De nieuwe hasselaar editie maart 2015

16
Spring Fashion Weekend UiTpaskortingen Loket kinderopvang Pag. 4-6 Geen pesticiden meer! Wijksportraad Superheld Pag. 7-9 Samen op de foto Hasselaren vandaag Huis van het Kind Pag. 10-12 Lokale dienstencentra Wachtdiensten Geboortebos Pag. 13-16 Hasselt winkelstad Hasselt verankert zich als vierde belangrijkste winkel- stad van Vlaanderen, zo blijkt uit cijfers die onlangs bekend werden gemaakt. En met de spraakmakende tentoonstel- ling rond Paul Smith is weer- om gebleken dat Hasselt naast winkelstad ook modestad is. Dit is een economische troef van formaat, en die moe- ten we nadrukkelijk blijven uitspelen. Zo mochten we recent al een aantal grote, nieuwe namen verwelkomen in onze stad. Maar minstens even belangrijk zijn de kleinere handelszaken met hun persoonlijke aanpak. Zij vormen immers de ziel van onze stad. Daarom een woord van dank aan de lokale onder- nemers. Zij zorgen voor heel wat investeringen en zetten met hun zin voor ondernemen Hasselt mee op de kaart. Als stad plukken we hier heel wat vruchten van, want het is in de eerste plaats dankzij hen dat we met ons winkel- en mode- imago kunnen uitpakken. Toch mogen we niet op onze lauwe- ren rusten. Altijd vooruit blij- ven kijken is en blijft de bood- schap, en dat doen we samen met de lokale ondernemers. Hilde Claes Burgemeester Noah is ons fotomodel van de maand en daar zijn we heel blij mee, want dit nummer gaat bijna he- lemaal over kinderen! Je leest over nieuwe initiatieven als een loket voor kinderopvang (p. 6) en het Huis van het Kind (p. 12). Enne… De kinderen die straks hun boompje planten in het geboortebos (p. 16), kunnen als ze groot zijn, misschien naar de unief in het centrum (p. 3)? België - Belgique P.B. 3500 Hasselt 1 BC 4870 V.U.: Hilde Claes Burgemeester Groenplein 1, 3500 Hasselt 40 ste jaargang nr. 2 maart 2015, Maandelijks informatieblad uitgegeven door de Stad Hasselt Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1, [email protected], www.hasselt.be, Erkenningsnummer P303098 © Kris Van de Sande

description

maandelijks informatieblad van de Stad Hasselt www.hasselt.be

Transcript of De nieuwe hasselaar editie maart 2015

Page 1: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

Spring Fashion WeekendUiTpaskortingenLoket kinderopvang

Pag. 4-6

Geen pesticiden meer!WijksportraadSuperheld

Pag. 7-9

Samen op de fotoHasselaren vandaagHuis van het Kind

Pag. 10-12

Lokale dienstencentraWachtdienstenGeboortebos

Pag. 13-16

Hasselt winkelstad

Hasselt verankert zich als vierde belangrijkste winkel-stad van Vlaanderen, zo blijkt uit cijfers die onlangs bekend werden gemaakt. En met de spraakmakende tentoonstel-ling rond Paul Smith is weer-om gebleken dat Hasselt naast winkelstad ook modestad is. Dit is een economische troef van formaat, en die moe-ten we nadrukkelijk blijven uitspelen. Zo mochten we recent al een aantal grote, nieuwe namen verwelkomen in onze stad. Maar minstens even belangrijk zijn de kleinere handelszaken met hun persoonlijke aanpak. Zij vormen immers de ziel van onze stad. Daarom een woord van dank aan de lokale onder-nemers. Zij zorgen voor heel wat investeringen en zetten met hun zin voor ondernemen Hasselt mee op de kaart. Als stad plukken we hier heel wat vruchten van, want het is in de eerste plaats dankzij hen dat we met ons winkel- en mode-imago kunnen uitpakken. Toch mogen we niet op onze lauwe-ren rusten. Altijd vooruit blij-ven kijken is en blijft de bood-schap, en dat doen we samen met de lokale ondernemers.

Hilde ClaesBurgemeester

Noah is ons fotomodel van de maand en daar zijn we heel blij mee, want dit nummer gaat bijna he-lemaal over kinderen! Je leest over nieuwe initiatieven als een loket voor kinderopvang (p. 6) en het Huis van het Kind (p. 12). Enne… De kinderen die straks hun boompje planten in het geboortebos (p. 16), kunnen als ze groot zijn, misschien naar de unief in het centrum (p. 3)?

België - BelgiqueP.B.

3500 Hasselt 1BC 4870

V.U

.: H

ilde

Cla

es B

urg

emee

ster

Gro

enp

lein

1, 3

500

Has

selt

40ste jaargang nr. 2 maart 2015, Maandelijks informatieblad uitgegeven door de Stad Hasselt Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1, [email protected], www.hasselt.be, Erkenningsnummer P303098

© K

ris

Van

de

Sand

e

Page 2: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

TEGOEDZAKKEN AFHALEN

Je kan je tegoedzakken van 2015 voor restafval komen afhalen in de Centrale Werk-plaatsen (Hellebeemden 20). Onze diensten zijn open van maandag t/m donderdag van 8 tot 12 uur en van 12.30 tot 16 uur en op vrijdag van 8 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur. Geraak je er niet tijdens deze openingstijden? Elke 3de donderdag van de maand is het loket extra laat open: van 8 tot 12 uur en van 12.30 tot 20 uur. Je mag ook aan buren, familie, vrienden… vragen om jouw tegoedzakken mee te brengen. Vergeet dan wel niet om hen je identiteitskaart mee te geven.

INFOCentrale UitvoeringsdienstenTel. 011 28 30 [email protected]

P2 DE NIEUWE HASSELAAR

KORT Hasseltse Ikea in 2016

Je moet niet langer naar Heerlen of Hognoul. 70 jaar na oprichting strijkt de Zweedse meubelgigant Ikea ook in Hasselt neer. De werken zijn onlangs begonnen, zodat de nieuwe vestiging in het voorjaar van 2016 de deuren kan openen. Wat betekent dat voor de ver-keersafwikkeling en de werkgelegenheid in onze stad?

Een paar jaar geleden al uitte de meubelketen de wens om in Hasselt een vestiging te openen. Samen met het stadsbestuur ging de Zweedse multinational op zoek naar een geschikte locatie. De site Kermisveld in Schimpen was even in beeld, maar uiteindelijk viel – na een studie – de keuze op de Biezen-straat, vlakbij het afrittencomplex Hasselt-Zuid. Dat is een belangrijk knooppunt in Hasselt. Schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili: ‘Een grondige studie van het mo-biliteitsvraagstuk was dus nodig. Na overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en de buurtbe-woners is er nu een gedragen oplos-sing voor de verkeersafwikkeling.’

Aparte afslag

Er komen een aantal structurele ingrepen:

• Vanaf de E313 komt er een afzonderlijke afslagstrook, die je meteen in de Biezenstraat en op de Ikea-parking brengt.

• Er komt een bushalte vlakbij de in- en uitrit van de carpool-parking.

• De Biezenstraat krijgt een pa-rallelweg voor het stuk van aan de Sint-Truidersteenweg tot aan Ikea. Die is bedoeld voor Ikea-klanten en wordt via een groene, geluidswerende buf-fer afgescheiden van de weg voor de buurtbewoners.

• De Biezenstraat wordt ter hoogte van de Ikea ‘geknipt’ door een slagboom. Ikea-be-zoekers kunnen zo niet door-rijden naar het vervolg van de Biezenstraat en de naburige woonwijk. Enkel buurtbewo-ners kunnen zich met een badge in beide richtingen verplaatsen. Wandelaars en fietsers kunnen ook in beide richtingen door.

Extra arbeidsplaatsen

Burgemeester Hilde Claes is opge-togen over de start van de bouw-

werken: ‘Ikea is een publiekstrekker, die onze positie als vierde winkelstad van Vlaanderen nog zal versterken. Daarnaast levert Ikea 350 nieuwe arbeidsplaatsen op in Hasselt. Dat is een aantal waar je vandaag de dag moeilijk naast kan kijken!’ En er zijn nog meer voordelen, vindt schepen van Economie Tom Vandeput. ‘De ervaring van de meer dan 300 vestigingen in bijna 50 landen leert dat Ikea een positief effect heeft op de andere winkels en handelszaken. Ikea heeft een grote aantrekkingskracht. Hasselt mag duizenden extra shoppers verwelkomen. Op een topdag kan het bezoekersaantal oplopen tot 15.000. Een belangrijk deel hiervan trekt de stad in om verder te winkelen, eten, drinken…’

INFO

Dienst Projecten

Tel. 011 23 97 56

[email protected]

Burgemeester Hilde Claes

Schepen van Economie Tom Vandeput

Schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili

Schepen van Openbare Werken

Michel Froidmont

HEB JIJ AL EEN E-PORTEMONNEE?

Ben jij al aangemeld bij de e-portemonnee? Dat is een elektronisch spaar- en belo-ningssysteem, waarmee je door duurzaam en milieuvriendelijk gedrag punten kan verdienen. Die punten kan je gebruiken om allerlei zaken te kopen. Als je je nu inschrijft op de elektronische nieuwsbrief, verdien je meteen 100 pun-ten. Verder punten aanvragen doe je door je te registreren op www.e-portemonnee.be. Je hebt er wel een ID-kaart-lezer voor nodig. Heb je er geen? Mail voor 15 maart naar [email protected]. De eerste 50 inzendingen krijgen een kaartlezer cadeau.

INFODienst LeefmilieuTel. 011 23 94 [email protected]

Page 3: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

INFOAVONDEN OPVOEDINGSWINKELKinderen en assertiviteitHoe kun je kinderen leren om assertiever te zijn? Dat hoor je op maandag 2 maart om 20 uur in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum in de A. Rodenbachstraat 18. De infosessie richt zich tot ouders en tot leerkrachten.

Opvoeden zonder straffen en belonenStraffen en belonen lijkt soms de beste manier om ervoor te zorgen dat je kind zich goed gedraagt. Maar het kan ook anders. Tijdens de infoavond ‘Opvoeden zonder straffen en belonen’ krijg je tips om kinderen van alle leeftijden discipline bij te brengen, op een manier die tegelijk ook de band met je kind positief versterkt. Iets voor jou? Kom dan op donderdag 5 maart van 20 tot 22 uur naar Gemeen-schapscentrum Taeymans, Laagdorp 29 in Alken.

Gehoorzaamheid bij kinderen (3 tot 12 jaar)Heb je soms ook het gevoel dat je kind niet naar je luistert? Hoe kan je op een positieve manier het gedrag van je kind sturen? Tijdens deze infoavond krijg je de kans om stil te staan bij het begrip gehoorzaamheid. Je bent welkom op woens-dag 11 maart van 19.30 tot 21.30 uur in het OC Rooier-heide, Rooierheidestraat 100, Diepenbeek.

INFO + INSCHRIJVENOpvoedingswinkel HasseltTel. 011 21 14 [email protected]

DE NIEUWE HASSELAAR P3

KORT

De Herkenrodekazerne aan de Maastrichterstraat wordt het tweede ankerpunt van de universiteit in het stadscentrum. Het zijn de humane wetenschappen van de UHasselt, die in onze stad ondergebracht worden. De opleidingen in de exacte, biomedische en toege-paste wetenschappen behouden hun stek aan de rand van de stad op campus Diepenbeek. Concreet betekent het dat, naast de facul-teit rechten, die eerder naar de oude gevangenis verhuisde, ook de faculteit bedrijfseconomische wetenschappen (BEW), eventueel aangevuld met de School voor Mobiliteitswetenschappen en het onderzoeksinstituut IMOB, onder-dak vinden in het stadscentrum. In 2017 zullen er in totaal 2000 studenten les volgen in Hasselt.

Achter oude gevangenis

Voor de goede orde: niet alle bijko-mende studenten krijgen onderdak in de Herkenrodekazerne. ‘In het

historische poortgebouw en de witte kazerne richten we protocol-laire ruimten, vergaderlokalen en kantoren voor de staf in’, vertelt Marie-Paule Jacobs, beheerder

van de UHasselt. ‘De studenten krijgen een stek in een nieuwbouw achter de oude gevangenis, op de terreinen van het gemeenschaps-onderwijs. De nieuwe vleugel komt op de plek van de huidige ‘hangar’ op de sportschoolterreinen.’

Meer leven

Voor de UHasselt is de uitbrei-

De UHasselt wordt straks nog een beetje meer Hasselts. Ook in de Herkenrodekazerne in de Maastrichterstraat komen er vanaf 2017 studenten van de UHasselt les volgen. Naast de site van de oude gevangenis wordt de Herkenrodekazerne de tweede studentencampus in het stadscentrum.

Studentencampus groeitding in Hasselt broodnodig, door de komst van de nieuwe opleiding handelswetenschap-pen en de groei van de onder-zoekslaboratoria in Diepenbeek. Het stadsbestuur van zijn kant is verheugd over de herbestem-ming van een historisch belang-rijk gebouw en de groeiende aanwezigheid van de universiteit en studenten in de stad. Immers, jonge mensen brengen meer be-weging in de binnenstad, ook ’s avonds. In die optiek zijn er plan-nen om de gedeelten van de site die niet worden ingenomen door de UHasselt, op de privémarkt aan te bieden voor huisvesting. Er komen doorsteken van het binnenplein naar het Dusartplein en de Persoonsstraat, om de site beter te ontsluiten. Ook zijn er plannen om een mode-incubator te integreren in het gebouw, een broedplaats om jong modetalent voluit kansen te geven.

INFO

Marie-Paule Jacobs

[email protected]

Tel. 011 26 80 07

Burgemeester Hilde Claes

Schepen van Ruimtelijke Ordening

Tom Vandeput

“De humane wetenschappen worden in onze stad onder- gebracht.”

Page 4: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

JEUGDBOEKENWEEK

Van 14 tot 29 maart is het weer Jeugdboekenweek en we gaan lachen, want het thema dit jaar is ‘Humor’. De bib kiest voor jou alvast de grappigste boeken uit, maar er is meer! • Maak een grappige foto

met jouw grappigste boek en maak kans op een voor-leesmoment met Maaike Cafmeyer. Ambiance gega-randeerd! Upload je tofste foto tussen 25 februari en 25 maart via www.jeugd-boekenweek.be.

• Op zondag 29 maart is er een leuke activiteit voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Cowboy Stanny komt dan tussen 11 en 12 uur op bezoek in de bib. Stan is fan van de boeken-prairie van de Wild West Bib. Schrijf je kind snel in, want het aantal plaatsen is beperkt. Kleuters kunnen op dezelfde dag een grappig kunstwerkje komen maken. Ze mogen ge-woon mee aan tafel schuiven, je hoeft ze niet in te schrijven.

INFO + INSCHRIJVINGENStedelijke Bibliotheek HasseltTel. 011 24 43 [email protected]

2015 KG VOEDSELHULP

Puilt je voorraadkast uit en wil je je goed hart tonen? Kom dan op zaterdag 21 maart, tijdens de jaarlijkse Paarden-jaarmarkt, tussen 10 en 14 uur even tot aan de kerk van Kuringen. Sint-Vincentius, dat zich in Hasselt al sinds 1855 inzet voor hulpbehoevenden, verzamelt die dag voedsel en hoopt 2015 kilogram – één kilo per jaar – bijeen te halen en te verspreiden. (Verklede) vluch-telingen uit 1915 verwelkomen je die dag. Zo wordt de link gelegd naar de ‘Groote Oorlog’, die 100 jaar geleden in onze contreien woedde. Ook toen was Sint-Vincentius erg actief.

INFOKris Leenaers / Ludo BexTel. 0496 73 88 [email protected]

KORT

P4 DE NIEUWE HASSELAAR

Fleur je kleerkast opDe zon piept tevoorschijn, temperaturen gaan weer wat omhoog. En jij hebt niks om aan te doen? Het laatste weekend van maart is het moment om te gaan len-teshoppen in Hasselt, tijdens het ‘Spring Fashion Weekend’. Liefst 600 winkels in de Hasseltse bin-nenstad zijn klaar om jou te ont-vangen. Op zaterdag 28  maart, maar ook op zondag 29 maart tij-dens een speciale zondagsope-ning. Op zaterdag gelden de re-guliere openingsuren, op zondag zijn de winkels open van 13.30 tot 18 uur, al kan je in diverse winkels vaak al vroeger terecht. Ook de Hasseltse horeca doet mee. Op zondag krijg je bovendien een leuk extraatje. Twintig Hasseltse boetieks verzorgen een mobiele modeshow met verspreide podia in de binnenstad en een apothe-ose op de Grote Markt.

INFO

Dienst Economie

Tel. 011 23 93 40

[email protected]

Schepen van Economie Tom Vandeput

Page 5: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

DE NIEUWE HASSELAAR P5

ONTDEK DE KUNSTENCAMPUS

Hou je van dansen of speel je graag muziek? Ben je eerder een toneelspeler of maak je graag iets? Dan moet je zeker op zaterdag 14 maart eens binnenspringen in het con-servatorium en de academie, tussen 10 en 17 uur. Kinderen (6-12 jaar) en jongeren (12-18 jaar) kunnen er experimen-teren met materialen tijdens leuke workshops. Iedereen is er welkom om te komen genieten van een gevarieerd aanbod optredens. En nog tot donderdag 19 maart kan je in de Academiegalerie naar de tentoonstelling ‘Figuur’ , met werk van studenten beeldende vorming.

INFOKunstencampus HasseltTel. 011 23 98 40 www.kunstencampushasselt.be

KORTUiTPAS kortingenDe UiTpas is een voordeelkaart voor Hasselaren en elke universiteits- of hogeschoolstudent in Hasselt. Met de UiTpas krijg je korting of een ander voordeel bij vrijetijds-activiteiten. Zo kan je met de pas bijvoorbeeld gratis naar de Hasseltse musea of de Japanse Tuin. Hieronder lees je de aanbiedingen van de maand. Voor een nieuwe UiTpas betaal je 6 euro. De pas is geldig tot 1 april 2017.

The Scabs zijn terug!

JONG EN GOED?

Blink jij uit in je vakgebied? Ben je een kunstenaar, kok, student, muzikant, weten-schapper, sporter, of… ? Ben je bovendien jonger dan 35 jaar en woonde je de laatste 10 jaar in Hasselt? Slaag je erin om via je prestaties Hasselt extra op de kaart te zetten? Schrijf je dan voor 1 april in voor de Prijs Burgemeester Paul Meyers! Je maakt kans om 2500 euro en een kunstwerk te winnen. Het reglement en meer info vind je op www.hasselt.be/prijspaulmeyers. De prijsuitreiking vindt plaats op 23 april op de Abdijsite Herkenrode.

INFOSecretariaat Stad HasseltTel. 011 23 96 [email protected]/prijspaulmeyers

Exact 20 jaar na de release van ‘Sunset over Wasteland’, hun tot voor kort laatste wapenfeit, ver-rasten Guy Swinnen, Willy Willy en Frankie Saenen vriend en vijand door op de proppen te komen met een gloednieuw album. Op 12 december 2014 presenteerden ze de ‘Ways Of A Wild Heart’ in de Ancienne Belgique, de plaats waar ze in 2007 hun 25-jarig bestaan vierden met drie reünieconcerten. Het was hun enige en exclusief Belgische show in 2014. Maar eind februari komt er in Hasselt dus een vervolg! Voor deze gelegenheid verandert het Ethias Theater in een intieme concertzaal met staan-

plaatsen parterre. Je kan er uit je dak gaan op oud en nieuw werk.

Torhout-Werchter

The Scabs worden in 1982 in Diest opgericht door Guy Swinnen en drie van zijn vrienden. Na de singles ‘So Called Friends/Frozen Faces’ en ‘Beat Me Up/There’s Nothing Wrong’ spelen ze het voorpro-gramma bij een tournee van De Kreuners. Als promo wordt het mini-album ‘Here’s To You, Gang’ (1983) opgenomen. ‘Matchbox Car’ is meteen een culthit in het alternatieve circuit en zorgt er mee voor dat de nog prille Scabs het

The Scabs, ook wel ‘de Vlaamse Rolling Stones’ ge-noemd, komen naar Hasselt! Zet je schrap voor een uniek Limburgs concert in het Ethias Theater op 28 fe-bruari. Voor de UiTpashouders hebben we extra goed nieuws: als je je tickets online bestelt, krijg je 20 pro-cent korting op de toegangsprijs!

dubbelfestival Torhout-Werchter (1983) mogen openen tussen goden als U2, Simple Minds, John Cale en Eurythmics.

Hard times baby

Daarna gaat hun carrière in stijgende lijn. In 1984 wordt het eerste full album ‘For All The Wolf Calls’ in-geblikt. De Oostendse punkrocker Willy Willy komt bij de band. Het album ‘Royalty In Exile’ (1990), met de singles ‘Hard Times’, ‘Time’ en ‘I Need You’, wordt een instant klas-sieker. In februari 1996 wordt de split van de groep aangekondigd. Maar nu staan ze er dus terug, met een nieuwe plaat onder de arm!

INFO

Meer info over het concert

en tickets vind je op:

www.UiTinHasselt.be/UiTpas

Page 6: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

ZWEEFVLIEGEN

Droom jij ervan om zelf eens aan de bestuursknuppel van een vliegtuig te zitten? Dit is je kans! Op zaterdag 21 en zondag 22 maart organiseert zweefvliegclub Albatros een ‘Do-it-yourself-dag’ voor lief-hebbers vanaf 14 jaar. Een ervaren vlieginstructeur geeft die dag theorie- en praktijk-lessen. Tot de leeftijd van 29 jaar betaal je 35 euro. Ben je 30 jaar of ouder, dan betaal je 50 euro.

INFO + INSCHRIJVENwww.zweefvliegen-hasselt.be

HET PLEZANTE FOTOPAD

Doe je mee aan een zoektocht op onze kinderboerderij op zondag 1 maart? Foto’s leiden je naar plekjes waar leuke op-drachten op je wachten. Aan het einde van de tocht sleep je een mooie prijs in de wacht. Het startschot wordt tussen 13.30 en 15 uur gegeven aan het onthaal. De tocht duurt ongeveer een uur en is een leuke gezinsactiviteit! Schrijf je wel even op voorhand in. Per deelnemend kind betaal je 1 euro.

INFO + INSCHRIJVENDomein KiewitTel. 011 21 08 [email protected]

P6 DE NIEUWE HASSELAAR

KORT Een loket voor kinderopvang

Is de combinatie tussen werk en gezin voor jou soms een evenwichtsoefening? Zoek je naar oplossingen om je job goed te kunnen doen en tegelijk gerust te zijn dat er op je kinderen gepast wordt? Goed nieuws: je kan sinds kort terecht bij een loket voor kinderopvang, dat een overzicht heeft over alle Hasseltse opvanginitiatieven!

‘Het aanbod aan kinderopvang in Hasselt is heel uitgebreid en divers’, vertelt Christel Vaneygen, coördinator van de stedelijke dienst Kinderopvang. ‘Er bestaan vormen van groeps- en gezinsopvang, maar ook occasionele, inclusieve, flexibele of inkomensgerelateerde kinderopvang. Voor een ouder die een oplossing zoekt, is dat soms Chinees. We vinden het belangrijk om ouders wegwijs te maken en hen

uit te leggen welke mogelijkheden er allemaal bestaan. Dat maakt het voor hen gemakkelijker om een keuze te maken, die het best past bij hun gezin en hun situatie.’Voortaan kan je aankloppen bij het Lokaal Loket Kinderopvang Has-selt, kortweg LLKH. Zij helpen je

bij je zoektocht. Je kan het loket telefonisch bereiken op maandag, woensdag en vrijdagnamiddag. Je mag natuurlijk ook altijd mailen of je brengt een bezoekje. Dat kan elke maandagnamiddag van 14 tot 17 uur. Het fysieke loket kreeg zijn plaats in de Hasseltse Opvoedingswinkel.

Meedenken met ouders

‘In de eerste plaats willen we ouders informeren over het opvangaanbod in Hasselt’, vertelt Christel Vaney-gen. ‘Maar dat niet alleen: het loket wil ook meedenken met ouders, als ze een specifieke opvangvraag hebben. Tot slot willen we onze samenwerking met de Hasseltse kinderopvangvoorzieningen en organisaties verfijnen. Als we de behoeften van de ouders kennen, kunnen we meebouwen aan een sterk en passend aanbod. Zo is er in Hasselt zeker nog ruimte voor bijkomende onthaalouders, die inkomensgerelateerd kunnen werken. We willen graag kort op de bal spelen, want de vraag naar kinderopvang neemt nog toe.

Daarin wil ons loket een belangrijke rol spelen.’

Meer dan 2000 plaatsen

Het Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt is een samenwerking tussen de Stad Hasselt en het Samen-werkingsverband Kinderopvang Hasselt, een overlegplatform voor kinderopvang. Er zijn heel wat kinderopvanginitiatieven in onze stad. In 2014 telde Hasselt 1280 plaatsen voor kinderen jonger dan 3 jaar, 40 meer dan een jaar voordien. 985 plaatsen situeren zich in de groepsopvang, de overige 395 kinderen in opvanggezinnen. En als het ouder is dan 2,5 jaar, kan je kind buiten de schooluren terecht in diverse initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang, goed voor 782 plaatsen. In totaal telt Hasselt dus ruim 2000 kinder-opvangplaatsen.

INFO

Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Tel. 0486 58 69 40

[email protected]

Het LLKH ligt in de Opvoedingswinkel,

Maastrichterstraat 65, en is elke maandag-

namiddag open van 14 tot 17 uur.

Je kan het aanbod kinderopvang ook bekij-

ken op www.kinderopvangwijzer.be/hasselt

Schepen van Welzijn Nadja Vananroye

“Zoek je kinder-opvang? Het nieu-we loket maakt je wegwijs!”

© K

ris

Van

de

Sand

e

Page 7: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

WERELDGEBEDSDAG

De eerste vrijdag van maart is het wereldgebedsdag en gaat het gebed de wereld rond. Ook in Hasselt wordt die dag gevierd door en met verschillende religies en levens-beschouwingen. Op vrijdag 6 maart ben je vanaf 19.30 uur welkom in het cultuurcentrum Hasselt (zaal 3). Het thema van deze 4de Hasseltse editie is ‘dienstbaarheid’.

INFODienst DiversiteitTel. 011 23 94 [email protected]

DE NIEUWE HASSELAAR P7

KORT

De Stad Hasselt koos eigenlijk al meer dan 10 jaar geleden voor het pesticidenvrij beheer van straten, stoepen, pleinen en parken. Ons

‘Greenteam’ nam zo een fikse voorsprong, want sinds 1 janu-ari van dit jaar is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen verboden voor alle openbare dien-sten. Ook scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, zorginstel-lingen, sportclubs… moeten hun terreinen dus voortaan pesticidenvrij onderhouden. En jijzelf? Jij mag in je achtertuin, op privédomein, nog ‘sproeien’, maar op de stoep voor je huis niet meer.

Kankerverwekkend

Maar waarom zou je nog pestici-den in je achtertuin gebruiken? Dit wettelijk verbod komt er niet zomaar. Pesticiden vormen een

grote bedreiging voor het milieu in al zijn facetten. Milieuambtenaar Hilde Pootemans: ‘Wie regelmatig giftige sproeistoffen gebruikt, loopt een gezondheidsrisico. Be-strijdingsmiddelen kunnen het immuunsysteem en de vrucht-baarheid aantasten en sommige middelen zijn kankerverwekkend. Daarnaast zijn pesticiden ook nefast voor dieren en nuttige insecten. Pesticiden kunnen bijvoorbeeld achterblijven in het stuifmeel of nectar van planten en zo de ho-ningbijpopulatie, cruciaal voor onze groenten- en plantenteelt, schade toebrengen. Vogels kunnen dan weer doodgaan als ze vergiftigde insecten of wormen opeten. En ga zo maar door.’

Het kan anders

Redenen genoeg dus om de sproei-stoffen achterwege te laten. Ak-koord, maar hoe ga je het onkruid dan wel te lijf? We vragen het aan Patrick Ballet, de werkleider van ons eigen ‘Greenteam’: ‘We moeten onze visie op ‘proper’ durven her-zien’, vindt hij. ‘Onkruid is niet vuil, het zijn plantjes die spontaan wortel

Nee aan pesticiden

“Borstelen is milieuvriendelijker en even efficiënt!”

Hou je van tuinieren? Opgelet! Sinds 1 januari van dit jaar mag je op jouw stoep geen pesticiden meer gebruiken om ongewenste dieren of planten – lees onkruid – te bestrijden. Je bewijst er de natuur, en dus jezelf, een dienst mee. En er zijn wel degelijk alternatieven.

schieten waar ze een goede plek vinden. Een beetje mos of onkruid kan echt geen kwaad. En er zijn voldoende alternatieve methodes.’

De onderstaande tips helpen je al een eind op weg:

• Verhard zo weinig mogelijk. De voegen, obstakels, verzakkingen… vragen veel onderhoud.

• Gebruik bodembedekkers of boomschors. Dat geeft onkruid minder kans om te kiemen.

• Borstel de ondergrond regel-matig. Zo vindt er geen opho-ping van organisch materiaal en water plaats, een ideale voedingsbodem voor onkruid. Je kan onkruid wegbranden, maar borstelen is milieuvrien-delijker en even efficiënt.

• Bezoek de Ambertuin op Do-mein Kiewit. Je vindt er tal van voorbeelden die tonen hoe je een tuin afvalarm en pestici-denvrij kan onderhouden. Er worden ook regelmatig cursus-sen gehouden. Die vind je op www.hasselt.be.

• Meer tips lees je op www.zonderisgezonder.be.

INFO

Dienst Leefmilieu

Tel. 011 23 93 31

[email protected]

Schepen van Leefmilieu Joost Venken

DAG TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE

Racisme en discriminatie zijn jammer genoeg nog steeds actueel. Op zaterdag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, enga-geert ook de Stad Hasselt zich voor gelijke kansen en tegen racisme. Wil jij een geval van discriminatie melden? Je kan met al je vragen terecht bij het Meldpunt Discriminatie. Wil je een beroep doen op de diensten van het Meldpunt, maak dan gerust een afspraak.

INFOMeldpunt DiscriminatieTel. 011 23 94 [email protected]

Blijf bij

Page 8: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

14 & 15 maartInternationale karatestageSporthal KA210.30 uurPeter Quanten0497 42 16 82www.jksbenelux.com

22 maartInternationaal Kinderfestival van CapoeiraStedelijke Sporthal Runkst12 uurProfessor Karamelo 0484 80 98 49www.mundocapoeira.be

22 maartMidwinterjogging KiewitSporthal Kiewit13 uur kidsrun 1 km13.30 uur 5 km14.30 uur 10 kmGuy Tillieux0478 32 56 22

WANDELINGEN7 maartDomein BokrijktochtDe BorggraafVanaf 6 uurGilbert Motmans011 31 34 61

16 maartVoorjaarstochtOntmoetingscentrum RunkstVanaf 8 uurWerner Achten011 27 31 40 www.de-trotters.be

INSCHRIJVING EN SPORTCURSUSSEN APRIL – JUNI Voor HasselarenOnline vanaf zaterdag 28 maart, 9 uurTelefonisch vanaf maandag 30 maart, 8 uur

Voor iedereenOnline vanaf maandag 30 maart, 17 uurTelefonisch vanaf dinsdag 31 maart, 8 uur

INFOSportdienstTel. 011 23 94 [email protected]

P8 DE NIEUWE HASSELAAR

SPORTAGENDA De wijksportraad

‘We staan open voor alle input’, vertelt Inge Proesmans van de Sportdienst. ‘Je kan een wijkvoet-baltornooi op poten zetten, een wekelijkse zaalsportactiviteit orga-niseren, of samen met je wijk naar een competitiematch gaan kijken…’

17 wijkafgevaardigdenOm de drempel te verlagen, heeft de wijksportraad een plaatselijke werking en afgevaardigden in de meeste wijken of deelgemeenten. In Hasselt zijn er dat 17. We som-men ze hieronder op met hun contactgegevens. Je kan de afge-vaardigde van jouw wijk vrijblijvend contacteren als je ideeën of vragen hebt over sporten in jouw buurt. Tuilt en Runkst hebben voor-lopig nog geen (kandidaat-) afgevaardigden. Dus als je je ge-roepen voelt…

• Godsheide Bart Lambrichts (voorzitter wijksportraad) Tel. 0497 51 81 06 [email protected]

• Banneux Mathieu Tielen Tel. 011 21 00 63 Maurice Meyers Tel. 011 21 08 03

Heeft de basketbalring bij jou in de buurt zijn beste tijd gehad? Wil je weten of er een petanquebaan mogelijk is bij jou om de hoek? Heb je ideeën voor een leuk sport-evenement in de wijk? Met al je vragen, opmerkingen en suggesties kan je je richten tot de wijksportraad.

• Schimpen Karolien Vanderlinden Tel. 011 33 49 80 karolien.vanderlinden@ telenet.be Marie-Louise Bogaerts Tel. 011 25 47 03 [email protected]

• Sint-Jansheide Ludwine Luyten en Guy Claes Tel. 0474 49 2910

• Sint-Lambrechts-Herk Bart Vendrix Tel. 0497 57 87 73 [email protected]

• Sint-Katarina Luc Menten Tel. 011 22 34 32 [email protected]

• Spalbeek Brigitta Grosemans Tel. 0476 71 98 74 [email protected]

• Stevoort Paul Vanlangenaeker Tel. 0478 80 83 25 [email protected]

• Stokrooie Theo Vallons Tel. 011 87 18 01 [email protected]

INFO

Sportdienst

Tel. 011 23 94 49

Schepen van Sport Habib El Ouakili

• Centrum Jeanine Michiels Tel. 011 22 24 24 [email protected]

• Hasselt-Oost Etienne Vanspauwen Tel. 0473 37 60 43 [email protected]

• Heilig Hart Marc Recko Tel. 011 25 40 93 of 0496 27 19 76 [email protected]

• Kermt Ten Hove Etienne Schouterden Tel. 011 87 42 30 of 0475 98 44 23 [email protected]

• Kiewit Philip Scheepers Tel. 011 72 90 18 of 0479 74 20 51 [email protected]

• Kuringen Centrum Danny Van Werde Tel. 0486 13 15 91 [email protected]

• Patrick Gilissen Tel. 0494 78 92 12 [email protected]

Page 9: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

SPORTELEN11 maart TafeltennisinitiatieHoek Volderslaan/Kramers-laan, 14 uur, gratis, vooraf inschrijven

20 maart: Curve BowlinginitiatieSporthal Elckerlyc, 19.30 uur, gratis, vooraf inschrijven

23 maart Wandeling KermtOntmoetingscentrum Kermeta, 14 uur, 3,50 euro voor koffie en taart

INFOSportdienst

Tel. 011 23 94 [email protected]

DE NIEUWE HASSELAAR P9

KORT

Wie is deze superheld?

KINDERCAPOEIRA

Wat wielrennen voor de Belgen betekent, is capoeira voor de Brazilianen! Capoeira is een soort vechtdans. Op zondag 22 maart gaan de remmen los voor kinderen tot 12 jaar, tijdens het Internationaal Kinderfesti-val Capoeira. Het tweedaags festival start op zaterdag in Genk en verhuist op zondag van 12 tot 17 uur naar de sporthal van Runkst. Naast capoeira zijn er spelletjes, muziek, typische instrumenten en acrobatie. En de deelnemers krijgen een diploma uit handen van gespecialiseerde leraren uit binnen- en buitenland. Kom kijken en doe mee!

[email protected]

Hier is ‘hij’ dan, de nieuwe superheld van de Hasseltse Preventiedienst! Onze superheld zal in de toekomst overal opduiken bij preventieprojecten, als mascotte. Of het nu gaat over gauwdiefstal, fietsdiefstal, autodiefstal of inbraak in woningen, onze superheld weet er wel raad mee.

Heb je info of tips nodig over een bepaalde vorm van diefstal of inbraak, dan kan je altijd terecht bij de Preventiedienst.

‘Hij’ heeft alleen nog geen naam. Heb jij een goed idee voor een pas-sende naam? Ga dan naar www.hasselt.be/superheld of mail je voorstel naar [email protected].

Wordt jouw suggestie uiteindelijk zijn naam? Dan krijg je een leuk pre-ventiepakket, met allerlei nuttige veiligheidsitems, zoals o.a. een tijds-schakelaar, een fietsslot, een handtashouder, een deurkierstandhouder en een slot voor je laptop.

INFOPreventiedienstTel. 011 23 94 [email protected]

Page 10: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

P10 DE NIEUWE HASSELAAR

Schepen Karolien Mondelaers en Joost Venken verwelkomen nieuwe inwoners in de raadzaal van het stadhuis.

Burgemeester Hilde Claes, coördinator van het Modemuseum Kenneth Ramaekers, sir Paul Smith, minister Sven Gatz en schepenen Karolien Mondelaers en Valerie Del Re bij de opening van de tentoonstelling ‘Hallo, mijn naam is Paul Smith’ in het Modemuseum.

Schepen Joost Venken opent de festiviteiten om het 80-jarig bestaan van de Beukenstraat in Runkst te vieren.

Op het stadhuis wordt de nieuwe carnavalsgroep van Hasselt voor-gesteld, in bijzijn van burgemeester Hilde Claes.

Stad Hasselt, het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) en de Universiteit Hasselt ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Op de foto zie je Luc De Schepper (rector UHasselt), burgemeester Hilde Claes en Leo Delcroix (voorzitter UHasselt). Lees meer op p. 3.

Samen op de foto:

Burgemeester Hilde Claes en schepen Valerie Del Re koken voor blokkende studenten om het examenleed wat te verzachten. De actie kadert in het onderzoek ‘Hasselt studentenstad’.

Page 11: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

COMPOSTEREN

Zelf krachtvoedsel maken voor de bloemen, planten en bo-men in je tuin ? Dat kan, door groente-, fruit- en tuinafval te composteren. Je tuin krijgt niet alleen een vitaminekuur, je bespaart er ook geld en afval mee en je houdt de duurzame kringloop in stand. Je leert composteren tijdens een cursus op dinsdag 3 maart (theorie van 19.30 tot 22.30 uur) en zaterdag 7 maart (praktijk van 9 tot 12 uur) op Domein Kiewit. De lessen zijn gratis, het aantal deelnemers beperkt. Snel in-schrijven is dus de boodschap!

INFO + INSCHRIJVINGENDomein KiewitTel. 011 21 08 [email protected]

KORT

DE NIEUWE HASSELAAR P11

Sebastiaan Jamaer is één van de laureaten. Hij haalde de eerste prijs viool, wat betekent dat hij in de finale, die je pas bereikt na een strenge voorronde, meer dan 90 procent wist te scoren. ‘Ik had ooit als eens deelgenomen in samen-werkingsverband en met piano, maar toen raakte ik niet voorbij de eerste ronde. Dit had ik dus zeker niet verwacht!’, zegt de 18-jarige Hasselaar. ‘Deze prijs is de hoogste die je als conservatoriumstudent kan behalen. Een hele eer, zeker als je weet welke topmuzikanten hier aan meededen en -doen.’

Eigen compositie

Ook leeftijdsgenoot Matthias Aerts pakte een eerste prijs in de cate-gorie piano. Daarnaast rijfde hij ook nog een tweede prijs binnen in de discipline muzikale creatie voor zijn eigen compositie ‘Belfu-sion’. ‘Beide prijzen doen me veel

plezier. Ik studeerde onlangs, na tien jaar, af aan het conservatorium met grootste onderscheiding en wilde graag nog één keer aan een grote wedstrijd meedoen. De

Belfius Classics leken me daarvoor heel geschikt.’ Matthias Aerts is naast pianovirtuoos ook student handelsingenieur én sinologie.Naast Sebastiaan Jamaer en Matthias Aerts behaalden ook Andreas Bouckaert (piano), Wouter Duchateau (slagwerk), Marnik Lieben (althobo), Chris Swaen (slagwerk) en Stef Thonissen (slagwerk) een prijs.

Muzikale zevenslag

“Deze prijs is de hoogste die je als academiestudent kan behalen.”

Het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans mag zich op de borst kloppen. Zeven leerlingen namen deel aan de Belfius Classics, een gerenom-meerde muziekwedstrijd. Alle zeven behaalden ze een onderscheiding. Geen enkele Belgisch conserva-torium deed beter!

Dank u Sinterklaas

Alle zeven laureaten hebben één ding gemeenschappelijk: liefde voor muziek en véél vlijt. ‘Tot vorig jaar had ik tot 12 uur repetitie of les per week’, vertelt Sebasti-aan Jamaer. ‘Dat is veel, maar de groep waarmee ik samenspeelde, maakte dat ik me relatief mak-kelijk kon motiveren. Daarnaast probeerde ik ongeveer 1,5 uur per dag thuis te oefenen. Nu ik mijn twinbachelor fysica-wiskunde gestart ben, moet ik een beetje gas terugnemen. Maar ik wil mijn niveau wel graag onderhouden of verbeteren, want na deze studies wil ik nog een diploma professio-nele violist halen. Hoe ik eigenlijk bij viool terecht kwam? Dat blijft één van de grootste raadsels van mijn leven. Op mijn vierde vroeg ik plots een viool voor Sinterklaas. Niemand weet waarom.’

INFO

Stedelijk Conservatorium voor Muziek,

Woord en Dans

Kunstlaan 12

3500 Hasselt

Tel. 011 23 98 30

www.kunstencampushasselt.be

VROEGE VOGELWANDELING

Van zodra de dagen lengen en de lente in het land is, laten de vogeltjes volop van zich horen. Spring op zondag 29 maart vroeg uit bed en kom mee het bos in. Samen met een vogelexpert wandel je tussen 7 en 9 uur door het bos, dat ontwaakt in al zijn glorie. Onderweg geniet je van heerlijke boterhammen met spek en een drankje. Ga je mee op pad? Schrijf je dan voor 26 maart in. Elke deelnemer betaalt 2 euro.

INFO + INSCHRIJVINGENDomein KiewitTel. 011 21 08 [email protected]

De 7 Hasseltse laureaten van de Belfius Classics kregen in februari de ‘speculaas van de maand’ in het stadhuis.©

Ro

land

Her

man

s

Page 12: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

BIJNA 50 000 EURO!

De jongste editie van de 11.11.11-actie in november 2014 was een succes! De Has-selaren schonken in totaal liefst 39 486 euro aan het goede doel. De Stad Hasselt deed daar nog eens 10 000 euro bij, waardoor de teller op 49 486 euro uitkomt. Een schitterend eindresultaat, dankzij de inzet van de vele vrijwilligers. De Hasseltse 11.11.11- afdeling dankt de Hasselaren voor hun steun.

INFODienst Ontwikkelings- samenwerkingTel. 011 23 94 [email protected]

KORT

P12 DE NIEUWE HASSELAAR

Elk gezin verdient maximale kansen. Daarom kan je in Hasselt kiezen uit een heel groot aanbod van infothe-ken, vormingen, speel- en leermo-menten… Te veel om op te noemen. Het aanbod wordt uitgewerkt door talrijke partners, zoals Kind & Gezin, CGK De Hummetjes, Landelijke Thuiszorg, CAW Limburg… En daar wringt nu net het schoentje. Zie je door de bomen het bos nog wel? Wie biedt wat aan? Waar? Wan-neer? ‘Zo zijn we bijvoorbeeld tot de ontdekking gekomen dat heel wat organisaties een infotheek hebben, waar ouders boeken of materiaal kunnen uitlenen’, vertelt Veerle Janssens, coördinator van de Opvoedingswinkel Hasselt. ‘Alleen weet nu niemand precies waar dat overal mogelijk is…’

Ideeën?

Het Huis van het Kind, dat eind vorig jaar al een erkenning kreeg

van Kind & Gezin, moet een over-zicht brengen. Het Huis van het Kind wil gezinnen met kinderen, jongeren en aanstaande ouders hun weg helpen vinden in de wir-war van initiatieven. Van ontmoe-tingsruimtes voor kindjes jonger dan drie jaar, over huiswerkbe-geleiding en taalstimulerende projecten, tot kook- en knutsel-namiddagen in Hasselt. Veerle Janssens: ‘Het Huis van het Kind heeft twee grote doelen. Ten eer-ste: de samenwerking tussen de verschillende organisaties verbe-teren. Ten tweede: een aanbod uitwerken op maat van de Has-seltse gezinnen.’ Dat laatste kan natuurlijk niet zon-der de wensen en behoeften van de gezinnen te kennen. Daarom hoopt het Huis van het Kind op jouw aanwezigheid op de alge-mene vergadering, maandag 30 maart om 19.30 uur in Ontmoe-tingscentrum De Hazelaar.

Huis van het Kind

Onze stad is druk bezig met de uitbouw van een ‘Huis van het Kind’. Dat wordt één verzamelpunt voor alle initiatieven rond opvoedings- en onderwijsonder-steuning, gezondheid en ontwikkeling. Wil je komen meedenken? Je bent op maandag 30 maart van harte welkom op de algemene vergadering!

Aanbod op maat

Je kan er terecht met al jouw ideeën en feedback. Wat mis je nog in Hasselt? Zie je oplossin-gen? En ook: hoe wil je informatie ontvangen? In een later stadium is het de bedoeling dat er ook een fysiek Huis van het Kind komt. ‘Op dit moment focussen we ons op de samenwerking tussen de organisatoren en een duidelijke communicatie over alle acties die er gebeuren’, besluit Brigitte Minsen, coördinator Huis van het Kind Hasselt. ‘Maar een ‘echt’ fysiek Huis van het Kind zou ons initiatief nog laagdrempeliger maken. En dat willen we graag.’

INFO

De algemene vergadering van het Huis van

het Kind vindt plaats op 30 maart in OC

De Hazelaar in de Merellaan. Kom je ook?

Geef vooraf even een seintje.

Huis van het Kind Hasselt

Brigitte Minsen

Tel. 011 23 94 05

[email protected]

Schepen van Welzijn Nadja Vananroye

DAG VAN DE ZORG

Op de ‘Dag van de Zorg’, op zondag 15 maart, openen heel wat zorginstellingen hun deuren. Je kan dan ook een kijkje gaan nemen bij kinder-dagverblijf De Hummeltjes, buitenschoolse opvang De Bijenkorf en Centrum voor Kinderzorg en Gezinsonder-steuning De Hummeltjes. Je bent er welkom tussen 10 en 17 uur voor rondleidingen, activiteiten en workshops.

INFODe HummeltjesZuster Stanislaslaan 1 Tel. 011 22 50 34www.hummeltjes.be

Page 13: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

KORT

DE NIEUWE HASSELAAR P13

DEMENTIE

Zit je met vragen over de-mentie? Kom dan op dinsdag 31 maart van 19.30 tot 21.30 uur naar het Praatcafé in LDC ’t Park. Je kan er ervaringen delen en informatie en tips uitwisselen met lotgenoten. Psychologe Ils Mattheussen is er dan ook bij. De toegang is gratis. Interesse? Schrijf je in voor 27 maart.

INFO + INSCHRIJVINGENOCMW HasseltTel. 011 30 79 [email protected]

Een lokaal dienstencentrum kan je zien als een ontmoetingsplaats, waar senioren terecht kunnen voor activiteiten, dienstverlening en informatie. Een taalbad Frans, Italiaans of Spaans bijvoorbeeld. Lessen tai chi, yoga, petanque… Of ben je eerder geïnteresseerd in nieuwe media? Schrijf je gewoon in voor één van de vele cursussen. Er is voor ieder wat wils. Maar je kan ook gewoon komen eten in ’t Park. Vanaf 12 uur ben je er elke dag welkom om te komen smullen van een menu – soep, hoofdge-recht en een dessert – voor de democratische prijs van 6 euro.

‘Thuis’ of ‘Familie’

Dat alles kan natuurlijk niet zonder de inzet van vele vrijwilligers. Hilda Swerts en Mieke Cleeren zijn al verschillende jaren maaltijdvrijwil-liger in ’t Park. Ze schikken de tafels gezellig, serveren de maaltijden en ruimen op. ‘Wekelijks maken wij een aantal uurtjes vrij om de ‘warme maaltijden’ in goede banen

te leiden. Vooral het contact met de bezoekers en de andere vrijwil-ligers geeft ons veel voldoening.’Eén van de vaste klanten is Noël Bulckaert. Hij komt ondertussen al 7 jaar dagelijks in ’t Park voor een warme maaltijd. Hij is helemaal ver-

kocht: ‘Een afwisselend en gezond menu, geen afwas, geen zware boodschappen… Ik zie niks dan voordelen. En het is bovendien ge-zellig. Veel andere deelnemers zijn ondertussen vrienden geworden. Er worden wel eens moppen getapt, of gespeculeerd over het verdere verloop van ‘Thuis’ of ‘Familie’.

Ontmoetingsplaats voor senioren

“Voor of na de maaltijd kan je deelnemen aan activiteiten. Zo is de dag goed gevuld!”

DETMOLD, ONZE DUITSE PARTNER

Detmold is al 38 jaar onze partnerstad. Wil je graag eens wat meer toeristische uitleg over Detmold? Kom dan op woensdag 18 maart om 14 uur naar De Boelvaar. Deelname is gratis. Inschrijven kan nog tot 13 maart.

INFO + INSCHRIJVINGENLDC De BoelvaarCasterstraat 79Tel. 011 22 64 04

MOEDER, WAAROM REIZEN WIJ?

Nooit eerder hebben men-sen zoveel gereisd als nu. De toeristische sector is dan ook heel belangrijk gewor-den voor onze economie. Gaan we op reis om te leren of om nieuwe ervaringen op te doen? Of trekken we naar het buitenland om tijdens onze zoektocht naar amu-sement en sensatie het geld te laten rollen? Heb je zin om mee te filosoferen over dit onderwerp? Kom dan op maandag 30 maart om 14 uur naar De Boelvaar.

INFO + INSCHRIJVINGENLDC De BoelvaarCasterstraat 79Tel. 011 22 64 04

Een gepensioneerde heeft geen tijd, hoor je wel eens. Een oorzaak daarvan zou wel eens de Lokale Dienstencentra (LDC) kunnen zijn. In Hasselt zijn er twee: ’t Park en De Boelvaar. Je kan er eten en drinken, sporten, bijleren… We voorspellen je: het wordt nog druk!

Nog een voordeel is dat je voor of na de maaltijd kan deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo is de dag meteen goed gevuld!’

Een nieuw dienstencentrum

In 2016 zal Noël zich richting Stads-park verplaatsen. Het stadsbestuur en het OCMW investeren immers in een nieuw dienstencentrum: LDC Hogevijf, dat ’t Park en De Boelvaar laat samenvloeien. Er komt ook een nieuw lokaal dienstencentrum in de Banneuxwijk, op de site waar het OCMW nieuwe seniorenvoor-zieningen bouwt. Met de bouw van de nieuwe dienstencentra wil de Stad Hasselt het thuis wonen voor senioren zo lang mogelijk vergemakkelijken.

INFO

LDC ’t Park

Zeven-Septemberlaan 13

Tel. 011 30 78 75

LDC De Boelvaar

Casterstraat 79

Tel. 011 22 64 04

Heb je interesse om maaltijdvrijwillliger te

worden? Neem contact op met vrijwilligers-

coördinator Betty Van Alphen, tel. 011 30 78 75.

OCMW-voorzitter Nadja Vananroye

Schepen van Dienstencentra Brigitte Smets

Samen Hasselt

Page 14: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

Stadsbestuur Hasselt 011 23 90 11 fax 011 22 57 42 [email protected]

Werklijn Stad Hasselt0800 93744 [email protected] stoep kapot, een verzak-king of gat in de straat.

Reinigingsdienst 011 28 30 44

Antigifcentrum 070 245 245

Brandweer011 22 49 24

Brandwondencentrum 02 268 62 00

Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning011 27 94 00 Druglijn078 15 10 20

Infrax078 35 30 20

Politie HAZODI101

Sociale info OCMW 0800 90280

Tele-Onthaal106

Waterdistributie:011 28 06 11 (De Watergroep)

NUTTIGE NUMMERS

P14 DE NIEUWE HASSELAAR

JUBILEA14 januari: gouden huwelijksjubileum van het echtpaar Timmermans-Brauns28 januari: diamanten huwelijksjubileum van het echtpaar Lambrichts-Pauwels

OPENINGSUREN ADMINISTRATIEVE STADSDIENSTEN

De stadsdiensten zijn open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur. Enkel na afspraak met de dienst Bevolking: tweewekelijks op maandag van 17.30 tot 20 uur. Tel. 011 23 90 11

OPENINGSUREN EN ZITDAGEN OCMW HASSELTAdres: A. Rodenbachstraat 20. De diensten zijn dagelijks open.

Sociale dienst: van 8.30 tot 11.30 uur – in de namiddag op afspraak via tel. 011 30 80 29 (op vrij-dagnamiddag is de sociale dienst gesloten) – gratis groen nummer voor info: 0800 90 280Seniorendienst: van 9 tot 12 uur – in de namiddag op afspraak via tel. 011 30 78 57.Gratis groen nummer voor info: 0800 99 181

Uit de gemeenteraadOp 27 januari vergaderde de gemeenteraad onder het voorzitterschap van Carlo Gysens.

schepen van Mobiliteit en Par-keerbeleid, Sport en Gebouwen.

Hij vervangt zijn partijgenoot Rob Beenders (sp.a), die zich voortaan voltijds inzet als volks-vertegenwoordiger in het Vlaams Parlement.

RUIMTELIJKE ORDENING schepen Tom Vandeput

De gemeenteraad zette het licht op groen voor de herontwikke-ling van het stationsplein en de stationsomgeving. Dat houdt in: de bouw van een ondergrondse fietsenstalling en parkeergarage,

de heraanleg van het busstation, de aanleg van een nieuw stati-onsplein en kantoren van de Lijn.

OPENBARE WERKENschepen Michel Froidmont

De gemeenteraad keurde een hele reeks geplande riolerings- en we-geniswerken goed. Onder andere (delen van de) de Oppenstraat, Willekensmolenstraat, Bosstraat, Voorstraat en Muggenstraat worden aangepakt. Net als de kruispunten van de Maastrichtersteenweg met de Voorstraat en Bosstraat en de buffering langs de Japanse Tuin.

Meer info over deze beslissingen: tel.

011 23 96 06, [email protected]. De

volgende gemeenteraad vindt plaats op

24 februari.

HABIB EL OUAKILI NIEUWE SCHEPENTijdens de gemeenteraad van 27 januari legde Habib  El Ouakili de eed af als nieuwe

Page 15: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

Maart 2015

DE NIEUWE HASSELAAR P15

HUISARTSENCentraal oproepnummer

Hasselt: 011 22 03 03

Centrale Huisartsenwachtpost, Welzijn-

scampus, A. Rodenbachstraat 29,

3500 Hasselt

Vanaf zaterdagochtend 8 uur tot

maandagochtend 8 uur.

De avond voor een feestdag vanaf

20 uur tot de ochtend na de feestdag

om 8 uur.

Op de welzijnscampus is er enkel een

arts aanwezig tussen 8 en 22 uur

Aanmelden graag voor 21 uur.

Na 22.00 uur: enkel huisbezoeken

Centraal oproepnummer:

Kuringen en Kiewit: 011 22 03 03

Kermt en Stevoort: 0900 42 042

Wimmertingen: 011 23 28 25

Sint-Lambrechts-Herk: 011 31 54 00

TANDARTSENNieuw nummer: 0903 39969Op zaterdag en zondag en feestdagen van 9 tot 18 uur

APOTHEKERSHasselt, Kuringen en St-L-HerkDe wachtdienst loopt elke werkdag van

18.30 tot 22 uur, op zon- en feestdagen

van 9 tot 22 uur. Na 22 uur: 0903 99 000,

zie ook www.apotheek.be

21/02 De Voorzorg, Runkstersteenweg 154,Hasselt, 011 27 01 06

22/02 Kempeneers, Diesterstraat 4,Hasselt, 011 22 63 30

23/02 Van Gorp, Luikersteenweg 193,Hasselt, 011 27 11 06

24/02 Everaerts, Sint-Truidersteenweg 459,Sint-Lambrechts-Herk, 011 27 22 67

25/02 Cox, Joris van Oostenrijkstraat 66,Kuringen, 011 25 14 41

26/02 Stas, Sint-Truidersteenweg 132,Hasselt, 011 27 06 74

27/02 Vos, Vrijwilligersplein 8,Hasselt, 011 24 16 14

28/02 Hendrickx, Boomkensstraat 34,Hasselt, 011 27 22 45

01/03 De Voorzorg, Runkstersteenweg 154,Hasselt, 011 27 01 06

02/03 Huys, Demerstraat 38,Hasselt, 011 22 38 44

03/03 Everaerts, Sint-Truidersteenweg 459,Sint-Lambrechts-Herk, 011 27 22 67

04/03 Bijnens, Luikersteenweg 351,Hasselt, 011 27 18 98

05/03 Multipharma, Kempische Steenweg 185,Hasselt, 011 21 19 94

06/03 Hendrickx, Boomkensstraat 34,Hasselt, 011 27 22 45

07/03 Van Gorp, Luikersteenweg 193,Hasselt, 011 27 11 06

08/03 Stas, Sint-Truidersteenweg 132,Hasselt, 011 27 06 74

09/03 Theunis, Maastrichtersteenweg 49,Hasselt, 011 22 27 25

10/03 Peetermans, Vijversstraat 36,Kiewit, 011 21 05 58

11/03 Michiels, Sint-Truidersteenweg 537,Sint-Lambrechts-Herk, 011 59 20 51

12/03 Geraerts, Kiewitstraat 128,Hasselt, 011 21 18 27

13/03 Smeets, Kuringersteenweg 37,Hasselt, 011 25 33 84

14/03 Vos, Vrijwilligersplein 8,Hasselt, 011 24 16 14

15/03 Schreurs, Luikersteenweg 82,Hasselt, 011 22 27 21

16/03 Van Elewyck, Gaerveldstraat 89A,Runkst, 011 27 17 30

17/03 De Voorzorg, Runkstersteenweg 154,Hasselt, 011 27 01 06

18/03 De Voorzorg, Maastrichterstraat 120,Hasselt, 011 22 19 88

19/03 Vanstraelen, Guffenslaan 8,Hasselt, 011 22 13 78

20/03 Van Elewyck, Gaerveldstraat 89A,Runkst, 011 27 17 30

21/03 Vanstraelen, Guffenslaan 8,Hasselt, 011 22 13 78

22/03 Malfait, Havermarkt 25,Hasselt, 011 22 61 04

23/03 Kempeneers, Diesterstraat 4,Hasselt, 011 22 63 30

24/03 In ’t Zwaard, Grote Markt 3,Hasselt, 011 22 33 90

25/03 Vanroelen, Maastrichterstraat 56,Hasselt, 011 22 39 19

26/03 Vos, Vrijwilligersplein 8,Hasselt, 011 24 16 14

27/03 Theunis, Maastrichtersteenweg 49,Hasselt, 011 22 27 25

28/03 Michiels, Sint-Truidersteenweg 537,Sint-Lambrechts-Herk, 011 59 20 51

29/03 Peetermans, Vijversstraat 36,Kiewit, 011 21 05 58

Kermt en StevoortDe apotheker op de lijst is van wacht van 9

uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Na 22

uur: 0903 99 000, zie ook www.apotheek.be

21/02 Dreezen, Grote Baan 89,Kuringen, 011 25 25 37

22/02 Engelen, Koorstraat 8,Kermt, 011 25 53 05

23/02 Panorama, Dorpstraat 18,Lummen, 013 53 11 53

24/02 Peeters, Zelemsebaan 3,Meldert, 013 33 65 97

25/02 Rosiers, Berkerwinningstraat 1,Stokrooi, 011 25 21 27

26/02 Sint-Maarten, Sint-Maartenplein 31,Stevoort, 011 32 26 73

27/02 Panorama Kermt, Diestersteenweg 172,Kermt, 011 25 24 52

28/02 Engelen, Koorstraat 8,Kermt, 011 25 53 05

01/03 Froyen, Schoolstraat 4,Schakkebroek, 013 55 28 53

02/03 David-Cools, Veearts Strauvenlaan 8,Herk-de-Stad, 013 55 15 77

03/03 Vanoppen, Berkenstraat 18,Donk/Herk-de-Stad, 013 44 36 36

04/03 Vanroye, Linkhoutstraat 175,Linkhout, 013 44 48 80

05/03 Adams, Kerkstraat 20,Lummen, 013 53 19 86

06/03 Cailliau, Genenbosstraat 127,Genenbos/Lummen, 011 42 16 85

07/03 Froyen, Schoolstraat 4,Schakkebroek, 013 55 28 53

08/03 Peeters, Zelemsebaan 3,Meldert, 013 33 65 97

09/03 Engelen, Koorstraat 8,Kermt, 011 25 53 05

10/03 David-Cools, Veearts Strauvenlaan 8,Herk-de-Stad, 013 55 15 77

11/03 Linssen, Stationsstraat 74,Zelem, 013 44 17 36

12/03 Engelen, Koorstraat 8,Kermt, 011 25 53 05

13/03 David-Cools, Veearts Strauvenlaan 8,Herk-de-Stad, 013 55 15 77

14/03 Linssen, Stationsstraat 74,Zelem, 013 44 17 36

15/03 Peeters, Zelemsebaan 3,Meldert, 013 33 65 97

16/03 Linssen, Stationsstraat 74,Zelem, 013 44 17 36

17/03 Loksbergen, Loksbergen 61,Loksbergen, 013 44 19 86

18/03 Machiels, Diestersteenweg 394, Spalbeek, 011 87 15 40

19/03 Mees, Markt 18,Herk-de-Stad, 013 55 11 14

20/03 Linssen, Stationsstraat 74,Zelem, 013 44 17 36

21/03 Loksbergen, Loksbergen 61,Loksbergen, 013 44 19 86

22/03 Rosiers, Berkerwinningstraat 1,Stokrooi, 011 25 21 27

23/03 Froyen, Schoolstraat 4,Schakkebroek, 013 55 28 53

24/03 Panorama, Dorpstraat 18,Lummen, 013 53 11 53

25/03 Peeters, Zelemsebaan 3,Meldert, 013 33 65 97

26/03 Rosiers, Berkerwinningstraat 1,Stokrooi, 011 25 21 27

27/03 Sint-Maarten, Sint-Maartenplein 31,Stevoort, 011 32 26 73

28/03 Machiels, Diestersteenweg 394, Spalbeek, 011 87 15 40

29/03 Sint-Maarten, Sint-Maartenplein 31,Stevoort, 011 32 26 73

21+22/02 Hendrickx, Stevoortsekiezel 20,Kuringen, 0475 90 09 58

28/02 +01/03

Herckenrode, Holrakkerstraat 15,Kuringen, 011 25 61 34

7+8/03 Geerdens, Diestersteenweg 23,Hasselt, 011 87 23 76

14+15/03 Duchateau, Heidestraat 72,Hasselt, 011 21 23 43

21+22/03 Hassovet, Luikersteenweg 362,Hasselt, 011 28 38 58

28+29/03 Van Sluys, Overdemerstraat 1A,Hasselt, 011 87 30 70

Dierenartsen

Gezelschapsdieren

Landbouwdieren

21+22/02 Verheyde, Pietelbeekstraat 186,Hasselt, 0476 76 13 65

28/02 +01/03

Steegmans, Meerdegatstraat,Alken, 0473 94 01 05

7+8/03 Hendrickx, Stevoortse Kiezel 20,Kuringen, 0475 90 09 58

14+15/03 Verheyde, Pietelbeekstraat 186,Hasselt, 0476 76 13 65

21+22/03 Steegmans, Meerdegatstraat,Alken, 0473 94 01 05

28+29/03 Hendrickx, Stevoortse Kiezel 20,Kuringen, 0475 90 09 58

Page 16: De nieuwe hasselaar editie maart 2015

P16 DE NIEUWE HASSELAAR

JEUGD KORTBEN JIJ EEN JONGERENCOACH?

Youth At Risk (YAR) Vlaande-ren biedt jongeren met een dossier bij de jeugdrechter een kans om hun leven weer op de sporen te krijgen. Het YAR-coachprogramma is een persoonlijkheidstraining. Het doel is om jongeren te laten ervaren dat iedereen de mo-gelijkheid heeft om iets van zijn leven te maken. Ze zoeken vrijwilligers om jongeren in de verschillende fases van het programma te ondersteunen. Iets voor jou? Kom dan op 12 en 16 maart naar de info-avonden, telkens om 20 uur, in de Silo (Schippersstraat 11 A, 1ste verdieping).

[email protected]

Geboortebos dikt aanIn Hasselt zorgen de allerkleinsten voor frisse lucht. Letterlijk zelfs! Alle Hasselaartjes geboren tussen 16 februari 2014 en 15 februari 2015 zijn op zondag 22 maart van 10 tot 17 uur samen met mama, papa, oma, opa… welkom in het geboortebos op het Prinsenhof in Kuringen. Daar mogen ze hun eigen boompje planten. Dat is een gezonde traditie in Hasselt. Bij meisjes gaat het om een lin-denboom, bij jongens om een eik. Je kan als gezin zelf je boompje komen planten. Geraak je er niet? Dan bekommert de Groendienst zich over jullie boompje. De be-doeling is dat het bos elk jaar aandikt. Na de inspanning kan je in een verwarmde tent terecht voor ontspanning: een hapje en een drankje, in aanwezigheid van alle andere jonge Hasselaren en hun supporters. Ook peuters zijn van harte welkom. Ze kunnen hun tutje voorgoed in de tuttenboom hangen, in ruil voor een geschenkje.

SPEELSTRATEN

Tijdens de zomermaanden kan je je straat weer laten inrichten als speelstraat, een plek waar kinderen kunnen spelen en ravotten. Maximaal 3 weken wordt je straat dan tijdelijk afgezet met signalisatie, waar-door ze enkel toegankelijk is voor buurtbewoners. Je leest het volledige reglement en meer info over de aanvraag op www.jeugdhasselt.be. Zorg er wel voor dat je je aanvraag indient voor 31 april!

INFOJeugddienstTel. 011 23 94 [email protected]

INFO

Dienst Burgerzaken

Tel. 011 23 95 00

[email protected]

© K

ob

e V

and

erza

nde