De neus van curieus september 2008

5
De Neus van curieus KRANT VOOR LOKALE ORGANISATOREN_driemaandelijks_september /oktober / november 2008_‘de neus van curieusis een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten en eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus, sp.a en Ellen Vandewiele_vormgeving_Ellen Vandewiele België - Belgique P.B.-P.P. 1099 Brussel x BC 30661 Erkenningsnummer P802028 De slimste sos pag. 2 De jacht op super 8 pag. 3 Lokaal nieuws pag. 4 U was weer geweldig pag. 6 de culturele ziel van Caroline Gennez pag. 7

description

De slimste sos De jacht op super 8 Lokaal nieuws - U was weer geweldig De culturele ziel van Caroline Gennez

Transcript of De neus van curieus september 2008

Page 1: De neus van curieus september 2008

De Neus van curieus

Krant voor loKale organisatoren_driemaandelijks_september /oktober / november 2008_‘de neus van curieus’ is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten en eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus, sp.a en Ellen Vandewiele_vormgeving_Ellen Vandewiele

België - BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel x

BC 30661

Erkenningsnummer P802028

De slimste sos pag. 2De jacht op super 8 pag. 3Lokaal nieuws pag. 4U was weer geweldig pag. 6de culturele ziel van Caroline Gennez pag. 7

Page 2: De neus van curieus september 2008

de neus van curieus_september 08_pag. 2 de neus van curieus_september 08_pag. 3

nationaal nationaal

Quizwedstrijd ‘De Slimste Sos’in het najaar gaat curieus op zoek naar de slimste sos van vlaanderen. We doen dat aan de hand van een leuke quiz. lo-kale afdelingen kunnen zich nu inschrijven voor de provinciale voorrondes. De winnaars doen mee aan een nationale finale die doorgaat op 15 november in het Depot in leuven. De win-nende ploeg mag zich een jaar lang de ‘slimste sos’ noemen.

Provincie vlaams-Brabant – vrijdag 10 oktober 2008GC De Corren – SteenokkerzeelInschrijven via [email protected]

Provincie West-vlaanderen – vrijdag 10 oktober 2008Zaal Ocar – Roeselare-RumbekeInschrijven via [email protected]

Provincie limburg – vrijdag 24 oktober 2008De Germinal – De Voorzorg – HasseltInschrijven via [email protected]

Provincie antwerpen – vrijdag 24 oktober 2008’t Zonneputteke – ZoerselInschrijven via [email protected]

Provincie oost-vlaanderen – vrijdag 24 oktober 2008De Centrale – GentInschrijven via [email protected]

De winnende afdelingen van de provinciale voor-rondes mogen zich een jaar lang ‘de slimste sos’ van hun provincie noemen. Zij krijgen een wissel-beker mee naar huis en als kers op de taart kun-nen zij vervolgens meedoen aan de grote nationale finale op 15 november in het Depot.

Wij weten dat de eer voldoende is om mee te doen maar sturen onze nationale winnaars niet met lege handen naar hun afdeling. De nationale wisselbeker mag een jaar lang prijken op de schouw van het winnende team. Daarenboven gaan de natonale winnaars een avondje op stap met Caroline Gennez.

Lokale afdelingen zullen elkaar dit najaar bekampen in de quiz-wedstrijd ‘De Slimste Sos’. Per afdeling kunnen er maximum twee ploegen meedingen naar de titel. Een ploeg bestaat telkens uit 4 personen. Deelnemen is gratis, je dient er wel voor te zorgen dat je ploeg is samengesteld uit minstens 3 afdelingsleden.

Afdelingen bekampen elkaar eerst in provinciale voorrondes :

De Jacht op super 8Hierbij verklaren wij de jacht voor geopend !

Gratis activiteitenbrochure voor afdelingencurieus nationaal biedt haar afdelingen een gratis inspiratieboekje aan voor leuke winter- en zomeractiviteiten. Het boekje bevat kant-en-klare formats voor het or-ganiseren van activiteiten in jouw afdeling. Het boekje is opgedeeld in winteracti-viteiten en in zomeractiviteiten. Per activiteit is er een scenario voorzien, met een mogelijk kostenplaatje. een ideaal hulpmiddel dus bij het opstellen van jouw jaarpro-gramma. ook handig als je even zonder inspiratie zit.

Na het Stappenboekje is er nu ook een win-ter- en zomeractiviteitenboekje onder de naam ‘Zomertoeren/Winterkuren’. Het boekje be-staat uit twee aparte delen. Aan de ene kant heb je de zomeractiviteiten. Draai je het boekje om dan krijg je een aanbod van winteractiviteiten. Het boekje heeft dus geen einde en dat mag je gerust letterlijk nemen. Bovendien dient het als inspiratiebron en het zal elk jaar vernieuwd en aangevuld worden. Heb je dus nog een leuke activiteit die als inspiratie kan dienen voor an-dere curieusafdelingen, kan deze opgenomen worden in de volgende editie van de winter- en zomeractiviteitenbrochure.

Een greep uit het huidige aanbod: tijdens de zomer organiseer je met je afdeling een film-voorstelling onder de blote hemel. Je doet vooral activiteiten buitenshuis zoals een petan-quetornooi. Tijdens de winter hou je het gezel-lig en warm met een gezelschapsspelen- of een improvisatieavond.

Denk jij dat je kans maakt om de slimste sos van jouw provincie te worden? schrijf je dan in! ten laatste op 1 oktober voor de provincies vlaams-Brabant en West-vlaanderen en ten laatste op 14 oktober voor de provincies limburg, antwerpen en oost-vlaanderen. veel succes!

i

Je kan deze brochure vanaf 1 oktober gratis verkrijgen via jouw provinciaal secretariaat of via het nationaal secretariaat.

tiP: als je een activiteit uit onze brochure organiseert, hou dan je fototoestel in de aanslag. Wij plaatsten onze vrijwilligers graag in de kijker. laat ons bovendien weten wat je ervan vond. i

Op zaterdag 18 oktober kan je vanaf 11u00 te-recht in café curieus voor een gezellige babbel, een drankje en interessante gesprekken met professor Rik Coolsaet en schrijver Mustafa Kör.

Om 12u15 is professor rik Coolsaet onze eer-ste gastspreker. Hij is een oude bekende in de socialistische be-weging. Hij werkte op het einde van de jaren 80 enkele jaren op het internationaal secreta-

riaat van de studiedienst van de SP. Begin jaren 90 werkte hij op de kabinetten van de minis-ters van Buitenlandse Zaken Willy Claes, Erik Derycke en Frank Vandenbroucke. In 95 stapte Rik over naar de Academische wereld. Hij werd professor Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Gent en werkte aan een aan-tal boeken rond het internationaal terrorisme. Zijn onderzoeken van de laatste jaren hebben nu een neerslag gevonden in zijn boek ‘De ge-schiedenis van de wereld van morgen’. In café curieus komt professor Coolsaet uitleggen waarom we zijn boek zeker moeten lezen.

Om 14u00 komt schrij-ver Mustafa Kör naar café curieus. Hij maak-te zijn debuut met het prachtige boek ‘De Lammeren’ en won reeds verschillende prijzen, waaronder de tweejaarlijkse cultuur-prijs van Maasmeche-len en de bekende publieksprijs van de ‘Groene Waterman’. Momenteel is Mustafa stadsdich-ter van Genk en volgt hij ‘klassebakken’ als Bart Moeyaert en Joke Van Leeuwen op.

Interessante praatgas-ten dus, maar curieus maakt ook plaats voor muziek. Als afsluiter van VISIE ’08 zorgt DJ Raz (Petrol, Mintz-kov, Absinthbar) vanaf 17u30 voor een loungy DJ-set.

Iedereen van harte welkom dus in café curieus. Onze bar blijft open tot 20u00.

op 18 oktober organiseert curieus een praatcafé in café opinio op de campus van de vUB. ‘café curieus’ wordt georganiseerd in het kader van ‘visie ’08’, de visiedag van sp.a. Het wordt een dag vol debatten, workshops, panelgesprekken, discussies, info- en vormingssessies. Midden-veldorganisaties worden uitgenodigd om mee te discussiëren. ook curieus is dus van de partij met een heus café. Want de ervaring leert ons: de belangrijkste beslissingen worden genomen aan de toog.

‘Café curieus’ op VISIE ’08

i

i

i

vanaf 6 oktober gaat curieus op zoek naar oude super 8 filmpjes. Met het nieuwe project ‘De Jacht op super 8’ kan iedereen zijn of haar super 8 films op DvD laten zetten. curieus vraagt hiervoor 1 euro per minuut. er zijn verschillende inzamelmomenten per provin-cie. van het ingezamelde materiaal wordt een selectie gemaakt en de beste beelden worden vertoond op verschillende toonmomenten in de verschillende provincies.

In het najaar 2008 zet curieus haar grote project ‘De nacht van super 8’ op poten. Met dit project kunnen mensen hun oud beeldmateriaal laten digitaliseren. We focussen ons op de jaren ’50, ’60 en ’70. Dit is de periode dat de grote massa de filmcamera ontdekte en ‘super 8’ hoge toppen scheerde. Veel mensen hebben nog steeds oude filmspoeltjes waarmee ze al jaren niets meer kunnen aanvangen. De projector is stuk, het spoeltje gebroken,…Nu krijgen zij dankzij curieus dus de kans om hun oude beelden te laten digitaliseren.

De filmpjes worden per provincie ingezameld. Daarnaast zijn er ook een aantal slotavon-den. Op deze slotavonden krijgen de deelnemers hun oud filmmateriaal terug en hun gedigitaliseerde DVD. Bovendien worden er die avonden leuke montages vertoond van de beste regiobeelden. De toonmomenten zijn steeds gekoppeld aan een bepaald thema, afhan-kelijk van de provincie. Voor Limburg is dat carnaval en caféleven, voor Antwerpen dorps- en straatfeesten en arbeid aan het water, voor West-Vlaanderen processies en stoeten. De provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant organiseren hun inzamelmomenten in het voorjaar van 2009. Binnenkort krijg je meer nieuws over die data.

Meer info: www.dejachtopsuper8.be of [email protected] of neem contact op met jouw provinciaal secretariaat.

inzamelmomenten limburgDiepenbeek_6 oktober 2008_ Café Den Alver_Marktplein 9_ tussen 18u en 21u

tessenderlo_6 oktober 2008_ CC Het Loo (inkomhal)_Vismarkt_ tussen 10u en 12u_tussen 18u en 21u

Hasselt_6 oktober 2008_ Mediahoek van het Theatercafé_Cultureel Centrum_ Kunstlaan 5_tussen 18u en 21u

Dilsen-stokkem_6 oktober 2008_ ‘t Uchterhoes_Steenkuilstraat 54_ tussen 19u en 21u

tongeren_6 oktober 2008_ Café ‘t Gerechtshof_Vrijthof_ tussen 19u30 en 22u

genk_7 oktober 2008_Zaal AFI_ Vennestraat 89_tussen 18u en 21u

sint-truiden_8 oktober 2008_ Frame Works (voormalig Bioscoop City)_ Rijschoolstraat 51_tussen 18u en 21u

lommel_9 oktober 2008_ De Soeverein ‘De Reikezaal’_ Sportveldenstraat 10_tussen 18u en 21u

Hasselt_9 oktober 2008_Café ‘t Dorp_ Joris Van Oostenrijkstraat 80_Kuringen_ tussen 18u en 21u

Beringen_9 oktober 2008_ Casino_Kioskplein 25_ tussen 18u en 21u

overpelt_9 oktober 2008_Zaal Holheide_Bremstraat 25_tussen 18u en 21u

inzamelmomenten West-vlaanderenoostende_3 november 2008_ Zaal Terminus_Stationsplein_ tussen 19u en 21u

Zonnebeke_3 november 2008_‘t Zonnerad_Tresorierstraat_tussen 18u30 en 20u

Brugge_4 november 2008_De Biekorf_ Naaldenstraat 4_naast parking Biekorf_ tussen 19u en 21u

tielt_4 november 2008_Textielhuis_ Ieperstraat 67_tussen 18u30 en 20u30

Diksmuide_5 november 2008_4AD Kleine Dijk 57_tussen 18u en 20u30

gistel_5 november 2008_ Cultureel Centrum_Oud Stadhuis_ Hoogstraat 1_tussen 18u en 20u30

ieper_6 november 2008_‘t Zilveren Hoofd_ Rijselsestraat 48_tussen 18u30 en 20u30

Wervik_6 november 2008_ Cultureel Centrum ‘t forum_ Speiestraat 16_tussen 18u30 en 20u30

Menen_6 november 2008_Bibliotheek_ Walvest 1_tussen 19u en 21u

nieuwpoort_7 november 2008_ De Barkentijn_Albert I-laan 126_ tussen 18u30 en 20u30

Wingene_7 november 2008_ Café De Matador_tussen 18u30 en 20u

Koksijde_7 november 2008_ La Rose des Sables_Gaupinlaan 1_ Oostduinkerke_tussen 18u30 en 20u30

Wevelgem_7 november 2008_ Café De Mythe_Grote Markt 16_ tussen 18u30 en 20u30

Poperinge_8 november 2008_ Toeristische Dienst_Grote Markt 1_ tussen 10u en 12u

roeselare_ 8 november 2008_ Café Sint-Georges_Stationsplein 3_ tussen 14u en 16u

Bredene_10 november 2008_ VC De Fakkel_Ryckewaertshoeve_ Bosduivenstraat 22_tussen 18u30 en 20u30

oostkamp_12 november 2008_ Bond Moysonkantoor_Brugsestraat 5_ tussen 18u30 en 20u30

Blankenberge_12 november 2008_ Casino_Roeschaertzaal_Zeedijk_ tussen 18u30 en 20u30

torhout_12 november 2008_Germinal_ Oostendestraat 45_tussen 18u30 en 20u30

Kortrijk_12 november 2008_Budacentrum_Capucijnenstraat_tussen 18u en 20u30

i

Doe mee aan de Week van de SmaakVan 13 tot 23 november is het weer ‘Week van de Smaak’. De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met ‘smaak’ en hen te laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken. Tien dagen lang or-ganiseren verenigingen, restaurants, chefs, musea, scholen, bibliotheken, bedrijven, buurtcomités, hotelscholen,…activiteiten op verschillende locaties in Vlaanderen waarin eten en eetcultuur centraal staan. Het gaat dan om proeverijen, culinaire wandelingen en tentoonstellingen, literaire banketten, kookworkshops, lezingen, bijzondere etentjes, culinaire filmavonden,… het menu is bijzonder uitgebreid. Het gastland van deze editie is Frankrijk. De Week van de Smaak wordt op 23 no-vember afgesloten met een groot publieksevenement in Lier.

Misschien is het een leuk idee om een eetfestijn of andere curieus-activiteit binnen de ‘Week van de smaak’ te organiseren. interesse ? surf naar www.weekvandesmaak.be

i

inzamelmomenten antwerpenturnhout_11 oktober 2008_Raadzaal_ Stadhuis_Erfgoedhuis_Grote Markt 1_ tussen 11u en 18u_i.s.m. Erfgoedcel Noorderkempen

Herentals_16 oktober 2008_Lakenhal_ Grote Markt_tussen 16u en 20u_ i.s.m. Kempens Karakter

Mechelen_21 oktober 2008_ Erfgoedcentrum Lamot_ Van Beethovenstraat 8-10_tussen 13u en 17u_tussen 18u30 en 21u_i.s.m. Erfgoedcel Mechelen

geel_23 oktober 2008_Expozaal_ CC De Werft_Werft 32_tussen 16u en 20u

antwerpen_25 oktober 2008_ATV_ Rijnkaai 26_tussen 11u en 18u_i.s.m. MAS | Erfgoedcel Antwerpen

Meer info: [email protected]

Meer info: [email protected]

Meer info: [email protected]

Page 3: De neus van curieus september 2008

de neus van curieus_september 08_pag. 4 de neus van curieus_september 08_pag. 5

nationaal&provinciaal

curieus kortgeroktInteressante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

40 jaar Rode Leeuwen

Literaire avond met stadsdichters Joke van Leeuwen en Mustafa Körcurieus antwerpen organiseert op 4 novem-ber een literaire avond met haar stadsdichter en de stadsdichter van genk. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis en met de steun van de ‘stichting lezen’.

In verschillende steden genieten bewoners van de literaire creativiteit van hun stadsdichter. In Antwerpen gaat Joke van Leeuwen de dialoog aan met de stad en haar belevenissen. Mustafa Kör is in Genk ten volle actief als stadsdichter. Beiden verkennen artistieke en maatschappe-lijke aspecten van hun stad. Beiden zetten dit om in boeken en in poëzie. Tijdens deze ont-moeting wisselt dit dichtersduo samen met Kurt Van Eeghem van gedachten over stad en poëzie, stedelijkheid en literatuur, en natuur-lijk ook over het stadsdichterschap.

Laureatententoonstelling Kiezen voor Kunst in West-Vlaanderencurieus West-vlaanderen organiseerde dit jaar voor de tiende keer een editie van Kiezen voor Kunst. om dit te vieren organiseren zij een overzichtstentoonstelling met werken van laureaten van de afgelopen 9 edities. Deze tentoonstelling kan je bezichtigen in het Provinciaal Hof in Brugge. De officiële opening is op 17 oktober en de ten-toonstelling loopt nog tot 16 november.

Een twintigtal kunstenaars stellen hun werken tentoon. Naast de tentoonstelling zijn er nog tal van randactivitei-ten om deze feestelijke editie van Kiezen voor Kunst te vieren.

Alle lagere en middelbare scholen en kunstacademies kun-nen beschikken over ‘gipsen neuzen’ waarop ze hun cre-ativiteit kunnen botvieren. De mooiste ’neuzen’ worden tentoongesteld in het Provinciaal Hof.

Je kan een rondleiding doorheen de expo vastleggen met behulp van een MP3-gids. Er wordt een debat georgani-seerd over de problemen waarmee vrouwelijke kunste-naars worden geconfronteerd als ze een professionele carrière wensen uit te bouwen. Vervolgens is er een film-festival met enkel films met kunstenaars in de hoofdrol zo-als o.a. ‘Frida’, ‘Modigliani’,… Ten slotte is er ook nog een feestelijke nocturne.

Wijkwandelingen in Antwerpen groot succescurieus antwerpen organiseerde tijdens de afgelopen maanden ver-schillende georganiseerde wandelingen. er stond telkens een bepaal-de wijk in de kijker en de wandeling werd begeleid door twee gidsen. De wandelingen stonden telkens in het teken van de toekomst. ge-zien het grote aantal deelnemers bleek deze formule een succes. Mis-schien een leuk idee om in jouw provincie te organiseren.

Je contacteert een ervaren gids en kiest samen met hem of haar een boeiende stadswijk uit. Je onderzoekt wat deze wijk allemaal te vertel-len heeft. Je contacteert deskundigen die over verschillende facetten in dat stadskwartier iets kunnen vertellen. Je organiseert samen een aan-tal wandelingen. De combinatie van een gids en een deskundige is een groot voordeel.

Tijdens de wandelin-gen in Antwerpen gingen de vaste gids en de deskundige in dialoog met elkaar. Twee mensen weten immers meer dan één en bovendien zette deze dialoog aan tot een verdere bevraging of discus-sie onder de deel-nemers. Interactie verzekerd.

Richt de wandelin-gen eens op de toe-komst. De meeste wandelingen zijn ge-richt op de geschie-denis. Met Wijk in de Kijker kan je het eens anders aanpakken. Je legt de aandacht op wat er nu gebeurt of wat er gaat gebeuren. De meeste mensen zijn bezorgd om hun leef-omgeving. Vertellen wat er hen te wachten staat geeft garantie op een groepje nieuwsgierigen.

veel succes!

curieus organiseert informatieavonden over zonnepanelencurieus West-Vlaanderen organi-seert samen met een aantal West-Vlaamse curieusafdelingen infor-matieavonden over de aankoop van zonnepanelen. De avonden gaan door op 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 19 en 23 en 24 september, respec-tievelijk in Ieper, Oostende, Oostkamp, Blankenberge, Bissegem, Oostende, Izegem, Roeselare, Harelbeke en Torhout. We starten telkens om 19u30.

Louis Paul Boonkring organiseert spektakel rond boek ‘Mijn Kleine Oorlog’onder artistieke begeleiding van esther Molari en sandrine Bruynseels organiseert de curieusafdeling louis Paul Boon Kring op 18 oktober een totaalspektakel rond het boek ‘Mijn kleine oorlog’. in de desolate ruimtes van een voormalige muziekacademie evoceert men ‘Mijn Kleine oorlog’ via een combinatie van theater, muziek en video-

projecties. in dit uniek project staan verre herinneringen aan de tweede Wereldoorlog naast getuigenissen van jonge allochtone Brusselaars, vaak op de vlucht voor oorlog en geweld.

Oorlog is niet alleen een verhaal van opgeblazen oorlogshelden beladen met medailles.’Mijn Kleine Oorlog’, geschreven door Louis Paul Boon, vertelt over de belevenissen van gewone men-sen in een dorp tijdens en vlak na WOII. Het boek inspireerde de curieusafdeling Louis Paul Boonkring tot het sprokkelen van oorlogsverhalen over de kleine man in Etterbeek, een ge-meente met een rijk militair verleden. Ze verzamelden verhalen bij mensen in rusthuizen en via sociale en culturele verenigingen in de buurt. Resultaat : een heus spektakel met theater, muziek en videoprojecties in de ruimtes van de Muziekacademie in Etterbeek. Daarnaast loopt er ook een tentoonstelling van 9 oktober tot 9 november in het gemeentehuis van Etterbeek. curieusafdelingen kunnen een gratis rondleiding krijgen. (na aanvraag en indien er 8 deelnemers zijn)

Waarom ik curieus werd!

Vormingplus organiseert 17 taalgrenstochten Dwars door België loopt van west naar oost een hobbelige lijn die het land in tweeën lijkt te delen. De taalgrens. Een breuklijn van cul-turen? Of een onzichtbare grens die enkel in het hoofd van de Belgen lijkt te bestaan? Voor Vormingplus fascinerend genoeg om op onderzoek te gaan. De wandelingen brengen de deelnemers af-wisselend in Vlaanderen en Wallonië. Alle tochten zijn toegelicht in een folder met beschrijving en praktische informatie_Meer info_Op de website www.vormingplus.be vind je een gedetail-leerd programma per regio. Inschrijven doe je bij het Vorming-pluscentrum dat de tochten organiseert.

Cobratentoonstelling Als vervolg op de tentoonstelling ‘Alechinsky van A tot Y’ besteden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in het najaar 2008 bijzondere aan-dacht aan de Cobrabeweging, met een overzichtstentoonstelling over deze kunststroming die in 1948 ontstond. De tentoonstel-ling loopt van 7 november 2008 tot 25 januari 2009_Meer info_ www.fine-arts-museum.be

Maison Martin Margiela In oktober 2008 bestaat Maison Martin Margiela twintig jaar. Naar aanleiding daarvan krijgt het Modemuseum de eer om de allereerste retrospectieve over Maison Martin Margiela te organiseren. De retrospectieve loopt van 11 september 2008 tot 15 februari 2009 _Meer info_ www.momu.be

Antwerpen = Amerika = Red Star Line Op het einde van het jaar sluit het Nationaal Scheepvaartmuseum zijn deuren. De laatste tentoonstelling vertelt het verhaal van de Red Star Line, de scheepvaartmaatschappij die tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen migranten vanuit Antwerpen naar Amerika vervoerde. In de tentoonstelling zie je de mooiste scheepsmodellen, affiches, schilderijen en foto’s uit de RSL-collecties en beelden van stad en haven. Ook de ruimere context van de internationale migratiebe-wegingen komt aan bod. Nog tot 28 december 2008_Meer info_ www.antwerpen.be/musea

50 jaar Festival van Vlaanderen In de sfeer van de verhalen van 1001 nacht brengt het Internationaal Festival van Vlaanderen Gent in 2008 de top van de klassieke muziek en traditionele we-reldmuziek, vaak vermengd met hedendaagse dans, een stevige portie humor of knap acteerwerk. Het startschot wordt gegeven op 13 september met de zesde editie van ‘OdeGand’. De Gentse binnenstad wordt weer een dag ondergedompeld in muziek : van klassiek over opzwepende Afrikaanse beats tot spirituele Indische fluittonen en sensuele tango’s. Na deze spectaculaire opener kan je genieten van drie weken vol muzikale verwennerijen, met een programma dat bol staat van klinkende internationale namen. Van 13 september tot 5 oktober_Meer info_ www.festivalgent.be

Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent Het filmfestival Gent presenteert elk jaar een programma van zo’n tweehonderd films uit de hele wereld. Het festival geniet een sterke internationale reputatie, onder meer door de focus op de

impact van muziek op de film. Het festival is ook de organisator en drijvende kracht achter de World Soundtrack Academy. De uit-reiking van de prijzen door deze Academy is een jaarlijks hoogte-punt van het festival. Het festival loopt van 7 tot 18 oktober_Meer info_ www.filmfestival.be

‘Ten dans gevraagd’ Deze tentoonstelling geeft een overzicht van danskostuums, ontworpen door bekende en minder bekende beeldende kunstenaars en modeontwerpers, voor producties van Vlaamse en Belgische dansgezelschappen van 1920 tot nu. Op de tentoonstelling zijn o.a. danskostuum te zien van producties van Rosas, Wim Vandekeybus en Jan Fabre. Om de danskostuums en ontwerpschetsen tot leven te laten komen, worden ook foto’s en films van dansvoorstellingen en interviews met ontwerpers ge-toond_Meer info_ www.modemuseumhasselt.be

De tentoonstelling ‘Körperwelten’ komt opnieuw naar de kelders van Kuregem De expositie brengt nog nooit eer-der in Brussel tentoongestelde, authentieke plastinaten. Zo krijg je o.a. individuele organen, doorzichtige lichaamsdoorsneden en volledige lichamen te zien, die door het vernieuwende conserve-ringsproces zijn getransformeerd_Körperwelten_ Kelders van Ku-regem, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Brussel_nog tot 11 januari 2009_Meer info_ www.bodyworlds.com

Tentoonstelling ‘Dit is onze aarde’. Vzw Demeter wil de bevolking bewust maken van het belang van duurzame ontwikke-ling. Deze expositie, ontworpen en gerealiseerd door Tempora, gaat door in Tour en Taxis_van 18 oktober tot 26 april 2009_Meer info_ www.agenda.be

Internationaal Kortfilmfestival Leuven Het Internatio-naal Kortfilmfestival van Leuven presenteert jaarlijks op diverse locaties een uitgebreide selectie ijzersterke kortfilms, zowel fic-tiefilms als animatiefilms, documentaires, experimentele films en videoclips. Centraal staan de Vlaamse en Europese kortfilmcom-petities met daarnaast een reeks retrospectieve programma’s en specials van 29 november tot en met 6 december_Meer info_ www.kortfilmfestival.be

De tijdelijke tentoonstelling X-tremes neemt je mee naar de meest extreme plekken op onze planeet De ten-toonstelling in het Museum voor Natuurwetenschappen ademt de sfeer van interactiviteit en beleving. Door pakkende filmbeelden en geluiden waan je je in leefomgevingen waar overleven tot een ware kunst is verheven. De tentoonstelling loopt van 15 oktober 2008 tot 30 augustus 2009_Meer info_ www.naturalsciences.be

Nocturnes van de Brusselse Musea De nocturnes van de Brusselse Musea zijn een echte najaarstraditie geworden. Elke donderdagavond stellen minstens 5 verschillende musea hun deu-ren open voor het publiek. Dat gaat telkens samen met een leuke activiteit : geleide bezoeken, verhalen, demonstraties, drankjes,…Een ideale gelegenheid om de musea op een andere manier te ontdekken. Van 25 september tot 18 december_Meer info_ www.museavanbrussel.be

Met deze rubriek zetten we telkens een curieusvrijwilliger in de kijker. We willen weten waarom vrijwilligers voor curieus kiezen, wat hun drijft en waarmee ze bezig zijn. Deze keer is het de beurt aan Hilde Duroi van curieus anderlecht.

i

Hilde is een drietal jaar bij curieus Anderlecht actief en sinds de op-start van curieus Anderlecht is ze ook deel gaan uitmaken van de Raad van Bestuur van curieus Brussel.

“curieus is de opvolger van het toenmalige CSC-Vormingswerk. De naamsverandering van CSC-Vormingswerk naar curieus bracht niet alleen een restyling met zich mee, maar ook inhoudelijk was er veran-dering. curieus is een onafhankelijke organisatie met een progressie-ve inslag.”, aldus Hilde. “Voor mij is curieus de enig denkbare progres-sieve, cultureel-maatschappelijke organisatie. Het is dan ook logisch dat ik daaraan meewerk.”, vervolgt Hilde.

Hilde wil zich als vrijwilliger inzetten voor diverse activiteiten die er voor zorgen dat de mensen meer buiten komen. “Vooral in een groot-stad als Brussel is er toch veel nood aan het ontplooien van sociale contacten.”, aldus Hilde.

De beste herinneringen heeft Hilde aan de Brusselse ‘conversoêsetoê-fels’ die curieus Anderlecht georganiseerd heeft in samenwerking met ARA. Brusselaars werden samengebracht om in het Brussels dialect te communiceren. “Het was een mix van ‘native Brussels speakers’ en inge-weken Vlamingen zoals ik. Tien avonden lang werd er aandacht besteed aan het aanleren van Brusselse woorden en uitdrukkingen en werden er Brusselse volksliedjes gezongen. Wat een ambiance!”, vertelt Hilde.

curieus Anderlecht probeert met de middelen die het heeft een verschei-den aanbod van activiteiten te organiseren : van een dansnamiddag voor alle generaties, over een bezoek aan het Erasmushuis, tot een begeleide wandeling door Brussel met proeverijen en natuurlijk de Conversoêse-toêfels.

Wil jij ons ook vertellen waarom je voor curieus koos? neem dan contact op met an Haelewaeters op het nationaal [email protected]

Meer info_laureatententoonstelling Kiezen voor Kunst_Provinciaal Hof, Markt 3, 8000 Brugge_vrijdag 17 oktober tot 16 november_te bezoeken van 10u00 tot 17u00_inkom gratis

Wil je met de school van je kind deelnemen aan de ‘gipsen neuzenwedstrijd’? Heb je nog een schitterend idee voor een randactivi-teit? Wil je graag aan dit project meewerken? Neem dan contact op met Peter Desnerck_ [email protected]_050 47 18 92

i

Meer info_ www.curieus.be/zonnepanelen

4 november 2008 _20u30_ Wereldculturencentrum_ Zuider-pershuis_Waalse Kaai 14_2000 ant-werpen_kaarten kan je verkrijgen via [email protected] of 03 248 01 00_kaarten 6 euro vvk_ 9 euro kassa_reductietarief 5 euro vvk en 7 euro aan kassa

i

Meer info_Tentoonstelling ‘Mijn Kleine Oorlog’_van 9 oktober tot 9 november_gemeentehuis etterbeek, oudergemselaan 115-117, 1040 Brussel_inkom gratis Meer info_Spektakel ‘Mijn Kleine Oorlog’_zaterdag 18 oktober om 20u00_verzamelen om 19u00 aan het Kultuurkaffee (vUB). van daar vertrekken we in groep naar het spektakel_ Muziekacademie Kloktorenstraat 21, 1040 Brussel_inkom gratis_inschrijving louis Paul Boonkring_ 02 649 35 [email protected]

i

Affi

ches

: A

msa

b–In

stit

uut v

oor s

ocia

le g

esch

iede

nis

Foto

© K

oen

Broo

s

op 6 oktober zetten curieus Brussel en de august vermeylenkring Brussel ‘de rode leeuwen’ in de bloemen. De rode leeuwen waren pioniers in de strijd voor de vlaamse aanwezigheid in Brussel. 40 jaar later is Brussel sterk veranderd. om dit veertigjarig bestaan te vieren organiseren zij een debat in de Kvs waarbij er niet alleen teruggeblikt wordt op het verleden maar waarbij zij ook een blik in de toekomst werpen.

Op maandag 6 oktober treden Caroline Gennez, Pas-cal Smet, Philippe Van Parijs, Herman Van Rompuy (o.v.),

Annemie Neyts, Vic Anciaux, Lydia Deveen en Ann Mares in debat. Die avond worden ‘de Rode Leeuwen’ in de bloe-metjes gezet. Links in Brussel, gisteren en vandaag.

Wil je er graag bij zijn? Maandag 6 oktober _ 20u00 _ Kvs (toP) _ lakensestraat 146, 1000 Brussel _ inkom gratis_inschrijven verplicht via [email protected]_02 504 91 91

lokaal nieuws

De Nerotentoonstelling trekt door Oost-Vlaanderen

Meer info_curieus oost-vlaanderen_09 265 79 [email protected]

curieus limburg stelde naar aanleiding van het zestig-jarig bestaan van de stripheld nero een overzichtsten-toonstelling samen over het reilen en zeilen van nero en zijn kornuiten. De tentoonstelling trok eerst de provincie limburg door en zal vanaf oktober 2008 tot maart 2009 in de provincie oost-vlaanderen te bewonderen zijn.

Naast een aantal exclusieve striptekeningen en informatie over hoe een strip precies wordt gemaakt, bevat de ten-toonstelling ook ‘levensechte’ objecten als de raket van Adhemar en het frietkraam van Jan Spier. De Nerotentoon-stelling is uiterst interessant en boeiend voor zowel jong als oud. Jonge Nerofans kunnen zich naar hartelust verdie-pen in de avonturen van Nero in de striphoek, oudere fans kunnen nostalgische herinneringen ophalen tijdens een bezoek aan deze tentoonstelling.De officiële Oost-Vlaamse opening vindt plaats op vrijdag 10 oktober 2008, om 20u00 in Kunst(h)art, Wolterslaan 16, 9000 Gent. Tom Balthazar, Gents schepen van milieu en sociale zaken, leidt de tentoonstelling in.

De nerotentoonstelling doet de volgende gemeenten aan:

gent_Kunst(h)art _10-15 oktober 2008 | Dendermonde_Zilverpand_17-22 oktober 2008 | lierde_Gemeentelijke Bibliotheek_24 oktober-5 november 2008 | Melle_Oud Stationsgebouw_6-12 november 2008 | Zelzate_Gemeen-telijke Bibliotheek_13-20 november 2008 | aalst_21-27 november 2008 | temse_Gemeentelijke Bibliotheek_28 november-4 december 2008 | sint-lievens-Houtem_Bibliotheek_5-11 december 2008 | oudenaarde_Stedelijke Bibliotheek_12-18 december 2008 | geraardsbergen_CC De Abdij_14-26 januari 2009 | Zottegem_Kasteel Egmont/Bibliotheek_28 januari-3 februari 2009 | Deinze_Zaal ‘Voor ons Recht’_4-9 februari 2009 | Herzele_CC De Steenoven_11-18 februari 2009 | Zwalm_Gemeentelijke Bibliotheek_19-25 februari 2009

i

i

i

Page 4: De neus van curieus september 2008

de neus van curieus_september 08_pag. 6 de neus van curieus_september 08_pag. 7

u was weer geweldig interviewCaroline Gennez

De culturele ziel van

Ben jij een cultuurfreak? Naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog geweest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K. Ik heb nogal een culturele periode achter de rug (lacht). Toen ik onlangs in Parijs was heb ik de tentoonstelling “Figuration Narrative” bezocht in Le Grand Palais. Dat is een Franse avant-garde kunststroming, die in de jaren ’60 een soort van Frans antwoord gaf op de Pop Art. Op 11 juli ben ik met mijn ouders naar de ‘Gulden Ontsporing’ geweest op de Grote Markt in Brussel, gezellig. In Mechelen heb ik de Kindercultuurmarkt be-zocht, die daar werd georganiseerd naar aanlei-ding van de Anno Expo activiteiten (over expo ’58). Dat was de week voordat curieus de Anno Expo tentoonstelling bezocht heeft. En dan ben ik ook nog naar Atropa gaan kijken, het derde luik in het drieluik van Guy Cassiers en Tom Lanoye over macht. Heel goed!

Welk boek ligt er op je nachtkastje?Iets minder boeken dan normaal. Ik ben nu be-zig aan de Biografie van Barack Obama. Eind augustus ben ik naar de democratische conven-tie in Denver geweest. Ik wilde van de man wat meer weten nadat ik hem in levende lijve had ontmoet. Daarnaast ben ik ook bezig in “Van Drees tot Bos” over de recente geschiedenis van de Nederlandse PvdA.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?Alles van Coetzee en Marai dat ik nog niet ge-lezen heb.

Stel dat je zelf een culturele activiteit kan in elkaar steken, wat zou je dan organiseren?Ik denk dat ik zou gaan voor een kruising tus-sen toogdebatten, meningen en goed theater. Met wat stand up comedy talent in de rand en muziek achteraf. Een avond met van alles wat eigenlijk.

Van welke tv word je blij?Vooral van de ‘Tranches de vie’ van Man Bijt Hond en van de hilarische humor van Tragger Hippy. En als er een WK of een EK voetbal is, dan vind je me vaak in een café waar de mensen samen naar de match kijken.

Is er een kunstenaar die je een warm hart toedraagt?Massa’s! Arcade Fire, Mulisch, … Ik ken hen niet persoonlijk maar ik bewonder hun creativiteit of hun eruditie, in het geval van Mulisch.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?Alle exhibitionistische reality. Pijnlijk. Soms letterlijk: Brigitte Nielsen laat op RTL een borstlifting doen. Soms ook figuurlijk: Jo Vally, Ignace Crombez, …

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd? De nieuwe dEUS (Vantage point) vond ik heel goed. Ook de nieuwe REM mag er wezen, na al die jaren dat die al bezig zijn. Ik ben begin dit jaar naar Arcade Fire gaan kijken in Vorst Nationaal. Van dat optreden was ik echt helemaal overdonderd. Sinds-dien ligt Neon Bible (hun laatste CD n.v.d.r.) thuis vaak naast de CD-speler.

curieus geeft jong be-ginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken? Een graffiti art gezelschap uit mijn eigen home town, M e c h e l e n . Op de laatste n i e u w j a a r s r e -ceptie van sp.a in Mechelen hebben ze het decor van het podium helemaal be-schilderd voor ik ging speechen. Indrukwekkend snel en mooi. Onlangs heb ik ze mijn kantoor in het Mechel-se stadhuis onder handen laten nemen. Weliswaar maar één muur (lacht).

Kan kunst de wereld redden?Toch minstens een beetje. Zonder cultuur en kunst redt de wereld het niet.

Tot slot: Stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus georganiseerd zien? Ik denk dat ik ook hier naar een totaalpakket neig: een theater-, zang- en improvisatiewed-strijd waar jong talent zijn of haar ding mag doen, afgesloten door een spetterende curieus-kwis en een fuif. Begin er maar aan (lacht)!

Als er een WK of een EK voetbal is, dan vind je me vaak in een café

waar de mensen samen naar de match kijken.

Zonder cultuur en kunstredt de wereld het niet.

curieus is benieuwd naar wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of orga-niseren. Eind augustus spoorden we naar Mechelen, om te peilen hoe het met de culturele ziel is gesteld van Caroline Gennez, voorzitter van sp.a.

curieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook allemaal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar foto’s zeggen soms meer dan woorden.Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen.

Deze keer een greep uit ons divers aanbod : de modewandeling in Antwerpen, curieus nationaal in actie, de Waterkanonzinnode van curieus Brussel, bustour Expo 58, Nachtbrakerswandeling in Brussel, curieus Meule-beke, curieus op de Expotentoonstelling, Wijk in de kijker in Antwerpen en de curieusbarbecue Knokke-Heist.

Page 5: De neus van curieus september 2008

praktisch

Nationaal secretariaatcurieus vzw_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 [email protected]_t 02 552 02 86_f 02 552 02 89

Provinciale secretariaten van links naar rechts...

Antwerpen:Sofie De Ruysser_Belpairestraat 20/bus 9_2600 Antwerpen_03 285 91 [email protected]:Sarah De Boeck_Agoragalerij_Grasmarkt 105/bus 41_1000 Brussel_02 504 91 [email protected]:Kris Verduyckt_Guffenslaan 108_3500 Hasselt_011 30 10 [email protected] Oost-Vlaanderen:Hannelore Bonami_Speldenstraat 1-5_9000 Gent_09 265 79 [email protected]:Lothe Ramakers_Mechelsestraat 70_3000 Leuven_016 23 64 [email protected]:Luc Maddelein_Steenstraat 96_8000 Brugge_050 47 18 [email protected]

Nieuwe collectie curieus shop• vlag € 15,00/stuk• pin €0,40/stuk• ringmap € 4,00/stuk• muntjes € 0,50/stuk• zakje € 2,5/stuk• t-shirt € 10/stuk• imagofolder € 0,10/stuk [200 gratis/jaar]• wervingsfolder € 0,10/stuk [50 gratis/jaar]• sticker € 0.06/stuk [100 gratis/jaar]• balpen € 0,50/stuk [50 gratis/jaar]• incopieerbare A3 affiche € 3,00/50 extra [50 gratis/jaar]• imagoaffiche AO € 1,00/10 extra [10 gratis/jaar]• stappengids gratis• koersaffiche [8 variaties] € 1/stuk• koerszakboekje gratis• ballonnen gratis [50 gratis/jaar]• grote heliumballon € 12,50/stuk• DVD 1 mei 10 gratis/afdeling/jaar

Een afdelingswerking opzetten: kleine moeite, groot resultaat!curieus helpt je op weg

Afdelingskit curieus nationaal voorziet afdelingskits voor haar afdelingen. Met deze kits willen we de afdelingen een handje op weg helpen om een goede werking op poten te zetten. Je kan de kits verkrijgen via onze provinciale medewerkers. De kit is een lin-nen zak met daarin allerhande promotiemateriaal zoals een afdelingsmap, een vlag, pins, folders, bal-pennen, stickers, ballonnen,…

UitstappengidsZin om met je afdeling even weg te gaan, maar geen idee waar naartoe ? Wel onze uitstappengids brengt soelaas. Deze gids staat boordevol leuke ideeën om met je afdeling, vrienden, familie of vrijwilligers op stap te gaan in de verschillende provincies.

schiet in actie en vraag beide hulpmiddelen aan op jouw provinciaal secretariaat.

ieen filmavond boeken kost (afhankelijk van het aantal deelnemers dat je verwacht) tussen 50 en 60 euro. neem contact op met jouw provinciaal secretariaat. onze provinciale curieusmedewekers helpen je graag op weg.

WIJ ZORGEN VOOR DE FILM, JULLIE VOOR DE POPCORNWil je graag met je afdeling een docufilmavond organiseren? eventueel aangevuld met een spreker over het thema van de film? Wel wij hebben een aantal sociale films in ons aanbod die je kan uitlenen en op jouw vraag zoeken we een geschikte spreker voor een inleiding of een extra woordje uitleg. Wij zorgen dus voor film of documentaire, maar ook voor sprekers, promotiemateriaal en projectiemate-riaal. Hou ons aanbod in de gaten want dat wordt regelmatig aangevuld met nieuwe films.

De volgende films zitten momenteel in ons aanbod :

Ter herinnering aan Iwan De WeerdOp 10 augustus 2008 is onze oud-collega Iwan de Weerd thuis overleden. Iwan was provinciale curieusmedewerker voor de provincie Antwerpen van september 2000 tot eind december 2004. Samen met zijn toenmalige collega Harold Van der

Kraan zette hij zich met hart en ziel in om curieus en voorheen CSC-Vormingswerk op de Antwerpse kaart te zetten.

Wij danken Iwan voor zijn jarenlange inzet en wensen zijn familie veel sterkte toe.

SICKOMichael Moore – 2007 – VS – Engels gesproken, Ne-derlands ondertiteld – Thema: gezondheidszorg

WE FEED THE WORLDErwin Wagenhofer – 2005 – Oostenrijk – Duits ge-sproken, Nederlands ondertiteld – Thema: milieu en voedselindustrie

DARWIN’S NIGHTMAREHubert Sauper – 2004 – België/Frankrijk/Oostenrijk – Frans gesproken, Nederlands ondertiteld – Thema: andersglobalisering

GEGEN DIE WANDFatih Akin – 2004 – Duitsland - Duits gesproken, Ne-derlands ondertiteld – Thema: interculturaliteit

PROMISESCarlos Bolado – 2001 – VS – Engels/Arabisch/He-breeuws gesproken, Nederlands ondertiteld – Thema: Palestijns-Israelisch conflict

IT’S A FREE WORLDKen Loach – 2008 - Groot-Brittanië – Engels gespro-ken, Nederlands ondertiteld – Thema: werkmigratie en mensenhandel

Nieuw