De Merel lente 2012

28
De winter zit erop. Bij de start van de lente kijken we uit naar mooie en warmere dagen. We kunnen de natuur intrekken en genieten van het ontluikende groen en de voorjaarsbloemen. Voor velen is het de periode om de fiets terug van stal te halen en mooie tochten te maken. Op de pagina toerisme vindt u informatie over nieuwe fietsinitiatieven. In deze editie van De Merel belichten we de aanpak van openbare werken in onze gemeente. U krijgt informatie over de werken die de gemeente zelf uitvoert en hoeveel medewerkers ze hiervoor inzet. Grotere werken besteedt de gemeente uit en voor nog andere werken, is er een samenwerking tussen de gemeente en een aantal partners. Op de pagina verkeer vindt u een meer informatie over de werken die starten aan de Kruiskalseide en in de Sijslostraat. In de rubriek ABC van de gemeente zijn we toegekomen aan de letter G. We kozen ervoor om het Gemeentebestuur toe te lichten. De samenstelling en de taken van de Gemeenteraad, Het College van Burgemeester en Schepenen en de Burgemeester worden kort uiteengezet. De werken aan OostCampus zitten op schema. De data voor de officiële opening en de bezoekdagen liggen vast. Ook de datum van de verhuis van de diensten is gekend. Dit wordt voor iedereen een belangrijk moment: het bestuur, de personeelsleden en de bevolking. Op pagina 3 vindt u een stand van zaken. Sinds kort is de gemeente 5 compostmeesters rijker. We zijn daar zeer fier op. Op de pagina van milieu geven we u info over de taken van de compostmeester. U verneemt er meer over hoe u thuis kan composteren. De gratis cursus composteren en een bezoek aan de demotuin staan in de kijker. De bebloemingswedstrijd is in een nieuw kleedje gestoken met 2 nieuwe categorieën. Er is een prijs voor de beste nieuwkomer en voor de beste kringlooptuin. Op pagina 11 getuigt een deelneemster hoe zij haar deelname heeft ervaren. Wie wil deelnemen, vindt er ook het inschrijvingsformulier. Van 21 tot 27 april is er de digitale week. De activiteiten zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Dit jaar zetten nog meer organisaties en verenigingen hun schouders onder het initiatief. Op pagina 22 en 23 geven we een overzicht. We wensen u veel leesplezier. dienst Communicatie Voorwoord

description

De Merel lente 2012

Transcript of De Merel lente 2012

Page 1: De Merel lente 2012

De winter zit erop. Bij de start van de lente kijken we uit naar mooie en warmere dagen. We kunnen denatuur intrekken en genieten van het ontluikende groen en de voorjaarsbloemen. Voor velen is het deperiode om de fiets terug van stal te halen en mooie tochten te maken. Op de pagina toerisme vindt uinformatie over nieuwe fietsinitiatieven.

In deze editie van De Merel belichten we de aanpak van openbare werken in onze gemeente. U krijgtinformatie over de werken die de gemeente zelf uitvoert en hoeveel medewerkers ze hiervoor inzet. Groterewerken besteedt de gemeente uit en voor nog andere werken, is er een samenwerking tussen de gemeenteen een aantal partners. Op de pagina verkeer vindt u een meer informatie over de werken die starten aande Kruiskalseide en in de Sijslostraat.

In de rubriek ABC van de gemeente zijn we toegekomen aan de letter G. We kozen ervoor om hetGemeentebestuur toe te lichten. De samenstelling en de taken van de Gemeenteraad, Het College vanBurgemeester en Schepenen en de Burgemeester worden kort uiteengezet.

De werken aan OostCampus zitten op schema. De data voor de officiële opening en de bezoekdagen liggenvast. Ook de datum van de verhuis van de diensten is gekend. Dit wordt voor iedereen een belangrijkmoment: het bestuur, de personeelsleden en de bevolking. Op pagina 3 vindt u een stand van zaken.

Sinds kort is de gemeente 5 compostmeesters rijker. We zijn daar zeer fier op. Op de pagina van milieugeven we u info over de taken van de compostmeester. U verneemt er meer over hoe u thuis kancomposteren. De gratis cursus composteren en een bezoek aan de demotuin staan in de kijker.

De bebloemingswedstrijd is in een nieuw kleedje gestoken met 2 nieuwe categorieën. Er is een prijs voorde beste nieuwkomer en voor de beste kringlooptuin. Op pagina 11 getuigt een deelneemster hoe zij haardeelname heeft ervaren. Wie wil deelnemen, vindt er ook het inschrijvingsformulier.

Van 21 tot 27 april is er de digitale week. De activiteiten zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.Dit jaar zetten nog meer organisaties en verenigingen hun schouders onder het initiatief. Op pagina 22 en23 geven we een overzicht.

We wensen u veel leesplezier.dienst Communicatie

Voorwoord

Page 2: De Merel lente 2012

nieuws

2

BevolkingscijferDe bevolking van Oostkamp is ook in 2011gestegen. Het aantal inwoners op 1 januari2012 was 22.760. Dat is een groei van 228 personen.

Totaal Mannen VrouwenAantal inwonersop 01/01/2011 22.532 11.186 11.346Aantal inwonersop 01/01/2012 22.760 11.304 11.456

Aantal inwoners per deelgemeenteMannen Vrouwen Totaal Verschil

Hertsberge 950 930 1.880 + 95Oostkamp 6.586 6.795 13.381 + 145Ruddervoorde 2.786 2.777 5.563 - 36Waardamme 982 954 1.936 + 24

Vergelijking met 2010:• In 2011 was er een sterke groei in

Hertsberge t.o.v. een verlies van 18personen in 2010.

• In 2011 was er ook een sterkere groei inOostkamp (+145) t.o.v. +57 in 2010.

• In Ruddervoorde daalde het aantalinwoners in 2011. In 2010 steeg het aantalinwoners met 21 personen.

• In Waardamme is er opnieuw een groei van24 personen.

• Er waren 26 meer geboorten en 29 mindersterfgevallen.

Nieuwjaarsdrink 8 januariOp 8 januari toostten het gemeentebestuur en de inwoners op het nieuwejaar. De nieuwjaarsdrink vond plaats op het domein Riderfort in Ruddervoorde.

Aanleg 3de en 4de spoor, stand van zakenInfrabel, de infrastuctuurafdeling van de NMBS, maakt werk van een derdeen vierde spoor tussen Brugge en Gent. Deze structurele aanpassingenvragen heel wat voorbereiding. De afbraak van de onteigende woningen inde Bareelstraat is voorzien voor april-mei 2012. De bouwaanvragen voor devernieuwing van de brug in de Moerbrugsestraat en de aanleg van het 3de en4de spoor met de vernieuwing van het station worden ingediend in 2013. Deplannen voor de werken zelf zijn grotendeels afgewerkt. De toewijzing vande werken volgt in 2014 en de werken zelf starten in 2015.

Groepsaankoop groene stroomVan 3 november 2011 tot 5 februari 2012 konden particulieren zichvrijblijvend en gratis inschrijven voor de groepsaankoop van 100% groenestroom (elektriciteit en gas). De provincie verzamelde alle geïnteresseerdenen bedong via een openbare veiling een gunstiger tarief. 1.074 Oostkampsegezinnen schreven zich in. Dat is bijna 12% van alle Oostkampse gezinnen.Op 6 februari bood Essent de laagste prijs voor de combinatie groene elektrici-teit/gas. Hun prijs ligt 33,49% onder de huidige marktprijs. Lampiris had hetbeste bod voor groene elektriciteit: 15,18% onder de marktprijs.

Woonwinkel werkt mee aan kwaliteitsvolle huisvestingDe Woonwinkel informeert over de minimale kwaliteitseisen waaraan eenwoning moet voldoen. Ze bekijken wat u kan ondernemen als uw woningniet voldoet aan de minimumcriteria. Bij een conflict tussen eigenaar enhuurder kan de Woonwinkel bemiddelen.Bij de Woonwinkel kan u ook terecht voor informatie en advies over de“procedure ongeschikt, overbewoond en onbewoonbaar verklaarde woningen”.Ze begeleiden de eigenaar en de huurder bij het zoeken naar oplossingen omde woning terug in orde te brengen. Verder vindt u bij de Woonwinkel informatie over:• het verkopen of verhuren van een woning.• welke keuringsattesten u moet voorleggen.• welke werken u moet uitvoeren om aan de

hedendaagse kwaliteitseisen te voldoen.• voor welke werken u premies kan aanvragen.• voordelen van verhuren via het sociaal verhuurkantoor t.o.v. rechtstreeks

verhuren op de private markt.• welke gebreken u zelf moet herstellen als huurder en welke moeten

hersteld worden door de eigenaar. Bij vragen over de kwaliteit van een woning kan u contact opnemen metLieven Deceuninck van de Woonwinkel (t 0492 72 94 13).Zitdag: Wanneer: donderdag 9-12 uur en 13-16 uur | op afspraak

Waar: Sociaal Infopunt, GemeentehuisMeer info: Valentine De Lannoy, sociaal adviseur | t 0492 72 94 14 |[email protected]

Parkpop gaat verder met desteun van de gemeenteToen het ParkPopcomité na de tiende editie aan-kondigde te stoppen, was er een algemeengevoel van spijt. Het gratis ParkPopfestival hadvooral inOostkamp en randgemeenteneengroteuitstraling en kende een zeer grote opkomst. In de loopvan oktober 2011namen ledenvan hetParkPopcomité contact op met het gemeente-bestuur om na te gaan onder welke vorm hetgemeentebestuur het ParkPopcomité zoukunnen ondersteunen bij verdere organisaties.Uit dit overleg kwam een samenwerking waar-door het ParkPopcomité het festival verderkan organiseren. Het ParkPopcomité blijft deinitiatiefnemer. Dit comité bestaat uit enkeleleden van het oude comité, aangevuld met eenaantal nieuwe gezichten. De samenwerkinggeldt voor twee jaar en wordt na de editie 2012geëvalueerd.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 2

Page 3: De Merel lente 2012

de werken in en rond OostCampus

3

Tegen eind april is aannemer CEI-De Meyer klaar met de werken voor de buitenaanleg. Het grootste gedeelte van de omgevingkrijgt een publieke functie. Een park zorgt voor de ruimtelijke aansluiting met het centrum. De wandel- en fietspaden maken deverbinding tussen de Siemenslaan en de Marechalstraat. Eén van de fietspaden ligt op een verhoogde bedding langs de werkruimte zodat men de activiteiten in de werkruimte kanbekijken. Achteraan het gebouw komt een grote verharde ruimte die deels wordt behouden als werk- en stapelruimte en waaropgespeeld kan worden. Er kunnen ook evenementen georganiseerd worden. Deze ruimte wordt afgesloten door een heuvel metzitmogelijkheden zoals bij een amfitheater. In het park komen er twee monumenten die uit plastic bakken bestaan. Deze bakken zullen door kinderen beschilderd wordenen zijn een verwijzing naar de originele functie van het gebouw, de loods van Coca-Cola. Er wordt een doorgang voorzien tussen OostCampus en de winkelstrip en op de parking van de winkelstrip wordt het groenvernieuwd. In het park komt openbare verlichting die gedimd kan worden.

Officiële opening | 15-17 juni De officiële opening van het gebouw is voorzien voorvrijdag 15 juni. Op zaterdag 16 en zondag 17 juni zijn erbezoekdagen voor de inwoners van de gemeente. Het is deideale gelegenheid om kennis te maken met de organisatievan de dienstverlening, het gebouw en het park. Praktischeinformatie volgt via de Kleine Merel van juni en de pers.

Midden 2012 verhuizen de gemeentelijke diensten en het OCMW samen naar het nieuwe bestuurs- en dienstencentrumOostCampus. De dienstverlening zal in het nieuwe gebouw als volgt georganiseerd worden:• Aan de centrale infobalie kan men terecht voor korte en eenvoudige vragen of handelingen, aankoop vuilzakken,… • De loketten: - Grondgebiedszaken: milieu, publieke ruimte, ruimtelijke ordening, lokale economie en landbouw

- Burgerzaken- OCMW- Vrije tijd: sport, cultuur, jeugd, toerisme

• Voor gespecialiseerde dienstverlening of afspraken over specifieke dossiers kan men terecht bij de experten. Deze afsprakenvinden plaats in een afgesloten kantoor of vergaderzaal.

Het gemeentebestuur, het OCMW en de medewerkers zijn overtuigd dat de nieuwe werkwijze een grote meerwaarde zalhebben voor de inwoners.

Dienstverlening

Buitenaanleg

Verhuis | 29 juni - 1 juliDe verhuis van de administratieve diensten vindt plaats vanvrijdag 29 juni t.e.m. zondag 1 juli. De diensten die verhuizen,zullen op vrijdag 29 juni gesloten zijn.Op maandag 2 juli gaat de dienstverlening in OostCampuseffectief van start.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 3

Page 4: De Merel lente 2012

Werken in eigen beheerGemeentelijke medewerkersSommige werken voert de gemeente uit in eigen beheer. Een 10-tal medewerkersnemen de grotere projecten voor hun rekening. De werken in de Koebroekdreefen de Marechalstraat zijn hiervan voorbeelden. 3 karwei-ploegen staan in voorherstellingen zoals putten vullen, putdeksels vastleggen, rioleringen nazien, oprittenaanleggen op openbaar domein,… 4 medewerkers zorgen voor de signalisatie bijopenbare werken en feestelijkheden. 2 medewerkers ondersteunen de ploeg wegenen groen met hun kraan en vrachtwagen. Zij onderhouden ook de baangrachten.Samen met de Groendienst staat de wegenploeg in voor de gladheidsbestrijding.

Lopende en geplande werkenMomenteel wordt de omgeving van Ter Elst vernieuwd en verfraaid. In de plannenvoorziet de gemeente nieuwe verharde paden. De beplanting wordt hedendaagsen zal minder onderhoud vragen. Ook de bomen langs de Sint-Jozefsdreef wordenheraangeplant. De gemeentelijke diensten maakten zelf het ontwerp voor dezewerken op. De werken zijn gestart in december en zullen tegen half mei klaar zijn.

Een volgend project is de heraanleg van het Baliebruggeplein. Het moet een aan-genaam en leuk plein worden. Er komen 2 stroken met afgelijnde parkeerplaatsen.Er zal plaats zijn voor 29 wagens en er komen nieuwe fietsrekken. Daarnaastwordt een veiligere toegang tot de school en Stekelbees voorzien. Op het pleinzullen er geen vast opstakels meer staan, zodat het plein kan gebruikt wordenvoor evenementen. De gemeente zorgt voor onderhoudsvriendelijk groen meteen beperkt aantal mooie bomen.

Daarna staat de herinrichting van de Meulemanstraat en de Volderstraat op deagenda. Het wegdek wordt vernieuwd, er komt een wegversmalling, de parkeer-stroken worden aangepakt, het kruispunt Maciebergstraat met de Volderstraatwordt aan de kant van de Volderstraat aangepast naar een proefopstelling, devoetpaden worden eveneens heraangelegd. Dit project zal een aantal maanden inbeslag nemen.

Bij iedere nieuwe verkaveling staat de gemeente in voor de aanleg van de oprittenop openbaar domein en de voetpaden.

4

openbare werkenWerken die degemeenteuitbesteedtBij het herinrichten en renoveren vanwegen streeft de gemeente ernaar omtegelijkertijd een aantal andere werkente laten uitvoeren. • Waar nodig worden de elektrische

kopernetten vervangen doorondergrondse elektriciteitsleidingen.

• Het openbaar verlichtingsnet wordtondergronds gebracht en er wordtnieuwe straatverlichting geplaatst.

• Imewo kan werken aan het gasnetuitvoeren.

• Ook andere nutsbedrijven maken vande gelegenheid gebruik om hun netuit te breiden of te moderniseren.

• Waar nodig worden de voetpadenhersteld.

• Het wegdek wordt vervangen ofhersteld.

• Waar nodig en mogelijk wordt een ge-scheiden rioleringsstelsel aangelegd.

Voor dergelijke grote projecten stelt degemeente een studiebureau aan dieeen ontwerp maakt. Gespecialiseerdeaannemers voeren de werken uit.

Momenteel lopen er 2 grote projectenin opdracht van de gemeente: deherinrichting van de Oedelemsestraaten de Veldhoekstraat.

Stand van zaken:Veldhoekstraat zal afgewerkt zijntegen Pasen.• Tegen eind maart worden er

hoogstambomen aangeplant tussende weg en de nieuwe gracht.

• Als het droog is, wordt in de eersteweek van april de toplaag van deasfalt gegoten.

• Tegelijkertijd wordt ook de toplaag ophet fietspad gegoten in rode asfalt.

Voor het gemeentebestuur staat het onderhoud van de gemeentelijke wegen ende investering in goede en veilige wegen hoog op de prioriteitslijst. Zorgenvoor aangepaste wegen voor het fietsverkeer en wegen met een goed wegdekzijn hierin belangrijke elementen.

Bij het aanleggen en herinrichten van wegen bekijkt de gemeente waar het nodigen mogelijk is om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Hierdoorwordt het afvalwater gescheiden van het regenwater. Dit is een verplichtingvan Europa. Bij andere projecten waar de gemeente een gescheiden riolerings-stelsel moet aanleggen, wordt bekeken waar wegen en voetpaden moetenhersteld worden. Op die manier slaat de gemeente 2 vliegen in 1 klap envermijdt ze dat wegen en voetpaden twee keer opengebroken moeten worden.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 4

Page 5: De Merel lente 2012

Het ABC van de gemeenteDe G van GemeentebestuurDe gemeente wordt bestuurd door de Gemeenteraad, hetCollege van Burgemeester en Schepenen en de Burgemeester.

De GemeenteraadDe Gemeenteraad wordt om de 6 jaar verkozen door deinwoners van de gemeente. De samenstelling van deGemeenteraad wordt bepaald door de uitslag van de gemeente-raadsverkiezingen. De raadsleden vertegenwoordigen de helebevolking van de gemeente. De volgende gemeenteraads-verkiezingen vinden plaats op 14 oktober 2012.

In Oostkamp zetelen er 27 raadsleden: 15 leden van de CD&V,4 leden van sp.a, 3 leden van Vlaams Belang, 2 leden van OpenVld, 2 leden van NV.A en 1 lid van Groen!. Eric Denys (CD&V)is voorzitter van de Gemeenteraad. Ook de burgemeester ende schepenen maken deel uit van de Gemeenteraad. Degemeentesecretaris is secretaris van de Gemeenteraad.

De Gemeenteraad komt minstens 10 keer per jaar samen. Ditgebeurt in Oostkamp normaal op de 3de donderdag van demaand om 19.30 uur in de Raadzaal van het Gemeentehuis.De zittingen zijn toegankelijk voor het publiek. De agendawordt 8 dagen vooraf gepubliceerd op de gemeentelijkewebsite en kan ingekeken worden in het Beukenpark. Debeslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid.

De Gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente. Eenaantal bevoegdheden zijn voor alle gemeenten dezelfde.Sommige bevoegdheden van de Gemeenteraad kunnendoor de Gemeenteraad aan het College van Burgemeesteren Schepenen worden overgedragen.

Het College van Burgemeester en SchepenenDe leden van het College van Burgmeester en Schepenenworden gekozen uit de meerderheid van de gemeenteraads-leden. In Oostkamp telt het College 7 leden, de burgemeesteren 6 schepenen. Zij zijn ook lid van de Gemeenteraad. Elk lidvan het College volgt een aantal beleidsdomeinen op.

De belangrijkste taak van het College is de uitvoering van debeslissingen die de Gemeenteraad neemt. Het Collegebereidt de agenda van de Gemeenteraad voor.

Het College neemt zijn beslissingen als groep. Schepenenhebben individueel geen beslissingsbevoegdheid. HetCollege komt elke week samen op maandagnamiddag. Dezittingen zijn niet openbaar. De voorzitter van het College isde burgemeester. Ook de gemeentesecretaris neemt deelaan deze vergaderingen. Hij heeft een adviserende rol enmaakt het verslag op.

De BurgemeesterDe burgemeester wordt benoemd door de Vlaamse Regeringop voordracht van de verkozen gemeenteraadsleden.

De burgemeester is hoofd en verantwoordelijke van de admini-stratieve politie. Dit betekent het geheel van maatregelen tothet handhaven van de openbare orde, de openbare rust enveiligheid. Dit is preventief van karakter. Hij heeft geen be-voegdheid met betrekking tot overtredingen of misdrijven.

De burgemeester is in sommige gevallen de vertegen-woordiger van de Vlaamse en Federale regeringen.

5

Werken samen metderdenBepaalde werken worden uitgevoerd inopdracht van het Vlaams Gewest,Aquafin,… Het Vlaams Gewest is opdrachtgevervoor de werken aan het wegdek van deN50 en het kruispunt van Kruiskalseide(zie p.15). De gemeente is opdrachtgevervoor de gelijktijdige uitvoering van deriolerings-werken. Aquafin voert werkenuit in de omgeving van de Bergenstraat,de Veldegemstraat, de Canadastraat,..

Op de gemeentelijke website vindt ualle informatie over de lopende werkenin de gemeente. Ook de informatieover een tijdelijke situatie (bijvoorbeeldeen tijdelijk afsluiten van een straat,…)wordt op de website vermeld.

Oedelemsestraat zal voor de grotevakantie afgewerkt zijn.• De aannemer werkt verder aan de

laatste vervangingen van de rioleringen.• Daarna kan de bovenbouw starten:

aanleggen watergreppels, plaatsen vanboordstenen, leggen van voetpaden,parkeerstroken aanleggen en asfalterenvan de rijbaan.

Ander geplande werken in 2012: • asfalteringswerken in de Kwagatstraat,

Bergenstraat, Veldegemsestraat, deLoppemsestraat, het vervangen vanplatines door asfalt op het Gemeente-plein. De asfalteringswerken in deStuiverstraat zitten in de voor-bereidende fase.

• Verder worden een aantal betonwegenhersteld. Concreet worden plaatselijkverzakkingen en gebroken platen in o.a.de Torhoutsestraat, de Karel DeStoutelaan, … hersteld.

• Er staan ook nog afkoppelingswerken inHertsberge op de agenda. Hetregenwater wordt gescheiden van hetafvalwater in o.a. de Proosdijstraat,Lodisstraat, Molleree, St. Jansdreef,Stuikheidestraat,… Tegelijkertijd wordteen nieuwe beek aangelegd, parallelmet de Proosdijstraat.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 5

Page 6: De Merel lente 2012

6

18 februari

kindercarnaval

vrije tijd

Alvin and the Chipmunks 2 | KinderfilmWanneer: woensdag 4 april |14-15.50 uurWaar: De Valkaart | Geen etenof drinken in de zaalKostprijs: 1 euro Meer info: Vrijetijdsloket |t 050 83 31 80 |[email protected]

In de bibDe donkere en koude dagen zijneindelijk voorbij. Een nieuwe lentebreekt aan. Tijd om iets nieuws tebeginnen. Tijdens de vakanties pakt debibliotheek uit met leuke activiteitenvoor de jeugd op woensdagmiddag.Creatieve workshops, voorlees-activiteiten, voorstellingen, … noemmaar op, het wordt aangenaamvertoeven in de bib!Wanneer: 4 en 11 april | 14 uurWaar: Bibliotheek-infopunt Kostprijs: gratisMeer info over het programma:Kleine Merel april | Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 30 |[email protected]

ACTIVITEITEN PAASVAKANTIE

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 6

Page 7: De Merel lente 2012

Virtuele RuimteWORKSHOP

In groepjes werken we aan eensciencefiction verhaal. We verzinneneen fictieve wereld en tekenenonze eigen achtergrond. Zoals deweerman gaan we dan voor hetgroene scherm staan. Dankzij despeciale effecten, kunnen we dooronze eigen tekening wandelen.Welkom in je eigen virtuele wereld! Wie: kinderen van 9-12 jaarWanneer: woensdag 25 april |13.30-16.30 uurKostprijs: 5 euro per kindInschrijven tot de dag voordien:Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected]

7

BuitenspeeldagOp 28 maart blijf je beter niet in jezetel zitten, kom met ons meebuiten spelen in Nieuwenhove! Wijzorgen voor gigantische spring-kastelen, gocarts, volkspelen.We bouwen ook kampen en krijtenerop los. Kortom een middag volsport en spel! Wie: iedereen tussen 6 en 12 jaar Wanneer: 28 maart | 14-17 uurKostprijs: 3 euro koekje endrankje inbegrepen.Inschrijven: ter plaatseMeer info: dienst Jeugd |t 050 83 31 92 | [email protected]

Animatoren voor RuddervoordeVoor de zomer zoeken we vrijwilligers- en jobstudenten animatoren die willenmeewerken op de gemeentelijke speelpleinwerking in Ruddervoorde,Grabbelpas en T-rit (tienerwerking). Ben jij een geboren animator? Beschik je over een gezonde dosisenthousiasme? Wil je meedraaien in een toffe groep monitoren en wil je eenfantastische vriendenkring uitbouwen? Dan ben jij diegene die we zoeken!

Vul het aanvraagformulier op www.oostkamp.be in en wees erbij deze zomer!

Meer info: dienst Jeugd | t 050 83 31 92 | [email protected]

Facebook updateSaskia over onze buitenspeeldag: ziet er cool uit, maar m’n prutszal niet kunnen gaan; moet in de naschoolse opvang blijven :-( .Louise over onze vacature voor animatoren: ik zoek nog eenvakantiejob! Annelies deelde onze link over de vrije plaatsen op defunkampen op het prikbord van Karina.

Jeugdboekenweek | tot 25 maart Het thema van de Jeugdboekenweek is dit jaar dieren. De lezingen voor delagere school zijn ondertussen voorbij, maar kom nog eens langs in de bib voorde workshop over konijnen en cavia’s, ons klein dierenparkje en het afsluitings-feest. Het feest wordt een leuke mix met een optreden van Dieveliedoe, grime,uitreikingen van 3-Dierwedstrijd, Kinder- en Jeugdjury. Daarbij is er nog eenheerlijke receptie verzorgd door de leerlingen van de middenschool. Er is ook eenspannende finale voorzien. Zullen de eitjes uitkomen of niet? Kom het ontdekkenin de laatste dagen van de jeugdboekenweek.

Workshop konijnen en cavia’s: woensdag21 maart | 14 uur | Org.: i.s.m. LTIOedelemAfsluitingsfeest: vrijdag 23 maart | 18 uurGratis, wel vooraf inschrijven.Meer info:Bibliotheek-infopunt |t 050 83 31 30 | [email protected]

Terugbetaling kadervorming jeugdJongeren die tussen 1 september 2011 en 31 augustus 2012 een kadervormingvolgen, krijgen van het gemeentebestuur 50% van hun inschrijvingsgeld terug.Wat is een kadervorming?Een kadervorming is een goedgekeurde vorming door de Vlaamse Gemeenschapen leidt tot een attest animator, hoofdanimator, instructeur of hoofdinstructeurin het jeugdwerk. Wat moet je doen?Vóór 1 oktober dien je persoonlijk deze documenten in bij de dienst Jeugd:• Aanvraagformulier (www.oostkamp.be)• Betalingsbewijs • InschrijvingsbewijsHet gemeentebestuur stort eind december het geld op je rekening.

Meer info: dienst Jeugd en JOC | [email protected] | t 050 83 31 92

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 7

Page 8: De Merel lente 2012

vrije tijd

8

Weg naar CompostelaLezing door Arnout Hauben

Wat: ‘Je suis un pèlerin belge à Compostelle.’ Het is ongetwijfeld de meestgebruikte openingszin van reporter Arnout Hauben op zijn pelgrimstocht vanBrussel naar Santiago de Compostela. Het relaas van de honderd dagendurende voettocht is eenchronologischeaaneenschakeling vantoevallige, verrassende,bevreemdende, ontroerendeen geestige gesprekken enontmoetingen. Maar ook eenmix van persoonlijkegetuigenissen van andereVlaamse Compostelagangers– over onthaasting en passie,heimwee en verlangen – enherinneringen aan de 2.500 kmlange expeditie.Wanneer: vrijdag 20 april |20 uurWaar: Bibliotheek-infopunt Kostprijs: gratis, reserverenis noodzakelijkMeer info: Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 30 |[email protected]

VoorstellingenlenteMahieustueusdoorSteven MahieuSteven is dewinnaar van dejury- en publieks-prijs Humorologie2011. Hij heeft zich ondertusseneen ijzersterke live reputatie op-gebouwd. Waar Mahieu speelt,gaat het dak eraf. Grote comedyfestivals deinzen er niet voorterug hem tussen de gevestigdewaarden te zetten!Zaterdag 24 maart | 20.15 uur |De Valkaart

Roby Lakatos &FriendsZigeunerviolistRoby Lakatos iséén van die zeld-zame muzikantendie zich niet laat definiëren:verschroeiend virtuoos, stilistischbuitengewoon flexibel, evengoedthuis in de klassieke muziek ende jazz als in de Hongaarse folk.Lakatos vermengt de klassiekemuziek met de magie van deHongaarse zigeuners om deluisteraar een nieuw en verfris-send geluid voor te schotelen. Zaterdag 31 maart | 20.15 uur |De Valkaart

De tocht van deolifant doorHETPALEISNobelprijswinnaarJosé Saramagoheeft zich voor zijn roman ‘De tochtvan de olifant’ op ware feiten gebaseerd. Sien Eggers kruipt in dehuid van de alwetende verteller enMarc Van Eeghem speelt de verschillende andere personages.Pianist/componist Jef Neve compo-neert muziek bij de voorstelling.Zaterdag 28 april | 20.15 uur |De Valkaart

C

Rosie en Moussa | Familievoorstelling

Twee keer per jaar kan u gratis proeven van de culturele specialiteit van elkeGintergemeente. Met ‘Rosie en Moussa’ staat een prachtig stukjefamilietheater op het menu. De vertelling voor kinderen vanaf 8 jaar gaat overde vriendschap tussen 2 kinderen met een totaal verschillende achtergrond.Na de voorstelling is er leuke omkadering voor het hele gezin.Wanneer: zaterdag 31 maart | 15 uurWaar: De Branding, MiddelkerkeOrg.: GinterKostprijs: GratisMeer info: t 059 31 95 53

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 8

Page 9: De Merel lente 2012

vrije tijd

9

Op kruistochtmet Gerard de RidefortOmmetoertje per fiets | 15 april De fietstocht van 20,4 km leidt de groep doorheen de weidse landschappen metstatige kastelen, waarbij onze gids Gerard de Ridefort stopt bij belangrijkebezienswaardigheden. Voor de lekkerbekken is er koffie met Hertsbergsebosbessentaart. Na de rondleiding in brouwerij De Leite krijgt iedereen eenstreekbier aangeboden. Vooraf inschrijven is verplicht.

GroeneFietsgordeldagOntdek de Brugse rand | 29 april De Groene Fietsgordel rond Brugge krijgtstilaan vorm. Het eerste nieuwe fietstracélangs de Zeeweg in Brugge is een feit.Wilt u de bossen, de groengebieden ende landbouwlandschappen van deGroene Gordel ontdekken? Stap op uw fiets en kom op zondag 29april naar één van de vier startplaatsen: Sportcentrum Varsenare,Kasteel Tillegem, Ver-Assebroek (op het einde van de Koeiendreef)of de parking van Archeologische Dienst Brugge, Komvest 45Brugge. U bent welkom voor een geanimeerde tocht van 47 km. Het ismogelijk om de rit in te korten. In Oostkamp zijn er 2 stopplaatsen:de tuin van Maurice en het bedrijf Het Wilgenbroek.

Fietsfeest Brugse Ommeland ZuidOp zondag 3 juni vindt een niet te missen fietsfeest plaatsin de regio rond Tielt. Westtoer organiseert het fietsfeest inhet kader van het project Leader Tielts Plateau. Op drieplaatsen kan u vertrekken voor kilometers fietsplezier langshet fietsnetwerk van het Brugse Ommeland.Kies voor de kindvriendelijke of de sportieve lus en fietslangs landelijke paden en pittoreske dorpjes. Onderweggeniet u van heel wat animatie, muziek en lekkers. Startenkan vrij tussen 8.30 en 15 uur. De deelname is vollediggratis.In het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld starteen tocht van ongeveer 40 km die u langs kastelen, bossenen het kanaal voert doorheen Oostkamp en Beernem. In hetkasteelpark Pecsteen in Ruddervoorde beleeft u deaanstelling van baron Pecsteen als burgemeester, anno1920. In de school De Vaart in Moerbrugge ervaart u hetschoolleven, anno 1900.

Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected] | www.oostkamp.be

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 9

Page 10: De Merel lente 2012

WielertrofeeVanaf april organiseren verschillendewielerverenigingen van Oostkampopnieuw de Wielertrofee. Op regel-matige basis zijn er verschillenderitten waaraan aangesloten en niet-aangesloten leden kunnen deel-nemen. De deelnemers maken kansop een toegangsticket voor deSuperprestige veldrijden in Balie-brugge, aangeboden door hetgemeentebestuur.

LoopcriteriumElke zomer zetten we het op eenlopen. De Jogging- en Beereltrofeeis uitgebreid en in een nieuwkleedje gestoken. Het eersteloopcriterium Brugge-Damme-Brugge vindt plaats op 25 maart. U kan deelnamekaarten afhalen inDe Valkaart.

Meer info:dienst Sport | t 050 83 31 84 |[email protected]

vrije tijd

10

Oproep kampioenenhuldeBent u kampioen of behaalde u uitzonderlijke sportprestaties?Tijdens de kampioenenhulde op dinsdag 22 mei worden in De Valkaart alleOostkampse sportkampioenen (individueel en ploegen) gehuldigd door hetgemeentebestuur. Bent u zelf een verdienstelijk sporter of wenst u iemand voor te dragen, laathet ons weten.Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

Sport over dag- badminton: dinsdag van 8.30 tot 9.45 uur- figuurtraining: dinsdag van 10 tot 11 uur - step-aerobic: woensdag van 10 tot 11 uur - aquafit: vrijdag van 8.40 tot 9.40 uur - baantjes zwemmen (1 baan ter beschikking): vrijdag van 9.40 tot 10.20 uur - BBB: vrijdag van 10 tot 11 uur

Nog tot 22 juni | niet tijdens schoolvakanties, op wettelijke feestdagen envrijdag 18 mei Deelnemen: 15 euro/tienbeurtenkaart | Vooraf inschrijven niet nodig.Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:02 Pagina 10

Page 11: De Merel lente 2012

11

INSCHRIJVING VOOR 23 APRIL

Dhr./mevr. ...............................................................

.........................................................................................

Adres: .......................................................................

.........................................................................................

.........................................................................................

rneemt voor de eerste keer deel

schrijft zich in voor de bebloemings-

wedstrijd 2012 van de gemeente

Oostkamp voor volgende categorie

(meerdere categorieën toegestaan):

❒ kringlooptuinen

❒ binnen- en achtertuinen

❒ voortuinen

❒ gevels

❒ moestuinen

Opsturen naar: Jozef Vackier,bebloemingswedstrijd, Hertog vanKlevestraat 12, 8020 Ruddervoorde.

Bebloemingswedstrijd 2012in een nieuw kleedje

Jaarlijks organiseert de gemeente in samenwerking met de Volkstuinen vanRuddervoorde een bebloemingswedstrijd. Alle inwoners kunnen gratisdeelnemen en op die manier allerlei prijzen ter waarde van ongeveer 1.000 eurowinnen. Schrijf u in vóór 23 april en zet mee de bloemetjes buiten.

Getuigenis van een deelneemsterMeedoen aan de bebloemingswedstrijd is eigenlijk heel leuk en eenvoudig. Ikschreef mij in en ontving al onmiddellijk een bon waarmee ik potgrond konkopen. De jurering gebeurde in de loop van de maand juni. Maar ook dit verliepvlot. Ik hoefde hier niet eens voor thuis te zijn. Het spannendste was de prijsuitreiking in september. Dat zat knap ineen! Eerst waser een spreker die een interessante uiteenzetting hield over het houden van hortensiasen viburnum. Vervolgens werden de winnaars bekendgemaakt. Maar eigenlijk vieliedereen in de prijzen. Alle deelnemers kregen een mooie plant. We sloten af meteen gezellige receptie en een prachtige diamontage van alle deelnemende tuinen.Ik heb veel inspiratie opgedaan voor mijn eigen tuin en leerde op deze manierook veel mensen uit mijn omgeving kennen, die even verwoedde tuinliefhebbersblijken te zijn als ikzelf.

WedstrijdreglementHet volledige wedstrijdreglement vande gemeentelijke bebloemingsactievindt u op www.oostkamp.be of kan uafhalen in-de dienst Milieu (Kapellestraat 19 |[email protected] | t 050 83 31 25)-Riderfort-Volkstuinen Ruddervoorde.

NieuwkomersInwoners die nog nooit eerder deelnamen, worden in deze editie extra aange-moedigd om mee te doen. De beste nieuwkomer valt dit jaar zeker in de prijzen.

Nieuwe categorie: de kringlooptuinVerwerkt u zelf snoeihout in uw tuin door te vlechten of te hakselen, springt u inventiefom met uw grasmaaisel, verving u gras door bodembedekkers, houdt u kippen ofcomposteert u? Dan hebt u alle troeven in huis om met de prijs van beste kringloop-tuin te gaan lopen. De gemeente wil op deze manier de afvalvrije tuinen aanmoedigen.

Er worden winnaars gezocht in - kringlooptuinenvijf categorieën: - gevelbebloeming,

- voortuinen,- binnen- en achtertuin- moestuin

Nieuwe categorie

kringlooptuin

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 11

Page 12: De Merel lente 2012

12

milieu & duurzaamheid

OproepDe campagne Ecobouwers Basis wilmensen over de streep trekken omrelatief eenvoudige energiebesparendemaatregelen in huis uit te voeren.

Stel uw huis open inoktober 2012Is uw dak geïsoleerd? Zit er super-isolerend glas in uw ramen? Heeft ueen hoogrendementsketel? Denkt ubij minstens één van deze vragenhardop: uiteraard! Dan bent u degeknipte persoon om in oktober2012 uw ervaringen door te gevenaan mensen uit de buurt die nogsteeds geld door hun raam gooien.Inschrijven:www.ecobouwers.be/basis. U vulteen korte woningfiche in en vinktaan op welke momenten u uwwoning wil openstellen tijdens deweekends van oktober.

Enthousiasteenergiemeesters gezochtBent u sociaal en enthousiasmerend,bent u geïnteresseerd in energie-besparing en wilt u daar iets meedoen? Dan bent u de gekniptepersoon om energiemeester teworden. Energiemeesters zorgenvoor ondersteuning van de open-stellers en dat de opendeurdagenbekend gemaakt worden. Elkeenergiemeester geeft zelf aan welketaken hij op zich wil en kan nemen. Meer info: Bond Beter Leefmilieu |t 02 282 17 47 |[email protected] |www.ecobouwers.be/basis

Ondersteuning burgers bij actiesrond klimaatveranderingDe provincie West-Vlaanderen wil burgers ondersteunen die initiatievennemen om de klimaatverandering te beperken (mitigatie) of die aanpassingenaan de leefomgeving realiseren (adaptatie). Ze worden ‘burgerambassadeurs’in de strijd tegen klimaatverandering. Op die manier vergroot het draagvlak.

Burgerambassadeurs die een stichting of vereniging meekrijgen in eenduurzame actie, kunnen financiële ondersteuning aanvragen tot een maximumvan 15.000 euro in de vorm van een co2upon.

Heeft u een idee? Neem contact op met Doenja Lefebure |[email protected] | t 050 40 31 73

Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Ook dit jaar verdeelt de provincie West-Vlaanderen 2 zaadmengsels van inheemse wilde bloemen waar bijen dol op zijn. U kan gratis één pakketje met 2 mengsels aanvragen. Het pakketje is goedvoor telkens 7 tot 10 m² bloemenplezier.

Aanvragen: het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2,Brugge | de bezoekerscentra Bulskampveld en het Zwin | t 0800 20 021 |www.west-vlaanderen.be/bijen

‘Let’s do it in de vuilbak!’ is een coolecampagne die jongeren van 12 tot18 jaar uitdaagt om hun afval niet opstraat, maar creatief in de vuilbak tegooien. Benieuwd? Werp een blikop www.letsdoitindevuilbak.be.Jongeren kunnen met hun eigenmovie tal van leuke prijzen winnen.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 12

Page 13: De Merel lente 2012

13

Nergens ter wereld wordt meergecomposteerd dan in Vlaanderen.Eén Vlaming op drie doet actief aanthuiscomposteren. Er zijn hiervoor veleredenen.

• Door thuis te composteren, kan uflink besparen op afvalkosten. 60%van het restafval bestaat immers uitgroenten-, fruit- en tuinafval. Dat kanu gemakkelijk thuiscomposteren.Compost is bovendien een bron vanhumus, ideaal voor de moestuin én desiertuin (rozen, borders, hagen, …).

• Composteren is niet moeilijk. Enkeleeenvoudige regeltjes en eenminimum aan aandacht volstaan omeen compostvat of -bak probleemlooste laten functioneren.

Wat is composteren?Op de bodem van een bos worden debladeren en takjes van de bomen doormiljoenen kleine organismen langzaamafgebroken tot donkerbruine humus. Ineen composthoop in uw eigen tuingebeurt net hetzelfde. Het tuin- enkeukenafval dat u toevoegt, wordt doornatuurlijke bacteriën, schimmels enwormen omgevormd tot humus.

Thuiscomposteren is heel eenvoudig.De compostbeestjes in uw vat of bakhebben net zoals wij voedsel, water enlucht nodig. Een goede afstemmingtussen groen en bruin materiaal ishierbij van groot belang.

Compostvaten en -bakkenCompostvaten en -bakken zijn te koopop de containerparken. De vatenkosten 10 euro en een bak 30 euro.

Wat doet decompostmeester?De compostmeester informeert deburger over het thuiscomposteren.Hij/zij geeft tips en advies om kleineproblemen te voorkomen. Ook van deprincipes van kringlooptuinieren is eencompostmeester goed op de hoogte:mulchen, mulchmaaien, het verwerkenvan snoeihout en bladeren, vlechtwerk,onderhoudsvriendelijke planten,bodembedekkers, hakselen, kippen, …

Waar vindt u eencompostmeester?Alle parkwachters van de container-parken zijn ook compostmeester. U kanhen vragen stellen. Daarnaast geven decompostmeesters elke 1e zaterdag vande maanden april-mei-juni tussen 8 en12 uur compostdemonstraties op onzecontainerparken. U kan hen herkennenaan hun jas waarop in grote letters‘compostmeester’ staat. Spreek hen aan,stel uw vragen, zij helpen u graag verder!

DemotuinHet containerpark in de Siemenslaanbeschikt over een prachtige demotuin.Vraag aan een parkwachter of u er eensdoor mag lopen. Hij zal u met plezierbijkomende info geven. Ook groepenen scholen kunnen hier op aanvraageen rondleiding of actieve workshopkrijgen. Zij sturen hun aanvraag [email protected].

Meer infoMet al uw vragen kan u steeds terechtbij alle parkwachters en op volgende-mail: [email protected] op www.thuiscomposteren.bevindt u heel wat nuttige info.

Gratis cursus composterenWil u starten met het thuis verwerken vanuw keuken- en tuinafval? Of heeft u al eencompostvat, maar nog veel vragen? Volgdan de compostcursus! • dinsdag 24 april | 19-22 uur | theorie |

De Valkaart• zaterdag 5 mei | 9-13 uur | bezoek

demoplaats Avelgem vanuit Oostkamp• zaterdag 12 mei | 9-12 uur | praktijk |

containerpark Siemenslaan

InschrijvenGeef uw naam, adres en telefoonnummerop in de containerparken of bij IVBO |t 050 45 63 74 | [email protected].

De compostmeesters helpen ugraag verder

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 13

Page 14: De Merel lente 2012

42 extra parkeerplaatsen in centrum OostkampBrugsestraatIn de Brugsestraat 28 staat een oude garage met een afdak die tot 2006 gebruikt werddoor het Rode Kruis. De gemeente wil de oude garage afbreken en op de vrijgekomenruimte 9 extra openbare parkeerplaatsen aanleggen. Tegelijkertijd wordt de houtenschutting voor hetJOC weggenomen.Hierdoor wordt hetJOCzichtbaar van op de straat.

MarechalstraatDe gemeentelijke stapelruimte in de Marechalstraat ter hoogte van nummer 7, isdoor de verhuis naar OostCampus niet meer nodig. De gemeente zal de loods van135 m2 afbreken en legt op het stuk grond 9 openbare parkeerplaatsen aan.

KortrijksestraatDoor de bouw van sociale woongelegenheden op de oude Rijkswachtkazerne in deKortrijksestraat verdwijnen de parkeerplaatsen die gebruikt worden door een aantalbewoners van de Kortrijksestraat. De gemeente onderhandelde met Desan omhiervoor een oplossing te vinden. De eigenaar van de parking is akkoord om samente werken met de gemeente. De samenwerking voorziet het gebruik van 24parkeerplaatsen voor een groep bewoners van de Kortrijksestraat. De gemeenteinvesteert in een toegangssysteem met een slagboom en toegangsbadgen.

Aangepast verkeersreglementSiemenslaan Het verkeersreglement voor de Siemenslaan wordt aangepast. De parkeerstroken inde Siemenslaan worden voorbehouden voor vrachtwagens van meer dan 5,5 ton. Inde Kapellestraat tussen het Europaplein en huisnummer 132 komt een parkeerstrookvoor vrachtwagens. Deze strook kan gebruikt worden voor vrachtwagens van meeren minder dan 5,5 ton. Ter hoogte van OostCampus mogen enkel personenwagensparkeren. Dit zorgt voor een goede zichtbaarheid voor wie de parking vanOostCampus afrijdt. Door deze aanpassingen wordt de verkeersveiligheid verbeterden de parkeergelegenheid voor vrachtwagens op punt gezet.

MarechalstraatOm de parkeergelegenheid in de Marechalstraat bij testuren, wordt voorgesteld om de blauwe zone op deparking ter hoogte van huisnummer 7 af te schaffen. Dezeparking kan opnieuw gebruikt worden door langparkeerders.Tegelijkertijd wordt voor de kortparkeerders een blauwezone ingevoerd in de Marechalstraat tussen deKortrijksestraat en huisnummer 26.

PatersonstraatIn september 2011 werd in de Patersonstraat een éénrichtingsverkeer ingevoerd vooreen proefperiode. Met deze maatregel wil de gemeente de verkeersveiligheid in debuurt van de school verbeteren. De maatregel werd positief geëvalueerd door debewoners en de school en werd definitief na goedkeuring in de Gemeenteraad. Nuwordt gekeken om deze aanpassingen ook duidelijk in het straatbeeld aan te brengen.

verkeer

14

Flitspaal inVeldhoekstraat

De werken in de Veldhoekstraatworden binnenkort afgerond. Ook hetkruispunt van de Veldhoekstraat metde Sijslostraat werd aangepast. De verbinding van de Sijslostraat metde Veldhoekstraat is nu de hoofdweg.Het verkeer moet afslaan om deSijslostraat te vervolgen richtingLoppem. Het doorgaand verkeer in deSijslostraat vertraagt hierdoor.

De fietsers moeten de Sijslostraat in 2bewegingen oversteken via demiddenberm. Dit is een veiligeresituatie voor de fietsers.

Door dit nieuw kruispunt is deverkeerssituatie gewijzigd en verliestde flitspaal daar zijn nut. De flitspaalwordt verplaatst naar de Veldhoek-straat ter hoogte van de zone 50 waarde woonwijken op de Veldhoekstraatuitkomen. De gemeente wil op diemanier de snelheid in de Veldhoekstraatin de hand te houden.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 14

Page 15: De Merel lente 2012

15

Werken aan het kruispunt Kruiskalsijde en in de SijslostraatHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal werken uitvoeren aan hetkruispunt Kruiskalseide en in de Sijslostraat. De werken zullen telkensongeveer 3 weken duren. De werken worden op elkaar afgestemd en volgenelkaar op. AWV start op 10 april met de werken aan het kruispuntKruiskalseide. Daarna starten de werken in de Sijslostraat. Meer info volgt inde Kleine Merel van april, op onze website en via de pers.

Werken aan het kruispunt KruiskalseideHet kruispunt is gedurende de werken volledig afgesloten. Er worden nieuwerioleringen gelegd en nadien wordt de rijbaan geasfalteerd. Hetpersonenvervoer wordt omgeleid via de Veldhoekstraat. Het vrachtverkeer van+10 ton rijdt om via de E403 en de E40.•Tijdens de werken rijden er geen bussen van De Lijn via Hertsberge, behalve deschoolritten. De schoolritten starten en stoppen aan de kerk van Hertsberge.De haltes tussen de kerk en de Kruiskalseide vallen tijdens de werken weg.

•De schoolrit vanuit Hertsberge richting Torhout start aan de kerk van Hertsbergeen rijdt via Oostkamp, de Veldhoekstraat en Ruddervoorde naar Torhout.’s Avonds rijdt de bus in de omgekeerde richting. De bus rijdt niet langs dehaltes tussen de kerk van Hertsberge en de kerk van Ruddervoorde.

•De bussen die van Oostkamp richting Ruddervoorde rijden, zullen tijdens dewerken afslaan aan de Veldhoekstraat. Via de Sijslostraat rijden ze naar hetcentrum van Ruddervoorde. De haltes tussen de Drie Koningen en deKruiskalseide en tussen de Kruiskalseide en het centrum van Ruddervoordevallen tijdelijk weg.

Werken in de SijslostraatIn de Sijslostraat worden ter hoogte van huisnummer 113 herstellingen aan hetwegdek uitgevoerd. Ter hoogte van de Canadastraat worden de betonstraat-stenen vervangen door asfalt. Tijdens de werken wordt het gedeelte van deSijslostraat tussen de Canadastraat en de Bergenstraat volledig afgesloten.Het kruispunt Sijslostraat - Bergenstraat blijft tijdens de werken open. Hetpersonenvervoer naar of van Loppem, Veldegem en E403 moet omrijden via deVeldhoekstraat. Het vrachtvervoer +10 ton rijdt om via de Kortrijksestraat naarOostkamp. Daar kunnen ze de E40 nemen.

Wat doet u het best als u een paard tegenkomt in het verkeer?Paarden in het verkeer schrikken snel. Ze proberen danweg te vluchten. Ruiters en koetsiers kunnen dit niet altijdvermijden. In het verkeer kan dit grote gevolgen hebben.Een aantal tips om problemen te vermijden:• Vertraag altijd en stop indien het paard angstig is. • Hou afstand:

- Laat zo veel mogelijk ruimte als u achter een paard rijdt. - Hou genoeg zijdelingse afstand als u het paard voorbij

steekt of inhaalt. - Als u een paard voorbij steekt, voeg zo ver mogelijk

voorbij het dier weer in. • Maak geen lawaai. Paarden schrikken van claxons,

geroep, luide muziek, zware motoren, kletterendeaanhangwagens en vracht,...

• Vermijd plotse en hevige bewegingen zoals rennen,zwaaien, flapperende ladingen,...

• Doorbreek nooit een groep paarden. • Wees extra op uw hoede in vreemde situaties. Paarden

zijn bang van bizarre of onbekende objecten zoalstreinen, trams, vrachtwagens, tractoren, tunnels,bruggen, omvergevallen bomen, loslopende honden...

Paarden in het verkeer

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 15

Page 16: De Merel lente 2012

Jaarlijks zijn er in België ongeveer10.000 branden. Daarbij maakt nietalleen de hitte van het vuur slacht-offers. Vooral de rook is dodelijk,zeker als de brand ’s nachtsuitbreekt. Investeer in een goederookmelder, hang hem op de juisteplaats en test hem regelmatig.

Tips voor de aankoop van eenrookmelder•Een rookmelder kunt u kopen inallerlei elektro- en doe-het-zelf-zaken.

•Er wordt aangeraden om de rook-melder om de 10 jaar te vervangen.

•Koop een rookmelder met een niet-vervangbare batterij met een levensduurvan 10 jaar.

•Koop een rookmelder met de labels CE en EN14604 •Koop een rookmelder met een testknop. Zo kunt u de goede werking van derookmelder controleren.

•Koop een optische (of foto-elektrische) rookmelder. Ionische rookmeldersmogen niet meer verkocht worden en zijn vanaf 1 januari 2020 verboden voorparticulier gebruik.

Hang de rookmelder op de juisteplaats.•Een rookmelder geeft voldoendebescherming tegen brandgevaarals hij correct werd geïnstalleerd.

•Voorzie minstens 1 of 2 rook-melders, ook in woningen waarvaneen gedeelte niet gebruikt wordtals woonruimte.

•Plaats minstens 1 rookmelder inde hal of trappenhuis op elkebewoonde verdieping van het huis.

•Rookmelders in de keuken, bad-kamer of garage leiden sneller totvals alarm. Dit zijn niet de meestaan te raden locaties.

•Installeer de rookmelders aan hetplafond op minstens 30 cm van dehoek en op 15 cm van het plafond.Op die manier kan de detectorde rook snel oppikken.

•Plaats de rookmelder zodanig dat u er vlot bij kan voor onderhoud.•Schakel de rookmelder in nadat hij geïnstalleerd is.

Test en onderhoud de rookmelder regelmatig.•Test tenminste 1 keer per maand de rookmelder.•Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder.•Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om te vervangen. •Overschilder nooit de rookmelder en stop de gaatjes nooit toe.

Meer info: www.besafe.be

16

veiligheidRookmelders GPS-toestellen

voor de brandweer

Is uw laptopgestolen?Er bestaat anti-diefstal softwarewaarmee u uw laptop kan lokaliseren.Software prey is een gratistoepassing die u kan downloaden ophttp://preyproject.com/. Vervolgensinstalleert u dit op uw laptop en meldtu zich aan. Van zodra de dief on-linegaat, krijgt u gegevens (het IP-adres)door van de gebruiker van uw laptop.Met die gegevens kunt u naar depolitie stappen. Het bekomen van hetIP-adres kan de politie een hele stapvooruit helpen bij het voeren vanonderzoeken. De kans op hetterugvinden van uw laptop vergroothierbij.

Sedert enkele jaren neemt debrandweer van Oostkamp deel aan hetprincipe van ‘Snelst Adequate Hulp’.Dit brengt verplichtingen mee voor deuitruk- en aanrijtijden. Tussen de oproepen het effectief uitrijden mag max. 5minuten zitten. Bij een oproep kan decentrale de GPS instellen met hetjuiste adres en de aanrijroute.Hierdoor wordt tijd gewonnen.Loppem, Zedelgem en Veldegemmaken sinds kort deel uit van hetwerkgebied. Dit gebied is nog niet zogoed gekend. De aansturing via GPSis een hulp om snel ter plaatse te zijn.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 16

Page 17: De Merel lente 2012

17

veiligheid

Een voertuig mag zich pas in het verkeer begeven als het ingeschreven is ende toegekende nummerplaat draagt. Deze nummerplaat wordt achteraanbevestigd. Aan de voorzijde moet er een dubbel bevestigd worden. Er zijn nogeen aantal gevallen waarbij een extra nummerplaat moet bevestigd worden. •Koppelt u een aanhangwagen met een MTM (maximaal toegestane massa)van minder dan 750 kg aan uw voertuig, dan moet deze aanhangwagen dedubbel van de nummerplaat van het trekkend voertuig dragen. Als u deaanhangwagen van uw buurman gebruikt, moet u de nummerplaat van uwvoertuig deze aanhangwagen bevestigen.

•Monteert u achteraan op uw voertuig of op de trekhaak een fietsendrager,dan moet u eveneens op de fietsendrager een dubbel van de kentekenplaataanbrengen.

Wie de regels niet opvolgt, riskeert een onmiddellijke inning van 50 euro. Inprincipe kan men u verplichten uw aanhangwagen aan de kant te zetten tot ueen correcte nummerplaat bevestigt.

In welke gevallen heeft u eendubbel van uw nummerplaat nodig?

Volg onderstaand schema om te weten of u een rijbewijs B of BE nodig hebtvoor uw aanhangwagen.

Afkortingen:•MTM: Maximaal toegelaten massa.•MTM AHW: Maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen (= gewichtaanhangwagen + de lading) bv MTW AHW = 750 kg en de aanhangwagenweegt 300 kg, dan mag u 450 kg lading vervoeren.

•MTM SLEEP: Maximaal toegelaten massa van de sleep (MTM trekkendvoertuig + MTM AHW)

•MTM trekkend voertuig=gewicht voertuig + hetgeen er maximaal maggeladen worden bv gewicht auto 1.000 kg.

•TARRA VTG CAT B: lege massa van het trekkend voertuig categorie B (=eigen gewicht van het voertuig zoals carrosserie, banden,…..)

De maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen is terug te vinden ophet identificatieplaatje van de aanhangwagen of het keuringsbewijs.De maximaal toegelaten massa, evenals de tarra van het trekkend voertuig isterug te vinden op het keuringsbewijs of het gelijkvormigheidsattest (C.O.C.).

Rijbewijs categorie B of BE? Laat dieren nietrondzwerven

Sinds januari 2009 is de politiezonegestart met het opleggen vangemeentelijke administratievesancties (GAS). Dit is een systeemwaarbij kleine overlast zoalshondenpoep, sluikstorten,.. wordenbeboet.Ook het rondzwerven van dierenvalt daaronder. Wat mag niet:•De eigenaars mogen hun dierenniet achterlaten of ze latenrondzwerven.

•Honden moeten aan de leibandgehouden worden op de openbarewegen, op het openbaar domeinen in publieke groene ruimten.

•De eigenaar moet zijn dier altijdonder controle kunnen houden enalle voorzorgen nemen zodat hetdier niet bijt.

•Het is verboden om dieren opandermans grond te laten lopen.

Ook in 2012 zal de politiesystematisch optreden bij dezeinbreuken.

Meer info: www.hethoutsche.be

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 17

Page 18: De Merel lente 2012

18

Met Belgerinkel naar de WinkelDe fietscampagne Met Belgerinkel naar de Winkelovertuigt om boodschappen te doen met de fietsen bij de lokale handelaar. De actie zorgt elk jaarvoor gezellige momenten in de gemeente metaandacht voor de handelaars in de buurt. De actieloopt dit jaar van zaterdag 5 mei tot zaterdag 9 juni.

De campagne is een initiatief van Bond BeterLeefmilieu, Unizo, Christelijke Mutualiteit en deFietsersbond, in samenwerking met de gemeente.Ook het provinciebestuur van West-Vlaanderensteunt de actie met een waardebon die dewinnaar kan besteden in een lokale buurtwinkel.

Met Belgerinkel naar de Winkel kan in 2012rekenen op een nieuwe fietssponsor en degemeente heeft een nuttig en stijlvol spaar-product in petto voor de deelnemers. De fietserkrijgt op die manier een duwtje in de rug.

lokale economie

Oostkamp is nationale daggemeente“Open Bedrijvendag 2012”Op 7 oktober neemt de gemeente deel aan de Open Bedrijvendag.OostCampus en het containerpark in de Siemenslaan worden opengesteldvoor het grote publiek.

Een aantal Oostkampse bedrijvenschreven zich in om mee te doen.Door de deelname van degemeente en het containerpark inde Siemenslaan, kunnen zij rekenenop extra publiciteit. Bedrijven dienog interesse hebben om deel tenemen, kunnen zich nogregistreren.

Meer info en inschrijven: Mieke Ampe | t 0478 97 05 41 |[email protected] | www.openbedrijvendag.be

Oostkamp in cijfersDe Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij van West-Vlaanderen(POM) maakt jaarlijks een steekkaart op met sociaaleconomischegegevens van elke West-Vlaamse gemeente. De thema’s die aanbod komen zijn o.a. demografie, welvaart, werkgelegenheid,werkloosheid, economische activiteit in de gemeente en land- entuinbouw. Deze gegevens bieden de mogelijkheid om te evaluerenhoe wij ons verhouden t.o.v. andere gemeenten, het provinciaalen Vlaams gemiddelde. Per thema wordt opgegeven op dehoeveelste plaats Oostkamp staat in de provincie West-Vlaanderen (64 gemeenten). Voor de opmaak van de steekkaartbaseert de POM zich op bronnen uit 2009 en 2010. De cijfersvergelijken de situatie 2010 met de referentieperiode 1999-2009.

Oostkampsehandelaars ChaumontIn het weekend van 17 tot 21 meivindt in Chaumont een departementalemarkt plaats. Oostkampse handelaarsen zaakvoerders kunnen deelnemenaan deze markt en hun productenpromoten en verkopen in de Fransepartnerstad.Meer info:Dirk De Zutter | t 050 82 44 06

GemeentelijkelandbouwtellingafgeschaftDe landbouwenquête van mei en degroentetelling in september verlooptvanaf 2012 niet meer via de gemeente.De gegevens worden voortaan opge-vraagd uit de bestaande databankenvan het ALV en het FAVV. De land-bouwers zullen wel nog één keerper jaar een sterk vereenvoudigdevragenlijst moeten invullen. In maartverstrekt het FOD Economieinlichtingen aan de landbouwersover deze vereenvoudigingen.

Thema waarde % groei t.o.v. plaats t.o.v. referentieperiode 64 West-Vlaamse1999-2009 gemeenten

Aantal werkendeinwoners 10.692 +2% 13de plaatsAantalwerklozen 609 -19.8% 20ste plaatsAantal zelfstandigenen helpers 2.179 +17,4% 11de plaatsAantal actievebedrijven 2.224 + 6,7% 10de plaatsAantal land- entuinbouwbedrijven 238 - 37,9% 10de plaatsAantal detailhandelaarsper 1.000 inwoners 14,9 16de plaats% tewerkstelling in hoogtechnologische bedrijven 24% 2de plaatsWelvaartsindex 104 7de plaats

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 18

Page 19: De Merel lente 2012

OCMW Oostkampverlengt samenwerkingmet sociale werkplaatsenDe OCMW-raad besliste om de huidigesamenwerking met de sociale werk-plaatsen Sobo uit Brugge en LocaLabora uit Beernem te verlengen. Dezeorganisaties stellen mensen tewerkdie door omstandigheden moeilijk aande slag geraken in het arbeidscircuit.De samen-werking is vooral gerichtop de uitbouw van de klusjesdienst(Oostkamp in Actie). De werknemersvoeren vooral bij senioren kleine (groen)-werken uit. Ook kleinere werken aanhet OCMW-patrimonium worden doordeze mensen aangepakt.

OCMW Oostkampmaakt aanspraak opgratis levensmiddelenvoor voedselbedelingOCMW Oostkamp kan in 2012 opnieuwberoep doen op de verdeling van aller-lei levensmiddelen via het BelgischInterventie- en Restitutiebureau.Omdat het OCMW meer en meer devraag krijgt naar levensmiddelen, zijndeze producten meer dan welkom.Het OCMW is dan ook overgeschakeldnaar een georganiseerde vorm vanvoedselbedeling voor een beperktegroep van OCMW-cliënteel. OCMWOostkamp werkt voor dit initiatief ooksamen met andere partners.

OCMW ensamenwerkingsinitiatiefeerstelijnsgezondheidszorg(SEL)Het samenwerkingsinitiatief eerstelijns-gezondheidszorg (SEL) wil o.a. desamenwerking verbeteren tussen allezorgaanbieders in de thuiszorg: dediensten voor gezinszorg, de huis-artsen, de kinesisten, thuisverpleeg-kundigen, de diensten maatschap-pelijk werk van de ziekenfondsen, dewoonzorgcentra, de sociale diensten vande OCMW’s,… Al deze partijen komenregelmatig samen om patiëntendossierste bespreken. Het OCMW sloot met deSEL een overeenkomst waarbij ditpatiëntenoverleg wordt geregeld.

Heeft u met de lente inzicht een klus te doen?Oostkamp in Actie ondersteunt dethuiszorg. Tegen democratische prijzenbieden de medewerkers een oplossingvoor diverse klussen.•In huis worden o.a. kleine schilder- enbehangwerken uitgevoerd, een kapottelamp vervangen, een lekkende kraanhersteld …. .

•Nu het lente is, worden extra ploegeningezet voor het werk in de tuin:maaien met grasmachine, wieden vanonkruid, kuisen van borders, scherenvan een haag en snoeiwerk, plantenvan bloemen en struiken, …

Oostkamp in Actie geeft voorrang aansenioren, langdurig zieken, mensenmet een beperkt inkomen of mensen ineen tijdelijke probleemsituatie. Zekunnen deze klussen realiseren omdathet een samenwerkingsinitiatief istussen het OCMW, de gemeente, hetPWA en de sociale werkplaatsenSOBO@werk en Loca Labora.

ocmw

19

Een getuigenisWe waren op bezoek bij Paula uitWaardamme om een paar vragen testellen over Oostkamp in Actie (OIA).Paula is weduwe en is 80 jaar. Haar zusSimone was toevallig bij haar op bezoek.

Hoe heb je OIA leren kennen enhoelang maak je al gebruik van dediensten?Paula: Het is mijn dochter die me zei datOIA bestaat. Ze vond dat ik mijn tuin nietlanger zelf mocht onderhouden omdathet voor mij te lastig werd. Ondertussenonderhouden ze al 6 jaar mijn tuin. Ik ben daar tevreden over. De mede-werkers van OIA zijn erg vriendelijk enhet zijn meestal dezelfde medewerkersdie komen werken. Zo kennen we elkaaral een beetje. Het is iedere keeropnieuw een leuke ontmoeting.

Heb je nog andere werken door OIAlaten uitvoeren?Paula: Vorig jaar hebben ze mijn zithoekgeschilderd. Ik vind dat ze ook daar zeermooi werk hebben verricht.

Moet je lang wachten vooraleer zevan OIA komen om de tuin teonderhouden?Paula: Omdat ze al lang bij mij komen,weten ze wanneer ze opnieuw moetenkomen zodat de tuin er altijd netjes bijligt. Het is een zorg minder en een helegeruststelling. Simone: Vorige week was er plotselingeen lek aan mijn boiler die op zolder staat.Toen belde ik OIA op en ze waren daarheel vlug. Ze konden een voorlopigeoplossing bieden en de dag daarna ismijn loodgieter langsgekomen om hetprobleem op te lossen.

Wat vind je van de prijs die je moetbetalen?Paula: Het is niet echt goedkoop, maarik vind dat ze goed werk leveren voorhun geld.

Ik wou eigenlijk eindigen met devraag of je OIA zou aanraden aanvrienden of familie, maar ik hoor dat jealvast je zus hebt overtuigd.Paula: Ja, mijn zus maar ook nogiemand vanuit mijn straat!

Meer info: OCMW Oostkamp,Dorpsplein 1, Waardamme |t 050 28 82 90

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 19

Page 20: De Merel lente 2012

sociaal

10.000 stappenPol Goossen (alias Frank Bomans) promoot 10.000 stappen in populaire serie“Thuis”Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid. Bewegen kan u opeen eenvoudige en aangename manier in het dagelijkse leven integreren met‘10.000 stappen Vlaanderen’. Een half uur beweging aan matige intensiteit per dagheeft al een gunstig effect op de gezondheid. Dit mag verspreid worden in kortereperiodes verspreid over de dag. Neem wat meer de fiets, ga met de trap in plaatsvan de lift, werk in de tuin, laat de hond uit,…Wie een beter beeld wil van de hoeveelheid beweging per dag of wie een extrastimulans nodig heeft, kan zijn stappen per dag tellen. U kan hiervoor eenstappenteller gebruiken. Pol Goossen, beter gekend als Frank Bomans uit de soap “Thuis”, zet zijn bestevoetje voor om de promoactie van de 10.000 stappen te versterken. In Thuis kreegYvette, de schoonmoeder van Frank, het advies van haar huisarts om dagelijks10.000 stappen te zetten en een stappenteller te dragen. Frank ging in competitiemet haar.

Slaap- enkalmeringsmiddelenBij problemen van angst, spanningenen slapeloosheid is het beter ommedicatie te vermijden. Alleen bijernstige vormen of wanneer gewonebehandelingen niet helpen, komenslaap- en kalmeringsmiddelen inaanmerking.Er bestaan heel wat alternatieve be-handelingen voor een beter lichamelijken geestelijk welzijn. De kwaliteit isniet altijd gegarandeerd. Informeer udus grondig en bespreek de mogelijk-heden met uw huisarts of apotheker.

Tips om slaapstoornissen teverminderen•Slaap enkel zoveel als nodig is om ufris te voelen tijdens de volgende dag.

•Sta elke dag op rond hetzelfde uur.•Doe elke dag lichaamsbeweging,maar best niet voor het slapen gaan.

•Isoleer de slaapkamer tegen lawaaien licht.

•Zorg voor een ideale temperatuur inde slaapkamer.

•Vermijd het gebruik van tabak.•Vermijd zware maaltijden voor hetslapen.

•Vermijd alcohol en cafeïnehoudendedranken voor het slapen; alcoholvergemakkelijkt het inslapen maarmaakt dat u vaker wakker wordt.

•Als u niet kunt inslapen, ga naar eenandere kamer en probeer daar watte ontspannen.

MantelzorgMensen zorgen al eeuwen vooriemand die dat zelf niet meer kan.Vroeger bestond daar geen woordvoor, sinds enkele jaren wel. Tegen-woordig noemt men dit mantelzorg.Mantelzorg is de extra zorg die één ofmeerdere personen uit de directeomgeving geven aan een zorg-behoevende persoon. De zorg vloeitvoort uit de sociale relatie, buiten hetkader van een hulpverlenend beroepof georganiseerd vrijwilligerswerk.

Mantelzorg in OostkampSommige mantelzorgers in Oostkampkunnen beroep doen op eenwaarderingspremie.•Bent u op hetzelfde adres gedomici-lieerd van een zorgbehoevendeoudere en neemt u de zorg op voordeze oudere?

•Doet u een beroep op een erkendedienst voor nachtoppas?

•Krijgt u een sociaal-pedagogischetoelage voor de thuisverzorging vangehandicapte kinderen vanwege deprovincie West-Vlaanderen?

Dan kan u waarschijnlijk genieten vaneen Oostkampse financiële toelage.

Meer info: Sociaal Infopunt,Gemeentehuis | t 050 83 31 74 |[email protected]

20

Tips om angst en spanningen teverminderen•Probeer elke dag een aangenaammoment voor uzelf in te lassen

•Zoek manieren om de spanningweg te nemen: fysieke ofgeestelijke ont-spanning doorbijvoorbeeld te sporten, massage,yoga of zomaar niets doen.

•Neem gedurende de werkdag pauzes,al is het maar voor een kwartiertje.

•Zoek steun bij anderen of schrijf uwgevoelens op papier.

•Neem niet te veel hooi op uw vorken durf “neen” zeggen.

Waar hulp zoeken? •bij uw huisarts of apotheker•centra voor geestelijke gezondheids-zorg, centra voor gezinsplanning, ...

•op raadpleging: in het ziekenhuis, inde polikliniek, in privé-praktijken

•Tele-onthaal: www.tele-onthaal.be |gratis telefoonnummer 106

•Julie Renson Stichting | t 02 538 94 76 |www.julierenson.be

•Folders zijn te verkrijgen in alleOostkampse openbare gebouwen.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 20

Page 21: De Merel lente 2012

Meldpunt DiscriminatieIn de wetgeving staan heel wat gronden waaropmen gediscrimineerd kan worden: geslacht,leeftijd, nationaliteit, huidskleur, seksuelegeaardheid, vermogen, handicap, godsdienst,…Wie om één van deze redenen ongelijk behandeldwordt, kan zich richten tot het MeldpuntDiscriminatie Brugge. Ook als u weet dat iemandgediscrimineerd wordt, kan u contact opnemen methet meldpunt. De medewerkers luisteren,registreren en zoeken mee naar een oplossing.Discreet, in alle vertrouwen en altijd in overleg.Bemiddeling staat hierbij centraal. Het meldpuntvolgt de zaak op tot ze helemaal is afgehandeld.U kan telefonisch contact opnemen, een brief schrijven, een e-mail sturen of eenmeldingsformulier invullen op internet. Indien nodig kan u daarna op gesprek komen.

Meer info: Meldpunt Discriminatie Brugge | Kerkhofstraat 1, Brugge |t 050 40 73 99 | [email protected] |www.brugge.be/meldpuntdiscriminatie

21

Evaluatie bezoeken85-plussersDoor de vergrijzing van de maat-schappij stijgt ook in onze gemeentede groep 85-plussers. In het najaarwoonden 532 85-plussers inOostkamp. 143 personen verbleven inéén van de woonzorgcentra of in deserviceflats in Ruddervoorde. De actievan de Ouderenadviesraad en degemeente richtte zich op de ouderendie nog alleen wonen en niet aange-sloten zijn bij een ouderenvereniging.240 85-plussers kwamen in aan-merking voor een bezoek. 188 vanhen gingen in op het voorstel.

85-plussers die alleen wonen en geenlid zijn van een ouderenvereniginglopen het meest risico op vereen-zaming. T.o.v. de leeftijdgenoten diein een woonzorgcentrum verblijven,riskeren zij ook minder geïnformeerdte zijn over de sociale voorzieningenvoor ouderen.Tijdens de gezellige babbelluisterden de vrijwilligers naar denoden en vragen van de 85-plussers.Men polste ook naar de interesse ombijeenkomsten voor ouderen bij tewonen. Verder werd er uitleggegeven bij het personen-alarmsysteem en alle ouderenontvingen een actuele ouderengidsen een doos koeken als attentie.

50 vrijwilligers boden zich aan ommee te werken aan de huisbezoeken.Elke vrijwilliger bezocht gemiddeld 3personen. De bezoeken werden doorde ouderen enorm gewaardeerd. Deinitiatiefnemers beslisten om debezoeken om de 2 jaar te herhalen.

Oostkamp doet meei.s.m. IGOS

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 21

Page 22: De Merel lente 2012

22

noord-zuid

3 weken en werken teKampala, OegandaVan 7 tot 29 juli 2011 nam de familie Deruwe-Seaux uit Moerbrugge, samenmet TIHF uit Brugge, deel aan een zorg- en bouwproject in Kampala. Hiernavindt u hun verslag. Wij verdeelden onze hulp over twee tehuizen in de hoofdstad Kampala. Met10 volwassenen en 12 leerlingen en onze kinderen (11, 13 en 15 jaar)werkten we samen met 7 Oegandese studenten. Dat was een doelstellingop zich. De vochtige warmte en de vermoeidheid van het werk komenbovenop de last van alle emotie. Het zien en meemaken van miserie, honger,armoede, … is voor een westerling zeer zwaar.Naguru Reception Centre is een opvanghuis voor jonge weeskindjes. Zevangen kinderen op die door hun familie verstoten worden omwille van eenvloek (lees: licht-mentale handicap). Ook kinderen die geen familie of burenhebben die zich over hen ontfermen, worden er opgevangen. Anderekinderen komen er terecht omdat ze bescherming nodig hebben tegen hunomgeving. Ze worden uit het gezin gehaald waar ze mishandeld worden ofze worden uit de prostitutie gehaald. Ondanks de overheidssteun loopt de werking mank. Er zijn 7 overwerktepersoneelsleden die het werk niet aankunnen. Zij zorgen dag én nacht voor eten,verzorging en logement voor 140 kinderen. Het gebouw is voorzien op 35kinderen. We voerden er herstelling- en schilderwerken uit en bekostigdende plaatselijke aannemers die de toiletten en de speeltuin renoveerden. Weknuffelden de kleinsten. Iets waarvoor er anders geen tijd overblijft.In Kampala School for Physically Handicapped (KSPH) is er zonder overheids-steun toch een goed beleid. Er bestaat in Afrika nog altijd een groot taboerond mensen met een psychische én fysische beperking. Hoewel Kampalaeen bijzonder grote én drukke stad is, ziet men ze nauwelijks op straat. Zeworden uit schaamte binnenshuis verstopt ofwel verstoten uit de familie. De KSPH gaat in tegen deze cultuur. Ze onthaalt jonge mensen met eenbeperking zonder onderscheid van geloof en leert hen een beroep. Wij speelden en knutselden er met de jongeren en bekostigden er kleinebouwwerken zoals het heraanleggen van een pad en leuningen.We kunnen veel leren van de mensen in Afrika over hoe ze omgaan met hunzorgen, hun blijheid om het weinige wat ze hebben en ontvangen. Het waseen belevenis die niet te vatten is met het woord “reis”.

Digitale Week | 21-27 aprilEen buurman die zo goed weet hoehij dat virus van uw computer moetkrijgen, een kleindochter die uw foto’svan uw camera naar uw computerkan overzetten, de buurtwerkster diezo goed weet uit te leggen hoe umoet sms-en,… Het zijn allemaal –ieder op hun eigen manier – heldenin multimedia. Tijdens de DigitaleWeek van 21 tot en met 27 aprilorganiseert de gemeente Oostkamptal van activiteiten rond de digitalewereld met als thema “Helden”:

6 workshops + opendeurLeuke printideetjes: 9 uurOmgaan met Lightroom: 10 uurPresenteren met Keynote: 11.30 uur Apple adresboek: 12.30 uurWat is smartphone: 14 uur Facebook en Twitter: 15 uur Opendeur: van 11 tot 17 uurWanneer: zaterdag 21 aprilWaar: CVO St.-Godelieve,Kortrijksestraat 47Gratis | Vooraf inschrijvenMeer info: t 050 50 24 34 |www.cvosg.be

Opnemen van geluid |CursusdagWat: een cursusdag over opnemenvan geluid, stemopnames, ruisverwijderen uit geluidopnames.Wanneer: zaterdag 21 april | 10 uur Waar: NieuwvlietKostprijs: leden 5 euro | niet-leden7 euro | vooraf inschrijvenOrg.: Filmclub Spectrum OostkampMeer info: Mario Somers |t 050 82 79 51 |www.spectrumoostkamp.be

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:03 Pagina 22

Page 23: De Merel lente 2012

23

digitale week

Volksverhalen en Beeldbank Wat: Danny Sap komt volksverhalenvertellen voor het 6de leerjaar, geïllus-treerd door beelden uit de Beeldbank. Insamenwerking met Oostkampse scholen. Wanneer: dinsdag 24 april

Haal meer uit de bibliotheek Wat: Een korte introductie over hoe umeer uit de catalogus en databankenmediargus en biblion kunt halen.Wanneer: woensdag 25 april | 10 uur,14 uur en 17 uurzaterdag 28 april | 10 uur en 14 uurWaar: Bibliotheek-infopunt Kostprijs: gratisMeer info: t 050 83 31 30 |[email protected]

Demo E-reader en tabletWat: Aansluitend op de introductie vancatalogus en databanken kunt u kennis-maken met e-readers en de tablet. Naeen korte uitleg kunt u de readers ende tablet ter plaatse uittesten.Vooraf inschrijven is noodzakelijk.Wanneer: woensdag 25 april | 10.30 uur,14.30 uur en 17.30 uurzaterdag 28 april | 10.30 uur en 14.30 uurWaar: Bibliotheek-infopunt Kostprijs: gratisMeer info: t 050 83 31 30 |[email protected]

Virtuele Ruimte | Workshop Wat: Experimenteren met blue- engreenkey effecten. In kleine groepjeswerken we aan een sciencefictionverhaal. We verzinnen een wereld entekenen onze eigen achtergrond. Dangaan we voor het grote scherm staannet zoals de weerman en dankzij hetHollywood special effect, kunnen wedoor onze eigen tekening wandelen.Wie: 9-12 jaarWanneer: woensdag 25 april |13.30-16.30 uurWaar: De ValkaartOrg.: gemeente OostkampKostprijs: 5 euroVooraf inschrijvenMeer info: t 050 83 31 80 |[email protected]

Wie was de grootvader vanmijn grootvader?Genealogie door dr. Paul VandewalleWat: Een inleidende lezing die de aanzetkan zijn voor een familieboek, eenfamiliefeest,… en een boeiende studieom het leven van uw voorouders teleren kennen.Ook de informatie-software voor de ver-werking van de gegevens komt aan bod.Vooraf inschrijven is noodzakelijk.Wanneer: Donderdag 26 april | 14 uuren 20 uurWaar: Bibliotheek-infopunt Kostprijs: gratisMeer info: t 050 83 31 30 |[email protected]

Senioren leren SeniorenDigitale wandeling door Oostkampmet Streetview: demo en vele tips overStreetview o.l.v. Anny VandierendonckImikimi: leuke gratis montage-applicatiemet wonderbaarlijke eindresultateno.l.v. Herman VanhaelemeeschAlgemeen opendeurmoment tot 12 uur Wanneer: woensdag 25 april | vanaf9.30 uur Waar: d‘ Oude Gemeenteschool Org.: gemeente Oostkamp i.s.m.Seniornet Vlaanderen Vooraf inschrijven en meer info:Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected]

Opendag computerinitiatie Wanneer: Woensdag 25 april | 14-17 uurWaar: ’t Gezelletje, Schooldreef 12,Oostkamp Org.: Welzijnsschakel

Gaming-middag: kinderengamen met en tegen hun grootoudersVBS De Sprong, Waardamme |dinsdag 24 en woensdag 25 april |8.30-12 uur VBS De Vaart, Moerbrugge | maandag23 en dinsdag 24 april | 16.30-18 uur VBS St.-Pieter, Oostkamp | woensdag25 april | 13.30-17 uurVBS De Bosbes, Hertsberge |donderdag 26 april | 16.30-18 uur VBS De Kiem, Ruddervoorde | vrijdag27 april | 9-12 uur

Org.: Scholengemeenschap GruuthuseMeer info: Bart Neirynck |t 0477 28 93 65 | [email protected]

Tax-on-WebIn 2011 deden 2.696 (22,1%) inwonershun aangifte online met Tax-on-Web.Hiermee behoort Oostkamp tot de besteleerlingen van Vlaanderen. Ook dit jaarzijn er infosessies waarop het gebruiks-vriendelijke programma uitgelegd wordt.

Wanneer:• maandag 21 mei | 14.30 uur

(middageditie gericht op senioren) enom 19.30 uur | De Valkaart

• dinsdag 22 mei | 19.30 uur | DeOude Gemeenteschool Ruddervoorde

Inschrijven: Vrijetijdsloket |t 050 83 31 80 | [email protected]

Digitale week inWZC Ter LuchteIn woonzorgcentrum Ter Luchte vindenin de digitale week diverse activiteitenplaats. Er wordt een beeld gegeven vanvroeger en nu aan de hand van eenpowerpointvoorstelling. De bewonersleren met de Wii spelen. Er komt eendigitale koffer met toestellen vanvroeger en nu. Er is een kennismakingmet oude foto’s uit de Beeldbank enoude ambachten.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:04 Pagina 23

Page 24: De Merel lente 2012

Gerard en Marie Denys-VerhaegheJan Breidelstraat 13, Oostkamp - 27 april

Firmin en Rosina Govaert-ViaeneVijverslaan 4, Waardamme - 27 april

Frans en Jenny Van Reybrouck-HimpensVan Cailliedreef 2, Oostkamp - 9 mei

Marcel en Christiane Bonne-De GrandeMolleree 21, Hertsberge - 25 mei

Gerard en JeannineVandenbroucke-VandewieleVrijlatenstraat 17, Ruddervoorde - 1 juni

Raphaël en Annie Delhaye-LemahieuLegeweg 175, Oostkamp - 6 juni

Gouden bruiloft

Roger en Alia Miny-TraenKortrijksestraat 216, Oostkamp - 18 april

Amaat en Maria Eecloo-DewachterSint-Pietersplein 12/2-02, Oostkamp19 april

Gaston en Germaine Lapere-DevosSint-Pietersplein 22/0-01, Oostkamp23 april

Michel en JosephaVanhaelemeesch-VanhoveTorhoutsestraat 294, Ruddervoorde15 mei

Hector en Maria Anseeuw-SchoonbaertTorhoutsestraat 185, Ruddervoorde11 juni

Joseph en Paula Devooght-HuysScharestraat 43, Hertsberge - 11 juni

Diamanten bruiloft

Edgard en Suzanna Gogne-DeschepperSint-Elooisstraat 87, Ruddervoorde7 mei

Leon en Margaretha Kyndt-SegaertSint-Elooisstraat 87, Ruddervoorde12 mei

Briljanten bruiloft

jubilarissen

Het Collegevan Burge-meester enSchepenenbrachteenbezoekjeaandezeechtparen diein deafgelopenwinterhundiamantenjubileumvierden.

Albertus en Julienne Cortvriendt-Verbeerst

Albert en Georgette Roets-Mostaert

Andréas en Paula Debaene-De Vriese

Willy en Evelina Cloet-Verbeure

24

De jubilarissen die 50 jaar gehuwd waren in september, oktober, november endecember 2011 werden gehuldigd in De Valkaart op 21 januari 2012

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:04 Pagina 24

Page 25: De Merel lente 2012

beeldbank

25

foto 53Op deze foto zien weHenri Gryson in eenversierde wagen waaropverwezen wordt naarRadio Novak in deStationsstraat. Wie weetbij welke gelegenheiddeze wagen uitreed?

foto 54Op deze foto zien we hetpersoneel van de melkerijvan Peers de Nieuwburgdat poseert voor demelkerij. De derde damevan links is Marie Perquy.De man centraal op defoto is Maurits Perquy.Wie herkent de anderen?

foto 55Wie herkent iemand opdeze (Hertsbergse?)foto?

foto 56Wie kan iets meervertellen over dezeWaardamse foto?

De HeemkundigeKring Oostkamp en deHeemkundige KringRuddervoorde hebbeneen beeldbankaangelegd.Ze verzamelen,digitaliseren enbeschrijvenbeeldmateriaal overonze gemeente.Deze beelden wordenvoor iedereenbeschikbaar gesteldop www.beeldbank-westvlaanderen.be.

Regelmatig stoten zeop foto’s waarvan nietonmiddellijk duidelijkis wie er op staat,wanneer en waar defoto genomen werden ter gelegenheidvan welke gebeurtenisde foto werdgenomen.Dankzij de reactie vanheel wat mensenslagen ze er vaak inom de foto’s tesitueren.De heemkringen zijnnog steeds op zoeknaar nieuwbeeldmateriaal (oververenigingsleven,festiviteiten, dagelijksleven, publiekegebeurtenissen,…).Heeft u zo’n foto’s?Verwittig dan deheemkundige kring.Zij scannen hetbeeldmateriaal in enbezorgen deoriginelen binnen deweek terug.

Contactpersonen:HKO: Sebastian Vande Ginste ([email protected] | t 050 84 13 16).HKR: Anne-Marie Goethals ([email protected] | t 050 27 63 09).

Weet u wie of wat afgebeeld is op volgende foto’s?

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:04 Pagina 25

Page 26: De Merel lente 2012

26

verenigingen

Oostkampse winnaars |TentoonstellingSimone de Nave 20112 leden van de Heem- en KunstkringLamme Goedzak vielen in de prijzendoor hun deelname aan de tentoon-stelling Simone de Nave 2011 inBrussels Expo in november 2011. Detentoonstelling werd georganiseerddoor Fedos Kunstplatform Brussel.Liliane De Baene won met haar icoonAllerheiligen de Award (de hoofdprijs).Jan Breyne is met zijn foto Roma dewinnaar van “de Zilveren Handjes”.

Ontwerp atletiek-accommodatieDe gemeente breidt de atletiek-accommodatie in De Valkaart uit. Hetplan voorziet een aanloopstrook voorver- en hinkstapspringen en voorhoogspringen en een ring voorkogelstoten. De kost wordt geraamdop 153.600 euro inclus. BTW.

De aanleg van deze accommodatiezal vooral de Oostkampse jeugd dekans bieden om aan atletiek te doen.De accommodatie wordt eenmeerwaarde voor de atletiekclub, descholen, de sportkampen,… Deaanleg is voorzien voor dit jaar.

Benefietavond voorblindengeleide hond voorJordy DeweerWat: Jordy Deweer uit Oostkamp is13 jaar en blind. Om de aankoop ende opleiding van een blindengeleidehond te kunnen betalen, wordt eenspaghettiavond ingericht.Wanneer: vrijdag 20 april | 18.30 uur,aperitief en 19.30 uur, spaghettiWaar: Koning Boudewijnschool,Marechalstraat, Oostkamp. Kostprijs: volwassenen, 12 euro (glascava incl.) | kinderen -10 jaar, 5 euroOrg.: Kapsalon Filip uit Oostkamp, insamenwerking met Slagerij Vermeersch, All Events, Delhaize Zedelgem en metde steun van de gemeente OostkampMeer info en reservaties:t 0485 00 74 15

Eindejaarsactie UnizoDe eindejaarsactie van UNIZO Oostkamp-Hertsberge en Ruddervoorde-Waardamme waren een zeer groot succes. Hierbij een foto van deprijsuitreiking van de actie in Ruddervoorde-Waardamme.

Golden Oldies Fuif t.v.v. Gandalf vzwWat: De oud-leiding KSA Oostkamp organiseert elk jaar een fuif ten voordelevan een goed doel. Dit jaar steunen ze Gandalf. Gandalf organiseertgezinsvakanties voor gezinnen die in armoede leven.Wanneer: 24 maart | 21 uurWaar: zaal Oud Stuyvenberghe in OostkampKostprijs: vvk, 3 euro | deur, 5 euroMeer info en tickets: [email protected]

Nieuw boek vanOostkampenaar Arnout ZwaenepoelDe broeken van de ijzer- en handzamevalleiIn opdracht van Het Agentschapvoor Natuur en Bos trok ArnoutZwaenepoel uit Oostkamp op padom oude landbouwers, vissers,jagers, waterbeheerders,herders,… te interviewen over definesses van het vroegere beheervan overstroombare broeken langsde IJzer- en Handzamevaart. Deecoloog verzamelde de veleverhalen over hooiverpachtingen,het vroegere waterbeheer, de tijdvan otters en eendenkooien,wonderbaarlijke palingvangsten,… in zijn boek “De broeken van deijzer- en handzamevallei”.De verhalen geven stuk voor stukeen beeld van het leven en werkenin de broeken. Heel veel zaken zijndan ook bijzonder leerrijk voor hetbeheer van vandaag.Meer info over het boek: www.inverde.be/informatie/boeken/ijzer-_en_handzame

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:04 Pagina 26

Page 27: De Merel lente 2012

27

LoopparcoursDe Valkaart wordtuitgebreid en verbeterdIn het park De Valkaart is er al eenloopparcours. Dat parcours wordt nugrondig opgefrist. Volgende ingrepenzijn gepland: •De minst goede stukken van deomloop worden verbeterd door o.a.grondwerken en een aanvulling methoutsnippers.

•De omloop in De Valkaart wordt metenkele lussen uitgebreid. Hierdoorontstaat een gevarieerd parcours datde lopers de mogelijkheid biedt hunparcours uit te stippelen op maat.

•Het loopparcours wordt bewegwijzerd.•Er wordt gestreefd naar eengevarieerde ondergrond.

De gemeente bekijkt ook op welkemanier men een of meerdere lussenvan verlichting kan voorzien. Zo blijfthet mogelijk om ook in de winter inde (voor)avond in het park te lopen.

Sporttoelage voor scholendie samenwerken meterkende OostkampseverenigingenOostkampse scholen kunnen hunsportaanbod uitbreiden door samente werken met erkende Oostkampsesportverenigingen. De scholenkunnen hiervoor een subsidie krijgenvan de gemeente.De sportverenigingen kunnen jongerenlaten kennis maken met hun sporttak.De subsidie ‘schoolsport’ is samen-gesteld uit een vast en een variabeldeel. Voor de gemeente is dit eenjaarlijkse investering van maximaal7.000 euro.

Met het nieuwe subsidiereglementcreëert de gemeente kansen voor meerbewegen en sporten op school, opnaschoolse activiteiten of in club-verband. Dit sluit aan bij het sport-beleidsplan. Het initiatief is ook eenvoorbeeld van flankerend onderwijs-beleid. Het ondersteunt de scholenom binnen de grenzen van demaximumfactuur een gevarieerdsportaanbod te bieden.

Vereniging in de kijker:Duatlon Vereniging BaliebruggeDuatlon Vereniging Baliebrugge ontstond in 1994 in de Ruddervoordse wijkSint-Godelieve. Het was een club voor atleten die aan duatlon en triatlonwilden doen. Men wou de recreatieve sporter de kans geven om te sportenop zijn niveau.Ondertussen telt de club 80 leden. De vereniging is actief op recreatief encompetitief niveau, voor seniors en voor de jeugd. Jongeren kunnenaansluiten vanaf 6 jaar.Alhoewel duatlon de hoofdtak is, kan men er ook als triatleet terecht.Gediplomeerde trainers begeleiden hierbij de leden in het lopen, het fietsen(met onder meer ook rijvaardigheid) en het zwemmen in De Valkaart.DVB organiseert ook wedstrijden in eigen gemeente. Op 1 mei vindt inOostkamp de zwemloop plaats en op 26 augustus organiseert de verenigingin Waardamme het Provinciaal kampioenschap duatlon.Meer info: www.duatlonverenigingbaliebrugge.be

Welzijnsschakel Oostkamp vzw viert 15 jaarontmoeting en solidariteit in ‘t GezelletjeIn 1997 opende ontmoetingshuis ’t Gezelletje zijn deuren in de Schooldreef.Bezoekers vinden er een cafetaria, een infostand over sociale diensten, deOxfam Wereldwinkel en de kringloopwinkel. Het ontmoetingshuis groeide. Samen Gezellig organiseert een oudejaars-avondfeest en socio-culturele activiteiten voor de doelgroep. Vakantiedroomstelt 2 huisjes terbeschikking enOnbegrensd geeftcomputerinitiatie.Het doel van de vzw isarmoede bestrijden enuitsluiting eneenzaamheid voor-komen. Dit wordtgerealiseerd door meerdan 100 sociaalvoelendevrijwilligers.Van 4 tot 6 mei is erfeest in ’t Gezelletje.Daarna wordt hardverder gewerkt, want dedoelgroep blijft stijgen.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:04 Pagina 27

Page 28: De Merel lente 2012

activiteitenkalender

28

GOLFIT

Neos OostkampIedere vrijdag vanaf 6 april | 14 uur |Bad Nauheimplein | t 050 82 46 93 |Info: 050 82 46 93 |[email protected]

KANTKLOSSEN

Klavertje VierIedere woensdag | 19 tot 22 uur |De Wieke | Info: 050 82 25 98

ORIENTAALS DANSEN

KAV OostkampIedere donderdag tot 12 april (niet op5 april) | 20 uur | FitnesscentrumEK-Sports | Info: 0472 58 44 29 |[email protected]

PETANQUE

Sportclub 50 PlusIedere woensdag | 13.50 uur |buitenterrein De Valkaart, bij slechtweer: binnenterrein De Sportman,Ruddervoorde | Info: 050 82 24 82 |[email protected]

S.Sport | Vrij spelIedere maandag | 13.30 uur | t.e.m.eind april , Brugsestraat | mei en juni,De Valkaart | Info: t 050 82 34 17

S.Sport Iedere woensdag | 13.30 uur | t.e.m.eind april, Brugestraat | mei en juni,De Valkaart | Info: t 050 82 34 17

Terugkerende activiteiten

CREA

OKRAIedere donderdag vanaf 5 april |14 uur | ’t Centrum | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

FIETSEN

Hertetrappers Iedere zondag en feestdag | maart:9 uur, vanaf april: 8.30 uur | TaverneOud Gemeentehuis, Hertsberge | Info:050 82 68 28 | www.hertetrappers.be

KAV OostkampMaandagen 16 en 30 april, 14 en 28 mei,11 juni | 13.30 uur | Hogedreef |Info: 050 82 71 54 |[email protected]

NEOS OostkampIedere dinsdag vanaf 3 april | 14 uur |Hogedreef | Info: 050 82 46 93 |[email protected]

OKRAIedere maandag in april en juni en op14 mei | 14 uur | ’t Centrum | Info:050 35 81 90 |[email protected]

S.SportIedere donderdagnamiddag vanaf april| 13.45 uur | Gemeentehuis | Info:0474 24 93 11

SPEL EN ONTMOETING

OKRAIedere dinsdag vanaf 1 mei | 15 uur |’t Centrum | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

TURNEN / AEROBICS

Neos OostkampIedere donderdag (uitgez. school-vakanties) | 9.45 uur | De Valkaart |Info: 050 82 46 93 |[email protected]

OKRAIedere dinsdag vanaf 3 april | 14 uur |’t Centrum | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

Sportclub 50 PlusIedere vrijdag (uitgez. schoolvakanties) |15 uur | De Valkaart | Info: 050 82 24 82 |[email protected]

ZWEMMEN

Sportclub 50 PlusIedere vrijdag (uitgez. schoolvakanties) |16 uur | De Valkaart | Info: 050 82 24 82 |[email protected]

OPROEPWenst u de activiteiten van uw vereniging voor de periode 21 juni tot 20 september 2012 in de volgende editie van DeMerel aan te kondigen, geef dan voor 10 mei uw kalender door. Dit kan via de website www.oostkamp.be/e-loket of viae-mail naar [email protected].

Enkel activiteiten die per editie worden doorgegeven, worden opgenomen. Gelieve per activiteit duidelijk het uur,de locatie en contactgegevens te vermelden.

opmaak lentemerel 2012_opmaak lentemerel 2011 8/03/12 18:04 Pagina 28