De Ketting (september 2012)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106315 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Peter Vanhooren, Roosken 25, 2550 Kontich Jaargang 14, nummer 3 (september - oktober - november 2012) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwkontich.be - www.acwantwerpen.be - [email protected] NVA, het koekoeksei van Geert Bourgeois dat werd uitgebroed door Yves Leterme, gaat in gans Vlaanderen op eigen kracht verder. CD&V staat opnieuw alleen. Van de NVA (en vooral van de domme slogans van slimme Bart De Wever) schijnt zowat iedereen bang te zijn, niet het minst in onze regio. Laten we hopen dat vooral de rechterzijde (Belang en liberalen) hierdoor averij oploopt. De CD&V heeft in Kontich als drijvende kracht van de uit- tredende meerderheid bestuurlijk geen slecht werk geleverd en zou dus objectief gezien moeten beloond worden. Zij ver- dient in ieder geval niet om in de steek gelaten te worden door kiezers die (om God weet welke reden) zouden overlopen naar de ex-kartelpartner. Aan de linkerzijde is het kartel SP.A-Spirit- Groen (of Kontich Vooruit) gebroken. In 2006 waren zij in Kontich nog goed voor 25 procent en 7 gemeenteraadsleden (3- 2-2). De tenoren van Groen Kontich beslis- ten om niet meer onder die naam aan te treden maar wel een zogenaamde “dorps- partij” op te richten. De indruk bestond en bestaat nog steeds dat zij zich uitsluitend richten tot straatcomité’s van ontevreden bewoners. Of dat zal pakken zien we op 14 oktober. We gokken hoopvol dat deze verzuring het niet haalt. Pogingen van de “dorpspartij” om de restanten van Spirit binnen te ha- len en om het bestuur van SP.A te destabi- liseren zijn mislukt. SP.A en ex-Spiritisten vormen samen met sociaal voelende on- afhankelijken een nieuwe lijst. In het middenkatern van deze Ketting stelt onze beweging (de christelijke werk- nemersorganisaties) haar programma en speerpunten voor 14 oktober voor. Wij kiezen uitdrukkelijk voor een warme, soci- ale, open en verdraagzame lokale samen- leving. Daarin is plaats voor iedereen: ook voor senioren en zieken, ook voor minder kapitaalkrachtige jongeren, ook voor soci- aal zwakkere mensen en gezinnen. De zes ACW-kandidaten die zich hierna eveneens voorstellen steunen onze visie. Aan u om de keuze te maken. P.V. De keuze In de aanloop naar de nakende gemeenteraadsverkiezingen zijn al een aantal schermutselingen en – al dan niet schijn - maneuvers achter de rug. Wat op het eerste gezicht het meest opvalt in Kontich (en in enkele randgemeen- ten) is dat er twee kartels (of samenwerkingen, hoe je het wilt noemen) gesneuveld zijn. In beide gevallen staat deze breuk voor een uiteenlopende visie en een fundamentele, verschillende keuze.

description

Plaatselijke nieuwsbrief van ACW-Kontich

Transcript of De Ketting (september 2012)

Page 1: De Ketting (september 2012)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106315

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Peter Vanhooren, Roosken 25, 2550 KontichJaargang 14, nummer 3 (september - oktober - november 2012)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwkontich.be - www.acwantwerpen.be - [email protected]

NVA, het koekoeksei van Geert Bourgeois dat werd uitgebroed door Yves Leterme, gaat in gans Vlaanderen op eigen kracht verder. CD&V staat opnieuw alleen. Van de NVA (en vooral van de domme slogans van slimme Bart De Wever) schijnt zowat iedereen bang te zijn, niet het minst in onze regio. Laten we hopen dat vooral de rechterzijde (Belang en liberalen) hierdoor averij oploopt. De CD&V heeft in Kontich als drijvende kracht van de uit-tredende meerderheid bestuurlijk geen slecht werk geleverd en zou dus objectief gezien moeten beloond worden. Zij ver-dient in ieder geval niet om in de steek gelaten te worden door kiezers die (om God weet welke reden) zouden overlopen naar de ex-kartelpartner.

Aan de linkerzijde is het kartel SP.A-Spirit-Groen (of Kontich Vooruit) gebroken. In 2006 waren zij in Kontich nog goed voor 25 procent en 7 gemeenteraadsleden (3-2-2). De tenoren van Groen Kontich beslis-ten om niet meer onder die naam aan te treden maar wel een zogenaamde “dorps-partij” op te richten. De indruk bestond en bestaat nog steeds dat zij zich uitsluitend richten tot straatcomité’s van ontevreden bewoners. Of dat zal pakken zien we op 14 oktober.

We gokken hoopvol dat deze verzuring het niet haalt. Pogingen van de “dorpspartij” om de restanten van Spirit binnen te ha-len en om het bestuur van SP.A te destabi-liseren zijn mislukt. SP.A en ex-Spiritisten

vormen samen met sociaal voelende on-afhankelijken een nieuwe lijst.

In het middenkatern van deze Ketting stelt onze beweging (de christelijke werk-nemersorganisaties) haar programma en speerpunten voor 14 oktober voor. Wij kiezen uitdrukkelijk voor een warme, soci-ale, open en verdraagzame lokale samen-leving. Daarin is plaats voor iedereen: ook voor senioren en zieken, ook voor minder kapitaalkrachtige jongeren, ook voor soci-aal zwakkere mensen en gezinnen. De zes ACW-kandidaten die zich hierna eveneens voorstellen steunen onze visie. Aan u om de keuze te maken.

P.V.

De keuzeIn de aanloop naar de nakende gemeenteraadsverkiezingen zijn al een aantal schermutselingen en – al dan niet schijn - maneuvers achter de rug. Wat op het eerste gezicht het meest opvalt in Kontich (en in enkele randgemeen-ten) is dat er twee kartels (of samenwerkingen, hoe je het wilt noemen) gesneuveld zijn. In beide gevallen staat deze breuk voor een uiteenlopende visie en een fundamentele, verschillende keuze.

Page 2: De Ketting (september 2012)

2

DE KE

TTIN

G - S

EPTE

MBE

R 201

2

Uit de reeks wandelingen, fietstochten, bezoeken en culturele activiteiten werd een kalender opgemaakt. Deze wordt op de cultuurmarkt van 29 september voorgesteld.

Wat staat er al zeker op het programma?Je kunt mee op een boeiende boswandeling op zondag 16 sep-tember. Bijeenkomst om 14 uur op de markt van Tervuren. Deel-name 1 euro voor leden en 1,50 euro voor niet leden. Er is moge-lijkheid tot carpooling.

Op zaterdag 22 september bezoeken de ingeschreven deelne-mers het natuurgebied De Biesbosch in Nederland.

We trekken dit jaar op weekend naar Beek (Monferland in Neder-land aan de Duitse grens) van vrijdag 19 tot zondag 21 oktober.

Op 31 oktober is er onze traditionele halloweenwandeling in Kontich Kazerne en op 18 november is er een aangepaste herfst-wandeling.

Op zaterdag 1 december kun je mee tafelen op ons Ontmoe-tingsfeest. Bij een heerlijke maaltijd verneem je alles over ons programma van 2013.

Je bent van harte welkom op deze activiteiten. Wij bieden ook de mogelijkheid om regelmatig onze nieuwsbrief in je mailbox te krijgen. Schrijf je in via onze eigen website.

Meer info op www.pasar.be/kontich

A.C.

Ga mee metOp 18 augustus hielden de bestuursleden van Pasar Kontich hun jaarvergadering om het programma van 2013 uit te werken. Verschillende voorstellen werden naar voor gebracht. Dat Pasar (voorheen Vakantie-genoegens) ondertussen al 75 jaar jong gaat worden, zal zeker niet aan de aandacht ontsnappen.

Op vrijdag 28 september organiseert de jeugdraad een debat- en gespreksavond in jeugdhuis Komaf (Kontich Kazerne). Tijdens het eerste gedeelte komen de jongeren uit de verschillende partijen aan het woord. Het tweede gedeelte van de avond is een debat met de kopstukken.

Het onlangs verspreide memorandum van de Kontichse jeugdraad voorspelt welke de voornaamste aandachtspunten zullen zijn die aan bod komen:

- De spijtige teloorgang van de jeugdhuizen: van de vier jeugdhuizen blijft er nog één over dat goed draait en één dat nog half draait. Volgens de jongeren zelf ligt de oorzaak bij huisvestingsproblemen en bij de opvolging in de besturen.

- Betaalbaar wonen voor jongeren: waarschijnlijk het heet hangijzer van de vorige en van de volgende jaren. Onze Kontichse jongeren moeten verhuizen naar Antwerpen of Mechelen om een betaalbare stek te vinden, tenzij mama en papa financieel bijspringen.

- Verder ook aandacht voor: de polyvalente zaal en fuifruimten, subsidies voor jeugdverenigingen, de papierophaling, veilig verkeer, ...

W.E.

Verkiezingsdebat Jeugdraad

Page 3: De Ketting (september 2012)

3

DE KETTING - SEPTEMBER 2012

Voor een sociaal Kontich

Dit zijn onze belangrijkste speerpunten:

1. Kinderopvang en seniorenvoorzieningen in Kontich-Kazerne2. Eén schepen voor tewerkstelling die een zesjarenplan opmaakt3. Betaalbaar wonen realiseren via de uitbreiding van het aantal kleinere en goedkopere woningen

Op 14 oktober 2012 kiezen we een nieuwe gemeenteraad, en onrechtstreeks een nieuw schepencollege. Iedereen mag zich uitspreken over het plaatselijk beleid voor de volgende 6 jaar. Het ACW, de koepel van de christelijke werknemersor-ganisaties (en dat zijn heel wat bloeiende verenigingen in onze gemeente), biedt u graag deze brochure aan. Wij stellen hierin onze belangrijkste doelstellingen en de middelen om deze te bereiken voor. Op pagina 6 stellen onze kandidaat-mandatarissen zichzelf voor.

Kontichiedereen mee in onze gemeente

ACW ijvert voor een rechtvaardige samenleving, een sociaal bewuste samenleving waar ook de zwakkeren beschermd worden, en waarbij de economie in dienst staat van de mensen en niet andersom. Ook op lokaal vlak willen wij hier naar streven. Ook in Kontich dus.

Sociaal beleid: armoede tegengaanWij willen de stijgende trend in de armoedecijfers ombuigen en ook in Kontich de bestaansonzekerheid uit de wereld helpen. Vanuit het OCMW zien wij goede initiatieven: deze moeten verder gestimuleerd worden. Het lokaal sociaal beleidsplan is een hulpmiddel en leidraad.

Wij stellen de volgende concrete maatregelen voor. Elke nieuwe maatregel zou moeten onderworpen worden aan een sociaal effectenrapport (armoe-detoets). Invoering van de officiële budgetstandaard voor leefloners, werklozen en gepensioneerden (van een zogenaamd ‘leefloon’ kun je namelijk niet leven). Meer en meer mensen hebben niet meer de middelen om zelfs hun energiefactuur of waterfactuur te betalen. Het OCMW moet hier zijn bemiddelende rol blijven spelen en liefst nog uitbreiden: niet iedereen durft de stap naar het OCMW te zetten.

De vergrijzing zal in de toekomst meer zorg voor ouderen vragen. Een tweesporenbeleid is hier aangewezen. Enerzijds moeten er nieuwe woonzorg-centra bijkomen. Zo moet er zeker in Kontich-Kazerne een derde woonzorgcentrum komen, dit in samenwerking met De Hazelaar. Anderzijds is de verdere uitbouw van hulp aan huis nodig.

4. Het doorgaand verkeer in het centrum een halt toeroepen door de prioritaire realisatie van de ringweg5. Afschaffing van de forfaitaire milieubelasting6. Uitbouw van de toeristische dienst

Foto’s: Wilfried Eynatten

Page 4: De Ketting (september 2012)

4

DE KE

TTIN

G - S

EPTE

MBE

R 201

2

TewerkstellingEen goede job hebben is de beste bescherming tegen armoede en sociale uitsluiting. Het gemeentelijk tewerkstellingsbeleid mag bijgevolg opgewaardeerd worden, en dat vol-gens de onderstaande principes:• De gemeente als werkgever dient het personeelskader maximaal in te vullen: dat is niet alleen goed voor de mensen in kwestie maar ook voor de dienstverlening aan de bevol-king.• De gemeente werkt verder aan het stimuleren van de sociale economie via het OCMW, de werkwinkel en de PWA.• De gemeente kan en moet ook optreden als regulator voor de privé-sector. Bij het ver-gunningsbeleid en het ruimtelijke ordeningsbeleid moet het aantal arbeidsplaatsen dé toetssteen zijn. Hier moeten minimumnormen inzake het aantal te realiseren arbeids-plaatsen de doorslag geven. Aan een opslagplaats of magazijn moeten we geen vergun-ning geven, maar wel aan een nieuwe KMO die tewerkstelling schept. Een hemelsbreed verschil.• Bij grote openbare werken door privé-partners kan de gemeente normen opleggen in-zake de kwaliteit van de tewerkstelling.• Een schepen voor tewerkstelling, bevoegd voor alle aspecten op dit terrein, moet een zesjarenplan opstellen, dit in overleg met het middenveld (de vakbonden) en de andere actoren.

WoonbeleidKontich meent het ernstig met een beleid rond betaalbaar wonen. Volgens ons moet dit nog versterkt en verbreed worden. Ook voor onze jongeren moet er plaats zijn in onze gemeente. Meer en goedkopere woningen moeten hier een oplossing bieden. Nimby-re-flexen en ruimtelijk egoïsme en negativisme leiden tot uitsluiting en de gedwongen uit-wijking van onze kinderen. Kontich is immers niet volgebouwd. Kontich is zelfs de dunst-bevolkte gemeente van onze regio.

Niet alleen omwille van het grond- en pandendecreet, maar ook omdat dit nodig is, moe-ten er nog een heleboel nieuwe sociale woningen bijkomen. Het regionale samenwer-kingsverband Woonweb moet eveneens het aantal beschikbare gelegenheden verhogen.

Nieuwe, vooral kleinere en goedkopere, woningen moeten zorgen voor een daling van de nu nog onrealistisch hoge prijzen in (en ook rond) Kontich. Meer gesloten bebouwing en meer appartementen, over het algemeen meer verdichting van de kernen, moeten hier-voor zorgen.

Wij ijveren ook voor een woonwinkel en de oprichting van een woonraad, samengesteld uit diverse groepen van inwoners.

VerkeerHet verkeerscirculatieplan was een loffelijke poging om het probleem van het doorgaand verkeer in Kontich-centrum op te lossen. Alles kan uiteraard beter. Daarom zal hieraan nog moeten gesleuteld worden: in alle openheid en met een constructieve instelling. Iedereen is immers zowel weggebruiker als bewoner.

Maar zolang belangrijke structurele ingrepen uitblijven, zal het werken aan de Kontichse verkeersproblemen een beetje dweilen met de kraan open blijven. Twee essentiële reali-saties zijn bijgevolg hoognodig:

1. De verbindingsweg tussen N1 (Astridlaan) en N171 (Expressweg) is de noodzakelijke voorwaarde – de conditio sine qua non – waarvan al de andere ingrepen zullen afhangen. Het volgende gemeentebestuur moet hiervan een absolute prioriteit maken.2. Om het doorgaand verkeer in het centrum drastisch af te remmen is een “knip” een ge-schikte ingreep: ter hoogte van het gemeentehuis-park de straat afsluiten dus. Uiteraard is dit alleen een redelijke oplossing na de realisatie van de ringweg.

Page 5: De Ketting (september 2012)

5

DE KETTING - SEPTEMBER 2012

FiscaliteitDe inspanningen van onze financieschepen om Kontich financieel gezond te houden zijn positief. Onze gemeente hanteert bovendien een lagere belasting dan het Vlaamse ge-middelde, dit zowel wat de personenbelasting betreft als voor de opcentiemen op de on-roerende voorheffing. Indien in de toekomst nieuwe middelen nodig zouden zijn kiezen wij voor een verhoging van de onroerende voorheffing en niet voor de personenbelasting.

Het ACW sluit zich volmondig aan bij het ACV-standpunt dat een forfaitaire belasting (ie-dereen hetzelfde bedrag) per definitie onrechtvaardig is. Daarom vragen wij de afschaf-fing van de milieubelasting in de huidige vorm.

Kontich telt niet minder dan 3.000 vestigingen van kleine, middelgrote en grotere onder-nemingen op zijn grondgebied. Een rechtvaardige bedrijfsbelasting is bijgevolg evident. Hierbij moeten de kleine zelfstandigen en kleine KMO’s de nodige ademruimte krijgen.

Toerisme en recreatieDe nieuwe toeristische dienst heeft een mooie lokatie in een historisch gebouw van Kon-tich, regionale hoofdplaats. In de omgeving zijn er voldoende mogelijkheden en troeven, zowel cultuurhistorisch als qua natuur. Dit alles moeten we nu promoten en bekendma-ken naar het grote publiek, al dan niet in samenwerking met de omliggende gemeenten (Aartselaar, Edegem, Hove en Lint zouden partners kunnen zijn). Een aantal verenigingen willen dit ondersteunen en nemen nu al mooie initiatieven: Pasar, KWB, OKRA, de Kring voor Heemkunde, AVRA. Helaas deelt de provincie Antwerpen deze visie niet en ziet zij onvoldoende toeristische mogelijkheden voor onze regio. Voorlopig wenst de provincie geen wandelknooppunt in Kontich in te richten. Aan het nieuwe gemeentebestuur en aan het verenigingsleven om het tegendeel te bewijzen.

JeugdbeleidIn de toekomst moeten we verder inzetten op de jeugddienst, die goed werk levert. De realisatie van de polyvalente zaal is voor de nabije toekomst. Speelpleinwerking en mik-ken op speelbossen, zoals aan de Zandbergen, verdienen verdere stimulansen. In de ver-schillende woonwijken willen wij voldoende goed onderhouden en bewaakte speeltoe-stellen en uitgeruste wijkpleintjes zien verschijnen. De achteruitgang en dreigende uitdoving van de plaatselijke jeugdhuizen is te betreuren. Kan het gemeentebestuur iets doen? Wij hopen dit.

Bijkomende kinderopvang is dringend nodig, vooral in Kontich-Kazerne (in of naast het oude klooster, bij voorkeur in combinatie met een voorziening voor ouderenzorg).

NatuurOpen ruimte buiten de woongebieden en de kernen moet zoveel mogelijk beschermd worden. De natuurgebieden die Kontich heeft zouden we beter kunnen ontwikkelen en openstellen. Het fameuze stadsrandbos waar iedereen zo naar uitkeek zit voorlopig in een schuif, maar gaat daar één van de volgende jaren terug uitgehaald worden: de betrokken gemeenten, met Kontich op kop, zullen zich hierop voorbereiden.

Op het terrein van duurzaamheid kan de gemeente het goede voorbeeld geven door al-vast de eigen gebouwen en voorzieningen energiezuinig te maken en daar in te zetten op groene energie en vermindering van de CO2-uitstoot.

Page 6: De Ketting (september 2012)

6

DE KE

TTIN

G - S

EPTE

MBE

R 201

2

Wij gaan ervoor!

Ik ben gehuwd met een lieve en geëngageerde man en heb één zoon die maatschappelijk wer-ker is. Al 26 jaar werk ik in de sociale sector en de verhalen van de mensen doen mij vechten tegen de onrechtvaardigheid van de harde maatschappij van vandaag.

Ik ga voor:- Ouderenzorg zo dicht mogelijk bij huis (ook in Kontich-Kazerne)- Sociale woningen en betaalbare woningen voor onze jongeren zodat ze niet noodgedwon-gen elders moeten gaan zoeken- Aandacht voor chronisch zieken en gehandi-capten

Speel met ons mee opwww.wijmakenereenpuntvan.be/kontich

en leer ons beter kennen

Ik woon in de Sint-Ritawijk en de twee jongste legislaturen was ik ondermeer schepen van fi-nanciën. Zo mocht ik mee richting geven aan onze gezonde financiële toestand met lage be-lastingen en een lage schuld.

Ik ga voor:- Betaalbaar wonen door voldoende woningen te realiseren en het sociaal objectief uit te voe-ren- Sociale voorzieningen voor zowel jongeren als senioren: kinderopvang en een kleinschalig dienstencentrum voor senioren in Kokaz- Een financieel gezonde gemeente met lage belastingen

Ik woon in Kontich-Kazerne en als ex-voorzitter en actief kernlid van OKRA houd ik mij vooral bezig met de belangen van onze senioren.

Ik ga voor:- Meer voorzieningen voor ouderenzorg in alle delen van Kontich- Meer betaalbare woningen - Veiliger en langzamer verkeer, maximale toe-gankelijkheid en beweegruimte via goed on-derhouden voetpaden en fietspaden

Als 60-jarige op pensioen gestelde technisch leraar gaat mijn aandacht vooral naar de tech-nische behoeften: zowel op het vlak van groen-dienst als beheer van gebouwen, aanleg en onderhoud van wegen, logistieke steun aan het verenigingsleven.

Ik ga voor:- De realisatie van de noordelijke verbindings-weg en van verkeersarme centra- Verdere ondersteuning van de gehandicap-tenraad - De gemeente als stimulator voor sociale eco-nomie

Ik ben weduwe, heb een lieve partner en samen hebben wij 10 kleinkinderen. Als OCMW-voor-zitter zet ik mij in voor de meest kwetsbare mensen in onze gemeente.

Ik ga voor:- Een tweesporenbeleid voor onze ouderen: hulp om zo lang mogelijk thuis te kunnen wo-nen, maar ook de nodige residentiële opvang voorzien- Extra aandacht voor kinderen uit kansarme gezinnen (via ondermeer gepast onderwijs)- Een warme gemeente, met wederzijds begrip en respect tussen jong en oud, welstellend en arm, tussen verschillende culturen

Ik probeer nooit te oordelen over mensen. Mijn vertrouwen is altijd groter dan mijn wantrou-wen. Ik zou liefst een aantal circuits naast me-kaar kunnen leven zodat ik alles zou kunnen doen wat ik zou willen doen.

Ik ga voor:- Een sociaal huis in Kontich, waar iedere vraag om hulp haar weg vindt- Aandacht voor maatschappelijke en culturele participatie voor iedereen, zodat ook mensen met beperkte financiële middelen kunnen deel-nemen aan cultuur, sport en verenigingsleven- Een woonbeleid voor iedereen: senioren die langer kunnen thuis blijven wonen, goedkopere woningen voor onze jongeren en voor éénou-dergezinnen

Eliane De Boeck Jef Plasmans Maria Vansweevelt

Eddy Verbist Josée Vingerhoets Marleen Zeuwts

Page 7: De Ketting (september 2012)

7

DE KETTING - SEPTEMBER 2012

Fiets- en wandelzoektochtvan 1 september tot vrijdag 30 november 20

12ACV Kontich organiseert

Inlichtingen: tel. 03 290 30 83

Deelnemingsformulieren te bekomen bij: - ACV-dienstencentrum – St.-Martinusstraat 10, Kontich - 078 15 20 58 - Ingrid Dekoning - Rubensstraat 75, Kontich - 0498 78 55 45- Nancy Wuyts - Hoogbunderlaan 20, Kontich - 03 290 30 83

Deelname is gratis.Deelnemingsformulieren persoonlijk afgeven ten laatste op vrijdag 30 november 2012 op één van de 3 bovenstaande adressen in Kontich.Mooie prijzen te winnen + 1 verrassingsprijs wordt verloot onder al de deelnemers.De prijsuitreiking vindt plaats in maart 2013 ter gelegenheid van de decoratieviering.

Page 8: De Ketting (september 2012)

8

DE KE

TTIN

G - S

EPTE

MBE

R 201

2

Agent in Kontich:Arthemis N.V.,Molenstraat 54

Met steun van:

Een bloemeke voor Ziekenzorgen De Schakel (reeds 30 jaar het geweten van Kontich)Vrijdag 31 augustus was een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de christelijke sociale bewe-ging. Ziekenzorg Kontich Centrum en De Schakel werden ontvangen en gevierd op het gemeentehuis ter gelegenheid van hun 30-jarig bestaan. Beide verenigingen ontstonden in 1982, toen het oude parochi-ale Vincentiusgenootschap werd opgeheven: de ene ging voor zieken en vereenzaamden, de andere voor armen en uitgeslotenen.

seren van wandelen, kaarten, dansen of andere activiteiten voor eigen ontspanning. ”

Het ACW was nooit ver weg die vrijdagavond. Niet alleen ontvin-gen beide verenigingen een wijnpakketje van de koepelbewe-ging. Ook viel op dat Frie Mortelmans van De Schakel de nomi-natie voor de Bronzen Pagadder van vorig jaar aanhaalde als een geweldig teken van waardering voor haar organisatie.

Daarnaast verwelkomden we ook oude rakker Karel Laurent, in een vorig leven nog Kontichs ACW-voorzitter en in 1982 me-destichter van De Schakel. En dat de aanwezige schepenen en gemeenteraadsleden van dichtbij of van ver een zogenaamde “ACW-stempel” hebben of hadden was dus zeker niet geheel toe-vallig.

P.V.

Woorden van lof voor deze 3 decennia onbaatzuchtige inzet door vrijwilligers, eerst vanwege burgemeester Luc Blommaerts, daarna vanwege Eliane De Boeck (hier als vertegenwoordiger van Ziekenzorg Antwerpen, “het verbond”). Uit de toespraken onthouden we dat Kontichnaars ginder beschouwd worden als “moeilijke, maar heel gedreven mensen” (dat wisten we al !), dat Ziekenzorg en De Schakel de perfecte illustratie zijn van de evo-lutie van liefdadigheid naar emancipatie - een beetje weg van de kerktoren - , en dat dit vrijwilligerswerk letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar is.

Ria Van der Heyden (voorzitter Ziekenzorg) dankte uitdrukkelijk de burgemeester en het gemeentebestuur voor de waardering die zij blijven tonen voor dit soort sociaal engagement. In deze tijden is dit niet zo evident: “Dit vrijwilligerswerk is niet zichtbaar voor de buitenwereld, inzet van een andere aard dan het organi-