, kan je voldoen aan de vragen van de patint. Ik kan mij voorstellen dat de dokters niet altijd even tevreden zijn over de geleverde verpleegkundige zorgen. Kunnen zij dan geen vraag richten voor meer personeel aan de directie?

    Een petitie is rondgegaan met volgende eisen: meer bevoegd personeel; drastische vermindering van het aantal

    meerprestaties; vermijden van overbezetting en over-

    boeking; eisen effectief vervangend personeel

    bij het opnemen van ADV en LBO, zwan-gerschap en ziekte;

    de mogelijkheid om gevraagd verlof en recuperatie op te nemen;

    EN DIT VOOR ALLE PERSONEELSCATEGO-RIEEN!

    Deze eisen gelden niet alleen voor de cam-pus Geraarsbergen maar ook voor de an-dere, met name Wetteren en Aalst.

    Tijdens het laatste BOC heeft ACV-OD ge-vraagd om dit per campus aan te kaarten en in beeld te brengen. Wij houden u dan ook verder op de hoogte.

  • LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

    10 april 2009 De Nieuwe Tijd

    5e Wereldwaterforum Istanbul 16 maart - 22 maart 2009Door: Peter De Paepe

    Het Wereldwaterforum, dat driejaarlijks plaats vindt, was dit jaar aan zijn 5e orga-nisatie toe. Na Mexico in 2006, was nu de Turkse stad Istanbul the place to be voor dit grootste mondiale gebeuren omtrent water en al de daarmee gepaard gaande problemen.

    Istanbul is de voormalige hoofdstad van een rijk dat zich destijds uitstrekte van Al-gerije tot Irak, en van Arabi tot Hongarije. Het is een smeltkroes van volkeren en cul-turen en met zon 20 000 deelnemers aan het forum afkomstig uit alle hoeken van de wereld, kon ik me onderdompelen in een kleurrijke, drukke sfeer.Het overkoepelend thema was Bridging divides for Water Bruggen slaan voor wa-ter!

    In de praktijk waren de enorme nieuwe congreshallen en de 2 locaties symbolisch verbonden met een brug over de stroom De Gouden Hoorn, die het Europees deel van Istanbul doormidden snijdt. Barrires overwinnen op diverse vlakken.Zes hoofdthemas moesten aan bod ko-men om de problemen zowel op mondiaal als op regionaal vlak te evalueren:

    1. Klimaatswijzigingen en risicobeheer Of: Hoe gaan we om met de verdere

    opwarming van de aarde? Houden we hiermee voldoende re-

    kening met de maatregelen die be-heersmatig worden genomen?

    Worden de jongeren voldoende be-wust gemaakt van de rol die ze zullen moeten spelen bij belangrijke beslis-singsprocessen?

    2. De opvolging van de millenniumdoel-stellingen rond water en sanitatie De Verenigde Naties spraken in 2000

    grote doelstellingen uit.Waar staan we nu? De strijd voor een rechtvaardig wa-

    terbeheer zal hard zijn en van lange duur.

    Waar zit de eventuele corruptie en wie is de mol?

    Gaan we vooruit of stagneren we?

    3. Bescherming van de waterbronnen Alle mensen hebben recht op drink-

    baar water. Zijn wij er ons voldoende van bewust

    dat nog zoveel volkeren dagelijks in een soort waterstress leven?

    Zal de Wereldbank voldoende finan-cile middelen vrij maken om projec-ten te financieren?

    Watertekort betekent armoede en uitbreken van ziektes.

    Over drinkbaar water beschikken maakt mensen minder kwetsbaar.

    4. Alle mensen hebben recht op water Bewustmaking van het feit dat water

    gelijk staat aan leven is een eerste stap in de goede richting.

    Onze bronnen zijn niet onuitputtellijk zoals wel nog eens wordt gedacht.

    5. Waterbeheer Er is wel degelijk noodzaak aan een

    grotere internationale solidariteit.6. Financiering en vorming Koken kost geld. En dan volgt het

    liedje Wie zal dat betalen? Wie heeft zoveel geld?

    Ja, de internationale hulp moet toe-nemen en een groter percentage er-van moet besteed worden aan sanita-tie. Dit staat als een paal boven water, om in de sfeer te blijven.

    Maar hoe gaan de verschillende rege-ringen om met de hun toebedeelde budgetten?

    Hier ligt de taak van de lokale bestu-ren en de civiele maatschapijcontro-le. Want de corruptie in deze sector is enorm groot!

    Je merkt het, onze agenda was zwaar be-laden. Vanuit mijn verkregen mandaat was de keuze van mijn programma snel ge-maakt:a) Welke rol dienen de lokale actoren op te

    nemen?enb) Water, bron van leven voor ALLE men-

    sen.Het was opvallend hoe sterk het lobby-werk is georganiseerd bij de grootste acto-

    ren in de watersector. Suez en Veolia waren overal aanwezig en drukten via deelname aan panels hun visie door. Zij waren pro private investeringen en private exploita-tie, uiteraard van deze ganse sector.De vertegenwoordigers van lokale en regi-onale besturen gaven weinig wederwoord. Jammer!Zelfs het IMF stelde het meest vertrouwen in het private ondernemerschap, wat op-vallend is. Nochtans is de overheid de in-stantie bij uitstek om tegen een betaalbare prijs water ter beschikking te stellen aan iedere medemens.De overheid is geen winstjager in tegen-stelling tot vele private initiatieven. Hier ligt het grote verschil.In Parijs bijvoorbeeld komt Eau de Paris vanaf 2010 opnieuw in publiek beheer.De private ondernemers boden onvol-doende transparantie in hun beleid, de waterprijs schoot de hoogte in, en er wer-den onnodige kosten gemaakt die met te weinig zorg werden opgevolgd.De problemen zijn het grootst in de arme-re landen Er is geen terugverdieneffect van het inge-pompte geld. Waarom niet?Omdat men er naast de investeringen in drinkwater geen andere investeringen doet. Men belooft ze wel, maar ze komen er niet, of laten te lang op zich wachten zo-dat de economische bloei uitblijft.

    De slotconclusies waren matig. Zuiver wa-ter en sanitatievoorzieningen voor ieder-een, daarover was er totale eensgezind-heid.Dat dit een opdracht moet zijn voor en door de overheden op verschillende ni-veaus, dat hebben we niet of slechts zeer stilletjes gehoord.Met de nodige teleurstelling in het hart keerde ik huiswaarts.

    Maar: Niet plooien, dat is ons motto!

  • ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN

    11De Nieuwe Tijd april 2009

    De nieuwe rechtspositieregeling: heilige koe of kwelduivel? de voorbije MAAnden stond in de vlAAMse geMeente- en oCMW besturen sleChts 1 Woord CentrAAl: de reChtspositierege-ling. onze MilitAnten en hun seCretArissen hebben Al MAAnden hun hAnden Meer dAn vol gehAd Met dit dossier.stilAAn hebben de Meeste besturen deze nieuWe reChtspositieregeling (Min of Meer) ingevoerd. tijd voor een eerste evAluAtie vAnop het terrein.Door: Luc Maes

    De Nieuwe Tijd sprak met Nic Verheyen (stad Turnhout) en Erik Torremans (ge-meente Beerse). Twee doorwinterde mili-tanten die de onderhandelingen omtrent de invoering van deze rechtspositierege-ling van A tot Z gevolgd hebben bij hun bestuur.

    Nic, in Turnhout zijn de onderhandelin-gen achter de rug. Hoe blik je terug?Nic: Persoonlijk heb ik, samen met rest van onze militantenkern een goed gevoel overge-houden aan de onderhandelingen, en dit om twee redenen :Enerzijds de wijze waarop ons bestuur de on-derhandelingen met de vakbonden gevoerd heeft. We hebben in totaal 11 (jawel 11 !) overlegrondes gehad. En steeds verliepen deze in een open positieve sfeer. OK er viel soms al eens een hard woord, maar onze bur-gemeester en de voorzitter van het OCMW hebben de onderhandelingen steeds con-structief gevoerd. Chapeau daarvoor.Anderzijds ben ik ook blij met het feit dat we enkele positieve zaken hebben kunnen reali-seren voor onze leden.

    Zoals?Ik som er een drietal op. Na lang stilzitten hebben we eindelijk de maaltijdcheques kun-nen optrekken. Nadat we jarenlang bleven steken op 3,5 euro, krijgen we nu eindelijk cheques van 4 euro. En op 1 januari 2010 evo-lueren we naar de 5 euro. Nu streven we naar de verdere doorgroei tot de 6 en wie weet op termijn misschien zelfs naar 7 euro. De vakantiedagen zijn verhoogd van 29,5 naar 33 dagen basisverlof. Na 10 jaar dienst bekom je 34 dagen basisverlof en na 15 jaar zelfs 35 dagen. Een flinke stap vooruit voor heel wat personeelsleden.

    Voortaan worden de prestaties op alle feest-dagen dubbel betaald, dus ook indien we moeten werken op die zogenaamde extrale-gale feestdagen zoals 2 januari, 11 juli, 2 no-vember of 26 december. Voor het personeel van het cultureel centrum, het zwembad, het sportcentrum, enz. is dat een uitstekende zaak. Zonder de rechtspositieregeling had-den we dit resultaat in Turnhout niet kunnen bereiken. En dat zal zo ook in vele andere be-sturen ongetwijfeld het geval zijn.

    Kortom, een tevreden man!Nic: Ja, maar toch niet helemaal. Bij de in-voering van de nieuwe rechtspositieregeling botsen we ook op enkele stevige pijnpunten. Vooral het aspect van de overurenregeling is gn goeie zaak. Vroeger kreeg het personeel per overuur een toeslag (in geld of recup) van 25 tot 50%. Dit compenseerde het ongemak van de overuren. Nu krijgen we voor een overuur in de week gn toeslag meer (uur per uur slechts). Enkel indien de overuren na 4 maanden niet zijn weggewerkt, dan pas wordt er een toeslag toegekend. Kortom een flinke achteruitgang voor het personeel. En welk personeelslid is er nu nog gemoti-veerd om overuren te presteren als hij of zij slechts uur tegen uur krijgt? Juist niemand!

    Erik: Het is duidelijk dat hier voor ACV-Open-bare Diensten nog werk aan de winkel is om opnieuw een regeling af te dwingen zoals ze vroeger was. Die was tenminste personeels-vriendelijk. Maar ook de verplichting om overuren voortaan op te nemen binnen de 4 maanden is totaal absurd.Heel wat diensten presteren op piekmomen-ten vaak veel overuren. Denken we maar aan de dienst toerisme of de openluchtzwem-baden in de zomer, de culturele centra in de winter, enz. Als die personeelsleden al hun overuren moeten opnemen binnen de 4 maanden, vallen die diensten binnen de kort-ste keren zonder personeel.

    Maar de overuren worden na 4 maanden toch uitbetaald?Erik: Dat is nu juist wat het personeel meest-al niet wil. Vooreerst gaat de fiscus met een groot deel lopen. En wie betaalt er nu graag vl belastingen? Bovendien vraagt het per-soneel bij ons om die uren te kunnen recu-pereren op rustige momenten zodat ze een gezond evenwicht kunnen opbouwen tussen arbeid en gezin. Het zogenaamde annua-liseren (het beschikken over 1 jaar) om de overuren terug op te nemen zou al een hele verbetering zijn. Voor wat, hoort wat. Via onze overuren bouwen wij het beleid van het bestuur mee uit. Dan lijkt het mij logisch dat daar ook enige soepelheid tegenover staat en dat men ons de keuze laat om de teveel gepresteerde uren terug te nemen op de mo-menten die ons passen.

    Ook op het vlak van de nachturen horen we overal op het terrein gemor. Wat is daarmee aan de hand?Nic: Ook dat is een ENORM probleem. Voor nachturen wordt een toeslag van 25% toe-gekend doch slechts vanaf 22 uur. Vroeger werden de overuren tussen 18 en 22 uur ge-lijkgesteld met nachturen, voor zover men tot 22 uur of later werkte. Hierdoor bekwam het personeel 4 x 15 minuten ofwel 1 extra uur-loon per dag. Voor personeelsleden in sport-centra, zwembaden of culturele centra die veel avondwerk verrichten, kan dit een inko-mensverlies tot gevolg hebben op maandba-sis van 10 tot 15 uurlonen! Geef toe ronduit schandalig!

    Erik: Veel besturen gaan nu op zoek naar creatieve oplossingen om dit probleem te verhelpen. Andere doen niets en dan is het drama dus nog groter. Voor mij is het echter duidelijk: enkel het herstel van de vroegere regeling is de enige oplossing. Op deze ma-nier kunnen we het personeel cht terugge-ven wat ze vroeger hadden.

    Maar wie kan dit oplossen ?Nic: Enkel de Vlaamse regering kan zijn eigen stommiteit rechtzetten.Kijk ook ons bestuur is vragende partij om de oude regeling te behouden. Waar wach-ten we dan als ACV-Openbare Diensten nog op om dit punt opnieuw op de agenda van de onderhandelingstafel te gooien?

    Erik: En tegelijkertijd kan het probleem van de verstoringstoelage aangekaart worden.

    Wat is daar het probleem?Erik: Een personeelslid dat dringend en on-voorzien opgeroepen wordt, krijgt daarvoor een verstoringstoelage. Vroeger was dat nog-al algemeen een tegemoetkoming van 4 uur die men in recuup kon terugnemen.De rechtspositieregeling heeft nu bepaald dat het voortaan een toelage is.Dus betaling in geld waardoor het per-soneel er amper de helft van over houdt. Dit geeft gemor op het terrein. Wij vinden dat men het personeel de keuze moet laten: recup of betaling. En 4 uur voor iedereen zodat er geen verschil bestaat tussen de be-sturen onderling.

  • LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

    12 april 2009 De Nieuwe Tijd

    Dat groeiende verschil tussen de bestu-ren lijkt ons echter onafwendbaar?Nic: We vrezen dat we op het terrein een grotere diversiteit gaan krijgen tussen de be-sturen. Na de invoering in 1994 van de zoge-naamde CAO-Kelchtermans zaten de meeste besturen in de Kempen min of meer op de-zelfde golflengte. De personeelsstatuten la-gen nogal dicht tegen elkaar aan. Nu horen we n.a.v. contacten met collegas-militanten van andere besturen dat de toepassingen op het terrein meer en meer gaan verschillen. Niet enkel op het geldelijk vlak (overuren, toekenning privjaren, toekenning schaalan-cinniteit, enz.) maar ook op het vlak van de verloven.

    Wat bedoel je concreet?Nic: Vooreerst zal het aantal dagen jaarlijks verlof en de daaraan gekoppelde dienstvrij-stellingen sterk verschillen van bestuur tot bestuur.Maar ook bij andere afwezigheden en verlo-ven zullen de verschillen groot worden. Elk bestuur zal aparte modaliteiten invoeren op het vlak van verlof voor deeltijdse prestaties, onbezoldigd verlof, omstandigheidsverlof, ziekteverlof, enz. Hierdoor groeien de sta-tuten van de besturen verder en verder uit elkaar.

    Maar diversiteit kan toch ook een positieve invloed hebben? Militanten kunnen gaan gluren bij de buren.

    Erik: Persoonlijk ben ik ook niet zo gelukkig met het feit dat de regelingen meer en meer gaan verschillen per bestuur. Anderzijds stel ik nu al vast dat militanten van verschillende besturen uit de Kempen bij elkaar gaan kijken en onderling vergelijken. Misschien vormt dit wel een basis om via het shoppen gunstige ideen op te doen die men dan in zijn eigen rechtspositieregeling tracht op te nemen. Maar of dit een succesverhaal wordt, zal pas over enkele jaren blijken.Dat is inderdaad (verre) toekomstmuziek. Ondertussen moeten er blijkbaar op korte termijn andere katten gegeseld worden?

    Nic: Inderdaad. De personeelsleden op het terrein verwachten NU dat er dringend actie ondernomen wordt om die belangrijke knel-punten op het vlak van overuren, nachttoe-lage en verstoringstoelage weg te werken.Dat raakt de mensen. Dit voelen de mensen heel concreet in hun portemonnee of in hun werksituatie. En daar moet dringend wat aan gebeuren. ACV-Openbare Diensten heeft in het verleden al hl vaak het syndicaal voor-touw genomen. Gelukkig maar want anders

    hadden we nog veel verder achteruit gestaan. We rekenen erop dat ACV-Openbare Dien-sten ook nu deze kar trekt naar de Vlaamse Regering toe. Ook veel lokale besturen erva-ren en erkennen de spanningsvelden en pro-blemen die hierdoor op het terrein ontstaan. Ze zijn niet gelukkig met dit nzijdig dictaat vanuit de Vlaamse regering. We moeten die besturen in deze strijd dan ook als bondge-noot meepakken. Immers, een bestuur is veel meer gebaat met gelukkig en gemotiveerd personeel.

    De knelpunten wegwerken dus?Erik: Knelpunten? Ik zou het eerder KWEL-punten durven noemen.De rechtspositieregeling is misschien in de ogen van de Vlaamse regering wel een Hei-lige Koe, maar in mijn ogen dan toch ntje die geplaagd wordt door vele kwelduiveltjes. Aan ons als vakbond om samen die kweldui-veltjes te bestrijden doorheen het bijsturen van al die probleempunten.

    Nic en Erik, bedankt voor dit tof gesprek.

    Nic en Erik: Geen dank. Hopelijk zien we mekaar binnen enkele maanden terug om samen te klinken op het resultaat?!

    wijziGinG GrensbedraGen haard- en standplaatstoelaGe

    In de Nieuwe Tijd van februari kondigden we reeds de aanstaande wijziging van de grensbedragen van de haard- en stand-plaatstoelage aan. De verhoging is het gevolg van het sectoraal akkoord bij de Vlaamse overheid. Met het besluit van 9 ja-nuari 2009 werd het akkoord in wetgeving gegoten. De publicatie van het voorge-noemde besluit vond uiteindelijk plaats op 27 februari 2009. De hele regeling treedt in werking met terugwerkende kracht tot begin dit jaar.

    De nieuwe grensbedragen zijn de volgende:

    Door deze regeling zullen personeelsleden die momenteel toelage genieten deze toe-lage langer ontvangen. Sommige perso-neelsleden zullen opnieuw een verhoogde toelage ontvangen. De toepassing van de nieuwe grensbedragen kan zo voor som-mige personeelsleden een maandelijks voordeel opleveren tot bijna 40 euro!

    100% Index 1,4859 (1/10/2008 - )

    Oude grens Grens 2009Toelage per jaar

    Grens 2009

    Toelage per jaar

    Toelage per maand

    haardtoelage 16.099,84 16.421,84 719,89 24401,21 1069,68 89,14

    18.329,27 18.695,86 359,95 27780,18 534,85 44,57

    standplaatstoelage 16.099,84 16.421,84 359,95 24401,21 534,85 44,57

    18.329,27 18.695,86 179,98 27780,18 267,43 22,29

    brandweer: nieuw statuut en verhoGinG eindejaarspremie

    Op 19/03/2009 vernamen we van de voor-zitter van de werkgroep statuut dat ze volop bezig zijn met het opmaken van een volledig statuut. Begin mei zou een ont-werp worden voorgelegd aan de minister van binnenlandse zaken. Daarna starten de onderhandelingen met de vakbonden. Het kabinet blijft erbij eind dit jaar met al-les rond te zijn zodat de publicatie in het staatsblad nog in december kan gebeuren.Wij hopen dat dit lukt, want de onzeker-heid duurt al te lang.

    Na onderhandelingen op 19/03/2009 is de kogel eindelijk door de kerk: ook de brand-weermensen kunnen net als hun collegas in de gemeenten en steden de verhoging van de eindejaarstoelage krijgen. De ver-hoging mag toegepast worden op de ein-dejaarstoelage van 2008.ACV-Openbare diensten had hiertoe het initiatief genomen; we zijn dan ook blij dit resultaat geboekt te hebben.

    Korte Berichten

  • ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID

    13De Nieuwe Tijd april 2009

    van de inningdiensten van de geweste-lijke belastingen, heeft het ontwerp tot doel de bepalingen vast te leggen voor de overdracht van deze personeelsleden rekeninghoudend met de versnippering over het land van de diensten van de FOD Financin.

    De vakbonden hebben meer garanties geist en deze zullen in een werkgroep be-sproken worden om opnieuw op comit B verder te onderhandelen.

    classiFicatie van de Functies van niveau a

    Een onderhoudsprocedure van de classi-ficatie van de functies niveau A, gevoerd in samenwerking met de departementen en reeds overlegd met de vakorganisaties, heeft aanleiding gegeven tot een nieuwe bijlage van het KB van 2 december 2007 houdende de classificatie van niveau A.

    Onder voorzitterschap van Minister Van Ackere is Comit B op dinsdag 17 maart 2009 samengekomen om te onderhande-len over: de overgang van sommige perso-neelsleden van de FOD Financin naar de Gewesten, de nieuwe classificatie van de functies niveau A en het reglement van de gecertificeerde opleidingen.

    overdracht van sommiGe ambtena-ren van de Fod Financin naar de Gewesten

    Het KB van 25 juli 1989 legt de bepalingen vast voor de overdracht van personeel van de federale ministeries naar de gemeen-schappen en gewesten.

    Het KB is telkens van toepassing als er bevoegdheden van de federale overheid overgedragen worden naar de gemeen-schappen en gewesten.

    In het vooruitzicht van de regionalisering

    Korte Federale Berichten vanuit Comit BDoor: Marc Saenen

    Het federaal absentesmebeleid heeft aanleiding gegeven tot een aanzienlijke vermindering van de mogelijkheden om verminderde prestaties te verrichten om medische redenen. Dit is in het nadeel van ambtenaren die lijden aan een langdurige ziekte waardoor ze niet in staat zijn volledig te presteren.Immers, in de huidige regeling dienen de betrokkenen een re-integratieplan te laten opstellen, een attest waarbij de be-handelende arts de evolutie van het ziek-tebeeld schetst en voorspelt wanneer de ziekte achter de rug zal zijn.Aangezien chronisch zieken dergelijk re-integratieplan niet konden voorleggen, werden zij dan ook uit het stelsel geweerd.Opm. Wat we hier gemakkelijkheidhalve Chronische ziekten noemen, daaronder verstaan we elke ernstige ziekte of een ern-stige aandoening met een langdurig karak-ter, zonder dat hierover een nominatieve lijst wordt opgesteld.ACV-Openbare Diensten heeft deze sociale achteruitgang aangeklaagd en heeft een engagement bekomen om het systeem te hervormen.

    Een werkgroep, opgericht via het Secto-raal Akkoord 2007-2008, zit dicht bij een akkoord die aanleiding zou geven tot een ontwerp van KB dat aan het Comit B zal voorgelegd worden.De nieuwe regeling zou een onderscheid maken tussen:1. Een ambtenaar die progressief het werk

    via verminderde prestaties zou hervat-ten om zo terug zich terug aan te passen aan een voltijds tewerkstelling (na een afwezigheid wegens ziekte van ten min-ste 30 dagen.

    2. Een ambtenaar die lijdt aan een chroni-sche ziekte die in d onmogelijkheid is om voltijds prestaties te verrichten na een afwezigheid wegens ziekte van minstens 30 dagen.

    In het eerste geval zal de ambtenaar ver-minderde prestaties kunnen verrichten van 50%, 60% of 80% tijdens een periode van n tot drie maand (nmaal verleng-baar door Medex voor maximaal 3 maand). De prestaties dienen dagelijks verricht te worden behalve indien d adviserende ge-neesheer van Medex hierover anders zou beslissen.

    een oplossing voor ChronisCh zieken in het versChietDoor: Marc Saenen

    Verminderde prestaties om medische redenen

    In het tweede geval is de periode vastge-steld op 12 maanden, verlengbaar door Medex voor maximaal 12 maanden. De prestaties zouden dan over de week kun-nen verdeeld worden op advies van Medex.In beide gevallen zou de ambtenaar zijn voltijdse wedde behouden gedurende de eerste drie maanden van de verminderde prestaties.In het tweede geval, dus vanaf de vierde maand, zal de wedde uitbetaald worden van de verminderde prestatie, vermeerderd met 60% van de wedde die zou verschul-digd zijn voor de niet gepresteerde periode.De ambtenaar di deze verminderde presta-tie zou verrichten wegens medische rede-nen zou in dienstactiviteit blijven.

    Enkele punten dienen evenwel nog uitge-klaard:- De invloed van de niet verrichte presta-

    ties op het pensioen- De gevolgen van de verminderde presta-

    ties op het jaarlijks vakantieverlof.- De eventuele cumulatie van dit stelsel

    met andere stelsels van verminderde prestaties of loopbaanonderbreking.

    orGanisatie van de GecertiFiceerde opleidinGen

    Er bestaat reeds een reglement over de or-ganisatie van de gecertificeerde opleidin-gen. In het Sectoraal Akkoord 2007 2008 werd bekomen dat dit reglement opnieuw zou worden besproken.De onderhandelingen tijdens de werk-groepen zijn goed verlopen en hebben geleid tot een nieuw document met meer garanties voor de deelnemers.Voor het ACV-Openbare Diensten blijven er twee knelpunten: het uitblijven van een interne beroepsprocedure voor de kandi-daten die hun resultaten betwisten en een compensatie voor de geschrapte vragen.Het was echter niet mogelijk deze twee knelpunten te realiseren. Deze twee rede-nen waren voor het ACV-Openbare Dien-sten voldoende om een protocol van niet-akkoord te ondertekenen.Het reglement zal in het Belgisch Staatsblad verschijnen en zal van toepassing zijn op alle testen georganiseerd na de publicatie.

  • FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

    14 april 2009 De Nieuwe Tijd

    verzuurd

    Oorzaak van bovenstaande situatie is de vraag van de Voorzitters om medebeslis-singsbevoegdheid te verkrijgen in de vzw. ACV-Openbare Diensten heeft gemerkt dat het jarenlang uitblijven van een ant-woord op deze vraag de oorzaak gewor-den is van verzurende situaties op het overleg binnen de departementen. Hierop heeft ACV-Openbare Diensten binnen het bestuur van de vzw een debat willen ope-nen over hoe we hier verder mee moeten omgaan en over hoe de organisatie van de vzw in de toekomst zal evolueren. Een bepaalde vakorganisatie die we hier niet gaan noemen ondanks het feit dat zij niets liever doen om onze organisatie met leu-gens te belasteren is van oordeel dat we hier niet over moeten spreken en dat we het schip maar verder moeten besturen zonder te weten waar het naartoe vaart.

    Het uitblijven van gesprekken hierover zorgt voor zware gevolgen. In eerste in-stantie voor het personeel van de vzw. De vzw is immers werkgever van meer dan 100 personeelsleden. We moeten er uiter-aard alles aan doen om deze medewerkers werkzekerheid te garanderen in een orga-nisatie die een mooie en lange toekomst tegemoet ziet. In tweede instantie voor onze militanten in het bestuur van de vzw, we mogen immers niet vergeten dat deze personen persoonlijk aansprakelijk zijn voor de eventuele fouten die de vzw maakt. We mogen daarbij niet uit het oog verliezen dat het de Voorzitters zijn die jaarlijks de financile werkingsmiddelen aan de vzw verschaffen.

    Om zware gevolgen trachten te vermijden, hebben de bestuurders door ACV-Open-bare Diensten aangesteld geoordeeld om een krachtig signaal te geven. Dit om alle betrokken actoren voor een oplossings-gericht gesprek rond de tafel te krijgen. In

    functie daarvan hebben onze bestuurders besloten hun actieve samenwerking bin-nen de Raad van Bestuur stop te zetten. Maar niettegenstaande onze actie kan de vzw nog steeds verder worden bestuurd, en ontkrachten wij hiermee het feit van on-bestuurbaarheid die door sommigen werd geopperd. De Voorzitter van de Raad van Bestuur heeft beslissingsbevoegdheid en kan zo zijn verantwoordelijkheid nemen zodat er geen nadeel is voor het personeel van de vzw, noch voor de personeelsleden van de departementen die nog steeds hun dossier kunnen indienen. Het dossier zal dan niet meer door de Raad van Bestuur behandeld worden maar door de Voorzit-ter die achteraf zijn Raad van Bestuur in-licht. De actie van ACV-Openbare Diensten zorgt er ondertussen wel voor dat ieder-een tot het besef begint te komen dat er moet gepraat worden.

    We zijn dan ook verheugd te kunnen vast-stellen dat de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid het initiatief genomen heeft om iedereen rond de tafel te roepen en te zien hoe we eruit kunnen komen. Naar aanleiding van deze bemiddelingspo-ging heeft ACV-Openbare Diensten via een brief aan de Minister haar toekomstvisie voor de vzw op tafel gelegd door volgende drie concrete voorstellen te doen.

    het beheer

    Op vlak van het beheer van de vzw is ACV-Openbare Diensten voorstander van een paritaire Raad van Bestuur, evenredig samengesteld uit leden van de represen-tatieve vakbonden en uit leden afgevaar-digd vanuit de departementen. Deze pari-tair samengestelde Raad van Beheer blijft evenwel onder het toezicht staan van de Algemene vergadering die volledig sa-mengesteld blijft uit leden van de vakbon-den.

    Afgelopen MAAnden is er veel te doen geWeest rond de vzW soCiAle dienst vAn de fod volksgezondheid en de fod so-CiAle zekerheid. enerzijds Wordt de vzW geConfronteerd Met de dringende vrAAg vAn de voorzitters vAn de depArteMenten oM Mee insprAAk in de soCiAle dienst te hebben, Anderzijds Wordt Men binnen het beheer vAn de vzW geConfronteerd Met een versChil in visie over de toekoMst en het beheer vAn de soCiAle dienst. ter herinnering: de vzW Wordt nu volledig bestuurd door de drie representAtieve vAkorgAnisAties.Door: Erik Van den Broeck

    VZW Sociale Diensten FOD Volksgezondheid en FOD Sociale Zekerheid: het is vijf voor twaalf.

    de restaurants

    Voor de restaurants van de vzw verhoogt de druk om in een globaal federaal kader te stappen. Voor ACV-Openbare Dien-sten kan dit slechts mits behoud van alle rechten en plichten die het personeel van de restaurants van de vzw nu heeft. Ook menen wij dat we pas van een overstap kunnen spreken eens er een goede over-koepelende staatsdienst is voor alle res-taurants van de federale overheid binnen een horizontaal departement.

    orGanisatie van de vzw

    Zoals reeds aangehaald is de vzw een ver-eniging met meer dan 100 personeelsle-den. Deze vzw heeft dus meer personeels-leden in dienst dan een gemiddelde KMO in ons land! Dit maakt dat de vzw als werk-gever en vereniging continuteit en zeker-heid moet uitstralen naar de personeels-leden als naar de aangesloten partners toe. Vandaar dat ACV-Openbare Diensten voorstander is van de werving van een al-gemeen directeur die zo de noodzakelijke schakel zou vormen tussen het beheer van de vereniging, het personeel en de externe partners.

    ACV-Openbare Diensten zal er dus alles aan doen om de vzw Sociale Diensten op-nieuw een sterk geheel te maken in het be-lang van iedereen!

  • ACV-Openbare Diensten

    Ledenvergaderingen ACV Groep Financin

    ONDERWERPEN?

    ACV - Openbare Diensten Loopbaanwijzigingen en gecertificeerde opleidingen Actualiteit van onze FOD Financin Toekomstige ontwikkelingen Beantwoorden van vragen

    DOELGROEP?Alle leden van ACV- Openbare Diensten werkzaam in Vlaanderen en Brussel en dit in alle administraties van Financin!

    WAAR?

    U kiest wat u het best past! Antwerpen ACV Auditorium op 20 april 2009 Turnhout ACV Kleine Feestzaal op 21 april 2009 Leuven ACW, Bondgenotenlaan 131 op 30 april 2009 Brugge ACV zaal 5.1. op 7 mei 2009 Mechelen ACV op 11 mei 2009 Dendermonde ACV Zaal 3 op 14 mei 2009 Hasselt, ontmoetingscentrum Rapertingen op 26 mei 2009 Kortrijk ACV zaal 3 op 28 mei 2009 Brussel ACV Pletinckxstraat 19 1000 Brussel op 4 juni 2009 Gent ACV zaal Verhaegen op 15 juni 2009 Wanneer een zaal volzet is zal u vrijblijvend een alternatief

    op een andere datum worden geboden

    HOE DEELNEMEN?Mail de ingevulde bijlage inschrijvingsformulier naar:[email protected] voor Antwerpen/Turnhout/Mechelen voor 7/[email protected] voor Brugge/Dendermonde/Kortrijk/Gent voor 20/[email protected] voor Leuven/Hasselt/Brussel voor 20/04U ontvangt een bevestiging, het volledige adres, aanvangsuur en syndicaal verlof. Dit verlofblad legt u voor aan uw diensthoofd.

  • 16

    BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

    april 2009 De Nieuwe Tijd

    OOST-VLAANDEREN

    Officieren 1

    GENT

    CC Med 1 Mil

    BRUSSELS GEWEST

    Officieren 26

    BRUSSEL

    DG FrmKHIDKMS

    1 Mil1 Mil3 Mil

    EVERE

    ACOS ISACOS Ops&TrgACOS STRATCOMOPSLANDMBD-MHD-I-ORGMRC&I

    2 Mil3 Mil2 Mil2 Mil1 Mil1 Mil

    NEDER-OVER-HEEMBEEK

    Bn HK DefSt KKADOOHCBKAHRPIADWWB

    1 Mil1 Mil2 Mil1 Mil3 Mil2 Mil

    Vrijwillige opschorting van de prestaties (VOP) van bepaalde militairen van het actief kader de MAAtregel vAn de vrijWillige opsChorting vAn de prestAties MAAkt het Mogelijk voor bepAAlde MilitAiren oM op vrijWil-lige bAsis in verlof te Worden geplAAtst gedurende MAxiMuM 5 jAAr voorAfgAAnd AAn het rustpensioen. de MilitAiren Moeten Minstens 50 jAAr oud zijn op de dAtuM vAn AAnvAng vAn de vop Wegens leeftijdsgrens en behouden een deel vAn de bezoldi-ging tot de dAtuM vAn oppensioenstelling. de MAAtregel vAn de vop is een tijdelijke MAAtregel die kAn Worden toegestAAn in de periode vAn 2009 t/M 2013.Door: Walter Vandenbroeck

    Per kalenderjaar en per personeelscategorie of personeelsonder-categorie bepaalt de Minister van Landsverdediging het aantal plaatsen. Voor 2009 werd in het Belgisch staatsblad van 3 febru-ari 2009 het aantal opengestelde plaatsen gepubliceerd. Door het grote succes besliste de Minister van Landsverdediging op 5 maart 2009 het aantal plaatsen voor 2009 op te trekken (zie tabel hieronder)

    Vrijwillige opschorting van de prestatiesOpengestelde plaatsen voor het kalenderjaar 2009

    Personeelscategorie PersoneelsondercategorieOpengestelde plaatsen

    voor het kalenderjaar 2009

    OfficierenOpper- en hoofdofficieren 25 40

    Lagere officieren 25

    Onderofficieren 350 650

    Vrijwilligers 350 585

    De afsluitingsdatum voor het indienen van de kandidaturen voor het jaar 2009 is vastgelegd op 13 maart 2009. Na die datum wor-den geen kandidaturen voor 2009 meer aanvaard. Ondanks het feit dat de voorwaarden om van de maatregel te ge-nieten minder interessant zijn dan in de vroegere maatregel van disponibiliteit, werd er toch massaal op ingeschreven. Op 13 maart 2009 hebben 41 officieren, 611 onderofficieren en 520 beroepsvrijwilligers hun aanvraag ingediend. Zij wachten nu op de beslissing van de Minister van Landsverdediging

    Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van de ingediende aanvragen:

    oFFicieren

    Verdeling per graadLuitenant-ter-zee 1ste klasseKapitein-commandantKorvetkapiteinMajoorFregatkapiteinLuitenant-kolonelKolonel

    1 Mil9 Mil1 Mil7 Mil1 Mil

    14 Mil8 Mil

    Totaal 41

    WEST-VLAANDEREN

    Officieren 2

    BRUGGE

    CC Mar 1 Mil

    OOSTENDE

    BE Part EGUERMIN 1 Mil

    VLAAMS-BRABANT

    Officieren 5

    LEUVEN

    KMuzDef 1 Mil

    TERVUREN

    IGM 1 Mil

    VILVOORDE

    CC CISMov Ctl Gp

    2 Mil1 Mil

    ANTWERPEN

    Officieren 1

    ANTWERPEN

    Mil Comdo Prov Antw 1 Mil

    LIMBURG

    Officieren 1

    LEOPOLDSBURG

    CC LAND Dept Cav 1 Mil

    onderoFFicieren

    Verdeling per graad

    Sergeant1ste SergeantMeester-chef1ste Sergeant-chef1ste Sergeant-majoor1ste Meester-chefAdjudantOppermeesterAdjudant-chefOppermeester-chefAdjudant-majoor

    3 Mil11 Mil15 Mil

    131 Mil2 Mil

    14 Mil323 Mil

    3 Mil55 Mil2 Mil

    52 Mil

    Totaal 611

  • 17

    ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN

    De Nieuwe Tijd april 2009

    WEST-VLAANDEREN

    Onderofficieren 69

    BRUGGE

    5 RCICC Mar

    1 Mil8 Mil

    DAMME

    51 Bn Log 7 Mil

    IEPER

    CC MP 3 Mil

    KOKSIJDE

    BKOKS 20 Mil

    NIEUWPOORT

    14 A 6 Mil

    OOSTENDE

    BE Part EGUERMIN 1 Mil

    SINT-KRUIS BRUGGE

    CC Sp Dept Catering BENL 1 Mil

    ZEEBRUGGE

    ComCCOMOPSNAVDIRNAVLOGDIRNAVSUPPORT

    1 Mil8 Mil6 Mil7 Mil

    OOST-VLAANDEREN

    Onderofficieren 21

    DESTELBERGEN

    EMI 1 3 Mil

    GAVERE

    ATCC 10 Mil

    GENT

    CC Med 5 Mil

    SINT-NIKLAAS

    2 Gp CIS 3 Mil

    ANTWERPEN

    Onderofficieren 28

    BERLAAR

    DisC WS 7 Mil

    BRASSCHAAT

    2 ACC LAND Dept Aie

    7 Mil5 Mil

    GROBBENDONK

    29 Bn Log 5 Mil

    KASTERLEE

    3 Para 1 Mil

    ZWIJNDRECHT

    11 Gn 3 Mil

    LIMBURG

    Onderofficieren 125

    LEOPOLDSBURG

    1 Bde1 C/1 Gr1/3 Cy- Kamp BEV-ERLO10 Gp CIS18 Bn Log2/4 L4 RCIBSS CBOS NoordCMO 1MP Gp

    2 Mil1 Mil8 Mil3 Mil6 Mil3 Mil6 Mil7 Mil2 Mil2 Mil

    PEER

    10 W Tac 42 Mil

    SINT-TRUIDEN

    BSS CBO KaderCC Sp Dept Tech AirKSOO

    1 Mil2 Mil

    19 Mil

    TONGEREN

    CRC 12 Mil

    ZUTENDAAL

    DisC Mat 9 Mil

    BRUSSELS GEWEST

    Onderofficieren 112

    BRUSSEL

    MDPNBE Part IMSBSSBuiten DefDG FmnKLMKMSNKD

    1 Mil1 Mil1 Mil1 Mil3 Mil4 Mil9 Mil1 Mil

    EVERE

    ACOS ISACOS Ops&TrgBn HK DefSt KKECHOD/VCHODCID MatCOMOPSAIRCOMOPSLANDCOMOPSMEDDG BudfinDG IPRDG JMDG MRMRC&IMRMPMRSys

    9 Mil9 Mil4 Mil1 Mil2 Mil8 Mil5 Mil1 Mil2 Mil6 Mil1 Mil3 Mil4 Mil5 Mil7 Mil

    NEDER-OVER-HEEMBEEK

    Bn HK DefSt KKADOOHCBKAHREHRGHROHRPWWB

    3 Mil2 Mil7 Mil1 Mil6 Mil2 Mil2 Mil1 Mil

    vrijwilliGers

    Verdeling per graad

    Korporaal-chef1ste Kwartiermeester-chef1ste Korporaal-chef

    1 Mil33 Mil

    486 Mil

    Totaal 520

    WEST-VLAANDEREN

    Vrijwilligers 72

    BRUGGE

    5 RCICC MarMil Comdo Prov W-Vl

    5 Mil3 Mil1 Mil

    DAMME

    51 Bn Log 5 Mil

    IEPER

    CC MP 12 Mil

    KOKSIJDE

    BKOKS 17 Mil

    NIEUWPOORT

    14 A 3 Mil

    OOSTENDE

    BE Part EGUERMIN 3 Mil

    ZEEBRUGGE

    CMO 17ComCCOMOPSNAVDIRNAVLOGDIRNAVSUPPORT

    4 Mil2 Mil3 Mil9 Mil5 Mil

    ANTWERPEN

    Vrijwilligers 45

    BERLAAR

    DisC WS 16 Mil

    BRASSCHAAT

    2 ACC LAND Dept Aie

    4 Mil5 Mil

    GROBBENDONK

    29 Bn Log 18 Mil

    ZWIJNDRECHT

    11 Gn 2 Mil

  • BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

    18 april 2009 De Nieuwe Tijd

    LIMBURG

    Vrijwilligers 115

    LEOPOLDSBURG

    1 Bde1 C/1 Gr1/3 Cy- Kamp BEV-ERLO18 Bn Log2/4 L4 RCIBSS CBOS NoordBvr/5 LiCC LAND Dept CavCMO 1MP Gp

    1 Mil3 Mil

    15 Mil7 Mil1 Mil2 Mil6 Mil1 Mil1 Mil4 Mil1 Mil

    PEER

    10 W Tac 38 Mil

    SINT-TRUIDEN

    CC Sp Dept Tech AirKSOO

    1 Mil15 Mil

    TONGEREN

    CRC 7 Mil

    ZUTENDAAL

    DisC Mat 12 Mil

    OOST-VLAANDEREN

    Vrijwilligers 23

    DESTELBERGEN

    EMI 1 2 Mil

    GAVERE

    ATCC 13 Mil

    GENT

    CC Med 5 Mil

    SINT-NIKLAAS

    2 Gp CIS 3 Mil

    VLAAMS-BRABANT

    Vrijwilligers 55

    DIEST

    TrgC Para 3 Mil

    HAASRODE

    DOVO 2 Mil

    LEUVEN

    20 Bn LogBPOInfo Ops Gp

    2 Mil3 Mil1 Mil

    STEENOKKERZEEL

    15 W LuTpt 17 Mil

    TERVUREN

    IGM 2 Mil

    VILVOORDE

    CC Sp Dept CIS6 Gp CISCC CISCC Vl MatCMO 16Mov Ctl Gp

    1 Mil1 Mil

    16 Mil2 Mil2 Mil3 Mil

    BRUSSELS GEWEST

    Vrijwilligers 62

    BRUSSEL

    Buiten DefKLMKMSKHDNKD

    1 Mil2 Mil8 Mil1 Mil1 Mil

    EVERE

    ACOS ISBn HK DefSt KKECOMOPSAIRCOMOPSLANDCOMOPSMEDDG BudFinDG IPRMRC&IMRMPMRSys

    2 Mil7 Mil2 Mil1 Mil1 Mil1 Mil2 Mil3 Mil1 Mil4 Mil

    NEDER-OVER-HEEMBEEK

    Bn HK DefSt KKADeeln Def CDSCAHCBKAHRGHROHRPHRTWWB

    2 Mil1 Mil7 Mil3 Mil1 Mil5 Mil1 Mil5 Mil

    WAALSE PROVINCIES

    PLAATS Offr OOffr BV

    BERGENDOORNIKMAISIERES

    5 Mil10 Mil1 Mil

    2 Mil11 Mil

    BEVEKOMNIJVELWAVER

    33 Mil3 Mil

    26 Mil2 Mil1 Mil

    FLORENNESNAMEN 1 Mil

    12 Mil10 Mil

    14 Mil21 Mil

    AMAYBLEGNYBUETGENBACHEUPENGRACE-HOLLOGNELUIKSPA

    2 Mil

    7 Mil5 Mil4 Mil4 Mil

    12 Mil18 Mil4 Mil

    9 Mil4 Mil5 Mil3 Mil7 Mil

    13 Mil

    AARLENBASTENAKENMARCHE-EN-FAMENNE

    1 Mil 6 Mil

    12 Mil

    7 Mil1 Mil

    20 Mil

    Internationale organismen

    DUITSLANDFRANKRIJKNEDERLAND

    1 Mil1 Mil1 Mil

    Andere

    AttaDef/MilADNiet organiek

    1 Mil3 Mil 2 Mil

    Totaal 5 152 148

  • ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN

    19De Nieuwe Tijd april 2009

    uitbreidinG rechtsbescherminG in de maak

    Reeds enkele jaren dringt ACV aan om de rechtsbescherming van het politieperso-neel uit te breiden. De overheid was eerder geneigd het tegenovergestelde te doen door de rechtsbijstand af te zwakken (in hun optiek moest je bvb. drie dagen ar-beidsongeschiktheid zijn als slachtoffer van een daad in de uitoefening van het ambt nu is n dag voldoende).Alhoewel we in 2007 reeds bekomen had-den dat er een wijziging zou komen, wer-den gn concrete stappen ondernomen om dit in te vullen. Het bleef aanvankelijk bij loze beloften.

    Begin 2008 heeft ACV een campagne op-gestart: Onterecht beschuldigen van po-litiepersoneel gn kinderspel (dit met de steun van Dirk Van Nuffel, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Po-litie & Fernand Koekelberg, commissaris-generaal van de Federale Politie).De niet aflatende stroom van valse be-schuldigingen ten overstaan van ons per-soneel moest dringend een halt worden toegeroepen. Heel wat van onze leden hebben deze campagne ondersteund door ons hun verhaal te bezorgen. En jaar na de opstart van de actie zijn we erin geslaagd een protocol af te sluiten met beide voogdijministers waarbij de

    Politie

    I had a dream

    Door: Jan Adam

    rechtsbescherming fors wordt uitgebreid teneinde belasterende toestanden te kun-nen bestrijden. Zo zal je een advocaat naar keuze kunnen vragen voor schadelijke fei-ten zonder lichamelijk letsel. De overheid kan dit echter weigeren wanneer louter morele schadevergoeding in het spel is. In dit geval zal men verplicht zijn je te horen.Het voorontwerp van wet welke werd on-derhandeld met de representatieve bon-den moet nog worden gestemd in het parlement. Een memorie van toelichting zal meer klaarheid moeten brengen om-trent het concrete toepassingsveld van de uitbreiding.Wordt vervolgd

    Grenslandhallen Hasselt, 18 november 2002 Ons nog niet volledig afgekoeld statuut is pas van de persrollen als een leger acade-mici uit de politiewereld klaar staat met ton-nen kritiek teneinde onze mammoet af te slanken tot een minder logge velocyraptor. Een blanke Martin Luther King predikte daar dat we op termijn moeten evolueren naar functionele verloning. We citeren wat toen werd gesteld: Tot slot wens ik nog even stil te staan bij het geldelijk statuut. De overregulering van vergoedingen voor, on-der andere, maaltijd- en verplaatsingskos-ten valt niet te betwisten en moet dan ook op termijn conceptueel worden vereenvou-digd. Dezelfde opmerking geldt trouwens voor de thans rijkelijk voorziene (functie)toelagen. Een marktconforme functionele verloning lijkt mij hierbij naar de toekomst toe een nuttig uitgangspunt. Einde citaat.In het najaar van 2008 is het zover. De over-heid vraagt ons na te denken over de func-tionele verloning met prioritaire invoering voor de wijkagenten. Dit maakt deel uit van het protocol dat ACV, ACOD en NSPV heb-ben ondertekend, waarin onder andere de verhoging van eindejaarstoelage en vakan-tiegeld zijn ingeschreven. De liberale bond VSOA die weigerde deel te nemen aan de onderhandelingen ver-wijten ons met luide trom dat we akkoord gaan met het invoeren van de functionele verloning en dat we de geldelijke voorde-len in tijden van ontluikende crisis sowieso zouden gekregen hebben. Dreigingen met zware VSOA-acties en betogingen verzan-den in stilzitten en lege imaginaire blauwe bussen naar onze hoofdstad. Deze dreigin-gen zijn we ondertussen gewoon. Stakings-aanzeggingen bij de vleet maar als het er op aan komt wordt niet gestaakt. Praat voor de vaak dus.

    Men mag ons veel verwijten doch ACV ver-bieden na te denken omtrent een nieuw concept voor het politiepersoneel, dat zie je van hierHet principe loon naar werk staat bij ons voorop en we stellen toch vast dat dit prin-cipe binnen de politie niet overal wordt toe-gepast. De tijd is zeker gekomen om komaf te maken met het invoeren van nieuwe pre-mietjes. Dit is een verkapte vorm van ver-loning die op termijn niet meetelt voor de berekening van het pensioen. En onze toe-komst speelt toch ook een rol, of niet soms?Vooreerst moeten we als vakbond de pro-bleemsituaties in kaart brengen en kijken welke oplossingen we hiervoor kunnen creren. Impliceert dit dat we een volledig nieuw concept moeten invoeren of zijn een aantal aanpassingen van ons huidig statuut voldoende?Duizend en n vragen waarover onze mi-litanten zich de komende maanden zullen buigen.

    acv neemt initiatieF

    Eind februari 2009 hebben we vanuit het ACV de voorzitter van de grootste politie-vakbond in Nederland uitgenodigd die ons heeft verrijkt met zijn ervaringen in-zake functionele waardering. Hun systeem FUWAPOL (functionele waardering politie) is reeds voorbijgestreefd en is toe aan een grondige evaluatie. Op deze bijeenkomst hebben we in alle transparantie de voorzitters van alle repre-sentatieve bonden uitgenodigd alsmede een delegatie van overheidswege (verte-genwoordigers van de minister van Binnen-landse Zaken, de voorzitter van de Vaste commissie van de Lokale Politie, vertegen-woordigers van de commissaris-generaal).

    We kunnen alvast een resem lessen trekken uit deze verhelderende uiteenzetting:

    - Vooreerst moet de noodzaak onderzocht worden tot invoering van een nieuw sys-teem van functionele waardering;

    - bezint eer je begint;- indien noodzakelijk, neem voldoende

    tijd om een systeem op poten te zetten (In Nederland 5 jaar);

    - voer gn ingrijpende statutaire wijzigin-gen door samen met grote reorganisa-ties;

    - wat is de inhoud van functionele verlo-ning?;

    - maken toelagen voor onregelmatige prestaties (overuren, weekends en nach-ten, ) deel uit van die verloning (in Ne-derland initieel wel, naderhand een blun-der van formaat welke werd herzien);

    - koken kost geld;

    Alvast voer voor onze militanten teneinde het ACV-standpunt in deze te bepalen.

    De minister heeft reeds n knoop door-gehakt. En welke? Hij wil koken maar heeft gn centen ... En een hervorming realise-ren binnen het bestaande budget is een utopie die ACV zeker niet kan ondersteu-nen. Dit zou er op neer komen dat bepaalde personeelsleden moeten inleveren om de surplus te compenseren. Tot zover volgen we onze blauwe vrienden, maar ons verbie-den na te denken dat zie je van hier.

    Bij de pakken blijven zitten is volgens ons niet de goede strategie. Beter goed voor-bereid dan pietpraat te verkopen en het personeel

  • VERVOER ACV Openbare Diensten

    20 april 2009 De Nieuwe Tijd

    de studie

    De studie heeft zich geconcentreerd op volgende themas:

    de aansturing en het beleid; het werkstroombeheer; de organisatie en de werkvoorberei-

    ding; het herwaarderingplan ( zie ook CAO

    van 2007-2008).

    Algemeen gesproken wordt een efficin-tieverbetering beoogd van 15 25 %.

    Uit het onderzoek blijkt dat De Lijn boven de huidige marktprijs werkt. De huidige marktprijs (marktconform uurtarief alles inbegrepen) bedraagt 45 55 euro. De Lijn zit op 60 euro per uur.De onderhoudskostprijs is ongeveer 0,25 per km. De Lijn zit aan 0,40 . Het doel is 0,33 .

    Er worden een aantal nieuwe principes voorgesteld: meer pro-actief werken er is te weinig

    aansturing ( accent op procesvoorberei-ding en procesverandering);

    gatekeeper-principe ( bewaken van de toegevoegde waarde een taak in een functie samenspraak met exploitatie, rapportage over de problemen, hij ver-zamelt en beheert);

    maintenance engineering; werkvloer-voorbereiding; planning toezicht.

    Stork komt ook tot de vaststelling dat kleine werkplaatsen van 4 5 mensen niet ideaal zijn. Ze geven toe dat het soms niet anders kan (in bepaalde kleinere regios).

    Een onderhoudscentrum zou minimaal 10-15 technici tewerk moeten stellen.

    Stork komt tot de vaststellling dat de be-schikbaarheid van de voertuigen het nood-zakelijk maakt om een andere werkorgani-satie in te voeren. Een beperkte groep van technici zou in een ploegendienst moeten kunnen werken.

    Met betrekking tot de uitbesteding heeft Stork geen keuzes gemaakt. Zij zeggen wel dat bepaalde activiteiten die te gespeciali-seerd zijn, uitbesteed zouden moeten kun-nen worden.Zij suggereert De Lijn om dit activiteit per activiteit te onderzoeken en dit zowel voor de vaste installaties als voor het rollend materieel.

    de herwaarderinG van de medewerkers

    Stork stelt een gebrek aan systematische opleiding/vorming vast.

    Met betrekking tot het geldelijk statuut van de personeelsleden van de techni-sche diensten stelt Stork dat de lonen bij de instroom te laag zijn. De zoektocht naar nieuwe en gespecialiseerde medewerkers wordt op deze manier moeilijk zoniet on-mogelijk. Stork vindt een te lage instroom van nieu-we medewerkers nefast voor de organisa-tie.Ze beoordelen de maatregel van onze CAO 2008 betreffende de herziening van het geldelijk statuut (de aanpassing van de startlonen 3 j. ancinniteit) als een goeie maatregel. Stork meent wel dat de lonen naarmate de loopbaan vordert te hoog lig-gen in vergelijking met de markt.Er is een aanbeveling om wel een snellere doorgroei van gespecialiseerde profielen/functies (gebaseerd op verworven nieuwe competenties, deskundigheid, specialisa-

    De Lijn: STORK of de herwaardering van de technische diensten op 1 April jl. Werd het verslAg vAn stork, over de reorgAnisAtie vAn de teChnisChe diensten, AAn de vAkbonden voorgesteld. er Wordt een CoMMuniCAtieplAn opgesteld oM zoWel onderneMingsrAAd, de Werkgroepen die hebben MeegeWerkt AAn de studie Alsook de WerkneMers snel in te liChten over de resultAten vAn deze studie Alsook over de AAnpAk - iMpleMentAtie - vAn de lijn. voor een goed begrip: de lijn heeft nog geen definitieve ConClusies getrokken uit deze bevindingen. verder overleg en onderzoek zijn nodig.Door: Jan Coolbrandt

    tie) te overwegen. Er wordt ook aanbevolen om prestatie-doelstellingen vast te leggen.

    conclusie:

    Het zal nog heel wat werk vragen om deze theoretische studie (weliswaar gebaseerd op de markstudie en op de ervaringen van het terrein) om te zetten in concrete beleidsmaatregelen, zoals het aanpassen van de organisatie, het uittekenen van een nieuw organogram, het bepalen van een aantal nieuwe functies, de keuzes over wat uitbesteed kan worden en wat niet, en last but not least de herwaardering van het geldelijk statuut.

    Voor sommigen onder ons kan deze studie als heel bedreigend overkomen. Als ACV zijn wij van oordeel dat mits een construc-tieve houding van iedereen en mits het bewaken van de belangen van de perso-neelsleden, wij deze reorganisatie van de technische diensten tot een goed einde kunnen brengen. Het is nu aan De Lijn om te bewijzen dat zij dit wil doen met de vakbonden en met de werknemers van de technische diensten.

    Om ons inhoudelijk op deze discussie voor te bereiden heeft ACV een werkgroep op-gericht die tot taak heeft deze werkzaam-heden op de voet op te volgen en onze standpunten voor te bereiden.Wordt dus vervolgd!

  • ACV Openbare Diensten VERVOER

    21De Nieuwe Tijd april 2009

    De Lijn: de CAO-onderhandelingen zitten strop! op 1 April jl. kWAM het pAritAir CoMit de lijn bijeen. de lijn blijft bij hAAr initieel stAndpunt. de besChikbAre Middelen Met de tussenkoMst vAn de vlAAMse regering zijn onvoldoende oM de CAo te finAnCieren. er Moeten dus binnen het bedrijf bijkoMende Middelen Worden gezoCht.de vAkbonden blijven bij hun vrAAg oM een AlgeMene en reCurrente koopkrAChtverhoging voor Alle personeelsleden. de bonden stellen vAst dAt hun bijkoMende (koopkrAChtverhogende) eisen voor de lijn onbespreekbAAr zijn.Door: ????

    We zetten de standpunten van de vakbon-den en van De Lijn naast elkaar:

    1. De Lijn is bereid om het IPA uit te voe-ren door de toekenning van een recur-rente koopkrachtverhoging onder de vorm van een bonus voor alle perso-neelsleden. Het betreft hier voor 2009 een bedrag van 125 euro en voor 2010 een bedrag van 250 euro! De vakbon-den eisen minimaal de toekenning van de koopkrachtverhoging van 125 en 250 euro (uitvoering van het IPA), maar gaan niet akkoord dat de koopkracht-verhoging via een bonussysteem wordt uitgekeerd;

    2. De Lijn is bereid de fietsvergoeding toe te kennen. De vakbonden eisen boven-op de toekenning van de fietsvergoe-ding de verhoging van alle mobiliteits-vergoedingen;

    3. De Lijn gaat akkoord over de looptijd van onze CAO, t.t.z. voor twee jaar;

    4. De Lijn gaat akkoord met onze vraag naar werkzekerheid en het behoud van het personeelsstatuut (de verworven rechten);

    5. Met betrekking tot de technische dien-sten (lees ook: Stork of de herwaarde-ring van de technische diensten) is De Lijn bereid om samen met de vakbon-den te bekijken op welke manier de herwaardering kan gekaderd worden in de implementatie van Stork. Dit wordt buiten de CAO gehouden.

    Volledigheidshalve moet er worden aan toegevoegd dat De Lijn van oordeel is dat de financile middelen voor een herwaardering binnen de enveloppe van de technische diensten zelf moeten worden gezocht!

    Noot: het ACV heeft een werkgroep opgestart om deze problematiek op te volgen.

    6. De Lijn wenst een bijkomende clausule sociale vrede toe te voegen;

    7. Onze andere vakbondseisen, met name de toekenning van 1 dag ancinniteit-verlof, de verlenging van de geldelijke loopbanen, de verhoging van de za-terdagvergoeding, de vergoeding ge-splitste diensten, wordt door De Lijn

    verworpen wegens een gebrek aan bij-komende financile middelen!

    Belangrijk is ook het feit dat De Lijn nog een aantal tegenprestaties verwacht van de vakbonden. Zo denkt De Lijn door een verschuiving van de vergoeding hitte-uren, van de verblijfsvergoeding en van een wijziging in het stelsel educatief verlof middelen vrij te maken voor de financie-ring van de CAO. Hierbovenop vraagt De Lijn de invoering van deeltijdse contracten voor het invullen van werkregimes met een duur van 3 uren. De Lijn voegt er met-een aan toe dat de modaliteiten moeten worden onderhandeld met de vakbonden.

    De vakbonden gaan nu hun achterban informeren en consulteren. Voor wat het ACV betreft, gebeurt dit op 17 april. Er is een nieuwe bijeenkomst van het paritair comit vastgelegd op 30 april e.k.

    conclusie:

    Het mag duidelijk zijn dat het bonusstelsel (van De Lijn) onaanvaardbaar is en blijft. Het mag ook voor iedereen duidelijk zijn dat tenminste het IPA moet worden uitge-voerd. Dit betekent de toekenning van een

    netto-koopkrachtverhoging van 125 euro in 2009 en 250 euro voor 2010. Ten uitzon-derlijke titel via een netto-formule. Indien De Lijn hier bijkomende eisen aan koppelt, willen wij tenminste de verhoging van de mobiliteitsvergoedingen. Onze me-dewerkers zijn heel flexibel, beschikken niet altijd over openbaar vervoer. Welnu, deze kost moet op een of andere manier beter worden vergoed.

    Met betrekking tot de technische diensten willen wij zo snel als mogelijk de onder-handelingen opstarten over de lang ver-wachte herwaardering (lees ook: Stork of de herwaardering van de technische dien-sten).

    Tot slot, stellen wij voor dat het debat rond efficintieverbetering van De Lijn, of an-ders gezegd de productiviteitsverhoging, gekoppeld wordt aan het dossier rij en rusttijden. Dit laatste onderwerp heeft al-les te maken met goeie werkomstandighe-den van onze chauffeurs. Dit blijft voor het ACV een prioriteit.Met andere woorden: een koppeling tus-sen onze CAO en het eisenbundel van De Lijn verwerpen wij resoluut!

  • VERVOER ACV Openbare Diensten

    22 april 2009 De Nieuwe Tijd

    Wijzigingen bezoldigingen Autobus-Autocar vanaf 01.05.2009de nieuwe bezoldiGinGsreGelinG ziet er als volGt uit:

    De gewaarborgde dagbezoldiging met n bestuurder aan boord

    Diensttijd 1 bestuurder RSZ-loon ARAB-vergoeding

    tot 06 uvan 06 u 01 tot 12uper u boven de 12u

    55,6591,6910,18

    1,21 /u1,21 /u ,21 /u

    Vanaf 01.12.08

    De gewaarborgde dagbezoldiging met meerdere bestuurders

    Diensttijd meerdere bestuurders RSZ-loon ARAB-vergoeding

    11 u12 u13 u14 u15 u16 u17 u18 u19 u 20 u21 u

    74,6082,2690,0397,71

    105,46113,22120,85128,62136,30144,06151,81

    1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u1,21/u

    Vanaf 01.05.2009

    Gemeenschappelijke beschikkinGen voor de drie cateGorien

    a) Overuren te betalen voor een amplitude boven de 1564,5 u per semester

    (van 01/01 tot 30/06 of 01/07 tot 31/12): 11,87 /u (7,91 x 150 %) De op zon- en feestdagen en op hun compensatiedagen ge-

    presteerde overuren worden vergoed aan 15,06 /u (7,91 x 200 %)

    b) Vergoeding Inactiviteitdag in het buitenland : 75,49 Prestatie van minder dan 06 u volledig in het : 75,49 + in het buitenland geleverd ARAB-vergoeding Garagearbeid:

    - tot 06 u 30 amplitude : 75,49 - van 06 u 31 tot 08 u amplitude : 90,06

    Zondagwerk:- betaling van de prestatie aan het normale tarief- recuperatie binnen de 6 dagen : geen loon- recuperatie later : 90,06

    Werk op feestdagen:- betaling van de prestatie aan het normale tarief- recuperatie (binnen de 6 dagen of later) : 90,06

    Verplaatsing van meer dan 06 u met een ander : 75,49 Vervoermiddel. Indien deze verplaatsing minder dan 6u bedraagt: 55,65

    c) Uurloon voor technische werkloosheid, ziekte, arbeidsongeval, werkloosheid, : 12,064

    d) In geval van gemengde arbeid:

    autobus-autocar: De volledig dagvergoeding valt onder de autobusvergoeding.

    autocar-bijzondere autobusdiensten:

    Bij diensttijden boven 6u ( zowel voor diensten met 1 bestuur-der als voor diensten met meerdere bestuurders) wordt de vol-ledige dagvergoeding betaald volgens de sector waaraan het grootst aantal uren besteed werd.

    Bij diensttijden van 6u met n bestuurder: in geval de diensttijd niet volledig is opgebruikt door prestaties in het ongeregeld vervoer, mag hij niet opgevuld worden door pres-taties in het bijzonder geregeld v