De Mix maart 2011

of 8 /8
de NIEUWSBRIEF VOOR GROEPSLEIDING maart - april 2011 Als je’t mij vraagt: CHIRO een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen = MET BIJLAGE Groepsadministratie OP BIVAK IN WALLONIë? ]foto: jan van bostraeten[ Wie in Wallonië op bivak gaat, moet toestemming vragen voor activiteiten in het bos. Dat doe je voor 1 mei 2011! Zo ga je te werk: Vul het formulier in (je vindt het bij deze De Mix). Voeg twee exemplaren van een kaartje toe met daarop aangeduid: je bivak- plaats en het (stuk) bos waarin je wilt spelen. Stuur dit op of mail het naar het cantonnement van jouw bivakplaats (in geval van mailen: kaartjes dus inscannen!) Het adres van het cantonnement vind je op www.natuurenbosspel.be. Daar kun je zoeken op gemeente. In je antwoord krijg je de contactgegevens van de bevoegde boswachter van jouw kampplaats. Neem voor je bivak zeker contact op met de boswachter en informeer naar zaken die jullie moeten weten! Meer info vind je op www.steunpuntjeugd.be/regelgeving/wallonie. Te veel tenten? Tegen de tijd dat deze De Mix in je bus valt, heeft de Uitleendienst Kampeer- materiaal je (bijna) laten weten hoeveel tenten jullie krijgen voor jullie komende bivak. Misschien kregen jullie er zelfs te veel! Is dat zo, geef dat dan voor 1 juni door aan de Uitleendienst. Zo kunnen jullie koste- loos annuleren én kunnen ze er nog an- dere groepen mee helpen. Kijk dit goed na, want je wint er niets mee om te veel tenten mee te sleuren. Bovendien riskeer je een boete als je pas bij het afhalen beslist om er minder mee te nemen of als je ze toch meeneemt maar niet gebruikt. Er gaan controleurs op pad. Een gewaar- schuwde Chirogroep ... Te weinig tenten gekregen? Wie helemaal geen tenten kreeg bij de Uitleendienst Kampeermateriaal kan een beroep doen op de tenten van Defensie. Daarover vind je alles bij de weigering van de Uitleendienst zelf. Wie maar een deel van de gevraagde tenten krijgt, kan geen beroep doen op tenten van Defensie. Stuur in dat geval snel een mailtje naar [email protected]. Dan krijg je een lijst doorgestuurd van Chirogroepen die eigen tenten heb- ben en die ook te huur aanbieden aan andere groepen.

Embed Size (px)

description

Nieuwsbrief voor Chirogroepen

Transcript of De Mix maart 2011

Page 1: De Mix maart 2011

de

Nieuwsbrief voor groepsleidiNg

maart - april 2011Als je’t mij vraagt:

CHIROeen uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen

= met bijlAge

Groepsadministratie

Op bivak in WallOnië?

]foto

: jan v

an bo

strae

ten[

Wie in Wallonië op bivak gaat, moet toestemming vragen voor activiteiten in het bos. Dat doe je voor 1 mei 2011! Zo ga je te werk:

� Vul het formulier in (je vindt het bij deze De Mix). � Voeg twee exemplaren van een kaartje toe met daarop aangeduid: je bivak-

plaats en het (stuk) bos waarin je wilt spelen. � Stuur dit op of mail het naar het cantonnement van jouw bivakplaats (in

geval van mailen: kaartjes dus inscannen!) Het adres van het cantonnement vind je op www.natuurenbosspel.be. Daar kun je zoeken op gemeente.

� In je antwoord krijg je de contactgegevens van de bevoegde boswachter van jouw kampplaats. Neem voor je bivak zeker contact op met de boswachter en informeer naar zaken die jullie moeten weten!

Meerinfovindjeopwww.steunpuntjeugd.be/regelgeving/wallonie.

te veel tenten?Tegen de tijd dat deze De Mix in je bus valt, heeft de Uitleendienst Kampeer-materiaal je (bijna) laten weten hoeveel tenten jullie krijgen voor jullie komende bivak. Misschien kregen jullie er zelfs te veel! Is dat zo, geef dat dan voor 1 juni door aan de Uitleendienst. Zo kunnen jullie koste-loos annuleren én kunnen ze er nog an-dere groepen mee helpen. Kijk dit goed na, want je wint er niets mee om te veel tenten mee te sleuren. Bovendien riskeer je een boete als je pas bij het afhalen beslist om er minder mee te nemen of als je ze toch meeneemt maar niet gebruikt. Er gaan controleurs op pad. Een gewaar-schuwde Chirogroep ...

te weinig tenten gekregen? Wie helemaal geen tenten kreeg bij de Uitleendienst Kampeermateriaal kan een beroep doen op de tenten van Defensie. Daarover vind je alles bij de weigering van de Uitleendienst zelf. Wie maar een deel van de gevraagde tenten krijgt, kan geen beroep doen op tenten van Defensie. Stuur in dat geval snel een mailtje [email protected]. Dan krijg je een lijst doorgestuurd van Chirogroepen die eigen tenten heb-ben en die ook te huur aanbieden aan andere groepen.

Page 2: De Mix maart 2011

CHIROSPROKKELSStartdag 2011 zaterdag 10 september @ Hasselt

gezocht!Kookploegen: Op zaterdag 10 september vindt in Hasselt de nationale Startdag plaats. Wij zijn op zoek naar kookploegen die zin hebben om mee het eetbare aanbod op het marktje te bedenken en klaar te maken. Stel jouw kookploeg kandidaat via [email protected].

Win een wildcard voor de Nationale Stafbalfinale!

Kun jij een team van zes sterspelers met stafballen aan hun lijf verzamelen? Heb jij de ambitie om met je team Nationale Stafbalhelden te worden? Doe dan mee aan de Lucky Stafbal Wildcardwedstrijd! Stuur via het e-loket een mailtje naar de stafbalraad met een foto van jouw team in actie en win één van de vier lucky wildcards! Vermeld ook zeker jullie namen, je Chirogroep en een telefoonnummer. Hoe kan jouw aspi-/leidings-/gewestploeg nog meedoen?

� Win een verbondelijk tornooi! � Win een gewestelijk tornooi én één van de zes

lucky wildcards die verloot worden onder gewest-winnaars! De nationale stafbalfinale vindt plaats op 31 april * in Park Spoor Noord in Antwerpen. We starten om 10 uur, de finale is om 15 uur. Alles over het spel en het tornooi vind je op www.stafbal.be.

* Dat is 1 mei in de volksmond. Die Rebellen toch!

Page 3: De Mix maart 2011

3CHIROSPROKKELS

je zit in de Chiro, je hebt de tijd van je leven ... maar je hebt nog een beetje tijd over en zin in nog meer Chiro? Dat kan! In de bijlagen vind je de ‘Ik wil meer’-poster met daarop jouw ideale nieuwe uitdaging! Kijk snel waar jouw roeping binnen het Chirokader ligt!

Oh my god, is er iemand dood?Nope! Geen paniek, chill, ze hebben alleen wat vers bloed nodig. De aspi’s zijn er nog, maar net als een stoutmoedige puppy hebben ze af en toe eens wat liefde en aandacht nodig, voedzame kost en een groot veld om zich in uit te leven. Net daarom blazen we nieuw leven in Alive, de promocampagne om aspi’s aspi te laten zijn. In 2002 werd die actie opgestart omdat veel aspi’s sneller in de lei-dingsploeg geroepen werden. Sindsdien kwamen er veel aspi’s bij (maar ook andere leden). Tot 2009. Sindsdien daalt het aantal keti’s, aspi’s en leid(st)ers, terwijl er weer meer speelclubbers bijkomen. Logisch gevolg: binnenkort zijn er een hoop Chirogroepen met grote jonge afdelingen, kleine keti- en aspiploegen en een grote kans op een leidingstekort. De vernieuwde Alivebrochure heb je al gekregen, dat is de eerste stap in onze campagne. Nu is het aan jullie om de theorie om te zetten in de praktijk. Maarhoe?

� Omring je puppy’s met liefdeenaffectie, geef ze een veld om zich in uittelevenen voed ze met stevige preleidingsvormingskost (check www.chiro.be/preleidingsvorming voor kant-en-klare spelen en methodieken).

� Praaterovermetjeleidingsploeg. Hoe staat de toekomst van jullie Chirogroep ervoor? Wat doen jullie als er een leidingstekort is? Hoe bereiden jullie de aspi’s voor op leiding worden en hoe kan het beter? Wat is er zo belangrijk aan aspi-zijn?

� Aspi zijn is wauw! Da’s de kernboodschap van Alive. Vertel het dus aan je aspi’s: leefjeuit en laat het zien!

Je kunt alle info vinden op www.chiro.be/alive.

Page 4: De Mix maart 2011

, Werken voor de Chiro?Dat kan! We zijn op zoek naar een nieuwe stadswerker in Brussel. Kijk snel op www.chiro.be/vacature voor alle info!

Op zoek naar uitdaging, spanning en avontuur? Dan moet je bij de Dienst Avontuurlijke Activiteiten zijn!

in de aanbieding:

Touwenparcours Wat? Een dag met je ploeg op het touwenparcours van Hei-brand. Zowel uitdagend laag bij de grond als in de hoogte! Het programma wordt aangepast op maat van de groep. ‘Groepsbevordering’, ‘samenwerking’ en ‘plezier’ zijn de kern-woorden van de dag. Voorwie? Voor alle keti-, aspi- en leidingsploegenDuur? Zaterdag of zondag van 10 tot 17 uurKostprijs? 9 euro per persoonMeer info en inschrijvingen opwww.chiro.be/daa

Teamweekend Wat? Een avontuurlijk weekend met je ploeg. Je over-nacht op een unieke locatie, brengt met de hele groep opdrachten tot een goed einde en bedwingt het hoog touwenparcours. Geen eindeloze tochten, maar een gezellig weekend waardoor je zin krijgt om er met je ploeg weer tegenaan te gaan! Voorwie? Voor alle keti-, aspi- en leidingsploegenDuur? Van vrijdagavond tot zondag 17 uurKostprijs? 35 euro per persoonMeer info en inschrijvingen opwww.chiro.be/daa

]foto

: vale

rie va

nder

looy[

]foto

: vale

rie va

nder

looy[

Page 5: De Mix maart 2011

,

5

infO Over deelnemingsvOOrWaarden en Over hOe je kunt inschrijven vind je Op de

Website en in de grasduiner.

een boost nodig?Geraakt je inspiratie niet meer verder dan dikke bertha of potteke-stamp? Wil je nog veel meer we-ten over je favoriete afdeling? Ben je zelf nog graag eens ‘lid’? Of wil je een hoop verse ideeën opdoen voor een spetterend bivak? Ga dan mee op Afdelingsboost! Een vierdaagse onderdompeling in jouw favoriete afdeling. Je keert naar huis boordevol ideeën, nieuwe spelen en vooral: een boost van goesting!

Praktisch: 8 - 11 april Heibrand (Westmalle) Meer info op www.chiro.be/vormingSchrijf je nu in via [email protected] of op www.facebook.com/ChirojeugdVlaanderen.

Page 6: De Mix maart 2011

,

laat je PRiKKeleNVierprikkelendedonderdagavondenoverdiversiteitDe commissie Diversiteit organiseert vier workshops met uit-wisseling en concrete tips en tricks voor leiding. Je kunt inschrijven voor één avond of voor alle vier. Je mag ook gewoon langskomen op de dag zelf.

17maart: Poverty is not a game

Wat maakt de Chiro moeilijk toegankelijk voor mensen in armoede en hoe kun je die drempels wegwerken?

24maart:Verandering begint bij jezelfHoe ga je om met conflicten in de groep of moeilijk gedrag van kinderen? Alles begint bij je eigen begeleidingshouding.

31maart: Jongeren met een handicapHeb je kinderen, leiders of leidsters met een handicap in je groep? We kijken hoe je daar als leiding mee kunt omgaan.

7april:Omgaan met oudersHoe kun je ouders betrekken bij je werking? En hoe ga je in gesprek met ouders? We zoeken het samen uit tijdens deze Prikkel.

Vier boeiende avonden die je niet mag missen! Waar? Nationaal Chirosecretariaat, Kipdorp 30 in Antwerpen Hoe laat? Alle workshops vinden plaats van 19 tot 22 uur Inschrijven? Mailen naar [email protected], ten laatste drie dagen op voorhand. Of gewoon de avond zelf komen. Prijs? € 3 als je op voorhand inschrijft, € 5 de avond zelf.

Op Sb in de paasvakantie?

SB verbond ReinaertSB Antwerpen

www.youtube.com/watch?v=dgOF-IgLvdg

Benidorm Rangers!Voor alle leidingvanverbondBrussel staat het vijfdaagse eSBee gepland van 9tot13april.We zullen het hebben over een goede begeleidingshouding, het netwerk van je Chirogroep, afdelingsactiviteiten, de leefwereld van je ketten en zoveel meer! Het wordt een ervaring om nooit te vergeten, want naast die interessante zaken krijg je in die vijf dagen volop amusement, speel je zelf veel nieuwe spelen en leer je een heleboel mensen kennen.

Praktischdan:voor het luttele bedrag van € 80 mag je vijf dagen mee naar De Kalei in Dilsem-Stokkem. Sfeerbeelden van vorige edities vind je op esbee.verbondbrussel.be.Meerinfonodig? Mail naar Maaike ([email protected])of Femke ([email protected]).

SB verbond RoelandBen jij het beu te wachten tot de paashaas met z’n eieren langskomt of hou je niet van het paasdineetje bij de familie? Word jij intens ge-lukkig als je hoort dat er na IK nóg een Chirocursus is? Schrijf je dan snel in voor SB! Voorwie? Voor iedereen die in leiding staatWaar? Heidepark in WaasmunsterWanneer? 20-24 aprilKwantakosta? 80 euro

Page 7: De Mix maart 2011

,

7Zijt gij een aspirant en moedig genoeg om mee te gaan in ons avontuur? Dan zijt gij uitverkoren om mee te gaan op het door keizer Caesar Heuvellandus georganiseerde Aspibivak. Sinds de dood van keizer Septimius Severus zijn natuurlijk ook aspirant-gladiatrices welkom om te strijden voor de Lauwerkrans, die staat voor eeuwige roem. Wanneer u door de Porta Sanavivaria van ons trainingskamp gaat, zult u de woorden “Ave Caesar, morituri te salutant” uitspreken. Daarna zult gij ondergedompeld worden in een prachtavontuur, en op het eind zijt gij klaargestoomd tot echte gladiator of gladiatrice. Zijt gij klaar voor vijf dagen vol avontuur, dagen en nachten vol training, een waar ontgroeningsfeest en nog veel meer, dan zijt gij de aspirant die wij zoeken! Overtuigjeaspi’senschrijfzeinvoorditavontuur.Brengzekerookdeaspileidingopdehoogte.Mail‘Ikwilmee!’[email protected]. Gegroet Caesar Heuvellandus Praktisch:Wanneer? 9 ad 13 februariWaar? Collosseum PuytvoetusMeer informatie? [email protected] of 09- 225 52 80

Aspi’s Heuvelland, verenig u!

Zin om leiding uit heel Europa te ontmoeten, maar geen zin om het ver te zoeken? Dan is EuroCourse dit jaar ideaal voor jou! Dat is een vijfdaagse internationale cursus, en dit jaar is de organisatie in handen van de Dienst Internationale Activiteiten (DIA) van Chirojeugd Vlaanderen. Het vindt dus plaats in Antwerpen, lekker dichtbij! We hebben al bevestiging van leiding uit Denemar-ken, Slovakije, Litouwen, Duitsland, Zwitserland, Roemenië, Spanje, Italië, Nederland en Malta. Het thema dit jaar is “Do you volunDare?”, en dat gaat over jouw engagement als vrijwilliger. EuroCourse is een mix van workshops, spelen en veel interna-tionale mensen die je zeker en vast iets boeiends kunnen bijbrengen!

Zin? Aarzel zeker niet, want de plaatsen zijn be-perkt: er zijn er maar drie voor deelnemers vanuit Chirojeugd Vlaanderen. Iedereen die in leiding of in het kader staat, die zin heeft om zijn of haar internationaal netwerk te vergroten en die zich kan behelpen in het Engels kan zich inschrijven. Stuur een mailtje [email protected] of bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Evy Hoeben. Plaats:AntwerpenDatum:17-22 april Prijs:nog onbekend

euroCourse - internationale leidingscursus

Page 8: De Mix maart 2011

Publicaties

tochtenbivak De cursus waar iedereen vol van is, maar waarover de monden al te vaak gesloten blijven

Van 17 tot 22 april organiseert de Dienst Internationale Activiteiten (DIA) EuroCourse, een cursus voor leiding van jeugdbewegingen uit heel Europa. Aangezien we hen graag in levenden lijve willen laten ervaren wat Chiro is, zijn we op zoek naar Chirogroepen die voor één zondag een groepje van drie buitenlandse leiders en/of leidsters willen ontvangen. De buitenlandse leiding komt aan op zaterdag 16 of zondag 17 april en het is de bedoeling dat ze een Chironamiddag meemaken. Je staat op voorhand al in contact met de personen in kwestie, dus je kunt samen afspreken wat je gaat doen of hoe je hen en hun land kunt betrekken in een spel.

Maandagochtend, 18 april, vertrekken ze naar Antwerpen, waar EuroCourse van start gaat. Zin om voor één dag een groepje leiding uit Denemarken, Slovakije, Litouwen, Duitsland, Zwitserland, Roemenië, Spanje, Italië, Nederland of Malta te ontvangen? Stuur dan een mailtje naar internatio[email protected] of bel naar 03-231 07 95 en vraag naar Evy Hoeben.

gezocht: gastgroepen om europese leiding Chiro te leren kennen

AfdelingsboekenOp zoek naar inspiratie voor je zondagnamiddag of voor het komende bivak? Uiteraard zijn er Dubbelpunt en de website, de spelbrochures en je eigen ervaring. Nog meer ideeën nodig, speciaal voor jouw afdeling? Neem snel een kijkje in de afdelingsboeken. Uiteraard te koop in De Banier.

Dit circuleert er zoal: “Om op Tochtenbivak te gaan, moet je een echte avonturier zijn!” “Ik ga niet mee op Tochtenbivak, hoor! Dat is een hele week stappen!” “Als je mee wilt op Tochtenbivak moet je kunnen sjorren en een kompas kunnen lezen.”

Maar zijn die geruchten waar? Een ex-Tochtenbivakster vertelt:“Tochtenbivak? Uniek, grensverleggend, onvergetelijk! Een absolute aanrader voor iedereen!” “Laat je niet afschrikken, het is echt geen hele week stappen!” “Watersandalen en een spiegelkompas kunnen heel belangrijk zijn.” “Tijd is op Tochtenbivak niet van tel, maar vergeet zeker geen gamel!”

En dit wil de begeleiding nu al lossen: “Op dat zeer bijzondere bivak, ergens op een geheime locatie in de Ardennen, beland je helemaal terug in de natuur.” “We slapen onder een tentzeil, zitten bijeen rond een gezellig kampvuur en staan op met de vogeltjes (of met het gesnurk van je buur).” “We leren jullie een aantal nuttige technieken voor tochten, sjorren en vuur maken. Voorkennis is dus absoluut niet nodig!” “Onze stapschoenen zijn alvast ingelopen, de sjorbalken zijn geteld en de sfeer zit er al goed in!”

Ga jij graag met de Dienst Avontuurlijke Activiteiten mee op Tochtenbivak? Schrijf dan snel in want de plaatsen zijn beperkt. Wanneer? 8-15 juliWaar? Een idyllisch plekje in de ArdennenPrijs? 115 euroWiemagmee?Iedereen die IK en SB gevolgd heeft en 18 jaar is of wordt in 2011. Wie nog geen IK en SB volgde, moet 19 jaar zijn of worden in 2011. Meerinfo? www.chiro.be/daa