De neus van curieus september 2008

download De neus van curieus september 2008

of 5

 • date post

  20-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  1

Embed Size (px)

description

De slimste sos De jacht op super 8 Lokaal nieuws - U was weer geweldig De culturele ziel van Caroline Gennez

Transcript of De neus van curieus september 2008

 • De Neus van curieus

  Krant voor loKale organisatoren_driemaandelijks_september /oktober / november 2008_de neus van curieus is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel t 02 552 02 86_f 02 552 02 89_informatie@curieus.be_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten en eindredactie_An Haelewaeters_fotos curieus, sp.a en Ellen Vandewiele_vormgeving_Ellen Vandewiele

  Belgi - BelgiqueP.B.-P.P.

  1099 Brussel x

  BC 30661

  Erkenningsnummer P802028

  De slimste sos pag. 2De jacht op super 8 pag. 3Lokaal nieuws pag. 4U was weer geweldig pag. 6de culturele ziel van Caroline Gennez pag. 7

 • de neus van curieus_september 08_pag. 2 de neus van curieus_september 08_pag. 3

  nationaal nationaal

  Quizwedstrijd De Slimste Sosin het najaar gaat curieus op zoek naar de slimste sos van vlaanderen. We doen dat aan de hand van een leuke quiz. lo-kale afdelingen kunnen zich nu inschrijven voor de provinciale voorrondes. De winnaars doen mee aan een nationale finale die doorgaat op 15 november in het Depot in leuven. De win-nende ploeg mag zich een jaar lang de slimste sos noemen.

  Provincie vlaams-Brabant vrijdag 10 oktober 2008GC De Corren SteenokkerzeelInschrijven via info.vlaams-brabant@curieus.be

  Provincie West-vlaanderen vrijdag 10 oktober 2008Zaal Ocar Roeselare-RumbekeInschrijven via mario.craeynest@curieus.be

  Provincie limburg vrijdag 24 oktober 2008De Germinal De Voorzorg HasseltInschrijven via info.limburg@curieus.be

  Provincie antwerpen vrijdag 24 oktober 2008t Zonneputteke ZoerselInschrijven via petra.leys@curieus.be

  Provincie oost-vlaanderen vrijdag 24 oktober 2008De Centrale GentInschrijven via info.oost-vlaanderen@curieus.be

  De winnende afdelingen van de provinciale voor-rondes mogen zich een jaar lang de slimste sos van hun provincie noemen. Zij krijgen een wissel-beker mee naar huis en als kers op de taart kun-nen zij vervolgens meedoen aan de grote nationale finale op 15 november in het Depot.

  Wij weten dat de eer voldoende is om mee te doen maar sturen onze nationale winnaars niet met lege handen naar hun afdeling. De nationale wisselbeker mag een jaar lang prijken op de schouw van het winnende team. Daarenboven gaan de natonale winnaars een avondje op stap met Caroline Gennez.

  Lokale afdelingen zullen elkaar dit najaar bekampen in de quiz-wedstrijd De Slimste Sos. Per afdeling kunnen er maximum twee ploegen meedingen naar de titel. Een ploeg bestaat telkens uit 4 personen. Deelnemen is gratis, je dient er wel voor te zorgen dat je ploeg is samengesteld uit minstens 3 afdelingsleden.

  Afdelingen bekampen elkaar eerst in provinciale voorrondes :

  De Jacht op super 8Hierbij verklaren wij de jacht voor geopend !

  Gratis activiteitenbrochure voor afdelingencurieus nationaal biedt haar afdelingen een gratis inspiratieboekje aan voor leuke winter- en zomeractiviteiten. Het boekje bevat kant-en-klare formats voor het or-ganiseren van activiteiten in jouw afdeling. Het boekje is opgedeeld in winteracti-viteiten en in zomeractiviteiten. Per activiteit is er een scenario voorzien, met een mogelijk kostenplaatje. een ideaal hulpmiddel dus bij het opstellen van jouw jaarpro-gramma. ook handig als je even zonder inspiratie zit.

  Na het Stappenboekje is er nu ook een win-ter- en zomeractiviteitenboekje onder de naam Zomertoeren/Winterkuren. Het boekje be-staat uit twee aparte delen. Aan de ene kant heb je de zomeractiviteiten. Draai je het boekje om dan krijg je een aanbod van winteractiviteiten. Het boekje heeft dus geen einde en dat mag je gerust letterlijk nemen. Bovendien dient het als inspiratiebron en het zal elk jaar vernieuwd en aangevuld worden. Heb je dus nog een leuke activiteit die als inspiratie kan dienen voor an-dere curieusafdelingen, kan deze opgenomen worden in de volgende editie van de winter- en zomeractiviteitenbrochure.

  Een greep uit het huidige aanbod: tijdens de zomer organiseer je met je afdeling een film-voorstelling onder de blote hemel. Je doet vooral activiteiten buitenshuis zoals een petan-quetornooi. Tijdens de winter hou je het gezel-lig en warm met een gezelschapsspelen- of een improvisatieavond.

  Denk jij dat je kans maakt om de slimste sos van jouw provincie te worden? schrijf je dan in! ten laatste op 1 oktober voor de provincies vlaams-Brabant en West-vlaanderen en ten laatste op 14 oktober voor de provincies limburg, antwerpen en oost-vlaanderen. veel succes!

  i

  Je kan deze brochure vanaf 1 oktober gratis verkrijgen via jouw provinciaal secretariaat of via het nationaal secretariaat.

  tiP: als je een activiteit uit onze brochure organiseert, hou dan je fototoestel in de aanslag. Wij plaatsten onze vrijwilligers graag in de kijker. laat ons bovendien weten wat je ervan vond. i

  Op zaterdag 18 oktober kan je vanaf 11u00 te-recht in caf curieus voor een gezellige babbel, een drankje en interessante gesprekken met professor Rik Coolsaet en schrijver Mustafa Kr.

  Om 12u15 is professor rik Coolsaet onze eer-ste gastspreker. Hij is een oude bekende in de socialistische be-weging. Hij werkte op het einde van de jaren 80 enkele jaren op het internationaal secreta-

  riaat van de studiedienst van de SP. Begin jaren 90 werkte hij op de kabinetten van de minis-ters van Buitenlandse Zaken Willy Claes, Erik Derycke en Frank Vandenbroucke. In 95 stapte Rik over naar de Academische wereld. Hij werd professor Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Gent en werkte aan een aan-tal boeken rond het internationaal terrorisme. Zijn onderzoeken van de laatste jaren hebben nu een neerslag gevonden in zijn boek De ge-schiedenis van de wereld van morgen. In caf curieus komt professor Coolsaet uitleggen waarom we zijn boek zeker moeten lezen.

  Om 14u00 komt schrij-ver Mustafa Kr naar caf curieus. Hij maak-te zijn debuut met het prachtige boek De Lammeren en won reeds verschillende prijzen, waaronder de tweejaarlijkse cultuur-prijs van Maasmeche-len en de bekende publieksprijs van de Groene Waterman. Momenteel is Mustafa stadsdich-ter van Genk en volgt hij klassebakken als Bart Moeyaert en Joke Van Leeuwen op.

  Interessante praatgas-ten dus, maar curieus maakt ook plaats voor muziek. Als afsluiter van VISIE 08 zorgt DJ Raz (Petrol, Mintz-kov, Absinthbar) vanaf 17u30 voor een loungy DJ-set.

  Iedereen van harte welkom dus in caf curieus. Onze bar blijft open tot 20u00.

  op 18 oktober organiseert curieus een praatcaf in caf opinio op de campus van de vUB. caf curieus wordt georganiseerd in het kader van visie 08, de visiedag van sp.a. Het wordt een dag vol debatten, workshops, panelgesprekken, discussies, info- en vormingssessies. Midden-veldorganisaties worden uitgenodigd om mee te discussiren. ook curieus is dus van de partij met een heus caf. Want de ervaring leert ons: de belangrijkste beslissingen worden genomen aan de toog.

  Caf curieus op VISIE 08

  i

  i

  i

  vanaf 6 oktober gaat curieus op zoek naar oude super 8 filmpjes. Met het nieuwe project De Jacht op super 8 kan iedereen zijn of haar super 8 films op DvD laten zetten. curieus vraagt hiervoor 1 euro per minuut. er zijn verschillende inzamelmomenten per provin-cie. van het ingezamelde materiaal wordt een selectie gemaakt en de beste beelden worden vertoond op verschillende toonmomenten in de verschillende provincies.

  In het najaar 2008 zet curieus haar grote project De nacht van super 8 op poten. Met dit project kunnen mensen hun oud beeldmateriaal laten digitaliseren. We focussen ons op de jaren 50, 60 en 70. Dit is de periode dat de grote massa de filmcamera ontdekte en super 8 hoge toppen scheerde. Veel mensen hebben nog steeds oude filmspoeltjes waarmee ze al jaren niets meer kunnen aanvangen. De projector is stuk, het spoeltje gebroken,Nu krijgen zij dankzij curieus dus de kans om hun oude beelden te laten digitaliseren.

  De filmpjes worden per provincie ingezameld. Daarnaast zijn er ook een aantal slotavon-den. Op deze slotavonden krijgen de deelnemers hun oud filmmateriaal terug en hun gedigitaliseerde DVD. Bovendien worden er die avonden leuke montages vertoond van de beste regiobeelden. De toonmomenten zijn steeds gekoppeld aan een bepaald thema, afhan-kelijk van de provincie. Voor Limburg is dat carnaval en cafleven, voor Antwerpen dorps- en straatfeesten en arbeid aan het water, voor West-Vlaanderen processies en stoeten. De provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant organiseren hun inzamelmomenten in het voorjaar van 2009. Binnenkort krijg je meer nieuws over die data.

  Meer info: www.dejachtopsuper8.be of informatie@curieus.be of neem contact op met jouw provinciaal secretariaat.

  inzamelmomenten limburgDiepenbeek_6 oktober 2008_ Caf Den Alver_Marktplein 9_ tussen 18u en 21u

  tessenderlo_6 oktober 2008_ CC Het Loo (inkomhal)_Vismarkt_ tussen 10u en 12u_tussen 18u en 21u

  Hasselt_6 oktober 2008_ Mediahoek van het Theatercaf_Cultureel Centrum_ Kunstlaan 5_tussen 18u en 21u

  Dilsen-stokkem_6 oktober 2008_ t Uchterhoes_Steenkuilstraat 54_ tussen 19u en 21u

  tongeren_6 oktober 2008_ Caf t Gerechtshof_Vrijthof_ tussen 19u30 en 22u

  genk_7 oktober 2008_Zaal AFI_ Vennestraat 89_tussen 18u en 21u

  sint-truiden_8 oktober 2008_ Frame Works (voormalig Bioscoop City)_ Rijschoolstraat 51_tussen 18u en 21u

  lommel_9 oktober 2008_ De Soeverein De Reikezaal_ Sportveldenstraat 10_tussen 18u en 21u

  Hasselt_9 oktober 2008_Caf t Dorp_ Joris Van Oostenrijkstraat 80_Kuringen_ tussen 18u en 21u

  Beringen_9 oktober 2008_ Casino_Kioskplein 25_ tussen 18u en 21u

  overpelt_9 oktober 2008_Zaal Holheide_Bremstraat 25_tussen 18u en 21u

  inzamelmomenten West-vlaanderenoostende_3 november 2008_ Zaal Terminus_Stationsplein_ tussen 19u en 21u

  Zonne