De Kleine Hamersma 20130921

7
Zaterdag 21 september & Zondag 22 september 2013 Mijn laatste glas moet champagne zijnFotograaf Sacha de Boer, pagina L5 BEELDSHUTTERSTOCKBEELDBEWERKINGNRCFOTODIENST De Kleine Hamersma De 101 beste supermarktwijnen Wijngids

description

De Kleine Hamersma De 101 beste supermarktwijnen

Transcript of De Kleine Hamersma 20130921

Page 1: De Kleine Hamersma 20130921

Z aterdag 21 september & Zondag 22 september 2013

‘Mijn laatste glas moet champagne zijn’Fotograaf Sacha de Boer, pagina L5

BEELD SHUTTERSTOCK BEELDBEWERKING NRC FOTODIENST

De KleineH a m e rs m a

De 101 bestesupermarktw ijnen

Wi j ng i d s

Page 2: De Kleine Hamersma 20130921

L2 DE KLEINE HAMERSMA Lu x

Het residu

Voor woord

Het proeven en schrijven voor mijn nieuwe koopgids De Grote

H a m e rs m a heeft zich in een jaar afgespeeld dat mijn vrouw en ik‘in between houses’ waren. Toen wij eind vorig jaar tijdelijk eenbeganegrondappartement in de Amsterdamse Pijp betrokken (dejaarlijkse aanvoer van zo’n 7.000 wijnflessen maakt ‘be ganeg ro n d’ een noodzaak), stelden wij ons keurig voor aan onze tem-

porele buren. Het bleken zonder uitzondering wijndrinkers. Dat was goed nie uws .Voor hen. Maar ook voor de chef-logistiek, tevens hoofd glasbak, mevrouwHamersma. Met de buren spraken wij af dat we de proefflessen, waar altijd slechtseen minieme hoeveelheid uit is, op de trap zouden zetten. Wij garandeerden daar-bij dat zij alleen die flessen zouden aantreffen die lekker genoeg waren voor degids.

Het leverde aandoenlijke Facebook-berichten op. Zo zag ik op de pagina van debovenbuurman een foto van de trap vol flessen met als onderschrift: „Ik woon inhet paradijs.”

De flessen die de eindstreep niet haalden, gooide mevrouw Hamersma zelf nogleeg en weg. Toch scheelde de trapconstructie haar ruim honderd keer de gangnaar de glasbak met haar Blokker-boodschappenkarretje. 2.552 stuks haalden De

Grote Hamersma, 84 meer dan vorig jaar. De 101 lekkerste supermarktwijnen staanin deze bijlage, De Kleine Hamersma. Doe er uw voordeel mee.

Harold Hamersma

1 Dominique Duclos 2012

Cabernet Sauvignon

Vin de Franc, Frankrijk,

Ook dit jaar weer helemaal in orde. Lek-ker donker, trots fruit. Stevigheid en pit.Cabernet van stavast voor een verlegenprijsje. (Ook te koop bij Bas van derHeijden, Digros en Dekamarkt. Kleinprijsverschil mogelijk.)

€3, 39, Dirk van den Broek 8

2 De Beste Spanje

Valencia, Spanje (Liter)

Valencia. Niet alleen voor zijn sinaasap-pels dus, maar ook voor een kloeke liter.Donkere kersen, nonchalant wat laurieren een sappig bittertje. Een volle Valen-ciaan. (Ook te koop bij Bas van der Heij-den, Digros en Dekamarkt. Klein prijs-verschil mogelijk.)

€3,7 9, Dirk van den Broek 8

3 De Beste Chili Cabernet

Sauvignon, Central Valley

Chili (liter)

Zwarte bessen zoals deze alleen in Chi-leense Cabernet Sauvignon smaken.Vol, rijp, sappig, fris en zoet tegelijk.(Ook bij Bas van der Heijden, Digros enDekamarkt. Prijsverschil mogelijk.)

€3,7 9, Dirk van den Broek 8

4 Finca Labarca 2012

Rioja, Spanje

Vraag niet hoe het kan, maar profiteerervan. En laat ’m vooral ook profiterenvan een uurtje of anderhalf ijskast. Deextra stroom die dat verlangt zit vastnog wel in het budget. Zoete kersen, zu-re besjes. Rioja junior. Maar ongekendvoor dit geld. (Ook te koop bij Coop-Compact, SuperCoop, Deen, Hoogvliet,Jan Linders, Nettorama, Poiesz Super-markt, Vomar, Dekamarkt en Digros.Prijsverschil is mogelijk.)

€3, 8 9, Coop, Dirk van den Broek 8

5 Plus Huiswijn Chili 2012

Cabernet Sauvignon

Central Valley, Chili (liter)

Zoals vanouds: een daverende aanvalvan zwarte bessen, geflankeerd doorbramen met in hun knapzak een handjepepermunt.

€3,9 9, Plus 8,5

Voor De Kleine Hamersmaselecteerde Harold Hamersmade 101 beste supermarktwijnen.

6 Lagranja 360 2012

Tempranillo, Cariñena, Spanje

Uit Jumbo’s Dierenwinkel. Beesteneti-ketten-serie. Dit is de Lagranja met hetroze varken. Stuk voor stuk smakelijk,maar dit is toch wel de lekkerste van hetstel. Een en al rode kersen, vrolijk sap,koel te drinken.

€4 ,19, Jumbo 8,5

7 Château Rouvière 2011

Minervois, Frankrijk

Zwart-witfoto van Luc Rouvière op hetachteretiket. Voor dit geld kon er geenkleur af. Hoewel: rood. Maar dat zit in defles. En daar heeft ’ie flink in geïnves-teerd. In ieder geval qua tijd. Luc is dezoveelste Rouvière die het familiedo-mein (anno 1642) onder zijn hoedeheeft. En je vraagt je meteen af: hoehebben ze in hemelsnaam al die eeu-wen hun hoofd boven water weten tehouden? Een puike Minervois voor noggeen vier euro. Vol oprecht rood fruit,rijp maar niet te zacht, handje kruiderijuit zuidelijke sferen. Maar een actieco-mité tot behoud van Château Rouvièreis niet nodig, verzekert Luc. Gewoonflink inslaan. Donaties in de glasbak.(Ook te koop bij MCD, Poiesz Super-markt en Spar. Klein prijsverschil is mo-gelijk.)

€4 , 39, Plus 8,5

8 Vaya Pasada 2012

Toro, Spanje

Rijp, bramig, stallig, stevige maar zach-te tannines. Serieus goede supermarkt-S p a n j a a rd .

€4 ,9 9, Plus 8,5

9 Canepa 2012

Novissimo Merlot

Valle Central, Chili

Beduidend gevulder dan de 2011-oogst. Meer wijn, meer pruim, meercassis, meer laurier. Maar wel voor het-zelfde geld.

€4 ,9 9, Jumbo 8+

10 Swartland Winery 2012

Shiraz Varietal Range

Swartland, Zuid-Afrika

Swartland, maar rood fruit. Vooral fram-bozen en kersen. Plus een behoorlijkeinzet van geroosterde nootjes. Geeft ’meen luxe touch.

€4 ,9 9, C1000 8

tot 5 euro

Harold Hamersma proefde 7.000 flessenen destilleerde 7 trends

1. Meer Franse en Duitse wijnenDe grootste drie wijnlanden, Frank-rijk, Spanje en Italië vullen nogsteeds nadrukkelijk onze wijnglazen.Spanje en Italië bleven qua hoeveel-heid genoteerde wijnen hoege-naamd gelijk. Frankrijk daarentegennoteerde bijna 200 wijnen meer inde gids. Vooral dankzij de inbrenguit het zuiden. Ik proefde veel bij-zonder goede wijnen, vaak voorzienvan erg aantrekkelijke prijskaartjes.Ook Duitsland en Portugal zagenhun aandeel toenemen. Met namedat van Duitsland, dankzij de Ries-ling Renaissance die daar plaats-vindt. Wie leverde er dit jaar in?Twee grote spelers uit de NieuweWereld: Australië (-30 procent) enZuid-Afrika (-45 procent) zijn metbeduidend minder wijnen vertegen-woordigd. Chili kon met een plusvan ruim 20 procent ten opzichtevan vorig jaar het tij niet keren. Ar-gentinië bleef nagenoeg gelijk.

2. Koel rood en fris witEvenals vorig jaar groeide het aan-bod koel te drinken rood. Maar ookde omslag naar een frissere witte wijnis een feit. Opvallend genoeg komtdeze vooral op het conto van char-donnay. Steeds meer producentennemen afscheid van de vette, volleroomboterbabbelaarstijl en laten hunwit dorstlessender uit de fles komen.

3. Meer mousserendRecessie of niet: we drinken meerbelletjes. Weliswaar geen champag-ne, maar wel voordeliger alternatie-ven. Vooral cava profiteert. Ook destroom prosecco is niet te stuiten.Weinige haalden de eindstreep. On-der een tientje is het behelpen.Vooral voor de supermarktmodel-letjes geldt: bepaald niet super.

4. Riesling en viognier in opkomstDe Grote Vijf, cabernet sauvignon,merlot en syrah/shiraz voor rood enchardonnay en sauvignon blancvoor wit blijven de lakens uitdelen.Maar verandering van wijn doetdrinken. Riesling maar vooral ookviognier zijn ruimer dan ooit verte-g e nw o o rd i g d .

5. Groei in biologischDe populariteit van biologische enbiodynamische wijnen nam toe. Inde 2013-editie stonden ruim 300wijnen – dit jaar waren het er 455.De vaak wat hogere prijs voor wij-nen van onbesproken komaf lijktgeen beletsel.

6. Accijns remmen verkoopVolgens een vorige week gepubli-ceerd onderzoek van Trendbox ginger in het eerste half jaar van 2013ruim 8 procent (16 miljoen liter) min-der wijn over de toonbank. Oorzaak:de wijnaccijns die per 1 januari met18 procent zijn verhoogd. Velen wip-pen nu de grens – vooral naar Duits-land – om daar zonder accijns teko p e n .

7. Meer afzet via internetSteeds vaker en steeds meer kopenwe wijn bij het groeiende contingentinternetaanbieders. Soms vanwegede jacht op koopjes. Maar vaak ookomdat het leuk of spannend is. Hetaanbod van met name specialistengroeide ook dit jaar weer fiks. (Ziepagina L6 in het eerste deel van debijlage.) De supermarkten – waar wehet leeuwendeel van onze dagelijk-se wijn aanschaffen – laten het erniet bij zitten. Een aantal van deg ro o t s t e is druk doende ook eeninternetwinkel te openen of de be-staande te perfectioneren.

Alleen de lekkerste wijnen krijgen eenplekje in De Grote Hamersma, de jaar-lijks wijngids van Harold Hamersma.Een rapportcijfer 7 geldt als onder-grens voor de gids, een 10 is hethoogste cijfer. In De Kleine Hamersma

staan de beste 101 supermarktwijnenuit zijn boek.Punten heeft hij toegekend op basisvan kleur, geur, smaak en afdronk.

Extra punten gaf hij aan wijn die bij-zonder goed is ‘voor dat geld’ en/of ‘inzijn soort’. Let wel: de 8 van een wijnonder de 4 euro is natuurlijk niet de-zelfde 8 als die van een wijn van 14 of24 euro. Het cijfer valt hooguit te ver-gelijken met cijfers van wijnen uit de-zelfde p r i j s ca t e g o r i e , en zelfs danvertellen de proefnotities vaak meer.

Z AT E R DAG 21 SEPTEMBER&ZO N DAG 22 SEPTEMBER 2013 L3

5 - 10 euro

11 Château Pradeau Mazeau

2012 Bordeaux, Frankrijk

Klein geprijsde Bordeaux uit de super-markt kan ook smaken. Sappig rood enzwart fruit, laurier en sap. Dit jaar zelfsmet een zoete romigheid in het budget.Prima. (Ook bij MCD, Poiesz Super-markt en Spar. Prijsverschil is mogelijk.)

€5 , 39, Plus 8

12 Château Coulon

‘Ombres et Lumières’ 2012

Corbières, Frankrijk (biologisch)

Het etiket lijkt betrokken van een druk-ker die de catalogus laat vergelen inzijn etalage. De palm op het plaatje wilniet bloeien. Het pand erachter kan weleen likje verf gebruiken. Maar dan: datmini-etiketje eronder. Zat dat er nou vo-rig jaar ook? ‘Ombres et Lumières’ staaterop. Lu m i è re s , licht? Misschien vanwe-ge het zonnetje, het rijpe donkere fruit,de geur van gezond vee, inwaaiendezuidkruiden en een zomersloot? En dieo m b re s , de schaduwen? Dat staat mis-schien voor het donkere fruit, het kra-kende kreupelhout en het laatje metlaurier? Of is het de prijsverhoging van50 eurocent die een schaduw werpt?

€5 , 49, Albert Heijn 9

13 Domaine Trianon 2011

E xc e l l e n c e

Saint-Chinian, Frankrijk

E xce l l e n ce . Vond klaarblijkelijk ook dejury van het mij volstrekt onbekendeConcours International des Vins dat in2012 in Lyon plaatsvond. Deze beloon-de de inspanningen van de wijnboerenuit Saint-Chinian met een Grand Or-me-daille. Of er ook gewoon d’Or of Petit Orbestaat, is niet bekend. Enfin. Mooieglimmer op de capsule. Valt op. En dewijn gelukkig ook. In positieve zin. Alsmaakt hij in het Engels anders dan inhet Nederlands. Op het achteretiketstaat dat deze blend in het Verenigd Ko-ninkrijk ‘rode besjes, milde specerij,drop en soepele tannines’ levert. Maarwij moeten het in de vertaling doen met‘tonen van zwarte bessen’. Ik zou daar-om die Engelse nemen. U mag in Ne-derlandse euro’s betalen. (Ook bij MCDen Spar. Prijsverschil is mogelijk.)

€5 , 49, Plus 9

14 Aliwen Undurraga

Merlot Reserva 2011

Cabernet Sauvignon

Rapel Valley, ChiliDe wijnmakers hebben deze wijn ver-noemd naar de Aliwen, ‘Heilige Boom’

in de oude Chileense Mapuche-taal.Wellicht hadden ze deze serie toch be-ter Magische Wijnrank kunnen noe-men. Want het is toch een wonder datze er jaar in jaar uit in slagen om vooreen zo scherpe prijs dergelijke wijnente maken. En dan vooral de rode. Zoalsdeze. Met cassis in de voorste linies,bramen trompetterend erachteraan,pruimen in volle galop en een peper-muntje voor de frisse adem. Je weet im-mers maar nooit wie je tijdens zo’n wijn-veldtocht tegenkomt.

€5 , 49, Albert Heijn 9-

15 Casillero del Diablo

Carmenère Reserva 2012

Valle de Rapel, Chili

Vind ik persoonlijk het lekkerste uit deCasillero del Diablo serie. Sowieso al ja-ren een loterij zonder nieten maar deCarmenère biedt dit jaar toch nog wate x t ra’s. Lekker veel duister fruit, koffie-bonen, chocobitters, suède tanninesen een paar handgemaakte net ge-poetste leren schoenen.

€5 , 49, Albert Heijn 9-

16 Saint-Roche 2012

Pays du Gard, Frankrijk

Het heilige vuur brandt nog steeds.Saint Roche blijft zich op hoog niveaupresenteren. Een Saint om een kaarsjevoor te branden. Zoet, donker fruit. Eenaangename stevigheid. Aardse kracht.Pure aardse kracht, want bio.

€5 , 49, Albert Heijn 9-

17 Mire l’Etang 2012

La Clape, Coteaux du Languedoc

Frankrijk (biologisch)

Blijft verbazen. Klein geld. Grote bio-wijn. Inclusief kasteel. En een l’étang,een vijver. Plus in het glas een goed ge-vulde, zonnige, ongebolsterde rodemet veel donker fruit, stevigheid en eenflinke bos kreupelhout voor de deur.Lekker peperig dit jaar.

€5 , 49, Jumbo 8,5

18 Indomita 2012 Cabernet

Sauvignon Gran Reserva

Maipo Valley, Chili

Een keur aan zwarte bessen, bramen,pruimen en frisheid. Gran Reserva dieslechts een kleine investering verlangt.Helemaal in orde. (Ook te koop bij Boni,CoopCompact, SuperCoop, Deka-markt, Hoogvliet, Jan Linders en Netto-rama. Prijsverschil is mogelijk.)

€5 , 49, Coop, Deen, Vomar 8,5

19 Les Oliviers 2012

Merlot Mourvèdre

Pays d’Oc, Frankrijk

Opgepoetste maar niet al te brave rou-ge. Zonnig, donker fruit, warm scha-duwpartijtje en met een lekker mourvè-drerandje. Licht bewijs van laurierdrop.En in tegenstelling tot de witte variant,gemaakt van sauvignon blanc en ver-mentino, is in deze Les Oliviers wel watolijf te bespeuren: zwarte.

€5,50, Hema 8

20 Mezzacorona 2011

Teroldego Rotaliano

Trentino, Italië

Eigenwijze druif voor de supermarkt.Geeft verfrissend lichtrood uit het hogeItaliaanse noorden. Wat zurige kersen,bramen, bosvruchten, pruimen. Ook ditjaar weer. Zeer eigen.

€5 ,6 9, Jumbo 8

21 Mas du Petit Azegat 2011

Bouches du Rhône, Frankrijk

( biologisch)

De Bouches du Rhône, het vlakke landbij de rivier. Het laagste in de Rhône-pikorde. Maar kijk die kleine Mas du Pe-tit toch eens even uitpakken. Die heeftaan reputaties helemaal geen bood-schap en presteert het om in 2011 eenheel goede wijn te maken. Een prestatieomdat dit nu niet bepaald als een vlek-keloos oogstjaar bekendstaat. Heerlij-ke, hartige, warmbloedige, gulle, opvlezig rood fruit en milde specerij trak-terende bio-Rhône.

€5 ,9 9, Plus 9

22 Cono Sur 2012,

Merlot Bicicleta, Central Valley

Chili

Veel pruim en nog flink wat zwart fruit.Discreet qua eiken. Maar niet qua sap.Goeie, oprechte Merlot. Spring op debicicletta en ga ’m halen.

€5 ,9 9, Mitra 8,5

23 Château de l’Horte 2011

Sélection de la Portanelle

Corbières, Frankrijk

Een vrijgevige wijn. Tot ons gebrachtdoor Jean Pierre-Biard, de Franse wijn-maker, zijn Nederlandse vrouw Johannavan der Spek en onze landgenoot, ven-noot van Château de l’Horte, Paul denToom. Wij danken hen hartelijk voor debramen, frambozen, kersen, zonnigespecerijen en overvloedig sap. En voor-al ook voor het vriendelijke supermarkt-prijskaartje. Het kan er zomaar mee temaken hebben dat Den Toom vroegergrootgrutter was.

€5 ,9 9, Plus 8,5

24 Saint Christol 2012

Domaine Sainte Sophie,

L anguedoc

Prima Terra Vitis-wijn: gemaakt met res-pect voor de natuur, de werknemers,toeleveranciers en de wijndrinkers diez o’n fles opentrekken. Ook dit jaar weereen aardse, wat ‘h a r t i g - zo e t e’ Langue-doc. Donker, puur, eerlijk fruit. Wiegoed zoekt, kan in Zuid-Frankrijk nogkoopjes vinden. (Ook te koop bij MCDen Spar. Prijsverschil is mogelijk.)

€5 ,9 9, Plus 8,5

25 Tierra Buena 2013

Shiraz, Mendoza, Argentinië

Wederom buena. Goed in de cassis,pruimen en kersen. Lekker vlezig.Smaakt ook goed bij rosbief, entrecoteen biefstuk. Vandaar natuurlijk.

€5 ,9 9, Plus 8,5

26 Tesoruccio 2012

Primitivo, Puglia, Italië

De kostbaarste en ook de lekkerste vanhet trio Tesoruccio dat Hema voert.Pruim, viool, kers en kracht.

€6, 2 5 , Hema 8+

RO O D

1

2 3 4 5

6 7 8 10

11 12 13 14 15

9

16 17 18 19 20

21 22 23 24 25

Page 3: De Kleine Hamersma 20130921

L4 DE KLEINE HAMERSMA Lu x

27 False Bay 2011

Shiraz, False Bay, Zuid-Afrika

False Bay. Eerlijke Shiraz. Met een kleinbeetje houthulp. Pittig rijp rood fruit.Kersen, pruimen en bessen. Zoetigespecerijen en behaaglijke tannines.

€6, 2 5 , Hema 8

28 Tilia, Cabernet Franc Merlot

Petit Verdot 2012

Mendoza, Argentinië

Donker fruit. Pruimen. Bramen. Met eenpeperstekeltje. Aards, pittig, eigenzin-nig. Wat rokerigheid, net zoals de 2011.Forse hoeveelheid wijn voor dit prijs-ka a r t j e .

€6, 49, Albert Heijn 8,5

29 Alpaca 2012, Carmenère

Reserva Valle Maipo, Chili

De CoffeeCompany, Bagels & Beans enStarbucks op een drukke zaterdagoch-tend. Koffie, koffie en nog eens koffie.Chocolade-bramen-cassismuffin erbij.Bijzonder smakelijke supermarkt-Car-m e n è re .

€6, 49, C1000 8,5

30 Quinto Arrio 2011 Rioja,

Spanje (biologisch)

Quinto Arrio. Q & A. Questions &A n sw e r s . Wat proeven we? Vlezige Rio-ja. Wat nog meer? Rijpe kersen met eenvanillezoetje en specerij. Bio? Zekers.Lekker? Lekker. Wat eten we erbij?Lamskoteletje met een grillruitje en mettijm en rozemarijn.

€6, 49, Ekoplaza 8

31 Domäne Wachau 2011

Zweigelt, Wachau, Oostenrijk

Vrolijk, fruitig, fris, zachtzurig en kruidig.„Heerlijk als drinkwijn”, meldt Hema ophet achteretiket. Goed idee. Maar watzou je er anders mee moeten doen?Hoe dan ook: niet vergeten ’m licht tekoelen. Wordt het een nog lekkerderd r i n kw i j n .

€6, 5 0 , Hema 8

32 Marqués de Montañana 2012

Old Vine Garnacha

Calatayud, Spanje

Is ’ie net zo goed als de 2011-oogst? Ja,hij is weer zo goed als de 2011-oogst.Hoe was dat? Heel goed. Een van degrote supermarktvondsten. En on-danks accijns- en btw-kommer en kwelgeen eurocent duurder geworden. Heellekkere, licht toasty Garnacha. Metzwoel, zoet, rijp rood fruit. Een snufjespecerij. Pepertjes. Vrolijkheid gepaardaan diepgang. Had zomaar twintig eurokunnen kosten. Zoals de fles eruitziet.Maar vooral wat inhoud betreft. Bela-chelijke prijs. Hallo, Jumbo.

€6,9 9, Jumbo 9

33 Isla Grande 2009 Merlot

Gran Reserva ‘C aleuche’

Maipo Valley

Caleuche – een wijn die vernoemd isnaar een spookschip. Een fregat boven-dien dat volgens het etiket ongekendeeigenschappen had „om te transforme-ren tot rots, boomstronk of zeewier omzo onopgemerkt te blijven”. Wie toch deCaleuche in zijn volle glorie durfde teaanschouwen, liep het risico gestraft teworden door monddood te worden ge-maakt, of ter plekke van het leven teworden beroofd. Enfin, vind je in jeplaatselijke Emté een uitstekende mintyMerlot, krijg je dat.

€6,9 9, Emté 8,5

34 San Lazzaro 2012

Bardolino, Italië (biologisch)

Een van die zeldzame Bardolino’s diesmaken zoals Bardolino ooit bedoeldis. Nerveuze rode besjes, een hyperen-de framboos en van de koelte bibbe-rende kersjes. Slecht nieuws voor dielaatste: Bardolino moet nog koel ge-dronken worden ook.

€7,7 5 , Hema 8,5

35 Domaine Preignes le Vieux

2011 Petit Verdot Prestige

Pays d’Oc, Frankrijk

‘Respect to the nature’belooft het ach-teretiket. Om dat te benadrukken zit ereen logo op dat ik niet ken: Qualenvy.Daarmee krijgen we de garantie ‘dat deomgeving wordt gerespecteerd’. En deliefhebbers van onalledaagse druiven-soorten ook, want de petit verdot in zijneentje kom je niet veel tegen. Lekkerewijn hebben ze er op het domaine vangemaakt. De leukste, spannendste vande Preignes le Vieux range. Geeft viool-tjes, bessen, pruimen, bittere kersen,laurierdrop en veel sap.

€7,7 9, Mitra 8,5

36 Penfolds Cabernet

Sauvignon Rawson’s Retreat

2012 South Eastern Australia

Uiterlijk om te gruwen. Goedkoop fles-je. Mini-kurk die in een huiswijnfles zoumisstaan. Maar inhoud om van te wa-tertanden. Luxe. Beschaafd. Muntig.Zwarte bessen. Verdieping. Intelligent.En uiterst secuur gemaakt. Dat kanchief winemaker Peter Gago van Pen-folds op ieder prijsniveau.

€7,9 9, Albert Heijn 9

37 Domini 2010

Douro, Portugal

„Hoe is het mogelijk dat deze wijn in aldie jaren niet duurder is geworden?”schreef ik vorig jaar. „To p - Po r t u g e e svan een van de betere Port-shippers.”Maar ja, daar was plots Jeroen Dijssel-bloem met een begrotingsgat in zijnhand: accijns op alcohol en btw om-hoog. Domini euro duurder. Neemt nietweg dat zelfs voor dat geld 2010 eenheerlijke wijn biedt. Frisser, amicaler enwat vrolijker dan 2009. Cassis, bosaard-beien, bessen en fijne zuren.

€7,9 9, Albert Heijn 9-

38 Abril de Azul y Garanza 2012

Navarra, Spanje (biologisch)

Navarra-tinto die jaar in jaar uit op hoogniveau blijft presteren. Volop kersen,aardbeien en frambozen weer. Watzwarte bessen ook, en wat meer krachten tannines. Uitstekend.

€8 ,1 5 , Ekoplaza 9-

39 Château Auguste 2010

Bordeaux, Frankrijk (biologisch)

Bio-Bordeaux. Goed gemaakt en goedvoor milieu, lijf, leden en smaakpapillen.Vol zwart fruit, lekker pruimig, wat lau-rier en aangename tannines.

€8 , 29, Ekoplaza 8,5

40 Château de l’Horte 2010

Réserve Spécial

Corbières, Frankrijk

Ook in 2010 blijkt Corbières, de groot-ste appellation contrôlée van de Lan-guedoc, grootse wijnen voor relatiefkleine prijzen voort te brengen. Veelkracht, bramenlikeur, kruiderij, zachtetannines en een zonnige peperigheid.Het resultaat van twee paar Nederland-se handen, van Johanna van der Speken Paul den Toom, en één paar Franse,dat van wijnmaker Jean-Pierre Biard,echtgenoot van. Van Johanna, welte-ve r s t a a n .

€8 , 49, Plus 8,5

41 Planeta 2011, La Segreta,

Sicilië, Italië

Italiaanse nero d’avola ontmoet eenbont internationaal gezelschap be-staande uit merlot, syrah en cabernetfranc. Leidt dit oogstjaar tot een interes-sante séance vol donker fruit, Italiaansezuren, een frisse kijk en flink wat stevig-heid en kracht.

€8 ,9 9, Gall & Gall 8,5

42 Duvergey Taboureau 2011,

Pinot Noir ‘Vieilles Vignes’

Bourgogne, Frankrijk

Lichtvoetig, transparant. Kersenzoet enkersenzuur. Wat lichte invloeden vanhout. Niet groots, maar wel een fijnewijn. De 2010 werd een van de win-naars van een blindproeverij met alsthema ‘Wat is de lekkerste wijn bij lams-ko t e l e t j e s ? ’Ook deze 2011 zou tot dekanshebbers behoren.

€8 ,9 9, C1000 8+

43 Doña Dominga 2011

Carmenère Gran Reserva,

Colchagua Valley, Chili

Rood van een producent die wel alsKeizer van de Carmenère door het levengaat. En aan het hof drinken ze graagdeze Gran Reserva, het prijskaartje valtook nog mee. Buitengewoon goedetinto voor wie de smaak van bramen,kersenlikeur, cassis, koffie en bitterechocola weet te waarderen.

€9, 49, DirckIII 8,5

RO O D

26

27 28 29 30

31 32 33 35

36 37 38 39 40

34

42 43 44 45 46

48 49 50 51 52

41

47

53

5 - 10 euro

Z AT E R DAG 21 SEPTEMBER&ZO N DAG 22 SEPTEMBER 2013 L5

Sacha de Boer, fotograaf

> 10 euro

Hoeveel glazen drinkt u perd ag ?„Om maar meteen met depijnlijkste vraag te begin-nen...Het verschilt nogal.Maar als een dokter het mezou vragen, zou ik zeggen:‘een glaasje per dag dokter'.En dan zou de dokter zeggen:‘nou, dan tel ik daar nog tweeglaasjes bij op’, want datdoen dokters.”

Wat zat er in uw eerste glas?„Dat moet Bordeaux zijn ge-weest. Ik was twaalf en wasmet mijn ouders in de buurtvan Bordeaux op een wijn-proeverij. Ik mocht ook eenslokje. Ik herinner me dat ikhet een heel aparte smaakvond. Maar vooral heb ik ont-houden wat de man die derondleiding gaf tegen me zei:‘Nu zul je vanavond heel lek-ker slapen.’”

Wat is uw favoriet druif?„De sirah - of de shiraz. Die islekker vol, warm en fluwelig.Maar dan moet ’ie niet ge-blend zijn.”

Koopt u wel eens wijn in desu p e r m a r k t ?„Ik koop mijn wijn vooral bijtwee winkeltjes in de buurt.Het ene is een Italiaanse deli-catessenzaak met heerlijkeItaliaanse wijnen. Het andereeen biologische winkel dielekkere Argentijnse wijn ver-koopt. Ik vind dat zij ge-steund moeten worden met

al die supermarkten om dehoek. Maar in het oosten vanhet land – waar we een bui-tenhuisje hebben – zijn geenleuke, kleine buurtwinkel-tjes, dus dan kopen we onzewijn bij een Supercoop.waar ze overigens wel heelgoede wijnen hebben.”

Wat zat er in uw laatsteg l a s?„Dat was gisteravond. Eenwitte wijn uit Argentinië vande torrontés-druif. Ik dronkhem thuis, met mijn echtge-noot .”

Hoeveel geld geeft u uit aaneen fles?„Doorgaans 7 à 8 euro.”

Welke fles heeft u onlangscadeau gekregen?„Het is alweer even geleden,maar toen ik wegging alspresentator bij het Jo u r n a al

kreeg ik heel veel wijn enheel veel chocolade. Ik hadkennelijk een reputatie op-gebouwd. Er zat een Zuid-Afrikaanse wijn bij met denaam Goedgevonden. Mijnex-collega schreef op het eti-ket: Ik heb jou altijd...Goed-gevonden. Het was ook heellekkere wijn.”

Als ik nog één glas zoumogen drinken...„...dan zou er een reden zijndat dat het laatste glas was,en dan moet er champagnegedronken worden.”

44 Santa Rita 2010 Cabernet

Sauvignon Reserva

Valle del Maipo, Chili

Reserva om een leuke reserve van aante leggen. Rood volgens de 3C-formule:Cassis Cabernet Chili. Trekt volle zalen.Bramen op de eerste rij. En vanuit decoulissen wordt ‘p r u i m e n’ en ‘z a c h t zu reke r s e n’gefluisterd. Wat? Zachtzure ker-sen. Laurier tijdens de toegift.

€9,9 9, DirckIII 8,5

45 Kanonkop 2011, Kadette,

Stellenbosch, Zuid-Afrika

Kanonkop schiet met scherp als het ompinotage gaat. Het domein wordt ge-zien als een specialist. Ook in dezeblend is er sprake van een hoog watta-ge pinotage, meer dan de helft. Daaromis er rokerigheid, framboos, kersenli-keur, een karakteristieke zweem ba-naan en specerij. Plus cassis, laurier,pepertjes en bramen. Smaakt knal metvlees van de barbecue, vooral spare-ribs.

€9,9 9, DirckIIIk 8,5

46 Flagstone 2009, Dragon Tree

Western Cape, Zuid-Afrika

De autochtone pinotage geeft ’m deZuid-Afrikaanse touch: kampvuurrooken tropenzon. De buitenstaanders ca-bernet en shiraz foerageren met bramen,zwarte bessen, bittere kersen en opval-lend frisse zuren. Had een draak van eenwijn kunnen zijn maar is het verre van.

€9,9 9, Jumbo 8,5

47 Gnarly Head 2012

Old Vine Zin

Californië, Verenigde Saten

Old Vine en fijn. 35 tot 80 jaar oude stok-ken met de nationale druif van de USA,de zinfandel. Lange tijd zette heel chau-vinistisch Amerika het volkslied ‘TheStar-Spangled Banner’op als er een flesvan dit rood ontkurkt werd. Hand op hethart dat dit wijn was van de enige echte,pure onvolprezen 100 procent Ameri-kaanse druif! Totdat nota bene Ameri-kaans onderzoek uitwees dat de zinfan-del al eerder in Italië als primitivo en inKroatië als crljenak kastelanski door hetleven ging. Enfin, in Amerika is ’ie we-reldberoemd geworden, zij het vooral inde Verenigde Staten zelf. Daar dwepende drinkers met dit rood dat doet den-ken aan het fluwelen kostuum van Elvistoen ’ie overigens al wat zwaarder was.Met in het achtergrondkoor zwarte bes-sen, bramen, kersen, kruiderijen en watzoetgevooisde specerijen.

€9,9 9, Mitra 8

48 Feudo di Santa Tresa 2012

Frappato, Sicilië

Italië (biologisch)

IJskastlichtje springt weer op groenvoor deze rode. Frappato, lokale jonge-ling. Niet zo zwaar op de hand als veelandere rode Sicilianen. Jeugdig, vrolijk,sappig. Verleidt met zoetzure kersjes endartelpasjes. Bijzonder bio. Bijzonderlekker. Mede dankzij zijn bijzonder lagealcoholpercentage: 12,5 procent.

€9,9 9, Ekoplaza 8

49 Vidal 2011, Merlot Cabernet

Sauvignon White Series

H aw ke’s Bay, Nieuw-Zeeland

Vidal, onderdeel van Villa Maria, is hetgrootste wijnbedrijf van Nieuw-Zee-land. Maakt met deze Bordeaux-blenduit de White Series een puike –ove r i -gens rode –wijn. Slank, rank, fijn mintig.Vers rood fruit, besjes, braam en eenprettige laurierportionering. Steekt me-nig Bordeaux van een tientje (of zelfsiets duurder) fluitend in zijn zak.

€1 0,9 9, Mitra 8,5

50 Catena 2010, Malbec ‘High

Mountain Vines’

Mendoza, Argentinië

Hoogvlieger uit het Catena-assorti-ment. Is dan ook afkomstig van highmountain vines, wijngaarden op 1.100meter of hoger. Geen wonder dat hetrode fruit fris is, de zwarte bessen nietgekookt, de bramen niet gestoofd ende specerijentoets levendig.

€1 3,9 9, Gall & Gall 9

51 Cono Sur 2011

Cabernet Sauvignon Block 18

Single Vineyard ‘El Recurso’

Maipo Valley, ChiliChili wordt wijngeografisch steeds ver-der fijngeslepen. Er zijn drie hoofdzo-nes gedefinieerd: Costa (kust), EntreCordilleras (tussen bergketens) en deAndes (op de uitlopers.) De echte ter-roiristen komen aan hun trekken in sub-zones Lo Albarco in San Antonio, Que-brada Seca in Limarí (zie bijvoorbeeldook Maycas de Limarí Chardonnay vanAlbert Heijn) en Los Morros in Maipo.Nog verder achter de komma kan ook:door in voornoemde gebieden dan ooknog eens een ‘block’ – een speciaaldeel van een wijngaard – te benoemen.Zoals Block 18 in Maipo Valley waarchef-wijnmaker van Cono Sur, AdolfoHurtado, van die mooie cabernet sau-vignon weet te hangen. Daar maakt hijfijnbesnaarde rode wijn van. Met frissezwarte bessen, bramen en pruimen.

€14 ,9 9, Mitra 9-

52 Jean-Claude Boisset 2011

Dames Huguettes

Hautes-Côtes de Nuits

Bourgogne, FrankrijkDe Dames Huguettes bloezen flink.Mooi, stevig en gevuld. Mandje metdonkere, bittere kersen aan de arm tij-dens hun boswandeling in de herfst.

€17,9 9, Gall & Gall 8+

53 Fasoli Gino 2010

La Corte del Pozzo Valpolicella

Ripasso, Italië (biologisch)

Van de broers Fasoli die het leven op aar-de een feest vinden en daarom biolo-gisch werken. Bereidt u voor op krenten,vijgen, dure kersenbonbons, bramenli-keur, zonspecerijen en zuren zoals alleenmooie Italianen die huisvesten. Ook in2010 een bijzonder geslaagd feest.

€19, 29, Ekoplaza 9-

‘Ik vind dat kleine wijnwinkelsgesteund moeten worden.’

FOTO ANP

Page 4: De Kleine Hamersma 20130921

MET ONZE NIEUWE BOEKENKAST STAPELEN DEMOGELIJKHEDEN ZICH OP

Stacking BookcaseOnze nieuwe stapelbare boekenkasten zijn binnen. Passend

in ons brede assortiment van stijlvolle art-deco meubelen.

Deze handgemaakte kwaliteitsmeubelen typeren de ruime keuze

van massief mahonie reproductiestukken van Jan Frantzen.

De klassieke en eigentijdse ontwerpen met prachtige structuur zijn

verkrijgbaar in een breed scala van maten en kleuren.

Scan de QR-code en bekijk

de vele mogelijkheden.

Jan Frantzen Knibbelweg 8a 2761 JD Zevenhuizen ZH 0180 - 632 259 [email protected] janfrantzen.nl

Het verschil zit ‘m in de Beemster

Hoe wij duurzaam deallerlekkerste kaas maken.Duurzaamheid: een woord dat je tegenwoordig te pas

en vooral te onpas tegenkomt. Maar ja, als er 400 jaar

geleden een bodem is gelegd voor de smakelijkste en

smedigste kaas van nu, dan mag je toch wel spreken van,

ehhhh, duurzaam.

In 1612 ontstond de eerste polder van Nederland:

de Beemsterpolder. De weilanden van die polder staan

nu bekend als de gezondste voedingsbodem van ons

land. Eeuwenoud, onaangetast en zelfs wereld-

erfgoed. Met botermals gras, gevoed door

zeelucht, zon en regen. Kijk, daar wordt

een koe blij van, de melk dus beter en

de kaas lekkerder dan lekker.

Maar langdurig is niet per se duurzaam.

En dat is onze coöperatie CONO volop. Vanuit

respect voor landschap, milieu en vanzelfsprekend

onze koeien zijn we al jaren toonaangevend op het gebied van

duurzame bedrijfsvoering. En ‘ we’ zijn onze 475 veehouders,

die van generatie op generatie op eigenzinnige en liefdevolle wijze het

boerenvak uitoefenen. En dus waren we de eerste zuivelcoöperatie, die

haar boeren een premie gaf voor weidegang in Nederland. Dus ana-

lyseren we continu met de veeartsen de risicofactoren op het gebied

van diergezondheid en welzijn. En dus openen we binnenkort de groenste

kaasmakerij ter wereld. Jawel, blije koeien, blije aarde, blije boeren.

Tussendoor winnen we prijs na prijs: voor de lekkerste kaas,

voor innovatie, voor duurzaamheid. Nee, we zijn geen multi-

national. Dat past niet bij de menselijke maat die we

hanteren en waarderen.

We roeren nog met de wrongel. Een bijna vergeten

woord, maar niet bij onze kaasmeesters. Die

ambachtelijk, langzaam en dus duurzaam,

volgens geheim recept de allerlekkerste

kaas van Nederland maken.

Eerlijke, echte kaas. Smedige kaas.

En al zou u niet weten wat dat is:

u proeft het des te meer!

Z AT E R DAG 21 SEPTEMBER&ZO N DAG 22 SEPTEMBER 2013

Lu x DE KLEINE HAMERSMA L7

54 Château Coulon 2012

Corbières, Frankrijk (biologisch)

Winnaar bij de Rosé van het Jaar-ver-kiezing van Proefschrift in de categorie‘supermarkt /slijterijketen €5,01 tot enmet € 7, 5 0 ’. Mooie, bleke wijn met veelkracht, stevigheid, kruiderij en gelukza-lig droog. Een zegen na al die rosés diemenen dat ze ons moeten herinnerenaan onze prilste jeugd met knuistjes volkleverige fruitsnoepjes. Bio bovendien.

€5 , 49, Albert Heijn 9-

55 Marsigny Crémant de

Bourgogne Rosé Brut

Frankrijk (mousserend)

Constante kwaliteit. Rood fruit dat eengoede opleiding heeft genoten. Eensnippertje geroosterde amandel. Feestin de supermarkt.

€9,9 9, C1000 8,5

56 Château Auguste 2012

Bordeaux, Frankrijk (biologisch)

Biologisch en wat boers. Pure, drogerosé die het niet zo heeft op snoepjes-getuttel. Won er een gouden medaillein Parijs mee. En een plek in De GroteHamersma.

€6,9 9, Ekoplaza 8

57 Domaine Saint Martin 2012

Cuvée Juliet Côtes du Rhône,

Fra n k r i j k

Genereuze rosé. Van landgenoot Rut-ger Gryseels die het best met onze ei-gen Hema en de vaderlandse rosélief-hebber voorheeft. Lichtpaarsrood vankleur. En zo smaakt-ie ook. Frambozen,zure besjes, rijpe aardbeien, een pe-pertje, vol in het sap maar zonder zoet-sappig te worden.

5 ,7 5 , Hema 8,5

58 Bailli de Provence 2012 Côtes

de Provence, Frankrijk

Beschaafde Provence-rosé met eenwat sombermans etiketje. Zwart. Duis-tere gravure van een anders toch zon-nig en pittoresk dorpje aan de Fransezuidkust waar de Méditerranée veel be-zongen blauw is maar in dit geval grijsen grauw. Snel richting glasbak. Maarniet voordat de fles leeg is. Fraaie zalm-kleurige wijn. Voorzichtig rood fruit, wit-te perzik, gele abrikoos en wat licht-groene rozemarijn. Aan kleur ontbreekthet niet, zou je zeggen.

€7, 5 0 , Hema 9

59 Henri Fabre 2012

Côtes de Provence, Frankrijk

Op de ijskast heeft hier heel lang eentekening van Peter van Straaten gehan-gen die we eens uit de krant haddengescheurd. Daarop is een echtpaar tezien dat bij een wei naar de ronduitschattige lammetjes staat te kijken. Uitde mond van de man is het volgendeonderschrift opgetekend: ‘Mmmm, lek-ker met rozemarijn’. Maar als ik lam ziedan zorgt Pavlov voor een heel anderereactie. In plaats van aan rozemarijndenk ik meteen aan rode wijn. Daarmeegaat ’ie ook heel lekker smaken. RodeBordeaux en Cabernet Sauvignon vanelders op deze aardbol staan bekendals klassieke begeleiders van hetdiertje. Maar laat heden ten dage nuook rode Bourgogne en rosé uit de Pro-vence zich als bijzonder smakelijk ge-zelschap ontpoppen. Zoals deze vanHenri Fabre die tijdens een blindproe-verij met als thema ‘Wat is de lekkerstewijn bij lamskoteletjes?’ een van dewinnaars was. Fris, fijne kruidigheid,klein pepertje. Het ultieme Zuid-Frank-r i j k- g e vo e l .

€7,9 9, Mitra 8,5

A d ve r t e n t i e

RO S É

5 - 10 euro

57

59

56

5554

58De Medicijn-revolutieHet verhaal van de middelen die

miljoenen mensenlevens redden en onze

samenleving voorgoed veranderde. Bestel op nrclux.nl/film

2 dvd’s

1895

Page 5: De Kleine Hamersma 20130921

Jan Frantzen Knibbelweg 8a 2761 JD Zevenhuizen ZH 0180 - 632 259 [email protected] janfrantzen.nl

Voor de helft van de prijs

Chesterfield

Bank ‘Nice’

ZEER GROTE COLLECTIE VANFRAAIE TOPSTUKKEN VOORSPECIALE PRIJZEN

De getoonde modellen zijn een klein voorbeeld van onze grote collectie

Chesterfield meubelen. Profiteer nu van onze verbouwingsuitverkoop.

Al onze meubelen op de eerste etage nu voor de helft van de prijs!

Scan de QR-code en maak nu een virtuele tour door onze 2500 m2 grote showroom!

CopyrightJanFrantzenArtDeco2013/Zet-endrukfoutenvoorbehouden

Authentiek gecapitonneerd en in

iedere gewenste maat leverbaar.

Onze actiemodellen nu voor een

uitzonderlijke prijs.

Stijlvolle schapenlederen 2.5-zits bank,

gemaakt op een solide beukenhouten

romp, nu extra voordelig.

waarde € 3.785,-nu€ 2.460,-

waarde € 1.585,-nu€ 985,-

waarde € 2.985,-nu€ 1.585,-

waarde € 3.765,-nu€ 1.985,-

waarde € 2.865,-nu€ 1.585,-

waarde € 1.285,-nu€ 585,-

waarde € 2.485,-nu€ 1.585,-

waarde € 1.785,-nu€ 1.285,-

waarde € 3.285,-nu€ 1.785,-

waarde € 5.865,-nu€ 2.985,-

BureausDiverse modellen klassieke

bureaus waaronder model ‘Louis

Philippe’ ingelegd met groen leer en

een Art Deco bureau 180 x 90 cm.

Mini Tub ChairDe bekende Tub in meerdere uit-

voeringen leverbaar; ons donker-

bruine model nu in de aanbieding.

Wing ChairEen bijzondere reproductie van een topstuk

uit de laat 17e eeuw met een voortreffelijk

zitcomfort. Ons actiemodel nu voor een

uitzonderlijke prijs.

waarde € 1.465,-nu€ 785,-

Z AT E R DAG 21 SEPTEMBER&ZO N DAG 22 SEPTEMBER 2013

Lu x DE KLEINE HAMERSMA L9

60 Lalande 2012Côtes de Gascogne, Frankrijk

Van de broertjes Grassa, buitengewoon

goede witmakers. Ook van wijnen met

een supermarktprijsje. Fris, verkwik-

kend en dorstlessend. Groene appels,

citrus en grapefruitbittertjes. Een en al

sappigheid. (Ook te koop bij: Bas van

der Heijden en Digros.)

€3, 29, Dirk van den Broek 8,5

61 Kleintuin 2013Chenin Blanc ColombardWest Kaap, Zuid-Afrika

Kleintuin. Maar daar hebben ze dan

nog behoorlijk wat appel-, grapefruit-

en citrusbomen in weten te persen. Er

was zelfs nog plek voor een mooi ga-

zonnetje. En net gemaaid. (Kleintuin is

ook te koop in grootverpakking: drieli-

terbag in box: €11 , - . )

€3,7 5 , Hema 8

62 Jean Sablenay 2012Chardonnay, Vin de FranceFra n k r i j k

Beter dan ooit tevoren. En dat voor dit

geld. Verkwikkende blanc. Spontaan

wit fruit, partje perzik, lichte zuren en

een slanke body. Kreeg een heuse me-

daille tijdens de wereldwijde wijnwed-

strijd Chardonnay du Monde. Wie had

dat ooit kunnen denken? Jean niet in ie-

der geval. Anders had ’ie de prijs wel

verhoogd dit jaar. (Ook te koop bij Agri-

markt, Boni, CoopCompact, Super-

Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Attent,

MCD, Nettorama, Poiesz Supermarkt,

Spar en Vomar. Prijsverschil is moge-

lijk.)

€3,9 9, Coop, Deen 8,5

63 Terrazzano 2012Verdicchio dei Castelli di JesiClassico, Italië

De fles is lelijk, maar de wijn betrouw-

baar. Blijft lekker. Sappig fris wit fruit,

iets van anijs, amandel en prettig dorst-

lessend. Traditioneel een erg lekkere

bianco met een vriendelijk prijskaartje.

(Ook te koop bij: Attent, Bas van der

Heijden, CoopCompact, SuperCoop,

Digros, Deen, Dekamarkt, Hoogvliet,

Jan Linders, MCD, Nettorama, Spar en

Vomar. Prijsverschil is mogelijk.)

€3,9 9, Dirk van den Broek, Coop 8

64 Cercle de la Grappe 2012Sauvignon Blanc, Vin de France

Blijft toch echte Sauvignon Blanc voor

dit geld. Het frisse van citrus, het groe-

ne van verse doperwtjes. Droog, kwiek

en energiek. Lekkerder dan vorig jaar.

Meer vulling en pit.

€3,9 9, Plus, Attent 8

65 Settesoli, Fiano 2012Sicilia, Italië

‘Vergeten druiven.’ Ik heb er een zwak

voor. Van die witte en die blauwe die

niet door iedere supermarktinkoper

herkend worden, over het hoofd gezien

worden door de sommelier en gene-

geerd worden door de wijndrinker. In

Italië grossieren ze erin. Alleen waren ze

dus even vergeten dat ze ze hadden.

Ook de wijnmakers in de Laars hebben

een tijdje meegedaan aan de wereld-

wijde Chardonnay Samenzwering en de

Coup van de Cabernet Sauvignon, be-

doeld om de wijndrinker uitwisselbaar

wit en confectierood voor te zetten.

Maar in de Laars hebben ze het ver-

geetboek weer gevonden. Het staat vol

met autochtone druiven die goede, ka-

rakteristieke en vooral onderscheiden-

de wijnen kunnen geven. Want nu de

grenzen vervagen, beginnen onder-

scheid en eigenheid zwaarder te we-

gen. Cantine Settesoli gaf op Sicilië de

fiano-druif een tweede jeugd. Met be-

hulp van moderne techniek (tempera-

tuurcontrole; roestvrij staal) leverde dat

in 2012 eigenwijs wit op. Met een lekker

geur- en smaakpalet. Witte perzik, man-

darijn, appel, tijm en een fikse splash ci-

trus. Leuke wijn waar fris en fluweel een

smakelijk verbond hebben gesloten.

€4 ,9 9, Albert Heijn 8,5

66 Domaine de la Levraudière2013, Muscadet Sèvre et Mainesur Lie, FrankrijkDroog kent zo ook zijn uitersten. Kra-

kend, knisperend en krokant knappert

de Muscadet in het glas. Krak, daar

kraakt een oester open. Droog wit waar

je dorstig van wordt. Van de familie

Bonnet-Huteau die een reputatie heeft

op te houden met Muscadet (en dat

doet zonder de hoofdprijs te vragen).

€4 ,9 9, Albert Heijn 8+

67 Puklavec & Friends 2012Pinot Grigio Sauvignon BlancŠtajerska, SloveniëModern Sloveens wit om vrienden mee

te worden. Rijpe peer. Wat meloen.

Mollige sappigheid. Vriendelijke prijs

b ove n d i e n .

€4 ,9 9, C1000 8

tot 5 euro

WIT

Jan-Hein Kuijpers,a dvo c a a t

Wanneer dronk u voor heteerst wijn?„Ik moet een jaar of twaalf zijngeweest. Een slokje. Ik wildeweleens weten wat mijn oudersnou altijd dronken – niet dat zeaan de fles waren hoor, gewoonlekker in het weekeinde. Ik her-inner me dat ik het heel viesvo n d .„Mijn eerste glas zal ik wel inmijn studententijd hebben ge-dronken. Dan wil je van allesuitproberen. Geen drugs, maarwijn dus wel. Ik heb geen sterkeherinnering aan de smaak.”

Hoeveel glazen drinkt u perd ag ?„Ik drink niet elke dag. Alleenop vrijdag bij het eten. Ik werkdoordeweeks vaak ’s nachts,dan zit ik stukken te lezen, ikkan niet met de fles op het bu-reau gaan zitten pimpelen. Mijnvrouw houdt het ook een beetjein de gaten. Die wil niet dat erveel gedronken wordt. Niet dathet nodig is, dat ze daar op let.Ik heb net zo lief melk bij heteten. Maar ik word wel blij vandat flesje op vrijdag, nu ja, halfflesje, ik deel het met mijnv rouw. ”

Wat zat er in uw laatste glas?„Prosecco. Mijn vrouw had vrij-dag zo’n demi-flesje in huis ge-haald. Dat heeft ze nu ont-dekt .”

En krijgt u daar dan ook dehelft van?„Ieder een glaasje, maar danmoet het dus wel in een kleinglas, want zo’n flesje is zo op.Het smaakte goed bij de pasta.Heerlijk. Vooral op zo’n vrijdag,als je helemaal leeg bent.”

Wat is uw favoriete druif?„Druiven zonder pitten. Voorde wijn? Ik ben niet een heelgrote fijnproever.”

Van wie kreeg u ooit eenbijzondere fles cadeau?„Van mijn vader. Dat moet in1995 zijn geweest, vijf jaar voorzijn dood. Een Bordeaux uit1968, mijn geboortejaar. Vol-gens een kenner die ik sprakwas dat een heel goed jaar.Maar ik durf hem niet open temaken. Ik ben bang dat de geestdan uit de fles is. Voor hetzelfdegeld is ’ie niet meer te drinken.”

„We delen een half flesje.”

FOTO HH

63

6765

6261

60

66

64

Page 6: De Kleine Hamersma 20130921

L10 DE KLEINE HAMERSMA Lu x

68 Los Gansos 2012

Sauvignon Blanc

Central Valley, Chili

Sappig, vrolijk en dartel. Zachtgroen,lichtgeel, uiterst energiek.

€5 ,0 9, Jumbo 8

69 Valle de Vega 2012

Verdejo, Rueda, Spanje

Groen- en geel-knapperig. In alles eenjeugd-Verdejo. Lekker onstuimig en di-rect fruit. Groene appeltjes, citrus, li-moen. Blieft ook groen. Salades. Asper-ges. Tuinbonen. Het etiket deed al zo-iets vermoeden: vega.

€5 , 29, Emté 8

70 Domaine de la Tour

Ambroise 2012

Touraine, Loire

Prima Touraine. Opgewekt wit fruit,tuinbonentouché en Napoleon-zuurtjes: fris maar toch ook een kleinzo e t j e .

€5 , 49, Albert Heijn 8

71 Les Oliviers 2012

Sauvignon Blanc Vermentino,

Pays d’Oc, Frankrijk

Een wijn die vernoemd is naar olijfbo-men en naar rijpe appeltjes, perzik, gra-pefruit, citrus en tijm smaakt – is dat welgoed? Ja, dat is goed.

€5,50, Hema 8

72 Jean Rosen 2012

Pinot Blanc, Elzas, Frankrijk

Ook dit jaar weer sappig, stevig en oporde. Prima peer, een aangenaam bit-tertje. Fijne frisdroge afdronk. Betrouw-baar en goed. (Ook te koop bij MCD enSpar. Prijsverschil is mogelijk.)

€5 ,7 9, Plus 8

73 Domäne Wachau 2012

Grüner Veltliner

Wachau, Oostenrijk

Gereputeerd domein dat voor Hemahet instapmodel maakt. En voordat weweer uitstappen hebben we eerst ge-noten van frisse appel, een spatje abri-koos, sap, een frisse afdronk plus eenkneepje in het citrusfruit.

€6, 5 0 , Hema 9

74 Ferngreen 2012

Sauvignon Blanc

Marlborough, Nieuw-Zeeland

Ook dit jaar weer die wat vollere stijl.Voor wie die wat nerveuze wilde witteuit Nieuw-Zeeland wat al te gejaagdvindt. Kalme wilde witte. Met rustig rijpfruit, tropen maar zonder de kolder, kal-me citrus en een zacht karakter. Be-schaafd en beschaafd geprijsd. En watbeter dan vorig oogstjaar.(Ook te koop bij Bas van der Heijden,

Boni, CoopCompact, SuperCoop, De-kamarkt, Digros, Hoogvliet, Jan Linders,Poiesz Supermarkt en Vomar. Prijsver-schil is mogelijk.)

€6, 59, Coop, Dirk van den Broek 8

75 Tierra Buena 2012

Chardonnay Reserva

Mendoza, Argentinië

Puik materiaal. Rijkdom, vanille, romig-heid en wat geroosterde nootjes. Fijntropisch, perzik en een frisse afdronk.Doet ook dit oogstjaar weer alsof heteen luxe wijn is, maar bij Plus zijn ze al-leen vergeten er een luxe prijskaartje opte plakken.

€6,7 9, Plus 8,5

76 Los Gansos 2012

Sauvignon Blanc Orgánico

Valle de San Antonio, Chili

( biologisch)Mild, grassig, groenkruidig. Flink watkruisbessen, mild in grapefruit, mediumin passievrucht, fijnzinnig in citrus enrank in de mineralen. Is een verbluffendgoed glas. Geef daarom ietsjes meer uitaan deze biologische Sauvignon Blancin plaats van dat je de ‘g e w o n e’ Lo sGansos neemt. Spaar het milieu maarbegin bij jezelf.

€6,9 9, Jumbo 8,5

77 Thomas Bassot 2012

M â c o n -Vi l l a ge s

Bourgogne Frankrijk

Prima Mâcon. Ook dit jaar weer. Heeftals zuidelijke Bourgogne altijd ietsronds, milds en tropisch. En dit is ookMâcon: voor een mild stemmend be-drag bovendien.

€6,9 9, C1000 8

78 KWV 2012, Sauvignon Blanc

Reserve Collection

Paarl, Zuid-Afrika

Pittig, kittig, wittig. Vieve, opgewekteSauvignon Blanc die kruisbessen,groene appel, grapefruit en citrus naarPaarl heeft weten te lokken. Smakelijkdit jaar.

€7, 49, Dirck III 8

79 Brancott Estate

Pinot Grigio 2012

Marlborough, Nieuw-Zeeland

Holland spreekt een woordje mee.Hoofd-wijnmaker op Brancott Estate isPatrick Materman, met een vader uit Al-melo. Kan ik verder nog een leuk weetjeover ’m vertellen? Dat hij iedere keer alshij zelf in Nederland is om zijn wijnen telaten proeven – en dat gebeurt nogaleens – een bezoekje aflegt aan eenschoenwinkel op de AmsterdamseOvertoom waar ze grote maten verko-pen. Bij ’t Vetertje hebben ze de mooi-ste. Het is maar dat u het weet. Nu hoeftu zelf niet op grote voet te leven omtoch deze Pinot Grigio aan te schaffen,de nieuwe succesdruif in Nieuw-Zee-land. Overigens zal deze niet de num-mer 1 sauvignon blanc van de troonstoten, maar de druif heeft wel ambities

5 - 10 euro

WIT

om bijzonder lekker te zijn. Deze vanMaterman weet dit jaar zelfs helemaalgeen maat te houden. Uitbundige peer-vertoning, appeltjes, frisse meloen, ci-trus en veel pittigheid en sap. Beter danvorig oogstjaar.

€7,9 9, Albert Heijn 8+

80 Zantho 2012

Grüner Veltliner

Burgenland, Oostenrijk

2011 was een heel goed jaar. Maar 2012blijft niet achter. Goede Grüner Veltlinervan een producent met een nog beterereputatie. Energiek wit, fris en pittig fruiten een lekker bittertje. Kraak- en kraak-vers. Drink ’m koeler dan de aanbevo-len 12-14 graden die op het achteretiketstaat. Is het enige foutje aan deze wijn.

€7,9 9, Dirck III 8+

81 Trio Reserva 2012

Chardonnay Pinot Grigio Pinot

Blanc, Casablanca Valley, Chili

Zeer joyeuze witte van wijngrootmachtConcha y Toro. Trakteert gul op sappigeperzik, passievrucht, meloen, rijpe ap-pel, rode grapefruit en limoen. Plopjeromigheid, maar haalt kraakvers de fi-nish.

€7,9 9, Albert Heijn 8

82 Alamos 2012, Chardonnay

Mendoza, Argentinië

Een vaste hand van Chardonnay-makenheeft Catena, het illustere wijnbedrijfdat tekent voor dit wit. Ook dit jaar weerlicht tropisch, oranje citrusfruit, passie-vrucht, mango, perzik, een flirt met abri-koos. Aangenaam fris en met een zacht‘ve t j e’. Beter dan 2011. En die was algoed.

€8 , 49, Gall & Gall 8+

83 La Battistina 2012

Gavi, Italië

Keurig en beschaafd. Sappig en laag inde alcohol: 12 procent. Kunnen we ’meerst als aperitief drinken. En daarnanog eens flink doorschenken bij onzepasta met die wat romige saus. O ra n j een gele citrus met perzikbezoek en eenaangenaam bittertje.

€8 , 49, Gall & Gall 8

84 Fasoli Gino 2012

La Corte del Pozzo

Soave, Italië (biologisch)

Bio van de wijnboerenbroertjes Fasoli.En die boeren best. Niet alleen zakelijk– ze hebben een mooie uitgebreideportfolio –maar ook wat betreft de kwa-liteit van de wijnen die ze maken. Neemdeze Soave. Vol wit fruit, peer, amandel-bittertjes en een kwieke afdronk.

€8 ,9 9, Ekoplaza 8,5

85 Weissenkirchen 2012

Grüner Veltliner Steinfeder

Wachau, Oostenrijk

Wat ingetogener dan 2011 die ik vorigjaar proefde. Wit fruit, iets anijs en zeer

73 74 75 76

84 85 86 87 88

90 91 92 93 94

96 97 98 99 100

89

95

101

78 79 80 81 82 83

72 77

7170

68

69

Z AT E R DAG 21 SEPTEMBER&ZO N DAG 22 SEPTEMBER 2013

L11

92 El Descanso 2012, Sauvignon

Blanc Single Vineyard,

Casablanca Valley, Chili

Waar de Single Vineyard Chardonnaymet eikenhout is grootgebracht, is ditbepaald geen Sauvignon Plank. Kra-kend krokant van de frissigheid. Tuin-boontjes, groene appel, kiwi, kruisbe-sen, citrus, grapefruit. Zo groen alsgras. En toch van een zeer ervaren wijn-maker. Uiterst geslaagd.

€1 0, 59, Plus 8,5

93 Secateurs 2012

Badenhorst Family Wines,

Swartland, Zuid-Afrika

Wit uit Swartland. En buitengewoon ge-slaagd. Van chenin blanc, een druif dieeen thuiswedstrijd speelt in Zuid-Afrikaen toch vaak verliest. Veel blubberig,slap supermarktleed. Maar ziehier: seri-eus. Op beton en groot hout gelagerd.Stevige body. Perencompliment. Sui-kermeloen zonder zoet te zijn. Perzik,gele pruim en bijzonder goede zin.Mooie wijn. En dank bovendien voor dewaarschuwing op het achterlabel:‘D o n’t drink and walk on the road. You

may be killed.’Gelukkig gaat mevrouwHamersma steeds naar de glasbak. Diebegin inmiddels te kwispelen als hijhaar ziet.

€1 0,9 9, Gall & Gall 8,5

94 Mount Vernon 2011

Sauvignon Blanc

M a r l b o ro u g h

Nieuw ZeelandWat zachter, wat milder en wat mindersauvage, wild, dan de MarlboroughSauvignon Blanc van Yealands die voorhetzelfde geld ook door Gall & Gall ge-voerd wordt. Sauvignon Blanc & Sau-vignon Blanc. Zoek de verschillen. Iseen prettige bezigheid.

€1 0,9 9, Gall & Gall 8,5

95 Vidal 2011

Sauvignon Blanc White Series

Marlborough, Nieuw-Zeeland

Niet al te heftige Sauvignon Blanc. Stuiftbinnen de perken. Houdt kruisbessenbinnen boord. Biedt wat introvert tro-pisch fruit. Aangename, frisse en trans-parante stijl. Moet de signatuur van dewijnmaker zijn. Ik bespeur het in zowelrood als wit.

€1 0,9 9, Mitra 8,5

96 Blind River

Sauvignon Blanc 2012

Marlborough, Nieuw-Zeeland

Blind River. Makkie bij een blindproeve-rij. Typisch Sauvignon Blanc uit Marl-borough, Nieuw-Zeeland. De kruisbes-sen zijn er. De karakteristieke kiwi. Mil-de grassigheid. De dynamiek. Het gra-pefruity zoet-bittere. De kokette citrus.Toch nog een strikvraag tijdens deblindbijeenkomst: Heeft deze wijn welof geen hout gehad? Het antwoord is:wel. Een ietsiepietsie weliswaar (10 pro-cent vergisting op eiken), maar het is er.En het geeft ’m net wat meer body.

€11 ,9 9, Albert Heijn 8,5

97 Antonin Rodet

Hautes-Côtes de Beaune 2011

Bourgogne, Frankrijk

Chardonnay van de dorpen in de heu-vels achter Côte de Beaune. Geniet indit geval van het uitzicht op mild romig,zacht notig wit met aangenaam geelfruit en prochaine sortie ‘e xo t i q u e’.

€11 ,9 9, Albert Heijn 8,5

98 Domaine du Gaec des

Brangers 2012

Menetou-Salon, Frankrijk

Rijp en rond wit fruit, cruisende kruis-bessen, gul in de grapefruit, zachte zu-ren en heerlijk sappig. Is zo Gaec nogniet. Laten we ermee in de salon gaanzitten. Of is dat niet des Hema’s?

€12,50, Hema 8

99 Signos de Origen 2011

La Vinilla, Casablanca Valley

Chili (biologisch)

La Vinilla heet de wijngaard. Maar LaVanilla was misschien toepasselijkergeweest. Wit voor wie het romige zoetniet schuwt. Dankzij wat in eerste in-stantie een Rhône-blend lijkt: marsan-ne, roussanne en viognier. Maar kijkaan: megalomane chardonnay wenstzich er ook tegenaan te bemoeien. Vo l -le feestwijn in een luxe, dikke fles. Dieweliswaar ecologisch bijzonder on-vriendelijk is, maar –we sussen ons ge-weten –wel recyclebaar. Voordat wedat doen eerst maar even drinken. Daarhebben we onze handen ook al vol aan.Kisten met ananas, mango, banaan,passievrucht, kokosnoten, roomboter-babbelaars en stroopwafels. Ter gerust-stelling: citrus-afdronk.

€14 ,9 5 , Ekoplaza 8,5

100 Pfaffl 2012

Grüner Veltliner ‘Hu n d s l e ite n’

Weinviertel, Oostenrijk’

Toe maar. Terwijl de voordelige GrünerVeltliners mij vanuit de supermarktenom de oren vliegen (vangen niet aanbe-volen, bukken wel in bijna alle geval-len), kiest Jumbo voor een hoogvlieger.Prachtige, krachtige, diepe stijl.Wijnspeciaalzakenniveau. En zelfs daaris een dergelijke kwaliteit niet altijd tevinden.

€14 ,9 9, Jumbo 9-

101 Cono Sur 2012

Riesling Block 23

Single Vineyard ‘Rulos del Alto’

Valle del Bío-Bío, ChiliBío-Bío maar niet bio. Wel een opval-lend goede Riesling uit het koele zui-den. De karakteristieke pétrole is er, indit geval een wat zoetige aanzet metverwijzingen naar tropisch fruit, peer enrijpe appel, plus een afdronk als eenmesscherpe vouw in een nieuwe panta-lon. In zijn geheel wat steviger en pron-ter dan wat Riesling-Urheber Deutsch-land te bieden heeft.

€14 ,9 9, Mitra 9-

Ronald Giphart, schrijverWanneer dronk u voor heteerst wijn?„Ik zal een jaar of twaalf zijngeweest. In die tijd werd nogniet zo krampachtig gedaanover kinderen en alcohol; ikkreeg af en toe een slokje.Mijn ouders waren geen wijn-fetisjisten, maar ze dronkener wel veel van. Ik herinnerme dat mijn vader uit Frank-rijk terugkwam met een paarjerrycans wijn. En dat we metvrienden van mijn ouders ineen bistro de komst van deBeaujolais primeur vierden.Ik vond wijn in die tijd overi-gens heel, heel vies.”

Is wijn belangrijk voor u?„Ik heb een ontzettende he-kel aan geouwehoer overwijn, vooral over wijn-spijs-combinaties. Ik heb lieveréén mooie fles dan bij elk ge-recht een andere wijn. Ikdrink eigenlijk liever ook pasná het eten. Maar ik moet welzeggen dat ik een paar wijner-varingen heb gehad die zodiep waren, dat de rillingenover mijn rug liepen.”

Hoeveel glazen drinkt u perd ag ?„Ik ben geen grote drinker.Een paar keer per week deelik een fles met mijn vrouw.Vroeger dronken we als weuit eten gingen standaardtwee flessen, dat is er nu eengewo rd e n . ”

Wat zat in uw laatste glas?„Gister dronk ik een chardon-nay uit de Bourgogne.”

Wat is uw favoriete druif?„Ik heb een voorkeur voor pi-not noir, omdat die geen tan-nine heeft. Geen Duitse, maareen uit de Bourgogne. Het zit

natuurlijk grotendeels tussende oren, maar ik heb het ideedat die meer karakter heeft.Of een Californische vanSchug –nog lekkerder.”

Wat geeft u uit aan een fles?„Tussen de 10 en 20 euro.”

Waar koopt u uw wijn?„Ik heb twee vaste wijnwin-kels in Utrecht. Ik zeg wel-eens: ‘Doe maar een doos mettwaalf verschillende flessen,verras me.’Maar ik koop ookwijn bij Hema. Als studentwerkte ik in de horeca, toenheb ik een wijncursus ge-volgd. Toen werd me vertelddat ze daar goede inkopershebben.”

Wat is de laatste fles die ucadeau heeft gegeven?„Een Montepulciano, eenmagnum van drie liter. Datstaat zo mooi op tafel.”

Wat is de laatste fles die uheeft gekregen?„Een Chassagne-Montrachet.Een vriend kwam daar meeaan. Zomaar.”

U krijgt natuurlijk ook vaakwijn na optredens.„In mijn kelder heb ik eenpaar schappen met flessendie ik gekocht heb, en eenpaar met flessen die ik gekre-gen heb. Eens per jaar maakik met vrienden alle gekre-gen flessen open, die moetendan op. Maar als een fles nietgoed is, gaat hij de gootsteenin. Wijn die je bij tv-program-m a’s krijgt is vaak vreselijk,vooral als er een etiket vandat programma op zit. Vroe-ger kookten we ermee, maarnu weet ik dat je daar ookgoede wijn voor nodig hebt.”

beschaafd. Ook wat alcoholpercentagebetreft: 11,5 procent. Groot liefhebbervan wienerschnitzel. Komt mooi uit. Ikook.

€8 ,9 9, Gall & Gall 8+

86 Jean-Luc Colombo 2012

Le Vent Blanc

Côtes du Rhône

Le Vent. Moet een fris windje zijn. Maarkan ook van de clairette komen die degebruikte roussanne wat pit en zurengeeft. Prima witte Rhône van een zeergoede producent uit Cornas. Bloesemtwat, geurt wat naar verveine. Rondomvulling in de mond, zacht geel fruit, abri-koos en perzik op een bedje van tijm enroze m a r i j n .

€8 ,9 9, Mitra 8+

87 Berger 2012, Grüner Veltliner

Lössterrassen, Kremstal,

O ostenrijk

Pittige, kokette, verfrissende, volop inwit fruit grossierende Grüner VeltlinerLössterrassen. Wie maakt me Löss?

€8 ,9 9, Albert Heijn 8

88 Duvergey Taboureau 2011

Chardonnay ‘Vieilles Vignes’

Bourgogne, Frankrijk

Ingetogen wit fruit, voorzichtig geel, be-schaafd romig, mild en zeer Bourgog-ne -l i ke .

€8 ,9 9, C1000 8

89 Villebois 2012

Sancerre, Frankrijk

En of Sancerre lekker kan zijn uit de su-permarkt. En onder een tientje. Nerveusdroog, krokant wit fruit, een milde roke-righeid, zoetbittere rode grapefruit ende juiste serieuze benadering om ’m alseen echte Sancerre te kunnen bestem-pelen.

€9,9 9, Jumbo 8,5

90 Flagstone 2011

Word of Mouth

Western Cape, Zuid-Afrika

All the wayViognier. Abrikozen in eenroomtaartje. Perziken op sap. Gember-pepertje en milde bitters. Zegt hetvoort, zegt het voort. Ofschoon dat wel-licht lastig is en niet zo netjes met uwmond vol.

€9,9 9, Jumbo 8,5

91 Gnarly Head 2012

Viognier, Californië

Verenigde Staten

Opmerkelijk vieve en kokette Viognier.Koele abrikoos, een frisse perzikbena-dering, zachte citrus. Opmerkelijkgoed.

€9,9 9, Mitra 8,5

‘Mijn vader kwam met j e r r yca n s terug uit Frankrijk’

FOTO ANP

> 10 euro

Page 7: De Kleine Hamersma 20130921

Alsjeblieft, een wijnvoucher

20% korting

Code: DGH2014

De By the Grape Family wijnen worden ook dit jaar

weer de hemel in geprezen, vandaar...

20% korting op al onze By the Grape Family wijnen

Het is feest bij By the Grape, want we staan met maar liefst 55 aanbevelingen in de GroteHamersma 2014: de lekkerste wijnen van Nederland in alle prijsklassen. Met name onzeBy the Grape Family wijnen steken boven het maaiveld uit. Dit maakt ze tot misschien welde meest geprezen huiswijnserie van ons land. We zijn enorm benieuwd wat jij van ze vindt,daarom ontvang je nu eenmalig 20% korting op al onze Family wijnen.

Harold Hamersma geeft in zijn gids rapportcijfers op basis van prijs/kwaliteitsverhouding.De By the Grape Family wijnen scoren allen hoge cijfers.

By the Grape

Monastrell

Normaal 5,-

met voucher 4,-

Alta Alella By the Grape

Cava Brut Nature

Normaal 13,50

met voucher 10,80

Parra By the Grape

Tempranillo

Normaal 6,-

met voucher 4,80

Quaderna Via By the Grape

Garnacha Blanca

Normaal 7,-

met voucher 5,60

Lionel Faivre By the Grape

Prestige

Normaal 15,-

met voucher 12,-

Quaderna Via By the Grape

Normaal 7,-

met voucher 5,60

Lionel Faivre By the Grape

Blanc

Normaal 9,50

met voucher 7,60

Quaderna Via By the Grape

Winemakers blend

Normaal 8,50

met voucher 6,80

Fasoli Gino By the Grape

Bardolino

Normaal 9,-

met voucher 7,20

Cochon Volant Rouge

Normaal 8,-

met voucher 6,40

20% korting op je bestelling met de code geldig op alle By the Grape family

wijnen. Vul de kortings code in tijdens afronden van je bestelling.* Voor meer

informatie over hoe de voucher te verzilveren, zie bythegrape.nl/voucher.

*Geldig t/m 25.10.2013 en alleen op alle By the Grape family wijnen. Nietgeldig i.c.m. andere acties en wijnpakketten zijn uitgesloten. Maximaal éénkortingscode per klant. Gratis verzending al vanaf 12 flessen (mixen mag).

Telefoon: 026 763 04 44

By the Grape winery Amsterdam, Maasstraat 118 (opening gepland nov 2013)By the Grape winery Velp, Hoofdstraat 21By the Grape winery Utrecht, Burg. Reigerstraat 24aGimsel (De Groene Passage), Mariniersweg 9 RotterdamProef! Dorpsstraat 1, Diepenveen (Deventer)

Kijk voor alle aanbevolen By the Grape family wijnen en hoe de voucher teverzilveren op:

bythegrape.nl/nrc1

Of kom langs in een van onze winkels/verkooppunten en neem onder-staande bon mee.

- Biologisch gecertificeerd en ambachtelijk geproduceerd- Topbeoordeling Grote Hamersma 2014- Exclusief verkrijgbaar bij By the Grape

“Indrukwekkende collectie van deze biospecialist” - Harold Hamersma, wijnschrijver